Četvrtak, 01.08.2013.

14:45

Poraz Evrope, Monsanto ipak ostaje

Francuski sud poništio je odluku o zabrani uzgoja genetski modifikovanog kukuruza američke kompanije Monsanto, javlja agencija Frans pres.

Izvor: B92

Poraz Evrope, Monsanto ipak ostaje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Ceca

pre 10 godina

Francuska je i ovim dokazala da je trula drzava koja se iznutra raspada a njihovi politicari nisu nista drugo do glumci u sluzbi privatnih interesa kompanija.

Ovakav zakon ne sme nikada biti usvojen kod nas jer ce izazvati samo pobunu naroda i zavrsetak visepartijskog sistema.

ZIK

pre 10 godina

Ovo je zaista loša vest. Ali zapitajte se zašto organska hrana danas košta 5 puta više nego nekada... Ništa nije crno i belo, ne postoji dobro i zlo. Interes je iznad svega, a društveno odgovornih kompanija na svetu ima taman za prste na šaci jedne ruke. Uz to, mnogo stvari je plasirano na internetu, mnogo samozvanih stručnjaka koji pokreću razne teorije zavere. Uključite mozak, a internet koristite umereno i ne verujte svemu što piše, jer da bi nešto bilo objavljeno, neko to mora i da finansira.

Goxy

pre 10 godina

Svako ozbiljan je protiv GMO, ma šta god studije govorile, a naročito protiv navedene kompanije. Ali ono što je smešno u svemu su komentari: masoni, Rotsildi, kominterna, iluminati...

GajaG

pre 10 godina

Upitao bih ove sto brane GMO, od kud im podatak da sa trenutnim kapacitetima ne mozemo prehraniti populaciju? Pogledajte samo kod nas koliko ima neiskoriscenih obradivih povrsina. A sta mislite kad bi se Afrika premrezila kanalima za navodnjavanje, koliko bi se tamo moglo proizvesti hrane? Pa onda mora i okeani nisu iskorisceni ni jedan %. Pa pogledajte Indiju, koliko je gusto naseljena a opet uspjeva da prehrani stanovnistvo. Usudicu se da ustvrdim da planeta zemlja ima kapacitete da prehrani bar pedeset milijardi ljudi.

Slobodni Klikeri

pre 10 godina

Branioci genetski modifikovane hrane brane citav projekat time sto kazu da se od gm hrane mozda umire,vremenom,kasnije,ali da se ne umire od gladi. Takva hrana je jeftina i svima pristupacna. I naravno,kazu kako hrane nema dovoljno i tek je nece biti.
Ali izvestaji UN-a i saopstenje od zimus kazu da se oko polovina svetske hrane baci. sto je uzasan podatak.
Na zemlji jos uvek ima sasvim dovoljno i hrane,i vode,i mesta za sve,samo je potrebno ozbiljno organizovanje,paznja,disciplina,visoki nivoi svesti i savesti... nez razbacivanja i bez bahatosti.

cepes

pre 10 godina

@realan zeitgeist,ezoteric agenda,kymatica,what the hell they are spraying (ili tako nekako),food inc,itd...mrzi me da nabrajam..ima toga..ali zasto bi ti ista pogledao od toga i promozgao nakon toga na temu zasto nam je ovako kako je (u celom svetu)..nemoj!lepa je ova iluzija..ponekad je lepa,priznajem..i mi (ne)mozemo ziveti bolje,lepse i jednostavnije..tako kazu..voleli bi "oni" da mogu da nam to omoguce,cak sutra ali smo nesposobni mi a ne "oni"..nemoj da mozgas!ionako je zak fresko budala!!!

Srbin koji je dobro informisan

pre 10 godina

Monsanto je roksildov a roksild i rotfeler su izmislili kominternu a kominterna eu, sta ste ocekivali. Potrovace nas iluminati ko pacove. Oce da smaknu ljude na pola miliarde, cak su to i na.nekom spomeniku u Gruziji i napisali. Googlajte Georgia Guidestone. Dejan Lucic je pisao o tome a on sve zna i sve predvidi jedino je omasio kad je rekao da ce Romni pobediti i kada je pre 5-6 god prorekao ratove u CG i BJRM na prolece i kad je rekao da ce muslimani biti vecina u nemackoj do 2015 i da ce turci napasti grcku za godinu dana od pocetka grcke krize duga Mnogo je pricao o monsantu, citajte taj covek sve zna! Imate i aleksica iz NS on je dobio krljust i skrge od onog sto bacaju iz aviona i on se vatreno bori prozov tog zla, i monsanta.

Ika

pre 10 godina

Naravno da se svi pravimo blentavi pa eto ne znamoda tzv.organska hrana moze biti toksicna sa nesagledivo stetnim posljedicama za konzumente, a Monsanto je projekt za koji se jos nisu dokazale nikakve stetne posljedice, a sto je od krucijalne vaznosti je problem prehrane covjecanstva, stvarno prenaseljene Zemlje i gledala sam na Nacional geografiji ista slika uzasa kao u Srbiji pustih americkih sela i prenaseljenih gradova, a takva je globalna slika - svijet bi da jede a da mu ne udje... nije se rodio ko je svijetu ugodio.

Joe

pre 10 godina

Ne vrede demonstracije i sud prijatelju protiv ovog zla. Oni u Americi lete iznad oblaka svojim avionima i bacaju svoje seme i polen na Organic uzgajivace koji nece da se "sagnu". Ako ne mogu milom uci ce silom. Imaju para i iza njih stoje ljudi koji su vece od bilo koje drzave. Hrana je zlato ovog i narednih vekova i oni to znaju.. a ti mozes na ulice i u sustini trebao bi al dzaba protiv ovih.

marko

pre 10 godina

Ne treba da se predajemo ! Nikako ne treba da dozvolimo da nas porobe i da postanemo zavisni od Mosanta ! Okrenimo se organskoj proizvodnji hrane !

Beograđanin onaj stari

pre 10 godina

Zlo je naraslo i sada deluje sa najviših političkih instanci. A demokratija u eri globalizma će sve teže dolaziti do daha.

repus

pre 10 godina

тако је се вриштало само многи се не сећају против вештачког ђубрива па против соје па против пестицида и ником ништа нико ништа неће да ради а хоће здраву храну е перпетум мобиле не постоји зашто демонстрације у србији против гем хране ми бар неморамо ако нећемо нек се врате моје комшије сељаци из београда све њих чекају имања и објекти од њихових дедова и очева па ако воле своју децу за које се овде тобоже плаше нека производе колико толико здраву храну а не да очекују да ће неко да им за џабе као што су навикли да им да да једу и да то буде здраво

Jagnje

pre 10 godina

Ko ne veruje u teoriju zavere ubrzo ce se uveriti u praksu zavere. Bugari su danima demonstrirali ispred parlamenta i uspeli za neko vreme da izbace GMO iz svoje zemlje. Armagedon upravo pocinje izaberite pravu stranu. Na zalost slepi ne mogu da vide, gluvi ne mogu da cuju.

Pametnjaković

pre 10 godina

@(manjana, 1. avgust 2013 16:50)

Oni se ne opuštaju već misle 100 godina unapred. Ako si ti kratkovid i ograničen, to ne znači da su i svi ostali kao ti.

hmmm...

pre 10 godina

Nema jedne jedine studije za poslednjih 30 godina koja pokazuje bilo kakve stetne posledice po zdravlje ove hrane. Zato, mirna backa, bolje mislite kako cete da se prehranite, nego da li ce veliki zli Monsanto da vam potruje decu...glejte kakvo mleko pijete, pa podjite odatle. #paranoja
(realan, 1. avgust 2013 16:47)

Cinjenica da je ljudska populacija prezivela hiljade godina zahvaljujuci prirodnom gajenju hrane nedvosmisleno pokazuje koji je metod vise proveren, odnosno manje riskantan po ljudsko zdravlje. I zasto bi onda neko preuzimao rizik po sopstveno zdravlje i, povh toga, doveo sebe u situaciju potpune fizicke i ekonomske zavisnosti od prozivodjaca semena!? Voleo bih da cujem objasnjenje...

realan

pre 10 godina

O ljudi, jel ste vi blesavi? Sta ste se digli protiv ovoga? Kanda biste bili i protiv kalemljenja pre 100 godina? O boze, vidite dva dokumentarca, i u sve vas ubede. Mora da mislite i da je sve sto stoji u Zeitgeist-u 100% istina. Nema jedne jedine studije za poslednjih 30 godina koja pokazuje bilo kakve stetne posledice po zdravlje ove hrane. Zato, mirna backa, bolje mislite kako cete da se prehranite, nego da li ce veliki zli Monsanto da vam potruje decu...glejte kakvo mleko pijete, pa podjite odatle. #paranoja

Bojan

pre 10 godina

Briga za ljudski zivot je jedna od najvecih lazi svih vremena i istorija to konsatantno dokazuje kroz raznorazne ratove,pokolje,sinteticki stvorene viruse popit HIV-a,Ebole...izmedju ostalog i GMO hrane....

dusanmal

pre 10 godina

@nuckythompson A sto se tice "to je vec ovde, prihvatite" ideje - setite se ranih istrazivaca radioaktivnosti. Njima je to bila interesantna i bezazlena nauka. Madam Kiri je umrla od raka... Cisto sto se moze i sto je tu nikako ne znaci da je bezazleno. Sto pre zaustavimo GMO (i sto pre razumemo a je to nepotreban rizik), to bolje.

Marko Petrovic

pre 10 godina

@Milan

Kao prvo, kod GMO hrane se vidi ekonomski efekt (bas kod navedene kompanije). Tako uzgojene biljke NE MOGU same da se reprodukuju, nego se svake godine KUPUJE seme od te iste kompanije, sto samim tim daje mogucnost istoj da kontrolise ljude na mnogo razlicitih nacina.

Sto se tice zdravlja, uticaj moze a ne mora da bude los ali to su propratni efekti a ne cilj. Ovo prvo je cilj - cista ekonomska dobit i kontrola.

dusanma

pre 10 godina

@nuckythompson - Monsanto je grdji jer su jedini koji su postali uterivaci. Njima nije dovoljno da prodaju i guraju svoje proizvode (za trenutak zanemarimo dal' su dobri ili losi) vec hoce da nateraju sve da ih koriste silom. Postupak koji koriste u USA (gde sam ja trenutno) zavisi od dokazane osobine GMO zitarica da se rasprostranjavaju (sto je prirodno) van kontrole (objavljene studije u Kanadi - GMO pokazani da se rasprostrane i do 200km udaljenosti od namerno zasadjenih useva). Imaju zaposlenu bandu spijuna koji traze takva "zagadjenja" po privatnim farmama koje ne gaje Monsanto zitarice te se SUDE (i uspevaju!) tvrdeci da je to kradja. Farmer naravno nema para da im plati milione odstete - odsteta postaje namet da farmer zasadi Monsanto proizvod, i eto sirenja iz kog je tesko izaci.
Drugo pitanje je steta koju ovi proizvodi namecu. Direktna steta od Monsanta (i ostalih) je tipicno u koncentraciji pesticida u zitarici. Sta mnogi ne razumeju, ove zitarice ne samo sto imaju genetski ugradjenu proizvodnju pesticida nego i podnose znatno vece primene istih spolja. Rezulatat - ishrana sa redom velicine vise pesticida. Koliko to steti coveku razmislite ali koliko steti pcelama to je vec poznato (originalna zabrana u Francuskoj je bila zbog dokazane velike stete pcelama) te se moze povuci paralela.
Prirodno proizvedeni hibridi rade odlicno i nemaju posledica - zabrana GMO nece ostetiti poljoprivredu ni malo a stiti puno.

Pametnjaković

pre 10 godina

To je sve pozorište za ovce. Ono što se dešava je sprovođenje plana redukcije populacije na planeti. Prva faza je tiho povlačenje novca iz opticaja, što će dovesti do velike nezaposlenosti, pa zatim i gladi, a onda sledi druga faza, spas za gladne mase, besplatne dnevne porcije hrane. Ne znam da li treba da kažem kakva će to biti hrana. Onaj ko je gladan ne pita. Masonima se ne žuri, efekti će se tek osetiti za nekoliko decenija.

Zoran

pre 10 godina

Ljudi, upomoc! Kod nas je stigao preko Kostica i Matijevica, dva najveca srpska trovaca i ubice sopstvenog naroda. Potpisnici kodeks alimentarius-a.
(Teča, 1. avgust 2013 15:59)

Po vas u Srbiji su mnogo pogubnija crvena slova u kalendaru (niko nista ne radi), lopovluk, savet nekih ljudi da se pozajmi onoliko para koliko mozes da poklonis, nego milion Monsanata. Samo uzivajte sto se "General Motors" hrane tice.

Joca

pre 10 godina

Poraz Evrope pih! Ko da je Evropa neki bitan faktor. Ovo je samo jos jedan u nizu poraza covecanstva. Ovo se zove industrijski pohod na planetu Zemlju. Zapitajte se samo koliko je jedno prosecno seosko domacinstvo pre 50 godina znanja akumuliralo? Sta su sve jedan prosecan seoski domacin i domacica morali da znaju i umeju da bi vodili domacinstvo. Danas su ti ljudi gurnuti u fabrike i dat im je kljuc da zavrcu tri srafa doveka. To se zove progres. Moderna domacica u Srbiji zna u vrh glave da nalakira nokte, ali i za to sve cesce trce kod manikira. Domacini su dobri ako znaju da ne ispuste sebi cekic na nogu. Imaju neke besmislene diplome, a ne znaju da se potpisu ko ljudi. To se zove progres. To se zove industrializacija Banke su malo dete za korporacije kad je prevara u pitanju, i one ce nam definitivno doci glave svima. Jer covecanstvo vise ne ume da zivi bez njih.

manjana

pre 10 godina

Masonima se ne žuri, efekti će se tek osetiti za nekoliko decenija.
(Pametnjaković, 1. avgust 2013 16:26)

Ahahahahahahaha, masoni, a? Glorifikovani gradjevinski radnici? Smanjuju populaciju? Pa su bas nasli u najbogatijem delu sveta koji ne pati od prenaseljenosti? QQ majko, kakav crtani film. Nije bre dobro tolko paranoje, druze. Samo lagano.

e moji politicari

pre 10 godina

otrujte se....tako vam i treba....ovo ako udje u srbiju na velika vrata,moraju masovne demonstracije da se dignu.pa neko rece ds ce egoizam ubiti covecanstvo...idemo ka tome ali boricemo se do kraja...kuka i motika kad se digne,nema te vlade,tog suda i te drzave koja ce to da spreci

vk

pre 10 godina

Ovo ne da treba zabraniti, nego klasifikovati kao biolosko oruzje i tretirati svaki pokusaj da se nametne kao objavu rata, a svako prihvatanje kvislinske vlasti kao veleizdaju.

Teča

pre 10 godina

Ljudi, upomoc! Kod nas je stigao preko Kostica i Matijevica, dva najveca srpska trovaca i ubice sopstvenog naroda. Potpisnici kodeks alimentarius-a.

nucky thompson

pre 10 godina

u Evropi takodje postoje firme koje proizvode genetski modifikovan kukuruz, soju i bave se genetskom modifikacijom; kao sto su njemaki BASF i Bayer CropScience i svajcarski Syngenta, tako da ne znam zasto se dize tolika buka oko Monsanta, ako znamo da u nasem dvoristu uzgajaju istu stvar!! Srbija je vec uveliko dio svega toga, zato poksuajte da disete duboko i da se smirite umjsto sto histerisete po internetu!

e moji politicari

pre 10 godina

otrujte se....tako vam i treba....ovo ako udje u srbiju na velika vrata,moraju masovne demonstracije da se dignu.pa neko rece ds ce egoizam ubiti covecanstvo...idemo ka tome ali boricemo se do kraja...kuka i motika kad se digne,nema te vlade,tog suda i te drzave koja ce to da spreci

vk

pre 10 godina

Ovo ne da treba zabraniti, nego klasifikovati kao biolosko oruzje i tretirati svaki pokusaj da se nametne kao objavu rata, a svako prihvatanje kvislinske vlasti kao veleizdaju.

Teča

pre 10 godina

Ljudi, upomoc! Kod nas je stigao preko Kostica i Matijevica, dva najveca srpska trovaca i ubice sopstvenog naroda. Potpisnici kodeks alimentarius-a.

Marko Petrovic

pre 10 godina

@Milan

Kao prvo, kod GMO hrane se vidi ekonomski efekt (bas kod navedene kompanije). Tako uzgojene biljke NE MOGU same da se reprodukuju, nego se svake godine KUPUJE seme od te iste kompanije, sto samim tim daje mogucnost istoj da kontrolise ljude na mnogo razlicitih nacina.

Sto se tice zdravlja, uticaj moze a ne mora da bude los ali to su propratni efekti a ne cilj. Ovo prvo je cilj - cista ekonomska dobit i kontrola.

dusanma

pre 10 godina

@nuckythompson - Monsanto je grdji jer su jedini koji su postali uterivaci. Njima nije dovoljno da prodaju i guraju svoje proizvode (za trenutak zanemarimo dal' su dobri ili losi) vec hoce da nateraju sve da ih koriste silom. Postupak koji koriste u USA (gde sam ja trenutno) zavisi od dokazane osobine GMO zitarica da se rasprostranjavaju (sto je prirodno) van kontrole (objavljene studije u Kanadi - GMO pokazani da se rasprostrane i do 200km udaljenosti od namerno zasadjenih useva). Imaju zaposlenu bandu spijuna koji traze takva "zagadjenja" po privatnim farmama koje ne gaje Monsanto zitarice te se SUDE (i uspevaju!) tvrdeci da je to kradja. Farmer naravno nema para da im plati milione odstete - odsteta postaje namet da farmer zasadi Monsanto proizvod, i eto sirenja iz kog je tesko izaci.
Drugo pitanje je steta koju ovi proizvodi namecu. Direktna steta od Monsanta (i ostalih) je tipicno u koncentraciji pesticida u zitarici. Sta mnogi ne razumeju, ove zitarice ne samo sto imaju genetski ugradjenu proizvodnju pesticida nego i podnose znatno vece primene istih spolja. Rezulatat - ishrana sa redom velicine vise pesticida. Koliko to steti coveku razmislite ali koliko steti pcelama to je vec poznato (originalna zabrana u Francuskoj je bila zbog dokazane velike stete pcelama) te se moze povuci paralela.
Prirodno proizvedeni hibridi rade odlicno i nemaju posledica - zabrana GMO nece ostetiti poljoprivredu ni malo a stiti puno.

Jagnje

pre 10 godina

Ko ne veruje u teoriju zavere ubrzo ce se uveriti u praksu zavere. Bugari su danima demonstrirali ispred parlamenta i uspeli za neko vreme da izbace GMO iz svoje zemlje. Armagedon upravo pocinje izaberite pravu stranu. Na zalost slepi ne mogu da vide, gluvi ne mogu da cuju.

Bojan

pre 10 godina

Briga za ljudski zivot je jedna od najvecih lazi svih vremena i istorija to konsatantno dokazuje kroz raznorazne ratove,pokolje,sinteticki stvorene viruse popit HIV-a,Ebole...izmedju ostalog i GMO hrane....

Joca

pre 10 godina

Poraz Evrope pih! Ko da je Evropa neki bitan faktor. Ovo je samo jos jedan u nizu poraza covecanstva. Ovo se zove industrijski pohod na planetu Zemlju. Zapitajte se samo koliko je jedno prosecno seosko domacinstvo pre 50 godina znanja akumuliralo? Sta su sve jedan prosecan seoski domacin i domacica morali da znaju i umeju da bi vodili domacinstvo. Danas su ti ljudi gurnuti u fabrike i dat im je kljuc da zavrcu tri srafa doveka. To se zove progres. Moderna domacica u Srbiji zna u vrh glave da nalakira nokte, ali i za to sve cesce trce kod manikira. Domacini su dobri ako znaju da ne ispuste sebi cekic na nogu. Imaju neke besmislene diplome, a ne znaju da se potpisu ko ljudi. To se zove progres. To se zove industrializacija Banke su malo dete za korporacije kad je prevara u pitanju, i one ce nam definitivno doci glave svima. Jer covecanstvo vise ne ume da zivi bez njih.

hmmm...

pre 10 godina

Nema jedne jedine studije za poslednjih 30 godina koja pokazuje bilo kakve stetne posledice po zdravlje ove hrane. Zato, mirna backa, bolje mislite kako cete da se prehranite, nego da li ce veliki zli Monsanto da vam potruje decu...glejte kakvo mleko pijete, pa podjite odatle. #paranoja
(realan, 1. avgust 2013 16:47)

Cinjenica da je ljudska populacija prezivela hiljade godina zahvaljujuci prirodnom gajenju hrane nedvosmisleno pokazuje koji je metod vise proveren, odnosno manje riskantan po ljudsko zdravlje. I zasto bi onda neko preuzimao rizik po sopstveno zdravlje i, povh toga, doveo sebe u situaciju potpune fizicke i ekonomske zavisnosti od prozivodjaca semena!? Voleo bih da cujem objasnjenje...

Pametnjaković

pre 10 godina

To je sve pozorište za ovce. Ono što se dešava je sprovođenje plana redukcije populacije na planeti. Prva faza je tiho povlačenje novca iz opticaja, što će dovesti do velike nezaposlenosti, pa zatim i gladi, a onda sledi druga faza, spas za gladne mase, besplatne dnevne porcije hrane. Ne znam da li treba da kažem kakva će to biti hrana. Onaj ko je gladan ne pita. Masonima se ne žuri, efekti će se tek osetiti za nekoliko decenija.

marko

pre 10 godina

Ne treba da se predajemo ! Nikako ne treba da dozvolimo da nas porobe i da postanemo zavisni od Mosanta ! Okrenimo se organskoj proizvodnji hrane !

dusanmal

pre 10 godina

@nuckythompson A sto se tice "to je vec ovde, prihvatite" ideje - setite se ranih istrazivaca radioaktivnosti. Njima je to bila interesantna i bezazlena nauka. Madam Kiri je umrla od raka... Cisto sto se moze i sto je tu nikako ne znaci da je bezazleno. Sto pre zaustavimo GMO (i sto pre razumemo a je to nepotreban rizik), to bolje.

Beograđanin onaj stari

pre 10 godina

Zlo je naraslo i sada deluje sa najviših političkih instanci. A demokratija u eri globalizma će sve teže dolaziti do daha.

Joe

pre 10 godina

Ne vrede demonstracije i sud prijatelju protiv ovog zla. Oni u Americi lete iznad oblaka svojim avionima i bacaju svoje seme i polen na Organic uzgajivace koji nece da se "sagnu". Ako ne mogu milom uci ce silom. Imaju para i iza njih stoje ljudi koji su vece od bilo koje drzave. Hrana je zlato ovog i narednih vekova i oni to znaju.. a ti mozes na ulice i u sustini trebao bi al dzaba protiv ovih.

nucky thompson

pre 10 godina

u Evropi takodje postoje firme koje proizvode genetski modifikovan kukuruz, soju i bave se genetskom modifikacijom; kao sto su njemaki BASF i Bayer CropScience i svajcarski Syngenta, tako da ne znam zasto se dize tolika buka oko Monsanta, ako znamo da u nasem dvoristu uzgajaju istu stvar!! Srbija je vec uveliko dio svega toga, zato poksuajte da disete duboko i da se smirite umjsto sto histerisete po internetu!

Pametnjaković

pre 10 godina

@(manjana, 1. avgust 2013 16:50)

Oni se ne opuštaju već misle 100 godina unapred. Ako si ti kratkovid i ograničen, to ne znači da su i svi ostali kao ti.

Zoran

pre 10 godina

Ljudi, upomoc! Kod nas je stigao preko Kostica i Matijevica, dva najveca srpska trovaca i ubice sopstvenog naroda. Potpisnici kodeks alimentarius-a.
(Teča, 1. avgust 2013 15:59)

Po vas u Srbiji su mnogo pogubnija crvena slova u kalendaru (niko nista ne radi), lopovluk, savet nekih ljudi da se pozajmi onoliko para koliko mozes da poklonis, nego milion Monsanata. Samo uzivajte sto se "General Motors" hrane tice.

manjana

pre 10 godina

Masonima se ne žuri, efekti će se tek osetiti za nekoliko decenija.
(Pametnjaković, 1. avgust 2013 16:26)

Ahahahahahahaha, masoni, a? Glorifikovani gradjevinski radnici? Smanjuju populaciju? Pa su bas nasli u najbogatijem delu sveta koji ne pati od prenaseljenosti? QQ majko, kakav crtani film. Nije bre dobro tolko paranoje, druze. Samo lagano.

realan

pre 10 godina

O ljudi, jel ste vi blesavi? Sta ste se digli protiv ovoga? Kanda biste bili i protiv kalemljenja pre 100 godina? O boze, vidite dva dokumentarca, i u sve vas ubede. Mora da mislite i da je sve sto stoji u Zeitgeist-u 100% istina. Nema jedne jedine studije za poslednjih 30 godina koja pokazuje bilo kakve stetne posledice po zdravlje ove hrane. Zato, mirna backa, bolje mislite kako cete da se prehranite, nego da li ce veliki zli Monsanto da vam potruje decu...glejte kakvo mleko pijete, pa podjite odatle. #paranoja

GajaG

pre 10 godina

Upitao bih ove sto brane GMO, od kud im podatak da sa trenutnim kapacitetima ne mozemo prehraniti populaciju? Pogledajte samo kod nas koliko ima neiskoriscenih obradivih povrsina. A sta mislite kad bi se Afrika premrezila kanalima za navodnjavanje, koliko bi se tamo moglo proizvesti hrane? Pa onda mora i okeani nisu iskorisceni ni jedan %. Pa pogledajte Indiju, koliko je gusto naseljena a opet uspjeva da prehrani stanovnistvo. Usudicu se da ustvrdim da planeta zemlja ima kapacitete da prehrani bar pedeset milijardi ljudi.

repus

pre 10 godina

тако је се вриштало само многи се не сећају против вештачког ђубрива па против соје па против пестицида и ником ништа нико ништа неће да ради а хоће здраву храну е перпетум мобиле не постоји зашто демонстрације у србији против гем хране ми бар неморамо ако нећемо нек се врате моје комшије сељаци из београда све њих чекају имања и објекти од њихових дедова и очева па ако воле своју децу за које се овде тобоже плаше нека производе колико толико здраву храну а не да очекују да ће неко да им за џабе као што су навикли да им да да једу и да то буде здраво

Srbin koji je dobro informisan

pre 10 godina

Monsanto je roksildov a roksild i rotfeler su izmislili kominternu a kominterna eu, sta ste ocekivali. Potrovace nas iluminati ko pacove. Oce da smaknu ljude na pola miliarde, cak su to i na.nekom spomeniku u Gruziji i napisali. Googlajte Georgia Guidestone. Dejan Lucic je pisao o tome a on sve zna i sve predvidi jedino je omasio kad je rekao da ce Romni pobediti i kada je pre 5-6 god prorekao ratove u CG i BJRM na prolece i kad je rekao da ce muslimani biti vecina u nemackoj do 2015 i da ce turci napasti grcku za godinu dana od pocetka grcke krize duga Mnogo je pricao o monsantu, citajte taj covek sve zna! Imate i aleksica iz NS on je dobio krljust i skrge od onog sto bacaju iz aviona i on se vatreno bori prozov tog zla, i monsanta.

Ceca

pre 10 godina

Francuska je i ovim dokazala da je trula drzava koja se iznutra raspada a njihovi politicari nisu nista drugo do glumci u sluzbi privatnih interesa kompanija.

Ovakav zakon ne sme nikada biti usvojen kod nas jer ce izazvati samo pobunu naroda i zavrsetak visepartijskog sistema.

cepes

pre 10 godina

@realan zeitgeist,ezoteric agenda,kymatica,what the hell they are spraying (ili tako nekako),food inc,itd...mrzi me da nabrajam..ima toga..ali zasto bi ti ista pogledao od toga i promozgao nakon toga na temu zasto nam je ovako kako je (u celom svetu)..nemoj!lepa je ova iluzija..ponekad je lepa,priznajem..i mi (ne)mozemo ziveti bolje,lepse i jednostavnije..tako kazu..voleli bi "oni" da mogu da nam to omoguce,cak sutra ali smo nesposobni mi a ne "oni"..nemoj da mozgas!ionako je zak fresko budala!!!

Slobodni Klikeri

pre 10 godina

Branioci genetski modifikovane hrane brane citav projekat time sto kazu da se od gm hrane mozda umire,vremenom,kasnije,ali da se ne umire od gladi. Takva hrana je jeftina i svima pristupacna. I naravno,kazu kako hrane nema dovoljno i tek je nece biti.
Ali izvestaji UN-a i saopstenje od zimus kazu da se oko polovina svetske hrane baci. sto je uzasan podatak.
Na zemlji jos uvek ima sasvim dovoljno i hrane,i vode,i mesta za sve,samo je potrebno ozbiljno organizovanje,paznja,disciplina,visoki nivoi svesti i savesti... nez razbacivanja i bez bahatosti.

ZIK

pre 10 godina

Ovo je zaista loša vest. Ali zapitajte se zašto organska hrana danas košta 5 puta više nego nekada... Ništa nije crno i belo, ne postoji dobro i zlo. Interes je iznad svega, a društveno odgovornih kompanija na svetu ima taman za prste na šaci jedne ruke. Uz to, mnogo stvari je plasirano na internetu, mnogo samozvanih stručnjaka koji pokreću razne teorije zavere. Uključite mozak, a internet koristite umereno i ne verujte svemu što piše, jer da bi nešto bilo objavljeno, neko to mora i da finansira.

Ika

pre 10 godina

Naravno da se svi pravimo blentavi pa eto ne znamoda tzv.organska hrana moze biti toksicna sa nesagledivo stetnim posljedicama za konzumente, a Monsanto je projekt za koji se jos nisu dokazale nikakve stetne posljedice, a sto je od krucijalne vaznosti je problem prehrane covjecanstva, stvarno prenaseljene Zemlje i gledala sam na Nacional geografiji ista slika uzasa kao u Srbiji pustih americkih sela i prenaseljenih gradova, a takva je globalna slika - svijet bi da jede a da mu ne udje... nije se rodio ko je svijetu ugodio.

Goxy

pre 10 godina

Svako ozbiljan je protiv GMO, ma šta god studije govorile, a naročito protiv navedene kompanije. Ali ono što je smešno u svemu su komentari: masoni, Rotsildi, kominterna, iluminati...

realan

pre 10 godina

O ljudi, jel ste vi blesavi? Sta ste se digli protiv ovoga? Kanda biste bili i protiv kalemljenja pre 100 godina? O boze, vidite dva dokumentarca, i u sve vas ubede. Mora da mislite i da je sve sto stoji u Zeitgeist-u 100% istina. Nema jedne jedine studije za poslednjih 30 godina koja pokazuje bilo kakve stetne posledice po zdravlje ove hrane. Zato, mirna backa, bolje mislite kako cete da se prehranite, nego da li ce veliki zli Monsanto da vam potruje decu...glejte kakvo mleko pijete, pa podjite odatle. #paranoja

nucky thompson

pre 10 godina

u Evropi takodje postoje firme koje proizvode genetski modifikovan kukuruz, soju i bave se genetskom modifikacijom; kao sto su njemaki BASF i Bayer CropScience i svajcarski Syngenta, tako da ne znam zasto se dize tolika buka oko Monsanta, ako znamo da u nasem dvoristu uzgajaju istu stvar!! Srbija je vec uveliko dio svega toga, zato poksuajte da disete duboko i da se smirite umjsto sto histerisete po internetu!

Zoran

pre 10 godina

Ljudi, upomoc! Kod nas je stigao preko Kostica i Matijevica, dva najveca srpska trovaca i ubice sopstvenog naroda. Potpisnici kodeks alimentarius-a.
(Teča, 1. avgust 2013 15:59)

Po vas u Srbiji su mnogo pogubnija crvena slova u kalendaru (niko nista ne radi), lopovluk, savet nekih ljudi da se pozajmi onoliko para koliko mozes da poklonis, nego milion Monsanata. Samo uzivajte sto se "General Motors" hrane tice.

manjana

pre 10 godina

Masonima se ne žuri, efekti će se tek osetiti za nekoliko decenija.
(Pametnjaković, 1. avgust 2013 16:26)

Ahahahahahahaha, masoni, a? Glorifikovani gradjevinski radnici? Smanjuju populaciju? Pa su bas nasli u najbogatijem delu sveta koji ne pati od prenaseljenosti? QQ majko, kakav crtani film. Nije bre dobro tolko paranoje, druze. Samo lagano.

Ika

pre 10 godina

Naravno da se svi pravimo blentavi pa eto ne znamoda tzv.organska hrana moze biti toksicna sa nesagledivo stetnim posljedicama za konzumente, a Monsanto je projekt za koji se jos nisu dokazale nikakve stetne posljedice, a sto je od krucijalne vaznosti je problem prehrane covjecanstva, stvarno prenaseljene Zemlje i gledala sam na Nacional geografiji ista slika uzasa kao u Srbiji pustih americkih sela i prenaseljenih gradova, a takva je globalna slika - svijet bi da jede a da mu ne udje... nije se rodio ko je svijetu ugodio.

Srbin koji je dobro informisan

pre 10 godina

Monsanto je roksildov a roksild i rotfeler su izmislili kominternu a kominterna eu, sta ste ocekivali. Potrovace nas iluminati ko pacove. Oce da smaknu ljude na pola miliarde, cak su to i na.nekom spomeniku u Gruziji i napisali. Googlajte Georgia Guidestone. Dejan Lucic je pisao o tome a on sve zna i sve predvidi jedino je omasio kad je rekao da ce Romni pobediti i kada je pre 5-6 god prorekao ratove u CG i BJRM na prolece i kad je rekao da ce muslimani biti vecina u nemackoj do 2015 i da ce turci napasti grcku za godinu dana od pocetka grcke krize duga Mnogo je pricao o monsantu, citajte taj covek sve zna! Imate i aleksica iz NS on je dobio krljust i skrge od onog sto bacaju iz aviona i on se vatreno bori prozov tog zla, i monsanta.

e moji politicari

pre 10 godina

otrujte se....tako vam i treba....ovo ako udje u srbiju na velika vrata,moraju masovne demonstracije da se dignu.pa neko rece ds ce egoizam ubiti covecanstvo...idemo ka tome ali boricemo se do kraja...kuka i motika kad se digne,nema te vlade,tog suda i te drzave koja ce to da spreci

vk

pre 10 godina

Ovo ne da treba zabraniti, nego klasifikovati kao biolosko oruzje i tretirati svaki pokusaj da se nametne kao objavu rata, a svako prihvatanje kvislinske vlasti kao veleizdaju.

Teča

pre 10 godina

Ljudi, upomoc! Kod nas je stigao preko Kostica i Matijevica, dva najveca srpska trovaca i ubice sopstvenog naroda. Potpisnici kodeks alimentarius-a.

repus

pre 10 godina

тако је се вриштало само многи се не сећају против вештачког ђубрива па против соје па против пестицида и ником ништа нико ништа неће да ради а хоће здраву храну е перпетум мобиле не постоји зашто демонстрације у србији против гем хране ми бар неморамо ако нећемо нек се врате моје комшије сељаци из београда све њих чекају имања и објекти од њихових дедова и очева па ако воле своју децу за које се овде тобоже плаше нека производе колико толико здраву храну а не да очекују да ће неко да им за џабе као што су навикли да им да да једу и да то буде здраво

Pametnjaković

pre 10 godina

To je sve pozorište za ovce. Ono što se dešava je sprovođenje plana redukcije populacije na planeti. Prva faza je tiho povlačenje novca iz opticaja, što će dovesti do velike nezaposlenosti, pa zatim i gladi, a onda sledi druga faza, spas za gladne mase, besplatne dnevne porcije hrane. Ne znam da li treba da kažem kakva će to biti hrana. Onaj ko je gladan ne pita. Masonima se ne žuri, efekti će se tek osetiti za nekoliko decenija.

dusanmal

pre 10 godina

@nuckythompson A sto se tice "to je vec ovde, prihvatite" ideje - setite se ranih istrazivaca radioaktivnosti. Njima je to bila interesantna i bezazlena nauka. Madam Kiri je umrla od raka... Cisto sto se moze i sto je tu nikako ne znaci da je bezazleno. Sto pre zaustavimo GMO (i sto pre razumemo a je to nepotreban rizik), to bolje.

Joca

pre 10 godina

Poraz Evrope pih! Ko da je Evropa neki bitan faktor. Ovo je samo jos jedan u nizu poraza covecanstva. Ovo se zove industrijski pohod na planetu Zemlju. Zapitajte se samo koliko je jedno prosecno seosko domacinstvo pre 50 godina znanja akumuliralo? Sta su sve jedan prosecan seoski domacin i domacica morali da znaju i umeju da bi vodili domacinstvo. Danas su ti ljudi gurnuti u fabrike i dat im je kljuc da zavrcu tri srafa doveka. To se zove progres. Moderna domacica u Srbiji zna u vrh glave da nalakira nokte, ali i za to sve cesce trce kod manikira. Domacini su dobri ako znaju da ne ispuste sebi cekic na nogu. Imaju neke besmislene diplome, a ne znaju da se potpisu ko ljudi. To se zove progres. To se zove industrializacija Banke su malo dete za korporacije kad je prevara u pitanju, i one ce nam definitivno doci glave svima. Jer covecanstvo vise ne ume da zivi bez njih.

Joe

pre 10 godina

Ne vrede demonstracije i sud prijatelju protiv ovog zla. Oni u Americi lete iznad oblaka svojim avionima i bacaju svoje seme i polen na Organic uzgajivace koji nece da se "sagnu". Ako ne mogu milom uci ce silom. Imaju para i iza njih stoje ljudi koji su vece od bilo koje drzave. Hrana je zlato ovog i narednih vekova i oni to znaju.. a ti mozes na ulice i u sustini trebao bi al dzaba protiv ovih.

hmmm...

pre 10 godina

Nema jedne jedine studije za poslednjih 30 godina koja pokazuje bilo kakve stetne posledice po zdravlje ove hrane. Zato, mirna backa, bolje mislite kako cete da se prehranite, nego da li ce veliki zli Monsanto da vam potruje decu...glejte kakvo mleko pijete, pa podjite odatle. #paranoja
(realan, 1. avgust 2013 16:47)

Cinjenica da je ljudska populacija prezivela hiljade godina zahvaljujuci prirodnom gajenju hrane nedvosmisleno pokazuje koji je metod vise proveren, odnosno manje riskantan po ljudsko zdravlje. I zasto bi onda neko preuzimao rizik po sopstveno zdravlje i, povh toga, doveo sebe u situaciju potpune fizicke i ekonomske zavisnosti od prozivodjaca semena!? Voleo bih da cujem objasnjenje...

Bojan

pre 10 godina

Briga za ljudski zivot je jedna od najvecih lazi svih vremena i istorija to konsatantno dokazuje kroz raznorazne ratove,pokolje,sinteticki stvorene viruse popit HIV-a,Ebole...izmedju ostalog i GMO hrane....

dusanma

pre 10 godina

@nuckythompson - Monsanto je grdji jer su jedini koji su postali uterivaci. Njima nije dovoljno da prodaju i guraju svoje proizvode (za trenutak zanemarimo dal' su dobri ili losi) vec hoce da nateraju sve da ih koriste silom. Postupak koji koriste u USA (gde sam ja trenutno) zavisi od dokazane osobine GMO zitarica da se rasprostranjavaju (sto je prirodno) van kontrole (objavljene studije u Kanadi - GMO pokazani da se rasprostrane i do 200km udaljenosti od namerno zasadjenih useva). Imaju zaposlenu bandu spijuna koji traze takva "zagadjenja" po privatnim farmama koje ne gaje Monsanto zitarice te se SUDE (i uspevaju!) tvrdeci da je to kradja. Farmer naravno nema para da im plati milione odstete - odsteta postaje namet da farmer zasadi Monsanto proizvod, i eto sirenja iz kog je tesko izaci.
Drugo pitanje je steta koju ovi proizvodi namecu. Direktna steta od Monsanta (i ostalih) je tipicno u koncentraciji pesticida u zitarici. Sta mnogi ne razumeju, ove zitarice ne samo sto imaju genetski ugradjenu proizvodnju pesticida nego i podnose znatno vece primene istih spolja. Rezulatat - ishrana sa redom velicine vise pesticida. Koliko to steti coveku razmislite ali koliko steti pcelama to je vec poznato (originalna zabrana u Francuskoj je bila zbog dokazane velike stete pcelama) te se moze povuci paralela.
Prirodno proizvedeni hibridi rade odlicno i nemaju posledica - zabrana GMO nece ostetiti poljoprivredu ni malo a stiti puno.

Marko Petrovic

pre 10 godina

@Milan

Kao prvo, kod GMO hrane se vidi ekonomski efekt (bas kod navedene kompanije). Tako uzgojene biljke NE MOGU same da se reprodukuju, nego se svake godine KUPUJE seme od te iste kompanije, sto samim tim daje mogucnost istoj da kontrolise ljude na mnogo razlicitih nacina.

Sto se tice zdravlja, uticaj moze a ne mora da bude los ali to su propratni efekti a ne cilj. Ovo prvo je cilj - cista ekonomska dobit i kontrola.

Jagnje

pre 10 godina

Ko ne veruje u teoriju zavere ubrzo ce se uveriti u praksu zavere. Bugari su danima demonstrirali ispred parlamenta i uspeli za neko vreme da izbace GMO iz svoje zemlje. Armagedon upravo pocinje izaberite pravu stranu. Na zalost slepi ne mogu da vide, gluvi ne mogu da cuju.

Pametnjaković

pre 10 godina

@(manjana, 1. avgust 2013 16:50)

Oni se ne opuštaju već misle 100 godina unapred. Ako si ti kratkovid i ograničen, to ne znači da su i svi ostali kao ti.

Beograđanin onaj stari

pre 10 godina

Zlo je naraslo i sada deluje sa najviših političkih instanci. A demokratija u eri globalizma će sve teže dolaziti do daha.

marko

pre 10 godina

Ne treba da se predajemo ! Nikako ne treba da dozvolimo da nas porobe i da postanemo zavisni od Mosanta ! Okrenimo se organskoj proizvodnji hrane !

cepes

pre 10 godina

@realan zeitgeist,ezoteric agenda,kymatica,what the hell they are spraying (ili tako nekako),food inc,itd...mrzi me da nabrajam..ima toga..ali zasto bi ti ista pogledao od toga i promozgao nakon toga na temu zasto nam je ovako kako je (u celom svetu)..nemoj!lepa je ova iluzija..ponekad je lepa,priznajem..i mi (ne)mozemo ziveti bolje,lepse i jednostavnije..tako kazu..voleli bi "oni" da mogu da nam to omoguce,cak sutra ali smo nesposobni mi a ne "oni"..nemoj da mozgas!ionako je zak fresko budala!!!

Goxy

pre 10 godina

Svako ozbiljan je protiv GMO, ma šta god studije govorile, a naročito protiv navedene kompanije. Ali ono što je smešno u svemu su komentari: masoni, Rotsildi, kominterna, iluminati...

GajaG

pre 10 godina

Upitao bih ove sto brane GMO, od kud im podatak da sa trenutnim kapacitetima ne mozemo prehraniti populaciju? Pogledajte samo kod nas koliko ima neiskoriscenih obradivih povrsina. A sta mislite kad bi se Afrika premrezila kanalima za navodnjavanje, koliko bi se tamo moglo proizvesti hrane? Pa onda mora i okeani nisu iskorisceni ni jedan %. Pa pogledajte Indiju, koliko je gusto naseljena a opet uspjeva da prehrani stanovnistvo. Usudicu se da ustvrdim da planeta zemlja ima kapacitete da prehrani bar pedeset milijardi ljudi.

ZIK

pre 10 godina

Ovo je zaista loša vest. Ali zapitajte se zašto organska hrana danas košta 5 puta više nego nekada... Ništa nije crno i belo, ne postoji dobro i zlo. Interes je iznad svega, a društveno odgovornih kompanija na svetu ima taman za prste na šaci jedne ruke. Uz to, mnogo stvari je plasirano na internetu, mnogo samozvanih stručnjaka koji pokreću razne teorije zavere. Uključite mozak, a internet koristite umereno i ne verujte svemu što piše, jer da bi nešto bilo objavljeno, neko to mora i da finansira.

Slobodni Klikeri

pre 10 godina

Branioci genetski modifikovane hrane brane citav projekat time sto kazu da se od gm hrane mozda umire,vremenom,kasnije,ali da se ne umire od gladi. Takva hrana je jeftina i svima pristupacna. I naravno,kazu kako hrane nema dovoljno i tek je nece biti.
Ali izvestaji UN-a i saopstenje od zimus kazu da se oko polovina svetske hrane baci. sto je uzasan podatak.
Na zemlji jos uvek ima sasvim dovoljno i hrane,i vode,i mesta za sve,samo je potrebno ozbiljno organizovanje,paznja,disciplina,visoki nivoi svesti i savesti... nez razbacivanja i bez bahatosti.

Ceca

pre 10 godina

Francuska je i ovim dokazala da je trula drzava koja se iznutra raspada a njihovi politicari nisu nista drugo do glumci u sluzbi privatnih interesa kompanija.

Ovakav zakon ne sme nikada biti usvojen kod nas jer ce izazvati samo pobunu naroda i zavrsetak visepartijskog sistema.