Četvrtak, 23.04.2015.

18:54

Gasprom zapretio: Obustavićemo gas

Ruski gasni gigant Gasprom prvi put je zapretio da će obustaviti snadbevanje Evrope prirodnim gasom, ako projekat gasovoda Turski tok bude blokiran.

Izvor: Tanjug

Gasprom zapretio: Obustaviæemo gas IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 9 godina

U te pretnje mogu samo neuki Srbi da poveruju. Rusija bi bankrotirala kada bi zavrnula gas Evropi. Neko kometarisu kako je taj gas lako prodati u Aziji. Pa sto ga onda ne prodaju? Ne prodaju ga jer drzavame u Aziji nisu lude da kupuju ruski gas koji je preskup i koji jedino Evropa i mi budale zele da placaju. Azija koristi ugalj i 80% svojih potreba za energentima pokriva ugljem. Tako da bih bas voleobda vidim da Rusi zavrnu taj gas, pa da dodje do nove revolucije u Rusiji. Nije dugo bila, a vreme je.

pozdrav

pre 9 godina

Mozda bi ipak trebali voditi evropsku politiku i zastupati evropske interese. Sa Amerikancima imate samo "zajednicku politiku" ali razlicite interese. Krajnje je vreme da to shvatite.
(Mufljuz, 24. april 2015 08:07)

I tako se Evropska Unija sa 500 miliona stanovnika i teritorijom od 4 ipo miliona kvadratnih kilometara i 18.5 triliona dolara godišnjeg GDPa zaledila pred prognozama i savetima srpskog rusofila. :-)

Šalu na stranu, problem nas Srba je što obožavamo da predajemo, a ne podnosimo da učimo. Zato smo tu gde smo.

Punisher

pre 9 godina

Necete jer taj gas nemate kome prodati. Kinezi nece da kupuju gas po tako visokim cenama i uzimaju smesne kolicine (za njih smesne) i nastavljaju da koriste ugalje.

West

pre 9 godina

Tako se i treba raditi dati rusima do znanja da je EU gazda u svom dvorištu.Turski tok neće proći ili će se rusi pomiriti sa sudbinom ili će ostati bez gasa.Alternative se već uveliko rade i svaki dan rusi imaju slabije karte.Bugari neče potpisati ni džaba im sve sve im propada.Rusima je to jedini izvor prihoda inače opet glad.

bole

pre 9 godina

ne razumem ko je stavio minus na komenatar da su Rusi monopolisti? Cekaj, kao ce Srbija da nabavi gas? I od koga sada nabavlja? Mislite da ce Rusija da nas spasi? Zasto mi placamo skuplje od ostalih? zasto ne nabaljamo do drugih? Ciji je to interes? Koji bre prijatelji Rusi? Ko nas ucenjuje za Fiat 500l i slicno? Jel ima ovde svesti o kolicini para koji EU zemlje ulazu u zemlju a sta rade Rusi? Ko je kupio NIS ispod cene? Ko koristi nase resurse ispod cene? To se zove prijatelj? Dajte mi neprijatelja, da zivim kao covek

milos

pre 9 godina

Turski tok nije isto sto i juzni ma sta pricalu eu komesari. Plasticno objasnjeno turski tok je isto kao kad vam gas stigne tankerom u terminal a vi ga onda svojim gasovodom dalje transponujete. Rusija nema veze sa cevima koje ce biti iza cvorista. Evropa je vec dokazala da je spremna da zrtvuje svu ekonomiju za američke interese pa me nw bi čudilo da 2020 dobar deo evrope ostane bez gasa.

tuzni tok

pre 9 godina

Ovo je vec u domenu imaginarne matematike, i buduci da ljudski faktor pristupa pod tenzijama iracionalno emotivnog naboja, kjuc rjesenja je vjestacka inteligencija :-P

Mufljuz

pre 9 godina

Ponasanje Evrope je tipican primer kupovine vremena i pokusaja da se cela stvar oko gasovodaa (mnozina) sto vise oduzi i razvodni kako bi se Rusiji nanela sto veca ekonomska steta (uz sve ostale ekonomske sankcije). Ovo je igranje vatrom i to u najnezgodnijem okruzenju. Ugalj je bio energent 19. veka, nafta 20. a plin je energent 21. veka. To je cinjenica. Rusija je prirodni izvor ovog energenta za Evropu i Aziju. Svaki drugi je ili nedovoljan ili preskup. Bude li Evropa otezala sa svojim stavom o Turskom toku kao sto je uradila i sa Juznim tokom, vrlo brzo ce se naci van igre. Rusija je isuvise ozbiljan igrac na svetskoj sceni da bi se mogla vuci za nos ovakvim prozirno-nezrelim potezima EU. Nema nista cistije od turskog toka: mi kao proizvodjaci, prodavci i vlasnici gasa cemo isti dovesti do tursko-grcke granice. FCO EU. Tu ce se meriti i placati. Gospodo iz EU, na vama je dalje gde cete i kuda cete. Smetao vam je sistem Juznog toka, evo vam sada turski po vasim pravilima. Necete? U redu. Ima ko hoce. Upozoreni ste, receno vam je koje su posledice i opet je na vama da odlucite. Mozda bi ipak trebali voditi evropsku politiku i zastupati evropske interese. Sa Amerikancima imate samo "zajednicku politiku" ali razlicite interese. Krajnje je vreme da to shvatite.

џо

pre 9 godina

bas me zanima koliko ce dugo jos gladna raja da trpi Putina i njegove imperijalisticke fantazije.
(Srpski patriota!



Хашиме! Ти ли си? Или, можда, Вучић?

XXX

pre 9 godina

@(.., 23. april 2015 23:05): da li si ti video Kaliforniju na TV-u? Kalifornija se suocava sa susom i to nije od juce vec godinama u nazad. Kakve su to priče o "svakodnevnim restrikcijama" zbog nafte iz skriljaca??? Ne zavrcu ovde vodu svakog dana ljudima, nego se uvodi racionalnija potrosnja naročito kod zalevanja travnatih povrsina. Vidim imaš internet pa malo pretrazi uzroke nestasice vode u Kaliforniji. :( Pozdrav iz iste.

Srpski patriota!

pre 9 godina

Daj boze, to bi bio najbolji nacin da Evropa a i mi skinemo ovog diktatora i Rusiju sa vrata za sva vremena. Ako dodje do ovoga i Rusija bude potpuno izolovana od strane zapadnog sveta, bas me zanima koliko ce dugo jos gladna raja da trpi Putina i njegove imperijalisticke fantazije.

..

pre 9 godina

Male zemlje u evropu ce kao i uvek da ispastaju zbog zapada.. Azija ima 4.3 milijardi stanovinka tako da rusija moze i bez EU.. Na kraju ce srbija kao i ostale banane biti primorana od zapada da kupuje skuplji americki.
Nijedan medij u srbiji nije preneo da su u kaliforniji zvakodnevne restrikcije vode a sve zbog vadjenja nafte iz skriljaca koje trose ogromne kolicine vode.. Restrikcije vaze za skoro sve ali ne i za te naftne kompanije.

Surovi

pre 9 godina

Od ove pretnje nema nista, jer su ipak zemlje Evrope najveci kupci ruskog gasa. I da oni mogu bez tog novca, vec bi odavno zavrnuli gas Evropi
(NN, 23. april 2015 21:41)
Pare su u ovoj prici potpuno nebitne.Gas znaci uticaj,sto se odrazava na poziciju Rusije u Evropi.Gas je lako prodati,jer svima treba.Tu je Indija i Kina,koje mogu da potrose sve sto Rusija proizvede.
Sa druge strane,Evropa bas i nema puno izbora.Rusija je najbliza,sto znaci i najeftinija,siguran je partner i garantuje kolicine.Svaka dalja lokacija poskupljuje gas ,a to nikome nije u interesu.
Rusiji je u interesu da proda Evropi gas,a Evropi da kupi.Tako jedni druge mogu da drze u saci zbog uzrocno posledicnih odnosa.Nazalost,Evropa je pocela da se ponasa kao kupac koji ucenjuje prodavca,a cija mu roba treba.
Rusija je bitan faktor u Evropi i uvek ce biti,posto je toliko velika zemlja,vojna i nuklearna sila.

Gulamfer

pre 9 godina

Turska je clanica EU? Hoce li sada EK zabranjivati bilo kojoj zemlji u svetu da pravi gasovode po svojim uslovima? Rusija ni u jednoj zemlji EU ne pravi niti ce vise praviti gasovod. Drugo EK nije tuzila Gazprom, kako se navodi, nego je uputila zahtev Gazpromu da u roku od 3 meseca odgovori na antimonopolske zahteve EK. Takodje su spremni da taj rok produze na 6 meseci ukoliko dobiju pozitivne odgovore od Gazproma. To je bilo preljkuce. Juce je ruska Vlada odgovorila da ce ona stati iza Gazproma kao najveci vlasnik ove kompanije, a danas je EK odbila da razgovara sa ruskom Vladom vec samo sa rukovodstvom Gazproma. Sto je u Moskvi protumaceno kao glupost jer onda nece Gazprom kao kompanija da pregovara sa Vladom EU, jer sa njima nije ni potpisivala ugovore. Ili ce pregovarati dve Vlade ili nece biti pregovora. Ne moze EK da ucenjuje Gazprom i da trazi 10% od prihoda Gazproma na teritoriji EU. Em je EK podigla cene transporta i pored znacajnog smanjena cene kod Gazproma, em jos traze 10% za briselsku birokratiju a sve po ledjima evropskih potrosaca. Gazprom je lepo rekao, ako hocete kupite, ako necete nemojte. A ne hocu da kupim, ali i da odredim cenu i da dobijem procenat i da ti napravis gasovod od svojih para a ja da upravljam njime. I nije nicim Rusija ucenjivala Bugarsku, nego amerikanci i Mekkejn. Bugarska je pod pritisom odustala od JT, Rusi rekli opet dobro, ima ko hoce. Turska moze da radi sta hoce nije clan EU, a i nesto se oko toka i ne trza.

Langus

pre 9 godina

Priblizava se trenutak istine. EU se ponasa kao razmazeno dete koje ocekuje da ga majka podoji kad god je gladno. A sta ako se majka naljuti? Gde ce onda EU da nabavlja "mleko"? Bilo koja druga varijanta je skuplja, zahteva mnogo vremena za realizaciju i slicno tome, i ovakvo ponasanje EU je moze oterati u energetski kolaps.

Gulamfer

pre 9 godina

Turska je clanica EU? Hoce li sada EK zabranjivati bilo kojoj zemlji u svetu da pravi gasovode po svojim uslovima? Rusija ni u jednoj zemlji EU ne pravi niti ce vise praviti gasovod. Drugo EK nije tuzila Gazprom, kako se navodi, nego je uputila zahtev Gazpromu da u roku od 3 meseca odgovori na antimonopolske zahteve EK. Takodje su spremni da taj rok produze na 6 meseci ukoliko dobiju pozitivne odgovore od Gazproma. To je bilo preljkuce. Juce je ruska Vlada odgovorila da ce ona stati iza Gazproma kao najveci vlasnik ove kompanije, a danas je EK odbila da razgovara sa ruskom Vladom vec samo sa rukovodstvom Gazproma. Sto je u Moskvi protumaceno kao glupost jer onda nece Gazprom kao kompanija da pregovara sa Vladom EU, jer sa njima nije ni potpisivala ugovore. Ili ce pregovarati dve Vlade ili nece biti pregovora. Ne moze EK da ucenjuje Gazprom i da trazi 10% od prihoda Gazproma na teritoriji EU. Em je EK podigla cene transporta i pored znacajnog smanjena cene kod Gazproma, em jos traze 10% za briselsku birokratiju a sve po ledjima evropskih potrosaca. Gazprom je lepo rekao, ako hocete kupite, ako necete nemojte. A ne hocu da kupim, ali i da odredim cenu i da dobijem procenat i da ti napravis gasovod od svojih para a ja da upravljam njime. I nije nicim Rusija ucenjivala Bugarsku, nego amerikanci i Mekkejn. Bugarska je pod pritisom odustala od JT, Rusi rekli opet dobro, ima ko hoce. Turska moze da radi sta hoce nije clan EU, a i nesto se oko toka i ne trza.

Langus

pre 9 godina

Priblizava se trenutak istine. EU se ponasa kao razmazeno dete koje ocekuje da ga majka podoji kad god je gladno. A sta ako se majka naljuti? Gde ce onda EU da nabavlja "mleko"? Bilo koja druga varijanta je skuplja, zahteva mnogo vremena za realizaciju i slicno tome, i ovakvo ponasanje EU je moze oterati u energetski kolaps.

Surovi

pre 9 godina

Od ove pretnje nema nista, jer su ipak zemlje Evrope najveci kupci ruskog gasa. I da oni mogu bez tog novca, vec bi odavno zavrnuli gas Evropi
(NN, 23. april 2015 21:41)
Pare su u ovoj prici potpuno nebitne.Gas znaci uticaj,sto se odrazava na poziciju Rusije u Evropi.Gas je lako prodati,jer svima treba.Tu je Indija i Kina,koje mogu da potrose sve sto Rusija proizvede.
Sa druge strane,Evropa bas i nema puno izbora.Rusija je najbliza,sto znaci i najeftinija,siguran je partner i garantuje kolicine.Svaka dalja lokacija poskupljuje gas ,a to nikome nije u interesu.
Rusiji je u interesu da proda Evropi gas,a Evropi da kupi.Tako jedni druge mogu da drze u saci zbog uzrocno posledicnih odnosa.Nazalost,Evropa je pocela da se ponasa kao kupac koji ucenjuje prodavca,a cija mu roba treba.
Rusija je bitan faktor u Evropi i uvek ce biti,posto je toliko velika zemlja,vojna i nuklearna sila.

..

pre 9 godina

Male zemlje u evropu ce kao i uvek da ispastaju zbog zapada.. Azija ima 4.3 milijardi stanovinka tako da rusija moze i bez EU.. Na kraju ce srbija kao i ostale banane biti primorana od zapada da kupuje skuplji americki.
Nijedan medij u srbiji nije preneo da su u kaliforniji zvakodnevne restrikcije vode a sve zbog vadjenja nafte iz skriljaca koje trose ogromne kolicine vode.. Restrikcije vaze za skoro sve ali ne i za te naftne kompanije.

Mufljuz

pre 9 godina

Ponasanje Evrope je tipican primer kupovine vremena i pokusaja da se cela stvar oko gasovodaa (mnozina) sto vise oduzi i razvodni kako bi se Rusiji nanela sto veca ekonomska steta (uz sve ostale ekonomske sankcije). Ovo je igranje vatrom i to u najnezgodnijem okruzenju. Ugalj je bio energent 19. veka, nafta 20. a plin je energent 21. veka. To je cinjenica. Rusija je prirodni izvor ovog energenta za Evropu i Aziju. Svaki drugi je ili nedovoljan ili preskup. Bude li Evropa otezala sa svojim stavom o Turskom toku kao sto je uradila i sa Juznim tokom, vrlo brzo ce se naci van igre. Rusija je isuvise ozbiljan igrac na svetskoj sceni da bi se mogla vuci za nos ovakvim prozirno-nezrelim potezima EU. Nema nista cistije od turskog toka: mi kao proizvodjaci, prodavci i vlasnici gasa cemo isti dovesti do tursko-grcke granice. FCO EU. Tu ce se meriti i placati. Gospodo iz EU, na vama je dalje gde cete i kuda cete. Smetao vam je sistem Juznog toka, evo vam sada turski po vasim pravilima. Necete? U redu. Ima ko hoce. Upozoreni ste, receno vam je koje su posledice i opet je na vama da odlucite. Mozda bi ipak trebali voditi evropsku politiku i zastupati evropske interese. Sa Amerikancima imate samo "zajednicku politiku" ali razlicite interese. Krajnje je vreme da to shvatite.

Srpski patriota!

pre 9 godina

Daj boze, to bi bio najbolji nacin da Evropa a i mi skinemo ovog diktatora i Rusiju sa vrata za sva vremena. Ako dodje do ovoga i Rusija bude potpuno izolovana od strane zapadnog sveta, bas me zanima koliko ce dugo jos gladna raja da trpi Putina i njegove imperijalisticke fantazije.

XXX

pre 9 godina

@(.., 23. april 2015 23:05): da li si ti video Kaliforniju na TV-u? Kalifornija se suocava sa susom i to nije od juce vec godinama u nazad. Kakve su to priče o "svakodnevnim restrikcijama" zbog nafte iz skriljaca??? Ne zavrcu ovde vodu svakog dana ljudima, nego se uvodi racionalnija potrosnja naročito kod zalevanja travnatih povrsina. Vidim imaš internet pa malo pretrazi uzroke nestasice vode u Kaliforniji. :( Pozdrav iz iste.

Marko

pre 9 godina

U te pretnje mogu samo neuki Srbi da poveruju. Rusija bi bankrotirala kada bi zavrnula gas Evropi. Neko kometarisu kako je taj gas lako prodati u Aziji. Pa sto ga onda ne prodaju? Ne prodaju ga jer drzavame u Aziji nisu lude da kupuju ruski gas koji je preskup i koji jedino Evropa i mi budale zele da placaju. Azija koristi ugalj i 80% svojih potreba za energentima pokriva ugljem. Tako da bih bas voleobda vidim da Rusi zavrnu taj gas, pa da dodje do nove revolucije u Rusiji. Nije dugo bila, a vreme je.

pozdrav

pre 9 godina

Mozda bi ipak trebali voditi evropsku politiku i zastupati evropske interese. Sa Amerikancima imate samo "zajednicku politiku" ali razlicite interese. Krajnje je vreme da to shvatite.
(Mufljuz, 24. april 2015 08:07)

I tako se Evropska Unija sa 500 miliona stanovnika i teritorijom od 4 ipo miliona kvadratnih kilometara i 18.5 triliona dolara godišnjeg GDPa zaledila pred prognozama i savetima srpskog rusofila. :-)

Šalu na stranu, problem nas Srba je što obožavamo da predajemo, a ne podnosimo da učimo. Zato smo tu gde smo.

Punisher

pre 9 godina

Necete jer taj gas nemate kome prodati. Kinezi nece da kupuju gas po tako visokim cenama i uzimaju smesne kolicine (za njih smesne) i nastavljaju da koriste ugalje.

џо

pre 9 godina

bas me zanima koliko ce dugo jos gladna raja da trpi Putina i njegove imperijalisticke fantazije.
(Srpski patriota!



Хашиме! Ти ли си? Или, можда, Вучић?

bole

pre 9 godina

ne razumem ko je stavio minus na komenatar da su Rusi monopolisti? Cekaj, kao ce Srbija da nabavi gas? I od koga sada nabavlja? Mislite da ce Rusija da nas spasi? Zasto mi placamo skuplje od ostalih? zasto ne nabaljamo do drugih? Ciji je to interes? Koji bre prijatelji Rusi? Ko nas ucenjuje za Fiat 500l i slicno? Jel ima ovde svesti o kolicini para koji EU zemlje ulazu u zemlju a sta rade Rusi? Ko je kupio NIS ispod cene? Ko koristi nase resurse ispod cene? To se zove prijatelj? Dajte mi neprijatelja, da zivim kao covek

West

pre 9 godina

Tako se i treba raditi dati rusima do znanja da je EU gazda u svom dvorištu.Turski tok neće proći ili će se rusi pomiriti sa sudbinom ili će ostati bez gasa.Alternative se već uveliko rade i svaki dan rusi imaju slabije karte.Bugari neče potpisati ni džaba im sve sve im propada.Rusima je to jedini izvor prihoda inače opet glad.

milos

pre 9 godina

Turski tok nije isto sto i juzni ma sta pricalu eu komesari. Plasticno objasnjeno turski tok je isto kao kad vam gas stigne tankerom u terminal a vi ga onda svojim gasovodom dalje transponujete. Rusija nema veze sa cevima koje ce biti iza cvorista. Evropa je vec dokazala da je spremna da zrtvuje svu ekonomiju za američke interese pa me nw bi čudilo da 2020 dobar deo evrope ostane bez gasa.

tuzni tok

pre 9 godina

Ovo je vec u domenu imaginarne matematike, i buduci da ljudski faktor pristupa pod tenzijama iracionalno emotivnog naboja, kjuc rjesenja je vjestacka inteligencija :-P

Srpski patriota!

pre 9 godina

Daj boze, to bi bio najbolji nacin da Evropa a i mi skinemo ovog diktatora i Rusiju sa vrata za sva vremena. Ako dodje do ovoga i Rusija bude potpuno izolovana od strane zapadnog sveta, bas me zanima koliko ce dugo jos gladna raja da trpi Putina i njegove imperijalisticke fantazije.

Langus

pre 9 godina

Priblizava se trenutak istine. EU se ponasa kao razmazeno dete koje ocekuje da ga majka podoji kad god je gladno. A sta ako se majka naljuti? Gde ce onda EU da nabavlja "mleko"? Bilo koja druga varijanta je skuplja, zahteva mnogo vremena za realizaciju i slicno tome, i ovakvo ponasanje EU je moze oterati u energetski kolaps.

Surovi

pre 9 godina

Od ove pretnje nema nista, jer su ipak zemlje Evrope najveci kupci ruskog gasa. I da oni mogu bez tog novca, vec bi odavno zavrnuli gas Evropi
(NN, 23. april 2015 21:41)
Pare su u ovoj prici potpuno nebitne.Gas znaci uticaj,sto se odrazava na poziciju Rusije u Evropi.Gas je lako prodati,jer svima treba.Tu je Indija i Kina,koje mogu da potrose sve sto Rusija proizvede.
Sa druge strane,Evropa bas i nema puno izbora.Rusija je najbliza,sto znaci i najeftinija,siguran je partner i garantuje kolicine.Svaka dalja lokacija poskupljuje gas ,a to nikome nije u interesu.
Rusiji je u interesu da proda Evropi gas,a Evropi da kupi.Tako jedni druge mogu da drze u saci zbog uzrocno posledicnih odnosa.Nazalost,Evropa je pocela da se ponasa kao kupac koji ucenjuje prodavca,a cija mu roba treba.
Rusija je bitan faktor u Evropi i uvek ce biti,posto je toliko velika zemlja,vojna i nuklearna sila.

..

pre 9 godina

Male zemlje u evropu ce kao i uvek da ispastaju zbog zapada.. Azija ima 4.3 milijardi stanovinka tako da rusija moze i bez EU.. Na kraju ce srbija kao i ostale banane biti primorana od zapada da kupuje skuplji americki.
Nijedan medij u srbiji nije preneo da su u kaliforniji zvakodnevne restrikcije vode a sve zbog vadjenja nafte iz skriljaca koje trose ogromne kolicine vode.. Restrikcije vaze za skoro sve ali ne i za te naftne kompanije.

Gulamfer

pre 9 godina

Turska je clanica EU? Hoce li sada EK zabranjivati bilo kojoj zemlji u svetu da pravi gasovode po svojim uslovima? Rusija ni u jednoj zemlji EU ne pravi niti ce vise praviti gasovod. Drugo EK nije tuzila Gazprom, kako se navodi, nego je uputila zahtev Gazpromu da u roku od 3 meseca odgovori na antimonopolske zahteve EK. Takodje su spremni da taj rok produze na 6 meseci ukoliko dobiju pozitivne odgovore od Gazproma. To je bilo preljkuce. Juce je ruska Vlada odgovorila da ce ona stati iza Gazproma kao najveci vlasnik ove kompanije, a danas je EK odbila da razgovara sa ruskom Vladom vec samo sa rukovodstvom Gazproma. Sto je u Moskvi protumaceno kao glupost jer onda nece Gazprom kao kompanija da pregovara sa Vladom EU, jer sa njima nije ni potpisivala ugovore. Ili ce pregovarati dve Vlade ili nece biti pregovora. Ne moze EK da ucenjuje Gazprom i da trazi 10% od prihoda Gazproma na teritoriji EU. Em je EK podigla cene transporta i pored znacajnog smanjena cene kod Gazproma, em jos traze 10% za briselsku birokratiju a sve po ledjima evropskih potrosaca. Gazprom je lepo rekao, ako hocete kupite, ako necete nemojte. A ne hocu da kupim, ali i da odredim cenu i da dobijem procenat i da ti napravis gasovod od svojih para a ja da upravljam njime. I nije nicim Rusija ucenjivala Bugarsku, nego amerikanci i Mekkejn. Bugarska je pod pritisom odustala od JT, Rusi rekli opet dobro, ima ko hoce. Turska moze da radi sta hoce nije clan EU, a i nesto se oko toka i ne trza.

Mufljuz

pre 9 godina

Ponasanje Evrope je tipican primer kupovine vremena i pokusaja da se cela stvar oko gasovodaa (mnozina) sto vise oduzi i razvodni kako bi se Rusiji nanela sto veca ekonomska steta (uz sve ostale ekonomske sankcije). Ovo je igranje vatrom i to u najnezgodnijem okruzenju. Ugalj je bio energent 19. veka, nafta 20. a plin je energent 21. veka. To je cinjenica. Rusija je prirodni izvor ovog energenta za Evropu i Aziju. Svaki drugi je ili nedovoljan ili preskup. Bude li Evropa otezala sa svojim stavom o Turskom toku kao sto je uradila i sa Juznim tokom, vrlo brzo ce se naci van igre. Rusija je isuvise ozbiljan igrac na svetskoj sceni da bi se mogla vuci za nos ovakvim prozirno-nezrelim potezima EU. Nema nista cistije od turskog toka: mi kao proizvodjaci, prodavci i vlasnici gasa cemo isti dovesti do tursko-grcke granice. FCO EU. Tu ce se meriti i placati. Gospodo iz EU, na vama je dalje gde cete i kuda cete. Smetao vam je sistem Juznog toka, evo vam sada turski po vasim pravilima. Necete? U redu. Ima ko hoce. Upozoreni ste, receno vam je koje su posledice i opet je na vama da odlucite. Mozda bi ipak trebali voditi evropsku politiku i zastupati evropske interese. Sa Amerikancima imate samo "zajednicku politiku" ali razlicite interese. Krajnje je vreme da to shvatite.

XXX

pre 9 godina

@(.., 23. april 2015 23:05): da li si ti video Kaliforniju na TV-u? Kalifornija se suocava sa susom i to nije od juce vec godinama u nazad. Kakve su to priče o "svakodnevnim restrikcijama" zbog nafte iz skriljaca??? Ne zavrcu ovde vodu svakog dana ljudima, nego se uvodi racionalnija potrosnja naročito kod zalevanja travnatih povrsina. Vidim imaš internet pa malo pretrazi uzroke nestasice vode u Kaliforniji. :( Pozdrav iz iste.

bole

pre 9 godina

ne razumem ko je stavio minus na komenatar da su Rusi monopolisti? Cekaj, kao ce Srbija da nabavi gas? I od koga sada nabavlja? Mislite da ce Rusija da nas spasi? Zasto mi placamo skuplje od ostalih? zasto ne nabaljamo do drugih? Ciji je to interes? Koji bre prijatelji Rusi? Ko nas ucenjuje za Fiat 500l i slicno? Jel ima ovde svesti o kolicini para koji EU zemlje ulazu u zemlju a sta rade Rusi? Ko je kupio NIS ispod cene? Ko koristi nase resurse ispod cene? To se zove prijatelj? Dajte mi neprijatelja, da zivim kao covek

Marko

pre 9 godina

U te pretnje mogu samo neuki Srbi da poveruju. Rusija bi bankrotirala kada bi zavrnula gas Evropi. Neko kometarisu kako je taj gas lako prodati u Aziji. Pa sto ga onda ne prodaju? Ne prodaju ga jer drzavame u Aziji nisu lude da kupuju ruski gas koji je preskup i koji jedino Evropa i mi budale zele da placaju. Azija koristi ugalj i 80% svojih potreba za energentima pokriva ugljem. Tako da bih bas voleobda vidim da Rusi zavrnu taj gas, pa da dodje do nove revolucije u Rusiji. Nije dugo bila, a vreme je.

West

pre 9 godina

Tako se i treba raditi dati rusima do znanja da je EU gazda u svom dvorištu.Turski tok neće proći ili će se rusi pomiriti sa sudbinom ili će ostati bez gasa.Alternative se već uveliko rade i svaki dan rusi imaju slabije karte.Bugari neče potpisati ni džaba im sve sve im propada.Rusima je to jedini izvor prihoda inače opet glad.

milos

pre 9 godina

Turski tok nije isto sto i juzni ma sta pricalu eu komesari. Plasticno objasnjeno turski tok je isto kao kad vam gas stigne tankerom u terminal a vi ga onda svojim gasovodom dalje transponujete. Rusija nema veze sa cevima koje ce biti iza cvorista. Evropa je vec dokazala da je spremna da zrtvuje svu ekonomiju za američke interese pa me nw bi čudilo da 2020 dobar deo evrope ostane bez gasa.

џо

pre 9 godina

bas me zanima koliko ce dugo jos gladna raja da trpi Putina i njegove imperijalisticke fantazije.
(Srpski patriota!



Хашиме! Ти ли си? Или, можда, Вучић?

Punisher

pre 9 godina

Necete jer taj gas nemate kome prodati. Kinezi nece da kupuju gas po tako visokim cenama i uzimaju smesne kolicine (za njih smesne) i nastavljaju da koriste ugalje.

pozdrav

pre 9 godina

Mozda bi ipak trebali voditi evropsku politiku i zastupati evropske interese. Sa Amerikancima imate samo "zajednicku politiku" ali razlicite interese. Krajnje je vreme da to shvatite.
(Mufljuz, 24. april 2015 08:07)

I tako se Evropska Unija sa 500 miliona stanovnika i teritorijom od 4 ipo miliona kvadratnih kilometara i 18.5 triliona dolara godišnjeg GDPa zaledila pred prognozama i savetima srpskog rusofila. :-)

Šalu na stranu, problem nas Srba je što obožavamo da predajemo, a ne podnosimo da učimo. Zato smo tu gde smo.

tuzni tok

pre 9 godina

Ovo je vec u domenu imaginarne matematike, i buduci da ljudski faktor pristupa pod tenzijama iracionalno emotivnog naboja, kjuc rjesenja je vjestacka inteligencija :-P