Petak, 01.06.2012.

11:46

NBS: Vlada i mere ili dižemo kamatu

Trenutni pritisci na slabljenje dinara prema evru pokazaće se privremenim ukoliko nova vlada brzo bude primenila valjane mere fiskalne konsolidacije.

Izvor: Tanjug

NBS: Vlada i mere ili dižemo kamatu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

Boki

pre 11 godina

@(samo aktivno, 1. jun 2012 13:24)
Potpisujem, uz jednu opasku. Investiciona potrosnja ima smisla samo ako ce biti produktivna. Ako slupate 400 mil u jedan most na adi tesko da imate produktivnu investicionu potrosnju. Nadalje , potrebno je da u investicionoj potrosnji bude angazovana domaca operativa i radna snaga u suprotnom efekat je neopravdavajuci a vrlo verovatno i negativan bez obzira na eventualnu profitabilnost takve investicije. Sve to neko treba jasno i glasno da kaze ovom narodu. Put u Evropsku Uniju je za ovakvu Srbiju put u ambis. Moramo nauciti da se drukcije ponasamo, moramo potpuno restrukturirati citavu drzavu pa tek onda mozemo na "evropski put", a da to bude odrzivo i izvesno "putovanje". Sve ostalo je avanturizam.

Milan

pre 11 godina

Upravo je Markovic prosle godine u maju najavio slabljenje dinara,tada je euro vredeo 97 dinara ,da NBs pocinje da kupuje 40 miliona eura i da snizava referentnu kamatnu stopu i kako je ona stalno niza sa 12, 5 na 9,5% tako je i dinar oslabio od maja prosle godine oslabio za frapantnih 20% Sve je to NBS znala da ce se desiti,a danas za pad dinara ne okrivljuje sebe nego uvek neke druge faktore.Prisustvujemo divljackom slabljenju dinara u reziji same NBS,,koja obmanjuje svesno javnost, cak su i vise od 2 milijarde eura konvertovane u dinare od pocetka godine,a dinar oslabio sa decembarskih 100 na sutrasnjih ‚118 za euro? Kome je smetala stabilnost i finansijskog sistema sa kursom oko 100 dinara za euro koji smo imali prosle godien i referentnom stopom od 10 do 11%, samo sa tom stopom se mogu privuci investitori, sa ovom stopom i ovim kursom niko normalan nece kupovati din. zapise kojima se finansira deficit budzeta. Znaci hitno podici stopu i ojacati dianr na maksimum 105 dinara za euro. ostane li ovaj kurs od 118 i vise i ova stopa, zemlja ide u provaliju, sa sve visim javnim dugom, nece biti nikakvih investicija dobicemo samno nove vise cene,a prezaduzena i privreda i gradjani se vode u stromorom.Taj opasan lobi koji je namerno plasirao pricu da je u nasem slucaju visoko zavisno uvozne zemlje spas za privredu slab dinar,se mora izolovati i nedati im vise prostor u svim medijima, jer su placeni od tajkuna, koji zele da zemlju vrate u 90-te godine sa bezvrednim dinarom.

Boli glava

pre 11 godina

Imamo razlicite opcije za predstojecu migrenu:
1. kurs dinara da dodje na realnu vrednost kolika god da je... bolece glava sve direktno ili indirektno, nas same ako smo uzeli kredite ili nas kao radnike u firmama koje su uzele kredite
2. prodajemo evre dokle god mozemo, zaduzimo se dok nam daju, a onda sve nas i nasu decu, unuke boli glava
3. poveca se referentna kamatna stopa, pa privrednike boli glava, zaposleni dobiju otkaze, pa onda nas opet sve boli glava
4. drzava sredi sve sto treba da uradi,smanji korupciju, poveca pdv, limitira zarade, smanji potrosnju... opet sve nas boli glava

Sigurno ce nas boleti glava, samo je pitanje koliko dugo i koja ce jacina biti.

miki

pre 11 godina

Ovo uprevodu znaci da NBS planira da oporezivanjem privrede brani kurs sto ce dovesti do joz vece katastrofe kroz rast nezaposlenosti pad kupovne moci i rast nezaposlenosti. Jednostavno shvatite kurs dinara je nerealan i alternative njegovom dolasku na realan nivo nema. Carobni stapic ne postoji.

Vuk

pre 11 godina

Dizanje referentne kamatne stope je najbolji način da se spreči inflacija, jer posle skoka EUR na 120 (a možda i više) će krenuti anarhija u cenama (piramidalno - mi kao fizička lica plaćamo paprenu cenu što kotrljamo kamenje na dnu piramide). Samo je pitanje za koliko će biti pametni da podignu ref kaaktnu stopu da ne bi ugrozili izvoz kome odgovara rast kurs EUR... Ovo što rade sa prodajom deviznih rezervi je smešno jer ne može šok terapija da ima efekat već 10 dana (a i duže u perspektivi, jer mi smo kao država već klinički mrtvi!!) tako da mislim da i oni ne znaju šta će. Neće doći do rasta kamatne stope u bankama (ako ne budu povećali drastično referentnu) jer su banke već u dobrom plusu (barem one veće) i neće povećavati kamatne stope da ne bi izgubile klijentelu... Ostaje samo dobro pitanje šta će biti kad podignu pdv i ograniče plate u javnom sektoru (bolje da su višak "partijskih drugara "otpustili) i kad inflacija onda zakuca na svačija vrata - mada i to očekujem tek na jesen kada nam zamažu oči sa novom vladom i njenim "velikim" planovima za očuvanjem svetske privrede!!!

Ševarice

pre 11 godina

Ko sme da se kladi da će evro do kraja godine biti 220 dinara. Ja sam uzeo dinarski kredit pre tri godine za izgradnju stambene zgrade, a novac zarađujem u švajcarcima, pa bih ovom prilikom da se zahvalim NBS.

neko2

pre 11 godina

Povecanje referentne kamatne stope = smrt i preostale srpske privrede, a poznato je sta onda sledi. Sta ce drzavni vrh uraditi sledece godine i one tamo? Kad opet dodjemo u ovu situaciju sa jos vecom referentnom kamatnom stopom? Ne znam zasto je viceguverner izasao sa ovom izjavom, sad ce eksperti Bajatovic i Krkobabic da objasne da je to najbolje resenje, jer ce onda penzije i plate u javnom sektoru ostati stabilne ili cak porasti. Samo ne znam do kada!

Bitno da je njima manje lose, nego komsiji. Stvarno ne mogu da razumem vise ni te penzionere, ni ljude u javnom sektoru. Pa valjda su oni dali ovih 15% SPS koaliciji. Stvarno ne znam ko je drugi mogao.

Ja

pre 11 godina

Dizanje referentne stope je očigledno jedini način da se spreči divljanje kursa. Pošro se od vlade očigledno ne može očekivati štednja koja bi zaustavila pad dinara, izgleda da NBS nažalost nema izbora

Sid

pre 11 godina

Nastupa opste ludilo 1, 2 3 SAD!

Vlada iduce nedelje i hitne mere! a prva mera ukidanje uredbe/zakona o legalnim uterivacima, siromasne ce unistiti i to je nehumano u momentu kada je drzava odgovorna za njihovo stanje! Nehuman zakon/uredba koja ce DS oterati na marginu na sledecim izborima o ostalim merama koje vlada mora d apreduzme ne trebam da pisem jer su suvise jasne u jednoj reci, rigorozna fiskalna politika.

neko

pre 11 godina

NBS ima referentnu kamatnu stopu 9,5%, a recimo u Hrvatskoj je 7%, dok je u Rumuniji 5,25%, u Poljskoj 4,75%, a u Bugarskoj neverovatnih 0,14%. U Evrozoni i Kanadi je 1%, u Britaniji 0,5%, u Americi 0,25%, u Japanu 0,1%, u Svajcarskoj prakticno 0%. Ova stopa smanjuje mogucnost kreditiranja privrede i samim tim smanjuje inflaciju i pre svega jaca kurs, ali su dugorocne posledice katastrofalne. Na taj nacin se smanjuju investicije zarad odrzavanja finansijske stabilnosti. Dakle, zbog nenormalne drzavne potrosnje kod nas se privredi ne da dise, a onda ce da dodje neki pametnjakovic i da kaze da bi nam bilo bolje da imamo jacu privredu. Stavite referentnu kamatnu stopu 3%, a pre toga velikim smanjenjem drzavnih rashoda obezbedite stabilnost kursa i nisku inflaciju, pa da vidite. I tako 10 godina. Samo tako ce doci do dinarizacije i do rasta privrede, zaposlenosti i stabilnosti ove zemlje. Pitate se kako Hrvatska ima stabilan kurs, pa tako sto ima turizam, tako sto ima more, ali i pored toga vidi se da im ta politika visoke referentne kamatne stope i visoke inflacije nije donela nista dobro. Visoka nezaposlenost i krah privrede je posledica upravo ovakve politike.
A sa druge strane imate Bugarsku sa niskim platama, ali sa niskom nezaposlenoscu. I to sa zaposlenoscu u privredi, a ne administraciji. Sa niskim porezima i sa izuzetno niskom kamatnom stopom. Zato ce Bugarska za 10 godina biti daleko ispred nas, ali i ispred Hrvatske, koja ima ogromnu prednost zbog svog mora.

Vidoviti guverner

pre 11 godina

Fiskalna konsolidacija, intenzivna intervencija,restriktivnost monetarne politike,dinarizacija finansiskog sistema......sta bre ovaj naprica, sve strucnjak do strucnjaka, a evo ja sam vidovit, sutra i prekosutra i tako nadalje cucete na vestima: Danas je dinar dostigao rekordnu nisku vrednost u odnosu na evro! Pa vi vidite ko je ovde strucnjak ja ili ovaj intenzivno konsolidovan i restriktivan gospodin!

milan

pre 11 godina

rekao bih da je stvar prosta iako neki navodno ekonomisti prave maglu i pricaju gluposti.naime vlada stampa novac kako bi placala penzije.socialu. zarade drzavnim cinovnicima.i ostalim korisnicima budjeta.samo i tome dodje kraj.treba otvoreno reci da je drzava bankrotirala.sto se imalo prodalo se pojelo i popilo.otislo u djepove politicara i biznismena ovo malo bede isisavaju strane kompanije i novac odnose u svoje drzave

samo aktivno

pre 11 godina

Slazem se, ali treba jasno reci da veca referentna kamatna stopa gusi privredu i prakticno znaci novi pad GDP-a. A novi pad GDP-a znaci manje prihode uz vecu kamatu koju NBS mora da plati, samim tim za godinu dana to znaci novu devalvaciju uz mnogo vecu nezaposlenost i novi pad privrede. Dakle, sve u svemu katastrofa. Da li su Bajatovic i Krkobabic svesni sta rade? Da li je moguce da malo ljudi u ovoj zemlji shvata da su krivci oni koji zabijaju glavu u pesak? On covek (Bajatovic) resio da se igra sa drzavnim parama i da "investira" u raznorazne firme. Tako sto ce drzava da plati investicije, a oni ce imati da isplate plate. I to verovatno samo neto. A gde je ostatak? E to ti ne mogu reci, moras sam da pogodis. Osim toga o kakvoj organizaciji, o kakvom radu mozemo govoriti u takvoj i slicnim firmama. Jos jednom, hitno smanjenje rashoda ili odosmo... Osim toga, hitna promena rashoda ka investicijama. Covek je cuo negde da je investiciona potrosnja potrebno da se poveca i gura tu pricu. Ma sve je to tacno, ali gospodine Bajatovicu, od kada su penzije investiciona potrosnja? Od kada su plate u administraciji investiciona potrosnja? I trece pitanje, da ne bude previse, odakle bre da investiramo, kad nemamo dovoljno ni da pokrijemo plate i penzije? I za to se zaduzujemo. Kako da zdrava privreda krene kad je stalno izrabljujete?

sava

pre 11 godina

Dizanjem referentne kamatne stope se direktno gusi i ubija izvoz Srbije. Dizanjem te stope se direktno hrani zapadnjacka industrija i banke.

neko

pre 11 godina

NBS ima referentnu kamatnu stopu 9,5%, a recimo u Hrvatskoj je 7%, dok je u Rumuniji 5,25%, u Poljskoj 4,75%, a u Bugarskoj neverovatnih 0,14%. U Evrozoni i Kanadi je 1%, u Britaniji 0,5%, u Americi 0,25%, u Japanu 0,1%, u Svajcarskoj prakticno 0%. Ova stopa smanjuje mogucnost kreditiranja privrede i samim tim smanjuje inflaciju i pre svega jaca kurs, ali su dugorocne posledice katastrofalne. Na taj nacin se smanjuju investicije zarad odrzavanja finansijske stabilnosti. Dakle, zbog nenormalne drzavne potrosnje kod nas se privredi ne da dise, a onda ce da dodje neki pametnjakovic i da kaze da bi nam bilo bolje da imamo jacu privredu. Stavite referentnu kamatnu stopu 3%, a pre toga velikim smanjenjem drzavnih rashoda obezbedite stabilnost kursa i nisku inflaciju, pa da vidite. I tako 10 godina. Samo tako ce doci do dinarizacije i do rasta privrede, zaposlenosti i stabilnosti ove zemlje. Pitate se kako Hrvatska ima stabilan kurs, pa tako sto ima turizam, tako sto ima more, ali i pored toga vidi se da im ta politika visoke referentne kamatne stope i visoke inflacije nije donela nista dobro. Visoka nezaposlenost i krah privrede je posledica upravo ovakve politike.
A sa druge strane imate Bugarsku sa niskim platama, ali sa niskom nezaposlenoscu. I to sa zaposlenoscu u privredi, a ne administraciji. Sa niskim porezima i sa izuzetno niskom kamatnom stopom. Zato ce Bugarska za 10 godina biti daleko ispred nas, ali i ispred Hrvatske, koja ima ogromnu prednost zbog svog mora.

sava

pre 11 godina

Dizanjem referentne kamatne stope se direktno gusi i ubija izvoz Srbije. Dizanjem te stope se direktno hrani zapadnjacka industrija i banke.

neko2

pre 11 godina

Povecanje referentne kamatne stope = smrt i preostale srpske privrede, a poznato je sta onda sledi. Sta ce drzavni vrh uraditi sledece godine i one tamo? Kad opet dodjemo u ovu situaciju sa jos vecom referentnom kamatnom stopom? Ne znam zasto je viceguverner izasao sa ovom izjavom, sad ce eksperti Bajatovic i Krkobabic da objasne da je to najbolje resenje, jer ce onda penzije i plate u javnom sektoru ostati stabilne ili cak porasti. Samo ne znam do kada!

Bitno da je njima manje lose, nego komsiji. Stvarno ne mogu da razumem vise ni te penzionere, ni ljude u javnom sektoru. Pa valjda su oni dali ovih 15% SPS koaliciji. Stvarno ne znam ko je drugi mogao.

milan

pre 11 godina

rekao bih da je stvar prosta iako neki navodno ekonomisti prave maglu i pricaju gluposti.naime vlada stampa novac kako bi placala penzije.socialu. zarade drzavnim cinovnicima.i ostalim korisnicima budjeta.samo i tome dodje kraj.treba otvoreno reci da je drzava bankrotirala.sto se imalo prodalo se pojelo i popilo.otislo u djepove politicara i biznismena ovo malo bede isisavaju strane kompanije i novac odnose u svoje drzave

Vidoviti guverner

pre 11 godina

Fiskalna konsolidacija, intenzivna intervencija,restriktivnost monetarne politike,dinarizacija finansiskog sistema......sta bre ovaj naprica, sve strucnjak do strucnjaka, a evo ja sam vidovit, sutra i prekosutra i tako nadalje cucete na vestima: Danas je dinar dostigao rekordnu nisku vrednost u odnosu na evro! Pa vi vidite ko je ovde strucnjak ja ili ovaj intenzivno konsolidovan i restriktivan gospodin!

Sid

pre 11 godina

Nastupa opste ludilo 1, 2 3 SAD!

Vlada iduce nedelje i hitne mere! a prva mera ukidanje uredbe/zakona o legalnim uterivacima, siromasne ce unistiti i to je nehumano u momentu kada je drzava odgovorna za njihovo stanje! Nehuman zakon/uredba koja ce DS oterati na marginu na sledecim izborima o ostalim merama koje vlada mora d apreduzme ne trebam da pisem jer su suvise jasne u jednoj reci, rigorozna fiskalna politika.

Vuk

pre 11 godina

Dizanje referentne kamatne stope je najbolji način da se spreči inflacija, jer posle skoka EUR na 120 (a možda i više) će krenuti anarhija u cenama (piramidalno - mi kao fizička lica plaćamo paprenu cenu što kotrljamo kamenje na dnu piramide). Samo je pitanje za koliko će biti pametni da podignu ref kaaktnu stopu da ne bi ugrozili izvoz kome odgovara rast kurs EUR... Ovo što rade sa prodajom deviznih rezervi je smešno jer ne može šok terapija da ima efekat već 10 dana (a i duže u perspektivi, jer mi smo kao država već klinički mrtvi!!) tako da mislim da i oni ne znaju šta će. Neće doći do rasta kamatne stope u bankama (ako ne budu povećali drastično referentnu) jer su banke već u dobrom plusu (barem one veće) i neće povećavati kamatne stope da ne bi izgubile klijentelu... Ostaje samo dobro pitanje šta će biti kad podignu pdv i ograniče plate u javnom sektoru (bolje da su višak "partijskih drugara "otpustili) i kad inflacija onda zakuca na svačija vrata - mada i to očekujem tek na jesen kada nam zamažu oči sa novom vladom i njenim "velikim" planovima za očuvanjem svetske privrede!!!

Ševarice

pre 11 godina

Ko sme da se kladi da će evro do kraja godine biti 220 dinara. Ja sam uzeo dinarski kredit pre tri godine za izgradnju stambene zgrade, a novac zarađujem u švajcarcima, pa bih ovom prilikom da se zahvalim NBS.

Ja

pre 11 godina

Dizanje referentne stope je očigledno jedini način da se spreči divljanje kursa. Pošro se od vlade očigledno ne može očekivati štednja koja bi zaustavila pad dinara, izgleda da NBS nažalost nema izbora

miki

pre 11 godina

Ovo uprevodu znaci da NBS planira da oporezivanjem privrede brani kurs sto ce dovesti do joz vece katastrofe kroz rast nezaposlenosti pad kupovne moci i rast nezaposlenosti. Jednostavno shvatite kurs dinara je nerealan i alternative njegovom dolasku na realan nivo nema. Carobni stapic ne postoji.

Boli glava

pre 11 godina

Imamo razlicite opcije za predstojecu migrenu:
1. kurs dinara da dodje na realnu vrednost kolika god da je... bolece glava sve direktno ili indirektno, nas same ako smo uzeli kredite ili nas kao radnike u firmama koje su uzele kredite
2. prodajemo evre dokle god mozemo, zaduzimo se dok nam daju, a onda sve nas i nasu decu, unuke boli glava
3. poveca se referentna kamatna stopa, pa privrednike boli glava, zaposleni dobiju otkaze, pa onda nas opet sve boli glava
4. drzava sredi sve sto treba da uradi,smanji korupciju, poveca pdv, limitira zarade, smanji potrosnju... opet sve nas boli glava

Sigurno ce nas boleti glava, samo je pitanje koliko dugo i koja ce jacina biti.

Milan

pre 11 godina

Upravo je Markovic prosle godine u maju najavio slabljenje dinara,tada je euro vredeo 97 dinara ,da NBs pocinje da kupuje 40 miliona eura i da snizava referentnu kamatnu stopu i kako je ona stalno niza sa 12, 5 na 9,5% tako je i dinar oslabio od maja prosle godine oslabio za frapantnih 20% Sve je to NBS znala da ce se desiti,a danas za pad dinara ne okrivljuje sebe nego uvek neke druge faktore.Prisustvujemo divljackom slabljenju dinara u reziji same NBS,,koja obmanjuje svesno javnost, cak su i vise od 2 milijarde eura konvertovane u dinare od pocetka godine,a dinar oslabio sa decembarskih 100 na sutrasnjih ‚118 za euro? Kome je smetala stabilnost i finansijskog sistema sa kursom oko 100 dinara za euro koji smo imali prosle godien i referentnom stopom od 10 do 11%, samo sa tom stopom se mogu privuci investitori, sa ovom stopom i ovim kursom niko normalan nece kupovati din. zapise kojima se finansira deficit budzeta. Znaci hitno podici stopu i ojacati dianr na maksimum 105 dinara za euro. ostane li ovaj kurs od 118 i vise i ova stopa, zemlja ide u provaliju, sa sve visim javnim dugom, nece biti nikakvih investicija dobicemo samno nove vise cene,a prezaduzena i privreda i gradjani se vode u stromorom.Taj opasan lobi koji je namerno plasirao pricu da je u nasem slucaju visoko zavisno uvozne zemlje spas za privredu slab dinar,se mora izolovati i nedati im vise prostor u svim medijima, jer su placeni od tajkuna, koji zele da zemlju vrate u 90-te godine sa bezvrednim dinarom.

samo aktivno

pre 11 godina

Slazem se, ali treba jasno reci da veca referentna kamatna stopa gusi privredu i prakticno znaci novi pad GDP-a. A novi pad GDP-a znaci manje prihode uz vecu kamatu koju NBS mora da plati, samim tim za godinu dana to znaci novu devalvaciju uz mnogo vecu nezaposlenost i novi pad privrede. Dakle, sve u svemu katastrofa. Da li su Bajatovic i Krkobabic svesni sta rade? Da li je moguce da malo ljudi u ovoj zemlji shvata da su krivci oni koji zabijaju glavu u pesak? On covek (Bajatovic) resio da se igra sa drzavnim parama i da "investira" u raznorazne firme. Tako sto ce drzava da plati investicije, a oni ce imati da isplate plate. I to verovatno samo neto. A gde je ostatak? E to ti ne mogu reci, moras sam da pogodis. Osim toga o kakvoj organizaciji, o kakvom radu mozemo govoriti u takvoj i slicnim firmama. Jos jednom, hitno smanjenje rashoda ili odosmo... Osim toga, hitna promena rashoda ka investicijama. Covek je cuo negde da je investiciona potrosnja potrebno da se poveca i gura tu pricu. Ma sve je to tacno, ali gospodine Bajatovicu, od kada su penzije investiciona potrosnja? Od kada su plate u administraciji investiciona potrosnja? I trece pitanje, da ne bude previse, odakle bre da investiramo, kad nemamo dovoljno ni da pokrijemo plate i penzije? I za to se zaduzujemo. Kako da zdrava privreda krene kad je stalno izrabljujete?

Boki

pre 11 godina

@(samo aktivno, 1. jun 2012 13:24)
Potpisujem, uz jednu opasku. Investiciona potrosnja ima smisla samo ako ce biti produktivna. Ako slupate 400 mil u jedan most na adi tesko da imate produktivnu investicionu potrosnju. Nadalje , potrebno je da u investicionoj potrosnji bude angazovana domaca operativa i radna snaga u suprotnom efekat je neopravdavajuci a vrlo verovatno i negativan bez obzira na eventualnu profitabilnost takve investicije. Sve to neko treba jasno i glasno da kaze ovom narodu. Put u Evropsku Uniju je za ovakvu Srbiju put u ambis. Moramo nauciti da se drukcije ponasamo, moramo potpuno restrukturirati citavu drzavu pa tek onda mozemo na "evropski put", a da to bude odrzivo i izvesno "putovanje". Sve ostalo je avanturizam.

sava

pre 11 godina

Dizanjem referentne kamatne stope se direktno gusi i ubija izvoz Srbije. Dizanjem te stope se direktno hrani zapadnjacka industrija i banke.

Sid

pre 11 godina

Nastupa opste ludilo 1, 2 3 SAD!

Vlada iduce nedelje i hitne mere! a prva mera ukidanje uredbe/zakona o legalnim uterivacima, siromasne ce unistiti i to je nehumano u momentu kada je drzava odgovorna za njihovo stanje! Nehuman zakon/uredba koja ce DS oterati na marginu na sledecim izborima o ostalim merama koje vlada mora d apreduzme ne trebam da pisem jer su suvise jasne u jednoj reci, rigorozna fiskalna politika.

Ševarice

pre 11 godina

Ko sme da se kladi da će evro do kraja godine biti 220 dinara. Ja sam uzeo dinarski kredit pre tri godine za izgradnju stambene zgrade, a novac zarađujem u švajcarcima, pa bih ovom prilikom da se zahvalim NBS.

Vidoviti guverner

pre 11 godina

Fiskalna konsolidacija, intenzivna intervencija,restriktivnost monetarne politike,dinarizacija finansiskog sistema......sta bre ovaj naprica, sve strucnjak do strucnjaka, a evo ja sam vidovit, sutra i prekosutra i tako nadalje cucete na vestima: Danas je dinar dostigao rekordnu nisku vrednost u odnosu na evro! Pa vi vidite ko je ovde strucnjak ja ili ovaj intenzivno konsolidovan i restriktivan gospodin!

Milan

pre 11 godina

Upravo je Markovic prosle godine u maju najavio slabljenje dinara,tada je euro vredeo 97 dinara ,da NBs pocinje da kupuje 40 miliona eura i da snizava referentnu kamatnu stopu i kako je ona stalno niza sa 12, 5 na 9,5% tako je i dinar oslabio od maja prosle godine oslabio za frapantnih 20% Sve je to NBS znala da ce se desiti,a danas za pad dinara ne okrivljuje sebe nego uvek neke druge faktore.Prisustvujemo divljackom slabljenju dinara u reziji same NBS,,koja obmanjuje svesno javnost, cak su i vise od 2 milijarde eura konvertovane u dinare od pocetka godine,a dinar oslabio sa decembarskih 100 na sutrasnjih ‚118 za euro? Kome je smetala stabilnost i finansijskog sistema sa kursom oko 100 dinara za euro koji smo imali prosle godien i referentnom stopom od 10 do 11%, samo sa tom stopom se mogu privuci investitori, sa ovom stopom i ovim kursom niko normalan nece kupovati din. zapise kojima se finansira deficit budzeta. Znaci hitno podici stopu i ojacati dianr na maksimum 105 dinara za euro. ostane li ovaj kurs od 118 i vise i ova stopa, zemlja ide u provaliju, sa sve visim javnim dugom, nece biti nikakvih investicija dobicemo samno nove vise cene,a prezaduzena i privreda i gradjani se vode u stromorom.Taj opasan lobi koji je namerno plasirao pricu da je u nasem slucaju visoko zavisno uvozne zemlje spas za privredu slab dinar,se mora izolovati i nedati im vise prostor u svim medijima, jer su placeni od tajkuna, koji zele da zemlju vrate u 90-te godine sa bezvrednim dinarom.

milan

pre 11 godina

rekao bih da je stvar prosta iako neki navodno ekonomisti prave maglu i pricaju gluposti.naime vlada stampa novac kako bi placala penzije.socialu. zarade drzavnim cinovnicima.i ostalim korisnicima budjeta.samo i tome dodje kraj.treba otvoreno reci da je drzava bankrotirala.sto se imalo prodalo se pojelo i popilo.otislo u djepove politicara i biznismena ovo malo bede isisavaju strane kompanije i novac odnose u svoje drzave

neko2

pre 11 godina

Povecanje referentne kamatne stope = smrt i preostale srpske privrede, a poznato je sta onda sledi. Sta ce drzavni vrh uraditi sledece godine i one tamo? Kad opet dodjemo u ovu situaciju sa jos vecom referentnom kamatnom stopom? Ne znam zasto je viceguverner izasao sa ovom izjavom, sad ce eksperti Bajatovic i Krkobabic da objasne da je to najbolje resenje, jer ce onda penzije i plate u javnom sektoru ostati stabilne ili cak porasti. Samo ne znam do kada!

Bitno da je njima manje lose, nego komsiji. Stvarno ne mogu da razumem vise ni te penzionere, ni ljude u javnom sektoru. Pa valjda su oni dali ovih 15% SPS koaliciji. Stvarno ne znam ko je drugi mogao.

Vuk

pre 11 godina

Dizanje referentne kamatne stope je najbolji način da se spreči inflacija, jer posle skoka EUR na 120 (a možda i više) će krenuti anarhija u cenama (piramidalno - mi kao fizička lica plaćamo paprenu cenu što kotrljamo kamenje na dnu piramide). Samo je pitanje za koliko će biti pametni da podignu ref kaaktnu stopu da ne bi ugrozili izvoz kome odgovara rast kurs EUR... Ovo što rade sa prodajom deviznih rezervi je smešno jer ne može šok terapija da ima efekat već 10 dana (a i duže u perspektivi, jer mi smo kao država već klinički mrtvi!!) tako da mislim da i oni ne znaju šta će. Neće doći do rasta kamatne stope u bankama (ako ne budu povećali drastično referentnu) jer su banke već u dobrom plusu (barem one veće) i neće povećavati kamatne stope da ne bi izgubile klijentelu... Ostaje samo dobro pitanje šta će biti kad podignu pdv i ograniče plate u javnom sektoru (bolje da su višak "partijskih drugara "otpustili) i kad inflacija onda zakuca na svačija vrata - mada i to očekujem tek na jesen kada nam zamažu oči sa novom vladom i njenim "velikim" planovima za očuvanjem svetske privrede!!!

Ja

pre 11 godina

Dizanje referentne stope je očigledno jedini način da se spreči divljanje kursa. Pošro se od vlade očigledno ne može očekivati štednja koja bi zaustavila pad dinara, izgleda da NBS nažalost nema izbora

miki

pre 11 godina

Ovo uprevodu znaci da NBS planira da oporezivanjem privrede brani kurs sto ce dovesti do joz vece katastrofe kroz rast nezaposlenosti pad kupovne moci i rast nezaposlenosti. Jednostavno shvatite kurs dinara je nerealan i alternative njegovom dolasku na realan nivo nema. Carobni stapic ne postoji.

neko

pre 11 godina

NBS ima referentnu kamatnu stopu 9,5%, a recimo u Hrvatskoj je 7%, dok je u Rumuniji 5,25%, u Poljskoj 4,75%, a u Bugarskoj neverovatnih 0,14%. U Evrozoni i Kanadi je 1%, u Britaniji 0,5%, u Americi 0,25%, u Japanu 0,1%, u Svajcarskoj prakticno 0%. Ova stopa smanjuje mogucnost kreditiranja privrede i samim tim smanjuje inflaciju i pre svega jaca kurs, ali su dugorocne posledice katastrofalne. Na taj nacin se smanjuju investicije zarad odrzavanja finansijske stabilnosti. Dakle, zbog nenormalne drzavne potrosnje kod nas se privredi ne da dise, a onda ce da dodje neki pametnjakovic i da kaze da bi nam bilo bolje da imamo jacu privredu. Stavite referentnu kamatnu stopu 3%, a pre toga velikim smanjenjem drzavnih rashoda obezbedite stabilnost kursa i nisku inflaciju, pa da vidite. I tako 10 godina. Samo tako ce doci do dinarizacije i do rasta privrede, zaposlenosti i stabilnosti ove zemlje. Pitate se kako Hrvatska ima stabilan kurs, pa tako sto ima turizam, tako sto ima more, ali i pored toga vidi se da im ta politika visoke referentne kamatne stope i visoke inflacije nije donela nista dobro. Visoka nezaposlenost i krah privrede je posledica upravo ovakve politike.
A sa druge strane imate Bugarsku sa niskim platama, ali sa niskom nezaposlenoscu. I to sa zaposlenoscu u privredi, a ne administraciji. Sa niskim porezima i sa izuzetno niskom kamatnom stopom. Zato ce Bugarska za 10 godina biti daleko ispred nas, ali i ispred Hrvatske, koja ima ogromnu prednost zbog svog mora.

samo aktivno

pre 11 godina

Slazem se, ali treba jasno reci da veca referentna kamatna stopa gusi privredu i prakticno znaci novi pad GDP-a. A novi pad GDP-a znaci manje prihode uz vecu kamatu koju NBS mora da plati, samim tim za godinu dana to znaci novu devalvaciju uz mnogo vecu nezaposlenost i novi pad privrede. Dakle, sve u svemu katastrofa. Da li su Bajatovic i Krkobabic svesni sta rade? Da li je moguce da malo ljudi u ovoj zemlji shvata da su krivci oni koji zabijaju glavu u pesak? On covek (Bajatovic) resio da se igra sa drzavnim parama i da "investira" u raznorazne firme. Tako sto ce drzava da plati investicije, a oni ce imati da isplate plate. I to verovatno samo neto. A gde je ostatak? E to ti ne mogu reci, moras sam da pogodis. Osim toga o kakvoj organizaciji, o kakvom radu mozemo govoriti u takvoj i slicnim firmama. Jos jednom, hitno smanjenje rashoda ili odosmo... Osim toga, hitna promena rashoda ka investicijama. Covek je cuo negde da je investiciona potrosnja potrebno da se poveca i gura tu pricu. Ma sve je to tacno, ali gospodine Bajatovicu, od kada su penzije investiciona potrosnja? Od kada su plate u administraciji investiciona potrosnja? I trece pitanje, da ne bude previse, odakle bre da investiramo, kad nemamo dovoljno ni da pokrijemo plate i penzije? I za to se zaduzujemo. Kako da zdrava privreda krene kad je stalno izrabljujete?

Boli glava

pre 11 godina

Imamo razlicite opcije za predstojecu migrenu:
1. kurs dinara da dodje na realnu vrednost kolika god da je... bolece glava sve direktno ili indirektno, nas same ako smo uzeli kredite ili nas kao radnike u firmama koje su uzele kredite
2. prodajemo evre dokle god mozemo, zaduzimo se dok nam daju, a onda sve nas i nasu decu, unuke boli glava
3. poveca se referentna kamatna stopa, pa privrednike boli glava, zaposleni dobiju otkaze, pa onda nas opet sve boli glava
4. drzava sredi sve sto treba da uradi,smanji korupciju, poveca pdv, limitira zarade, smanji potrosnju... opet sve nas boli glava

Sigurno ce nas boleti glava, samo je pitanje koliko dugo i koja ce jacina biti.

Boki

pre 11 godina

@(samo aktivno, 1. jun 2012 13:24)
Potpisujem, uz jednu opasku. Investiciona potrosnja ima smisla samo ako ce biti produktivna. Ako slupate 400 mil u jedan most na adi tesko da imate produktivnu investicionu potrosnju. Nadalje , potrebno je da u investicionoj potrosnji bude angazovana domaca operativa i radna snaga u suprotnom efekat je neopravdavajuci a vrlo verovatno i negativan bez obzira na eventualnu profitabilnost takve investicije. Sve to neko treba jasno i glasno da kaze ovom narodu. Put u Evropsku Uniju je za ovakvu Srbiju put u ambis. Moramo nauciti da se drukcije ponasamo, moramo potpuno restrukturirati citavu drzavu pa tek onda mozemo na "evropski put", a da to bude odrzivo i izvesno "putovanje". Sve ostalo je avanturizam.