Finance: Slovenačke plate previsoke

Slovenačke plate previsoke su za ono što su sposobni da proizvedu a imaju i previše radnika za poslove koje obavljaju, piše ljubljanski "Finance.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2012.

11:14

Default images

Ovaj list priznaje da je to "bogohulna, okrutna i nepravedna" tvrdnja, koja će "pre ili kasnije" morati da bude izrečena.

Izvoz, jedini pokretač slovenačke privrede, u konstantnom je padu, piše "Finance", a prenosi slovenačka novinska agencija STA. "Ne samo da nemamo dovoljno gotovih proizvoda koje svetsko tržište želi da kupi, već čak i ono što smo ranije izvozili drugi mogu da proizvedu po nižim cenama nego mi", navodi list. Vlada u Ljubljani je prošle godine propagirala reforme, navodeći da će nam one pomoći da bolje živimo u budućnosti. Ove godine, reforme imaju za cilj da sačuvaju poslednje preostale zaostatke ekonomije, "jer je to jedini način da pokažemo investitorima da je Slovenija u stanju da izmeni svoje socijalističke principe i da je svesna izmenjenih globalnih okolnosti", navodi "Finance".
Uzimajući u obzir šta i koliko proizvodimo, slovenačke plate su previsoke i imamo previše zaposlenih. Javni sektor guši privatni sektor. "Nakon sniženja plata, mora odmah da usledi shvatanje da su troškovi stanovanja preskupi. I moramo sebi da priznamo da je Slovenija siromašnija nego što možemo da zamislimo", ocenjuje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: