Sreda, 27.06.2012.

11:08

Rusi nam predstavili nove Migove

Ruska kompanija za proizvodnju aviona MiG predstavila je delegaciji Vojske Srbije mogućnosti lovca Mig-29, u verzijama M i M2.

Izvor: Beta

Rusi nam predstavili nove Migove IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

215 Komentari

Sortiraj po:

zoran kostić

pre 11 godina

mislim da će nova vlada sa Ivicom sigurno kupiti ove avine i bićemo jedini kupci, tako da ćemo opet biti najjači i nek se Nato pripazi. Za nas bi bio spas da zavlade epidemija alshajmera.

Dejan D

pre 11 godina

Sir Oliver: Halo Bing, kako brat? Pristupio odredima vojske spasa? Hm momak doista nema stila. Interesira li vas avion? Mlažnjak dakako!Cijena? Prava sitnica uvjeravam vas!

Zoki

pre 11 godina

Ako su avioni potrebni isključivo za kontrolu vazdušnog prostora, zašto se ne pokuša sa nekim kreativnim rešenjem. Grci bi verovatno bili srećni da nam iznajme jednu eskadrilu. To je prelazno rešenje, ali bi bilo korisno i jednima i drugima.
Po pitanju kontrole vazdušnog prostora, Slovenija ne plaća Italiji ni cent. To je veoma glasno rečeno u vreme kada se Hrvatska zanosila idejom da zajedno sa Slovenijom kupi avione. Međutim, kada smo kod kontrole vazdušnog prostora, ko kontroliše vazduh iznad Makedonije, BiH, Crne Gore, Albanije?

Milan

pre 11 godina

Srbiji ne treba "novi vazduhoplov" kao sto je Mig-29. A posebno onaj koji se lose pokazao u ratu 1999 godine, napominjem da su ti vazduhoplovi uvedeni u naoruzanje 1987/8 odine kasnije polu remontovani 1997god.

Bez obzira na vazdusnu superiornost neprijatelja 1999god (sto izuzimam u ovom slucaju). pokazatelj da vazduhoplovi koji su posle dve godine! nakon remonta otkazivali pre poletanja tj pre napada Nato pakta pokazuje njihov ne-kvalitet.
Radali strasno loseg kvaliteta koji nisu funkcionisali kao i ostala oprema, tako da nasi VRLO HRABRI LJUDI!!! bez veze zrtvovani jer su osecali duznost da nas brane a od opreme su imali jako los vazduhoplov za borbena dejstva (takoreci akrobatski avion) SVAKA CAST TIM LJUDIMA na cemu su leteli.

Sustina mog komentara je moje misljenje da bez obzira koliko je to "modernizovan" Mig-29 to je isti onaj Mig-29, nama treba visenamenski kvalitetan vazduhoplov a ne lovac upgrejdovan na Smt tj sklepan iz Ruskih vojnih rezervi... Sto nam ne ponude modernizovani Suhoi ako vec nude "novi" vazduhoplov...

over and out.

Aleksandar

pre 11 godina

za (George, 28. jun 2012 09:44)

Za slučaj sukoba Rusija vs Razvijeni Svet (što bi samo najveća budala poželela), uz sve saveznike, ne bi nikome nikakvi avioni pomogli, već bi pritisli dugme za lansiranje nuklearnih projektila.

A za avion B-2, koji pominjete, da poleti i dođe do Moskve najkraćim putem (preko Arktika) mu treba 11 sati, a od toga 4.200km mora da leti preko teritorije Rusije (koja isto ima vojne satelite, radare i sisteme PVO).

Aleksandar

pre 11 godina

za (spasoy, 28. jun 2012 11:34)

G-4 Super galeb je prelazno školsko borbeni avion, znači za pilote koji su naučili na propelerašu osnovne stvari letenja. A tek treba da se obuče za mlazni avion i borbena dejstva.
Sekundarna namena mu je delovanje na ciljeve na zemlji.
Za vazdušne akcije nije namenjen.
Mada su mu preformanse za manevre bolje nego kod F-4 i F-5G...

spasoy

pre 11 godina

Pa nama ne treba avion koji ce da se "nosi" sa f15,16,18, 35, stagod. Za tim valjda vise nece biti potrebe. Treba nam avion koji ce da po potrebi presretne sumljive letelice koje zalutaju u nas vazdusni prostor i eventualno izbombarduje pokojeg tetoristu ako se eventualno pojavi kojekuda van kosova... i to je to... a to sve moze i nas G4, zar ne?

realista

pre 11 godina

A što jednostavno ne sačekaju ulazak u EU pa će dobiti od nato-a par komada, samo kažu mi sirotinja, nemožemo da kupimo avione i eto, dobiće par malo izvozanih ali dobrih, taman za ono što nama "treba"???

Goran

pre 11 godina

A da mi ipak taj novac preusmerimo sa kupovine aviona na socijalna davanja roditeljima treceg i cetvrtog deteta u Srbiji, mislim ono znate da prehrane porodicu, eventualno da kupe neke papucice i sandale, plate struju da im ne odnose televizore iz kuce i sl. Kome vise trebaju avioni i kamioni u ovoj zemlji, deca su nam gladna bre....

Ivan78

pre 11 godina

Pazi to ima logike, prodaš NIS za 400 miliona eura jer nemaš novaca, a onda kupiš borbene avione za 500 miliona eura.Sa jedne strane si dao firmu koja donosi godišnji profit od 200 miliona a sa druge kupio avione koji troše na održavanje 50 miliona....pametno ....odoh da prodam stan i kupim jedan porše.E nego ako već oće bolje da kupe jedan vrhunski avion nego gomilu osrednjih krševa,taj jedan i onako može da obori celu eskadrilu ove zastarele tehnike, a ako treba samo za čuvanje vazdušnog prostora a ne za borbu onda su nam dovoljni i najeftiniji avioni a ne ovo.

George

pre 11 godina

******* Ruski avioni izvode "cirkuske trikove" po mitinzima sa maltene praznim rezervoarima na koje se onda primaju pileci mozgovi. Takvi manevri su u realnoj borbi prakticno beskorisni jer je vreme "dog fights" davno proslo a i borbeni avion bi bio mnogo tezi pod gorivom i oruzjem.

Sta je zaista bitno je tehnologija (radar), brojnost i podrska (awacs etc). Ne znam da li treba trositi reci koja strana ovde ima prednost i u kom odnosu. U slucaju bilo kakvog sukoba Rusija vs Razvijeni Svet US AF-u (koji sam ima vise nego rusi) bi se priljucili resursi Saveznika poput V. Britanija, Nemacka, Australija, Korea i Japan. Drugim recima, "Braca" bi se nasla u slicnom polozaju ko mi '99-e a. I to pod uslovom da im ne uniste i to malo jos dok su na zemlji putem B-2 i krstarecih raketa. Duze trajanje sukoba bi samo jos vise favorizovalo Zapad jer imaju mnogo vise para i ljudstva da servisira aparate.

Da su ruski avioni stvarno toliko sposobni kako ih ovde pojedinci predstavlju pa rusi bi ih brze bolje poslali (sa svojim pilotima) na prve linije borbe da "dominiraju" jer to bi im onda bila najbolja reklama da to oruzje onda dobro prodaju. Medjutim, istina je posve drugacija. Jasno je i njima da su im sanse minimalne pa onda prave cirkuske atrakcije po mitinzima (ekvivalent onih azijata sto zongliraju u poluvremenu utakmica) i gledaju da uvaljaju polovnu robu klijentima koji nisu u dobrim odnosima sa US i/ili nema pas za sta da ih ujede.

Pozdrav

pavle

pre 11 godina

Alo bre ljudi,sta je sa vama?
Da li mozete da shvatite da su nam avioni potrebni da bi patrolirali vazbusnim prostorom Srbije! Da li mozete da shvatite da nasa vojska ima Fice i Peglice! Da ti avioni posle 2012 ne smeju da se koriste,i da MORAJU da se povuku iz upotrebe po mnogim pravilima i uredbama samog Nato-a! Oni se NE kupuju da bi mi ratovali za Kosovo,ne kupuju se jer je Toma predsednik,oni se kupuju zato sto MORAJU DA SE KUPE! O kupovini aviona,se pricalo i kad je Tadic bio predsednik,i to je neizbezna stvar! Da,nemamo novca da ih kupimo,ali niste svesni da je placanje tudje avijacije da cuva nas vazdusni prostor,jos skuplje,i da za tek to nemamo para! Godisnje kroz vazdusni prostor Srbije preleti preko POLA MILIONA aviona,a cena preleta je preko 200 evra...

SULEJMAN VELIČANSTVENI

pre 11 godina

Ma da ipak kupimo te 29-tke. Čuvaćemo naše nebo a možemo i komšijsko, mislim na Hrvate. Nekako im ne ide ta avijacija, pošteno ni ne polete a već su se prizemljili. Ajde, ajde dacemo vam dobru cenu. Ko je za to da čuvamo hrvatsko nebo neka udari -

Kerkez

pre 11 godina

@(KerkeZ, 27. jun 2012 15:12)
Svi moderni avioni imaju dovoljno dobre letne karakteristike, ali ono sto pravi stvarnu razliku je elektronika i naoruzanje. Male su sanse da se danas lovacki avioni susretnu u dog fight uz upotrebu topova - sve se (uglavnom) resava s udaljenosti na kojoj se neprijatelj vidi samo na radaru. Pitaj nase pilote koji su oboreni '99 da li su videli ko ih je oborio...
(rogi, 27. jun 2012 16:12)

Pod 1, nijedan nas pilot nazalost nije vise ziv koji je leteo 99 godine, to treba da znas. Pod 2, oboreni su zato sto su im u vazduhu otkazivali radari stari 20 god, jer ih naravno niko nije ni odrzavao. Pod 3, svi pokojni piloti su izjavljivali da su izbegavali po nekoliko raketa i to na slepo, zahvaljujuci samo manevarskim sposobnostima aviona i iskustvu pilota. E, sad, F-16 posalje raketu, SU-27 je vidi na radaru, dovoljno da napravi Kobru i cao. A kad SU-27 posalje rakete, bas se pitam sta ce "okretni" F-16 da uradi?

Zigi

pre 11 godina

Da ponovim jos jednom , Srbiji treba 3 do 4 borbena aviona za kontrolu vazdusnog saobracaja , ako ih ima OK , ako ih nema treba da ih kupi .

Mario Bros

pre 11 godina

Ja još nisam video da teroristi koriste iole napredniji avion, osim putničkih. Stoga možemo bilo kakve vojne avione da nabavimo, dok god su mlazni, svaki je dobar za zaštitu od terorista. I takođe, ni jedan nije dovoljan za zaštitu od NATO kojim smo okruženi, pa ne bi trebali bacati pare. Npr Jedan u Novi Sad, dva u Beograd, dva u Niš i vozi.

anbeast

pre 11 godina

Da su avioni skupa igracka - jesu. Da nam trebaju - trebaju. Ne zbog ratovanja i sl. nego zbog kontrole vazdusnog prostora.
Da su 29m losi - nisu. Da treba da budemo u NATO - treba (prosto, geopoliticka situacija je takva da je to najpametnije. Emocije nemaju sta da traze u medjunarodnim odnosima.) Imam postovanja za rusku kulturu, za ruski narod (imam mozda malo slavenofilstva u sebi), ali to ne treba mesati sa interesima drzave, jer ni Rusija (kao ozbiljna svetska sila) to NIKADA nije radila. (Mozda je pokusala da to tako predstavi, ali se u delanju uvek vodila svojim interesima. I tako i treba da bude).
Decacke rasprave, tipa: moj tata je jaci od tvog treba ostaviti decacima. Kada bih birao, ja bih izabrao onog ponudjaca koji nudi najbolji ofset program jer sve sto po ceni dolazi u obzir je tu negde i zadovoljava nase potrebe.

rale85

pre 11 godina

Ako se ne varam, u Hrvatskoj je snimljen dokumentarac o nekoj babi koja je s kalašnjikovom skinula Mig-29.
Svaki daljnji komentar tog nazovi "borbenog" aviona je suvišan.
Lako se provjeri na webu "uspješnost" ruskih lovaca u srazu s ostalima.
(Arsen Katić, 27. jun 2012 18:23)

Ahahahahahahahahaha :D E, moram da vam odam tajnu. Godine 1999 sam se igrao sa prackom i gadjao sam goluba. Medjutim promasio sam ga i pogodio u nesto crno veliko koje je palo. Posle su mi rekli ljudi da sam slucajno oborio F-117, a meni bilo zao :(

Sveta

pre 11 godina

Letacke sposobnosti su bile bitne za vreme partizankse eskadrile. Na zalost mi i zivimo josh u to vreme barem u glavama pa tako da ne vidimo uopste kako se danas ratuje. I bolje jer nema sta tu da trazimo ni sa ni bez migova.
Bitno je

1. Pronaci cilj na preko 150+ km
2. uspesno gadjati cilj na 100+ kilometara
3. sto pre doleteti od tacke A na tacku B da bi onda radio ono pod 2.
4. Kraj price

Smesna su prepecuvanja u nekim letackim sposobnostima jer je to danas nebitno dok je bitna nosivost, brzina i hi-tech elektronika sistema za nisanjeje kao i raketa kao i hi-tech za zastitu od raketa.

Aman ljudi probudite se i konacno dodjite u 2012 godinu.

lihvar

pre 11 godina

hahahahahaha, kakavi komentari vecine ovde! opet sanjate o nekakvom 'ratovanju' sa nato~m. zemlja nema pas za sta da je ujede a vi bi da opremate vojsku. srbiji treba par aviona za nadgledanje teritorije i zastitu i presretanje i to je to. ovde neki sanjaju o mig 31 , strateskim presretacima koji ne bi mogli da uzlete sa batajnice postob ne bi mogao da se okrene u prostoru minijaturne drzave kao srbija.... modernizujte to sto imate , kao sto rade ostale siromasne zemlje, i razvijajte industriju umesto bacanja para na potomke slavne jna.

Petar

pre 11 godina

Aha, to je znaci ta podrska bratske Rusije- da nam uvale nesto sto nam ne treba za ogromne pare...

Skupo nas kosta azil tandema Karic-Markovic...

Miroslav iz Hamburga

pre 11 godina

Zbog cega su nam potrebna ta aviona? Da opet "uspesno" ratujemo protiv NATO-a? Nama, po meni, uopste nije potrebna Vojska, pogotovu financijsko gledano. Specijalizovana Policija da, ali Vojska? Mislim da ne.

Voodoo_Child

pre 11 godina

Komentar je upućen svima onima koji govore da nam ne trebaju novi avioni!
E pa gospodo ako niste znali prelet svakog komercijalnog aviona preko teritorije Srbije se naplaćuje u proseku nekih 200 evra, ukoliko država nema borbene avione samim tim i ne može da obezbedjuje svoje nebo onda neka druga država ubire te evriće.
Najbolji primer je Slovenija koja Talijanima plaća obezbedjivanje njihovog vazdušnog prostora tako da Slovenci svake godine Talijanima poklone nekoliko novih borbenih aviona.

Marko

pre 11 godina

Svuda oko nas NATO, a ovi nasi "neutralci" ce da kupuju borbene avione , verovatno da se brane od vanzemaljaca ?
To je palilo 90ih kad je narod bio slep, sad je smesno da nema gde vise.

kupujmo domace

pre 11 godina

Ma sta ce nama bilo kakvi njihovi migovi, suhoji, mirazi, steltovi i ostale belosvetske krntije od pre 5, 10 ili 20 godina kad mi imamo naseg VRAPCA I LASTU Sutanovac ih pravi sigurno su bolji od njihovih 100%, pa ne mislite valjda da su ovi iz Ugande i Bocvane ludi sto ih narucuju od nas.

zdj

pre 11 godina

Poklonili smo im NIS, sastavili su nam vladu, sad ce da nam uvaljaju ove migove, jos samo telekom ili EPS da im prodamo i prava smo ruska gubernija, sto je i cilj Tome i kompanije.

Fokus

pre 11 godina

Koliko se ja razumem u avijaciju letacke karakteristike nekog aviona u danasnje vreme nisu toliko bitne,jer manje vise svi oni imaju slicne karakteristike,sto ce vam potvrditi i svaki pilot,ono sto pravi razliku je radar,sistemi navodjenja,naoruzanje,pre svega raketni sistem i pouzdanost,pre svega elektronskih sistema u avionu,a kada se to uzme u obzir ni jedan Ruski avion ne moze parirati avionima koje koriste Nato zemlje,i pored sveg truda Rusa u poslednje vreme da cestim modernizacijama i izbacivanjima podverzija istih aviona nesto promene na tom planu...jednostavno,Ruski avioni mozda imaju slicne ili cak bolje letacke sposobnosti,ali su tehnoloski,pre svega po pitanju elektronike i radara,daleko iza pre svega Americkih aviona...a,o pouzdanosti da ne govorim...da,jos jedna prednost Ruskih aviona je sto su znacajno jeftiniju pre svega u odnosu na Americke,ali Ameri tome uglavnom pariraju boljim uslovima pri kupovini i jeftinijem kasnijem servisiranju istih aviona,jer ne zaboravite da je to jedna od bitnijih stvaki pri sklapanju ovakvih ugovora,neodrzavan avion ne vredi nista,to bar mi znamo...

smesko

pre 11 godina

nama ne trebaju ti avioni
od koga da se branimo i protiv koga da ih upotrebimo
nisu nam potrebni ni dzaba jer je odrzavanje skupo
mozda sam naivan ali kad polgedam kako nam je vojska prosla u skorijoj istoriji onda mislim da nam nije ni potrebna. posebno neka skupa tehnika.
skupe su to igracke
(dejan, 27. jun 2012 14:52)

# Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu. Deki genije kad bi bar malo razmislio glavom skim smo to ratovali u toj skorijoj istoriji,i sam bi rekao da smo dobro i prosli!Sto se tice tih aviona dobri su jer za bolje i nemamo para.A o ratovanju nesmemo ni da razmisljamo jer su nam svu vojnu zastarelu tehniku prepolovili ili unstili,tako da nam je najbolja varijanta da mislimo o prezivljavanju jer uskoro necemo imati sta da jedemo a ne da kupujemo avione!

Grrr

pre 11 godina

A lepo sam rekao bratu da se ne igra sa praćkom, svaki mesec padne po jedan vojni avion, i komšije se bune zbog prozora. Šalu na stranu, nema para ni za kerozin, a održavanje, a tek cena - prava sitnica... Do duše neće plaćati ministri i ostala boranija već ja koji sad imam 25 ima da radim za te avione dok ne napunim 75. Ne samo za avione koji su već sada - ako ne zastareli onda na korak od toga, već i za nikad završeni Koridor 10, mostove i ministarske limuzine, plate raznih birokrata i ulizica koji bleje po opštinama i raznim agencijama, fiktivnim ministarstvima, neprofitabilnim državnim firmama. Pa dokle to tako?

kao ja

pre 11 godina

Svi vi sto ste se nabudzili da se kupe borbeni avioni me nodoljivo podsecate na Don Kihota. Ups, ako ste dovoljno nacitani da ste procitali delo Servantasa. Bi ste li vi pristali da sednete za komande tog aviona i idete u SIGURNU smrt? AAAAAA!!!! To treba da rade deca drugih majki po "sluzbenoj duznosti" jel da? Ade more cutite, i pokrite se usima! PS moderatori ako ovo ne objavite ne zameram. Bas me briga.

glupost opet dominira

pre 11 godina

Srbija 2012,leta gospodnjeg, vlada srs,pardon sns +sps,rusofili se orgazmicno bez srama izivljavaju u komentarima o ruskim avionima, koji ce dobiti 'svaki avion osim Su 27'iako nas iskustvo uci da su zapadni avioni gazde u vazduhu,cene skacu,penzioni fond na umoru,a ja gledam kako da odem na truli zapad..

cento

pre 11 godina

dok "velesile" Slovenija, Albanija, Crna Gora i Hrvatska taj rod vojske i nemaju. Jedna Grčka ima nekoliko puta jaču avijaciju nego sve ove nabrojane zemlje zajedno.
(Buntovnik, 27. jun 2012 12:39)

Ovo za Hrvatsku nije tacno.Imaju jedan MIG-21 i pre nekoliko dana su od njega napravili kabriolet.

Vitez koja

pre 11 godina

Samo neka mi neko objasni sta ce nama avioni?Koja je njihova svrha?Mali smo, svi oko nas u NATO savezu, i kada se sve sagleda odgovor je da nam nisu potrebni?Jedino da se neko mozda slika pored njih i slicno.To sto Vojska trazi je lepo,mada na kraju i koga je briga sta oni pricaju.

Laketa - Pametno uloziti sredstva.

pre 11 godina

Ja bih pre rekao da nama treba jedna podmornica... Ipak je Dunav prometna reka, a potrebno je zastititi brodove od iznenadnog potapanja! A i ako se zaglavi u mulju nece biti velika steta, kupicemo drugu! Do duse cuo sam pricu da nam Crnogorci poklanjaju jednu, pa moze ona da patrolira. Nije nuklearna, dizel je. Al' kod nas ima loz ulja koliko hoces tako da nema zime!

pavle

pre 11 godina

Ljudi mozete da kritikujete koliko hocete,ali sledece godine Vojska Srbije mora da povuce iz upotrebe ono sto je ostalo od Sokolova,Orlova i ostalih kanti...I tako ispada da cemo ostati na 3-4 aviona! Moramo kupiti nove avione,jer ako budemo placali nekom da nam cuva i patrolira vazdusnim prostorom,izaci ce nas kao svetog Petra kajgana,a ine cuva ti nasa vojska,vec placenici,koji,nedao Bog,ali ako se nesto desi,prvi ce se povuci...Jeste,avioni su jako skupi,i mi nemamo novca za to,ali to mora da se uradio,svidelo se to nama ili ne...

Aleksandar

pre 11 godina

za (Arsen Katić, 27. jun 2012 18:23)

Nasmeja me do suza.
Puškom skinula avion?! Kada bi to moglo, ne bi postojao PVO.

Pitaj bilo koga ko je bio u PVO jedinicama pa da ti objasni koliko je to neizvodljivo.

Doc Holiday

pre 11 godina

Za nase RV ne treba ne znam koji avion. Nama on treba da sluzi cisto za vazdusnu policiju. Kupovina aviona je i politicka odluka. Sa njome se fakticki svrstavas na tu stranu. Za vasu informaciju SAAB je otkazao ucesce na konkursu za nov avion Srbskog RV. I to se zna zasto ( ujka SAM). Na Gripenu su svi sistemi, ukljucujuci i sam motor americki ( makar i poreklo ) i za svaku prodaju moraju da pitaju ujka Sam-a.
Da udjemo u NATO- moguce je da bi i dobili mogucnost da ga kupimo..
Sa druge strane Rusi uglavnom prodaju osiromasene eksportne verzije. Pa i nase 29ke iz tog vremena nisu bili ni blizu onim 29kama sovjetskog RV. Jedino je DDR imala mig 29 identican ruskom i ujedinjena nemacka ga je koristila do skora ( do nabavke EF ) a poklonila ga Poljskoj koja ga i dalje ravnopravno sa modernijim F16 blok 52 koristi.
A ukoliko se i dalje bude insistiralo na neutralnosti ni taj novi mig 29 nece biti los u velicini 1 eskadrile. Jednostavno najjeftinija solucija. Preobuka pilota i tehnicara ce biti samo ka tim novim sistemima na avionu.
A bolje i to nego da nam piloti lete u poluispravnim mig 21 i rizikuju zivote. A isto tako losa solucija je i da se ostane bez RV i da placamo druge da nam patroliraju. Uostalom ni zemlje u okruzenju nemaju tolko RV da bi to mogle da nam pruze uslugu.

Jovica

pre 11 godina

za novac koji se planira potrošiti u naoružavanje, neka sagrade tvornicu igračaka ili nešto slično, tako će se zaposliti nekoliko stotina ljudi i nekoliko stotina obitelji neće biti gladno.

Barba Papa

pre 11 godina

Drzava pred bankrotom a pricamo o kupovini MiG-a. Smesno i besmisleno. Inace danas se ne kupuju borbeni avioni kao pre 30 godina nego se prave paket aranzmani koji obavezuju drzavu prodavaca da ulaze u privredu kupca. Tako su Madjari uzeli Gripene od Svedjana a za uzvrat su dobili proizvodne pogone Electroluxa. I Poljaci su od Amerikanaca trazili offset aranzman kada su kupovali F-16. Koga zanima, ima svih detalja na netu.

vaske

pre 11 godina

Ovaj komentar o babi s' kalasom je vrhunac svih bisera :) Rusofobi su sve rekli ovim komentarom. Toliko o "inteligenciji" anglofila-rusofoba :)

vishnja

pre 11 godina

ok, pa onda hajde da lepo placamo toj nekoj drugoj drzavi, sta fali, opet je jeftinije nego da se sva fukara od vrha do dna ugradi u posao s Rusima, i sa nase i sa njihove strane. a razlikom u kinti ipak mozda nahraniti gladne.

(cim se spomenu avioni i oruzje zadah testosterona postaje nesnosan O.o)

laki

pre 11 godina

Mig 29M/M2 je u stvari oznaka za Mig33 i to je odlican avion sa super elektronikom i radarom i daljnim naoruzanjem raketama do 120 km.Nosi oznaku 4++ generacije sto znaci da je maksimalno priblizen 5 generaciji aviona.

kaiser

pre 11 godina

Ako mogu da dosegnu granicu Kavvobag-Kavvovac-Ogulin-Vivovitica, kupiće Pelević par komada.

E moj Komandante, takvom si čoveku samo čin generala dao, a vidi ga sad. Vojvoda bre!

Znači, gazde su već krenule da vam naplaćuju? Extra, kako su brzi, kao da znaju da bajka neće trajati večno...

Beli

pre 11 godina

I da imas para, ne mozes kupiti sta hoces. Mozda bi nama Amerikanci prodali prve verzije F-16 i to pod nepovoljnim uslovima. Kakvi crni F-18, pa to Ameri prodaju samo proverenim saveznicima.

Vivaldi

pre 11 godina

Gripen je najbolje resenje za zemlju kao sto je Srbija. Jevtin za odrzavanje, moze da uzleti za male staze koja ne mora da bude aerodromska pista. Treba mu 5 ljudi za odrzavanje (ja kad sam bio u vojsci, visecevni bacac raketa "plamen" je opsluzivalo 5 ljudi). Letelica je vrlo prakticna.
Gledate iz pogresne perspektive, nama ne treba avijacija za rat protiv NATO-a ili nekog treceg, vec prevashodno za kontrolu naseg vazdusnog prostora, zato sto ako nemamo nasu avijaciju moramo da iznajmimo tudju da bi obezbedjivali sopstveni vazdusni prostor. A to kosta lepe pare.

Cvexi

pre 11 godina

Naravno da treba kupiti rusku tehnologiju, posebno posle skandala u francuskoj kada su jednoj blisko istocnoj zemlji prodali aparate a onda njihovim protivnicima dali tehnologiju za pracenje istih. Braca rusi to nama nikada nebi uradili.

Kondor

pre 11 godina

Uopšte ne razumem zašto se pojavio ovaj članak sada? Koliko ja znam ta prezentacija je održana negde na jesen 2010 jer smo u januaru 2011 trebali da odlučimo šta ćemo da kupimo. Uz prezentaciju ruskih Migova negde u isto vreme prezentovani su i eurofajteri, američki F 16 i F 18 kao i kineski J-10 i JF-17. Sećam se da smo se svi čudili što šveđani nisu prezentovali svog Gripena.
Ništa nije odlučeno jer kolko sam ja shvatio problem je u tome što nemamo para da kupimo bilo šta. Možda se ovaj tekst pojavio zato što Rusi hoće nešto da nam poklone :)))).

Kiza

pre 11 godina

Zaista sam impresioniran brojem strucnjaka i vojnih analiticara ovde. :-)
(Mihajlo, 27. jun 2012 14:29)

# Link komentara

Da znas. Sve znalci a posebno onaj iz KNINa

Rusolog

pre 11 godina

Citat: "Ako nesto Rusi znaju da naprave to su nuklearke, tenkovi, avioni a narocito rakete"

Primer 1: U tenkovskoj bici kod Kurska Rusi su pobedili Nemce isključivo zahvaljujući BROJČANOJ nadmoći. Inače Ruski tenkovi nisu imali ni radio, a nemački jesu.

Primer 2: Černobilj

Need I say more?

vasily zaitsev

pre 11 godina

@ anne
svaka drzava je duzna da vazdusni prostor iznad svoje zemlje odrzava bzbednim, ako u sastavu vojske nema ratno vazuhoplovstvo mora da placa nekoj drugoj drzavi (slucaj slovenije koja placa italiji) sto je po meni apsurdno, zar ne!? pored toga msm da nije humano pustiti nase pilote da lete u ovkavim krntijama! mada kupovina aviona u ovkavoj situaciji je potpuno nerealna...

Levu

pre 11 godina

Kao sto to obicno biva cim se pokrene diskusija o Vojsci Srbije, ucesnici iste ponovo dokazuju koliko su spremni da osude bez ikakvog poznavanja materije. Migovi 29M1/M2 Varijante su daleko superiornije od svojih "suparnickih aviona" iste generacije Ima daleko vece borbene kapacitete od F-15 F-16 i F/A-18 Americkih Aviona(ne zamajavajte se reklamama i filmovima nije Flota F-35ica osnova americke avijacije)Cak u mnogome i prevazilazi cuveni Eurofighter typhoon idite lepo i procitajte operative karakteristike gore navedenih i uporedite. Oni koji kukaju da kupujemo "stare" i "zastarele avione" bi mozda trebalo da znaju da Mig29M1/M2 varijanta nije Milkoyan MIG29"Fulcrum" vec mig-33 od skoro pod novom nomenklaturom. I za kraj svima onima koji kukaju da nasoj Vojsci ne trebaju novi avioni, nemate pojma o cemu pricate, i ako ne znate zbog cega drzavi trebaju Borbeni Avioni onda mi vas je stvarno zao.... Neka i treba im kupiti.. od jake vojske sva politika polazi....

Mario budimir

pre 11 godina

Samo izvolite susjedi,i dalje kupujte Rusku hrđu,koja je samo na priču ovo/ono,a u stvari raspad,zna se ko su vladari svijeta i ko je 50 god ispred svih,mi cemo ipak ovu F seriju

Mirko

pre 11 godina

Prvo vidis od koga ti preti potencijalna opasnost pa tako namestas i odbranu. Skoro pa smo totalno okruzeni NATO zemljama. Imati 6 aviona izgleda kao na coveka sa magnumom udariti prackom.

tuzlak

pre 11 godina

Neka rusi malo zavrnu jedno krilo. Srbija sve manja pa da pilot ne mora da stanlo vintla u krug. Nego kako ratove izgubiste sa Orlovima, Jastrebima, i svom silom 4. armije u Europi?

Sir Giles

pre 11 godina

@Anne

Obaveza svake zemlje je da patrolira svojim vazdušnim prostorom i štiti ga.
Ne mislim kao "branimo naše nebo", nego u skladu sa međunarodnim sporazumima.
Ako nemamo svoje avione, morali bi smo skupo plaćati avijaciju druge zemlje to radi za nas. A to je tek ludost! Zar mislite da bi avijaciju trebalo rasformirati?

E sad, koji god avion da kupimo, nećemo ga ganjati dva maha. On svoje svakodnevne zadatke može da obavlja leteći tri puta manjom brzinom. Niko od Srbije ne očekuje da ratuje u buduće protiv NATO ili bilo koje sile. To smo probali i videli smo da nemamo šanse. Srpski avioni neće leteti u Avganistan, za to nemamo ni promil mogućnosti. Ne trebaju nam avioni ni za susede. Ali nam trebaju ako se ukaže potreba da se isprati sumnjiva letilica, obori avion pun terorista ili doprati npr. Air Force One ili Putinov kako god se zvao "samaljot".

Srbija mora da ima avijaciju, bilo bi sjajno kada bi razvila avio industriju kako se na bi ostalo na "lasti" i kako bi dobili naslednika "orla" ili "qaleba".

To što sve prave Rusi, Ameri i Kinezi, ne znači da bi trebalo da spalimo svoje fabrike, mada smo prema njima postupili još i gore, i da večno dižemo kredite kako bi smo skuupo pazarili. Nešto bi valjalo praviti i prodavati.

Arsen Katić

pre 11 godina

Ako se ne varam, u Hrvatskoj je snimljen dokumentarac o nekoj babi koja je s kalašnjikovom skinula Mig-29.
Svaki daljnji komentar tog nazovi "borbenog" aviona je suvišan.
Lako se provjeri na webu "uspješnost" ruskih lovaca u srazu s ostalima.

fridomn

pre 11 godina

Nema ovde mnogo mudrovanja, MiG 29 u borbi 1 na 1 će dobiti bilo koji avion na svetu,sem SU 27 tu su šanse 50/50. Ovde mnogi spominju 1999g. koja baš nije neko merilo o mogućnostima 29ke jer je naša avijacija bila u katastrofalnom stanju sa neispravnim radarima,naoružanjem itd. U jednom od dokumentaraca o letovima naših 29ki za vreme bombardovanja 1999g. jedan naš pilot,kome nažalost ne znam ime,priča o svom letu koji je trajao 45 min.!!!! Imao je sreću da je leteo na avionu na kom je sva avionika besprekorno radila,koji je izbegao nekoliko NATO projektila i kad bi uspeo da se približi na 20 km neprijatelj bi se okretao i bežao. Mislim da je time sve rečeno.

patriota

pre 11 godina

Sve ove koji hoće strane avione treba na informativni razgovor. Što brate lepo ne zaposlimo naše ljude - nema nigde majstora ko naših. Kad smo mogli da osvojimo proizvodnju motokultivatora šta je problem aviončići? Par krila, sedište, volan, pokrenemo Rakovicu i IMT za motore, aluminijum kupimo jeftino u CG, ubaciomo CD plejer za slušanje grand hitova, par tandžara zakačiti (da nešto zaradi i namenska) i vozi Miškooo ! Sve zajedno neće koštati više od par iljada eura po komadu. Ali stvarno !

patriota

pre 11 godina

Ako propadne plan o domaćoj proizvodnji, cenim da stvari stoje ovako:
u startu odbaciti F - 16 komada i prihvatiti MIG - 35 komada jer je to bolje nego MIG - 29 komada ! Dobije se 6 komada više !
PS. Da li je neko dojavio našoj delegaciji da se raspita o varijanti SU - 47 komada? TO BI BIO POSO !! Taj avion ima krila natraške kao što je sve kod nas!

Zoki

pre 11 godina

Niko neće prodati najmoderniju vojnu tehnologiju zemlji poput Srbije, da ne bi bila dostupna i konkurentima.
Švedski avioni su sjajni, ali SAAB nije ni odgovorio na pozov za predstavljanje. Takođe, sva municija i rakete su američke i pitanje je u kojim količinama bi ih dobili.
Srbija jedino može da dobije ogoljenu verziju bilo čega. Pošto joj avioni trebaju samo za kontrolu vazdušnog prostora, može bilo šta, uključujući i kineske avione, modernizovane F-4 ili MIG-21. Bitno je samo da bude bezbedno.
Za PVO su potrebni raketni sistemi, ali njih Srbija neće dobiti.
PS: Održavanje aviona sa 2 motora je uvek skuplje nego održavanje aviona sa jednim.

Zoki

pre 11 godina

Niko neće prodati najmoderniju vojnu tehnologiju zemlji poput Srbije, da ne bi bila dostupna i konkurentima.
Švedski avioni su sjajni, ali SAAB nije ni odgovorio na pozov za predstavljanje. Takođe, sva municija i rakete su američke i pitanje je u kojim količinama bi ih dobili.
Srbija jedino može da dobije ogoljenu verziju bilo čega. Pošto joj avioni trebaju samo za kontrolu vazdušnog prostora, može bilo šta, uključujući i kineske avione, modernizovane F-4 ili MIG-21. Bitno je samo da bude bezbedno.
Za PVO su potrebni raketni sistemi, ali njih Srbija neće dobiti.
PS: Održavanje aviona sa 2 motora je uvek skuplje nego održavanje aviona sa jednim.

Anne

pre 11 godina

Sekunda, dve, tri, okreci... sekunda, dve, tri, okreci...
Zasto je Srbiji potreban borbeni avion? Zbog parade, zelje pilota da lete u skupom avionu ili da imamo skupu metu u slucaju rata?
Ulozite iste pare u protivavionske raketne sisteme, izvidjacke bespilotne letelice, helikoptere, pa cak je bolje i dati novac za jednu veceru za sve stanovnike Srbije nego baciti na taj avion...

dorccol

pre 11 godina

Ja bih kao uslov za komentar umesto ovih slova uveo test elementarnog znanja. Tako bi ovi sto kazu "a sto ce nam..." trebalo da odgovore na pitanje da li znaju da zemlje koje nemaju svoje PVO snage (ukljucujuci lovacku avijaciju), moraju da placaju drugima za tu "uslugu", Slovenci najbolje znaju koliko ih kosta italijanski "kisobran"... Opet ovi sto diskutuju na temu da li je bolji MiG ili neki "F" ili "gripen", trebali bi znati da je odnos cene jednog aviona u odnosu na cenu odrzavanja, delova i preobuke pilota 1:3, a piloti srpskog RV su vec obuceni za MiG 29, postoje i kapaciteti za sve stepene odrzavanja sem generalnog remonta... Ipak je slozicemo se vest razlog za komentar, ali je nesto znanja isto tako uslov...

Futurama

pre 11 godina

Nekoliko ispravki.
Mig-35 je prakticno Mig-29M2 sa novim radarom i elektrnoskom opremom. Ovaj avion je prototip kao i njegova oprema koja trazi jos usavrsavanja. Mig-29M nije isti kao pre 20 godina nego je dosta radjeno na njegovom usavrsavaju. Indija je skoro kupila Mig-29K koji je mornaricka verzija Mig-29M i deluje da su zadovoljni kupovinom. Mig-29M ce najverovatnije uci u sastav ruskog RV jer je malo verovatno da ce oni proizvedeni za Siriju biti isporuceni. Rusko RV cak koristi i Mig-29SMT koje Alzir nije preuzeo. Strategija prodavanja inferiornih verzija aviona saveznicima koju je praktikovao bivsi SSSR je odavno van snage. Sada kinesko i indijsko vazduhoplovstvo (u proseku) imaju mnogo modernije verzije nego rusko. Tako da su sada jedino pitanje pare.
Sto se nas tice zbog katastrofalno visoke cene evropskih aviona alternativa su jedino kineski i to J-10 (ekvivalent F-16) ili F-17 (ekvivalent gripena) ili mozda americki F-16 mada je to dosta nezgono sa politicke strane.

Proka

pre 11 godina

Prosto je neverovatan broj onih koji komentarisu ovakve vesti bez ikakvog predznanja o samoj temi. Ovaj avion u potpunosti zadovoljava sve potrebe nase drzave, i bez problema moze da se nosi sa americkim F16 i F18, kao i ostatkom lovaca cetvrte i pete generacije. Gde su se to ovaj avion lose pokazao? O kom se to tacno sukobu radi? Da li je po vama los prikaz sposobnosti aviona kada izvedete desetak polu ispravnih migova 29, sa zastarelim radarima, elektronikom, i naoruzanjem u susret stotinjak F16 i F18. Mene zivo zanima koji bi se to avion u takvim uslovima dobro pokazao? I ovaj avion veze nema sa svojim istoimenikom iz osamdesetih godina. Jedino zajednicko im je ime, i delimicno oblik.

I nije tacno da Rusi ne uvode ovaj avion u svoju upotrebu jer je los. Ne uvode ga zato sto imaju skoro trista starih 29, koje planiraju dovesti na taj standard.

I svi vi koji mislite kako avione ne treba kupiti, jer bi nam bilo bolje da ih ulozimo u zdravstvo i poljoprivredu... Imam jednu novost za vas, a to je da je Srbija kao i svaka druga drzava duzna da obezbedi svoj vazdusni prostor. Ukoliko nema svoje avione, morace da plati nekoj drugoj drzava cuvanje svog vazdusnog prostora, a to ce je na godisnjem nivou izaci koliko i rata za jednu eskadrilu ovakvih aviona.

Darko

pre 11 godina

Pa dobro kad se toliko hvalimo nasom pamecu i naucnim predispozicijama, jel bolje uloziti u razvoj tih radara pa da sami pravimo domace doplere laicki receno. Znam da imamo opasne elektrotehnicare/elektronicare pa zasto ne bih sami uredili to sto imamo, gde nam je nauka, pa ljudi moji tako ceo zapad funkcionise tako sto ideje sprovode u dela. Primer, moj pokojni otac radi potrebe posla dosao je na ideju jednog uredjaja koji je bio potreba, posto je on masinac a poznavao je izvrsnog elektrotehnickog inzinjera, ovaj je uspeo da tu ideju sprovede u delo i uz par delova iz inostranstva napravili su taj uredjaj. Zbog nedostatka novca i razumevanja u ovoj drzavi, nije patentiran uredjaj niti pokrenuta proizvodnja. Dakle ljude izuzetno strucne imamo a bogami i ove sa vizijom, ono sto nam fali je samo vera u sebe same i izuzetno poslovno postovanje, e sad bi stavio naglasak na termin postovanje u svakom pogledu jer cini mi se da smo tu gde smo bas zbog nepostovanja samih sebe. To kad stranci vide, mogu da nam rade sta oce, tad su vrata za mito i korupciju sirom otvorena, pozz svima i zahvalite se na toj ponudi, nije jedina. Za one sto vole vratolomije ruskih aviona, samo da kazem da su vremena ACE PILOT'a
zavrsena vijetnamskim ratom, ako 99 nije dovoljan dokaz molim vas takve ljude uklonite sa bitnijih polozaja.

Bojan

pre 11 godina

@perica

Prijatelju, pokusaj malo da se informises iz pravih izvora pre nego sto posaljes komentar.
GLONASS ima punu konstelaciju od oktobra 2011 (svih 24 satelita u orbiti).
Kina nema GPS vec planira da punu konstelaciju postigne do 2020 godine.

Ako nesto Rusi znaju da naprave to su nuklearke, tenkovi, avioni a narocito rakete. Kada se MIG 29 pojavio 1983 godine izazvao je pravu paniku medju zapadnim silama. SU-27,35,37,47 su i dan danas pojam za njih po letackim karakteristikama. Sve Evropske zemlje su se ujedinile 1986 godine kako bi uspele da pariraju Rusima, i tako je nastao EF2000. Ima puno zapadnih dokumentaraca o tome pa mozes da pogledas.
A o tome da su MIGovi sluzili kao glineni golubovi, pa nikada borba nije bila ravnopravna. Uvek protiv ekonomski nerazvijenih zemalja koje su dugo bile pod sanckijama i nisu mogle da nabavljaju rezervne delove i savremenu opremu. Protiv pilota koji zbog nedostatka goriva nisu imali dovoljan nalet. A povrh svega odnos u vazduh je uvek bio 10:1 na strani zapadnih sila. I naravno uz ogromnu logisticku podrsku od Avaksa, satelita, radara velikih dometa tako da su mogli da vide letelicu jos dok izlazi iz hangara. A nasi piloti su recimo leteli sa pokvarenim radarima...

nenad

pre 11 godina

Ne mogu da verujem sta sve ovde citam. jedan strucnjak pominje i 99. god i letove nasih migova od 30 min i obaranje. Decko, nijedan nas avion koji je tada poleteo nije bio potpuno tehnicki ispravan, svakom je falilo nesto, jednom cak i komunikacija sa zamljom. Sve i da nije brojcani odnos snaga bio 10:1, nasi opet ne bi nista mogli da urade. MIG-29 je savrsena letelica, kojojo se uz modernizaciju moze produziti operativna upotreba bar jos 20 god. Nove 21-ce sem izgleda nemaju gotovo nista zajednicko sa onim starim, od motora do opreme i naoruzanja. Dalje, mi imamo iskustva sa Mig-ovima prema tome kupovina svakog drugog je ogroman i nepotreban trosak.

janko

pre 11 godina

O cemu vi pricate?,Srbija nema para za kupovinu boljih aviona,a inace mig 29 ce biti jedini savremeni avion koji ce se naci u vojsci Srbije i to je savsim korektan avion,koji moze da parira f-16 i f-18

Sasa

pre 11 godina

Ako je nebo oko nas zasticeno kakva pretnja se moze onda pojaviti kod nas? U tom slucaju sta ce nam borbeni avioni? Sta ce covecanstvu uopste sredstva za unistavanje i ubijanje? Zar nije bolje taj novac uloziti u nauku, medicinu i sve ostale delatnosti koje poboljsavaju kvalitet zivota? Na zalost, najgore sto se desilo na planeti zemlji je izgleda pojava coveka.

rogi

pre 11 godina

@(KerkeZ, 27. jun 2012 15:12)
Svi moderni avioni imaju dovoljno dobre letne karakteristike, ali ono sto pravi stvarnu razliku je elektronika i naoruzanje. Male su sanse da se danas lovacki avioni susretnu u dog fight uz upotrebu topova - sve se (uglavnom) resava s udaljenosti na kojoj se neprijatelj vidi samo na radaru. Pitaj nase pilote koji su oboreni '99 da li su videli ko ih je oborio...

todos

pre 11 godina

Oce da nam uvaljaju ove polovnjake. Na jednom pakistanskom sajtu uveliko se diskutuje o temi koje avione ce da kupi Srbija. Tako da je verovatna opcija sto je i najbolja za nas a to je YF-17.

Alex

pre 11 godina

samo sto dalje od rusa, nemaju nista pouzdano... sve je samo naduvano smece kao i Migovi29, i cela njihova ratna tehnika. iz svih ratova su izasli povijena repa. migovi nikada nisu dorasli americkim avionima kao ni ruski piloti i njihova zastarela i kruta obuka.

petar

pre 11 godina

Trebaju nam avioni! Bilo kakvi. Kad god poleti neki nas vojni avion, to izaziva strah i trepet kod armija i civila u svim susednim zemljama, a i kod nas. Niko nije siguran!

PatriJota

pre 11 godina

Jao što volim kad se zaletimo na nešto što Rusi opisuju kao: "pojednostavljena verzija" .... "ima nešto slabiji radar i sistem za otkrivanje i nišanjenje" .... A šlag na torti je da "Ruske vazduhoplovne snage ne planiraju da uvedu taj tip aviona u naoružanje". Šta će onda nama takav avion? Umesto da uposlimo našu privredu i zaposlimo naše ljude na proizvodnji domaćeg borbenog aviona (kao nekada), koji bi i izvozili, mi kupujemo otpisanu robu druge zemlje...

Stefan

pre 11 godina

Oni koji pricaju da ruski avioni ne valjaju, ocigledno se ne razumeju u tematiku. MiG 29 jeste avio cetvrte generacije, ali za nasu malu siromasnu zemlju i on je previse. Inace Rusi polako uvode avion pete generacije Sukhoi T-50, koji je po manevarskim karakteristikama bolji od americkog najboljeg lovca F-22, ali ce usled toga biti nesto manje zasticen od radara.

Sasa

pre 11 godina

Ovo je upuceno ovima koji tvrde da su se ruski lovci lose pokazali u borbi protiv prvenstveno americkih lovaca. Na prvi pogled to tako izgleda, jer je ukupni odnos oborenih aviona u ratovima nakon drugog svetskog rata bio u korist americkih vazduhoplova. Medjutim, u skoro sve jednom slucaju osim u arapsko-izraelskim konfliktima, amerikanci i zapadne sile su imali apsolutnu brojcanu superiornist, i po pravilu su uvek ratovali protiv ekonomski i vojno slabijih zemalja. Imali su moderniju tehniku, bolju obuku, i daleko vise casova naleta na njihovim borbenim avionima. Medjutim, u Korejskom ratu je ucestvovalo par vazdusnih pukova ruskih pilota na letelici Mig-15. U direktnim okrsajima ruskih Migova kojima su upravljali ruski piloti (ne korejanci ili kinezi) sa americkim F-86 i drugim UN avionima, ruski piloti su bili daleko uspesniji. Obarali su i po 6 americkih za svaki svoj izgubljeni avion. To je prava mera kvaliteta aviona, kada imas pilote koji znaju svoj posao i koji su iskusni. Dakle, obuka je takodje kljucni faktor u celoj toj prici, a to je samo jedan od faktora.

VIVA

pre 11 godina

Trebaju nam Avioni ali bih se ja vise odlucio za PVO sisteme,dalekoseznu artiljeriju i Napadacke Helihoptere MI 35 i Mi 17 i ako bi nam prodali Mi 28 .

4channer

pre 11 godina

Драги Перице, за које Phantome ми то немамо пара? Једини авион
који носи то име и који је још увек у оперативној употреби(додуше, не САД, већ неких других земаља, попут Турске, која је недавно изгубила 1 у инциденту) је F-4 Phantom II, који је први пробни лет имао далеке 1958. године. Румуни неће узети никакве Phantome од Холандије, јер их Холандија једноставно нема! Ви вероватно мислите на Falcone, односно F-16. Слово F у називу ловачких авиона долази од fighter - борац, у буквалном преводу, то јест ловац. Иначе, Либија и Ирак су имали и француске авионе Dassault Mirage F-1, а Ирак и Dassault-Breguet Super Étendard. Од либијских авиона само су Dassault Mirage F-1 били модернизовани пред рат. Ирачка ПВО је успела, током Првог заливског рата, за нешто мање од месец и по да обори преко 20 америчких летелица и неколико савезничких. Американци су тада изгубили 23 летелице. Ирачки МиГ-25 успео је да обори знатно "напреднији" и "модернији" F/A-18 Hornet. Иначе, одлучујућу предност ловачким авионима у борби дају AWACS-и, који путем дата-линка шаљу податке ловцима о положају непријатељских авиона. Већина ловаца (сем руских Сухоја) има само 1 радар,који покрива само део предње полусфере, што практично чини
ловце радарски слепи у осталим смеровима. За разлику од ловаца,
AWACS-и имају ротирајући радар који покрива све стране. Дакле,
није предност НАТО-а била само та што је на наша 2 авиона у
ваздушном простору долазило неколико десетина НАТО ловаца, већ што су их подржавали AWACS-и.

Jester

pre 11 godina

@Racerx: Samo mogu da kazem da je od svega ovoga malo sta tacno! Prvo, mig29m ne postoji od 1990 godine vec je tad samo usaglasen plan za razvijanje ovog projekta (projekat je zavrsen 1995 godine ali nijedan primerak nije napravljen).Drugo, Mig29m je projekat namenjen iskljucivo izvozu i rusija ne poseduje nijedan avion M oznake vec K (mornaricka varijanta). Trece, Indija nije narucila mig29m nego smt..a te dve oznake se drasticno razlikuju. Samo je sirija narucila cini mi se 12 komada od kojih su 2 sastavljena i cije se funkcionisanje ispituje. Cetvrto, eurofighter nije lovac pete generacije vec 4++ i propustili ste da kazete da je DUPLO skuplji od mig29m. I na kraju peto, prijateljski savet..kad skupljate podatke sa wikipedije, nemojte te podatke preradjivati onako kako vama odgovara nego stvarno kakvi jesu.

Бора Паркетар

pre 11 godina

Ово ми много личи на ситуацију од пре готово десет година када је Војска куповала некакву комуникациону опрему. Човек из Војске који је то водио је инсистирао на куповини ATM опреме, јер је он познавао само ту застарелу технологију, на уштрб већ успостављеног стандарда на IP. Све то је правдао да је NASA користила ATM, само што никоме није рекао да су Американци своју мрежу правили 20 година раније.

KerkeZ

pre 11 godina

Koliko neznalica ovde! Miraz? Eurofighter? Fantomi? Pa da li ste vi uopste gledali karakteristike i uporedjivali te avione sa ruskim Migovima i Suhoj?? RUSI apsolutno najbolje avione imaju, ne zbog nafurane elektronike sto Ameri preferiraju vec po letnim karakteristikama, sto je presudno u borbi vazduh-vazduh! Kada vec komentariste, procitajte neku knjigu, odgledajte dokumentarce.

veki

pre 11 godina

Svima preporučujem da pogledaju dokumentarni film "Let u smrt" (ima te ga na youtube) Tamo srpski piloti pričaju o zastarelosti i ne mogućnosti da išta urade sa Mig-29,mali domet radara,krajnje nepouzdana elektronika,rakete smešno malog dometa itd. Pa naši su morali da priđu na 35km da bi uopšte imali šansu da pucaju,dok su ovi iz NATO ispaljivali rakete i sa 120km.Tako da Rusima treba reći hvala ali ne hvala.Rat danas dobija elektronika.Kako neko reče mislim da bi za nas Gripen bio zakon,otprilike to je kao da poredite Saab i Ladu :)Gripen vs Mig.

Braca po dolaru

pre 11 godina

Da li se ovo svi rusofili napalili na ovu vest pa plusiraju svaku pohvalu o ovim MIG-ovima. Prvo Srbija nikada nece kupiti ove avione a verovatno ni neke druge jer nema para ni za prehranjvanje stanovnistva, drugo ovakvi avioni nisu ni potrebni Srbiji, koju mogu da prelete za 5 minuta, trece ova delegacija sto kao gleda prezentaciju MIG-ova je kao i sve nase delegacije otisla da pokupe dnevnice i da vide Rusiju. Nista od vase radosti da ce mo kupiti MIG-ove. A da zaboravio sam ove avione pokusava da nam uvali privatna ruska firma a oni padaju na patriotizam i na bratstvo samo prvo uz dolarsko placanje.

Rists

pre 11 godina

Sta kazu ovde strucnjaci, Ruski avioni imaju najbolje letne katakteristike? Kolko nam je to pomoglo kad je bilo 5:300 za Nato? 5:0 za Nato... Kako bi nam novih pet pomoglo? Hrvati, Albanci, Kosovo ce svi biti u Nato, zato moramo i mi ...

vaske

pre 11 godina

Eto, opet nam ovi pametuju ovi "experti' za avione, koji misle da je sve rusko smece, a sve iz EU suvo zlato. Mig je "sklopocija" a mladji je od f-15 i f-16?! Hajde rusofobi odgovorite kako moze mladji MIG da bude sklopocija, a starijih f-15 i f-16 se Ameri ne odricu? Nemate pojma vec samo lupate ideoloski ostrascene nebuloze. MIG 29 je postigao maximum u dizajnu avion, i sada samo treba menjati motore, radar i elektroniku, ali dizajn je nemoguce menjati jer je postignut apsolutni vrhunac. f-15 je stariji od MIG 29 a ipak Ameri mu samo promene motore i stave nov radar i avion je i dalje vrh vrhova jer je dizajn na max. Tako se i MIG-u stave novi motori i radar i dalje moze da pojede za dorucak i Gripena i EUfajtera. Ako MIG ne valja, zasto se Nemacka ne odrice starih nemodernizovanih Migova koje je nasledila od I.Nemacke? EUfajter je nasminkan leteci kontejner. EUfajter je leteci kompjuter koji moze samo da sluzi kao pokretna meta da Migovi vezbaju gadjanje. Kada je EUfajter poleteo radar mu je bio nesipravan i umnozavao je mete tako da pilot uopste nije mogao da locira metu, jer nije znao koji je avion pravi. Na radaru je jednog Miga je pokazivao kao da je poletela cela avijacija Rusije. Ameri su im rekli da ga ne prave jer je zastareo dizajn i nov nije mogao izaci na crtu modernizovanom MIG-u. EUfajter je 3x skuplji od f-16 a nije bolji. F-15 je jeftiniji a ipak moze EUfajtera u zube da nosi. To Eufajter obozavateljke to ne vide, jer ih cinjenice ne zanimaju.

Voja

pre 11 godina

@poznavaoc stanja

Predsednika nam je izabrala EU. Vladu nam formira americka ambasadorka, a Klark uzeo sav ugalj na Kosovu. Ali ne brinite se, ti isti ce da izrade i novoga predsednika i vlada ce da bude sva gora i gora. Zato mladi i beze glavom bez obzira.

Bolero

pre 11 godina

Dil i nije los samo preraditi radar ( mnogo veceg dometa i rakete vazduh zemlja i vazduh vazduh ) bar 500 - 600km, u kombinaciji sa dronom i s300 tj s400 nema ni muva da prozuji od crnog mora do Svice.

g4

pre 11 godina

Moramo da imamo savremenu vojnu avijaciju radi kontrole vazdusnog prostora i zbog mogucih teroristickih napada putem zarobljenih civilnih aviona. To je medjunarodna obaveza i za to morate da imate avione sa dobrim radarom i mogucnoscu leta u svim meteo uslovima. Ili da placamo godisnje po 50 miliona evra da nam drugi cuva vazdusni prostor.

dejan

pre 11 godina

Ne uvaljuju oni nama 29-ke. Mi mozemo da kupimo sta hocemo od njih, ali za nesto vise nemamo para (a i ne treba nam). Koliko se secam, kada su nam davali onaj kredit bio je uslovljen da moramo da kupimo i neki avioncic od njih (ili tek treba da nam daju).
Mig 29 nije veliki avion i tacno je ono sto nam treba (ako vec necemo da gasimo avijaciju).

KNIN

pre 11 godina

Treba se na ovoj ponudi lepo zahvaliti Rusima i njihovim Migovima.Vojsci Srbije su potrebni moderniji avioni i to F18 SUPER HORNET ili eventualno nesto jeftiniji F16. Sve ove Ruske skalamerije nicem ne vrede. Bolje je kupiti 20 aviona F18 SUPER HORNET platiti ih milijardu ipo Evra i mirni smo sto se tice avijacije na duzi period.Nisam cak ni za kupovinu Svedskog Gripena koji se pominjao kao opcija, taj Gripen nema mogucnost da nosi nesto mnogo bombi i raketa. Zato kazem kupiti iskljucivo F18 SUPER HORNET ili u suprotnom nista ne kupovati jer svi ostali avioni koji nam se predstavljaju nisu vredni paznje.F18SUPER HORNET je jedan dosta dobar i pouzdan avion koliko mi je poznato njegovo osnovno naoruzanje su rakete vazduh more dometa 300 kilometara i bombe CXR4 pod nazivom COUGAR tezine 400kg.F18 SUPER HORNET se jos koristi i na nosacima aviona. Mi naravno nemamo nosace aviona ali bi eventualnom kupovinom ovih aviona nasi, postojeci aerodromi bi morali da pretrpe rekonstrukciju i produzenje pista.

Aco

pre 11 godina

Nama netrebaju borbeni avioni , jer u slucaju sukoba sa NATo-om ponovo, mi nikad necemo imati dovoljno borbenih aviona da im pariramo. Ako budemo digli recimo 10-20 MIG-ova , oni ce dignuti 100-200 raptora i F-16 , pa nemamo sanse da ih pobedimo. Ono sto mozemo ,to je razvijanje PVO , pa u to smislu uvoz S-300 ili S-400 ima potpuno smisla .

Superhacker

pre 11 godina

Hm... Kada pričamo o 99, smešno je porediti avijaciju alijanse i SRJ... drugo, ne može se porediti avion (element sistema) sa sistemom avijacije. Ako uzmete 15 aviona F35 ili F22 koji su ultra super moderni avioni američke vojske i date ih Srbiji koja ima samo njih i po koji zemaljski radar i date joj da ratuje npr. sa Iranom (namerno autsajder vojna sila sa starijim sistemom borbene avijacije) koja ima razvijen awacs sistem, zatim različite vidove upotrebe vazduhoplovstva (ECM, Izviđanje, bombardovanje), veći broj vazduhoplova itd. jasno je ko će pobediti. Avion ne vredi bez sistema koji ga prati... šta ti vredi ako možeš nekoga da gađaš kamenom na 300 metara a on tebe na 50 ako on ima foru kako da ti pridje a da ga ne vidiš dok ti nije na 40 ili ako je u stanju da ti sa 500 veže ruke ili ti ukrade kamenje :) ? Drugo, odlika ovakvog sistema je funkcionisanje - jedan tip aviona izvidja-javlja, drugi ometa protivnika, treći služi kao mamac, četvrti drma po zemlji a 5ti ih štiti od vazdušnih ciljeva... a naši polete sa 15 aviona da nasumice gadjaju :) Došlo je vreme kad boj bije oružje sveto, dok srce u junaka i dalje igra ulogu ali mnogo manju, veću je dobio mozak... :)

Lajavi

pre 11 godina

Za sebe čuvaju MIG-35 (derivat 29-ke), a nama uvaljuju znatno goru varijantu M1/2. Nije mi jasno zbog čega??? MIG -29 za rusku armiju i za izvoz nisu ista priča, ono što ide za rusku armiju je UVEK za klasu bolje nego ono što ide za izvoz, ista situacija je i sa AK-47, sa njihovim tenkovima i PVO, to im je praksa još od II svetskog rata. Kod USA naoružanja takođe postoje razlike izvoz- matična US army, ali su te razlike dosta minorne u odnosu na Ruse.

Ej bre narode!

pre 11 godina

Gledam koliko minusa pojedose komentari zdravig razuma. Neverovatno! A 99.99% tih sto lupaju minuse kukumavce sto im je standard mali sto su nezaposleni, sto ne mogu da zive kao ljudi, i sada bi oni da mi Bedine Bede kupujemo tamo neke borbene avione. Okruzeni smo clanicama nato pakta i sad bi oni da kupimo nekoliko aviona, tek toliko da bi natovcima posluzili kao trening u prirodnoj velicini. A jos i ovo vecina od vas siguran sam vec su bezbroj puta napisali da vam je jedina zelja da sto pre "palite iz Srbije. Onda cemu tolika ratobornost. Ta sva leteca gvozdjurija kosta ogromne pare! Sta mislite ODAKLE ce one doci?

songxx

pre 11 godina

Mig-ovi su vanserijski avioni na aeromitinzima i slicno,dok su u ratnim uslovima nepouzdani,nesigurni i nedelotvorni ponajvise zbog lose elektronske opreme,radara i sl.

BOLE

pre 11 godina

samo bih da pozdravim genijalca koji je naveo da su gripeni tehnoloski napredniji od migova.to sto se doticni lozi na njihov standard ne znaci da im sve valja...

Небојша

pre 11 godina

Треба нам колико, 18 авиона? Угасите 18 владиних агенција и ето пара и за куповину авиона као и за одржавање, а ако угасите још две агенције биће и за муницију и за гориво.

despot

pre 11 godina

A za koji ce nam. Prilikom svakog pokusaja leta narusicemo tudji vazdusni prostor. A uostalom koga da branimo kad ce nasa deca da odu u beli svet da normalno zive.

dejan

pre 11 godina

nama ne trebaju ti avioni
od koga da se branimo i protiv koga da ih upotrebimo
nisu nam potrebni ni dzaba jer je odrzavanje skupo
mozda sam naivan ali kad polgedam kako nam je vojska prosla u skorijoj istoriji onda mislim da nam nije ni potrebna. posebno neka skupa tehnika.
skupe su to igracke

Helikopterac

pre 11 godina

Svajcarci su zvanicno bili veoma zainteresovani za ruske Suhoje pre svega, a zatim i za MiG, medjutim odustali su zbog spoljnopolitickih interesa. Da se ne zameranju NATO-u, tj. Amerima, zatim nekompatibilnost municije i ostalo. Nakon toga je odluceno da kupe svedska Gripene, posto je Svedska neutralna, medjutim od tada se vodi zestoka diskusija protiv Gripena koji su po recima test pilota kao traktori u poredjenju sa konkurencijom.
U krugovima strucnjaka su ruski avioni na celu sa Suhojom ocenjeni kao daleko bolji i od americkihi, svedskih i francuskih. Jedino je Eurofighter nadmocan, ali je i cena ubitacna. Zbog kupovine preskupog Eurofightera je u Austriji izbila velika afera, sa optuzbama za podmicivanje, korupciju itd.
Kupovina novih aviona dakle nije samo pitanje ciste tehnike i razuma, nego su u pozadini i brojni politicki i ekonomski interesi. Srbija bi se kupovinom novih borbenih aviona deklarisala na cijoj je strani.
I za kraj, nit sam rusofil nit sam natofil, ja bih licno voleo da imamo avione iznad nasih glava koji nas nisu bombardovali. Znaci ili odlicne ruske ili neutralne svedske.

Tekelija

pre 11 godina

А јел ико пита шта ће Србији ти авиони? Ако је неко нападне, као...
Ко ће је напасти?
Ако је нападне, биће то већ класични нападачи, дакле НАТО.

За оне који кажу да је ово улагање у будућност-па ови авиони су већ сада застарили у односу на оно што друге земље имају. Шта, у будућности ћемо се супротстављати овим?

Боље да те паре оду у пољопривреду.

racerx

pre 11 godina

Mig 29M je star preko 22 godine, pre 1990 je napravljeno prvih nekoliko primeraka. Ovaj avion pored Sirije, koja zbog skromnog budzeta i standardne naklonjenosti ruskoj vojnoj tehnici, poseduje i Indija, interesantno je da ce do 2013,a to je sledeca godina svi Indijski Mig29M i M2 biti UNAPREDJENI, tj znacajno MODERNIZOVANI!!!

E sada zasto bi bilo ko normalan bio zainteresovan za naoruzavanje svoje vojske avionom 4 generacije, starim preko 2 decenije, avionima koji ce i posle modernizacije, koja ce da se uradi kod nas tek za 10-15 godina biti zastareli ponovo, bez mogucnosti daljeg unapredjivanja, to meni nije jasno? Ovde na forumu, a na zalost i u nasoj vojsci, postoje mnogi ljudi, koji su toliko zaljubljeni u rusku tehniku da su ubedjeni da je sve rusko daleko bolje od americkog, a evropu uopste ne racunaju kao ozbiljnog proizvodjaca oruzja!
Istina je da je za nase uslove daleko bolji Gripen, koji je pravljen bas za malu drzavu poput nase, lak je za odrzavanje, ima veoma dobre letne karakteristike, svakako bolje od MIG-a... A najidealniji bi bio Eurofighter, jer je to avion V generacije, koji je prerusen u avion IV generacije. I ono sto 12 Eurofightera moze da uradi ne moze da uradi 40 MIG-ova M/M2.
Plus sto bi kupovinom Eurofightera mogli da se zakljuce neki poslovi za nasu privredu kao kompenzacija prilikom placanja, pogotovo sto je u pravljenje ukljuceno nekoliko evropskih drzava, te bi sa svima njima mogli da se zakljuce poslovi!

robert

pre 11 godina

Za cuvanje neba je dovoljno ono sto imamo a za nesto malo ozbiljnije nemamo para svakako niti nam je potrebno.
Svaka cast onim momcima sto lete na postojecim-prevazidjenim avionima ali drzava treba da shvati da imamo bitnijih stvari trenutno od ulaganja u nesto sto ne donosi pare gradjanima.
Problem je sto drzava baca pare, krade stanovnistvo, MMF pozajmice investira u puteve koji zaposljavaju ljude samo u fazi izgradnje a posle pustanja u promet donosi relativno sitan prihod.
OK je da kupimo nove avione ali sta ce mo sa njima ako ih nemamo 200 komada?? 3 ili 10 novih aviona nista ne znaci a kostaju dosta.

Znlaci

pre 11 godina

Tekst lepo pise da Mig 29 9-12A i Mig 29 M i M2 uopste, sem naziva i izgleda, nemaju nista identicno, pocev od konstrukcije, avionike, elektronike, naoruzanja i svega ostalog a vi sto mnogo znate sta je bilo 1999 bolje da i ne citate ovakve tekstove jer Vam se od spominjanja ruskog imena kosa dize na glavi. 1999 godine smo mogli da imamo i NLO ne bi nam pomoglo za ono sto nam se desilo i to nije za uporedjivati posebno jer su nasi avioni i stari i lose odrzavani od strane nam voljenog vodje i tadasnje vojne vrhuske. Za potrebe ove napacene zemlje nije nam potrebno nista bolje u ovom trenutku

Vladica

pre 11 godina

@perica: Nazad u skolu :)
Da je Srbija imala 100 americkih aviona 99', svi bi bili oboreni.
Koja je prednost svedskog aviona u odnosu na ruski?

Kupiti par aviona kao sto neko rece da se ima cim patrolirati :)

avijator

pre 11 godina

E pa da se ja pitam zemlji kao sto je Srbija danas, uopste nije potrebna ratna avijacija.Isuvise smo mali i teritorijalno, i finansijski potpuno iscrpljeni. Nije dovoljno samo kupiti avion, nego i odgovarajucu opremu koja ide uz njega, a koja je veoma skupa. Treba to sve odrzavati, da bude u svakom trenutku u borbenoj pripravnosti. Neko dole rece sa opravdanjem, da nasi migovi nisu leteli vise od pola sata posle poletanja u konfliktu sa NATO-om. Nije to toliko zbog losih aviona koliko zbog lose opreme. Neki su cak poletali bez radara. Pored svega mi smo okruzeni zemlaljama NATO alianse i vec imamo gorko iskustvo sta znaci boriti se sa stotinama aviona istovremeno. Bolje je zaboraviti na ratno vazduhoplovstvo, pa ako i moramo trgovati sa Rusima (a moramo)kupovati neku civilnu tenologiju.

Preddy Baer

pre 11 godina

Lepo su Putin i SNS smislili. Prvo obecaju kredite od 800 mil $ and onda moramo da ga potroshimo na kupovinu ruske vojne opreme.

I onda kao Rusi bolji od MMFa?

Ma koga bre vi?

Strogg

pre 11 godina

Eurofighter ili ti Typhoon košta oko neverovatnih 100 mil.$ a MIG 29M oko 25! Vrlo bogata Austrija je za modernizaciju svog RV naručila samo 15 komada i okrenuli leđa vrlo kvalitetnom SAAB-u! Isti taj najskuplji višenamenski avion ima slabije karakteristike od duplo jeftinijeg RAFALE ili još jefinijeg F16 (najnoviji reftrofiti) Šta nama preostaje? Da pristanemo na tradicionalno uštrojene izvozne varijante ruskih lovaca ili da kupimo 2-3 Rafale ili F16C po ceni od 50 miliona! Mi MIG 35 u punoj opremi nikada nećemo dobiti, nisam siguran da li će i Indija dobiti tu varijantu! Ja bih se odlučio za jednomotorni višenamenski avion i to za švedski SAAB JAS 39 Gripen. Eskadrila ovih aviona bi potpuno zadovoljila potrebe naše armije! Ja lično obožavam ruke avione ali ne i rusku politiku prodaje trikotažnih letelica, aviona koje oni prvi ne koriste! Ovako bi imali osnovni višenamenski avion vrhunskog kvaliteta i karakteristika po srednjoj ceni!

Vladimir

pre 11 godina

Ugasili zelezaru i s njom pola srpske industrije, nema narod gde da radi a ovi kupuju MIG-ove?!?! Narode pa i treba to da ti rade kad cutis i trpis. Ako.

Mita

pre 11 godina

Realno...da mi kupujemo borbene avione,pa to je smejurija:))Bolje neka kupe avione za zaprašivanje komaraca,jer nam to treba pod hitno!!Pojeli su nas komarci ovo leto,pogotovo ko stanuje blizu reka...Neka ulože tu pare da nas oslobode komaraca.To bar možemo,a ne da razmišljaju o nečemu što nam ne treba!

bob visokoletach

pre 11 godina

ima par super komentara ljudi koji znaju sta pishu, i ovih drugih koji su ultra super (glupost je neunistiva).
Koliko sam ja upucen, vojno rukovodstvo je izrazilo zainteresovanost za 5-6 razlicitih modela/proizvodjaca aviona i ovo predstavljanje je zapravo prirodan korak u odabiru letilice za buducih 15+ godina.

nama prvenstveno treba dobar i dobro iskombinovan pvo sistem... mi smo mala zemlja i ne trebaju nam "ale" poput sukhoi-ja i slicnih aviona.
Mislim da je ovo sasvim pristojan izbor - za ono sto nama treba .. 12-14 aviona.. par trenaznih dvoseda i cao... ne treba nam politika, metodom, rusofili, americki nastrojeni, svedski, evropski lobisti i postovaoci.. treba nam aparat/obuka/oprema/tranfer znanja naspram ulozenih sredstava.. i kad se resi ta logika.. onda treba da se udje u kupovinu.
nisam siguran koji dil/prebijanje/shta vec mozemo da napravimo i da li mozemo uposte to da uradimo jer je cena sa svim obukama verovatno dostize milijardu $ al ajde.

btw, potrebni su nam helikopteri, dosta love je izdvojeno za remont vec starih letilica..

dejan

pre 11 godina

Ovo su veoma dobri avioni. Glupo je vracati se na 1999. godinu ili Irak, jer je tada odnos snaga bio 1:500. Niko pametan u takvoj situaciji ni nebi dizao avione.
Svi pricaju samo o avionima. A gde je tu ostatak price?
Srbija vec poseduje ovaj tip aviona, sto znaci i da piloti znaju da lete na njima, mehanicari da ih oprave, a municija je vec tu, samo da se dopuni. Kada bi se Srbija odlucila za avione drugih proizvodjaca, cena samog aviona bi bila zanemarljiva naspram cene "svega ostalog". Piloti i komplet osoblje bi trebalo ici na obuku, kupovina rezervnih delova...
Ko tvrdi da su ruski avioni losi neka malo bolje pogleda po Internetu. Hvala na paznji!

Lazar

pre 11 godina

Ja zamisljam neki jednootorni avion sa dobrim radarom i naoruzanjem.mig 29 je veliki avion nije bas za Srbiju.A gde su nam bespilotne letelice?ne samo izvidjacke!

matori

pre 11 godina

Ma hajde.., ko se to izmotava?
Švedski "Gripen" je ista klasa aviona u svakom pogledu, ali je tehnološki daleko napredniji!
Osim toga, "Gripen" ulazi u sastav NATO bez ikakvih problema (nabavili su ih i Mađari), a za "MIG" - nema šanse...
Ali pretpostavljam da neko hoće da menja nešto naše (recimo "Telekom"), za nekoliko komada ruskog starog gvožđa!
Baš da ne bude da opet nešto poklanjamo...

Tihomir

pre 11 godina

Hvala najlepše na ponudi ali mi trenutno nemamo ni za 'leba a kamoli za avione.
Za komentar u vezi sa upotrebljivošću Migova u borbenim dejstvima: tačno je da se nisu pokazali i da su obarani kao patke ali tome su dosta doprineli drugi faktori, a ne sam kvalitet aviona. Pre svega taktika upotrebe, prevlast neprijateljske avijacije itd. Stavi ti Lea Mesija da, umesto njegove prirodne pozicije, bude golman i još mu povuci igrače odbrane sa terena pa da vidiš kako bi se naprimao golova. Da bi Mesi bio Mesi, treba ga staviti na pravu poziciju i dati mu prave saigrače. To je plastičan prikaz problema sa Migovima. Da ne spominjemo da su naši Migovi 99-te uzletali sa neispravnim vitalnim sistemima. Mogu i pilot i avion da budu najbolji na svetu, ako ne funkcioniše radar avion je beskoristan. Ovo je mali omaž hrabrosti naših pilota koji su uz sve probleme uzletali i gluposti i javašluku svih drugih koji su dozvolili da se ti problemi dese.
Inače, slažem se da je MiG-29, i pored svih kvaliteta ipak predstavnik generacije koja je na zalasku. Ali ako smo se već primili na Lastu, možemo da progutamo i Migove. Pa taman za koju godinu da organizujemo "vintage" letove.

SVETOM PREOVLADJUJU PARADAJZ LJUDI!

pre 11 godina

U Srbiji 800.000 nezaposlenih prema proracunima iz 2011,skoro milion ljudi nema kupatilo, prema tipologiji ETHOS 800.000 beskucnika, takodje blizu 200.000 porodica stalno traga za krovom nad glavom, 210.000 raseljenih s Kosmeta, svaki treći stanovnik je bar jednom hapšen, a trećina njih ima problema sa alkoholom i drogama. Prema indeksu siromasnosti ekonomije zaostajemo za Albanijom i Bugarskom, a prema Evropskom zdravstvenom potrosackom indeksu nase zdravsto se nalazi u samome dnu lestvice Evropskih drzava, kriminal i korupcija cvetaju! (i katastrofalne brojke tako u nedogled)...mesto da se ulaze u nauku edukaciju, zdravstvo i ekonomiju, kako mladi ne bi odlazili, drzava i pored tri izgubljena rata paradira vojskom od jakih 40 000 vojnika koji stoje da brane to siromastvo, i spremna se da potrosi milione na vojnu tehnologiju i avione, dovoljne da rese polovinu gore navedenih problema...

A jel da prodamo svi bubrege za te avione ili kako?

VladimirBL

pre 11 godina

@Perica, dok se slazem da bi svedski "Gripen" MOZDA bio bolji izbor (ako nista zbog univerzalnih kljuceva za podvjesanje oruzja i manje prodajne cijene), za to sto govoris za MiG-ove 99' treba uzeti u obzir da su sistemi koji su bili na raspolaganju VJ jos tada bili stari 15 godina, bez ikakvog remonta... ljudi su letjeli bez funkcionalnog radara!! U svakom slucaju kontinuitet ratnog vazduhoplovstva, koji na se na ovim prostorima njeguje vec tacno citav vijek, treba da se odrzi. Niko ne zivi u zabludama da ce par aviona, ma koliko novih, odbraniti Srbiju od neke nove NATO agresije, ali ako ce vec nasi piloti letiti, kadeti obucavati, hajde barem nek ne rizikuju zivote i u miru leteci na neispravnim aparatima.

makro

pre 11 godina

Zasto Srbija da nema ruske migove? Zar nas nisu spasili pri bombardovanju 1999 godine.
Toliko su oborili stranih aviona da ne mozete na prstima jedne ruke da ih sve prebrojite.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (sun tzu, 27. jun 2012 11:58)

ruski avioni se uposte nisu pokazali kao dobri u celom svetu ukljucujuci i 90-te zakljucno sa 99-tom. Svi nasi ruski lovci 99-te ukupno su leteli manje od pola sata pre obaranja, U Iraku 20 minuta kao i u Libiji. Koji je to "strucnjak" u nasoj vojsci koja nam predlaze ovo smece iz rusije sa tehnologijom 60-tih...
(perica, 27. jun 2012 12:04)


prijatelji..99te smo imali 15 aviona, koji nikada nisu poleteli svi zajedno nego pojedinacno, eventualno u paru. U trenutku poletanja uvek bi protiv sebe imali po 20 i vise nato aviona. Sansa da tako nesto prezive je nikakva, jer cim bi tih 20 nato aviona uhvatilo poletanje miga na radaru, odmah bi slali rakate. vest pilot moze da izbegne jednu, dve pa i tri rakete, ali 20 nema sanse.
da smo imali 200 aviona to bi bila druga prica.
mi i sada avione ne kupujemo za rat, nego za cuvanje neba, sto je nasa obaveza inace bi morali nekoj drugoj zemlji da placamo da to radi za nas, kao sto to radi recimo slovenija koja placa italiji.

a,protiv koga cemo mi da ratujemo?

pre 11 godina

Nama nisu potrebni vojni avioni,jer samo dokle uzlete s jednog aerodroma u Srbiji,odmah rizikujemo da povredimo vazdusni prostor druge zemlje u okruzenju.Nama su potrebne bezpilotne letelice!

Zoran

pre 11 godina

.... besmisleno bi bilo kupiti ne 5 nego 55 F22 Raptor , svima omiljene američke borbene avijacije ( uzgred je kompletna eskadrila skoro prizemljena jer utiče na zdravlje pilota i pratećeg osoblja , tehničara - aviomehničara , valjda imaju neke plućne probleme ) . Naravno platili bi ih 5,5 milijardi $ pa nam ni to ne bi moglo pomoći u slučaju rata odnosno rata sa NATO paktom . Dakle , pametnije je kupiti 5 pedesetostruko jeftinijih Migova eto da se kaže da imamo avijaciju .

dr.walentino

pre 11 godina

tri aviona mig_31 i nekoliko ovih migova i nase nebo bi bilo adekvatno pokriveno i branjeno. Uz to ide obavezno PVO sistemi novijih generacija. Tek tada nasa avijacija moze biti efikasna.

Mercedes=kaladont=auto

pre 11 godina

@Perica
Perice, sedi jedan!!!! Toliko si se nalupetao gluposti u par rečenica, da mi je muka da te ispravljam pa ću navesti jedan primer:
Fantom je NADIMAK za američki avion F-4 (Phantom II), stariji od MiG-a 29 (nadimak Fulcrum) a vršanjakom MiG-21(nadimak Fishbed). Dakle, ono F u oznaci amerčkih aviona označava da je u pitanju lovac iliti "figter" na engleskom, kao što je "B" (B-52) oznaka za bombardera. Za ostatak prosute pameti nemam reči!

Dr

pre 11 godina

Hocemo Suhoj! Kakav MIG, kakvi bakraci. Pored toga, Srbija treba da trazi od Rusa transfer tehnologije za proizvodju delova u Srbiji, kao i remontni zavod za te avione. Ako se kupe avioni od Rusa (ili bilo kod drugog proizvodjaca) remont, proivodnja delova i kasnija nadogradnja aviona mora biti u nasim rukama. Sta je sa PVO sistemima. Oni su takodje kljucna komponenta u odbrani i moraju se uvesti u srpsku vojsku sto pre. Vidite kako u Siriji NATO odmah podvije rep kada im oborite samo jedan avion.

perica

pre 11 godina

ruski avioni se uposte nisu pokazali kao dobri u celom svetu ukljucujuci i 90-te zakljucno sa 99-tom. Svi nasi ruski lovci 99-te ukupno su leteli manje od pola sata pre obaranja, U Iraku 20 minuta kao i u Libiji. Koji je to "strucnjak" u nasoj vojsci koja nam predlaze ovo smece iz rusije sa tehnologijom 60-tih...Hajmo da mu cujemo ime i prezime.. Srbija nije vise KPJ prcija da je zajebava kako god ko stigne. Hajmo vajni strucnjaci ...Bolje da uzmemo neki Svedski avion , jer za Fantome nemamo para..Rumuni ce uzeti od hol. neke polovne fantome koji su mnogo puta bolji nego najnoviji MIG.. Rusija trenutno nije ni upola onoga sto je nekada bio sov.savez, pa ne mogu da naprave GPS vec 20 godina...Kinezi ga napravise za 3 godine..

bole

pre 11 godina

samo neznalica moze da vredja ruske vojne avione.
idite malo na ozbiljne vojne sajtove pa cete videti ciji avioni su vise na ceni i zbog cega.
nisu rusi krivi sto su arapi operisani od koriscenja moderne tehnologije.

Darko

pre 11 godina

Kakvi avioni ljudi su gladni,a ne da se kupuju avioni....
Ali ne brinite Rusi, nace se Srbi koji ce da proguraju kupovinu aviona na kojoj ce uzeti proviziju,a plate ce pasti na 150 evra jer razlika ce ici na oplatu kredita za te vrazije MIGove.

Jester

pre 11 godina

Avioni se ne kupuju na komad (3-4-5-6), vec 12, 24 itd. Drugo, ovo je avion 4+ generacije. Trece, nijedna drzava osim amerike nema operativne avione 5. generacije!

biće plata

pre 11 godina

A od čijih para?Ta zgrada na Novom Beogradu(SDPR) je jedna od glavnih tvoraca ratova i sankcija devedestih!Znalo se još od dolaska Medvedeva i Putina,sa kreditom od 1mlrd.,da ćete isti taj kredit USLOVNO POTROŠITI na Železnicu i to ni manje ni više nego Rusku.A baš vam je puno i trajala.Sad se vozi po majstorima.Ista situacija će(nažalost)biti i sa MiGovima.

Sava Drugi

pre 11 godina

Nama treba jedno 300-400 helkoptera.

Za svakodnevnu upotrebu, pošto su nam putevi za nedaj bože, a i svake zime nas iznenadi sneg. Rusi ako hoće mogu na Ponikavama da lociraju 30-tak MIG-ova. Pristaćemo da odatle nadgčedaju Severnu Afriku, kada već postoji Bondsdtil.

pop

pre 11 godina

"Verzije M i M2 predstavljaju poslednju kariku u lancu razvoja lovca Mig-29, koji je počeo još 1977. godine kada je poleteo prototip tog aviona."

Nešto kao Lada Standard monopoint injection sa aluminijumskim felnama

dm

pre 11 godina

Kolko ja kapiram,a imali smo nažalost iskustvo, ili imaš najbolji avion ili si "skinut dole" pa prema tome ovaj mig i migovi su gubljenje para. Pored toga a šta će nama avioni...da se bijemo sa Natom, nadam se ne...radije nam treba efikasna i brza tehnika za upotrebu u sprečavanju mogućih medjuetničkih nemira...Sandžak, Sever Kosova.

zoran

pre 11 godina

(perica, 27. jun 2012 12:04)
(sun tzu, 27. jun 2012 11:58)

*********

Trebate znati da u borbama aviona iz Rusije i ovih iz USA , ruski avioni uvek, ali uvek odnose pobede. Takve borbe Indija redovno organizuje, pre kupovine novih modela. Avioni nose markirnu municiju, ne pravu svakako, te se bore jedan na jedan u vazduhu. Do sada je najnoviji tip MIG 29 odneo pobede nad svim modelima americhke avijacije. Toliko o tome. Suhoj da ne spomnjemo, jer to je neshto nedostizno sa zapadni svet.

Sada o onome shto vas dvojica pishete, odnosno pobede avijacije USA kod nas i u Iraku. Nikada 5 aviona nece moci da pobedi 100 aviona u vazduhu. Takodje kada napadaju korsite Avakse i satelite u navodjenju, posmatranju...imaju ogromnu podrshku koja je NEOPHODNA u borbama u vazduhu. To ne znachi da je sam model aviona bolji.
Pa da 10 Galeb aviona napadnu jedan Fantom ima da ga izbushe kao sito. Shta tu ima chudno. Necesh valjda reci da je Galeb bolji od Fantoma..???

Murkok

pre 11 godina

@(perica, 27. jun 2012 12:04)
--
Auh bre, koliko nekog besa i gorcine od malog Perice. Pricamo ovde i avionima koji se "nisu pokazali"? A kako da se pokazu u uslovima totalno neravnopravne borbe kada je NATO prvo unistavao zemaljsku radarsku infrastrukturu, elektronski ometao ceo korisceni elektromagnetni spektar i imao brojcanu prednost 15:1? Ovi avioni nikada nisu vidjeni u okrsaju ravnopravnih neprijatelja a na testovima koji su radjeni u Nemackoj su se pokazali izvanredno u simulaciji okrsaja ravnopravnih. Imaju znatno nizu cenu od bilo kog Zapadnog aviona, odlican odnos cena-performanse, jednostavno i jeftino odrzavanje. Da ne pominjem iskustvo naseg letackog i zemaljskog personala sa njima. Neki polovni zapadni krs nam svakako nije potreban jer je tu odrzavanje izuzetno skupo a polovnjake valja zanavljati jos cesce, ljude treba obuciti da ih odrzavaju i da lete na njima..preskupo za polovno smece... Suhoj je za nasu teritoriju i polozaj u svetu jednostavno preveliki, preskup i previse ofanzivan avion. Mi treba (ako vec ulazemo) da ulazemo u lovce presretace i, pre svega, u dobre PVO sisteme. Ni kineske lovce slicnih karakteristika ne treba izgubiti iz vida. Kvalitet jeste nesto nizi (cena veoma niska) ali mi ih necemo raubovati, a brojnost nam je svakako bitna. Glonas sistem je potpuno operativan - nemoj zaboraviti sta je sve Rusija prosla, a Kina kasni 20 god i nije u krizi kao sto je bila Rusija. GPS je u poluraspadu za tvoju informaciju.

Glasačka mašina

pre 11 godina

E, Perice. Nove verzije ruskih lovaca MiG i Suhoj će da pocepaju svaki Fantom, Mirage, Eurofighter, Gripen. Problem je što su Amerikanci i njihovi saveznici uvek napadali slabije od sebe, pa je normalno da dobiju u borbi 10 na 1. Naši MiG-ovi 99e nisu čak imali ni ispravne radare jer godinama nisu valjano servisirani. Ako želimo da budemo ozbiljna zemlja, trebalo bi da imamo jednu eskadrilu lovaca novije generacije, ali naravno mi za to nemamo para.

Oddball

pre 11 godina

Ах, какви влажни снови око набавке новог борбеног авиона...

Војска нема пара ни за редовну набавку гума за постојеће старе 29-ке....

vaske

pre 11 godina

Mogao sam pretpostaviti da ce ovaj clanak izmamiti sve antikomunisticke (fasisticke) fanatike sa svojim anti-pametnim komentarima. To samo pokazuje nevidjenu ideolosku ostascenost i frustraciju antikomunista.
Imamo primer antikomunista koji misli da je Srbija bila KPJ prcija?! Kako moze Srbija da bude prcija stranke koja predstavlja celu SFRJ ?Kada je prestala da postoji SFRJ, prestala je da postoji i KPJ. Ali prestala je za normalne i psihicki zdrave ljude - ne i za antikomuniste. Ali tako je to u fasisticko-antikomunistickoj prciji Srbiji koju vode cetnici.

perica@Ovde imamo fanastastican primer neznanja i ideoloske ostrascenosti koje samo antikomunista moze da iskaze. Polovni Fantomi ispadose bolji od novih Migova? To je kao kada bi rekao da je polovna konjaska zaprega bolja od nove Mecke. To sto su Rumuni kupili Fantome, moramo i mi. Rumuni skidaju gace i trte zapadu kako im oni narede, pa izgleda moramo i mi. To sto je Fantom dobar samo u Americkim filmovima, to sto je u Vijetnamu bio dobar samo protiv aviona koji nisu imali radare, to sto su te avione kupili politickom voljom, a ne zato sto su hteli - nije vazno za antikomunisticku "logiku". Svedske avione niko ne kupuje-vec samo iznajmljuju. Da su dobri svi bi ih kupovali. Ali to vam je u fasisticko-antikomunistickoj prciji Srbiji, gde se istorija uci gledanjem Holivudskih filmova. Nije ni cudo gde smo kada nam desnicari vode drzavu.

Aleksandar

pre 11 godina

Za pojedince koji nisu bas obavesteni a komentarisu, "Fantom" je jedan jedini avion tj."F-4 PHANTOM", a svi ostali lovački vazduhoplovi sa oznakom "F" ispred broja (14,15,16,18,22 itd...) su ustvari fajteri (skraćeni naziv-početno slovo)!

Ivan

pre 11 godina

Ne daj Bože da kupimo "fantome", kao što neki predlažu. Pored toga što su zastareli, jedan je upravo oboren blizu Sirije... Takođe, loš učinak ruskih aviona u različitim ratovima 90-ih je direktna posledica lošeg državanja, obuke i opšte zastarelosti sistema ratovanja. Kao korisnik neipravnih aparat 99-e godine, našša zemlja je takođe loše taktički koristila naše 29-ke, jer su ih puštali da idu frontalno na ogroman broj aviona. Kada imate tako bedan broj aviona, onda valjda trebate da ratujete gerilski - hit&run, a ne frontalno. Zato smo ih tako mnogo i izgubili.

Elem, Mig 29 u generaciji 4.5 je odličan izbor, jer će nam to biti najmanji trošak, s obzirom da je avion sam po sebi jeftiniji od zapadnih pandana, a i naše letačko osoblje već je gotovo spremno za let na njemu. Takođe, avion je tehnološki ispred svojih parnjaka sa zapada, jer recimo poseduje mogućnost usmerenja mlaznica i to trodimenzionalno, što za sada nema nijedan drugi avion u svetu (pa čak ni jedini avion V genracije u upotrebi).

I ja mislim da treba da nabavimo jednu eskadrilu, jer su nam potrebni samo za patroliranje. Za rat? Pa okruženi smo sa NATO, tako da ako ih hoćemo za rat, treba da se setimo kako smo prošli put prošli...

Buntovnik

pre 11 godina

Koliko je meni poznato iz pisanja strane štampe, ovde se najverovatnije radi o ponudi 12 polovnih migova 29 koji su rusko vlasništvo a "parkirani" su negde u Mađarskoj. Hrvatskoj je ponuđeno tih 12 migova po ceni od 90 miliona evra UKUPNO! Što znači da tih 12 letelica manje košta nego jedan nov jurofajter. Naše RVO i PVO i nema nameru da kupuje lovce pa su svi komentari tipa "kako ruski avioni padaju posle pola sata u sukobu sa vojskom SAD" su bespredmetni i na nivou su dece iz osnovne škole. Da li padaju suhoji 30? Naravno da ne! I suhoji su pre godinu dana ponuđeni na konkursu ali za njih se nema para, a i troše mnogo više goriva od 29-ki. Ovde se radi samo o načinu da se prespoji pet do šest godina dok se ne nađu pare za bolje letelice a prednost ovih polovnjaka je što neće biti trošenja para na obuku pilota i što kompletno redovno održavanje su sposobni da rade stručnjaci Mome Stanojlovića. Dakle generali Šunatovca nemaju nameru da prave avijaciju za vazdušne bitke sa amerima već im treba višenamenska letelica koja brzo može da istovari nekoliko tona bombi i raketa na zemaljske ciljeve. Inače i sa ovim polovnjacima možemo da pariramo avijacijama država sa kojima se graničimo. U suštini u jadnom su stanju avijacije Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Srbije, dok "velesile" Slovenija, Albanija, Crna Gora i Hrvatska taj rod vojske i nemaju. Jedna Grčka ima nekoliko puta jaču avijaciju nego sve ove nabrojane zemlje zajedno.

Eskadrila

pre 11 godina

Bio bih mnogo srecniji da su nam rusi ponudili neki PVO sistem, ali i to moze da se ispregovara. Mislim da treba uzeti nove 29ke, 8 komada(6 M i 2 M2). Nasi piloti dobro znaju taj avion, kao i mehanicari, kao i romonteri, to je veoma bitno za njegovu dalju eksploataciju i sto efikasniju upotrebu. Treba uzeti najbolje radare i dobre rakete vazduh,vazduh i deo placanja da bude u nasoj robi. Mi ljudi nemamo ni uslove(mala teritorija) ni sredstva za bolje vazduhoplove. Ovo je maximum koji mozemo da dobijemo.Gripeni su dobri, ali Mig 29M je bolji za nijansu + nase iskustvo u radu sa tim avionom. F16 je isto dobar ali skuplji i dobili bi stare modele cije bi odrzavanje bilo preskupo.ilo bi dobro da za stogodisnjicu srpskog vazduhoplovstva polete nasi novi avioni

poznavaoc stanja

pre 11 godina

vrlo interesantan momenat za pojavljivanje ovakve vesti.
Prvo su nam izabrali predsednika,pa premijera i sastavili vladu,sada ce da nas zaduze za kupovinu oruzja,izgradnju DVE atomske centrale tipa CERNOBILJ-LUX i to sve za tricavih 20-30 milijardi ili DOLARA Ili EURA.Deo ce mo moci da platimo kroz davanje koncesija i poklanjanje EPS-a,telekoma,Aerodroma i nekih rudnika.O proizvodnim investicijama,pravoj privredi,neki drugi put ili ti u sledecem milenijumu.

Живојин

pre 11 godina

Да мало одговорим људима који овде пишу а слабо се разумеју. МиГ-29М/М2 је најновија и једна од најсавременијих варијанти МиГ-а 29, 4+ генерације. За нас идеално решење. У питању су нови авиони а не неки половни. То никако не може да се мери са варијантом МиГ-29Б коју ми имамо и која је прилично застарела. 1999. и да смо имали на стотине савремених борбених авиона попут, неко рече шведских авиона (Грипен) исход рата би био исти.

PILOT

pre 11 godina

Prodaju nama, prodaju Hrvatima, pa kad se opet pobijemo, da bi mogli i jednima i drugima da prodaju istu opremu, i da na nama zaradjuju...
A ne bi me cudilo da ponude i Bosancima; dok bi me zacudilo da ponude i Crnogorcima...

Flash

pre 11 godina

Prodati zastarele Mig-21 (kojih imamo 20+) u bilo kom obliku, cele ili u delovima, ostaviti nekoliko za obuku. Poslati u penziju stare MiG29. Kupiti 8-12 MiG 29M (u zavisnosti od finansijske situacije). Ali kupovanje aviona bi vise bilo simbolicno, da vrati sjaj nasoj avijaciji. Prava stvar su PVO sistemi tipa Pantsir i Buk, a dovoljna su samo 2 sistema S-300 da cuvaju celu Srbiju (domet 150-200km), mada ne verujem da bi ameri dozvolili da kupimo tako jak sistem, bili bismo previse sumnjivi - vec imaju problema u Siriji, ne smeju da ih napadnu zbog S-300.
Ne kazem da treba da se pripremamo za rat, al svaku zemlju gledaju drugacijim ocima kada umesto da nema avijaciju ima eskadrilu modernih lovaca i poneki jak PVO sistem. Mislite da SFRJ nije imala onako jaku vojsku, da bi nam svi bili prijatelji? Pa pregazili bi nas ili ameri ili rusi jos 60-ih.

Slavek73

pre 11 godina

Pa nije loše nabaviti par komada ako finansijske i dr. mogućnosti dozvoljavaju. Ako ovo što imamo nije dovoljno za obezbeđivanje vazdušnog prostora (ne mislim na ratovanje), Mig-29 mi izgleda kao najlogičnije rešenje iz ekonomskih i praktičnih razloga. Najeftinija letelica te klase koja je već godinama u upotrebi kod nas. Kupovinom 4-5 komada ne bi nikome bili "sumnjivi" a zadržali bi dobre odnose sa Rusima bez kojih ipak ne možemo. Kupovina veće količine ovog modela je, po meni, čisto bacanje para. Pitanje je samo dal rusi hoće da prodaju ovako male količine...

sun tzu

pre 11 godina

Zasto Srbija da nema ruske migove? Zar nas nisu spasili pri bombardovanju 1999 godine.

Toliko su oborili stranih aviona da ne mozete na prstima jedne ruke da ih sve prebrojite.

Falcon

pre 11 godina

Pa to nisu novi MIG-ovi, doduse malo(malo vise) su poboljsani, uglavnom elektronika, ali mi ni nemamo love za avione V generacije tako da... Uglavnom trebali bi nabaviti 6-8 ovakvih MIG-ova, za patroliranje nebom, o nekoj upotrebi u ratu nema ni reci, premala smo zemlja da bi sebi dozvolili takav luksuz.

makro

pre 11 godina

Zasto Srbija da nema ruske migove? Zar nas nisu spasili pri bombardovanju 1999 godine.
Toliko su oborili stranih aviona da ne mozete na prstima jedne ruke da ih sve prebrojite.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (sun tzu, 27. jun 2012 11:58)

ruski avioni se uposte nisu pokazali kao dobri u celom svetu ukljucujuci i 90-te zakljucno sa 99-tom. Svi nasi ruski lovci 99-te ukupno su leteli manje od pola sata pre obaranja, U Iraku 20 minuta kao i u Libiji. Koji je to "strucnjak" u nasoj vojsci koja nam predlaze ovo smece iz rusije sa tehnologijom 60-tih...
(perica, 27. jun 2012 12:04)


prijatelji..99te smo imali 15 aviona, koji nikada nisu poleteli svi zajedno nego pojedinacno, eventualno u paru. U trenutku poletanja uvek bi protiv sebe imali po 20 i vise nato aviona. Sansa da tako nesto prezive je nikakva, jer cim bi tih 20 nato aviona uhvatilo poletanje miga na radaru, odmah bi slali rakate. vest pilot moze da izbegne jednu, dve pa i tri rakete, ali 20 nema sanse.
da smo imali 200 aviona to bi bila druga prica.
mi i sada avione ne kupujemo za rat, nego za cuvanje neba, sto je nasa obaveza inace bi morali nekoj drugoj zemlji da placamo da to radi za nas, kao sto to radi recimo slovenija koja placa italiji.

Slavek73

pre 11 godina

Pa nije loše nabaviti par komada ako finansijske i dr. mogućnosti dozvoljavaju. Ako ovo što imamo nije dovoljno za obezbeđivanje vazdušnog prostora (ne mislim na ratovanje), Mig-29 mi izgleda kao najlogičnije rešenje iz ekonomskih i praktičnih razloga. Najeftinija letelica te klase koja je već godinama u upotrebi kod nas. Kupovinom 4-5 komada ne bi nikome bili "sumnjivi" a zadržali bi dobre odnose sa Rusima bez kojih ipak ne možemo. Kupovina veće količine ovog modela je, po meni, čisto bacanje para. Pitanje je samo dal rusi hoće da prodaju ovako male količine...

Falcon

pre 11 godina

Pa to nisu novi MIG-ovi, doduse malo(malo vise) su poboljsani, uglavnom elektronika, ali mi ni nemamo love za avione V generacije tako da... Uglavnom trebali bi nabaviti 6-8 ovakvih MIG-ova, za patroliranje nebom, o nekoj upotrebi u ratu nema ni reci, premala smo zemlja da bi sebi dozvolili takav luksuz.

zoran

pre 11 godina

(perica, 27. jun 2012 12:04)
(sun tzu, 27. jun 2012 11:58)

*********

Trebate znati da u borbama aviona iz Rusije i ovih iz USA , ruski avioni uvek, ali uvek odnose pobede. Takve borbe Indija redovno organizuje, pre kupovine novih modela. Avioni nose markirnu municiju, ne pravu svakako, te se bore jedan na jedan u vazduhu. Do sada je najnoviji tip MIG 29 odneo pobede nad svim modelima americhke avijacije. Toliko o tome. Suhoj da ne spomnjemo, jer to je neshto nedostizno sa zapadni svet.

Sada o onome shto vas dvojica pishete, odnosno pobede avijacije USA kod nas i u Iraku. Nikada 5 aviona nece moci da pobedi 100 aviona u vazduhu. Takodje kada napadaju korsite Avakse i satelite u navodjenju, posmatranju...imaju ogromnu podrshku koja je NEOPHODNA u borbama u vazduhu. To ne znachi da je sam model aviona bolji.
Pa da 10 Galeb aviona napadnu jedan Fantom ima da ga izbushe kao sito. Shta tu ima chudno. Necesh valjda reci da je Galeb bolji od Fantoma..???

Живојин

pre 11 godina

Да мало одговорим људима који овде пишу а слабо се разумеју. МиГ-29М/М2 је најновија и једна од најсавременијих варијанти МиГ-а 29, 4+ генерације. За нас идеално решење. У питању су нови авиони а не неки половни. То никако не може да се мери са варијантом МиГ-29Б коју ми имамо и која је прилично застарела. 1999. и да смо имали на стотине савремених борбених авиона попут, неко рече шведских авиона (Грипен) исход рата би био исти.

Небојша

pre 11 godina

Треба нам колико, 18 авиона? Угасите 18 владиних агенција и ето пара и за куповину авиона као и за одржавање, а ако угасите још две агенције биће и за муницију и за гориво.

Mercedes=kaladont=auto

pre 11 godina

@Perica
Perice, sedi jedan!!!! Toliko si se nalupetao gluposti u par rečenica, da mi je muka da te ispravljam pa ću navesti jedan primer:
Fantom je NADIMAK za američki avion F-4 (Phantom II), stariji od MiG-a 29 (nadimak Fulcrum) a vršanjakom MiG-21(nadimak Fishbed). Dakle, ono F u oznaci amerčkih aviona označava da je u pitanju lovac iliti "figter" na engleskom, kao što je "B" (B-52) oznaka za bombardera. Za ostatak prosute pameti nemam reči!

Jester

pre 11 godina

Avioni se ne kupuju na komad (3-4-5-6), vec 12, 24 itd. Drugo, ovo je avion 4+ generacije. Trece, nijedna drzava osim amerike nema operativne avione 5. generacije!

Glasačka mašina

pre 11 godina

E, Perice. Nove verzije ruskih lovaca MiG i Suhoj će da pocepaju svaki Fantom, Mirage, Eurofighter, Gripen. Problem je što su Amerikanci i njihovi saveznici uvek napadali slabije od sebe, pa je normalno da dobiju u borbi 10 na 1. Naši MiG-ovi 99e nisu čak imali ni ispravne radare jer godinama nisu valjano servisirani. Ako želimo da budemo ozbiljna zemlja, trebalo bi da imamo jednu eskadrilu lovaca novije generacije, ali naravno mi za to nemamo para.

bole

pre 11 godina

samo neznalica moze da vredja ruske vojne avione.
idite malo na ozbiljne vojne sajtove pa cete videti ciji avioni su vise na ceni i zbog cega.
nisu rusi krivi sto su arapi operisani od koriscenja moderne tehnologije.

PILOT

pre 11 godina

Prodaju nama, prodaju Hrvatima, pa kad se opet pobijemo, da bi mogli i jednima i drugima da prodaju istu opremu, i da na nama zaradjuju...
A ne bi me cudilo da ponude i Bosancima; dok bi me zacudilo da ponude i Crnogorcima...

Ivan

pre 11 godina

Ne daj Bože da kupimo "fantome", kao što neki predlažu. Pored toga što su zastareli, jedan je upravo oboren blizu Sirije... Takođe, loš učinak ruskih aviona u različitim ratovima 90-ih je direktna posledica lošeg državanja, obuke i opšte zastarelosti sistema ratovanja. Kao korisnik neipravnih aparat 99-e godine, našša zemlja je takođe loše taktički koristila naše 29-ke, jer su ih puštali da idu frontalno na ogroman broj aviona. Kada imate tako bedan broj aviona, onda valjda trebate da ratujete gerilski - hit&run, a ne frontalno. Zato smo ih tako mnogo i izgubili.

Elem, Mig 29 u generaciji 4.5 je odličan izbor, jer će nam to biti najmanji trošak, s obzirom da je avion sam po sebi jeftiniji od zapadnih pandana, a i naše letačko osoblje već je gotovo spremno za let na njemu. Takođe, avion je tehnološki ispred svojih parnjaka sa zapada, jer recimo poseduje mogućnost usmerenja mlaznica i to trodimenzionalno, što za sada nema nijedan drugi avion u svetu (pa čak ni jedini avion V genracije u upotrebi).

I ja mislim da treba da nabavimo jednu eskadrilu, jer su nam potrebni samo za patroliranje. Za rat? Pa okruženi smo sa NATO, tako da ako ih hoćemo za rat, treba da se setimo kako smo prošli put prošli...

pop

pre 11 godina

"Verzije M i M2 predstavljaju poslednju kariku u lancu razvoja lovca Mig-29, koji je počeo još 1977. godine kada je poleteo prototip tog aviona."

Nešto kao Lada Standard monopoint injection sa aluminijumskim felnama

fridomn

pre 11 godina

Nema ovde mnogo mudrovanja, MiG 29 u borbi 1 na 1 će dobiti bilo koji avion na svetu,sem SU 27 tu su šanse 50/50. Ovde mnogi spominju 1999g. koja baš nije neko merilo o mogućnostima 29ke jer je naša avijacija bila u katastrofalnom stanju sa neispravnim radarima,naoružanjem itd. U jednom od dokumentaraca o letovima naših 29ki za vreme bombardovanja 1999g. jedan naš pilot,kome nažalost ne znam ime,priča o svom letu koji je trajao 45 min.!!!! Imao je sreću da je leteo na avionu na kom je sva avionika besprekorno radila,koji je izbegao nekoliko NATO projektila i kad bi uspeo da se približi na 20 km neprijatelj bi se okretao i bežao. Mislim da je time sve rečeno.

SVETOM PREOVLADJUJU PARADAJZ LJUDI!

pre 11 godina

U Srbiji 800.000 nezaposlenih prema proracunima iz 2011,skoro milion ljudi nema kupatilo, prema tipologiji ETHOS 800.000 beskucnika, takodje blizu 200.000 porodica stalno traga za krovom nad glavom, 210.000 raseljenih s Kosmeta, svaki treći stanovnik je bar jednom hapšen, a trećina njih ima problema sa alkoholom i drogama. Prema indeksu siromasnosti ekonomije zaostajemo za Albanijom i Bugarskom, a prema Evropskom zdravstvenom potrosackom indeksu nase zdravsto se nalazi u samome dnu lestvice Evropskih drzava, kriminal i korupcija cvetaju! (i katastrofalne brojke tako u nedogled)...mesto da se ulaze u nauku edukaciju, zdravstvo i ekonomiju, kako mladi ne bi odlazili, drzava i pored tri izgubljena rata paradira vojskom od jakih 40 000 vojnika koji stoje da brane to siromastvo, i spremna se da potrosi milione na vojnu tehnologiju i avione, dovoljne da rese polovinu gore navedenih problema...

A jel da prodamo svi bubrege za te avione ili kako?

Buntovnik

pre 11 godina

Koliko je meni poznato iz pisanja strane štampe, ovde se najverovatnije radi o ponudi 12 polovnih migova 29 koji su rusko vlasništvo a "parkirani" su negde u Mađarskoj. Hrvatskoj je ponuđeno tih 12 migova po ceni od 90 miliona evra UKUPNO! Što znači da tih 12 letelica manje košta nego jedan nov jurofajter. Naše RVO i PVO i nema nameru da kupuje lovce pa su svi komentari tipa "kako ruski avioni padaju posle pola sata u sukobu sa vojskom SAD" su bespredmetni i na nivou su dece iz osnovne škole. Da li padaju suhoji 30? Naravno da ne! I suhoji su pre godinu dana ponuđeni na konkursu ali za njih se nema para, a i troše mnogo više goriva od 29-ki. Ovde se radi samo o načinu da se prespoji pet do šest godina dok se ne nađu pare za bolje letelice a prednost ovih polovnjaka je što neće biti trošenja para na obuku pilota i što kompletno redovno održavanje su sposobni da rade stručnjaci Mome Stanojlovića. Dakle generali Šunatovca nemaju nameru da prave avijaciju za vazdušne bitke sa amerima već im treba višenamenska letelica koja brzo može da istovari nekoliko tona bombi i raketa na zemaljske ciljeve. Inače i sa ovim polovnjacima možemo da pariramo avijacijama država sa kojima se graničimo. U suštini u jadnom su stanju avijacije Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Srbije, dok "velesile" Slovenija, Albanija, Crna Gora i Hrvatska taj rod vojske i nemaju. Jedna Grčka ima nekoliko puta jaču avijaciju nego sve ove nabrojane zemlje zajedno.

vaske

pre 11 godina

Mogao sam pretpostaviti da ce ovaj clanak izmamiti sve antikomunisticke (fasisticke) fanatike sa svojim anti-pametnim komentarima. To samo pokazuje nevidjenu ideolosku ostascenost i frustraciju antikomunista.
Imamo primer antikomunista koji misli da je Srbija bila KPJ prcija?! Kako moze Srbija da bude prcija stranke koja predstavlja celu SFRJ ?Kada je prestala da postoji SFRJ, prestala je da postoji i KPJ. Ali prestala je za normalne i psihicki zdrave ljude - ne i za antikomuniste. Ali tako je to u fasisticko-antikomunistickoj prciji Srbiji koju vode cetnici.

perica@Ovde imamo fanastastican primer neznanja i ideoloske ostrascenosti koje samo antikomunista moze da iskaze. Polovni Fantomi ispadose bolji od novih Migova? To je kao kada bi rekao da je polovna konjaska zaprega bolja od nove Mecke. To sto su Rumuni kupili Fantome, moramo i mi. Rumuni skidaju gace i trte zapadu kako im oni narede, pa izgleda moramo i mi. To sto je Fantom dobar samo u Americkim filmovima, to sto je u Vijetnamu bio dobar samo protiv aviona koji nisu imali radare, to sto su te avione kupili politickom voljom, a ne zato sto su hteli - nije vazno za antikomunisticku "logiku". Svedske avione niko ne kupuje-vec samo iznajmljuju. Da su dobri svi bi ih kupovali. Ali to vam je u fasisticko-antikomunistickoj prciji Srbiji, gde se istorija uci gledanjem Holivudskih filmova. Nije ni cudo gde smo kada nam desnicari vode drzavu.

perica

pre 11 godina

ruski avioni se uposte nisu pokazali kao dobri u celom svetu ukljucujuci i 90-te zakljucno sa 99-tom. Svi nasi ruski lovci 99-te ukupno su leteli manje od pola sata pre obaranja, U Iraku 20 minuta kao i u Libiji. Koji je to "strucnjak" u nasoj vojsci koja nam predlaze ovo smece iz rusije sa tehnologijom 60-tih...Hajmo da mu cujemo ime i prezime.. Srbija nije vise KPJ prcija da je zajebava kako god ko stigne. Hajmo vajni strucnjaci ...Bolje da uzmemo neki Svedski avion , jer za Fantome nemamo para..Rumuni ce uzeti od hol. neke polovne fantome koji su mnogo puta bolji nego najnoviji MIG.. Rusija trenutno nije ni upola onoga sto je nekada bio sov.savez, pa ne mogu da naprave GPS vec 20 godina...Kinezi ga napravise za 3 godine..

Sava Drugi

pre 11 godina

Nama treba jedno 300-400 helkoptera.

Za svakodnevnu upotrebu, pošto su nam putevi za nedaj bože, a i svake zime nas iznenadi sneg. Rusi ako hoće mogu na Ponikavama da lociraju 30-tak MIG-ova. Pristaćemo da odatle nadgčedaju Severnu Afriku, kada već postoji Bondsdtil.

dejan

pre 11 godina

Ovo su veoma dobri avioni. Glupo je vracati se na 1999. godinu ili Irak, jer je tada odnos snaga bio 1:500. Niko pametan u takvoj situaciji ni nebi dizao avione.
Svi pricaju samo o avionima. A gde je tu ostatak price?
Srbija vec poseduje ovaj tip aviona, sto znaci i da piloti znaju da lete na njima, mehanicari da ih oprave, a municija je vec tu, samo da se dopuni. Kada bi se Srbija odlucila za avione drugih proizvodjaca, cena samog aviona bi bila zanemarljiva naspram cene "svega ostalog". Piloti i komplet osoblje bi trebalo ici na obuku, kupovina rezervnih delova...
Ko tvrdi da su ruski avioni losi neka malo bolje pogleda po Internetu. Hvala na paznji!

Dr

pre 11 godina

Hocemo Suhoj! Kakav MIG, kakvi bakraci. Pored toga, Srbija treba da trazi od Rusa transfer tehnologije za proizvodju delova u Srbiji, kao i remontni zavod za te avione. Ako se kupe avioni od Rusa (ili bilo kod drugog proizvodjaca) remont, proivodnja delova i kasnija nadogradnja aviona mora biti u nasim rukama. Sta je sa PVO sistemima. Oni su takodje kljucna komponenta u odbrani i moraju se uvesti u srpsku vojsku sto pre. Vidite kako u Siriji NATO odmah podvije rep kada im oborite samo jedan avion.

sun tzu

pre 11 godina

Zasto Srbija da nema ruske migove? Zar nas nisu spasili pri bombardovanju 1999 godine.

Toliko su oborili stranih aviona da ne mozete na prstima jedne ruke da ih sve prebrojite.

KerkeZ

pre 11 godina

Koliko neznalica ovde! Miraz? Eurofighter? Fantomi? Pa da li ste vi uopste gledali karakteristike i uporedjivali te avione sa ruskim Migovima i Suhoj?? RUSI apsolutno najbolje avione imaju, ne zbog nafurane elektronike sto Ameri preferiraju vec po letnim karakteristikama, sto je presudno u borbi vazduh-vazduh! Kada vec komentariste, procitajte neku knjigu, odgledajte dokumentarce.

Eskadrila

pre 11 godina

Bio bih mnogo srecniji da su nam rusi ponudili neki PVO sistem, ali i to moze da se ispregovara. Mislim da treba uzeti nove 29ke, 8 komada(6 M i 2 M2). Nasi piloti dobro znaju taj avion, kao i mehanicari, kao i romonteri, to je veoma bitno za njegovu dalju eksploataciju i sto efikasniju upotrebu. Treba uzeti najbolje radare i dobre rakete vazduh,vazduh i deo placanja da bude u nasoj robi. Mi ljudi nemamo ni uslove(mala teritorija) ni sredstva za bolje vazduhoplove. Ovo je maximum koji mozemo da dobijemo.Gripeni su dobri, ali Mig 29M je bolji za nijansu + nase iskustvo u radu sa tim avionom. F16 je isto dobar ali skuplji i dobili bi stare modele cije bi odrzavanje bilo preskupo.ilo bi dobro da za stogodisnjicu srpskog vazduhoplovstva polete nasi novi avioni

Murkok

pre 11 godina

@(perica, 27. jun 2012 12:04)
--
Auh bre, koliko nekog besa i gorcine od malog Perice. Pricamo ovde i avionima koji se "nisu pokazali"? A kako da se pokazu u uslovima totalno neravnopravne borbe kada je NATO prvo unistavao zemaljsku radarsku infrastrukturu, elektronski ometao ceo korisceni elektromagnetni spektar i imao brojcanu prednost 15:1? Ovi avioni nikada nisu vidjeni u okrsaju ravnopravnih neprijatelja a na testovima koji su radjeni u Nemackoj su se pokazali izvanredno u simulaciji okrsaja ravnopravnih. Imaju znatno nizu cenu od bilo kog Zapadnog aviona, odlican odnos cena-performanse, jednostavno i jeftino odrzavanje. Da ne pominjem iskustvo naseg letackog i zemaljskog personala sa njima. Neki polovni zapadni krs nam svakako nije potreban jer je tu odrzavanje izuzetno skupo a polovnjake valja zanavljati jos cesce, ljude treba obuciti da ih odrzavaju i da lete na njima..preskupo za polovno smece... Suhoj je za nasu teritoriju i polozaj u svetu jednostavno preveliki, preskup i previse ofanzivan avion. Mi treba (ako vec ulazemo) da ulazemo u lovce presretace i, pre svega, u dobre PVO sisteme. Ni kineske lovce slicnih karakteristika ne treba izgubiti iz vida. Kvalitet jeste nesto nizi (cena veoma niska) ali mi ih necemo raubovati, a brojnost nam je svakako bitna. Glonas sistem je potpuno operativan - nemoj zaboraviti sta je sve Rusija prosla, a Kina kasni 20 god i nije u krizi kao sto je bila Rusija. GPS je u poluraspadu za tvoju informaciju.

Sir Giles

pre 11 godina

@Anne

Obaveza svake zemlje je da patrolira svojim vazdušnim prostorom i štiti ga.
Ne mislim kao "branimo naše nebo", nego u skladu sa međunarodnim sporazumima.
Ako nemamo svoje avione, morali bi smo skupo plaćati avijaciju druge zemlje to radi za nas. A to je tek ludost! Zar mislite da bi avijaciju trebalo rasformirati?

E sad, koji god avion da kupimo, nećemo ga ganjati dva maha. On svoje svakodnevne zadatke može da obavlja leteći tri puta manjom brzinom. Niko od Srbije ne očekuje da ratuje u buduće protiv NATO ili bilo koje sile. To smo probali i videli smo da nemamo šanse. Srpski avioni neće leteti u Avganistan, za to nemamo ni promil mogućnosti. Ne trebaju nam avioni ni za susede. Ali nam trebaju ako se ukaže potreba da se isprati sumnjiva letilica, obori avion pun terorista ili doprati npr. Air Force One ili Putinov kako god se zvao "samaljot".

Srbija mora da ima avijaciju, bilo bi sjajno kada bi razvila avio industriju kako se na bi ostalo na "lasti" i kako bi dobili naslednika "orla" ili "qaleba".

To što sve prave Rusi, Ameri i Kinezi, ne znači da bi trebalo da spalimo svoje fabrike, mada smo prema njima postupili još i gore, i da večno dižemo kredite kako bi smo skuupo pazarili. Nešto bi valjalo praviti i prodavati.

VladimirBL

pre 11 godina

@Perica, dok se slazem da bi svedski "Gripen" MOZDA bio bolji izbor (ako nista zbog univerzalnih kljuceva za podvjesanje oruzja i manje prodajne cijene), za to sto govoris za MiG-ove 99' treba uzeti u obzir da su sistemi koji su bili na raspolaganju VJ jos tada bili stari 15 godina, bez ikakvog remonta... ljudi su letjeli bez funkcionalnog radara!! U svakom slucaju kontinuitet ratnog vazduhoplovstva, koji na se na ovim prostorima njeguje vec tacno citav vijek, treba da se odrzi. Niko ne zivi u zabludama da ce par aviona, ma koliko novih, odbraniti Srbiju od neke nove NATO agresije, ali ako ce vec nasi piloti letiti, kadeti obucavati, hajde barem nek ne rizikuju zivote i u miru leteci na neispravnim aparatima.

bob visokoletach

pre 11 godina

ima par super komentara ljudi koji znaju sta pishu, i ovih drugih koji su ultra super (glupost je neunistiva).
Koliko sam ja upucen, vojno rukovodstvo je izrazilo zainteresovanost za 5-6 razlicitih modela/proizvodjaca aviona i ovo predstavljanje je zapravo prirodan korak u odabiru letilice za buducih 15+ godina.

nama prvenstveno treba dobar i dobro iskombinovan pvo sistem... mi smo mala zemlja i ne trebaju nam "ale" poput sukhoi-ja i slicnih aviona.
Mislim da je ovo sasvim pristojan izbor - za ono sto nama treba .. 12-14 aviona.. par trenaznih dvoseda i cao... ne treba nam politika, metodom, rusofili, americki nastrojeni, svedski, evropski lobisti i postovaoci.. treba nam aparat/obuka/oprema/tranfer znanja naspram ulozenih sredstava.. i kad se resi ta logika.. onda treba da se udje u kupovinu.
nisam siguran koji dil/prebijanje/shta vec mozemo da napravimo i da li mozemo uposte to da uradimo jer je cena sa svim obukama verovatno dostize milijardu $ al ajde.

btw, potrebni su nam helikopteri, dosta love je izdvojeno za remont vec starih letilica..

Bojan

pre 11 godina

@perica

Prijatelju, pokusaj malo da se informises iz pravih izvora pre nego sto posaljes komentar.
GLONASS ima punu konstelaciju od oktobra 2011 (svih 24 satelita u orbiti).
Kina nema GPS vec planira da punu konstelaciju postigne do 2020 godine.

Ako nesto Rusi znaju da naprave to su nuklearke, tenkovi, avioni a narocito rakete. Kada se MIG 29 pojavio 1983 godine izazvao je pravu paniku medju zapadnim silama. SU-27,35,37,47 su i dan danas pojam za njih po letackim karakteristikama. Sve Evropske zemlje su se ujedinile 1986 godine kako bi uspele da pariraju Rusima, i tako je nastao EF2000. Ima puno zapadnih dokumentaraca o tome pa mozes da pogledas.
A o tome da su MIGovi sluzili kao glineni golubovi, pa nikada borba nije bila ravnopravna. Uvek protiv ekonomski nerazvijenih zemalja koje su dugo bile pod sanckijama i nisu mogle da nabavljaju rezervne delove i savremenu opremu. Protiv pilota koji zbog nedostatka goriva nisu imali dovoljan nalet. A povrh svega odnos u vazduh je uvek bio 10:1 na strani zapadnih sila. I naravno uz ogromnu logisticku podrsku od Avaksa, satelita, radara velikih dometa tako da su mogli da vide letelicu jos dok izlazi iz hangara. A nasi piloti su recimo leteli sa pokvarenim radarima...

despot

pre 11 godina

A za koji ce nam. Prilikom svakog pokusaja leta narusicemo tudji vazdusni prostor. A uostalom koga da branimo kad ce nasa deca da odu u beli svet da normalno zive.

patriota

pre 11 godina

Ako propadne plan o domaćoj proizvodnji, cenim da stvari stoje ovako:
u startu odbaciti F - 16 komada i prihvatiti MIG - 35 komada jer je to bolje nego MIG - 29 komada ! Dobije se 6 komada više !
PS. Da li je neko dojavio našoj delegaciji da se raspita o varijanti SU - 47 komada? TO BI BIO POSO !! Taj avion ima krila natraške kao što je sve kod nas!

Tekelija

pre 11 godina

А јел ико пита шта ће Србији ти авиони? Ако је неко нападне, као...
Ко ће је напасти?
Ако је нападне, биће то већ класични нападачи, дакле НАТО.

За оне који кажу да је ово улагање у будућност-па ови авиони су већ сада застарили у односу на оно што друге земље имају. Шта, у будућности ћемо се супротстављати овим?

Боље да те паре оду у пољопривреду.

Vladimir

pre 11 godina

Ugasili zelezaru i s njom pola srpske industrije, nema narod gde da radi a ovi kupuju MIG-ove?!?! Narode pa i treba to da ti rade kad cutis i trpis. Ako.

VIVA

pre 11 godina

Trebaju nam Avioni ali bih se ja vise odlucio za PVO sisteme,dalekoseznu artiljeriju i Napadacke Helihoptere MI 35 i Mi 17 i ako bi nam prodali Mi 28 .

Flash

pre 11 godina

Prodati zastarele Mig-21 (kojih imamo 20+) u bilo kom obliku, cele ili u delovima, ostaviti nekoliko za obuku. Poslati u penziju stare MiG29. Kupiti 8-12 MiG 29M (u zavisnosti od finansijske situacije). Ali kupovanje aviona bi vise bilo simbolicno, da vrati sjaj nasoj avijaciji. Prava stvar su PVO sistemi tipa Pantsir i Buk, a dovoljna su samo 2 sistema S-300 da cuvaju celu Srbiju (domet 150-200km), mada ne verujem da bi ameri dozvolili da kupimo tako jak sistem, bili bismo previse sumnjivi - vec imaju problema u Siriji, ne smeju da ih napadnu zbog S-300.
Ne kazem da treba da se pripremamo za rat, al svaku zemlju gledaju drugacijim ocima kada umesto da nema avijaciju ima eskadrilu modernih lovaca i poneki jak PVO sistem. Mislite da SFRJ nije imala onako jaku vojsku, da bi nam svi bili prijatelji? Pa pregazili bi nas ili ameri ili rusi jos 60-ih.

Preddy Baer

pre 11 godina

Lepo su Putin i SNS smislili. Prvo obecaju kredite od 800 mil $ and onda moramo da ga potroshimo na kupovinu ruske vojne opreme.

I onda kao Rusi bolji od MMFa?

Ma koga bre vi?

Mita

pre 11 godina

Realno...da mi kupujemo borbene avione,pa to je smejurija:))Bolje neka kupe avione za zaprašivanje komaraca,jer nam to treba pod hitno!!Pojeli su nas komarci ovo leto,pogotovo ko stanuje blizu reka...Neka ulože tu pare da nas oslobode komaraca.To bar možemo,a ne da razmišljaju o nečemu što nam ne treba!

4channer

pre 11 godina

Драги Перице, за које Phantome ми то немамо пара? Једини авион
који носи то име и који је још увек у оперативној употреби(додуше, не САД, већ неких других земаља, попут Турске, која је недавно изгубила 1 у инциденту) је F-4 Phantom II, који је први пробни лет имао далеке 1958. године. Румуни неће узети никакве Phantome од Холандије, јер их Холандија једноставно нема! Ви вероватно мислите на Falcone, односно F-16. Слово F у називу ловачких авиона долази од fighter - борац, у буквалном преводу, то јест ловац. Иначе, Либија и Ирак су имали и француске авионе Dassault Mirage F-1, а Ирак и Dassault-Breguet Super Étendard. Од либијских авиона само су Dassault Mirage F-1 били модернизовани пред рат. Ирачка ПВО је успела, током Првог заливског рата, за нешто мање од месец и по да обори преко 20 америчких летелица и неколико савезничких. Американци су тада изгубили 23 летелице. Ирачки МиГ-25 успео је да обори знатно "напреднији" и "модернији" F/A-18 Hornet. Иначе, одлучујућу предност ловачким авионима у борби дају AWACS-и, који путем дата-линка шаљу податке ловцима о положају непријатељских авиона. Већина ловаца (сем руских Сухоја) има само 1 радар,који покрива само део предње полусфере, што практично чини
ловце радарски слепи у осталим смеровима. За разлику од ловаца,
AWACS-и имају ротирајући радар који покрива све стране. Дакле,
није предност НАТО-а била само та што је на наша 2 авиона у
ваздушном простору долазило неколико десетина НАТО ловаца, већ што су их подржавали AWACS-и.

Proka

pre 11 godina

Prosto je neverovatan broj onih koji komentarisu ovakve vesti bez ikakvog predznanja o samoj temi. Ovaj avion u potpunosti zadovoljava sve potrebe nase drzave, i bez problema moze da se nosi sa americkim F16 i F18, kao i ostatkom lovaca cetvrte i pete generacije. Gde su se to ovaj avion lose pokazao? O kom se to tacno sukobu radi? Da li je po vama los prikaz sposobnosti aviona kada izvedete desetak polu ispravnih migova 29, sa zastarelim radarima, elektronikom, i naoruzanjem u susret stotinjak F16 i F18. Mene zivo zanima koji bi se to avion u takvim uslovima dobro pokazao? I ovaj avion veze nema sa svojim istoimenikom iz osamdesetih godina. Jedino zajednicko im je ime, i delimicno oblik.

I nije tacno da Rusi ne uvode ovaj avion u svoju upotrebu jer je los. Ne uvode ga zato sto imaju skoro trista starih 29, koje planiraju dovesti na taj standard.

I svi vi koji mislite kako avione ne treba kupiti, jer bi nam bilo bolje da ih ulozimo u zdravstvo i poljoprivredu... Imam jednu novost za vas, a to je da je Srbija kao i svaka druga drzava duzna da obezbedi svoj vazdusni prostor. Ukoliko nema svoje avione, morace da plati nekoj drugoj drzava cuvanje svog vazdusnog prostora, a to ce je na godisnjem nivou izaci koliko i rata za jednu eskadrilu ovakvih aviona.

dr.walentino

pre 11 godina

tri aviona mig_31 i nekoliko ovih migova i nase nebo bi bilo adekvatno pokriveno i branjeno. Uz to ide obavezno PVO sistemi novijih generacija. Tek tada nasa avijacija moze biti efikasna.

vasily zaitsev

pre 11 godina

@ anne
svaka drzava je duzna da vazdusni prostor iznad svoje zemlje odrzava bzbednim, ako u sastavu vojske nema ratno vazuhoplovstvo mora da placa nekoj drugoj drzavi (slucaj slovenije koja placa italiji) sto je po meni apsurdno, zar ne!? pored toga msm da nije humano pustiti nase pilote da lete u ovkavim krntijama! mada kupovina aviona u ovkavoj situaciji je potpuno nerealna...

Aleksandar

pre 11 godina

Za pojedince koji nisu bas obavesteni a komentarisu, "Fantom" je jedan jedini avion tj."F-4 PHANTOM", a svi ostali lovački vazduhoplovi sa oznakom "F" ispred broja (14,15,16,18,22 itd...) su ustvari fajteri (skraćeni naziv-početno slovo)!

dejan

pre 11 godina

Ne uvaljuju oni nama 29-ke. Mi mozemo da kupimo sta hocemo od njih, ali za nesto vise nemamo para (a i ne treba nam). Koliko se secam, kada su nam davali onaj kredit bio je uslovljen da moramo da kupimo i neki avioncic od njih (ili tek treba da nam daju).
Mig 29 nije veliki avion i tacno je ono sto nam treba (ako vec necemo da gasimo avijaciju).

petar

pre 11 godina

Trebaju nam avioni! Bilo kakvi. Kad god poleti neki nas vojni avion, to izaziva strah i trepet kod armija i civila u svim susednim zemljama, a i kod nas. Niko nije siguran!

Znlaci

pre 11 godina

Tekst lepo pise da Mig 29 9-12A i Mig 29 M i M2 uopste, sem naziva i izgleda, nemaju nista identicno, pocev od konstrukcije, avionike, elektronike, naoruzanja i svega ostalog a vi sto mnogo znate sta je bilo 1999 bolje da i ne citate ovakve tekstove jer Vam se od spominjanja ruskog imena kosa dize na glavi. 1999 godine smo mogli da imamo i NLO ne bi nam pomoglo za ono sto nam se desilo i to nije za uporedjivati posebno jer su nasi avioni i stari i lose odrzavani od strane nam voljenog vodje i tadasnje vojne vrhuske. Za potrebe ove napacene zemlje nije nam potrebno nista bolje u ovom trenutku

Anne

pre 11 godina

Sekunda, dve, tri, okreci... sekunda, dve, tri, okreci...
Zasto je Srbiji potreban borbeni avion? Zbog parade, zelje pilota da lete u skupom avionu ili da imamo skupu metu u slucaju rata?
Ulozite iste pare u protivavionske raketne sisteme, izvidjacke bespilotne letelice, helikoptere, pa cak je bolje i dati novac za jednu veceru za sve stanovnike Srbije nego baciti na taj avion...

Laketa - Pametno uloziti sredstva.

pre 11 godina

Ja bih pre rekao da nama treba jedna podmornica... Ipak je Dunav prometna reka, a potrebno je zastititi brodove od iznenadnog potapanja! A i ako se zaglavi u mulju nece biti velika steta, kupicemo drugu! Do duse cuo sam pricu da nam Crnogorci poklanjaju jednu, pa moze ona da patrolira. Nije nuklearna, dizel je. Al' kod nas ima loz ulja koliko hoces tako da nema zime!

BOLE

pre 11 godina

samo bih da pozdravim genijalca koji je naveo da su gripeni tehnoloski napredniji od migova.to sto se doticni lozi na njihov standard ne znaci da im sve valja...

vaske

pre 11 godina

Eto, opet nam ovi pametuju ovi "experti' za avione, koji misle da je sve rusko smece, a sve iz EU suvo zlato. Mig je "sklopocija" a mladji je od f-15 i f-16?! Hajde rusofobi odgovorite kako moze mladji MIG da bude sklopocija, a starijih f-15 i f-16 se Ameri ne odricu? Nemate pojma vec samo lupate ideoloski ostrascene nebuloze. MIG 29 je postigao maximum u dizajnu avion, i sada samo treba menjati motore, radar i elektroniku, ali dizajn je nemoguce menjati jer je postignut apsolutni vrhunac. f-15 je stariji od MIG 29 a ipak Ameri mu samo promene motore i stave nov radar i avion je i dalje vrh vrhova jer je dizajn na max. Tako se i MIG-u stave novi motori i radar i dalje moze da pojede za dorucak i Gripena i EUfajtera. Ako MIG ne valja, zasto se Nemacka ne odrice starih nemodernizovanih Migova koje je nasledila od I.Nemacke? EUfajter je nasminkan leteci kontejner. EUfajter je leteci kompjuter koji moze samo da sluzi kao pokretna meta da Migovi vezbaju gadjanje. Kada je EUfajter poleteo radar mu je bio nesipravan i umnozavao je mete tako da pilot uopste nije mogao da locira metu, jer nije znao koji je avion pravi. Na radaru je jednog Miga je pokazivao kao da je poletela cela avijacija Rusije. Ameri su im rekli da ga ne prave jer je zastareo dizajn i nov nije mogao izaci na crtu modernizovanom MIG-u. EUfajter je 3x skuplji od f-16 a nije bolji. F-15 je jeftiniji a ipak moze EUfajtera u zube da nosi. To Eufajter obozavateljke to ne vide, jer ih cinjenice ne zanimaju.

Oddball

pre 11 godina

Ах, какви влажни снови око набавке новог борбеног авиона...

Војска нема пара ни за редовну набавку гума за постојеће старе 29-ке....

Bolero

pre 11 godina

Dil i nije los samo preraditi radar ( mnogo veceg dometa i rakete vazduh zemlja i vazduh vazduh ) bar 500 - 600km, u kombinaciji sa dronom i s300 tj s400 nema ni muva da prozuji od crnog mora do Svice.

patriota

pre 11 godina

Sve ove koji hoće strane avione treba na informativni razgovor. Što brate lepo ne zaposlimo naše ljude - nema nigde majstora ko naših. Kad smo mogli da osvojimo proizvodnju motokultivatora šta je problem aviončići? Par krila, sedište, volan, pokrenemo Rakovicu i IMT za motore, aluminijum kupimo jeftino u CG, ubaciomo CD plejer za slušanje grand hitova, par tandžara zakačiti (da nešto zaradi i namenska) i vozi Miškooo ! Sve zajedno neće koštati više od par iljada eura po komadu. Ali stvarno !

Sasa

pre 11 godina

Ako je nebo oko nas zasticeno kakva pretnja se moze onda pojaviti kod nas? U tom slucaju sta ce nam borbeni avioni? Sta ce covecanstvu uopste sredstva za unistavanje i ubijanje? Zar nije bolje taj novac uloziti u nauku, medicinu i sve ostale delatnosti koje poboljsavaju kvalitet zivota? Na zalost, najgore sto se desilo na planeti zemlji je izgleda pojava coveka.

Darko

pre 11 godina

Kakvi avioni ljudi su gladni,a ne da se kupuju avioni....
Ali ne brinite Rusi, nace se Srbi koji ce da proguraju kupovinu aviona na kojoj ce uzeti proviziju,a plate ce pasti na 150 evra jer razlika ce ici na oplatu kredita za te vrazije MIGove.

PatriJota

pre 11 godina

Jao što volim kad se zaletimo na nešto što Rusi opisuju kao: "pojednostavljena verzija" .... "ima nešto slabiji radar i sistem za otkrivanje i nišanjenje" .... A šlag na torti je da "Ruske vazduhoplovne snage ne planiraju da uvedu taj tip aviona u naoružanje". Šta će onda nama takav avion? Umesto da uposlimo našu privredu i zaposlimo naše ljude na proizvodnji domaćeg borbenog aviona (kao nekada), koji bi i izvozili, mi kupujemo otpisanu robu druge zemlje...

Tihomir

pre 11 godina

Hvala najlepše na ponudi ali mi trenutno nemamo ni za 'leba a kamoli za avione.
Za komentar u vezi sa upotrebljivošću Migova u borbenim dejstvima: tačno je da se nisu pokazali i da su obarani kao patke ali tome su dosta doprineli drugi faktori, a ne sam kvalitet aviona. Pre svega taktika upotrebe, prevlast neprijateljske avijacije itd. Stavi ti Lea Mesija da, umesto njegove prirodne pozicije, bude golman i još mu povuci igrače odbrane sa terena pa da vidiš kako bi se naprimao golova. Da bi Mesi bio Mesi, treba ga staviti na pravu poziciju i dati mu prave saigrače. To je plastičan prikaz problema sa Migovima. Da ne spominjemo da su naši Migovi 99-te uzletali sa neispravnim vitalnim sistemima. Mogu i pilot i avion da budu najbolji na svetu, ako ne funkcioniše radar avion je beskoristan. Ovo je mali omaž hrabrosti naših pilota koji su uz sve probleme uzletali i gluposti i javašluku svih drugih koji su dozvolili da se ti problemi dese.
Inače, slažem se da je MiG-29, i pored svih kvaliteta ipak predstavnik generacije koja je na zalasku. Ali ako smo se već primili na Lastu, možemo da progutamo i Migove. Pa taman za koju godinu da organizujemo "vintage" letove.

janko

pre 11 godina

O cemu vi pricate?,Srbija nema para za kupovinu boljih aviona,a inace mig 29 ce biti jedini savremeni avion koji ce se naci u vojsci Srbije i to je savsim korektan avion,koji moze da parira f-16 i f-18

Voodoo_Child

pre 11 godina

Komentar je upućen svima onima koji govore da nam ne trebaju novi avioni!
E pa gospodo ako niste znali prelet svakog komercijalnog aviona preko teritorije Srbije se naplaćuje u proseku nekih 200 evra, ukoliko država nema borbene avione samim tim i ne može da obezbedjuje svoje nebo onda neka druga država ubire te evriće.
Najbolji primer je Slovenija koja Talijanima plaća obezbedjivanje njihovog vazdušnog prostora tako da Slovenci svake godine Talijanima poklone nekoliko novih borbenih aviona.

Zoki

pre 11 godina

Niko neće prodati najmoderniju vojnu tehnologiju zemlji poput Srbije, da ne bi bila dostupna i konkurentima.
Švedski avioni su sjajni, ali SAAB nije ni odgovorio na pozov za predstavljanje. Takođe, sva municija i rakete su američke i pitanje je u kojim količinama bi ih dobili.
Srbija jedino može da dobije ogoljenu verziju bilo čega. Pošto joj avioni trebaju samo za kontrolu vazdušnog prostora, može bilo šta, uključujući i kineske avione, modernizovane F-4 ili MIG-21. Bitno je samo da bude bezbedno.
Za PVO su potrebni raketni sistemi, ali njih Srbija neće dobiti.
PS: Održavanje aviona sa 2 motora je uvek skuplje nego održavanje aviona sa jednim.

rogi

pre 11 godina

@(KerkeZ, 27. jun 2012 15:12)
Svi moderni avioni imaju dovoljno dobre letne karakteristike, ali ono sto pravi stvarnu razliku je elektronika i naoruzanje. Male su sanse da se danas lovacki avioni susretnu u dog fight uz upotrebu topova - sve se (uglavnom) resava s udaljenosti na kojoj se neprijatelj vidi samo na radaru. Pitaj nase pilote koji su oboreni '99 da li su videli ko ih je oborio...

matori

pre 11 godina

Ma hajde.., ko se to izmotava?
Švedski "Gripen" je ista klasa aviona u svakom pogledu, ali je tehnološki daleko napredniji!
Osim toga, "Gripen" ulazi u sastav NATO bez ikakvih problema (nabavili su ih i Mađari), a za "MIG" - nema šanse...
Ali pretpostavljam da neko hoće da menja nešto naše (recimo "Telekom"), za nekoliko komada ruskog starog gvožđa!
Baš da ne bude da opet nešto poklanjamo...

Aleksandar

pre 11 godina

za (Arsen Katić, 27. jun 2012 18:23)

Nasmeja me do suza.
Puškom skinula avion?! Kada bi to moglo, ne bi postojao PVO.

Pitaj bilo koga ko je bio u PVO jedinicama pa da ti objasni koliko je to neizvodljivo.

poznavaoc stanja

pre 11 godina

vrlo interesantan momenat za pojavljivanje ovakve vesti.
Prvo su nam izabrali predsednika,pa premijera i sastavili vladu,sada ce da nas zaduze za kupovinu oruzja,izgradnju DVE atomske centrale tipa CERNOBILJ-LUX i to sve za tricavih 20-30 milijardi ili DOLARA Ili EURA.Deo ce mo moci da platimo kroz davanje koncesija i poklanjanje EPS-a,telekoma,Aerodroma i nekih rudnika.O proizvodnim investicijama,pravoj privredi,neki drugi put ili ti u sledecem milenijumu.

Vladica

pre 11 godina

@perica: Nazad u skolu :)
Da je Srbija imala 100 americkih aviona 99', svi bi bili oboreni.
Koja je prednost svedskog aviona u odnosu na ruski?

Kupiti par aviona kao sto neko rece da se ima cim patrolirati :)

Lajavi

pre 11 godina

Za sebe čuvaju MIG-35 (derivat 29-ke), a nama uvaljuju znatno goru varijantu M1/2. Nije mi jasno zbog čega??? MIG -29 za rusku armiju i za izvoz nisu ista priča, ono što ide za rusku armiju je UVEK za klasu bolje nego ono što ide za izvoz, ista situacija je i sa AK-47, sa njihovim tenkovima i PVO, to im je praksa još od II svetskog rata. Kod USA naoružanja takođe postoje razlike izvoz- matična US army, ali su te razlike dosta minorne u odnosu na Ruse.

racerx

pre 11 godina

Mig 29M je star preko 22 godine, pre 1990 je napravljeno prvih nekoliko primeraka. Ovaj avion pored Sirije, koja zbog skromnog budzeta i standardne naklonjenosti ruskoj vojnoj tehnici, poseduje i Indija, interesantno je da ce do 2013,a to je sledeca godina svi Indijski Mig29M i M2 biti UNAPREDJENI, tj znacajno MODERNIZOVANI!!!

E sada zasto bi bilo ko normalan bio zainteresovan za naoruzavanje svoje vojske avionom 4 generacije, starim preko 2 decenije, avionima koji ce i posle modernizacije, koja ce da se uradi kod nas tek za 10-15 godina biti zastareli ponovo, bez mogucnosti daljeg unapredjivanja, to meni nije jasno? Ovde na forumu, a na zalost i u nasoj vojsci, postoje mnogi ljudi, koji su toliko zaljubljeni u rusku tehniku da su ubedjeni da je sve rusko daleko bolje od americkog, a evropu uopste ne racunaju kao ozbiljnog proizvodjaca oruzja!
Istina je da je za nase uslove daleko bolji Gripen, koji je pravljen bas za malu drzavu poput nase, lak je za odrzavanje, ima veoma dobre letne karakteristike, svakako bolje od MIG-a... A najidealniji bi bio Eurofighter, jer je to avion V generacije, koji je prerusen u avion IV generacije. I ono sto 12 Eurofightera moze da uradi ne moze da uradi 40 MIG-ova M/M2.
Plus sto bi kupovinom Eurofightera mogli da se zakljuce neki poslovi za nasu privredu kao kompenzacija prilikom placanja, pogotovo sto je u pravljenje ukljuceno nekoliko evropskih drzava, te bi sa svima njima mogli da se zakljuce poslovi!

Бора Паркетар

pre 11 godina

Ово ми много личи на ситуацију од пре готово десет година када је Војска куповала некакву комуникациону опрему. Човек из Војске који је то водио је инсистирао на куповини ATM опреме, јер је он познавао само ту застарелу технологију, на уштрб већ успостављеног стандарда на IP. Све то је правдао да је NASA користила ATM, само што никоме није рекао да су Американци своју мрежу правили 20 година раније.

cento

pre 11 godina

dok "velesile" Slovenija, Albanija, Crna Gora i Hrvatska taj rod vojske i nemaju. Jedna Grčka ima nekoliko puta jaču avijaciju nego sve ove nabrojane zemlje zajedno.
(Buntovnik, 27. jun 2012 12:39)

Ovo za Hrvatsku nije tacno.Imaju jedan MIG-21 i pre nekoliko dana su od njega napravili kabriolet.

Arsen Katić

pre 11 godina

Ako se ne varam, u Hrvatskoj je snimljen dokumentarac o nekoj babi koja je s kalašnjikovom skinula Mig-29.
Svaki daljnji komentar tog nazovi "borbenog" aviona je suvišan.
Lako se provjeri na webu "uspješnost" ruskih lovaca u srazu s ostalima.

Jester

pre 11 godina

@Racerx: Samo mogu da kazem da je od svega ovoga malo sta tacno! Prvo, mig29m ne postoji od 1990 godine vec je tad samo usaglasen plan za razvijanje ovog projekta (projekat je zavrsen 1995 godine ali nijedan primerak nije napravljen).Drugo, Mig29m je projekat namenjen iskljucivo izvozu i rusija ne poseduje nijedan avion M oznake vec K (mornaricka varijanta). Trece, Indija nije narucila mig29m nego smt..a te dve oznake se drasticno razlikuju. Samo je sirija narucila cini mi se 12 komada od kojih su 2 sastavljena i cije se funkcionisanje ispituje. Cetvrto, eurofighter nije lovac pete generacije vec 4++ i propustili ste da kazete da je DUPLO skuplji od mig29m. I na kraju peto, prijateljski savet..kad skupljate podatke sa wikipedije, nemojte te podatke preradjivati onako kako vama odgovara nego stvarno kakvi jesu.

Futurama

pre 11 godina

Nekoliko ispravki.
Mig-35 je prakticno Mig-29M2 sa novim radarom i elektrnoskom opremom. Ovaj avion je prototip kao i njegova oprema koja trazi jos usavrsavanja. Mig-29M nije isti kao pre 20 godina nego je dosta radjeno na njegovom usavrsavaju. Indija je skoro kupila Mig-29K koji je mornaricka verzija Mig-29M i deluje da su zadovoljni kupovinom. Mig-29M ce najverovatnije uci u sastav ruskog RV jer je malo verovatno da ce oni proizvedeni za Siriju biti isporuceni. Rusko RV cak koristi i Mig-29SMT koje Alzir nije preuzeo. Strategija prodavanja inferiornih verzija aviona saveznicima koju je praktikovao bivsi SSSR je odavno van snage. Sada kinesko i indijsko vazduhoplovstvo (u proseku) imaju mnogo modernije verzije nego rusko. Tako da su sada jedino pitanje pare.
Sto se nas tice zbog katastrofalno visoke cene evropskih aviona alternativa su jedino kineski i to J-10 (ekvivalent F-16) ili F-17 (ekvivalent gripena) ili mozda americki F-16 mada je to dosta nezgono sa politicke strane.

biće plata

pre 11 godina

A od čijih para?Ta zgrada na Novom Beogradu(SDPR) je jedna od glavnih tvoraca ratova i sankcija devedestih!Znalo se još od dolaska Medvedeva i Putina,sa kreditom od 1mlrd.,da ćete isti taj kredit USLOVNO POTROŠITI na Železnicu i to ni manje ni više nego Rusku.A baš vam je puno i trajala.Sad se vozi po majstorima.Ista situacija će(nažalost)biti i sa MiGovima.

Strogg

pre 11 godina

Eurofighter ili ti Typhoon košta oko neverovatnih 100 mil.$ a MIG 29M oko 25! Vrlo bogata Austrija je za modernizaciju svog RV naručila samo 15 komada i okrenuli leđa vrlo kvalitetnom SAAB-u! Isti taj najskuplji višenamenski avion ima slabije karakteristike od duplo jeftinijeg RAFALE ili još jefinijeg F16 (najnoviji reftrofiti) Šta nama preostaje? Da pristanemo na tradicionalno uštrojene izvozne varijante ruskih lovaca ili da kupimo 2-3 Rafale ili F16C po ceni od 50 miliona! Mi MIG 35 u punoj opremi nikada nećemo dobiti, nisam siguran da li će i Indija dobiti tu varijantu! Ja bih se odlučio za jednomotorni višenamenski avion i to za švedski SAAB JAS 39 Gripen. Eskadrila ovih aviona bi potpuno zadovoljila potrebe naše armije! Ja lično obožavam ruke avione ali ne i rusku politiku prodaje trikotažnih letelica, aviona koje oni prvi ne koriste! Ovako bi imali osnovni višenamenski avion vrhunskog kvaliteta i karakteristika po srednjoj ceni!

dejan

pre 11 godina

nama ne trebaju ti avioni
od koga da se branimo i protiv koga da ih upotrebimo
nisu nam potrebni ni dzaba jer je odrzavanje skupo
mozda sam naivan ali kad polgedam kako nam je vojska prosla u skorijoj istoriji onda mislim da nam nije ni potrebna. posebno neka skupa tehnika.
skupe su to igracke

Stefan

pre 11 godina

Oni koji pricaju da ruski avioni ne valjaju, ocigledno se ne razumeju u tematiku. MiG 29 jeste avio cetvrte generacije, ali za nasu malu siromasnu zemlju i on je previse. Inace Rusi polako uvode avion pete generacije Sukhoi T-50, koji je po manevarskim karakteristikama bolji od americkog najboljeg lovca F-22, ali ce usled toga biti nesto manje zasticen od radara.

Mario budimir

pre 11 godina

Samo izvolite susjedi,i dalje kupujte Rusku hrđu,koja je samo na priču ovo/ono,a u stvari raspad,zna se ko su vladari svijeta i ko je 50 god ispred svih,mi cemo ipak ovu F seriju

Zoran

pre 11 godina

.... besmisleno bi bilo kupiti ne 5 nego 55 F22 Raptor , svima omiljene američke borbene avijacije ( uzgred je kompletna eskadrila skoro prizemljena jer utiče na zdravlje pilota i pratećeg osoblja , tehničara - aviomehničara , valjda imaju neke plućne probleme ) . Naravno platili bi ih 5,5 milijardi $ pa nam ni to ne bi moglo pomoći u slučaju rata odnosno rata sa NATO paktom . Dakle , pametnije je kupiti 5 pedesetostruko jeftinijih Migova eto da se kaže da imamo avijaciju .

Helikopterac

pre 11 godina

Svajcarci su zvanicno bili veoma zainteresovani za ruske Suhoje pre svega, a zatim i za MiG, medjutim odustali su zbog spoljnopolitickih interesa. Da se ne zameranju NATO-u, tj. Amerima, zatim nekompatibilnost municije i ostalo. Nakon toga je odluceno da kupe svedska Gripene, posto je Svedska neutralna, medjutim od tada se vodi zestoka diskusija protiv Gripena koji su po recima test pilota kao traktori u poredjenju sa konkurencijom.
U krugovima strucnjaka su ruski avioni na celu sa Suhojom ocenjeni kao daleko bolji i od americkihi, svedskih i francuskih. Jedino je Eurofighter nadmocan, ali je i cena ubitacna. Zbog kupovine preskupog Eurofightera je u Austriji izbila velika afera, sa optuzbama za podmicivanje, korupciju itd.
Kupovina novih aviona dakle nije samo pitanje ciste tehnike i razuma, nego su u pozadini i brojni politicki i ekonomski interesi. Srbija bi se kupovinom novih borbenih aviona deklarisala na cijoj je strani.
I za kraj, nit sam rusofil nit sam natofil, ja bih licno voleo da imamo avione iznad nasih glava koji nas nisu bombardovali. Znaci ili odlicne ruske ili neutralne svedske.

Vitez koja

pre 11 godina

Samo neka mi neko objasni sta ce nama avioni?Koja je njihova svrha?Mali smo, svi oko nas u NATO savezu, i kada se sve sagleda odgovor je da nam nisu potrebni?Jedino da se neko mozda slika pored njih i slicno.To sto Vojska trazi je lepo,mada na kraju i koga je briga sta oni pricaju.

Superhacker

pre 11 godina

Hm... Kada pričamo o 99, smešno je porediti avijaciju alijanse i SRJ... drugo, ne može se porediti avion (element sistema) sa sistemom avijacije. Ako uzmete 15 aviona F35 ili F22 koji su ultra super moderni avioni američke vojske i date ih Srbiji koja ima samo njih i po koji zemaljski radar i date joj da ratuje npr. sa Iranom (namerno autsajder vojna sila sa starijim sistemom borbene avijacije) koja ima razvijen awacs sistem, zatim različite vidove upotrebe vazduhoplovstva (ECM, Izviđanje, bombardovanje), veći broj vazduhoplova itd. jasno je ko će pobediti. Avion ne vredi bez sistema koji ga prati... šta ti vredi ako možeš nekoga da gađaš kamenom na 300 metara a on tebe na 50 ako on ima foru kako da ti pridje a da ga ne vidiš dok ti nije na 40 ili ako je u stanju da ti sa 500 veže ruke ili ti ukrade kamenje :) ? Drugo, odlika ovakvog sistema je funkcionisanje - jedan tip aviona izvidja-javlja, drugi ometa protivnika, treći služi kao mamac, četvrti drma po zemlji a 5ti ih štiti od vazdušnih ciljeva... a naši polete sa 15 aviona da nasumice gadjaju :) Došlo je vreme kad boj bije oružje sveto, dok srce u junaka i dalje igra ulogu ali mnogo manju, veću je dobio mozak... :)

songxx

pre 11 godina

Mig-ovi su vanserijski avioni na aeromitinzima i slicno,dok su u ratnim uslovima nepouzdani,nesigurni i nedelotvorni ponajvise zbog lose elektronske opreme,radara i sl.

g4

pre 11 godina

Moramo da imamo savremenu vojnu avijaciju radi kontrole vazdusnog prostora i zbog mogucih teroristickih napada putem zarobljenih civilnih aviona. To je medjunarodna obaveza i za to morate da imate avione sa dobrim radarom i mogucnoscu leta u svim meteo uslovima. Ili da placamo godisnje po 50 miliona evra da nam drugi cuva vazdusni prostor.

dm

pre 11 godina

Kolko ja kapiram,a imali smo nažalost iskustvo, ili imaš najbolji avion ili si "skinut dole" pa prema tome ovaj mig i migovi su gubljenje para. Pored toga a šta će nama avioni...da se bijemo sa Natom, nadam se ne...radije nam treba efikasna i brza tehnika za upotrebu u sprečavanju mogućih medjuetničkih nemira...Sandžak, Sever Kosova.

rale85

pre 11 godina

Ako se ne varam, u Hrvatskoj je snimljen dokumentarac o nekoj babi koja je s kalašnjikovom skinula Mig-29.
Svaki daljnji komentar tog nazovi "borbenog" aviona je suvišan.
Lako se provjeri na webu "uspješnost" ruskih lovaca u srazu s ostalima.
(Arsen Katić, 27. jun 2012 18:23)

Ahahahahahahahahaha :D E, moram da vam odam tajnu. Godine 1999 sam se igrao sa prackom i gadjao sam goluba. Medjutim promasio sam ga i pogodio u nesto crno veliko koje je palo. Posle su mi rekli ljudi da sam slucajno oborio F-117, a meni bilo zao :(

Voja

pre 11 godina

@poznavaoc stanja

Predsednika nam je izabrala EU. Vladu nam formira americka ambasadorka, a Klark uzeo sav ugalj na Kosovu. Ali ne brinite se, ti isti ce da izrade i novoga predsednika i vlada ce da bude sva gora i gora. Zato mladi i beze glavom bez obzira.

kupujmo domace

pre 11 godina

Ma sta ce nama bilo kakvi njihovi migovi, suhoji, mirazi, steltovi i ostale belosvetske krntije od pre 5, 10 ili 20 godina kad mi imamo naseg VRAPCA I LASTU Sutanovac ih pravi sigurno su bolji od njihovih 100%, pa ne mislite valjda da su ovi iz Ugande i Bocvane ludi sto ih narucuju od nas.

avijator

pre 11 godina

E pa da se ja pitam zemlji kao sto je Srbija danas, uopste nije potrebna ratna avijacija.Isuvise smo mali i teritorijalno, i finansijski potpuno iscrpljeni. Nije dovoljno samo kupiti avion, nego i odgovarajucu opremu koja ide uz njega, a koja je veoma skupa. Treba to sve odrzavati, da bude u svakom trenutku u borbenoj pripravnosti. Neko dole rece sa opravdanjem, da nasi migovi nisu leteli vise od pola sata posle poletanja u konfliktu sa NATO-om. Nije to toliko zbog losih aviona koliko zbog lose opreme. Neki su cak poletali bez radara. Pored svega mi smo okruzeni zemlaljama NATO alianse i vec imamo gorko iskustvo sta znaci boriti se sa stotinama aviona istovremeno. Bolje je zaboraviti na ratno vazduhoplovstvo, pa ako i moramo trgovati sa Rusima (a moramo)kupovati neku civilnu tenologiju.

robert

pre 11 godina

Za cuvanje neba je dovoljno ono sto imamo a za nesto malo ozbiljnije nemamo para svakako niti nam je potrebno.
Svaka cast onim momcima sto lete na postojecim-prevazidjenim avionima ali drzava treba da shvati da imamo bitnijih stvari trenutno od ulaganja u nesto sto ne donosi pare gradjanima.
Problem je sto drzava baca pare, krade stanovnistvo, MMF pozajmice investira u puteve koji zaposljavaju ljude samo u fazi izgradnje a posle pustanja u promet donosi relativno sitan prihod.
OK je da kupimo nove avione ali sta ce mo sa njima ako ih nemamo 200 komada?? 3 ili 10 novih aviona nista ne znaci a kostaju dosta.

Braca po dolaru

pre 11 godina

Da li se ovo svi rusofili napalili na ovu vest pa plusiraju svaku pohvalu o ovim MIG-ovima. Prvo Srbija nikada nece kupiti ove avione a verovatno ni neke druge jer nema para ni za prehranjvanje stanovnistva, drugo ovakvi avioni nisu ni potrebni Srbiji, koju mogu da prelete za 5 minuta, trece ova delegacija sto kao gleda prezentaciju MIG-ova je kao i sve nase delegacije otisla da pokupe dnevnice i da vide Rusiju. Nista od vase radosti da ce mo kupiti MIG-ove. A da zaboravio sam ove avione pokusava da nam uvali privatna ruska firma a oni padaju na patriotizam i na bratstvo samo prvo uz dolarsko placanje.

Alex

pre 11 godina

samo sto dalje od rusa, nemaju nista pouzdano... sve je samo naduvano smece kao i Migovi29, i cela njihova ratna tehnika. iz svih ratova su izasli povijena repa. migovi nikada nisu dorasli americkim avionima kao ni ruski piloti i njihova zastarela i kruta obuka.

Petar

pre 11 godina

Aha, to je znaci ta podrska bratske Rusije- da nam uvale nesto sto nam ne treba za ogromne pare...

Skupo nas kosta azil tandema Karic-Markovic...

a,protiv koga cemo mi da ratujemo?

pre 11 godina

Nama nisu potrebni vojni avioni,jer samo dokle uzlete s jednog aerodroma u Srbiji,odmah rizikujemo da povredimo vazdusni prostor druge zemlje u okruzenju.Nama su potrebne bezpilotne letelice!

Lazar

pre 11 godina

Ja zamisljam neki jednootorni avion sa dobrim radarom i naoruzanjem.mig 29 je veliki avion nije bas za Srbiju.A gde su nam bespilotne letelice?ne samo izvidjacke!

veki

pre 11 godina

Svima preporučujem da pogledaju dokumentarni film "Let u smrt" (ima te ga na youtube) Tamo srpski piloti pričaju o zastarelosti i ne mogućnosti da išta urade sa Mig-29,mali domet radara,krajnje nepouzdana elektronika,rakete smešno malog dometa itd. Pa naši su morali da priđu na 35km da bi uopšte imali šansu da pucaju,dok su ovi iz NATO ispaljivali rakete i sa 120km.Tako da Rusima treba reći hvala ali ne hvala.Rat danas dobija elektronika.Kako neko reče mislim da bi za nas Gripen bio zakon,otprilike to je kao da poredite Saab i Ladu :)Gripen vs Mig.

SULEJMAN VELIČANSTVENI

pre 11 godina

Ma da ipak kupimo te 29-tke. Čuvaćemo naše nebo a možemo i komšijsko, mislim na Hrvate. Nekako im ne ide ta avijacija, pošteno ni ne polete a već su se prizemljili. Ajde, ajde dacemo vam dobru cenu. Ko je za to da čuvamo hrvatsko nebo neka udari -

Aco

pre 11 godina

Nama netrebaju borbeni avioni , jer u slucaju sukoba sa NATo-om ponovo, mi nikad necemo imati dovoljno borbenih aviona da im pariramo. Ako budemo digli recimo 10-20 MIG-ova , oni ce dignuti 100-200 raptora i F-16 , pa nemamo sanse da ih pobedimo. Ono sto mozemo ,to je razvijanje PVO , pa u to smislu uvoz S-300 ili S-400 ima potpuno smisla .

Kerkez

pre 11 godina

@(KerkeZ, 27. jun 2012 15:12)
Svi moderni avioni imaju dovoljno dobre letne karakteristike, ali ono sto pravi stvarnu razliku je elektronika i naoruzanje. Male su sanse da se danas lovacki avioni susretnu u dog fight uz upotrebu topova - sve se (uglavnom) resava s udaljenosti na kojoj se neprijatelj vidi samo na radaru. Pitaj nase pilote koji su oboreni '99 da li su videli ko ih je oborio...
(rogi, 27. jun 2012 16:12)

Pod 1, nijedan nas pilot nazalost nije vise ziv koji je leteo 99 godine, to treba da znas. Pod 2, oboreni su zato sto su im u vazduhu otkazivali radari stari 20 god, jer ih naravno niko nije ni odrzavao. Pod 3, svi pokojni piloti su izjavljivali da su izbegavali po nekoliko raketa i to na slepo, zahvaljujuci samo manevarskim sposobnostima aviona i iskustvu pilota. E, sad, F-16 posalje raketu, SU-27 je vidi na radaru, dovoljno da napravi Kobru i cao. A kad SU-27 posalje rakete, bas se pitam sta ce "okretni" F-16 da uradi?

vaske

pre 11 godina

Ovaj komentar o babi s' kalasom je vrhunac svih bisera :) Rusofobi su sve rekli ovim komentarom. Toliko o "inteligenciji" anglofila-rusofoba :)

Miroslav iz Hamburga

pre 11 godina

Zbog cega su nam potrebna ta aviona? Da opet "uspesno" ratujemo protiv NATO-a? Nama, po meni, uopste nije potrebna Vojska, pogotovu financijsko gledano. Specijalizovana Policija da, ali Vojska? Mislim da ne.

laki

pre 11 godina

Mig 29M/M2 je u stvari oznaka za Mig33 i to je odlican avion sa super elektronikom i radarom i daljnim naoruzanjem raketama do 120 km.Nosi oznaku 4++ generacije sto znaci da je maksimalno priblizen 5 generaciji aviona.

zdj

pre 11 godina

Poklonili smo im NIS, sastavili su nam vladu, sad ce da nam uvaljaju ove migove, jos samo telekom ili EPS da im prodamo i prava smo ruska gubernija, sto je i cilj Tome i kompanije.

Sveta

pre 11 godina

Letacke sposobnosti su bile bitne za vreme partizankse eskadrile. Na zalost mi i zivimo josh u to vreme barem u glavama pa tako da ne vidimo uopste kako se danas ratuje. I bolje jer nema sta tu da trazimo ni sa ni bez migova.
Bitno je

1. Pronaci cilj na preko 150+ km
2. uspesno gadjati cilj na 100+ kilometara
3. sto pre doleteti od tacke A na tacku B da bi onda radio ono pod 2.
4. Kraj price

Smesna su prepecuvanja u nekim letackim sposobnostima jer je to danas nebitno dok je bitna nosivost, brzina i hi-tech elektronika sistema za nisanjeje kao i raketa kao i hi-tech za zastitu od raketa.

Aman ljudi probudite se i konacno dodjite u 2012 godinu.

Zoki

pre 11 godina

Niko neće prodati najmoderniju vojnu tehnologiju zemlji poput Srbije, da ne bi bila dostupna i konkurentima.
Švedski avioni su sjajni, ali SAAB nije ni odgovorio na pozov za predstavljanje. Takođe, sva municija i rakete su američke i pitanje je u kojim količinama bi ih dobili.
Srbija jedino može da dobije ogoljenu verziju bilo čega. Pošto joj avioni trebaju samo za kontrolu vazdušnog prostora, može bilo šta, uključujući i kineske avione, modernizovane F-4 ili MIG-21. Bitno je samo da bude bezbedno.
Za PVO su potrebni raketni sistemi, ali njih Srbija neće dobiti.
PS: Održavanje aviona sa 2 motora je uvek skuplje nego održavanje aviona sa jednim.

Marko

pre 11 godina

Svuda oko nas NATO, a ovi nasi "neutralci" ce da kupuju borbene avione , verovatno da se brane od vanzemaljaca ?
To je palilo 90ih kad je narod bio slep, sad je smesno da nema gde vise.

Zigi

pre 11 godina

Da ponovim jos jednom , Srbiji treba 3 do 4 borbena aviona za kontrolu vazdusnog saobracaja , ako ih ima OK , ako ih nema treba da ih kupi .

anbeast

pre 11 godina

Da su avioni skupa igracka - jesu. Da nam trebaju - trebaju. Ne zbog ratovanja i sl. nego zbog kontrole vazdusnog prostora.
Da su 29m losi - nisu. Da treba da budemo u NATO - treba (prosto, geopoliticka situacija je takva da je to najpametnije. Emocije nemaju sta da traze u medjunarodnim odnosima.) Imam postovanja za rusku kulturu, za ruski narod (imam mozda malo slavenofilstva u sebi), ali to ne treba mesati sa interesima drzave, jer ni Rusija (kao ozbiljna svetska sila) to NIKADA nije radila. (Mozda je pokusala da to tako predstavi, ali se u delanju uvek vodila svojim interesima. I tako i treba da bude).
Decacke rasprave, tipa: moj tata je jaci od tvog treba ostaviti decacima. Kada bih birao, ja bih izabrao onog ponudjaca koji nudi najbolji ofset program jer sve sto po ceni dolazi u obzir je tu negde i zadovoljava nase potrebe.

Fokus

pre 11 godina

Koliko se ja razumem u avijaciju letacke karakteristike nekog aviona u danasnje vreme nisu toliko bitne,jer manje vise svi oni imaju slicne karakteristike,sto ce vam potvrditi i svaki pilot,ono sto pravi razliku je radar,sistemi navodjenja,naoruzanje,pre svega raketni sistem i pouzdanost,pre svega elektronskih sistema u avionu,a kada se to uzme u obzir ni jedan Ruski avion ne moze parirati avionima koje koriste Nato zemlje,i pored sveg truda Rusa u poslednje vreme da cestim modernizacijama i izbacivanjima podverzija istih aviona nesto promene na tom planu...jednostavno,Ruski avioni mozda imaju slicne ili cak bolje letacke sposobnosti,ali su tehnoloski,pre svega po pitanju elektronike i radara,daleko iza pre svega Americkih aviona...a,o pouzdanosti da ne govorim...da,jos jedna prednost Ruskih aviona je sto su znacajno jeftiniju pre svega u odnosu na Americke,ali Ameri tome uglavnom pariraju boljim uslovima pri kupovini i jeftinijem kasnijem servisiranju istih aviona,jer ne zaboravite da je to jedna od bitnijih stvaki pri sklapanju ovakvih ugovora,neodrzavan avion ne vredi nista,to bar mi znamo...

smesko

pre 11 godina

nama ne trebaju ti avioni
od koga da se branimo i protiv koga da ih upotrebimo
nisu nam potrebni ni dzaba jer je odrzavanje skupo
mozda sam naivan ali kad polgedam kako nam je vojska prosla u skorijoj istoriji onda mislim da nam nije ni potrebna. posebno neka skupa tehnika.
skupe su to igracke
(dejan, 27. jun 2012 14:52)

# Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu. Deki genije kad bi bar malo razmislio glavom skim smo to ratovali u toj skorijoj istoriji,i sam bi rekao da smo dobro i prosli!Sto se tice tih aviona dobri su jer za bolje i nemamo para.A o ratovanju nesmemo ni da razmisljamo jer su nam svu vojnu zastarelu tehniku prepolovili ili unstili,tako da nam je najbolja varijanta da mislimo o prezivljavanju jer uskoro necemo imati sta da jedemo a ne da kupujemo avione!

Rists

pre 11 godina

Sta kazu ovde strucnjaci, Ruski avioni imaju najbolje letne katakteristike? Kolko nam je to pomoglo kad je bilo 5:300 za Nato? 5:0 za Nato... Kako bi nam novih pet pomoglo? Hrvati, Albanci, Kosovo ce svi biti u Nato, zato moramo i mi ...

Beli

pre 11 godina

I da imas para, ne mozes kupiti sta hoces. Mozda bi nama Amerikanci prodali prve verzije F-16 i to pod nepovoljnim uslovima. Kakvi crni F-18, pa to Ameri prodaju samo proverenim saveznicima.

Cvexi

pre 11 godina

Naravno da treba kupiti rusku tehnologiju, posebno posle skandala u francuskoj kada su jednoj blisko istocnoj zemlji prodali aparate a onda njihovim protivnicima dali tehnologiju za pracenje istih. Braca rusi to nama nikada nebi uradili.

lihvar

pre 11 godina

hahahahahaha, kakavi komentari vecine ovde! opet sanjate o nekakvom 'ratovanju' sa nato~m. zemlja nema pas za sta da je ujede a vi bi da opremate vojsku. srbiji treba par aviona za nadgledanje teritorije i zastitu i presretanje i to je to. ovde neki sanjaju o mig 31 , strateskim presretacima koji ne bi mogli da uzlete sa batajnice postob ne bi mogao da se okrene u prostoru minijaturne drzave kao srbija.... modernizujte to sto imate , kao sto rade ostale siromasne zemlje, i razvijajte industriju umesto bacanja para na potomke slavne jna.

Barba Papa

pre 11 godina

Drzava pred bankrotom a pricamo o kupovini MiG-a. Smesno i besmisleno. Inace danas se ne kupuju borbeni avioni kao pre 30 godina nego se prave paket aranzmani koji obavezuju drzavu prodavaca da ulaze u privredu kupca. Tako su Madjari uzeli Gripene od Svedjana a za uzvrat su dobili proizvodne pogone Electroluxa. I Poljaci su od Amerikanaca trazili offset aranzman kada su kupovali F-16. Koga zanima, ima svih detalja na netu.

Aleksandar

pre 11 godina

za (George, 28. jun 2012 09:44)

Za slučaj sukoba Rusija vs Razvijeni Svet (što bi samo najveća budala poželela), uz sve saveznike, ne bi nikome nikakvi avioni pomogli, već bi pritisli dugme za lansiranje nuklearnih projektila.

A za avion B-2, koji pominjete, da poleti i dođe do Moskve najkraćim putem (preko Arktika) mu treba 11 sati, a od toga 4.200km mora da leti preko teritorije Rusije (koja isto ima vojne satelite, radare i sisteme PVO).

glupost opet dominira

pre 11 godina

Srbija 2012,leta gospodnjeg, vlada srs,pardon sns +sps,rusofili se orgazmicno bez srama izivljavaju u komentarima o ruskim avionima, koji ce dobiti 'svaki avion osim Su 27'iako nas iskustvo uci da su zapadni avioni gazde u vazduhu,cene skacu,penzioni fond na umoru,a ja gledam kako da odem na truli zapad..

Mario Bros

pre 11 godina

Ja još nisam video da teroristi koriste iole napredniji avion, osim putničkih. Stoga možemo bilo kakve vojne avione da nabavimo, dok god su mlazni, svaki je dobar za zaštitu od terorista. I takođe, ni jedan nije dovoljan za zaštitu od NATO kojim smo okruženi, pa ne bi trebali bacati pare. Npr Jedan u Novi Sad, dva u Beograd, dva u Niš i vozi.

pavle

pre 11 godina

Alo bre ljudi,sta je sa vama?
Da li mozete da shvatite da su nam avioni potrebni da bi patrolirali vazbusnim prostorom Srbije! Da li mozete da shvatite da nasa vojska ima Fice i Peglice! Da ti avioni posle 2012 ne smeju da se koriste,i da MORAJU da se povuku iz upotrebe po mnogim pravilima i uredbama samog Nato-a! Oni se NE kupuju da bi mi ratovali za Kosovo,ne kupuju se jer je Toma predsednik,oni se kupuju zato sto MORAJU DA SE KUPE! O kupovini aviona,se pricalo i kad je Tadic bio predsednik,i to je neizbezna stvar! Da,nemamo novca da ih kupimo,ali niste svesni da je placanje tudje avijacije da cuva nas vazdusni prostor,jos skuplje,i da za tek to nemamo para! Godisnje kroz vazdusni prostor Srbije preleti preko POLA MILIONA aviona,a cena preleta je preko 200 evra...

KNIN

pre 11 godina

Treba se na ovoj ponudi lepo zahvaliti Rusima i njihovim Migovima.Vojsci Srbije su potrebni moderniji avioni i to F18 SUPER HORNET ili eventualno nesto jeftiniji F16. Sve ove Ruske skalamerije nicem ne vrede. Bolje je kupiti 20 aviona F18 SUPER HORNET platiti ih milijardu ipo Evra i mirni smo sto se tice avijacije na duzi period.Nisam cak ni za kupovinu Svedskog Gripena koji se pominjao kao opcija, taj Gripen nema mogucnost da nosi nesto mnogo bombi i raketa. Zato kazem kupiti iskljucivo F18 SUPER HORNET ili u suprotnom nista ne kupovati jer svi ostali avioni koji nam se predstavljaju nisu vredni paznje.F18SUPER HORNET je jedan dosta dobar i pouzdan avion koliko mi je poznato njegovo osnovno naoruzanje su rakete vazduh more dometa 300 kilometara i bombe CXR4 pod nazivom COUGAR tezine 400kg.F18 SUPER HORNET se jos koristi i na nosacima aviona. Mi naravno nemamo nosace aviona ali bi eventualnom kupovinom ovih aviona nasi, postojeci aerodromi bi morali da pretrpe rekonstrukciju i produzenje pista.

Ej bre narode!

pre 11 godina

Gledam koliko minusa pojedose komentari zdravig razuma. Neverovatno! A 99.99% tih sto lupaju minuse kukumavce sto im je standard mali sto su nezaposleni, sto ne mogu da zive kao ljudi, i sada bi oni da mi Bedine Bede kupujemo tamo neke borbene avione. Okruzeni smo clanicama nato pakta i sad bi oni da kupimo nekoliko aviona, tek toliko da bi natovcima posluzili kao trening u prirodnoj velicini. A jos i ovo vecina od vas siguran sam vec su bezbroj puta napisali da vam je jedina zelja da sto pre "palite iz Srbije. Onda cemu tolika ratobornost. Ta sva leteca gvozdjurija kosta ogromne pare! Sta mislite ODAKLE ce one doci?

todos

pre 11 godina

Oce da nam uvaljaju ove polovnjake. Na jednom pakistanskom sajtu uveliko se diskutuje o temi koje avione ce da kupi Srbija. Tako da je verovatna opcija sto je i najbolja za nas a to je YF-17.

Kiza

pre 11 godina

Zaista sam impresioniran brojem strucnjaka i vojnih analiticara ovde. :-)
(Mihajlo, 27. jun 2012 14:29)

# Link komentara

Da znas. Sve znalci a posebno onaj iz KNINa

Grrr

pre 11 godina

A lepo sam rekao bratu da se ne igra sa praćkom, svaki mesec padne po jedan vojni avion, i komšije se bune zbog prozora. Šalu na stranu, nema para ni za kerozin, a održavanje, a tek cena - prava sitnica... Do duše neće plaćati ministri i ostala boranija već ja koji sad imam 25 ima da radim za te avione dok ne napunim 75. Ne samo za avione koji su već sada - ako ne zastareli onda na korak od toga, već i za nikad završeni Koridor 10, mostove i ministarske limuzine, plate raznih birokrata i ulizica koji bleje po opštinama i raznim agencijama, fiktivnim ministarstvima, neprofitabilnim državnim firmama. Pa dokle to tako?

pavle

pre 11 godina

Ljudi mozete da kritikujete koliko hocete,ali sledece godine Vojska Srbije mora da povuce iz upotrebe ono sto je ostalo od Sokolova,Orlova i ostalih kanti...I tako ispada da cemo ostati na 3-4 aviona! Moramo kupiti nove avione,jer ako budemo placali nekom da nam cuva i patrolira vazdusnim prostorom,izaci ce nas kao svetog Petra kajgana,a ine cuva ti nasa vojska,vec placenici,koji,nedao Bog,ali ako se nesto desi,prvi ce se povuci...Jeste,avioni su jako skupi,i mi nemamo novca za to,ali to mora da se uradio,svidelo se to nama ili ne...

Milan

pre 11 godina

Srbiji ne treba "novi vazduhoplov" kao sto je Mig-29. A posebno onaj koji se lose pokazao u ratu 1999 godine, napominjem da su ti vazduhoplovi uvedeni u naoruzanje 1987/8 odine kasnije polu remontovani 1997god.

Bez obzira na vazdusnu superiornost neprijatelja 1999god (sto izuzimam u ovom slucaju). pokazatelj da vazduhoplovi koji su posle dve godine! nakon remonta otkazivali pre poletanja tj pre napada Nato pakta pokazuje njihov ne-kvalitet.
Radali strasno loseg kvaliteta koji nisu funkcionisali kao i ostala oprema, tako da nasi VRLO HRABRI LJUDI!!! bez veze zrtvovani jer su osecali duznost da nas brane a od opreme su imali jako los vazduhoplov za borbena dejstva (takoreci akrobatski avion) SVAKA CAST TIM LJUDIMA na cemu su leteli.

Sustina mog komentara je moje misljenje da bez obzira koliko je to "modernizovan" Mig-29 to je isti onaj Mig-29, nama treba visenamenski kvalitetan vazduhoplov a ne lovac upgrejdovan na Smt tj sklepan iz Ruskih vojnih rezervi... Sto nam ne ponude modernizovani Suhoi ako vec nude "novi" vazduhoplov...

over and out.

Jovica

pre 11 godina

za novac koji se planira potrošiti u naoružavanje, neka sagrade tvornicu igračaka ili nešto slično, tako će se zaposliti nekoliko stotina ljudi i nekoliko stotina obitelji neće biti gladno.

kao ja

pre 11 godina

Svi vi sto ste se nabudzili da se kupe borbeni avioni me nodoljivo podsecate na Don Kihota. Ups, ako ste dovoljno nacitani da ste procitali delo Servantasa. Bi ste li vi pristali da sednete za komande tog aviona i idete u SIGURNU smrt? AAAAAA!!!! To treba da rade deca drugih majki po "sluzbenoj duznosti" jel da? Ade more cutite, i pokrite se usima! PS moderatori ako ovo ne objavite ne zameram. Bas me briga.

Goran

pre 11 godina

A da mi ipak taj novac preusmerimo sa kupovine aviona na socijalna davanja roditeljima treceg i cetvrtog deteta u Srbiji, mislim ono znate da prehrane porodicu, eventualno da kupe neke papucice i sandale, plate struju da im ne odnose televizore iz kuce i sl. Kome vise trebaju avioni i kamioni u ovoj zemlji, deca su nam gladna bre....

Levu

pre 11 godina

Kao sto to obicno biva cim se pokrene diskusija o Vojsci Srbije, ucesnici iste ponovo dokazuju koliko su spremni da osude bez ikakvog poznavanja materije. Migovi 29M1/M2 Varijante su daleko superiornije od svojih "suparnickih aviona" iste generacije Ima daleko vece borbene kapacitete od F-15 F-16 i F/A-18 Americkih Aviona(ne zamajavajte se reklamama i filmovima nije Flota F-35ica osnova americke avijacije)Cak u mnogome i prevazilazi cuveni Eurofighter typhoon idite lepo i procitajte operative karakteristike gore navedenih i uporedite. Oni koji kukaju da kupujemo "stare" i "zastarele avione" bi mozda trebalo da znaju da Mig29M1/M2 varijanta nije Milkoyan MIG29"Fulcrum" vec mig-33 od skoro pod novom nomenklaturom. I za kraj svima onima koji kukaju da nasoj Vojsci ne trebaju novi avioni, nemate pojma o cemu pricate, i ako ne znate zbog cega drzavi trebaju Borbeni Avioni onda mi vas je stvarno zao.... Neka i treba im kupiti.. od jake vojske sva politika polazi....

Mirko

pre 11 godina

Prvo vidis od koga ti preti potencijalna opasnost pa tako namestas i odbranu. Skoro pa smo totalno okruzeni NATO zemljama. Imati 6 aviona izgleda kao na coveka sa magnumom udariti prackom.

Vivaldi

pre 11 godina

Gripen je najbolje resenje za zemlju kao sto je Srbija. Jevtin za odrzavanje, moze da uzleti za male staze koja ne mora da bude aerodromska pista. Treba mu 5 ljudi za odrzavanje (ja kad sam bio u vojsci, visecevni bacac raketa "plamen" je opsluzivalo 5 ljudi). Letelica je vrlo prakticna.
Gledate iz pogresne perspektive, nama ne treba avijacija za rat protiv NATO-a ili nekog treceg, vec prevashodno za kontrolu naseg vazdusnog prostora, zato sto ako nemamo nasu avijaciju moramo da iznajmimo tudju da bi obezbedjivali sopstveni vazdusni prostor. A to kosta lepe pare.

Doc Holiday

pre 11 godina

Za nase RV ne treba ne znam koji avion. Nama on treba da sluzi cisto za vazdusnu policiju. Kupovina aviona je i politicka odluka. Sa njome se fakticki svrstavas na tu stranu. Za vasu informaciju SAAB je otkazao ucesce na konkursu za nov avion Srbskog RV. I to se zna zasto ( ujka SAM). Na Gripenu su svi sistemi, ukljucujuci i sam motor americki ( makar i poreklo ) i za svaku prodaju moraju da pitaju ujka Sam-a.
Da udjemo u NATO- moguce je da bi i dobili mogucnost da ga kupimo..
Sa druge strane Rusi uglavnom prodaju osiromasene eksportne verzije. Pa i nase 29ke iz tog vremena nisu bili ni blizu onim 29kama sovjetskog RV. Jedino je DDR imala mig 29 identican ruskom i ujedinjena nemacka ga je koristila do skora ( do nabavke EF ) a poklonila ga Poljskoj koja ga i dalje ravnopravno sa modernijim F16 blok 52 koristi.
A ukoliko se i dalje bude insistiralo na neutralnosti ni taj novi mig 29 nece biti los u velicini 1 eskadrile. Jednostavno najjeftinija solucija. Preobuka pilota i tehnicara ce biti samo ka tim novim sistemima na avionu.
A bolje i to nego da nam piloti lete u poluispravnim mig 21 i rizikuju zivote. A isto tako losa solucija je i da se ostane bez RV i da placamo druge da nam patroliraju. Uostalom ni zemlje u okruzenju nemaju tolko RV da bi to mogle da nam pruze uslugu.

George

pre 11 godina

******* Ruski avioni izvode "cirkuske trikove" po mitinzima sa maltene praznim rezervoarima na koje se onda primaju pileci mozgovi. Takvi manevri su u realnoj borbi prakticno beskorisni jer je vreme "dog fights" davno proslo a i borbeni avion bi bio mnogo tezi pod gorivom i oruzjem.

Sta je zaista bitno je tehnologija (radar), brojnost i podrska (awacs etc). Ne znam da li treba trositi reci koja strana ovde ima prednost i u kom odnosu. U slucaju bilo kakvog sukoba Rusija vs Razvijeni Svet US AF-u (koji sam ima vise nego rusi) bi se priljucili resursi Saveznika poput V. Britanija, Nemacka, Australija, Korea i Japan. Drugim recima, "Braca" bi se nasla u slicnom polozaju ko mi '99-e a. I to pod uslovom da im ne uniste i to malo jos dok su na zemlji putem B-2 i krstarecih raketa. Duze trajanje sukoba bi samo jos vise favorizovalo Zapad jer imaju mnogo vise para i ljudstva da servisira aparate.

Da su ruski avioni stvarno toliko sposobni kako ih ovde pojedinci predstavlju pa rusi bi ih brze bolje poslali (sa svojim pilotima) na prve linije borbe da "dominiraju" jer to bi im onda bila najbolja reklama da to oruzje onda dobro prodaju. Medjutim, istina je posve drugacija. Jasno je i njima da su im sanse minimalne pa onda prave cirkuske atrakcije po mitinzima (ekvivalent onih azijata sto zongliraju u poluvremenu utakmica) i gledaju da uvaljaju polovnu robu klijentima koji nisu u dobrim odnosima sa US i/ili nema pas za sta da ih ujede.

Pozdrav

Aleksandar

pre 11 godina

za (spasoy, 28. jun 2012 11:34)

G-4 Super galeb je prelazno školsko borbeni avion, znači za pilote koji su naučili na propelerašu osnovne stvari letenja. A tek treba da se obuče za mlazni avion i borbena dejstva.
Sekundarna namena mu je delovanje na ciljeve na zemlji.
Za vazdušne akcije nije namenjen.
Mada su mu preformanse za manevre bolje nego kod F-4 i F-5G...

Rusolog

pre 11 godina

Citat: "Ako nesto Rusi znaju da naprave to su nuklearke, tenkovi, avioni a narocito rakete"

Primer 1: U tenkovskoj bici kod Kurska Rusi su pobedili Nemce isključivo zahvaljujući BROJČANOJ nadmoći. Inače Ruski tenkovi nisu imali ni radio, a nemački jesu.

Primer 2: Černobilj

Need I say more?

Kondor

pre 11 godina

Uopšte ne razumem zašto se pojavio ovaj članak sada? Koliko ja znam ta prezentacija je održana negde na jesen 2010 jer smo u januaru 2011 trebali da odlučimo šta ćemo da kupimo. Uz prezentaciju ruskih Migova negde u isto vreme prezentovani su i eurofajteri, američki F 16 i F 18 kao i kineski J-10 i JF-17. Sećam se da smo se svi čudili što šveđani nisu prezentovali svog Gripena.
Ništa nije odlučeno jer kolko sam ja shvatio problem je u tome što nemamo para da kupimo bilo šta. Možda se ovaj tekst pojavio zato što Rusi hoće nešto da nam poklone :)))).

spasoy

pre 11 godina

Pa nama ne treba avion koji ce da se "nosi" sa f15,16,18, 35, stagod. Za tim valjda vise nece biti potrebe. Treba nam avion koji ce da po potrebi presretne sumljive letelice koje zalutaju u nas vazdusni prostor i eventualno izbombarduje pokojeg tetoristu ako se eventualno pojavi kojekuda van kosova... i to je to... a to sve moze i nas G4, zar ne?

zoran kostić

pre 11 godina

mislim da će nova vlada sa Ivicom sigurno kupiti ove avine i bićemo jedini kupci, tako da ćemo opet biti najjači i nek se Nato pripazi. Za nas bi bio spas da zavlade epidemija alshajmera.

nenad

pre 11 godina

Ne mogu da verujem sta sve ovde citam. jedan strucnjak pominje i 99. god i letove nasih migova od 30 min i obaranje. Decko, nijedan nas avion koji je tada poleteo nije bio potpuno tehnicki ispravan, svakom je falilo nesto, jednom cak i komunikacija sa zamljom. Sve i da nije brojcani odnos snaga bio 10:1, nasi opet ne bi nista mogli da urade. MIG-29 je savrsena letelica, kojojo se uz modernizaciju moze produziti operativna upotreba bar jos 20 god. Nove 21-ce sem izgleda nemaju gotovo nista zajednicko sa onim starim, od motora do opreme i naoruzanja. Dalje, mi imamo iskustva sa Mig-ovima prema tome kupovina svakog drugog je ogroman i nepotreban trosak.

kaiser

pre 11 godina

Ako mogu da dosegnu granicu Kavvobag-Kavvovac-Ogulin-Vivovitica, kupiće Pelević par komada.

E moj Komandante, takvom si čoveku samo čin generala dao, a vidi ga sad. Vojvoda bre!

Znači, gazde su već krenule da vam naplaćuju? Extra, kako su brzi, kao da znaju da bajka neće trajati večno...

Ivan78

pre 11 godina

Pazi to ima logike, prodaš NIS za 400 miliona eura jer nemaš novaca, a onda kupiš borbene avione za 500 miliona eura.Sa jedne strane si dao firmu koja donosi godišnji profit od 200 miliona a sa druge kupio avione koji troše na održavanje 50 miliona....pametno ....odoh da prodam stan i kupim jedan porše.E nego ako već oće bolje da kupe jedan vrhunski avion nego gomilu osrednjih krševa,taj jedan i onako može da obori celu eskadrilu ove zastarele tehnike, a ako treba samo za čuvanje vazdušnog prostora a ne za borbu onda su nam dovoljni i najeftiniji avioni a ne ovo.

Sasa

pre 11 godina

Ovo je upuceno ovima koji tvrde da su se ruski lovci lose pokazali u borbi protiv prvenstveno americkih lovaca. Na prvi pogled to tako izgleda, jer je ukupni odnos oborenih aviona u ratovima nakon drugog svetskog rata bio u korist americkih vazduhoplova. Medjutim, u skoro sve jednom slucaju osim u arapsko-izraelskim konfliktima, amerikanci i zapadne sile su imali apsolutnu brojcanu superiornist, i po pravilu su uvek ratovali protiv ekonomski i vojno slabijih zemalja. Imali su moderniju tehniku, bolju obuku, i daleko vise casova naleta na njihovim borbenim avionima. Medjutim, u Korejskom ratu je ucestvovalo par vazdusnih pukova ruskih pilota na letelici Mig-15. U direktnim okrsajima ruskih Migova kojima su upravljali ruski piloti (ne korejanci ili kinezi) sa americkim F-86 i drugim UN avionima, ruski piloti su bili daleko uspesniji. Obarali su i po 6 americkih za svaki svoj izgubljeni avion. To je prava mera kvaliteta aviona, kada imas pilote koji znaju svoj posao i koji su iskusni. Dakle, obuka je takodje kljucni faktor u celoj toj prici, a to je samo jedan od faktora.

dorccol

pre 11 godina

Ja bih kao uslov za komentar umesto ovih slova uveo test elementarnog znanja. Tako bi ovi sto kazu "a sto ce nam..." trebalo da odgovore na pitanje da li znaju da zemlje koje nemaju svoje PVO snage (ukljucujuci lovacku avijaciju), moraju da placaju drugima za tu "uslugu", Slovenci najbolje znaju koliko ih kosta italijanski "kisobran"... Opet ovi sto diskutuju na temu da li je bolji MiG ili neki "F" ili "gripen", trebali bi znati da je odnos cene jednog aviona u odnosu na cenu odrzavanja, delova i preobuke pilota 1:3, a piloti srpskog RV su vec obuceni za MiG 29, postoje i kapaciteti za sve stepene odrzavanja sem generalnog remonta... Ipak je slozicemo se vest razlog za komentar, ali je nesto znanja isto tako uslov...

Dejan D

pre 11 godina

Sir Oliver: Halo Bing, kako brat? Pristupio odredima vojske spasa? Hm momak doista nema stila. Interesira li vas avion? Mlažnjak dakako!Cijena? Prava sitnica uvjeravam vas!

Darko

pre 11 godina

Pa dobro kad se toliko hvalimo nasom pamecu i naucnim predispozicijama, jel bolje uloziti u razvoj tih radara pa da sami pravimo domace doplere laicki receno. Znam da imamo opasne elektrotehnicare/elektronicare pa zasto ne bih sami uredili to sto imamo, gde nam je nauka, pa ljudi moji tako ceo zapad funkcionise tako sto ideje sprovode u dela. Primer, moj pokojni otac radi potrebe posla dosao je na ideju jednog uredjaja koji je bio potreba, posto je on masinac a poznavao je izvrsnog elektrotehnickog inzinjera, ovaj je uspeo da tu ideju sprovede u delo i uz par delova iz inostranstva napravili su taj uredjaj. Zbog nedostatka novca i razumevanja u ovoj drzavi, nije patentiran uredjaj niti pokrenuta proizvodnja. Dakle ljude izuzetno strucne imamo a bogami i ove sa vizijom, ono sto nam fali je samo vera u sebe same i izuzetno poslovno postovanje, e sad bi stavio naglasak na termin postovanje u svakom pogledu jer cini mi se da smo tu gde smo bas zbog nepostovanja samih sebe. To kad stranci vide, mogu da nam rade sta oce, tad su vrata za mito i korupciju sirom otvorena, pozz svima i zahvalite se na toj ponudi, nije jedina. Za one sto vole vratolomije ruskih aviona, samo da kazem da su vremena ACE PILOT'a
zavrsena vijetnamskim ratom, ako 99 nije dovoljan dokaz molim vas takve ljude uklonite sa bitnijih polozaja.

tuzlak

pre 11 godina

Neka rusi malo zavrnu jedno krilo. Srbija sve manja pa da pilot ne mora da stanlo vintla u krug. Nego kako ratove izgubiste sa Orlovima, Jastrebima, i svom silom 4. armije u Europi?

vishnja

pre 11 godina

ok, pa onda hajde da lepo placamo toj nekoj drugoj drzavi, sta fali, opet je jeftinije nego da se sva fukara od vrha do dna ugradi u posao s Rusima, i sa nase i sa njihove strane. a razlikom u kinti ipak mozda nahraniti gladne.

(cim se spomenu avioni i oruzje zadah testosterona postaje nesnosan O.o)

realista

pre 11 godina

A što jednostavno ne sačekaju ulazak u EU pa će dobiti od nato-a par komada, samo kažu mi sirotinja, nemožemo da kupimo avione i eto, dobiće par malo izvozanih ali dobrih, taman za ono što nama "treba"???

Zoki

pre 11 godina

Ako su avioni potrebni isključivo za kontrolu vazdušnog prostora, zašto se ne pokuša sa nekim kreativnim rešenjem. Grci bi verovatno bili srećni da nam iznajme jednu eskadrilu. To je prelazno rešenje, ali bi bilo korisno i jednima i drugima.
Po pitanju kontrole vazdušnog prostora, Slovenija ne plaća Italiji ni cent. To je veoma glasno rečeno u vreme kada se Hrvatska zanosila idejom da zajedno sa Slovenijom kupi avione. Međutim, kada smo kod kontrole vazdušnog prostora, ko kontroliše vazduh iznad Makedonije, BiH, Crne Gore, Albanije?

perica

pre 11 godina

ruski avioni se uposte nisu pokazali kao dobri u celom svetu ukljucujuci i 90-te zakljucno sa 99-tom. Svi nasi ruski lovci 99-te ukupno su leteli manje od pola sata pre obaranja, U Iraku 20 minuta kao i u Libiji. Koji je to "strucnjak" u nasoj vojsci koja nam predlaze ovo smece iz rusije sa tehnologijom 60-tih...Hajmo da mu cujemo ime i prezime.. Srbija nije vise KPJ prcija da je zajebava kako god ko stigne. Hajmo vajni strucnjaci ...Bolje da uzmemo neki Svedski avion , jer za Fantome nemamo para..Rumuni ce uzeti od hol. neke polovne fantome koji su mnogo puta bolji nego najnoviji MIG.. Rusija trenutno nije ni upola onoga sto je nekada bio sov.savez, pa ne mogu da naprave GPS vec 20 godina...Kinezi ga napravise za 3 godine..

sun tzu

pre 11 godina

Zasto Srbija da nema ruske migove? Zar nas nisu spasili pri bombardovanju 1999 godine.

Toliko su oborili stranih aviona da ne mozete na prstima jedne ruke da ih sve prebrojite.

Arsen Katić

pre 11 godina

Ako se ne varam, u Hrvatskoj je snimljen dokumentarac o nekoj babi koja je s kalašnjikovom skinula Mig-29.
Svaki daljnji komentar tog nazovi "borbenog" aviona je suvišan.
Lako se provjeri na webu "uspješnost" ruskih lovaca u srazu s ostalima.

Mario budimir

pre 11 godina

Samo izvolite susjedi,i dalje kupujte Rusku hrđu,koja je samo na priču ovo/ono,a u stvari raspad,zna se ko su vladari svijeta i ko je 50 god ispred svih,mi cemo ipak ovu F seriju

dm

pre 11 godina

Kolko ja kapiram,a imali smo nažalost iskustvo, ili imaš najbolji avion ili si "skinut dole" pa prema tome ovaj mig i migovi su gubljenje para. Pored toga a šta će nama avioni...da se bijemo sa Natom, nadam se ne...radije nam treba efikasna i brza tehnika za upotrebu u sprečavanju mogućih medjuetničkih nemira...Sandžak, Sever Kosova.

pop

pre 11 godina

"Verzije M i M2 predstavljaju poslednju kariku u lancu razvoja lovca Mig-29, koji je počeo još 1977. godine kada je poleteo prototip tog aviona."

Nešto kao Lada Standard monopoint injection sa aluminijumskim felnama

poznavaoc stanja

pre 11 godina

vrlo interesantan momenat za pojavljivanje ovakve vesti.
Prvo su nam izabrali predsednika,pa premijera i sastavili vladu,sada ce da nas zaduze za kupovinu oruzja,izgradnju DVE atomske centrale tipa CERNOBILJ-LUX i to sve za tricavih 20-30 milijardi ili DOLARA Ili EURA.Deo ce mo moci da platimo kroz davanje koncesija i poklanjanje EPS-a,telekoma,Aerodroma i nekih rudnika.O proizvodnim investicijama,pravoj privredi,neki drugi put ili ti u sledecem milenijumu.

Preddy Baer

pre 11 godina

Lepo su Putin i SNS smislili. Prvo obecaju kredite od 800 mil $ and onda moramo da ga potroshimo na kupovinu ruske vojne opreme.

I onda kao Rusi bolji od MMFa?

Ma koga bre vi?

biće plata

pre 11 godina

A od čijih para?Ta zgrada na Novom Beogradu(SDPR) je jedna od glavnih tvoraca ratova i sankcija devedestih!Znalo se još od dolaska Medvedeva i Putina,sa kreditom od 1mlrd.,da ćete isti taj kredit USLOVNO POTROŠITI na Železnicu i to ni manje ni više nego Rusku.A baš vam je puno i trajala.Sad se vozi po majstorima.Ista situacija će(nažalost)biti i sa MiGovima.

PILOT

pre 11 godina

Prodaju nama, prodaju Hrvatima, pa kad se opet pobijemo, da bi mogli i jednima i drugima da prodaju istu opremu, i da na nama zaradjuju...
A ne bi me cudilo da ponude i Bosancima; dok bi me zacudilo da ponude i Crnogorcima...

racerx

pre 11 godina

Mig 29M je star preko 22 godine, pre 1990 je napravljeno prvih nekoliko primeraka. Ovaj avion pored Sirije, koja zbog skromnog budzeta i standardne naklonjenosti ruskoj vojnoj tehnici, poseduje i Indija, interesantno je da ce do 2013,a to je sledeca godina svi Indijski Mig29M i M2 biti UNAPREDJENI, tj znacajno MODERNIZOVANI!!!

E sada zasto bi bilo ko normalan bio zainteresovan za naoruzavanje svoje vojske avionom 4 generacije, starim preko 2 decenije, avionima koji ce i posle modernizacije, koja ce da se uradi kod nas tek za 10-15 godina biti zastareli ponovo, bez mogucnosti daljeg unapredjivanja, to meni nije jasno? Ovde na forumu, a na zalost i u nasoj vojsci, postoje mnogi ljudi, koji su toliko zaljubljeni u rusku tehniku da su ubedjeni da je sve rusko daleko bolje od americkog, a evropu uopste ne racunaju kao ozbiljnog proizvodjaca oruzja!
Istina je da je za nase uslove daleko bolji Gripen, koji je pravljen bas za malu drzavu poput nase, lak je za odrzavanje, ima veoma dobre letne karakteristike, svakako bolje od MIG-a... A najidealniji bi bio Eurofighter, jer je to avion V generacije, koji je prerusen u avion IV generacije. I ono sto 12 Eurofightera moze da uradi ne moze da uradi 40 MIG-ova M/M2.
Plus sto bi kupovinom Eurofightera mogli da se zakljuce neki poslovi za nasu privredu kao kompenzacija prilikom placanja, pogotovo sto je u pravljenje ukljuceno nekoliko evropskih drzava, te bi sa svima njima mogli da se zakljuce poslovi!

Alex

pre 11 godina

samo sto dalje od rusa, nemaju nista pouzdano... sve je samo naduvano smece kao i Migovi29, i cela njihova ratna tehnika. iz svih ratova su izasli povijena repa. migovi nikada nisu dorasli americkim avionima kao ni ruski piloti i njihova zastarela i kruta obuka.

Vitez koja

pre 11 godina

Samo neka mi neko objasni sta ce nama avioni?Koja je njihova svrha?Mali smo, svi oko nas u NATO savezu, i kada se sve sagleda odgovor je da nam nisu potrebni?Jedino da se neko mozda slika pored njih i slicno.To sto Vojska trazi je lepo,mada na kraju i koga je briga sta oni pricaju.

KNIN

pre 11 godina

Treba se na ovoj ponudi lepo zahvaliti Rusima i njihovim Migovima.Vojsci Srbije su potrebni moderniji avioni i to F18 SUPER HORNET ili eventualno nesto jeftiniji F16. Sve ove Ruske skalamerije nicem ne vrede. Bolje je kupiti 20 aviona F18 SUPER HORNET platiti ih milijardu ipo Evra i mirni smo sto se tice avijacije na duzi period.Nisam cak ni za kupovinu Svedskog Gripena koji se pominjao kao opcija, taj Gripen nema mogucnost da nosi nesto mnogo bombi i raketa. Zato kazem kupiti iskljucivo F18 SUPER HORNET ili u suprotnom nista ne kupovati jer svi ostali avioni koji nam se predstavljaju nisu vredni paznje.F18SUPER HORNET je jedan dosta dobar i pouzdan avion koliko mi je poznato njegovo osnovno naoruzanje su rakete vazduh more dometa 300 kilometara i bombe CXR4 pod nazivom COUGAR tezine 400kg.F18 SUPER HORNET se jos koristi i na nosacima aviona. Mi naravno nemamo nosace aviona ali bi eventualnom kupovinom ovih aviona nasi, postojeci aerodromi bi morali da pretrpe rekonstrukciju i produzenje pista.

songxx

pre 11 godina

Mig-ovi su vanserijski avioni na aeromitinzima i slicno,dok su u ratnim uslovima nepouzdani,nesigurni i nedelotvorni ponajvise zbog lose elektronske opreme,radara i sl.

Slavek73

pre 11 godina

Pa nije loše nabaviti par komada ako finansijske i dr. mogućnosti dozvoljavaju. Ako ovo što imamo nije dovoljno za obezbeđivanje vazdušnog prostora (ne mislim na ratovanje), Mig-29 mi izgleda kao najlogičnije rešenje iz ekonomskih i praktičnih razloga. Najeftinija letelica te klase koja je već godinama u upotrebi kod nas. Kupovinom 4-5 komada ne bi nikome bili "sumnjivi" a zadržali bi dobre odnose sa Rusima bez kojih ipak ne možemo. Kupovina veće količine ovog modela je, po meni, čisto bacanje para. Pitanje je samo dal rusi hoće da prodaju ovako male količine...

Darko

pre 11 godina

Kakvi avioni ljudi su gladni,a ne da se kupuju avioni....
Ali ne brinite Rusi, nace se Srbi koji ce da proguraju kupovinu aviona na kojoj ce uzeti proviziju,a plate ce pasti na 150 evra jer razlika ce ici na oplatu kredita za te vrazije MIGove.

Lajavi

pre 11 godina

Za sebe čuvaju MIG-35 (derivat 29-ke), a nama uvaljuju znatno goru varijantu M1/2. Nije mi jasno zbog čega??? MIG -29 za rusku armiju i za izvoz nisu ista priča, ono što ide za rusku armiju je UVEK za klasu bolje nego ono što ide za izvoz, ista situacija je i sa AK-47, sa njihovim tenkovima i PVO, to im je praksa još od II svetskog rata. Kod USA naoružanja takođe postoje razlike izvoz- matična US army, ali su te razlike dosta minorne u odnosu na Ruse.

matori

pre 11 godina

Ma hajde.., ko se to izmotava?
Švedski "Gripen" je ista klasa aviona u svakom pogledu, ali je tehnološki daleko napredniji!
Osim toga, "Gripen" ulazi u sastav NATO bez ikakvih problema (nabavili su ih i Mađari), a za "MIG" - nema šanse...
Ali pretpostavljam da neko hoće da menja nešto naše (recimo "Telekom"), za nekoliko komada ruskog starog gvožđa!
Baš da ne bude da opet nešto poklanjamo...

Miroslav iz Hamburga

pre 11 godina

Zbog cega su nam potrebna ta aviona? Da opet "uspesno" ratujemo protiv NATO-a? Nama, po meni, uopste nije potrebna Vojska, pogotovu financijsko gledano. Specijalizovana Policija da, ali Vojska? Mislim da ne.

KerkeZ

pre 11 godina

Koliko neznalica ovde! Miraz? Eurofighter? Fantomi? Pa da li ste vi uopste gledali karakteristike i uporedjivali te avione sa ruskim Migovima i Suhoj?? RUSI apsolutno najbolje avione imaju, ne zbog nafurane elektronike sto Ameri preferiraju vec po letnim karakteristikama, sto je presudno u borbi vazduh-vazduh! Kada vec komentariste, procitajte neku knjigu, odgledajte dokumentarce.

zoran

pre 11 godina

(perica, 27. jun 2012 12:04)
(sun tzu, 27. jun 2012 11:58)

*********

Trebate znati da u borbama aviona iz Rusije i ovih iz USA , ruski avioni uvek, ali uvek odnose pobede. Takve borbe Indija redovno organizuje, pre kupovine novih modela. Avioni nose markirnu municiju, ne pravu svakako, te se bore jedan na jedan u vazduhu. Do sada je najnoviji tip MIG 29 odneo pobede nad svim modelima americhke avijacije. Toliko o tome. Suhoj da ne spomnjemo, jer to je neshto nedostizno sa zapadni svet.

Sada o onome shto vas dvojica pishete, odnosno pobede avijacije USA kod nas i u Iraku. Nikada 5 aviona nece moci da pobedi 100 aviona u vazduhu. Takodje kada napadaju korsite Avakse i satelite u navodjenju, posmatranju...imaju ogromnu podrshku koja je NEOPHODNA u borbama u vazduhu. To ne znachi da je sam model aviona bolji.
Pa da 10 Galeb aviona napadnu jedan Fantom ima da ga izbushe kao sito. Shta tu ima chudno. Necesh valjda reci da je Galeb bolji od Fantoma..???

Rists

pre 11 godina

Sta kazu ovde strucnjaci, Ruski avioni imaju najbolje letne katakteristike? Kolko nam je to pomoglo kad je bilo 5:300 za Nato? 5:0 za Nato... Kako bi nam novih pet pomoglo? Hrvati, Albanci, Kosovo ce svi biti u Nato, zato moramo i mi ...

veki

pre 11 godina

Svima preporučujem da pogledaju dokumentarni film "Let u smrt" (ima te ga na youtube) Tamo srpski piloti pričaju o zastarelosti i ne mogućnosti da išta urade sa Mig-29,mali domet radara,krajnje nepouzdana elektronika,rakete smešno malog dometa itd. Pa naši su morali da priđu na 35km da bi uopšte imali šansu da pucaju,dok su ovi iz NATO ispaljivali rakete i sa 120km.Tako da Rusima treba reći hvala ali ne hvala.Rat danas dobija elektronika.Kako neko reče mislim da bi za nas Gripen bio zakon,otprilike to je kao da poredite Saab i Ladu :)Gripen vs Mig.

fridomn

pre 11 godina

Nema ovde mnogo mudrovanja, MiG 29 u borbi 1 na 1 će dobiti bilo koji avion na svetu,sem SU 27 tu su šanse 50/50. Ovde mnogi spominju 1999g. koja baš nije neko merilo o mogućnostima 29ke jer je naša avijacija bila u katastrofalnom stanju sa neispravnim radarima,naoružanjem itd. U jednom od dokumentaraca o letovima naših 29ki za vreme bombardovanja 1999g. jedan naš pilot,kome nažalost ne znam ime,priča o svom letu koji je trajao 45 min.!!!! Imao je sreću da je leteo na avionu na kom je sva avionika besprekorno radila,koji je izbegao nekoliko NATO projektila i kad bi uspeo da se približi na 20 km neprijatelj bi se okretao i bežao. Mislim da je time sve rečeno.

a,protiv koga cemo mi da ratujemo?

pre 11 godina

Nama nisu potrebni vojni avioni,jer samo dokle uzlete s jednog aerodroma u Srbiji,odmah rizikujemo da povredimo vazdusni prostor druge zemlje u okruzenju.Nama su potrebne bezpilotne letelice!

vaske

pre 11 godina

Mogao sam pretpostaviti da ce ovaj clanak izmamiti sve antikomunisticke (fasisticke) fanatike sa svojim anti-pametnim komentarima. To samo pokazuje nevidjenu ideolosku ostascenost i frustraciju antikomunista.
Imamo primer antikomunista koji misli da je Srbija bila KPJ prcija?! Kako moze Srbija da bude prcija stranke koja predstavlja celu SFRJ ?Kada je prestala da postoji SFRJ, prestala je da postoji i KPJ. Ali prestala je za normalne i psihicki zdrave ljude - ne i za antikomuniste. Ali tako je to u fasisticko-antikomunistickoj prciji Srbiji koju vode cetnici.

perica@Ovde imamo fanastastican primer neznanja i ideoloske ostrascenosti koje samo antikomunista moze da iskaze. Polovni Fantomi ispadose bolji od novih Migova? To je kao kada bi rekao da je polovna konjaska zaprega bolja od nove Mecke. To sto su Rumuni kupili Fantome, moramo i mi. Rumuni skidaju gace i trte zapadu kako im oni narede, pa izgleda moramo i mi. To sto je Fantom dobar samo u Americkim filmovima, to sto je u Vijetnamu bio dobar samo protiv aviona koji nisu imali radare, to sto su te avione kupili politickom voljom, a ne zato sto su hteli - nije vazno za antikomunisticku "logiku". Svedske avione niko ne kupuje-vec samo iznajmljuju. Da su dobri svi bi ih kupovali. Ali to vam je u fasisticko-antikomunistickoj prciji Srbiji, gde se istorija uci gledanjem Holivudskih filmova. Nije ni cudo gde smo kada nam desnicari vode drzavu.

PatriJota

pre 11 godina

Jao što volim kad se zaletimo na nešto što Rusi opisuju kao: "pojednostavljena verzija" .... "ima nešto slabiji radar i sistem za otkrivanje i nišanjenje" .... A šlag na torti je da "Ruske vazduhoplovne snage ne planiraju da uvedu taj tip aviona u naoružanje". Šta će onda nama takav avion? Umesto da uposlimo našu privredu i zaposlimo naše ljude na proizvodnji domaćeg borbenog aviona (kao nekada), koji bi i izvozili, mi kupujemo otpisanu robu druge zemlje...

SVETOM PREOVLADJUJU PARADAJZ LJUDI!

pre 11 godina

U Srbiji 800.000 nezaposlenih prema proracunima iz 2011,skoro milion ljudi nema kupatilo, prema tipologiji ETHOS 800.000 beskucnika, takodje blizu 200.000 porodica stalno traga za krovom nad glavom, 210.000 raseljenih s Kosmeta, svaki treći stanovnik je bar jednom hapšen, a trećina njih ima problema sa alkoholom i drogama. Prema indeksu siromasnosti ekonomije zaostajemo za Albanijom i Bugarskom, a prema Evropskom zdravstvenom potrosackom indeksu nase zdravsto se nalazi u samome dnu lestvice Evropskih drzava, kriminal i korupcija cvetaju! (i katastrofalne brojke tako u nedogled)...mesto da se ulaze u nauku edukaciju, zdravstvo i ekonomiju, kako mladi ne bi odlazili, drzava i pored tri izgubljena rata paradira vojskom od jakih 40 000 vojnika koji stoje da brane to siromastvo, i spremna se da potrosi milione na vojnu tehnologiju i avione, dovoljne da rese polovinu gore navedenih problema...

A jel da prodamo svi bubrege za te avione ili kako?

Glasačka mašina

pre 11 godina

E, Perice. Nove verzije ruskih lovaca MiG i Suhoj će da pocepaju svaki Fantom, Mirage, Eurofighter, Gripen. Problem je što su Amerikanci i njihovi saveznici uvek napadali slabije od sebe, pa je normalno da dobiju u borbi 10 na 1. Naši MiG-ovi 99e nisu čak imali ni ispravne radare jer godinama nisu valjano servisirani. Ako želimo da budemo ozbiljna zemlja, trebalo bi da imamo jednu eskadrilu lovaca novije generacije, ali naravno mi za to nemamo para.

Vladimir

pre 11 godina

Ugasili zelezaru i s njom pola srpske industrije, nema narod gde da radi a ovi kupuju MIG-ove?!?! Narode pa i treba to da ti rade kad cutis i trpis. Ako.

todos

pre 11 godina

Oce da nam uvaljaju ove polovnjake. Na jednom pakistanskom sajtu uveliko se diskutuje o temi koje avione ce da kupi Srbija. Tako da je verovatna opcija sto je i najbolja za nas a to je YF-17.

Anne

pre 11 godina

Sekunda, dve, tri, okreci... sekunda, dve, tri, okreci...
Zasto je Srbiji potreban borbeni avion? Zbog parade, zelje pilota da lete u skupom avionu ili da imamo skupu metu u slucaju rata?
Ulozite iste pare u protivavionske raketne sisteme, izvidjacke bespilotne letelice, helikoptere, pa cak je bolje i dati novac za jednu veceru za sve stanovnike Srbije nego baciti na taj avion...

Marko

pre 11 godina

Svuda oko nas NATO, a ovi nasi "neutralci" ce da kupuju borbene avione , verovatno da se brane od vanzemaljaca ?
To je palilo 90ih kad je narod bio slep, sad je smesno da nema gde vise.

makro

pre 11 godina

Zasto Srbija da nema ruske migove? Zar nas nisu spasili pri bombardovanju 1999 godine.
Toliko su oborili stranih aviona da ne mozete na prstima jedne ruke da ih sve prebrojite.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (sun tzu, 27. jun 2012 11:58)

ruski avioni se uposte nisu pokazali kao dobri u celom svetu ukljucujuci i 90-te zakljucno sa 99-tom. Svi nasi ruski lovci 99-te ukupno su leteli manje od pola sata pre obaranja, U Iraku 20 minuta kao i u Libiji. Koji je to "strucnjak" u nasoj vojsci koja nam predlaze ovo smece iz rusije sa tehnologijom 60-tih...
(perica, 27. jun 2012 12:04)


prijatelji..99te smo imali 15 aviona, koji nikada nisu poleteli svi zajedno nego pojedinacno, eventualno u paru. U trenutku poletanja uvek bi protiv sebe imali po 20 i vise nato aviona. Sansa da tako nesto prezive je nikakva, jer cim bi tih 20 nato aviona uhvatilo poletanje miga na radaru, odmah bi slali rakate. vest pilot moze da izbegne jednu, dve pa i tri rakete, ali 20 nema sanse.
da smo imali 200 aviona to bi bila druga prica.
mi i sada avione ne kupujemo za rat, nego za cuvanje neba, sto je nasa obaveza inace bi morali nekoj drugoj zemlji da placamo da to radi za nas, kao sto to radi recimo slovenija koja placa italiji.

Lazar

pre 11 godina

Ja zamisljam neki jednootorni avion sa dobrim radarom i naoruzanjem.mig 29 je veliki avion nije bas za Srbiju.A gde su nam bespilotne letelice?ne samo izvidjacke!

Braca po dolaru

pre 11 godina

Da li se ovo svi rusofili napalili na ovu vest pa plusiraju svaku pohvalu o ovim MIG-ovima. Prvo Srbija nikada nece kupiti ove avione a verovatno ni neke druge jer nema para ni za prehranjvanje stanovnistva, drugo ovakvi avioni nisu ni potrebni Srbiji, koju mogu da prelete za 5 minuta, trece ova delegacija sto kao gleda prezentaciju MIG-ova je kao i sve nase delegacije otisla da pokupe dnevnice i da vide Rusiju. Nista od vase radosti da ce mo kupiti MIG-ove. A da zaboravio sam ove avione pokusava da nam uvali privatna ruska firma a oni padaju na patriotizam i na bratstvo samo prvo uz dolarsko placanje.

Sasa

pre 11 godina

Ako je nebo oko nas zasticeno kakva pretnja se moze onda pojaviti kod nas? U tom slucaju sta ce nam borbeni avioni? Sta ce covecanstvu uopste sredstva za unistavanje i ubijanje? Zar nije bolje taj novac uloziti u nauku, medicinu i sve ostale delatnosti koje poboljsavaju kvalitet zivota? Na zalost, najgore sto se desilo na planeti zemlji je izgleda pojava coveka.

bole

pre 11 godina

samo neznalica moze da vredja ruske vojne avione.
idite malo na ozbiljne vojne sajtove pa cete videti ciji avioni su vise na ceni i zbog cega.
nisu rusi krivi sto su arapi operisani od koriscenja moderne tehnologije.

Dr

pre 11 godina

Hocemo Suhoj! Kakav MIG, kakvi bakraci. Pored toga, Srbija treba da trazi od Rusa transfer tehnologije za proizvodju delova u Srbiji, kao i remontni zavod za te avione. Ako se kupe avioni od Rusa (ili bilo kod drugog proizvodjaca) remont, proivodnja delova i kasnija nadogradnja aviona mora biti u nasim rukama. Sta je sa PVO sistemima. Oni su takodje kljucna komponenta u odbrani i moraju se uvesti u srpsku vojsku sto pre. Vidite kako u Siriji NATO odmah podvije rep kada im oborite samo jedan avion.

Tekelija

pre 11 godina

А јел ико пита шта ће Србији ти авиони? Ако је неко нападне, као...
Ко ће је напасти?
Ако је нападне, биће то већ класични нападачи, дакле НАТО.

За оне који кажу да је ово улагање у будућност-па ови авиони су већ сада застарили у односу на оно што друге земље имају. Шта, у будућности ћемо се супротстављати овим?

Боље да те паре оду у пољопривреду.

zdj

pre 11 godina

Poklonili smo im NIS, sastavili su nam vladu, sad ce da nam uvaljaju ove migove, jos samo telekom ili EPS da im prodamo i prava smo ruska gubernija, sto je i cilj Tome i kompanije.

avijator

pre 11 godina

E pa da se ja pitam zemlji kao sto je Srbija danas, uopste nije potrebna ratna avijacija.Isuvise smo mali i teritorijalno, i finansijski potpuno iscrpljeni. Nije dovoljno samo kupiti avion, nego i odgovarajucu opremu koja ide uz njega, a koja je veoma skupa. Treba to sve odrzavati, da bude u svakom trenutku u borbenoj pripravnosti. Neko dole rece sa opravdanjem, da nasi migovi nisu leteli vise od pola sata posle poletanja u konfliktu sa NATO-om. Nije to toliko zbog losih aviona koliko zbog lose opreme. Neki su cak poletali bez radara. Pored svega mi smo okruzeni zemlaljama NATO alianse i vec imamo gorko iskustvo sta znaci boriti se sa stotinama aviona istovremeno. Bolje je zaboraviti na ratno vazduhoplovstvo, pa ako i moramo trgovati sa Rusima (a moramo)kupovati neku civilnu tenologiju.

Ej bre narode!

pre 11 godina

Gledam koliko minusa pojedose komentari zdravig razuma. Neverovatno! A 99.99% tih sto lupaju minuse kukumavce sto im je standard mali sto su nezaposleni, sto ne mogu da zive kao ljudi, i sada bi oni da mi Bedine Bede kupujemo tamo neke borbene avione. Okruzeni smo clanicama nato pakta i sad bi oni da kupimo nekoliko aviona, tek toliko da bi natovcima posluzili kao trening u prirodnoj velicini. A jos i ovo vecina od vas siguran sam vec su bezbroj puta napisali da vam je jedina zelja da sto pre "palite iz Srbije. Onda cemu tolika ratobornost. Ta sva leteca gvozdjurija kosta ogromne pare! Sta mislite ODAKLE ce one doci?

Falcon

pre 11 godina

Pa to nisu novi MIG-ovi, doduse malo(malo vise) su poboljsani, uglavnom elektronika, ali mi ni nemamo love za avione V generacije tako da... Uglavnom trebali bi nabaviti 6-8 ovakvih MIG-ova, za patroliranje nebom, o nekoj upotrebi u ratu nema ni reci, premala smo zemlja da bi sebi dozvolili takav luksuz.

dejan

pre 11 godina

Ovo su veoma dobri avioni. Glupo je vracati se na 1999. godinu ili Irak, jer je tada odnos snaga bio 1:500. Niko pametan u takvoj situaciji ni nebi dizao avione.
Svi pricaju samo o avionima. A gde je tu ostatak price?
Srbija vec poseduje ovaj tip aviona, sto znaci i da piloti znaju da lete na njima, mehanicari da ih oprave, a municija je vec tu, samo da se dopuni. Kada bi se Srbija odlucila za avione drugih proizvodjaca, cena samog aviona bi bila zanemarljiva naspram cene "svega ostalog". Piloti i komplet osoblje bi trebalo ici na obuku, kupovina rezervnih delova...
Ko tvrdi da su ruski avioni losi neka malo bolje pogleda po Internetu. Hvala na paznji!

Ivan

pre 11 godina

Ne daj Bože da kupimo "fantome", kao što neki predlažu. Pored toga što su zastareli, jedan je upravo oboren blizu Sirije... Takođe, loš učinak ruskih aviona u različitim ratovima 90-ih je direktna posledica lošeg državanja, obuke i opšte zastarelosti sistema ratovanja. Kao korisnik neipravnih aparat 99-e godine, našša zemlja je takođe loše taktički koristila naše 29-ke, jer su ih puštali da idu frontalno na ogroman broj aviona. Kada imate tako bedan broj aviona, onda valjda trebate da ratujete gerilski - hit&run, a ne frontalno. Zato smo ih tako mnogo i izgubili.

Elem, Mig 29 u generaciji 4.5 je odličan izbor, jer će nam to biti najmanji trošak, s obzirom da je avion sam po sebi jeftiniji od zapadnih pandana, a i naše letačko osoblje već je gotovo spremno za let na njemu. Takođe, avion je tehnološki ispred svojih parnjaka sa zapada, jer recimo poseduje mogućnost usmerenja mlaznica i to trodimenzionalno, što za sada nema nijedan drugi avion u svetu (pa čak ni jedini avion V genracije u upotrebi).

I ja mislim da treba da nabavimo jednu eskadrilu, jer su nam potrebni samo za patroliranje. Za rat? Pa okruženi smo sa NATO, tako da ako ih hoćemo za rat, treba da se setimo kako smo prošli put prošli...

despot

pre 11 godina

A za koji ce nam. Prilikom svakog pokusaja leta narusicemo tudji vazdusni prostor. A uostalom koga da branimo kad ce nasa deca da odu u beli svet da normalno zive.

dejan

pre 11 godina

nama ne trebaju ti avioni
od koga da se branimo i protiv koga da ih upotrebimo
nisu nam potrebni ni dzaba jer je odrzavanje skupo
mozda sam naivan ali kad polgedam kako nam je vojska prosla u skorijoj istoriji onda mislim da nam nije ni potrebna. posebno neka skupa tehnika.
skupe su to igracke

patriota

pre 11 godina

Sve ove koji hoće strane avione treba na informativni razgovor. Što brate lepo ne zaposlimo naše ljude - nema nigde majstora ko naših. Kad smo mogli da osvojimo proizvodnju motokultivatora šta je problem aviončići? Par krila, sedište, volan, pokrenemo Rakovicu i IMT za motore, aluminijum kupimo jeftino u CG, ubaciomo CD plejer za slušanje grand hitova, par tandžara zakačiti (da nešto zaradi i namenska) i vozi Miškooo ! Sve zajedno neće koštati više od par iljada eura po komadu. Ali stvarno !

Strogg

pre 11 godina

Eurofighter ili ti Typhoon košta oko neverovatnih 100 mil.$ a MIG 29M oko 25! Vrlo bogata Austrija je za modernizaciju svog RV naručila samo 15 komada i okrenuli leđa vrlo kvalitetnom SAAB-u! Isti taj najskuplji višenamenski avion ima slabije karakteristike od duplo jeftinijeg RAFALE ili još jefinijeg F16 (najnoviji reftrofiti) Šta nama preostaje? Da pristanemo na tradicionalno uštrojene izvozne varijante ruskih lovaca ili da kupimo 2-3 Rafale ili F16C po ceni od 50 miliona! Mi MIG 35 u punoj opremi nikada nećemo dobiti, nisam siguran da li će i Indija dobiti tu varijantu! Ja bih se odlučio za jednomotorni višenamenski avion i to za švedski SAAB JAS 39 Gripen. Eskadrila ovih aviona bi potpuno zadovoljila potrebe naše armije! Ja lično obožavam ruke avione ali ne i rusku politiku prodaje trikotažnih letelica, aviona koje oni prvi ne koriste! Ovako bi imali osnovni višenamenski avion vrhunskog kvaliteta i karakteristika po srednjoj ceni!

Mita

pre 11 godina

Realno...da mi kupujemo borbene avione,pa to je smejurija:))Bolje neka kupe avione za zaprašivanje komaraca,jer nam to treba pod hitno!!Pojeli su nas komarci ovo leto,pogotovo ko stanuje blizu reka...Neka ulože tu pare da nas oslobode komaraca.To bar možemo,a ne da razmišljaju o nečemu što nam ne treba!

Petar

pre 11 godina

Aha, to je znaci ta podrska bratske Rusije- da nam uvale nesto sto nam ne treba za ogromne pare...

Skupo nas kosta azil tandema Karic-Markovic...

Живојин

pre 11 godina

Да мало одговорим људима који овде пишу а слабо се разумеју. МиГ-29М/М2 је најновија и једна од најсавременијих варијанти МиГ-а 29, 4+ генерације. За нас идеално решење. У питању су нови авиони а не неки половни. То никако не може да се мери са варијантом МиГ-29Б коју ми имамо и која је прилично застарела. 1999. и да смо имали на стотине савремених борбених авиона попут, неко рече шведских авиона (Грипен) исход рата би био исти.

patriota

pre 11 godina

Ako propadne plan o domaćoj proizvodnji, cenim da stvari stoje ovako:
u startu odbaciti F - 16 komada i prihvatiti MIG - 35 komada jer je to bolje nego MIG - 29 komada ! Dobije se 6 komada više !
PS. Da li je neko dojavio našoj delegaciji da se raspita o varijanti SU - 47 komada? TO BI BIO POSO !! Taj avion ima krila natraške kao što je sve kod nas!

glupost opet dominira

pre 11 godina

Srbija 2012,leta gospodnjeg, vlada srs,pardon sns +sps,rusofili se orgazmicno bez srama izivljavaju u komentarima o ruskim avionima, koji ce dobiti 'svaki avion osim Su 27'iako nas iskustvo uci da su zapadni avioni gazde u vazduhu,cene skacu,penzioni fond na umoru,a ja gledam kako da odem na truli zapad..

Fokus

pre 11 godina

Koliko se ja razumem u avijaciju letacke karakteristike nekog aviona u danasnje vreme nisu toliko bitne,jer manje vise svi oni imaju slicne karakteristike,sto ce vam potvrditi i svaki pilot,ono sto pravi razliku je radar,sistemi navodjenja,naoruzanje,pre svega raketni sistem i pouzdanost,pre svega elektronskih sistema u avionu,a kada se to uzme u obzir ni jedan Ruski avion ne moze parirati avionima koje koriste Nato zemlje,i pored sveg truda Rusa u poslednje vreme da cestim modernizacijama i izbacivanjima podverzija istih aviona nesto promene na tom planu...jednostavno,Ruski avioni mozda imaju slicne ili cak bolje letacke sposobnosti,ali su tehnoloski,pre svega po pitanju elektronike i radara,daleko iza pre svega Americkih aviona...a,o pouzdanosti da ne govorim...da,jos jedna prednost Ruskih aviona je sto su znacajno jeftiniju pre svega u odnosu na Americke,ali Ameri tome uglavnom pariraju boljim uslovima pri kupovini i jeftinijem kasnijem servisiranju istih aviona,jer ne zaboravite da je to jedna od bitnijih stvaki pri sklapanju ovakvih ugovora,neodrzavan avion ne vredi nista,to bar mi znamo...

Buntovnik

pre 11 godina

Koliko je meni poznato iz pisanja strane štampe, ovde se najverovatnije radi o ponudi 12 polovnih migova 29 koji su rusko vlasništvo a "parkirani" su negde u Mađarskoj. Hrvatskoj je ponuđeno tih 12 migova po ceni od 90 miliona evra UKUPNO! Što znači da tih 12 letelica manje košta nego jedan nov jurofajter. Naše RVO i PVO i nema nameru da kupuje lovce pa su svi komentari tipa "kako ruski avioni padaju posle pola sata u sukobu sa vojskom SAD" su bespredmetni i na nivou su dece iz osnovne škole. Da li padaju suhoji 30? Naravno da ne! I suhoji su pre godinu dana ponuđeni na konkursu ali za njih se nema para, a i troše mnogo više goriva od 29-ki. Ovde se radi samo o načinu da se prespoji pet do šest godina dok se ne nađu pare za bolje letelice a prednost ovih polovnjaka je što neće biti trošenja para na obuku pilota i što kompletno redovno održavanje su sposobni da rade stručnjaci Mome Stanojlovića. Dakle generali Šunatovca nemaju nameru da prave avijaciju za vazdušne bitke sa amerima već im treba višenamenska letelica koja brzo može da istovari nekoliko tona bombi i raketa na zemaljske ciljeve. Inače i sa ovim polovnjacima možemo da pariramo avijacijama država sa kojima se graničimo. U suštini u jadnom su stanju avijacije Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Srbije, dok "velesile" Slovenija, Albanija, Crna Gora i Hrvatska taj rod vojske i nemaju. Jedna Grčka ima nekoliko puta jaču avijaciju nego sve ove nabrojane zemlje zajedno.

Laketa - Pametno uloziti sredstva.

pre 11 godina

Ja bih pre rekao da nama treba jedna podmornica... Ipak je Dunav prometna reka, a potrebno je zastititi brodove od iznenadnog potapanja! A i ako se zaglavi u mulju nece biti velika steta, kupicemo drugu! Do duse cuo sam pricu da nam Crnogorci poklanjaju jednu, pa moze ona da patrolira. Nije nuklearna, dizel je. Al' kod nas ima loz ulja koliko hoces tako da nema zime!

Murkok

pre 11 godina

@(perica, 27. jun 2012 12:04)
--
Auh bre, koliko nekog besa i gorcine od malog Perice. Pricamo ovde i avionima koji se "nisu pokazali"? A kako da se pokazu u uslovima totalno neravnopravne borbe kada je NATO prvo unistavao zemaljsku radarsku infrastrukturu, elektronski ometao ceo korisceni elektromagnetni spektar i imao brojcanu prednost 15:1? Ovi avioni nikada nisu vidjeni u okrsaju ravnopravnih neprijatelja a na testovima koji su radjeni u Nemackoj su se pokazali izvanredno u simulaciji okrsaja ravnopravnih. Imaju znatno nizu cenu od bilo kog Zapadnog aviona, odlican odnos cena-performanse, jednostavno i jeftino odrzavanje. Da ne pominjem iskustvo naseg letackog i zemaljskog personala sa njima. Neki polovni zapadni krs nam svakako nije potreban jer je tu odrzavanje izuzetno skupo a polovnjake valja zanavljati jos cesce, ljude treba obuciti da ih odrzavaju i da lete na njima..preskupo za polovno smece... Suhoj je za nasu teritoriju i polozaj u svetu jednostavno preveliki, preskup i previse ofanzivan avion. Mi treba (ako vec ulazemo) da ulazemo u lovce presretace i, pre svega, u dobre PVO sisteme. Ni kineske lovce slicnih karakteristika ne treba izgubiti iz vida. Kvalitet jeste nesto nizi (cena veoma niska) ali mi ih necemo raubovati, a brojnost nam je svakako bitna. Glonas sistem je potpuno operativan - nemoj zaboraviti sta je sve Rusija prosla, a Kina kasni 20 god i nije u krizi kao sto je bila Rusija. GPS je u poluraspadu za tvoju informaciju.

Rusolog

pre 11 godina

Citat: "Ako nesto Rusi znaju da naprave to su nuklearke, tenkovi, avioni a narocito rakete"

Primer 1: U tenkovskoj bici kod Kurska Rusi su pobedili Nemce isključivo zahvaljujući BROJČANOJ nadmoći. Inače Ruski tenkovi nisu imali ni radio, a nemački jesu.

Primer 2: Černobilj

Need I say more?

kao ja

pre 11 godina

Svi vi sto ste se nabudzili da se kupe borbeni avioni me nodoljivo podsecate na Don Kihota. Ups, ako ste dovoljno nacitani da ste procitali delo Servantasa. Bi ste li vi pristali da sednete za komande tog aviona i idete u SIGURNU smrt? AAAAAA!!!! To treba da rade deca drugih majki po "sluzbenoj duznosti" jel da? Ade more cutite, i pokrite se usima! PS moderatori ako ovo ne objavite ne zameram. Bas me briga.

Sava Drugi

pre 11 godina

Nama treba jedno 300-400 helkoptera.

Za svakodnevnu upotrebu, pošto su nam putevi za nedaj bože, a i svake zime nas iznenadi sneg. Rusi ako hoće mogu na Ponikavama da lociraju 30-tak MIG-ova. Pristaćemo da odatle nadgčedaju Severnu Afriku, kada već postoji Bondsdtil.

SULEJMAN VELIČANSTVENI

pre 11 godina

Ma da ipak kupimo te 29-tke. Čuvaćemo naše nebo a možemo i komšijsko, mislim na Hrvate. Nekako im ne ide ta avijacija, pošteno ni ne polete a već su se prizemljili. Ajde, ajde dacemo vam dobru cenu. Ko je za to da čuvamo hrvatsko nebo neka udari -

dr.walentino

pre 11 godina

tri aviona mig_31 i nekoliko ovih migova i nase nebo bi bilo adekvatno pokriveno i branjeno. Uz to ide obavezno PVO sistemi novijih generacija. Tek tada nasa avijacija moze biti efikasna.

Eskadrila

pre 11 godina

Bio bih mnogo srecniji da su nam rusi ponudili neki PVO sistem, ali i to moze da se ispregovara. Mislim da treba uzeti nove 29ke, 8 komada(6 M i 2 M2). Nasi piloti dobro znaju taj avion, kao i mehanicari, kao i romonteri, to je veoma bitno za njegovu dalju eksploataciju i sto efikasniju upotrebu. Treba uzeti najbolje radare i dobre rakete vazduh,vazduh i deo placanja da bude u nasoj robi. Mi ljudi nemamo ni uslove(mala teritorija) ni sredstva za bolje vazduhoplove. Ovo je maximum koji mozemo da dobijemo.Gripeni su dobri, ali Mig 29M je bolji za nijansu + nase iskustvo u radu sa tim avionom. F16 je isto dobar ali skuplji i dobili bi stare modele cije bi odrzavanje bilo preskupo.ilo bi dobro da za stogodisnjicu srpskog vazduhoplovstva polete nasi novi avioni

robert

pre 11 godina

Za cuvanje neba je dovoljno ono sto imamo a za nesto malo ozbiljnije nemamo para svakako niti nam je potrebno.
Svaka cast onim momcima sto lete na postojecim-prevazidjenim avionima ali drzava treba da shvati da imamo bitnijih stvari trenutno od ulaganja u nesto sto ne donosi pare gradjanima.
Problem je sto drzava baca pare, krade stanovnistvo, MMF pozajmice investira u puteve koji zaposljavaju ljude samo u fazi izgradnje a posle pustanja u promet donosi relativno sitan prihod.
OK je da kupimo nove avione ali sta ce mo sa njima ako ih nemamo 200 komada?? 3 ili 10 novih aviona nista ne znaci a kostaju dosta.

janko

pre 11 godina

O cemu vi pricate?,Srbija nema para za kupovinu boljih aviona,a inace mig 29 ce biti jedini savremeni avion koji ce se naci u vojsci Srbije i to je savsim korektan avion,koji moze da parira f-16 i f-18

Stefan

pre 11 godina

Oni koji pricaju da ruski avioni ne valjaju, ocigledno se ne razumeju u tematiku. MiG 29 jeste avio cetvrte generacije, ali za nasu malu siromasnu zemlju i on je previse. Inace Rusi polako uvode avion pete generacije Sukhoi T-50, koji je po manevarskim karakteristikama bolji od americkog najboljeg lovca F-22, ali ce usled toga biti nesto manje zasticen od radara.

Tihomir

pre 11 godina

Hvala najlepše na ponudi ali mi trenutno nemamo ni za 'leba a kamoli za avione.
Za komentar u vezi sa upotrebljivošću Migova u borbenim dejstvima: tačno je da se nisu pokazali i da su obarani kao patke ali tome su dosta doprineli drugi faktori, a ne sam kvalitet aviona. Pre svega taktika upotrebe, prevlast neprijateljske avijacije itd. Stavi ti Lea Mesija da, umesto njegove prirodne pozicije, bude golman i još mu povuci igrače odbrane sa terena pa da vidiš kako bi se naprimao golova. Da bi Mesi bio Mesi, treba ga staviti na pravu poziciju i dati mu prave saigrače. To je plastičan prikaz problema sa Migovima. Da ne spominjemo da su naši Migovi 99-te uzletali sa neispravnim vitalnim sistemima. Mogu i pilot i avion da budu najbolji na svetu, ako ne funkcioniše radar avion je beskoristan. Ovo je mali omaž hrabrosti naših pilota koji su uz sve probleme uzletali i gluposti i javašluku svih drugih koji su dozvolili da se ti problemi dese.
Inače, slažem se da je MiG-29, i pored svih kvaliteta ipak predstavnik generacije koja je na zalasku. Ali ako smo se već primili na Lastu, možemo da progutamo i Migove. Pa taman za koju godinu da organizujemo "vintage" letove.

BOLE

pre 11 godina

samo bih da pozdravim genijalca koji je naveo da su gripeni tehnoloski napredniji od migova.to sto se doticni lozi na njihov standard ne znaci da im sve valja...

tuzlak

pre 11 godina

Neka rusi malo zavrnu jedno krilo. Srbija sve manja pa da pilot ne mora da stanlo vintla u krug. Nego kako ratove izgubiste sa Orlovima, Jastrebima, i svom silom 4. armije u Europi?

VladimirBL

pre 11 godina

@Perica, dok se slazem da bi svedski "Gripen" MOZDA bio bolji izbor (ako nista zbog univerzalnih kljuceva za podvjesanje oruzja i manje prodajne cijene), za to sto govoris za MiG-ove 99' treba uzeti u obzir da su sistemi koji su bili na raspolaganju VJ jos tada bili stari 15 godina, bez ikakvog remonta... ljudi su letjeli bez funkcionalnog radara!! U svakom slucaju kontinuitet ratnog vazduhoplovstva, koji na se na ovim prostorima njeguje vec tacno citav vijek, treba da se odrzi. Niko ne zivi u zabludama da ce par aviona, ma koliko novih, odbraniti Srbiju od neke nove NATO agresije, ali ako ce vec nasi piloti letiti, kadeti obucavati, hajde barem nek ne rizikuju zivote i u miru leteci na neispravnim aparatima.

Bojan

pre 11 godina

@perica

Prijatelju, pokusaj malo da se informises iz pravih izvora pre nego sto posaljes komentar.
GLONASS ima punu konstelaciju od oktobra 2011 (svih 24 satelita u orbiti).
Kina nema GPS vec planira da punu konstelaciju postigne do 2020 godine.

Ako nesto Rusi znaju da naprave to su nuklearke, tenkovi, avioni a narocito rakete. Kada se MIG 29 pojavio 1983 godine izazvao je pravu paniku medju zapadnim silama. SU-27,35,37,47 su i dan danas pojam za njih po letackim karakteristikama. Sve Evropske zemlje su se ujedinile 1986 godine kako bi uspele da pariraju Rusima, i tako je nastao EF2000. Ima puno zapadnih dokumentaraca o tome pa mozes da pogledas.
A o tome da su MIGovi sluzili kao glineni golubovi, pa nikada borba nije bila ravnopravna. Uvek protiv ekonomski nerazvijenih zemalja koje su dugo bile pod sanckijama i nisu mogle da nabavljaju rezervne delove i savremenu opremu. Protiv pilota koji zbog nedostatka goriva nisu imali dovoljan nalet. A povrh svega odnos u vazduh je uvek bio 10:1 na strani zapadnih sila. I naravno uz ogromnu logisticku podrsku od Avaksa, satelita, radara velikih dometa tako da su mogli da vide letelicu jos dok izlazi iz hangara. A nasi piloti su recimo leteli sa pokvarenim radarima...

Kerkez

pre 11 godina

@(KerkeZ, 27. jun 2012 15:12)
Svi moderni avioni imaju dovoljno dobre letne karakteristike, ali ono sto pravi stvarnu razliku je elektronika i naoruzanje. Male su sanse da se danas lovacki avioni susretnu u dog fight uz upotrebu topova - sve se (uglavnom) resava s udaljenosti na kojoj se neprijatelj vidi samo na radaru. Pitaj nase pilote koji su oboreni '99 da li su videli ko ih je oborio...
(rogi, 27. jun 2012 16:12)

Pod 1, nijedan nas pilot nazalost nije vise ziv koji je leteo 99 godine, to treba da znas. Pod 2, oboreni su zato sto su im u vazduhu otkazivali radari stari 20 god, jer ih naravno niko nije ni odrzavao. Pod 3, svi pokojni piloti su izjavljivali da su izbegavali po nekoliko raketa i to na slepo, zahvaljujuci samo manevarskim sposobnostima aviona i iskustvu pilota. E, sad, F-16 posalje raketu, SU-27 je vidi na radaru, dovoljno da napravi Kobru i cao. A kad SU-27 posalje rakete, bas se pitam sta ce "okretni" F-16 da uradi?

realista

pre 11 godina

A što jednostavno ne sačekaju ulazak u EU pa će dobiti od nato-a par komada, samo kažu mi sirotinja, nemožemo da kupimo avione i eto, dobiće par malo izvozanih ali dobrih, taman za ono što nama "treba"???

Zoran

pre 11 godina

.... besmisleno bi bilo kupiti ne 5 nego 55 F22 Raptor , svima omiljene američke borbene avijacije ( uzgred je kompletna eskadrila skoro prizemljena jer utiče na zdravlje pilota i pratećeg osoblja , tehničara - aviomehničara , valjda imaju neke plućne probleme ) . Naravno platili bi ih 5,5 milijardi $ pa nam ni to ne bi moglo pomoći u slučaju rata odnosno rata sa NATO paktom . Dakle , pametnije je kupiti 5 pedesetostruko jeftinijih Migova eto da se kaže da imamo avijaciju .

Bolero

pre 11 godina

Dil i nije los samo preraditi radar ( mnogo veceg dometa i rakete vazduh zemlja i vazduh vazduh ) bar 500 - 600km, u kombinaciji sa dronom i s300 tj s400 nema ni muva da prozuji od crnog mora do Svice.

vaske

pre 11 godina

Eto, opet nam ovi pametuju ovi "experti' za avione, koji misle da je sve rusko smece, a sve iz EU suvo zlato. Mig je "sklopocija" a mladji je od f-15 i f-16?! Hajde rusofobi odgovorite kako moze mladji MIG da bude sklopocija, a starijih f-15 i f-16 se Ameri ne odricu? Nemate pojma vec samo lupate ideoloski ostrascene nebuloze. MIG 29 je postigao maximum u dizajnu avion, i sada samo treba menjati motore, radar i elektroniku, ali dizajn je nemoguce menjati jer je postignut apsolutni vrhunac. f-15 je stariji od MIG 29 a ipak Ameri mu samo promene motore i stave nov radar i avion je i dalje vrh vrhova jer je dizajn na max. Tako se i MIG-u stave novi motori i radar i dalje moze da pojede za dorucak i Gripena i EUfajtera. Ako MIG ne valja, zasto se Nemacka ne odrice starih nemodernizovanih Migova koje je nasledila od I.Nemacke? EUfajter je nasminkan leteci kontejner. EUfajter je leteci kompjuter koji moze samo da sluzi kao pokretna meta da Migovi vezbaju gadjanje. Kada je EUfajter poleteo radar mu je bio nesipravan i umnozavao je mete tako da pilot uopste nije mogao da locira metu, jer nije znao koji je avion pravi. Na radaru je jednog Miga je pokazivao kao da je poletela cela avijacija Rusije. Ameri su im rekli da ga ne prave jer je zastareo dizajn i nov nije mogao izaci na crtu modernizovanom MIG-u. EUfajter je 3x skuplji od f-16 a nije bolji. F-15 je jeftiniji a ipak moze EUfajtera u zube da nosi. To Eufajter obozavateljke to ne vide, jer ih cinjenice ne zanimaju.

petar

pre 11 godina

Trebaju nam avioni! Bilo kakvi. Kad god poleti neki nas vojni avion, to izaziva strah i trepet kod armija i civila u svim susednim zemljama, a i kod nas. Niko nije siguran!

Voodoo_Child

pre 11 godina

Komentar je upućen svima onima koji govore da nam ne trebaju novi avioni!
E pa gospodo ako niste znali prelet svakog komercijalnog aviona preko teritorije Srbije se naplaćuje u proseku nekih 200 evra, ukoliko država nema borbene avione samim tim i ne može da obezbedjuje svoje nebo onda neka druga država ubire te evriće.
Najbolji primer je Slovenija koja Talijanima plaća obezbedjivanje njihovog vazdušnog prostora tako da Slovenci svake godine Talijanima poklone nekoliko novih borbenih aviona.

anbeast

pre 11 godina

Da su avioni skupa igracka - jesu. Da nam trebaju - trebaju. Ne zbog ratovanja i sl. nego zbog kontrole vazdusnog prostora.
Da su 29m losi - nisu. Da treba da budemo u NATO - treba (prosto, geopoliticka situacija je takva da je to najpametnije. Emocije nemaju sta da traze u medjunarodnim odnosima.) Imam postovanja za rusku kulturu, za ruski narod (imam mozda malo slavenofilstva u sebi), ali to ne treba mesati sa interesima drzave, jer ni Rusija (kao ozbiljna svetska sila) to NIKADA nije radila. (Mozda je pokusala da to tako predstavi, ali se u delanju uvek vodila svojim interesima. I tako i treba da bude).
Decacke rasprave, tipa: moj tata je jaci od tvog treba ostaviti decacima. Kada bih birao, ja bih izabrao onog ponudjaca koji nudi najbolji ofset program jer sve sto po ceni dolazi u obzir je tu negde i zadovoljava nase potrebe.

Mercedes=kaladont=auto

pre 11 godina

@Perica
Perice, sedi jedan!!!! Toliko si se nalupetao gluposti u par rečenica, da mi je muka da te ispravljam pa ću navesti jedan primer:
Fantom je NADIMAK za američki avion F-4 (Phantom II), stariji od MiG-a 29 (nadimak Fulcrum) a vršanjakom MiG-21(nadimak Fishbed). Dakle, ono F u oznaci amerčkih aviona označava da je u pitanju lovac iliti "figter" na engleskom, kao što je "B" (B-52) oznaka za bombardera. Za ostatak prosute pameti nemam reči!

kaiser

pre 11 godina

Ako mogu da dosegnu granicu Kavvobag-Kavvovac-Ogulin-Vivovitica, kupiće Pelević par komada.

E moj Komandante, takvom si čoveku samo čin generala dao, a vidi ga sad. Vojvoda bre!

Znači, gazde su već krenule da vam naplaćuju? Extra, kako su brzi, kao da znaju da bajka neće trajati večno...

Milan

pre 11 godina

Srbiji ne treba "novi vazduhoplov" kao sto je Mig-29. A posebno onaj koji se lose pokazao u ratu 1999 godine, napominjem da su ti vazduhoplovi uvedeni u naoruzanje 1987/8 odine kasnije polu remontovani 1997god.

Bez obzira na vazdusnu superiornost neprijatelja 1999god (sto izuzimam u ovom slucaju). pokazatelj da vazduhoplovi koji su posle dve godine! nakon remonta otkazivali pre poletanja tj pre napada Nato pakta pokazuje njihov ne-kvalitet.
Radali strasno loseg kvaliteta koji nisu funkcionisali kao i ostala oprema, tako da nasi VRLO HRABRI LJUDI!!! bez veze zrtvovani jer su osecali duznost da nas brane a od opreme su imali jako los vazduhoplov za borbena dejstva (takoreci akrobatski avion) SVAKA CAST TIM LJUDIMA na cemu su leteli.

Sustina mog komentara je moje misljenje da bez obzira koliko je to "modernizovan" Mig-29 to je isti onaj Mig-29, nama treba visenamenski kvalitetan vazduhoplov a ne lovac upgrejdovan na Smt tj sklepan iz Ruskih vojnih rezervi... Sto nam ne ponude modernizovani Suhoi ako vec nude "novi" vazduhoplov...

over and out.

vishnja

pre 11 godina

ok, pa onda hajde da lepo placamo toj nekoj drugoj drzavi, sta fali, opet je jeftinije nego da se sva fukara od vrha do dna ugradi u posao s Rusima, i sa nase i sa njihove strane. a razlikom u kinti ipak mozda nahraniti gladne.

(cim se spomenu avioni i oruzje zadah testosterona postaje nesnosan O.o)

smesko

pre 11 godina

nama ne trebaju ti avioni
od koga da se branimo i protiv koga da ih upotrebimo
nisu nam potrebni ni dzaba jer je odrzavanje skupo
mozda sam naivan ali kad polgedam kako nam je vojska prosla u skorijoj istoriji onda mislim da nam nije ni potrebna. posebno neka skupa tehnika.
skupe su to igracke
(dejan, 27. jun 2012 14:52)

# Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu. Deki genije kad bi bar malo razmislio glavom skim smo to ratovali u toj skorijoj istoriji,i sam bi rekao da smo dobro i prosli!Sto se tice tih aviona dobri su jer za bolje i nemamo para.A o ratovanju nesmemo ni da razmisljamo jer su nam svu vojnu zastarelu tehniku prepolovili ili unstili,tako da nam je najbolja varijanta da mislimo o prezivljavanju jer uskoro necemo imati sta da jedemo a ne da kupujemo avione!

Jester

pre 11 godina

Avioni se ne kupuju na komad (3-4-5-6), vec 12, 24 itd. Drugo, ovo je avion 4+ generacije. Trece, nijedna drzava osim amerike nema operativne avione 5. generacije!

Proka

pre 11 godina

Prosto je neverovatan broj onih koji komentarisu ovakve vesti bez ikakvog predznanja o samoj temi. Ovaj avion u potpunosti zadovoljava sve potrebe nase drzave, i bez problema moze da se nosi sa americkim F16 i F18, kao i ostatkom lovaca cetvrte i pete generacije. Gde su se to ovaj avion lose pokazao? O kom se to tacno sukobu radi? Da li je po vama los prikaz sposobnosti aviona kada izvedete desetak polu ispravnih migova 29, sa zastarelim radarima, elektronikom, i naoruzanjem u susret stotinjak F16 i F18. Mene zivo zanima koji bi se to avion u takvim uslovima dobro pokazao? I ovaj avion veze nema sa svojim istoimenikom iz osamdesetih godina. Jedino zajednicko im je ime, i delimicno oblik.

I nije tacno da Rusi ne uvode ovaj avion u svoju upotrebu jer je los. Ne uvode ga zato sto imaju skoro trista starih 29, koje planiraju dovesti na taj standard.

I svi vi koji mislite kako avione ne treba kupiti, jer bi nam bilo bolje da ih ulozimo u zdravstvo i poljoprivredu... Imam jednu novost za vas, a to je da je Srbija kao i svaka druga drzava duzna da obezbedi svoj vazdusni prostor. Ukoliko nema svoje avione, morace da plati nekoj drugoj drzava cuvanje svog vazdusnog prostora, a to ce je na godisnjem nivou izaci koliko i rata za jednu eskadrilu ovakvih aviona.

Aleksandar

pre 11 godina

za (Arsen Katić, 27. jun 2012 18:23)

Nasmeja me do suza.
Puškom skinula avion?! Kada bi to moglo, ne bi postojao PVO.

Pitaj bilo koga ko je bio u PVO jedinicama pa da ti objasni koliko je to neizvodljivo.

Jovica

pre 11 godina

za novac koji se planira potrošiti u naoružavanje, neka sagrade tvornicu igračaka ili nešto slično, tako će se zaposliti nekoliko stotina ljudi i nekoliko stotina obitelji neće biti gladno.

rale85

pre 11 godina

Ako se ne varam, u Hrvatskoj je snimljen dokumentarac o nekoj babi koja je s kalašnjikovom skinula Mig-29.
Svaki daljnji komentar tog nazovi "borbenog" aviona je suvišan.
Lako se provjeri na webu "uspješnost" ruskih lovaca u srazu s ostalima.
(Arsen Katić, 27. jun 2012 18:23)

Ahahahahahahahahaha :D E, moram da vam odam tajnu. Godine 1999 sam se igrao sa prackom i gadjao sam goluba. Medjutim promasio sam ga i pogodio u nesto crno veliko koje je palo. Posle su mi rekli ljudi da sam slucajno oborio F-117, a meni bilo zao :(

Flash

pre 11 godina

Prodati zastarele Mig-21 (kojih imamo 20+) u bilo kom obliku, cele ili u delovima, ostaviti nekoliko za obuku. Poslati u penziju stare MiG29. Kupiti 8-12 MiG 29M (u zavisnosti od finansijske situacije). Ali kupovanje aviona bi vise bilo simbolicno, da vrati sjaj nasoj avijaciji. Prava stvar su PVO sistemi tipa Pantsir i Buk, a dovoljna su samo 2 sistema S-300 da cuvaju celu Srbiju (domet 150-200km), mada ne verujem da bi ameri dozvolili da kupimo tako jak sistem, bili bismo previse sumnjivi - vec imaju problema u Siriji, ne smeju da ih napadnu zbog S-300.
Ne kazem da treba da se pripremamo za rat, al svaku zemlju gledaju drugacijim ocima kada umesto da nema avijaciju ima eskadrilu modernih lovaca i poneki jak PVO sistem. Mislite da SFRJ nije imala onako jaku vojsku, da bi nam svi bili prijatelji? Pa pregazili bi nas ili ameri ili rusi jos 60-ih.

bob visokoletach

pre 11 godina

ima par super komentara ljudi koji znaju sta pishu, i ovih drugih koji su ultra super (glupost je neunistiva).
Koliko sam ja upucen, vojno rukovodstvo je izrazilo zainteresovanost za 5-6 razlicitih modela/proizvodjaca aviona i ovo predstavljanje je zapravo prirodan korak u odabiru letilice za buducih 15+ godina.

nama prvenstveno treba dobar i dobro iskombinovan pvo sistem... mi smo mala zemlja i ne trebaju nam "ale" poput sukhoi-ja i slicnih aviona.
Mislim da je ovo sasvim pristojan izbor - za ono sto nama treba .. 12-14 aviona.. par trenaznih dvoseda i cao... ne treba nam politika, metodom, rusofili, americki nastrojeni, svedski, evropski lobisti i postovaoci.. treba nam aparat/obuka/oprema/tranfer znanja naspram ulozenih sredstava.. i kad se resi ta logika.. onda treba da se udje u kupovinu.
nisam siguran koji dil/prebijanje/shta vec mozemo da napravimo i da li mozemo uposte to da uradimo jer je cena sa svim obukama verovatno dostize milijardu $ al ajde.

btw, potrebni su nam helikopteri, dosta love je izdvojeno za remont vec starih letilica..

George

pre 11 godina

******* Ruski avioni izvode "cirkuske trikove" po mitinzima sa maltene praznim rezervoarima na koje se onda primaju pileci mozgovi. Takvi manevri su u realnoj borbi prakticno beskorisni jer je vreme "dog fights" davno proslo a i borbeni avion bi bio mnogo tezi pod gorivom i oruzjem.

Sta je zaista bitno je tehnologija (radar), brojnost i podrska (awacs etc). Ne znam da li treba trositi reci koja strana ovde ima prednost i u kom odnosu. U slucaju bilo kakvog sukoba Rusija vs Razvijeni Svet US AF-u (koji sam ima vise nego rusi) bi se priljucili resursi Saveznika poput V. Britanija, Nemacka, Australija, Korea i Japan. Drugim recima, "Braca" bi se nasla u slicnom polozaju ko mi '99-e a. I to pod uslovom da im ne uniste i to malo jos dok su na zemlji putem B-2 i krstarecih raketa. Duze trajanje sukoba bi samo jos vise favorizovalo Zapad jer imaju mnogo vise para i ljudstva da servisira aparate.

Da su ruski avioni stvarno toliko sposobni kako ih ovde pojedinci predstavlju pa rusi bi ih brze bolje poslali (sa svojim pilotima) na prve linije borbe da "dominiraju" jer to bi im onda bila najbolja reklama da to oruzje onda dobro prodaju. Medjutim, istina je posve drugacija. Jasno je i njima da su im sanse minimalne pa onda prave cirkuske atrakcije po mitinzima (ekvivalent onih azijata sto zongliraju u poluvremenu utakmica) i gledaju da uvaljaju polovnu robu klijentima koji nisu u dobrim odnosima sa US i/ili nema pas za sta da ih ujede.

Pozdrav

Oddball

pre 11 godina

Ах, какви влажни снови око набавке новог борбеног авиона...

Војска нема пара ни за редовну набавку гума за постојеће старе 29-ке....

Barba Papa

pre 11 godina

Drzava pred bankrotom a pricamo o kupovini MiG-a. Smesno i besmisleno. Inace danas se ne kupuju borbeni avioni kao pre 30 godina nego se prave paket aranzmani koji obavezuju drzavu prodavaca da ulaze u privredu kupca. Tako su Madjari uzeli Gripene od Svedjana a za uzvrat su dobili proizvodne pogone Electroluxa. I Poljaci su od Amerikanaca trazili offset aranzman kada su kupovali F-16. Koga zanima, ima svih detalja na netu.

Vladica

pre 11 godina

@perica: Nazad u skolu :)
Da je Srbija imala 100 americkih aviona 99', svi bi bili oboreni.
Koja je prednost svedskog aviona u odnosu na ruski?

Kupiti par aviona kao sto neko rece da se ima cim patrolirati :)

Небојша

pre 11 godina

Треба нам колико, 18 авиона? Угасите 18 владиних агенција и ето пара и за куповину авиона као и за одржавање, а ако угасите још две агенције биће и за муницију и за гориво.

VIVA

pre 11 godina

Trebaju nam Avioni ali bih se ja vise odlucio za PVO sisteme,dalekoseznu artiljeriju i Napadacke Helihoptere MI 35 i Mi 17 i ako bi nam prodali Mi 28 .

lihvar

pre 11 godina

hahahahahaha, kakavi komentari vecine ovde! opet sanjate o nekakvom 'ratovanju' sa nato~m. zemlja nema pas za sta da je ujede a vi bi da opremate vojsku. srbiji treba par aviona za nadgledanje teritorije i zastitu i presretanje i to je to. ovde neki sanjaju o mig 31 , strateskim presretacima koji ne bi mogli da uzlete sa batajnice postob ne bi mogao da se okrene u prostoru minijaturne drzave kao srbija.... modernizujte to sto imate , kao sto rade ostale siromasne zemlje, i razvijajte industriju umesto bacanja para na potomke slavne jna.

vasily zaitsev

pre 11 godina

@ anne
svaka drzava je duzna da vazdusni prostor iznad svoje zemlje odrzava bzbednim, ako u sastavu vojske nema ratno vazuhoplovstvo mora da placa nekoj drugoj drzavi (slucaj slovenije koja placa italiji) sto je po meni apsurdno, zar ne!? pored toga msm da nije humano pustiti nase pilote da lete u ovkavim krntijama! mada kupovina aviona u ovkavoj situaciji je potpuno nerealna...

cento

pre 11 godina

dok "velesile" Slovenija, Albanija, Crna Gora i Hrvatska taj rod vojske i nemaju. Jedna Grčka ima nekoliko puta jaču avijaciju nego sve ove nabrojane zemlje zajedno.
(Buntovnik, 27. jun 2012 12:39)

Ovo za Hrvatsku nije tacno.Imaju jedan MIG-21 i pre nekoliko dana su od njega napravili kabriolet.

kupujmo domace

pre 11 godina

Ma sta ce nama bilo kakvi njihovi migovi, suhoji, mirazi, steltovi i ostale belosvetske krntije od pre 5, 10 ili 20 godina kad mi imamo naseg VRAPCA I LASTU Sutanovac ih pravi sigurno su bolji od njihovih 100%, pa ne mislite valjda da su ovi iz Ugande i Bocvane ludi sto ih narucuju od nas.

Mario Bros

pre 11 godina

Ja još nisam video da teroristi koriste iole napredniji avion, osim putničkih. Stoga možemo bilo kakve vojne avione da nabavimo, dok god su mlazni, svaki je dobar za zaštitu od terorista. I takođe, ni jedan nije dovoljan za zaštitu od NATO kojim smo okruženi, pa ne bi trebali bacati pare. Npr Jedan u Novi Sad, dva u Beograd, dva u Niš i vozi.

Znlaci

pre 11 godina

Tekst lepo pise da Mig 29 9-12A i Mig 29 M i M2 uopste, sem naziva i izgleda, nemaju nista identicno, pocev od konstrukcije, avionike, elektronike, naoruzanja i svega ostalog a vi sto mnogo znate sta je bilo 1999 bolje da i ne citate ovakve tekstove jer Vam se od spominjanja ruskog imena kosa dize na glavi. 1999 godine smo mogli da imamo i NLO ne bi nam pomoglo za ono sto nam se desilo i to nije za uporedjivati posebno jer su nasi avioni i stari i lose odrzavani od strane nam voljenog vodje i tadasnje vojne vrhuske. Za potrebe ove napacene zemlje nije nam potrebno nista bolje u ovom trenutku

dejan

pre 11 godina

Ne uvaljuju oni nama 29-ke. Mi mozemo da kupimo sta hocemo od njih, ali za nesto vise nemamo para (a i ne treba nam). Koliko se secam, kada su nam davali onaj kredit bio je uslovljen da moramo da kupimo i neki avioncic od njih (ili tek treba da nam daju).
Mig 29 nije veliki avion i tacno je ono sto nam treba (ako vec necemo da gasimo avijaciju).

Cvexi

pre 11 godina

Naravno da treba kupiti rusku tehnologiju, posebno posle skandala u francuskoj kada su jednoj blisko istocnoj zemlji prodali aparate a onda njihovim protivnicima dali tehnologiju za pracenje istih. Braca rusi to nama nikada nebi uradili.

Goran

pre 11 godina

A da mi ipak taj novac preusmerimo sa kupovine aviona na socijalna davanja roditeljima treceg i cetvrtog deteta u Srbiji, mislim ono znate da prehrane porodicu, eventualno da kupe neke papucice i sandale, plate struju da im ne odnose televizore iz kuce i sl. Kome vise trebaju avioni i kamioni u ovoj zemlji, deca su nam gladna bre....

spasoy

pre 11 godina

Pa nama ne treba avion koji ce da se "nosi" sa f15,16,18, 35, stagod. Za tim valjda vise nece biti potrebe. Treba nam avion koji ce da po potrebi presretne sumljive letelice koje zalutaju u nas vazdusni prostor i eventualno izbombarduje pokojeg tetoristu ako se eventualno pojavi kojekuda van kosova... i to je to... a to sve moze i nas G4, zar ne?

Zoki

pre 11 godina

Ako su avioni potrebni isključivo za kontrolu vazdušnog prostora, zašto se ne pokuša sa nekim kreativnim rešenjem. Grci bi verovatno bili srećni da nam iznajme jednu eskadrilu. To je prelazno rešenje, ali bi bilo korisno i jednima i drugima.
Po pitanju kontrole vazdušnog prostora, Slovenija ne plaća Italiji ni cent. To je veoma glasno rečeno u vreme kada se Hrvatska zanosila idejom da zajedno sa Slovenijom kupi avione. Međutim, kada smo kod kontrole vazdušnog prostora, ko kontroliše vazduh iznad Makedonije, BiH, Crne Gore, Albanije?

Helikopterac

pre 11 godina

Svajcarci su zvanicno bili veoma zainteresovani za ruske Suhoje pre svega, a zatim i za MiG, medjutim odustali su zbog spoljnopolitickih interesa. Da se ne zameranju NATO-u, tj. Amerima, zatim nekompatibilnost municije i ostalo. Nakon toga je odluceno da kupe svedska Gripene, posto je Svedska neutralna, medjutim od tada se vodi zestoka diskusija protiv Gripena koji su po recima test pilota kao traktori u poredjenju sa konkurencijom.
U krugovima strucnjaka su ruski avioni na celu sa Suhojom ocenjeni kao daleko bolji i od americkihi, svedskih i francuskih. Jedino je Eurofighter nadmocan, ali je i cena ubitacna. Zbog kupovine preskupog Eurofightera je u Austriji izbila velika afera, sa optuzbama za podmicivanje, korupciju itd.
Kupovina novih aviona dakle nije samo pitanje ciste tehnike i razuma, nego su u pozadini i brojni politicki i ekonomski interesi. Srbija bi se kupovinom novih borbenih aviona deklarisala na cijoj je strani.
I za kraj, nit sam rusofil nit sam natofil, ja bih licno voleo da imamo avione iznad nasih glava koji nas nisu bombardovali. Znaci ili odlicne ruske ili neutralne svedske.

4channer

pre 11 godina

Драги Перице, за које Phantome ми то немамо пара? Једини авион
који носи то име и који је још увек у оперативној употреби(додуше, не САД, већ неких других земаља, попут Турске, која је недавно изгубила 1 у инциденту) је F-4 Phantom II, који је први пробни лет имао далеке 1958. године. Румуни неће узети никакве Phantome од Холандије, јер их Холандија једноставно нема! Ви вероватно мислите на Falcone, односно F-16. Слово F у називу ловачких авиона долази од fighter - борац, у буквалном преводу, то јест ловац. Иначе, Либија и Ирак су имали и француске авионе Dassault Mirage F-1, а Ирак и Dassault-Breguet Super Étendard. Од либијских авиона само су Dassault Mirage F-1 били модернизовани пред рат. Ирачка ПВО је успела, током Првог заливског рата, за нешто мање од месец и по да обори преко 20 америчких летелица и неколико савезничких. Американци су тада изгубили 23 летелице. Ирачки МиГ-25 успео је да обори знатно "напреднији" и "модернији" F/A-18 Hornet. Иначе, одлучујућу предност ловачким авионима у борби дају AWACS-и, који путем дата-линка шаљу податке ловцима о положају непријатељских авиона. Већина ловаца (сем руских Сухоја) има само 1 радар,који покрива само део предње полусфере, што практично чини
ловце радарски слепи у осталим смеровима. За разлику од ловаца,
AWACS-и имају ротирајући радар који покрива све стране. Дакле,
није предност НАТО-а била само та што је на наша 2 авиона у
ваздушном простору долазило неколико десетина НАТО ловаца, већ што су их подржавали AWACS-и.

Zoki

pre 11 godina

Niko neće prodati najmoderniju vojnu tehnologiju zemlji poput Srbije, da ne bi bila dostupna i konkurentima.
Švedski avioni su sjajni, ali SAAB nije ni odgovorio na pozov za predstavljanje. Takođe, sva municija i rakete su američke i pitanje je u kojim količinama bi ih dobili.
Srbija jedino može da dobije ogoljenu verziju bilo čega. Pošto joj avioni trebaju samo za kontrolu vazdušnog prostora, može bilo šta, uključujući i kineske avione, modernizovane F-4 ili MIG-21. Bitno je samo da bude bezbedno.
Za PVO su potrebni raketni sistemi, ali njih Srbija neće dobiti.
PS: Održavanje aviona sa 2 motora je uvek skuplje nego održavanje aviona sa jednim.

Sir Giles

pre 11 godina

@Anne

Obaveza svake zemlje je da patrolira svojim vazdušnim prostorom i štiti ga.
Ne mislim kao "branimo naše nebo", nego u skladu sa međunarodnim sporazumima.
Ako nemamo svoje avione, morali bi smo skupo plaćati avijaciju druge zemlje to radi za nas. A to je tek ludost! Zar mislite da bi avijaciju trebalo rasformirati?

E sad, koji god avion da kupimo, nećemo ga ganjati dva maha. On svoje svakodnevne zadatke može da obavlja leteći tri puta manjom brzinom. Niko od Srbije ne očekuje da ratuje u buduće protiv NATO ili bilo koje sile. To smo probali i videli smo da nemamo šanse. Srpski avioni neće leteti u Avganistan, za to nemamo ni promil mogućnosti. Ne trebaju nam avioni ni za susede. Ali nam trebaju ako se ukaže potreba da se isprati sumnjiva letilica, obori avion pun terorista ili doprati npr. Air Force One ili Putinov kako god se zvao "samaljot".

Srbija mora da ima avijaciju, bilo bi sjajno kada bi razvila avio industriju kako se na bi ostalo na "lasti" i kako bi dobili naslednika "orla" ili "qaleba".

To što sve prave Rusi, Ameri i Kinezi, ne znači da bi trebalo da spalimo svoje fabrike, mada smo prema njima postupili još i gore, i da večno dižemo kredite kako bi smo skuupo pazarili. Nešto bi valjalo praviti i prodavati.

laki

pre 11 godina

Mig 29M/M2 je u stvari oznaka za Mig33 i to je odlican avion sa super elektronikom i radarom i daljnim naoruzanjem raketama do 120 km.Nosi oznaku 4++ generacije sto znaci da je maksimalno priblizen 5 generaciji aviona.

vaske

pre 11 godina

Ovaj komentar o babi s' kalasom je vrhunac svih bisera :) Rusofobi su sve rekli ovim komentarom. Toliko o "inteligenciji" anglofila-rusofoba :)

Zigi

pre 11 godina

Da ponovim jos jednom , Srbiji treba 3 do 4 borbena aviona za kontrolu vazdusnog saobracaja , ako ih ima OK , ako ih nema treba da ih kupi .

Ivan78

pre 11 godina

Pazi to ima logike, prodaš NIS za 400 miliona eura jer nemaš novaca, a onda kupiš borbene avione za 500 miliona eura.Sa jedne strane si dao firmu koja donosi godišnji profit od 200 miliona a sa druge kupio avione koji troše na održavanje 50 miliona....pametno ....odoh da prodam stan i kupim jedan porše.E nego ako već oće bolje da kupe jedan vrhunski avion nego gomilu osrednjih krševa,taj jedan i onako može da obori celu eskadrilu ove zastarele tehnike, a ako treba samo za čuvanje vazdušnog prostora a ne za borbu onda su nam dovoljni i najeftiniji avioni a ne ovo.

zoran kostić

pre 11 godina

mislim da će nova vlada sa Ivicom sigurno kupiti ove avine i bićemo jedini kupci, tako da ćemo opet biti najjači i nek se Nato pripazi. Za nas bi bio spas da zavlade epidemija alshajmera.

Aleksandar

pre 11 godina

Za pojedince koji nisu bas obavesteni a komentarisu, "Fantom" je jedan jedini avion tj."F-4 PHANTOM", a svi ostali lovački vazduhoplovi sa oznakom "F" ispred broja (14,15,16,18,22 itd...) su ustvari fajteri (skraćeni naziv-početno slovo)!

Aco

pre 11 godina

Nama netrebaju borbeni avioni , jer u slucaju sukoba sa NATo-om ponovo, mi nikad necemo imati dovoljno borbenih aviona da im pariramo. Ako budemo digli recimo 10-20 MIG-ova , oni ce dignuti 100-200 raptora i F-16 , pa nemamo sanse da ih pobedimo. Ono sto mozemo ,to je razvijanje PVO , pa u to smislu uvoz S-300 ili S-400 ima potpuno smisla .

Бора Паркетар

pre 11 godina

Ово ми много личи на ситуацију од пре готово десет година када је Војска куповала некакву комуникациону опрему. Човек из Војске који је то водио је инсистирао на куповини ATM опреме, јер је он познавао само ту застарелу технологију, на уштрб већ успостављеног стандарда на IP. Све то је правдао да је NASA користила ATM, само што никоме није рекао да су Американци своју мрежу правили 20 година раније.

Voja

pre 11 godina

@poznavaoc stanja

Predsednika nam je izabrala EU. Vladu nam formira americka ambasadorka, a Klark uzeo sav ugalj na Kosovu. Ali ne brinite se, ti isti ce da izrade i novoga predsednika i vlada ce da bude sva gora i gora. Zato mladi i beze glavom bez obzira.

rogi

pre 11 godina

@(KerkeZ, 27. jun 2012 15:12)
Svi moderni avioni imaju dovoljno dobre letne karakteristike, ali ono sto pravi stvarnu razliku je elektronika i naoruzanje. Male su sanse da se danas lovacki avioni susretnu u dog fight uz upotrebu topova - sve se (uglavnom) resava s udaljenosti na kojoj se neprijatelj vidi samo na radaru. Pitaj nase pilote koji su oboreni '99 da li su videli ko ih je oborio...

Futurama

pre 11 godina

Nekoliko ispravki.
Mig-35 je prakticno Mig-29M2 sa novim radarom i elektrnoskom opremom. Ovaj avion je prototip kao i njegova oprema koja trazi jos usavrsavanja. Mig-29M nije isti kao pre 20 godina nego je dosta radjeno na njegovom usavrsavaju. Indija je skoro kupila Mig-29K koji je mornaricka verzija Mig-29M i deluje da su zadovoljni kupovinom. Mig-29M ce najverovatnije uci u sastav ruskog RV jer je malo verovatno da ce oni proizvedeni za Siriju biti isporuceni. Rusko RV cak koristi i Mig-29SMT koje Alzir nije preuzeo. Strategija prodavanja inferiornih verzija aviona saveznicima koju je praktikovao bivsi SSSR je odavno van snage. Sada kinesko i indijsko vazduhoplovstvo (u proseku) imaju mnogo modernije verzije nego rusko. Tako da su sada jedino pitanje pare.
Sto se nas tice zbog katastrofalno visoke cene evropskih aviona alternativa su jedino kineski i to J-10 (ekvivalent F-16) ili F-17 (ekvivalent gripena) ili mozda americki F-16 mada je to dosta nezgono sa politicke strane.

Zoki

pre 11 godina

Niko neće prodati najmoderniju vojnu tehnologiju zemlji poput Srbije, da ne bi bila dostupna i konkurentima.
Švedski avioni su sjajni, ali SAAB nije ni odgovorio na pozov za predstavljanje. Takođe, sva municija i rakete su američke i pitanje je u kojim količinama bi ih dobili.
Srbija jedino može da dobije ogoljenu verziju bilo čega. Pošto joj avioni trebaju samo za kontrolu vazdušnog prostora, može bilo šta, uključujući i kineske avione, modernizovane F-4 ili MIG-21. Bitno je samo da bude bezbedno.
Za PVO su potrebni raketni sistemi, ali njih Srbija neće dobiti.
PS: Održavanje aviona sa 2 motora je uvek skuplje nego održavanje aviona sa jednim.

Kiza

pre 11 godina

Zaista sam impresioniran brojem strucnjaka i vojnih analiticara ovde. :-)
(Mihajlo, 27. jun 2012 14:29)

# Link komentara

Da znas. Sve znalci a posebno onaj iz KNINa

pavle

pre 11 godina

Alo bre ljudi,sta je sa vama?
Da li mozete da shvatite da su nam avioni potrebni da bi patrolirali vazbusnim prostorom Srbije! Da li mozete da shvatite da nasa vojska ima Fice i Peglice! Da ti avioni posle 2012 ne smeju da se koriste,i da MORAJU da se povuku iz upotrebe po mnogim pravilima i uredbama samog Nato-a! Oni se NE kupuju da bi mi ratovali za Kosovo,ne kupuju se jer je Toma predsednik,oni se kupuju zato sto MORAJU DA SE KUPE! O kupovini aviona,se pricalo i kad je Tadic bio predsednik,i to je neizbezna stvar! Da,nemamo novca da ih kupimo,ali niste svesni da je placanje tudje avijacije da cuva nas vazdusni prostor,jos skuplje,i da za tek to nemamo para! Godisnje kroz vazdusni prostor Srbije preleti preko POLA MILIONA aviona,a cena preleta je preko 200 evra...

Aleksandar

pre 11 godina

za (spasoy, 28. jun 2012 11:34)

G-4 Super galeb je prelazno školsko borbeni avion, znači za pilote koji su naučili na propelerašu osnovne stvari letenja. A tek treba da se obuče za mlazni avion i borbena dejstva.
Sekundarna namena mu je delovanje na ciljeve na zemlji.
Za vazdušne akcije nije namenjen.
Mada su mu preformanse za manevre bolje nego kod F-4 i F-5G...

Dejan D

pre 11 godina

Sir Oliver: Halo Bing, kako brat? Pristupio odredima vojske spasa? Hm momak doista nema stila. Interesira li vas avion? Mlažnjak dakako!Cijena? Prava sitnica uvjeravam vas!

g4

pre 11 godina

Moramo da imamo savremenu vojnu avijaciju radi kontrole vazdusnog prostora i zbog mogucih teroristickih napada putem zarobljenih civilnih aviona. To je medjunarodna obaveza i za to morate da imate avione sa dobrim radarom i mogucnoscu leta u svim meteo uslovima. Ili da placamo godisnje po 50 miliona evra da nam drugi cuva vazdusni prostor.

Sasa

pre 11 godina

Ovo je upuceno ovima koji tvrde da su se ruski lovci lose pokazali u borbi protiv prvenstveno americkih lovaca. Na prvi pogled to tako izgleda, jer je ukupni odnos oborenih aviona u ratovima nakon drugog svetskog rata bio u korist americkih vazduhoplova. Medjutim, u skoro sve jednom slucaju osim u arapsko-izraelskim konfliktima, amerikanci i zapadne sile su imali apsolutnu brojcanu superiornist, i po pravilu su uvek ratovali protiv ekonomski i vojno slabijih zemalja. Imali su moderniju tehniku, bolju obuku, i daleko vise casova naleta na njihovim borbenim avionima. Medjutim, u Korejskom ratu je ucestvovalo par vazdusnih pukova ruskih pilota na letelici Mig-15. U direktnim okrsajima ruskih Migova kojima su upravljali ruski piloti (ne korejanci ili kinezi) sa americkim F-86 i drugim UN avionima, ruski piloti su bili daleko uspesniji. Obarali su i po 6 americkih za svaki svoj izgubljeni avion. To je prava mera kvaliteta aviona, kada imas pilote koji znaju svoj posao i koji su iskusni. Dakle, obuka je takodje kljucni faktor u celoj toj prici, a to je samo jedan od faktora.

Darko

pre 11 godina

Pa dobro kad se toliko hvalimo nasom pamecu i naucnim predispozicijama, jel bolje uloziti u razvoj tih radara pa da sami pravimo domace doplere laicki receno. Znam da imamo opasne elektrotehnicare/elektronicare pa zasto ne bih sami uredili to sto imamo, gde nam je nauka, pa ljudi moji tako ceo zapad funkcionise tako sto ideje sprovode u dela. Primer, moj pokojni otac radi potrebe posla dosao je na ideju jednog uredjaja koji je bio potreba, posto je on masinac a poznavao je izvrsnog elektrotehnickog inzinjera, ovaj je uspeo da tu ideju sprovede u delo i uz par delova iz inostranstva napravili su taj uredjaj. Zbog nedostatka novca i razumevanja u ovoj drzavi, nije patentiran uredjaj niti pokrenuta proizvodnja. Dakle ljude izuzetno strucne imamo a bogami i ove sa vizijom, ono sto nam fali je samo vera u sebe same i izuzetno poslovno postovanje, e sad bi stavio naglasak na termin postovanje u svakom pogledu jer cini mi se da smo tu gde smo bas zbog nepostovanja samih sebe. To kad stranci vide, mogu da nam rade sta oce, tad su vrata za mito i korupciju sirom otvorena, pozz svima i zahvalite se na toj ponudi, nije jedina. Za one sto vole vratolomije ruskih aviona, samo da kazem da su vremena ACE PILOT'a
zavrsena vijetnamskim ratom, ako 99 nije dovoljan dokaz molim vas takve ljude uklonite sa bitnijih polozaja.

Mirko

pre 11 godina

Prvo vidis od koga ti preti potencijalna opasnost pa tako namestas i odbranu. Skoro pa smo totalno okruzeni NATO zemljama. Imati 6 aviona izgleda kao na coveka sa magnumom udariti prackom.

pavle

pre 11 godina

Ljudi mozete da kritikujete koliko hocete,ali sledece godine Vojska Srbije mora da povuce iz upotrebe ono sto je ostalo od Sokolova,Orlova i ostalih kanti...I tako ispada da cemo ostati na 3-4 aviona! Moramo kupiti nove avione,jer ako budemo placali nekom da nam cuva i patrolira vazdusnim prostorom,izaci ce nas kao svetog Petra kajgana,a ine cuva ti nasa vojska,vec placenici,koji,nedao Bog,ali ako se nesto desi,prvi ce se povuci...Jeste,avioni su jako skupi,i mi nemamo novca za to,ali to mora da se uradio,svidelo se to nama ili ne...

Doc Holiday

pre 11 godina

Za nase RV ne treba ne znam koji avion. Nama on treba da sluzi cisto za vazdusnu policiju. Kupovina aviona je i politicka odluka. Sa njome se fakticki svrstavas na tu stranu. Za vasu informaciju SAAB je otkazao ucesce na konkursu za nov avion Srbskog RV. I to se zna zasto ( ujka SAM). Na Gripenu su svi sistemi, ukljucujuci i sam motor americki ( makar i poreklo ) i za svaku prodaju moraju da pitaju ujka Sam-a.
Da udjemo u NATO- moguce je da bi i dobili mogucnost da ga kupimo..
Sa druge strane Rusi uglavnom prodaju osiromasene eksportne verzije. Pa i nase 29ke iz tog vremena nisu bili ni blizu onim 29kama sovjetskog RV. Jedino je DDR imala mig 29 identican ruskom i ujedinjena nemacka ga je koristila do skora ( do nabavke EF ) a poklonila ga Poljskoj koja ga i dalje ravnopravno sa modernijim F16 blok 52 koristi.
A ukoliko se i dalje bude insistiralo na neutralnosti ni taj novi mig 29 nece biti los u velicini 1 eskadrile. Jednostavno najjeftinija solucija. Preobuka pilota i tehnicara ce biti samo ka tim novim sistemima na avionu.
A bolje i to nego da nam piloti lete u poluispravnim mig 21 i rizikuju zivote. A isto tako losa solucija je i da se ostane bez RV i da placamo druge da nam patroliraju. Uostalom ni zemlje u okruzenju nemaju tolko RV da bi to mogle da nam pruze uslugu.

Grrr

pre 11 godina

A lepo sam rekao bratu da se ne igra sa praćkom, svaki mesec padne po jedan vojni avion, i komšije se bune zbog prozora. Šalu na stranu, nema para ni za kerozin, a održavanje, a tek cena - prava sitnica... Do duše neće plaćati ministri i ostala boranija već ja koji sad imam 25 ima da radim za te avione dok ne napunim 75. Ne samo za avione koji su već sada - ako ne zastareli onda na korak od toga, već i za nikad završeni Koridor 10, mostove i ministarske limuzine, plate raznih birokrata i ulizica koji bleje po opštinama i raznim agencijama, fiktivnim ministarstvima, neprofitabilnim državnim firmama. Pa dokle to tako?

Sveta

pre 11 godina

Letacke sposobnosti su bile bitne za vreme partizankse eskadrile. Na zalost mi i zivimo josh u to vreme barem u glavama pa tako da ne vidimo uopste kako se danas ratuje. I bolje jer nema sta tu da trazimo ni sa ni bez migova.
Bitno je

1. Pronaci cilj na preko 150+ km
2. uspesno gadjati cilj na 100+ kilometara
3. sto pre doleteti od tacke A na tacku B da bi onda radio ono pod 2.
4. Kraj price

Smesna su prepecuvanja u nekim letackim sposobnostima jer je to danas nebitno dok je bitna nosivost, brzina i hi-tech elektronika sistema za nisanjeje kao i raketa kao i hi-tech za zastitu od raketa.

Aman ljudi probudite se i konacno dodjite u 2012 godinu.

Superhacker

pre 11 godina

Hm... Kada pričamo o 99, smešno je porediti avijaciju alijanse i SRJ... drugo, ne može se porediti avion (element sistema) sa sistemom avijacije. Ako uzmete 15 aviona F35 ili F22 koji su ultra super moderni avioni američke vojske i date ih Srbiji koja ima samo njih i po koji zemaljski radar i date joj da ratuje npr. sa Iranom (namerno autsajder vojna sila sa starijim sistemom borbene avijacije) koja ima razvijen awacs sistem, zatim različite vidove upotrebe vazduhoplovstva (ECM, Izviđanje, bombardovanje), veći broj vazduhoplova itd. jasno je ko će pobediti. Avion ne vredi bez sistema koji ga prati... šta ti vredi ako možeš nekoga da gađaš kamenom na 300 metara a on tebe na 50 ako on ima foru kako da ti pridje a da ga ne vidiš dok ti nije na 40 ili ako je u stanju da ti sa 500 veže ruke ili ti ukrade kamenje :) ? Drugo, odlika ovakvog sistema je funkcionisanje - jedan tip aviona izvidja-javlja, drugi ometa protivnika, treći služi kao mamac, četvrti drma po zemlji a 5ti ih štiti od vazdušnih ciljeva... a naši polete sa 15 aviona da nasumice gadjaju :) Došlo je vreme kad boj bije oružje sveto, dok srce u junaka i dalje igra ulogu ali mnogo manju, veću je dobio mozak... :)

Jester

pre 11 godina

@Racerx: Samo mogu da kazem da je od svega ovoga malo sta tacno! Prvo, mig29m ne postoji od 1990 godine vec je tad samo usaglasen plan za razvijanje ovog projekta (projekat je zavrsen 1995 godine ali nijedan primerak nije napravljen).Drugo, Mig29m je projekat namenjen iskljucivo izvozu i rusija ne poseduje nijedan avion M oznake vec K (mornaricka varijanta). Trece, Indija nije narucila mig29m nego smt..a te dve oznake se drasticno razlikuju. Samo je sirija narucila cini mi se 12 komada od kojih su 2 sastavljena i cije se funkcionisanje ispituje. Cetvrto, eurofighter nije lovac pete generacije vec 4++ i propustili ste da kazete da je DUPLO skuplji od mig29m. I na kraju peto, prijateljski savet..kad skupljate podatke sa wikipedije, nemojte te podatke preradjivati onako kako vama odgovara nego stvarno kakvi jesu.

dorccol

pre 11 godina

Ja bih kao uslov za komentar umesto ovih slova uveo test elementarnog znanja. Tako bi ovi sto kazu "a sto ce nam..." trebalo da odgovore na pitanje da li znaju da zemlje koje nemaju svoje PVO snage (ukljucujuci lovacku avijaciju), moraju da placaju drugima za tu "uslugu", Slovenci najbolje znaju koliko ih kosta italijanski "kisobran"... Opet ovi sto diskutuju na temu da li je bolji MiG ili neki "F" ili "gripen", trebali bi znati da je odnos cene jednog aviona u odnosu na cenu odrzavanja, delova i preobuke pilota 1:3, a piloti srpskog RV su vec obuceni za MiG 29, postoje i kapaciteti za sve stepene odrzavanja sem generalnog remonta... Ipak je slozicemo se vest razlog za komentar, ali je nesto znanja isto tako uslov...

nenad

pre 11 godina

Ne mogu da verujem sta sve ovde citam. jedan strucnjak pominje i 99. god i letove nasih migova od 30 min i obaranje. Decko, nijedan nas avion koji je tada poleteo nije bio potpuno tehnicki ispravan, svakom je falilo nesto, jednom cak i komunikacija sa zamljom. Sve i da nije brojcani odnos snaga bio 10:1, nasi opet ne bi nista mogli da urade. MIG-29 je savrsena letelica, kojojo se uz modernizaciju moze produziti operativna upotreba bar jos 20 god. Nove 21-ce sem izgleda nemaju gotovo nista zajednicko sa onim starim, od motora do opreme i naoruzanja. Dalje, mi imamo iskustva sa Mig-ovima prema tome kupovina svakog drugog je ogroman i nepotreban trosak.

Levu

pre 11 godina

Kao sto to obicno biva cim se pokrene diskusija o Vojsci Srbije, ucesnici iste ponovo dokazuju koliko su spremni da osude bez ikakvog poznavanja materije. Migovi 29M1/M2 Varijante su daleko superiornije od svojih "suparnickih aviona" iste generacije Ima daleko vece borbene kapacitete od F-15 F-16 i F/A-18 Americkih Aviona(ne zamajavajte se reklamama i filmovima nije Flota F-35ica osnova americke avijacije)Cak u mnogome i prevazilazi cuveni Eurofighter typhoon idite lepo i procitajte operative karakteristike gore navedenih i uporedite. Oni koji kukaju da kupujemo "stare" i "zastarele avione" bi mozda trebalo da znaju da Mig29M1/M2 varijanta nije Milkoyan MIG29"Fulcrum" vec mig-33 od skoro pod novom nomenklaturom. I za kraj svima onima koji kukaju da nasoj Vojsci ne trebaju novi avioni, nemate pojma o cemu pricate, i ako ne znate zbog cega drzavi trebaju Borbeni Avioni onda mi vas je stvarno zao.... Neka i treba im kupiti.. od jake vojske sva politika polazi....

Beli

pre 11 godina

I da imas para, ne mozes kupiti sta hoces. Mozda bi nama Amerikanci prodali prve verzije F-16 i to pod nepovoljnim uslovima. Kakvi crni F-18, pa to Ameri prodaju samo proverenim saveznicima.

Vivaldi

pre 11 godina

Gripen je najbolje resenje za zemlju kao sto je Srbija. Jevtin za odrzavanje, moze da uzleti za male staze koja ne mora da bude aerodromska pista. Treba mu 5 ljudi za odrzavanje (ja kad sam bio u vojsci, visecevni bacac raketa "plamen" je opsluzivalo 5 ljudi). Letelica je vrlo prakticna.
Gledate iz pogresne perspektive, nama ne treba avijacija za rat protiv NATO-a ili nekog treceg, vec prevashodno za kontrolu naseg vazdusnog prostora, zato sto ako nemamo nasu avijaciju moramo da iznajmimo tudju da bi obezbedjivali sopstveni vazdusni prostor. A to kosta lepe pare.

Kondor

pre 11 godina

Uopšte ne razumem zašto se pojavio ovaj članak sada? Koliko ja znam ta prezentacija je održana negde na jesen 2010 jer smo u januaru 2011 trebali da odlučimo šta ćemo da kupimo. Uz prezentaciju ruskih Migova negde u isto vreme prezentovani su i eurofajteri, američki F 16 i F 18 kao i kineski J-10 i JF-17. Sećam se da smo se svi čudili što šveđani nisu prezentovali svog Gripena.
Ništa nije odlučeno jer kolko sam ja shvatio problem je u tome što nemamo para da kupimo bilo šta. Možda se ovaj tekst pojavio zato što Rusi hoće nešto da nam poklone :)))).

Aleksandar

pre 11 godina

za (George, 28. jun 2012 09:44)

Za slučaj sukoba Rusija vs Razvijeni Svet (što bi samo najveća budala poželela), uz sve saveznike, ne bi nikome nikakvi avioni pomogli, već bi pritisli dugme za lansiranje nuklearnih projektila.

A za avion B-2, koji pominjete, da poleti i dođe do Moskve najkraćim putem (preko Arktika) mu treba 11 sati, a od toga 4.200km mora da leti preko teritorije Rusije (koja isto ima vojne satelite, radare i sisteme PVO).