Moj kvadrat

Petak, 31.03.2023.

12:43

Država rešava stambenu krizu: Iznajmljivaće prazne stanove – hteli to vlasnici ili ne

Portugalska vlada se hvata u koštac s nestašicom stambenog prostora nizom mera, uključujući i uredbu o najmu praznih stanova bez saglasnosti vlasnika.

Izvor: Telegram.hr

Država rešava stambenu krizu: Iznajmljivaće prazne stanove – hteli to vlasnici ili ne
EPA-EFE/MANUEL FERNANDO ARAUJO

Vlada premijera Antonija Koste objavila je da će najam bez saglasnosti biti moguć ako u nekretnini niko ne živi duže od dve godine. Mera je sastavni deo programa “Mais Habitação” (Više stanovanja) koji je najavljen u februaru i usvojen je na vladinoj sednici u četvrtak.

Planiraju i subvencije za gradnju

Prema službenim procenama, Portugalija ima 10,3 miliona stanovnika i više od 700.000 praznih stambenih objekata. Kosta je u četvrtak naglasio da će se nekretnine iznajmljivati bez saglasnosti vlasnika samo u gusto naseljenim oblastima i da će uredba, u načelu, obuhvatati samo stanove.

Vlada planira i subvencije za gradnju cenovno pristupačnih stanova i obustavlja izdavanje dozvola za najam nekretnina za odmor. Lisabon takođe želi trajno da zamrzne najamnine u postojećim ugovorima i da ograniči njihov rast u novim ugovorima na dva odsto godišnje. Iznajmljivačima će osigurati porezne olakšice, a neiskorišćene nekretnine u državnom vlasništvu dati u najam.

Gase program "zlatnih viza"

Kontroverzni program “zlatnih viza”, koji strancima nudi dozvolu boravka u zamenu za ulaganja u nekretnine biće ugašen.

"Budući da nemam čarobni štapić koji kamen u tren oka pretvara u useljivu kuću, moramo da uvedemo mere kako bismo poboljšali situaciju", rekao je Kosta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin odobrio: Sledi povećanje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

19:33

12.7.2024.

1 d

Podeli: