Sreda, 10.07.2013.

14:20

"Montenegro" na muci zbog Jata

Nakon investicije iz UAE, Jat će putnicima iz regiona bivše Jugoslavije moći da pruži možda i najbolju i najjeftiniju uslugu, pišu podgoričke Vijesti.

Izvor: Vijesti

"Montenegro" na muci zbog Jata IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Lep

pre 10 godina

@Boban Ne radi se o JAT-u vec o njegovom vlasniku tj "drzavi" odnosno vlastima. JAT je bio jedna od retkih "uspesnih" kompanija u vlasnistvu drzave koja je proizvodila kakve takve prihode i koja je punila budzet, tu su jos i EPS, Aerodrom Nikola Tesla, Javni prihodi (porezi i Carina) itd i vlast je to grcevito drzala. Drugo, bilo je pokusaja, mislim da je jedan od njih bio Wizzair, da se uspostave niskobudzetni letovi na relaciji BEG-TIV, ali vlasti u CG, a mislim i u RS, nisu dozvolile jer bi to unistilo i JAT i Montenegro Airlines kad je u pitanju ta ruta, jer putovati u Tivat za 30 EUR je ipak fenomenalno, ali ne i za one koji na spomenutim kompanijama zaradjuju, a to su vlasti obe zemlje.Cak je i Miskovicu, cini mi se, odbijena dozvola da, na toj relaciji, pokrene sopstvenu kompaniju.

Danijel

pre 10 godina

Etihad je uspesna svetska kompanija, ima veoma brz rast i uprava zna sta hoce. Srbija sa Air Serbia mnogo dobija, Jat je isluzen brend i ne odgovara vise stanju stvari. Jedan od dobitnika je i beogradski aerodrom, postaje jedan od najfrekfentnijih aerodroma u jugoistocnoj Evropi. Spajanje linija preko hub aerodroma omogucuje putovanja iz Beograda na sve kontinente sto aerodrom cini privlacnim za putnike iz bliskih i udaljenijih zemalja Srbiji.

P.S. Neispravno je reci srbijanski, kao sto je neispravno hrvatijanski, crnogorijanski, bosnijanski, slovenijanski i td. treba koristiti ispravne termine.

zeko

pre 10 godina

Nekidan u Podgorici na aerodromu gledam onaj predivni Embrear Montenegro Airlinesa i mislim si kako su Crnogorci pametni. U floti mlazni avioni samo, Embreari taman po mjeri, state of the art avioni, odvrte tri leta dok ovo Croatia Airlines prdekalo DASH jedva stigne jedan let. Tako se to radi i svaka cast Crnogorcima! Jest da je odrzavanje skuplje i potrosnja goriva veca, ali zato dva puta dnevno do Moskve i nazad bez muke. Jedini im je problem (klasicni dinaroidski sindrom) sto imaju previse direktora i sekretarica - svak hoce biti direktor. To da rijese i na konju su! Croatia Airlines, smanjiti zemaljsko osoblje za pola i pod hitno uzeti short i mid range mlazne avione, i na konju smo! Za JAT nemam recept.

Zapad

pre 10 godina

@nononono - u pravu si, potpuno. Srbijanski ne postoji, al je nama drag jer oznacava gedzovana, seljaka iz Srbije u opancima, nazadnjaka i uzgajivaca svinja, te jos citav jedan niz drugih posprdnih nacina da govorimo o Srbima. Imamo li za to razloga? Mi mislimo da imamo, vi mislite da nemate. I to je sve.

nonononono

pre 10 godina

Ne razumem zašto iko misli da će Etihad od svojih starih aviona nama stvarati DRŽAVNU low cost kompaniju? Oni će preuzeti JAT i drmaće njime kako oni hoće. Konačno!
Što se tiče gramatike, posvojni pridev od "Srbija" je "srpski" i nikako više. Izraz "srbijanski" gramatički ne postoji i stvoren je iz političkih razloga, uglavnom zlonamernih. Jel vam ikad palo na pamet kako da gramatički razlikujete Mađare iz Rumunije, Vojvodine, Slovačke, od onih iz Mađarske? Ili Hrvate iz BH od onih iz Vojvodine i onih iz Hrvatske? Nikako, naravno, jer sebi nisu smišljali "teritorijalnu pripadnost". Kao ni bilo ko normalan. Probajte prevesti na engleski "srpski" i "srbijanski".

indijanac

pre 10 godina

@Damjan Rebranding kompanije nije losa stvar, kada znas da stranci JAT nazivaju Joke About Time. JAT je u svetu stvorio sliku kompanije koja ima lose avione, koja kasni i koja ne placa obaveze, tako da rebranding nije los potez.

baka

pre 10 godina

Termin "Srbijanac" je nastao u godinama oko raspada JU. Srbin je pripadnik etnicke elite SRBA. Svak ima pravo da se zove kako zeli i da se osjeca kako zeli. Korijeni su nam isti - Slavenski. Jahali su nas isti kroz istoriju. Ne kapiram samo kako ljubis nekog danas a sutra pucas na njega. E to je mozak za posmatranje

Markovic Petar

pre 10 godina

@realno

Od kada se gradjani Srbije zovu Srbijanci? Prijatelju ako imas pasos pogledaj sta tamo pise (pocev od ovog biometrijskog pa sve do crvenog). Jel se gradjani Crne Gore nazivaju Crnogorijanci? Kaze se Srbi - uvek bilo i bice.

Avijaticar

pre 10 godina

Izvinite sa cime da ih ugrozi? Sa prastarim avionima od 30 i vise godina,prastarim stjuardesama i prastarim sendvicima iz doba Jule?Pa njihova 3 Enbrajera vrede vise nego ovaj JAT-ov otpad?Kako ne mozete da se pomirite sa cinjenicom da JAT ne predstavlja nista i da nema vise one Jugoslavije u kojoj je nastao.Dobro ako vas puste da sletite na neko grcko ostrvo ili turski aorodrom u nekom kasnom vecernjem terminu i to je puno.Da li mislite da se sada Etihad da baci pare pa da kupuje celu flotu? Nisam bas siguran,ali dobro kad vi kazete i oni strucnjaci iz "Vijesti" i jos strucnije opozicije i MANS-a mozda se to i dogodi.

peroli

pre 10 godina

Elem,dobro je da nas preuzme jaka avio kompanija,nemaju sta da pokradu jer je flota zastarela,samo moze da bude bolje.Ustvari sve je bolje od ovoga sto imamo sad.
(Danijel, 10. jul 2013 20:18)Preporučujem (+32)Ne preporučujem (-5)

A da? A tko ce platit 180m eura? Znaci srbija placa 180m e i za tu cifru gubi 49% kompanije koju posjeduje 100%
koji je vama ....

Sta tocno ulazu oni? Obvezuju se kupit avione koji im ionako trebaju a platit ce se kreditom haha pa kredit je mogla i drzava da uzme. A da oni je dovest bolje upravljanje to je bit svega.

Zar stvarno mislite da za 180m e se nemoze naci strucnjaka koji ce pokrenut yat a jos ti ostane 49%kompanije :D

maa

RS

pre 10 godina

Nekome smeta kad se kaze srbijanac (odnosno srbin iz Srbije ;teritorijalna pripadnost) ili ne smeta kad se kaze "srbin" (etnicka pripadnost ; koja nije vezana za teritorijalnu pripadnost).Mene su u skoli ucili da je ispravno govoriti srbijanac (kao naznaka na srbina iz Srbije).Nisam pismen prije bi reko da sam polu pismen ,ali ovo sto sam naveo iznad za "srbijance" je tacno i vi to mozete provjeriti veoma lako.Izraz je nastao u 19-tom vjeku tako da to nije nesto novo ,sto bi neko izmislio iz mrznje ili uvrede vec jednostavno da odredi teritorijalnu pripadnost.Ima srba i van Srbijanske granice ,pa bas zbog tog je i stvoren taj izraz.Uvjek ce neko ili nesto da nekom smeta.Smeta i nama da nas zovete srbi iz Bosne ,srbi iz Hratske ,bosanci ,prekodrinski srbi i ne znam jos kako sve ,smeta ali je tacno i ispravno reci.Moras da postujes da bi dobio postovanje.Vi nas "vredjate" mi vas isto tako.I kao prvo mogli bi prvo da se bunite piscima i pjesnicima koji vec odavno koriste tu terminologiju ,i koji su iz Srbije.A tek onda kriviti druge sto vas tako "pogrdno" zovu.Pozdrav iz RS/BIH.

AlanFord

pre 10 godina

Crnogorijanci, Hrvatijanci, Mađarijanci, Makedonijanci... Nije problem, i mi ćemo tako kao vi.
(Vanitas, 10. jul 2013 18:36)

He, he, eto Grcima prihvatljivog resenja za ime-Makedonijana! K'o pica, sa sve Ljajicev paradajz! A Crnogorijanci se vec poprilicno koristi. Ulazi i u domaci recnicki standard.

Vec vidjeno

pre 10 godina

Oni zive od Srbije. Dosta vise! Volim CG i ljude u njoj, jer smo isti narod, ali taj novac zavrsava u dzepovima politicara, koji "pljuju" Srbiju.

kiko

pre 10 godina

ima crnogoraca koji se osjecaju srbima, a oni koji to nijesu, prosto nijesu, ma koliko puta to neki ponavljali (mastali). svako vam dobro zelim

Goran Matić -Split

pre 10 godina

Hrvatski SRBI, Bosanski SRBI...
SrbIJA - SrbIJAnci - stanovnici SrbIJe. "Jelek, anterije i opanci, po tome se znaju Srbijanci..." Alooo, susidi, a šta tu nije jasno!?

patric

pre 10 godina

Nekadašnja država od 23 miliona stanovnika,uz dobar standard,imala jednu aviokompaniju.Kako se koja republika odvajala pravila je svoju vazduhoplovnu kompaniju.To je postalo satstavni deo državnosti tih republika uz zastavu,grb i himnu.To nije bilo ekonomski isplativo i kompanine su bili na teretu budžeta.A pogotovu kada se radi o malim,po broju stanovnika,državama(CG,MK,Slo)funkcionisanje sopstvenih aviokompanina nije moguće.Tako da bi jedno od rešenja bilo prodaja ovih preduzeća nekim velikim igračima.Možda je sadašnji JAT napravio pravi potez,jer male su šanse da sve aviokompanije sa prostora bivše države nadju kupca.

Danijel

pre 10 godina

Ispade da je manje vazna vest o avio kompaniji a vise o "srbijanskoj".Srbi su si Madjari i Slovaci i Crnogorci koji su rodjeni u Srbiji.Moze se reci da su Srbijanci samo cisti Srbi ali ko je ovde cist?Drugo ne moze se reci npr. srbijanski predsednik jer je on predsednik svih Srba tako da se vracamo da smo Srbi a ne Srbijanci.Srbija-Srbin,Crna Gora-Crnogorac,Hrvatska-Hrvat,ne ni Crnogorijanac,ni Hrvatijanac.Elem,dobro je da nas preuzme jaka avio kompanija,nemaju sta da pokradu jer je flota zastarela,samo moze da bude bolje.Ustvari sve je bolje od ovoga sto imamo sad.

Srbin iz BiH

pre 10 godina

Srbijanac, Srbijanci je naziv poturen od neprijatelja srpskog naroda i komunista.
Kda se kaze Srbijac ili Srbijanci onda se tacno zna da se misli na takozvanu uzu Srbiju a cilj ovoga je da se srpski narod podjeli.
Kda neko kaze da je Hrvat ti neznas jeli is BiH, Hrvatske ili odnekuda drugo.

Beogradska frajla

pre 10 godina

Ja apsolutno, ma bezuslovno verujem sve ono što piše u podgoričkim, montenegrovskim novinama. No, kako oni to vole da kažu - na muci se poznaju junaci. I zato - dont vori bi hepi. Crnogorci će već naći novog sponzora, ako ne sa Tajlanda ili iz Novog Beograda, onda sa Dedinja ili sa Slavije.
... Nego, onako usput, nađe li naš bivši ministar policije (u to vreme visokorangirani član SPS-a) ubicu onog direktora JAT-a...

AlekS

pre 10 godina

Nevjerovatno koliko odje ima bolesnih i mrznjom zadojenih ljudi.Sta je pogrdno u imenu "Srbijanac"??Ko daje za pravo ljudima da prisvajaju nesto samo za sebe.80 posto drzava u Evropi su GRADJANSKE DRZAVE....ne DRZAVE NARODA!Znaci ...u zemlji Srbiji ima naroda koji su autohtoni i osim Srba(i koji tu zice stotinama godina)...i sta 'ocete da kazete ,da to nije podjednako njihova kompanija kao i vasa?U cemu je problem??
(Novo-Kralj-CG, 10. jul 2013 19:13)

Bas to hocemo da kazemo jer se i vasa kompanija zove Montenegro a ne Monetnegrijana, British Airlines a ne Britanian Airlines, drzava se ne zove Velika Britaniana jer ima 10 miliiona Indusa i jod 10 miliona drugih, Francuska je i dalje Francuska iako ima 20% Alziraca i drugih Arapa, Nemacka je Nemacka a ne Germaniana... Stvarno, u cemu je tvoj problem ?

Novo-Kralj-CG

pre 10 godina

Nevjerovatno koliko odje ima bolesnih i mrznjom zadojenih ljudi.Sta je pogrdno u imenu "Srbijanac"??Ko daje za pravo ljudima da prisvajaju nesto samo za sebe.80 posto drzava u Evropi su GRADJANSKE DRZAVE....ne DRZAVE NARODA!Znaci ...u zemlji Srbiji ima naroda koji su autohtoni i osim Srba(i koji tu zice stotinama godina)...i sta 'ocete da kazete ,da to nije podjednako njihova kompanija kao i vasa?U cemu je problem??

mali radojica

pre 10 godina

Ja ne znam odakle ljudima ovde informacija da se gube slotovi i tome slicno. JAT menja ime u Air Serbia ili Serbian Airlines (svejedno)ali ce i dalje na avionima ostati sifra ili kod YU-ANK(jedan od boinga 737). Pa toliko je avio kompanija menjalo ime(Swiss, Sabena itd.)ali su im kodovi, slotovi i tome slicno ostajali trajno. Ocigledno niko od Vas koji komentarisu ovde ne znaju sta je trgovina. Nisu ljudi iz Etihada uzeli JAT zbog nas prelepih i prepametnih dobrica, zbog Noleta njegove Jelene, Vucica sa napucenim usnama ili ti najlepsih prirodnih lepota kojih nema u vaskolikom UNIVERZUMU.Uzeli su ga bas zbog tih slotova i naleta zbog gomile gastarbajtera i cinjenice da ce oni(gastosi) pre da lete sa takvom kompanijom koja iza sebe ima jedan ETIHAD nego sa nekim manjim(BHairlines, Montenegro,CroaTIA)za koje niko nije siguran da li ce bankrotirati sutra ili prekosutra. Znaci sve ostaje isto samo se menjaju boje i naziv na jeroplanima, dug se prebacuje na Srbiju(citaj narod srpski) a gospoda iz Etihada ima da skidaju kajmak i to prilicno obilan. Jedinu korist ce mozda imati putnici jer ce se voziti modernijim avionima a i usluga ce biti drugacija(bolja i lepsa i nasmejanija)

AlekS

pre 10 godina

Sve da poverujes I na kraju bomba: od starih aviona niskobudzetna aviokompanija? Sve uspesne niskobudzetne aviokompanije imaju nove flote, wizzair, easyjet, ... sta se moze sa 40 godina starim avionima, odrzavanje ce pojesti sve pare, ne moze da se planira budget zbog neizvesnih kvarova i problema letelica ... jedino ako su karte jeftine jer ne garantuju da se stize ziv na destinaciju...
(Mirko, 10. jul 2013 15:09)

Kakva je ovo dilema Marko. Pa tu ce da udome sve "zasluzne drugove" od 45-te na ovamo. Pa nece ih valjda ostaviti na ulici ili ne daj boze na kalemegdanskoj klupi (da igraju sah) ?

Marko Petrovic

pre 10 godina

Kaze se SRPSKA AVIOKOMPANIJA a ne SRBIJANSKA. Mi smo Srbi a ne Srbijanci i zemlja je Srbija a ne Srbijanija. Kada ce da prestanu da koriste copy/paste?

realno

pre 10 godina

Kao sto se gradjani Slovenije zovu Slovenci tako se gradjani Srbije pravilno zovu Srbijanci i ne vidim sta u tome ima ruzno?!
Srbi su svi Crnogorci, Bosanci, Srbijanci, Vojvodjani t.j. svi oni koji se tako osecaju!
E sad sto Srbi iz Crne Gore i Bosne Srbijance smatraju manjim Srbima to je duga prica...

neny

pre 10 godina

Idu mi na zive ove preuranjene objave i najave. Etihad nista nije odlucio ni najavio, osim neformalnih razgovora. Evo tabele pa pogledajte. Kako je moja baba govorila: "prvo skoci, pa kazi hop"
http://centreforaviation.com/analysis/etihad-reports-another-6-months-record-double-digit-growth-20-of-revenues-from-partnerships-117863

Damjan

pre 10 godina

Menjanje imena na čemu insistira Eithad nije ništa drugo do gašenje konkurentnosti. Možda ovo zvuči čudno, ali JAT je daleko starija kompanija od Etihada, nekada poznata u celom svetu. Ipak, Etihad, zahvaljujući svojoj ekonomskoj superiornosti, može da priušti preuzimanje i menjanje naziva manjih avio kompanija. To je jedan od principa na kojima počivaju globalni konglomerati.

Ljubo

pre 10 godina

@(Q, 10. jul 2013 15:17)
Srpska aviokompanija braco CRNOGORCI... Treba to da naucite sto pre, kad vec niste do sada. Mi Vas ne zovemo crnogorijanci.

Ne drzite monopol srpstva !! tako da jeste Srbijanci ! srbi iz srbije ! nauci malo i ti po nesto : srba ima i u bosonu i u CG pa i u sloveniju ... kako me ovo nervira kada ovi sjevernaci nekome drze lekciju a nista, a ma bas nista, nisu dokazali prethodih 20 godina ... na protiv i na zalost sve su i izgubili ...

Filip

pre 10 godina

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=731117#k10015258
Pa brate ne zivimo mi u crnogoriji da bi nas tako zvali. Ako si iz Srbije ti si Srbijanac,iz CG Crnogorac, a svi smo Srbi. Ja to tako gledam.A sad da li su oni koji su pisali ovaj clanak imali istu stvar na umu, to ne znam, al se iskreno nadam da jesu.

Cuties

pre 10 godina

Nije mi jasno zasto Hrvati, Bosanci pa evo i Crnogorci insistiraju da nas zovu Srbijanci i da sve sto se tice nas se pise srbijansko itd. Mi smo Srbi a nasa avio kompanija je srpska, zasto je to tako tesko da se napise i prihvati?

Bojan

pre 10 godina

Ako Air Serbia ne bude htio da udje u konkretnije aranzmane oko pokrivanja BH i RS neba/aerodroma, onda bi Montenigrini trebali da razmisle da malo ukljuce BL i SA u svoje rute i usmjere se u novoj raspodjeli na taj segment/nisu. BH Airlines ima slabu flotu, Turci su im pokupili avione i izasli iz kompanije, Air Srpska vec godinama pokusava da nabavi jedan avion, a i pored krize postoji odredjen trzisni potencijal na tim relacijama, da ne govorim o carter letovima. Drugim rijecima, Vlada RS bi mogla da udje djelimicno u vlasnistvo i upravljanje Montenigera ili da se neki slican aranzman napravi i tako pokriju dugovi i omoguci efikasnije poslovanje. Jedino sto bi Milovi kriminalci morali da dijele plen sa Milinim kriminalcima... :)

mp

pre 10 godina

Ne znam sta je to kod nasih novinara kada krenu: najmocniji, mocan itd ...ma otkud znate koliko je mocan Etihad? Etihad je uspesna kompanija, jedna od ...da je medju najmocnijima pa pitanje je; Koliko i kako ce dalje uspevati videce se; Trziste na Balkanu nije veliko, prilicno je ograniceno; Veoma je neizvesno kako ce ici to preuzimanje i konacna reorganizacija jat-a koju oni sami nisu
bili u stanju da urade ranije; Montenegro airlines ima znacajne gubitke i to je najveci problem, a da sada za to treba da bude neko drugi kriv; Ja bih se susdrzala od prenosenja vesti koje pisu mediji iz CG jer koliko u tome ima zaista ozbiljnog novinarstva? Sto se tice jatovih
boinga valjda su stari i vise su za rashod nego za nisko buzetni prevoz; Jat i drzava Srbija imaju zaista mnogo katastrofalnih propusta, u poslednjih deset godina da ne idemo dalje u istoriju, a greske u ovavkom svetu se veoma skupo placaju, jedno je izvesno dug Srbije ce se uvecati za jos nepoznatu sumu od vise desetina miliona evra prilikom preuzimanja dugova jat-a, da bi Etihad usao u neku kooperaciju sa jatom; Pravo novinarstvo bi bilo kada bi znali ko je sve odgovoran za neresavanje problema jat-a; drzava ima poveci deo te odgovornosti a i samo rukovodstvo jat-a.

podanik

pre 10 godina

Er Srbija je jadno ime, a JAT je brend!

Ovi Arapi nemaju osecaj za tradiciju! Ne menjajte ime!! Uz to, gube se i svi slotovi, tj savrseni termini poletanja i sletanja sa evropskih aerodroma!

Q

pre 10 godina

"srbijanska nacionalna aviokompanija"

Srpska aviokompanija braco CRNOGORCI... Treba to da naucite sto pre, kad vec niste do sada. Mi Vas ne zovemo crnogorijanci.

Mirko

pre 10 godina

Sve da poverujes I na kraju bomba: od starih aviona niskobudzetna aviokompanija? Sve uspesne niskobudzetne aviokompanije imaju nove flote, wizzair, easyjet, ... sta se moze sa 40 godina starim avionima, odrzavanje ce pojesti sve pare, ne moze da se planira budget zbog neizvesnih kvarova i problema letelica ... jedino ako su karte jeftine jer ne garantuju da se stize ziv na destinaciju...

Milan

pre 10 godina

Ova vest me podseca na Alan Ford strip, kada se Jeremija i Sef oko necega raspravljaju. Obojica beskorisni bednici na samrti, samo sluze za sprdnju ostatku sveta.

"Montenegro na muci zbog JAT-a", ajd da je Lufthansa na muci zbog Emirata ili tako neke ozbiljne firme, ali ove dve sto im ne bi ni njivu dao da zaprasuju.

JATOVAC

pre 10 godina

Ako vec hoce da menjaju ime . Kompanija treba da se zove SRBIJA air... a nikako S(E)RBIJA air... Teniseri su jedini na svoje dresove i trenerke napisali pravilno SRBIJA.... Nismo mi nikakva SERBIJA
Inace sadasnji JAT AIRWAYS nema niakkve veze sa skracenicom jugoslovenski aerotransport.

analiticar amater

pre 10 godina

Ideja da se od JAT-ovih 30-godisnjaka pravi niskobudzetna kompanija pokazuje koliko ljudi koji vode ovu zemlju nemaju pojma i nisu odmakli dalje od svog nosa u svakom smislu.
Osnovni postulat niskotarifne kompanije je da avioni budu sto vise u vazduhu, sto manje na zemlji jer avion koji stoji - ne zaradjuje.
E sad koliko izraubovani JAT-ovi avioni mogu da provedu u vazduh a koliko na zemlji videli smo nedavno sa 24-casovnim kasnjenjem iz izPariza i iz Amsterdama...
SVE niskotarifne avio kompanije imaju NOVE avione, jer se tako trosak odrzavanja svodi na minimum i sve imaju moderan dinamican menadzment koji odgovara svojim akcionarima i ciji bopnusi zavise od prfita.

Ta neka nova kompanija bi bila valjda prva niskobudzetna DRZAVNA kompanija, sto samo pokazuje koliko nasi umisljeni mozgovi imaju sulude ideje.
Ako se ta prica kojim slucajem ostvari, dobicemo kompaniju kojom ce upravljati stranacki "menadzeri" a cije cemo poslovanje placati svi preko budzeta.
NE postoji ni jedan razlog da se veruje da bi ta nova kompanija bila bolja od sadasnjeg JAT-a.
Sadasnje JAT-ove avione treba iznajmiti u Africi ili Aziji ako nekome trebaju ili ih jednostavno prodati u staro govozdje - ti avioni vise nikako ne mogu da budu konkurentni na Evropskom nebu.

Q

pre 10 godina

"srbijanska nacionalna aviokompanija"

Srpska aviokompanija braco CRNOGORCI... Treba to da naucite sto pre, kad vec niste do sada. Mi Vas ne zovemo crnogorijanci.

analiticar amater

pre 10 godina

Ideja da se od JAT-ovih 30-godisnjaka pravi niskobudzetna kompanija pokazuje koliko ljudi koji vode ovu zemlju nemaju pojma i nisu odmakli dalje od svog nosa u svakom smislu.
Osnovni postulat niskotarifne kompanije je da avioni budu sto vise u vazduhu, sto manje na zemlji jer avion koji stoji - ne zaradjuje.
E sad koliko izraubovani JAT-ovi avioni mogu da provedu u vazduh a koliko na zemlji videli smo nedavno sa 24-casovnim kasnjenjem iz izPariza i iz Amsterdama...
SVE niskotarifne avio kompanije imaju NOVE avione, jer se tako trosak odrzavanja svodi na minimum i sve imaju moderan dinamican menadzment koji odgovara svojim akcionarima i ciji bopnusi zavise od prfita.

Ta neka nova kompanija bi bila valjda prva niskobudzetna DRZAVNA kompanija, sto samo pokazuje koliko nasi umisljeni mozgovi imaju sulude ideje.
Ako se ta prica kojim slucajem ostvari, dobicemo kompaniju kojom ce upravljati stranacki "menadzeri" a cije cemo poslovanje placati svi preko budzeta.
NE postoji ni jedan razlog da se veruje da bi ta nova kompanija bila bolja od sadasnjeg JAT-a.
Sadasnje JAT-ove avione treba iznajmiti u Africi ili Aziji ako nekome trebaju ili ih jednostavno prodati u staro govozdje - ti avioni vise nikako ne mogu da budu konkurentni na Evropskom nebu.

Milan

pre 10 godina

Ova vest me podseca na Alan Ford strip, kada se Jeremija i Sef oko necega raspravljaju. Obojica beskorisni bednici na samrti, samo sluze za sprdnju ostatku sveta.

"Montenegro na muci zbog JAT-a", ajd da je Lufthansa na muci zbog Emirata ili tako neke ozbiljne firme, ali ove dve sto im ne bi ni njivu dao da zaprasuju.

Cuties

pre 10 godina

Nije mi jasno zasto Hrvati, Bosanci pa evo i Crnogorci insistiraju da nas zovu Srbijanci i da sve sto se tice nas se pise srbijansko itd. Mi smo Srbi a nasa avio kompanija je srpska, zasto je to tako tesko da se napise i prihvati?

Marko Petrovic

pre 10 godina

Kaze se SRPSKA AVIOKOMPANIJA a ne SRBIJANSKA. Mi smo Srbi a ne Srbijanci i zemlja je Srbija a ne Srbijanija. Kada ce da prestanu da koriste copy/paste?

Mirko

pre 10 godina

Sve da poverujes I na kraju bomba: od starih aviona niskobudzetna aviokompanija? Sve uspesne niskobudzetne aviokompanije imaju nove flote, wizzair, easyjet, ... sta se moze sa 40 godina starim avionima, odrzavanje ce pojesti sve pare, ne moze da se planira budget zbog neizvesnih kvarova i problema letelica ... jedino ako su karte jeftine jer ne garantuju da se stize ziv na destinaciju...

mp

pre 10 godina

Ne znam sta je to kod nasih novinara kada krenu: najmocniji, mocan itd ...ma otkud znate koliko je mocan Etihad? Etihad je uspesna kompanija, jedna od ...da je medju najmocnijima pa pitanje je; Koliko i kako ce dalje uspevati videce se; Trziste na Balkanu nije veliko, prilicno je ograniceno; Veoma je neizvesno kako ce ici to preuzimanje i konacna reorganizacija jat-a koju oni sami nisu
bili u stanju da urade ranije; Montenegro airlines ima znacajne gubitke i to je najveci problem, a da sada za to treba da bude neko drugi kriv; Ja bih se susdrzala od prenosenja vesti koje pisu mediji iz CG jer koliko u tome ima zaista ozbiljnog novinarstva? Sto se tice jatovih
boinga valjda su stari i vise su za rashod nego za nisko buzetni prevoz; Jat i drzava Srbija imaju zaista mnogo katastrofalnih propusta, u poslednjih deset godina da ne idemo dalje u istoriju, a greske u ovavkom svetu se veoma skupo placaju, jedno je izvesno dug Srbije ce se uvecati za jos nepoznatu sumu od vise desetina miliona evra prilikom preuzimanja dugova jat-a, da bi Etihad usao u neku kooperaciju sa jatom; Pravo novinarstvo bi bilo kada bi znali ko je sve odgovoran za neresavanje problema jat-a; drzava ima poveci deo te odgovornosti a i samo rukovodstvo jat-a.

AlekS

pre 10 godina

Nevjerovatno koliko odje ima bolesnih i mrznjom zadojenih ljudi.Sta je pogrdno u imenu "Srbijanac"??Ko daje za pravo ljudima da prisvajaju nesto samo za sebe.80 posto drzava u Evropi su GRADJANSKE DRZAVE....ne DRZAVE NARODA!Znaci ...u zemlji Srbiji ima naroda koji su autohtoni i osim Srba(i koji tu zice stotinama godina)...i sta 'ocete da kazete ,da to nije podjednako njihova kompanija kao i vasa?U cemu je problem??
(Novo-Kralj-CG, 10. jul 2013 19:13)

Bas to hocemo da kazemo jer se i vasa kompanija zove Montenegro a ne Monetnegrijana, British Airlines a ne Britanian Airlines, drzava se ne zove Velika Britaniana jer ima 10 miliiona Indusa i jod 10 miliona drugih, Francuska je i dalje Francuska iako ima 20% Alziraca i drugih Arapa, Nemacka je Nemacka a ne Germaniana... Stvarno, u cemu je tvoj problem ?

Filip

pre 10 godina

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=731117#k10015258
Pa brate ne zivimo mi u crnogoriji da bi nas tako zvali. Ako si iz Srbije ti si Srbijanac,iz CG Crnogorac, a svi smo Srbi. Ja to tako gledam.A sad da li su oni koji su pisali ovaj clanak imali istu stvar na umu, to ne znam, al se iskreno nadam da jesu.

mali radojica

pre 10 godina

Ja ne znam odakle ljudima ovde informacija da se gube slotovi i tome slicno. JAT menja ime u Air Serbia ili Serbian Airlines (svejedno)ali ce i dalje na avionima ostati sifra ili kod YU-ANK(jedan od boinga 737). Pa toliko je avio kompanija menjalo ime(Swiss, Sabena itd.)ali su im kodovi, slotovi i tome slicno ostajali trajno. Ocigledno niko od Vas koji komentarisu ovde ne znaju sta je trgovina. Nisu ljudi iz Etihada uzeli JAT zbog nas prelepih i prepametnih dobrica, zbog Noleta njegove Jelene, Vucica sa napucenim usnama ili ti najlepsih prirodnih lepota kojih nema u vaskolikom UNIVERZUMU.Uzeli su ga bas zbog tih slotova i naleta zbog gomile gastarbajtera i cinjenice da ce oni(gastosi) pre da lete sa takvom kompanijom koja iza sebe ima jedan ETIHAD nego sa nekim manjim(BHairlines, Montenegro,CroaTIA)za koje niko nije siguran da li ce bankrotirati sutra ili prekosutra. Znaci sve ostaje isto samo se menjaju boje i naziv na jeroplanima, dug se prebacuje na Srbiju(citaj narod srpski) a gospoda iz Etihada ima da skidaju kajmak i to prilicno obilan. Jedinu korist ce mozda imati putnici jer ce se voziti modernijim avionima a i usluga ce biti drugacija(bolja i lepsa i nasmejanija)

Damjan

pre 10 godina

Menjanje imena na čemu insistira Eithad nije ništa drugo do gašenje konkurentnosti. Možda ovo zvuči čudno, ali JAT je daleko starija kompanija od Etihada, nekada poznata u celom svetu. Ipak, Etihad, zahvaljujući svojoj ekonomskoj superiornosti, može da priušti preuzimanje i menjanje naziva manjih avio kompanija. To je jedan od principa na kojima počivaju globalni konglomerati.

Ljubo

pre 10 godina

@(Q, 10. jul 2013 15:17)
Srpska aviokompanija braco CRNOGORCI... Treba to da naucite sto pre, kad vec niste do sada. Mi Vas ne zovemo crnogorijanci.

Ne drzite monopol srpstva !! tako da jeste Srbijanci ! srbi iz srbije ! nauci malo i ti po nesto : srba ima i u bosonu i u CG pa i u sloveniju ... kako me ovo nervira kada ovi sjevernaci nekome drze lekciju a nista, a ma bas nista, nisu dokazali prethodih 20 godina ... na protiv i na zalost sve su i izgubili ...

podanik

pre 10 godina

Er Srbija je jadno ime, a JAT je brend!

Ovi Arapi nemaju osecaj za tradiciju! Ne menjajte ime!! Uz to, gube se i svi slotovi, tj savrseni termini poletanja i sletanja sa evropskih aerodroma!

Danijel

pre 10 godina

Ispade da je manje vazna vest o avio kompaniji a vise o "srbijanskoj".Srbi su si Madjari i Slovaci i Crnogorci koji su rodjeni u Srbiji.Moze se reci da su Srbijanci samo cisti Srbi ali ko je ovde cist?Drugo ne moze se reci npr. srbijanski predsednik jer je on predsednik svih Srba tako da se vracamo da smo Srbi a ne Srbijanci.Srbija-Srbin,Crna Gora-Crnogorac,Hrvatska-Hrvat,ne ni Crnogorijanac,ni Hrvatijanac.Elem,dobro je da nas preuzme jaka avio kompanija,nemaju sta da pokradu jer je flota zastarela,samo moze da bude bolje.Ustvari sve je bolje od ovoga sto imamo sad.

neny

pre 10 godina

Idu mi na zive ove preuranjene objave i najave. Etihad nista nije odlucio ni najavio, osim neformalnih razgovora. Evo tabele pa pogledajte. Kako je moja baba govorila: "prvo skoci, pa kazi hop"
http://centreforaviation.com/analysis/etihad-reports-another-6-months-record-double-digit-growth-20-of-revenues-from-partnerships-117863

Srbin iz BiH

pre 10 godina

Srbijanac, Srbijanci je naziv poturen od neprijatelja srpskog naroda i komunista.
Kda se kaze Srbijac ili Srbijanci onda se tacno zna da se misli na takozvanu uzu Srbiju a cilj ovoga je da se srpski narod podjeli.
Kda neko kaze da je Hrvat ti neznas jeli is BiH, Hrvatske ili odnekuda drugo.

JATOVAC

pre 10 godina

Ako vec hoce da menjaju ime . Kompanija treba da se zove SRBIJA air... a nikako S(E)RBIJA air... Teniseri su jedini na svoje dresove i trenerke napisali pravilno SRBIJA.... Nismo mi nikakva SERBIJA
Inace sadasnji JAT AIRWAYS nema niakkve veze sa skracenicom jugoslovenski aerotransport.

realno

pre 10 godina

Kao sto se gradjani Slovenije zovu Slovenci tako se gradjani Srbije pravilno zovu Srbijanci i ne vidim sta u tome ima ruzno?!
Srbi su svi Crnogorci, Bosanci, Srbijanci, Vojvodjani t.j. svi oni koji se tako osecaju!
E sad sto Srbi iz Crne Gore i Bosne Srbijance smatraju manjim Srbima to je duga prica...

Bojan

pre 10 godina

Ako Air Serbia ne bude htio da udje u konkretnije aranzmane oko pokrivanja BH i RS neba/aerodroma, onda bi Montenigrini trebali da razmisle da malo ukljuce BL i SA u svoje rute i usmjere se u novoj raspodjeli na taj segment/nisu. BH Airlines ima slabu flotu, Turci su im pokupili avione i izasli iz kompanije, Air Srpska vec godinama pokusava da nabavi jedan avion, a i pored krize postoji odredjen trzisni potencijal na tim relacijama, da ne govorim o carter letovima. Drugim rijecima, Vlada RS bi mogla da udje djelimicno u vlasnistvo i upravljanje Montenigera ili da se neki slican aranzman napravi i tako pokriju dugovi i omoguci efikasnije poslovanje. Jedino sto bi Milovi kriminalci morali da dijele plen sa Milinim kriminalcima... :)

Vec vidjeno

pre 10 godina

Oni zive od Srbije. Dosta vise! Volim CG i ljude u njoj, jer smo isti narod, ali taj novac zavrsava u dzepovima politicara, koji "pljuju" Srbiju.

patric

pre 10 godina

Nekadašnja država od 23 miliona stanovnika,uz dobar standard,imala jednu aviokompaniju.Kako se koja republika odvajala pravila je svoju vazduhoplovnu kompaniju.To je postalo satstavni deo državnosti tih republika uz zastavu,grb i himnu.To nije bilo ekonomski isplativo i kompanine su bili na teretu budžeta.A pogotovu kada se radi o malim,po broju stanovnika,državama(CG,MK,Slo)funkcionisanje sopstvenih aviokompanina nije moguće.Tako da bi jedno od rešenja bilo prodaja ovih preduzeća nekim velikim igračima.Možda je sadašnji JAT napravio pravi potez,jer male su šanse da sve aviokompanije sa prostora bivše države nadju kupca.

AlekS

pre 10 godina

Sve da poverujes I na kraju bomba: od starih aviona niskobudzetna aviokompanija? Sve uspesne niskobudzetne aviokompanije imaju nove flote, wizzair, easyjet, ... sta se moze sa 40 godina starim avionima, odrzavanje ce pojesti sve pare, ne moze da se planira budget zbog neizvesnih kvarova i problema letelica ... jedino ako su karte jeftine jer ne garantuju da se stize ziv na destinaciju...
(Mirko, 10. jul 2013 15:09)

Kakva je ovo dilema Marko. Pa tu ce da udome sve "zasluzne drugove" od 45-te na ovamo. Pa nece ih valjda ostaviti na ulici ili ne daj boze na kalemegdanskoj klupi (da igraju sah) ?

Beogradska frajla

pre 10 godina

Ja apsolutno, ma bezuslovno verujem sve ono što piše u podgoričkim, montenegrovskim novinama. No, kako oni to vole da kažu - na muci se poznaju junaci. I zato - dont vori bi hepi. Crnogorci će već naći novog sponzora, ako ne sa Tajlanda ili iz Novog Beograda, onda sa Dedinja ili sa Slavije.
... Nego, onako usput, nađe li naš bivši ministar policije (u to vreme visokorangirani član SPS-a) ubicu onog direktora JAT-a...

AlanFord

pre 10 godina

Crnogorijanci, Hrvatijanci, Mađarijanci, Makedonijanci... Nije problem, i mi ćemo tako kao vi.
(Vanitas, 10. jul 2013 18:36)

He, he, eto Grcima prihvatljivog resenja za ime-Makedonijana! K'o pica, sa sve Ljajicev paradajz! A Crnogorijanci se vec poprilicno koristi. Ulazi i u domaci recnicki standard.

Goran Matić -Split

pre 10 godina

Hrvatski SRBI, Bosanski SRBI...
SrbIJA - SrbIJAnci - stanovnici SrbIJe. "Jelek, anterije i opanci, po tome se znaju Srbijanci..." Alooo, susidi, a šta tu nije jasno!?

kiko

pre 10 godina

ima crnogoraca koji se osjecaju srbima, a oni koji to nijesu, prosto nijesu, ma koliko puta to neki ponavljali (mastali). svako vam dobro zelim

Novo-Kralj-CG

pre 10 godina

Nevjerovatno koliko odje ima bolesnih i mrznjom zadojenih ljudi.Sta je pogrdno u imenu "Srbijanac"??Ko daje za pravo ljudima da prisvajaju nesto samo za sebe.80 posto drzava u Evropi su GRADJANSKE DRZAVE....ne DRZAVE NARODA!Znaci ...u zemlji Srbiji ima naroda koji su autohtoni i osim Srba(i koji tu zice stotinama godina)...i sta 'ocete da kazete ,da to nije podjednako njihova kompanija kao i vasa?U cemu je problem??

Markovic Petar

pre 10 godina

@realno

Od kada se gradjani Srbije zovu Srbijanci? Prijatelju ako imas pasos pogledaj sta tamo pise (pocev od ovog biometrijskog pa sve do crvenog). Jel se gradjani Crne Gore nazivaju Crnogorijanci? Kaze se Srbi - uvek bilo i bice.

nonononono

pre 10 godina

Ne razumem zašto iko misli da će Etihad od svojih starih aviona nama stvarati DRŽAVNU low cost kompaniju? Oni će preuzeti JAT i drmaće njime kako oni hoće. Konačno!
Što se tiče gramatike, posvojni pridev od "Srbija" je "srpski" i nikako više. Izraz "srbijanski" gramatički ne postoji i stvoren je iz političkih razloga, uglavnom zlonamernih. Jel vam ikad palo na pamet kako da gramatički razlikujete Mađare iz Rumunije, Vojvodine, Slovačke, od onih iz Mađarske? Ili Hrvate iz BH od onih iz Vojvodine i onih iz Hrvatske? Nikako, naravno, jer sebi nisu smišljali "teritorijalnu pripadnost". Kao ni bilo ko normalan. Probajte prevesti na engleski "srpski" i "srbijanski".

zeko

pre 10 godina

Nekidan u Podgorici na aerodromu gledam onaj predivni Embrear Montenegro Airlinesa i mislim si kako su Crnogorci pametni. U floti mlazni avioni samo, Embreari taman po mjeri, state of the art avioni, odvrte tri leta dok ovo Croatia Airlines prdekalo DASH jedva stigne jedan let. Tako se to radi i svaka cast Crnogorcima! Jest da je odrzavanje skuplje i potrosnja goriva veca, ali zato dva puta dnevno do Moskve i nazad bez muke. Jedini im je problem (klasicni dinaroidski sindrom) sto imaju previse direktora i sekretarica - svak hoce biti direktor. To da rijese i na konju su! Croatia Airlines, smanjiti zemaljsko osoblje za pola i pod hitno uzeti short i mid range mlazne avione, i na konju smo! Za JAT nemam recept.

RS

pre 10 godina

Nekome smeta kad se kaze srbijanac (odnosno srbin iz Srbije ;teritorijalna pripadnost) ili ne smeta kad se kaze "srbin" (etnicka pripadnost ; koja nije vezana za teritorijalnu pripadnost).Mene su u skoli ucili da je ispravno govoriti srbijanac (kao naznaka na srbina iz Srbije).Nisam pismen prije bi reko da sam polu pismen ,ali ovo sto sam naveo iznad za "srbijance" je tacno i vi to mozete provjeriti veoma lako.Izraz je nastao u 19-tom vjeku tako da to nije nesto novo ,sto bi neko izmislio iz mrznje ili uvrede vec jednostavno da odredi teritorijalnu pripadnost.Ima srba i van Srbijanske granice ,pa bas zbog tog je i stvoren taj izraz.Uvjek ce neko ili nesto da nekom smeta.Smeta i nama da nas zovete srbi iz Bosne ,srbi iz Hratske ,bosanci ,prekodrinski srbi i ne znam jos kako sve ,smeta ali je tacno i ispravno reci.Moras da postujes da bi dobio postovanje.Vi nas "vredjate" mi vas isto tako.I kao prvo mogli bi prvo da se bunite piscima i pjesnicima koji vec odavno koriste tu terminologiju ,i koji su iz Srbije.A tek onda kriviti druge sto vas tako "pogrdno" zovu.Pozdrav iz RS/BIH.

indijanac

pre 10 godina

@Damjan Rebranding kompanije nije losa stvar, kada znas da stranci JAT nazivaju Joke About Time. JAT je u svetu stvorio sliku kompanije koja ima lose avione, koja kasni i koja ne placa obaveze, tako da rebranding nije los potez.

Zapad

pre 10 godina

@nononono - u pravu si, potpuno. Srbijanski ne postoji, al je nama drag jer oznacava gedzovana, seljaka iz Srbije u opancima, nazadnjaka i uzgajivaca svinja, te jos citav jedan niz drugih posprdnih nacina da govorimo o Srbima. Imamo li za to razloga? Mi mislimo da imamo, vi mislite da nemate. I to je sve.

peroli

pre 10 godina

Elem,dobro je da nas preuzme jaka avio kompanija,nemaju sta da pokradu jer je flota zastarela,samo moze da bude bolje.Ustvari sve je bolje od ovoga sto imamo sad.
(Danijel, 10. jul 2013 20:18)Preporučujem (+32)Ne preporučujem (-5)

A da? A tko ce platit 180m eura? Znaci srbija placa 180m e i za tu cifru gubi 49% kompanije koju posjeduje 100%
koji je vama ....

Sta tocno ulazu oni? Obvezuju se kupit avione koji im ionako trebaju a platit ce se kreditom haha pa kredit je mogla i drzava da uzme. A da oni je dovest bolje upravljanje to je bit svega.

Zar stvarno mislite da za 180m e se nemoze naci strucnjaka koji ce pokrenut yat a jos ti ostane 49%kompanije :D

maa

Avijaticar

pre 10 godina

Izvinite sa cime da ih ugrozi? Sa prastarim avionima od 30 i vise godina,prastarim stjuardesama i prastarim sendvicima iz doba Jule?Pa njihova 3 Enbrajera vrede vise nego ovaj JAT-ov otpad?Kako ne mozete da se pomirite sa cinjenicom da JAT ne predstavlja nista i da nema vise one Jugoslavije u kojoj je nastao.Dobro ako vas puste da sletite na neko grcko ostrvo ili turski aorodrom u nekom kasnom vecernjem terminu i to je puno.Da li mislite da se sada Etihad da baci pare pa da kupuje celu flotu? Nisam bas siguran,ali dobro kad vi kazete i oni strucnjaci iz "Vijesti" i jos strucnije opozicije i MANS-a mozda se to i dogodi.

baka

pre 10 godina

Termin "Srbijanac" je nastao u godinama oko raspada JU. Srbin je pripadnik etnicke elite SRBA. Svak ima pravo da se zove kako zeli i da se osjeca kako zeli. Korijeni su nam isti - Slavenski. Jahali su nas isti kroz istoriju. Ne kapiram samo kako ljubis nekog danas a sutra pucas na njega. E to je mozak za posmatranje

Danijel

pre 10 godina

Etihad je uspesna svetska kompanija, ima veoma brz rast i uprava zna sta hoce. Srbija sa Air Serbia mnogo dobija, Jat je isluzen brend i ne odgovara vise stanju stvari. Jedan od dobitnika je i beogradski aerodrom, postaje jedan od najfrekfentnijih aerodroma u jugoistocnoj Evropi. Spajanje linija preko hub aerodroma omogucuje putovanja iz Beograda na sve kontinente sto aerodrom cini privlacnim za putnike iz bliskih i udaljenijih zemalja Srbiji.

P.S. Neispravno je reci srbijanski, kao sto je neispravno hrvatijanski, crnogorijanski, bosnijanski, slovenijanski i td. treba koristiti ispravne termine.

Lep

pre 10 godina

@Boban Ne radi se o JAT-u vec o njegovom vlasniku tj "drzavi" odnosno vlastima. JAT je bio jedna od retkih "uspesnih" kompanija u vlasnistvu drzave koja je proizvodila kakve takve prihode i koja je punila budzet, tu su jos i EPS, Aerodrom Nikola Tesla, Javni prihodi (porezi i Carina) itd i vlast je to grcevito drzala. Drugo, bilo je pokusaja, mislim da je jedan od njih bio Wizzair, da se uspostave niskobudzetni letovi na relaciji BEG-TIV, ali vlasti u CG, a mislim i u RS, nisu dozvolile jer bi to unistilo i JAT i Montenegro Airlines kad je u pitanju ta ruta, jer putovati u Tivat za 30 EUR je ipak fenomenalno, ali ne i za one koji na spomenutim kompanijama zaradjuju, a to su vlasti obe zemlje.Cak je i Miskovicu, cini mi se, odbijena dozvola da, na toj relaciji, pokrene sopstvenu kompaniju.

JATOVAC

pre 10 godina

Ako vec hoce da menjaju ime . Kompanija treba da se zove SRBIJA air... a nikako S(E)RBIJA air... Teniseri su jedini na svoje dresove i trenerke napisali pravilno SRBIJA.... Nismo mi nikakva SERBIJA
Inace sadasnji JAT AIRWAYS nema niakkve veze sa skracenicom jugoslovenski aerotransport.

realno

pre 10 godina

Kao sto se gradjani Slovenije zovu Slovenci tako se gradjani Srbije pravilno zovu Srbijanci i ne vidim sta u tome ima ruzno?!
Srbi su svi Crnogorci, Bosanci, Srbijanci, Vojvodjani t.j. svi oni koji se tako osecaju!
E sad sto Srbi iz Crne Gore i Bosne Srbijance smatraju manjim Srbima to je duga prica...

Ljubo

pre 10 godina

@(Q, 10. jul 2013 15:17)
Srpska aviokompanija braco CRNOGORCI... Treba to da naucite sto pre, kad vec niste do sada. Mi Vas ne zovemo crnogorijanci.

Ne drzite monopol srpstva !! tako da jeste Srbijanci ! srbi iz srbije ! nauci malo i ti po nesto : srba ima i u bosonu i u CG pa i u sloveniju ... kako me ovo nervira kada ovi sjevernaci nekome drze lekciju a nista, a ma bas nista, nisu dokazali prethodih 20 godina ... na protiv i na zalost sve su i izgubili ...

podanik

pre 10 godina

Er Srbija je jadno ime, a JAT je brend!

Ovi Arapi nemaju osecaj za tradiciju! Ne menjajte ime!! Uz to, gube se i svi slotovi, tj savrseni termini poletanja i sletanja sa evropskih aerodroma!

Q

pre 10 godina

"srbijanska nacionalna aviokompanija"

Srpska aviokompanija braco CRNOGORCI... Treba to da naucite sto pre, kad vec niste do sada. Mi Vas ne zovemo crnogorijanci.

Novo-Kralj-CG

pre 10 godina

Nevjerovatno koliko odje ima bolesnih i mrznjom zadojenih ljudi.Sta je pogrdno u imenu "Srbijanac"??Ko daje za pravo ljudima da prisvajaju nesto samo za sebe.80 posto drzava u Evropi su GRADJANSKE DRZAVE....ne DRZAVE NARODA!Znaci ...u zemlji Srbiji ima naroda koji su autohtoni i osim Srba(i koji tu zice stotinama godina)...i sta 'ocete da kazete ,da to nije podjednako njihova kompanija kao i vasa?U cemu je problem??

Filip

pre 10 godina

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=731117#k10015258
Pa brate ne zivimo mi u crnogoriji da bi nas tako zvali. Ako si iz Srbije ti si Srbijanac,iz CG Crnogorac, a svi smo Srbi. Ja to tako gledam.A sad da li su oni koji su pisali ovaj clanak imali istu stvar na umu, to ne znam, al se iskreno nadam da jesu.

Marko Petrovic

pre 10 godina

Kaze se SRPSKA AVIOKOMPANIJA a ne SRBIJANSKA. Mi smo Srbi a ne Srbijanci i zemlja je Srbija a ne Srbijanija. Kada ce da prestanu da koriste copy/paste?

Cuties

pre 10 godina

Nije mi jasno zasto Hrvati, Bosanci pa evo i Crnogorci insistiraju da nas zovu Srbijanci i da sve sto se tice nas se pise srbijansko itd. Mi smo Srbi a nasa avio kompanija je srpska, zasto je to tako tesko da se napise i prihvati?

Goran Matić -Split

pre 10 godina

Hrvatski SRBI, Bosanski SRBI...
SrbIJA - SrbIJAnci - stanovnici SrbIJe. "Jelek, anterije i opanci, po tome se znaju Srbijanci..." Alooo, susidi, a šta tu nije jasno!?

Damjan

pre 10 godina

Menjanje imena na čemu insistira Eithad nije ništa drugo do gašenje konkurentnosti. Možda ovo zvuči čudno, ali JAT je daleko starija kompanija od Etihada, nekada poznata u celom svetu. Ipak, Etihad, zahvaljujući svojoj ekonomskoj superiornosti, može da priušti preuzimanje i menjanje naziva manjih avio kompanija. To je jedan od principa na kojima počivaju globalni konglomerati.

Milan

pre 10 godina

Ova vest me podseca na Alan Ford strip, kada se Jeremija i Sef oko necega raspravljaju. Obojica beskorisni bednici na samrti, samo sluze za sprdnju ostatku sveta.

"Montenegro na muci zbog JAT-a", ajd da je Lufthansa na muci zbog Emirata ili tako neke ozbiljne firme, ali ove dve sto im ne bi ni njivu dao da zaprasuju.

analiticar amater

pre 10 godina

Ideja da se od JAT-ovih 30-godisnjaka pravi niskobudzetna kompanija pokazuje koliko ljudi koji vode ovu zemlju nemaju pojma i nisu odmakli dalje od svog nosa u svakom smislu.
Osnovni postulat niskotarifne kompanije je da avioni budu sto vise u vazduhu, sto manje na zemlji jer avion koji stoji - ne zaradjuje.
E sad koliko izraubovani JAT-ovi avioni mogu da provedu u vazduh a koliko na zemlji videli smo nedavno sa 24-casovnim kasnjenjem iz izPariza i iz Amsterdama...
SVE niskotarifne avio kompanije imaju NOVE avione, jer se tako trosak odrzavanja svodi na minimum i sve imaju moderan dinamican menadzment koji odgovara svojim akcionarima i ciji bopnusi zavise od prfita.

Ta neka nova kompanija bi bila valjda prva niskobudzetna DRZAVNA kompanija, sto samo pokazuje koliko nasi umisljeni mozgovi imaju sulude ideje.
Ako se ta prica kojim slucajem ostvari, dobicemo kompaniju kojom ce upravljati stranacki "menadzeri" a cije cemo poslovanje placati svi preko budzeta.
NE postoji ni jedan razlog da se veruje da bi ta nova kompanija bila bolja od sadasnjeg JAT-a.
Sadasnje JAT-ove avione treba iznajmiti u Africi ili Aziji ako nekome trebaju ili ih jednostavno prodati u staro govozdje - ti avioni vise nikako ne mogu da budu konkurentni na Evropskom nebu.

mp

pre 10 godina

Ne znam sta je to kod nasih novinara kada krenu: najmocniji, mocan itd ...ma otkud znate koliko je mocan Etihad? Etihad je uspesna kompanija, jedna od ...da je medju najmocnijima pa pitanje je; Koliko i kako ce dalje uspevati videce se; Trziste na Balkanu nije veliko, prilicno je ograniceno; Veoma je neizvesno kako ce ici to preuzimanje i konacna reorganizacija jat-a koju oni sami nisu
bili u stanju da urade ranije; Montenegro airlines ima znacajne gubitke i to je najveci problem, a da sada za to treba da bude neko drugi kriv; Ja bih se susdrzala od prenosenja vesti koje pisu mediji iz CG jer koliko u tome ima zaista ozbiljnog novinarstva? Sto se tice jatovih
boinga valjda su stari i vise su za rashod nego za nisko buzetni prevoz; Jat i drzava Srbija imaju zaista mnogo katastrofalnih propusta, u poslednjih deset godina da ne idemo dalje u istoriju, a greske u ovavkom svetu se veoma skupo placaju, jedno je izvesno dug Srbije ce se uvecati za jos nepoznatu sumu od vise desetina miliona evra prilikom preuzimanja dugova jat-a, da bi Etihad usao u neku kooperaciju sa jatom; Pravo novinarstvo bi bilo kada bi znali ko je sve odgovoran za neresavanje problema jat-a; drzava ima poveci deo te odgovornosti a i samo rukovodstvo jat-a.

AlekS

pre 10 godina

Nevjerovatno koliko odje ima bolesnih i mrznjom zadojenih ljudi.Sta je pogrdno u imenu "Srbijanac"??Ko daje za pravo ljudima da prisvajaju nesto samo za sebe.80 posto drzava u Evropi su GRADJANSKE DRZAVE....ne DRZAVE NARODA!Znaci ...u zemlji Srbiji ima naroda koji su autohtoni i osim Srba(i koji tu zice stotinama godina)...i sta 'ocete da kazete ,da to nije podjednako njihova kompanija kao i vasa?U cemu je problem??
(Novo-Kralj-CG, 10. jul 2013 19:13)

Bas to hocemo da kazemo jer se i vasa kompanija zove Montenegro a ne Monetnegrijana, British Airlines a ne Britanian Airlines, drzava se ne zove Velika Britaniana jer ima 10 miliiona Indusa i jod 10 miliona drugih, Francuska je i dalje Francuska iako ima 20% Alziraca i drugih Arapa, Nemacka je Nemacka a ne Germaniana... Stvarno, u cemu je tvoj problem ?

Mirko

pre 10 godina

Sve da poverujes I na kraju bomba: od starih aviona niskobudzetna aviokompanija? Sve uspesne niskobudzetne aviokompanije imaju nove flote, wizzair, easyjet, ... sta se moze sa 40 godina starim avionima, odrzavanje ce pojesti sve pare, ne moze da se planira budget zbog neizvesnih kvarova i problema letelica ... jedino ako su karte jeftine jer ne garantuju da se stize ziv na destinaciju...

Vec vidjeno

pre 10 godina

Oni zive od Srbije. Dosta vise! Volim CG i ljude u njoj, jer smo isti narod, ali taj novac zavrsava u dzepovima politicara, koji "pljuju" Srbiju.

Srbin iz BiH

pre 10 godina

Srbijanac, Srbijanci je naziv poturen od neprijatelja srpskog naroda i komunista.
Kda se kaze Srbijac ili Srbijanci onda se tacno zna da se misli na takozvanu uzu Srbiju a cilj ovoga je da se srpski narod podjeli.
Kda neko kaze da je Hrvat ti neznas jeli is BiH, Hrvatske ili odnekuda drugo.

Danijel

pre 10 godina

Ispade da je manje vazna vest o avio kompaniji a vise o "srbijanskoj".Srbi su si Madjari i Slovaci i Crnogorci koji su rodjeni u Srbiji.Moze se reci da su Srbijanci samo cisti Srbi ali ko je ovde cist?Drugo ne moze se reci npr. srbijanski predsednik jer je on predsednik svih Srba tako da se vracamo da smo Srbi a ne Srbijanci.Srbija-Srbin,Crna Gora-Crnogorac,Hrvatska-Hrvat,ne ni Crnogorijanac,ni Hrvatijanac.Elem,dobro je da nas preuzme jaka avio kompanija,nemaju sta da pokradu jer je flota zastarela,samo moze da bude bolje.Ustvari sve je bolje od ovoga sto imamo sad.

kiko

pre 10 godina

ima crnogoraca koji se osjecaju srbima, a oni koji to nijesu, prosto nijesu, ma koliko puta to neki ponavljali (mastali). svako vam dobro zelim

Avijaticar

pre 10 godina

Izvinite sa cime da ih ugrozi? Sa prastarim avionima od 30 i vise godina,prastarim stjuardesama i prastarim sendvicima iz doba Jule?Pa njihova 3 Enbrajera vrede vise nego ovaj JAT-ov otpad?Kako ne mozete da se pomirite sa cinjenicom da JAT ne predstavlja nista i da nema vise one Jugoslavije u kojoj je nastao.Dobro ako vas puste da sletite na neko grcko ostrvo ili turski aorodrom u nekom kasnom vecernjem terminu i to je puno.Da li mislite da se sada Etihad da baci pare pa da kupuje celu flotu? Nisam bas siguran,ali dobro kad vi kazete i oni strucnjaci iz "Vijesti" i jos strucnije opozicije i MANS-a mozda se to i dogodi.

Bojan

pre 10 godina

Ako Air Serbia ne bude htio da udje u konkretnije aranzmane oko pokrivanja BH i RS neba/aerodroma, onda bi Montenigrini trebali da razmisle da malo ukljuce BL i SA u svoje rute i usmjere se u novoj raspodjeli na taj segment/nisu. BH Airlines ima slabu flotu, Turci su im pokupili avione i izasli iz kompanije, Air Srpska vec godinama pokusava da nabavi jedan avion, a i pored krize postoji odredjen trzisni potencijal na tim relacijama, da ne govorim o carter letovima. Drugim rijecima, Vlada RS bi mogla da udje djelimicno u vlasnistvo i upravljanje Montenigera ili da se neki slican aranzman napravi i tako pokriju dugovi i omoguci efikasnije poslovanje. Jedino sto bi Milovi kriminalci morali da dijele plen sa Milinim kriminalcima... :)

peroli

pre 10 godina

Elem,dobro je da nas preuzme jaka avio kompanija,nemaju sta da pokradu jer je flota zastarela,samo moze da bude bolje.Ustvari sve je bolje od ovoga sto imamo sad.
(Danijel, 10. jul 2013 20:18)Preporučujem (+32)Ne preporučujem (-5)

A da? A tko ce platit 180m eura? Znaci srbija placa 180m e i za tu cifru gubi 49% kompanije koju posjeduje 100%
koji je vama ....

Sta tocno ulazu oni? Obvezuju se kupit avione koji im ionako trebaju a platit ce se kreditom haha pa kredit je mogla i drzava da uzme. A da oni je dovest bolje upravljanje to je bit svega.

Zar stvarno mislite da za 180m e se nemoze naci strucnjaka koji ce pokrenut yat a jos ti ostane 49%kompanije :D

maa

neny

pre 10 godina

Idu mi na zive ove preuranjene objave i najave. Etihad nista nije odlucio ni najavio, osim neformalnih razgovora. Evo tabele pa pogledajte. Kako je moja baba govorila: "prvo skoci, pa kazi hop"
http://centreforaviation.com/analysis/etihad-reports-another-6-months-record-double-digit-growth-20-of-revenues-from-partnerships-117863

Markovic Petar

pre 10 godina

@realno

Od kada se gradjani Srbije zovu Srbijanci? Prijatelju ako imas pasos pogledaj sta tamo pise (pocev od ovog biometrijskog pa sve do crvenog). Jel se gradjani Crne Gore nazivaju Crnogorijanci? Kaze se Srbi - uvek bilo i bice.

Zapad

pre 10 godina

@nononono - u pravu si, potpuno. Srbijanski ne postoji, al je nama drag jer oznacava gedzovana, seljaka iz Srbije u opancima, nazadnjaka i uzgajivaca svinja, te jos citav jedan niz drugih posprdnih nacina da govorimo o Srbima. Imamo li za to razloga? Mi mislimo da imamo, vi mislite da nemate. I to je sve.

AlanFord

pre 10 godina

Crnogorijanci, Hrvatijanci, Mađarijanci, Makedonijanci... Nije problem, i mi ćemo tako kao vi.
(Vanitas, 10. jul 2013 18:36)

He, he, eto Grcima prihvatljivog resenja za ime-Makedonijana! K'o pica, sa sve Ljajicev paradajz! A Crnogorijanci se vec poprilicno koristi. Ulazi i u domaci recnicki standard.

indijanac

pre 10 godina

@Damjan Rebranding kompanije nije losa stvar, kada znas da stranci JAT nazivaju Joke About Time. JAT je u svetu stvorio sliku kompanije koja ima lose avione, koja kasni i koja ne placa obaveze, tako da rebranding nije los potez.

nonononono

pre 10 godina

Ne razumem zašto iko misli da će Etihad od svojih starih aviona nama stvarati DRŽAVNU low cost kompaniju? Oni će preuzeti JAT i drmaće njime kako oni hoće. Konačno!
Što se tiče gramatike, posvojni pridev od "Srbija" je "srpski" i nikako više. Izraz "srbijanski" gramatički ne postoji i stvoren je iz političkih razloga, uglavnom zlonamernih. Jel vam ikad palo na pamet kako da gramatički razlikujete Mađare iz Rumunije, Vojvodine, Slovačke, od onih iz Mađarske? Ili Hrvate iz BH od onih iz Vojvodine i onih iz Hrvatske? Nikako, naravno, jer sebi nisu smišljali "teritorijalnu pripadnost". Kao ni bilo ko normalan. Probajte prevesti na engleski "srpski" i "srbijanski".

AlekS

pre 10 godina

Sve da poverujes I na kraju bomba: od starih aviona niskobudzetna aviokompanija? Sve uspesne niskobudzetne aviokompanije imaju nove flote, wizzair, easyjet, ... sta se moze sa 40 godina starim avionima, odrzavanje ce pojesti sve pare, ne moze da se planira budget zbog neizvesnih kvarova i problema letelica ... jedino ako su karte jeftine jer ne garantuju da se stize ziv na destinaciju...
(Mirko, 10. jul 2013 15:09)

Kakva je ovo dilema Marko. Pa tu ce da udome sve "zasluzne drugove" od 45-te na ovamo. Pa nece ih valjda ostaviti na ulici ili ne daj boze na kalemegdanskoj klupi (da igraju sah) ?

baka

pre 10 godina

Termin "Srbijanac" je nastao u godinama oko raspada JU. Srbin je pripadnik etnicke elite SRBA. Svak ima pravo da se zove kako zeli i da se osjeca kako zeli. Korijeni su nam isti - Slavenski. Jahali su nas isti kroz istoriju. Ne kapiram samo kako ljubis nekog danas a sutra pucas na njega. E to je mozak za posmatranje

mali radojica

pre 10 godina

Ja ne znam odakle ljudima ovde informacija da se gube slotovi i tome slicno. JAT menja ime u Air Serbia ili Serbian Airlines (svejedno)ali ce i dalje na avionima ostati sifra ili kod YU-ANK(jedan od boinga 737). Pa toliko je avio kompanija menjalo ime(Swiss, Sabena itd.)ali su im kodovi, slotovi i tome slicno ostajali trajno. Ocigledno niko od Vas koji komentarisu ovde ne znaju sta je trgovina. Nisu ljudi iz Etihada uzeli JAT zbog nas prelepih i prepametnih dobrica, zbog Noleta njegove Jelene, Vucica sa napucenim usnama ili ti najlepsih prirodnih lepota kojih nema u vaskolikom UNIVERZUMU.Uzeli su ga bas zbog tih slotova i naleta zbog gomile gastarbajtera i cinjenice da ce oni(gastosi) pre da lete sa takvom kompanijom koja iza sebe ima jedan ETIHAD nego sa nekim manjim(BHairlines, Montenegro,CroaTIA)za koje niko nije siguran da li ce bankrotirati sutra ili prekosutra. Znaci sve ostaje isto samo se menjaju boje i naziv na jeroplanima, dug se prebacuje na Srbiju(citaj narod srpski) a gospoda iz Etihada ima da skidaju kajmak i to prilicno obilan. Jedinu korist ce mozda imati putnici jer ce se voziti modernijim avionima a i usluga ce biti drugacija(bolja i lepsa i nasmejanija)

Beogradska frajla

pre 10 godina

Ja apsolutno, ma bezuslovno verujem sve ono što piše u podgoričkim, montenegrovskim novinama. No, kako oni to vole da kažu - na muci se poznaju junaci. I zato - dont vori bi hepi. Crnogorci će već naći novog sponzora, ako ne sa Tajlanda ili iz Novog Beograda, onda sa Dedinja ili sa Slavije.
... Nego, onako usput, nađe li naš bivši ministar policije (u to vreme visokorangirani član SPS-a) ubicu onog direktora JAT-a...

patric

pre 10 godina

Nekadašnja država od 23 miliona stanovnika,uz dobar standard,imala jednu aviokompaniju.Kako se koja republika odvajala pravila je svoju vazduhoplovnu kompaniju.To je postalo satstavni deo državnosti tih republika uz zastavu,grb i himnu.To nije bilo ekonomski isplativo i kompanine su bili na teretu budžeta.A pogotovu kada se radi o malim,po broju stanovnika,državama(CG,MK,Slo)funkcionisanje sopstvenih aviokompanina nije moguće.Tako da bi jedno od rešenja bilo prodaja ovih preduzeća nekim velikim igračima.Možda je sadašnji JAT napravio pravi potez,jer male su šanse da sve aviokompanije sa prostora bivše države nadju kupca.

zeko

pre 10 godina

Nekidan u Podgorici na aerodromu gledam onaj predivni Embrear Montenegro Airlinesa i mislim si kako su Crnogorci pametni. U floti mlazni avioni samo, Embreari taman po mjeri, state of the art avioni, odvrte tri leta dok ovo Croatia Airlines prdekalo DASH jedva stigne jedan let. Tako se to radi i svaka cast Crnogorcima! Jest da je odrzavanje skuplje i potrosnja goriva veca, ali zato dva puta dnevno do Moskve i nazad bez muke. Jedini im je problem (klasicni dinaroidski sindrom) sto imaju previse direktora i sekretarica - svak hoce biti direktor. To da rijese i na konju su! Croatia Airlines, smanjiti zemaljsko osoblje za pola i pod hitno uzeti short i mid range mlazne avione, i na konju smo! Za JAT nemam recept.

RS

pre 10 godina

Nekome smeta kad se kaze srbijanac (odnosno srbin iz Srbije ;teritorijalna pripadnost) ili ne smeta kad se kaze "srbin" (etnicka pripadnost ; koja nije vezana za teritorijalnu pripadnost).Mene su u skoli ucili da je ispravno govoriti srbijanac (kao naznaka na srbina iz Srbije).Nisam pismen prije bi reko da sam polu pismen ,ali ovo sto sam naveo iznad za "srbijance" je tacno i vi to mozete provjeriti veoma lako.Izraz je nastao u 19-tom vjeku tako da to nije nesto novo ,sto bi neko izmislio iz mrznje ili uvrede vec jednostavno da odredi teritorijalnu pripadnost.Ima srba i van Srbijanske granice ,pa bas zbog tog je i stvoren taj izraz.Uvjek ce neko ili nesto da nekom smeta.Smeta i nama da nas zovete srbi iz Bosne ,srbi iz Hratske ,bosanci ,prekodrinski srbi i ne znam jos kako sve ,smeta ali je tacno i ispravno reci.Moras da postujes da bi dobio postovanje.Vi nas "vredjate" mi vas isto tako.I kao prvo mogli bi prvo da se bunite piscima i pjesnicima koji vec odavno koriste tu terminologiju ,i koji su iz Srbije.A tek onda kriviti druge sto vas tako "pogrdno" zovu.Pozdrav iz RS/BIH.

Danijel

pre 10 godina

Etihad je uspesna svetska kompanija, ima veoma brz rast i uprava zna sta hoce. Srbija sa Air Serbia mnogo dobija, Jat je isluzen brend i ne odgovara vise stanju stvari. Jedan od dobitnika je i beogradski aerodrom, postaje jedan od najfrekfentnijih aerodroma u jugoistocnoj Evropi. Spajanje linija preko hub aerodroma omogucuje putovanja iz Beograda na sve kontinente sto aerodrom cini privlacnim za putnike iz bliskih i udaljenijih zemalja Srbiji.

P.S. Neispravno je reci srbijanski, kao sto je neispravno hrvatijanski, crnogorijanski, bosnijanski, slovenijanski i td. treba koristiti ispravne termine.

Lep

pre 10 godina

@Boban Ne radi se o JAT-u vec o njegovom vlasniku tj "drzavi" odnosno vlastima. JAT je bio jedna od retkih "uspesnih" kompanija u vlasnistvu drzave koja je proizvodila kakve takve prihode i koja je punila budzet, tu su jos i EPS, Aerodrom Nikola Tesla, Javni prihodi (porezi i Carina) itd i vlast je to grcevito drzala. Drugo, bilo je pokusaja, mislim da je jedan od njih bio Wizzair, da se uspostave niskobudzetni letovi na relaciji BEG-TIV, ali vlasti u CG, a mislim i u RS, nisu dozvolile jer bi to unistilo i JAT i Montenegro Airlines kad je u pitanju ta ruta, jer putovati u Tivat za 30 EUR je ipak fenomenalno, ali ne i za one koji na spomenutim kompanijama zaradjuju, a to su vlasti obe zemlje.Cak je i Miskovicu, cini mi se, odbijena dozvola da, na toj relaciji, pokrene sopstvenu kompaniju.