Nikl nije ni isplativ?

Beograd -- Akademik Vidojko Jović o eksploataciji opasne rude u Srbiji. Ležišta postoje i u Grčkoj, ali Evropska Unija ne dozvoljava nikakve radove, pišu Novosti.

Izvor: Novosti
Pošaljite komentar
 1. stepen industrijske razvijenosti jedne nacije meri se po potrošnji sumporne kiseline....naše termo-elektrane troše lignit,najlošiji ugalj,sa najviše sumpora,koji sagorevanjem daje sumpordioksid...a on,zajedno sa vodom daje sumpornu kiselinu...niko ne može da nas laže,daleko smo mi od od ekološke države...mi već proizvodimo strašno puno sumporne kiseline...ko neveruje,nek' se popne na avalu ujutro,po vedrom i tihom danu...videće fin,nežan,oblačak,sumaglicu nad čitavom šumadijom...žučkast,da,žučkasto,,,treba biti slepac pa nevideti to...mudri profesori i naši najumniji mozgovi drže svoje glave u pesku....idu niz dlaku narodu i tekućim gospodarima...prave probleme guraju pod teplh,kao đubre...ako nije na oku ,onda ne postoji...ustalom,naši akademci će ostati upamčeni po največem promašaju u istoriji...po memorandumu...
   (klenga, 1. oktobar 2012 05:27)

  # Link komentara

 2. E moj Bačeviću, realizacija "velikog državnog posla" kao da u startu malo škripi? Nego, reci koliko bi ti bio dobar u tom velikom državnom poslu? Mislim da je ovo već u startu faul za crveni karton - Ivice, traži drugog ministra, ovaj se već kompromitovao. Ostaje samo da ustanoviš da li neznanjem, beskrupuloznošću ili gramzivošću. Kako god, slučaj je već za istražne organe.
  (Skeptik, 1. oktobar 2012 00:25)

  # Link komentara

 3. Велико поштовање нашем уваженом професору.
  Стручни и образовани су стуб сваког друштва, а не они који прљавим капиталом желе да упропасте све ваљано.
  (Супруга геолога, 30. septembar 2012 20:05)

  # Link komentara

 4. Seca li se ko kako je zavrsio "feronikal"? Ja sam tada negde citao da je procenat nikla bio 0,8%. Istovremeno u Novoj Kaledoniji se nikal vadi na otvorenim kopovima i procenat u rudi je od 2,45 do 3%! Nema nikakve sanse da taj projekat zazivi i opstane, jedino ako ne posluzi za neke druge mahinacije i na kraju zavrsi kao "feronikal" ili kao zelezara u Smederevu.
  (Ko se seca?, 30. septembar 2012 19:37)

  # Link komentara

 5. Ako to strucnjaci kazu onda je nece ni biti izacicemo svi na ulice i gotovo, da vidimo ko ce smeti da potpise Tender? Hvala Profesoru na upozorenju citave javnosti i Geodetskom Fakultetu na podacima!
  (Klimt- Bec, 30. septembar 2012 17:15)

  # Link komentara

 6. Muzicar je vec dva mandata ministar finansija
  (Lukas RS, 30. septembar 2012 17:11)

  # Link komentara

 7. Pedesetih godina prošlog veka „Geosonda“ je vršila istraživanja nikla u Srbiji i utvrdila količinu od nekih 0,6-0,7%, te da eksploatacija nije isplativa.
  Uzimajući u obzir prljavu tehnologiju kojom se ispira nikl (sumporna kis.) i da se i dan danas to koristi; isparavanje sulfida, stvaranje kiselih kiša, ogromnih količina jalovine, malu teritorijalnu površinu Srbije, nedostak infrastrukture kojima bi se ove hemikalije transportovale; da su navedene „nikl“ lokacije uglavnom regioni koji se bave ili voćarstvom, vinogradarstvom – koje ionako kubure sa vodom (Topola, Stragari..) - ili su turistički centri netaknute prirode sa potencijalom zdravih i mineralnih voda –Vrčnjačka banja, Mokra Gora; te trajno zagadjenje zemljišta i ostale ekološke posledice, sama ideja oko iskopavanja nikla je najblaže rečeno neprihvatljiva, da ne kažem sumanuta. Ministar prostornog planiranja bi to morao da zna, a ne da ga stručnjaci i javnost upozoravaju na to.
  (Simon, 30. septembar 2012 15:42)

  # Link komentara

 8. i napokon neko pametan da se oglasi hvala profesoru da sacuvamo ovo malo od nase Srbije sto je ostalo
   (sumadinka, 30. septembar 2012 15:23)

  # Link komentara

 9. Hvala profesoru sto je izneo profesionalno misljenje, jer narod niko neslusa pa zbogporadi profita pojedinaca mogli smo da zatrujemo zemlju i vodu. The International Agency for Research on Cancer (IARC) je ustanovila izmewdju ostalog da je sumporna kiselina kancerogena.
  Inace enormne kolicine ove sumporne kiseline se koriste u procesu eksploatacije nikla.
  (Petar Stojovic, 30. septembar 2012 14:12)

  # Link komentara

 10. Ma jok ajmo mi da unistimo najlepsi deo Srbije zato sto neko hoce da zaradi ne tako velike pare na niklu.
  "Ako nastave po starom, platice nam glavo"
  (Nikola, 30. septembar 2012 12:51)

  # Link komentara

 11. naravno da ovog čoveka niko neće poslušati, već će neke druge 'eksperte'.. neko će i ovde zgrnuti dobru lovu, insajder nam ne gine.. ali biće već kasno, podiće se hajka, i nikom ništa.. a posledice po zdravlje običnih ljudi..koga briga za obične ljude
   (igor, 30. septembar 2012 12:46)

  # Link komentara

 12. Ista prica kao i prosla vlada, imali smo ortopeda za ministra ekologije,
  sada imamo geografa za ministra rudarstva
  u iducoj vladi bi mogli da imamo muzicare kao ministre finansija.
  Cudi me da se ovaj ministar ne zalaze za eksploataciju uranijuma da nas obogalji do kraja.
  (matrix, 30. septembar 2012 12:25)

  # Link komentara