Putin i Si potpisali

U Kremlju su završeni pregovori predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Kine Si Đinpinga u proširenom sastavu.

Izvor: Sputnjik

Utorak, 21.03.2023.

15:58

Putin i Si potpisali
EPA-EFE/SERGEI KARPUHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Dvojica lidera su potpisala dva dokumenta.

Potpisana je izjava o planu razvoja ključnih pravaca rusko-kineske ekonomske saradnje do 2030. godine.

U dokumentima koji su potpisale Rusija i Kina postavljen je zadatak da se obim trgovine višestruko uveća, istakao je ruski lider. Potpisani dokumenti u potpunosti odražavaju nivo odnosa dve zemlje koji je na najvišoj tački u istoriji, poručio je Putin.

Putin je istakao da je Rusija spremna da poveća neprekidne isporuke nafte Kini. Isporuke tečnog gasa u Kinu će se povećavati.

Praktično svi parametri kada je reč o projektu Snaga Sibira 2 su usaglašeni. Prema njegovim rečima, Rusija će do 2030. godine isporučiti Kini najmanje 98 milijardi kubnih metara gasa i sto miliona tona prirodnog tečnog gasa.

"Ruski biznis je u stanju da zadovolji rastuću tražnju iz Kine po pitanju energenata, kako u okviru ugovora, tako i izvan toga", naveo je Putin.

Takođe je dodao da se saradnja dve zemlje na polju energetike unapređuje.

"Rusija i Kina nameravaju da formiraju radnu grupu za projekat 'Severni morski put'. Postoji potencijal za saradnju", istakao je ruski predsednik.

Putin je rekao i da je potrebno i dalje jačati praksu obračuna u nacionalnim valutama, a dodao je i da Rusija podržava korišćenje kineskog juana u trgovini sa zemljama Azije i Latinske Amerike.

"Računamo na rast izvoza ruske hrane na kineskom tržištu“, rekao je Putin.

On je dodao da dve zemlje mogu da postanu svetski lideri u oblasti veštačke inteligencije i informacionih tehnologija.

Rusija je spremna da podrži kineski biznis u zamenu za preduzeća koja su napustila Rusiju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa kineskim kolegom Si Đinpingom.

Kada je reč o obimu trgovinske razmene, ona je 2022. godine dostigla rekord, bez obzira na posledice pandemije i sankcioni pritisak, a ove godine će premašiti 200 milijardi dolara.

Si: Uspešna saradnja dveju zemalja

Kineski predsednik Si Đinping je rekao da odnosi Kine i Rusije pokazuju zdravu dinamiku razvoja.

"Zahvaljujući našim zajedničkim naporima, rusko-kineski odnosi pokazuju zdravu i održivu dinamiku razvoja. Među našim zemljama produbljuje se međusobno političko poverenje, množe se zajednički interesi“, rekao je Si.

Predsednik Kine počeo je govor na proširenom sastanku konstatovanjem uspešne saradnje između zemalja i zapaženih rezultata.

Oblasti saradnje Kine i Rusije stalno se šire, zemlje uspevaju da ostvare važne rezultate, dodao je Si.

Kineski lider konstatovao je brzu implementaciju nacionalnih razvojnih ciljeva i najavio spremnost da iznese plan za razvoj bilateralnih odnosa i praktične saradnje u interesu prosperiteta Kine i Rusije.

On je primetio da se oblasti saradnje Rusije i Kine stalno šire i da se postižu važni rezultati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: