BIZcast

27.03.2024.

18:30

Vasojević za BIZcast: Kada polovno vozilo podleže garanciji; Za uvoz imate dva načina

Gost nove epizode BIZcasta je advokat Borko Vasojević koji je govorio o pravima i obavezama vozača, kupoprodajnim ugovorima, ali i naknadama štete u slučaju saobraćajne nezgode.

Izvor: B92

Izvor: b92

Vasojević za BIZcast: Kada polovno vozilo podleže garanciji; Za uvoz imate dva načina

Podeli:

U Srbiji je u 2023. godini porasla prodaja putničkih automobila za oko 11,65 odsto. Zakon o zaštiti potrošača obavezuje prodavce polovnih automobila da kupcima daju garanciju na kupljenu robu, oni to vrlo često izbegavaju. Kako to izgleda u praksi?

"Zakon o zaštiti potrošača definiše dva bitna termina, a to je potrošač i trgovac. U svakom momentu kada se zaključuje ugovor o prodaji određene robe, dolazimo do primene Zakona o zaštiti potrošača. Jedan opšti pravni termin koji se stalno koristi i osnova je pravne nauke u Republici Srbiji jeste termin savesnosti, odnosno nesavesnosti sa druge strane. Savesnost bi trebalo da se pretpostavlja. Ako vi kupujete vozilo određenih karakteristika, smatrate da to vozilo nema skrivene nedostatke. Ali ako utvrdimo da postoji nesavesnost, onda dolazi do direktne primene Zakona o zaštiti potrošača, odnosno do Zakona o obligacionim odnosima – kupac može potraživati sudsku zaštitu pred nadležnim sudom", objasnio je Vasojević.

S obzirom na to da se uvozom i prodajom mahom bave pravna lica, odnosno privatne firme, "običnom čoveku" je potpuno nepoznato kako zapravo izgleda procedura uvoza polovnjaka. Advokat objašnjava kako izgleda procedura uvoza automobila.

"Što se tiče uvoza, da li pravno, fizičko lice ili preduzetnik, svi su slobodni da uvezu vozilo koje je Republika Srbija dozvolila da se uveze. Ukoliko se odlučite za kupovinu vozila u inostranstvu imate dva puta. To vozilo možete naći putem licitacije ili putem aplikacija koje su dostupne svima. Šta je tu bitno? Bitno je odjaviti to vozilo i uzeti svu tu potrebnu dokumentaciju koja se tiče vas. Sva ta dokumentacija se zapravo popunjava putem vašeg pasoša. Broj pasoša, matrični broj, ime, prezime i onda to vozilo možete dovesti do granice. Na samoj carini kreće carinska procedura, špediterska procedura. Imate rok od 72 sata zakonski gde morate izvršiti carinjenje vozila", ispričao je Vasojević.

Kako zakon nalaže svako vozilo mora biti osigurano. Da li vozač gubi pravo na naknadu štete ukoliko je prekšio svoje obaveze (npr. korostio telefon prilikom vožnje, nije vezao pojas, nije nosi kacigu, nije imao adekvatnu opremu...)?

"Kada se desi saobraćajna nezgoda, imamo situacije kada je samo materijalna šteta i bilo bi najlepše kada bi uvek samo bile materijalne štete. Vi kada registrujete vozilo, kada osigurate svoje vozilo, vi niste osigurali sebe, nego ste osigurali treće lice od vas. Dakle, ukoliko vi nanesete štetu trećem licu, vaše osiguranje, ukoliko ste vi štetnik, plaća oštećenom nematerijalnu i materijalnu štetu. Uvek možemo govoriti o doprinosu oštećenog u nastanku saobraćajne nezgode i tačno se, putem veštaka sa kojima sarađuju osiguravajuće kuće, utvrđuje da li je oštećeni doprineo nastanku saobraćajne nezgode. Ako oštećeni nije doprineo nastanku saobraćajne nezgode, onda se 100 odsto osiguranog iznosa vrši isplata i naknada materijalne i nematerijalne štete. Ako je oštećeni doprineo svojom radnjom nastanku, onda se taj ukupno obračunat iznos umanjuje za procenat koji je utvrđen da je oštećeni doprineo saobraćajnoj nezgodi", rekao je Vasojević.

Podeli:

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

17 h

Podeli: