Biz - B92.net

Energetski rat Merkel i Gabrijela

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel i vicekancelar Zigmar Gabrijel su u "energetskom ratu", ocenjuje moćni i uticajni nemački tabliod "Bild".

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Sto pre rese problem bolje za njih.Naravno da SAD i Kanada mogu da podmire potrebe ne samo Nemacke nego cele Evrope.Treba samo uraditi infrastrukturu.Za to je potrebno neko vreme ali posto se radi o zemljama koje mogu brzo da sprovedu svaki projekat ne treba sumnjati u uspeh.Onda ce rusija da prodaje gas Kini po "povlascenoj"ceni?
  (mujcinovic salih, 30. mart 2014 09:20)

  # Link komentara

 2. Amerika ni nema tehničke mogućnosti za pretvaranje gasa u tečan gas nego bi to morala preko Kanade da radi čiji kapaciteti su isto nedovoljni. Čitavu priču je Obama pokrenuo kada je pomoć Amerike ponudio kao alternativu ruskom gasu mada je znao da je to prazna priča bez realne osnove.
  (milan, 29. mart 2014 17:29)
  Svaki gas kada se pakuje u ambalazu ili transportuje je u tecnom stanju.To je zbog prirode gasova da menjaju agregatno stanje pod pritiskom,a i zbog toga sto je prakticnije skladistiti tecnost od gasa ,jer zauzima manju zapreminu.
  Valjda si nekada menjao butan bocu na sporetu?
  Ako jesi,onda ti je poznato da je u njoj butan u tecnom stanju!
  Ako nisi,nadam se da si nekada punio upaljac sa plinom,koji je takodje upakovan u tecnom stanju,u providnu ambalazu...
  Naravno da amerikanci imaju sve mogucnosti za pretvaranje gasa u tecnost,ali prevozenje gasa brodovima je ogroman rizik,posto je gas veoma eksplozivan,a havarije se desavaju.U gasovodima je nizak pritisak i gas nije u tecnom stanju,sto donosi velike prednosti,pogotovo prilikomm havarija.
  Gasovodi su najbezbedniji i najjeftiniji nacin za transport gasa,a ujedno i najprakticniji ,koji nemaju alternativu.Davno bi Evropa uvozila gas od Amerike da su ovi sposobni da ga prodaju za nizu cenu,ali nisu.
  Rusija je idealna za Evropu,jer imaju puno gasa ,po niskoj ceni,a i blizu su.Rusiji Evropa ne treba ,osim politicki,jer pored sebe ima Kinu koja je sposobna da proguta sve sto ovi proizvedu.
  (Obavesten, 30. mart 2014 07:30)

  # Link komentara

 3. Privrednici su ljuti na Merkelovu a sudeci po ispitivanjima javnog mjenja i cijelokupno stanovnisto. U stvari jos nisam vidio komentar protiv rusa u njihovoj stampi.
   (obi van, 30. mart 2014 03:22)

  # Link komentara

 4. @milan
  Obama ne da nije pokrenuo priču, nego koči seo sistem, da bi održao niske cene gasa u Americi. Radi se o zahtevima za izgradnju nekih 30 terminala za tečni gas na istočnoj obali SAD, koje Obama koči već duže vreme. Kanađani bi isto tako vrlo brzo popravili svoje kapacitete.
  (Zoki, 30. mart 2014 03:04)

  # Link komentara

 5. Teoretski je moguce prirodni gas pretvoriti u tecnost, pa onda u gasovito stanje. Jedino je pitanje sta za to treba vreme da se izgrade skupocena postrojenja, i sto to kosta k'o "svetog Petra kajgana"
  (Stevan, 30. mart 2014 01:27)

  # Link komentara

 6. ..."da se Rusija "čak i u vreme 'hladnog rata' pridržavala ugovora o isporukama gasa"...

  Ko cita istoriju primetice da se CCCP pridrzavao svakog dogovora sa Zapadom. Izmedju osatlog tikva je pukla izmedju Staljina i Tita jer je Gracka "pripala" Englezima, dok je Tito poslao partizane u pomoc grckim komunistima.
  Posle Ruzvelta, Amerikanci su na ovaj ili onaj nacin pogazili absolutno svaki sporazom sa Rusijom. Prvo su mislili da imaju jedini atomsko oruzje, posle su mislili da imaju pravo kao "pobedinici" hladnog rata.
  [link]/
  (komrad, 30. mart 2014 01:04)

  # Link komentara

 7. Zar je moguće da se zbog američkih geopolitičkih interesa jedna Nemačka ne drži ekonomske logike. Kakav bre, TNG iz Kanade i USA!? Koliko košta izgradnja luka i postrojenja za prihvat TNG-a? Koliki su troškovi transporta i osiguranja? Da li oni mogu shvatiti da se time samo pomaže GAZPROM-u. Kakvu god cenu TNG-a Kanada ponudi EU Rusi mogu ponuditi još nižu. Pa prolaz kroz Suecki kanal je samo 1% jeftiniji od obilaska broda oko rta Dobre Nade al' je vremenska ušteda 5-6 dana. Šta će biti zimi kad se zaledi Beringov prolaz? Mora da će zvati ruske ledolomce.
  (runner, 29. mart 2014 18:54)

  # Link komentara

 8. Amerika ni nema tehničke mogućnosti za pretvaranje gasa u tečan gas nego bi to morala preko Kanade da radi čiji kapaciteti su isto nedovoljni. Čitavu priču je Obama pokrenuo kada je pomoć Amerike ponudio kao alternativu ruskom gasu mada je znao da je to prazna priča bez realne osnove.
  (milan, 29. mart 2014 17:29)

  # Link komentara

 9. EU treba da obezbedi alternativu ruskom gasu. SAD i Kanada mogu da podmire potrebe EU. Naravno da tečni gas (LNG) zahteva izgradnju postrojenja na obe strane Atlantika, ali je moguće i potrebno rečenje. Jednom kada gas stigne u Evropu, može se transportovati gasovodima do potrošača.
  Taj gas će biti skuplji, ali efikasnijom potrošnjom može se rešiti i taj problem. Uostalom, sav gas koji Japan uvozi je LNG.
  (Zoki, 29. mart 2014 16:56)

  # Link komentara

 10. Super strategija Nemci, narocito 3ca alternativa:) Elem, sve opcije su dugorocne a problem sa Rusijom je kratkorocan. Nego eto moraju nesto da smisljaju valjda.
  (Mirko S. Kojotovski, genije, 29. mart 2014 16:51)

  # Link komentara

 11. Srbija treba da uvede sankcije prema EU i USA zbog Kosova i to što pre.
  (Pametnjaković, 29. mart 2014 16:22)

  # Link komentara