Aktuelno - Moj kvadrat -

Država rešava stambenu krizu: Iznajmljivaće prazne stanove – hteli to vlasnici ili ne

Portugalska vlada se hvata u koštac s nestašicom stambenog prostora nizom mera, uključujući i uredbu o najmu praznih stanova bez saglasnosti vlasnika.

Izvor: Telegram.hr
Podeli
EPA-EFE/MANUEL FERNANDO ARAUJO
EPA-EFE/MANUEL FERNANDO ARAUJO

Vlada premijera Antonija Koste objavila je da će najam bez saglasnosti biti moguć ako u nekretnini niko ne živi duže od dve godine. Mera je sastavni deo programa “Mais Habitação” (Više stanovanja) koji je najavljen u februaru i usvojen je na vladinoj sednici u četvrtak.

Planiraju i subvencije za gradnju

Prema službenim procenama, Portugalija ima 10,3 miliona stanovnika i više od 700.000 praznih stambenih objekata. Kosta je u četvrtak naglasio da će se nekretnine iznajmljivati bez saglasnosti vlasnika samo u gusto naseljenim oblastima i da će uredba, u načelu, obuhvatati samo stanove.

Vlada planira i subvencije za gradnju cenovno pristupačnih stanova i obustavlja izdavanje dozvola za najam nekretnina za odmor. Lisabon takođe želi trajno da zamrzne najamnine u postojećim ugovorima i da ograniči njihov rast u novim ugovorima na dva odsto godišnje. Iznajmljivačima će osigurati porezne olakšice, a neiskorišćene nekretnine u državnom vlasništvu dati u najam.

Gase program "zlatnih viza"

Kontroverzni program “zlatnih viza”, koji strancima nudi dozvolu boravka u zamenu za ulaganja u nekretnine biće ugašen.

"Budući da nemam čarobni štapić koji kamen u tren oka pretvara u useljivu kuću, moramo da uvedemo mere kako bismo poboljšali situaciju", rekao je Kosta.