Ponedeljak, 28.04.2014.

09:19

Solidarni do jula, posle niže plate

Ukidanje solidarnog poreza, rebalans budžeta i ratifikacija sporazuma o kreditu od UAE biće među prvim dokumentima u Skupštini Srbije, kaže Lazar Krstić

Izvor: Beta

Solidarni do jula, posle niže plate IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

90 Komentari

Sortiraj po:

tijana

pre 9 godina

Kao i u sportu tako i u politici timski rad je vrlo bitna stvar i verujem da će tim na čelu sa Aleksandrom Vučićem uspeti u svojoj nameri. Svedoci smo da pojedinci nikad nisu mogli da postignu puno toga !!

ŠTEDNJA DEVIZA

pre 9 godina

***
Predlažem da u cilju štednje deviza, Vlada svim građanima da PREPORUKU (a svojim službenicima NAREDI),
da sledeće 2-3 godine ne idu na letovanje i zimovanje u inostranstvo ili da ne organizuju eskurzije i sl. (godišnje se tako preko 600 MILIONA evra odlije u inostranstvo),

Ako bi samo 30% građana podržalo ideju štednje deviza, i letovalo u Srbiji, ove godine bi 200 miliona evra ostalo u Srbiji.
Za 5 godina to je MILIJARDU evra ulaganja u razvoj DOMAĆE poljoprivrede, turizma,....

Cyclop

pre 9 godina

Problem je. što se godinama unazad nije vodilo računa, kako će naše funansije izgledati u budućnosti, već, se zarad ličnih interesa, dnevno političkih poena, država gurala u provaliju. Mnogi sada kritikuju smanjivanja, a da drugih rešenja ne znaju da ponude, jer su svesni da je to jedini način, da sutra, budemo znatno ekonomski stabilniji, i da ne strepimo od bankrota, i slične propasti.

Pera iz solitera

pre 9 godina

Nadam se da će nam puštati neke reklame za decu u vreme večere, da im uz prigodnu sliku i muziku dočaraju kako je večera štetna za zdravlje i nepotrebna, ma ko još večera, pa da veselo skakućući odu na spavanje. I da ne zaborave da zategnu svoj kais pred spavanje. Zubiće neće morati da peru.

Pilence

pre 9 godina

Sprovođenjem ovkavih poteza smatram da možemo očekivati uštedu na državnom budžetu, ostaće nam para za nešto drugo što bi nam bilo potrebno, zato bi trebalo još neke mere sprovesti, kao ukidanje službenih vozila i bonova za gorivo.

luna

pre 9 godina

Tako ce i biti ovom jadnome narodu sve dok ima Vucica i njemu slicne na vlasti.Gomila samohvale i samopromocije, kao izvodjenja majke Tereze, ja to sve za narod radim, za nasu Srbiju, dok zapravo radi za sebe i svoju Srbiju koju ce ciniti njegova uza i sira familija, jer ce samo oni ostati ovde, dok ce jadan narod ici trbuhom za kruhom, posto ovde uskoro nece biti plata ni za veknu hleba da se kupi. Umesto da se smanje plate onima koji primaju basnoslovno visoke, oni udaraju i po siromasima. Kako ce sutra covek da izdrzava dvoje dece, nezaposlenu, zenu, da plac stan komunalije kad mu smanje platu od 30000 dinara, cime?

Gorica

pre 9 godina

Postoje pojedinci koji u javnom sektoru imaju vrlo visoka primanja a ne rade ništa. Zbog ljudi koji imaju manja primanja i koji su pokretači svih projekata mislim da je bolje zadržati solidarni porez.

dkg

pre 9 godina

Ma dzaba sve opet ce se naci ko ce te pare strpati u dzep. Samo jedno resenje pokrece sve a to je da iskorenite korupciju i videces rezultate za par meseci.

Jelena

pre 9 godina

Odavno je trebalo uvesti platne razrede. Državni službenici rade za istu državu, a za državu bi trebalo da budu svi njeni gradjani isti.

bw

pre 9 godina

Sve lepse od lepseg.Sada ce da smanje plate, sutra penzije,pa ce da se rasproda sva drzavna imovina, ali evo kako su vec to izjavili narod mora da se pomiri sa sudbinom da ce lose ziveti.Ma nemoj dokle vise narod treba da se miri, dokle vise narod treba da placa lose upravljanje i lose poteze nasih politicara.

Bogdan

pre 9 godina

Ovo je samo jedna velika obmana. Sigurno ćemo bankrotirati. Ja se već spremam za bankrot. Vučić i njegova ekipa će sredinom 2015 bankrotirati uz velike socijalne nemire. Živi bili pa videli.

Saša

pre 9 godina

Samo napred, živelo smanjenje plata. Manje plate = manja potrošnja = MANJI PROMET roba i usluga = manje poreza i prihoda državi.Dakle efekat = 0. Onaj ko nije ništa radio i/ili se nije zalagao na poslu sad tek neće prst da pomeri, oni ljudi, koji su davali svoj maksimum truda,energije, vremena,snage, znanja i umeća, pitanje je koliko će sada da se zalažu i da li će ih ovo stimulisati ili destimulisati. Srbija nastavlja da tone.......Ima li izlaza? Mislim da ima , ali ovakvim i/ili sličnim merama mislim da ne.

budimo korektniji...

pre 9 godina

Bas mudar ovaj mali, ne znam kako se nasi strucnjaci nikad ne setise ovakvih mera - udri po raji.
(ironija, 28. april 2014 11:35)
Nisam znao da "raja" prima plate veće od 60 000 dinara ili da radi u državnim firmama ili administraciji! A upravo su ti i takvi oporezovani!

pitanjce

pre 9 godina

Gospodine genijalni Ministre, sta je sa silnim dodatcima koje svi Ministri dobijaju preko svog licnog dohotka?
Koliko znam svi su po sluzbenoj duznosti na nekim izmisljenim, ali jako dobro placenim funkcijama.
Non stoppricate o Evropi.Neka veliki vas reformator posalje nekog na Zapad da vidi kako funkcionise sistem socijalne zastite gradjana.
Vi samo prcate o drzavi, kao da nju cine krave i svinje a ne ljudi.

Njanja

pre 9 godina

Muka mi je vise od blacenja drzavne uprave, jer tu kao i obicno, najobicniji zaposleni najvise rade, a najvise se udara po njihovoj grbaci. Niko ne prica o silnim pomocnicima, sekretarima,drzavnim sekretarima i sl. koji fakticki i najvise vuku kintu, rada manje, jer oni su boze ti, izabrani. Sto se departizacije tice, mogu da kazem samo, ha,ha,ha! Mene zivo zanima gde je Vucic radio pre radikala i SNS-a i koliko on ima vanpartijskog, vanstranackog staza i gde??? A i jos nesto, Vucic kao da se sad doveo na vlast, kao da prethodne dve godine ne postoje! A sta je uradjeno za prethodne dve godine, nesto ne mogu da se setim. Ah, da drpio me Alchajmer! I kako se sad ukida S A V R S E N I solidarni porez?? To ne mogu nikako da shvatim. Ah, da, glupa sam! Mislim da je ipak najbolje resenje pre svih savrsenih reformi i zakona koji nam slede, poubijati drzavne cinovnike! A mozda i nije pametno, jer za dve godine, o kome ce da se prica na sledecem visesatnom ekspozeu. Ah, da drpilo me vizionarstvo!

miloš savić

pre 9 godina

radim u drzavnoj firmi imam 50.000 platu radim u sluzbi koja prakticno ne dize glavu od posla po 8 sati se gleda u monitor prave ugovori izvestaji..., imam zavrsen drzavni dobar fakultet, radim posteno svoj posao i zasto bi se meni smanjivala plata zbog drzavnih funkcionera, ukinite vama ministarski i sluzbenicke plate i ovako vam ne treba a nema na ovu bedu kako vas bre nije sramota
(e, 28. april 2014 10:37)

10:37. Državni službenik ne diže glavu sa interneta, čita vesti i piše komentar na jednu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mrle, 28. april 2014 10:45)

Ahaaaaaa, Mrle svaka čast ovo je hit, dobro si ufatio ovog neimara što ne diže glavu od posla

Milos

pre 9 godina

Povecana granica za aflatoksin, povecan porez na imovinu nekoliko puta, povecan PDV, povecana cena struje, zbog svega toga skocile cene maltene svih proizvoda, pa i onih najosnovnijih, uveden porez na zarade, sada ce da se zarade jos vise smanje....ima li neki potez koji je briljantni, presvetli Vucic doneo a da je za cilj imao olaksavanje zivota ljudi, a ne njihovo zakopavanje?!

Pera

pre 9 godina

Konacno da se obracunaju sa lezilebovicima.

Sada ce profesor u srednjoj skoli umesto 44000 imati 39500 dinara. Nastavnik umesto 40000 imace 36000 dinara. Vozac ce umesto 22000 dinara imati 20000 dinara. Lekar opste prakse ce umesto 60000 dinara imati 54000 dinara.

Dosta su se bahatili. Ko je jos cuo da se jede svakog dana!

demagogija

pre 9 godina

Da li vi dragi građani mislite da će nam biti bolje ako smanjujemo plate . Da li vi koji nemate plate mislite da će vam biti bolje ako svi nemaju platu. Ova vlada evo dve godine ništa nije uradila . Biću jedino radostan kada čujem da se negde diže plata i da se narod zapošljava . Neka svima podignu plate samo meni ne i ja ću biti srećan . A vi što mislite da treba da budemo prvi na svetu po siromaštvu bićete uskoro srećni....

kole

pre 9 godina

Apsolutna podrska novoj vlasti... Mozda sam (ponovo) naivan, ali verujem Vucicu. Do pre par godina lose mi je bilo kad ga samo vidim...

MILOS

pre 9 godina

Drzava Srbija je odavno u bankrotu samo to niko ne sme da kaze. Fiskalna konsolidacija javnih finansija mora da se uvede u red. Niko ziv ne izdaje fiskalni racun...Plate u javnim sektoru bi ja smanjio za 30% i demotivisao mlade ljude sa diplomom fakulteta da parazitiraju. U petak sam isao da platim komumalne troskove i zaposleni u JKP Mediana u Nisu sede i nista ne rade. Dva cuvara obezbedjenja sede i parazitiraju.Posle sam otisao u JKP Naissu da platim racun za vodu a u obracunu stoji stavka 0x0.83=0.83. Samo da napomenem da su duplirane cene izbacivanja smeca. Do sada sam placao 400 dinara gradsko gradjevinsko zemljiste i iznosenje smeca i ekolosku taksu. Sada je stavka g. zemljista prebacena u porez na imovinu a iznosenje smeca od 200 otislo na 400 dinara. Jos nisam dobio iznos poreza za imovinu u 2014....I sada ja koji redovno placam sve obaveze prema drzavi, voda, struja, komunalni troskovi, telefon treba da placam parazite u javnom sektoru. Pod hitno treba ukinuti stavku za uzima PDV unapred. Prvo da se zaradi novac pa onda PDV.A ne kao dosad drzava prvo ume PDV na povracaj PDV se ceka po par meseci. Treba uvesti u red privatnike da placaju porez i svoje obaveze. Neisplacivanje plata uvesti kao krivicno delo i pravo zatvor. Plate moraju da idu mesec za mesec. Parazitsko bankarstvo treba izbegavati. Kredit, kartice, nista... Kad kamata bude 5-6% godisnje onda se moze govoriti u biznisu. Kamata na evro kod ECB 0.25%, dolar 0.25%.
diplomirani ekonomista

radnik

pre 9 godina

NASI TROSKOVI ??? A kako vecina gradjana da plati svoje troskove uz skolovanje dece, sa minimalnom zaradom kod privatnika ? Bas vas briga za narod...

s

pre 9 godina

A na koji nacin ce premijer biti odgovoran ako mu ovo ne uspe? Jel isto kao i meni kao lekaru kad nesto ne uspe,sa 10% manjom platom? Mene na lomacu,a njega vrate poslanicku klupu! To je cela odgovornost i to su posledice za jednog i za drugog! Da,stvarno sam pun poverenja!

seljadin

pre 9 godina

meni je jasno, neko mora nadoknaditi gubitke nastale pljačkom, na primer kao što sam napisao 3 banke su opljačkane, i to režimu ne smeta, već mu smetaju plate naroda koje tek da mogu prehraniti ljude, računajte koliko poreza treba da plati narod da bi vratio samo tih 1 milijardu ukradenog novca.

Tamara

pre 9 godina

Kada ćete vratiti novac koji ste na ime "solidarnog poreza" oteli od trudnica kojima naknade kasne i stižu zbirno za više meseci, pa pređu iznos od 60.000 dinara?!

maja

pre 9 godina

Ja imam platu od 30 000 u opštinskoj upravi, radim 8 sati, ne dižem glavu jer takav je posao. I bye bye 3 000 od vec male pate! bravooooooo

Roki

pre 9 godina

Mislim da je iz ekspozea gospodina Vucica, kao i izjave ministra Krstica jasno da su opredeljeni da Srbiju konacno izvuku iz krize u koju je uvela prethodna pljackaska vlast i da cemo sa novom vlascu brzo osetiti boljitak...Ok, zezam se, samo sam hteo da vidim koliko je tesko smisliti botovski komentar. Zivim u inostranstvu i kad god me drmne nostalgija samo procitam vesti iz zemlje i odmah mi je bolje.

Ana

pre 9 godina

Veselo ce nam biti sa dva slepa poslusnika mmf-a i Svetske banke - Kori i ovaj 'genijalac'. Nauciste li nesto na tim skolama? Moze i moja baba da bude ministar slusajuci strane organizacije.

Tajfun

pre 9 godina

Samo nemoj da smanjis broj narodnih poslanika na 120.
samo nemoj da zatvoris agencije,savete,UO i ostale spermatozoide koji se krecu u drzavnom prezervativu zvano Srbija.
Ja inace radim u privatnom sektoru,ali vidim radnici zelenila njih (petorica rade) a tri sefa sede na klupi,pa ja sad pitam ko je problem,ovih 5 ili ovih troje?
U diskusiji na cajanki,saznajem da je gotovo identicno u svim drzavnim i lokalnim upravama

Rke Koke

pre 9 godina

Bravo genijalci! Sada će oni koji su imali 70000npr, davali na porez 1000 dinara mesečno, a od jula će biti 7.000. ALI, pored njih, plate će biti smanjene i svima drugima.
Baš se radujem što su došli tako sposobni ljudi na vlast. Da su se setili samo da svima daju mesečno po 100€, još bi lakše isplaćivali plate i bili još uspešniji. Međutim, nadam se da je ovo samo prvi korak u smanjenju plata na taj nivo i da će politika stvaranja boljeg života preko smanjenja zarada funkcionisati što uspešnije, da ova stoka koja je glasala što pre dobije šta je tražila.

mikin

pre 9 godina

""Od 1. jula se ukida solidarni porez, dakle od tada on se više neće primenjivati", kazao je Krstić za televiziju Pink i dodao da će se paralelno uvoditi smanjenje plata u javnom sektoru za deset odsto."
---------------------------------------------------------
Krsticu, izgleda da vas ima vise "malih" nego se cinilo na prvi pogled.
ps. trebao si ostati tamo gde si otisao ... bilo bi bolje i tebi i nama.

pedja

pre 9 godina

Ovaj mali(a nije Siniša) bi trebalo da zna da se iznos deficita u budžetu ne priželjkuje, već planira. On može da priželjkuje da bude dobar ministar, ali je malo verovatno.

Vlada

pre 9 godina

Ne krivim nikog drugog do gomile budala koji su glasali za ove demagoge i nesposobnjakovice. Sada je valjda jasno zasto je Radulovic postao neprijatelj broj jedan, jer nije hteo da peva kao papagaj nego da radi ono sto je neopdhodno da bi Srbija prezivela. Paraziti ce nam doci glave.

GagY

pre 9 godina

a sta je sa smanjivanjem sluzbenih vozila :(
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Sve za bolje, 28. april 2014 10:40)

Ako se budu smanjivala službena vozila, onda će morati da zaposle samo kepece koji će moći da ih koriste.

Napred u REFORME

pre 9 godina

Zelim da vas podsetim kako neki ljudi u republici Srbiji uopste nemaju plate dok neki tamo bogatasi nezele da daju ni mrvicu jednog dinara za humanost.Hvala na razumevanju ! :-D

Svima jednako

pre 9 godina

Moja plata je 45.000 dinara. Kada mi je smanje za 10% biće 40.500 dinara. Plata direktora izvesnog javnog preduzeća je 289.700 dinara. Kada mu je smanje za 10% biće 260.730 dinara. Ja mesec dana da preživim sa 40.500, a on mesec dana da proživi sa 260.730 ???

srdjan

pre 9 godina

Kada su dosli na vlast postojale su neke sanse, sada 2 godine kasnije jasno je da srljamo u bankrot. Smanjenjem plata smanjuje se potrosnja a samim tim i privredna aktivnost, zaposlenost i svi prihodi u budzet(pre svega pdv) koje to nosi. Gresan jeste ali Dinkiceva politika izlaska iz krize povecanjem potrosnje je bio jedini put.

y@

pre 9 godina

... i do Nove godine izbori.
Nigde nagoveštaja racionalizacije, platnih razreda, ukidanja privilegija za gubitaše, rata sa poreskim neplatišama, pooštravanje kaznene politike za korupciju i ostale zloupotrebe državnih kapaciteta.
Mnogi od nas više nemaju vremena za milost političara.
Na nesreću, mnogi od nas, sem života, nemaju šta da izgube

Флексибилно тумачење Устава

pre 9 godina

Како то да судије имају готово двоструко већу плату од лекара?! Из буџета исте државе....Крстић је раније помињао платне разреде, а сад ништа не прича о томе. Додуше, и донедавни ППВ је енергично тврдио да "солидарни порез" остаје (додуше и да се укида ТВ претплата),па сад ништа. Сигурно је да, с обзиром да непоколебљиво држимо до правне државе- да ће паре које су узимане(по свему судећи, незаконито) на рачун "солидарног пореза" бити враћене. Да на делу видимо ту чврсту опредељеност за реформе. Дакле, под један: владавина права!

etotako

pre 9 godina

Cujem penzionerima se nece smanjivati penzije,jer su suvise male. Ako je tako u redu,ali znam da bar 60% penzija je vece od moje plate od 32.000 dinara. Meni sa dvoje dece skinuce se 10%,a onda plus,kroz smanjenje koja se jos ne vide,a predvidjena su novim Zakonom o radu (npr. minuli rad obracunat samo kdo zadnjeg poslodavca) eto meni odlicnih 25.000 dinara. Inace radim posao finansijske prirode sa SSS,a neki koji isto rade kao ja i manje sto se tice obima posla imaju 2, 2,5 puta vecu platu. (imaju razne diplome sa raznih fakulteta i obicno su clanovi stranaka).
Hvala.

Bojan

pre 9 godina

Moja baba bi znala da se zadužuje i da ništa ne reformiše.
Treba smanjiti državni aparata i administraciju, a ne smanjivati plate i penzije. Ako već smanjujete zašto to nije progresivno visini plate, kao u Francuskoj? Dakle velike plate 30%, srednje 20%, a najmanje ne dirati. I za šta će taj višak ako se pokaže biti upotrebljen? Na penzije popovima ili za bolesnu decu i propale bolnice i gladne trudnice?

DRAŽA KG

pre 9 godina

Nema od toga ništa,ova vlada brzo pada jer je ''mitingaška'',očekujem vrlo brzo nemire i proteste veće nego za vreme Miloševića.....
Živi bili ,pa videli!

h1ghwaymen

pre 9 godina

Dakle ovako, dok u jednoj zemlji postoji ovoliko banaka i stranog kapitala koji isisavaju tone novca iz zemlje, a drzava izabere da smanji plate onima koji rade za nju, znaci samo da drzava vise ne treba da postoji. Nastala je da bude servis gradjana sto odavno vec nije. Lepo je Henri Ford rekao da kad bi gradjani shvatili kako monetatni sistem funkcionise, izbila bi revolucija do jutra.

mlekadzija

pre 9 godina

Iz dosadasnjih izjava ocigledno je da ce sirotinja jos vise da osiromnasi a bumbari ce jos vise da se bogate....nista novo ni od ovih. Slede dobro utabane staze. Nego sta bese sa porezom, kuka se kako je mala stopa naplate??? Jel neko vodi racuna o tome?

Kiki

pre 9 godina

Ustavnom sudu je podnet zahtev za ocenu ustavnosti solidarnog poreza. Ukoliko presuda bude da je to neustavno, što se mnogim stručnjacima čini da jeste, država će morati da vrati sav novac koji je na taj način otela od gradjana. Tu se postavlja i pitanje političke odgovornosti onih koji su doneli i sprovodili neustavan propis.

ekonomista

pre 9 godina

Osnovna stvar je u tome, što svaka domaćica zna, da čovek može da troši samo onoliko koliko ima. Ne možete da odete na pijacu i kupite više krompira nego što imate para. Kad naši vajni eksperti to budu shvatili, odmah će nam biti bolje. Kako mogu da prave budžet u kojem troše više nego što zarađuju? To je sjajna prilika za kresanje troškova. Kad staviš na spisak sve stvari koje su neophodne (vojska, policija, zdravstvo, prosveta...), onda je lako odbaciti viškove (službena kola, bonusi, Železara i Srbijagas, putovanja...). Kad bi neki pravi domaćin bio u ministarstvu, odmah bi nestalo deficita. Premijer je u ekspozeu rekao da se samo Železnicama godišnje daje 150 miliona evra, a to je iznos jednak ovoj uštedi koja će se ostvariti smanjivanjem plata, pa vi vidite.

pox

pre 9 godina

Ovo ce dodatno unazaditi drzavnu upravu. Umesto da se izvrsi podrobna, profesionalna i neselektivna sistematizacija, posle koje bi 20-30% ostalo bez posla, a sposobnih 70% cak dobilo i vece plate, imamo umanjenje svima. Sposobni ce traziti posao drugde i ostaju birokrate, torbice i cvarkovi. Posao drzave bi bio da pomogne da se otpusteni rekvalifikuju i osposobe za ptivatni sektor. Ovako Mr Yale radi najgoru mogucu stvar. Dobro, on se nista i ne pita, ali posto kaze da se pita, njega cemo da kritikujemo.

Prle

pre 9 godina

Dečko, opet si kao i Dinkić promašio budžet za milijardu EUR-a. A zar u budžetu nije planirano da UAE daju kredit od 3 milijarde EUR-a?! A koliko vidimo nije stigla ni prva milijarda...

seljadin

pre 9 godina

tako treba, udri sirotinju, a milijardere bez firmi čuvaj i uzgajaj.
Šta bi sa 1 milijardom ukradenog novca iz 3 opljačkane propale banke? Niko nije kriv?

vlada

pre 9 godina

Ovaj vunerkind i diplomac prestiznog Univerziteta,dzaba je bacio pare za skolovanje.Svako zna da vodi finansije po sistemu otmi i razrezi.Odakle prijatelju?Sta je sa porezima i doprinosima koje vac placamo na licne dohotke.Koliko se secam,dodatno oporezivanje bas i nije u skladu sa Ustavom.Stubovi drustva su sudsvo,skolstvo,vojska i policija.To se ne dira.Tabu.Politicki incest.Jel citas ti novine.Treci smo po bedi od 91-ne zemlje u kojima se se poredili uslovi zivota.Imamo namanju zagarantovanu satnicu u Evropi.103 dinara ili manje od 0,9 eura.U Luksemburgu je minimalna satnica 11,2 eura ili nekih 12 puta vise nego u Srbiji.A cene benzina i hrane su slicne.I onda slusamo eksppoze novog premijera koji kao u preferansu,licitira kada ce da nam svane.Kada je postao PPV,kleo se u kraj 2014-te,a posle 2 godine je ista meta,isto odstojnje.Kao kad upregnutom magarcu okacis sargarepu o stap,stavis mu na pola metra ispred glave,a on nesretnik,vuce li kola pa vuce.Necemo mi to bolje skoro videti.Vucic rezira predstavu,ali em mu je slaba podela uloga,a i glumci su sakupljeni sa koca i konopca.Uostalom,ne vidim neke rezultate prethodne Vlade,a 20 meseci nije zanemarljiv period.Riba uvek smrdi od glave.Kada stavite na aukciju 99% sluzbenih vozila u vlasnistvu drzave i ukinete vecinu beneficija vladajuce garniture i raznih vam seiza,onda neko mozda,ali samo mozda,pocne da vas posmatra ozbiljnje.Do tada,sve je to prazna retorika.A od price se ne zivi.Glup smo mi Srbi narod.Fakat.

e

pre 9 godina

radim u drzavnoj firmi imam 50.000 platu radim u sluzbi koja prakticno ne dize glavu od posla po 8 sati se gleda u monitor prave ugovori izvestaji..., imam zavrsen drzavni dobar fakultet, radim posteno svoj posao i zasto bi se meni smanjivala plata zbog drzavnih funkcionera, ukinite vama ministarski i sluzbenicke plate i ovako vam ne treba a nema na ovu bedu kako vas bre nije sramota

Đole

pre 9 godina

Ma lako je vama da se solidarišete i da vraćate kad je deo koji vraćate veći od plata koji mi zarađujemo kod privatnika. I sa ostatkom vi možete lepo da živite a šta će ostali. Stavite vi prosečnu platu od oko 30 hiljada, koliko plaćaju privatnici, pa probajte da pregurate mesec. Sa vašim platama vi mnogo lepo živite i stežete kaiš drugima.

mija

pre 9 godina

Deca nam se igraju javnim finansijama Srbije... Alo, znate li cega ste se dohvatili??? Budzet jedne drzave nije samo excel tabelica, uvodjenje fiskalnih zakona zahteva poznavanje mnogo sire materije (o iskustvu da i ne govorim) on procitane knjige o projektnom menadzmentu...

Mrle

pre 9 godina

radim u drzavnoj firmi imam 50.000 platu radim u sluzbi koja prakticno ne dize glavu od posla po 8 sati se gleda u monitor prave ugovori izvestaji..., imam zavrsen drzavni dobar fakultet, radim posteno svoj posao i zasto bi se meni smanjivala plata zbog drzavnih funkcionera, ukinite vama ministarski i sluzbenicke plate i ovako vam ne treba a nema na ovu bedu kako vas bre nije sramota
(e, 28. april 2014 10:37)

10:37. Državni službenik ne diže glavu sa interneta, čita vesti i piše komentar na jednu.

Nnn

pre 9 godina

Pa da, nećete po džepovima gradjana, kao što već niste u nebesa digli porez na imovinu, povećali PDV, uveli nove dažbine na uvoz polovnih automobila...

zoran

pre 9 godina

E Krstiću stručnjače,

Bez zdravog investicionog novca i to u delatnosti koje nešto PROIZVODE i to da proizvode nešto što se u današnje vreme uopšte može prodati po nekoj iole isplativoj ceni, pored agresivnih Kineza, Indusa i ostalih Azijata, i za šta postoji tržište zato što je sve već zasićeno i pokriveno. E bez toga i to u iznosima od više melijardi Eura na mesečnom nivou, cela ova vaša(Vučićeva) priča je samo priča. Što će reći, o'tog Pišta, nema ništa.

Drzavni posao

pre 9 godina

Kako zamisljate da nam bude bolje kad ste digli poreze preko 100 odsto?????kako zamisljate gospodine ministre da narod bolje zivi ako mu skinete platu i sa ovo malo bede sto imamo????ljudi su u dugovima i kreditima nezna se ko gde udara a vi samo tovarite i izmisljate kako od narada da uzmete pare!Najlakse je od sirotinje uzeti pare!

Pandur

pre 9 godina

Slazem se sa planom Vlade da se smanje plate u javnom sektoru, ali treba obratiti paznju na javna preduzeca gde su plate enermno vece od plata u drzavnim institucijama, nerealno je da za istu vrstu posla neko u EPS-u prima 100.000 dinara, a u MUP-u 45.000 dinara. Zato treba uvesti platne razrede za istu vrstu posla pa tek onda smanjivati platu.

dusan

pre 9 godina

Tuga i jad sta ova nova vlada radi,ukidaju solidarni porez za plate preko 60000 a onda ce svima nama,i nama koji imamo plate 20000 i 30000 da uzimaju 10 %,a onima preko 60000 isto tako!!!Ovde neko ne zna sta radi,to je ocigledno.Umesto da se povecaju porezi na velike plate oni ce da ih ukinu!I onda ce sirotinja i direktori,poslanici biti na istom nivou a plate po 7,8 puta vece za ove druge,zaista sramota i tuga.Jadni smo mi kada smo izabrali ovakvu vladu,a ja je nisam ni hteo,a oni koji su je hteli-Trazili ste,gledajte.

bane

pre 9 godina

Usteda od 20 milijardi dinara, a samo gubitak Srbijagasa je 40 milijardi. Samo opusteno, prodacemo Telekom i EPS i od toga cemo ziveti naredne 2 godine do novih izbora. A onda, kada vise ne budemo imali sta da prodamo, pocecemo da stampamo pare.

Nenad

pre 9 godina

Sta je sa 31000 sluzbenih automobila u Srbiji i troskovima koje oni donose budzetu??? Uveo si porez lekarima a sad hoces i da im smanjis plate a vec nam nedostaju specijalisti anesteziolozi, patolozi, pedijatri...zemlju, od strucnjaka, najvise napustaju upravo lekari. Zdravstvena zastita nam je sve losija iz godine u godinu. Imamo vise sluzbenih vozila nego jedna Kina. Italija, koja je mnogo bogatija zemlja, skresala je broj sluzbenih automobila na minimimum jer ne mozes da budes u dugovima do guse i da zivis kao da si najbogatiji na svetu. Kod nas kad se to spomene svi kazu da je to "demagogija"!!! 100 miliona evra troskova koje prave sluzbena vozila u zemlji koja je u tako teskoj situaciji da lekarima smanjuje ionako bedne plate nikako nisu "demagogija" i zato Krsticu ocekujem da i ovde napravite ustedu od bar 70 miliona evra, koliko bi samo bolnica, skola ili obdanista moglo da se renovira ili izgradi sa tim parama koje se sada bukvalno bacaju!

ferfre

pre 9 godina

"Ministar je rekao da do rebalansa budžeta dolazi radi efikasnije primene planiranih ekonomskih mera. "


Ili možda zato što si baš ti u budžet stavio prihod od 3 milijarde evra od UAE a dobili ste 1 milijardu dolara?

Hahahaha, spinovi od prvog dana, učio je od najboljih.

Blok

pre 9 godina

Moze al onda smanjite i racune za stan struju telefon i da mi drzava plati dve godine koje sam proveo na sizu kao nezaposleno lice i onih godinu dana
u vojsci da mi udju u staz.

Necu_u_tor

pre 9 godina

Ovaj polako ali sigurno pretenduje da bude najgori ministar finansija ikad, iako je konkurencija za to mesto vise nego jaka. Osim sto se ocigledno ne oseca ni malo odgvornim zbog donosenja portivustavne odluke o solidarnom porezu, za koju je ocigledno dobio signale da ce biti problema, sada nastavlja da lupeta. Da, lupeta, jer ako se u jednoj recenici kaze da ce se smanjivati plate za 10% a u drugoj "Istakao je da će se rupa u budžetu zatvoriti, tako "da ne udari direktno po građanima", odnosno da će se država boriti sa sivom ekonomijom ..." ko je tu lud? Ko ovde vredja osnovnu inteligenciju?!

ZLOBEX

pre 9 godina

... ...tako "da ne udari direktno po građanima", odnosno da će se država boriti sa sivom ekonomijom ... ...

Dakle neće ili hoće da udari direktno na sirotinju, koja radi po pijacama u sivoj ekonomiji, ili kod privatnika ne prijavljena u sivoj ekonomiji?

Goran

pre 9 godina

Svako ko radi u drzavnom sektoru moze da prima samo jednu platu iz budzeta, a ne 2-3 plate i to po upravnim odborima i sl. Ukinuti sva dodatna primanja, ako hoce neka volontiraju. Podhitno urediti plate po sektorima, razlike su velike. Neko ko radi u EPS-u ima 50% vecu plate od drugih sa istom strucnom spremom.

Морава и брда

pre 9 godina

>>> "Ići će se na smanjenje osnovica, minimalna zarada ostaće zaštićena", precizirao je ministar.<

Немојте штити МИНИМАЛНУ ЗАРАДУ, као што сте је досада "штитили" јер то поби без опаљеног метка силан народ који преживљава од минималца!

vlada

pre 9 godina

Ovaj vunerkind i diplomac prestiznog Univerziteta,dzaba je bacio pare za skolovanje.Svako zna da vodi finansije po sistemu otmi i razrezi.Odakle prijatelju?Sta je sa porezima i doprinosima koje vac placamo na licne dohotke.Koliko se secam,dodatno oporezivanje bas i nije u skladu sa Ustavom.Stubovi drustva su sudsvo,skolstvo,vojska i policija.To se ne dira.Tabu.Politicki incest.Jel citas ti novine.Treci smo po bedi od 91-ne zemlje u kojima se se poredili uslovi zivota.Imamo namanju zagarantovanu satnicu u Evropi.103 dinara ili manje od 0,9 eura.U Luksemburgu je minimalna satnica 11,2 eura ili nekih 12 puta vise nego u Srbiji.A cene benzina i hrane su slicne.I onda slusamo eksppoze novog premijera koji kao u preferansu,licitira kada ce da nam svane.Kada je postao PPV,kleo se u kraj 2014-te,a posle 2 godine je ista meta,isto odstojnje.Kao kad upregnutom magarcu okacis sargarepu o stap,stavis mu na pola metra ispred glave,a on nesretnik,vuce li kola pa vuce.Necemo mi to bolje skoro videti.Vucic rezira predstavu,ali em mu je slaba podela uloga,a i glumci su sakupljeni sa koca i konopca.Uostalom,ne vidim neke rezultate prethodne Vlade,a 20 meseci nije zanemarljiv period.Riba uvek smrdi od glave.Kada stavite na aukciju 99% sluzbenih vozila u vlasnistvu drzave i ukinete vecinu beneficija vladajuce garniture i raznih vam seiza,onda neko mozda,ali samo mozda,pocne da vas posmatra ozbiljnje.Do tada,sve je to prazna retorika.A od price se ne zivi.Glup smo mi Srbi narod.Fakat.

e

pre 9 godina

radim u drzavnoj firmi imam 50.000 platu radim u sluzbi koja prakticno ne dize glavu od posla po 8 sati se gleda u monitor prave ugovori izvestaji..., imam zavrsen drzavni dobar fakultet, radim posteno svoj posao i zasto bi se meni smanjivala plata zbog drzavnih funkcionera, ukinite vama ministarski i sluzbenicke plate i ovako vam ne treba a nema na ovu bedu kako vas bre nije sramota

Kiki

pre 9 godina

Ustavnom sudu je podnet zahtev za ocenu ustavnosti solidarnog poreza. Ukoliko presuda bude da je to neustavno, što se mnogim stručnjacima čini da jeste, država će morati da vrati sav novac koji je na taj način otela od gradjana. Tu se postavlja i pitanje političke odgovornosti onih koji su doneli i sprovodili neustavan propis.

ZLOBEX

pre 9 godina

... ...tako "da ne udari direktno po građanima", odnosno da će se država boriti sa sivom ekonomijom ... ...

Dakle neće ili hoće da udari direktno na sirotinju, koja radi po pijacama u sivoj ekonomiji, ili kod privatnika ne prijavljena u sivoj ekonomiji?

Goran

pre 9 godina

Svako ko radi u drzavnom sektoru moze da prima samo jednu platu iz budzeta, a ne 2-3 plate i to po upravnim odborima i sl. Ukinuti sva dodatna primanja, ako hoce neka volontiraju. Podhitno urediti plate po sektorima, razlike su velike. Neko ko radi u EPS-u ima 50% vecu plate od drugih sa istom strucnom spremom.

DRAŽA KG

pre 9 godina

Nema od toga ništa,ova vlada brzo pada jer je ''mitingaška'',očekujem vrlo brzo nemire i proteste veće nego za vreme Miloševića.....
Živi bili ,pa videli!

seljadin

pre 9 godina

tako treba, udri sirotinju, a milijardere bez firmi čuvaj i uzgajaj.
Šta bi sa 1 milijardom ukradenog novca iz 3 opljačkane propale banke? Niko nije kriv?

ferfre

pre 9 godina

"Ministar je rekao da do rebalansa budžeta dolazi radi efikasnije primene planiranih ekonomskih mera. "


Ili možda zato što si baš ti u budžet stavio prihod od 3 milijarde evra od UAE a dobili ste 1 milijardu dolara?

Hahahaha, spinovi od prvog dana, učio je od najboljih.

Морава и брда

pre 9 godina

>>> "Ići će se na smanjenje osnovica, minimalna zarada ostaće zaštićena", precizirao je ministar.<

Немојте штити МИНИМАЛНУ ЗАРАДУ, као што сте је досада "штитили" јер то поби без опаљеног метка силан народ који преживљава од минималца!

ekonomista

pre 9 godina

Osnovna stvar je u tome, što svaka domaćica zna, da čovek može da troši samo onoliko koliko ima. Ne možete da odete na pijacu i kupite više krompira nego što imate para. Kad naši vajni eksperti to budu shvatili, odmah će nam biti bolje. Kako mogu da prave budžet u kojem troše više nego što zarađuju? To je sjajna prilika za kresanje troškova. Kad staviš na spisak sve stvari koje su neophodne (vojska, policija, zdravstvo, prosveta...), onda je lako odbaciti viškove (službena kola, bonusi, Železara i Srbijagas, putovanja...). Kad bi neki pravi domaćin bio u ministarstvu, odmah bi nestalo deficita. Premijer je u ekspozeu rekao da se samo Železnicama godišnje daje 150 miliona evra, a to je iznos jednak ovoj uštedi koja će se ostvariti smanjivanjem plata, pa vi vidite.

Prle

pre 9 godina

Dečko, opet si kao i Dinkić promašio budžet za milijardu EUR-a. A zar u budžetu nije planirano da UAE daju kredit od 3 milijarde EUR-a?! A koliko vidimo nije stigla ni prva milijarda...

Necu_u_tor

pre 9 godina

Ovaj polako ali sigurno pretenduje da bude najgori ministar finansija ikad, iako je konkurencija za to mesto vise nego jaka. Osim sto se ocigledno ne oseca ni malo odgvornim zbog donosenja portivustavne odluke o solidarnom porezu, za koju je ocigledno dobio signale da ce biti problema, sada nastavlja da lupeta. Da, lupeta, jer ako se u jednoj recenici kaze da ce se smanjivati plate za 10% a u drugoj "Istakao je da će se rupa u budžetu zatvoriti, tako "da ne udari direktno po građanima", odnosno da će se država boriti sa sivom ekonomijom ..." ko je tu lud? Ko ovde vredja osnovnu inteligenciju?!

Nenad

pre 9 godina

Sta je sa 31000 sluzbenih automobila u Srbiji i troskovima koje oni donose budzetu??? Uveo si porez lekarima a sad hoces i da im smanjis plate a vec nam nedostaju specijalisti anesteziolozi, patolozi, pedijatri...zemlju, od strucnjaka, najvise napustaju upravo lekari. Zdravstvena zastita nam je sve losija iz godine u godinu. Imamo vise sluzbenih vozila nego jedna Kina. Italija, koja je mnogo bogatija zemlja, skresala je broj sluzbenih automobila na minimimum jer ne mozes da budes u dugovima do guse i da zivis kao da si najbogatiji na svetu. Kod nas kad se to spomene svi kazu da je to "demagogija"!!! 100 miliona evra troskova koje prave sluzbena vozila u zemlji koja je u tako teskoj situaciji da lekarima smanjuje ionako bedne plate nikako nisu "demagogija" i zato Krsticu ocekujem da i ovde napravite ustedu od bar 70 miliona evra, koliko bi samo bolnica, skola ili obdanista moglo da se renovira ili izgradi sa tim parama koje se sada bukvalno bacaju!

bane

pre 9 godina

Usteda od 20 milijardi dinara, a samo gubitak Srbijagasa je 40 milijardi. Samo opusteno, prodacemo Telekom i EPS i od toga cemo ziveti naredne 2 godine do novih izbora. A onda, kada vise ne budemo imali sta da prodamo, pocecemo da stampamo pare.

Drzavni posao

pre 9 godina

Kako zamisljate da nam bude bolje kad ste digli poreze preko 100 odsto?????kako zamisljate gospodine ministre da narod bolje zivi ako mu skinete platu i sa ovo malo bede sto imamo????ljudi su u dugovima i kreditima nezna se ko gde udara a vi samo tovarite i izmisljate kako od narada da uzmete pare!Najlakse je od sirotinje uzeti pare!

srdjan

pre 9 godina

Kada su dosli na vlast postojale su neke sanse, sada 2 godine kasnije jasno je da srljamo u bankrot. Smanjenjem plata smanjuje se potrosnja a samim tim i privredna aktivnost, zaposlenost i svi prihodi u budzet(pre svega pdv) koje to nosi. Gresan jeste ali Dinkiceva politika izlaska iz krize povecanjem potrosnje je bio jedini put.

Флексибилно тумачење Устава

pre 9 godina

Како то да судије имају готово двоструко већу плату од лекара?! Из буџета исте државе....Крстић је раније помињао платне разреде, а сад ништа не прича о томе. Додуше, и донедавни ППВ је енергично тврдио да "солидарни порез" остаје (додуше и да се укида ТВ претплата),па сад ништа. Сигурно је да, с обзиром да непоколебљиво држимо до правне државе- да ће паре које су узимане(по свему судећи, незаконито) на рачун "солидарног пореза" бити враћене. Да на делу видимо ту чврсту опредељеност за реформе. Дакле, под један: владавина права!

dusan

pre 9 godina

Tuga i jad sta ova nova vlada radi,ukidaju solidarni porez za plate preko 60000 a onda ce svima nama,i nama koji imamo plate 20000 i 30000 da uzimaju 10 %,a onima preko 60000 isto tako!!!Ovde neko ne zna sta radi,to je ocigledno.Umesto da se povecaju porezi na velike plate oni ce da ih ukinu!I onda ce sirotinja i direktori,poslanici biti na istom nivou a plate po 7,8 puta vece za ove druge,zaista sramota i tuga.Jadni smo mi kada smo izabrali ovakvu vladu,a ja je nisam ni hteo,a oni koji su je hteli-Trazili ste,gledajte.

zoran

pre 9 godina

E Krstiću stručnjače,

Bez zdravog investicionog novca i to u delatnosti koje nešto PROIZVODE i to da proizvode nešto što se u današnje vreme uopšte može prodati po nekoj iole isplativoj ceni, pored agresivnih Kineza, Indusa i ostalih Azijata, i za šta postoji tržište zato što je sve već zasićeno i pokriveno. E bez toga i to u iznosima od više melijardi Eura na mesečnom nivou, cela ova vaša(Vučićeva) priča je samo priča. Što će reći, o'tog Pišta, nema ništa.

Tajfun

pre 9 godina

Samo nemoj da smanjis broj narodnih poslanika na 120.
samo nemoj da zatvoris agencije,savete,UO i ostale spermatozoide koji se krecu u drzavnom prezervativu zvano Srbija.
Ja inace radim u privatnom sektoru,ali vidim radnici zelenila njih (petorica rade) a tri sefa sede na klupi,pa ja sad pitam ko je problem,ovih 5 ili ovih troje?
U diskusiji na cajanki,saznajem da je gotovo identicno u svim drzavnim i lokalnim upravama

y@

pre 9 godina

... i do Nove godine izbori.
Nigde nagoveštaja racionalizacije, platnih razreda, ukidanja privilegija za gubitaše, rata sa poreskim neplatišama, pooštravanje kaznene politike za korupciju i ostale zloupotrebe državnih kapaciteta.
Mnogi od nas više nemaju vremena za milost političara.
Na nesreću, mnogi od nas, sem života, nemaju šta da izgube

h1ghwaymen

pre 9 godina

Dakle ovako, dok u jednoj zemlji postoji ovoliko banaka i stranog kapitala koji isisavaju tone novca iz zemlje, a drzava izabere da smanji plate onima koji rade za nju, znaci samo da drzava vise ne treba da postoji. Nastala je da bude servis gradjana sto odavno vec nije. Lepo je Henri Ford rekao da kad bi gradjani shvatili kako monetatni sistem funkcionise, izbila bi revolucija do jutra.

Svima jednako

pre 9 godina

Moja plata je 45.000 dinara. Kada mi je smanje za 10% biće 40.500 dinara. Plata direktora izvesnog javnog preduzeća je 289.700 dinara. Kada mu je smanje za 10% biće 260.730 dinara. Ja mesec dana da preživim sa 40.500, a on mesec dana da proživi sa 260.730 ???

Blok

pre 9 godina

Moze al onda smanjite i racune za stan struju telefon i da mi drzava plati dve godine koje sam proveo na sizu kao nezaposleno lice i onih godinu dana
u vojsci da mi udju u staz.

Bojan

pre 9 godina

Moja baba bi znala da se zadužuje i da ništa ne reformiše.
Treba smanjiti državni aparata i administraciju, a ne smanjivati plate i penzije. Ako već smanjujete zašto to nije progresivno visini plate, kao u Francuskoj? Dakle velike plate 30%, srednje 20%, a najmanje ne dirati. I za šta će taj višak ako se pokaže biti upotrebljen? Na penzije popovima ili za bolesnu decu i propale bolnice i gladne trudnice?

Nnn

pre 9 godina

Pa da, nećete po džepovima gradjana, kao što već niste u nebesa digli porez na imovinu, povećali PDV, uveli nove dažbine na uvoz polovnih automobila...

maja

pre 9 godina

Ja imam platu od 30 000 u opštinskoj upravi, radim 8 sati, ne dižem glavu jer takav je posao. I bye bye 3 000 od vec male pate! bravooooooo

mija

pre 9 godina

Deca nam se igraju javnim finansijama Srbije... Alo, znate li cega ste se dohvatili??? Budzet jedne drzave nije samo excel tabelica, uvodjenje fiskalnih zakona zahteva poznavanje mnogo sire materije (o iskustvu da i ne govorim) on procitane knjige o projektnom menadzmentu...

Pandur

pre 9 godina

Slazem se sa planom Vlade da se smanje plate u javnom sektoru, ali treba obratiti paznju na javna preduzeca gde su plate enermno vece od plata u drzavnim institucijama, nerealno je da za istu vrstu posla neko u EPS-u prima 100.000 dinara, a u MUP-u 45.000 dinara. Zato treba uvesti platne razrede za istu vrstu posla pa tek onda smanjivati platu.

Tamara

pre 9 godina

Kada ćete vratiti novac koji ste na ime "solidarnog poreza" oteli od trudnica kojima naknade kasne i stižu zbirno za više meseci, pa pređu iznos od 60.000 dinara?!

pox

pre 9 godina

Ovo ce dodatno unazaditi drzavnu upravu. Umesto da se izvrsi podrobna, profesionalna i neselektivna sistematizacija, posle koje bi 20-30% ostalo bez posla, a sposobnih 70% cak dobilo i vece plate, imamo umanjenje svima. Sposobni ce traziti posao drugde i ostaju birokrate, torbice i cvarkovi. Posao drzave bi bio da pomogne da se otpusteni rekvalifikuju i osposobe za ptivatni sektor. Ovako Mr Yale radi najgoru mogucu stvar. Dobro, on se nista i ne pita, ali posto kaze da se pita, njega cemo da kritikujemo.

Mrle

pre 9 godina

radim u drzavnoj firmi imam 50.000 platu radim u sluzbi koja prakticno ne dize glavu od posla po 8 sati se gleda u monitor prave ugovori izvestaji..., imam zavrsen drzavni dobar fakultet, radim posteno svoj posao i zasto bi se meni smanjivala plata zbog drzavnih funkcionera, ukinite vama ministarski i sluzbenicke plate i ovako vam ne treba a nema na ovu bedu kako vas bre nije sramota
(e, 28. april 2014 10:37)

10:37. Državni službenik ne diže glavu sa interneta, čita vesti i piše komentar na jednu.

Roki

pre 9 godina

Mislim da je iz ekspozea gospodina Vucica, kao i izjave ministra Krstica jasno da su opredeljeni da Srbiju konacno izvuku iz krize u koju je uvela prethodna pljackaska vlast i da cemo sa novom vlascu brzo osetiti boljitak...Ok, zezam se, samo sam hteo da vidim koliko je tesko smisliti botovski komentar. Zivim u inostranstvu i kad god me drmne nostalgija samo procitam vesti iz zemlje i odmah mi je bolje.

Rke Koke

pre 9 godina

Bravo genijalci! Sada će oni koji su imali 70000npr, davali na porez 1000 dinara mesečno, a od jula će biti 7.000. ALI, pored njih, plate će biti smanjene i svima drugima.
Baš se radujem što su došli tako sposobni ljudi na vlast. Da su se setili samo da svima daju mesečno po 100€, još bi lakše isplaćivali plate i bili još uspešniji. Međutim, nadam se da je ovo samo prvi korak u smanjenju plata na taj nivo i da će politika stvaranja boljeg života preko smanjenja zarada funkcionisati što uspešnije, da ova stoka koja je glasala što pre dobije šta je tražila.

pedja

pre 9 godina

Ovaj mali(a nije Siniša) bi trebalo da zna da se iznos deficita u budžetu ne priželjkuje, već planira. On može da priželjkuje da bude dobar ministar, ali je malo verovatno.

Pera

pre 9 godina

Konacno da se obracunaju sa lezilebovicima.

Sada ce profesor u srednjoj skoli umesto 44000 imati 39500 dinara. Nastavnik umesto 40000 imace 36000 dinara. Vozac ce umesto 22000 dinara imati 20000 dinara. Lekar opste prakse ce umesto 60000 dinara imati 54000 dinara.

Dosta su se bahatili. Ko je jos cuo da se jede svakog dana!

demagogija

pre 9 godina

Da li vi dragi građani mislite da će nam biti bolje ako smanjujemo plate . Da li vi koji nemate plate mislite da će vam biti bolje ako svi nemaju platu. Ova vlada evo dve godine ništa nije uradila . Biću jedino radostan kada čujem da se negde diže plata i da se narod zapošljava . Neka svima podignu plate samo meni ne i ja ću biti srećan . A vi što mislite da treba da budemo prvi na svetu po siromaštvu bićete uskoro srećni....

Milos

pre 9 godina

Povecana granica za aflatoksin, povecan porez na imovinu nekoliko puta, povecan PDV, povecana cena struje, zbog svega toga skocile cene maltene svih proizvoda, pa i onih najosnovnijih, uveden porez na zarade, sada ce da se zarade jos vise smanje....ima li neki potez koji je briljantni, presvetli Vucic doneo a da je za cilj imao olaksavanje zivota ljudi, a ne njihovo zakopavanje?!

GagY

pre 9 godina

a sta je sa smanjivanjem sluzbenih vozila :(
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Sve za bolje, 28. april 2014 10:40)

Ako se budu smanjivala službena vozila, onda će morati da zaposle samo kepece koji će moći da ih koriste.

mikin

pre 9 godina

""Od 1. jula se ukida solidarni porez, dakle od tada on se više neće primenjivati", kazao je Krstić za televiziju Pink i dodao da će se paralelno uvoditi smanjenje plata u javnom sektoru za deset odsto."
---------------------------------------------------------
Krsticu, izgleda da vas ima vise "malih" nego se cinilo na prvi pogled.
ps. trebao si ostati tamo gde si otisao ... bilo bi bolje i tebi i nama.

Saša

pre 9 godina

Samo napred, živelo smanjenje plata. Manje plate = manja potrošnja = MANJI PROMET roba i usluga = manje poreza i prihoda državi.Dakle efekat = 0. Onaj ko nije ništa radio i/ili se nije zalagao na poslu sad tek neće prst da pomeri, oni ljudi, koji su davali svoj maksimum truda,energije, vremena,snage, znanja i umeća, pitanje je koliko će sada da se zalažu i da li će ih ovo stimulisati ili destimulisati. Srbija nastavlja da tone.......Ima li izlaza? Mislim da ima , ali ovakvim i/ili sličnim merama mislim da ne.

mlekadzija

pre 9 godina

Iz dosadasnjih izjava ocigledno je da ce sirotinja jos vise da osiromnasi a bumbari ce jos vise da se bogate....nista novo ni od ovih. Slede dobro utabane staze. Nego sta bese sa porezom, kuka se kako je mala stopa naplate??? Jel neko vodi racuna o tome?

s

pre 9 godina

A na koji nacin ce premijer biti odgovoran ako mu ovo ne uspe? Jel isto kao i meni kao lekaru kad nesto ne uspe,sa 10% manjom platom? Mene na lomacu,a njega vrate poslanicku klupu! To je cela odgovornost i to su posledice za jednog i za drugog! Da,stvarno sam pun poverenja!

etotako

pre 9 godina

Cujem penzionerima se nece smanjivati penzije,jer su suvise male. Ako je tako u redu,ali znam da bar 60% penzija je vece od moje plate od 32.000 dinara. Meni sa dvoje dece skinuce se 10%,a onda plus,kroz smanjenje koja se jos ne vide,a predvidjena su novim Zakonom o radu (npr. minuli rad obracunat samo kdo zadnjeg poslodavca) eto meni odlicnih 25.000 dinara. Inace radim posao finansijske prirode sa SSS,a neki koji isto rade kao ja i manje sto se tice obima posla imaju 2, 2,5 puta vecu platu. (imaju razne diplome sa raznih fakulteta i obicno su clanovi stranaka).
Hvala.

Ana

pre 9 godina

Veselo ce nam biti sa dva slepa poslusnika mmf-a i Svetske banke - Kori i ovaj 'genijalac'. Nauciste li nesto na tim skolama? Moze i moja baba da bude ministar slusajuci strane organizacije.

bw

pre 9 godina

Sve lepse od lepseg.Sada ce da smanje plate, sutra penzije,pa ce da se rasproda sva drzavna imovina, ali evo kako su vec to izjavili narod mora da se pomiri sa sudbinom da ce lose ziveti.Ma nemoj dokle vise narod treba da se miri, dokle vise narod treba da placa lose upravljanje i lose poteze nasih politicara.

Đole

pre 9 godina

Ma lako je vama da se solidarišete i da vraćate kad je deo koji vraćate veći od plata koji mi zarađujemo kod privatnika. I sa ostatkom vi možete lepo da živite a šta će ostali. Stavite vi prosečnu platu od oko 30 hiljada, koliko plaćaju privatnici, pa probajte da pregurate mesec. Sa vašim platama vi mnogo lepo živite i stežete kaiš drugima.

Njanja

pre 9 godina

Muka mi je vise od blacenja drzavne uprave, jer tu kao i obicno, najobicniji zaposleni najvise rade, a najvise se udara po njihovoj grbaci. Niko ne prica o silnim pomocnicima, sekretarima,drzavnim sekretarima i sl. koji fakticki i najvise vuku kintu, rada manje, jer oni su boze ti, izabrani. Sto se departizacije tice, mogu da kazem samo, ha,ha,ha! Mene zivo zanima gde je Vucic radio pre radikala i SNS-a i koliko on ima vanpartijskog, vanstranackog staza i gde??? A i jos nesto, Vucic kao da se sad doveo na vlast, kao da prethodne dve godine ne postoje! A sta je uradjeno za prethodne dve godine, nesto ne mogu da se setim. Ah, da drpio me Alchajmer! I kako se sad ukida S A V R S E N I solidarni porez?? To ne mogu nikako da shvatim. Ah, da, glupa sam! Mislim da je ipak najbolje resenje pre svih savrsenih reformi i zakona koji nam slede, poubijati drzavne cinovnike! A mozda i nije pametno, jer za dve godine, o kome ce da se prica na sledecem visesatnom ekspozeu. Ah, da drpilo me vizionarstvo!

seljadin

pre 9 godina

meni je jasno, neko mora nadoknaditi gubitke nastale pljačkom, na primer kao što sam napisao 3 banke su opljačkane, i to režimu ne smeta, već mu smetaju plate naroda koje tek da mogu prehraniti ljude, računajte koliko poreza treba da plati narod da bi vratio samo tih 1 milijardu ukradenog novca.

Bogdan

pre 9 godina

Ovo je samo jedna velika obmana. Sigurno ćemo bankrotirati. Ja se već spremam za bankrot. Vučić i njegova ekipa će sredinom 2015 bankrotirati uz velike socijalne nemire. Živi bili pa videli.

radnik

pre 9 godina

NASI TROSKOVI ??? A kako vecina gradjana da plati svoje troskove uz skolovanje dece, sa minimalnom zaradom kod privatnika ? Bas vas briga za narod...

Jelena

pre 9 godina

Odavno je trebalo uvesti platne razrede. Državni službenici rade za istu državu, a za državu bi trebalo da budu svi njeni gradjani isti.

Vlada

pre 9 godina

Ne krivim nikog drugog do gomile budala koji su glasali za ove demagoge i nesposobnjakovice. Sada je valjda jasno zasto je Radulovic postao neprijatelj broj jedan, jer nije hteo da peva kao papagaj nego da radi ono sto je neopdhodno da bi Srbija prezivela. Paraziti ce nam doci glave.

pitanjce

pre 9 godina

Gospodine genijalni Ministre, sta je sa silnim dodatcima koje svi Ministri dobijaju preko svog licnog dohotka?
Koliko znam svi su po sluzbenoj duznosti na nekim izmisljenim, ali jako dobro placenim funkcijama.
Non stoppricate o Evropi.Neka veliki vas reformator posalje nekog na Zapad da vidi kako funkcionise sistem socijalne zastite gradjana.
Vi samo prcate o drzavi, kao da nju cine krave i svinje a ne ljudi.

Napred u REFORME

pre 9 godina

Zelim da vas podsetim kako neki ljudi u republici Srbiji uopste nemaju plate dok neki tamo bogatasi nezele da daju ni mrvicu jednog dinara za humanost.Hvala na razumevanju ! :-D

MILOS

pre 9 godina

Drzava Srbija je odavno u bankrotu samo to niko ne sme da kaze. Fiskalna konsolidacija javnih finansija mora da se uvede u red. Niko ziv ne izdaje fiskalni racun...Plate u javnim sektoru bi ja smanjio za 30% i demotivisao mlade ljude sa diplomom fakulteta da parazitiraju. U petak sam isao da platim komumalne troskove i zaposleni u JKP Mediana u Nisu sede i nista ne rade. Dva cuvara obezbedjenja sede i parazitiraju.Posle sam otisao u JKP Naissu da platim racun za vodu a u obracunu stoji stavka 0x0.83=0.83. Samo da napomenem da su duplirane cene izbacivanja smeca. Do sada sam placao 400 dinara gradsko gradjevinsko zemljiste i iznosenje smeca i ekolosku taksu. Sada je stavka g. zemljista prebacena u porez na imovinu a iznosenje smeca od 200 otislo na 400 dinara. Jos nisam dobio iznos poreza za imovinu u 2014....I sada ja koji redovno placam sve obaveze prema drzavi, voda, struja, komunalni troskovi, telefon treba da placam parazite u javnom sektoru. Pod hitno treba ukinuti stavku za uzima PDV unapred. Prvo da se zaradi novac pa onda PDV.A ne kao dosad drzava prvo ume PDV na povracaj PDV se ceka po par meseci. Treba uvesti u red privatnike da placaju porez i svoje obaveze. Neisplacivanje plata uvesti kao krivicno delo i pravo zatvor. Plate moraju da idu mesec za mesec. Parazitsko bankarstvo treba izbegavati. Kredit, kartice, nista... Kad kamata bude 5-6% godisnje onda se moze govoriti u biznisu. Kamata na evro kod ECB 0.25%, dolar 0.25%.
diplomirani ekonomista

miloš savić

pre 9 godina

radim u drzavnoj firmi imam 50.000 platu radim u sluzbi koja prakticno ne dize glavu od posla po 8 sati se gleda u monitor prave ugovori izvestaji..., imam zavrsen drzavni dobar fakultet, radim posteno svoj posao i zasto bi se meni smanjivala plata zbog drzavnih funkcionera, ukinite vama ministarski i sluzbenicke plate i ovako vam ne treba a nema na ovu bedu kako vas bre nije sramota
(e, 28. april 2014 10:37)

10:37. Državni službenik ne diže glavu sa interneta, čita vesti i piše komentar na jednu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mrle, 28. april 2014 10:45)

Ahaaaaaa, Mrle svaka čast ovo je hit, dobro si ufatio ovog neimara što ne diže glavu od posla

budimo korektniji...

pre 9 godina

Bas mudar ovaj mali, ne znam kako se nasi strucnjaci nikad ne setise ovakvih mera - udri po raji.
(ironija, 28. april 2014 11:35)
Nisam znao da "raja" prima plate veće od 60 000 dinara ili da radi u državnim firmama ili administraciji! A upravo su ti i takvi oporezovani!

dkg

pre 9 godina

Ma dzaba sve opet ce se naci ko ce te pare strpati u dzep. Samo jedno resenje pokrece sve a to je da iskorenite korupciju i videces rezultate za par meseci.

luna

pre 9 godina

Tako ce i biti ovom jadnome narodu sve dok ima Vucica i njemu slicne na vlasti.Gomila samohvale i samopromocije, kao izvodjenja majke Tereze, ja to sve za narod radim, za nasu Srbiju, dok zapravo radi za sebe i svoju Srbiju koju ce ciniti njegova uza i sira familija, jer ce samo oni ostati ovde, dok ce jadan narod ici trbuhom za kruhom, posto ovde uskoro nece biti plata ni za veknu hleba da se kupi. Umesto da se smanje plate onima koji primaju basnoslovno visoke, oni udaraju i po siromasima. Kako ce sutra covek da izdrzava dvoje dece, nezaposlenu, zenu, da plac stan komunalije kad mu smanje platu od 30000 dinara, cime?

Gorica

pre 9 godina

Postoje pojedinci koji u javnom sektoru imaju vrlo visoka primanja a ne rade ništa. Zbog ljudi koji imaju manja primanja i koji su pokretači svih projekata mislim da je bolje zadržati solidarni porez.

kole

pre 9 godina

Apsolutna podrska novoj vlasti... Mozda sam (ponovo) naivan, ali verujem Vucicu. Do pre par godina lose mi je bilo kad ga samo vidim...

Pera iz solitera

pre 9 godina

Nadam se da će nam puštati neke reklame za decu u vreme večere, da im uz prigodnu sliku i muziku dočaraju kako je večera štetna za zdravlje i nepotrebna, ma ko još večera, pa da veselo skakućući odu na spavanje. I da ne zaborave da zategnu svoj kais pred spavanje. Zubiće neće morati da peru.

Cyclop

pre 9 godina

Problem je. što se godinama unazad nije vodilo računa, kako će naše funansije izgledati u budućnosti, već, se zarad ličnih interesa, dnevno političkih poena, država gurala u provaliju. Mnogi sada kritikuju smanjivanja, a da drugih rešenja ne znaju da ponude, jer su svesni da je to jedini način, da sutra, budemo znatno ekonomski stabilniji, i da ne strepimo od bankrota, i slične propasti.

ŠTEDNJA DEVIZA

pre 9 godina

***
Predlažem da u cilju štednje deviza, Vlada svim građanima da PREPORUKU (a svojim službenicima NAREDI),
da sledeće 2-3 godine ne idu na letovanje i zimovanje u inostranstvo ili da ne organizuju eskurzije i sl. (godišnje se tako preko 600 MILIONA evra odlije u inostranstvo),

Ako bi samo 30% građana podržalo ideju štednje deviza, i letovalo u Srbiji, ove godine bi 200 miliona evra ostalo u Srbiji.
Za 5 godina to je MILIJARDU evra ulaganja u razvoj DOMAĆE poljoprivrede, turizma,....

Pilence

pre 9 godina

Sprovođenjem ovkavih poteza smatram da možemo očekivati uštedu na državnom budžetu, ostaće nam para za nešto drugo što bi nam bilo potrebno, zato bi trebalo još neke mere sprovesti, kao ukidanje službenih vozila i bonova za gorivo.

tijana

pre 9 godina

Kao i u sportu tako i u politici timski rad je vrlo bitna stvar i verujem da će tim na čelu sa Aleksandrom Vučićem uspeti u svojoj nameri. Svedoci smo da pojedinci nikad nisu mogli da postignu puno toga !!

kole

pre 9 godina

Apsolutna podrska novoj vlasti... Mozda sam (ponovo) naivan, ali verujem Vucicu. Do pre par godina lose mi je bilo kad ga samo vidim...

Mrle

pre 9 godina

radim u drzavnoj firmi imam 50.000 platu radim u sluzbi koja prakticno ne dize glavu od posla po 8 sati se gleda u monitor prave ugovori izvestaji..., imam zavrsen drzavni dobar fakultet, radim posteno svoj posao i zasto bi se meni smanjivala plata zbog drzavnih funkcionera, ukinite vama ministarski i sluzbenicke plate i ovako vam ne treba a nema na ovu bedu kako vas bre nije sramota
(e, 28. april 2014 10:37)

10:37. Državni službenik ne diže glavu sa interneta, čita vesti i piše komentar na jednu.

e

pre 9 godina

radim u drzavnoj firmi imam 50.000 platu radim u sluzbi koja prakticno ne dize glavu od posla po 8 sati se gleda u monitor prave ugovori izvestaji..., imam zavrsen drzavni dobar fakultet, radim posteno svoj posao i zasto bi se meni smanjivala plata zbog drzavnih funkcionera, ukinite vama ministarski i sluzbenicke plate i ovako vam ne treba a nema na ovu bedu kako vas bre nije sramota

budimo korektniji...

pre 9 godina

Bas mudar ovaj mali, ne znam kako se nasi strucnjaci nikad ne setise ovakvih mera - udri po raji.
(ironija, 28. april 2014 11:35)
Nisam znao da "raja" prima plate veće od 60 000 dinara ili da radi u državnim firmama ili administraciji! A upravo su ti i takvi oporezovani!

Napred u REFORME

pre 9 godina

Zelim da vas podsetim kako neki ljudi u republici Srbiji uopste nemaju plate dok neki tamo bogatasi nezele da daju ni mrvicu jednog dinara za humanost.Hvala na razumevanju ! :-D

Đole

pre 9 godina

Ma lako je vama da se solidarišete i da vraćate kad je deo koji vraćate veći od plata koji mi zarađujemo kod privatnika. I sa ostatkom vi možete lepo da živite a šta će ostali. Stavite vi prosečnu platu od oko 30 hiljada, koliko plaćaju privatnici, pa probajte da pregurate mesec. Sa vašim platama vi mnogo lepo živite i stežete kaiš drugima.

dusan

pre 9 godina

Tuga i jad sta ova nova vlada radi,ukidaju solidarni porez za plate preko 60000 a onda ce svima nama,i nama koji imamo plate 20000 i 30000 da uzimaju 10 %,a onima preko 60000 isto tako!!!Ovde neko ne zna sta radi,to je ocigledno.Umesto da se povecaju porezi na velike plate oni ce da ih ukinu!I onda ce sirotinja i direktori,poslanici biti na istom nivou a plate po 7,8 puta vece za ove druge,zaista sramota i tuga.Jadni smo mi kada smo izabrali ovakvu vladu,a ja je nisam ni hteo,a oni koji su je hteli-Trazili ste,gledajte.

srdjan

pre 9 godina

Kada su dosli na vlast postojale su neke sanse, sada 2 godine kasnije jasno je da srljamo u bankrot. Smanjenjem plata smanjuje se potrosnja a samim tim i privredna aktivnost, zaposlenost i svi prihodi u budzet(pre svega pdv) koje to nosi. Gresan jeste ali Dinkiceva politika izlaska iz krize povecanjem potrosnje je bio jedini put.

Pandur

pre 9 godina

Slazem se sa planom Vlade da se smanje plate u javnom sektoru, ali treba obratiti paznju na javna preduzeca gde su plate enermno vece od plata u drzavnim institucijama, nerealno je da za istu vrstu posla neko u EPS-u prima 100.000 dinara, a u MUP-u 45.000 dinara. Zato treba uvesti platne razrede za istu vrstu posla pa tek onda smanjivati platu.

Roki

pre 9 godina

Mislim da je iz ekspozea gospodina Vucica, kao i izjave ministra Krstica jasno da su opredeljeni da Srbiju konacno izvuku iz krize u koju je uvela prethodna pljackaska vlast i da cemo sa novom vlascu brzo osetiti boljitak...Ok, zezam se, samo sam hteo da vidim koliko je tesko smisliti botovski komentar. Zivim u inostranstvu i kad god me drmne nostalgija samo procitam vesti iz zemlje i odmah mi je bolje.

ZLOBEX

pre 9 godina

... ...tako "da ne udari direktno po građanima", odnosno da će se država boriti sa sivom ekonomijom ... ...

Dakle neće ili hoće da udari direktno na sirotinju, koja radi po pijacama u sivoj ekonomiji, ili kod privatnika ne prijavljena u sivoj ekonomiji?

vlada

pre 9 godina

Ovaj vunerkind i diplomac prestiznog Univerziteta,dzaba je bacio pare za skolovanje.Svako zna da vodi finansije po sistemu otmi i razrezi.Odakle prijatelju?Sta je sa porezima i doprinosima koje vac placamo na licne dohotke.Koliko se secam,dodatno oporezivanje bas i nije u skladu sa Ustavom.Stubovi drustva su sudsvo,skolstvo,vojska i policija.To se ne dira.Tabu.Politicki incest.Jel citas ti novine.Treci smo po bedi od 91-ne zemlje u kojima se se poredili uslovi zivota.Imamo namanju zagarantovanu satnicu u Evropi.103 dinara ili manje od 0,9 eura.U Luksemburgu je minimalna satnica 11,2 eura ili nekih 12 puta vise nego u Srbiji.A cene benzina i hrane su slicne.I onda slusamo eksppoze novog premijera koji kao u preferansu,licitira kada ce da nam svane.Kada je postao PPV,kleo se u kraj 2014-te,a posle 2 godine je ista meta,isto odstojnje.Kao kad upregnutom magarcu okacis sargarepu o stap,stavis mu na pola metra ispred glave,a on nesretnik,vuce li kola pa vuce.Necemo mi to bolje skoro videti.Vucic rezira predstavu,ali em mu je slaba podela uloga,a i glumci su sakupljeni sa koca i konopca.Uostalom,ne vidim neke rezultate prethodne Vlade,a 20 meseci nije zanemarljiv period.Riba uvek smrdi od glave.Kada stavite na aukciju 99% sluzbenih vozila u vlasnistvu drzave i ukinete vecinu beneficija vladajuce garniture i raznih vam seiza,onda neko mozda,ali samo mozda,pocne da vas posmatra ozbiljnje.Do tada,sve je to prazna retorika.A od price se ne zivi.Glup smo mi Srbi narod.Fakat.

maja

pre 9 godina

Ja imam platu od 30 000 u opštinskoj upravi, radim 8 sati, ne dižem glavu jer takav je posao. I bye bye 3 000 od vec male pate! bravooooooo

miloš savić

pre 9 godina

radim u drzavnoj firmi imam 50.000 platu radim u sluzbi koja prakticno ne dize glavu od posla po 8 sati se gleda u monitor prave ugovori izvestaji..., imam zavrsen drzavni dobar fakultet, radim posteno svoj posao i zasto bi se meni smanjivala plata zbog drzavnih funkcionera, ukinite vama ministarski i sluzbenicke plate i ovako vam ne treba a nema na ovu bedu kako vas bre nije sramota
(e, 28. april 2014 10:37)

10:37. Državni službenik ne diže glavu sa interneta, čita vesti i piše komentar na jednu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mrle, 28. april 2014 10:45)

Ahaaaaaa, Mrle svaka čast ovo je hit, dobro si ufatio ovog neimara što ne diže glavu od posla

Goran

pre 9 godina

Svako ko radi u drzavnom sektoru moze da prima samo jednu platu iz budzeta, a ne 2-3 plate i to po upravnim odborima i sl. Ukinuti sva dodatna primanja, ako hoce neka volontiraju. Podhitno urediti plate po sektorima, razlike su velike. Neko ko radi u EPS-u ima 50% vecu plate od drugih sa istom strucnom spremom.

MILOS

pre 9 godina

Drzava Srbija je odavno u bankrotu samo to niko ne sme da kaze. Fiskalna konsolidacija javnih finansija mora da se uvede u red. Niko ziv ne izdaje fiskalni racun...Plate u javnim sektoru bi ja smanjio za 30% i demotivisao mlade ljude sa diplomom fakulteta da parazitiraju. U petak sam isao da platim komumalne troskove i zaposleni u JKP Mediana u Nisu sede i nista ne rade. Dva cuvara obezbedjenja sede i parazitiraju.Posle sam otisao u JKP Naissu da platim racun za vodu a u obracunu stoji stavka 0x0.83=0.83. Samo da napomenem da su duplirane cene izbacivanja smeca. Do sada sam placao 400 dinara gradsko gradjevinsko zemljiste i iznosenje smeca i ekolosku taksu. Sada je stavka g. zemljista prebacena u porez na imovinu a iznosenje smeca od 200 otislo na 400 dinara. Jos nisam dobio iznos poreza za imovinu u 2014....I sada ja koji redovno placam sve obaveze prema drzavi, voda, struja, komunalni troskovi, telefon treba da placam parazite u javnom sektoru. Pod hitno treba ukinuti stavku za uzima PDV unapred. Prvo da se zaradi novac pa onda PDV.A ne kao dosad drzava prvo ume PDV na povracaj PDV se ceka po par meseci. Treba uvesti u red privatnike da placaju porez i svoje obaveze. Neisplacivanje plata uvesti kao krivicno delo i pravo zatvor. Plate moraju da idu mesec za mesec. Parazitsko bankarstvo treba izbegavati. Kredit, kartice, nista... Kad kamata bude 5-6% godisnje onda se moze govoriti u biznisu. Kamata na evro kod ECB 0.25%, dolar 0.25%.
diplomirani ekonomista

Kiki

pre 9 godina

Ustavnom sudu je podnet zahtev za ocenu ustavnosti solidarnog poreza. Ukoliko presuda bude da je to neustavno, što se mnogim stručnjacima čini da jeste, država će morati da vrati sav novac koji je na taj način otela od gradjana. Tu se postavlja i pitanje političke odgovornosti onih koji su doneli i sprovodili neustavan propis.

h1ghwaymen

pre 9 godina

Dakle ovako, dok u jednoj zemlji postoji ovoliko banaka i stranog kapitala koji isisavaju tone novca iz zemlje, a drzava izabere da smanji plate onima koji rade za nju, znaci samo da drzava vise ne treba da postoji. Nastala je da bude servis gradjana sto odavno vec nije. Lepo je Henri Ford rekao da kad bi gradjani shvatili kako monetatni sistem funkcionise, izbila bi revolucija do jutra.

etotako

pre 9 godina

Cujem penzionerima se nece smanjivati penzije,jer su suvise male. Ako je tako u redu,ali znam da bar 60% penzija je vece od moje plate od 32.000 dinara. Meni sa dvoje dece skinuce se 10%,a onda plus,kroz smanjenje koja se jos ne vide,a predvidjena su novim Zakonom o radu (npr. minuli rad obracunat samo kdo zadnjeg poslodavca) eto meni odlicnih 25.000 dinara. Inace radim posao finansijske prirode sa SSS,a neki koji isto rade kao ja i manje sto se tice obima posla imaju 2, 2,5 puta vecu platu. (imaju razne diplome sa raznih fakulteta i obicno su clanovi stranaka).
Hvala.

Blok

pre 9 godina

Moze al onda smanjite i racune za stan struju telefon i da mi drzava plati dve godine koje sam proveo na sizu kao nezaposleno lice i onih godinu dana
u vojsci da mi udju u staz.

Svima jednako

pre 9 godina

Moja plata je 45.000 dinara. Kada mi je smanje za 10% biće 40.500 dinara. Plata direktora izvesnog javnog preduzeća je 289.700 dinara. Kada mu je smanje za 10% biće 260.730 dinara. Ja mesec dana da preživim sa 40.500, a on mesec dana da proživi sa 260.730 ???

Rke Koke

pre 9 godina

Bravo genijalci! Sada će oni koji su imali 70000npr, davali na porez 1000 dinara mesečno, a od jula će biti 7.000. ALI, pored njih, plate će biti smanjene i svima drugima.
Baš se radujem što su došli tako sposobni ljudi na vlast. Da su se setili samo da svima daju mesečno po 100€, još bi lakše isplaćivali plate i bili još uspešniji. Međutim, nadam se da je ovo samo prvi korak u smanjenju plata na taj nivo i da će politika stvaranja boljeg života preko smanjenja zarada funkcionisati što uspešnije, da ova stoka koja je glasala što pre dobije šta je tražila.

Saša

pre 9 godina

Samo napred, živelo smanjenje plata. Manje plate = manja potrošnja = MANJI PROMET roba i usluga = manje poreza i prihoda državi.Dakle efekat = 0. Onaj ko nije ništa radio i/ili se nije zalagao na poslu sad tek neće prst da pomeri, oni ljudi, koji su davali svoj maksimum truda,energije, vremena,snage, znanja i umeća, pitanje je koliko će sada da se zalažu i da li će ih ovo stimulisati ili destimulisati. Srbija nastavlja da tone.......Ima li izlaza? Mislim da ima , ali ovakvim i/ili sličnim merama mislim da ne.

ekonomista

pre 9 godina

Osnovna stvar je u tome, što svaka domaćica zna, da čovek može da troši samo onoliko koliko ima. Ne možete da odete na pijacu i kupite više krompira nego što imate para. Kad naši vajni eksperti to budu shvatili, odmah će nam biti bolje. Kako mogu da prave budžet u kojem troše više nego što zarađuju? To je sjajna prilika za kresanje troškova. Kad staviš na spisak sve stvari koje su neophodne (vojska, policija, zdravstvo, prosveta...), onda je lako odbaciti viškove (službena kola, bonusi, Železara i Srbijagas, putovanja...). Kad bi neki pravi domaćin bio u ministarstvu, odmah bi nestalo deficita. Premijer je u ekspozeu rekao da se samo Železnicama godišnje daje 150 miliona evra, a to je iznos jednak ovoj uštedi koja će se ostvariti smanjivanjem plata, pa vi vidite.

Njanja

pre 9 godina

Muka mi je vise od blacenja drzavne uprave, jer tu kao i obicno, najobicniji zaposleni najvise rade, a najvise se udara po njihovoj grbaci. Niko ne prica o silnim pomocnicima, sekretarima,drzavnim sekretarima i sl. koji fakticki i najvise vuku kintu, rada manje, jer oni su boze ti, izabrani. Sto se departizacije tice, mogu da kazem samo, ha,ha,ha! Mene zivo zanima gde je Vucic radio pre radikala i SNS-a i koliko on ima vanpartijskog, vanstranackog staza i gde??? A i jos nesto, Vucic kao da se sad doveo na vlast, kao da prethodne dve godine ne postoje! A sta je uradjeno za prethodne dve godine, nesto ne mogu da se setim. Ah, da drpio me Alchajmer! I kako se sad ukida S A V R S E N I solidarni porez?? To ne mogu nikako da shvatim. Ah, da, glupa sam! Mislim da je ipak najbolje resenje pre svih savrsenih reformi i zakona koji nam slede, poubijati drzavne cinovnike! A mozda i nije pametno, jer za dve godine, o kome ce da se prica na sledecem visesatnom ekspozeu. Ah, da drpilo me vizionarstvo!

Necu_u_tor

pre 9 godina

Ovaj polako ali sigurno pretenduje da bude najgori ministar finansija ikad, iako je konkurencija za to mesto vise nego jaka. Osim sto se ocigledno ne oseca ni malo odgvornim zbog donosenja portivustavne odluke o solidarnom porezu, za koju je ocigledno dobio signale da ce biti problema, sada nastavlja da lupeta. Da, lupeta, jer ako se u jednoj recenici kaze da ce se smanjivati plate za 10% a u drugoj "Istakao je da će se rupa u budžetu zatvoriti, tako "da ne udari direktno po građanima", odnosno da će se država boriti sa sivom ekonomijom ..." ko je tu lud? Ko ovde vredja osnovnu inteligenciju?!

DRAŽA KG

pre 9 godina

Nema od toga ništa,ova vlada brzo pada jer je ''mitingaška'',očekujem vrlo brzo nemire i proteste veće nego za vreme Miloševića.....
Živi bili ,pa videli!

Ana

pre 9 godina

Veselo ce nam biti sa dva slepa poslusnika mmf-a i Svetske banke - Kori i ovaj 'genijalac'. Nauciste li nesto na tim skolama? Moze i moja baba da bude ministar slusajuci strane organizacije.

Milos

pre 9 godina

Povecana granica za aflatoksin, povecan porez na imovinu nekoliko puta, povecan PDV, povecana cena struje, zbog svega toga skocile cene maltene svih proizvoda, pa i onih najosnovnijih, uveden porez na zarade, sada ce da se zarade jos vise smanje....ima li neki potez koji je briljantni, presvetli Vucic doneo a da je za cilj imao olaksavanje zivota ljudi, a ne njihovo zakopavanje?!

Jelena

pre 9 godina

Odavno je trebalo uvesti platne razrede. Državni službenici rade za istu državu, a za državu bi trebalo da budu svi njeni gradjani isti.

Drzavni posao

pre 9 godina

Kako zamisljate da nam bude bolje kad ste digli poreze preko 100 odsto?????kako zamisljate gospodine ministre da narod bolje zivi ako mu skinete platu i sa ovo malo bede sto imamo????ljudi su u dugovima i kreditima nezna se ko gde udara a vi samo tovarite i izmisljate kako od narada da uzmete pare!Najlakse je od sirotinje uzeti pare!

seljadin

pre 9 godina

tako treba, udri sirotinju, a milijardere bez firmi čuvaj i uzgajaj.
Šta bi sa 1 milijardom ukradenog novca iz 3 opljačkane propale banke? Niko nije kriv?

mija

pre 9 godina

Deca nam se igraju javnim finansijama Srbije... Alo, znate li cega ste se dohvatili??? Budzet jedne drzave nije samo excel tabelica, uvodjenje fiskalnih zakona zahteva poznavanje mnogo sire materije (o iskustvu da i ne govorim) on procitane knjige o projektnom menadzmentu...

pox

pre 9 godina

Ovo ce dodatno unazaditi drzavnu upravu. Umesto da se izvrsi podrobna, profesionalna i neselektivna sistematizacija, posle koje bi 20-30% ostalo bez posla, a sposobnih 70% cak dobilo i vece plate, imamo umanjenje svima. Sposobni ce traziti posao drugde i ostaju birokrate, torbice i cvarkovi. Posao drzave bi bio da pomogne da se otpusteni rekvalifikuju i osposobe za ptivatni sektor. Ovako Mr Yale radi najgoru mogucu stvar. Dobro, on se nista i ne pita, ali posto kaze da se pita, njega cemo da kritikujemo.

Nnn

pre 9 godina

Pa da, nećete po džepovima gradjana, kao što već niste u nebesa digli porez na imovinu, povećali PDV, uveli nove dažbine na uvoz polovnih automobila...

mlekadzija

pre 9 godina

Iz dosadasnjih izjava ocigledno je da ce sirotinja jos vise da osiromnasi a bumbari ce jos vise da se bogate....nista novo ni od ovih. Slede dobro utabane staze. Nego sta bese sa porezom, kuka se kako je mala stopa naplate??? Jel neko vodi racuna o tome?

Tamara

pre 9 godina

Kada ćete vratiti novac koji ste na ime "solidarnog poreza" oteli od trudnica kojima naknade kasne i stižu zbirno za više meseci, pa pređu iznos od 60.000 dinara?!

GagY

pre 9 godina

a sta je sa smanjivanjem sluzbenih vozila :(
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Sve za bolje, 28. april 2014 10:40)

Ako se budu smanjivala službena vozila, onda će morati da zaposle samo kepece koji će moći da ih koriste.

mikin

pre 9 godina

""Od 1. jula se ukida solidarni porez, dakle od tada on se više neće primenjivati", kazao je Krstić za televiziju Pink i dodao da će se paralelno uvoditi smanjenje plata u javnom sektoru za deset odsto."
---------------------------------------------------------
Krsticu, izgleda da vas ima vise "malih" nego se cinilo na prvi pogled.
ps. trebao si ostati tamo gde si otisao ... bilo bi bolje i tebi i nama.

pedja

pre 9 godina

Ovaj mali(a nije Siniša) bi trebalo da zna da se iznos deficita u budžetu ne priželjkuje, već planira. On može da priželjkuje da bude dobar ministar, ali je malo verovatno.

Pera

pre 9 godina

Konacno da se obracunaju sa lezilebovicima.

Sada ce profesor u srednjoj skoli umesto 44000 imati 39500 dinara. Nastavnik umesto 40000 imace 36000 dinara. Vozac ce umesto 22000 dinara imati 20000 dinara. Lekar opste prakse ce umesto 60000 dinara imati 54000 dinara.

Dosta su se bahatili. Ko je jos cuo da se jede svakog dana!

radnik

pre 9 godina

NASI TROSKOVI ??? A kako vecina gradjana da plati svoje troskove uz skolovanje dece, sa minimalnom zaradom kod privatnika ? Bas vas briga za narod...

demagogija

pre 9 godina

Da li vi dragi građani mislite da će nam biti bolje ako smanjujemo plate . Da li vi koji nemate plate mislite da će vam biti bolje ako svi nemaju platu. Ova vlada evo dve godine ništa nije uradila . Biću jedino radostan kada čujem da se negde diže plata i da se narod zapošljava . Neka svima podignu plate samo meni ne i ja ću biti srećan . A vi što mislite da treba da budemo prvi na svetu po siromaštvu bićete uskoro srećni....

seljadin

pre 9 godina

meni je jasno, neko mora nadoknaditi gubitke nastale pljačkom, na primer kao što sam napisao 3 banke su opljačkane, i to režimu ne smeta, već mu smetaju plate naroda koje tek da mogu prehraniti ljude, računajte koliko poreza treba da plati narod da bi vratio samo tih 1 milijardu ukradenog novca.

Bogdan

pre 9 godina

Ovo je samo jedna velika obmana. Sigurno ćemo bankrotirati. Ja se već spremam za bankrot. Vučić i njegova ekipa će sredinom 2015 bankrotirati uz velike socijalne nemire. Živi bili pa videli.

bw

pre 9 godina

Sve lepse od lepseg.Sada ce da smanje plate, sutra penzije,pa ce da se rasproda sva drzavna imovina, ali evo kako su vec to izjavili narod mora da se pomiri sa sudbinom da ce lose ziveti.Ma nemoj dokle vise narod treba da se miri, dokle vise narod treba da placa lose upravljanje i lose poteze nasih politicara.

Pilence

pre 9 godina

Sprovođenjem ovkavih poteza smatram da možemo očekivati uštedu na državnom budžetu, ostaće nam para za nešto drugo što bi nam bilo potrebno, zato bi trebalo još neke mere sprovesti, kao ukidanje službenih vozila i bonova za gorivo.

Морава и брда

pre 9 godina

>>> "Ići će se na smanjenje osnovica, minimalna zarada ostaće zaštićena", precizirao je ministar.<

Немојте штити МИНИМАЛНУ ЗАРАДУ, као што сте је досада "штитили" јер то поби без опаљеног метка силан народ који преживљава од минималца!

zoran

pre 9 godina

E Krstiću stručnjače,

Bez zdravog investicionog novca i to u delatnosti koje nešto PROIZVODE i to da proizvode nešto što se u današnje vreme uopšte može prodati po nekoj iole isplativoj ceni, pored agresivnih Kineza, Indusa i ostalih Azijata, i za šta postoji tržište zato što je sve već zasićeno i pokriveno. E bez toga i to u iznosima od više melijardi Eura na mesečnom nivou, cela ova vaša(Vučićeva) priča je samo priča. Što će reći, o'tog Pišta, nema ništa.

bane

pre 9 godina

Usteda od 20 milijardi dinara, a samo gubitak Srbijagasa je 40 milijardi. Samo opusteno, prodacemo Telekom i EPS i od toga cemo ziveti naredne 2 godine do novih izbora. A onda, kada vise ne budemo imali sta da prodamo, pocecemo da stampamo pare.

Nenad

pre 9 godina

Sta je sa 31000 sluzbenih automobila u Srbiji i troskovima koje oni donose budzetu??? Uveo si porez lekarima a sad hoces i da im smanjis plate a vec nam nedostaju specijalisti anesteziolozi, patolozi, pedijatri...zemlju, od strucnjaka, najvise napustaju upravo lekari. Zdravstvena zastita nam je sve losija iz godine u godinu. Imamo vise sluzbenih vozila nego jedna Kina. Italija, koja je mnogo bogatija zemlja, skresala je broj sluzbenih automobila na minimimum jer ne mozes da budes u dugovima do guse i da zivis kao da si najbogatiji na svetu. Kod nas kad se to spomene svi kazu da je to "demagogija"!!! 100 miliona evra troskova koje prave sluzbena vozila u zemlji koja je u tako teskoj situaciji da lekarima smanjuje ionako bedne plate nikako nisu "demagogija" i zato Krsticu ocekujem da i ovde napravite ustedu od bar 70 miliona evra, koliko bi samo bolnica, skola ili obdanista moglo da se renovira ili izgradi sa tim parama koje se sada bukvalno bacaju!

y@

pre 9 godina

... i do Nove godine izbori.
Nigde nagoveštaja racionalizacije, platnih razreda, ukidanja privilegija za gubitaše, rata sa poreskim neplatišama, pooštravanje kaznene politike za korupciju i ostale zloupotrebe državnih kapaciteta.
Mnogi od nas više nemaju vremena za milost političara.
Na nesreću, mnogi od nas, sem života, nemaju šta da izgube

Prle

pre 9 godina

Dečko, opet si kao i Dinkić promašio budžet za milijardu EUR-a. A zar u budžetu nije planirano da UAE daju kredit od 3 milijarde EUR-a?! A koliko vidimo nije stigla ni prva milijarda...

ferfre

pre 9 godina

"Ministar je rekao da do rebalansa budžeta dolazi radi efikasnije primene planiranih ekonomskih mera. "


Ili možda zato što si baš ti u budžet stavio prihod od 3 milijarde evra od UAE a dobili ste 1 milijardu dolara?

Hahahaha, spinovi od prvog dana, učio je od najboljih.

Флексибилно тумачење Устава

pre 9 godina

Како то да судије имају готово двоструко већу плату од лекара?! Из буџета исте државе....Крстић је раније помињао платне разреде, а сад ништа не прича о томе. Додуше, и донедавни ППВ је енергично тврдио да "солидарни порез" остаје (додуше и да се укида ТВ претплата),па сад ништа. Сигурно је да, с обзиром да непоколебљиво држимо до правне државе- да ће паре које су узимане(по свему судећи, незаконито) на рачун "солидарног пореза" бити враћене. Да на делу видимо ту чврсту опредељеност за реформе. Дакле, под један: владавина права!

Tajfun

pre 9 godina

Samo nemoj da smanjis broj narodnih poslanika na 120.
samo nemoj da zatvoris agencije,savete,UO i ostale spermatozoide koji se krecu u drzavnom prezervativu zvano Srbija.
Ja inace radim u privatnom sektoru,ali vidim radnici zelenila njih (petorica rade) a tri sefa sede na klupi,pa ja sad pitam ko je problem,ovih 5 ili ovih troje?
U diskusiji na cajanki,saznajem da je gotovo identicno u svim drzavnim i lokalnim upravama

s

pre 9 godina

A na koji nacin ce premijer biti odgovoran ako mu ovo ne uspe? Jel isto kao i meni kao lekaru kad nesto ne uspe,sa 10% manjom platom? Mene na lomacu,a njega vrate poslanicku klupu! To je cela odgovornost i to su posledice za jednog i za drugog! Da,stvarno sam pun poverenja!

Pera iz solitera

pre 9 godina

Nadam se da će nam puštati neke reklame za decu u vreme večere, da im uz prigodnu sliku i muziku dočaraju kako je večera štetna za zdravlje i nepotrebna, ma ko još večera, pa da veselo skakućući odu na spavanje. I da ne zaborave da zategnu svoj kais pred spavanje. Zubiće neće morati da peru.

tijana

pre 9 godina

Kao i u sportu tako i u politici timski rad je vrlo bitna stvar i verujem da će tim na čelu sa Aleksandrom Vučićem uspeti u svojoj nameri. Svedoci smo da pojedinci nikad nisu mogli da postignu puno toga !!

Bojan

pre 9 godina

Moja baba bi znala da se zadužuje i da ništa ne reformiše.
Treba smanjiti državni aparata i administraciju, a ne smanjivati plate i penzije. Ako već smanjujete zašto to nije progresivno visini plate, kao u Francuskoj? Dakle velike plate 30%, srednje 20%, a najmanje ne dirati. I za šta će taj višak ako se pokaže biti upotrebljen? Na penzije popovima ili za bolesnu decu i propale bolnice i gladne trudnice?

Vlada

pre 9 godina

Ne krivim nikog drugog do gomile budala koji su glasali za ove demagoge i nesposobnjakovice. Sada je valjda jasno zasto je Radulovic postao neprijatelj broj jedan, jer nije hteo da peva kao papagaj nego da radi ono sto je neopdhodno da bi Srbija prezivela. Paraziti ce nam doci glave.

pitanjce

pre 9 godina

Gospodine genijalni Ministre, sta je sa silnim dodatcima koje svi Ministri dobijaju preko svog licnog dohotka?
Koliko znam svi su po sluzbenoj duznosti na nekim izmisljenim, ali jako dobro placenim funkcijama.
Non stoppricate o Evropi.Neka veliki vas reformator posalje nekog na Zapad da vidi kako funkcionise sistem socijalne zastite gradjana.
Vi samo prcate o drzavi, kao da nju cine krave i svinje a ne ljudi.

dkg

pre 9 godina

Ma dzaba sve opet ce se naci ko ce te pare strpati u dzep. Samo jedno resenje pokrece sve a to je da iskorenite korupciju i videces rezultate za par meseci.

Gorica

pre 9 godina

Postoje pojedinci koji u javnom sektoru imaju vrlo visoka primanja a ne rade ništa. Zbog ljudi koji imaju manja primanja i koji su pokretači svih projekata mislim da je bolje zadržati solidarni porez.

luna

pre 9 godina

Tako ce i biti ovom jadnome narodu sve dok ima Vucica i njemu slicne na vlasti.Gomila samohvale i samopromocije, kao izvodjenja majke Tereze, ja to sve za narod radim, za nasu Srbiju, dok zapravo radi za sebe i svoju Srbiju koju ce ciniti njegova uza i sira familija, jer ce samo oni ostati ovde, dok ce jadan narod ici trbuhom za kruhom, posto ovde uskoro nece biti plata ni za veknu hleba da se kupi. Umesto da se smanje plate onima koji primaju basnoslovno visoke, oni udaraju i po siromasima. Kako ce sutra covek da izdrzava dvoje dece, nezaposlenu, zenu, da plac stan komunalije kad mu smanje platu od 30000 dinara, cime?

Cyclop

pre 9 godina

Problem je. što se godinama unazad nije vodilo računa, kako će naše funansije izgledati u budućnosti, već, se zarad ličnih interesa, dnevno političkih poena, država gurala u provaliju. Mnogi sada kritikuju smanjivanja, a da drugih rešenja ne znaju da ponude, jer su svesni da je to jedini način, da sutra, budemo znatno ekonomski stabilniji, i da ne strepimo od bankrota, i slične propasti.

ŠTEDNJA DEVIZA

pre 9 godina

***
Predlažem da u cilju štednje deviza, Vlada svim građanima da PREPORUKU (a svojim službenicima NAREDI),
da sledeće 2-3 godine ne idu na letovanje i zimovanje u inostranstvo ili da ne organizuju eskurzije i sl. (godišnje se tako preko 600 MILIONA evra odlije u inostranstvo),

Ako bi samo 30% građana podržalo ideju štednje deviza, i letovalo u Srbiji, ove godine bi 200 miliona evra ostalo u Srbiji.
Za 5 godina to je MILIJARDU evra ulaganja u razvoj DOMAĆE poljoprivrede, turizma,....