Biz - B92.net

Nema više automatskog gašenja firmi

Beograd -- Preduzeća čiji su računi u blokadi duže od godinu dana ne moraju više da strahuju da će "nestati" kroz automatski stečaj, pišu Večernje novosti.

Izvor: Novosti
Pošaljite komentar
 1. Nix, verovatno su za tebe uvek radnici krivi sto je propalo preduzece, a direktori i vlasnici su dobri. Probaj da uzmes knjizicu iz zakljucanog preduzeca, obrati se inspekciji, vlasnicima, razmisli da li radnik koji je napustio preduzece uopste ima vremena da se bakce sa tim problemima, u svim tim glupostima prodje godinu dana kao tren, za to vreme moras da radis negde na crno.

  Sine, kad preduzece stane moras odma da nadjes drugi posao da prehranis porodicu, sto znaci da ces u najvecem slucaju da nadjes najgore poslove na crno gde ce par puta da te prevare za platu. Samo nemojte pricu o nekvalifikovanoj radnoj snazi, upoznao sam na raznim teskim poslovima mnogo vrednih i sto se tice znanja kvalitetnih ljudi.
  (Vladimir, 1. avgust 2012 17:46)

  # Link komentara

 2. da li je još neko opazio da je ustavni sud o ovom pitanju rešavao pošto su na red došla miškovićeva preduzeća koja duguju i bogu i narodu! a ovde je jedino "neustavno" to što su preduzeća automatski gašena, a da se nigde nisu preuzimala dokumenta koja se tiču aktive, tj imovine preduzeća da bi država uopšte znala čime raspolaže, a odgovorna lica se na zakonit način razrešila dužnosti! ovako se svašta tu događa sa preostalom, pre svega pokretnom imovinom. sumnjam da je reč o "slučajnom " propustu zakonodavca, ali ni sudije ni na koji način nisu reagovale na ovakvo zakonsko rešenje, uputile inicijativu da se ono na neki način reši.... posebno pitanje i problem je dokumentacija o zaposlenima, kako će oni koji imaju neki "sporan" period to uspeti da dokumentuju, a radili su u ovako likvidiranim preduzećima.... e to bih volela da mi neko objasni
  (bibi, 1. avgust 2012 16:58)

  # Link komentara

 3. @Vladimir

  Sine, ako ti je račun 2 godine u blokadi, onda ti radnicima NE ISPLAĆUJEŠ PLATu te 2 godine. Bar ne legalno. A onda nema šta da se plače nad automatski ugašenim firmama. Osim ako ti nisi jedan od onih koji vole da imaju posao, makar i nemali platu.
  (Nix, 1. avgust 2012 14:09)

  # Link komentara

 4. iz teksta se stice utisak da je drzava uzela neke pare od likvidacije ovih firmi, sto je smesno.
  prvo, tu imovine nije ni bilo - ili su vlasnici "ocerupali" sopstvene firme pre blokade da imovina ne bi otisla poveriocima, ili su se poverioci iz imovine naplacivali.
  drugo, ako i ima imovine - iz nje ce se namiriti preostali poverioci, za drzavu tesko da ce sta ostati.
  trece, ako i ostane - tim bolje. firma koja je u blokadi i svojim poveriocima mesecima ili godinama dujuje, ne treba ni da postoji.
  cetvrto, ako niko od poverilaca ne pokaze interes da firma ode u stecaj, a vlasnik ne pokaze interes da je reorganizuje, neka i to "sve" ode drzavi, to jest budzetu.
  a to sto je zakon neustavan je druga stvar, ne znaci i da nije dobar za privredni zivot. ispostavilo se i da je neustavno da vojvodina ima predstavnistvo u briselu, a ustavno da ga imaju gradovi, pa nikom nista.
  (bane sine, 1. avgust 2012 13:31)

  # Link komentara

 5. 16 500 preduzeca obrisano i sad se odluci da je to neustavno???? A koliko je radnika na taj nacin unisteno, normalno niko nece odgovarati, posto je ovaj nacin gasenja odgovarao vlasnicima i politicarima, a na stetu radnika? Normalno niko nece odgovarati.
  (Vladimir, 1. avgust 2012 12:43)

  # Link komentara