Četvrtak, 31.01.2013.

21:16

Mušteriju u Srbiji niko ne brani

Zakon o zaštiti potrošača zbog brojnih manjkavosti, opet na popravnom. Propisani „primereni“ rokovi obeštećenja potraju i godinama, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Mušteriju u Srbiji niko ne brani IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 11 godina

Zato je najbolje uslikati problem koji pravi proizvod, pre servisa, fotografije i video zapis. A onda kada servis zafrkava, kontaktirati firmu koja pravi te proizvode, objasniti situaciju, sta rade serviseri i da napomenete da vise nikada necete kupiti taj i taj proizvod zbog ponasanja servisera. Servis i uvoznik, ako je vezan za taj servis, moze dobiti opomenu, a moze izgubiti licencu za uvoz i servis.
A drugo, posto se inspekcija ogradjuje, a dobijaju pare od naseg poreza, onda vise ne treba da postoji i ovime mozemo uzeti stvar u svoje ruke. Tako sto cemo se dogovoriti sa novinarima, televizijskom kucom, da se udje kod uvoznika/servisera da se snimi njihovo ponasanje i bum - eto blama na televiziji, youtube.
Ovo donje nista nije novo, jer to rade po Americi, da prikazu kako i sta rade serviseri.

Zloe

pre 11 godina

@(Jelena, 1. februar 2013 12:52)Ja sam detetu kupio ciciban i odlepile su se
vec treci dan.Otisao sam da reklamiram i odmah su mi zamenili i to model,nego da odaberem koji hocu za tu cenu ili doplata ili mi vracaju razliku.
jeste malo vristao zbog tabana,ali sam mu objasnio da mora da ima lepu formiranu nogui patike se nose samo od maja do septembra

vip he

pre 11 godina

Na sajtu VIP-a http://www.vipmobile.rs/pocetna.1.html možete videti ponudu mobilnih telefona, ali 30% tih telefona nema u realnoj ponudi tj. u VIP-ovim radnjama i nemaju te telefone duže od tri meseca.Poslao sam im mail pre sedam dana da ih *obavestim* i da se žalim i nikakav odgovor još nisam dobio. Voleo bih da neko vodi računa o tome i da zaštiti potrošače.

repus

pre 11 godina

купио мобилни телефон којије радио три дана и црко упућују ме у сервис на новом београду такозване црвенкапице они га први пут држе четрдесет и четири дана зову ме да је поправљен ја одлазим узимам телефон дођем до пола пута он опет цркне враћам се они кажу господине замена за други важи после четрдесет петог дана а пошто су ме они звали дан пре и ја потписао да сам подигао телефон иде поново од нуле ка чедрдесет петом дану други пут су ме звали четрдесет и трећи дан тада је био поправљерн али ја без новог телефона био скоро три месеца када сам отишао у радњу где сам купио они су умирали од смеха како сам прошао када сам се побунио они су ми кроз још јачи смех рекли да идем у испекцију одлазим у двадесет и седмог марта испектор каже да су немоћни тако да је страшно шта нам раде

aca

pre 11 godina

@Угурсуз блуз
"У Канади можете да вратите ципеле у року од ГОДИНУ ДАНА и нико вас неће питати зашто их враћате. Узеће ваше изношене ципеле и вратити вам новац. Сад погледајте где смо ми од њих."

Izvini molim te, ali ovako nešto niko ne može da prihvati kao istinu.

Da li bi se ti bavio proizvodnjom obuće pod takvim uslovima? Da neko kupi kvalitetnu obuću, nosi godinu dana i kada se promeni moda, donese iznošenu, a ti mu vratiš novac?

Jelena

pre 11 godina

Ne znam da li ste upoznati, ali kada kupite Ciciban cipele deci, u kutiji se nalazi papir na kome pise NACIN UPOTREBE I ODRZAVANJA OBUCE. Ako vase dete posle dva meseca izguli djon (slucaj mog deteta), nece vam biti uvazena reklamacija, jer je nacin hoda individualna karakteristika korisnika. Nikad vise necu kupiti Ciciban cipele, jer ne vode racuna o potrosacu.

Zoran

pre 11 godina

To je zato sto drzavu interesuju samo pare a ne potrosac.Kaznice trgovca sa 100.000 do jednog miliona ako slucajno nije istaknuta cena na proizvodu(moze da spadne kada potrosaci probaju) ili zbog manjka u prodavnici(a lopove do 5.000,00 i ne jure-do skora bilo do 200EUR-a) ali zato gde treba da stite kupce (kod reklamacije na kvalitet i sl.)nista ne cine jer ih i nije briga

Kidanje zivaca

pre 11 godina

Nesto slicno se desava i sa pruziocima usluga - salju ti racune, postujuci neku svoju interpretaciju Ugovora i preteci da ce te odvesti na Sud, ako ne platis nesto sto ni ne postoji u Ugovoru. Kome da se zalis? Kao da ce obicni potrosac dovesti sebe u rizik da zbog 20 evra racuna ide na Sud. I onda, sta mozes? Platis, na pravdi Boga. Umesto da postoji zastita potrosaca i u tom pravnom smislu, da preuzmu na sebe sporove gde ce im musterije biti svi primaoci usluga neke kompanije. A, ti pravnici da se placaju iz budzeta - kao sto je to uostalom u drugim zemljama EU. Ovde mi placamo drzavnu administraciju koja uopste ne radi nista, a kamoli da radi u interesu slabije strane u Ugovoru.

Sarmica

pre 11 godina

Dragi moji zemljaci nije sve tako crno u Srbiji kao što većina vidi. Živim u Češkoj skoro 20 godina a slučaj reklamirati lošu robu je nekad velika borba koja košta puno živaca. Svaki trhovac u ČR kad primi reklamiranu robu od potroača ima dužnost do 30 dana da je ili popravi ili zameni. U slučaju npr.cipela vam je za 30 dana vrate pa napišu loše ste korisili obuću , kao izvinite ali niste u pravu. Tako da sa
odljepljenom obućom možete da se slikate. Što se tehnike tiče priča može da bude i gora,vrate vam popravljenu robu ali za nedelju dana se pojavi novi ali drugačiji kvar od prethodnog. To ponovo popravljaju 30 dana pa onda opet jovo nanovo - pojavi se kvar opet na nečem sasvim trećem. Inače po svom životnom iskustvu mogu reći čim sam "otvorila usta" većina slučajeva se pomerilo ka boljem a uglavnom kupujem kod proverenih trgovaca.
Pozdrav svima u exYU

Угурсуз блуз

pre 11 godina

У Канади можете да вратите ципеле у року од ГОДИНУ ДАНА и нико вас неће питати зашто их враћате. Узеће ваше изношене ципеле и вратити вам новац. Сад погледајте где смо ми од њих.

pravnik

pre 11 godina

Situacija je loša, ali pre svega zbog bezobraznih trgovaca i neobaveštenih potrošača. Zakon vas štiti i samo insistirajte na ostvarivanju svojih prava. Ako imate sačuvan fiskalni račun, možete u roku od šest meseci da zamenite bilo koji artikal za isti takav ili da dobijete povraćaj novca, jer se u tom roku smatra da je artikal bio neispravan stavljen u promet. U periodu od šest meseci do dve godine (ako je u pitanju roba s dvogodišnjom garancijom) neispravan artikal nosite u radnju gde ste ga kupili, i moraju u roku od 15 dana da vam poprave robu ili daju zamenu. U većini slučajeva (a ovo govorim na osnovu ličnog primera) možete da zamenite robu ili dobijete povraćaj novca u roku od 15 dana od kupovine, ako niste zadovoljni kvalitetom ili nečim drugim i niko ne može zbog toga da vam zameri. Bilo je i slučajeva gde su žene kupovale venčanice, pa ih posle venčanja vraćale u butik pod izgovorom da im ne odgovaraju, i dobile pare nazad.
Dakle, ne nasedajte na trikove prodavaca, jer oni tu nisu ni na kakvom gubitku. Samo treba da vrate robu proizvođaču i to je sve. Ja sam tako menjao tablet računar 4 puta u roku od dva meseca, sve dok nisam našao onaj koji je u potpunosti "saobrazan" kako zakon kaže. Uvek su se bunili, ali nisam popuštao.

Radomir

pre 11 godina

Nije istina ,takođe sam radio kao trgovac i bio sam u više zemalja u inostranstvu te sam i upoznat na neki način kako se i tamo radi.Kao prvo imamo prizvođača pa veletrgovca,maloprodaju i kupca.Prvi prodaje prizvod drugom uz uzajamni dogovor o ceni i uslovima isti ga distibuira maloprodajama a one krajnjem potrošaču.Ukoliko nešto nije kako treba najgore prolazi kupac.Zato postoje propisi razne ustanove pa na kraju i sama inspekcija,koja bi trebala biti pravo i pravda za sve "strah i trepet".E kod nas prvo ovo "inspekcija" ne boje je se ni miševi u radnji a kamoli ko drugi.Gospodin koji kaže da nam ne treba kontrola sve još ustanove udaljava nas drastično od razvijenog i cilivizovanog sveta.Šta je garancija "Garancija je obećanje proizvođača-prodavca da će uređaj raditi onako kako se predstavlja i bez problema i kvarova određen period,ukoliko to ne bude tako dođe do nekog problema isti se obavezuje da će ga zamenuti ili popraviti (zavisi) u isto nekom određenom roku...."Kod nas od 90tih traje teška hajdučija i divlje tržište gde nema nikakvih propisa,pa smo zato i prepuni sa škart robom ili neadekvanim uslugama jer "Ko ti šta može.."Zakon o potrošačima je nedorečen zvuči markentiški jako lepo ali oni nikoga ne mogu da kazne.Onda mnogi potrošači dolaze u situaciju da mukotrpno stečen novac potroše na robu koja postaje ubrzo nesipravna i zbog svega ostaju bez para i robe...Državu smatram saučesnikom jer se za sve ovo vreme ni malo ne trudi da promeni celu situaciju!!!

Ja.

pre 11 godina

Planiram da kupim neku tehnicku robu: sporet, frizider.., pa ako neko moze da mi preporuci neko postenu radnju.
(Hvala., 1. februar 2013 09:01)

Preporucujem Tehnomaniju.

swedenonline

pre 11 godina

Kad kupujete tehnicku robu, TV i slicno, trazite da kupite demo modele koji su izlozeni u prodavnici. Nisu isti kvalitet kao ostatak robe ;)

Kozmo

pre 11 godina

Ma to treba peticija i da tuzis ministra finansija,koji je oporezovao nekvvalitetnu robu sa 20%,pa ce sam da uvede red zakone bez da ga neko moli.
Siguran sam da dva miliona zahteva neke reklamacije sigurno ima.

Miki

pre 11 godina

@gastos#
da li razumeš ovu Njegoševu misao. Pučina je ovde prikazan narod ,a ti kao autor komentara vređaš opljačkane kupce koji nisu opljačkani svojom glupošću,već bezobrazlukom proizvođača i trgovaca kojima je neka vlada ''namestila'' da mogu da varaju ovaj narod. Čude me oni kojima se dopada ovaj komentar.

Kvalitet

pre 11 godina

Samsung TV kupljen u Sloveniji i jedan kupljen u Srbiji se razlikuju pokvalitetu delova. U servisu kod prijatelja smo otvorili oba i on mi je pokayao koliko se nekvalitetniji delovi ugrađuju u ove koji se prodaju kod nas. Od tada i otvarač za konzerve kupujem preko, skinem njihov PDV, ako caranik smara dam mu pola od toga i teraj dalje...

Deki

pre 11 godina

Ja uzeo LCD tv kod jednog subotickog biznismena sa KP.
Na TV-u se pojavila fleka posle dve nedelje.
Nazvao prodavca dogovorili se, za 15 minuta sam vec gledao novi TV. Zamenio ga je bez ikakvih komentara, pitanja i nosenja u servis.
Imam garanciju 2 god.
... :)

bezmozga

pre 11 godina

Ma da bre! Srbi hoće da plate za robu i da ona radi pri tom! To samo u Srbiji ima. Treba da budemo srećni što nam je uopšte dozvoljeno da plaćamo kao normalan svet! A i ne mora da radi baš svaki TV, nisu Kinezi bezgrešni.

Zuba

pre 11 godina

Kupio LED tv u jednoj velikoj prodavnici tehnicke robe krajem novembra prosle godine.Prvog dana nije radio kako treba daljinac pa sam cekao do nove godine da mi ga zamene. A onda se pojavilo takozvano prosvetljenje (backlight bleeding)u jednom delu ekrana. Odneo prvo u prodavnicu a oni prosledili u servis da bi mi ovi rekli kako je tv u redu. Poceli su da preve mene i one koji su tu nepravilnist videli lude za moje sopstvene pare. Kada sam zvao trzisnu inspekciju (sad tek vidim iz teksta da nemaju ingerenciju) rekli su mi da ako serviser napise u reklamacionom listu da je sve u redu nemogu da trazim zamenu robe a povracaju para da i ne pominjem i da zavisi od prodavca da li ce mi izaci u susret. Na moju srecu pristali su na zamenu tv-a samo je pitanje da li ce i taj tv da bude u redu. Mi kao kupci smo dovedeni u sitaciju da se maltene pravdamo prodavcu i serviseru kada dodje do nekog kvara i da smo mi krivi ako je doslo do kvara ili nepravilnosti(osim ako stvarno nismo mehanicki sami ostetili robu).
Svi ovi problemi kupaca ce se i dalje desavati sve dotle dok se budu pisali i na brzinu donosili ovakvi nakaradni i manjkavi zakoni.

Tamo daleko

pre 11 godina

Živim i radim preko hiljadu kilometara od Srbije. U Srbiju dolazim dva do tri puta godišnje i ne ostajem više od 14 dana. 98% vremena provodim van Srbije i sa ne Srbima. Naravno pratim naše medije, slušam radio, čitam štampu(preko interneta). Dakle, mogu donekle objektivno da tvrdim, da retko gde u Evropi postoji narod koji toliko radi protiv sebe, a i to verovatno ne promišljeno, kao što to radimo mi Srbi.

Ivča

pre 11 godina

@ Nele
Ajmo redom. Šta ti pričaš.
Najveći biser imamo nepostojeću konkurenciju koja nudu 5 do 15 godina garancije. Voleo bi da mi kažeš tog proizvođača ili bilo koga ko nudui takvu garanciju od 15 god za kućne tehničke uređaje. Pre par godina jasam se žestoko posvađao u jednoj prodavnici zbog garancije. Proizvođač je čak i na pakovanju napisao 5 godina garancija, dok je trgovac stavio datum na dve godine i na to lupio pečat.

Dešava se da se neki uređaj pokvari u garantnom roku. Samo ovde imamo slučajeve novi uređaji rade 15 dana ili su već neispravni. Tako da uopšte nevidim svrhu o kojim rezervnim delovima ti pričaš. Taj uređaj treba da zamenite novim. Zamena novim uređajem teško da ide jel svi trgovci imaju uglavnom po maksimum 4 takva uređaja, pa bi bilo fer da vratite pare.

Što se carine tiče
ti očigledno nemaš pojima ili se praviš lud. Za svaku reklamaciju odnosno neispravan deo proizvođač
snosi troškove.
P.S Laptop koji sam kupio ovde i odneo ga sa sobom u inostranstvo. Tamo mu otišao hard disk.Pošto je laptop bio pod garancijom tamo su zamenili deo bez ikakve nadoknade. Pa me interesuje kakve je troškove snosio uvoznik ili prodavac tog lap topa.

Dok ne bude ogromnih novcanih kazni za nesavesne trgovce, nece se nista promeniti!

pre 11 godina

(Nele, 31. januar 2013 21:52)

Gluposti! Ovaj novi zakon sve stiti osim kupaca, treba poostriti postojeci zakon da ne mogu trgovci, uvoznici, serviseri, da rade sta hoce, vec da postuju zakon! Ovde su kupci prepusteni sami sebi, i eventualno dobroj volji prodavca! Na zapadu kada vracas neki tehnicki uredjaj odmah ti vrate pare i jos ti se izvinjavaju, a ovde te gledaju kao da si neki dzelat!

U ovoj zemlji sa garancijom mozes samo da obrises...

pre 11 godina

Odneo sam akomulator u ovlasceni servis Shop-invest (koji je skoro nov, i u garantnom roku 2 god) jer se sam od sebe ispraznio, medzutim serviser je rekao da garancija ne vazi na prazan akomulator, koji je ocigledno neispravan ili poluispravan fabricki cim je ispustio dusu! Sa autom je sve ok, jer sam pozajmio akomulator od druga i testirao ga.

Mario

pre 11 godina

Ja nisam mogao da verujem sta mi je Telekom Srbija sa svojim box paketom priredio pred novu godinu, ali kome da se zalim? Ostao sam bez vece sume novca i dosta vremena. Maltretiran i ponizavan po poslovnicama i nikom nista.

@zzz

pre 11 godina

Trgovac sam (slobodno lupajte minuse) i treba da se cuje i druga strana. Sta sam sve doziveo poslednjih godina od nasih ljudi-musterija, ogadilo mi je posao, i sve ovde. Opste je poznata stvar da u Kanadi samo "nasi" ljudi vracaju patike, klima uredjaje, ski-opremu, televizore, nakon zavrsene letnje, fudbalske, ski-sezone, sa izgovorom da nisu zadovoljni kako radi, i traze novac nazad. To Kanadjaninu ili Nemcu nikad ne bi palo na pamet. Slicno je i ovde, a ja sam se zaista svega nagledao i naslusao, covek kupi uredjaj, odradi sta mu treba i zeli da ga vrati nazad. Koji smo mi narod, pa to je za udzbenike. Takodje, tu su i oni sto samo traze "dlaku u jajetu" kad stignu kuci, to je patoloski (uvek mu nesto suska, cvrci, zuji), a kad neko tako nesto trazi on to i nadje, iako je sve u okviru fabrickih specifikacija proizvoda. To se Vam reci svaki serviser u Srbiji, cega su se sve ti jadni ljudi nagledali i naslusali, treba da imaju benificirani radni staz. Gospodo iz drustva za zastitu potrosaca, ko ce trgovce da zastiti od takvih kupaca, kakav ste zakon propisali koji ce trgovce da zastiti? Takvi kupci koriste rupe u zakonu ne bi li zloupotrebili svoja prava, a trgovci trpe, po njihovoj je grbaci i novcaniku, i posle sto se zatvaraju firme i ljudi ostaju bez posla... Marze su mozda velike kod velikih lanaca, uvoznika i td, ali mali trgovci rade na granici isplativosti. Ne treba da izmisljamo toplu vodu, vec jednostavno prepisemo Zapadnjacke zakone i sprovodimo ih.

Kraducko

pre 11 godina

Isti komentar kao za kraduckanje do 5000 dinara - brzi sud!
Nastao problem sa prodavcem, ja sam u pravu, tuzim ih posto je sve jasno "brzom sudu za kristalno jasne slucajeve" i dobijem ih u roku od mesec dana. 1 takav sudija bi mogao da resi bar 5 slucaja dnevno - dosta mu je po jedan sat za tako banalne predmete.

Pre 5 godina umre mom laptopu hard disk.
Odnesem ga u servis, tamo ga zadrze tacno 40 dana koliki je najduzi moguci rok.
Zamene uredno, ali... Zamene i tastaturu kojoj taster 0 i ne radi najbolje. Znam iz prostog razloga, moja je imala stari simbol za Windows, ta nova je imala Vistin, a Vista se nije jos ni pojavila kada je laptop napravljen.

Andjelcici su mi ponudili da im ga ponovo donesem, i naravno da nisam :)

Musterija je uvek u pravu.

pre 11 godina

Kao trgovac mogu da kažem da je zakon mnogo više na štetu trgovaca nego kupaca...
(Nele, 31. januar 2013 21:52)

Pa kada uvoznik uveze neku tehnicku robu, treba odmah za nju da nabavi i rezervne delove, a ne da ceka da se uredjaj pokvari, pa da uveze deo! To se tako ne radi!
A sto se tice toga da ima svakakvih kupaca, ima! ali 100x su gori prodavci, serviseri, uvoznici...

swedenonline

pre 11 godina

u prvih 30 dana sto je ocigledno da roba ima fabricku gresku, momentalna zamena robe ili povracaj novca, u Svedskoj. Cak sto vise imate pravo da povratite novac u istom tom periodu ako niste zadovoljni funkcionisanjem aparats u vasim kucnim uslovima. Princip u zakonu se zove: otvorena kupovina.

sjit f

pre 11 godina

napisu zakon pa jos 10 puta ide na ispravak i dopunu..to ga pisu one lenstine u skupstini koje primaju platu od nasih poreza. mrzim da kupujem novu robu u srbiji bas zbog ovakvoh problema...pre nabavim polovan racunar u inostransto,duze ce da traje nego nasa evropska roba

Vla Dan

pre 11 godina

@Nele
Iovako uvozite razne krševe,a sta bi tek bilo da se ukinu atesti..sta mislis da se ukine provera ispravnosti vode koju pijes?I to kosta,sve nas a ne samo tvoje sebicno trgovacko d..e,traje dugo,itd.Ili,da se ponovo uvedu standardi kvaliteta kao po JUS-u,koji su bili mnogo ostriji.To bi bilo lepo.

samo da vam kazem

pre 11 godina

@Nele a sto kada vec poredis sa eu, zasto ne kazes da je tamo tehnika povoljnija 20-30%, mozda i vise? Dovoljno se trgovci ugrade u cenu. Tako da nemoj da kazes da godinama radis sa gubitkom.

petarV

pre 11 godina

Godinama sam bio komercijalista u jednim od najjačih trgovinskih lanaca u Srbiji...

Ko bre da štiti kupce,kada svaki inspektor dobija poklone?
Znajte da se skoro svaka vaša žalba...svaki neprijavljeni radnik...svako neizdavanje fisklanog računa...itd...itd...završi time što inspektor izabere šta mu treba iz ponude koju imaju u radnji gde je nastao problem...dođe u magacin utovari...kuhinju,šporet,lcd,servis za ručavanje,kućnu teretanu (zavisi za koliko se isprsio)...

Da ne pričam o inspektorima koji treba da atestiraju robu iz koje vi jedete...sa kojom vam se deca igraju...a koja nikada ne vidi labaratoriju za ispitivanje,već je inspektor odnese kući.

Nisu oni najgori..."ratel" pušta provajdere da sami odlučuju da li kradu kupce...i dozvoljava im da vam raskinu ugovor i naplaćuju i po 15-20 meseci unapred,za uslugu koju vam ni neće pružiti. Što se kaže "neosnovano bogaćenje".

U Srbiji je najgore biti Srbin i još kupac-korisnik!

zzz

pre 11 godina

hahah komedija... kupio samsungov tablet u gigatronu koji je necija cela plata u Srbiji, displej neispravan bio, imao neka nepravilna osvetljenja. Odnesem ga licno (jer su mi tako rekli da moram) u njihov nazovi servis na Banovo brdo. Vrate mi ga iz servisa sa izvestajem da je uredjaj "u redu". Ja odem opet ali direktno u servis koji salju objasnim problem i evo cekam opet da me obaveste... verovatno ce potrajati jos 2 nedelje. Od kako sam kupio tablet vise je u servisu nego kod mene. Gde ja zivim jbt, gde SVI MI zivimo!

Trgovac

pre 11 godina

Gluposti. Imali smo mušteriju koja je kupila nov laptop kome se ne puni baterija problem je resen za 4 dana, uz saradnju servisa, nas i uvoznika zamenom za novi uređaj. Problemi nastaju kad neko kupi tv od 250.000 din i posle 3 meseca bi da ga menja za drugi veći od 70 inča . Kad dobije odgovor da to ne može , onda uloži reklamaciju na tobože blede boje i onda bi zvao inspekciju koja bi došla da ucenjuje nalazeći bilo kakav propust u radnji, da se kupcu ispuni želja ili da on dobije neki gadžet pa da ne kažnjava.

Cobrety

pre 11 godina

Zakon je los, imam problema sa reklamacijom domaceg Punta Classica, i mesecima ne mogu da ostvarim svoje pravo, stigao mi je neispravan auto. Samo je sud resenje.

ovce ..... beee

pre 11 godina

kupio frizider u merkuru, doterali i ukljucio a on neispravan... vozali me 3 meseca i na kraju ga jedva nekako opravili... zalio sam se " i levo i desno"... najbolji odgovor dobio od trzisne inspekcije da su oni tu da zastite merkur koji je jedna jako dobra firma... cirkus...

Ljubomir

pre 11 godina

Kao i mnogo puta do sada, i ovim zakonom nas je vlast propisno namagarcila.

Naime, zakon kao zakon i nije loš, ima dobrih stvari u njemu. Problem je u tome što ni na jedan način nije propisao način ostvarivanja prava koja su istim definisana.

Zakon uopšte nije nedefinisan, sve probleme vezane za saobraznost i način ostvarivanja garancije zakon je rešio u 51., 54. i 55. članu. Problem je što se trgovci prave naivni i ne žele da ispoštuju te tačke, prvenstveno kada se radi o roku servisiranja i još više zameni neispravnog uređaja iako član 54 jednostavno kaže "Potrošač, na prvom mestu, može da bira između zahteva da se nesaobraznost otkloni opravkom ili zamenom."
Tu nema nikakve dvosmislenosti.

Ono gde je zakon omanuo je činjenica da to što ste u pravu ništa ne znači jer nema ko da se izbori za vas - inspekcija nema pravo da ništa naredi prodavcu izuzev da ga natera da vam u roku od 15 dana kaže šta je sa vašom robom (ne i da je popravi ili zameni). Vama ostaje da tužite (što znamo koliko košta i traje).
Druga mogućnost je da se obratite nekom društu za zaštitu potrošača što je prava glupost jer isti nemaju NIKAKVA OVLAŠĆENJA izuzev da se svađaju (bezuspešno) sa trgovcima a i to obave jednim tel. razgovorom od 5 min i odustanu.
Dakle, treba nam telo koje može naterati trgovca (ne servis) da poštuje zakon. Tela koja to ne mogu (a ima ih preko 100 raznih udruženja potrošača) ugasiti i uštedeti pare.

Sve drugo je zamlaćivanje naroda i trošenje para.

Nele

pre 11 godina

Kao trgovac mogu da kažem da je zakon mnogo više na štetu trgovaca nego kupaca. Uvek se trudimo kupcima da izadjemo u susret ali su kupci sve teži i bezobrazniji. Neopravdani zahtevi, "nepostojece" reklamacije, neosnovano nezadovoljstvo. U isto vreme imamo nelojalnu konkurenciju koja nudi garancije od 5, 10 , 15 godina na nešto čemu je radni vek maksimalno 5 godina a proizvodjač daje 2 godine. Još nešto treba da shvate svi, mi nismo u eu a mnogi propisi eu se primenjuju kod nas (atesti, i ovaj zakon je puka kopija), kad treba da uvezemo rezervni deo procedura zbog carine, atesta i svega traje bar 3-5 dana, u idealnom slučaju sve da se završi treba tri nedelje (da se uređaj primi, naruči deo, odradi carina, deo dopremi, ugradi a posle toga se uređaj kvalitetno testira), stoga 8 dana može da bude priča koja prolazi u americi i eu, u Srbiji jednostavno ne može da prođe. Ukinite carinsku proceduru, atestiranja, ratele i ostale gluposti i imaćete kvalitetnu servisnu uslugu.

petarV

pre 11 godina

Godinama sam bio komercijalista u jednim od najjačih trgovinskih lanaca u Srbiji...

Ko bre da štiti kupce,kada svaki inspektor dobija poklone?
Znajte da se skoro svaka vaša žalba...svaki neprijavljeni radnik...svako neizdavanje fisklanog računa...itd...itd...završi time što inspektor izabere šta mu treba iz ponude koju imaju u radnji gde je nastao problem...dođe u magacin utovari...kuhinju,šporet,lcd,servis za ručavanje,kućnu teretanu (zavisi za koliko se isprsio)...

Da ne pričam o inspektorima koji treba da atestiraju robu iz koje vi jedete...sa kojom vam se deca igraju...a koja nikada ne vidi labaratoriju za ispitivanje,već je inspektor odnese kući.

Nisu oni najgori..."ratel" pušta provajdere da sami odlučuju da li kradu kupce...i dozvoljava im da vam raskinu ugovor i naplaćuju i po 15-20 meseci unapred,za uslugu koju vam ni neće pružiti. Što se kaže "neosnovano bogaćenje".

U Srbiji je najgore biti Srbin i još kupac-korisnik!

ovce ..... beee

pre 11 godina

kupio frizider u merkuru, doterali i ukljucio a on neispravan... vozali me 3 meseca i na kraju ga jedva nekako opravili... zalio sam se " i levo i desno"... najbolji odgovor dobio od trzisne inspekcije da su oni tu da zastite merkur koji je jedna jako dobra firma... cirkus...

zzz

pre 11 godina

hahah komedija... kupio samsungov tablet u gigatronu koji je necija cela plata u Srbiji, displej neispravan bio, imao neka nepravilna osvetljenja. Odnesem ga licno (jer su mi tako rekli da moram) u njihov nazovi servis na Banovo brdo. Vrate mi ga iz servisa sa izvestajem da je uredjaj "u redu". Ja odem opet ali direktno u servis koji salju objasnim problem i evo cekam opet da me obaveste... verovatno ce potrajati jos 2 nedelje. Od kako sam kupio tablet vise je u servisu nego kod mene. Gde ja zivim jbt, gde SVI MI zivimo!

Ljubomir

pre 11 godina

Kao i mnogo puta do sada, i ovim zakonom nas je vlast propisno namagarcila.

Naime, zakon kao zakon i nije loš, ima dobrih stvari u njemu. Problem je u tome što ni na jedan način nije propisao način ostvarivanja prava koja su istim definisana.

Zakon uopšte nije nedefinisan, sve probleme vezane za saobraznost i način ostvarivanja garancije zakon je rešio u 51., 54. i 55. članu. Problem je što se trgovci prave naivni i ne žele da ispoštuju te tačke, prvenstveno kada se radi o roku servisiranja i još više zameni neispravnog uređaja iako član 54 jednostavno kaže "Potrošač, na prvom mestu, može da bira između zahteva da se nesaobraznost otkloni opravkom ili zamenom."
Tu nema nikakve dvosmislenosti.

Ono gde je zakon omanuo je činjenica da to što ste u pravu ništa ne znači jer nema ko da se izbori za vas - inspekcija nema pravo da ništa naredi prodavcu izuzev da ga natera da vam u roku od 15 dana kaže šta je sa vašom robom (ne i da je popravi ili zameni). Vama ostaje da tužite (što znamo koliko košta i traje).
Druga mogućnost je da se obratite nekom društu za zaštitu potrošača što je prava glupost jer isti nemaju NIKAKVA OVLAŠĆENJA izuzev da se svađaju (bezuspešno) sa trgovcima a i to obave jednim tel. razgovorom od 5 min i odustanu.
Dakle, treba nam telo koje može naterati trgovca (ne servis) da poštuje zakon. Tela koja to ne mogu (a ima ih preko 100 raznih udruženja potrošača) ugasiti i uštedeti pare.

Sve drugo je zamlaćivanje naroda i trošenje para.

Cobrety

pre 11 godina

Zakon je los, imam problema sa reklamacijom domaceg Punta Classica, i mesecima ne mogu da ostvarim svoje pravo, stigao mi je neispravan auto. Samo je sud resenje.

Musterija je uvek u pravu.

pre 11 godina

Kao trgovac mogu da kažem da je zakon mnogo više na štetu trgovaca nego kupaca...
(Nele, 31. januar 2013 21:52)

Pa kada uvoznik uveze neku tehnicku robu, treba odmah za nju da nabavi i rezervne delove, a ne da ceka da se uredjaj pokvari, pa da uveze deo! To se tako ne radi!
A sto se tice toga da ima svakakvih kupaca, ima! ali 100x su gori prodavci, serviseri, uvoznici...

samo da vam kazem

pre 11 godina

@Nele a sto kada vec poredis sa eu, zasto ne kazes da je tamo tehnika povoljnija 20-30%, mozda i vise? Dovoljno se trgovci ugrade u cenu. Tako da nemoj da kazes da godinama radis sa gubitkom.

swedenonline

pre 11 godina

u prvih 30 dana sto je ocigledno da roba ima fabricku gresku, momentalna zamena robe ili povracaj novca, u Svedskoj. Cak sto vise imate pravo da povratite novac u istom tom periodu ako niste zadovoljni funkcionisanjem aparats u vasim kucnim uslovima. Princip u zakonu se zove: otvorena kupovina.

Nele

pre 11 godina

Kao trgovac mogu da kažem da je zakon mnogo više na štetu trgovaca nego kupaca. Uvek se trudimo kupcima da izadjemo u susret ali su kupci sve teži i bezobrazniji. Neopravdani zahtevi, "nepostojece" reklamacije, neosnovano nezadovoljstvo. U isto vreme imamo nelojalnu konkurenciju koja nudi garancije od 5, 10 , 15 godina na nešto čemu je radni vek maksimalno 5 godina a proizvodjač daje 2 godine. Još nešto treba da shvate svi, mi nismo u eu a mnogi propisi eu se primenjuju kod nas (atesti, i ovaj zakon je puka kopija), kad treba da uvezemo rezervni deo procedura zbog carine, atesta i svega traje bar 3-5 dana, u idealnom slučaju sve da se završi treba tri nedelje (da se uređaj primi, naruči deo, odradi carina, deo dopremi, ugradi a posle toga se uređaj kvalitetno testira), stoga 8 dana može da bude priča koja prolazi u americi i eu, u Srbiji jednostavno ne može da prođe. Ukinite carinsku proceduru, atestiranja, ratele i ostale gluposti i imaćete kvalitetnu servisnu uslugu.

Kraducko

pre 11 godina

Isti komentar kao za kraduckanje do 5000 dinara - brzi sud!
Nastao problem sa prodavcem, ja sam u pravu, tuzim ih posto je sve jasno "brzom sudu za kristalno jasne slucajeve" i dobijem ih u roku od mesec dana. 1 takav sudija bi mogao da resi bar 5 slucaja dnevno - dosta mu je po jedan sat za tako banalne predmete.

Pre 5 godina umre mom laptopu hard disk.
Odnesem ga u servis, tamo ga zadrze tacno 40 dana koliki je najduzi moguci rok.
Zamene uredno, ali... Zamene i tastaturu kojoj taster 0 i ne radi najbolje. Znam iz prostog razloga, moja je imala stari simbol za Windows, ta nova je imala Vistin, a Vista se nije jos ni pojavila kada je laptop napravljen.

Andjelcici su mi ponudili da im ga ponovo donesem, i naravno da nisam :)

sjit f

pre 11 godina

napisu zakon pa jos 10 puta ide na ispravak i dopunu..to ga pisu one lenstine u skupstini koje primaju platu od nasih poreza. mrzim da kupujem novu robu u srbiji bas zbog ovakvoh problema...pre nabavim polovan racunar u inostransto,duze ce da traje nego nasa evropska roba

Vla Dan

pre 11 godina

@Nele
Iovako uvozite razne krševe,a sta bi tek bilo da se ukinu atesti..sta mislis da se ukine provera ispravnosti vode koju pijes?I to kosta,sve nas a ne samo tvoje sebicno trgovacko d..e,traje dugo,itd.Ili,da se ponovo uvedu standardi kvaliteta kao po JUS-u,koji su bili mnogo ostriji.To bi bilo lepo.

Tamo daleko

pre 11 godina

Živim i radim preko hiljadu kilometara od Srbije. U Srbiju dolazim dva do tri puta godišnje i ne ostajem više od 14 dana. 98% vremena provodim van Srbije i sa ne Srbima. Naravno pratim naše medije, slušam radio, čitam štampu(preko interneta). Dakle, mogu donekle objektivno da tvrdim, da retko gde u Evropi postoji narod koji toliko radi protiv sebe, a i to verovatno ne promišljeno, kao što to radimo mi Srbi.

Trgovac

pre 11 godina

Gluposti. Imali smo mušteriju koja je kupila nov laptop kome se ne puni baterija problem je resen za 4 dana, uz saradnju servisa, nas i uvoznika zamenom za novi uređaj. Problemi nastaju kad neko kupi tv od 250.000 din i posle 3 meseca bi da ga menja za drugi veći od 70 inča . Kad dobije odgovor da to ne može , onda uloži reklamaciju na tobože blede boje i onda bi zvao inspekciju koja bi došla da ucenjuje nalazeći bilo kakav propust u radnji, da se kupcu ispuni želja ili da on dobije neki gadžet pa da ne kažnjava.

Kvalitet

pre 11 godina

Samsung TV kupljen u Sloveniji i jedan kupljen u Srbiji se razlikuju pokvalitetu delova. U servisu kod prijatelja smo otvorili oba i on mi je pokayao koliko se nekvalitetniji delovi ugrađuju u ove koji se prodaju kod nas. Od tada i otvarač za konzerve kupujem preko, skinem njihov PDV, ako caranik smara dam mu pola od toga i teraj dalje...

U ovoj zemlji sa garancijom mozes samo da obrises...

pre 11 godina

Odneo sam akomulator u ovlasceni servis Shop-invest (koji je skoro nov, i u garantnom roku 2 god) jer se sam od sebe ispraznio, medzutim serviser je rekao da garancija ne vazi na prazan akomulator, koji je ocigledno neispravan ili poluispravan fabricki cim je ispustio dusu! Sa autom je sve ok, jer sam pozajmio akomulator od druga i testirao ga.

bezmozga

pre 11 godina

Ma da bre! Srbi hoće da plate za robu i da ona radi pri tom! To samo u Srbiji ima. Treba da budemo srećni što nam je uopšte dozvoljeno da plaćamo kao normalan svet! A i ne mora da radi baš svaki TV, nisu Kinezi bezgrešni.

Ivča

pre 11 godina

@ Nele
Ajmo redom. Šta ti pričaš.
Najveći biser imamo nepostojeću konkurenciju koja nudu 5 do 15 godina garancije. Voleo bi da mi kažeš tog proizvođača ili bilo koga ko nudui takvu garanciju od 15 god za kućne tehničke uređaje. Pre par godina jasam se žestoko posvađao u jednoj prodavnici zbog garancije. Proizvođač je čak i na pakovanju napisao 5 godina garancija, dok je trgovac stavio datum na dve godine i na to lupio pečat.

Dešava se da se neki uređaj pokvari u garantnom roku. Samo ovde imamo slučajeve novi uređaji rade 15 dana ili su već neispravni. Tako da uopšte nevidim svrhu o kojim rezervnim delovima ti pričaš. Taj uređaj treba da zamenite novim. Zamena novim uređajem teško da ide jel svi trgovci imaju uglavnom po maksimum 4 takva uređaja, pa bi bilo fer da vratite pare.

Što se carine tiče
ti očigledno nemaš pojima ili se praviš lud. Za svaku reklamaciju odnosno neispravan deo proizvođač
snosi troškove.
P.S Laptop koji sam kupio ovde i odneo ga sa sobom u inostranstvo. Tamo mu otišao hard disk.Pošto je laptop bio pod garancijom tamo su zamenili deo bez ikakve nadoknade. Pa me interesuje kakve je troškove snosio uvoznik ili prodavac tog lap topa.

Radomir

pre 11 godina

Nije istina ,takođe sam radio kao trgovac i bio sam u više zemalja u inostranstvu te sam i upoznat na neki način kako se i tamo radi.Kao prvo imamo prizvođača pa veletrgovca,maloprodaju i kupca.Prvi prodaje prizvod drugom uz uzajamni dogovor o ceni i uslovima isti ga distibuira maloprodajama a one krajnjem potrošaču.Ukoliko nešto nije kako treba najgore prolazi kupac.Zato postoje propisi razne ustanove pa na kraju i sama inspekcija,koja bi trebala biti pravo i pravda za sve "strah i trepet".E kod nas prvo ovo "inspekcija" ne boje je se ni miševi u radnji a kamoli ko drugi.Gospodin koji kaže da nam ne treba kontrola sve još ustanove udaljava nas drastično od razvijenog i cilivizovanog sveta.Šta je garancija "Garancija je obećanje proizvođača-prodavca da će uređaj raditi onako kako se predstavlja i bez problema i kvarova određen period,ukoliko to ne bude tako dođe do nekog problema isti se obavezuje da će ga zamenuti ili popraviti (zavisi) u isto nekom određenom roku...."Kod nas od 90tih traje teška hajdučija i divlje tržište gde nema nikakvih propisa,pa smo zato i prepuni sa škart robom ili neadekvanim uslugama jer "Ko ti šta može.."Zakon o potrošačima je nedorečen zvuči markentiški jako lepo ali oni nikoga ne mogu da kazne.Onda mnogi potrošači dolaze u situaciju da mukotrpno stečen novac potroše na robu koja postaje ubrzo nesipravna i zbog svega ostaju bez para i robe...Državu smatram saučesnikom jer se za sve ovo vreme ni malo ne trudi da promeni celu situaciju!!!

Mario

pre 11 godina

Ja nisam mogao da verujem sta mi je Telekom Srbija sa svojim box paketom priredio pred novu godinu, ali kome da se zalim? Ostao sam bez vece sume novca i dosta vremena. Maltretiran i ponizavan po poslovnicama i nikom nista.

Deki

pre 11 godina

Ja uzeo LCD tv kod jednog subotickog biznismena sa KP.
Na TV-u se pojavila fleka posle dve nedelje.
Nazvao prodavca dogovorili se, za 15 minuta sam vec gledao novi TV. Zamenio ga je bez ikakvih komentara, pitanja i nosenja u servis.
Imam garanciju 2 god.
... :)

@zzz

pre 11 godina

Trgovac sam (slobodno lupajte minuse) i treba da se cuje i druga strana. Sta sam sve doziveo poslednjih godina od nasih ljudi-musterija, ogadilo mi je posao, i sve ovde. Opste je poznata stvar da u Kanadi samo "nasi" ljudi vracaju patike, klima uredjaje, ski-opremu, televizore, nakon zavrsene letnje, fudbalske, ski-sezone, sa izgovorom da nisu zadovoljni kako radi, i traze novac nazad. To Kanadjaninu ili Nemcu nikad ne bi palo na pamet. Slicno je i ovde, a ja sam se zaista svega nagledao i naslusao, covek kupi uredjaj, odradi sta mu treba i zeli da ga vrati nazad. Koji smo mi narod, pa to je za udzbenike. Takodje, tu su i oni sto samo traze "dlaku u jajetu" kad stignu kuci, to je patoloski (uvek mu nesto suska, cvrci, zuji), a kad neko tako nesto trazi on to i nadje, iako je sve u okviru fabrickih specifikacija proizvoda. To se Vam reci svaki serviser u Srbiji, cega su se sve ti jadni ljudi nagledali i naslusali, treba da imaju benificirani radni staz. Gospodo iz drustva za zastitu potrosaca, ko ce trgovce da zastiti od takvih kupaca, kakav ste zakon propisali koji ce trgovce da zastiti? Takvi kupci koriste rupe u zakonu ne bi li zloupotrebili svoja prava, a trgovci trpe, po njihovoj je grbaci i novcaniku, i posle sto se zatvaraju firme i ljudi ostaju bez posla... Marze su mozda velike kod velikih lanaca, uvoznika i td, ali mali trgovci rade na granici isplativosti. Ne treba da izmisljamo toplu vodu, vec jednostavno prepisemo Zapadnjacke zakone i sprovodimo ih.

Dok ne bude ogromnih novcanih kazni za nesavesne trgovce, nece se nista promeniti!

pre 11 godina

(Nele, 31. januar 2013 21:52)

Gluposti! Ovaj novi zakon sve stiti osim kupaca, treba poostriti postojeci zakon da ne mogu trgovci, uvoznici, serviseri, da rade sta hoce, vec da postuju zakon! Ovde su kupci prepusteni sami sebi, i eventualno dobroj volji prodavca! Na zapadu kada vracas neki tehnicki uredjaj odmah ti vrate pare i jos ti se izvinjavaju, a ovde te gledaju kao da si neki dzelat!

Zuba

pre 11 godina

Kupio LED tv u jednoj velikoj prodavnici tehnicke robe krajem novembra prosle godine.Prvog dana nije radio kako treba daljinac pa sam cekao do nove godine da mi ga zamene. A onda se pojavilo takozvano prosvetljenje (backlight bleeding)u jednom delu ekrana. Odneo prvo u prodavnicu a oni prosledili u servis da bi mi ovi rekli kako je tv u redu. Poceli su da preve mene i one koji su tu nepravilnist videli lude za moje sopstvene pare. Kada sam zvao trzisnu inspekciju (sad tek vidim iz teksta da nemaju ingerenciju) rekli su mi da ako serviser napise u reklamacionom listu da je sve u redu nemogu da trazim zamenu robe a povracaju para da i ne pominjem i da zavisi od prodavca da li ce mi izaci u susret. Na moju srecu pristali su na zamenu tv-a samo je pitanje da li ce i taj tv da bude u redu. Mi kao kupci smo dovedeni u sitaciju da se maltene pravdamo prodavcu i serviseru kada dodje do nekog kvara i da smo mi krivi ako je doslo do kvara ili nepravilnosti(osim ako stvarno nismo mehanicki sami ostetili robu).
Svi ovi problemi kupaca ce se i dalje desavati sve dotle dok se budu pisali i na brzinu donosili ovakvi nakaradni i manjkavi zakoni.

Miki

pre 11 godina

@gastos#
da li razumeš ovu Njegoševu misao. Pučina je ovde prikazan narod ,a ti kao autor komentara vređaš opljačkane kupce koji nisu opljačkani svojom glupošću,već bezobrazlukom proizvođača i trgovaca kojima je neka vlada ''namestila'' da mogu da varaju ovaj narod. Čude me oni kojima se dopada ovaj komentar.

Угурсуз блуз

pre 11 godina

У Канади можете да вратите ципеле у року од ГОДИНУ ДАНА и нико вас неће питати зашто их враћате. Узеће ваше изношене ципеле и вратити вам новац. Сад погледајте где смо ми од њих.

repus

pre 11 godina

купио мобилни телефон којије радио три дана и црко упућују ме у сервис на новом београду такозване црвенкапице они га први пут држе четрдесет и четири дана зову ме да је поправљен ја одлазим узимам телефон дођем до пола пута он опет цркне враћам се они кажу господине замена за други важи после четрдесет петог дана а пошто су ме они звали дан пре и ја потписао да сам подигао телефон иде поново од нуле ка чедрдесет петом дану други пут су ме звали четрдесет и трећи дан тада је био поправљерн али ја без новог телефона био скоро три месеца када сам отишао у радњу где сам купио они су умирали од смеха како сам прошао када сам се побунио они су ми кроз још јачи смех рекли да идем у испекцију одлазим у двадесет и седмог марта испектор каже да су немоћни тако да је страшно шта нам раде

vip he

pre 11 godina

Na sajtu VIP-a http://www.vipmobile.rs/pocetna.1.html možete videti ponudu mobilnih telefona, ali 30% tih telefona nema u realnoj ponudi tj. u VIP-ovim radnjama i nemaju te telefone duže od tri meseca.Poslao sam im mail pre sedam dana da ih *obavestim* i da se žalim i nikakav odgovor još nisam dobio. Voleo bih da neko vodi računa o tome i da zaštiti potrošače.

aca

pre 11 godina

@Угурсуз блуз
"У Канади можете да вратите ципеле у року од ГОДИНУ ДАНА и нико вас неће питати зашто их враћате. Узеће ваше изношене ципеле и вратити вам новац. Сад погледајте где смо ми од њих."

Izvini molim te, ali ovako nešto niko ne može da prihvati kao istinu.

Da li bi se ti bavio proizvodnjom obuće pod takvim uslovima? Da neko kupi kvalitetnu obuću, nosi godinu dana i kada se promeni moda, donese iznošenu, a ti mu vratiš novac?

Zoran

pre 11 godina

To je zato sto drzavu interesuju samo pare a ne potrosac.Kaznice trgovca sa 100.000 do jednog miliona ako slucajno nije istaknuta cena na proizvodu(moze da spadne kada potrosaci probaju) ili zbog manjka u prodavnici(a lopove do 5.000,00 i ne jure-do skora bilo do 200EUR-a) ali zato gde treba da stite kupce (kod reklamacije na kvalitet i sl.)nista ne cine jer ih i nije briga

swedenonline

pre 11 godina

Kad kupujete tehnicku robu, TV i slicno, trazite da kupite demo modele koji su izlozeni u prodavnici. Nisu isti kvalitet kao ostatak robe ;)

Kozmo

pre 11 godina

Ma to treba peticija i da tuzis ministra finansija,koji je oporezovao nekvvalitetnu robu sa 20%,pa ce sam da uvede red zakone bez da ga neko moli.
Siguran sam da dva miliona zahteva neke reklamacije sigurno ima.

Ja.

pre 11 godina

Planiram da kupim neku tehnicku robu: sporet, frizider.., pa ako neko moze da mi preporuci neko postenu radnju.
(Hvala., 1. februar 2013 09:01)

Preporucujem Tehnomaniju.

Kidanje zivaca

pre 11 godina

Nesto slicno se desava i sa pruziocima usluga - salju ti racune, postujuci neku svoju interpretaciju Ugovora i preteci da ce te odvesti na Sud, ako ne platis nesto sto ni ne postoji u Ugovoru. Kome da se zalis? Kao da ce obicni potrosac dovesti sebe u rizik da zbog 20 evra racuna ide na Sud. I onda, sta mozes? Platis, na pravdi Boga. Umesto da postoji zastita potrosaca i u tom pravnom smislu, da preuzmu na sebe sporove gde ce im musterije biti svi primaoci usluga neke kompanije. A, ti pravnici da se placaju iz budzeta - kao sto je to uostalom u drugim zemljama EU. Ovde mi placamo drzavnu administraciju koja uopste ne radi nista, a kamoli da radi u interesu slabije strane u Ugovoru.

Jelena

pre 11 godina

Ne znam da li ste upoznati, ali kada kupite Ciciban cipele deci, u kutiji se nalazi papir na kome pise NACIN UPOTREBE I ODRZAVANJA OBUCE. Ako vase dete posle dva meseca izguli djon (slucaj mog deteta), nece vam biti uvazena reklamacija, jer je nacin hoda individualna karakteristika korisnika. Nikad vise necu kupiti Ciciban cipele, jer ne vode racuna o potrosacu.

pravnik

pre 11 godina

Situacija je loša, ali pre svega zbog bezobraznih trgovaca i neobaveštenih potrošača. Zakon vas štiti i samo insistirajte na ostvarivanju svojih prava. Ako imate sačuvan fiskalni račun, možete u roku od šest meseci da zamenite bilo koji artikal za isti takav ili da dobijete povraćaj novca, jer se u tom roku smatra da je artikal bio neispravan stavljen u promet. U periodu od šest meseci do dve godine (ako je u pitanju roba s dvogodišnjom garancijom) neispravan artikal nosite u radnju gde ste ga kupili, i moraju u roku od 15 dana da vam poprave robu ili daju zamenu. U većini slučajeva (a ovo govorim na osnovu ličnog primera) možete da zamenite robu ili dobijete povraćaj novca u roku od 15 dana od kupovine, ako niste zadovoljni kvalitetom ili nečim drugim i niko ne može zbog toga da vam zameri. Bilo je i slučajeva gde su žene kupovale venčanice, pa ih posle venčanja vraćale u butik pod izgovorom da im ne odgovaraju, i dobile pare nazad.
Dakle, ne nasedajte na trikove prodavaca, jer oni tu nisu ni na kakvom gubitku. Samo treba da vrate robu proizvođaču i to je sve. Ja sam tako menjao tablet računar 4 puta u roku od dva meseca, sve dok nisam našao onaj koji je u potpunosti "saobrazan" kako zakon kaže. Uvek su se bunili, ali nisam popuštao.

Zloe

pre 11 godina

@(Jelena, 1. februar 2013 12:52)Ja sam detetu kupio ciciban i odlepile su se
vec treci dan.Otisao sam da reklamiram i odmah su mi zamenili i to model,nego da odaberem koji hocu za tu cenu ili doplata ili mi vracaju razliku.
jeste malo vristao zbog tabana,ali sam mu objasnio da mora da ima lepu formiranu nogui patike se nose samo od maja do septembra

Sarmica

pre 11 godina

Dragi moji zemljaci nije sve tako crno u Srbiji kao što većina vidi. Živim u Češkoj skoro 20 godina a slučaj reklamirati lošu robu je nekad velika borba koja košta puno živaca. Svaki trhovac u ČR kad primi reklamiranu robu od potroača ima dužnost do 30 dana da je ili popravi ili zameni. U slučaju npr.cipela vam je za 30 dana vrate pa napišu loše ste korisili obuću , kao izvinite ali niste u pravu. Tako da sa
odljepljenom obućom možete da se slikate. Što se tehnike tiče priča može da bude i gora,vrate vam popravljenu robu ali za nedelju dana se pojavi novi ali drugačiji kvar od prethodnog. To ponovo popravljaju 30 dana pa onda opet jovo nanovo - pojavi se kvar opet na nečem sasvim trećem. Inače po svom životnom iskustvu mogu reći čim sam "otvorila usta" većina slučajeva se pomerilo ka boljem a uglavnom kupujem kod proverenih trgovaca.
Pozdrav svima u exYU

Aleksandar

pre 11 godina

Zato je najbolje uslikati problem koji pravi proizvod, pre servisa, fotografije i video zapis. A onda kada servis zafrkava, kontaktirati firmu koja pravi te proizvode, objasniti situaciju, sta rade serviseri i da napomenete da vise nikada necete kupiti taj i taj proizvod zbog ponasanja servisera. Servis i uvoznik, ako je vezan za taj servis, moze dobiti opomenu, a moze izgubiti licencu za uvoz i servis.
A drugo, posto se inspekcija ogradjuje, a dobijaju pare od naseg poreza, onda vise ne treba da postoji i ovime mozemo uzeti stvar u svoje ruke. Tako sto cemo se dogovoriti sa novinarima, televizijskom kucom, da se udje kod uvoznika/servisera da se snimi njihovo ponasanje i bum - eto blama na televiziji, youtube.
Ovo donje nista nije novo, jer to rade po Americi, da prikazu kako i sta rade serviseri.

Nele

pre 11 godina

Kao trgovac mogu da kažem da je zakon mnogo više na štetu trgovaca nego kupaca. Uvek se trudimo kupcima da izadjemo u susret ali su kupci sve teži i bezobrazniji. Neopravdani zahtevi, "nepostojece" reklamacije, neosnovano nezadovoljstvo. U isto vreme imamo nelojalnu konkurenciju koja nudi garancije od 5, 10 , 15 godina na nešto čemu je radni vek maksimalno 5 godina a proizvodjač daje 2 godine. Još nešto treba da shvate svi, mi nismo u eu a mnogi propisi eu se primenjuju kod nas (atesti, i ovaj zakon je puka kopija), kad treba da uvezemo rezervni deo procedura zbog carine, atesta i svega traje bar 3-5 dana, u idealnom slučaju sve da se završi treba tri nedelje (da se uređaj primi, naruči deo, odradi carina, deo dopremi, ugradi a posle toga se uređaj kvalitetno testira), stoga 8 dana može da bude priča koja prolazi u americi i eu, u Srbiji jednostavno ne može da prođe. Ukinite carinsku proceduru, atestiranja, ratele i ostale gluposti i imaćete kvalitetnu servisnu uslugu.

Trgovac

pre 11 godina

Gluposti. Imali smo mušteriju koja je kupila nov laptop kome se ne puni baterija problem je resen za 4 dana, uz saradnju servisa, nas i uvoznika zamenom za novi uređaj. Problemi nastaju kad neko kupi tv od 250.000 din i posle 3 meseca bi da ga menja za drugi veći od 70 inča . Kad dobije odgovor da to ne može , onda uloži reklamaciju na tobože blede boje i onda bi zvao inspekciju koja bi došla da ucenjuje nalazeći bilo kakav propust u radnji, da se kupcu ispuni želja ili da on dobije neki gadžet pa da ne kažnjava.

@zzz

pre 11 godina

Trgovac sam (slobodno lupajte minuse) i treba da se cuje i druga strana. Sta sam sve doziveo poslednjih godina od nasih ljudi-musterija, ogadilo mi je posao, i sve ovde. Opste je poznata stvar da u Kanadi samo "nasi" ljudi vracaju patike, klima uredjaje, ski-opremu, televizore, nakon zavrsene letnje, fudbalske, ski-sezone, sa izgovorom da nisu zadovoljni kako radi, i traze novac nazad. To Kanadjaninu ili Nemcu nikad ne bi palo na pamet. Slicno je i ovde, a ja sam se zaista svega nagledao i naslusao, covek kupi uredjaj, odradi sta mu treba i zeli da ga vrati nazad. Koji smo mi narod, pa to je za udzbenike. Takodje, tu su i oni sto samo traze "dlaku u jajetu" kad stignu kuci, to je patoloski (uvek mu nesto suska, cvrci, zuji), a kad neko tako nesto trazi on to i nadje, iako je sve u okviru fabrickih specifikacija proizvoda. To se Vam reci svaki serviser u Srbiji, cega su se sve ti jadni ljudi nagledali i naslusali, treba da imaju benificirani radni staz. Gospodo iz drustva za zastitu potrosaca, ko ce trgovce da zastiti od takvih kupaca, kakav ste zakon propisali koji ce trgovce da zastiti? Takvi kupci koriste rupe u zakonu ne bi li zloupotrebili svoja prava, a trgovci trpe, po njihovoj je grbaci i novcaniku, i posle sto se zatvaraju firme i ljudi ostaju bez posla... Marze su mozda velike kod velikih lanaca, uvoznika i td, ali mali trgovci rade na granici isplativosti. Ne treba da izmisljamo toplu vodu, vec jednostavno prepisemo Zapadnjacke zakone i sprovodimo ih.

Ja.

pre 11 godina

Planiram da kupim neku tehnicku robu: sporet, frizider.., pa ako neko moze da mi preporuci neko postenu radnju.
(Hvala., 1. februar 2013 09:01)

Preporucujem Tehnomaniju.

Угурсуз блуз

pre 11 godina

У Канади можете да вратите ципеле у року од ГОДИНУ ДАНА и нико вас неће питати зашто их враћате. Узеће ваше изношене ципеле и вратити вам новац. Сад погледајте где смо ми од њих.

zzz

pre 11 godina

hahah komedija... kupio samsungov tablet u gigatronu koji je necija cela plata u Srbiji, displej neispravan bio, imao neka nepravilna osvetljenja. Odnesem ga licno (jer su mi tako rekli da moram) u njihov nazovi servis na Banovo brdo. Vrate mi ga iz servisa sa izvestajem da je uredjaj "u redu". Ja odem opet ali direktno u servis koji salju objasnim problem i evo cekam opet da me obaveste... verovatno ce potrajati jos 2 nedelje. Od kako sam kupio tablet vise je u servisu nego kod mene. Gde ja zivim jbt, gde SVI MI zivimo!

samo da vam kazem

pre 11 godina

@Nele a sto kada vec poredis sa eu, zasto ne kazes da je tamo tehnika povoljnija 20-30%, mozda i vise? Dovoljno se trgovci ugrade u cenu. Tako da nemoj da kazes da godinama radis sa gubitkom.

Musterija je uvek u pravu.

pre 11 godina

Kao trgovac mogu da kažem da je zakon mnogo više na štetu trgovaca nego kupaca...
(Nele, 31. januar 2013 21:52)

Pa kada uvoznik uveze neku tehnicku robu, treba odmah za nju da nabavi i rezervne delove, a ne da ceka da se uredjaj pokvari, pa da uveze deo! To se tako ne radi!
A sto se tice toga da ima svakakvih kupaca, ima! ali 100x su gori prodavci, serviseri, uvoznici...

swedenonline

pre 11 godina

Kad kupujete tehnicku robu, TV i slicno, trazite da kupite demo modele koji su izlozeni u prodavnici. Nisu isti kvalitet kao ostatak robe ;)

Kvalitet

pre 11 godina

Samsung TV kupljen u Sloveniji i jedan kupljen u Srbiji se razlikuju pokvalitetu delova. U servisu kod prijatelja smo otvorili oba i on mi je pokayao koliko se nekvalitetniji delovi ugrađuju u ove koji se prodaju kod nas. Od tada i otvarač za konzerve kupujem preko, skinem njihov PDV, ako caranik smara dam mu pola od toga i teraj dalje...

petarV

pre 11 godina

Godinama sam bio komercijalista u jednim od najjačih trgovinskih lanaca u Srbiji...

Ko bre da štiti kupce,kada svaki inspektor dobija poklone?
Znajte da se skoro svaka vaša žalba...svaki neprijavljeni radnik...svako neizdavanje fisklanog računa...itd...itd...završi time što inspektor izabere šta mu treba iz ponude koju imaju u radnji gde je nastao problem...dođe u magacin utovari...kuhinju,šporet,lcd,servis za ručavanje,kućnu teretanu (zavisi za koliko se isprsio)...

Da ne pričam o inspektorima koji treba da atestiraju robu iz koje vi jedete...sa kojom vam se deca igraju...a koja nikada ne vidi labaratoriju za ispitivanje,već je inspektor odnese kući.

Nisu oni najgori..."ratel" pušta provajdere da sami odlučuju da li kradu kupce...i dozvoljava im da vam raskinu ugovor i naplaćuju i po 15-20 meseci unapred,za uslugu koju vam ni neće pružiti. Što se kaže "neosnovano bogaćenje".

U Srbiji je najgore biti Srbin i još kupac-korisnik!

aca

pre 11 godina

@Угурсуз блуз
"У Канади можете да вратите ципеле у року од ГОДИНУ ДАНА и нико вас неће питати зашто их враћате. Узеће ваше изношене ципеле и вратити вам новац. Сад погледајте где смо ми од њих."

Izvini molim te, ali ovako nešto niko ne može da prihvati kao istinu.

Da li bi se ti bavio proizvodnjom obuće pod takvim uslovima? Da neko kupi kvalitetnu obuću, nosi godinu dana i kada se promeni moda, donese iznošenu, a ti mu vratiš novac?

Ljubomir

pre 11 godina

Kao i mnogo puta do sada, i ovim zakonom nas je vlast propisno namagarcila.

Naime, zakon kao zakon i nije loš, ima dobrih stvari u njemu. Problem je u tome što ni na jedan način nije propisao način ostvarivanja prava koja su istim definisana.

Zakon uopšte nije nedefinisan, sve probleme vezane za saobraznost i način ostvarivanja garancije zakon je rešio u 51., 54. i 55. članu. Problem je što se trgovci prave naivni i ne žele da ispoštuju te tačke, prvenstveno kada se radi o roku servisiranja i još više zameni neispravnog uređaja iako član 54 jednostavno kaže "Potrošač, na prvom mestu, može da bira između zahteva da se nesaobraznost otkloni opravkom ili zamenom."
Tu nema nikakve dvosmislenosti.

Ono gde je zakon omanuo je činjenica da to što ste u pravu ništa ne znači jer nema ko da se izbori za vas - inspekcija nema pravo da ništa naredi prodavcu izuzev da ga natera da vam u roku od 15 dana kaže šta je sa vašom robom (ne i da je popravi ili zameni). Vama ostaje da tužite (što znamo koliko košta i traje).
Druga mogućnost je da se obratite nekom društu za zaštitu potrošača što je prava glupost jer isti nemaju NIKAKVA OVLAŠĆENJA izuzev da se svađaju (bezuspešno) sa trgovcima a i to obave jednim tel. razgovorom od 5 min i odustanu.
Dakle, treba nam telo koje može naterati trgovca (ne servis) da poštuje zakon. Tela koja to ne mogu (a ima ih preko 100 raznih udruženja potrošača) ugasiti i uštedeti pare.

Sve drugo je zamlaćivanje naroda i trošenje para.

Tamo daleko

pre 11 godina

Živim i radim preko hiljadu kilometara od Srbije. U Srbiju dolazim dva do tri puta godišnje i ne ostajem više od 14 dana. 98% vremena provodim van Srbije i sa ne Srbima. Naravno pratim naše medije, slušam radio, čitam štampu(preko interneta). Dakle, mogu donekle objektivno da tvrdim, da retko gde u Evropi postoji narod koji toliko radi protiv sebe, a i to verovatno ne promišljeno, kao što to radimo mi Srbi.

ovce ..... beee

pre 11 godina

kupio frizider u merkuru, doterali i ukljucio a on neispravan... vozali me 3 meseca i na kraju ga jedva nekako opravili... zalio sam se " i levo i desno"... najbolji odgovor dobio od trzisne inspekcije da su oni tu da zastite merkur koji je jedna jako dobra firma... cirkus...

swedenonline

pre 11 godina

u prvih 30 dana sto je ocigledno da roba ima fabricku gresku, momentalna zamena robe ili povracaj novca, u Svedskoj. Cak sto vise imate pravo da povratite novac u istom tom periodu ako niste zadovoljni funkcionisanjem aparats u vasim kucnim uslovima. Princip u zakonu se zove: otvorena kupovina.

pravnik

pre 11 godina

Situacija je loša, ali pre svega zbog bezobraznih trgovaca i neobaveštenih potrošača. Zakon vas štiti i samo insistirajte na ostvarivanju svojih prava. Ako imate sačuvan fiskalni račun, možete u roku od šest meseci da zamenite bilo koji artikal za isti takav ili da dobijete povraćaj novca, jer se u tom roku smatra da je artikal bio neispravan stavljen u promet. U periodu od šest meseci do dve godine (ako je u pitanju roba s dvogodišnjom garancijom) neispravan artikal nosite u radnju gde ste ga kupili, i moraju u roku od 15 dana da vam poprave robu ili daju zamenu. U većini slučajeva (a ovo govorim na osnovu ličnog primera) možete da zamenite robu ili dobijete povraćaj novca u roku od 15 dana od kupovine, ako niste zadovoljni kvalitetom ili nečim drugim i niko ne može zbog toga da vam zameri. Bilo je i slučajeva gde su žene kupovale venčanice, pa ih posle venčanja vraćale u butik pod izgovorom da im ne odgovaraju, i dobile pare nazad.
Dakle, ne nasedajte na trikove prodavaca, jer oni tu nisu ni na kakvom gubitku. Samo treba da vrate robu proizvođaču i to je sve. Ja sam tako menjao tablet računar 4 puta u roku od dva meseca, sve dok nisam našao onaj koji je u potpunosti "saobrazan" kako zakon kaže. Uvek su se bunili, ali nisam popuštao.

Jelena

pre 11 godina

Ne znam da li ste upoznati, ali kada kupite Ciciban cipele deci, u kutiji se nalazi papir na kome pise NACIN UPOTREBE I ODRZAVANJA OBUCE. Ako vase dete posle dva meseca izguli djon (slucaj mog deteta), nece vam biti uvazena reklamacija, jer je nacin hoda individualna karakteristika korisnika. Nikad vise necu kupiti Ciciban cipele, jer ne vode racuna o potrosacu.

Cobrety

pre 11 godina

Zakon je los, imam problema sa reklamacijom domaceg Punta Classica, i mesecima ne mogu da ostvarim svoje pravo, stigao mi je neispravan auto. Samo je sud resenje.

Vla Dan

pre 11 godina

@Nele
Iovako uvozite razne krševe,a sta bi tek bilo da se ukinu atesti..sta mislis da se ukine provera ispravnosti vode koju pijes?I to kosta,sve nas a ne samo tvoje sebicno trgovacko d..e,traje dugo,itd.Ili,da se ponovo uvedu standardi kvaliteta kao po JUS-u,koji su bili mnogo ostriji.To bi bilo lepo.

sjit f

pre 11 godina

napisu zakon pa jos 10 puta ide na ispravak i dopunu..to ga pisu one lenstine u skupstini koje primaju platu od nasih poreza. mrzim da kupujem novu robu u srbiji bas zbog ovakvoh problema...pre nabavim polovan racunar u inostransto,duze ce da traje nego nasa evropska roba

Kraducko

pre 11 godina

Isti komentar kao za kraduckanje do 5000 dinara - brzi sud!
Nastao problem sa prodavcem, ja sam u pravu, tuzim ih posto je sve jasno "brzom sudu za kristalno jasne slucajeve" i dobijem ih u roku od mesec dana. 1 takav sudija bi mogao da resi bar 5 slucaja dnevno - dosta mu je po jedan sat za tako banalne predmete.

Pre 5 godina umre mom laptopu hard disk.
Odnesem ga u servis, tamo ga zadrze tacno 40 dana koliki je najduzi moguci rok.
Zamene uredno, ali... Zamene i tastaturu kojoj taster 0 i ne radi najbolje. Znam iz prostog razloga, moja je imala stari simbol za Windows, ta nova je imala Vistin, a Vista se nije jos ni pojavila kada je laptop napravljen.

Andjelcici su mi ponudili da im ga ponovo donesem, i naravno da nisam :)

Dok ne bude ogromnih novcanih kazni za nesavesne trgovce, nece se nista promeniti!

pre 11 godina

(Nele, 31. januar 2013 21:52)

Gluposti! Ovaj novi zakon sve stiti osim kupaca, treba poostriti postojeci zakon da ne mogu trgovci, uvoznici, serviseri, da rade sta hoce, vec da postuju zakon! Ovde su kupci prepusteni sami sebi, i eventualno dobroj volji prodavca! Na zapadu kada vracas neki tehnicki uredjaj odmah ti vrate pare i jos ti se izvinjavaju, a ovde te gledaju kao da si neki dzelat!

U ovoj zemlji sa garancijom mozes samo da obrises...

pre 11 godina

Odneo sam akomulator u ovlasceni servis Shop-invest (koji je skoro nov, i u garantnom roku 2 god) jer se sam od sebe ispraznio, medzutim serviser je rekao da garancija ne vazi na prazan akomulator, koji je ocigledno neispravan ili poluispravan fabricki cim je ispustio dusu! Sa autom je sve ok, jer sam pozajmio akomulator od druga i testirao ga.

Deki

pre 11 godina

Ja uzeo LCD tv kod jednog subotickog biznismena sa KP.
Na TV-u se pojavila fleka posle dve nedelje.
Nazvao prodavca dogovorili se, za 15 minuta sam vec gledao novi TV. Zamenio ga je bez ikakvih komentara, pitanja i nosenja u servis.
Imam garanciju 2 god.
... :)

Ivča

pre 11 godina

@ Nele
Ajmo redom. Šta ti pričaš.
Najveći biser imamo nepostojeću konkurenciju koja nudu 5 do 15 godina garancije. Voleo bi da mi kažeš tog proizvođača ili bilo koga ko nudui takvu garanciju od 15 god za kućne tehničke uređaje. Pre par godina jasam se žestoko posvađao u jednoj prodavnici zbog garancije. Proizvođač je čak i na pakovanju napisao 5 godina garancija, dok je trgovac stavio datum na dve godine i na to lupio pečat.

Dešava se da se neki uređaj pokvari u garantnom roku. Samo ovde imamo slučajeve novi uređaji rade 15 dana ili su već neispravni. Tako da uopšte nevidim svrhu o kojim rezervnim delovima ti pričaš. Taj uređaj treba da zamenite novim. Zamena novim uređajem teško da ide jel svi trgovci imaju uglavnom po maksimum 4 takva uređaja, pa bi bilo fer da vratite pare.

Što se carine tiče
ti očigledno nemaš pojima ili se praviš lud. Za svaku reklamaciju odnosno neispravan deo proizvođač
snosi troškove.
P.S Laptop koji sam kupio ovde i odneo ga sa sobom u inostranstvo. Tamo mu otišao hard disk.Pošto je laptop bio pod garancijom tamo su zamenili deo bez ikakve nadoknade. Pa me interesuje kakve je troškove snosio uvoznik ili prodavac tog lap topa.

bezmozga

pre 11 godina

Ma da bre! Srbi hoće da plate za robu i da ona radi pri tom! To samo u Srbiji ima. Treba da budemo srećni što nam je uopšte dozvoljeno da plaćamo kao normalan svet! A i ne mora da radi baš svaki TV, nisu Kinezi bezgrešni.

Radomir

pre 11 godina

Nije istina ,takođe sam radio kao trgovac i bio sam u više zemalja u inostranstvu te sam i upoznat na neki način kako se i tamo radi.Kao prvo imamo prizvođača pa veletrgovca,maloprodaju i kupca.Prvi prodaje prizvod drugom uz uzajamni dogovor o ceni i uslovima isti ga distibuira maloprodajama a one krajnjem potrošaču.Ukoliko nešto nije kako treba najgore prolazi kupac.Zato postoje propisi razne ustanove pa na kraju i sama inspekcija,koja bi trebala biti pravo i pravda za sve "strah i trepet".E kod nas prvo ovo "inspekcija" ne boje je se ni miševi u radnji a kamoli ko drugi.Gospodin koji kaže da nam ne treba kontrola sve još ustanove udaljava nas drastično od razvijenog i cilivizovanog sveta.Šta je garancija "Garancija je obećanje proizvođača-prodavca da će uređaj raditi onako kako se predstavlja i bez problema i kvarova određen period,ukoliko to ne bude tako dođe do nekog problema isti se obavezuje da će ga zamenuti ili popraviti (zavisi) u isto nekom određenom roku...."Kod nas od 90tih traje teška hajdučija i divlje tržište gde nema nikakvih propisa,pa smo zato i prepuni sa škart robom ili neadekvanim uslugama jer "Ko ti šta može.."Zakon o potrošačima je nedorečen zvuči markentiški jako lepo ali oni nikoga ne mogu da kazne.Onda mnogi potrošači dolaze u situaciju da mukotrpno stečen novac potroše na robu koja postaje ubrzo nesipravna i zbog svega ostaju bez para i robe...Državu smatram saučesnikom jer se za sve ovo vreme ni malo ne trudi da promeni celu situaciju!!!

Miki

pre 11 godina

@gastos#
da li razumeš ovu Njegoševu misao. Pučina je ovde prikazan narod ,a ti kao autor komentara vređaš opljačkane kupce koji nisu opljačkani svojom glupošću,već bezobrazlukom proizvođača i trgovaca kojima je neka vlada ''namestila'' da mogu da varaju ovaj narod. Čude me oni kojima se dopada ovaj komentar.

Sarmica

pre 11 godina

Dragi moji zemljaci nije sve tako crno u Srbiji kao što većina vidi. Živim u Češkoj skoro 20 godina a slučaj reklamirati lošu robu je nekad velika borba koja košta puno živaca. Svaki trhovac u ČR kad primi reklamiranu robu od potroača ima dužnost do 30 dana da je ili popravi ili zameni. U slučaju npr.cipela vam je za 30 dana vrate pa napišu loše ste korisili obuću , kao izvinite ali niste u pravu. Tako da sa
odljepljenom obućom možete da se slikate. Što se tehnike tiče priča može da bude i gora,vrate vam popravljenu robu ali za nedelju dana se pojavi novi ali drugačiji kvar od prethodnog. To ponovo popravljaju 30 dana pa onda opet jovo nanovo - pojavi se kvar opet na nečem sasvim trećem. Inače po svom životnom iskustvu mogu reći čim sam "otvorila usta" većina slučajeva se pomerilo ka boljem a uglavnom kupujem kod proverenih trgovaca.
Pozdrav svima u exYU

vip he

pre 11 godina

Na sajtu VIP-a http://www.vipmobile.rs/pocetna.1.html možete videti ponudu mobilnih telefona, ali 30% tih telefona nema u realnoj ponudi tj. u VIP-ovim radnjama i nemaju te telefone duže od tri meseca.Poslao sam im mail pre sedam dana da ih *obavestim* i da se žalim i nikakav odgovor još nisam dobio. Voleo bih da neko vodi računa o tome i da zaštiti potrošače.

Zloe

pre 11 godina

@(Jelena, 1. februar 2013 12:52)Ja sam detetu kupio ciciban i odlepile su se
vec treci dan.Otisao sam da reklamiram i odmah su mi zamenili i to model,nego da odaberem koji hocu za tu cenu ili doplata ili mi vracaju razliku.
jeste malo vristao zbog tabana,ali sam mu objasnio da mora da ima lepu formiranu nogui patike se nose samo od maja do septembra

Aleksandar

pre 11 godina

Zato je najbolje uslikati problem koji pravi proizvod, pre servisa, fotografije i video zapis. A onda kada servis zafrkava, kontaktirati firmu koja pravi te proizvode, objasniti situaciju, sta rade serviseri i da napomenete da vise nikada necete kupiti taj i taj proizvod zbog ponasanja servisera. Servis i uvoznik, ako je vezan za taj servis, moze dobiti opomenu, a moze izgubiti licencu za uvoz i servis.
A drugo, posto se inspekcija ogradjuje, a dobijaju pare od naseg poreza, onda vise ne treba da postoji i ovime mozemo uzeti stvar u svoje ruke. Tako sto cemo se dogovoriti sa novinarima, televizijskom kucom, da se udje kod uvoznika/servisera da se snimi njihovo ponasanje i bum - eto blama na televiziji, youtube.
Ovo donje nista nije novo, jer to rade po Americi, da prikazu kako i sta rade serviseri.

Mario

pre 11 godina

Ja nisam mogao da verujem sta mi je Telekom Srbija sa svojim box paketom priredio pred novu godinu, ali kome da se zalim? Ostao sam bez vece sume novca i dosta vremena. Maltretiran i ponizavan po poslovnicama i nikom nista.

Zuba

pre 11 godina

Kupio LED tv u jednoj velikoj prodavnici tehnicke robe krajem novembra prosle godine.Prvog dana nije radio kako treba daljinac pa sam cekao do nove godine da mi ga zamene. A onda se pojavilo takozvano prosvetljenje (backlight bleeding)u jednom delu ekrana. Odneo prvo u prodavnicu a oni prosledili u servis da bi mi ovi rekli kako je tv u redu. Poceli su da preve mene i one koji su tu nepravilnist videli lude za moje sopstvene pare. Kada sam zvao trzisnu inspekciju (sad tek vidim iz teksta da nemaju ingerenciju) rekli su mi da ako serviser napise u reklamacionom listu da je sve u redu nemogu da trazim zamenu robe a povracaju para da i ne pominjem i da zavisi od prodavca da li ce mi izaci u susret. Na moju srecu pristali su na zamenu tv-a samo je pitanje da li ce i taj tv da bude u redu. Mi kao kupci smo dovedeni u sitaciju da se maltene pravdamo prodavcu i serviseru kada dodje do nekog kvara i da smo mi krivi ako je doslo do kvara ili nepravilnosti(osim ako stvarno nismo mehanicki sami ostetili robu).
Svi ovi problemi kupaca ce se i dalje desavati sve dotle dok se budu pisali i na brzinu donosili ovakvi nakaradni i manjkavi zakoni.

Kozmo

pre 11 godina

Ma to treba peticija i da tuzis ministra finansija,koji je oporezovao nekvvalitetnu robu sa 20%,pa ce sam da uvede red zakone bez da ga neko moli.
Siguran sam da dva miliona zahteva neke reklamacije sigurno ima.

Zoran

pre 11 godina

To je zato sto drzavu interesuju samo pare a ne potrosac.Kaznice trgovca sa 100.000 do jednog miliona ako slucajno nije istaknuta cena na proizvodu(moze da spadne kada potrosaci probaju) ili zbog manjka u prodavnici(a lopove do 5.000,00 i ne jure-do skora bilo do 200EUR-a) ali zato gde treba da stite kupce (kod reklamacije na kvalitet i sl.)nista ne cine jer ih i nije briga

repus

pre 11 godina

купио мобилни телефон којије радио три дана и црко упућују ме у сервис на новом београду такозване црвенкапице они га први пут држе четрдесет и четири дана зову ме да је поправљен ја одлазим узимам телефон дођем до пола пута он опет цркне враћам се они кажу господине замена за други важи после четрдесет петог дана а пошто су ме они звали дан пре и ја потписао да сам подигао телефон иде поново од нуле ка чедрдесет петом дану други пут су ме звали четрдесет и трећи дан тада је био поправљерн али ја без новог телефона био скоро три месеца када сам отишао у радњу где сам купио они су умирали од смеха како сам прошао када сам се побунио они су ми кроз још јачи смех рекли да идем у испекцију одлазим у двадесет и седмог марта испектор каже да су немоћни тако да је страшно шта нам раде

Kidanje zivaca

pre 11 godina

Nesto slicno se desava i sa pruziocima usluga - salju ti racune, postujuci neku svoju interpretaciju Ugovora i preteci da ce te odvesti na Sud, ako ne platis nesto sto ni ne postoji u Ugovoru. Kome da se zalis? Kao da ce obicni potrosac dovesti sebe u rizik da zbog 20 evra racuna ide na Sud. I onda, sta mozes? Platis, na pravdi Boga. Umesto da postoji zastita potrosaca i u tom pravnom smislu, da preuzmu na sebe sporove gde ce im musterije biti svi primaoci usluga neke kompanije. A, ti pravnici da se placaju iz budzeta - kao sto je to uostalom u drugim zemljama EU. Ovde mi placamo drzavnu administraciju koja uopste ne radi nista, a kamoli da radi u interesu slabije strane u Ugovoru.