Srbija 61

09.04.2024.

10:15

Zvanično: Srbija dobija "rafale"! Vučić iz Pariza otkrio kad će biti potpisan ugovor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da će ugovor za borbene avione "rafal" biti potpisan u naredna dva meseca, uz prisustvo predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Izvor: B92.net

Zvanično: Srbija dobija "rafale"! Vučić iz Pariza otkrio kad će biti potpisan ugovor
Instagram/buducnostsrbijeav

Podeli:

Vučić je izjavio da je sinoć imao veoma dobar razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je trajao više od tri sata, i da su se dogovorili o kupovini borbenih aviona "rafal", za koje će ugovori biti potpisani u naredna dva meseca.

"Veoma sam srećan zbog rezultata tih razgovora, srećan zbog toga što smo mogli da na otvoren i konkretan način razgovaramo o svim vidovima saradnje sa jednom od najvažnijih zemalja u svetu. I postigli smo, čini mi se, neke konkretne dogovore i po pitanju kupovine 'rafala', gde očekujem potpisivanje ugovora u naredna dva meseca i uz prisustvo predsednika Francuske, što je višeslojno strahovito značajno za našu zemlju", rekao je Vučić posle susreta Poslovnog saveta Francuska–Srbija, na kome se sastao s predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika – MEDEF International.

"U ovom trenutku ne možemo da dobijemo takve mašine, a to je strašno važno za nas", rekao je Vučić.

Što se letećih taksija tiče, rekao je da se pregovara sa tri francuske firme i da će pokušati da se to završi do 2027. godine. 

"Pokušaćemo da rešimo pitanje otpada, vodosnabdevanja, prečistača vode i upravljanja tim sistemom. Ima i mnogo drugih stvari za koje su zainteresovane francuske kompanije", dodao je.

Modna kompanija Luj Viton dolazi u Srbiju

Takođe je najavio dolazak modne kompanije Luj Viton u Beograd u 2026. godini.

"Mi se nadamo da će 2026. konačno i Luj Viton da dođe u Srbiju u Beograd na vodi. Toliko smo se borili za to", rekao je Vučić.

On je ocenio da će to za Srbiju biti izuzetno značajno i kada je u pitanju ekonomija, ali i turizam.

Više o tome pročitajte u odvojenoj vesti.

O dolasku novih investitora

Kazao je da je sa Makronom razgovarao i o dolasku novih investitora.

"Mi moramo da radimo mnogo na otpadu, na pretvaranju otpada u najobičnije i prljave deponije, već u to kako da to iskoristimo za stvaranje energije, takođe kako da rešimo pitanje vodosnabdevanja kvaliteta vode, čistoće vode od velikog značaja, što je nešto za šta su svi zainteresovani, za prečistače vode za Beograd, do upravljanja tim sistemom kojim, očigledno, nismo umeli da upravljamo u prethodnim godinama, ali i do mnogih drugih stvari za što su zainteresovane francuske kompanije", rekao je Vučić.

On je istakao da je za nas to povezivanje veoma važno za razvoj veštačke inteligencije.

"Jer mi imamo institut za AI, ali to je kod nas i dalje prilično uopšteno, ne računajući izuzetke i moramo ljude koji rade i koji znaju sve o veštačkoj inteligenciji da povežemo sa privredom, da bismo to mogli da koristimo na najbolji način kako to Francuzi rade i Thales i Erbas i mnoge druge kompanije. Dakle, i oni su spremni da nas obučavaju i da dovedu naše ljude u njihove laboratorije, da preuzmemo njihovo iskustvo i da idemo u budućnost. Energetski sektor je strahovito važan, i nuklearni  reaktori, ali to je sve priča na dugom štapu", naveo je Vučić.

Rekao je da moramo raditi na razvoju nuklearne energije kako bismo našoj deci mogli da ostavimo sigurnu budućnost.

Podeli:

61 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: