Odbor: Menjati zakon o GMO

Čačak -- Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije smatra da ne treba dozvoliti proizvodnju genetski modifikovanih organizama (GMO) i promet semena.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. alo bre, necemo GMO ni u kom obliku....ako ne verujete raspisite referendum!!!!
  (mf, 1. decembar 2013 13:17)

  # Link komentara

 2. Više nego jasno: Preko stočne hrane, odnosno stočnog đubriva, cilj je da se kontaminira zemljište koje je neprocenjive vrednosti!
  Zatrovaće se svi koji jedu to meso a i vegeterijanci jer će i biljke koje se gaje na takvom zemljištu biti kontaminirane!
  Ovo je podmukli način da se cilj uništenja sprovede!
  Pitam se, a pitam i vlastodršce ili POSLUŠNIKE Kvinslinge, alo kod nas postoji zakon o zabrani gajenja i prometa GMO, ZAŠTO SE NE SPROVODI?
  ZAŠTO SE NE KONTROLIŠE PROIZVODNJA I UVOZ?

  ZAŠTO PROIZVODI KOJI ULAZE U SRBIJU NEMAJU ATEST NA GMO I DRUGE OTROVE?
  ZAŠTO PRODAVCI MESA I DRUGIH PROIZVODA NE ISPOSTAVLJAJU O SVIM KARAKTERISTIKAMA PROIZVODA, OD POREKLA, ISHRANE , SASTAVA...?
  ZAŠTO SE TO TOLERIŠE?
  ZAŠTO SU UNIŠTENE LABORATORIJE A CENTRALNA JOŠ NIJE GOTOVA?
  ZAŠTO HOĆE DA NAS UNIŠTE, NAŠU POLJOPRIVREDU I STOČARSTVO, NAŠE ŽIVOTE I POKOLENJA?
  ZAŠTO ĆUTIMO?
  (Putar, 1. decembar 2013 12:06)

  # Link komentara

 3. Užas, da lobisti za gmo ovako direktno i drsko istupaju u javnost. Treba im svaki dan, po nekoliko puta, govoriti da ćemo svim sredstvima braniti naše pravo na život. Mislim da će ova vlast (a i svaka naredna) proći kao Čaušesku, ako ne sluša svoj narod već Mosanto i sl. gmo pošast. Imamo obavezu da pokažemo zube ovim kreaturama iz ministarstva poljoprivrede, ne samo zbog naših, već i zbog života naše dece t.j. budućnosti Srbije.
   (vlad, 1. decembar 2013 09:26)

  # Link komentara

 4. Da li clanovi odbora snositi konsekvence ako dodje do nezeljenih nus pojava kakve gledamo u mexiku, indiji, argentini? Mnoge drzave su pristupile STO bez GMO, ne vidim osnov da je to samo Srbiji nametnuto?!
  Bitno je da doticni experti ne shvataju lanac ishrane, prehranjivanje zemljista.
  INTERESUJE ME GDE CE ZAVRSTAVATI STAJSKO DJUBRIVO, NA NJIVAMA ILI U OBRADI ZA STA?
  Ako stajsko djubrivo zavrsi na njivi sa GMO toksinima, ja ne vidim razlog da bude zabranjen uzgoj GMO bilja, kad se isto vec nalazi u zemlji?
  Dosta nelogicnosti u ovom udruzenju koje je osnovala strana kompanija, a moram priznati da nemam pojma ni kako je ta NVO institucionalizovana?!
  (Marko, 1. decembar 2013 03:20)

  # Link komentara

 5. Senicu ne lazi nas da ce ovde nesto biti naznaceno, kad ni sad niste u stanju da iskontrolisete je li nesto modifikovano ili nije.
  Vama NVO treba da kontrolisu sastav proizvoda da bi ustanovili njegove karakteristike.
  Mene zanima sta mi imamo u STO da trazimo kad mi nemamo nikakvu proizvodnju da bi izvozili.
  Jos jedna birokratija koja nam ne treba.
  PS. Ni jedan proizvod neispravnosti nismo mi ustanovili vec prvo izbije afera pa se tek oglase inspekcije?
  Da li pre uvoza uvoznik obavezan da dostavlja jednom mesecno deklaraciju i ateste na sastav?
  (Igo, 1. decembar 2013 03:04)

  # Link komentara

 6. Dobar je ovo zakon za vegetarijance.
  (milos, 1. decembar 2013 00:54)

  # Link komentara

 7. Obavezno obelezavanje. Moramo se boriti za pravo mogucnosti izbora!
  (ivon, 1. decembar 2013 00:40)

  # Link komentara

 8. Idem tri puta nedeljno da pazarim i još nikada nisam video obeleženo meso sa slovima GMO. Naivno je verovati da je tako nešto kod nas sa sigurnošću izvodljivo.
  (milan, 30. novembar 2013 22:40)

  # Link komentara

 9. Cuj ti to"osim za stoku !?" A kde ce ta silaza ili hrana za stoku, da se proizvede? Da nece satlom iz svemira da dodje? Ili jos gore, stoka hranjena takvom hranom jr isto, kao da mi GMO direktno konzumirali! Mleko, meso... pa dobro jel vi stvarno mislite, da i pasemo travo kao stoka? Ili koga vi bukvalno tretirate za stoku? Znaci ministar za poljeprivedu hoce na svaki nacin da uvede GMO. Ako smo pametni a ne stoka, onda to ne smemo da dozvolimo i.
   (stranac, 30. novembar 2013 22:08)

  # Link komentara

 10. daj boze....bar se za to izborite kad ne mozete za kosovo....
   (andrijano, 30. novembar 2013 21:44)

  # Link komentara

 11. Unistavanje domace poljoprivrede u zavrsnoj fazi. Domaci proizvodjaci stocne hrane nece moci da izdrze nelojalnu konkurenciju sa stranim proizvodjacima koji koriste GMO u svojoj proizvodnji.
  To ce biti izgovor da se dozvoli proizvodnja GMO za zivotinjsku ishranu, za koju godinu. Pocetak kraja.
  Vec sada je broj domacih pcela na planeti prepolovljen. Upotreba GMO semena je pracena upotrebom snaznih insekticida i herbicida na koje su GM biljke otporne. Kad nestanu pcele, nestace ljudi. I bez GMO tehnologije prozivodnje hrane, ekosistemi sirom planete su ozbiljno naruseni preteranom upotrebom "konvencionalnih" pesticida. Ali velike korporacije to ne interesuje, dokle god mogu da ostvaruju profit, kojim posle "lobiraju" za svoje interese kod zakonodavaca sirom planete.

  Svi na protest 4.12. da ovim stranim placenicima kazemo sta mislimo o GMO.
  (Zuki, 30. novembar 2013 21:31)

  # Link komentara

 12. Ne igrajte se vatrom i legalizujte GMO u lancu ishrane, dozvolom da se uvozi i time hrani stoka dozvoljavate GMO hranu u ljudskoj ishrani. Naslov potpuno netacan sa sustinskom odlukom odbora. STOP GMO !!!
  (Marko, 30. novembar 2013 20:25)

  # Link komentara

 13. "Gajenje GMO će biti u potpunosti zabranjeno u Srbiji, a promet hrane za ljudsku ishranu neće biti dozvoljen, osim za stoku. Meso koje će biti proizvedeno od životinja hranjenih GMO će biti jasno označeno"

  Sve je to lepo. Problem je što prerađivači mesa, kao, neće znati da je krava bila hranjena GM ishranom, i, naravno, neće označavati takvo meso.
  Ovo je samo pokušaj da se na mala vrata provuče upotreba GMO. Prvo će, kao, označavati takvu hranu, posle će nas ubeđivati da je GMO potpuno bezopasan, a na kraju će se legalno prodavati. Ako već zabranjujete upotrebu GMO za ljudsku ishranu, zašto uopšte dozvoljavate da se ljudska hrana pravi od životinja koje su hranjene genetski modifikovanim organizmima? Ko meni može da garantuje da krava, od koje je prerađivač napravio šniclu, na tamo nekoj farmi, nije tajno hranjena GM hranom? Da neće bivši ministar Knežević da garantuje, kao za aflatoksin?
  Pre nekoliko meseci je objavljena vest u fazonu "Monsanto odustaje od Evrope". Evo dokaza da ne odustaje. Samo koristi drugu taktiku. Onako, ispod žita ...
  (Verovali ili ne, 30. novembar 2013 20:07)

  # Link komentara

 14. jos kada bi hranili stoku ne gmo hranom bilo bi ekstra
   (gmo ne, 30. novembar 2013 18:58)

  # Link komentara

 15. da li nam fali stocne hrane?
   (milan, 30. novembar 2013 17:45)

  # Link komentara

 16. Sve ce nas potrovati, ko pacove. Sumnjam u postenje politicara i industrije, samo je profit vazan.
   (Teča, 30. novembar 2013 17:42)

  # Link komentara

 17. To! Nadam se da ce tako biti.
  (to!, 30. novembar 2013 17:39)

  # Link komentara

 18. Kako vas nije sramota,uvodite GMO na mala vrata!!!
  Gospodo nenarodni poslanici, ne dolazi u obzir ni za stočnu upotrebu,kakvo obeležavanje i ostala zamajavanja! EU savršeno nije briga za taj zakon, STO je briga ali mi nećemo u STO!
  Raspišite referendum da se priupitamo!
  (Selo moje, 30. novembar 2013 16:49)

  # Link komentara

 19. GMO je poguban po sav živi svet a poebno po životinje, dolazi do anomalija kod mladunčadi, rađaju se nakaze. SPREČIMO TO ZLO !
  (GMO = ZLO, 30. novembar 2013 16:36)

  # Link komentara