Utorak, 27.03.2012.

00:57

Srbija nije zalupila vrata Rusiji

Svaka investicija je dobrodošla. Uopšte nije bitno odakle dolazi, kaže Milivoje Mihajlović, šef vladine kancelarije za saradnju s medijima.

Izvor: Politika

Srbija nije zalupila vrata Rusiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Timocanin

pre 12 godina

@Anastas Branica

Vex (vidi malo ispod tvog komentara) je dao odgovor umesto mene.
Nemam sta da se pravdam, znam da sam u pravu.

Filip

pre 12 godina

Koliko se secam,
a mora da ima crno na belo,pre 4 godine,kada je napravljen ugovor sa rusima, NIS i juzni tok za 400 miliona.


Juznog toka nema ni na papiru.
Jos i ako ga kao bude,mi moramo placati izgradnju juznog toka?!

O rusima,dosta.
Napolje sa njima i zavarite ta vrata!

Jovan

pre 12 godina

Prosecan domaci rusofil ne prihvata nikakvo normalno , racionalno i ljudsko objasnjenje . Za njega je 2 + 2 oduvek bilo jednako 5 , bela boja za njega je uvek crna dok je neposten po njegovoj logici poimanja uvek bio i ostace posten .

Del

pre 12 godina

Neverovati su ovi komentari da Rusima treba zalupiti vrata,zašto?Naš narod doživljava Ruski narod(ne političare)kao prijateljski i to tako treba da ostane,ali samo od prijateljstva se ne živi.Nismo mi krivi što nema ruskih investicija u Srbiji ili bilo gde,za to su krivi isključivo oni sami.Ima ih 250 miliona,imaju ogromnu zemlju,a nisu u stanju da proizvedu namirnice za osnovne svoje potrebe već skoro sve uvoze i onda su im drugi krivi,a uz to još odbijaju da prihvate demokratske procese kao i svi ostali slovenski narodi već vode politiku iz prve polovine prošlog veka pa onda nije ni čudo što niko neće sa njima.Oni osim nafte i vojne industrije nemaju šta da ponude.

Investicije

pre 12 godina

S obzirom na to gde se nlazila naša rafinerija pre nego što su je preuzeli Rusi, Srbija nikako ne bi ni smela da im zalupi vrata. To što smo mi navikli da krivicu uvek svaljujemo na nekog drugog, nema veze sa realnim stanjem da je NIS sada relativno jaka kompanija i da je otvorila radna mesta i podigla na noge bedu od firme koju smo vukli na grbači.

KD

pre 12 godina

Neko želi da mu se nabroje "brendovi", pa evo nekoliko: Kaspersky, Suhoi, Gazprom, Sberbank, Lukoil, Mil helikopteri, Abbyy FineReader. Ali nisu brendovi suština, to je više marketing za neupućene, bitna je profitabilnost poslovanja, jer se iz toga stvaraju sredstva za razvoj i napredak.
Što se tiče izjave, ona je naravno u suprotnosti sa realnim stanjem, kako je to i običaj kod sadašnjih političara. Administrativne prepreke su glavno sredstvo odbijanja, a koristi se i pomoć medija (samo treba pogledati hajku na NIS).
Dok naša trenutna vlast želi da bude veći katolik od pape, dotle je taj isti zapad prihvatio investicije ruskih kompanija koje se mere desetinama milijardi, pogotovo u poslednjih 5-6 godina. Neke kompanije, npr. Severstal, TMK, NLMK, Lukoil, Sistema, Rostselmash, UGMK itd., uložile su milijarde u Italiju, Belgiju, Poljsku, Češku, Dansku, SAD, Kanadu, Austriju, Jamajku, Gvineju, Vijetnam, Kinu itd, ali mi čekamo investicije samo sa zapada. Imamo situaciju npr. da se IMT-FOP proda austrijskom Vogel&Noot, koji je vlasništvo ruske CTP, a inače bi bilo teških problema i opstrukcija da se proda direktno stvarnom vlasniku.
Najveći uspeh psihološkog rata jeste kada se narod navede da sam radi protiv sopstvenih interesa.

Zlatko Kovačević

pre 12 godina

Rusija trenutni rast bazira na neobnovljivim prorodnim resursima, što ima perspektivu još neko vrijeme.
Razmislite malo : koji mobilni imaš ? Koje auto voziš? Čiji je frižider, veš mašina,mikrovalna,štednjak u stanu? Koji sat na ruci nosiš? Čije proizvodnje ti je laptop ili smart phone? Koji dogitalni aparat imaš?

Beloved

pre 12 godina

@Goran
Ovakav komentar ne bi sastavili ni Konuzim i Koštunica zajedno !
Kamo lepe sreće da neko trajno zamandali ta vrata i više nikada ih ne otvori. Daleko im lepa kuća.

Branko

pre 12 godina

Da li vam je poznato da je "Gazprom" nedavno snizio cenu gasa za Srbiju za 12% ali potrošači u Srbiji to nisu primetili. Srbija ima problem sa cenom gasa zbog cene transporta gasa, zato što plaća Mađarima 30 do 40 Evra za 1000 kubnih metara na 100 km dok je u Evropi ova cena 5 do 8 Evra. Drugi razlog je zahvatanje države Srbije iz ove cene. Znači Rusi nam nisu krivi što je gas u Srbiji skup. U EU postoje dve cene za prirodni gas, na primer u Austriji je cena gasa za široku potrošnju 0,0630 Evra/kWh a za industriju 0,0406 Evra/kWh. Ovo o čemu pričam možete naći na sajtu http://www.energy.eu/.

Саша

pre 12 godina

Потпуно је јасно да су односи са Русијом лоши. Наравно да је кривица на нашој актуелној власти. Не може да се гледа ка Русији из западне позадине.Само нам још ногице вире. Понижавајуће!

zoran

pre 12 godina

Milivoje Mihajlović misli da je sam Tito, a da su Rusi glupi kao noc.
Pa, vidish, prijatelju nije ni jedno ni drugo tachno. Niti si ti Tito, niti su oni glupi. Ochkujem da naftovod "Juzni tok" iznenada skrene i ne prodje kroz majku nam Srbiju.
Miliovje, Milivoje pa ni rodjeni otac nece da ulaze u sina ako je ovaj bez karaktera. To pravilo vazi i na nivou drzava.
Slavismo godishnjicu bombardovanja od strane EU (NATO) i sada im lizemo...da ne kazem shta...narod bez kichme nije nikada poshtovan, nikada. Takav narod ne treba ochekivati bilo kakvu pomoc, jer prijatelja nema.
Ochekivati da ce slovenski narod biti prihvacen od anglo-saksonaca (pravoslavci -katolici/protestanti) je isto tako moguce kao da ochkujete na drvetu jabuke da izraste lubenica.

zigomar

pre 12 godina

@ Stevan
US steel na primer?
Ne razumem, na sta se to zale radnici NIS-a? Ti bi odbio ako bi ti ponudili posao kod njih? Nisam siguran.
Ne valja vam Gazprom kao investitor, imate zamerke? Da ne nabrajam cifre, ulaganja, i cinjenicu da nije bilo otkaza, uzmimo samo podatak da taj grozni NIS sa novim rukovodstvom puni 13% budzeta Republike Srbije!
Dosta hejta, prihvatite cinjenicu da je NIS jedina uspela privatizacija u nasoj zemlji.

Anastas Branica

pre 12 godina

@ timocanin
Pusti hvalospeve i ljubav, pogledajmo samo cinjenice-NIS je bio propala firma, sad je najuspesnija u Srbiji, a polovina je i dalje u rukama gradjana Srbije.
Navedi jos nekog stranog investitora koj je ulozio do sada 1,5 milijardi evra u srpsko preduzece i koji nije odmah otpustio bar trecinu radnika.
Da li i jedan novi gazda sa Zapada kompletan profit reinvestira u kupljeno srpsko preduzece?
Postoji li i jedna privatizovana firma u Srbiji koja siri poslovanje u zemlje EU i region?
Plus, najbolji socijalni programi za radnike koji su uzeli otpremnine, plus kompletan remont u bombardovanju stradale rafinerije, plus specijalni programi za radnike koji imaju troje i vise dece, plus izgradnja sigurne kuce u Pancevu, plus ulaganje u ekolosku zastitu i istrazivanje u tom istom Pancevu, o kome svi samo pricaju a niko nista ne preduzima.
I tako...nije stvar u ljubavi, veruj.

Petar

pre 12 godina

Iz iskustva onih koji su bili pod Rusima znam da beže od njih kao đavo od krsta.
A i Rusija je divna socijalna zemlja, mali broj bogatih oko političkog establišmenta fenomenalno živi, a velika većina je jad i beda.

gradjanin Juzne Osetije

pre 12 godina

Greska.Treba im zalupiti i zakljucati katancima i blindiranim bravama.Ali nazalost vi Srbi niste jos uvek osetili Ruski Bratski zagrljaj u punom smislu,pa verovatno zato toliko srljate u njega.Samo bojim se da ce kada vas dohvati,biti isuvise kasno da se iscupate.verujte ovo vam govore ljudi sa iskustvom.Uostalom pitajte komsije Madjare,Rumune,Bugare,Cehe,Slovake a pogotovu Estonce,:etonce,Latvijce.O Putinovim Istocnim Nemcima ne vredi ni pisati.

Zoran

pre 12 godina

U poslednjih dvanaest godina,u vlasti je eskalirala mržnja prema Srbiji i Rusiji.Sa Rusijom imamo trgovinski ugovor kao najpovlašćenija država.Zbog tog razloga "FIAT" se bori da napravi fabriku automobila u Srbiji.Ulaskom u EU trgovinski ugovor će biti poništen,jer mi moramo biti robovi Evrope.Nije dozvoljeno bilo šta raditi samostalno.A,za neverne Tome,Rusija nas nikada nije bombardovala,čak ni 1999 godine.

laki

pre 12 godina

SADASNJA RUSIJA JE ISKRENA PREMA SRBIJI SAMO SRBIJA TREBA DA BUDE ISKRENA PREMA RUSIJI. STARA JE POSLOVICA BOLJE GOLUB U RUCI NEGO GOLUB NA GRANI. NE RAZUMEM NEKE KOMENTARE KOJI SU PROTIV RUSIJE,DA NIJE RUSIJE NEMI MOGLI UOPSTE DA PRICAMO O KIM.NE SMEMO ZABORAVITI NATO ZLIKOVCE KOJI SU NAS BOMBARDOVALI I OTIMAJU NASU ZEMLJU,KAKO MOGU BITI BOLJI OD BRACE RUSA?

SRBIJA ZALUPILA VRATA RUSIJI

pre 12 godina

Kamo te lepe srece da je to Srbija stvarno uradila. A kad vec govorite o Rusiji kao "svetskom đinu", volela bih da mi nabrojite bar tri svetska brenda koji su ruski.
A što se tice povoljnosti koje navodno mi imamo od "bescarinske zone", to je cista laž. Ona je i uvedena da Rusi ne placaju carine na uvoz nafte i repromaterijala u Srbiju, i to i te kako umanjuje naš buđet. A kad Srbija izvozi što je i te kako manje od uvoza, to je potpuno nebitno za naš buđet jer kod izvoza se ne placaju nikakve carine nego samo 1% car.evidentiranje.
I na kraju molila bih gosp. Popovica da ne lobira za svoju drugu ili prvu otađbinu -Rusiju, jer to radi jako neargumentovano.
Ljubav za ljubav--pare za pare.

vex

pre 12 godina

Dva najveća investitora u Srbiji su Austrija (2,68$ mil.) i Grčka (1,62$ mil). Dakle jedna propala zemlja investira više od Rusije koja "nije u krizi" . NIS je profitabilan samo zato što više nije partijsko pojilo. No, zato nam nisu trebali rusi već odgovorna vlast. Ne pristajanje na metafizičke aranžmane zarad "odbrane Kosova" nije sprečavanje investicija već zdrav razum. Pravom investitoru ne trebaju specijalni aranžmani - već tender, pa nek se izbori boljom ponudom. A kad smo već kod toga što se ne pomene i specijalan aranžman za gas - gde kupujemo od rusa pa još plaćamo proviziju ruskom posredniku. Nedavno su u tu šemu uključene i gasprom banka i gasprom osiguravajuća kuća.
Ne treba zaboraviti ni sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom gde smo za 10 godina primene istog više izvezli u Crnu Goru i BIH. Razlog je što naša majčica rusija štiti svoje tržište - od čega, to samo njihovi tajkuni znaju. Najbolja ilustracija je izvoz automobila - čim je došao Fijat i počela proizvodnja - cap, revizija sporazuma - "ne važi za automobile". Najviše izvozimo u Nemačku, Italiju, BIH, CG i Rumuniju.
Toliko o "sporazumu".
Ako ćemo o uvozničkim lobijima - najviše uvozimo iz Rusije. Gas jer "moramo" a naftu zato što je izgleda niko drugi ne proizvodi do rusa.
Manje emocija više razuma.

rocker

pre 12 godina

@(jedna je majka!, 27. mart 2012 06:33)
Otidji u Poljsku da im to odpevaj pa ces videti sta ce ti reci.
NISMO MI TE SRECE DA KAZEMO rusiji NJETTT!!!!
Ali malo po malo kako budemo isli u EVROPSKU PORODICU,sve ce mo se vise odaljavati od rusije.
Dovoljno je samo videti kako je lepo Belorusima(nadam se da ce jednoga dana biti u EU) pod rusima posto su izbacili novcanicu od samo 200000 rudalja,toliko se dobro zivi kada ti je majcica gazda

Bojan

pre 12 godina

Rusi nisu ulozili milijardu u sred krize, u budzet se ne sliva novac od NIS-a a razlog je isti i mogu reci valjan - Svu zaradu NIS reinvestira.
u ukupnom saldu rusi ce za 5 godina otplatiti i poslednji dolar koji su ulozili i imati morednu i jaku kompaniju!
Daleko od toga da je ovo najsrecnije resenje, ali svako drugo resenje je bilo katanac u bravu za nesposobnu garnituru vlasti u to vreme!

Ljubivoje I

pre 12 godina

O kakvom lupanju vratima se ovde priča. Svi vi koji se pitate koja država u svetu moze i hoće da nam pomogne trebate znati da li je u stanju da ti učini. Rusija nam može pomoći da uradimo nešto što je već uradila u svojoj dršavi. Ne može nam pomoći da rešimo nešto sto i u Rusiji nije rešeno.
Rusija ima veoma slabe rezultate u poljoprivredi, mašinogradnji, prehrambenoj industriji, automobilskoj industriji, industriji nameštaja, tekstilnoj industrijii da ne nabrajam više. Zemlja koja je veliki proizvođač nafte nije u stanju da proizvede ulje za običan putnički automobil. Ko od vas sipa rusko ulje u svoj automobil.
Na dva najveća sajma u Srbiji-građevinarstva u Beogradu i poljoprivrede u Novom Sadu, nijedna ruska firma nema štand.
Neka mi neko kaže koliko je Srbija profitirala, odnosno zaradila od tog famoznog najpovoljnijeg ugovora sa rusijom za izvoz bez carine. Sinoć sam čuo na RTS-u da je u prošloj godine Srbija izvezla više u Crnu Goru, nego zajedno u Rusiju, Kinu, Severnu i Južnu Ameriku.
Postoji jedan dijalog u filmu Tri karte za Holivud, kada Bata Živojinović izgovara čuvenu rečenicu JA RUSIJU SANJAM 30 GODINA.
Svi bi mi voleli da je Rusija zemlja sa najviše obradive zemlj, sa najviše energije, sa najviše svih vrsta sirovine tehnološki najveće sila. Ona to nije. I njeno sadašnje rukovodstvo se pita i upinje da to postane.

Lala Naftas

pre 12 godina

Ovo je sramota! Prica DRUGA Popovica da se NIS finansirao iz izvora budzeta je LAZ! NIS je bio najveci donor u budzet, i pored toga su ga muzli, jer preko budzeta nije moglo da se finansira. Zna on sta je DSS sve dobio dok je Kostunica bio na vlasti!!

g4

pre 12 godina

Eto vam Zapada, sada Rusi rasciscavaju terene od kasetnih bombi, a ogroman broj ljudi u Srbiji sve vise oboleva od raka i veliki broj parova ne moze da ima decu. I sve te statistike nase zdravstvo salje u SAD, kako bi tamo videli rezultate svog esperimenta na nama.

sale

pre 12 godina

da li ljudi hocete da srpsko mleko, proizvedeno u beogradu, u srbiji placate 20 dinara skuplje nego u crnoj gori, bosni i hrvatskoj ili hocete u evropsku uniju!!

jednostavno...

Nikola

pre 12 godina

Mozda bi umesto Mikija Mihajlovica ovde bolji sagovornik bili Dinkic i Djilas koji se u Vikiliksovim depesama pominju kako se pravdaju u Ambasadi SAD zbog prodaje NIS...Moj glas ide strankama koje su za ekonomsku saradnju sa svima, ali koji shvataju da je nasa sansa ipak pre svega saradnja sa Rusijom

gospodine popovicu

pre 12 godina

sto se tice dss mi bi za koju godinu mogli da postanemo druga crna gora, da lepo sve rasprodama rusima, pa da zavrsimo sa samima sobom. pa nisam sigurna da oni ulazu toliki novac zato sto smo im mi tako slatki i dragi i zasto bi srbija finansirala iz budzeta rusku firmu, ma nismo sposobni da nahranimo svoje gladne sad cemo njih da finansiramo

Stevan

pre 12 godina

Svako od nas moze jednostavno da pita svakog radnika NIS-a, a posebno neku damu kojoj je glatko promenjeno radno mesto, kako im je. To sto su navodno ulozili, ulozila bi i svaka druga jaka svetska firma

Микица

pre 12 godina

Чије паре нису било довољно добре за циклотрон у Винчи? Руске, наравно...

jeremija

pre 12 godina

Srbija nije zalupila vrata Rusiji -Srbija je zalupila vrata samoj sebi.Bezalternativnim srljanjem u jevropu koja polako ali sigurno propada Srbija je dužna i obavezna da raskine za sebe dobre ugovore sa Rusijom.A koliko su proizvodi Srbije konkurentni ,po kvalitetu i ceni na jevropskom tržištu - o tome ne treba trošiti reči.Srbija sama sebe upropašćava i satire.

Timocanin

pre 12 godina

Pretenciozan tekst i jos pretenciozniji komentari. :)
Pravi primer rusofilske zaslepljenosti, zaljubljenosti u tzv. "majcicu" Rusiju i namerno potenciranje jed{i}ne ruske investicije za koju i vrapci na grani znaju kako i zbog kog je dosla, i gde ta lova odlazi.

p.s. Neki ovde pisu hvalospeve "jedinoj majci Rusiji"... Budi Bog s nama!

Free Bird

pre 12 godina

@jedna je majka!
Ako mislis na Srbiju (a ne mislis!) potpuno se slazem sa tobom. Rusija, USA, NATO, EU... mogu da budu samo macehe, neke bolje, neke gore za nas!

Branko

pre 12 godina

Znaju li ovi iz DS-a, LDP-a i LSV-a za ovo:
"kompanija Gaspromnjeft kupila NIS, investirala više od milijardu evra u vreme najveće krize i od državne firme koja je bila gubitaš stvorila jednu od najuspešnijih kompanija u ovom delu Evrope. Sada, umesto da se NIS finansira iz budžeta, on donosi novac u budžet Republike Srbije, kao najvećeg akcionara u NIS-u, posle Gasproma”.

Jana Majic

pre 12 godina

U svakom slucaju,bez jadikovanja,Rusija je uvek bliza Srbiji,ali posto u nasoj zemlji postoji korenje korova i ljudi koji bi rodjenu decu prodali ,nasu vec prodaju,ovde nema vise normalnog zivota ,nazalost,za nase potomke je ostavljen tezak krs i veliki posao za zivljenje.Dace Bog da se ti djavoli uniste i proteraju njihovom vodji.

СрбИн

pre 12 godina

Нема тих врата која лепа реч и гвоздена чизма Владимира Владимировича неће отворити, немајте бриге.

jedna je majka!

pre 12 godina

Россия – священная наша держава,
Россия – любимая наша страна.
Могучая воля, великая слава –
Твоё достоянье на все времена!

Славься, Отечество наше свободное,
Братских народов союз вековой,
Предками данная мудрость народная!
Славься, страна! Мы гордимся тобой!

От южных морей до полярного края
Раскинулись наши леса и поля.
Одна ты на свете! Одна ты такая –
Хранимая Богом родная земля!

Славься, Отечество наше свободное,
Братских народов союз вековой,
Предками данная мудрость народная!
Славься, страна! Мы гордимся тобой!

Широкий простор для мечты и для жизни
Грядущие нам открывают года.
Нам силу даёт наша верность Отчизне.
Так было, так есть и так будет всегда!

Славься, Отечество наше свободное,
Братских народов союз вековой,
Предками данная мудрость народная!
Славься, страна! Мы гордимся тобой!

Goran

pre 12 godina

ova Vlada i aktuelna vlast apsolutno nema ni sluha ni vizije sta se desava na svetskoj scnei...
i slepac bi uvideo da svetski dzin Rusija polako preuzima primat nad svemu .
I to ne traje od juce.
i umesto da se pridruzi i reaguje na vreme, ova vlast dozvoljava da joj drugi otimaju poslove ispred nosa.
ili pak, nema interesa da posluje sa Rusiam jer oni nisu spremni da pune dzepove nasim korumpiranim politicarima. Bice da je to.
I stalno se poziva na najpovoljniji Ugovor koje ima sa Rusijom, o bescarinskoj uniji, koju bi svaka normalna drzava mogla samo da sanja.
i umesto da se okrenu planiranju proizvodnje, proizvodnji i izvozu u tu mocnu zemlju, oni zovu strane kompanije ovde da koriste taj benefit koji jedino ima Srbija da bi se ugradili koji dolar ili evro, za svoje uvek gladne dzepove.
eto tako, uvoznicki lobi i sacica tajkuna koristi svoj povlasceni polozaj i zaradjuje novce. Da li vi mislite da su Rusi ludi ?
Da mozda ne znaju sta rade ?
Rusi to tolerisu zato sto imaju iskrena osecanja prema bratskom srpskom narodu ali sacica nezajazljivih i besobraznih tajkuna i " uglednih privrednika" to itekako sve to zloupotrebljava. Dok Rusima ne prekipi..
e zato, ne mogu docekati izbore....

Goran

pre 12 godina

ova Vlada i aktuelna vlast apsolutno nema ni sluha ni vizije sta se desava na svetskoj scnei...
i slepac bi uvideo da svetski dzin Rusija polako preuzima primat nad svemu .
I to ne traje od juce.
i umesto da se pridruzi i reaguje na vreme, ova vlast dozvoljava da joj drugi otimaju poslove ispred nosa.
ili pak, nema interesa da posluje sa Rusiam jer oni nisu spremni da pune dzepove nasim korumpiranim politicarima. Bice da je to.
I stalno se poziva na najpovoljniji Ugovor koje ima sa Rusijom, o bescarinskoj uniji, koju bi svaka normalna drzava mogla samo da sanja.
i umesto da se okrenu planiranju proizvodnje, proizvodnji i izvozu u tu mocnu zemlju, oni zovu strane kompanije ovde da koriste taj benefit koji jedino ima Srbija da bi se ugradili koji dolar ili evro, za svoje uvek gladne dzepove.
eto tako, uvoznicki lobi i sacica tajkuna koristi svoj povlasceni polozaj i zaradjuje novce. Da li vi mislite da su Rusi ludi ?
Da mozda ne znaju sta rade ?
Rusi to tolerisu zato sto imaju iskrena osecanja prema bratskom srpskom narodu ali sacica nezajazljivih i besobraznih tajkuna i " uglednih privrednika" to itekako sve to zloupotrebljava. Dok Rusima ne prekipi..
e zato, ne mogu docekati izbore....

jedna je majka!

pre 12 godina

Россия – священная наша держава,
Россия – любимая наша страна.
Могучая воля, великая слава –
Твоё достоянье на все времена!

Славься, Отечество наше свободное,
Братских народов союз вековой,
Предками данная мудрость народная!
Славься, страна! Мы гордимся тобой!

От южных морей до полярного края
Раскинулись наши леса и поля.
Одна ты на свете! Одна ты такая –
Хранимая Богом родная земля!

Славься, Отечество наше свободное,
Братских народов союз вековой,
Предками данная мудрость народная!
Славься, страна! Мы гордимся тобой!

Широкий простор для мечты и для жизни
Грядущие нам открывают года.
Нам силу даёт наша верность Отчизне.
Так было, так есть и так будет всегда!

Славься, Отечество наше свободное,
Братских народов союз вековой,
Предками данная мудрость народная!
Славься, страна! Мы гордимся тобой!

СрбИн

pre 12 godina

Нема тих врата која лепа реч и гвоздена чизма Владимира Владимировича неће отворити, немајте бриге.

Timocanin

pre 12 godina

Pretenciozan tekst i jos pretenciozniji komentari. :)
Pravi primer rusofilske zaslepljenosti, zaljubljenosti u tzv. "majcicu" Rusiju i namerno potenciranje jed{i}ne ruske investicije za koju i vrapci na grani znaju kako i zbog kog je dosla, i gde ta lova odlazi.

p.s. Neki ovde pisu hvalospeve "jedinoj majci Rusiji"... Budi Bog s nama!

Free Bird

pre 12 godina

@jedna je majka!
Ako mislis na Srbiju (a ne mislis!) potpuno se slazem sa tobom. Rusija, USA, NATO, EU... mogu da budu samo macehe, neke bolje, neke gore za nas!

jeremija

pre 12 godina

Srbija nije zalupila vrata Rusiji -Srbija je zalupila vrata samoj sebi.Bezalternativnim srljanjem u jevropu koja polako ali sigurno propada Srbija je dužna i obavezna da raskine za sebe dobre ugovore sa Rusijom.A koliko su proizvodi Srbije konkurentni ,po kvalitetu i ceni na jevropskom tržištu - o tome ne treba trošiti reči.Srbija sama sebe upropašćava i satire.

Branko

pre 12 godina

Znaju li ovi iz DS-a, LDP-a i LSV-a za ovo:
"kompanija Gaspromnjeft kupila NIS, investirala više od milijardu evra u vreme najveće krize i od državne firme koja je bila gubitaš stvorila jednu od najuspešnijih kompanija u ovom delu Evrope. Sada, umesto da se NIS finansira iz budžeta, on donosi novac u budžet Republike Srbije, kao najvećeg akcionara u NIS-u, posle Gasproma”.

Jana Majic

pre 12 godina

U svakom slucaju,bez jadikovanja,Rusija je uvek bliza Srbiji,ali posto u nasoj zemlji postoji korenje korova i ljudi koji bi rodjenu decu prodali ,nasu vec prodaju,ovde nema vise normalnog zivota ,nazalost,za nase potomke je ostavljen tezak krs i veliki posao za zivljenje.Dace Bog da se ti djavoli uniste i proteraju njihovom vodji.

Микица

pre 12 godina

Чије паре нису било довољно добре за циклотрон у Винчи? Руске, наравно...

Stevan

pre 12 godina

Svako od nas moze jednostavno da pita svakog radnika NIS-a, a posebno neku damu kojoj je glatko promenjeno radno mesto, kako im je. To sto su navodno ulozili, ulozila bi i svaka druga jaka svetska firma

Anastas Branica

pre 12 godina

@ timocanin
Pusti hvalospeve i ljubav, pogledajmo samo cinjenice-NIS je bio propala firma, sad je najuspesnija u Srbiji, a polovina je i dalje u rukama gradjana Srbije.
Navedi jos nekog stranog investitora koj je ulozio do sada 1,5 milijardi evra u srpsko preduzece i koji nije odmah otpustio bar trecinu radnika.
Da li i jedan novi gazda sa Zapada kompletan profit reinvestira u kupljeno srpsko preduzece?
Postoji li i jedna privatizovana firma u Srbiji koja siri poslovanje u zemlje EU i region?
Plus, najbolji socijalni programi za radnike koji su uzeli otpremnine, plus kompletan remont u bombardovanju stradale rafinerije, plus specijalni programi za radnike koji imaju troje i vise dece, plus izgradnja sigurne kuce u Pancevu, plus ulaganje u ekolosku zastitu i istrazivanje u tom istom Pancevu, o kome svi samo pricaju a niko nista ne preduzima.
I tako...nije stvar u ljubavi, veruj.

zigomar

pre 12 godina

@ Stevan
US steel na primer?
Ne razumem, na sta se to zale radnici NIS-a? Ti bi odbio ako bi ti ponudili posao kod njih? Nisam siguran.
Ne valja vam Gazprom kao investitor, imate zamerke? Da ne nabrajam cifre, ulaganja, i cinjenicu da nije bilo otkaza, uzmimo samo podatak da taj grozni NIS sa novim rukovodstvom puni 13% budzeta Republike Srbije!
Dosta hejta, prihvatite cinjenicu da je NIS jedina uspela privatizacija u nasoj zemlji.

g4

pre 12 godina

Eto vam Zapada, sada Rusi rasciscavaju terene od kasetnih bombi, a ogroman broj ljudi u Srbiji sve vise oboleva od raka i veliki broj parova ne moze da ima decu. I sve te statistike nase zdravstvo salje u SAD, kako bi tamo videli rezultate svog esperimenta na nama.

Branko

pre 12 godina

Da li vam je poznato da je "Gazprom" nedavno snizio cenu gasa za Srbiju za 12% ali potrošači u Srbiji to nisu primetili. Srbija ima problem sa cenom gasa zbog cene transporta gasa, zato što plaća Mađarima 30 do 40 Evra za 1000 kubnih metara na 100 km dok je u Evropi ova cena 5 do 8 Evra. Drugi razlog je zahvatanje države Srbije iz ove cene. Znači Rusi nam nisu krivi što je gas u Srbiji skup. U EU postoje dve cene za prirodni gas, na primer u Austriji je cena gasa za široku potrošnju 0,0630 Evra/kWh a za industriju 0,0406 Evra/kWh. Ovo o čemu pričam možete naći na sajtu http://www.energy.eu/.

Nikola

pre 12 godina

Mozda bi umesto Mikija Mihajlovica ovde bolji sagovornik bili Dinkic i Djilas koji se u Vikiliksovim depesama pominju kako se pravdaju u Ambasadi SAD zbog prodaje NIS...Moj glas ide strankama koje su za ekonomsku saradnju sa svima, ali koji shvataju da je nasa sansa ipak pre svega saradnja sa Rusijom

vex

pre 12 godina

Dva najveća investitora u Srbiji su Austrija (2,68$ mil.) i Grčka (1,62$ mil). Dakle jedna propala zemlja investira više od Rusije koja "nije u krizi" . NIS je profitabilan samo zato što više nije partijsko pojilo. No, zato nam nisu trebali rusi već odgovorna vlast. Ne pristajanje na metafizičke aranžmane zarad "odbrane Kosova" nije sprečavanje investicija već zdrav razum. Pravom investitoru ne trebaju specijalni aranžmani - već tender, pa nek se izbori boljom ponudom. A kad smo već kod toga što se ne pomene i specijalan aranžman za gas - gde kupujemo od rusa pa još plaćamo proviziju ruskom posredniku. Nedavno su u tu šemu uključene i gasprom banka i gasprom osiguravajuća kuća.
Ne treba zaboraviti ni sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom gde smo za 10 godina primene istog više izvezli u Crnu Goru i BIH. Razlog je što naša majčica rusija štiti svoje tržište - od čega, to samo njihovi tajkuni znaju. Najbolja ilustracija je izvoz automobila - čim je došao Fijat i počela proizvodnja - cap, revizija sporazuma - "ne važi za automobile". Najviše izvozimo u Nemačku, Italiju, BIH, CG i Rumuniju.
Toliko o "sporazumu".
Ako ćemo o uvozničkim lobijima - najviše uvozimo iz Rusije. Gas jer "moramo" a naftu zato što je izgleda niko drugi ne proizvodi do rusa.
Manje emocija više razuma.

laki

pre 12 godina

SADASNJA RUSIJA JE ISKRENA PREMA SRBIJI SAMO SRBIJA TREBA DA BUDE ISKRENA PREMA RUSIJI. STARA JE POSLOVICA BOLJE GOLUB U RUCI NEGO GOLUB NA GRANI. NE RAZUMEM NEKE KOMENTARE KOJI SU PROTIV RUSIJE,DA NIJE RUSIJE NEMI MOGLI UOPSTE DA PRICAMO O KIM.NE SMEMO ZABORAVITI NATO ZLIKOVCE KOJI SU NAS BOMBARDOVALI I OTIMAJU NASU ZEMLJU,KAKO MOGU BITI BOLJI OD BRACE RUSA?

SRBIJA ZALUPILA VRATA RUSIJI

pre 12 godina

Kamo te lepe srece da je to Srbija stvarno uradila. A kad vec govorite o Rusiji kao "svetskom đinu", volela bih da mi nabrojite bar tri svetska brenda koji su ruski.
A što se tice povoljnosti koje navodno mi imamo od "bescarinske zone", to je cista laž. Ona je i uvedena da Rusi ne placaju carine na uvoz nafte i repromaterijala u Srbiju, i to i te kako umanjuje naš buđet. A kad Srbija izvozi što je i te kako manje od uvoza, to je potpuno nebitno za naš buđet jer kod izvoza se ne placaju nikakve carine nego samo 1% car.evidentiranje.
I na kraju molila bih gosp. Popovica da ne lobira za svoju drugu ili prvu otađbinu -Rusiju, jer to radi jako neargumentovano.
Ljubav za ljubav--pare za pare.

zoran

pre 12 godina

Milivoje Mihajlović misli da je sam Tito, a da su Rusi glupi kao noc.
Pa, vidish, prijatelju nije ni jedno ni drugo tachno. Niti si ti Tito, niti su oni glupi. Ochkujem da naftovod "Juzni tok" iznenada skrene i ne prodje kroz majku nam Srbiju.
Miliovje, Milivoje pa ni rodjeni otac nece da ulaze u sina ako je ovaj bez karaktera. To pravilo vazi i na nivou drzava.
Slavismo godishnjicu bombardovanja od strane EU (NATO) i sada im lizemo...da ne kazem shta...narod bez kichme nije nikada poshtovan, nikada. Takav narod ne treba ochekivati bilo kakvu pomoc, jer prijatelja nema.
Ochekivati da ce slovenski narod biti prihvacen od anglo-saksonaca (pravoslavci -katolici/protestanti) je isto tako moguce kao da ochkujete na drvetu jabuke da izraste lubenica.

Zoran

pre 12 godina

U poslednjih dvanaest godina,u vlasti je eskalirala mržnja prema Srbiji i Rusiji.Sa Rusijom imamo trgovinski ugovor kao najpovlašćenija država.Zbog tog razloga "FIAT" se bori da napravi fabriku automobila u Srbiji.Ulaskom u EU trgovinski ugovor će biti poništen,jer mi moramo biti robovi Evrope.Nije dozvoljeno bilo šta raditi samostalno.A,za neverne Tome,Rusija nas nikada nije bombardovala,čak ni 1999 godine.

Beloved

pre 12 godina

@Goran
Ovakav komentar ne bi sastavili ni Konuzim i Koštunica zajedno !
Kamo lepe sreće da neko trajno zamandali ta vrata i više nikada ih ne otvori. Daleko im lepa kuća.

Investicije

pre 12 godina

S obzirom na to gde se nlazila naša rafinerija pre nego što su je preuzeli Rusi, Srbija nikako ne bi ni smela da im zalupi vrata. To što smo mi navikli da krivicu uvek svaljujemo na nekog drugog, nema veze sa realnim stanjem da je NIS sada relativno jaka kompanija i da je otvorila radna mesta i podigla na noge bedu od firme koju smo vukli na grbači.

rocker

pre 12 godina

@(jedna je majka!, 27. mart 2012 06:33)
Otidji u Poljsku da im to odpevaj pa ces videti sta ce ti reci.
NISMO MI TE SRECE DA KAZEMO rusiji NJETTT!!!!
Ali malo po malo kako budemo isli u EVROPSKU PORODICU,sve ce mo se vise odaljavati od rusije.
Dovoljno je samo videti kako je lepo Belorusima(nadam se da ce jednoga dana biti u EU) pod rusima posto su izbacili novcanicu od samo 200000 rudalja,toliko se dobro zivi kada ti je majcica gazda

Саша

pre 12 godina

Потпуно је јасно да су односи са Русијом лоши. Наравно да је кривица на нашој актуелној власти. Не може да се гледа ка Русији из западне позадине.Само нам још ногице вире. Понижавајуће!

gradjanin Juzne Osetije

pre 12 godina

Greska.Treba im zalupiti i zakljucati katancima i blindiranim bravama.Ali nazalost vi Srbi niste jos uvek osetili Ruski Bratski zagrljaj u punom smislu,pa verovatno zato toliko srljate u njega.Samo bojim se da ce kada vas dohvati,biti isuvise kasno da se iscupate.verujte ovo vam govore ljudi sa iskustvom.Uostalom pitajte komsije Madjare,Rumune,Bugare,Cehe,Slovake a pogotovu Estonce,:etonce,Latvijce.O Putinovim Istocnim Nemcima ne vredi ni pisati.

Bojan

pre 12 godina

Rusi nisu ulozili milijardu u sred krize, u budzet se ne sliva novac od NIS-a a razlog je isti i mogu reci valjan - Svu zaradu NIS reinvestira.
u ukupnom saldu rusi ce za 5 godina otplatiti i poslednji dolar koji su ulozili i imati morednu i jaku kompaniju!
Daleko od toga da je ovo najsrecnije resenje, ali svako drugo resenje je bilo katanac u bravu za nesposobnu garnituru vlasti u to vreme!

Petar

pre 12 godina

Iz iskustva onih koji su bili pod Rusima znam da beže od njih kao đavo od krsta.
A i Rusija je divna socijalna zemlja, mali broj bogatih oko političkog establišmenta fenomenalno živi, a velika većina je jad i beda.

Lala Naftas

pre 12 godina

Ovo je sramota! Prica DRUGA Popovica da se NIS finansirao iz izvora budzeta je LAZ! NIS je bio najveci donor u budzet, i pored toga su ga muzli, jer preko budzeta nije moglo da se finansira. Zna on sta je DSS sve dobio dok je Kostunica bio na vlasti!!

Ljubivoje I

pre 12 godina

O kakvom lupanju vratima se ovde priča. Svi vi koji se pitate koja država u svetu moze i hoće da nam pomogne trebate znati da li je u stanju da ti učini. Rusija nam može pomoći da uradimo nešto što je već uradila u svojoj dršavi. Ne može nam pomoći da rešimo nešto sto i u Rusiji nije rešeno.
Rusija ima veoma slabe rezultate u poljoprivredi, mašinogradnji, prehrambenoj industriji, automobilskoj industriji, industriji nameštaja, tekstilnoj industrijii da ne nabrajam više. Zemlja koja je veliki proizvođač nafte nije u stanju da proizvede ulje za običan putnički automobil. Ko od vas sipa rusko ulje u svoj automobil.
Na dva najveća sajma u Srbiji-građevinarstva u Beogradu i poljoprivrede u Novom Sadu, nijedna ruska firma nema štand.
Neka mi neko kaže koliko je Srbija profitirala, odnosno zaradila od tog famoznog najpovoljnijeg ugovora sa rusijom za izvoz bez carine. Sinoć sam čuo na RTS-u da je u prošloj godine Srbija izvezla više u Crnu Goru, nego zajedno u Rusiju, Kinu, Severnu i Južnu Ameriku.
Postoji jedan dijalog u filmu Tri karte za Holivud, kada Bata Živojinović izgovara čuvenu rečenicu JA RUSIJU SANJAM 30 GODINA.
Svi bi mi voleli da je Rusija zemlja sa najviše obradive zemlj, sa najviše energije, sa najviše svih vrsta sirovine tehnološki najveće sila. Ona to nije. I njeno sadašnje rukovodstvo se pita i upinje da to postane.

gospodine popovicu

pre 12 godina

sto se tice dss mi bi za koju godinu mogli da postanemo druga crna gora, da lepo sve rasprodama rusima, pa da zavrsimo sa samima sobom. pa nisam sigurna da oni ulazu toliki novac zato sto smo im mi tako slatki i dragi i zasto bi srbija finansirala iz budzeta rusku firmu, ma nismo sposobni da nahranimo svoje gladne sad cemo njih da finansiramo

sale

pre 12 godina

da li ljudi hocete da srpsko mleko, proizvedeno u beogradu, u srbiji placate 20 dinara skuplje nego u crnoj gori, bosni i hrvatskoj ili hocete u evropsku uniju!!

jednostavno...

Del

pre 12 godina

Neverovati su ovi komentari da Rusima treba zalupiti vrata,zašto?Naš narod doživljava Ruski narod(ne političare)kao prijateljski i to tako treba da ostane,ali samo od prijateljstva se ne živi.Nismo mi krivi što nema ruskih investicija u Srbiji ili bilo gde,za to su krivi isključivo oni sami.Ima ih 250 miliona,imaju ogromnu zemlju,a nisu u stanju da proizvedu namirnice za osnovne svoje potrebe već skoro sve uvoze i onda su im drugi krivi,a uz to još odbijaju da prihvate demokratske procese kao i svi ostali slovenski narodi već vode politiku iz prve polovine prošlog veka pa onda nije ni čudo što niko neće sa njima.Oni osim nafte i vojne industrije nemaju šta da ponude.

Zlatko Kovačević

pre 12 godina

Rusija trenutni rast bazira na neobnovljivim prorodnim resursima, što ima perspektivu još neko vrijeme.
Razmislite malo : koji mobilni imaš ? Koje auto voziš? Čiji je frižider, veš mašina,mikrovalna,štednjak u stanu? Koji sat na ruci nosiš? Čije proizvodnje ti je laptop ili smart phone? Koji dogitalni aparat imaš?

KD

pre 12 godina

Neko želi da mu se nabroje "brendovi", pa evo nekoliko: Kaspersky, Suhoi, Gazprom, Sberbank, Lukoil, Mil helikopteri, Abbyy FineReader. Ali nisu brendovi suština, to je više marketing za neupućene, bitna je profitabilnost poslovanja, jer se iz toga stvaraju sredstva za razvoj i napredak.
Što se tiče izjave, ona je naravno u suprotnosti sa realnim stanjem, kako je to i običaj kod sadašnjih političara. Administrativne prepreke su glavno sredstvo odbijanja, a koristi se i pomoć medija (samo treba pogledati hajku na NIS).
Dok naša trenutna vlast želi da bude veći katolik od pape, dotle je taj isti zapad prihvatio investicije ruskih kompanija koje se mere desetinama milijardi, pogotovo u poslednjih 5-6 godina. Neke kompanije, npr. Severstal, TMK, NLMK, Lukoil, Sistema, Rostselmash, UGMK itd., uložile su milijarde u Italiju, Belgiju, Poljsku, Češku, Dansku, SAD, Kanadu, Austriju, Jamajku, Gvineju, Vijetnam, Kinu itd, ali mi čekamo investicije samo sa zapada. Imamo situaciju npr. da se IMT-FOP proda austrijskom Vogel&Noot, koji je vlasništvo ruske CTP, a inače bi bilo teških problema i opstrukcija da se proda direktno stvarnom vlasniku.
Najveći uspeh psihološkog rata jeste kada se narod navede da sam radi protiv sopstvenih interesa.

Jovan

pre 12 godina

Prosecan domaci rusofil ne prihvata nikakvo normalno , racionalno i ljudsko objasnjenje . Za njega je 2 + 2 oduvek bilo jednako 5 , bela boja za njega je uvek crna dok je neposten po njegovoj logici poimanja uvek bio i ostace posten .

Filip

pre 12 godina

Koliko se secam,
a mora da ima crno na belo,pre 4 godine,kada je napravljen ugovor sa rusima, NIS i juzni tok za 400 miliona.


Juznog toka nema ni na papiru.
Jos i ako ga kao bude,mi moramo placati izgradnju juznog toka?!

O rusima,dosta.
Napolje sa njima i zavarite ta vrata!

Timocanin

pre 12 godina

@Anastas Branica

Vex (vidi malo ispod tvog komentara) je dao odgovor umesto mene.
Nemam sta da se pravdam, znam da sam u pravu.

jedna je majka!

pre 12 godina

Россия – священная наша держава,
Россия – любимая наша страна.
Могучая воля, великая слава –
Твоё достоянье на все времена!

Славься, Отечество наше свободное,
Братских народов союз вековой,
Предками данная мудрость народная!
Славься, страна! Мы гордимся тобой!

От южных морей до полярного края
Раскинулись наши леса и поля.
Одна ты на свете! Одна ты такая –
Хранимая Богом родная земля!

Славься, Отечество наше свободное,
Братских народов союз вековой,
Предками данная мудрость народная!
Славься, страна! Мы гордимся тобой!

Широкий простор для мечты и для жизни
Грядущие нам открывают года.
Нам силу даёт наша верность Отчизне.
Так было, так есть и так будет всегда!

Славься, Отечество наше свободное,
Братских народов союз вековой,
Предками данная мудрость народная!
Славься, страна! Мы гордимся тобой!

Goran

pre 12 godina

ova Vlada i aktuelna vlast apsolutno nema ni sluha ni vizije sta se desava na svetskoj scnei...
i slepac bi uvideo da svetski dzin Rusija polako preuzima primat nad svemu .
I to ne traje od juce.
i umesto da se pridruzi i reaguje na vreme, ova vlast dozvoljava da joj drugi otimaju poslove ispred nosa.
ili pak, nema interesa da posluje sa Rusiam jer oni nisu spremni da pune dzepove nasim korumpiranim politicarima. Bice da je to.
I stalno se poziva na najpovoljniji Ugovor koje ima sa Rusijom, o bescarinskoj uniji, koju bi svaka normalna drzava mogla samo da sanja.
i umesto da se okrenu planiranju proizvodnje, proizvodnji i izvozu u tu mocnu zemlju, oni zovu strane kompanije ovde da koriste taj benefit koji jedino ima Srbija da bi se ugradili koji dolar ili evro, za svoje uvek gladne dzepove.
eto tako, uvoznicki lobi i sacica tajkuna koristi svoj povlasceni polozaj i zaradjuje novce. Da li vi mislite da su Rusi ludi ?
Da mozda ne znaju sta rade ?
Rusi to tolerisu zato sto imaju iskrena osecanja prema bratskom srpskom narodu ali sacica nezajazljivih i besobraznih tajkuna i " uglednih privrednika" to itekako sve to zloupotrebljava. Dok Rusima ne prekipi..
e zato, ne mogu docekati izbore....

Timocanin

pre 12 godina

Pretenciozan tekst i jos pretenciozniji komentari. :)
Pravi primer rusofilske zaslepljenosti, zaljubljenosti u tzv. "majcicu" Rusiju i namerno potenciranje jed{i}ne ruske investicije za koju i vrapci na grani znaju kako i zbog kog je dosla, i gde ta lova odlazi.

p.s. Neki ovde pisu hvalospeve "jedinoj majci Rusiji"... Budi Bog s nama!

Stevan

pre 12 godina

Svako od nas moze jednostavno da pita svakog radnika NIS-a, a posebno neku damu kojoj je glatko promenjeno radno mesto, kako im je. To sto su navodno ulozili, ulozila bi i svaka druga jaka svetska firma

jeremija

pre 12 godina

Srbija nije zalupila vrata Rusiji -Srbija je zalupila vrata samoj sebi.Bezalternativnim srljanjem u jevropu koja polako ali sigurno propada Srbija je dužna i obavezna da raskine za sebe dobre ugovore sa Rusijom.A koliko su proizvodi Srbije konkurentni ,po kvalitetu i ceni na jevropskom tržištu - o tome ne treba trošiti reči.Srbija sama sebe upropašćava i satire.

Branko

pre 12 godina

Znaju li ovi iz DS-a, LDP-a i LSV-a za ovo:
"kompanija Gaspromnjeft kupila NIS, investirala više od milijardu evra u vreme najveće krize i od državne firme koja je bila gubitaš stvorila jednu od najuspešnijih kompanija u ovom delu Evrope. Sada, umesto da se NIS finansira iz budžeta, on donosi novac u budžet Republike Srbije, kao najvećeg akcionara u NIS-u, posle Gasproma”.

СрбИн

pre 12 godina

Нема тих врата која лепа реч и гвоздена чизма Владимира Владимировича неће отворити, немајте бриге.

Jana Majic

pre 12 godina

U svakom slucaju,bez jadikovanja,Rusija je uvek bliza Srbiji,ali posto u nasoj zemlji postoji korenje korova i ljudi koji bi rodjenu decu prodali ,nasu vec prodaju,ovde nema vise normalnog zivota ,nazalost,za nase potomke je ostavljen tezak krs i veliki posao za zivljenje.Dace Bog da se ti djavoli uniste i proteraju njihovom vodji.

laki

pre 12 godina

SADASNJA RUSIJA JE ISKRENA PREMA SRBIJI SAMO SRBIJA TREBA DA BUDE ISKRENA PREMA RUSIJI. STARA JE POSLOVICA BOLJE GOLUB U RUCI NEGO GOLUB NA GRANI. NE RAZUMEM NEKE KOMENTARE KOJI SU PROTIV RUSIJE,DA NIJE RUSIJE NEMI MOGLI UOPSTE DA PRICAMO O KIM.NE SMEMO ZABORAVITI NATO ZLIKOVCE KOJI SU NAS BOMBARDOVALI I OTIMAJU NASU ZEMLJU,KAKO MOGU BITI BOLJI OD BRACE RUSA?

vex

pre 12 godina

Dva najveća investitora u Srbiji su Austrija (2,68$ mil.) i Grčka (1,62$ mil). Dakle jedna propala zemlja investira više od Rusije koja "nije u krizi" . NIS je profitabilan samo zato što više nije partijsko pojilo. No, zato nam nisu trebali rusi već odgovorna vlast. Ne pristajanje na metafizičke aranžmane zarad "odbrane Kosova" nije sprečavanje investicija već zdrav razum. Pravom investitoru ne trebaju specijalni aranžmani - već tender, pa nek se izbori boljom ponudom. A kad smo već kod toga što se ne pomene i specijalan aranžman za gas - gde kupujemo od rusa pa još plaćamo proviziju ruskom posredniku. Nedavno su u tu šemu uključene i gasprom banka i gasprom osiguravajuća kuća.
Ne treba zaboraviti ni sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom gde smo za 10 godina primene istog više izvezli u Crnu Goru i BIH. Razlog je što naša majčica rusija štiti svoje tržište - od čega, to samo njihovi tajkuni znaju. Najbolja ilustracija je izvoz automobila - čim je došao Fijat i počela proizvodnja - cap, revizija sporazuma - "ne važi za automobile". Najviše izvozimo u Nemačku, Italiju, BIH, CG i Rumuniju.
Toliko o "sporazumu".
Ako ćemo o uvozničkim lobijima - najviše uvozimo iz Rusije. Gas jer "moramo" a naftu zato što je izgleda niko drugi ne proizvodi do rusa.
Manje emocija više razuma.

Beloved

pre 12 godina

@Goran
Ovakav komentar ne bi sastavili ni Konuzim i Koštunica zajedno !
Kamo lepe sreće da neko trajno zamandali ta vrata i više nikada ih ne otvori. Daleko im lepa kuća.

Free Bird

pre 12 godina

@jedna je majka!
Ako mislis na Srbiju (a ne mislis!) potpuno se slazem sa tobom. Rusija, USA, NATO, EU... mogu da budu samo macehe, neke bolje, neke gore za nas!

SRBIJA ZALUPILA VRATA RUSIJI

pre 12 godina

Kamo te lepe srece da je to Srbija stvarno uradila. A kad vec govorite o Rusiji kao "svetskom đinu", volela bih da mi nabrojite bar tri svetska brenda koji su ruski.
A što se tice povoljnosti koje navodno mi imamo od "bescarinske zone", to je cista laž. Ona je i uvedena da Rusi ne placaju carine na uvoz nafte i repromaterijala u Srbiju, i to i te kako umanjuje naš buđet. A kad Srbija izvozi što je i te kako manje od uvoza, to je potpuno nebitno za naš buđet jer kod izvoza se ne placaju nikakve carine nego samo 1% car.evidentiranje.
I na kraju molila bih gosp. Popovica da ne lobira za svoju drugu ili prvu otađbinu -Rusiju, jer to radi jako neargumentovano.
Ljubav za ljubav--pare za pare.

Ljubivoje I

pre 12 godina

O kakvom lupanju vratima se ovde priča. Svi vi koji se pitate koja država u svetu moze i hoće da nam pomogne trebate znati da li je u stanju da ti učini. Rusija nam može pomoći da uradimo nešto što je već uradila u svojoj dršavi. Ne može nam pomoći da rešimo nešto sto i u Rusiji nije rešeno.
Rusija ima veoma slabe rezultate u poljoprivredi, mašinogradnji, prehrambenoj industriji, automobilskoj industriji, industriji nameštaja, tekstilnoj industrijii da ne nabrajam više. Zemlja koja je veliki proizvođač nafte nije u stanju da proizvede ulje za običan putnički automobil. Ko od vas sipa rusko ulje u svoj automobil.
Na dva najveća sajma u Srbiji-građevinarstva u Beogradu i poljoprivrede u Novom Sadu, nijedna ruska firma nema štand.
Neka mi neko kaže koliko je Srbija profitirala, odnosno zaradila od tog famoznog najpovoljnijeg ugovora sa rusijom za izvoz bez carine. Sinoć sam čuo na RTS-u da je u prošloj godine Srbija izvezla više u Crnu Goru, nego zajedno u Rusiju, Kinu, Severnu i Južnu Ameriku.
Postoji jedan dijalog u filmu Tri karte za Holivud, kada Bata Živojinović izgovara čuvenu rečenicu JA RUSIJU SANJAM 30 GODINA.
Svi bi mi voleli da je Rusija zemlja sa najviše obradive zemlj, sa najviše energije, sa najviše svih vrsta sirovine tehnološki najveće sila. Ona to nije. I njeno sadašnje rukovodstvo se pita i upinje da to postane.

rocker

pre 12 godina

@(jedna je majka!, 27. mart 2012 06:33)
Otidji u Poljsku da im to odpevaj pa ces videti sta ce ti reci.
NISMO MI TE SRECE DA KAZEMO rusiji NJETTT!!!!
Ali malo po malo kako budemo isli u EVROPSKU PORODICU,sve ce mo se vise odaljavati od rusije.
Dovoljno je samo videti kako je lepo Belorusima(nadam se da ce jednoga dana biti u EU) pod rusima posto su izbacili novcanicu od samo 200000 rudalja,toliko se dobro zivi kada ti je majcica gazda

gradjanin Juzne Osetije

pre 12 godina

Greska.Treba im zalupiti i zakljucati katancima i blindiranim bravama.Ali nazalost vi Srbi niste jos uvek osetili Ruski Bratski zagrljaj u punom smislu,pa verovatno zato toliko srljate u njega.Samo bojim se da ce kada vas dohvati,biti isuvise kasno da se iscupate.verujte ovo vam govore ljudi sa iskustvom.Uostalom pitajte komsije Madjare,Rumune,Bugare,Cehe,Slovake a pogotovu Estonce,:etonce,Latvijce.O Putinovim Istocnim Nemcima ne vredi ni pisati.

Lala Naftas

pre 12 godina

Ovo je sramota! Prica DRUGA Popovica da se NIS finansirao iz izvora budzeta je LAZ! NIS je bio najveci donor u budzet, i pored toga su ga muzli, jer preko budzeta nije moglo da se finansira. Zna on sta je DSS sve dobio dok je Kostunica bio na vlasti!!

zigomar

pre 12 godina

@ Stevan
US steel na primer?
Ne razumem, na sta se to zale radnici NIS-a? Ti bi odbio ako bi ti ponudili posao kod njih? Nisam siguran.
Ne valja vam Gazprom kao investitor, imate zamerke? Da ne nabrajam cifre, ulaganja, i cinjenicu da nije bilo otkaza, uzmimo samo podatak da taj grozni NIS sa novim rukovodstvom puni 13% budzeta Republike Srbije!
Dosta hejta, prihvatite cinjenicu da je NIS jedina uspela privatizacija u nasoj zemlji.

Zlatko Kovačević

pre 12 godina

Rusija trenutni rast bazira na neobnovljivim prorodnim resursima, što ima perspektivu još neko vrijeme.
Razmislite malo : koji mobilni imaš ? Koje auto voziš? Čiji je frižider, veš mašina,mikrovalna,štednjak u stanu? Koji sat na ruci nosiš? Čije proizvodnje ti je laptop ili smart phone? Koji dogitalni aparat imaš?

Микица

pre 12 godina

Чије паре нису било довољно добре за циклотрон у Винчи? Руске, наравно...

Petar

pre 12 godina

Iz iskustva onih koji su bili pod Rusima znam da beže od njih kao đavo od krsta.
A i Rusija je divna socijalna zemlja, mali broj bogatih oko političkog establišmenta fenomenalno živi, a velika većina je jad i beda.

g4

pre 12 godina

Eto vam Zapada, sada Rusi rasciscavaju terene od kasetnih bombi, a ogroman broj ljudi u Srbiji sve vise oboleva od raka i veliki broj parova ne moze da ima decu. I sve te statistike nase zdravstvo salje u SAD, kako bi tamo videli rezultate svog esperimenta na nama.

Bojan

pre 12 godina

Rusi nisu ulozili milijardu u sred krize, u budzet se ne sliva novac od NIS-a a razlog je isti i mogu reci valjan - Svu zaradu NIS reinvestira.
u ukupnom saldu rusi ce za 5 godina otplatiti i poslednji dolar koji su ulozili i imati morednu i jaku kompaniju!
Daleko od toga da je ovo najsrecnije resenje, ali svako drugo resenje je bilo katanac u bravu za nesposobnu garnituru vlasti u to vreme!

Zoran

pre 12 godina

U poslednjih dvanaest godina,u vlasti je eskalirala mržnja prema Srbiji i Rusiji.Sa Rusijom imamo trgovinski ugovor kao najpovlašćenija država.Zbog tog razloga "FIAT" se bori da napravi fabriku automobila u Srbiji.Ulaskom u EU trgovinski ugovor će biti poništen,jer mi moramo biti robovi Evrope.Nije dozvoljeno bilo šta raditi samostalno.A,za neverne Tome,Rusija nas nikada nije bombardovala,čak ni 1999 godine.

gospodine popovicu

pre 12 godina

sto se tice dss mi bi za koju godinu mogli da postanemo druga crna gora, da lepo sve rasprodama rusima, pa da zavrsimo sa samima sobom. pa nisam sigurna da oni ulazu toliki novac zato sto smo im mi tako slatki i dragi i zasto bi srbija finansirala iz budzeta rusku firmu, ma nismo sposobni da nahranimo svoje gladne sad cemo njih da finansiramo

Anastas Branica

pre 12 godina

@ timocanin
Pusti hvalospeve i ljubav, pogledajmo samo cinjenice-NIS je bio propala firma, sad je najuspesnija u Srbiji, a polovina je i dalje u rukama gradjana Srbije.
Navedi jos nekog stranog investitora koj je ulozio do sada 1,5 milijardi evra u srpsko preduzece i koji nije odmah otpustio bar trecinu radnika.
Da li i jedan novi gazda sa Zapada kompletan profit reinvestira u kupljeno srpsko preduzece?
Postoji li i jedna privatizovana firma u Srbiji koja siri poslovanje u zemlje EU i region?
Plus, najbolji socijalni programi za radnike koji su uzeli otpremnine, plus kompletan remont u bombardovanju stradale rafinerije, plus specijalni programi za radnike koji imaju troje i vise dece, plus izgradnja sigurne kuce u Pancevu, plus ulaganje u ekolosku zastitu i istrazivanje u tom istom Pancevu, o kome svi samo pricaju a niko nista ne preduzima.
I tako...nije stvar u ljubavi, veruj.

Nikola

pre 12 godina

Mozda bi umesto Mikija Mihajlovica ovde bolji sagovornik bili Dinkic i Djilas koji se u Vikiliksovim depesama pominju kako se pravdaju u Ambasadi SAD zbog prodaje NIS...Moj glas ide strankama koje su za ekonomsku saradnju sa svima, ali koji shvataju da je nasa sansa ipak pre svega saradnja sa Rusijom

sale

pre 12 godina

da li ljudi hocete da srpsko mleko, proizvedeno u beogradu, u srbiji placate 20 dinara skuplje nego u crnoj gori, bosni i hrvatskoj ili hocete u evropsku uniju!!

jednostavno...

Саша

pre 12 godina

Потпуно је јасно да су односи са Русијом лоши. Наравно да је кривица на нашој актуелној власти. Не може да се гледа ка Русији из западне позадине.Само нам још ногице вире. Понижавајуће!

Jovan

pre 12 godina

Prosecan domaci rusofil ne prihvata nikakvo normalno , racionalno i ljudsko objasnjenje . Za njega je 2 + 2 oduvek bilo jednako 5 , bela boja za njega je uvek crna dok je neposten po njegovoj logici poimanja uvek bio i ostace posten .

Filip

pre 12 godina

Koliko se secam,
a mora da ima crno na belo,pre 4 godine,kada je napravljen ugovor sa rusima, NIS i juzni tok za 400 miliona.


Juznog toka nema ni na papiru.
Jos i ako ga kao bude,mi moramo placati izgradnju juznog toka?!

O rusima,dosta.
Napolje sa njima i zavarite ta vrata!

zoran

pre 12 godina

Milivoje Mihajlović misli da je sam Tito, a da su Rusi glupi kao noc.
Pa, vidish, prijatelju nije ni jedno ni drugo tachno. Niti si ti Tito, niti su oni glupi. Ochkujem da naftovod "Juzni tok" iznenada skrene i ne prodje kroz majku nam Srbiju.
Miliovje, Milivoje pa ni rodjeni otac nece da ulaze u sina ako je ovaj bez karaktera. To pravilo vazi i na nivou drzava.
Slavismo godishnjicu bombardovanja od strane EU (NATO) i sada im lizemo...da ne kazem shta...narod bez kichme nije nikada poshtovan, nikada. Takav narod ne treba ochekivati bilo kakvu pomoc, jer prijatelja nema.
Ochekivati da ce slovenski narod biti prihvacen od anglo-saksonaca (pravoslavci -katolici/protestanti) je isto tako moguce kao da ochkujete na drvetu jabuke da izraste lubenica.

Investicije

pre 12 godina

S obzirom na to gde se nlazila naša rafinerija pre nego što su je preuzeli Rusi, Srbija nikako ne bi ni smela da im zalupi vrata. To što smo mi navikli da krivicu uvek svaljujemo na nekog drugog, nema veze sa realnim stanjem da je NIS sada relativno jaka kompanija i da je otvorila radna mesta i podigla na noge bedu od firme koju smo vukli na grbači.

Timocanin

pre 12 godina

@Anastas Branica

Vex (vidi malo ispod tvog komentara) je dao odgovor umesto mene.
Nemam sta da se pravdam, znam da sam u pravu.

Branko

pre 12 godina

Da li vam je poznato da je "Gazprom" nedavno snizio cenu gasa za Srbiju za 12% ali potrošači u Srbiji to nisu primetili. Srbija ima problem sa cenom gasa zbog cene transporta gasa, zato što plaća Mađarima 30 do 40 Evra za 1000 kubnih metara na 100 km dok je u Evropi ova cena 5 do 8 Evra. Drugi razlog je zahvatanje države Srbije iz ove cene. Znači Rusi nam nisu krivi što je gas u Srbiji skup. U EU postoje dve cene za prirodni gas, na primer u Austriji je cena gasa za široku potrošnju 0,0630 Evra/kWh a za industriju 0,0406 Evra/kWh. Ovo o čemu pričam možete naći na sajtu http://www.energy.eu/.

KD

pre 12 godina

Neko želi da mu se nabroje "brendovi", pa evo nekoliko: Kaspersky, Suhoi, Gazprom, Sberbank, Lukoil, Mil helikopteri, Abbyy FineReader. Ali nisu brendovi suština, to je više marketing za neupućene, bitna je profitabilnost poslovanja, jer se iz toga stvaraju sredstva za razvoj i napredak.
Što se tiče izjave, ona je naravno u suprotnosti sa realnim stanjem, kako je to i običaj kod sadašnjih političara. Administrativne prepreke su glavno sredstvo odbijanja, a koristi se i pomoć medija (samo treba pogledati hajku na NIS).
Dok naša trenutna vlast želi da bude veći katolik od pape, dotle je taj isti zapad prihvatio investicije ruskih kompanija koje se mere desetinama milijardi, pogotovo u poslednjih 5-6 godina. Neke kompanije, npr. Severstal, TMK, NLMK, Lukoil, Sistema, Rostselmash, UGMK itd., uložile su milijarde u Italiju, Belgiju, Poljsku, Češku, Dansku, SAD, Kanadu, Austriju, Jamajku, Gvineju, Vijetnam, Kinu itd, ali mi čekamo investicije samo sa zapada. Imamo situaciju npr. da se IMT-FOP proda austrijskom Vogel&Noot, koji je vlasništvo ruske CTP, a inače bi bilo teških problema i opstrukcija da se proda direktno stvarnom vlasniku.
Najveći uspeh psihološkog rata jeste kada se narod navede da sam radi protiv sopstvenih interesa.

Del

pre 12 godina

Neverovati su ovi komentari da Rusima treba zalupiti vrata,zašto?Naš narod doživljava Ruski narod(ne političare)kao prijateljski i to tako treba da ostane,ali samo od prijateljstva se ne živi.Nismo mi krivi što nema ruskih investicija u Srbiji ili bilo gde,za to su krivi isključivo oni sami.Ima ih 250 miliona,imaju ogromnu zemlju,a nisu u stanju da proizvedu namirnice za osnovne svoje potrebe već skoro sve uvoze i onda su im drugi krivi,a uz to još odbijaju da prihvate demokratske procese kao i svi ostali slovenski narodi već vode politiku iz prve polovine prošlog veka pa onda nije ni čudo što niko neće sa njima.Oni osim nafte i vojne industrije nemaju šta da ponude.