Utorak, 06.03.2012.

14:56

Konuzin: Zar ruske pare nisu dobre?

Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin kritikovao je organizatore Biznis foruma jer su debatu o ulozi stranih invesitora u Srbiji podelili na dva panela.

Izvor: B92

Konuzin: Zar ruske pare nisu dobre? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

148 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 12 godina

Manite se Tita ljudi. Covek je bio klasa za sebe. Najveci drzavnik u u celokupnoj istoriji planete. Iznad svih. Kamo lepe srece da sada imamo Tita ne bi bilo lopovcina u Srbiji a i Jugoslavija se nikada ne bi raspala i bili bi najjaci u Evropi u svemu.
Treba se okrenuti Kini i Rusiji. Ipak oni vode realno glavnu rec u svetu i kontrolisu sve ekonomske tokove. A i najbrojniji su. Umesto da se tesno povezemo sa njima jer smo i mi bili komunisticka drzava i prihvatili bi nas kao prijatelje a ne samo kao partnere mi se vucaramo sa kojekakvim luzerima koji sutra mogu da puknu cim se Kini cefne da rasproda dolarske rezerve svoje zemlje.

jon

pre 12 godina

Ovde neki (ili samo jedan) pominju Tita kao oslobodioca od "Rusa". Kao da ne znaju da su ti upravo doveli Tita na vlast i omogućili mu da sa ovom državom i njenom politikom pravi feštu čiji je rezultat, posle toga kratkotrajnog i velikog "oslobođenja", taj da je država politički inferiorna, razorena a i zavisna od ovakvih podučnih spočitavanja koja upućuje g. Konuzin.

bran

pre 12 godina

Mrzitelji, rodoljubi, eksperti,shvatite jednu banalnu činjenicu: novac je roba koja se najbolje prodaje u Srbiji, jer ona nema svoj nezavisan bankarski sistem.Prema tome oni koji su stvaili šapu na nas žele da kupujemo samo njihove pare a ne i Ruske.Jer, ne zaboravite, ne stizu novci da nas usrece vec da pokupe i odnesu profit.Zato jeftini novci nisu dobrodosli, kradu musterije drugima.Sve ostalo je maškarada.

laza

pre 12 godina

rusi, kad budete procesuirali najveću pljačku u istoriji čovečanstva koja se desila u rusiji posle 90-ih, e ond možda vaše pare neće biti loše
dotle, imate crnu goru, dosta vam je od balkana

visoki-c

pre 12 godina

Bacuske, da ste nas vise branili devedesetih, sad biste imali i veci deo kolaca. Ovako, mi smo okupirani, a vi ste nam tu visak, jer i ovako nam je bolje od rata. Ova okupacija nam je sasvim dobra, dok strane uniforme ne pocnu da marsiraju ovuda... A vi mozete samo belaj da napravite.

sevarlica

pre 12 godina

"Ja se trudim da se to ubrza, a zastoj je nastao zbog toga što srpski stručnjaci nisu završili rad na tehničkim projektima, od kojih su neki započeti pre 20 godina", rekao je on. "

Toliko o nama. Nije bitno ko nam daje pare, bila to: Nemačka, Kina, SAD, Rusija ili Saudijska Arabija, mi se ponašamo kao razmaženo dete.
Dok se tih dečijih bolesti ne rešamo, nema napred.

Prosto ne mogu da verujem da nisu mogli da zaposle gomilu mladih stručnjaka na tom poslu, da rade za neku prosečnu platu ali i za ogromno iskustvo i buduće preporuke. Bar se tako radi u poslovima sa građevinom, jer je jako bitno za budućeg poslodavca, na kojima si objektima radio.

Ljubomir S.

pre 12 godina

Postovani,
Apel za pomoć: Devetomesečnom Sergeju neophodna hitna operacija tumora u inostranstvu!!! Posaljite prazan SMS na broj 1716 i pomozite sa 50 dinara!!! ili na racun u komercijalnoj banci /dat je u donjem linku!

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/310682/Apel-za-pomoc-Devetomesecnom-Sergeju-neophodna-hitna-operacija-u-inostranstvu

hm

pre 12 godina

Daleko je Moskva. Voleo bih da tako i ostane.
U sretna vremena kada smo imali crveni pasos i dobre plate putovao sam po zemljama Istocne Evrope. Video sam kako su prosli Poljaci, tada Cehoslovaci, od ruske ekonomije. Sve se svodilo na klasican komunisticki manir otimacine. Ne verujem da se kod Rusa danas nesto promenilo. Agresivna ekonomska politika iz koje stoji sila i monopol nad energentima doveli su nas male u veoma nezavidan polozaj. Na kraju, kada budete otisli da sipate gorivo, pitajte nekog pumpasa na Lukoilovoj ili Nisovoj pumpi kolika mu je plata u ovom trenutku.

Milipromil

pre 12 godina

Iz Rusije naspram EU stiglo je para i pomoći u iznosu od nekoliko delova promila. Smešno i sramotno. Vidite, da vam ja kažem kad ovi naši samozvani zvaničnici ne smeju: ima veze odakle su pare. Vaše nam ne trebaju.

Mladen

pre 12 godina

U ovoj državi vlada antiruski stav i to ne treba uopšte da nas iznenađuje.Braća Rusi dižu ruku u SBUN za Siriju i podržavaju Iran, A Srbiju ostaviše na cedilu 1999. godine.Uzeli su famoznih deset milijardi i podsmevali nam se iz Moskve,a tek sada vide posledice svoje loše politike.I ta priča oko NIS-a je toliko poražavajuća da je neverovatno da smo pristali da prodamo njima bilo šta.Polako ali sigurno se ide i ka tome da se ruski jezik izbaci iz programa osnovnih i srednjih škola, što je za mene apsolutno dobra odluka iako solidno znam ruski.Rusi su imali i previše vremena da nas zaštite i ja da sam predsednik ove države odavno bih potpisao pristupanju NATO paktu.Sve zemlje u okruženju su članice te organizacije, pa zar opet da ispadnemo crne ovce?

pored Wall St

pre 12 godina

Samo zato zivim u SAD ne znaci da sam automatski protiv Rusa, druzim se s njima ovde, ne znam tacno pozadinu price, mogu da nagadzam kao vecina na forumu...ali ono sto me zaprepastilo je da g. Konuzin sebi daje za pravo da se ovako bahato ponasa po ko zna koji put. *****

Alex

pre 12 godina

@(Aleksandar, 6. mart 2012 22:39) "A i kada rusi hoće da pomognu, naši se prave pametni: kada je proglašena vanredna situacija u Srbiji zbog velikih hladnoća i Dacić postao "vrhovni komandant" štaba za vanredne situacije, Rusija je pondila pomoć koju je potonji odbio..."

U tekstu piše da je Šojgu "vrhovni komandant štaba", a da je Dačić, kao Ministar policije, odbio i pomoć od EU i US, tako da ne vidim kako Dačićevi biseri uopšte imaju veze sa tekstom na ovom sajtu?!

Ukratko, nema ruskih para, a njihovi "darovi" su danajski!

466453

pre 12 godina

Ruske pare nisu dobrodosle na zapad, razlog, pa vidite sta se desava sa CG i nama delimicno. Ne pustati ih vise u ekonomiju da uslovljavaju politicki. Kao virus su u PCu.

blah

pre 12 godina

Samo jedno pitanje: Da li je zelezara u Smederevu prodata po realnoj ceni nasim "americkim prijateljima"...Posle pravog odgovora moze da se diskutuje o NIS-u...
(mlekadzija, 6. mart 2012 20:39)

Pricaj malo sa ljudima koji rade u toj zelezari - pre nego sto je prodata Amerikancima, fabrika je bila u raspadu, gajili su pecurke u pogonima i nista se nije radilo. Nakon prodaje, u roku od nekoliko godina, US Steel je postao ubedljivo najveci izvoznik u Srbiji, u jednom trenutku drzali su 14% naseg ukupnog izvoza, i 5% nase ukupne domace proizvodnje. Problemi su poceli sa onom velikom svetskom ekonomskom krizom, tada je cena celika mnogo pala, prva koja je stradala bila je industrija automobila - a glavni partneri zelezare bile su upravo fabrike automobila.

Sto se tice pitanja gospodina Konuzina, evo ja cu da mu odgovorim - razlika izmedju ruskih i evropskih para je u tome sto ruske bas i ne videsmo nesto mnogo. Preko 80% investicija doslo je iz EU (a tu su jos i SAD, Japan, Koreja), kao i preko 80% donacija (ruski udeo u donacijama u poslednjih 11 godina je 0,02%).

vojnik Markovic Marko

pre 12 godina

Flota jos nije stigla, a kace, ne znamo....
(doockey, 6. mart 2012 19:48)

Kad tamo gde treba procene da je pogodan trenutak. Nema veze sto Srbija nema more. Doci ce i flota i konjica, a bogami i tenkovi, pa makar ih i iz satelita izbacivali.

Aljbanac

pre 12 godina

sve dok i jedan srbin veruje ovakvima kao konuzin za nas nema zime.
nego porucite ovom "bratu" bolje neka ulaze u rusku infrastrukturu,
zdravstvo, socijalu,zbrizavanju beskucnika po moskvi i drugim gradovima u rusiji, itd..ipak putevi,bolnice,izgledaju bolje u srbiji nego u rusiji,a da ne pricamo o beskucnicima,gladnima i promrzlima koji svakog dana umiru po ulicama moskve.

gerilac

pre 12 godina

Setimo se samo metamorfoze ruskog stava o agresiji na SRJ 1999. godine. Od pocetnog " u slucaju napada NATO-a, 10.000 ruskih aviona branice srpsko nebo!!!" do zavrsnog "u slucaju kopnene agresije na Srbiju vecih razmera, donji dom ruskog parlamenta ce najozbiljnije razmotriti mogucnost, da predlozi gornjem domu parlamenta da na dnevni red zasedanja stavi pitanje upucivanja humanitarne pomoci Srbiji"...

sad cu i ja da ga procitam

pre 12 godina

Ljudi procitajte tekst pa malo razmislite pa ostavite komentar.Ponasate se ko roboti.Procitate naslov i po automatizmu lupate komentare.

obi van

pre 12 godina

Ma gotova je Srbija zauvjek, ne interesuje ona vise ni istok ni zapad tako mala, pred bankrotom i sa stanovnistvom koje se rapidno smanjuje. Konuzin se samo pita zasto su izdvojeni od drugih i nisu tretirani ravnopravno, kao sto to isto pitao i svajcarski amabasador, samo se ne pise o tome. A stampa opet pravi od covjeka babarogu. Evrofanatici, ne plasite se, uci ce Srbija u EU i to vrlo brzo, zavrsili ste posao i nema stvarno vise potrebe za pljuvanjem po Rusima i vasim neistomisljenicima. Nekako mi to nije bas demokratski...

Igor

pre 12 godina

Koji problem ima ovaj covek???pare nemaju nacionalnost...a kakvi su rusi poslodavci,jasno ti je kada odes u Rusiju.
A prosecan rus ima kraci zivotni vek od srbijanca,manje para,i manje prava.Tako da se gosp.Konuzin bavi svojom zemljom,a ne nama....nismo mi neka sibirska gubernija.

Aleksandar

pre 12 godina

za (MIRA, 6. mart 2012 17:51)

Kredit je od 800 miliona, ne 800.000 miliona.

A nikako da ga dobijemo, jer naši ne urade dokumentaciju kako treba, nego su prvo probali sa idejnim rešenjima i projektom u stilu NVO, pa si ovi otkačili, pa kada su onda napravili tehnički-izvođački projekat, onda nisu uradili finansijski plan (falili su predugovori i garancije), pa dok su to skupili, prošlo je dosta vremena.

Drugo, NIS je u trenutku prodaje rusima imao 12.000zaposlenih, a od toga 5.000 rukovodilaca.
Evo ti podaci http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/nis-ov-platni-spisak-kraci-za-1200-zaposlenih_148971.html
I još uvek ima 8.000 zaposlenih, a ne da su otpustili 8.000.

Za preizumanje HIPa, nije preuzet HIP, već ogranak HIP Azotara, koju je preuzeo Srbijagas, a koja je u vlasništvu Srbije, a ne NISa.

Aleksandar

pre 12 godina

Ruska specijalna jedinica vrše uklanjanje bombi i mina na teritoriji Srbije o trošku Vlade Rusije.

Samo na području Niša i Paraćina su uklonili 2.700mina na 268 hektara.
Troškovi uklanjanja (detekcija, onesposobljavanje, uklanjanje i uništavanje) košta 1500evra po komadu (iako naši mediji računaju po kvadratu, kao da je u pitanju krečenje).

A da ne pominjem koliko je života spaseno time što nema više tih mina, manje nesreća, troškova lečenja - prema podacima UN, mine ubijaju dugo posle rata i godišnje pogine između 15.000 i 20.000ljudi - civila i to tamo gde nema više vojnih sukoba.


A i kada rusi hoće da pomognu, naši se prave pametni: kada je proglašena vanredna situacija u Srbiji zbog velikih hladnoća i Dacić postao "vrhovni komandant" štaba za vanredne situacije, Rusija je pondila pomoć koju je potonji odbio u vreme kada je preko 70.000ljudi ostalo bez struje, 5.000km puteva zavejano i već 15 osoba umrlo od hladnoće.

Evo i vesti na tu temu http://news.mail.ru/politics/8055912/

Srbiji je svaka pomoć dobrodošla i svako ko je spreman da je pruži, bez obzira ko je, treba se zahvaliti i primiti.
Ne treba da se cenjkamo kao na buvljaku, ko je dao više ili manje.

Damjan

pre 12 godina

@mlekadzija

Smederevska zelezara je gajila pecurke dok se nije prodala.

NIS je radio punim kapacitetom.To sto je bio kao gubitas,time bi se trebalo pozabaviti pravosudje.Puno politicara bi bilo zatvoreno,jer su oni bili zaduzeni za biznis NIS-a,zato se i nije radilo na tome.
Za razliku od zelezare,NIS je jedan gigant,plus sto su uz njega isla sve sto se vadi iz zemlje,plus Banatski dvor.
Jednom recju,uzas.
Niti imamo kvalitetnije gorivo,niti manje cene,a od svega ni zagadjenje nije manje.

NIS je bio gubitas samo zato sto je imao bolest ala kolubara i slicno.
Nista drugo.

Pajk

pre 12 godina

@Mira: Da li je to retoričko pitanje ili zaista ne znate? Ako ne znate, onda da se podsetimo da i ova vlada stalno zove Ruse kada treba da se glasa u UN kada im zagusti, a inače su drugari sa EU i Ruse izbegavaju; da stalno na sva zvona naglašavaju i preuveličavaju donacije iz EU, a uvek zaboravljaju da pomenu ruske deminere koji već u nekoliko navrata uklanjanjaju zaostale projektile na teret njihovog budžeta ili da su nekoliko puta davali pomoć za KiM; da postoje administrativne prepreke za sva nezapadna ulaganja itd.
Ali sve to se lako zaboravlja kada mediji efikasno peru mozak.

smile

pre 12 godina

To sto ambasador Konuzin naziva investicijama, isprobano je po drzavama Varsavskog pakta. Koliko je "investirano" i kakvi su rezultati - poznato je u vojnoj terminologiji kao okupacija.

mare

pre 12 godina

Vasa Ekselencijo ,postovani Prijatelju naseg naroda!U Srbiji ,narocito u Beeeogradu ,neme vise Srba!Sacekajte jos par meseci i opet postavite ista pitanja!Ovaj rest moga naroda je u privremenoj ilegali!
(andrea, 6. mart 2012 17:51)

Nemoj jos samo da se delimo na proruse i prozapadnjake. Vec postoji ta podela naravno, ali nema potrebe da je rasplamsavamo. Jos fali da medju sobom pocnemo da se zovemo 'izdajice'. Nema potrebe da ti sebe proglasavas predstavnikom naroda. Licno sam vrlo skeptican prema zapadu, mada i sistem koji sprovode Rusi nije mnogo humaniji. I jedno i drugo je burzoasko drustvo, ako izuzmemo Skandinavske zemlje, koje u svakom slucaju imaju takodje sistemski i kolektivni mentalni problem (problem ljudskih odnosa), koliko mi se cini.

cist racun,druga ljubav

pre 12 godina

Koje bre pare covece..koje?
Gde su Vam te pare..sta! nije leglo na racun.Ma EU je cist racun.Od ljubavi(sa vama Rusima)se ne zivi.

Cile

pre 12 godina

Ono, jes' ja vise volim euro/ex marku i dolar - tako me ceo zivot ucili - ali nemam nista protiv nijedne druge valute koja stoji stabilno. A ovi sto se gade rublje, neka pogledaju malo kod komsija, recimo u Madjarsku. Pre 20 godina su Rusima pevali pesmicu Bye, bye Stasha i kleli se u nemacke, USA, francuske i izraelske investitore. E sad, kad su im ti zbrisali cim su obrnuli prvi krug, cujem da sada na Vackoj opet trese Kaljinka. Kazu da im jedino Rusi i dalje trose pare k'o ludi.

nema deda mraza

pre 12 godina

sta ja znam. ja znam ono sto vidim.
bili su rusi u madjarskoj tranziciji. i u ceskoj, bugarskoj, rumuniji. pa i crnogorci ih vise ne vole.

svako bezi od njih.
a te pare od eu ste spiskali pa se sada pravite tose

s tim rolaj

pre 12 godina

Niste nam dali S300 kad je trebalo, svoju vojsku ste povukli sa Kosova iako ste tamo stigli prvi. Toliko o vašoj bratskoj podršci i pomoći. Što se para tiče, vaše pare su kao i sve druge, samo ih pokažite već jednom!

Milos

pre 12 godina

Zapanjujuci broj komentara koji sadrze samo iracionalan animozitet i nista vise. Pitam se, koja zemlja u svetu, a kamoli neka kao sto je nasa, moze sebi da dozvoli tako bahat i agresivan stav prema bilo kojoj svetskoj sili? Ili se mozda ne radi o stavu nase zemlje?

MUKNAVI

pre 12 godina

Moze li ,i mora vec jednom ,neko u ovoj drzavi da objasni kako se imaju ponasati ambasadori.Ukoliko iskacu iz kodeksa,postaju persona non grata,kao sto bi se desilo i nasim ambasadorima da pocnu sa navijanjem u predizborim kampanjama u njihovi drzavama,jurnjavom po skupovima i delenjem saveta koje im niko ne trazi itd.Oni su postari svojih vlasti,i nista vise,a to saopstavaju onome kome je upuceno,predsedniku vlade,i ne trce po "vasarima" preteci prstom i roguse se.Zamislite kako bi prosao nas ambasador da se obratio na nekom skupu u Rusiji sa pitanjem;sta to radite,imali` ovde Rusa?Dobio bi nogu u ....smesta i na njegovom mestu bi Srbija poslala drugoga.

Sumadinac

pre 12 godina

Ovo je samo deo predpristupnih ugovora koji su poceli da se i prakticno realizuju...
Videcemo jos puno toga sto nam je Westervele doneo na paraf u minut do dvanaest.

mlekadzija

pre 12 godina

Samo jedno pitanje: Da li je zelezara u Smederevu prodata po realnoj ceni nasim "americkim prijateljima"...Posle pravog odgovora moze da se diskutuje o NIS-u...

Sale.rakovica

pre 12 godina

''NIS bi propao da nije bilo Rusa''

Dok vi ne počnete malo više da poštujete Srbiju ne vidim zašto bismo mi vas.
Poštujemo vaša ulaganja, u koja spada i NIS. Ali kupovina NIS-a nikako nije milostinja!

Perić

pre 12 godina

Treba jasno odgovoriti: koliki je udeo ruskih investicija kod nas u odnosu na Sloveniju, Italiju, Nemačku i td.? I drugo: koliki je obim naše robne razmene sa Rusijom u odnosu na Crnu Goru, BiH, Sloveniju (o EU da ne govorimo)? Da se ne donose proizvoljni zaključci.

ja sam

pre 12 godina

(Maria, 6. mart 2012 19:13)

Americke odose i sa nasim. Zelezara od 600 miliona im prodata za dvadesetak, a otkupljena za 40 miliona.

S toga (ne samo, naravno), za NIS Konuzin je u pravu.

Nikola

pre 12 godina

EU i zapad su OK. Ali ne podrzavam ovakav nacin ophodjena prema Ambasadoru Rusije, ne trebamo se ponasati kao Milosevic nekad prema zapadnim ambasadorima i praviti razlike. Budimo svi isti i saradjujmo zajedno.

Gouta

pre 12 godina

A da ti malo odmoris od nas, a i mi od tebe. Koliko bi tek smarao da imate neke investicije. Fijat vredi vise nego sve Ruske investicije zajedno, pa nesto ne vidimo italijanskog ambasadora na partijskim skupovima i po medijima.

треба нам систем а не паре!

pre 12 godina

Добре су ваше паре, али морате да их дате! Морате да будете конкурентнији од западних пара. Дајте јефтиније кредите од ммф и нама не треба ммф.

Gagi

pre 12 godina

Po celoj Srbiji su pokacene one plave table o sponzorisanju raznih objekata pocev od skola do raznih drugih institucija od strane EU,a od strane Rusije nisam video ni jednu. Ili mozda oni nece se hvale?

skenderbeg

pre 12 godina

U vreme Tita ne bi ti i tvojih slicnih nikad dosli u red da nekome dajete Savete sta i kako da radi ne go bi lepo sedeo u fotelju tamo na Ambasdi i bavio bi se svojih posla. Od raspada Jugoslavije samo Slovenija i Hrvatska su imali koristi, ovih drugih cak i Albanci samo izgubili, svugdje po drugim Republikama politika se pravi u Ambasadama SAD, EU i Rusije.

Peks

pre 12 godina

Au covece koliko se ovaj coveculjak opustio. Mnogo daje sebi za pravo da gura nos tamo gde mu nije mesto. Da smo normalna drzava i da imamo neke principe ovakav lik bi odavno leteo iz drzave.

Maria

pre 12 godina

Nisu dobre. Sto dalje to bolje. Tito je to znao i zato ih otkacio, ovi danas nisu toliko pametni, nego se slihtaju tim intruderima. Rusi su kao alieni iz Dana nezavisnosti.

Peđa

pre 12 godina

Ljudi budimo iskreni: mi hoćemo da vozimo nemačke automobile, da nosimo američke patike, nosimo italijansku garderobu, kupamo se u grčkom moru. A šta je to što kao volimo iz Rusije?

Цоје

pre 12 godina

Проблем је што су целу земљу продали и Русија им није довољно добра јер једино нам она може помоћи.

Plavi

pre 12 godina

Osnovna razlika između ruskih i zapadnoevropskih investicija je to što ove prve nismo ni videli već samo čuli priče o njima a od ovih drugih kako tako živimo.

samo tetki da odnesem lek

pre 12 godina

ma super su pare (para ko i svaka para) ali ubise nas 'prijateljske' kamate ..... a mogli biste i neku prijeteljsku donaciju da dadnete jer koliko cujem na samom ste dnu liste donatora!!!

izbego na vreme

pre 12 godina

Samo radi bolje upucenosti. Pre dva dana na BBC-u objavljen podatak da je Ruska Ekonomija na 6. mestu u Svetu a devizne rezerve na 3. A samo pre neku godinu nisu bili ni medju prvih 10. Ne bih ja bas bio toliko hrabar pa se odrekao Rusa, kao sto ne bih bio glup i bio protiv EU. Dakle dosta vise levo-desno nego u pamet se.

doockey

pre 12 godina

Ne napadajte coveka! Pare su poslate onom flotom koju su nam poslali jos za vreme NATO bombardovanja! Flota jos nije stigla, a kace, ne znamo....

Саша

pre 12 godina

Хвала г. Конузину на ангажовању и братском односу према Србији. За разлику од "западних пријатеља, који Србију третирају као своју окупациону зону.

Ne vidim problem

pre 12 godina

Pa ako budemo u Ruskoj uniji, onda ce biti Rusi pa svi ostali.
Dotle EU na jednu stranu stola, pa svi ostali koji nisu.
Sujeta.

Logika

pre 12 godina

U svakom slucaju ruzan gest aktuelne vlasti!!! Za obecenja zvana EU odricu se konkretne pomoci iz Rusije...treba imati bar postovanja i zahvlanosti na dosad uradjenom...mislim na ekonomska ulaganja Rusije zadnjih godina!!!

Bejn

pre 12 godina

Za NIS je nazalost u pravu, posto je Srbija verovatno jedina zemlja u svetu gde energetske kompanije koje imaju monopol na trzistu (EPS, NIS itd) posluju sa gubicima. Ovako profit bar ide Rusima, posto i dalje imamo veoma skupo i veoma lose gorivo, a tu je i politicki uticaj.

vuk79

pre 12 godina

Manite se tih prici za malu decu o nekom navodnom ogromnom bogatstvu Rusije. Cinjenice su da su 11 sila sveta..Iza Italije i Indije.. Amerikanci mogu da ih kupuju i prodaju po volji kao sto su im odkupili i Aljasku u kom potezu se jasno vidi Ruska pamet...

Radojko

pre 12 godina

"...govorio je na ruskom...a primedbe rekao na engleskom". Jedno sam siguran, na srpskom nije! Ja ću ga pitati, evo, na srpskom: A pare, gde su pare? Tri godine se "gradi" pruga Valjevo-Loznica, pa nikako da pisne, pre Kosturica izgradi šargansku osmicu austrougarskog tipa, češkog projekta. Teško onom ko od vas očekuje prosperitet.

Dr Pera

pre 12 godina

NIS bi propao da nije bilo Rusa?! Au, e ovo je vec uvreda. Coveku se skrene paznja vise puta da nas ne vredja a on ponovo. Monopolisticko preduzece, i to kakvo, sa vec pokrivenim trzistem i ogromnim godisnjim dobitkom.

A isto tako krediti koji su uzimani od Rusije, imaju nepovoljnije uslove od zapadnih, tako da i to pada u vodu.

Sta jos!? Nema vise nista.

andrea

pre 12 godina

Vasa Ekselencijo ,postovani Prijatelju naseg naroda!U Srbiji ,narocito u Beeeogradu ,neme vise Srba!Sacekajte jos par meseci i opet postavite ista pitanja!Ovaj rest moga naroda je u privremenoj ilegali!

mp

pre 12 godina

Opet smo se obrukali pred Rusima; Nasi strucnjaci ima ih toliko ne mogu da zavrse projekte? Kako je to moguce da li neko moze da objasni? Ali su danas mnogi potrcali u Zenevu, neki policajci odjurili u Brisel uzeli mikrofon i pevaju. I mene je sramota ko su nasi politicki prvaci. Na sta to lici. Srbija kao da ne ume da razgovara sa svetom, zatelebala se u EU i onda ide predsednik tadic kao omadjijan ...Steta sto ce ga istorija upamtiti kao povrsnog i slabog predsednika.

Dejan

pre 12 godina

Niko nije rekao ni pomislio da ruske pare nisu dobre ili da su kojim slucajem manje vredne, daleko od toga. Znate vrlo dobro sta gradjani Srbije misle o prijateljskoj Rusiji i ne vidim nijedan razlog za ovakvu vasu reakciju. Rusija se i na pomenutom skupu nasla u drustvu bogate Svajcarske i tehnicki superiornog Japana i takvo drustvo moze samo da godi.

milan

pre 12 godina

Koje ruske pare o cemu vi ambasadore to pricate? Dobre su za Rusiju kada kupuju nase rafinerije za trecinu cene ali ih nigde inace nismo videli.

sandra

pre 12 godina

Konuzin, ambasador a stalno se ljuti ko "ruzno pace". Zna se kako i ko je prodao NIS, znaju se i ostale akcije raznih, ali on sebi stalno daje za pravo ili je to neki precutni dogovor, da bude poklopac na "svakoj serpi". Nije stvar u ruskim ili bilo cijim parama, vec u sposobnostima ko da vise....

MIRA

pre 12 godina

Ne znam zašto se doticni Gospodin ljuti?
Šta je to Rusija uložila u našu zemlju? Dobila je NIS sa celokupnom infrastrukturom, pravom da 30 godina eksploatiše našu naftu i gas, pri cemu su oni bili u funkciji mnogo pre njihovog dolaska. Za ove cetiri godine, otpustili su preko 8000 zaposlenih uz s.program, ali ne i one kojima je nedostajalo 7-10 godina do penzije. U decembru ce otpustiti bar još 3000 nemapiranih radnika ili njima nepodobnih.
Lagano preuzimaju bez placanja HIP, a preko Srbijagasa, gomilu firmi.
Pri tome samo ove godine su ostvarili cist profit oko 500miliona eura, ali i dalje imaju kredit od 450 000usd, koji ne vracaju.Kredit od 800 000miliona usd rastežu 3 godine a daju nam ga kao kredit za kupovinu njihovih vozova... Prici nikad kraja.

Miladin

pre 12 godina

Josip Broz Tito bio je mudriji od mnogih danasnjih politicara na vlasti i u opoziciji u Srbiji. Tito je jos 1948. godine znao sta znaci kad ruska cizma dodje u neku zemlju i odlucno im je rekao NE. A danas kad su se sve zemlje Varsavskog pakta otkacile Rusije, pojedini politicari u Srbiji prizeljkuju da Srbija bude ruska gubernija i tolerisu istupe ovog coveka koji nema nijedan manir diplomate!

ajd

pre 12 godina

Neka mi navede neko od rusofila koji vise vole majcicu Rusiju od zemlje u kojoj zive, znaci samo jednu drzavu koja je procvetala od saradnje,saveza ili uzajamne bratske ljubavi sa Rusijom. Samo jednu.

Sertl

pre 12 godina

NIS placen 400 mil.za 51 %.

Pre je bio gubitak 100 % na grbaci gradjana.

Sad 49 % dobitka ide u kasu gradjana (+investicije)

Mislim da je to odlicno.

V

pre 12 godina

Nije da nisu dobre, gospodine ambasadore, nego ih nema... Rusija je ulagala manje u ovu zemlju od zapadnjaka, pa ne znam tacno sto se durite... Resenje vam je prosto, pocnite da ulazete, pa ce i odnos prema vama biti bolji. I ovako vas narod vise voli, iako ste manje para dali...

xXx

pre 12 godina

Дабоме,Руски инвеститори се дискриминишу у Србији,ѕемљи "без" дискриминације.

pera petlic

pre 12 godina

Razlika u tim investicijama je ogromna, poput razlika izmedju kafe bez mleka i kafe bez slaga: ono sto neces dobiti i sto nece valjati u jednoj varijanti potpuno se razlikuje od onoga sto neces dobiti i nece valjati u drugoj varijanti ;)

anti-uvlakač

pre 12 godina

Možda je i ovo ''tehnička greška''?

Možda je dobro da zemlju sa kojom imamo jedinstveni i najpovoljniji izvozni status još više ritualno marignalizujemo?

Ma jednostavno, organizatori su samo razumeli poruku onog Kacina da ''Rusije više ne sme da bude''. Bedni uvlakači!

Paja

pre 12 godina

Jes', pretrgli ste se od ulaganja! Sto se malo ne ugledate na Nemacku, Italiju a bogami i Sloveniju, pa cete zasluziti i bolje mesto u biznis forumu!

f.v.

pre 12 godina

...da ovo nije bitno --bilo super !
ali za razliku od vas ,treba se znati,jer kome onda da se vraca ?
...a, na kraju ovako i onako nema sta da ocekujemo,;ima JEDAN koji
je hteo 100MILIJARDI DONESTI; samo nije rekao kada...
A, ono malo sto rusija dala, i one stare cebadi za kosovo iz bivsih
kasarni DDR. ...............

brale

pre 12 godina

A gde su ulagači iz Azerbejdžana,Kostarike i Hondurasa koji ulažu velika srdestva u infrastrukturu Srbije ( tako kaže premijer ).Zašto njima nije dozvoljeno da se obrate na forumu ?

Vlada

pre 12 godina

Ovaj izgleda ne kapira da status kandidata i pregovori sa EU automatski znace kreiranje posebnih odnosa sa drzavama clanicama EU, koji je mnogo blizi nego odnosi sa ostalim drzavama van EU. Jednostavno, Srbija zeli da postane integralni deo ekonomske unije. Naravno da ce EU imati prednost uvek u tom slucaju. Uostalom, Japan i Svajcarska se ne zale, ne kapiram sto se bas Konuzin zali?! Tuzno je sto je cak i taj Japan ulozio mnogo vise para nego bratska ruska federacija.

Miladin

pre 12 godina

Josip Broz Tito bio je mudriji od mnogih danasnjih politicara na vlasti i u opoziciji u Srbiji. Tito je jos 1948. godine znao sta znaci kad ruska cizma dodje u neku zemlju i odlucno im je rekao NE. A danas kad su se sve zemlje Varsavskog pakta otkacile Rusije, pojedini politicari u Srbiji prizeljkuju da Srbija bude ruska gubernija i tolerisu istupe ovog coveka koji nema nijedan manir diplomate!

Dr Pera

pre 12 godina

NIS bi propao da nije bilo Rusa?! Au, e ovo je vec uvreda. Coveku se skrene paznja vise puta da nas ne vredja a on ponovo. Monopolisticko preduzece, i to kakvo, sa vec pokrivenim trzistem i ogromnim godisnjim dobitkom.

A isto tako krediti koji su uzimani od Rusije, imaju nepovoljnije uslove od zapadnih, tako da i to pada u vodu.

Sta jos!? Nema vise nista.

MIRA

pre 12 godina

Ne znam zašto se doticni Gospodin ljuti?
Šta je to Rusija uložila u našu zemlju? Dobila je NIS sa celokupnom infrastrukturom, pravom da 30 godina eksploatiše našu naftu i gas, pri cemu su oni bili u funkciji mnogo pre njihovog dolaska. Za ove cetiri godine, otpustili su preko 8000 zaposlenih uz s.program, ali ne i one kojima je nedostajalo 7-10 godina do penzije. U decembru ce otpustiti bar još 3000 nemapiranih radnika ili njima nepodobnih.
Lagano preuzimaju bez placanja HIP, a preko Srbijagasa, gomilu firmi.
Pri tome samo ove godine su ostvarili cist profit oko 500miliona eura, ali i dalje imaju kredit od 450 000usd, koji ne vracaju.Kredit od 800 000miliona usd rastežu 3 godine a daju nam ga kao kredit za kupovinu njihovih vozova... Prici nikad kraja.

ajd

pre 12 godina

Neka mi navede neko od rusofila koji vise vole majcicu Rusiju od zemlje u kojoj zive, znaci samo jednu drzavu koja je procvetala od saradnje,saveza ili uzajamne bratske ljubavi sa Rusijom. Samo jednu.

milan

pre 12 godina

Koje ruske pare o cemu vi ambasadore to pricate? Dobre su za Rusiju kada kupuju nase rafinerije za trecinu cene ali ih nigde inace nismo videli.

Peđa

pre 12 godina

Ljudi budimo iskreni: mi hoćemo da vozimo nemačke automobile, da nosimo američke patike, nosimo italijansku garderobu, kupamo se u grčkom moru. A šta je to što kao volimo iz Rusije?

Gagi

pre 12 godina

Po celoj Srbiji su pokacene one plave table o sponzorisanju raznih objekata pocev od skola do raznih drugih institucija od strane EU,a od strane Rusije nisam video ni jednu. Ili mozda oni nece se hvale?

Plavi

pre 12 godina

Osnovna razlika između ruskih i zapadnoevropskih investicija je to što ove prve nismo ni videli već samo čuli priče o njima a od ovih drugih kako tako živimo.

треба нам систем а не паре!

pre 12 godina

Добре су ваше паре, али морате да их дате! Морате да будете конкурентнији од западних пара. Дајте јефтиније кредите од ммф и нама не треба ммф.

Radojko

pre 12 godina

"...govorio je na ruskom...a primedbe rekao na engleskom". Jedno sam siguran, na srpskom nije! Ja ću ga pitati, evo, na srpskom: A pare, gde su pare? Tri godine se "gradi" pruga Valjevo-Loznica, pa nikako da pisne, pre Kosturica izgradi šargansku osmicu austrougarskog tipa, češkog projekta. Teško onom ko od vas očekuje prosperitet.

vuk79

pre 12 godina

Manite se tih prici za malu decu o nekom navodnom ogromnom bogatstvu Rusije. Cinjenice su da su 11 sila sveta..Iza Italije i Indije.. Amerikanci mogu da ih kupuju i prodaju po volji kao sto su im odkupili i Aljasku u kom potezu se jasno vidi Ruska pamet...

Gouta

pre 12 godina

A da ti malo odmoris od nas, a i mi od tebe. Koliko bi tek smarao da imate neke investicije. Fijat vredi vise nego sve Ruske investicije zajedno, pa nesto ne vidimo italijanskog ambasadora na partijskim skupovima i po medijima.

doockey

pre 12 godina

Ne napadajte coveka! Pare su poslate onom flotom koju su nam poslali jos za vreme NATO bombardovanja! Flota jos nije stigla, a kace, ne znamo....

Саша

pre 12 godina

Хвала г. Конузину на ангажовању и братском односу према Србији. За разлику од "западних пријатеља, који Србију третирају као своју окупациону зону.

Vlada

pre 12 godina

Ovaj izgleda ne kapira da status kandidata i pregovori sa EU automatski znace kreiranje posebnih odnosa sa drzavama clanicama EU, koji je mnogo blizi nego odnosi sa ostalim drzavama van EU. Jednostavno, Srbija zeli da postane integralni deo ekonomske unije. Naravno da ce EU imati prednost uvek u tom slucaju. Uostalom, Japan i Svajcarska se ne zale, ne kapiram sto se bas Konuzin zali?! Tuzno je sto je cak i taj Japan ulozio mnogo vise para nego bratska ruska federacija.

Maria

pre 12 godina

Nisu dobre. Sto dalje to bolje. Tito je to znao i zato ih otkacio, ovi danas nisu toliko pametni, nego se slihtaju tim intruderima. Rusi su kao alieni iz Dana nezavisnosti.

Peks

pre 12 godina

Au covece koliko se ovaj coveculjak opustio. Mnogo daje sebi za pravo da gura nos tamo gde mu nije mesto. Da smo normalna drzava i da imamo neke principe ovakav lik bi odavno leteo iz drzave.

MUKNAVI

pre 12 godina

Moze li ,i mora vec jednom ,neko u ovoj drzavi da objasni kako se imaju ponasati ambasadori.Ukoliko iskacu iz kodeksa,postaju persona non grata,kao sto bi se desilo i nasim ambasadorima da pocnu sa navijanjem u predizborim kampanjama u njihovi drzavama,jurnjavom po skupovima i delenjem saveta koje im niko ne trazi itd.Oni su postari svojih vlasti,i nista vise,a to saopstavaju onome kome je upuceno,predsedniku vlade,i ne trce po "vasarima" preteci prstom i roguse se.Zamislite kako bi prosao nas ambasador da se obratio na nekom skupu u Rusiji sa pitanjem;sta to radite,imali` ovde Rusa?Dobio bi nogu u ....smesta i na njegovom mestu bi Srbija poslala drugoga.

Sale.rakovica

pre 12 godina

''NIS bi propao da nije bilo Rusa''

Dok vi ne počnete malo više da poštujete Srbiju ne vidim zašto bismo mi vas.
Poštujemo vaša ulaganja, u koja spada i NIS. Ali kupovina NIS-a nikako nije milostinja!

izbego na vreme

pre 12 godina

Samo radi bolje upucenosti. Pre dva dana na BBC-u objavljen podatak da je Ruska Ekonomija na 6. mestu u Svetu a devizne rezerve na 3. A samo pre neku godinu nisu bili ni medju prvih 10. Ne bih ja bas bio toliko hrabar pa se odrekao Rusa, kao sto ne bih bio glup i bio protiv EU. Dakle dosta vise levo-desno nego u pamet se.

ja sam

pre 12 godina

(Maria, 6. mart 2012 19:13)

Americke odose i sa nasim. Zelezara od 600 miliona im prodata za dvadesetak, a otkupljena za 40 miliona.

S toga (ne samo, naravno), za NIS Konuzin je u pravu.

s tim rolaj

pre 12 godina

Niste nam dali S300 kad je trebalo, svoju vojsku ste povukli sa Kosova iako ste tamo stigli prvi. Toliko o vašoj bratskoj podršci i pomoći. Što se para tiče, vaše pare su kao i sve druge, samo ih pokažite već jednom!

Paja

pre 12 godina

Jes', pretrgli ste se od ulaganja! Sto se malo ne ugledate na Nemacku, Italiju a bogami i Sloveniju, pa cete zasluziti i bolje mesto u biznis forumu!

samo tetki da odnesem lek

pre 12 godina

ma super su pare (para ko i svaka para) ali ubise nas 'prijateljske' kamate ..... a mogli biste i neku prijeteljsku donaciju da dadnete jer koliko cujem na samom ste dnu liste donatora!!!

smile

pre 12 godina

To sto ambasador Konuzin naziva investicijama, isprobano je po drzavama Varsavskog pakta. Koliko je "investirano" i kakvi su rezultati - poznato je u vojnoj terminologiji kao okupacija.

V

pre 12 godina

Nije da nisu dobre, gospodine ambasadore, nego ih nema... Rusija je ulagala manje u ovu zemlju od zapadnjaka, pa ne znam tacno sto se durite... Resenje vam je prosto, pocnite da ulazete, pa ce i odnos prema vama biti bolji. I ovako vas narod vise voli, iako ste manje para dali...

Logika

pre 12 godina

U svakom slucaju ruzan gest aktuelne vlasti!!! Za obecenja zvana EU odricu se konkretne pomoci iz Rusije...treba imati bar postovanja i zahvlanosti na dosad uradjenom...mislim na ekonomska ulaganja Rusije zadnjih godina!!!

andrea

pre 12 godina

Vasa Ekselencijo ,postovani Prijatelju naseg naroda!U Srbiji ,narocito u Beeeogradu ,neme vise Srba!Sacekajte jos par meseci i opet postavite ista pitanja!Ovaj rest moga naroda je u privremenoj ilegali!

Aleksandar

pre 12 godina

Ruska specijalna jedinica vrše uklanjanje bombi i mina na teritoriji Srbije o trošku Vlade Rusije.

Samo na području Niša i Paraćina su uklonili 2.700mina na 268 hektara.
Troškovi uklanjanja (detekcija, onesposobljavanje, uklanjanje i uništavanje) košta 1500evra po komadu (iako naši mediji računaju po kvadratu, kao da je u pitanju krečenje).

A da ne pominjem koliko je života spaseno time što nema više tih mina, manje nesreća, troškova lečenja - prema podacima UN, mine ubijaju dugo posle rata i godišnje pogine između 15.000 i 20.000ljudi - civila i to tamo gde nema više vojnih sukoba.


A i kada rusi hoće da pomognu, naši se prave pametni: kada je proglašena vanredna situacija u Srbiji zbog velikih hladnoća i Dacić postao "vrhovni komandant" štaba za vanredne situacije, Rusija je pondila pomoć koju je potonji odbio u vreme kada je preko 70.000ljudi ostalo bez struje, 5.000km puteva zavejano i već 15 osoba umrlo od hladnoće.

Evo i vesti na tu temu http://news.mail.ru/politics/8055912/

Srbiji je svaka pomoć dobrodošla i svako ko je spreman da je pruži, bez obzira ko je, treba se zahvaliti i primiti.
Ne treba da se cenjkamo kao na buvljaku, ko je dao više ili manje.

Dejan

pre 12 godina

Niko nije rekao ni pomislio da ruske pare nisu dobre ili da su kojim slucajem manje vredne, daleko od toga. Znate vrlo dobro sta gradjani Srbije misle o prijateljskoj Rusiji i ne vidim nijedan razlog za ovakvu vasu reakciju. Rusija se i na pomenutom skupu nasla u drustvu bogate Svajcarske i tehnicki superiornog Japana i takvo drustvo moze samo da godi.

Ne vidim problem

pre 12 godina

Pa ako budemo u Ruskoj uniji, onda ce biti Rusi pa svi ostali.
Dotle EU na jednu stranu stola, pa svi ostali koji nisu.
Sujeta.

skenderbeg

pre 12 godina

U vreme Tita ne bi ti i tvojih slicnih nikad dosli u red da nekome dajete Savete sta i kako da radi ne go bi lepo sedeo u fotelju tamo na Ambasdi i bavio bi se svojih posla. Od raspada Jugoslavije samo Slovenija i Hrvatska su imali koristi, ovih drugih cak i Albanci samo izgubili, svugdje po drugim Republikama politika se pravi u Ambasadama SAD, EU i Rusije.

anti-uvlakač

pre 12 godina

Možda je i ovo ''tehnička greška''?

Možda je dobro da zemlju sa kojom imamo jedinstveni i najpovoljniji izvozni status još više ritualno marignalizujemo?

Ma jednostavno, organizatori su samo razumeli poruku onog Kacina da ''Rusije više ne sme da bude''. Bedni uvlakači!

Bejn

pre 12 godina

Za NIS je nazalost u pravu, posto je Srbija verovatno jedina zemlja u svetu gde energetske kompanije koje imaju monopol na trzistu (EPS, NIS itd) posluju sa gubicima. Ovako profit bar ide Rusima, posto i dalje imamo veoma skupo i veoma lose gorivo, a tu je i politicki uticaj.

Perić

pre 12 godina

Treba jasno odgovoriti: koliki je udeo ruskih investicija kod nas u odnosu na Sloveniju, Italiju, Nemačku i td.? I drugo: koliki je obim naše robne razmene sa Rusijom u odnosu na Crnu Goru, BiH, Sloveniju (o EU da ne govorimo)? Da se ne donose proizvoljni zaključci.

Sertl

pre 12 godina

NIS placen 400 mil.za 51 %.

Pre je bio gubitak 100 % na grbaci gradjana.

Sad 49 % dobitka ide u kasu gradjana (+investicije)

Mislim da je to odlicno.

sandra

pre 12 godina

Konuzin, ambasador a stalno se ljuti ko "ruzno pace". Zna se kako i ko je prodao NIS, znaju se i ostale akcije raznih, ali on sebi stalno daje za pravo ili je to neki precutni dogovor, da bude poklopac na "svakoj serpi". Nije stvar u ruskim ili bilo cijim parama, vec u sposobnostima ko da vise....

Nikola

pre 12 godina

EU i zapad su OK. Ali ne podrzavam ovakav nacin ophodjena prema Ambasadoru Rusije, ne trebamo se ponasati kao Milosevic nekad prema zapadnim ambasadorima i praviti razlike. Budimo svi isti i saradjujmo zajedno.

Damjan

pre 12 godina

@mlekadzija

Smederevska zelezara je gajila pecurke dok se nije prodala.

NIS je radio punim kapacitetom.To sto je bio kao gubitas,time bi se trebalo pozabaviti pravosudje.Puno politicara bi bilo zatvoreno,jer su oni bili zaduzeni za biznis NIS-a,zato se i nije radilo na tome.
Za razliku od zelezare,NIS je jedan gigant,plus sto su uz njega isla sve sto se vadi iz zemlje,plus Banatski dvor.
Jednom recju,uzas.
Niti imamo kvalitetnije gorivo,niti manje cene,a od svega ni zagadjenje nije manje.

NIS je bio gubitas samo zato sto je imao bolest ala kolubara i slicno.
Nista drugo.

brale

pre 12 godina

A gde su ulagači iz Azerbejdžana,Kostarike i Hondurasa koji ulažu velika srdestva u infrastrukturu Srbije ( tako kaže premijer ).Zašto njima nije dozvoljeno da se obrate na forumu ?

mlekadzija

pre 12 godina

Samo jedno pitanje: Da li je zelezara u Smederevu prodata po realnoj ceni nasim "americkim prijateljima"...Posle pravog odgovora moze da se diskutuje o NIS-u...

xXx

pre 12 godina

Дабоме,Руски инвеститори се дискриминишу у Србији,ѕемљи "без" дискриминације.

mp

pre 12 godina

Opet smo se obrukali pred Rusima; Nasi strucnjaci ima ih toliko ne mogu da zavrse projekte? Kako je to moguce da li neko moze da objasni? Ali su danas mnogi potrcali u Zenevu, neki policajci odjurili u Brisel uzeli mikrofon i pevaju. I mene je sramota ko su nasi politicki prvaci. Na sta to lici. Srbija kao da ne ume da razgovara sa svetom, zatelebala se u EU i onda ide predsednik tadic kao omadjijan ...Steta sto ce ga istorija upamtiti kao povrsnog i slabog predsednika.

cist racun,druga ljubav

pre 12 godina

Koje bre pare covece..koje?
Gde su Vam te pare..sta! nije leglo na racun.Ma EU je cist racun.Od ljubavi(sa vama Rusima)se ne zivi.

Pajk

pre 12 godina

@Mira: Da li je to retoričko pitanje ili zaista ne znate? Ako ne znate, onda da se podsetimo da i ova vlada stalno zove Ruse kada treba da se glasa u UN kada im zagusti, a inače su drugari sa EU i Ruse izbegavaju; da stalno na sva zvona naglašavaju i preuveličavaju donacije iz EU, a uvek zaboravljaju da pomenu ruske deminere koji već u nekoliko navrata uklanjanjaju zaostale projektile na teret njihovog budžeta ili da su nekoliko puta davali pomoć za KiM; da postoje administrativne prepreke za sva nezapadna ulaganja itd.
Ali sve to se lako zaboravlja kada mediji efikasno peru mozak.

f.v.

pre 12 godina

...da ovo nije bitno --bilo super !
ali za razliku od vas ,treba se znati,jer kome onda da se vraca ?
...a, na kraju ovako i onako nema sta da ocekujemo,;ima JEDAN koji
je hteo 100MILIJARDI DONESTI; samo nije rekao kada...
A, ono malo sto rusija dala, i one stare cebadi za kosovo iz bivsih
kasarni DDR. ...............

nema deda mraza

pre 12 godina

sta ja znam. ja znam ono sto vidim.
bili su rusi u madjarskoj tranziciji. i u ceskoj, bugarskoj, rumuniji. pa i crnogorci ih vise ne vole.

svako bezi od njih.
a te pare od eu ste spiskali pa se sada pravite tose

Цоје

pre 12 godina

Проблем је што су целу земљу продали и Русија им није довољно добра јер једино нам она може помоћи.

mare

pre 12 godina

Vasa Ekselencijo ,postovani Prijatelju naseg naroda!U Srbiji ,narocito u Beeeogradu ,neme vise Srba!Sacekajte jos par meseci i opet postavite ista pitanja!Ovaj rest moga naroda je u privremenoj ilegali!
(andrea, 6. mart 2012 17:51)

Nemoj jos samo da se delimo na proruse i prozapadnjake. Vec postoji ta podela naravno, ali nema potrebe da je rasplamsavamo. Jos fali da medju sobom pocnemo da se zovemo 'izdajice'. Nema potrebe da ti sebe proglasavas predstavnikom naroda. Licno sam vrlo skeptican prema zapadu, mada i sistem koji sprovode Rusi nije mnogo humaniji. I jedno i drugo je burzoasko drustvo, ako izuzmemo Skandinavske zemlje, koje u svakom slucaju imaju takodje sistemski i kolektivni mentalni problem (problem ljudskih odnosa), koliko mi se cini.

Milos

pre 12 godina

Zapanjujuci broj komentara koji sadrze samo iracionalan animozitet i nista vise. Pitam se, koja zemlja u svetu, a kamoli neka kao sto je nasa, moze sebi da dozvoli tako bahat i agresivan stav prema bilo kojoj svetskoj sili? Ili se mozda ne radi o stavu nase zemlje?

pored Wall St

pre 12 godina

Samo zato zivim u SAD ne znaci da sam automatski protiv Rusa, druzim se s njima ovde, ne znam tacno pozadinu price, mogu da nagadzam kao vecina na forumu...ali ono sto me zaprepastilo je da g. Konuzin sebi daje za pravo da se ovako bahato ponasa po ko zna koji put. *****

Mladen

pre 12 godina

U ovoj državi vlada antiruski stav i to ne treba uopšte da nas iznenađuje.Braća Rusi dižu ruku u SBUN za Siriju i podržavaju Iran, A Srbiju ostaviše na cedilu 1999. godine.Uzeli su famoznih deset milijardi i podsmevali nam se iz Moskve,a tek sada vide posledice svoje loše politike.I ta priča oko NIS-a je toliko poražavajuća da je neverovatno da smo pristali da prodamo njima bilo šta.Polako ali sigurno se ide i ka tome da se ruski jezik izbaci iz programa osnovnih i srednjih škola, što je za mene apsolutno dobra odluka iako solidno znam ruski.Rusi su imali i previše vremena da nas zaštite i ja da sam predsednik ove države odavno bih potpisao pristupanju NATO paktu.Sve zemlje u okruženju su članice te organizacije, pa zar opet da ispadnemo crne ovce?

pera petlic

pre 12 godina

Razlika u tim investicijama je ogromna, poput razlika izmedju kafe bez mleka i kafe bez slaga: ono sto neces dobiti i sto nece valjati u jednoj varijanti potpuno se razlikuje od onoga sto neces dobiti i nece valjati u drugoj varijanti ;)

blah

pre 12 godina

Samo jedno pitanje: Da li je zelezara u Smederevu prodata po realnoj ceni nasim "americkim prijateljima"...Posle pravog odgovora moze da se diskutuje o NIS-u...
(mlekadzija, 6. mart 2012 20:39)

Pricaj malo sa ljudima koji rade u toj zelezari - pre nego sto je prodata Amerikancima, fabrika je bila u raspadu, gajili su pecurke u pogonima i nista se nije radilo. Nakon prodaje, u roku od nekoliko godina, US Steel je postao ubedljivo najveci izvoznik u Srbiji, u jednom trenutku drzali su 14% naseg ukupnog izvoza, i 5% nase ukupne domace proizvodnje. Problemi su poceli sa onom velikom svetskom ekonomskom krizom, tada je cena celika mnogo pala, prva koja je stradala bila je industrija automobila - a glavni partneri zelezare bile su upravo fabrike automobila.

Sto se tice pitanja gospodina Konuzina, evo ja cu da mu odgovorim - razlika izmedju ruskih i evropskih para je u tome sto ruske bas i ne videsmo nesto mnogo. Preko 80% investicija doslo je iz EU (a tu su jos i SAD, Japan, Koreja), kao i preko 80% donacija (ruski udeo u donacijama u poslednjih 11 godina je 0,02%).

Cile

pre 12 godina

Ono, jes' ja vise volim euro/ex marku i dolar - tako me ceo zivot ucili - ali nemam nista protiv nijedne druge valute koja stoji stabilno. A ovi sto se gade rublje, neka pogledaju malo kod komsija, recimo u Madjarsku. Pre 20 godina su Rusima pevali pesmicu Bye, bye Stasha i kleli se u nemacke, USA, francuske i izraelske investitore. E sad, kad su im ti zbrisali cim su obrnuli prvi krug, cujem da sada na Vackoj opet trese Kaljinka. Kazu da im jedino Rusi i dalje trose pare k'o ludi.

gerilac

pre 12 godina

Setimo se samo metamorfoze ruskog stava o agresiji na SRJ 1999. godine. Od pocetnog " u slucaju napada NATO-a, 10.000 ruskih aviona branice srpsko nebo!!!" do zavrsnog "u slucaju kopnene agresije na Srbiju vecih razmera, donji dom ruskog parlamenta ce najozbiljnije razmotriti mogucnost, da predlozi gornjem domu parlamenta da na dnevni red zasedanja stavi pitanje upucivanja humanitarne pomoci Srbiji"...

Aljbanac

pre 12 godina

sve dok i jedan srbin veruje ovakvima kao konuzin za nas nema zime.
nego porucite ovom "bratu" bolje neka ulaze u rusku infrastrukturu,
zdravstvo, socijalu,zbrizavanju beskucnika po moskvi i drugim gradovima u rusiji, itd..ipak putevi,bolnice,izgledaju bolje u srbiji nego u rusiji,a da ne pricamo o beskucnicima,gladnima i promrzlima koji svakog dana umiru po ulicama moskve.

hm

pre 12 godina

Daleko je Moskva. Voleo bih da tako i ostane.
U sretna vremena kada smo imali crveni pasos i dobre plate putovao sam po zemljama Istocne Evrope. Video sam kako su prosli Poljaci, tada Cehoslovaci, od ruske ekonomije. Sve se svodilo na klasican komunisticki manir otimacine. Ne verujem da se kod Rusa danas nesto promenilo. Agresivna ekonomska politika iz koje stoji sila i monopol nad energentima doveli su nas male u veoma nezavidan polozaj. Na kraju, kada budete otisli da sipate gorivo, pitajte nekog pumpasa na Lukoilovoj ili Nisovoj pumpi kolika mu je plata u ovom trenutku.

Milipromil

pre 12 godina

Iz Rusije naspram EU stiglo je para i pomoći u iznosu od nekoliko delova promila. Smešno i sramotno. Vidite, da vam ja kažem kad ovi naši samozvani zvaničnici ne smeju: ima veze odakle su pare. Vaše nam ne trebaju.

Sumadinac

pre 12 godina

Ovo je samo deo predpristupnih ugovora koji su poceli da se i prakticno realizuju...
Videcemo jos puno toga sto nam je Westervele doneo na paraf u minut do dvanaest.

466453

pre 12 godina

Ruske pare nisu dobrodosle na zapad, razlog, pa vidite sta se desava sa CG i nama delimicno. Ne pustati ih vise u ekonomiju da uslovljavaju politicki. Kao virus su u PCu.

Alex

pre 12 godina

@(Aleksandar, 6. mart 2012 22:39) "A i kada rusi hoće da pomognu, naši se prave pametni: kada je proglašena vanredna situacija u Srbiji zbog velikih hladnoća i Dacić postao "vrhovni komandant" štaba za vanredne situacije, Rusija je pondila pomoć koju je potonji odbio..."

U tekstu piše da je Šojgu "vrhovni komandant štaba", a da je Dačić, kao Ministar policije, odbio i pomoć od EU i US, tako da ne vidim kako Dačićevi biseri uopšte imaju veze sa tekstom na ovom sajtu?!

Ukratko, nema ruskih para, a njihovi "darovi" su danajski!

Igor

pre 12 godina

Koji problem ima ovaj covek???pare nemaju nacionalnost...a kakvi su rusi poslodavci,jasno ti je kada odes u Rusiju.
A prosecan rus ima kraci zivotni vek od srbijanca,manje para,i manje prava.Tako da se gosp.Konuzin bavi svojom zemljom,a ne nama....nismo mi neka sibirska gubernija.

Aleksandar

pre 12 godina

za (MIRA, 6. mart 2012 17:51)

Kredit je od 800 miliona, ne 800.000 miliona.

A nikako da ga dobijemo, jer naši ne urade dokumentaciju kako treba, nego su prvo probali sa idejnim rešenjima i projektom u stilu NVO, pa si ovi otkačili, pa kada su onda napravili tehnički-izvođački projekat, onda nisu uradili finansijski plan (falili su predugovori i garancije), pa dok su to skupili, prošlo je dosta vremena.

Drugo, NIS je u trenutku prodaje rusima imao 12.000zaposlenih, a od toga 5.000 rukovodilaca.
Evo ti podaci http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/nis-ov-platni-spisak-kraci-za-1200-zaposlenih_148971.html
I još uvek ima 8.000 zaposlenih, a ne da su otpustili 8.000.

Za preizumanje HIPa, nije preuzet HIP, već ogranak HIP Azotara, koju je preuzeo Srbijagas, a koja je u vlasništvu Srbije, a ne NISa.

sad cu i ja da ga procitam

pre 12 godina

Ljudi procitajte tekst pa malo razmislite pa ostavite komentar.Ponasate se ko roboti.Procitate naslov i po automatizmu lupate komentare.

obi van

pre 12 godina

Ma gotova je Srbija zauvjek, ne interesuje ona vise ni istok ni zapad tako mala, pred bankrotom i sa stanovnistvom koje se rapidno smanjuje. Konuzin se samo pita zasto su izdvojeni od drugih i nisu tretirani ravnopravno, kao sto to isto pitao i svajcarski amabasador, samo se ne pise o tome. A stampa opet pravi od covjeka babarogu. Evrofanatici, ne plasite se, uci ce Srbija u EU i to vrlo brzo, zavrsili ste posao i nema stvarno vise potrebe za pljuvanjem po Rusima i vasim neistomisljenicima. Nekako mi to nije bas demokratski...

vojnik Markovic Marko

pre 12 godina

Flota jos nije stigla, a kace, ne znamo....
(doockey, 6. mart 2012 19:48)

Kad tamo gde treba procene da je pogodan trenutak. Nema veze sto Srbija nema more. Doci ce i flota i konjica, a bogami i tenkovi, pa makar ih i iz satelita izbacivali.

laza

pre 12 godina

rusi, kad budete procesuirali najveću pljačku u istoriji čovečanstva koja se desila u rusiji posle 90-ih, e ond možda vaše pare neće biti loše
dotle, imate crnu goru, dosta vam je od balkana

bran

pre 12 godina

Mrzitelji, rodoljubi, eksperti,shvatite jednu banalnu činjenicu: novac je roba koja se najbolje prodaje u Srbiji, jer ona nema svoj nezavisan bankarski sistem.Prema tome oni koji su stvaili šapu na nas žele da kupujemo samo njihove pare a ne i Ruske.Jer, ne zaboravite, ne stizu novci da nas usrece vec da pokupe i odnesu profit.Zato jeftini novci nisu dobrodosli, kradu musterije drugima.Sve ostalo je maškarada.

Marko

pre 12 godina

Manite se Tita ljudi. Covek je bio klasa za sebe. Najveci drzavnik u u celokupnoj istoriji planete. Iznad svih. Kamo lepe srece da sada imamo Tita ne bi bilo lopovcina u Srbiji a i Jugoslavija se nikada ne bi raspala i bili bi najjaci u Evropi u svemu.
Treba se okrenuti Kini i Rusiji. Ipak oni vode realno glavnu rec u svetu i kontrolisu sve ekonomske tokove. A i najbrojniji su. Umesto da se tesno povezemo sa njima jer smo i mi bili komunisticka drzava i prihvatili bi nas kao prijatelje a ne samo kao partnere mi se vucaramo sa kojekakvim luzerima koji sutra mogu da puknu cim se Kini cefne da rasproda dolarske rezerve svoje zemlje.

sevarlica

pre 12 godina

"Ja se trudim da se to ubrza, a zastoj je nastao zbog toga što srpski stručnjaci nisu završili rad na tehničkim projektima, od kojih su neki započeti pre 20 godina", rekao je on. "

Toliko o nama. Nije bitno ko nam daje pare, bila to: Nemačka, Kina, SAD, Rusija ili Saudijska Arabija, mi se ponašamo kao razmaženo dete.
Dok se tih dečijih bolesti ne rešamo, nema napred.

Prosto ne mogu da verujem da nisu mogli da zaposle gomilu mladih stručnjaka na tom poslu, da rade za neku prosečnu platu ali i za ogromno iskustvo i buduće preporuke. Bar se tako radi u poslovima sa građevinom, jer je jako bitno za budućeg poslodavca, na kojima si objektima radio.

visoki-c

pre 12 godina

Bacuske, da ste nas vise branili devedesetih, sad biste imali i veci deo kolaca. Ovako, mi smo okupirani, a vi ste nam tu visak, jer i ovako nam je bolje od rata. Ova okupacija nam je sasvim dobra, dok strane uniforme ne pocnu da marsiraju ovuda... A vi mozete samo belaj da napravite.

Ljubomir S.

pre 12 godina

Postovani,
Apel za pomoć: Devetomesečnom Sergeju neophodna hitna operacija tumora u inostranstvu!!! Posaljite prazan SMS na broj 1716 i pomozite sa 50 dinara!!! ili na racun u komercijalnoj banci /dat je u donjem linku!

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/310682/Apel-za-pomoc-Devetomesecnom-Sergeju-neophodna-hitna-operacija-u-inostranstvu

jon

pre 12 godina

Ovde neki (ili samo jedan) pominju Tita kao oslobodioca od "Rusa". Kao da ne znaju da su ti upravo doveli Tita na vlast i omogućili mu da sa ovom državom i njenom politikom pravi feštu čiji je rezultat, posle toga kratkotrajnog i velikog "oslobođenja", taj da je država politički inferiorna, razorena a i zavisna od ovakvih podučnih spočitavanja koja upućuje g. Konuzin.

Саша

pre 12 godina

Хвала г. Конузину на ангажовању и братском односу према Србији. За разлику од "западних пријатеља, који Србију третирају као своју окупациону зону.

Miladin

pre 12 godina

Josip Broz Tito bio je mudriji od mnogih danasnjih politicara na vlasti i u opoziciji u Srbiji. Tito je jos 1948. godine znao sta znaci kad ruska cizma dodje u neku zemlju i odlucno im je rekao NE. A danas kad su se sve zemlje Varsavskog pakta otkacile Rusije, pojedini politicari u Srbiji prizeljkuju da Srbija bude ruska gubernija i tolerisu istupe ovog coveka koji nema nijedan manir diplomate!

andrea

pre 12 godina

Vasa Ekselencijo ,postovani Prijatelju naseg naroda!U Srbiji ,narocito u Beeeogradu ,neme vise Srba!Sacekajte jos par meseci i opet postavite ista pitanja!Ovaj rest moga naroda je u privremenoj ilegali!

Logika

pre 12 godina

U svakom slucaju ruzan gest aktuelne vlasti!!! Za obecenja zvana EU odricu se konkretne pomoci iz Rusije...treba imati bar postovanja i zahvlanosti na dosad uradjenom...mislim na ekonomska ulaganja Rusije zadnjih godina!!!

Dr Pera

pre 12 godina

NIS bi propao da nije bilo Rusa?! Au, e ovo je vec uvreda. Coveku se skrene paznja vise puta da nas ne vredja a on ponovo. Monopolisticko preduzece, i to kakvo, sa vec pokrivenim trzistem i ogromnim godisnjim dobitkom.

A isto tako krediti koji su uzimani od Rusije, imaju nepovoljnije uslove od zapadnih, tako da i to pada u vodu.

Sta jos!? Nema vise nista.

vuk79

pre 12 godina

Manite se tih prici za malu decu o nekom navodnom ogromnom bogatstvu Rusije. Cinjenice su da su 11 sila sveta..Iza Italije i Indije.. Amerikanci mogu da ih kupuju i prodaju po volji kao sto su im odkupili i Aljasku u kom potezu se jasno vidi Ruska pamet...

mp

pre 12 godina

Opet smo se obrukali pred Rusima; Nasi strucnjaci ima ih toliko ne mogu da zavrse projekte? Kako je to moguce da li neko moze da objasni? Ali su danas mnogi potrcali u Zenevu, neki policajci odjurili u Brisel uzeli mikrofon i pevaju. I mene je sramota ko su nasi politicki prvaci. Na sta to lici. Srbija kao da ne ume da razgovara sa svetom, zatelebala se u EU i onda ide predsednik tadic kao omadjijan ...Steta sto ce ga istorija upamtiti kao povrsnog i slabog predsednika.

Maria

pre 12 godina

Nisu dobre. Sto dalje to bolje. Tito je to znao i zato ih otkacio, ovi danas nisu toliko pametni, nego se slihtaju tim intruderima. Rusi su kao alieni iz Dana nezavisnosti.

Цоје

pre 12 godina

Проблем је што су целу земљу продали и Русија им није довољно добра јер једино нам она може помоћи.

xXx

pre 12 godina

Дабоме,Руски инвеститори се дискриминишу у Србији,ѕемљи "без" дискриминације.

ja sam

pre 12 godina

(Maria, 6. mart 2012 19:13)

Americke odose i sa nasim. Zelezara od 600 miliona im prodata za dvadesetak, a otkupljena za 40 miliona.

S toga (ne samo, naravno), za NIS Konuzin je u pravu.

MUKNAVI

pre 12 godina

Moze li ,i mora vec jednom ,neko u ovoj drzavi da objasni kako se imaju ponasati ambasadori.Ukoliko iskacu iz kodeksa,postaju persona non grata,kao sto bi se desilo i nasim ambasadorima da pocnu sa navijanjem u predizborim kampanjama u njihovi drzavama,jurnjavom po skupovima i delenjem saveta koje im niko ne trazi itd.Oni su postari svojih vlasti,i nista vise,a to saopstavaju onome kome je upuceno,predsedniku vlade,i ne trce po "vasarima" preteci prstom i roguse se.Zamislite kako bi prosao nas ambasador da se obratio na nekom skupu u Rusiji sa pitanjem;sta to radite,imali` ovde Rusa?Dobio bi nogu u ....smesta i na njegovom mestu bi Srbija poslala drugoga.

Peđa

pre 12 godina

Ljudi budimo iskreni: mi hoćemo da vozimo nemačke automobile, da nosimo američke patike, nosimo italijansku garderobu, kupamo se u grčkom moru. A šta je to što kao volimo iz Rusije?

Vlada

pre 12 godina

Ovaj izgleda ne kapira da status kandidata i pregovori sa EU automatski znace kreiranje posebnih odnosa sa drzavama clanicama EU, koji je mnogo blizi nego odnosi sa ostalim drzavama van EU. Jednostavno, Srbija zeli da postane integralni deo ekonomske unije. Naravno da ce EU imati prednost uvek u tom slucaju. Uostalom, Japan i Svajcarska se ne zale, ne kapiram sto se bas Konuzin zali?! Tuzno je sto je cak i taj Japan ulozio mnogo vise para nego bratska ruska federacija.

smile

pre 12 godina

To sto ambasador Konuzin naziva investicijama, isprobano je po drzavama Varsavskog pakta. Koliko je "investirano" i kakvi su rezultati - poznato je u vojnoj terminologiji kao okupacija.

MIRA

pre 12 godina

Ne znam zašto se doticni Gospodin ljuti?
Šta je to Rusija uložila u našu zemlju? Dobila je NIS sa celokupnom infrastrukturom, pravom da 30 godina eksploatiše našu naftu i gas, pri cemu su oni bili u funkciji mnogo pre njihovog dolaska. Za ove cetiri godine, otpustili su preko 8000 zaposlenih uz s.program, ali ne i one kojima je nedostajalo 7-10 godina do penzije. U decembru ce otpustiti bar još 3000 nemapiranih radnika ili njima nepodobnih.
Lagano preuzimaju bez placanja HIP, a preko Srbijagasa, gomilu firmi.
Pri tome samo ove godine su ostvarili cist profit oko 500miliona eura, ali i dalje imaju kredit od 450 000usd, koji ne vracaju.Kredit od 800 000miliona usd rastežu 3 godine a daju nam ga kao kredit za kupovinu njihovih vozova... Prici nikad kraja.

Radojko

pre 12 godina

"...govorio je na ruskom...a primedbe rekao na engleskom". Jedno sam siguran, na srpskom nije! Ja ću ga pitati, evo, na srpskom: A pare, gde su pare? Tri godine se "gradi" pruga Valjevo-Loznica, pa nikako da pisne, pre Kosturica izgradi šargansku osmicu austrougarskog tipa, češkog projekta. Teško onom ko od vas očekuje prosperitet.

Plavi

pre 12 godina

Osnovna razlika između ruskih i zapadnoevropskih investicija je to što ove prve nismo ni videli već samo čuli priče o njima a od ovih drugih kako tako živimo.

ajd

pre 12 godina

Neka mi navede neko od rusofila koji vise vole majcicu Rusiju od zemlje u kojoj zive, znaci samo jednu drzavu koja je procvetala od saradnje,saveza ili uzajamne bratske ljubavi sa Rusijom. Samo jednu.

Gouta

pre 12 godina

A da ti malo odmoris od nas, a i mi od tebe. Koliko bi tek smarao da imate neke investicije. Fijat vredi vise nego sve Ruske investicije zajedno, pa nesto ne vidimo italijanskog ambasadora na partijskim skupovima i po medijima.

Peks

pre 12 godina

Au covece koliko se ovaj coveculjak opustio. Mnogo daje sebi za pravo da gura nos tamo gde mu nije mesto. Da smo normalna drzava i da imamo neke principe ovakav lik bi odavno leteo iz drzave.

Nikola

pre 12 godina

EU i zapad su OK. Ali ne podrzavam ovakav nacin ophodjena prema Ambasadoru Rusije, ne trebamo se ponasati kao Milosevic nekad prema zapadnim ambasadorima i praviti razlike. Budimo svi isti i saradjujmo zajedno.

anti-uvlakač

pre 12 godina

Možda je i ovo ''tehnička greška''?

Možda je dobro da zemlju sa kojom imamo jedinstveni i najpovoljniji izvozni status još više ritualno marignalizujemo?

Ma jednostavno, organizatori su samo razumeli poruku onog Kacina da ''Rusije više ne sme da bude''. Bedni uvlakači!

milan

pre 12 godina

Koje ruske pare o cemu vi ambasadore to pricate? Dobre su za Rusiju kada kupuju nase rafinerije za trecinu cene ali ih nigde inace nismo videli.

Gagi

pre 12 godina

Po celoj Srbiji su pokacene one plave table o sponzorisanju raznih objekata pocev od skola do raznih drugih institucija od strane EU,a od strane Rusije nisam video ni jednu. Ili mozda oni nece se hvale?

mlekadzija

pre 12 godina

Samo jedno pitanje: Da li je zelezara u Smederevu prodata po realnoj ceni nasim "americkim prijateljima"...Posle pravog odgovora moze da se diskutuje o NIS-u...

s tim rolaj

pre 12 godina

Niste nam dali S300 kad je trebalo, svoju vojsku ste povukli sa Kosova iako ste tamo stigli prvi. Toliko o vašoj bratskoj podršci i pomoći. Što se para tiče, vaše pare su kao i sve druge, samo ih pokažite već jednom!

doockey

pre 12 godina

Ne napadajte coveka! Pare su poslate onom flotom koju su nam poslali jos za vreme NATO bombardovanja! Flota jos nije stigla, a kace, ne znamo....

Ne vidim problem

pre 12 godina

Pa ako budemo u Ruskoj uniji, onda ce biti Rusi pa svi ostali.
Dotle EU na jednu stranu stola, pa svi ostali koji nisu.
Sujeta.

cist racun,druga ljubav

pre 12 godina

Koje bre pare covece..koje?
Gde su Vam te pare..sta! nije leglo na racun.Ma EU je cist racun.Od ljubavi(sa vama Rusima)se ne zivi.

Sertl

pre 12 godina

NIS placen 400 mil.za 51 %.

Pre je bio gubitak 100 % na grbaci gradjana.

Sad 49 % dobitka ide u kasu gradjana (+investicije)

Mislim da je to odlicno.

izbego na vreme

pre 12 godina

Samo radi bolje upucenosti. Pre dva dana na BBC-u objavljen podatak da je Ruska Ekonomija na 6. mestu u Svetu a devizne rezerve na 3. A samo pre neku godinu nisu bili ni medju prvih 10. Ne bih ja bas bio toliko hrabar pa se odrekao Rusa, kao sto ne bih bio glup i bio protiv EU. Dakle dosta vise levo-desno nego u pamet se.

sandra

pre 12 godina

Konuzin, ambasador a stalno se ljuti ko "ruzno pace". Zna se kako i ko je prodao NIS, znaju se i ostale akcije raznih, ali on sebi stalno daje za pravo ili je to neki precutni dogovor, da bude poklopac na "svakoj serpi". Nije stvar u ruskim ili bilo cijim parama, vec u sposobnostima ko da vise....

f.v.

pre 12 godina

...da ovo nije bitno --bilo super !
ali za razliku od vas ,treba se znati,jer kome onda da se vraca ?
...a, na kraju ovako i onako nema sta da ocekujemo,;ima JEDAN koji
je hteo 100MILIJARDI DONESTI; samo nije rekao kada...
A, ono malo sto rusija dala, i one stare cebadi za kosovo iz bivsih
kasarni DDR. ...............

Bejn

pre 12 godina

Za NIS je nazalost u pravu, posto je Srbija verovatno jedina zemlja u svetu gde energetske kompanije koje imaju monopol na trzistu (EPS, NIS itd) posluju sa gubicima. Ovako profit bar ide Rusima, posto i dalje imamo veoma skupo i veoma lose gorivo, a tu je i politicki uticaj.

Sale.rakovica

pre 12 godina

''NIS bi propao da nije bilo Rusa''

Dok vi ne počnete malo više da poštujete Srbiju ne vidim zašto bismo mi vas.
Poštujemo vaša ulaganja, u koja spada i NIS. Ali kupovina NIS-a nikako nije milostinja!

V

pre 12 godina

Nije da nisu dobre, gospodine ambasadore, nego ih nema... Rusija je ulagala manje u ovu zemlju od zapadnjaka, pa ne znam tacno sto se durite... Resenje vam je prosto, pocnite da ulazete, pa ce i odnos prema vama biti bolji. I ovako vas narod vise voli, iako ste manje para dali...

skenderbeg

pre 12 godina

U vreme Tita ne bi ti i tvojih slicnih nikad dosli u red da nekome dajete Savete sta i kako da radi ne go bi lepo sedeo u fotelju tamo na Ambasdi i bavio bi se svojih posla. Od raspada Jugoslavije samo Slovenija i Hrvatska su imali koristi, ovih drugih cak i Albanci samo izgubili, svugdje po drugim Republikama politika se pravi u Ambasadama SAD, EU i Rusije.

Aleksandar

pre 12 godina

Ruska specijalna jedinica vrše uklanjanje bombi i mina na teritoriji Srbije o trošku Vlade Rusije.

Samo na području Niša i Paraćina su uklonili 2.700mina na 268 hektara.
Troškovi uklanjanja (detekcija, onesposobljavanje, uklanjanje i uništavanje) košta 1500evra po komadu (iako naši mediji računaju po kvadratu, kao da je u pitanju krečenje).

A da ne pominjem koliko je života spaseno time što nema više tih mina, manje nesreća, troškova lečenja - prema podacima UN, mine ubijaju dugo posle rata i godišnje pogine između 15.000 i 20.000ljudi - civila i to tamo gde nema više vojnih sukoba.


A i kada rusi hoće da pomognu, naši se prave pametni: kada je proglašena vanredna situacija u Srbiji zbog velikih hladnoća i Dacić postao "vrhovni komandant" štaba za vanredne situacije, Rusija je pondila pomoć koju je potonji odbio u vreme kada je preko 70.000ljudi ostalo bez struje, 5.000km puteva zavejano i već 15 osoba umrlo od hladnoće.

Evo i vesti na tu temu http://news.mail.ru/politics/8055912/

Srbiji je svaka pomoć dobrodošla i svako ko je spreman da je pruži, bez obzira ko je, treba se zahvaliti i primiti.
Ne treba da se cenjkamo kao na buvljaku, ko je dao više ili manje.

pored Wall St

pre 12 godina

Samo zato zivim u SAD ne znaci da sam automatski protiv Rusa, druzim se s njima ovde, ne znam tacno pozadinu price, mogu da nagadzam kao vecina na forumu...ali ono sto me zaprepastilo je da g. Konuzin sebi daje za pravo da se ovako bahato ponasa po ko zna koji put. *****

Paja

pre 12 godina

Jes', pretrgli ste se od ulaganja! Sto se malo ne ugledate na Nemacku, Italiju a bogami i Sloveniju, pa cete zasluziti i bolje mesto u biznis forumu!

Dejan

pre 12 godina

Niko nije rekao ni pomislio da ruske pare nisu dobre ili da su kojim slucajem manje vredne, daleko od toga. Znate vrlo dobro sta gradjani Srbije misle o prijateljskoj Rusiji i ne vidim nijedan razlog za ovakvu vasu reakciju. Rusija se i na pomenutom skupu nasla u drustvu bogate Svajcarske i tehnicki superiornog Japana i takvo drustvo moze samo da godi.

Cile

pre 12 godina

Ono, jes' ja vise volim euro/ex marku i dolar - tako me ceo zivot ucili - ali nemam nista protiv nijedne druge valute koja stoji stabilno. A ovi sto se gade rublje, neka pogledaju malo kod komsija, recimo u Madjarsku. Pre 20 godina su Rusima pevali pesmicu Bye, bye Stasha i kleli se u nemacke, USA, francuske i izraelske investitore. E sad, kad su im ti zbrisali cim su obrnuli prvi krug, cujem da sada na Vackoj opet trese Kaljinka. Kazu da im jedino Rusi i dalje trose pare k'o ludi.

Milos

pre 12 godina

Zapanjujuci broj komentara koji sadrze samo iracionalan animozitet i nista vise. Pitam se, koja zemlja u svetu, a kamoli neka kao sto je nasa, moze sebi da dozvoli tako bahat i agresivan stav prema bilo kojoj svetskoj sili? Ili se mozda ne radi o stavu nase zemlje?

samo tetki da odnesem lek

pre 12 godina

ma super su pare (para ko i svaka para) ali ubise nas 'prijateljske' kamate ..... a mogli biste i neku prijeteljsku donaciju da dadnete jer koliko cujem na samom ste dnu liste donatora!!!

Pajk

pre 12 godina

@Mira: Da li je to retoričko pitanje ili zaista ne znate? Ako ne znate, onda da se podsetimo da i ova vlada stalno zove Ruse kada treba da se glasa u UN kada im zagusti, a inače su drugari sa EU i Ruse izbegavaju; da stalno na sva zvona naglašavaju i preuveličavaju donacije iz EU, a uvek zaboravljaju da pomenu ruske deminere koji već u nekoliko navrata uklanjanjaju zaostale projektile na teret njihovog budžeta ili da su nekoliko puta davali pomoć za KiM; da postoje administrativne prepreke za sva nezapadna ulaganja itd.
Ali sve to se lako zaboravlja kada mediji efikasno peru mozak.

nema deda mraza

pre 12 godina

sta ja znam. ja znam ono sto vidim.
bili su rusi u madjarskoj tranziciji. i u ceskoj, bugarskoj, rumuniji. pa i crnogorci ih vise ne vole.

svako bezi od njih.
a te pare od eu ste spiskali pa se sada pravite tose

pera petlic

pre 12 godina

Razlika u tim investicijama je ogromna, poput razlika izmedju kafe bez mleka i kafe bez slaga: ono sto neces dobiti i sto nece valjati u jednoj varijanti potpuno se razlikuje od onoga sto neces dobiti i nece valjati u drugoj varijanti ;)

треба нам систем а не паре!

pre 12 godina

Добре су ваше паре, али морате да их дате! Морате да будете конкурентнији од западних пара. Дајте јефтиније кредите од ммф и нама не треба ммф.

Mladen

pre 12 godina

U ovoj državi vlada antiruski stav i to ne treba uopšte da nas iznenađuje.Braća Rusi dižu ruku u SBUN za Siriju i podržavaju Iran, A Srbiju ostaviše na cedilu 1999. godine.Uzeli su famoznih deset milijardi i podsmevali nam se iz Moskve,a tek sada vide posledice svoje loše politike.I ta priča oko NIS-a je toliko poražavajuća da je neverovatno da smo pristali da prodamo njima bilo šta.Polako ali sigurno se ide i ka tome da se ruski jezik izbaci iz programa osnovnih i srednjih škola, što je za mene apsolutno dobra odluka iako solidno znam ruski.Rusi su imali i previše vremena da nas zaštite i ja da sam predsednik ove države odavno bih potpisao pristupanju NATO paktu.Sve zemlje u okruženju su članice te organizacije, pa zar opet da ispadnemo crne ovce?

Damjan

pre 12 godina

@mlekadzija

Smederevska zelezara je gajila pecurke dok se nije prodala.

NIS je radio punim kapacitetom.To sto je bio kao gubitas,time bi se trebalo pozabaviti pravosudje.Puno politicara bi bilo zatvoreno,jer su oni bili zaduzeni za biznis NIS-a,zato se i nije radilo na tome.
Za razliku od zelezare,NIS je jedan gigant,plus sto su uz njega isla sve sto se vadi iz zemlje,plus Banatski dvor.
Jednom recju,uzas.
Niti imamo kvalitetnije gorivo,niti manje cene,a od svega ni zagadjenje nije manje.

NIS je bio gubitas samo zato sto je imao bolest ala kolubara i slicno.
Nista drugo.

466453

pre 12 godina

Ruske pare nisu dobrodosle na zapad, razlog, pa vidite sta se desava sa CG i nama delimicno. Ne pustati ih vise u ekonomiju da uslovljavaju politicki. Kao virus su u PCu.

hm

pre 12 godina

Daleko je Moskva. Voleo bih da tako i ostane.
U sretna vremena kada smo imali crveni pasos i dobre plate putovao sam po zemljama Istocne Evrope. Video sam kako su prosli Poljaci, tada Cehoslovaci, od ruske ekonomije. Sve se svodilo na klasican komunisticki manir otimacine. Ne verujem da se kod Rusa danas nesto promenilo. Agresivna ekonomska politika iz koje stoji sila i monopol nad energentima doveli su nas male u veoma nezavidan polozaj. Na kraju, kada budete otisli da sipate gorivo, pitajte nekog pumpasa na Lukoilovoj ili Nisovoj pumpi kolika mu je plata u ovom trenutku.

mare

pre 12 godina

Vasa Ekselencijo ,postovani Prijatelju naseg naroda!U Srbiji ,narocito u Beeeogradu ,neme vise Srba!Sacekajte jos par meseci i opet postavite ista pitanja!Ovaj rest moga naroda je u privremenoj ilegali!
(andrea, 6. mart 2012 17:51)

Nemoj jos samo da se delimo na proruse i prozapadnjake. Vec postoji ta podela naravno, ali nema potrebe da je rasplamsavamo. Jos fali da medju sobom pocnemo da se zovemo 'izdajice'. Nema potrebe da ti sebe proglasavas predstavnikom naroda. Licno sam vrlo skeptican prema zapadu, mada i sistem koji sprovode Rusi nije mnogo humaniji. I jedno i drugo je burzoasko drustvo, ako izuzmemo Skandinavske zemlje, koje u svakom slucaju imaju takodje sistemski i kolektivni mentalni problem (problem ljudskih odnosa), koliko mi se cini.

Perić

pre 12 godina

Treba jasno odgovoriti: koliki je udeo ruskih investicija kod nas u odnosu na Sloveniju, Italiju, Nemačku i td.? I drugo: koliki je obim naše robne razmene sa Rusijom u odnosu na Crnu Goru, BiH, Sloveniju (o EU da ne govorimo)? Da se ne donose proizvoljni zaključci.

Aljbanac

pre 12 godina

sve dok i jedan srbin veruje ovakvima kao konuzin za nas nema zime.
nego porucite ovom "bratu" bolje neka ulaze u rusku infrastrukturu,
zdravstvo, socijalu,zbrizavanju beskucnika po moskvi i drugim gradovima u rusiji, itd..ipak putevi,bolnice,izgledaju bolje u srbiji nego u rusiji,a da ne pricamo o beskucnicima,gladnima i promrzlima koji svakog dana umiru po ulicama moskve.

Milipromil

pre 12 godina

Iz Rusije naspram EU stiglo je para i pomoći u iznosu od nekoliko delova promila. Smešno i sramotno. Vidite, da vam ja kažem kad ovi naši samozvani zvaničnici ne smeju: ima veze odakle su pare. Vaše nam ne trebaju.

blah

pre 12 godina

Samo jedno pitanje: Da li je zelezara u Smederevu prodata po realnoj ceni nasim "americkim prijateljima"...Posle pravog odgovora moze da se diskutuje o NIS-u...
(mlekadzija, 6. mart 2012 20:39)

Pricaj malo sa ljudima koji rade u toj zelezari - pre nego sto je prodata Amerikancima, fabrika je bila u raspadu, gajili su pecurke u pogonima i nista se nije radilo. Nakon prodaje, u roku od nekoliko godina, US Steel je postao ubedljivo najveci izvoznik u Srbiji, u jednom trenutku drzali su 14% naseg ukupnog izvoza, i 5% nase ukupne domace proizvodnje. Problemi su poceli sa onom velikom svetskom ekonomskom krizom, tada je cena celika mnogo pala, prva koja je stradala bila je industrija automobila - a glavni partneri zelezare bile su upravo fabrike automobila.

Sto se tice pitanja gospodina Konuzina, evo ja cu da mu odgovorim - razlika izmedju ruskih i evropskih para je u tome sto ruske bas i ne videsmo nesto mnogo. Preko 80% investicija doslo je iz EU (a tu su jos i SAD, Japan, Koreja), kao i preko 80% donacija (ruski udeo u donacijama u poslednjih 11 godina je 0,02%).

Igor

pre 12 godina

Koji problem ima ovaj covek???pare nemaju nacionalnost...a kakvi su rusi poslodavci,jasno ti je kada odes u Rusiju.
A prosecan rus ima kraci zivotni vek od srbijanca,manje para,i manje prava.Tako da se gosp.Konuzin bavi svojom zemljom,a ne nama....nismo mi neka sibirska gubernija.

vojnik Markovic Marko

pre 12 godina

Flota jos nije stigla, a kace, ne znamo....
(doockey, 6. mart 2012 19:48)

Kad tamo gde treba procene da je pogodan trenutak. Nema veze sto Srbija nema more. Doci ce i flota i konjica, a bogami i tenkovi, pa makar ih i iz satelita izbacivali.

Alex

pre 12 godina

@(Aleksandar, 6. mart 2012 22:39) "A i kada rusi hoće da pomognu, naši se prave pametni: kada je proglašena vanredna situacija u Srbiji zbog velikih hladnoća i Dacić postao "vrhovni komandant" štaba za vanredne situacije, Rusija je pondila pomoć koju je potonji odbio..."

U tekstu piše da je Šojgu "vrhovni komandant štaba", a da je Dačić, kao Ministar policije, odbio i pomoć od EU i US, tako da ne vidim kako Dačićevi biseri uopšte imaju veze sa tekstom na ovom sajtu?!

Ukratko, nema ruskih para, a njihovi "darovi" su danajski!

laza

pre 12 godina

rusi, kad budete procesuirali najveću pljačku u istoriji čovečanstva koja se desila u rusiji posle 90-ih, e ond možda vaše pare neće biti loše
dotle, imate crnu goru, dosta vam je od balkana

brale

pre 12 godina

A gde su ulagači iz Azerbejdžana,Kostarike i Hondurasa koji ulažu velika srdestva u infrastrukturu Srbije ( tako kaže premijer ).Zašto njima nije dozvoljeno da se obrate na forumu ?

Sumadinac

pre 12 godina

Ovo je samo deo predpristupnih ugovora koji su poceli da se i prakticno realizuju...
Videcemo jos puno toga sto nam je Westervele doneo na paraf u minut do dvanaest.

visoki-c

pre 12 godina

Bacuske, da ste nas vise branili devedesetih, sad biste imali i veci deo kolaca. Ovako, mi smo okupirani, a vi ste nam tu visak, jer i ovako nam je bolje od rata. Ova okupacija nam je sasvim dobra, dok strane uniforme ne pocnu da marsiraju ovuda... A vi mozete samo belaj da napravite.

Marko

pre 12 godina

Manite se Tita ljudi. Covek je bio klasa za sebe. Najveci drzavnik u u celokupnoj istoriji planete. Iznad svih. Kamo lepe srece da sada imamo Tita ne bi bilo lopovcina u Srbiji a i Jugoslavija se nikada ne bi raspala i bili bi najjaci u Evropi u svemu.
Treba se okrenuti Kini i Rusiji. Ipak oni vode realno glavnu rec u svetu i kontrolisu sve ekonomske tokove. A i najbrojniji su. Umesto da se tesno povezemo sa njima jer smo i mi bili komunisticka drzava i prihvatili bi nas kao prijatelje a ne samo kao partnere mi se vucaramo sa kojekakvim luzerima koji sutra mogu da puknu cim se Kini cefne da rasproda dolarske rezerve svoje zemlje.

gerilac

pre 12 godina

Setimo se samo metamorfoze ruskog stava o agresiji na SRJ 1999. godine. Od pocetnog " u slucaju napada NATO-a, 10.000 ruskih aviona branice srpsko nebo!!!" do zavrsnog "u slucaju kopnene agresije na Srbiju vecih razmera, donji dom ruskog parlamenta ce najozbiljnije razmotriti mogucnost, da predlozi gornjem domu parlamenta da na dnevni red zasedanja stavi pitanje upucivanja humanitarne pomoci Srbiji"...

obi van

pre 12 godina

Ma gotova je Srbija zauvjek, ne interesuje ona vise ni istok ni zapad tako mala, pred bankrotom i sa stanovnistvom koje se rapidno smanjuje. Konuzin se samo pita zasto su izdvojeni od drugih i nisu tretirani ravnopravno, kao sto to isto pitao i svajcarski amabasador, samo se ne pise o tome. A stampa opet pravi od covjeka babarogu. Evrofanatici, ne plasite se, uci ce Srbija u EU i to vrlo brzo, zavrsili ste posao i nema stvarno vise potrebe za pljuvanjem po Rusima i vasim neistomisljenicima. Nekako mi to nije bas demokratski...

bran

pre 12 godina

Mrzitelji, rodoljubi, eksperti,shvatite jednu banalnu činjenicu: novac je roba koja se najbolje prodaje u Srbiji, jer ona nema svoj nezavisan bankarski sistem.Prema tome oni koji su stvaili šapu na nas žele da kupujemo samo njihove pare a ne i Ruske.Jer, ne zaboravite, ne stizu novci da nas usrece vec da pokupe i odnesu profit.Zato jeftini novci nisu dobrodosli, kradu musterije drugima.Sve ostalo je maškarada.

Aleksandar

pre 12 godina

za (MIRA, 6. mart 2012 17:51)

Kredit je od 800 miliona, ne 800.000 miliona.

A nikako da ga dobijemo, jer naši ne urade dokumentaciju kako treba, nego su prvo probali sa idejnim rešenjima i projektom u stilu NVO, pa si ovi otkačili, pa kada su onda napravili tehnički-izvođački projekat, onda nisu uradili finansijski plan (falili su predugovori i garancije), pa dok su to skupili, prošlo je dosta vremena.

Drugo, NIS je u trenutku prodaje rusima imao 12.000zaposlenih, a od toga 5.000 rukovodilaca.
Evo ti podaci http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/nis-ov-platni-spisak-kraci-za-1200-zaposlenih_148971.html
I još uvek ima 8.000 zaposlenih, a ne da su otpustili 8.000.

Za preizumanje HIPa, nije preuzet HIP, već ogranak HIP Azotara, koju je preuzeo Srbijagas, a koja je u vlasništvu Srbije, a ne NISa.

sad cu i ja da ga procitam

pre 12 godina

Ljudi procitajte tekst pa malo razmislite pa ostavite komentar.Ponasate se ko roboti.Procitate naslov i po automatizmu lupate komentare.

jon

pre 12 godina

Ovde neki (ili samo jedan) pominju Tita kao oslobodioca od "Rusa". Kao da ne znaju da su ti upravo doveli Tita na vlast i omogućili mu da sa ovom državom i njenom politikom pravi feštu čiji je rezultat, posle toga kratkotrajnog i velikog "oslobođenja", taj da je država politički inferiorna, razorena a i zavisna od ovakvih podučnih spočitavanja koja upućuje g. Konuzin.

sevarlica

pre 12 godina

"Ja se trudim da se to ubrza, a zastoj je nastao zbog toga što srpski stručnjaci nisu završili rad na tehničkim projektima, od kojih su neki započeti pre 20 godina", rekao je on. "

Toliko o nama. Nije bitno ko nam daje pare, bila to: Nemačka, Kina, SAD, Rusija ili Saudijska Arabija, mi se ponašamo kao razmaženo dete.
Dok se tih dečijih bolesti ne rešamo, nema napred.

Prosto ne mogu da verujem da nisu mogli da zaposle gomilu mladih stručnjaka na tom poslu, da rade za neku prosečnu platu ali i za ogromno iskustvo i buduće preporuke. Bar se tako radi u poslovima sa građevinom, jer je jako bitno za budućeg poslodavca, na kojima si objektima radio.

Ljubomir S.

pre 12 godina

Postovani,
Apel za pomoć: Devetomesečnom Sergeju neophodna hitna operacija tumora u inostranstvu!!! Posaljite prazan SMS na broj 1716 i pomozite sa 50 dinara!!! ili na racun u komercijalnoj banci /dat je u donjem linku!

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/310682/Apel-za-pomoc-Devetomesecnom-Sergeju-neophodna-hitna-operacija-u-inostranstvu