Četvrtak, 06.12.2012.

12:58

Smrt Nedelje štednje

Nedelja štednje, podsećanja radi, bila je nedelja u koju "upada" Svetski dan štednje 31. oktobar.

Izvor: Kamatica

Smrt Nedelje štednje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

VladimirUE

pre 11 godina

Bice jos "smrti" i ostalih ekonomskih aktivnosti zbog novog guvernera, najgoreg u istoriji Srbije, dok ekonomski i finansijski skroz ne propadnemo. SNS kadrovi sve nas vise upropascavaju.

Saša73

pre 11 godina

Još danas sam na www.kamatica.com pročitao ovu analizu i priznajem da je odlično napisana. Stanje u našem bankarskom sektoru je dosta drugačije nego prethodnih godina. Da li na to utiče kriza, visina eurubora, gramzivost banaka, nekorektna uloga Narodne banke Srbije, ili sve zajedno, teško je utvrditi. Jedno je sigurno: oni koji štede ove godine su manje zaradili nego ranije. Razmišljao sam da prebacim novac u neku od crnogorskih banaka, gde je porez 5%, a kamata 6,3%- 6,8%.Pisao sam mejlove crnogorskim bankama i oni su mi odgovarali najbrže što mogu. Nudili su neverovatno bolje uslove za štednju. Međutim, prema Zakonu o deviznom poslovanju, građani Srbije mogu samo pod posebnim uslovima da otvaraju devizne račune u inostranstvu. Ukoliko bi neko iz Srbije otvorio štedni račun u inostranstvu, rizikovao bi da ga poreska uprava optuži za utaju poreza. I tako sam svoj novac oročio ovde (Hypo banka) na 15 meseci, uz kamatu NKS 6,1% (EKS 5,61) koja mi je unapred isplaćena.Pregovarao sam sa bankama i izabrao onu koja mi je ponudila najbolje uslove. Zanima me, da li je neko ove godine u tzv. Nedelji štednje imao neku bolju ponudu i u kojoj banci?

Putnik

pre 11 godina

@zoran

Racunica o vecoj isplativosti stednje od rentiranja nije tako jednostavna i zanemarujes dva faktora. Najjednostavnijim recima:

1. Inflacija - cak iako stedisnu u evrima svake godina imas gubitak u visini stope inflacije u evro zoni. Dakle, kamata od 5% ne 5 vec recimo 3,5 jer je pored rasta ustedjevina opsti rast cena tj inflacija doveo do toga da tvoj novac u globalu vredi 1,5 % manje. Stan , kao vrsta robe , prati rast cena i tu nemas gubitak. Drugo je trenutna kriza cena nekretnina ali dugorocno njihova vrednost uvek raste.
2. rizik - nepokretnost je tradicionalno investicija sa najmanjim rizikom. Barem u Srbiji imamo losa iskustva sa bankama tako da treba uzeti u obziri rizik propasti tvoje investicije a on je u globalu mnooogo manji za nepokretnost ( osim ukoliko Vucic i kamarila ne krenu u nacionalizacije :-)

Dakle, nije racunica tako prosta i svako je treba dobro izvagati. Ja licno mogu da stedim i investiram i izvrsio sam disperziju, pola stednja, pola nekretnine.

Off topic - valjda cemo docekati da komentatorima ova tema bude vaznija nego privodjenje Miskovica i ostala demagogija

Milance

pre 11 godina

Kakva je racunica i nacin prikupljanja kapitala banaka znaju i ucenici prve godine ekonomske skole[koji slusaju predavanja o bankama]. Ali da je nekorektno da za gotovinske kredite banke traze pet putsa vecu kamatu nego sto je nude stedisama je stvarno nekorektno.Nazalost kod nekih koji se hvale nekim nebuloznim porukama sa TV je taj odnos jos i veci.Ono sto bi trebalo da bude u osnovi svakog kredita , stednja je ocigledno prestalo da to bude .Zato je ko zna kakav kapital u osnovi uz dodatak zarade na raznoraznim kvazi bankarskim uslugama.A nazalost kada neka takva kvazi banka propadne javlja se drzava koja na racun naroda spasava istu i tako u celom svetu koji je u ovoj krizi bas zbog sprege drzavnih i bankarskih glavesina .

u prolazu

pre 11 godina

@freelander
stav? gde je tu stav? poruka? koja? da idu i da se cenjkaju? važi, al' na Kaleniću. ili je možda poruka da banke u Srbiji počinju da rade kao banke napolju? dobro jutro, i vreme je bilo. duhovitost? rasprodaja u robnim kućama? hahaha evo nasmejah se. jabuke i kruške? opet Kalenić.
i u celoj masi komentara još stignete da napišete da su banke plaćale porez za nas? kad je to bilo da odmah pišem NBS da su me zavrnuli.
Pink kultura je Financial times za tekst o kojem diskutujemo, kao i za dosta komentara ovde
Drobnjak je esenciju priče lepo opisao, i to iz auta :)

Zoran

pre 11 godina

Ajde da zanemarimo sigurnost u banke i garanciju drzave, ali se i dalje vise isplati stedeti u bankama nego kupiti nekretninu kako je neko ovde rekao. Primer:
Za 50000 evra moze da se kupi stan od 30-40kvm na iole pristojnom mestu. Pod uslovom da se taj stan izda (sto je sve teze) i da se zanemare opasnosti od toga (unistenje stana, neplacanje obaveza od strane stanara i slicno) godisnje mozete od izdavanja takvog stana da uzmete do 2000evra. Istovremeno ako orocite na godinu dana po stopi 5.5% (4.68% po odbitku poreza) to vam je godisnje 2340 evra. Pa sad vi vidite sta je isplativije.

Bez_kredita

pre 11 godina

/Cenu kredita su diktirali i diktiraće sve manja kreditna sposobnost građana, sve veći rizik poslovanja u smislu nenaplativosti potraživanja, nemogućnost realizacije obezbeđenja kredita (hipoteka, zaloga i sl.)./

A da nije možda pohlepnost banaka ta koja na prvom mestu diktira cenu kredita?!

Freelander

pre 11 godina

@u prolazu
Ljudi su se očigledno navikli na najprizemnije i najprimitivnije novinarstvo pa su ga počeli doživljavati kao novinarski standard i merilo ukusa (nešto slično kao Pink-Kultura). Samo tako se može objasniti reakcija pomenutog forumaša koji "nije pročitao ništa gluplje i koji je zabezeknut" tekstom koji odiše stavom, duhovitošću i, verovatno, najvažnije od svega, porukom. I ja sam "zabezeknut" ali iz potpuno suprotnih razloga!

Ana

pre 11 godina

''Ali kako se pojeftinjenjem semena za kruške ne može uticati na cenu jabuka ...''

Ali se pojeftinjenjem semena za jabuke moze uticitai na cenu jabuke! Ne prikupljaju banke kruske a daju jabuke zaboga!!!!

zorz

pre 11 godina

Roditelji imaju za nase uslove lep novac u banci.Poceli smo sa stednjom pre nekih 6 godina(+/- jedna godina nisam siguran a da ne kopam po papirima sada).Prvi ulog nam je bio na 5.25% u Alfa banci.Nakon toga iz godine u godinu kamate su rasle,cini mi se da smo jedne godine imali 7.1% a 2010/11 6.8%(ovo znam sigurno).Prosle godine razocarenje kamata drasticno pala a ove je tek ne pala nego propala.Ranije je porez placala banka sada ni to nije slucaj tako da 5.25% tada i sada nije isto.Ove godine je verovatno poslednja godina da smo orocili jer zaista dajemo ozbiljan novac a dobijamo znacajno manje nego ranijih godina.Planiramo da kupimo neku nekretninu u Beogradu,cene iovako padaju i ako se pazljivo odabere i nadje situacija da je onom ko prodaje bas hitno moze se proci izuzetno povoljno,stan malo okreciti,napuniti najneophodnijim stvarima i izdavati.Znam da su u evropi kamate tek manje od ove ali ovo sto smo prosle a tek ove godine dobili nas je bas razocaralo.Svih ovih godina novac je bio u banci jer nismo znali sta sa njim.Jednostavno nismo neki rasipnici da trosimo na besna kola,putovanja i sl.Zivimo skromno prakticno ne obaziruci se na novac tj kao da on ne postoji.U medjuvremenu on se jeste nakotio za jedan vrlo lep automobil ali sta ce meni to.Nisam neko ko pati od toga.Sta ce meni auto skuplji od 3000evra, skromno, pristojno i za mene dovoljno.

anarhista

pre 11 godina

garancija države...koje,već je jednom garantovala pa znamo kako se to završilo.Srbija je država koja se cijepa po svim šavovima.Sumnjam da može da garantuje i 50,a ne 50000 eura.

штедиша

pre 11 godina

нема страха господо, за 2 године штедње сам добио 12.000 еур камате.

То вам је један добвар полован ауто или рецимо бар 6-10 квадратних метара стана.

meskalin

pre 11 godina

Zaboravili ste napisat da samo u srbiji platis 10% poreza na dobit na uloge u banci, sto sam postotak kamate vuce i do 1-1.5% manje u totalu od one koje si ugovorio.

Student ekonomije

pre 11 godina

Autor teksta je slabo upucen u ekonomiju. Aktivna i pasivna kamatna stopa su medjusobno zavisne, a stavljati ih u kontekst "jabuka i krusaka" nije opravdano ni pravilno.

kralj mida

pre 11 godina

@stedisa
verujem da su banke duboko potrešene Vašom odlukom. Uđite u dobru banku pa tamo pokušajte da se cenjkate. na lep način bi Vam pokazali vrata.
vezano za tekst - plitak, vrlo pojednostavljen. davno niste objavili ovako nešto pacersko. dešava se :)

neko

pre 11 godina

ja nakon nekoliko godina stednje pare podigao i stavio u sef. mislim da je rizik u srbiji prevelik da bi mi neko davao evropske kamate. uostalom i same banke to potvrdjuju plasirajuci skupe kredite i pravdajuci ih rizikom.
bolje da mi inflacija uzme 2%, nego bratija sve.
a za te sto se uzdaju u garancije drzave jedno pitanje, kad stize sledece isplata stare devizne stednje?!

Drobnjak iz auta

pre 11 godina

Kamate u nedelji štednje (pre 2010) su bile visoke iz razloga što je i euribor bio značajno veći.Sad je bazna kamata maksimalno smanjena kako bi u Evropi krediti bili što jeftiniji i kako bi se razvila privredna aktivnost.Neće banka davati kamatu od 8% ako može napolju da zajmi po 4%.Sada je 12m euribor 0,5% pa su kamate na štednju plafon 5%, kad su kamate bile 8-9% 12mesečni euribor je bio preko 4%.Osnovu za formiranje kamate na deviznu štednju predstavlja euribor(posle se nadograđuje rizikom države,kreditnim rejtingom,željom za prikupljanje domaće štednje itd)...Za dinarsku štednju osnova je referentna kamatna stopa NBS.
Nema većih kamata na štednju sve dok Evopa ne izađe iz krize,pa zbog inflatornih pritiska evropska centralna banaka ne poveća baznu kamatu.

Vuk

pre 11 godina

"sigurnost te štednje garantuje država."-Jel ista ona drzava Srbija,tj. njen cinovnicki aparat koji nas je sve 1000000 puta prevarila,ostetila,ponizila i ojadila?Pa i nije bas neka garancija!

stedisa

pre 11 godina

Odlican, hrabar tekst. Ja svake godine podignem stednju iz jedne i prebacim u drugu banku cisto da im malo dignem frku kada podizem pare. I uvek se cenjkam za kamatnu stopu.

Show

pre 11 godina

Stednja je super ako se iz skorije istorije setimo:

- Metals Banka - narko kartel - Razvojna Banka Vojvodine - 250 mil eur gubitaka.

- Univerzal banka - skoro po novinama prozivani biznismen potajni vlasnik vec vise od 4 god ...

- Agrobanka - Direktor & Partije - Nova Agrobanka = tuzba pred medjunarodnim sudom - minus 400 mil eur

Iskreno se nadam da je tu kraj i da nece biti vise neprijatnih iznenadjenja ali ...

stedisa

pre 11 godina

Odlican, hrabar tekst. Ja svake godine podignem stednju iz jedne i prebacim u drugu banku cisto da im malo dignem frku kada podizem pare. I uvek se cenjkam za kamatnu stopu.

Vuk

pre 11 godina

"sigurnost te štednje garantuje država."-Jel ista ona drzava Srbija,tj. njen cinovnicki aparat koji nas je sve 1000000 puta prevarila,ostetila,ponizila i ojadila?Pa i nije bas neka garancija!

Show

pre 11 godina

Stednja je super ako se iz skorije istorije setimo:

- Metals Banka - narko kartel - Razvojna Banka Vojvodine - 250 mil eur gubitaka.

- Univerzal banka - skoro po novinama prozivani biznismen potajni vlasnik vec vise od 4 god ...

- Agrobanka - Direktor & Partije - Nova Agrobanka = tuzba pred medjunarodnim sudom - minus 400 mil eur

Iskreno se nadam da je tu kraj i da nece biti vise neprijatnih iznenadjenja ali ...

neko

pre 11 godina

ja nakon nekoliko godina stednje pare podigao i stavio u sef. mislim da je rizik u srbiji prevelik da bi mi neko davao evropske kamate. uostalom i same banke to potvrdjuju plasirajuci skupe kredite i pravdajuci ih rizikom.
bolje da mi inflacija uzme 2%, nego bratija sve.
a za te sto se uzdaju u garancije drzave jedno pitanje, kad stize sledece isplata stare devizne stednje?!

zorz

pre 11 godina

Roditelji imaju za nase uslove lep novac u banci.Poceli smo sa stednjom pre nekih 6 godina(+/- jedna godina nisam siguran a da ne kopam po papirima sada).Prvi ulog nam je bio na 5.25% u Alfa banci.Nakon toga iz godine u godinu kamate su rasle,cini mi se da smo jedne godine imali 7.1% a 2010/11 6.8%(ovo znam sigurno).Prosle godine razocarenje kamata drasticno pala a ove je tek ne pala nego propala.Ranije je porez placala banka sada ni to nije slucaj tako da 5.25% tada i sada nije isto.Ove godine je verovatno poslednja godina da smo orocili jer zaista dajemo ozbiljan novac a dobijamo znacajno manje nego ranijih godina.Planiramo da kupimo neku nekretninu u Beogradu,cene iovako padaju i ako se pazljivo odabere i nadje situacija da je onom ko prodaje bas hitno moze se proci izuzetno povoljno,stan malo okreciti,napuniti najneophodnijim stvarima i izdavati.Znam da su u evropi kamate tek manje od ove ali ovo sto smo prosle a tek ove godine dobili nas je bas razocaralo.Svih ovih godina novac je bio u banci jer nismo znali sta sa njim.Jednostavno nismo neki rasipnici da trosimo na besna kola,putovanja i sl.Zivimo skromno prakticno ne obaziruci se na novac tj kao da on ne postoji.U medjuvremenu on se jeste nakotio za jedan vrlo lep automobil ali sta ce meni to.Nisam neko ko pati od toga.Sta ce meni auto skuplji od 3000evra, skromno, pristojno i za mene dovoljno.

meskalin

pre 11 godina

Zaboravili ste napisat da samo u srbiji platis 10% poreza na dobit na uloge u banci, sto sam postotak kamate vuce i do 1-1.5% manje u totalu od one koje si ugovorio.

Drobnjak iz auta

pre 11 godina

Kamate u nedelji štednje (pre 2010) su bile visoke iz razloga što je i euribor bio značajno veći.Sad je bazna kamata maksimalno smanjena kako bi u Evropi krediti bili što jeftiniji i kako bi se razvila privredna aktivnost.Neće banka davati kamatu od 8% ako može napolju da zajmi po 4%.Sada je 12m euribor 0,5% pa su kamate na štednju plafon 5%, kad su kamate bile 8-9% 12mesečni euribor je bio preko 4%.Osnovu za formiranje kamate na deviznu štednju predstavlja euribor(posle se nadograđuje rizikom države,kreditnim rejtingom,željom za prikupljanje domaće štednje itd)...Za dinarsku štednju osnova je referentna kamatna stopa NBS.
Nema većih kamata na štednju sve dok Evopa ne izađe iz krize,pa zbog inflatornih pritiska evropska centralna banaka ne poveća baznu kamatu.

Student ekonomije

pre 11 godina

Autor teksta je slabo upucen u ekonomiju. Aktivna i pasivna kamatna stopa su medjusobno zavisne, a stavljati ih u kontekst "jabuka i krusaka" nije opravdano ni pravilno.

Freelander

pre 11 godina

@u prolazu
Ljudi su se očigledno navikli na najprizemnije i najprimitivnije novinarstvo pa su ga počeli doživljavati kao novinarski standard i merilo ukusa (nešto slično kao Pink-Kultura). Samo tako se može objasniti reakcija pomenutog forumaša koji "nije pročitao ništa gluplje i koji je zabezeknut" tekstom koji odiše stavom, duhovitošću i, verovatno, najvažnije od svega, porukom. I ja sam "zabezeknut" ali iz potpuno suprotnih razloga!

Zoran

pre 11 godina

Ajde da zanemarimo sigurnost u banke i garanciju drzave, ali se i dalje vise isplati stedeti u bankama nego kupiti nekretninu kako je neko ovde rekao. Primer:
Za 50000 evra moze da se kupi stan od 30-40kvm na iole pristojnom mestu. Pod uslovom da se taj stan izda (sto je sve teze) i da se zanemare opasnosti od toga (unistenje stana, neplacanje obaveza od strane stanara i slicno) godisnje mozete od izdavanja takvog stana da uzmete do 2000evra. Istovremeno ako orocite na godinu dana po stopi 5.5% (4.68% po odbitku poreza) to vam je godisnje 2340 evra. Pa sad vi vidite sta je isplativije.

anarhista

pre 11 godina

garancija države...koje,već je jednom garantovala pa znamo kako se to završilo.Srbija je država koja se cijepa po svim šavovima.Sumnjam da može da garantuje i 50,a ne 50000 eura.

Bez_kredita

pre 11 godina

/Cenu kredita su diktirali i diktiraće sve manja kreditna sposobnost građana, sve veći rizik poslovanja u smislu nenaplativosti potraživanja, nemogućnost realizacije obezbeđenja kredita (hipoteka, zaloga i sl.)./

A da nije možda pohlepnost banaka ta koja na prvom mestu diktira cenu kredita?!

Ana

pre 11 godina

''Ali kako se pojeftinjenjem semena za kruške ne može uticati na cenu jabuka ...''

Ali se pojeftinjenjem semena za jabuke moze uticitai na cenu jabuke! Ne prikupljaju banke kruske a daju jabuke zaboga!!!!

штедиша

pre 11 godina

нема страха господо, за 2 године штедње сам добио 12.000 еур камате.

То вам је један добвар полован ауто или рецимо бар 6-10 квадратних метара стана.

kralj mida

pre 11 godina

@stedisa
verujem da su banke duboko potrešene Vašom odlukom. Uđite u dobru banku pa tamo pokušajte da se cenjkate. na lep način bi Vam pokazali vrata.
vezano za tekst - plitak, vrlo pojednostavljen. davno niste objavili ovako nešto pacersko. dešava se :)

Putnik

pre 11 godina

@zoran

Racunica o vecoj isplativosti stednje od rentiranja nije tako jednostavna i zanemarujes dva faktora. Najjednostavnijim recima:

1. Inflacija - cak iako stedisnu u evrima svake godina imas gubitak u visini stope inflacije u evro zoni. Dakle, kamata od 5% ne 5 vec recimo 3,5 jer je pored rasta ustedjevina opsti rast cena tj inflacija doveo do toga da tvoj novac u globalu vredi 1,5 % manje. Stan , kao vrsta robe , prati rast cena i tu nemas gubitak. Drugo je trenutna kriza cena nekretnina ali dugorocno njihova vrednost uvek raste.
2. rizik - nepokretnost je tradicionalno investicija sa najmanjim rizikom. Barem u Srbiji imamo losa iskustva sa bankama tako da treba uzeti u obziri rizik propasti tvoje investicije a on je u globalu mnooogo manji za nepokretnost ( osim ukoliko Vucic i kamarila ne krenu u nacionalizacije :-)

Dakle, nije racunica tako prosta i svako je treba dobro izvagati. Ja licno mogu da stedim i investiram i izvrsio sam disperziju, pola stednja, pola nekretnine.

Off topic - valjda cemo docekati da komentatorima ova tema bude vaznija nego privodjenje Miskovica i ostala demagogija

Saša73

pre 11 godina

Još danas sam na www.kamatica.com pročitao ovu analizu i priznajem da je odlično napisana. Stanje u našem bankarskom sektoru je dosta drugačije nego prethodnih godina. Da li na to utiče kriza, visina eurubora, gramzivost banaka, nekorektna uloga Narodne banke Srbije, ili sve zajedno, teško je utvrditi. Jedno je sigurno: oni koji štede ove godine su manje zaradili nego ranije. Razmišljao sam da prebacim novac u neku od crnogorskih banaka, gde je porez 5%, a kamata 6,3%- 6,8%.Pisao sam mejlove crnogorskim bankama i oni su mi odgovarali najbrže što mogu. Nudili su neverovatno bolje uslove za štednju. Međutim, prema Zakonu o deviznom poslovanju, građani Srbije mogu samo pod posebnim uslovima da otvaraju devizne račune u inostranstvu. Ukoliko bi neko iz Srbije otvorio štedni račun u inostranstvu, rizikovao bi da ga poreska uprava optuži za utaju poreza. I tako sam svoj novac oročio ovde (Hypo banka) na 15 meseci, uz kamatu NKS 6,1% (EKS 5,61) koja mi je unapred isplaćena.Pregovarao sam sa bankama i izabrao onu koja mi je ponudila najbolje uslove. Zanima me, da li je neko ove godine u tzv. Nedelji štednje imao neku bolju ponudu i u kojoj banci?

VladimirUE

pre 11 godina

Bice jos "smrti" i ostalih ekonomskih aktivnosti zbog novog guvernera, najgoreg u istoriji Srbije, dok ekonomski i finansijski skroz ne propadnemo. SNS kadrovi sve nas vise upropascavaju.

Milance

pre 11 godina

Kakva je racunica i nacin prikupljanja kapitala banaka znaju i ucenici prve godine ekonomske skole[koji slusaju predavanja o bankama]. Ali da je nekorektno da za gotovinske kredite banke traze pet putsa vecu kamatu nego sto je nude stedisama je stvarno nekorektno.Nazalost kod nekih koji se hvale nekim nebuloznim porukama sa TV je taj odnos jos i veci.Ono sto bi trebalo da bude u osnovi svakog kredita , stednja je ocigledno prestalo da to bude .Zato je ko zna kakav kapital u osnovi uz dodatak zarade na raznoraznim kvazi bankarskim uslugama.A nazalost kada neka takva kvazi banka propadne javlja se drzava koja na racun naroda spasava istu i tako u celom svetu koji je u ovoj krizi bas zbog sprege drzavnih i bankarskih glavesina .

u prolazu

pre 11 godina

@freelander
stav? gde je tu stav? poruka? koja? da idu i da se cenjkaju? važi, al' na Kaleniću. ili je možda poruka da banke u Srbiji počinju da rade kao banke napolju? dobro jutro, i vreme je bilo. duhovitost? rasprodaja u robnim kućama? hahaha evo nasmejah se. jabuke i kruške? opet Kalenić.
i u celoj masi komentara još stignete da napišete da su banke plaćale porez za nas? kad je to bilo da odmah pišem NBS da su me zavrnuli.
Pink kultura je Financial times za tekst o kojem diskutujemo, kao i za dosta komentara ovde
Drobnjak je esenciju priče lepo opisao, i to iz auta :)

kralj mida

pre 11 godina

@stedisa
verujem da su banke duboko potrešene Vašom odlukom. Uđite u dobru banku pa tamo pokušajte da se cenjkate. na lep način bi Vam pokazali vrata.
vezano za tekst - plitak, vrlo pojednostavljen. davno niste objavili ovako nešto pacersko. dešava se :)

Student ekonomije

pre 11 godina

Autor teksta je slabo upucen u ekonomiju. Aktivna i pasivna kamatna stopa su medjusobno zavisne, a stavljati ih u kontekst "jabuka i krusaka" nije opravdano ni pravilno.

meskalin

pre 11 godina

Zaboravili ste napisat da samo u srbiji platis 10% poreza na dobit na uloge u banci, sto sam postotak kamate vuce i do 1-1.5% manje u totalu od one koje si ugovorio.

штедиша

pre 11 godina

нема страха господо, за 2 године штедње сам добио 12.000 еур камате.

То вам је један добвар полован ауто или рецимо бар 6-10 квадратних метара стана.

neko

pre 11 godina

ja nakon nekoliko godina stednje pare podigao i stavio u sef. mislim da je rizik u srbiji prevelik da bi mi neko davao evropske kamate. uostalom i same banke to potvrdjuju plasirajuci skupe kredite i pravdajuci ih rizikom.
bolje da mi inflacija uzme 2%, nego bratija sve.
a za te sto se uzdaju u garancije drzave jedno pitanje, kad stize sledece isplata stare devizne stednje?!

stedisa

pre 11 godina

Odlican, hrabar tekst. Ja svake godine podignem stednju iz jedne i prebacim u drugu banku cisto da im malo dignem frku kada podizem pare. I uvek se cenjkam za kamatnu stopu.

zorz

pre 11 godina

Roditelji imaju za nase uslove lep novac u banci.Poceli smo sa stednjom pre nekih 6 godina(+/- jedna godina nisam siguran a da ne kopam po papirima sada).Prvi ulog nam je bio na 5.25% u Alfa banci.Nakon toga iz godine u godinu kamate su rasle,cini mi se da smo jedne godine imali 7.1% a 2010/11 6.8%(ovo znam sigurno).Prosle godine razocarenje kamata drasticno pala a ove je tek ne pala nego propala.Ranije je porez placala banka sada ni to nije slucaj tako da 5.25% tada i sada nije isto.Ove godine je verovatno poslednja godina da smo orocili jer zaista dajemo ozbiljan novac a dobijamo znacajno manje nego ranijih godina.Planiramo da kupimo neku nekretninu u Beogradu,cene iovako padaju i ako se pazljivo odabere i nadje situacija da je onom ko prodaje bas hitno moze se proci izuzetno povoljno,stan malo okreciti,napuniti najneophodnijim stvarima i izdavati.Znam da su u evropi kamate tek manje od ove ali ovo sto smo prosle a tek ove godine dobili nas je bas razocaralo.Svih ovih godina novac je bio u banci jer nismo znali sta sa njim.Jednostavno nismo neki rasipnici da trosimo na besna kola,putovanja i sl.Zivimo skromno prakticno ne obaziruci se na novac tj kao da on ne postoji.U medjuvremenu on se jeste nakotio za jedan vrlo lep automobil ali sta ce meni to.Nisam neko ko pati od toga.Sta ce meni auto skuplji od 3000evra, skromno, pristojno i za mene dovoljno.

Vuk

pre 11 godina

"sigurnost te štednje garantuje država."-Jel ista ona drzava Srbija,tj. njen cinovnicki aparat koji nas je sve 1000000 puta prevarila,ostetila,ponizila i ojadila?Pa i nije bas neka garancija!

Zoran

pre 11 godina

Ajde da zanemarimo sigurnost u banke i garanciju drzave, ali se i dalje vise isplati stedeti u bankama nego kupiti nekretninu kako je neko ovde rekao. Primer:
Za 50000 evra moze da se kupi stan od 30-40kvm na iole pristojnom mestu. Pod uslovom da se taj stan izda (sto je sve teze) i da se zanemare opasnosti od toga (unistenje stana, neplacanje obaveza od strane stanara i slicno) godisnje mozete od izdavanja takvog stana da uzmete do 2000evra. Istovremeno ako orocite na godinu dana po stopi 5.5% (4.68% po odbitku poreza) to vam je godisnje 2340 evra. Pa sad vi vidite sta je isplativije.

Saša73

pre 11 godina

Još danas sam na www.kamatica.com pročitao ovu analizu i priznajem da je odlično napisana. Stanje u našem bankarskom sektoru je dosta drugačije nego prethodnih godina. Da li na to utiče kriza, visina eurubora, gramzivost banaka, nekorektna uloga Narodne banke Srbije, ili sve zajedno, teško je utvrditi. Jedno je sigurno: oni koji štede ove godine su manje zaradili nego ranije. Razmišljao sam da prebacim novac u neku od crnogorskih banaka, gde je porez 5%, a kamata 6,3%- 6,8%.Pisao sam mejlove crnogorskim bankama i oni su mi odgovarali najbrže što mogu. Nudili su neverovatno bolje uslove za štednju. Međutim, prema Zakonu o deviznom poslovanju, građani Srbije mogu samo pod posebnim uslovima da otvaraju devizne račune u inostranstvu. Ukoliko bi neko iz Srbije otvorio štedni račun u inostranstvu, rizikovao bi da ga poreska uprava optuži za utaju poreza. I tako sam svoj novac oročio ovde (Hypo banka) na 15 meseci, uz kamatu NKS 6,1% (EKS 5,61) koja mi je unapred isplaćena.Pregovarao sam sa bankama i izabrao onu koja mi je ponudila najbolje uslove. Zanima me, da li je neko ove godine u tzv. Nedelji štednje imao neku bolju ponudu i u kojoj banci?

Ana

pre 11 godina

''Ali kako se pojeftinjenjem semena za kruške ne može uticati na cenu jabuka ...''

Ali se pojeftinjenjem semena za jabuke moze uticitai na cenu jabuke! Ne prikupljaju banke kruske a daju jabuke zaboga!!!!

Bez_kredita

pre 11 godina

/Cenu kredita su diktirali i diktiraće sve manja kreditna sposobnost građana, sve veći rizik poslovanja u smislu nenaplativosti potraživanja, nemogućnost realizacije obezbeđenja kredita (hipoteka, zaloga i sl.)./

A da nije možda pohlepnost banaka ta koja na prvom mestu diktira cenu kredita?!

u prolazu

pre 11 godina

@freelander
stav? gde je tu stav? poruka? koja? da idu i da se cenjkaju? važi, al' na Kaleniću. ili je možda poruka da banke u Srbiji počinju da rade kao banke napolju? dobro jutro, i vreme je bilo. duhovitost? rasprodaja u robnim kućama? hahaha evo nasmejah se. jabuke i kruške? opet Kalenić.
i u celoj masi komentara još stignete da napišete da su banke plaćale porez za nas? kad je to bilo da odmah pišem NBS da su me zavrnuli.
Pink kultura je Financial times za tekst o kojem diskutujemo, kao i za dosta komentara ovde
Drobnjak je esenciju priče lepo opisao, i to iz auta :)

Freelander

pre 11 godina

@u prolazu
Ljudi su se očigledno navikli na najprizemnije i najprimitivnije novinarstvo pa su ga počeli doživljavati kao novinarski standard i merilo ukusa (nešto slično kao Pink-Kultura). Samo tako se može objasniti reakcija pomenutog forumaša koji "nije pročitao ništa gluplje i koji je zabezeknut" tekstom koji odiše stavom, duhovitošću i, verovatno, najvažnije od svega, porukom. I ja sam "zabezeknut" ali iz potpuno suprotnih razloga!

Show

pre 11 godina

Stednja je super ako se iz skorije istorije setimo:

- Metals Banka - narko kartel - Razvojna Banka Vojvodine - 250 mil eur gubitaka.

- Univerzal banka - skoro po novinama prozivani biznismen potajni vlasnik vec vise od 4 god ...

- Agrobanka - Direktor & Partije - Nova Agrobanka = tuzba pred medjunarodnim sudom - minus 400 mil eur

Iskreno se nadam da je tu kraj i da nece biti vise neprijatnih iznenadjenja ali ...

Putnik

pre 11 godina

@zoran

Racunica o vecoj isplativosti stednje od rentiranja nije tako jednostavna i zanemarujes dva faktora. Najjednostavnijim recima:

1. Inflacija - cak iako stedisnu u evrima svake godina imas gubitak u visini stope inflacije u evro zoni. Dakle, kamata od 5% ne 5 vec recimo 3,5 jer je pored rasta ustedjevina opsti rast cena tj inflacija doveo do toga da tvoj novac u globalu vredi 1,5 % manje. Stan , kao vrsta robe , prati rast cena i tu nemas gubitak. Drugo je trenutna kriza cena nekretnina ali dugorocno njihova vrednost uvek raste.
2. rizik - nepokretnost je tradicionalno investicija sa najmanjim rizikom. Barem u Srbiji imamo losa iskustva sa bankama tako da treba uzeti u obziri rizik propasti tvoje investicije a on je u globalu mnooogo manji za nepokretnost ( osim ukoliko Vucic i kamarila ne krenu u nacionalizacije :-)

Dakle, nije racunica tako prosta i svako je treba dobro izvagati. Ja licno mogu da stedim i investiram i izvrsio sam disperziju, pola stednja, pola nekretnine.

Off topic - valjda cemo docekati da komentatorima ova tema bude vaznija nego privodjenje Miskovica i ostala demagogija

Milance

pre 11 godina

Kakva je racunica i nacin prikupljanja kapitala banaka znaju i ucenici prve godine ekonomske skole[koji slusaju predavanja o bankama]. Ali da je nekorektno da za gotovinske kredite banke traze pet putsa vecu kamatu nego sto je nude stedisama je stvarno nekorektno.Nazalost kod nekih koji se hvale nekim nebuloznim porukama sa TV je taj odnos jos i veci.Ono sto bi trebalo da bude u osnovi svakog kredita , stednja je ocigledno prestalo da to bude .Zato je ko zna kakav kapital u osnovi uz dodatak zarade na raznoraznim kvazi bankarskim uslugama.A nazalost kada neka takva kvazi banka propadne javlja se drzava koja na racun naroda spasava istu i tako u celom svetu koji je u ovoj krizi bas zbog sprege drzavnih i bankarskih glavesina .

VladimirUE

pre 11 godina

Bice jos "smrti" i ostalih ekonomskih aktivnosti zbog novog guvernera, najgoreg u istoriji Srbije, dok ekonomski i finansijski skroz ne propadnemo. SNS kadrovi sve nas vise upropascavaju.

anarhista

pre 11 godina

garancija države...koje,već je jednom garantovala pa znamo kako se to završilo.Srbija je država koja se cijepa po svim šavovima.Sumnjam da može da garantuje i 50,a ne 50000 eura.

Drobnjak iz auta

pre 11 godina

Kamate u nedelji štednje (pre 2010) su bile visoke iz razloga što je i euribor bio značajno veći.Sad je bazna kamata maksimalno smanjena kako bi u Evropi krediti bili što jeftiniji i kako bi se razvila privredna aktivnost.Neće banka davati kamatu od 8% ako može napolju da zajmi po 4%.Sada je 12m euribor 0,5% pa su kamate na štednju plafon 5%, kad su kamate bile 8-9% 12mesečni euribor je bio preko 4%.Osnovu za formiranje kamate na deviznu štednju predstavlja euribor(posle se nadograđuje rizikom države,kreditnim rejtingom,željom za prikupljanje domaće štednje itd)...Za dinarsku štednju osnova je referentna kamatna stopa NBS.
Nema većih kamata na štednju sve dok Evopa ne izađe iz krize,pa zbog inflatornih pritiska evropska centralna banaka ne poveća baznu kamatu.