Statističarima uz platu i honorar

Beograd -- Na autorske ugovore u Republičkom zavodu za statistiku potrošeno 81,2 miliona dinara, ustanovila Državna revizorska institucija

Izvor: Politika
Pošaljite komentar
 1. Evo necega sto Drzavna Revizorska Instutucija nije proveravala: "Izum" se zove: "time sheet" ili "time shit" (nisam nikada video rec napisanu na papiru na ne znam kako se speluje mada mi je drugi izraz na osnovu mnogo toga nesto logicniji). Privilegovani rukovodstvom zasticeni zaspoleni rade zakonom obaveznih i registrovanih 168 ili 176 casova po zvanicnoj elektronskoj evidenciji o dolasku na posao jer se svaki ulazak i izlazak elektronski registruje (kartice slicne Bus Plusu) a onda im se svakog meseca dodaje izmedju 48 i 120 virtuelnih casova prekovremenog rada i za to dobijaju dodatne pare na ime nepostojeceg "prekovremenog rada". Medjutim, oni koji su za razliku od ovih bumbara stvarno radili prekovremeno nemaju pravo ni na kakvu naknadu za prekovremeni rad. Njima se te pare otimaju i daju nekome drugom. Ovo je veoma lako za proveru.
  (TaCad, 1. februar 2015 15:15)

  # Link komentara

 2. Samo privilegovani u statisticici su zaradjivali i zaradjuju na ovakav nacin. Vecina, koja posteno obavlja poslove nikad nije bila u prilici da ista zaradi na ovakav nacin. Ispada, da ovi pametni su radili i preko 12h sati dnevo, 8h statistici, a ostalo na poslovima po projektima. A ko u Srbiji efektivno radi vise od 3-4 sata?!? I niko se ne pita kakvi su rezultati rada ove gospode.
  No dzaba sva ova prica i pisanje po medijima kad niko za ovo nece da odgovara.
  (Zoki, 1. februar 2015 13:02)

  # Link komentara

 3. ... Uz Jankovica u zastiti gradjana, Sabica u javnosti informacija, jos samo Sretenovic casno obavlja svoj posao: ovo su Tri musketara u borbi protiv drzavne korupcije, od vojske, policije, sefa Mesne kancelarije, NVO, verskih firmi do izabranih funkcionera i sefa drzave.
  Da se ne lazemo!
  (acomurija, 1. februar 2015 07:08)

  Ako ti kazes, ja se slazem. Nego, postoji li jos neki Sretenovic? Kod jednog je isla delegacija Statistickog zavoda prosle nedelje.
  (OK, 1. februar 2015 12:48)

  # Link komentara

 4. voleo bih da je moj menadzment sposoban da bar jedan projekat donese u nasu instituciju....
  (drzavni sluzbenik, 1. februar 2015 00:20)

  Kolega, menadzment nigde u svetu nije taj koji donosi projekat u instituciju/kompaniju. Direktor-menadzer je lice na celu institucije i kao takvom se medjunarodne organizacije i institucije po defaultu obracaju za saradnju. Kada bi umesto njegovog kontakt telefona, imena i e-mail adrese na sajtu, u zvanicnim publikacijama i biznis registru stajali kontakt podaci portira, sofera ili cistacice, zainteresovani korisnici bi se obracali njima za predlogom za saradnju sa ustanovom. Dakle, direktor je taj koji sedi i ceka da ga neko pozove ili da mu neko pise. To nije nesto za sta mu se moze zameriti niti za sta mu pripadaju pohvale. Jednostavno, tako funkcionisu preduzeca i ustanove u celoj drzavi a i sire.

  Ono sto mu DRI zamera je to da je postavljao ljude na upraznjena i novootvorena najatraktivnija radna mesta bez ikakvog konkursa sto je u suprotnosti sa zakonom a isto je vazilo i za dodelu projekata. Ljudi koji su na vrhu liste u pogledu ucesca u medjunarodnim (dodatno placenim) projektima uglavnom su ubedljivo na dnu u pogledu pogledu ucesca u redovnim istrazivanjima za sta primaju platu. Vecina njih nikada nije samostalno odradila ni jedan redovan posao.
  (Sluzbenik, RZS, 1. februar 2015 12:09)

  # Link komentara

 5. Poseban slučaj su spoljna odeljenja po Srbiji gde su se izabranici bivšeg direktora godinama bezbrižno iživljavali na zaposlenima. U Novom Sadu je izabran pomoćnik koji zapošljava mlade stručnjake na osnovu ugovora i ucenjuje ih da ga vozikaju službenim autom na posao, sa posla, kod lekara i ukrug. Naravno, pored glavnog i rezervnih vozača postoji i nekoliko sekretarica i sve to to mimo sistematizacije. Sreća je što dotični ne ostaje na „poslu“ duže od 3-4 sata... Sledi ga nekolicina neadekvatno obrazovanih i vaspitanih načelnika i šefova. E pa u toj situaciji nam je najvažnije na svetu bilo da dobijemo makar ispravnu stolicu i kompjuter, a koliko je ko krao mogli smo samo da naslutimo. Potrebna je velika metla da bi se ovo počistilo i dovelo u stanje pre elementarne nepogode...
  (Novosadista, 1. februar 2015 11:14)

  # Link komentara

 6. Kada bi svaka institucija napredovala u svojim poslovima kao RZS svima bi nam bilo bolje.Statistika je oblast koja jedina u izvestaju Evropske komisije ima tri godine zaredom ocenu oblasti sa najvecim napretkom.To je rezultat necijeg rada I zalaganja.Na kraju, pare su zaradili radnici, nije ih zgrabio direktor I stavio u torbu.
   (r, 1. februar 2015 09:18)

  # Link komentara

 7. Imena i prezimane ovde nisu uopste bitna ali osoba na koju se odnosi kraj vaseg clanka a radi kao referent u Odseku za saradnju sa međunarodnim organizacijama ima iskljucivo jedno zaduzenje: jednom mesecno zove telefonom agenciju i rezervise u proseku oko 30 avio karata za sluzbena putovanja rukovodilaca i privilegovanih radnika u inostranstvo. Karte su znatno skuplje nego ako ih sami rezervisete na sajtovima avio kompanija ili u njihovim poslovnicama ali kolega za to nije kriv jer kako kaze "Znas, imamo ugovor sa tom agencijom ..." Za rezervacije hotela zaduzen je neko drugi. Takva su zaduzenja ne samo u tom odseku nego u celom rodjackom sektoru kojem taj odsek pripada.
  (Svet na dlanu, 1. februar 2015 08:24)

  # Link komentara

 8. EU ni u kom slucaju nije dala novac ovim direktorima, niti finansirala njihovu obest i "snalazljivost", vec je to pomoc drzavi, legalni miti da se uoblici rad institucije statistike. Kako ne bi, kao sto rade jos od Broza i Kardelja, frizirali statistiku po onoj narodnoj: neko jede meso, neko prazan kupus, statisticki - u Srbiji svi jedu sarmu.
  Ako je bilo, a jasno je da nije, dodatnog posla, trebalo je angazovati nezaposlene ekonomiste, matematicare, ili druge specijalnosti, a ne svima deliti za "dodatno angazovanje". S tim da im kuriri imaju vece plate od direktora gimnazija, a dobili su po desetak hiljada dinara, dok su ovi kroz napredovanja dobijali milione.
  Pravna drzava bi direktore uhapsila! I naterala da svi vrate ukradene iznose. Mada je i u "drzavi" neko kriv: zasto im budzet nije umanjen za iznos donacije?!
  Ovo je najcrnji vid korupcije.
  Uz Jankovica u zastiti gradjana, Sabica u javnosti informacija, jos samo Sretenovic casno obavlja svoj posao: ovo su Tri musketara u borbi protiv drzavne korupcije, od vojske, policije, sefa Mesne kancelarije, NVO, verskih firmi do izabranih funkcionera i sefa drzave.
  Da se ne lazemo!
   (acomurija, 1. februar 2015 07:08)

  # Link komentara

 9. Da li ce neko da odgovara za krsenje zakona. Sumnjam, a mnogim drzavnim firmama je i bilo malo smanjenje plata za 10% sa obzirom kako se posluje
   (Ime, 1. februar 2015 01:16)

  # Link komentara

 10. Iskreno, ocekivao sam mnogo vise komentara podrske sa prvog sprata Zavoda a za sada sam procitao samo tri. To je neodgovorno i neozbiljno prema bivsem direktoru koji je zbog njih najcesce i najvise prozvan u izvestaju DRI.
  (Razocaranje u ljude, 1. februar 2015 00:34)

  # Link komentara

 11. voleo bih da je moj menadzment sposoban da bar jedan projekat donese u nasu instituciju....
   (drzavni sluzbenik, 1. februar 2015 00:20)

  # Link komentara

 12. Svi ti stranci koji su davali novac za sva ta istraživanja nisu imali nikakve primedbe na trošenje njihovog novca, a znamo da oni proveravaju svaki potroseni cent, ali su ovi naši stručnjaci našli da ispravljaju krive Drine..
  Kako ono kazu - "Dokon pop......"
   (Može biti samo je*an...., 31. januar 2015 23:51)

  # Link komentara

 13. @V., mnogo toga covek je u stanju da pretpostavi kada nesto i negde udahne.
  (Kum, 31. januar 2015 22:54)

  # Link komentara

 14. Covek je od jedne ucmale drzavne firme napravio modernu I respektabilnu instituciju. Koliko vidim, od stranih donacija je dizao standard velikom broju zaposlenih. Ne od budzetskih para. Pretpostavljam, da se on izborio za te pare. Ocigledno sposoban organizator. Ne bih imao nista protiv da svi direktori drzavnih firmi budu takvi. Gde bi nam bio kraj uz takvu prodvecenu administraciju.
  (V, 31. januar 2015 21:22)

  # Link komentara

 15. Ne verujem da Zavod za statistiku ima zaposlenog za npr *usaglasavanje sa statistickim sistemom EU*, a zaposljavanje i obucavanje novih radnika za to bi bio veliki trosak. Zato drzava svog statisticara placa 8h za posao koji mu je u opisu radnog mesta i koji radi za Srbiju, a EU ga placa za dodatna npr 4h sto radi za njih. I to sto radi EU je posteno jer ne ocekuje ko nasi kapitalsti da im neko radi svakog dana dodatna 4h za dzabe nego ih lepo za duze radno vreme plate
  (Karlos, 31. januar 2015 17:45)

  # Link komentara

 16. Sve lopov do lopova. Samo deli viskove i cuti da komsija me sazna. Gde je svemu ovome kraj? DRI ne treba da pise izvestaj vec na licu mesta resenje o vracanju sa rokom.
   (miki, 31. januar 2015 16:47)

  # Link komentara