Malinari, uskladite cene

Beograd -- Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je apel otkupljivačima da razumeju položaj proizvođača i usklade otkupne cene maline i drugog voća.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
 1. Rod malina je iz godine u godinu sve manji, cena varira, plasman na tržište je nesiguran - malinarima stvarno nije lako, kao ni većini poljoprivrednika u našoj zemlji, stalno su okrenuti prema nebu, jer od njega zavise. Konačno dobismo vlast koja planira aktivnije da se pozabavi problematikom srpskog seljaka, i treba im pružiti podršku na tom putu, obzirom da poljoprivreda stagnira godinama i da su potrebna velika ulaganja, ali i poboljšanje zakonske regulative, da prekupci više ne bi mogli da se bahato bogate na tuđi račun, kako im je već prethodna vlast dala "odrešene ruke".
  (Upornost-se-isplati, 2. avgust 2014 01:06)

  # Link komentara

 2. Da se razumemo malinari moraju biti svesni da su kao i drugi proizvođači u tržišnoj utakmici i da ne može i ne sme država da se meša dekretima da im obezbeđuje cenu kakva njima odgovara.Šta bi bilo kada bi to isto tražili povrtari i stočari,a ako će mo iskreno njihova ulaganja u proizvodnju su kud i kamo veća od malinara,samim tim i gubitci su veći.Vlada treba da svojim merama da obezbedi da nakupci plaćaju porez kod ovih transakcija državi,a ostalo je stvar tržišta.
  (to VAM je tako svidelo se to kome ili NE, 1. avgust 2014 20:41)

  # Link komentara

 3. Proizvodjačima maline, kao i svim poljoprivrednicima, je potrebna pomoć i treba im izaći u susret.
  (Zorica, 1. avgust 2014 13:30)

  # Link komentara

 4. Vučić je u pravu, treba pomoći poljoprivrednicima jer su ih vremenske nepogode koje su zadesile Srbiju dosta ugrozile.
  (Mirko, 1. avgust 2014 13:18)

  # Link komentara

 5. Mislim da nisu samo elementarne nepogode krive kada je poljoprivreda u pitanju, naravno da je veliki problem srpske poljoprivrede bio prisutana korupcija i kriminal. Kriminal koji je na vestacki nacin snizavao cene, cak i kartel koji postoji medju vlasnicima hladnjaca je ogroman problem. Naravno da oni koriste svaku sezonu da preko grbace malinara se bogate. Cene mogu da budu odgovarajuce tek kada se trzisne devijacije otklone. Ne verujem da ce samostalno omoguciti otkupnu cenu. Ipak mislim da ce ovog puta svi shvatiti apel i poziv Aleksandra Vucic prihvatiti i dogovoriti se oko cene kako bi svi bili zadovoljni.
  (BOBANA - RU 44, 1. avgust 2014 11:54)

  # Link komentara

 6. Cene maline i treba da budu izjednačena, kao i svaki artikal naših domaćih proizvoda. Uvozni proizvod bi trebao da bude skuplji, u razvoju naše države. Ministarstvo trgovine treba da izjednači cene naših domaćih privrednika, i time će omogućiti rast BDP-a.
  (Diona, 31. jul 2014 23:33)

  # Link komentara

 7. Uskladjenost cena ce dovesti do vise razumevanja i nece biti protesta. Malinarima treba pomoci, ionako ima da bude losa godina zbog ucestalosti vremenskih neprilika.
  (Sef stovarista, 31. jul 2014 20:33)

  # Link komentara

 8. Poplava je nanela ogromnu stetu poljoprivrednim proizvodjacima. Doslo je do problema oko otkupne cene, jer su proizvodjaci malina sada podigli cene svog proizvoda-kolicinu koja je spasena od poplave, ali ona ne odgovara otkupljivacima, a posto ce slabo ici prodaja, nece odgovarati ni malinarima. Problem formiranja otkupne/prodajne cene treba sto pre resiti.
  (tegla, 31. jul 2014 20:32)

  # Link komentara

 9. Na odrzanom sastanku se raspravljalo o problemima otkupljivaca i proizvodjaca malina, do problema je doslo zbog smanjene kolicine ovogodisnjeg roda, sto je rezultiralo vecom prodajnom cenom, verujem da ce se uz medjusobni dogovor doci do resenja koja ce odgovorati svim stranama.
  (balon, 31. jul 2014 20:30)

  # Link komentara

 10. Premijer Vucic je razgovarao sa predstavnicima udruzenja proizvodjaca malina i uputio apel da se usklade otkupne cene tog voca, i proizvodjaci i otkupljivaci se nalaze u teskom polozaju usled smanjenog ovogodisnjeg roda, ali bi trebalo da uz zajednicki dogovor dodju do adekvatnog resenja ove situacije.
  (svecica, 31. jul 2014 20:30)

  # Link komentara

 11. Svake godine malinari se suocavaju sa problemom oko otkupnih cena voca, potrebno je naci dugorocno resenje koje ce biti zadovoljavajuce za obe strane, smatram da se uz dogovor moze doci do trajnog i odrzivog resenja i da se ovakvi problemi vise nece ponavljati.
  (nugat, 31. jul 2014 20:29)

  # Link komentara

 12. Proizvodjaci malina bili su suoceni sa nepogodama koje su u velikoj meri umanjile kvalitet i rod voca, sada je potrebno da se dodje do dogovora koji ce odgovarati i proizvodjacima i otkupljivacima, treba ocekivati da se problemi malinara uskoro rese i da dodje do usaglasenja cena.
  (jutro, 31. jul 2014 20:28)

  # Link komentara

 13. Otkupljivaci malina i ostalog voca moraju da razumeju proizvodjace koji su ostali bez velikog dela roda usled poplava koje su nas zadesile, trebalo bi pronaci resenje i uskladiti otkupne cene, verujem da ce se brzo doci do dogovora.
  (staklo, 31. jul 2014 20:27)

  # Link komentara

 14. Po pitanju cena poljoprivrednih proizvoda u velikom procentu se tesko pronalazi balans izmedju otkupne i prodajne cene. Sto se malina konkretno tice, njihovi proizvodjaci su podigli cene jer je usled poplave spasena veoma mala kolicina ovog voca, ali sa druge strane preispituje se i kvalitet te kolicine, pa bi trebalo razumeti i otkupljivace koji ne mogu bas po nerealno visokoj ceni da je otkupe.
  (parket, 31. jul 2014 20:22)

  # Link komentara

 15. Srbija je uvek bila u problemu po pitanju uskladjivanja nabavne i prodajne cene poljoprivrednih proizvoda. Sada postoji jos veci problem jer je veliki deo voca i povrca, namenjen prodaji, propao usled poplave. U ovom slucaju proizvodjaci malina prave mali problem oko cene svog proizvoda koji su teskom mukom spasili. Verujem da ce resorna ministarstva resiti ovaj ni malo jednostavan problem.
  (sibir, 31. jul 2014 20:13)

  # Link komentara

 16. Zbog takve neuskladjenosti i dolazi do protesta i nerazumevanja izmedju malinara i vlade Srbije.
  (Stevke, 31. jul 2014 20:09)

  # Link komentara

 17. Premijer Vucic je u pravu sto se tice apela proizvodjacima malina. Razumljivo je da je poplava pogodila Srbiju i ostavila za sobom haos, ali ona kolicina maline koja je spasena ne bi trebalo da bude basnoslovno velika. Sto pre se mora iznaci kompromis pogodan za obe strane.
  (sljiva, 31. jul 2014 20:05)

  # Link komentara

 18. Po pitanju cene malina dolazi do sutuacije maca sa dve ostrice. Naime, proizvodjaci malina bi hteli da prodaju zalihe svog proizvoda po sto vecoj ceni a poplava im je unistila vecinu roda, a otkupljivaci bi hteli da u daljoj preprodaji zarade vise, ali ne mogu da se usaglase sa proizvodjacima pomenutog voca. Treba dobro sagledati kako resiti ovaj problem.
  (marmelada, 31. jul 2014 20:01)

  # Link komentara

 19. Sa svima do sada je postigao povoljne rezultate,pa ce i sa proizvodjacima malina.Ovogodisnji klimatski uslovi doveli su do slabog roda i kvaliteta malina sto je direktno uticalo na cenu istih.
  (PLITVICE, 31. jul 2014 19:30)

  # Link komentara

 20. Treba stetu sanirati na sto bolji nacin ali realno sagledati situaciji, ne moze se mnogo izvicu i niko za to nije kriv.
  (Adams, 31. jul 2014 19:10)

  # Link komentara

 21. Veliki problem srpske poljoprivrede bio je kriminal. Kriminal koji je na vestacki nacin snizavao cene, cak i kartel koji postoji medju vlasnicima hladnjaca je ogroman problem. Cene mogu da budu odgovarajuce tek kada se trzisne devijacije otklone. Ne verujem da ce samostalno omoguciti otkupnu cenu. Sobzirom da zakonodavci trzista pocinju da adekvatno uticu na isto, verujem da ce uskoro i te devijacije biti resene.
  (Proizvodjac!, 31. jul 2014 18:40)

  # Link komentara