Nedelja, 08.02.2015.

11:37

Vojska rasprodaje tenkove, topove..

Ministarstvo odbrane Srbije planira da proda više od 480 tenkova i haubica, 220 oklopnih vozila, više od 20.000 pušaka i pištolja.

Izvor: Beta

Vojska rasprodaje tenkove, topove.. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

187 Komentari

Sortiraj po:

Ina

pre 9 godina

I treba da rasprodaju to staro gvozdje, za sta ce da stoji samo da rdja? Gledam tako neke vagone i vozove stoje i trule, bolje da ovi tenkovi i staro naoruzanje se proda a novac pametno da se iskoristi.

petar

pre 9 godina

Sa postovanjem vam se obracam u nadi da mogu dati svoje misljenje o prodaji vojne opreme u Srbiji. Jer za tu opremu su i moji roditelji davali pare i ostali.Prvo ako oprema u ovolikom broju treba da se proda treba uvesti uslov koliko novih tenkova ta ista vojska treba novih da dobije,raketnih sistema i lazara 1 i 2 haubica nora i ostalo orudja i oruzja da bi bili sigurni da mozemo se oduprijeti nasim veliki prijateljima koji jedva cekaju da sve prodamo a pare da zavrse u necim djepovima u strani bakama jer to sto navodim nije od juce.Jeli to uslov da prodate zeljezaru da bi oruzje istopili ti isti amerikanci koji su nas 1999 bobardovali jer takav scenarij vec vidjen u crnoj gori sa nihovim tekovima,zasto od tih tekova ne napravite vozila za gasenje vatre pos srbiji u ljetnjem periodu a isto tako ne iskoristite motore je su kvalitetni za masine gradjevinske jer se vidjelo kad je poplava bila nijeste imali opreme da spasite sopstveni narod no ste zvali da vam pomognu stranci,dobro razmislite cemu to vodi gospodo.Dosta nam je mozgova koji sve prodadose u bivsoj zemlji a sadasnji novim zemljama.Ovo vam govori ne kao laik nego kao strucno lice.koje se razumije u vojnu problematiku.

AKO - JEDNOM - VIDIS - MARIJU

pre 9 godina

Sredstva koja su oglasena viskom su zastarela, sa isteklim resursima i vekom upotrebe. Za razliku od prethodnih prodaja naoruzanja i vojne opreme koji su sprovedeni nezakonito, ovog puta ce sve biti po zakonu, u to sam apsolutno siguran. Prodajom odredjenog oruzja, koje je vec dotrajalo i koje uskoro ne bi nicemu sluzilo omogucice se punjenje buddzeta drzave, osim toga bice i smanjeni troskovi odrzavanja zastarelog oruzja. U svakom slucaju, ovo nije prvi put da se smanjuje kolicina naoruzanja u Vojsci Srbije. Ali ovog puta ono ce se obaviti na transparentan nacin kako to vole Demokrate da kazu.

Poker face

pre 9 godina

S obzirom da se radi o prodaji zastarelog naoružanja koje ionako iziskuje visoke troškove održavanja, ta prodaja je ekonomski opravdana. Posebno što će se na taj način pribaviti i deo sredstava za modernizaciju.

pajo

pre 9 godina

Odlično sve to prodati i narodu podeliti pare jer od narodnh para je kupljeno, a i koji će nam moj oružje kada imamo tako sposobne političare, ni NATO pakt nas nije razvalio kao oni.

Mile

pre 9 godina

Jel to nastavak rada zelezare? Tako je i US steel kad je kupio prvo topio nase tenkove, i to prodavao, sad ce i ovi za pocetak proizvodnje, pa dok ima tenkova ima i proizvodnje, ali bar je celik kvalitetan, ruski.

SERGIO

pre 9 godina

Smatram da je dobar potez što je odlučeno da se određeno oružje proda, čime neće biti narušeni potrebni kapaciteti vojske, a troškovi održavanja koji često umeju biti visoki biće smanjeni.

Waltron37@yahoo.com

pre 9 godina

Bas steta sto rasprodaju modernu opremu, iz 60tih godina proslog veka. Ako imaju srece neko ce tu gvozdjuriju da kupi na kilo i pretopi u nesto korisnije.

Žaki

pre 9 godina

Trebao bi mi jedan top, eventualno haubica; imam jednog komšiju koji buši zidove već mesecima i to onim hard hiltijem. Ne bira vreme, doba dana, dan u nedelji. Uostalom evo nedelja je a on mora negde oko 17 h malo da svrdla. Njegova poruka je na ovaj način sledeća: "mokrim na vas i baš me briga za sve na svetu... i za statiku i za etiku i za kritiku! " E zato urgentno, po nekoj nižoj ceni potrebujem bar PAM (protiv avionski mitraljez)... kolko da pomognem, onako komšijski, da konačno probije te zidove. Nikako brate da sruši zgradu - greota ne pomoći mu!

Cemer, jad i tuga

pre 9 godina

Pitam se da li je nekog od ovih botova sramota pomalo o tome sta pisu i lupetaju. Boze, Boze, kako nam je zemlja propala. Jedina mi je uteha to, sto kad krene rat, ti isti botovi koji sada pisu hvalospev, bice na prvim linijama fronta (kako bi dodatno pokazali lojalnost drzavi), bez opreme, bez obuke, bez oruzja...posto nam je isto sada rasprodato, unisteno, pretopljeno...pitam se da li ce u tim poslednjim trenucima da pomisle: Svaka cast ovoj vlasti, za samo x godina uspeli su da reformisu vojsku ka putu za EU/NATO...nek vam se Bog smiluje nesrecnici...

21.vek

pre 9 godina

Idemo ka EU i moramo u svakom pogledu biti dosledni toga,i staro zameniti za novo,nista ne gubimo a dobijamo savremenu tehnologiju i ugled...

AS01

pre 9 godina

Prodajom određenog oružja, koje je već dotrajalo i koje uskoro ne bi ničemu služilo omogućiće se punjenje budžeta, osim toga biće i smanjeni troškovi održavanja. U svakom slučaju, ovo nije prvi put da se smanjuje količina naoružanja u Vojsci Srbije. To se dešavalo i u vreme kad je Šutanovac bio ministar vojske, a da nakon toga oružje nije modernizovano.

Viktor

pre 9 godina

Nema tu ničeg čudnog Vojska Srbije rasprodaje stara sredstva dok kupuje i pribavlja nova sredstva.Na paradi su prikazana neka nova savremena sredstva skoro i višecevni bacač raketa i sva sredstva koja smo videli su domaće proizvodnje.

starac fočo

pre 9 godina

OKI: Prijatelju, nisi shvatio, ne prodaje se "našoj" železari jer ons neće biti naša, a novi gazda je pretopiti to kao STARO GVOŽDJE, ne kao oružje, prodaće čelik i vratiti se u SAD, kao i prethodni! A nama će ostaviti praznu ljušturu... lepi moj. Mrdni malo glavom...možda ti proradi!

Artiljerac

pre 9 godina

Nadam se da postoji plan modernizacije vojske.Ono što je bilo na Paradi sigurno nije na spisku za prodaju.Zato ovo podržavam i nadam se da će kupac ovu vojnu efektivu platiti za razliku od prošlog puta kad je većina naoružanja završila u pećima a novac država nije videla.Ovaj put ko god da bude kupac na transparentnom tenderu treba da plati u budžet.

dragan

pre 9 godina

1995G sam na vojnom otpadu video dvadesetak kompjuterizovanih delova sistema za PVO koje proizvodi firma BBC(ne tv).Sve komande su ćirilićne na našem jeziku.Proizvodnja 1989g.Pitam starešinu što se prodaje a on kaže da nemaju stručnjaka da to održava i popravlja a rezervne delove nedobijamo zbog sankcija.Što se tiče protivartiljerijskog radara kupljen je 1983g u SAD.Bio sam u artiljerijskom školskom centru Zadar koje je imala to oružije.

oklahoma kid

pre 9 godina

AKo je ovo oružje zastarelo i van upotrebe, kome onda mislite da ga prodate?

A ako nije zastarelo i nije van upotrebe, zašto ga onda prodajete?

OKI

pre 9 godina

Od svega što se proda, dobiće se novac za proizvodnju novog jer 80% ovoga što se prodaje, može da se uspešno proizvede u zastavi... A vidim da se neki "sekiraju" za železaru? Pa ako se već prodaje, bolje da se proda našoj železari, gde rade naši ljudi, a zatim da se novac uloži u proizvodnju novog naoružanja... Tako dobijamo: Novo naoružanje, posao za ljude, moderniju vojsku!

Techa

pre 9 godina

Cim nije smanjena odbrambena moc vojske a sav novac ide u fond ovog ministarstva ne vidim ni jedan jedini razlog zasto svo ovo pomenuto naoruzanje ne bi bilo prodato.

Zoki

pre 9 godina

Postoje tri stvari koje treba razjasniti. U JNA se jako malo stvari rashodovalo, tako da su magacini puni ne samo zastarelog oružja, nego i starog gvožđa. To je sasvim OK prodati u staro gvožđe. Ono što nije OK prodati u staro gvožđe je ono što može da se remontuje i proda negde u svetu. Konačno, postoji i oružje koje se može modernizovati za domaću upotrebu ili iskoristiti kao platforma za neko novo oružje. Ti stari tenkovi su odličan primer, jer mogu da posluže za sve i svašta. Od izvlačenja drva iz šume, preko inženjerijske mehanizacije do nosača za različito naoružanje. Protivavionski topovi su verovatno zastareli za klasični PVO, ali za 10 godina će trebati nešto protiv dronova. Da ne govorim o tome da su se pokazali veoma efikasno protiv pešadije u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

fantastiko

pre 9 godina

Kad je USS kupio zelezaru isto je bila rasprodaja tenkova, haubica, amfibija... koje su zavrsile u kotlovima zelezare u Smederevu sada ameri opet uzimaju zelezaru pa moraju da imaju nesto da rade. Najbolje je rasformirati vojsku ona nam netreba. Lovacko drustvo iz mog sela je bolje opremljeno od standardnog vojnika !

Antigona

pre 9 godina

Čitam komentare i čudim se kako pojedinci ne biraju reči samo da bi vredjali vlast. Dakle, Vojska RS prodaje tenkove i naoružanje baš i z tog razloga što su zastareli i nisu dovoljno dobri za upotrebu. Nećemo sada da ratujemo, pa se diže ovoliko prašina oko toga. Kao i u drugim resorima i Vojsku Srbije očekuju reforme, a samim tim i novo naoružanje. Nadam se da su ovi što negativno komentarišu shvatili da Srbija želi u EU, i želi mir i stabilnost pre svega. Zato nam je reforma Voske Srbije i neophodna.

Vladan

pre 9 godina

Magacini domacih kasarna su puni oruzja koje je potpuno van upotrebe zbog svoje zastarelosti i tehnicke neupotrebljivosti. I normalno je da se takve stvari prodaju kako bi se kasnije izvrsila modernizacija naoruzanja.

mladic

pre 9 godina

A gde pise da ce uloziti novac u modernizaciju, novo naoruzanje? Nemoj samo da se greskom isporuce plocice pa da se jos skrse u transportu ...

tehnicka sluzba

pre 9 godina

Vojska trenutno raspolaze minimalnim izdvajanjima, i ima taman toliko da odrzava minimum najosnovijih sredstava. Gorepomenuto naoruzanje je otpisano jos 2006. jer je neperspektivno, tj. njihova modernizacija nije isplativa. Ne vidim zasto odredjeni histerisu, mi u rat sigurno necemo u skorije vreme, makar ne onakav kakvi su bili ovi poslednji.

Boban

pre 9 godina

Pa sta ce vojni analiticari da ovo tumace. Ovo nema veze sa vojskom
Potrebno je obezbediti sirovine za visoke peci u Smederevu bar za par meseci.
"Prodavace" oni i noviju opremu samo da pregovori sa "kupcem" zelezare ne propadnu.
A bilo je bas puno zainteresovanih za zelezaru, jel da?

roko

pre 9 godina

znači kad keramičar prodaje onda je to ok a kad to radi šutanovac to je izdaja!? ja samo neznam odakle vama radikalima exluzivno pravo da nekog proglašavate izdajnikom???

Nestaško

pre 9 godina

Sve sto iziskuje troškove, a nema upotrebu treba prodati. To oružije je već staro, neophodna je modernizacija, a vojni rok je ukinut. Za profesionalnu vojsku, treba i profesionalna oprema. Pored prodaje naoružanje, vlada je prodala i automobile koji su takođe bili veliki trošak za državnu kasu, te je ovo još jedan odličan potez Vlade u cilju sprovođenja reformi.

Slobodan S

pre 9 godina

Reforma Vojske Srbije pretpostavlja i rešenje balasta nepotrebnog i zastarelog naoružanja.
Srbija nema neprijatelje među susedima, pa joj velika vojna mašinerija i ne treba.
Novac iz budžeta umesto u oružje, teba ulagati u nove investicije i radna mesta u privredi !

major magistar i dobar drug

pre 9 godina

Sta god da urade svejedno je. Mislim da je postavljanjem keramicara na mjesto ministra odbrane Vucic pokazao svoj stav o vojsci Srbije. Sto se mene licno tice mogu i da nas ukinu. A opravdanje da su bolji od prethodnih ne pije vodu. Isti su kao i prethodni. Ako ne i gori.

Steva

pre 9 godina

Malo ću da odstupim od teme, ali neka mi neko objasni zašto prodadosmo avine kanadere hrvatskoj?Jeli i to zastarelo? a kada dođe do šumskih požara onda braćo Rusi,komšije pomagajte!!

DPolitika

pre 9 godina

Zastarelost, da ako nema modernizacije i promene namene ali ne po default-u i to ne moze biti opravdanej za prodaju...

T-55 moze da se prepravi u inzinjerijsko vozilo Munja(sa jos par izmena idealno), protivpozarno vozilo koje nam vise nego treba, zatim od njega se moze napraviti i tezak OT kao i jos po nesto...

Trocevan PVO top dodatkom laserskog daljinometra i termalne kamere uz jedan LCD displej(10.000 eur) postaje itekako pretnja za BPL i Krstarece rakete a moze se koristiti i protiv pesadije dok ugradnjom u bilo koju platformu na tockovima koja moze da ga nosi dobija i mobilnost...Tesko da se takvo oruzije moze nazvati bespotrebnim u 21 veku.


BVP-M80 moze npr da se prepravi na nosac PVO raketa kojih nemamo dovoljno bilo sa prepravljenim vazduh-vazduh raketama ili sa npr raketama sistema Neva koje pate za mobilnoscu.

POLO moze da se mnodernizuje sa novim raketama maljutka i da mu se poboljsa navodjenje ili da se kupe nove druge rakete tipa Kornet u modulu koji bi se ugradio...

itd...

Ali avaj sta ce nama sve to kako bi neki napisali i rekli, naivnost ili glupost pitanje je sada...

Samo jaka vojska moze da garantuje mir i minimalne gubitke u ratu sve ostalo je podsmevanje ljudskoj civilizaciji cija je najveca tekovina i nasledje rat.

Bez ulaganja naravno da to sto se prodaje nema neku posebnu vrednost ali ako se samo tako posmatra tada sve sto imamo u vojsci i ne samo u vojsci treba rasprodati...Sta posle?

Pudu Vopaj

pre 9 godina

Ljudi treba da shvate da sve ovo sto se prodaje vec dugo vremena ne sluzi nicemu!Tenkovi, topovi,BVP su toliko stari, istroseni su im resursi da bi u nekom mogucem ratu bili vrlo lake mete i stradale bi neporebno posade tih orudja.Puske i pistolji koji se prodaju su takodje obican krsh, ko nije bio u vojsci ne zna na sta lice ti kalasnjikovi i pistolji!Imao sam priliku da vidim jedno veliko skladiste tog rashodovanog naoruzanja kada sam sluzio vojsku, i tu bukvalno nista ne moze da se pokrene a kamoli da sluzi u borbenim dejstvima!

Vitez

pre 9 godina

Realno većina ovoga je otpisano još 90ih i teško da će se uopće i uspjeti prodati (osim pješačkog naoružanja). Jedino je nejasno zašto se municija ne da rezervistima da vjezbaju bojevo gađanje. Municije nikada dosta.

mitat

pre 9 godina

ovo oruzhje danas mozhe biti u upotrebi samo za ISIS.Zato bolje je da se otarasite i dobicete neshto danas zashto sutra bice kasno.I jednog dana bicete del NATO alijansu i problem je reshen

Milan

pre 9 godina

Ova vest na sajtu ministarstva je mnogo kvalitetnija nego clanak a trolovi neka je procitaju i zacute
http://www.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=7808

peđa

pre 9 godina

za ovu prodaju znam već desetak dana jer je javna,sa taksativnim navedenim naoružanjem i količinama ali mislim da u nasim uslovima to nije u potpunosti zastarelo naoružanje(pištolji m 70 i automatski skorpioni,kalašnikovi,oklopni transporteri bvp m 80-novije nemamo...tenkovi t55 ...svo ovo se koristi i dan danas u sukobima sirija,ukrajina... zatim zemljama u okruženju...ako je dobro tamo dobro je i ovde a ako cete vec i to da rasprodate sve do jednog dinara uložite u novo vec kad ne shvatate da bi i ovo bilo dobro za rezervni sastav ili kao scenografija za filmove a ovako na kilo nece bas biti neka matematika 15ak x din kg=???smesno...stvarno bi voleo da objave koliko su dobili za sve to pa da se kolektivo iselimo, ili vec ako ne znaju sta rade neka prepisuju od tita(masa oruzja sluzi za odvracanje i potvrdu da ce otpor biti zilav -kad nemas ni staro a ni novo nema ni odvracanja pa cemo proći opet ko kornjača na auto putu...dosada je trebalo da se shvati da se ne može kupovati samo jer obično nećes dobiti vrh opreme već sta ti daju i kad i koliko ti daju, a ako praviš sam koristi su mnogostruke,(zaposljavanje ,nemogućnost ucene,nesigurnost napadača u vojni potencijal...)kad nemas bolje ne bacaj ono sto imas!!!sutra ces videti da je i to bilo dobro ali ga tad neces imati...srbi razmislite dosta je bilo lične koristi(i vi koji bi samo da rasprodajete i vi koji ste-smo ovce za šišanje...)dosta rasprodaja jer je narod u to ulagao.

Jovana M

pre 9 godina

Ama ljudi, postoje dva pristupa kada je reč o ekonomiji velikih sila: 1. Ili prodaješ oružje ili 2. Trošiš oružje... Treće ne postoji! Pošto nemamo gde ni kako trošiti (upotrebiti) zastarelu tehniku, logično je da to prodajemo i da pravimo novo!

ludo burazeru, luuudo!

pre 9 godina

S'o jes', jes'!

Zna se zasta sluzi vojska u Srbiji!

Nece valja tenkom da prate ljude na rucak, ne bi znali ni da ga propisno parkiraju!!

Bizmark

pre 9 godina

Dobrim delom ovo se događa zbog modernizacije. Problem je u tome što se vojska mora stalno usaglašavati sa novim standardima, a to sigurni košta.

VEDRANA

pre 9 godina

(solar, 8. februar 2015 14:59) Ti rasprodaju starog naoruzanja nazivas pljackom?A u vreme Sutanovca si cutao,kada je isto naoruzanje predao u staro gvozdje,novac nije zavrsio u budzetu vojske celokupan,to je po tebi okej.Znamo svi da godinama unazad nije ulagano u naoruzanje,niti je kupovano novo.Sobzirom na brojno stanje vojske,imamo i previse istog.Potez prodaje odobravam,jer ce novac od prodaje istog zavrsiti u vojsci a ne ko sa prethodnom topionicom i talom.

demux

pre 9 godina

Gledam ove komentare ljudi i ne verujem! Žalite se na prodaju oružja (zastarelog) a velike sile žive od prodaje oružja! Ovo će samo da podstakne proizvodnju novog oružja!
(Nenad_KIM, 8. februar 2015 13:21)

Au kako si lupio sada ... pa prodaju kompanije koje i prozvode radi ostvarivanja profita, kao kada je drzavna firma iz SFRJ ranije prozvodila i prodavala tenkove Iraku a ne iz vojske a nemaju cime da to zamene!

huihu

pre 9 godina

U redu tenkovi, radar ....ok stari su 70 godina...ali zasto oruzije? zasto puske I pistolji? zasto municija u slucaju rata ne daj boze...sa cim da pucamo? u ratu uvjek fali municije I pusaka ne znam nije mi jasno..ne mogu da shvatim. . .

Mijat

pre 9 godina

Kako ste ljudi nemaštoviti da ne upotrebim drugi izraz. Pravo da kupe imaju firme koje se bave prometom naoružanja i koje imaju dozvolu nadležnih institucija za to. Ukoliko imaju kome da preprodaju oni će kupovati.
Drugo, koliko vidim iz članka većina stvari koja je u oglasu je 50+ godina staro, u oblasti u kojoj je najviše inovacija i razvoja. Odavno je sve tozrelo za rashodovanje te me apsolutno ne brine što tu opremu prodaju. Ono što me zanima jeste hoće li eventualni prihod po tom osnovu biti uložen u nabavku modernijeg naoružanja. Ukoliko da, sva podrška, ukoliko ne ovo je presipanje iz šupljeg u prazno i demonstracija nesposobnosti.

n e l o

pre 9 godina

Prodaja naoruznja su samo pocetni koraci u reformama.Mora se redukovati brojno stanje oruzanih snaga,odreci se zastarelog naoruzanja i svesti na strukturu na nivou cija obuka i modernizacija mogu da se plate iz redovnih budzetskih sredstava

zola

pre 9 godina

Tako i treba,dosta smo novog naoruzanja napravili u nasim fabrikama od VBR nove generacije,puske koja puca pod uglomi do 90stepeni,najnoviji tenk T98 od 160mm,recne mini podmornica.Srbija zna sta joj treba zato je nas premijer sigurno vodi.

risus sardonicus

pre 9 godina

ljudi to je tehnika koja se ne moze dovesti u red, odnosno da bi bila operativna potrebne su ogromne pare. drugo ta sredstva se maltene nigde u svetu ne koriste (ne racunajuci afriku i pobunjenike) jer su u proseku 40+ godina stara. trece izbacuju plamen s (vuceni ako se ne varam) jer treba da ga zameni lrsvm morava koji je 6 puta napredniji, i izbacuju snar artiljerijski radar jer je vti razvio sistem hemera za zvukometrijsko izvidjanje. oklopni transporteri btr su minimum 50 godina stari i verovatno nisu rentabilni, a jos je verovatnije da nisu ni kompletni. tenkovi t55 su odavno prevazidjeni, i svaka modernizacija bi kostala od 1m eura po tenku pa navise jer moraju da se dovedu u vozno stanje a i tad bi bili u inferiornom stanju u odnosu na mnoga pt oruzja.

solar

pre 9 godina

Za sve koji podržavaju ovu pljačku navodnom brigom zbog "zastarelosti" oružja i oruđa - ta kvalifikacija u bilo kom ratu NE POSTOJI, postoji samo upotrebljivo i neupotrebljivo. Setimo se samo zastarele i isto tako "otpisane" "Prage", samohodnog protiv-avionskog topa s kraja 50-ih, koje se (nažalost) pokazalo odlično u poslednjim balkanskim ratovima.
Šta je Izrael uradio sa egipatskim zarobljenim T-55-icama - istopio ih? Pogađajte ponovo.

Ali dobro, ko neće da plaća svoju vojsku, plaćaće tuđu.

nikola

pre 9 godina

Mislim da ovde ima previše "vojnih stručnjaka i analitičara". Šteta što ne mogu i oni na prodaju sa tim oružijem. Čisto da objasne šta tu treba da se radi i kako.

ja

pre 9 godina

Prodajemo zato sto je politika smanjenja plata i penzija toliko urodila plodom da ne znamo sta cemo sa viskom para u budzetu pa sad rasprodajemo redom.....prvo sluzbena vozila javnih preduzeca,sad oruzje i tenkove a slede kasarne i telekom....

srbija

pre 9 godina

ispada da više imamo tenkova na prodaju od onih tenkova koji su u sastavu vojske, msm da je netačno sve ovo al nisam siguran u potpunosti, to je moje mišljenje.

tasanana

pre 9 godina

Sirite ljubav a ne rat.Ova vlada nas je dovela u takvo stanje da uopste ne moramo da zivimo u strahu od nekih,ne daj Boze,predstojecih ratova.

roto kos neroj zeleznika

pre 9 godina

Ovi prethodni su u Smederevu istopili dosta, ovo je ostalo za Esmark.
(Saca, 08. februar 2015 12:04)

Kapacitet zelezare je oko 2 miliona tona godisnje...
Prosecna tezina oklopnog vozila je oko 20 tona...
Recimo da je zelezara radila sa trecinom maksimalnog kapaciteta dok su "prerhodni topili tenkove", kako ti kazes, bilo bi im potrebno 2800 oklopnih vozila mesecno da bi imali sta da rade ovih 10 godina...

Komentar kao tvoj moze da napise neko ko je ili izuzetno glup ili izuzetno zlonameran...

Ja mislim da ti druze nisi glup...

Jaca88

pre 9 godina

Treba i na ovom polju napraviti racionalizaciju, kao sto je ucinjemo prodajom sluzbenih automobila. Sve treba iskoristiti, i uloziti u ekonomski oporavak Srbije, a ne dozvoliti da propadne.

OnoKad

pre 9 godina

Srbija iz dana u dan postaje sve sigurnije područje, tako da potreba za određenim oružjem nije potrebna. Osim toga, to oružje zastareva i u nekom doglednom vremenu ne bi bilo upotrebljivo. Iz tog razloga bolje je isto prodati, nego kasnije istopiti.

my way

pre 9 godina

Izvinite, ali ne bi li ovako obimna rasprodaja oruzja trebala da bude bar deo drustvene debate, pa da se lepo narodu Srbije ciji porez delom ide i na vojsku objasni zasto se ovo radi, da li je u pitanju modernizacija, da li ce ovo naoruzanje biti zamenjeno, ili se samo eto radi o slabljenju i smanjivanju nase vojne snage? Narod ima pravo da zna te stvari, zar ne?

Država!

pre 9 godina

Aman ljudi, to je sve zastarelo oruzije, moze da bude korisno jos neko vreme, ali bolje sad prodati sve to dok jos vredi... Tako da vreme je za modernizaciju, bolje i jace, i modernije oruzije... E sad me plase, koji tipa tenkova i avione, puske, pistolje, vojne opreme (mada u Srbiji ima koji proizvode, puske i pistolje, vojne opreme) i od koga ce vlast tj ministarstvo odbrane i vojska Srbije, da kupi.... Ali pitanje je pre svega ovde jeste tenk i avion, tu najvise plasim, jako vazno da drzava ne zezne (kako su neke drzave i to debelo zeznuli i gadno prosli sa visokim troskovima), da ne bude sve polovno, i kupljeno sa Zapada koji ne koriste vise od 10 godina, bolje kupiti jedan super ruski ili americki vojni avion nego 3 polovnih aviona (sa sumnjivim kvarovima i odrzavanje, to moze da nabije troskove), i 2 nova tenka nego 5 polovnih, ali opet ne mora da znaci oni koji su naskuplji da je najbolje i najjace za ovu sredinu... A vi ostali sa komentarima, da nemamo vojsku i nemamo ovo nemamo ono, znaci pisete samo gluposti, jer je nedelja i vama je dosadno pa ne znate sta pisete a da niste videli, sve znate, najpametniji ste, da je tako, zasto nismo onda kao Britanija ili bar Danska...

patriota

pre 9 godina

Uopšte nerazumem ove komentare. Prvo pročitajte tekst pažljivo. MO /ministarstvo odbrane / planira da proda. Zani to su razmišljanja i analize. NIJE ODLUČENO NEGO SE PLANIRA. Uradiće se analize pa doneti odluku. Drugo obzirom da se menja kocepcija i uvodi ponovo neki vid služenja vojnog roka ili obuke ova prodaja verovatno neće biti realizovana. Treće ukoliko ide u pravcu nabavke savremenijih sredstava ili dobijanja sredstava za razvpj novih takva odluka je uredu. Planirati da ideš u bioskop i otići u bioskop su dve različite stvari.

Nenad_KIM

pre 9 godina

Gledam ove komentare ljudi i ne verujem! Žalite se na prodaju oružja (zastarelog) a velike sile žive od prodaje oružja! Ovo će samo da podstakne proizvodnju novog oružja!

Miloš

pre 9 godina

Prodaje se krš koji ne služi ni za šta. Ko nije služio vojsku nije ni svestan. Još pre 20 god. je bilo krša da te bog sačuva. Ovima što misle da su veće patriote od ostalih, da kažem da se naoružaju tim što se prodaje, pa da krenu na neku vojsku - brzo bi im bilo jasno da ni demonstracije ne bi razbili. Uostalom treba osloboditi magacine na vreme, možda stigne nešto novo.

Lepi Bora

pre 9 godina

Rasprodajte sve! Srbiji vojska i naoruzanje odavno ne trebaju... Od tih para platiti odpremninu profesionalnim vojnicima, raspustiti sve to. I gotovo!

Malisa

pre 9 godina

Sve sam ocekivao da ova vlada proda, profitabilne firme, najkvalitetniju zemlju oranicu, vocarski kombinat, EPS, Telekom... ali vojsku nikako. Sada se postavlja pitanje, ako vojska nema opremu, odnodno oruzje, sta ce nam onda. Raspustiti ceo vojni kadar, posto nece da ratuju toljagama. Ali ce ova vlada nastaviti da placa vojsku, jer mora da baca pare, nije cilj da se Srbija uzdigne vec unisti. Sledeci korak ove vlade je da nas sve rasproda u belo roblje. Mislim da je uslov za EU da budemo beda, da nas gazi ko stigne. A politicari... oni su se obezbedili za dva zivota, na privatnim racunima na sejselima imaju po par desetina miliona evra, deca se skoluju u inostranstvu i sta ih briga za ubogi srpski narod.

bananastate

pre 9 godina

Koliko kupljeno tenkova od 2000 godine. . NULA.. Vojnih aviona NULA.. Sve ostalo isto NULA.. Budzet za vojsku samo za plate.. 3 puta manji budzet za vojsku nego sto ce u istoj godini da daju samo za kamate zapadu sto se zaduzili zadnjih nekoliko godina.
Mi vise nemamo drzavu ni u kakvom smislu.. Samo se ponavlja ista pesma EU, EU, EU..

haiyan

pre 9 godina

Nema nam spasa. Ovo je prvi signal vlasti da cemo morati u NATO,prvo rasprodas naoruzanje (staro i nikakvo),pa kad nemas cime da branis zemlju ostaje ti jedino da se pridruzis jednoj od sila.
Da smo bili pametni pa da smo nabavili barem deset Leopard 2e5 tenkova,da imamo barem jednu modernu tenkovsku brigadu.. Ali dzabe.. ovde vojska sluzi da bude privatno obezbedjenje vlasti.

Zg

pre 9 godina

Ne znam zašto tolika drama u komentarima. Radi se o prastarom naoružanju, starom preko 50 godina, koje danas ne služi ničemu. Većina je sigurno neupotrebljiva i skuplja hrđu.

Postoje sljedeće varijante:

1) Remont - košta, ostaje problem zastarjelosti tehnike (jer smo u 21. stoljeću)
2) Rastavljanje i topionica čelika - košta, a čelik je ionako jeftin
3) Prodaja - profit!

Potrebno je kupiti ili izgraditi novu tehniku. To je lakše ako prodajom imaš određenu amortizaciju troškova.

arh.

pre 9 godina

Zašto? Jel nam samo još to ostalo da rasrodamo?! Sve je uništeno u državi, samo je još vojska kako tako funkcionalna, pa i nju da rasturite. U svetu se zakuvava, a vi rasprodajete oružje?! Pobogu!

jovan

pre 9 godina

Cuj, zainteresovanim licima , koja imaju zakonska prava na tenkove? Sta ce oni da rade sa tim krsom? da drze u dvoristu, posalju brodovima u Afriku? Prosledice natrag u Zelezaru da bi imala sta da pretopljava, da ne bi ispalo da to vojska cini ?

haiyan

pre 9 godina

Pitanja za Ministarstvo Odbrane : Da li ce tender za prodaju naoruzanja biti javan? Da li cemo videti ponude SVIH ucesnika tendera? Koji je razlog prodaje zastarelog ali ipak brojnog naoruzanja? Na koji nacin ce Vojska dobiti moderno naoruzanje,od koga i za koju cenu? Ko stoji iza odluke da se gotovo celo naoruzanje vojske Srbije proda?

bgd

pre 9 godina

Na sajtu ministarstva odbrane u oglasu stoji i tačan pregled šta se prodaje i u kojim kličinama:
stari T-55, stari transporteri, stare američke haubice iz II svetskog rata, topovi sa Praga za koje se ne proizvodi municija niti se već 10 godina niko obučava za njih...i neka manja količina pešadijskog naoružanja i municije.

Realno, sve to su krševi, davno izraubovani motori, cevi oruđa ... u nekom ne daj bože ratu bi bili opasnost za svoje posade u sukobu sa malo bolje opremljenijim protivnikom (a već neko vreme nije ni bilo obuke za ove sisteme).

Ovde je samo pitanje ko će dobro proći na kupovini starog čelika...

mile

pre 9 godina

Prodali ste sve, sad prodajete ovo malo sirotinje od vojske sto je ostalo. Od nekada velike vojne armije, ostala nam je samo saka vojnika koja moze da stane ispod jedne sljive.

Lovačko društvo ozbiljna organizacija

pre 9 godina

Šta je ovo totalna rasprodaja? A ja se pitam šta će Esmark u Srbiji, da malo opet istope ono što je preostalo pa da kidnu kao i predhodnici.

Komentator from ebrod

pre 9 godina

Ko ima zakonsko pravo da kupi, bas me zanima. Da nece obezbedjenja kafica u silikonskoj dolini da se snabdu topom mozda? E jesmo pukli...

budi Bog s nama!

pre 9 godina

U oglasu objavljenom 27. januara na sajtu Ministarstva navodi se da će poziv za učešće u javnom nadmetanju za kupovinu oružja biti upućen onim pravnim licima koja imaju zakonsko pravo za to.

???

Koja su to pravna lica koja mogu da kupuju haubice, tenkove i protivavionsku artiljeriju???

Dragan Risović, Kruševac

pre 9 godina

Kupac je već poznat, samo se legalizuje uništavanje odbrambenih kapaciteta zemlje.
Jedan deo kao tenkovi i topovi odlaze u zelezaru za topljenje najkvalitetnije tvrdoce čelika a drugi deo u izvoz za privatna bogaćenja i kombinacije.
Srbiji ostaje komunalna policija.
Baš napredno.

Dragan Risović, Kruševac

pre 9 godina

Kupac je već poznat, samo se legalizuje uništavanje odbrambenih kapaciteta zemlje.
Jedan deo kao tenkovi i topovi odlaze u zelezaru za topljenje najkvalitetnije tvrdoce čelika a drugi deo u izvoz za privatna bogaćenja i kombinacije.
Srbiji ostaje komunalna policija.
Baš napredno.

budi Bog s nama!

pre 9 godina

U oglasu objavljenom 27. januara na sajtu Ministarstva navodi se da će poziv za učešće u javnom nadmetanju za kupovinu oružja biti upućen onim pravnim licima koja imaju zakonsko pravo za to.

???

Koja su to pravna lica koja mogu da kupuju haubice, tenkove i protivavionsku artiljeriju???

bananastate

pre 9 godina

Koliko kupljeno tenkova od 2000 godine. . NULA.. Vojnih aviona NULA.. Sve ostalo isto NULA.. Budzet za vojsku samo za plate.. 3 puta manji budzet za vojsku nego sto ce u istoj godini da daju samo za kamate zapadu sto se zaduzili zadnjih nekoliko godina.
Mi vise nemamo drzavu ni u kakvom smislu.. Samo se ponavlja ista pesma EU, EU, EU..

Lovačko društvo ozbiljna organizacija

pre 9 godina

Šta je ovo totalna rasprodaja? A ja se pitam šta će Esmark u Srbiji, da malo opet istope ono što je preostalo pa da kidnu kao i predhodnici.

Komentator from ebrod

pre 9 godina

Ko ima zakonsko pravo da kupi, bas me zanima. Da nece obezbedjenja kafica u silikonskoj dolini da se snabdu topom mozda? E jesmo pukli...

mile

pre 9 godina

Prodali ste sve, sad prodajete ovo malo sirotinje od vojske sto je ostalo. Od nekada velike vojne armije, ostala nam je samo saka vojnika koja moze da stane ispod jedne sljive.

haiyan

pre 9 godina

Nema nam spasa. Ovo je prvi signal vlasti da cemo morati u NATO,prvo rasprodas naoruzanje (staro i nikakvo),pa kad nemas cime da branis zemlju ostaje ti jedino da se pridruzis jednoj od sila.
Da smo bili pametni pa da smo nabavili barem deset Leopard 2e5 tenkova,da imamo barem jednu modernu tenkovsku brigadu.. Ali dzabe.. ovde vojska sluzi da bude privatno obezbedjenje vlasti.

arh.

pre 9 godina

Zašto? Jel nam samo još to ostalo da rasrodamo?! Sve je uništeno u državi, samo je još vojska kako tako funkcionalna, pa i nju da rasturite. U svetu se zakuvava, a vi rasprodajete oružje?! Pobogu!

Lepi Bora

pre 9 godina

Rasprodajte sve! Srbiji vojska i naoruzanje odavno ne trebaju... Od tih para platiti odpremninu profesionalnim vojnicima, raspustiti sve to. I gotovo!

Pudu Vopaj

pre 9 godina

Ljudi treba da shvate da sve ovo sto se prodaje vec dugo vremena ne sluzi nicemu!Tenkovi, topovi,BVP su toliko stari, istroseni su im resursi da bi u nekom mogucem ratu bili vrlo lake mete i stradale bi neporebno posade tih orudja.Puske i pistolji koji se prodaju su takodje obican krsh, ko nije bio u vojsci ne zna na sta lice ti kalasnjikovi i pistolji!Imao sam priliku da vidim jedno veliko skladiste tog rashodovanog naoruzanja kada sam sluzio vojsku, i tu bukvalno nista ne moze da se pokrene a kamoli da sluzi u borbenim dejstvima!

Vitez

pre 9 godina

Realno većina ovoga je otpisano još 90ih i teško da će se uopće i uspjeti prodati (osim pješačkog naoružanja). Jedino je nejasno zašto se municija ne da rezervistima da vjezbaju bojevo gađanje. Municije nikada dosta.

oklahoma kid

pre 9 godina

AKo je ovo oružje zastarelo i van upotrebe, kome onda mislite da ga prodate?

A ako nije zastarelo i nije van upotrebe, zašto ga onda prodajete?

solar

pre 9 godina

Za sve koji podržavaju ovu pljačku navodnom brigom zbog "zastarelosti" oružja i oruđa - ta kvalifikacija u bilo kom ratu NE POSTOJI, postoji samo upotrebljivo i neupotrebljivo. Setimo se samo zastarele i isto tako "otpisane" "Prage", samohodnog protiv-avionskog topa s kraja 50-ih, koje se (nažalost) pokazalo odlično u poslednjim balkanskim ratovima.
Šta je Izrael uradio sa egipatskim zarobljenim T-55-icama - istopio ih? Pogađajte ponovo.

Ali dobro, ko neće da plaća svoju vojsku, plaćaće tuđu.

zola

pre 9 godina

Tako i treba,dosta smo novog naoruzanja napravili u nasim fabrikama od VBR nove generacije,puske koja puca pod uglomi do 90stepeni,najnoviji tenk T98 od 160mm,recne mini podmornica.Srbija zna sta joj treba zato je nas premijer sigurno vodi.

risus sardonicus

pre 9 godina

ljudi to je tehnika koja se ne moze dovesti u red, odnosno da bi bila operativna potrebne su ogromne pare. drugo ta sredstva se maltene nigde u svetu ne koriste (ne racunajuci afriku i pobunjenike) jer su u proseku 40+ godina stara. trece izbacuju plamen s (vuceni ako se ne varam) jer treba da ga zameni lrsvm morava koji je 6 puta napredniji, i izbacuju snar artiljerijski radar jer je vti razvio sistem hemera za zvukometrijsko izvidjanje. oklopni transporteri btr su minimum 50 godina stari i verovatno nisu rentabilni, a jos je verovatnije da nisu ni kompletni. tenkovi t55 su odavno prevazidjeni, i svaka modernizacija bi kostala od 1m eura po tenku pa navise jer moraju da se dovedu u vozno stanje a i tad bi bili u inferiornom stanju u odnosu na mnoga pt oruzja.

jovan

pre 9 godina

Cuj, zainteresovanim licima , koja imaju zakonska prava na tenkove? Sta ce oni da rade sa tim krsom? da drze u dvoristu, posalju brodovima u Afriku? Prosledice natrag u Zelezaru da bi imala sta da pretopljava, da ne bi ispalo da to vojska cini ?

VEDRANA

pre 9 godina

(solar, 8. februar 2015 14:59) Ti rasprodaju starog naoruzanja nazivas pljackom?A u vreme Sutanovca si cutao,kada je isto naoruzanje predao u staro gvozdje,novac nije zavrsio u budzetu vojske celokupan,to je po tebi okej.Znamo svi da godinama unazad nije ulagano u naoruzanje,niti je kupovano novo.Sobzirom na brojno stanje vojske,imamo i previse istog.Potez prodaje odobravam,jer ce novac od prodaje istog zavrsiti u vojsci a ne ko sa prethodnom topionicom i talom.

n e l o

pre 9 godina

Prodaja naoruznja su samo pocetni koraci u reformama.Mora se redukovati brojno stanje oruzanih snaga,odreci se zastarelog naoruzanja i svesti na strukturu na nivou cija obuka i modernizacija mogu da se plate iz redovnih budzetskih sredstava

Jaca88

pre 9 godina

Treba i na ovom polju napraviti racionalizaciju, kao sto je ucinjemo prodajom sluzbenih automobila. Sve treba iskoristiti, i uloziti u ekonomski oporavak Srbije, a ne dozvoliti da propadne.

mitat

pre 9 godina

ovo oruzhje danas mozhe biti u upotrebi samo za ISIS.Zato bolje je da se otarasite i dobicete neshto danas zashto sutra bice kasno.I jednog dana bicete del NATO alijansu i problem je reshen

Milan

pre 9 godina

Ova vest na sajtu ministarstva je mnogo kvalitetnija nego clanak a trolovi neka je procitaju i zacute
http://www.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=7808

OKI

pre 9 godina

Od svega što se proda, dobiće se novac za proizvodnju novog jer 80% ovoga što se prodaje, može da se uspešno proizvede u zastavi... A vidim da se neki "sekiraju" za železaru? Pa ako se već prodaje, bolje da se proda našoj železari, gde rade naši ljudi, a zatim da se novac uloži u proizvodnju novog naoružanja... Tako dobijamo: Novo naoružanje, posao za ljude, moderniju vojsku!

Zg

pre 9 godina

Ne znam zašto tolika drama u komentarima. Radi se o prastarom naoružanju, starom preko 50 godina, koje danas ne služi ničemu. Većina je sigurno neupotrebljiva i skuplja hrđu.

Postoje sljedeće varijante:

1) Remont - košta, ostaje problem zastarjelosti tehnike (jer smo u 21. stoljeću)
2) Rastavljanje i topionica čelika - košta, a čelik je ionako jeftin
3) Prodaja - profit!

Potrebno je kupiti ili izgraditi novu tehniku. To je lakše ako prodajom imaš određenu amortizaciju troškova.

Država!

pre 9 godina

Aman ljudi, to je sve zastarelo oruzije, moze da bude korisno jos neko vreme, ali bolje sad prodati sve to dok jos vredi... Tako da vreme je za modernizaciju, bolje i jace, i modernije oruzije... E sad me plase, koji tipa tenkova i avione, puske, pistolje, vojne opreme (mada u Srbiji ima koji proizvode, puske i pistolje, vojne opreme) i od koga ce vlast tj ministarstvo odbrane i vojska Srbije, da kupi.... Ali pitanje je pre svega ovde jeste tenk i avion, tu najvise plasim, jako vazno da drzava ne zezne (kako su neke drzave i to debelo zeznuli i gadno prosli sa visokim troskovima), da ne bude sve polovno, i kupljeno sa Zapada koji ne koriste vise od 10 godina, bolje kupiti jedan super ruski ili americki vojni avion nego 3 polovnih aviona (sa sumnjivim kvarovima i odrzavanje, to moze da nabije troskove), i 2 nova tenka nego 5 polovnih, ali opet ne mora da znaci oni koji su naskuplji da je najbolje i najjace za ovu sredinu... A vi ostali sa komentarima, da nemamo vojsku i nemamo ovo nemamo ono, znaci pisete samo gluposti, jer je nedelja i vama je dosadno pa ne znate sta pisete a da niste videli, sve znate, najpametniji ste, da je tako, zasto nismo onda kao Britanija ili bar Danska...

Mijat

pre 9 godina

Kako ste ljudi nemaštoviti da ne upotrebim drugi izraz. Pravo da kupe imaju firme koje se bave prometom naoružanja i koje imaju dozvolu nadležnih institucija za to. Ukoliko imaju kome da preprodaju oni će kupovati.
Drugo, koliko vidim iz članka većina stvari koja je u oglasu je 50+ godina staro, u oblasti u kojoj je najviše inovacija i razvoja. Odavno je sve tozrelo za rashodovanje te me apsolutno ne brine što tu opremu prodaju. Ono što me zanima jeste hoće li eventualni prihod po tom osnovu biti uložen u nabavku modernijeg naoružanja. Ukoliko da, sva podrška, ukoliko ne ovo je presipanje iz šupljeg u prazno i demonstracija nesposobnosti.

OnoKad

pre 9 godina

Srbija iz dana u dan postaje sve sigurnije područje, tako da potreba za određenim oružjem nije potrebna. Osim toga, to oružje zastareva i u nekom doglednom vremenu ne bi bilo upotrebljivo. Iz tog razloga bolje je isto prodati, nego kasnije istopiti.

Techa

pre 9 godina

Cim nije smanjena odbrambena moc vojske a sav novac ide u fond ovog ministarstva ne vidim ni jedan jedini razlog zasto svo ovo pomenuto naoruzanje ne bi bilo prodato.

Slobodan S

pre 9 godina

Reforma Vojske Srbije pretpostavlja i rešenje balasta nepotrebnog i zastarelog naoružanja.
Srbija nema neprijatelje među susedima, pa joj velika vojna mašinerija i ne treba.
Novac iz budžeta umesto u oružje, teba ulagati u nove investicije i radna mesta u privredi !

Antigona

pre 9 godina

Čitam komentare i čudim se kako pojedinci ne biraju reči samo da bi vredjali vlast. Dakle, Vojska RS prodaje tenkove i naoružanje baš i z tog razloga što su zastareli i nisu dovoljno dobri za upotrebu. Nećemo sada da ratujemo, pa se diže ovoliko prašina oko toga. Kao i u drugim resorima i Vojsku Srbije očekuju reforme, a samim tim i novo naoružanje. Nadam se da su ovi što negativno komentarišu shvatili da Srbija želi u EU, i želi mir i stabilnost pre svega. Zato nam je reforma Voske Srbije i neophodna.

patriota

pre 9 godina

Uopšte nerazumem ove komentare. Prvo pročitajte tekst pažljivo. MO /ministarstvo odbrane / planira da proda. Zani to su razmišljanja i analize. NIJE ODLUČENO NEGO SE PLANIRA. Uradiće se analize pa doneti odluku. Drugo obzirom da se menja kocepcija i uvodi ponovo neki vid služenja vojnog roka ili obuke ova prodaja verovatno neće biti realizovana. Treće ukoliko ide u pravcu nabavke savremenijih sredstava ili dobijanja sredstava za razvpj novih takva odluka je uredu. Planirati da ideš u bioskop i otići u bioskop su dve različite stvari.

DPolitika

pre 9 godina

Zastarelost, da ako nema modernizacije i promene namene ali ne po default-u i to ne moze biti opravdanej za prodaju...

T-55 moze da se prepravi u inzinjerijsko vozilo Munja(sa jos par izmena idealno), protivpozarno vozilo koje nam vise nego treba, zatim od njega se moze napraviti i tezak OT kao i jos po nesto...

Trocevan PVO top dodatkom laserskog daljinometra i termalne kamere uz jedan LCD displej(10.000 eur) postaje itekako pretnja za BPL i Krstarece rakete a moze se koristiti i protiv pesadije dok ugradnjom u bilo koju platformu na tockovima koja moze da ga nosi dobija i mobilnost...Tesko da se takvo oruzije moze nazvati bespotrebnim u 21 veku.


BVP-M80 moze npr da se prepravi na nosac PVO raketa kojih nemamo dovoljno bilo sa prepravljenim vazduh-vazduh raketama ili sa npr raketama sistema Neva koje pate za mobilnoscu.

POLO moze da se mnodernizuje sa novim raketama maljutka i da mu se poboljsa navodjenje ili da se kupe nove druge rakete tipa Kornet u modulu koji bi se ugradio...

itd...

Ali avaj sta ce nama sve to kako bi neki napisali i rekli, naivnost ili glupost pitanje je sada...

Samo jaka vojska moze da garantuje mir i minimalne gubitke u ratu sve ostalo je podsmevanje ljudskoj civilizaciji cija je najveca tekovina i nasledje rat.

Bez ulaganja naravno da to sto se prodaje nema neku posebnu vrednost ali ako se samo tako posmatra tada sve sto imamo u vojsci i ne samo u vojsci treba rasprodati...Sta posle?

Nenad_KIM

pre 9 godina

Gledam ove komentare ljudi i ne verujem! Žalite se na prodaju oružja (zastarelog) a velike sile žive od prodaje oružja! Ovo će samo da podstakne proizvodnju novog oružja!

Miloš

pre 9 godina

Prodaje se krš koji ne služi ni za šta. Ko nije služio vojsku nije ni svestan. Još pre 20 god. je bilo krša da te bog sačuva. Ovima što misle da su veće patriote od ostalih, da kažem da se naoružaju tim što se prodaje, pa da krenu na neku vojsku - brzo bi im bilo jasno da ni demonstracije ne bi razbili. Uostalom treba osloboditi magacine na vreme, možda stigne nešto novo.

Jovana M

pre 9 godina

Ama ljudi, postoje dva pristupa kada je reč o ekonomiji velikih sila: 1. Ili prodaješ oružje ili 2. Trošiš oružje... Treće ne postoji! Pošto nemamo gde ni kako trošiti (upotrebiti) zastarelu tehniku, logično je da to prodajemo i da pravimo novo!

tasanana

pre 9 godina

Sirite ljubav a ne rat.Ova vlada nas je dovela u takvo stanje da uopste ne moramo da zivimo u strahu od nekih,ne daj Boze,predstojecih ratova.

tehnicka sluzba

pre 9 godina

Vojska trenutno raspolaze minimalnim izdvajanjima, i ima taman toliko da odrzava minimum najosnovijih sredstava. Gorepomenuto naoruzanje je otpisano jos 2006. jer je neperspektivno, tj. njihova modernizacija nije isplativa. Ne vidim zasto odredjeni histerisu, mi u rat sigurno necemo u skorije vreme, makar ne onakav kakvi su bili ovi poslednji.

huihu

pre 9 godina

U redu tenkovi, radar ....ok stari su 70 godina...ali zasto oruzije? zasto puske I pistolji? zasto municija u slucaju rata ne daj boze...sa cim da pucamo? u ratu uvjek fali municije I pusaka ne znam nije mi jasno..ne mogu da shvatim. . .

Vladan

pre 9 godina

Magacini domacih kasarna su puni oruzja koje je potpuno van upotrebe zbog svoje zastarelosti i tehnicke neupotrebljivosti. I normalno je da se takve stvari prodaju kako bi se kasnije izvrsila modernizacija naoruzanja.

Viktor

pre 9 godina

Nema tu ničeg čudnog Vojska Srbije rasprodaje stara sredstva dok kupuje i pribavlja nova sredstva.Na paradi su prikazana neka nova savremena sredstva skoro i višecevni bacač raketa i sva sredstva koja smo videli su domaće proizvodnje.

Cemer, jad i tuga

pre 9 godina

Pitam se da li je nekog od ovih botova sramota pomalo o tome sta pisu i lupetaju. Boze, Boze, kako nam je zemlja propala. Jedina mi je uteha to, sto kad krene rat, ti isti botovi koji sada pisu hvalospev, bice na prvim linijama fronta (kako bi dodatno pokazali lojalnost drzavi), bez opreme, bez obuke, bez oruzja...posto nam je isto sada rasprodato, unisteno, pretopljeno...pitam se da li ce u tim poslednjim trenucima da pomisle: Svaka cast ovoj vlasti, za samo x godina uspeli su da reformisu vojsku ka putu za EU/NATO...nek vam se Bog smiluje nesrecnici...

roko

pre 9 godina

znači kad keramičar prodaje onda je to ok a kad to radi šutanovac to je izdaja!? ja samo neznam odakle vama radikalima exluzivno pravo da nekog proglašavate izdajnikom???

Bizmark

pre 9 godina

Dobrim delom ovo se događa zbog modernizacije. Problem je u tome što se vojska mora stalno usaglašavati sa novim standardima, a to sigurni košta.

AS01

pre 9 godina

Prodajom određenog oružja, koje je već dotrajalo i koje uskoro ne bi ničemu služilo omogućiće se punjenje budžeta, osim toga biće i smanjeni troškovi održavanja. U svakom slučaju, ovo nije prvi put da se smanjuje količina naoružanja u Vojsci Srbije. To se dešavalo i u vreme kad je Šutanovac bio ministar vojske, a da nakon toga oružje nije modernizovano.

Artiljerac

pre 9 godina

Nadam se da postoji plan modernizacije vojske.Ono što je bilo na Paradi sigurno nije na spisku za prodaju.Zato ovo podržavam i nadam se da će kupac ovu vojnu efektivu platiti za razliku od prošlog puta kad je većina naoružanja završila u pećima a novac država nije videla.Ovaj put ko god da bude kupac na transparentnom tenderu treba da plati u budžet.

bgd

pre 9 godina

Na sajtu ministarstva odbrane u oglasu stoji i tačan pregled šta se prodaje i u kojim kličinama:
stari T-55, stari transporteri, stare američke haubice iz II svetskog rata, topovi sa Praga za koje se ne proizvodi municija niti se već 10 godina niko obučava za njih...i neka manja količina pešadijskog naoružanja i municije.

Realno, sve to su krševi, davno izraubovani motori, cevi oruđa ... u nekom ne daj bože ratu bi bili opasnost za svoje posade u sukobu sa malo bolje opremljenijim protivnikom (a već neko vreme nije ni bilo obuke za ove sisteme).

Ovde je samo pitanje ko će dobro proći na kupovini starog čelika...

roto kos neroj zeleznika

pre 9 godina

Ovi prethodni su u Smederevu istopili dosta, ovo je ostalo za Esmark.
(Saca, 08. februar 2015 12:04)

Kapacitet zelezare je oko 2 miliona tona godisnje...
Prosecna tezina oklopnog vozila je oko 20 tona...
Recimo da je zelezara radila sa trecinom maksimalnog kapaciteta dok su "prerhodni topili tenkove", kako ti kazes, bilo bi im potrebno 2800 oklopnih vozila mesecno da bi imali sta da rade ovih 10 godina...

Komentar kao tvoj moze da napise neko ko je ili izuzetno glup ili izuzetno zlonameran...

Ja mislim da ti druze nisi glup...

Žaki

pre 9 godina

Trebao bi mi jedan top, eventualno haubica; imam jednog komšiju koji buši zidove već mesecima i to onim hard hiltijem. Ne bira vreme, doba dana, dan u nedelji. Uostalom evo nedelja je a on mora negde oko 17 h malo da svrdla. Njegova poruka je na ovaj način sledeća: "mokrim na vas i baš me briga za sve na svetu... i za statiku i za etiku i za kritiku! " E zato urgentno, po nekoj nižoj ceni potrebujem bar PAM (protiv avionski mitraljez)... kolko da pomognem, onako komšijski, da konačno probije te zidove. Nikako brate da sruši zgradu - greota ne pomoći mu!

major magistar i dobar drug

pre 9 godina

Sta god da urade svejedno je. Mislim da je postavljanjem keramicara na mjesto ministra odbrane Vucic pokazao svoj stav o vojsci Srbije. Sto se mene licno tice mogu i da nas ukinu. A opravdanje da su bolji od prethodnih ne pije vodu. Isti su kao i prethodni. Ako ne i gori.

Zoki

pre 9 godina

Postoje tri stvari koje treba razjasniti. U JNA se jako malo stvari rashodovalo, tako da su magacini puni ne samo zastarelog oružja, nego i starog gvožđa. To je sasvim OK prodati u staro gvožđe. Ono što nije OK prodati u staro gvožđe je ono što može da se remontuje i proda negde u svetu. Konačno, postoji i oružje koje se može modernizovati za domaću upotrebu ili iskoristiti kao platforma za neko novo oružje. Ti stari tenkovi su odličan primer, jer mogu da posluže za sve i svašta. Od izvlačenja drva iz šume, preko inženjerijske mehanizacije do nosača za različito naoružanje. Protivavionski topovi su verovatno zastareli za klasični PVO, ali za 10 godina će trebati nešto protiv dronova. Da ne govorim o tome da su se pokazali veoma efikasno protiv pešadije u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

fantastiko

pre 9 godina

Kad je USS kupio zelezaru isto je bila rasprodaja tenkova, haubica, amfibija... koje su zavrsile u kotlovima zelezare u Smederevu sada ameri opet uzimaju zelezaru pa moraju da imaju nesto da rade. Najbolje je rasformirati vojsku ona nam netreba. Lovacko drustvo iz mog sela je bolje opremljeno od standardnog vojnika !

Steva

pre 9 godina

Malo ću da odstupim od teme, ali neka mi neko objasni zašto prodadosmo avine kanadere hrvatskoj?Jeli i to zastarelo? a kada dođe do šumskih požara onda braćo Rusi,komšije pomagajte!!

dragan

pre 9 godina

1995G sam na vojnom otpadu video dvadesetak kompjuterizovanih delova sistema za PVO koje proizvodi firma BBC(ne tv).Sve komande su ćirilićne na našem jeziku.Proizvodnja 1989g.Pitam starešinu što se prodaje a on kaže da nemaju stručnjaka da to održava i popravlja a rezervne delove nedobijamo zbog sankcija.Što se tiče protivartiljerijskog radara kupljen je 1983g u SAD.Bio sam u artiljerijskom školskom centru Zadar koje je imala to oružije.

starac fočo

pre 9 godina

OKI: Prijatelju, nisi shvatio, ne prodaje se "našoj" železari jer ons neće biti naša, a novi gazda je pretopiti to kao STARO GVOŽDJE, ne kao oružje, prodaće čelik i vratiti se u SAD, kao i prethodni! A nama će ostaviti praznu ljušturu... lepi moj. Mrdni malo glavom...možda ti proradi!

haiyan

pre 9 godina

Pitanja za Ministarstvo Odbrane : Da li ce tender za prodaju naoruzanja biti javan? Da li cemo videti ponude SVIH ucesnika tendera? Koji je razlog prodaje zastarelog ali ipak brojnog naoruzanja? Na koji nacin ce Vojska dobiti moderno naoruzanje,od koga i za koju cenu? Ko stoji iza odluke da se gotovo celo naoruzanje vojske Srbije proda?

peđa

pre 9 godina

za ovu prodaju znam već desetak dana jer je javna,sa taksativnim navedenim naoružanjem i količinama ali mislim da u nasim uslovima to nije u potpunosti zastarelo naoružanje(pištolji m 70 i automatski skorpioni,kalašnikovi,oklopni transporteri bvp m 80-novije nemamo...tenkovi t55 ...svo ovo se koristi i dan danas u sukobima sirija,ukrajina... zatim zemljama u okruženju...ako je dobro tamo dobro je i ovde a ako cete vec i to da rasprodate sve do jednog dinara uložite u novo vec kad ne shvatate da bi i ovo bilo dobro za rezervni sastav ili kao scenografija za filmove a ovako na kilo nece bas biti neka matematika 15ak x din kg=???smesno...stvarno bi voleo da objave koliko su dobili za sve to pa da se kolektivo iselimo, ili vec ako ne znaju sta rade neka prepisuju od tita(masa oruzja sluzi za odvracanje i potvrdu da ce otpor biti zilav -kad nemas ni staro a ni novo nema ni odvracanja pa cemo proći opet ko kornjača na auto putu...dosada je trebalo da se shvati da se ne može kupovati samo jer obično nećes dobiti vrh opreme već sta ti daju i kad i koliko ti daju, a ako praviš sam koristi su mnogostruke,(zaposljavanje ,nemogućnost ucene,nesigurnost napadača u vojni potencijal...)kad nemas bolje ne bacaj ono sto imas!!!sutra ces videti da je i to bilo dobro ali ga tad neces imati...srbi razmislite dosta je bilo lične koristi(i vi koji bi samo da rasprodajete i vi koji ste-smo ovce za šišanje...)dosta rasprodaja jer je narod u to ulagao.

demux

pre 9 godina

Gledam ove komentare ljudi i ne verujem! Žalite se na prodaju oružja (zastarelog) a velike sile žive od prodaje oružja! Ovo će samo da podstakne proizvodnju novog oružja!
(Nenad_KIM, 8. februar 2015 13:21)

Au kako si lupio sada ... pa prodaju kompanije koje i prozvode radi ostvarivanja profita, kao kada je drzavna firma iz SFRJ ranije prozvodila i prodavala tenkove Iraku a ne iz vojske a nemaju cime da to zamene!

Nestaško

pre 9 godina

Sve sto iziskuje troškove, a nema upotrebu treba prodati. To oružije je već staro, neophodna je modernizacija, a vojni rok je ukinut. Za profesionalnu vojsku, treba i profesionalna oprema. Pored prodaje naoružanje, vlada je prodala i automobile koji su takođe bili veliki trošak za državnu kasu, te je ovo još jedan odličan potez Vlade u cilju sprovođenja reformi.

nikola

pre 9 godina

Mislim da ovde ima previše "vojnih stručnjaka i analitičara". Šteta što ne mogu i oni na prodaju sa tim oružijem. Čisto da objasne šta tu treba da se radi i kako.

my way

pre 9 godina

Izvinite, ali ne bi li ovako obimna rasprodaja oruzja trebala da bude bar deo drustvene debate, pa da se lepo narodu Srbije ciji porez delom ide i na vojsku objasni zasto se ovo radi, da li je u pitanju modernizacija, da li ce ovo naoruzanje biti zamenjeno, ili se samo eto radi o slabljenju i smanjivanju nase vojne snage? Narod ima pravo da zna te stvari, zar ne?

Boban

pre 9 godina

Pa sta ce vojni analiticari da ovo tumace. Ovo nema veze sa vojskom
Potrebno je obezbediti sirovine za visoke peci u Smederevu bar za par meseci.
"Prodavace" oni i noviju opremu samo da pregovori sa "kupcem" zelezare ne propadnu.
A bilo je bas puno zainteresovanih za zelezaru, jel da?

ja

pre 9 godina

Prodajemo zato sto je politika smanjenja plata i penzija toliko urodila plodom da ne znamo sta cemo sa viskom para u budzetu pa sad rasprodajemo redom.....prvo sluzbena vozila javnih preduzeca,sad oruzje i tenkove a slede kasarne i telekom....

Malisa

pre 9 godina

Sve sam ocekivao da ova vlada proda, profitabilne firme, najkvalitetniju zemlju oranicu, vocarski kombinat, EPS, Telekom... ali vojsku nikako. Sada se postavlja pitanje, ako vojska nema opremu, odnodno oruzje, sta ce nam onda. Raspustiti ceo vojni kadar, posto nece da ratuju toljagama. Ali ce ova vlada nastaviti da placa vojsku, jer mora da baca pare, nije cilj da se Srbija uzdigne vec unisti. Sledeci korak ove vlade je da nas sve rasproda u belo roblje. Mislim da je uslov za EU da budemo beda, da nas gazi ko stigne. A politicari... oni su se obezbedili za dva zivota, na privatnim racunima na sejselima imaju po par desetina miliona evra, deca se skoluju u inostranstvu i sta ih briga za ubogi srpski narod.

mladic

pre 9 godina

A gde pise da ce uloziti novac u modernizaciju, novo naoruzanje? Nemoj samo da se greskom isporuce plocice pa da se jos skrse u transportu ...

ludo burazeru, luuudo!

pre 9 godina

S'o jes', jes'!

Zna se zasta sluzi vojska u Srbiji!

Nece valja tenkom da prate ljude na rucak, ne bi znali ni da ga propisno parkiraju!!

pajo

pre 9 godina

Odlično sve to prodati i narodu podeliti pare jer od narodnh para je kupljeno, a i koji će nam moj oružje kada imamo tako sposobne političare, ni NATO pakt nas nije razvalio kao oni.

Mile

pre 9 godina

Jel to nastavak rada zelezare? Tako je i US steel kad je kupio prvo topio nase tenkove, i to prodavao, sad ce i ovi za pocetak proizvodnje, pa dok ima tenkova ima i proizvodnje, ali bar je celik kvalitetan, ruski.

srbija

pre 9 godina

ispada da više imamo tenkova na prodaju od onih tenkova koji su u sastavu vojske, msm da je netačno sve ovo al nisam siguran u potpunosti, to je moje mišljenje.

petar

pre 9 godina

Sa postovanjem vam se obracam u nadi da mogu dati svoje misljenje o prodaji vojne opreme u Srbiji. Jer za tu opremu su i moji roditelji davali pare i ostali.Prvo ako oprema u ovolikom broju treba da se proda treba uvesti uslov koliko novih tenkova ta ista vojska treba novih da dobije,raketnih sistema i lazara 1 i 2 haubica nora i ostalo orudja i oruzja da bi bili sigurni da mozemo se oduprijeti nasim veliki prijateljima koji jedva cekaju da sve prodamo a pare da zavrse u necim djepovima u strani bakama jer to sto navodim nije od juce.Jeli to uslov da prodate zeljezaru da bi oruzje istopili ti isti amerikanci koji su nas 1999 bobardovali jer takav scenarij vec vidjen u crnoj gori sa nihovim tekovima,zasto od tih tekova ne napravite vozila za gasenje vatre pos srbiji u ljetnjem periodu a isto tako ne iskoristite motore je su kvalitetni za masine gradjevinske jer se vidjelo kad je poplava bila nijeste imali opreme da spasite sopstveni narod no ste zvali da vam pomognu stranci,dobro razmislite cemu to vodi gospodo.Dosta nam je mozgova koji sve prodadose u bivsoj zemlji a sadasnji novim zemljama.Ovo vam govori ne kao laik nego kao strucno lice.koje se razumije u vojnu problematiku.

Waltron37@yahoo.com

pre 9 godina

Bas steta sto rasprodaju modernu opremu, iz 60tih godina proslog veka. Ako imaju srece neko ce tu gvozdjuriju da kupi na kilo i pretopi u nesto korisnije.

21.vek

pre 9 godina

Idemo ka EU i moramo u svakom pogledu biti dosledni toga,i staro zameniti za novo,nista ne gubimo a dobijamo savremenu tehnologiju i ugled...

Poker face

pre 9 godina

S obzirom da se radi o prodaji zastarelog naoružanja koje ionako iziskuje visoke troškove održavanja, ta prodaja je ekonomski opravdana. Posebno što će se na taj način pribaviti i deo sredstava za modernizaciju.

Ina

pre 9 godina

I treba da rasprodaju to staro gvozdje, za sta ce da stoji samo da rdja? Gledam tako neke vagone i vozove stoje i trule, bolje da ovi tenkovi i staro naoruzanje se proda a novac pametno da se iskoristi.

SERGIO

pre 9 godina

Smatram da je dobar potez što je odlučeno da se određeno oružje proda, čime neće biti narušeni potrebni kapaciteti vojske, a troškovi održavanja koji često umeju biti visoki biće smanjeni.

AKO - JEDNOM - VIDIS - MARIJU

pre 9 godina

Sredstva koja su oglasena viskom su zastarela, sa isteklim resursima i vekom upotrebe. Za razliku od prethodnih prodaja naoruzanja i vojne opreme koji su sprovedeni nezakonito, ovog puta ce sve biti po zakonu, u to sam apsolutno siguran. Prodajom odredjenog oruzja, koje je vec dotrajalo i koje uskoro ne bi nicemu sluzilo omogucice se punjenje buddzeta drzave, osim toga bice i smanjeni troskovi odrzavanja zastarelog oruzja. U svakom slucaju, ovo nije prvi put da se smanjuje kolicina naoruzanja u Vojsci Srbije. Ali ovog puta ono ce se obaviti na transparentan nacin kako to vole Demokrate da kazu.

Dragan Risović, Kruševac

pre 9 godina

Kupac je već poznat, samo se legalizuje uništavanje odbrambenih kapaciteta zemlje.
Jedan deo kao tenkovi i topovi odlaze u zelezaru za topljenje najkvalitetnije tvrdoce čelika a drugi deo u izvoz za privatna bogaćenja i kombinacije.
Srbiji ostaje komunalna policija.
Baš napredno.

bananastate

pre 9 godina

Koliko kupljeno tenkova od 2000 godine. . NULA.. Vojnih aviona NULA.. Sve ostalo isto NULA.. Budzet za vojsku samo za plate.. 3 puta manji budzet za vojsku nego sto ce u istoj godini da daju samo za kamate zapadu sto se zaduzili zadnjih nekoliko godina.
Mi vise nemamo drzavu ni u kakvom smislu.. Samo se ponavlja ista pesma EU, EU, EU..

Lovačko društvo ozbiljna organizacija

pre 9 godina

Šta je ovo totalna rasprodaja? A ja se pitam šta će Esmark u Srbiji, da malo opet istope ono što je preostalo pa da kidnu kao i predhodnici.

budi Bog s nama!

pre 9 godina

U oglasu objavljenom 27. januara na sajtu Ministarstva navodi se da će poziv za učešće u javnom nadmetanju za kupovinu oružja biti upućen onim pravnim licima koja imaju zakonsko pravo za to.

???

Koja su to pravna lica koja mogu da kupuju haubice, tenkove i protivavionsku artiljeriju???

mile

pre 9 godina

Prodali ste sve, sad prodajete ovo malo sirotinje od vojske sto je ostalo. Od nekada velike vojne armije, ostala nam je samo saka vojnika koja moze da stane ispod jedne sljive.

Komentator from ebrod

pre 9 godina

Ko ima zakonsko pravo da kupi, bas me zanima. Da nece obezbedjenja kafica u silikonskoj dolini da se snabdu topom mozda? E jesmo pukli...

Lepi Bora

pre 9 godina

Rasprodajte sve! Srbiji vojska i naoruzanje odavno ne trebaju... Od tih para platiti odpremninu profesionalnim vojnicima, raspustiti sve to. I gotovo!

arh.

pre 9 godina

Zašto? Jel nam samo još to ostalo da rasrodamo?! Sve je uništeno u državi, samo je još vojska kako tako funkcionalna, pa i nju da rasturite. U svetu se zakuvava, a vi rasprodajete oružje?! Pobogu!

haiyan

pre 9 godina

Nema nam spasa. Ovo je prvi signal vlasti da cemo morati u NATO,prvo rasprodas naoruzanje (staro i nikakvo),pa kad nemas cime da branis zemlju ostaje ti jedino da se pridruzis jednoj od sila.
Da smo bili pametni pa da smo nabavili barem deset Leopard 2e5 tenkova,da imamo barem jednu modernu tenkovsku brigadu.. Ali dzabe.. ovde vojska sluzi da bude privatno obezbedjenje vlasti.

solar

pre 9 godina

Za sve koji podržavaju ovu pljačku navodnom brigom zbog "zastarelosti" oružja i oruđa - ta kvalifikacija u bilo kom ratu NE POSTOJI, postoji samo upotrebljivo i neupotrebljivo. Setimo se samo zastarele i isto tako "otpisane" "Prage", samohodnog protiv-avionskog topa s kraja 50-ih, koje se (nažalost) pokazalo odlično u poslednjim balkanskim ratovima.
Šta je Izrael uradio sa egipatskim zarobljenim T-55-icama - istopio ih? Pogađajte ponovo.

Ali dobro, ko neće da plaća svoju vojsku, plaćaće tuđu.

jovan

pre 9 godina

Cuj, zainteresovanim licima , koja imaju zakonska prava na tenkove? Sta ce oni da rade sa tim krsom? da drze u dvoristu, posalju brodovima u Afriku? Prosledice natrag u Zelezaru da bi imala sta da pretopljava, da ne bi ispalo da to vojska cini ?

roko

pre 9 godina

znači kad keramičar prodaje onda je to ok a kad to radi šutanovac to je izdaja!? ja samo neznam odakle vama radikalima exluzivno pravo da nekog proglašavate izdajnikom???

ludo burazeru, luuudo!

pre 9 godina

S'o jes', jes'!

Zna se zasta sluzi vojska u Srbiji!

Nece valja tenkom da prate ljude na rucak, ne bi znali ni da ga propisno parkiraju!!

huihu

pre 9 godina

U redu tenkovi, radar ....ok stari su 70 godina...ali zasto oruzije? zasto puske I pistolji? zasto municija u slucaju rata ne daj boze...sa cim da pucamo? u ratu uvjek fali municije I pusaka ne znam nije mi jasno..ne mogu da shvatim. . .

Zoki

pre 9 godina

Postoje tri stvari koje treba razjasniti. U JNA se jako malo stvari rashodovalo, tako da su magacini puni ne samo zastarelog oružja, nego i starog gvožđa. To je sasvim OK prodati u staro gvožđe. Ono što nije OK prodati u staro gvožđe je ono što može da se remontuje i proda negde u svetu. Konačno, postoji i oružje koje se može modernizovati za domaću upotrebu ili iskoristiti kao platforma za neko novo oružje. Ti stari tenkovi su odličan primer, jer mogu da posluže za sve i svašta. Od izvlačenja drva iz šume, preko inženjerijske mehanizacije do nosača za različito naoružanje. Protivavionski topovi su verovatno zastareli za klasični PVO, ali za 10 godina će trebati nešto protiv dronova. Da ne govorim o tome da su se pokazali veoma efikasno protiv pešadije u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

nikola

pre 9 godina

Mislim da ovde ima previše "vojnih stručnjaka i analitičara". Šteta što ne mogu i oni na prodaju sa tim oružijem. Čisto da objasne šta tu treba da se radi i kako.

major magistar i dobar drug

pre 9 godina

Sta god da urade svejedno je. Mislim da je postavljanjem keramicara na mjesto ministra odbrane Vucic pokazao svoj stav o vojsci Srbije. Sto se mene licno tice mogu i da nas ukinu. A opravdanje da su bolji od prethodnih ne pije vodu. Isti su kao i prethodni. Ako ne i gori.

Steva

pre 9 godina

Malo ću da odstupim od teme, ali neka mi neko objasni zašto prodadosmo avine kanadere hrvatskoj?Jeli i to zastarelo? a kada dođe do šumskih požara onda braćo Rusi,komšije pomagajte!!

Boban

pre 9 godina

Pa sta ce vojni analiticari da ovo tumace. Ovo nema veze sa vojskom
Potrebno je obezbediti sirovine za visoke peci u Smederevu bar za par meseci.
"Prodavace" oni i noviju opremu samo da pregovori sa "kupcem" zelezare ne propadnu.
A bilo je bas puno zainteresovanih za zelezaru, jel da?

haiyan

pre 9 godina

Pitanja za Ministarstvo Odbrane : Da li ce tender za prodaju naoruzanja biti javan? Da li cemo videti ponude SVIH ucesnika tendera? Koji je razlog prodaje zastarelog ali ipak brojnog naoruzanja? Na koji nacin ce Vojska dobiti moderno naoruzanje,od koga i za koju cenu? Ko stoji iza odluke da se gotovo celo naoruzanje vojske Srbije proda?

demux

pre 9 godina

Gledam ove komentare ljudi i ne verujem! Žalite se na prodaju oružja (zastarelog) a velike sile žive od prodaje oružja! Ovo će samo da podstakne proizvodnju novog oružja!
(Nenad_KIM, 8. februar 2015 13:21)

Au kako si lupio sada ... pa prodaju kompanije koje i prozvode radi ostvarivanja profita, kao kada je drzavna firma iz SFRJ ranije prozvodila i prodavala tenkove Iraku a ne iz vojske a nemaju cime da to zamene!

mladic

pre 9 godina

A gde pise da ce uloziti novac u modernizaciju, novo naoruzanje? Nemoj samo da se greskom isporuce plocice pa da se jos skrse u transportu ...

bgd

pre 9 godina

Na sajtu ministarstva odbrane u oglasu stoji i tačan pregled šta se prodaje i u kojim kličinama:
stari T-55, stari transporteri, stare američke haubice iz II svetskog rata, topovi sa Praga za koje se ne proizvodi municija niti se već 10 godina niko obučava za njih...i neka manja količina pešadijskog naoružanja i municije.

Realno, sve to su krševi, davno izraubovani motori, cevi oruđa ... u nekom ne daj bože ratu bi bili opasnost za svoje posade u sukobu sa malo bolje opremljenijim protivnikom (a već neko vreme nije ni bilo obuke za ove sisteme).

Ovde je samo pitanje ko će dobro proći na kupovini starog čelika...

Malisa

pre 9 godina

Sve sam ocekivao da ova vlada proda, profitabilne firme, najkvalitetniju zemlju oranicu, vocarski kombinat, EPS, Telekom... ali vojsku nikako. Sada se postavlja pitanje, ako vojska nema opremu, odnodno oruzje, sta ce nam onda. Raspustiti ceo vojni kadar, posto nece da ratuju toljagama. Ali ce ova vlada nastaviti da placa vojsku, jer mora da baca pare, nije cilj da se Srbija uzdigne vec unisti. Sledeci korak ove vlade je da nas sve rasproda u belo roblje. Mislim da je uslov za EU da budemo beda, da nas gazi ko stigne. A politicari... oni su se obezbedili za dva zivota, na privatnim racunima na sejselima imaju po par desetina miliona evra, deca se skoluju u inostranstvu i sta ih briga za ubogi srpski narod.

DPolitika

pre 9 godina

Zastarelost, da ako nema modernizacije i promene namene ali ne po default-u i to ne moze biti opravdanej za prodaju...

T-55 moze da se prepravi u inzinjerijsko vozilo Munja(sa jos par izmena idealno), protivpozarno vozilo koje nam vise nego treba, zatim od njega se moze napraviti i tezak OT kao i jos po nesto...

Trocevan PVO top dodatkom laserskog daljinometra i termalne kamere uz jedan LCD displej(10.000 eur) postaje itekako pretnja za BPL i Krstarece rakete a moze se koristiti i protiv pesadije dok ugradnjom u bilo koju platformu na tockovima koja moze da ga nosi dobija i mobilnost...Tesko da se takvo oruzije moze nazvati bespotrebnim u 21 veku.


BVP-M80 moze npr da se prepravi na nosac PVO raketa kojih nemamo dovoljno bilo sa prepravljenim vazduh-vazduh raketama ili sa npr raketama sistema Neva koje pate za mobilnoscu.

POLO moze da se mnodernizuje sa novim raketama maljutka i da mu se poboljsa navodjenje ili da se kupe nove druge rakete tipa Kornet u modulu koji bi se ugradio...

itd...

Ali avaj sta ce nama sve to kako bi neki napisali i rekli, naivnost ili glupost pitanje je sada...

Samo jaka vojska moze da garantuje mir i minimalne gubitke u ratu sve ostalo je podsmevanje ljudskoj civilizaciji cija je najveca tekovina i nasledje rat.

Bez ulaganja naravno da to sto se prodaje nema neku posebnu vrednost ali ako se samo tako posmatra tada sve sto imamo u vojsci i ne samo u vojsci treba rasprodati...Sta posle?

zola

pre 9 godina

Tako i treba,dosta smo novog naoruzanja napravili u nasim fabrikama od VBR nove generacije,puske koja puca pod uglomi do 90stepeni,najnoviji tenk T98 od 160mm,recne mini podmornica.Srbija zna sta joj treba zato je nas premijer sigurno vodi.

fantastiko

pre 9 godina

Kad je USS kupio zelezaru isto je bila rasprodaja tenkova, haubica, amfibija... koje su zavrsile u kotlovima zelezare u Smederevu sada ameri opet uzimaju zelezaru pa moraju da imaju nesto da rade. Najbolje je rasformirati vojsku ona nam netreba. Lovacko drustvo iz mog sela je bolje opremljeno od standardnog vojnika !

ja

pre 9 godina

Prodajemo zato sto je politika smanjenja plata i penzija toliko urodila plodom da ne znamo sta cemo sa viskom para u budzetu pa sad rasprodajemo redom.....prvo sluzbena vozila javnih preduzeca,sad oruzje i tenkove a slede kasarne i telekom....

oklahoma kid

pre 9 godina

AKo je ovo oružje zastarelo i van upotrebe, kome onda mislite da ga prodate?

A ako nije zastarelo i nije van upotrebe, zašto ga onda prodajete?

21.vek

pre 9 godina

Idemo ka EU i moramo u svakom pogledu biti dosledni toga,i staro zameniti za novo,nista ne gubimo a dobijamo savremenu tehnologiju i ugled...

my way

pre 9 godina

Izvinite, ali ne bi li ovako obimna rasprodaja oruzja trebala da bude bar deo drustvene debate, pa da se lepo narodu Srbije ciji porez delom ide i na vojsku objasni zasto se ovo radi, da li je u pitanju modernizacija, da li ce ovo naoruzanje biti zamenjeno, ili se samo eto radi o slabljenju i smanjivanju nase vojne snage? Narod ima pravo da zna te stvari, zar ne?

roto kos neroj zeleznika

pre 9 godina

Ovi prethodni su u Smederevu istopili dosta, ovo je ostalo za Esmark.
(Saca, 08. februar 2015 12:04)

Kapacitet zelezare je oko 2 miliona tona godisnje...
Prosecna tezina oklopnog vozila je oko 20 tona...
Recimo da je zelezara radila sa trecinom maksimalnog kapaciteta dok su "prerhodni topili tenkove", kako ti kazes, bilo bi im potrebno 2800 oklopnih vozila mesecno da bi imali sta da rade ovih 10 godina...

Komentar kao tvoj moze da napise neko ko je ili izuzetno glup ili izuzetno zlonameran...

Ja mislim da ti druze nisi glup...

n e l o

pre 9 godina

Prodaja naoruznja su samo pocetni koraci u reformama.Mora se redukovati brojno stanje oruzanih snaga,odreci se zastarelog naoruzanja i svesti na strukturu na nivou cija obuka i modernizacija mogu da se plate iz redovnih budzetskih sredstava

srbija

pre 9 godina

ispada da više imamo tenkova na prodaju od onih tenkova koji su u sastavu vojske, msm da je netačno sve ovo al nisam siguran u potpunosti, to je moje mišljenje.

starac fočo

pre 9 godina

OKI: Prijatelju, nisi shvatio, ne prodaje se "našoj" železari jer ons neće biti naša, a novi gazda je pretopiti to kao STARO GVOŽDJE, ne kao oružje, prodaće čelik i vratiti se u SAD, kao i prethodni! A nama će ostaviti praznu ljušturu... lepi moj. Mrdni malo glavom...možda ti proradi!

OnoKad

pre 9 godina

Srbija iz dana u dan postaje sve sigurnije područje, tako da potreba za određenim oružjem nije potrebna. Osim toga, to oružje zastareva i u nekom doglednom vremenu ne bi bilo upotrebljivo. Iz tog razloga bolje je isto prodati, nego kasnije istopiti.

VEDRANA

pre 9 godina

(solar, 8. februar 2015 14:59) Ti rasprodaju starog naoruzanja nazivas pljackom?A u vreme Sutanovca si cutao,kada je isto naoruzanje predao u staro gvozdje,novac nije zavrsio u budzetu vojske celokupan,to je po tebi okej.Znamo svi da godinama unazad nije ulagano u naoruzanje,niti je kupovano novo.Sobzirom na brojno stanje vojske,imamo i previse istog.Potez prodaje odobravam,jer ce novac od prodaje istog zavrsiti u vojsci a ne ko sa prethodnom topionicom i talom.

Antigona

pre 9 godina

Čitam komentare i čudim se kako pojedinci ne biraju reči samo da bi vredjali vlast. Dakle, Vojska RS prodaje tenkove i naoružanje baš i z tog razloga što su zastareli i nisu dovoljno dobri za upotrebu. Nećemo sada da ratujemo, pa se diže ovoliko prašina oko toga. Kao i u drugim resorima i Vojsku Srbije očekuju reforme, a samim tim i novo naoružanje. Nadam se da su ovi što negativno komentarišu shvatili da Srbija želi u EU, i želi mir i stabilnost pre svega. Zato nam je reforma Voske Srbije i neophodna.

OKI

pre 9 godina

Od svega što se proda, dobiće se novac za proizvodnju novog jer 80% ovoga što se prodaje, može da se uspešno proizvede u zastavi... A vidim da se neki "sekiraju" za železaru? Pa ako se već prodaje, bolje da se proda našoj železari, gde rade naši ljudi, a zatim da se novac uloži u proizvodnju novog naoružanja... Tako dobijamo: Novo naoružanje, posao za ljude, moderniju vojsku!

peđa

pre 9 godina

za ovu prodaju znam već desetak dana jer je javna,sa taksativnim navedenim naoružanjem i količinama ali mislim da u nasim uslovima to nije u potpunosti zastarelo naoružanje(pištolji m 70 i automatski skorpioni,kalašnikovi,oklopni transporteri bvp m 80-novije nemamo...tenkovi t55 ...svo ovo se koristi i dan danas u sukobima sirija,ukrajina... zatim zemljama u okruženju...ako je dobro tamo dobro je i ovde a ako cete vec i to da rasprodate sve do jednog dinara uložite u novo vec kad ne shvatate da bi i ovo bilo dobro za rezervni sastav ili kao scenografija za filmove a ovako na kilo nece bas biti neka matematika 15ak x din kg=???smesno...stvarno bi voleo da objave koliko su dobili za sve to pa da se kolektivo iselimo, ili vec ako ne znaju sta rade neka prepisuju od tita(masa oruzja sluzi za odvracanje i potvrdu da ce otpor biti zilav -kad nemas ni staro a ni novo nema ni odvracanja pa cemo proći opet ko kornjača na auto putu...dosada je trebalo da se shvati da se ne može kupovati samo jer obično nećes dobiti vrh opreme već sta ti daju i kad i koliko ti daju, a ako praviš sam koristi su mnogostruke,(zaposljavanje ,nemogućnost ucene,nesigurnost napadača u vojni potencijal...)kad nemas bolje ne bacaj ono sto imas!!!sutra ces videti da je i to bilo dobro ali ga tad neces imati...srbi razmislite dosta je bilo lične koristi(i vi koji bi samo da rasprodajete i vi koji ste-smo ovce za šišanje...)dosta rasprodaja jer je narod u to ulagao.

AS01

pre 9 godina

Prodajom određenog oružja, koje je već dotrajalo i koje uskoro ne bi ničemu služilo omogućiće se punjenje budžeta, osim toga biće i smanjeni troškovi održavanja. U svakom slučaju, ovo nije prvi put da se smanjuje količina naoružanja u Vojsci Srbije. To se dešavalo i u vreme kad je Šutanovac bio ministar vojske, a da nakon toga oružje nije modernizovano.

Slobodan S

pre 9 godina

Reforma Vojske Srbije pretpostavlja i rešenje balasta nepotrebnog i zastarelog naoružanja.
Srbija nema neprijatelje među susedima, pa joj velika vojna mašinerija i ne treba.
Novac iz budžeta umesto u oružje, teba ulagati u nove investicije i radna mesta u privredi !

Jaca88

pre 9 godina

Treba i na ovom polju napraviti racionalizaciju, kao sto je ucinjemo prodajom sluzbenih automobila. Sve treba iskoristiti, i uloziti u ekonomski oporavak Srbije, a ne dozvoliti da propadne.

Viktor

pre 9 godina

Nema tu ničeg čudnog Vojska Srbije rasprodaje stara sredstva dok kupuje i pribavlja nova sredstva.Na paradi su prikazana neka nova savremena sredstva skoro i višecevni bacač raketa i sva sredstva koja smo videli su domaće proizvodnje.

patriota

pre 9 godina

Uopšte nerazumem ove komentare. Prvo pročitajte tekst pažljivo. MO /ministarstvo odbrane / planira da proda. Zani to su razmišljanja i analize. NIJE ODLUČENO NEGO SE PLANIRA. Uradiće se analize pa doneti odluku. Drugo obzirom da se menja kocepcija i uvodi ponovo neki vid služenja vojnog roka ili obuke ova prodaja verovatno neće biti realizovana. Treće ukoliko ide u pravcu nabavke savremenijih sredstava ili dobijanja sredstava za razvpj novih takva odluka je uredu. Planirati da ideš u bioskop i otići u bioskop su dve različite stvari.

Pudu Vopaj

pre 9 godina

Ljudi treba da shvate da sve ovo sto se prodaje vec dugo vremena ne sluzi nicemu!Tenkovi, topovi,BVP su toliko stari, istroseni su im resursi da bi u nekom mogucem ratu bili vrlo lake mete i stradale bi neporebno posade tih orudja.Puske i pistolji koji se prodaju su takodje obican krsh, ko nije bio u vojsci ne zna na sta lice ti kalasnjikovi i pistolji!Imao sam priliku da vidim jedno veliko skladiste tog rashodovanog naoruzanja kada sam sluzio vojsku, i tu bukvalno nista ne moze da se pokrene a kamoli da sluzi u borbenim dejstvima!

Techa

pre 9 godina

Cim nije smanjena odbrambena moc vojske a sav novac ide u fond ovog ministarstva ne vidim ni jedan jedini razlog zasto svo ovo pomenuto naoruzanje ne bi bilo prodato.

risus sardonicus

pre 9 godina

ljudi to je tehnika koja se ne moze dovesti u red, odnosno da bi bila operativna potrebne su ogromne pare. drugo ta sredstva se maltene nigde u svetu ne koriste (ne racunajuci afriku i pobunjenike) jer su u proseku 40+ godina stara. trece izbacuju plamen s (vuceni ako se ne varam) jer treba da ga zameni lrsvm morava koji je 6 puta napredniji, i izbacuju snar artiljerijski radar jer je vti razvio sistem hemera za zvukometrijsko izvidjanje. oklopni transporteri btr su minimum 50 godina stari i verovatno nisu rentabilni, a jos je verovatnije da nisu ni kompletni. tenkovi t55 su odavno prevazidjeni, i svaka modernizacija bi kostala od 1m eura po tenku pa navise jer moraju da se dovedu u vozno stanje a i tad bi bili u inferiornom stanju u odnosu na mnoga pt oruzja.

Vladan

pre 9 godina

Magacini domacih kasarna su puni oruzja koje je potpuno van upotrebe zbog svoje zastarelosti i tehnicke neupotrebljivosti. I normalno je da se takve stvari prodaju kako bi se kasnije izvrsila modernizacija naoruzanja.

dragan

pre 9 godina

1995G sam na vojnom otpadu video dvadesetak kompjuterizovanih delova sistema za PVO koje proizvodi firma BBC(ne tv).Sve komande su ćirilićne na našem jeziku.Proizvodnja 1989g.Pitam starešinu što se prodaje a on kaže da nemaju stručnjaka da to održava i popravlja a rezervne delove nedobijamo zbog sankcija.Što se tiče protivartiljerijskog radara kupljen je 1983g u SAD.Bio sam u artiljerijskom školskom centru Zadar koje je imala to oružije.

SERGIO

pre 9 godina

Smatram da je dobar potez što je odlučeno da se određeno oružje proda, čime neće biti narušeni potrebni kapaciteti vojske, a troškovi održavanja koji često umeju biti visoki biće smanjeni.

Zg

pre 9 godina

Ne znam zašto tolika drama u komentarima. Radi se o prastarom naoružanju, starom preko 50 godina, koje danas ne služi ničemu. Većina je sigurno neupotrebljiva i skuplja hrđu.

Postoje sljedeće varijante:

1) Remont - košta, ostaje problem zastarjelosti tehnike (jer smo u 21. stoljeću)
2) Rastavljanje i topionica čelika - košta, a čelik je ionako jeftin
3) Prodaja - profit!

Potrebno je kupiti ili izgraditi novu tehniku. To je lakše ako prodajom imaš određenu amortizaciju troškova.

tasanana

pre 9 godina

Sirite ljubav a ne rat.Ova vlada nas je dovela u takvo stanje da uopste ne moramo da zivimo u strahu od nekih,ne daj Boze,predstojecih ratova.

Milan

pre 9 godina

Ova vest na sajtu ministarstva je mnogo kvalitetnija nego clanak a trolovi neka je procitaju i zacute
http://www.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=7808

Miloš

pre 9 godina

Prodaje se krš koji ne služi ni za šta. Ko nije služio vojsku nije ni svestan. Još pre 20 god. je bilo krša da te bog sačuva. Ovima što misle da su veće patriote od ostalih, da kažem da se naoružaju tim što se prodaje, pa da krenu na neku vojsku - brzo bi im bilo jasno da ni demonstracije ne bi razbili. Uostalom treba osloboditi magacine na vreme, možda stigne nešto novo.

Nenad_KIM

pre 9 godina

Gledam ove komentare ljudi i ne verujem! Žalite se na prodaju oružja (zastarelog) a velike sile žive od prodaje oružja! Ovo će samo da podstakne proizvodnju novog oružja!

Država!

pre 9 godina

Aman ljudi, to je sve zastarelo oruzije, moze da bude korisno jos neko vreme, ali bolje sad prodati sve to dok jos vredi... Tako da vreme je za modernizaciju, bolje i jace, i modernije oruzije... E sad me plase, koji tipa tenkova i avione, puske, pistolje, vojne opreme (mada u Srbiji ima koji proizvode, puske i pistolje, vojne opreme) i od koga ce vlast tj ministarstvo odbrane i vojska Srbije, da kupi.... Ali pitanje je pre svega ovde jeste tenk i avion, tu najvise plasim, jako vazno da drzava ne zezne (kako su neke drzave i to debelo zeznuli i gadno prosli sa visokim troskovima), da ne bude sve polovno, i kupljeno sa Zapada koji ne koriste vise od 10 godina, bolje kupiti jedan super ruski ili americki vojni avion nego 3 polovnih aviona (sa sumnjivim kvarovima i odrzavanje, to moze da nabije troskove), i 2 nova tenka nego 5 polovnih, ali opet ne mora da znaci oni koji su naskuplji da je najbolje i najjace za ovu sredinu... A vi ostali sa komentarima, da nemamo vojsku i nemamo ovo nemamo ono, znaci pisete samo gluposti, jer je nedelja i vama je dosadno pa ne znate sta pisete a da niste videli, sve znate, najpametniji ste, da je tako, zasto nismo onda kao Britanija ili bar Danska...

tehnicka sluzba

pre 9 godina

Vojska trenutno raspolaze minimalnim izdvajanjima, i ima taman toliko da odrzava minimum najosnovijih sredstava. Gorepomenuto naoruzanje je otpisano jos 2006. jer je neperspektivno, tj. njihova modernizacija nije isplativa. Ne vidim zasto odredjeni histerisu, mi u rat sigurno necemo u skorije vreme, makar ne onakav kakvi su bili ovi poslednji.

Nestaško

pre 9 godina

Sve sto iziskuje troškove, a nema upotrebu treba prodati. To oružije je već staro, neophodna je modernizacija, a vojni rok je ukinut. Za profesionalnu vojsku, treba i profesionalna oprema. Pored prodaje naoružanje, vlada je prodala i automobile koji su takođe bili veliki trošak za državnu kasu, te je ovo još jedan odličan potez Vlade u cilju sprovođenja reformi.

Artiljerac

pre 9 godina

Nadam se da postoji plan modernizacije vojske.Ono što je bilo na Paradi sigurno nije na spisku za prodaju.Zato ovo podržavam i nadam se da će kupac ovu vojnu efektivu platiti za razliku od prošlog puta kad je većina naoružanja završila u pećima a novac država nije videla.Ovaj put ko god da bude kupac na transparentnom tenderu treba da plati u budžet.

Mijat

pre 9 godina

Kako ste ljudi nemaštoviti da ne upotrebim drugi izraz. Pravo da kupe imaju firme koje se bave prometom naoružanja i koje imaju dozvolu nadležnih institucija za to. Ukoliko imaju kome da preprodaju oni će kupovati.
Drugo, koliko vidim iz članka većina stvari koja je u oglasu je 50+ godina staro, u oblasti u kojoj je najviše inovacija i razvoja. Odavno je sve tozrelo za rashodovanje te me apsolutno ne brine što tu opremu prodaju. Ono što me zanima jeste hoće li eventualni prihod po tom osnovu biti uložen u nabavku modernijeg naoružanja. Ukoliko da, sva podrška, ukoliko ne ovo je presipanje iz šupljeg u prazno i demonstracija nesposobnosti.

Bizmark

pre 9 godina

Dobrim delom ovo se događa zbog modernizacije. Problem je u tome što se vojska mora stalno usaglašavati sa novim standardima, a to sigurni košta.

mitat

pre 9 godina

ovo oruzhje danas mozhe biti u upotrebi samo za ISIS.Zato bolje je da se otarasite i dobicete neshto danas zashto sutra bice kasno.I jednog dana bicete del NATO alijansu i problem je reshen

Jovana M

pre 9 godina

Ama ljudi, postoje dva pristupa kada je reč o ekonomiji velikih sila: 1. Ili prodaješ oružje ili 2. Trošiš oružje... Treće ne postoji! Pošto nemamo gde ni kako trošiti (upotrebiti) zastarelu tehniku, logično je da to prodajemo i da pravimo novo!

Cemer, jad i tuga

pre 9 godina

Pitam se da li je nekog od ovih botova sramota pomalo o tome sta pisu i lupetaju. Boze, Boze, kako nam je zemlja propala. Jedina mi je uteha to, sto kad krene rat, ti isti botovi koji sada pisu hvalospev, bice na prvim linijama fronta (kako bi dodatno pokazali lojalnost drzavi), bez opreme, bez obuke, bez oruzja...posto nam je isto sada rasprodato, unisteno, pretopljeno...pitam se da li ce u tim poslednjim trenucima da pomisle: Svaka cast ovoj vlasti, za samo x godina uspeli su da reformisu vojsku ka putu za EU/NATO...nek vam se Bog smiluje nesrecnici...

AKO - JEDNOM - VIDIS - MARIJU

pre 9 godina

Sredstva koja su oglasena viskom su zastarela, sa isteklim resursima i vekom upotrebe. Za razliku od prethodnih prodaja naoruzanja i vojne opreme koji su sprovedeni nezakonito, ovog puta ce sve biti po zakonu, u to sam apsolutno siguran. Prodajom odredjenog oruzja, koje je vec dotrajalo i koje uskoro ne bi nicemu sluzilo omogucice se punjenje buddzeta drzave, osim toga bice i smanjeni troskovi odrzavanja zastarelog oruzja. U svakom slucaju, ovo nije prvi put da se smanjuje kolicina naoruzanja u Vojsci Srbije. Ali ovog puta ono ce se obaviti na transparentan nacin kako to vole Demokrate da kazu.

Waltron37@yahoo.com

pre 9 godina

Bas steta sto rasprodaju modernu opremu, iz 60tih godina proslog veka. Ako imaju srece neko ce tu gvozdjuriju da kupi na kilo i pretopi u nesto korisnije.

Poker face

pre 9 godina

S obzirom da se radi o prodaji zastarelog naoružanja koje ionako iziskuje visoke troškove održavanja, ta prodaja je ekonomski opravdana. Posebno što će se na taj način pribaviti i deo sredstava za modernizaciju.

Vitez

pre 9 godina

Realno većina ovoga je otpisano još 90ih i teško da će se uopće i uspjeti prodati (osim pješačkog naoružanja). Jedino je nejasno zašto se municija ne da rezervistima da vjezbaju bojevo gađanje. Municije nikada dosta.

Ina

pre 9 godina

I treba da rasprodaju to staro gvozdje, za sta ce da stoji samo da rdja? Gledam tako neke vagone i vozove stoje i trule, bolje da ovi tenkovi i staro naoruzanje se proda a novac pametno da se iskoristi.

Mile

pre 9 godina

Jel to nastavak rada zelezare? Tako je i US steel kad je kupio prvo topio nase tenkove, i to prodavao, sad ce i ovi za pocetak proizvodnje, pa dok ima tenkova ima i proizvodnje, ali bar je celik kvalitetan, ruski.

pajo

pre 9 godina

Odlično sve to prodati i narodu podeliti pare jer od narodnh para je kupljeno, a i koji će nam moj oružje kada imamo tako sposobne političare, ni NATO pakt nas nije razvalio kao oni.

petar

pre 9 godina

Sa postovanjem vam se obracam u nadi da mogu dati svoje misljenje o prodaji vojne opreme u Srbiji. Jer za tu opremu su i moji roditelji davali pare i ostali.Prvo ako oprema u ovolikom broju treba da se proda treba uvesti uslov koliko novih tenkova ta ista vojska treba novih da dobije,raketnih sistema i lazara 1 i 2 haubica nora i ostalo orudja i oruzja da bi bili sigurni da mozemo se oduprijeti nasim veliki prijateljima koji jedva cekaju da sve prodamo a pare da zavrse u necim djepovima u strani bakama jer to sto navodim nije od juce.Jeli to uslov da prodate zeljezaru da bi oruzje istopili ti isti amerikanci koji su nas 1999 bobardovali jer takav scenarij vec vidjen u crnoj gori sa nihovim tekovima,zasto od tih tekova ne napravite vozila za gasenje vatre pos srbiji u ljetnjem periodu a isto tako ne iskoristite motore je su kvalitetni za masine gradjevinske jer se vidjelo kad je poplava bila nijeste imali opreme da spasite sopstveni narod no ste zvali da vam pomognu stranci,dobro razmislite cemu to vodi gospodo.Dosta nam je mozgova koji sve prodadose u bivsoj zemlji a sadasnji novim zemljama.Ovo vam govori ne kao laik nego kao strucno lice.koje se razumije u vojnu problematiku.

Žaki

pre 9 godina

Trebao bi mi jedan top, eventualno haubica; imam jednog komšiju koji buši zidove već mesecima i to onim hard hiltijem. Ne bira vreme, doba dana, dan u nedelji. Uostalom evo nedelja je a on mora negde oko 17 h malo da svrdla. Njegova poruka je na ovaj način sledeća: "mokrim na vas i baš me briga za sve na svetu... i za statiku i za etiku i za kritiku! " E zato urgentno, po nekoj nižoj ceni potrebujem bar PAM (protiv avionski mitraljez)... kolko da pomognem, onako komšijski, da konačno probije te zidove. Nikako brate da sruši zgradu - greota ne pomoći mu!