Hlađenje tržišta: Navala prošla, očekuje se pad kirija

Nakon burnog rasta i prodajnih i zakupnih cena nekretnina u Crnoj Gori u 2022. godini, u ovoj godini doći će do postepenog smirivanja i blagog pada.

Moj kvadrat

Izvor: B92

Petak, 06.01.2023.

17:33

Hlađenje tržišta: Navala prošla, očekuje se pad kirija
Foto: shutterstock, PIXEL to the PEOPLE

Stefan Mišković iz podgoričke agencije "Multitask nekretnine" kazao je da je prošlu godinu karakterisao cenovni bum zbog više razloga, a glavni je dolazak ruskih i ukrajinskih državljana i njihova potražnja za nekretninama.

On je za portal Investitor rekao da su cene kirija za jednosoban stan u Podgorici u poslednjem kvartalu 2022. godine iznosile u proseku 414 evra, što je čak 31 odsto više nego godinu ranije, kada su bile na nivou od 315 evra. Porasle su i prodajne cene u istom periodu, sa 1.300 na 1.450 evra po kvadratu, što je rast od nešto preko 11 odsto.

Veliki projekti se odmah prodaju

Mišković kaže da je u Podgorici u toku nekoliko velikih građevinskih projekata na više lokacija, sa više hiljada stambenih i poslovnih jedinica, te će se tržište, nakon njihovog okončanja, smiriti.

"Posle toga ulazimo u fazu gde nemamo dalji prostor za rast, a to je već 2024. Tada se završavaju svi veliki projekti sa više stotina hiljada kvadrata bruto i kada se to isporuči tržištu, sigurno ulazimo u mirniju fazu i što se tiče i zakupnih i prodajnih cena", naveo je.

On je rekao da se svaki veliki projekat koji se pokrene, unapred proda. Ti stanovi se sada prodaju po prosečnim cenama od oko 1.450-1.500 evra po kvadratu. Neke nove firme koje se probijaju na tržište nude stanove i po 1.300-1.350 evra.

Mišković smatra da cene u različitim delovima grada i projektima značajno odudaraju te da opšti prosek na nivou cele Podgorice nije u potpunosti merodavan.

"U jednom delu grada kupuju primorci i dijaspora, koji dođu sa gotovinom, dok u drugom delu kupuju "obični radni ljudi", iz kredita. Deo grada preko Morače je možda najreprezentativniji u tom smislu, jer su cene u tom delu grada najstabilnije, ali daju indikator kuda tržište ide", naveo je.

"Doći će vrlo brzo period pada cena rente u Podgorici. Recimo, mesečna cena iznajmljivanja jednosobnog stana od 500 evra u City kvartu za jednosoban stan je nerealna. Tu je stvoren balon i on će pući. Cene neće pasti na one stare nivoe, oko 270 evra, jer je i to nerealno. Cena od 350 evra je realna cena jednog takvog stana i očekujem da će se zadržati na tom nivou nakon smirivanja tržišta", ocenio je Mišković i ponovio da su na toliki rast cena rente najviše uticali ruski državljani, odnosno njihova potražnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: