Region 1

25.04.2024.

20:47

Šest Rafala stiglo u Hrvatsku

Prva grupa od šest višenamenskih borbenih aviona Rafalia, stigla je danas u Hrvatsku, a dočeku je prisustvovao državni vrh, predsednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

Izvor: Tanjug

Šest Rafala stiglo u Hrvatsku
Profimedia

Podeli:

Milanović je rekao da je kupovinom Rafala, Hrvatska dobila moderno vazduoplovstvo skoro najnovije tehnologije.

"Oni koji su na ovome radili napravili su dobar posao i na tome nema dileme. Ovo je prilika da se podsetimo onih koji su prvi branili hrvatsko nebo i pritom  ginuli. Tu su i ljudi koji su u teškim vremenima uzeli ono što je naše, a to su avioni bivše JNA. Ti prvi momci bili su preteča ovih danas", rekao je Milanović.

Podsetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su, kako je naveo, "dali čudo", kao i na Danijela Borovića, koji je bežeći iz JNA iz Bihaća Hrvatskoj doneo prvi borbeni avion u februaru 1992.

"Protiv tog čoveka je i dalje na snazi optužnica za ratni zločin u Beogradu i dužni smo da se te stvari reše. To je prošlost, a ovo je budućnost. Ove avione vidim kao jedan veliki 'buffet' sa stola s kojeg mi ne možemo uzeti sve", rekao je Milanović.

Upozorio je na ratnu mornaricu i na ostale delove hrvatske vojske kojoj je potrebna opremu u ovim, kako kazao, teškim trenucima. 

Predsednik sabora Gordan Jandroković je ocenio da je kupovina Rafala najveća investicija u oružane snage od osnivanje hrvatske države. 

"Rafali predstavljaju izuzetan doprinos našoj nacionalnoj bezbednosti i važan element odvraćanja. Snažno doprinose našem međunarodnom pozicioniranju. Verujem da će ovi avioni promeniti mesto Hrvatske na evropskom nebu", kazao je Jandroković.

Hrvatski premijer je rekao da Rafali menjaju međunarodni položaj Hrvatske.

"Možda i najjači u cilju jačanja Hrvatske vojske", rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Hrvatska sa Rafalima stiče snagu odvraćanja kakvu do sada nije imala, jača strateško partnerstvo s Francuskom i to menja, kako je naveo, hrvatski međunarodni položaj, pa i naše položaje u NATO-u i EU-u. 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

21 h

Podeli: