Nedelja, 30.09.2012.

15:22

Agrokor se zadužio kao cela Srbija

U isto vreme kada se Srbija zadužila na međunarodnom tržištu za milijardu evra, najjača hrvatska privatna kompanija je ponudila obveznice za 700 miliona evra.

Izvor: B92

Agrokor se zadužio kao cela Srbija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Vladimir Dž

pre 11 godina

Biće da je obrnuto – da ti ne vidiš drvo od šume.

Dole spomenuti već drže sve špekulativne kanale i najznačajnije trgovinske institucije na kojima se odvija najveći deo globalne razmene. I to poodavno. To je tema kojom se bavim godinama.

Oni ujedno drže i najveći deo trgovine koji se odvija u podzemlju i u sivoj zoni. Oni su se uzdigli najviše trgujući narkoticima u 19 veku, ponajviše u Aziji, setimo se samo Opijumskih ratova. Kasnije su napravili kartel koji danas upravlja svetskim resursima serijom isceniranih ratova. Takođe drže sve političare i medije u svom džepu.

To je jedan konzorcijum, jedna firma. Tako da je potpuno deplasirano tvoje “otkriće’ nekakvog špekulativnog investiranja kad se podrazumeva da su oni već insajderi u svim domenima. Oni imaju informacije unapred i upravljaju svetom u smeru kakvim oni žele. Pošto neki od nas vole da filozofiraju i NE gledaju filmove i sport nešto sažeto iz istorije, pre više od 130 godina:

“Ko god da kontroliše obim novca u bilo kojoj zemlji apsolutni je gospodar cele industrije i trgovine. I kad shvatiš da se ceo sistem veoma lako kontroliše, od strane par moćnika na vrhu, neće ti trebati niko da kaže kako nastaju periodi inflacije i depresije" – Ubijeni Predsednik Garfild.

Isto tako bi trebao da znaš da to tvoje špekulativno investiranje ima svoje granice i trajanje u uslovima koje dozvoljava jedna piramida. Tvoja mnogobrojna zrnca u glavi će sigurno dokučiti do dok vremena je to.

kakodane

pre 11 godina

Ovo je skupljanje para za Mercator. Da Agrokor ide u otplatu dugova ne bi već dvije godine skupljao pare na računu i plaćao kamate na dug. Samo Konzum sada ima oko 250 mil. eur.

Tu leži i odgovor kako otplatiti 9% kamate na dug. Tako što bez duga kupovina Mercatora ne bi bila moguća a njegovom kupovinom sinergijskim učincima (pojeftinjenjem administracije po prodanoj količini robe, povećanjem rabata na duplo veću nabavljenu količinu...) se očekuje 100-150 mil. eur. uštede svake godine. To znači da bi ta investicija otplatila i kamatu i pola kredita sinergijskim učincima. Barem tako oni računaju.Ono što bi im moglo pomrsiti račune je pad udjela Mercatora u Sloveniji i Hrvatskoj te pad udjela Idee u Srbiji.

etnerrp

pre 11 godina

A kako bi ste vi oplodili kapital sa kamatom od 8-9% a da nije kocka, droga, šverc, prostitucija...? Molimo vas samo da nije valjanje gluposti.
(Vladimir Dž, 1. oktobar 2012 09:49)

Od silnog citiranja i filozofiranja "od drveta ne vidiš šumu"
Samo jedno malo "zrno" inteligencije, koje ti očito fali, daje odgovor na tvoje pitanje:
TRGOVINOM i ŠPEKULATIVNOM INVESTIRANJU u sprezi sa korumpiranim državnim aparatom
Čuj...droga, kocka...u kom veku ti živiš?! Gledaš filmove baš mnogo?

Stevan

pre 11 godina

"Mudis koja je cili posao ocenila kreditno pozitivnim pa je Todorićev koncern zadržao važeći kreditni rejting B2." Citajte i kraj teksta i ne uporedjujte babe i zabe. Akrokor je uspesna firma koja ce zaraditi pare i vratiti dugove, drzava Srbija je trula tvorevina koja ce potrositi pare od obveznica, kredita i prodaje imovine a dugove vracati novim i novim kreditima. Znaci, ne poredite se ni sa kim, nepristojno je.

Srpski Vragolan

pre 11 godina

što je najtužnije preko tih njegovih lanaca u Srbiji uvaljuje nam hrvatske proizvode i time jača ne samo tamošnje firme već sve male firmice, dobavljivače, farmere koje rade za te iste firme. Jača se njihova ekonomija, izvoz a samim tim i blagostanje...

Nema nam spasa sve dok na političku vlast ne dodju SRBI i gledaju interes svoje države. Prvo uvesti ogroman porez na tudje proizvode, ukinuti lance poput IDEA, Mercator, Matijević itd., pomoći domače firme da krenu sa proizvodnjom kvalitetnijih proizvoda, uvesti zakon da te iste firme moraju obavezno da kupuju poljoprivredne proizvode od domačih farmera, pomoći farmere raznim subvencijama, itd, itd. Da ne nabrajam...

art

pre 11 godina

Srbi daju savjete kako upravljati imovinom... Todoriću? No nazdravlje, što je sljedeće, savjeti o informacijskoj tehnologiji od Senegalaca...
(Uzoriti, 30. septembar 2012 18:32)

Uzoriti, vidi ovako.
Mi Senegalce a ni Hrvate ne smatramo nizom rasom. Radim u inostranoj firmi gdje ima i Hrvata ali ruku na srce nijedan na polozaju kao moj, i gle cuda radi se upravo o IT sektoru!! Nekako mi bude zao bivse brace kada pocnu da mi se nicim izazvani pravdaju, EJ PRAVDAJU, sto su na nizoj poziciji. Neki cak i lazu kako su primljeni za moju poziciju koja im je kasnije oborena. Ako mene pitas Uzoriti, cist sovinizam, uber alles sindrom.
Da ne pominjem da branis jednog od tajkuna o kojima narod u Srbiji ima isto misljenje bez obzira na porijeklo.
I da te pitam za kraj da li znas ko je tvoga Todorica zaduzio pa sada izdaje obveznice? Odgovor je isti oni koji ce na kraju preuzeti 2-3 najvece grupacije koje su prethodno pokupovale sve ostalo. Njima je u cilju da se najveci zaduze i postanu lak plijen. Ali zasto o tome uopste razmisljati, jel' tako? Bitno je ko je Hrvat, ko je Srbin, ko je Marsovac a to sto smo svi zajedno toliko jadni da ne prljaju rukavice nego nas kupuju "u paketu na kilo", to nije bitno. Ajd uzdravlje i znaj da vas ovdje niko ne mrzi a od vas ocekujemo da berem pokusate.
Molim da se objavi komentar jer je argumentovan i civilizovan odgovor na cist sovinizam i vrijedjanje na nacionalnoj osnovi.

Dragan

pre 11 godina

Agrokor se nije zaduzio radi davanja plata zaposlenim, a drzava Srbija jeste.Uzela je gomilu para da bi isplatila golemi drzavni aparat, koji jede buducnost nase dece.
Zato je naslov ovog teksta besmislen.

Vladimir Dž

pre 11 godina

@eh – To vaše najnormalnije prikupljanje kapitala je postalo normalno tek nakon što su formirane Federalne rezerve. Do tada su firme uglavnom iz sopstvenih rezervi investirali u budući razvoj. Bankarski oligarsi su nametnuli 1913 godine takvu monetarnu mehaniku da je bilo sve teže iz sopstvenih izvora napredovati već si morao dolaziti na njihov šalter. Ukratko

Kad bi se vratili svi bankarski krediti, niko nebi imao depozit niti bi bilo i jednog dolara u opticaju. Ovo je zapanjujuća pomisao. Mi totalno zavisimo od komercijalnih banaka. Neko mora da pozajmi sve dolare koji su u opticaju, keš ili kredit. Ako banke naprave dosta sintetičkog novca mi cvetamo, ako ne, mi gladujemo. Mi smo apsolutno zavisni od stalnog dotoka novog novca. Kad neko shvati celu suštinu slike, tragična apsurdnost naše beznadežne pozicije je prosto neverovatna, ali je tu. - Robert Hemphill, Federalne rezerve.

Iz izjave vidimo da su banke stvorile takav sistem zavisnosti iz kojeg je matematički nemoguće se izvući. To je ponzijeva shema gde banke na licu mesta stvaraju nov novac (glavnicu) prilikom uzimanja kredita dok nedostatak kamate u opticaju tera sistem u piramidu i neizbežni kolaps.

Te vaše "normalne kompanije" su u rukama bankara, zapravo najveći deo firmi Fortune 500 su pod kontrolom bankara. Do preuzimanja je došlo upravo vašim hvaljenim sugestijama.

A kako bi ste vi oplodili kapital sa kamatom od 8-9% a da nije kocka, droga, šverc, prostitucija...? Molimo vas samo da nije valjanje gluposti.

eh

pre 11 godina

@Bojan, 1. oktobar 2012 00:17

Ako niste znali izavanje obveznica/dionica je najnormalniji način prikupljanja kapitala za tako velike kompanije.

Pa vama pukla je Coca cola, pepsi, GM, GE i mnoge druge svjetske firme.

To što ne volite Todorića razumijem, ne volim ga ni ja, ali svejedno netreba valjati gluposti.

Ivan

pre 11 godina

Ovaj nema više od pola godine. Uskoro će ga preuzeti neki strani lanac i to za male pare ili za jedan dolar/euro zbog velikih dugova do kreditora i do dobavljača.

vampiri ustaju

pre 11 godina

svaka čast g. Todoriću za izvanredan fin.potez, inače na ovom portalu najviše volim da čitam komunjarske žalopojke kragujevačke bratije i posmatam krokodilske suze sličnih nacio-kardeljevskih-crveno-crnih istorijskih tipova, koji se, gle čuda, poVampiriše, u zemlji koja je svet zadužila ovim pojmom.

Danilo iz Bobote

pre 11 godina

Kada taj pukne to će se biti poprilično glasno. Ove obveznice su za servisiranje starih dugova. A zbog njegovog kašnjenja plaćanja dobavljačima i uslovljavanju da uzmu bonove za njegov Konzum (govorim o stanju u Hrvatskoj) nisam isugran da ću plakati za njime.

dzoni

pre 11 godina

Pa vec poseduje pola srbije..verovatno uzeo kredu da uzme i drugu polovinu..Ono sto je npr simbolika u mom gradu..za vreme sfrj u Kgu je bio lanac prodavnica koji se zvao TP Srbija a sad su na istim mestima Hrvatska Idea.

nada

pre 11 godina

Ne gledajmo sta Agrokor ima vec koliko Srbija ima koristi od njegovog biznisa.Koliko ljudi zaposljava placa li ih redovno?Za uslove rada sam videla da su solidni i proizvodi sasvim u redu.Kako je zaradio pare to nije nasa briga samo neka on radi pa ce i nama biti dobro.

Podunavac

pre 11 godina

Oni se bar zaduzuju za biznis,
a Srbija se zaduzuje da isplati svercere,domace biznismene,javne nabavke,birokratiju,130 agencija itd. itd.

miki

pre 11 godina

Pa on je inace vlasnik pola Srbije: Frikom (sladoledi,smrznuta hrana), Dijamant (ulje i ostale preradjevine),Mivela voda (Nova Sloga,Veluce Trstenik,jedna od najbolje ocenjenih voda po kvalitetu u evropi), Fabrike cementa,IDEA lanac supermarketa...i jos toga.A da ne zaboravim najveci paradox, vlasnik je bioskopa Vozdovac.
Pa se vi smejte.

Uzoriti

pre 11 godina

Srbi daju savjete kako upravljati imovinom... Todoriću? No nazdravlje, što je sljedeće, savjeti o informacijskoj tehnologiji od Senegalaca...

Izdanje ce biti neosigurano!

pre 11 godina

"Izdanje će biti neosigurano, garantovano od strane određenih kompanija članica Agrokora d.d. i imati pravo prvenstva”,

Garancija je odlicna: Ako Agrokor ne moze da isplati, isplatice kompanije clanice!

Ako ja ne mogu da isplatim, isplatice moji naslednici dugova....po par centi sa svaki dolar....

A gde ce cash koji se uzme za obveznice? Pa u moje dzepove, kako gde? Nesto cu iskoristiti da otplatim stare kredite (jer me uslovljavaju) i da se reorganizujem, a ostalo cu investirati...u privatnoj reziji...

Koliku kamatu sada placam, kad cu ustedeti dosta novca sa 9%?

Da li smo firma za bankropstvo? Koliko cemo firmi upropastiti koje saradjuju sa nama?

Sve je to deo poslovanja....a i ko ce kome, ako nece svoj svome?

miki

pre 11 godina

Pa on je inace vlasnik pola Srbije: Frikom (sladoledi,smrznuta hrana), Dijamant (ulje i ostale preradjevine),Mivela voda (Nova Sloga,Veluce Trstenik,jedna od najbolje ocenjenih voda po kvalitetu u evropi), Fabrike cementa,IDEA lanac supermarketa...i jos toga.A da ne zaboravim najveci paradox, vlasnik je bioskopa Vozdovac.
Pa se vi smejte.

Podunavac

pre 11 godina

Oni se bar zaduzuju za biznis,
a Srbija se zaduzuje da isplati svercere,domace biznismene,javne nabavke,birokratiju,130 agencija itd. itd.

Uzoriti

pre 11 godina

Srbi daju savjete kako upravljati imovinom... Todoriću? No nazdravlje, što je sljedeće, savjeti o informacijskoj tehnologiji od Senegalaca...

Izdanje ce biti neosigurano!

pre 11 godina

"Izdanje će biti neosigurano, garantovano od strane određenih kompanija članica Agrokora d.d. i imati pravo prvenstva”,

Garancija je odlicna: Ako Agrokor ne moze da isplati, isplatice kompanije clanice!

Ako ja ne mogu da isplatim, isplatice moji naslednici dugova....po par centi sa svaki dolar....

A gde ce cash koji se uzme za obveznice? Pa u moje dzepove, kako gde? Nesto cu iskoristiti da otplatim stare kredite (jer me uslovljavaju) i da se reorganizujem, a ostalo cu investirati...u privatnoj reziji...

Koliku kamatu sada placam, kad cu ustedeti dosta novca sa 9%?

Da li smo firma za bankropstvo? Koliko cemo firmi upropastiti koje saradjuju sa nama?

Sve je to deo poslovanja....a i ko ce kome, ako nece svoj svome?

nada

pre 11 godina

Ne gledajmo sta Agrokor ima vec koliko Srbija ima koristi od njegovog biznisa.Koliko ljudi zaposljava placa li ih redovno?Za uslove rada sam videla da su solidni i proizvodi sasvim u redu.Kako je zaradio pare to nije nasa briga samo neka on radi pa ce i nama biti dobro.

dzoni

pre 11 godina

Pa vec poseduje pola srbije..verovatno uzeo kredu da uzme i drugu polovinu..Ono sto je npr simbolika u mom gradu..za vreme sfrj u Kgu je bio lanac prodavnica koji se zvao TP Srbija a sad su na istim mestima Hrvatska Idea.

Danilo iz Bobote

pre 11 godina

Kada taj pukne to će se biti poprilično glasno. Ove obveznice su za servisiranje starih dugova. A zbog njegovog kašnjenja plaćanja dobavljačima i uslovljavanju da uzmu bonove za njegov Konzum (govorim o stanju u Hrvatskoj) nisam isugran da ću plakati za njime.

eh

pre 11 godina

@Bojan, 1. oktobar 2012 00:17

Ako niste znali izavanje obveznica/dionica je najnormalniji način prikupljanja kapitala za tako velike kompanije.

Pa vama pukla je Coca cola, pepsi, GM, GE i mnoge druge svjetske firme.

To što ne volite Todorića razumijem, ne volim ga ni ja, ali svejedno netreba valjati gluposti.

vampiri ustaju

pre 11 godina

svaka čast g. Todoriću za izvanredan fin.potez, inače na ovom portalu najviše volim da čitam komunjarske žalopojke kragujevačke bratije i posmatam krokodilske suze sličnih nacio-kardeljevskih-crveno-crnih istorijskih tipova, koji se, gle čuda, poVampiriše, u zemlji koja je svet zadužila ovim pojmom.

Ivan

pre 11 godina

Ovaj nema više od pola godine. Uskoro će ga preuzeti neki strani lanac i to za male pare ili za jedan dolar/euro zbog velikih dugova do kreditora i do dobavljača.

Dragan

pre 11 godina

Agrokor se nije zaduzio radi davanja plata zaposlenim, a drzava Srbija jeste.Uzela je gomilu para da bi isplatila golemi drzavni aparat, koji jede buducnost nase dece.
Zato je naslov ovog teksta besmislen.

Stevan

pre 11 godina

"Mudis koja je cili posao ocenila kreditno pozitivnim pa je Todorićev koncern zadržao važeći kreditni rejting B2." Citajte i kraj teksta i ne uporedjujte babe i zabe. Akrokor je uspesna firma koja ce zaraditi pare i vratiti dugove, drzava Srbija je trula tvorevina koja ce potrositi pare od obveznica, kredita i prodaje imovine a dugove vracati novim i novim kreditima. Znaci, ne poredite se ni sa kim, nepristojno je.

art

pre 11 godina

Srbi daju savjete kako upravljati imovinom... Todoriću? No nazdravlje, što je sljedeće, savjeti o informacijskoj tehnologiji od Senegalaca...
(Uzoriti, 30. septembar 2012 18:32)

Uzoriti, vidi ovako.
Mi Senegalce a ni Hrvate ne smatramo nizom rasom. Radim u inostranoj firmi gdje ima i Hrvata ali ruku na srce nijedan na polozaju kao moj, i gle cuda radi se upravo o IT sektoru!! Nekako mi bude zao bivse brace kada pocnu da mi se nicim izazvani pravdaju, EJ PRAVDAJU, sto su na nizoj poziciji. Neki cak i lazu kako su primljeni za moju poziciju koja im je kasnije oborena. Ako mene pitas Uzoriti, cist sovinizam, uber alles sindrom.
Da ne pominjem da branis jednog od tajkuna o kojima narod u Srbiji ima isto misljenje bez obzira na porijeklo.
I da te pitam za kraj da li znas ko je tvoga Todorica zaduzio pa sada izdaje obveznice? Odgovor je isti oni koji ce na kraju preuzeti 2-3 najvece grupacije koje su prethodno pokupovale sve ostalo. Njima je u cilju da se najveci zaduze i postanu lak plijen. Ali zasto o tome uopste razmisljati, jel' tako? Bitno je ko je Hrvat, ko je Srbin, ko je Marsovac a to sto smo svi zajedno toliko jadni da ne prljaju rukavice nego nas kupuju "u paketu na kilo", to nije bitno. Ajd uzdravlje i znaj da vas ovdje niko ne mrzi a od vas ocekujemo da berem pokusate.
Molim da se objavi komentar jer je argumentovan i civilizovan odgovor na cist sovinizam i vrijedjanje na nacionalnoj osnovi.

Vladimir Dž

pre 11 godina

@eh – To vaše najnormalnije prikupljanje kapitala je postalo normalno tek nakon što su formirane Federalne rezerve. Do tada su firme uglavnom iz sopstvenih rezervi investirali u budući razvoj. Bankarski oligarsi su nametnuli 1913 godine takvu monetarnu mehaniku da je bilo sve teže iz sopstvenih izvora napredovati već si morao dolaziti na njihov šalter. Ukratko

Kad bi se vratili svi bankarski krediti, niko nebi imao depozit niti bi bilo i jednog dolara u opticaju. Ovo je zapanjujuća pomisao. Mi totalno zavisimo od komercijalnih banaka. Neko mora da pozajmi sve dolare koji su u opticaju, keš ili kredit. Ako banke naprave dosta sintetičkog novca mi cvetamo, ako ne, mi gladujemo. Mi smo apsolutno zavisni od stalnog dotoka novog novca. Kad neko shvati celu suštinu slike, tragična apsurdnost naše beznadežne pozicije je prosto neverovatna, ali je tu. - Robert Hemphill, Federalne rezerve.

Iz izjave vidimo da su banke stvorile takav sistem zavisnosti iz kojeg je matematički nemoguće se izvući. To je ponzijeva shema gde banke na licu mesta stvaraju nov novac (glavnicu) prilikom uzimanja kredita dok nedostatak kamate u opticaju tera sistem u piramidu i neizbežni kolaps.

Te vaše "normalne kompanije" su u rukama bankara, zapravo najveći deo firmi Fortune 500 su pod kontrolom bankara. Do preuzimanja je došlo upravo vašim hvaljenim sugestijama.

A kako bi ste vi oplodili kapital sa kamatom od 8-9% a da nije kocka, droga, šverc, prostitucija...? Molimo vas samo da nije valjanje gluposti.

kakodane

pre 11 godina

Ovo je skupljanje para za Mercator. Da Agrokor ide u otplatu dugova ne bi već dvije godine skupljao pare na računu i plaćao kamate na dug. Samo Konzum sada ima oko 250 mil. eur.

Tu leži i odgovor kako otplatiti 9% kamate na dug. Tako što bez duga kupovina Mercatora ne bi bila moguća a njegovom kupovinom sinergijskim učincima (pojeftinjenjem administracije po prodanoj količini robe, povećanjem rabata na duplo veću nabavljenu količinu...) se očekuje 100-150 mil. eur. uštede svake godine. To znači da bi ta investicija otplatila i kamatu i pola kredita sinergijskim učincima. Barem tako oni računaju.Ono što bi im moglo pomrsiti račune je pad udjela Mercatora u Sloveniji i Hrvatskoj te pad udjela Idee u Srbiji.

Srpski Vragolan

pre 11 godina

što je najtužnije preko tih njegovih lanaca u Srbiji uvaljuje nam hrvatske proizvode i time jača ne samo tamošnje firme već sve male firmice, dobavljivače, farmere koje rade za te iste firme. Jača se njihova ekonomija, izvoz a samim tim i blagostanje...

Nema nam spasa sve dok na političku vlast ne dodju SRBI i gledaju interes svoje države. Prvo uvesti ogroman porez na tudje proizvode, ukinuti lance poput IDEA, Mercator, Matijević itd., pomoći domače firme da krenu sa proizvodnjom kvalitetnijih proizvoda, uvesti zakon da te iste firme moraju obavezno da kupuju poljoprivredne proizvode od domačih farmera, pomoći farmere raznim subvencijama, itd, itd. Da ne nabrajam...

etnerrp

pre 11 godina

A kako bi ste vi oplodili kapital sa kamatom od 8-9% a da nije kocka, droga, šverc, prostitucija...? Molimo vas samo da nije valjanje gluposti.
(Vladimir Dž, 1. oktobar 2012 09:49)

Od silnog citiranja i filozofiranja "od drveta ne vidiš šumu"
Samo jedno malo "zrno" inteligencije, koje ti očito fali, daje odgovor na tvoje pitanje:
TRGOVINOM i ŠPEKULATIVNOM INVESTIRANJU u sprezi sa korumpiranim državnim aparatom
Čuj...droga, kocka...u kom veku ti živiš?! Gledaš filmove baš mnogo?

Vladimir Dž

pre 11 godina

Biće da je obrnuto – da ti ne vidiš drvo od šume.

Dole spomenuti već drže sve špekulativne kanale i najznačajnije trgovinske institucije na kojima se odvija najveći deo globalne razmene. I to poodavno. To je tema kojom se bavim godinama.

Oni ujedno drže i najveći deo trgovine koji se odvija u podzemlju i u sivoj zoni. Oni su se uzdigli najviše trgujući narkoticima u 19 veku, ponajviše u Aziji, setimo se samo Opijumskih ratova. Kasnije su napravili kartel koji danas upravlja svetskim resursima serijom isceniranih ratova. Takođe drže sve političare i medije u svom džepu.

To je jedan konzorcijum, jedna firma. Tako da je potpuno deplasirano tvoje “otkriće’ nekakvog špekulativnog investiranja kad se podrazumeva da su oni već insajderi u svim domenima. Oni imaju informacije unapred i upravljaju svetom u smeru kakvim oni žele. Pošto neki od nas vole da filozofiraju i NE gledaju filmove i sport nešto sažeto iz istorije, pre više od 130 godina:

“Ko god da kontroliše obim novca u bilo kojoj zemlji apsolutni je gospodar cele industrije i trgovine. I kad shvatiš da se ceo sistem veoma lako kontroliše, od strane par moćnika na vrhu, neće ti trebati niko da kaže kako nastaju periodi inflacije i depresije" – Ubijeni Predsednik Garfild.

Isto tako bi trebao da znaš da to tvoje špekulativno investiranje ima svoje granice i trajanje u uslovima koje dozvoljava jedna piramida. Tvoja mnogobrojna zrnca u glavi će sigurno dokučiti do dok vremena je to.

Uzoriti

pre 11 godina

Srbi daju savjete kako upravljati imovinom... Todoriću? No nazdravlje, što je sljedeće, savjeti o informacijskoj tehnologiji od Senegalaca...

nada

pre 11 godina

Ne gledajmo sta Agrokor ima vec koliko Srbija ima koristi od njegovog biznisa.Koliko ljudi zaposljava placa li ih redovno?Za uslove rada sam videla da su solidni i proizvodi sasvim u redu.Kako je zaradio pare to nije nasa briga samo neka on radi pa ce i nama biti dobro.

vampiri ustaju

pre 11 godina

svaka čast g. Todoriću za izvanredan fin.potez, inače na ovom portalu najviše volim da čitam komunjarske žalopojke kragujevačke bratije i posmatam krokodilske suze sličnih nacio-kardeljevskih-crveno-crnih istorijskih tipova, koji se, gle čuda, poVampiriše, u zemlji koja je svet zadužila ovim pojmom.

Ivan

pre 11 godina

Ovaj nema više od pola godine. Uskoro će ga preuzeti neki strani lanac i to za male pare ili za jedan dolar/euro zbog velikih dugova do kreditora i do dobavljača.

Srpski Vragolan

pre 11 godina

što je najtužnije preko tih njegovih lanaca u Srbiji uvaljuje nam hrvatske proizvode i time jača ne samo tamošnje firme već sve male firmice, dobavljivače, farmere koje rade za te iste firme. Jača se njihova ekonomija, izvoz a samim tim i blagostanje...

Nema nam spasa sve dok na političku vlast ne dodju SRBI i gledaju interes svoje države. Prvo uvesti ogroman porez na tudje proizvode, ukinuti lance poput IDEA, Mercator, Matijević itd., pomoći domače firme da krenu sa proizvodnjom kvalitetnijih proizvoda, uvesti zakon da te iste firme moraju obavezno da kupuju poljoprivredne proizvode od domačih farmera, pomoći farmere raznim subvencijama, itd, itd. Da ne nabrajam...

Izdanje ce biti neosigurano!

pre 11 godina

"Izdanje će biti neosigurano, garantovano od strane određenih kompanija članica Agrokora d.d. i imati pravo prvenstva”,

Garancija je odlicna: Ako Agrokor ne moze da isplati, isplatice kompanije clanice!

Ako ja ne mogu da isplatim, isplatice moji naslednici dugova....po par centi sa svaki dolar....

A gde ce cash koji se uzme za obveznice? Pa u moje dzepove, kako gde? Nesto cu iskoristiti da otplatim stare kredite (jer me uslovljavaju) i da se reorganizujem, a ostalo cu investirati...u privatnoj reziji...

Koliku kamatu sada placam, kad cu ustedeti dosta novca sa 9%?

Da li smo firma za bankropstvo? Koliko cemo firmi upropastiti koje saradjuju sa nama?

Sve je to deo poslovanja....a i ko ce kome, ako nece svoj svome?

Danilo iz Bobote

pre 11 godina

Kada taj pukne to će se biti poprilično glasno. Ove obveznice su za servisiranje starih dugova. A zbog njegovog kašnjenja plaćanja dobavljačima i uslovljavanju da uzmu bonove za njegov Konzum (govorim o stanju u Hrvatskoj) nisam isugran da ću plakati za njime.

art

pre 11 godina

Srbi daju savjete kako upravljati imovinom... Todoriću? No nazdravlje, što je sljedeće, savjeti o informacijskoj tehnologiji od Senegalaca...
(Uzoriti, 30. septembar 2012 18:32)

Uzoriti, vidi ovako.
Mi Senegalce a ni Hrvate ne smatramo nizom rasom. Radim u inostranoj firmi gdje ima i Hrvata ali ruku na srce nijedan na polozaju kao moj, i gle cuda radi se upravo o IT sektoru!! Nekako mi bude zao bivse brace kada pocnu da mi se nicim izazvani pravdaju, EJ PRAVDAJU, sto su na nizoj poziciji. Neki cak i lazu kako su primljeni za moju poziciju koja im je kasnije oborena. Ako mene pitas Uzoriti, cist sovinizam, uber alles sindrom.
Da ne pominjem da branis jednog od tajkuna o kojima narod u Srbiji ima isto misljenje bez obzira na porijeklo.
I da te pitam za kraj da li znas ko je tvoga Todorica zaduzio pa sada izdaje obveznice? Odgovor je isti oni koji ce na kraju preuzeti 2-3 najvece grupacije koje su prethodno pokupovale sve ostalo. Njima je u cilju da se najveci zaduze i postanu lak plijen. Ali zasto o tome uopste razmisljati, jel' tako? Bitno je ko je Hrvat, ko je Srbin, ko je Marsovac a to sto smo svi zajedno toliko jadni da ne prljaju rukavice nego nas kupuju "u paketu na kilo", to nije bitno. Ajd uzdravlje i znaj da vas ovdje niko ne mrzi a od vas ocekujemo da berem pokusate.
Molim da se objavi komentar jer je argumentovan i civilizovan odgovor na cist sovinizam i vrijedjanje na nacionalnoj osnovi.

dzoni

pre 11 godina

Pa vec poseduje pola srbije..verovatno uzeo kredu da uzme i drugu polovinu..Ono sto je npr simbolika u mom gradu..za vreme sfrj u Kgu je bio lanac prodavnica koji se zvao TP Srbija a sad su na istim mestima Hrvatska Idea.

Podunavac

pre 11 godina

Oni se bar zaduzuju za biznis,
a Srbija se zaduzuje da isplati svercere,domace biznismene,javne nabavke,birokratiju,130 agencija itd. itd.

eh

pre 11 godina

@Bojan, 1. oktobar 2012 00:17

Ako niste znali izavanje obveznica/dionica je najnormalniji način prikupljanja kapitala za tako velike kompanije.

Pa vama pukla je Coca cola, pepsi, GM, GE i mnoge druge svjetske firme.

To što ne volite Todorića razumijem, ne volim ga ni ja, ali svejedno netreba valjati gluposti.

Stevan

pre 11 godina

"Mudis koja je cili posao ocenila kreditno pozitivnim pa je Todorićev koncern zadržao važeći kreditni rejting B2." Citajte i kraj teksta i ne uporedjujte babe i zabe. Akrokor je uspesna firma koja ce zaraditi pare i vratiti dugove, drzava Srbija je trula tvorevina koja ce potrositi pare od obveznica, kredita i prodaje imovine a dugove vracati novim i novim kreditima. Znaci, ne poredite se ni sa kim, nepristojno je.

miki

pre 11 godina

Pa on je inace vlasnik pola Srbije: Frikom (sladoledi,smrznuta hrana), Dijamant (ulje i ostale preradjevine),Mivela voda (Nova Sloga,Veluce Trstenik,jedna od najbolje ocenjenih voda po kvalitetu u evropi), Fabrike cementa,IDEA lanac supermarketa...i jos toga.A da ne zaboravim najveci paradox, vlasnik je bioskopa Vozdovac.
Pa se vi smejte.

Vladimir Dž

pre 11 godina

Biće da je obrnuto – da ti ne vidiš drvo od šume.

Dole spomenuti već drže sve špekulativne kanale i najznačajnije trgovinske institucije na kojima se odvija najveći deo globalne razmene. I to poodavno. To je tema kojom se bavim godinama.

Oni ujedno drže i najveći deo trgovine koji se odvija u podzemlju i u sivoj zoni. Oni su se uzdigli najviše trgujući narkoticima u 19 veku, ponajviše u Aziji, setimo se samo Opijumskih ratova. Kasnije su napravili kartel koji danas upravlja svetskim resursima serijom isceniranih ratova. Takođe drže sve političare i medije u svom džepu.

To je jedan konzorcijum, jedna firma. Tako da je potpuno deplasirano tvoje “otkriće’ nekakvog špekulativnog investiranja kad se podrazumeva da su oni već insajderi u svim domenima. Oni imaju informacije unapred i upravljaju svetom u smeru kakvim oni žele. Pošto neki od nas vole da filozofiraju i NE gledaju filmove i sport nešto sažeto iz istorije, pre više od 130 godina:

“Ko god da kontroliše obim novca u bilo kojoj zemlji apsolutni je gospodar cele industrije i trgovine. I kad shvatiš da se ceo sistem veoma lako kontroliše, od strane par moćnika na vrhu, neće ti trebati niko da kaže kako nastaju periodi inflacije i depresije" – Ubijeni Predsednik Garfild.

Isto tako bi trebao da znaš da to tvoje špekulativno investiranje ima svoje granice i trajanje u uslovima koje dozvoljava jedna piramida. Tvoja mnogobrojna zrnca u glavi će sigurno dokučiti do dok vremena je to.

Vladimir Dž

pre 11 godina

@eh – To vaše najnormalnije prikupljanje kapitala je postalo normalno tek nakon što su formirane Federalne rezerve. Do tada su firme uglavnom iz sopstvenih rezervi investirali u budući razvoj. Bankarski oligarsi su nametnuli 1913 godine takvu monetarnu mehaniku da je bilo sve teže iz sopstvenih izvora napredovati već si morao dolaziti na njihov šalter. Ukratko

Kad bi se vratili svi bankarski krediti, niko nebi imao depozit niti bi bilo i jednog dolara u opticaju. Ovo je zapanjujuća pomisao. Mi totalno zavisimo od komercijalnih banaka. Neko mora da pozajmi sve dolare koji su u opticaju, keš ili kredit. Ako banke naprave dosta sintetičkog novca mi cvetamo, ako ne, mi gladujemo. Mi smo apsolutno zavisni od stalnog dotoka novog novca. Kad neko shvati celu suštinu slike, tragična apsurdnost naše beznadežne pozicije je prosto neverovatna, ali je tu. - Robert Hemphill, Federalne rezerve.

Iz izjave vidimo da su banke stvorile takav sistem zavisnosti iz kojeg je matematički nemoguće se izvući. To je ponzijeva shema gde banke na licu mesta stvaraju nov novac (glavnicu) prilikom uzimanja kredita dok nedostatak kamate u opticaju tera sistem u piramidu i neizbežni kolaps.

Te vaše "normalne kompanije" su u rukama bankara, zapravo najveći deo firmi Fortune 500 su pod kontrolom bankara. Do preuzimanja je došlo upravo vašim hvaljenim sugestijama.

A kako bi ste vi oplodili kapital sa kamatom od 8-9% a da nije kocka, droga, šverc, prostitucija...? Molimo vas samo da nije valjanje gluposti.

etnerrp

pre 11 godina

A kako bi ste vi oplodili kapital sa kamatom od 8-9% a da nije kocka, droga, šverc, prostitucija...? Molimo vas samo da nije valjanje gluposti.
(Vladimir Dž, 1. oktobar 2012 09:49)

Od silnog citiranja i filozofiranja "od drveta ne vidiš šumu"
Samo jedno malo "zrno" inteligencije, koje ti očito fali, daje odgovor na tvoje pitanje:
TRGOVINOM i ŠPEKULATIVNOM INVESTIRANJU u sprezi sa korumpiranim državnim aparatom
Čuj...droga, kocka...u kom veku ti živiš?! Gledaš filmove baš mnogo?

Dragan

pre 11 godina

Agrokor se nije zaduzio radi davanja plata zaposlenim, a drzava Srbija jeste.Uzela je gomilu para da bi isplatila golemi drzavni aparat, koji jede buducnost nase dece.
Zato je naslov ovog teksta besmislen.

kakodane

pre 11 godina

Ovo je skupljanje para za Mercator. Da Agrokor ide u otplatu dugova ne bi već dvije godine skupljao pare na računu i plaćao kamate na dug. Samo Konzum sada ima oko 250 mil. eur.

Tu leži i odgovor kako otplatiti 9% kamate na dug. Tako što bez duga kupovina Mercatora ne bi bila moguća a njegovom kupovinom sinergijskim učincima (pojeftinjenjem administracije po prodanoj količini robe, povećanjem rabata na duplo veću nabavljenu količinu...) se očekuje 100-150 mil. eur. uštede svake godine. To znači da bi ta investicija otplatila i kamatu i pola kredita sinergijskim učincima. Barem tako oni računaju.Ono što bi im moglo pomrsiti račune je pad udjela Mercatora u Sloveniji i Hrvatskoj te pad udjela Idee u Srbiji.