NBS: Inflacija zbog skuplje hrane

Narodna banka Srbije je ukazala da u visokom rastu inflacije u septembru poskupljenje hrane ima udeo od 83 odsto.

Izvor: B92

Petak, 12.10.2012.

13:36

Default images

Potrošačke cene su u septembru u Srbiji bile veće za 2,3 odsto nego u avgustu, na šta je najviše utičalo poskupljenje svežeg mesa, voća i povrća.

NBS procenjuje, kako je objavljeno na sajtu centralne banke www.nbs.rs, da će u narednim mesecima međugodišnja inflacija mastaviti da raste, što je posledica poskupljenja hrane zbog loše poljoprivredne sezone, očekivanog rasta regulisanih cena, poskupljenja uvoznih proizvoda i povećanja stope poreza na dodatu vrednost (PDV), kao i efekata niske baze u istom prošlogodišnjem periodu.

"Pad medjugodišnje inflacije očekuje se u drugom tromesečju naredne godine", prognozila je NBS.

Republički zavod za statistiku danas je saopštio da je medjugodišnja inflacija u septembru iznosila 10,3 odsto, a procene NBS su da će do kraja godine rast potrošačkih cena premašiti 12 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: