Utorak, 28.02.2012.

14:25

Amerikanci ulažu 4 mlrd $ u Srbiju?

Predsednik američke kompanije Nju dženerejšn pauer Čirinijev Katurija najavio je izgradnju energetskih postrojenja vrednih četiri milijarde dolara u Srbiji.

Izvor: Beta

Amerikanci ulažu 4 mlrd $ u Srbiju? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

205 Komentari

Sortiraj po:

Dule NS

pre 12 godina

"...Mi bismo bili zadovoljni da nam vrate 15 posto teritorije na kojoj se nalazi 50 posto energetskog potencijala zemlje, uglja za 35 godina snabdevanja i eksploatacije. A vetrenjace i solarne panele, mozemo da kupimo i sami, samo da nam vrate nas ugalj.
(Sanja, 29. februar 2012 12:34)


-I dva miliona izrazito neprijateljski nastrojenih albanskih građana koji na sve načine pokušavaju da sabotiraju i unište državu u kojoj živimo i koji imaju 150 puta veći natalitet od nas!
-Da li se to zaista isplati?

analiza

pre 12 godina

Juce sam izneo svoje misljenje o svemu ovome i, naravno, o kapacitetima kompanije koja treba da spasi Srbiju. Naveo sam i jednu od mogucnosti i mislim da je to uticalo da cenzor ne pusti tekst. Naime, mislim da je ovo tiha najava privatizacije EPS-a, ne samo tiha, nego i nezakonita, jer se ocito izbegavaju sve zakonom predvidjene procedure kada je rec o ovakvim poduhvatima. Pogledajte Blumbergovu vest i videcete odmah da sve ovo, ako je tacno, ne moze da se radi bez obavestavanja javnosti ( ali ne ovakvog obavestavanja kao u ovoj vesti), donosenja odredjenih odluka u parlamentu i raspisivanja tendera. Ako ponovo ne objavite, u inicijativi koju cu poslati Agenciji za borbu protiv korupcije da se na vreme pozabavi ovim "poslom", navescu da ste vi, neobjavljivanjem, ucinili sve da se prikrije mogucnost izvrsenja koruptivne radnje vezane za poslovanje EPS-a. Puno pozdrava vrednom i priljeznom cenzoru. Da vam pozavide Milosevicevi cenzori!

slucajni posmatrac

pre 12 godina

kada samo pomislim koliko bi tu kablova bilo...a kad bi samo znali kako su snalazljivi u kopanju i pozajmljivanju pojedini nasi nehigijenski naseljeni, kojima polako ali sigurno ponestaju telefonski kablovi i drugi sahtovi...

Sanja

pre 12 godina

Ne bih da zvucim negativno, ali brojke ne lazu. Mi bismo bili zadovoljni da nam vrate 15 posto teritorije na kojoj se nalazi 50 posto energetskog potencijala zemlje, uglja za 35 godina snabdevanja i eksploatacije. A vetrenjace i solarne panele, mozemo da kupimo i sami, samo da nam vrate nas ugalj.

Lemi

pre 12 godina

INSTALIRACE NAM VEROVATNO RADIOAKTIVNA POSTROJENJA!
(MILAN PANTIC, 29. februar 2012 00:00)


Ahahahahahahahahahahhahaha ... kralju! Opet si uzeo crvene umesto plave pilulice! :)))

Sandra 73

pre 12 godina

Verovatno je reč o tajnoj deponiji opasnog otrova i radioaktivnih materijala. Naša vlast će uzeti novac i preseliti se u Ameriku. Ne, hvala.

Нешко

pre 12 godina

Задња вијест на компанијином сајту ис јула 2011. Једини уговор је о изградњи парка од 20MW из 2010 и још неколико везаних вијести око тога сем ове задње из јула 2011 гдје се наводи добијање атеста од неке америчке агенције за наставак пројекта од 20MW.
А ни то не раде сами већ је ријеч о некој кинеској компанији док није јасна њихова улога у свему томе.
Превара без икакве сумње.

Mike

pre 12 godina

Proverite http://www.manta.com/c/mt1j2lc/new-generation-power-llc
21 Parker Estate
Delco, NC 28436-8909 map
Website: Information not found
Phone: (910) 465-6444

New Generation Power LLC Business Information
Business Information
Location Type Single Location
Annual Revenue Join Free to View
Employees 7
7 **
Years in Business Information not found
State of Incorporation North Carolina
SIC Code Join Free to View
NAICS Code 221119, Other Electric Power Generation

Dule

pre 12 godina

(Anton, 28. februar 2012 15:36)

Nikoga vi niste hranili.Svoju laznu "povijest" ostavi za sebe.Srbija je uvek industrijski bila jaca od vas.

RedStarForever

pre 12 godina

Uh,pa uz onih par milijardi za solarni centar,i one milijarde od skriljaca i zlata,pa jos dok Nole dovede Mercedes ,a cuo sam da je zelju izrazio i Zukenberg da prebaci sediste Facebooka u Sabac,kad saberem moracemo da pozajmimo EU da se izvuce iz krize.
(vjeverica, 28. februar 2012 19:03)
...verovatno si mislio "sediste Facebooka u Lajkovac"?... :)

Bane_NI

pre 12 godina

Ko ne veruje, neka pogleda:
http://www.bloomberg.com/news/2012-02-28/ngp-mulls-1-430mw-plants-in-serbia-with-eaton-martifer-toshiba.html

Najavljeno potpisivanje pisma o namerama za 30.03.
Iskreno se nadam da ovo nije novinarska patka... solar i wind power ce za 10ak godina biti potencijal za drzavu poput nafte u prethodnih 100 godina.

Dragutin

pre 12 godina

Prava fora je da su nas kostali 100 milijardi dolara i kolonizovali 30 % teritorije i sada nam daju 3-4 milijarde pod kamatom .Joj kako su dobri ovi Amerikanci bas su braca nema sta :) Kada ce se ovaj narod opametiti pitam se ?

jeremija

pre 12 godina

Kroz moje rodno selo prolazi pruga.Postoji i železnička stanica.A u železničkoj stanici do skora tri koloseka.Bila.Poskidaše dva - ostade samo jedan.Sad kad više nema šina sa pruge,tenkova i ostalog naoružanja koje se može pretapati - ameri zatvoriše ju es stil i ugasiše visoke peći.I odoše tamo gde još ima trokolosečnih stanica i tenkova bez vojnika.

z. rilakovic

pre 12 godina

Idite na www.newgenerationpower.org tamo ce vam se sve kasti samo!
Za mene licno je ovaj natpis uvreda elementarne inteligencije prosecnog Srbina.

Greenbay

pre 12 godina

E a ja sam pogodio iz trka vrapca u letu i to u levi nožni nokat. Pa kakve su ovo lovačke priče, pa ovo nema ni u Nepričavi. Okupili su se Alisa, Čarobnjak iz Oza, Guliver i hrabri krojač pa nam opet pričaju bajke.

partibrejker

pre 12 godina

stvarno tuzno da je ovoliko negativnih misljenja o ovome. mozda bi vam gospodo bilo draze da i postojece elektrane poklonomo nasoj pravoslavnoj braci rusima u znak zahvalnosti za sve sto su u istoriji uradili za nas (NISTA). pa da i mi zajedno sa bracom belorusima, sevornom korejom, venecuelom, iranom postanem deo slobadoraskog sveta koji se uspesno bori protiv nepravednog ostatka planete zemlje. zalosno. nikada nam nece biti bolje

jeremija

pre 12 godina

Ako je u ove milijarde uračunata i vrednost osiromašenog uranijuma koji su nam poslali u tomahavcima - a uranijum je na ceni - onda i nije ostalo mnogo za ulaganje.

Goran S.

pre 12 godina

Da bi nam plate sa danasnjeg proseka koji je negde oko 350 evra otisle na 1200 evra i tako usli u krug razvijenih zemalja, bila bi nam potrebna ulaganja u privredu ne manja od 500 milijardi evra.
Medjutim kada bi dobili bespovratnu donaciju od EU u visini od 20 miljardi i to podelili stanovnistvu kroz povecanje licnog dohodka od 300% i to u cugu, postigli bi fantastican obrtni trgovinski efekat koji privreda ne bi mogla ispratiti bez uvoza, a sto je uradio Ante Markovic svojevremeno i samo zato i nije dalo dugorocne efekte.
Zato, da bi plate imali tolike, potrebno ih je postici na realnim osnovama, a za to nam treba 30 puta vise novca od tih 20 milijardi.
Zato je nemoguce sami to da izvedemo, jer mora se prvo uloziti u infrastrukturu pa onda u privredu koja ce donositi profit.
Zato ako bi od EU narednih 10 godina u transama dobili nekih 50 milijardi evra, mozda bi uspeli doci do toga kroz 20 godina.
Medjutim EU nije toliko bitna nasa privreda, ali sve ostalo jeste. Zato samo nasim lukavstvom taj novac mozemo po malo usmeravati i u privredu, ili stvoriti zemlju kao siguran ambijent za inostrana ulaganja.
A da bi ih privukli potrebno je uraditi isto sto i kad hocete sami prodati svoj plac. Znaci imati urednu dokumentaciju o njemu, obeleziti ga dobro i precizno, po mogucstvu ocistiti od korova i djubreta, da bude potpuno cisto.
Pa eto plasim se da mi nasu zemlju nismo tako pripremili, pa i ne cudi sto inostranih ulaganja nema.

jaran

pre 12 godina

Budimo realni, 2008 su obecavali 200000 radnih mesta podelili pola miliona otkaza, neke hiljade dolara, isto investicije u dolarima vise manje sve milioni, i dobise izbore. Pa ovo podseca na to.

Zdravko Colic

pre 12 godina

Pa ovo je nije samo smesno nego je suludo. Na osnovu cega su oni dosli bas do ovih cifara. Pre neki mesec cujem vest da ce neka kompanija iz Luksemburga da razvije 1000MW projekat solarne elektrane, odem na selo cujem od presednika mesne zajednice razvice neki iz Portugala 200MW vetropark, okrenem se istrci zena iz zavrzivaca sa 5MW biomase sve prsti...a onda, odem na google (da ne pominjem da sam dipl.ing.el.) i vidim da nas nema ni na jednoj mapi energetskoj u svetu (vetar, biomasa, solar, geotermalna, nista ....) a hidro projekti (po kojima smo poznati) na prste da se nabroje...Zato svecano objavljujem da cemo moja porodica i ja da instaliramo vetropark od 50MW u Batajnici i svi ste pozvani na otvaranje!

Marko-PG

pre 12 godina

Samo da kazem, svaka cast za komentare, dobro sam se ismijao. Mozda jos pozitivnije od duhovitosti jeste da bi se po komenatarima reklo da su Srbi konacno nesto naucili.
Podsjetilo me na jedan provladin dnevni list u CG, zvao se "Republika" i postojao negdje oko 2007. Taj je svaki dan na naslovnoj stranici donosio vijest "Arapi grade novi Dubai u Ulcinju!", "Amerikanci ulazu 7 milijardi u Berane!", "Norvezani grade gasnu elektranu u Baru, vrijednu 4 mlrd." Kada sam ja na jendom CG forumu pitao odakle ce da uzimaju gas u Baru, svi su se zacudili. I tako to bi, prodje, a CG ostade gola ko crkveni mis. Ovi komentari na vijest u Srbiji ulivaju nadu da su ljudi kod nas poceli malo da razmisljaju. Uostalom, tako mora biti, jer smo blizu samog dna.

saffet

pre 12 godina

Nemoj gristi ruke koj te hranaju..Protivite Nijemce i Ameri a oni su ulagali najvise u Srbiji...ali tako i u povijestu ste noz u ledja hrvatima i slovencima koji su vas hranili u oba dvije jugoslavije.
(Anton, 28. februar 2012 15:36)

Jel ovo trebalo da bude smesno jer ja sam se ismijao, samo gosn Anton u ovoj vesti precutali su jednu cinjenicu da ce verovatno elektroprivredni sistem Srbije preci u americke ruke.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Deda sa Romanije, 28. februar 2012 18:35)

Kada si već pomenuo Fiatovo ulaganje u Kg, to nije samo Fiat uložio, već zajedničko ulaganje Fiata i Vlade Srbije i ugovor između vlade Srbije i Fiata prezentovan javnosti i na ključnim mestima je zatamnjen.

A vlada Srbije tu dosta para daje, a prodaja vozila ide jako slabo, dovoljno je da odeš u Kg i da vidiš da je ceo plac popunjen i da su počeli da parkiraju automobile iza fabrike u ulici.

I u vreme sveopšte krize, sada se neko setio da investira ni manje ni više nego 4 milijarde!

A ja sam skeptičan, jer se takve investicije ne daju po sistemu "uzmeš kredu i sve je u redu", već se vrše ozbiljne analize, pa pregovori, ne samo sa EPSom, već sa kreditorima, pa provere da li podaci verodostojni, pa procene da li može da se taj projekat izvede u tom roku.

I to je dokumentacija od nekoliko hiljada stranica, a da ne pominjem da u Srbiji za energetsko postrojenje preko 1MW instalirane snage, potrebno je pribaviti 32 uverenja i potvrda (za one ispod 1 MW, dovoljno je samo 31 dokument) od kojih prvih 5 zastareva, dok dođeš do 10-og dokumenta.

Drugo, proizvodnja energije iz solarnih elektrana i vetrogeneratora se u mnogim zemljama subvencioniše (u Francuskoj i Nemačkoj porizvodnja kw iz vetrogeneratora 9 puta skuplja od konvencionalne struje), a kod nas ne.
Pre će biti da su ovo samo interesovanja ulagača, ali ne i nešto ozbiljno

za (Stevan, 28. februar 2012 18:37)

Pre nego što smo prodali NIS rusima, Gazprom je pokrenuo tužbu pred sudom u Cirihu (gde se i nalazi Gazpromova ispostava za trgovinu sa Evropom, zbog pogodnosti plaćanja i dobrog sudstva) za 260 miliona dolara duga za isporučen gas. Pa je i pordaja NISa delom rezultat poravnanja.
Drugo, NIS je pre prodaje rusima, bio jedinstven slučaj u svetu - monopolista sa gubitkom!
Sada NIS puni 16% budžeta Srbije.

Kada su Rusi preuzeli NIS, onda su pročešljali papire i uzeli revizora, bio je slučaj da je naša vlada htela da ospori (da uzme drugog revizora), pa su se ućutali (jer švajcarski sudoi su nadležni, a sa njima nema pametovanja) http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=05&dd=30&nav_category=9&nav_id=363206

Amos

pre 12 godina

U Srbiji je odavno 20% energije "zeleno", pre svega zbog Djerdapa. Neko nije uradio domaci.
Ono za sta se Srbija eventualno treba pripremati je potreba EU zemalja za zelenom energijom, tj izvoz iste iz Srbije.

aleksa

pre 12 godina

bezte deco s'prozora!
(*dokle bre vise sa uvredama inteligencije citavog naroda, _svi_ znamio da se radi o bljutavom predizbornom marketingu!)

Markadzoni

pre 12 godina

I onda je mrmut zavio dzoint i sve je bilio fantasticno.

Ova nas vlast je na nekim veoma jakim drogama jer ovako ni luda osoba ne moze da razmislja.

Old Dzenerejsn Pauer Investigejsn end Pipl Integrejsn Inkorporejtid end Limitid

pre 12 godina

I ja cu investirati bilijun kvadrilijuna jer Srbija je lider u regionu!

Dr.Jovanovic

pre 12 godina

Jedino validan dokaz ozbiljnosti je ugovor,sa jasnim penalima u slucaju odustajanja(ukoliko dobijaju,beneficije od drzave sto je vrlo verovatno).
U svakom slucaju i 4 dolara stranih investicija je dobrodoslo,a ne cak 4 milijarde!!! Jer te kakve takve investicije omogucavaju egzitenciju porodicama.Budimo optimisti ,i nadajmo se ovakvim mogucnostima,jer se pored oruzja svaka drzavi brani, gradi i oporavlja uz pomoc zdrave ekonomije.Pored klasicnog patriotizma nam je neophodan i ekonomski patriotizam!

Mima

pre 12 godina

http://www.newgenerationpower.org/about_us.php

Evo neka se narod upozna crno na belo.
Ima pravo, ako se moderator slaze naravno... :)

Vujadin

pre 12 godina

@(Брана, 28. februar 2012 17:24)

Pa nemoj tako. Treba i ti ljudi negde da se nauce. Nece valjda u Americi gde postoji jak pravosudni sistem!

miami

pre 12 godina

Kakve bajke politicara pred izbore.Zasto nisu realizovali ovakve investicije dok su na vlasti?Imam i ja ideja ,kao kosmodrom u Grockoj,rotirajuci toranj,zaboravili su da spomenu novu Adu na Huji...

vjeverica

pre 12 godina

Uh,pa uz onih par milijardi za solarni centar,i one milijarde od skriljaca i zlata,pa jos dok Nole dovede Mercedes ,a cuo sam da je zelju izrazio i Zukenberg da prebaci sediste Facebooka u Sabac,kad saberem moracemo da pozajmimo EU da se izvuce iz krize.

zika

pre 12 godina

E moj ljudi niste verovali ni djilasu da ce da se naprave mostovi vi nikom nista ne verujete samo sedite uz taj kompjuter i skrabate svasta dajte jednom mislite pozitivno i izadjite iz tog mraka u kome ste usli jos za vreme milosevica ako tako nastavite nema spasa a ako se vi promenite i vasa misljenja sigurno ce da se i zivot promeni i vi sto ste pisali ovo verujem da 99% vas nikada iz zemlje nije izaslo i videlo kako drugi narodi u evropi zive ( nemacka austrija holandija svedska ) kada bi ste to videli onda bi drugacije pisali i izadite iz mraka a jos bolje zavas da vas obavestim da je milosevic odavno umro i vreme je da pocvnete da razmisljate svojom a ne njegovom glavom.

Bane

pre 12 godina

Zar mora ovoliko da budemo dosledni našem pravopisu? "Nju dženerejšn pauer"!? Ozbiljna ste medijska kuća, nemojte da glumimo Grke ili Ruse kad nismo. Ostadoh večnost na početku teksta dok nisam skontao šta je pisac hteo da kaže.

perica

pre 12 godina

ma 100.3 mlrd dolara, moj dobri drug Dusko Dugousko mi je javio da mu je Elmer Fudd rekao da kupuje Dinare najacu valutu na Balkanu i sire.

Vijoleta

pre 12 godina

blago nama, nema više krize, stižu devize, i to u vidu američkih dolara!!! Ovo ću od večeras da pričam deci, kao bajku za laku noc

Logic

pre 12 godina

Kako reče Toma, "Divna vest za normalne ljude". Ta zaboga, ljudi, ovo i moj unuk iz prvog osnovne može da sračuna: ako 4 mlrd budu uložene u 10 objekata, za nekoliko godina mi ćemo to sve dobiti natrag za $ 10! Po JEDAN dolar po objektu, kao za Novo lice Srbije, US Steal!

samo polako

pre 12 godina

Улажу зато што очекују да им се врати још више, не зато што поклањају. Не тако давно је исти овај народ умео сам да гради хидроцентрале, да прави млазне авионе, аутомобиле, и мостове. Резултати рада и искоришћавања природних богатстава су углавном остајали том народу. Данас смо се изборили за слободу да радимо за странце, а не за себе.

Aleksandar

pre 12 godina

pa lako je njima ...koliko znam oni stampaju te silne dolare...pravopitanje je koliko ce Nas da kosta tih 4 mil. dolara..koliko se secam prvo smo uzeli 600 miliona kredita od svetske banke u kojoj glavnu rec vode amerikanci da bi napravili zelezaru u smederevu,onda su se ameri setili da im neodgovara nas socijalizam pa su radili da nas rasparcaju i ekonomiju sankcijama uniste..posle prevrata sponzorisanog od same amerike pojavljuju se kao spasioci srpske ekonomije i kupuju zelezaru za 23 miliona dolara,rade par godina i onda odlucuju da dignu sidro i odu, a srbiji ostave dugove za istu tu zelezaru..kako god da okrenes amerikanci ja ih bas nevolim...i od ove price se vise jezim nego sto joj se radujem..

Valter

pre 12 godina

Bravo, bravo, bravo, bas toliko 1430 MW i fali u nasem sistemu, oko 900 MW i oko 500 Mw operativne rezerve nedostaje nasem sistemu EPSa.

Postoji jedan mali problkem, ovoliki MW u vetru, solari, hidro potencijalima ili HIT BEOGRADA biomasu, mora da neko STRUCAN I SKOLOVAN iznese i odradi taj posao, a ne neko ko se na salasu skrivao i ko je svercovao neke proizvode sa sela sa da UPRAVLJA I VODI OVAKO VELIKE KAPACITETE U SRBIJI I BEOGRADU.

Znanje je NAJJACE do bola smo jaki, jaci od svih tajfuna iako se satro skoluju po elitnim fakuletetima, a atatice i mamice kupuju doktoratice svojim cerkicama u meckicama c klase ili mozda a klase.


EKSPERT

Deda sa Romanije

pre 12 godina

Nemogu da povjerujem koliko negativnih komentara na ovu vijest.Ja nemogu da trvdim koliko je tacna ova informacija,ali odakle pravo vama koji samo kritikujete sve sto ova vlada pokusava da uradi za ovu napacenu zemlju.Na kraju samo da vas podsjetim kako ste reagovali kada se pojavila informacija o Fijatovom ulaganju u Kragujevcu!Odoh ja malo da prilegnem a vi pocnite da mi lupate minuse.

+

pre 12 godina

alo,kad je tako fino i profitabilno graditi sva ta cuda za stvaranje energije sto lepo ameri sve to ne uloze i izgrade na svojoj teritoriji,koja takodje ima preko potrebnih suncanih dana u godini?? ali poenta je ne unistiti svoje zemljiste a srbija je postala i postace "crna rupa" za silne elektrane i solarne ploce a sve im to omugucuju pojedinci koji za odredjenu svotu resavaju pitanja svojih praunuka...a mi cemo u medjuvremenu bez suma,kvalitetnog zemljista i bolesnih ljudi...sramota!

NENAD SMEDEREVO

pre 12 godina

ma te milijarde vecito dolaze kod nas,,a nikada nista se ne uradi...mi koliko smo dobili tih milijardi evro treba da bude 70,..i da nema krize..

dejan

pre 12 godina

NAJNOVIJA VEST:IZMEDJU NISA I LESKOVCA SE GRADI KOSMODROM VREDAN 300 MILIJARDI DOLARA.BICE OTVORENO MILION NOVIH RADNIH MESTA.ODATLE CE SE VRSITI IZVOZ PAPRIKE NA MARS.NARAVNO SVA ROBA CE BITI PROIZVEDENA PO STROGOM HCCP STANDARDU

zoki

pre 12 godina

Imam ideju kako zaustaviti ova ulagivanja pardon "ulaganja" , otrivanje nafte, zlata, itd. Novinarima zadatak : Potraziti sta su nam sve obecavali pred prosle izbore i videti sta su ispunili. Dokle god u ovoj zemlji neko ne snosi odgovornost za nesto sto je obecao i nije uradio , nece ovde biti bolje.

Stevan

pre 12 godina

Vidim, za mnoge je ovo automatski laz...Pa znate kako, mene manje boli ova laz nego sto su rusi kupili nis za smesne pare... Amerikanac bar ne uzima nista... hoce da ulozi, da napravi nesto novo.. Pa i ako je laz nece nas kostati nista a vredi se nadati i dati podrsku tome... Od ovoga sto nude Amerikanci moze da se zivi a od onoga sto nam prica Konuzin nemamo nista.

Miroslav

pre 12 godina

Ne moze vlada samo da prica bajke pogotovo ako te strane firme licno saopste da hoce da investiraju (kao u ovom slucaju).
(Zeka, 28. februar 2012 15:43)

Vi kao da ste pali sa Marsa. Pa rafinerija u Smederevu, elektrane na Limu, Ibru, vetropark u Boljevcu, solarna elektrana u Kursumliji... Sve su to "strane firme" licno saopstile

johnzie

pre 12 godina

Za razliku od one sto hoce da gradi najveci solarni park na svetu kod nas (vest od pre neki dan) ova kompanija ima pristojan sajt i deluje ozbiljnije. Sto ne mora nista da znaci ali ipak...

Gradjanin

pre 12 godina

Ovakve najave kao i prethodna vest da ce luksenburski fond uloziti $2 milijarde u najveci solarni park na svetu ocigledno sluze u predizborne svrhe. Tuzno je samo da se daje ovakav lazan povod za nadu napacenom narodu..Zbog radoznalosti i znanja te industrije posetio sam sajt te kompanije i uverio da to nije oupste ozbiljna kompanija iz vise razloga: privatna firma o kojoj ima malo informacija, mendzment firme ne moze da se poredi sa menadzmentom nijedne ozbiljne firme i profili ljudi ne odgovaraju (razni brokeri i non profitni ljudi u sektoru koji se bavi kapitalnim/infrastrukturnim investicijama), sve to mirise na naduvavanje price. Nijedan ozbiljan direktor svetske kompanije ne bi dao takve najave. Pa ta firma ima adresu 'suite' sto znaci da imaju mali odeljak u nekoj zgradi kao npr. 20 sedista u cosku na jednom spratu Usca, a spremaju se za investiciju od preko $4 milijarde?! Ma dajte ljudi! A luksenburski fond, samo malo istrazivanje po internetu i prica sa ljudima iz te industrije moze da vas navede na ociglednu manipulaciju.

Darko

pre 12 godina

Ova zemlja definitivno dozivljava procvat. Pre samo nekoliko godina kampanja je podrazumevala Bogoljuba koji mase salatama i obilazi termalne izvore. Od tada smo toliko uznapredovali da sada megavate pravimo ni iz cega! Ko zna... za neke sledece izbore mozda nam prospu pricu o najnovijem kosmodromu jer su vanzemljaci bas nas odabrali za stajgu!

Marko

pre 12 godina

Kako ti rudnici zlata te milijarde dodju bas pred izbore,koga oni misle da laze ,pa zar oni misle da je ovaj narod glup,juče naslov Srbiju trese zlatna groznica,danas naslov Amerika će da uloži 4 milijarde u Srbiju.

Investirace kao što Šojić uložio pare u investiciju u magareće livade,isti je scenario,samo sto ovi nece da idu u ćorku.

Djuro

pre 12 godina

A bratska Rusija??? Koja je ono po redu nasa "bratska" Rusija po investicijama? Bratska Rusija koja je okrenula ledja i *** nas kad god je mogla. A neki likovi se jos ovde loze na Rusiju. Svaka cast gradjanima Rusije (kao i Amerike), ali od Putina i oligarha slabo ko ce se najesti hleba.

Mishika

pre 12 godina

ona vest o "zlatnoj groznici u srbiji" nije se ni ohladila, a vi vec novu senzaciju i to "4 milijarde ulazu ameri".... da niste malo preterali?? juhuhuhuuuuuuuuuu tralalalalaalaaa

Bogdan

pre 12 godina

" Nju dženerejšn pauer Čirinijev Katurija" Phhww!? Ja nemam blage veze sta ovde pise ( A veoma je bitno znati!!!) iako sam veoma dobar poznavalac engleskog jezika ( Zivim u UK!) Srbi bi morali da znaju da ove stvari nisu sala! Upravo ovakve "firme" i prave haos po mediteranu; Grcka, Italija i ostale marginalne drzave koje imaju bezgranicno poverenje na sve sto dolazi sa zapada, a onda su odjednom primorani da kapituliraju i izgube svoj suverenitet! Ove firme su u modernom svetu ( Severna evropa) visestruko kontrolisane i tacno se zna lanac odrzivosti firmi sa kojima se posluje kao i odakle dolazi novac! Uopste ne zbog postenja posla, nego samo-zastite! Samo da napomenem , Grcka nije zaduzena nago je puna onoga sto se u ekonomiji zove "Toxic Dumbs " Pare koje ne postoje i cifre koje nemaju vrednosti a koje se prebacuju na tudji racun, a odatle se zapravo uzima prava para sa interesom i kamatom, + sve te "njihove" firme, nisu zapravo njihove! ( odprilike izgleda onako kao srbija do 2000, kada su se firme upropastavale da bi bile preuzete za bud zasto ( ali komplikovanije) ! Tu u srbiji ljudi misle Aa ha, milijarda! I onda dodje kamion iz njemacke i istovari novcanice pred kapijom!? Pa braco, moderna ekonomija ne radi tako! Necete vi da vidite ni jedan €! Nego je nova ekonomija igra dobre i aktuelne obavestenosti i umetnost igranja ciframa. A ja cisto sumnjam da vi imate "konje za trku"! Puno srece, trebat ce vam!
PS; Nadam se da me sad nece cenzurirati!?

gfserbia

pre 12 godina

Da li oni znaju da mala kompanija u Juznoj Africi prodaje 200 komada free energy generatora u martu, nikakva prevara, platis kad se uveris da radi, a ovi nasi planiraju izgradnju skupe i pre 100 godina zastarele tehnologije.

Aa

pre 12 godina

Narode na zavaraqvaj te se ! Eto, cim su culi da srbija mora da koristi evropske standarde, odma su i poceli da nas zasipaju kojekakvim "investicijama"! A kad budu zavrsili sa "investicijama" ima da i mi kao i Grcka predamo ljuc drzave i nas suverenitet! Pitanje je, Ko u ovoj drzavi zna njihova pravila igre? Mi cemo postati stranci u svojoj drzavi a "investitori" ce da nas izrabljuju dok se ne nadje neko ko zna i razume ekonomiju i pravila igre, a onda ce verovatno da bude i kasno! Grcka je imala drahmu 4000god! I samo u sedam godina eura je totalno bankrotirala! Neko bi trebao da stavi prst na celo!?

Брана

pre 12 godina

Драги читаоци,
Ево линка са све гугл преводиоцем, за оне који не говоре енглески. http://www.newgenerationpower.org/contact_us.php
Можете сами да се уверите која је то "сила" од инвестиционе компаније.

novosađanin

pre 12 godina

Da mi je samo znati šta, ih je to sve sprečavalo ovih godina unazad. Zamišljam i izračunavam eventualnu izgubljenu dobit.

Vera, Ljuba i Nada

pre 12 godina

Hajl i danke gospodine Hajle!
Mi ne možemo da verujemo Nemcima (u pitanju je genetski kod), i zato bi vam bilo bolje da nas razuverite, ćim prije.
Naravno da se šalimo i naravno da su svi ovi srpski muškarci, potpisnici na srpskom forumu u pravu. Hoćemo reći - ha, ha, ha i hm, hm, hm...
Ko još da veruje Nemcima u Srbiji.
Ili smo u zabludi, mi devojke srpske...

kokot

pre 12 godina

Mislim da ste uveliko prevrsili svaku meru dobrog ukusa. Dosta je bilo vise. Da se ostvari samo pola onoga sto ste napisali u poslednjih nedelju dana u Srbiji bi standard skocio najmanje duplo. Kad ono dinar se sroza tako da su i one najmanje prosecne plate u Evropi od 400E izgubile cetvrtinu. Dosta vise predizbornih spinovanja ... realnost nam ide u sasvim drugom smeru. Kako vas samo nije sramota.

smile

pre 12 godina

Vidim, rusofile uhvatio histerican smeh. Mozda ocekujete da "Bacuska" izgradi najvecu, najbezbedniju, najvredniju RUSKU atomsku centralu?

radojko

pre 12 godina

vau, kakva divna vest, bas su mi ulepsali dan!!! xaxaxxaxaxa
Jel znate koja jos vest ovde fali pred izbore, republika kosovo planira da ulozi 64 milijared dolara u srbiju!!!

Македон

pre 12 godina

Јас не сум Србија од Македонија сум и не ја знам моменталната политичка ситуација ама по насловот убеден сум дека ви следат избори :- )

Bata Djosa

pre 12 godina

Brejk-njouz:
Konzorcijum iz zute knjige "trla baba lan" nas je (mene i komsu ziku) kontaktirala sa namerom da ulozi u proizvodnju entertajmenta -muzike i sou-performansa. Konzorcijum je do sada radila na ulici i ima bogato iskustvo i u svom blokcetu (knjizi sa belicasto-ljubicasstim koricama) ima dosta zadovoljne klijentele. pominju se neka poznata imena ali uslov za posao je da ostanu inkognito. KOnzorcijum insistira na bezbednosti. Pomjinjani su milioni..ovaj milijarde! Moguca je saradnja -kod nas ili kod nje na gajbi (bice kod nas ipak).
Ja za ministra! glasajte za Bata djosu sto doprinosi prosperitetu. Ja lider! (region je tu takodje..tj okasnice malo ali stize)..Prijatelji -svi ste pozvani da dodjete!
:)
ja popio malo...veseo sam. ce mi dodje konzorcijum...zato malko nepovazano kucam.. pa da nazdravim onda!...ovaj ...ja...pardon - samo casu drzim -ne pijem..to sam se salio da sam popio. nazdravio sam samo sampanjcem... kucao sam tojest.. :D

Robespjer

pre 12 godina

Evo,zapisao sam datum,vreme i ko je objavio vest!Sada čekam da vidim da li će to neko pomenuti posle izbora i da li će početi gradnja prvog navedenog projekta 2015!Već sam sakupio gomilu primera u poslednjih 7 godina i verovatno ću jednom objaviti sve spise koji dokazuju bezočno laganje naših političara i medija koji često objavljuju neprovereno a naslov bi mogao biti "Baronizacija Srbije i pokušaj opštenarodne amputacije mozga"!

Abdurrahman Olayinka

pre 12 godina

Hello my dear friends! My name is Abdurrahman Olayinka, I am a businessman from Nigeria. My company "Olayinka Space Technologies" would like to invest 28 billion dollars in asteroid mining facilities in Srebia. Please, let me know what kind of benefits does your goverment provide to foreign investors and who do I need to contact? Yours sincerely.

dovla

pre 12 godina

Firma sa 14 zaposlenih koji rade iz apartmana (39 South LaSalle Street Suite 600) i kojoj je 62MW najveci projekat u kojem je ucestvovala (u partnerstvu u kome su verovatno samo konsultanti) ce sada u Srbiji da instalira 1430MW i ulozi 4 milijarde?!

Ана

pre 12 godina

Знамо и ми све то да направимо. Ви нам нисте потребни ни ваше труле инвестиције.

miso kovac

pre 12 godina

ne mora uopste da bude laz, ameri ce u stvari graditi ta postrojenja tako sto ce zaduziti drzavu Srbiju sa kreditima, a zatim ce preuzeti energetiku u svoje ruke, a nama ce ostati dugovi, hahahaa.

Sto mu gromova

pre 12 godina

Čekaj, jel' neko tefteriše ovo: vetroparkovi, solarni parkovi, akvaparkovi, zlato u Žagubici, škriljci u Aleksincu, "Komiko Oil" u Smederevu, Novi model automobila iz Kragijevca, sada još i današnja investicija...Čitam, pre neki dan da Japanci grade lift do svemira, pa ne bi bilo loše da temelj postave u Srbiji, jer odavde je nebo najbliže, a imamo i dosta radne snage na nebu, jer smo nebeski narod. Ozbiljno, neko mladji sa više vremena bi trebalo da popiše ovu listu gluposti koju nam vlast obećava pred izbore, pa kada sve ovo prođe, da se podsetimo zajedno u kakve smo nebuloze verovali, i kome smo sve dali naše glasove.

Dragan

pre 12 godina

Jedva čekam, mi samo uživamo, a ameri rade za nas. da menjamo ustav, pa da imamo izbore svakih pola godine, bili bi uskoro najbogatiji na svetu.

Nemanja

pre 12 godina

Ne kapiram ove slobiste kostuniste seseljevce nazadnjake patriotske naciste...

Sta vi radite na b92 komentarima samo pljujete po ceo dan,,, prihvatite se posla. Ja sa amerikancima super saradjujem imam platu 1000 evra u Srbiji sam i nista mi nefali a plata svaka 3 meseca raste...
Samo mislite i kukate i sebimalerisete i sami sebi donosite nesrecu...

Pa kukajte i ceskajte se mi cemo ostali imati vise.
A vi radite po trafikama prodavnicama i magacinima niste za bolje...

Napred Srbijo u saradnju sa Zapadom...

milos

pre 12 godina

hahahahahahah.. joj zabole me stomak.....hahahahahahaahah hahahaha ha ahaa.. Joj pa vi ste stvarno nevidjeni komicari svaka cast, vidim ja da ce mi ovih par meseci pre izbora biti puni smeha i razonode uzivacu....

Ljubomir

pre 12 godina

Ovu firmu čine Indusi , na privremenom radu u Americi , i uglavnom služe ovakvim zemljama , kao što je Srbija , isključivo u predizborne svrhe !!

Vox populi

pre 12 godina

Umesto ovakvih naslova, bolje je da nam lepo napišete instrukcije za koga treba da glasamo i tačka. Pre ću i na to pristati nego da me trujete ovakvim nebulozama (kao i sa zlatom u Majdanpeku) do izbora. Ko će bre izdržati ???

Milence BS

pre 12 godina

Zlato, nafta, Amerikanci...

Pa mi necemo morati nista da proizvodimo, otvoricemo 2000 agencija i svi cemo da se zaposlimo i svi srecni...

Zemlja dembelija...

Dzin

pre 12 godina

Ljudi samo zapamtite ove tekstove! Nafta, zlato, strane milijarde! Za par meseci posle izbora videcemo situaciju! Nafta corak, isparila. Zlato isprala reka, a milijarde? Nekako su ameri odlucili da ipak ne ulazu u ovako razvijeu zemlju! Voleo bi da je sve ovo istina, ali na zalost nije! Ili ako jeste zna se kako u Srbiji idu ti kapitalni projekti! Verujte da to postoji vec bi nam ili uzeli ili vec bi pocelo da se kopa, busi, itd...

Anton

pre 12 godina

Nemoj gristi ruke koj te hranaju..Protivite Nijemce i Ameri a oni su ulagali najvise u Srbiji...ali tako i u povijestu ste noz u ledja hrvatima i slovencima koji su vas hranili u oba dvije jugoslavije.

Pera

pre 12 godina

@Branko Jovanovic

Ma kako svake nedelje, svakog dana stizu ove vesti! Ovo je stvarno smesno, te nasli zlato u nenormalnim kolicinama, pa bakar i srebro, naftni skriljci, sada ulazi 4 milijarde dolara, pa onda jos jedna firma ulaze u najveci solarni park... Bilo je jos toga, ali je tesko zapamtiti...

Zeka

pre 12 godina

A zasto odma "to su samo price pred izbore"? Ne moze vlada samo da prica bajke pogotovo ako te strane firme licno saopste da hoce da investiraju (kao u ovom slucaju). Ne kazem da nema spinovanja u nasim medijima, ali ajde prvo da sacekamo pa da vidimo sta ce biti...

majko mila...

pre 12 godina

ajde sto su svapskim tupamarosima uvalili veliku moravu od koje ce biti jos vece NISTA...ali gde su ovi nasli 680MW hidro kapaciteta u Srbiji!?!?!?!?!?!?!?!?

hans kristijen anderson

pre 12 godina

...I decu donose rode, i zemlja je ravna ploča koju nose četiri slona na leđima, i vuk neće ništa crvenkapi,i i i...

bean

pre 12 godina

Čirinjijev Katurija?Jesam li dobro napisao?E pa ako tako bude,onda se izvinjavam unapred Amerikancu čudnog imena za predsednika neke kompanije iz USA.Ovde smo sumnjičavi i realno i nerealno,nije nas život baš mazio,ni on
nas ni mi njega.Uopšte ne verujem da USA nešto ulažu,oni najčešće istovare bombe pa dođu po plen,ili se neki predaju sami,pa onda uzmu bez bombi.Možda je i bolje tako.
Pravite centrale.

Sasa

pre 12 godina

Pa mi već imamo 30% električne energije iz hidroelektrana koje spadaju u obnovljive izvore. A koliko ima Amerika, Nemacka, Francuska?

goran

pre 12 godina

Kako se blize izbori sume koje ce se investirati su sve vece i vece. Za ocekivati je da krajem aprila i Wall Street preseli iz New York-a u Beograd. A i sta ce u Americi kada Srbija postaje centar sveta i globalna sila.

Secam se izbora 2000 godine. E pa ovi ce po kolicini lazi da budu dostojan pandan.

Joca

pre 12 godina

Ovakvih vesti ce biti sve vise, kako se izbori budu blizili. Predlazem da pocnemo pedantno da belezimo sve ovakve naslove pa da ih ponovo procitamo za jedno godinu dana. Garantujem da ce biti suza, sto od tuge sto od smeha.

Branko Jovanovic

pre 12 godina

haha

Vlada radi punom parom na obećanjima, bukvalno svake nedelje novih nekoliko milijardi investicija.

Tako da će sigurno ispuniti onih Tominih 100 milijardi. :)

Aristotel

pre 12 godina

Cak i da se ovo zaista desi, ne verujem da ce zahtevati da americke kompanije budu ukljucene u izgradnju postrojenja.

p.s. Znate na sta mislim.

Branko Jovanovic

pre 12 godina

haha

Vlada radi punom parom na obećanjima, bukvalno svake nedelje novih nekoliko milijardi investicija.

Tako da će sigurno ispuniti onih Tominih 100 milijardi. :)

Abdurrahman Olayinka

pre 12 godina

Hello my dear friends! My name is Abdurrahman Olayinka, I am a businessman from Nigeria. My company "Olayinka Space Technologies" would like to invest 28 billion dollars in asteroid mining facilities in Srebia. Please, let me know what kind of benefits does your goverment provide to foreign investors and who do I need to contact? Yours sincerely.

dejan

pre 12 godina

NAJNOVIJA VEST:IZMEDJU NISA I LESKOVCA SE GRADI KOSMODROM VREDAN 300 MILIJARDI DOLARA.BICE OTVORENO MILION NOVIH RADNIH MESTA.ODATLE CE SE VRSITI IZVOZ PAPRIKE NA MARS.NARAVNO SVA ROBA CE BITI PROIZVEDENA PO STROGOM HCCP STANDARDU

Македон

pre 12 godina

Јас не сум Србија од Македонија сум и не ја знам моменталната политичка ситуација ама по насловот убеден сум дека ви следат избори :- )

dovla

pre 12 godina

Firma sa 14 zaposlenih koji rade iz apartmana (39 South LaSalle Street Suite 600) i kojoj je 62MW najveci projekat u kojem je ucestvovala (u partnerstvu u kome su verovatno samo konsultanti) ce sada u Srbiji da instalira 1430MW i ulozi 4 milijarde?!

samo polako

pre 12 godina

Улажу зато што очекују да им се врати још више, не зато што поклањају. Не тако давно је исти овај народ умео сам да гради хидроцентрале, да прави млазне авионе, аутомобиле, и мостове. Резултати рада и искоришћавања природних богатстава су углавном остајали том народу. Данас смо се изборили за слободу да радимо за странце, а не за себе.

Robespjer

pre 12 godina

Evo,zapisao sam datum,vreme i ko je objavio vest!Sada čekam da vidim da li će to neko pomenuti posle izbora i da li će početi gradnja prvog navedenog projekta 2015!Već sam sakupio gomilu primera u poslednjih 7 godina i verovatno ću jednom objaviti sve spise koji dokazuju bezočno laganje naših političara i medija koji često objavljuju neprovereno a naslov bi mogao biti "Baronizacija Srbije i pokušaj opštenarodne amputacije mozga"!

zoki

pre 12 godina

Imam ideju kako zaustaviti ova ulagivanja pardon "ulaganja" , otrivanje nafte, zlata, itd. Novinarima zadatak : Potraziti sta su nam sve obecavali pred prosle izbore i videti sta su ispunili. Dokle god u ovoj zemlji neko ne snosi odgovornost za nesto sto je obecao i nije uradio , nece ovde biti bolje.

kokot

pre 12 godina

Mislim da ste uveliko prevrsili svaku meru dobrog ukusa. Dosta je bilo vise. Da se ostvari samo pola onoga sto ste napisali u poslednjih nedelju dana u Srbiji bi standard skocio najmanje duplo. Kad ono dinar se sroza tako da su i one najmanje prosecne plate u Evropi od 400E izgubile cetvrtinu. Dosta vise predizbornih spinovanja ... realnost nam ide u sasvim drugom smeru. Kako vas samo nije sramota.

radojko

pre 12 godina

vau, kakva divna vest, bas su mi ulepsali dan!!! xaxaxxaxaxa
Jel znate koja jos vest ovde fali pred izbore, republika kosovo planira da ulozi 64 milijared dolara u srbiju!!!

Gradjanin

pre 12 godina

Ovakve najave kao i prethodna vest da ce luksenburski fond uloziti $2 milijarde u najveci solarni park na svetu ocigledno sluze u predizborne svrhe. Tuzno je samo da se daje ovakav lazan povod za nadu napacenom narodu..Zbog radoznalosti i znanja te industrije posetio sam sajt te kompanije i uverio da to nije oupste ozbiljna kompanija iz vise razloga: privatna firma o kojoj ima malo informacija, mendzment firme ne moze da se poredi sa menadzmentom nijedne ozbiljne firme i profili ljudi ne odgovaraju (razni brokeri i non profitni ljudi u sektoru koji se bavi kapitalnim/infrastrukturnim investicijama), sve to mirise na naduvavanje price. Nijedan ozbiljan direktor svetske kompanije ne bi dao takve najave. Pa ta firma ima adresu 'suite' sto znaci da imaju mali odeljak u nekoj zgradi kao npr. 20 sedista u cosku na jednom spratu Usca, a spremaju se za investiciju od preko $4 milijarde?! Ma dajte ljudi! A luksenburski fond, samo malo istrazivanje po internetu i prica sa ljudima iz te industrije moze da vas navede na ociglednu manipulaciju.

Milence BS

pre 12 godina

Zlato, nafta, Amerikanci...

Pa mi necemo morati nista da proizvodimo, otvoricemo 2000 agencija i svi cemo da se zaposlimo i svi srecni...

Zemlja dembelija...

Aleksandar

pre 12 godina

pa lako je njima ...koliko znam oni stampaju te silne dolare...pravopitanje je koliko ce Nas da kosta tih 4 mil. dolara..koliko se secam prvo smo uzeli 600 miliona kredita od svetske banke u kojoj glavnu rec vode amerikanci da bi napravili zelezaru u smederevu,onda su se ameri setili da im neodgovara nas socijalizam pa su radili da nas rasparcaju i ekonomiju sankcijama uniste..posle prevrata sponzorisanog od same amerike pojavljuju se kao spasioci srpske ekonomije i kupuju zelezaru za 23 miliona dolara,rade par godina i onda odlucuju da dignu sidro i odu, a srbiji ostave dugove za istu tu zelezaru..kako god da okrenes amerikanci ja ih bas nevolim...i od ove price se vise jezim nego sto joj se radujem..

NENAD SMEDEREVO

pre 12 godina

ma te milijarde vecito dolaze kod nas,,a nikada nista se ne uradi...mi koliko smo dobili tih milijardi evro treba da bude 70,..i da nema krize..

Zdravko Colic

pre 12 godina

Pa ovo je nije samo smesno nego je suludo. Na osnovu cega su oni dosli bas do ovih cifara. Pre neki mesec cujem vest da ce neka kompanija iz Luksemburga da razvije 1000MW projekat solarne elektrane, odem na selo cujem od presednika mesne zajednice razvice neki iz Portugala 200MW vetropark, okrenem se istrci zena iz zavrzivaca sa 5MW biomase sve prsti...a onda, odem na google (da ne pominjem da sam dipl.ing.el.) i vidim da nas nema ni na jednoj mapi energetskoj u svetu (vetar, biomasa, solar, geotermalna, nista ....) a hidro projekti (po kojima smo poznati) na prste da se nabroje...Zato svecano objavljujem da cemo moja porodica i ja da instaliramo vetropark od 50MW u Batajnici i svi ste pozvani na otvaranje!

Greenbay

pre 12 godina

E a ja sam pogodio iz trka vrapca u letu i to u levi nožni nokat. Pa kakve su ovo lovačke priče, pa ovo nema ni u Nepričavi. Okupili su se Alisa, Čarobnjak iz Oza, Guliver i hrabri krojač pa nam opet pričaju bajke.

Ана

pre 12 godina

Знамо и ми све то да направимо. Ви нам нисте потребни ни ваше труле инвестиције.

smile

pre 12 godina

Vidim, rusofile uhvatio histerican smeh. Mozda ocekujete da "Bacuska" izgradi najvecu, najbezbedniju, najvredniju RUSKU atomsku centralu?

Bogdan

pre 12 godina

" Nju dženerejšn pauer Čirinijev Katurija" Phhww!? Ja nemam blage veze sta ovde pise ( A veoma je bitno znati!!!) iako sam veoma dobar poznavalac engleskog jezika ( Zivim u UK!) Srbi bi morali da znaju da ove stvari nisu sala! Upravo ovakve "firme" i prave haos po mediteranu; Grcka, Italija i ostale marginalne drzave koje imaju bezgranicno poverenje na sve sto dolazi sa zapada, a onda su odjednom primorani da kapituliraju i izgube svoj suverenitet! Ove firme su u modernom svetu ( Severna evropa) visestruko kontrolisane i tacno se zna lanac odrzivosti firmi sa kojima se posluje kao i odakle dolazi novac! Uopste ne zbog postenja posla, nego samo-zastite! Samo da napomenem , Grcka nije zaduzena nago je puna onoga sto se u ekonomiji zove "Toxic Dumbs " Pare koje ne postoje i cifre koje nemaju vrednosti a koje se prebacuju na tudji racun, a odatle se zapravo uzima prava para sa interesom i kamatom, + sve te "njihove" firme, nisu zapravo njihove! ( odprilike izgleda onako kao srbija do 2000, kada su se firme upropastavale da bi bile preuzete za bud zasto ( ali komplikovanije) ! Tu u srbiji ljudi misle Aa ha, milijarda! I onda dodje kamion iz njemacke i istovari novcanice pred kapijom!? Pa braco, moderna ekonomija ne radi tako! Necete vi da vidite ni jedan €! Nego je nova ekonomija igra dobre i aktuelne obavestenosti i umetnost igranja ciframa. A ja cisto sumnjam da vi imate "konje za trku"! Puno srece, trebat ce vam!
PS; Nadam se da me sad nece cenzurirati!?

goran

pre 12 godina

Kako se blize izbori sume koje ce se investirati su sve vece i vece. Za ocekivati je da krajem aprila i Wall Street preseli iz New York-a u Beograd. A i sta ce u Americi kada Srbija postaje centar sveta i globalna sila.

Secam se izbora 2000 godine. E pa ovi ce po kolicini lazi da budu dostojan pandan.

Bata Djosa

pre 12 godina

Brejk-njouz:
Konzorcijum iz zute knjige "trla baba lan" nas je (mene i komsu ziku) kontaktirala sa namerom da ulozi u proizvodnju entertajmenta -muzike i sou-performansa. Konzorcijum je do sada radila na ulici i ima bogato iskustvo i u svom blokcetu (knjizi sa belicasto-ljubicasstim koricama) ima dosta zadovoljne klijentele. pominju se neka poznata imena ali uslov za posao je da ostanu inkognito. KOnzorcijum insistira na bezbednosti. Pomjinjani su milioni..ovaj milijarde! Moguca je saradnja -kod nas ili kod nje na gajbi (bice kod nas ipak).
Ja za ministra! glasajte za Bata djosu sto doprinosi prosperitetu. Ja lider! (region je tu takodje..tj okasnice malo ali stize)..Prijatelji -svi ste pozvani da dodjete!
:)
ja popio malo...veseo sam. ce mi dodje konzorcijum...zato malko nepovazano kucam.. pa da nazdravim onda!...ovaj ...ja...pardon - samo casu drzim -ne pijem..to sam se salio da sam popio. nazdravio sam samo sampanjcem... kucao sam tojest.. :D

novosađanin

pre 12 godina

Da mi je samo znati šta, ih je to sve sprečavalo ovih godina unazad. Zamišljam i izračunavam eventualnu izgubljenu dobit.

Deda sa Romanije

pre 12 godina

Nemogu da povjerujem koliko negativnih komentara na ovu vijest.Ja nemogu da trvdim koliko je tacna ova informacija,ali odakle pravo vama koji samo kritikujete sve sto ova vlada pokusava da uradi za ovu napacenu zemlju.Na kraju samo da vas podsjetim kako ste reagovali kada se pojavila informacija o Fijatovom ulaganju u Kragujevcu!Odoh ja malo da prilegnem a vi pocnite da mi lupate minuse.

jeremija

pre 12 godina

Ako je u ove milijarde uračunata i vrednost osiromašenog uranijuma koji su nam poslali u tomahavcima - a uranijum je na ceni - onda i nije ostalo mnogo za ulaganje.

Sto mu gromova

pre 12 godina

Čekaj, jel' neko tefteriše ovo: vetroparkovi, solarni parkovi, akvaparkovi, zlato u Žagubici, škriljci u Aleksincu, "Komiko Oil" u Smederevu, Novi model automobila iz Kragijevca, sada još i današnja investicija...Čitam, pre neki dan da Japanci grade lift do svemira, pa ne bi bilo loše da temelj postave u Srbiji, jer odavde je nebo najbliže, a imamo i dosta radne snage na nebu, jer smo nebeski narod. Ozbiljno, neko mladji sa više vremena bi trebalo da popiše ovu listu gluposti koju nam vlast obećava pred izbore, pa kada sve ovo prođe, da se podsetimo zajedno u kakve smo nebuloze verovali, i kome smo sve dali naše glasove.

Stevan

pre 12 godina

Vidim, za mnoge je ovo automatski laz...Pa znate kako, mene manje boli ova laz nego sto su rusi kupili nis za smesne pare... Amerikanac bar ne uzima nista... hoce da ulozi, da napravi nesto novo.. Pa i ako je laz nece nas kostati nista a vredi se nadati i dati podrsku tome... Od ovoga sto nude Amerikanci moze da se zivi a od onoga sto nam prica Konuzin nemamo nista.

Valter

pre 12 godina

Bravo, bravo, bravo, bas toliko 1430 MW i fali u nasem sistemu, oko 900 MW i oko 500 Mw operativne rezerve nedostaje nasem sistemu EPSa.

Postoji jedan mali problkem, ovoliki MW u vetru, solari, hidro potencijalima ili HIT BEOGRADA biomasu, mora da neko STRUCAN I SKOLOVAN iznese i odradi taj posao, a ne neko ko se na salasu skrivao i ko je svercovao neke proizvode sa sela sa da UPRAVLJA I VODI OVAKO VELIKE KAPACITETE U SRBIJI I BEOGRADU.

Znanje je NAJJACE do bola smo jaki, jaci od svih tajfuna iako se satro skoluju po elitnim fakuletetima, a atatice i mamice kupuju doktoratice svojim cerkicama u meckicama c klase ili mozda a klase.


EKSPERT

milos

pre 12 godina

hahahahahahah.. joj zabole me stomak.....hahahahahahaahah hahahaha ha ahaa.. Joj pa vi ste stvarno nevidjeni komicari svaka cast, vidim ja da ce mi ovih par meseci pre izbora biti puni smeha i razonode uzivacu....

miso kovac

pre 12 godina

ne mora uopste da bude laz, ameri ce u stvari graditi ta postrojenja tako sto ce zaduziti drzavu Srbiju sa kreditima, a zatim ce preuzeti energetiku u svoje ruke, a nama ce ostati dugovi, hahahaa.

Sasa

pre 12 godina

Pa mi već imamo 30% električne energije iz hidroelektrana koje spadaju u obnovljive izvore. A koliko ima Amerika, Nemacka, Francuska?

Pera

pre 12 godina

@Branko Jovanovic

Ma kako svake nedelje, svakog dana stizu ove vesti! Ovo je stvarno smesno, te nasli zlato u nenormalnim kolicinama, pa bakar i srebro, naftni skriljci, sada ulazi 4 milijarde dolara, pa onda jos jedna firma ulaze u najveci solarni park... Bilo je jos toga, ali je tesko zapamtiti...

Dragan

pre 12 godina

Jedva čekam, mi samo uživamo, a ameri rade za nas. da menjamo ustav, pa da imamo izbore svakih pola godine, bili bi uskoro najbogatiji na svetu.

Marko

pre 12 godina

Kako ti rudnici zlata te milijarde dodju bas pred izbore,koga oni misle da laze ,pa zar oni misle da je ovaj narod glup,juče naslov Srbiju trese zlatna groznica,danas naslov Amerika će da uloži 4 milijarde u Srbiju.

Investirace kao što Šojić uložio pare u investiciju u magareće livade,isti je scenario,samo sto ovi nece da idu u ćorku.

Dzin

pre 12 godina

Ljudi samo zapamtite ove tekstove! Nafta, zlato, strane milijarde! Za par meseci posle izbora videcemo situaciju! Nafta corak, isparila. Zlato isprala reka, a milijarde? Nekako su ameri odlucili da ipak ne ulazu u ovako razvijeu zemlju! Voleo bi da je sve ovo istina, ali na zalost nije! Ili ako jeste zna se kako u Srbiji idu ti kapitalni projekti! Verujte da to postoji vec bi nam ili uzeli ili vec bi pocelo da se kopa, busi, itd...

majko mila...

pre 12 godina

ajde sto su svapskim tupamarosima uvalili veliku moravu od koje ce biti jos vece NISTA...ali gde su ovi nasli 680MW hidro kapaciteta u Srbiji!?!?!?!?!?!?!?!?

Mishika

pre 12 godina

ona vest o "zlatnoj groznici u srbiji" nije se ni ohladila, a vi vec novu senzaciju i to "4 milijarde ulazu ameri".... da niste malo preterali?? juhuhuhuuuuuuuuuu tralalalalaalaaa

aleksa

pre 12 godina

bezte deco s'prozora!
(*dokle bre vise sa uvredama inteligencije citavog naroda, _svi_ znamio da se radi o bljutavom predizbornom marketingu!)

Брана

pre 12 godina

Драги читаоци,
Ево линка са све гугл преводиоцем, за оне који не говоре енглески. http://www.newgenerationpower.org/contact_us.php
Можете сами да се уверите која је то "сила" од инвестиционе компаније.

Darko

pre 12 godina

Ova zemlja definitivno dozivljava procvat. Pre samo nekoliko godina kampanja je podrazumevala Bogoljuba koji mase salatama i obilazi termalne izvore. Od tada smo toliko uznapredovali da sada megavate pravimo ni iz cega! Ko zna... za neke sledece izbore mozda nam prospu pricu o najnovijem kosmodromu jer su vanzemljaci bas nas odabrali za stajgu!

hans kristijen anderson

pre 12 godina

...I decu donose rode, i zemlja je ravna ploča koju nose četiri slona na leđima, i vuk neće ništa crvenkapi,i i i...

Amos

pre 12 godina

U Srbiji je odavno 20% energije "zeleno", pre svega zbog Djerdapa. Neko nije uradio domaci.
Ono za sta se Srbija eventualno treba pripremati je potreba EU zemalja za zelenom energijom, tj izvoz iste iz Srbije.

jaran

pre 12 godina

Budimo realni, 2008 su obecavali 200000 radnih mesta podelili pola miliona otkaza, neke hiljade dolara, isto investicije u dolarima vise manje sve milioni, i dobise izbore. Pa ovo podseca na to.

Miroslav

pre 12 godina

Ne moze vlada samo da prica bajke pogotovo ako te strane firme licno saopste da hoce da investiraju (kao u ovom slucaju).
(Zeka, 28. februar 2012 15:43)

Vi kao da ste pali sa Marsa. Pa rafinerija u Smederevu, elektrane na Limu, Ibru, vetropark u Boljevcu, solarna elektrana u Kursumliji... Sve su to "strane firme" licno saopstile

saffet

pre 12 godina

Nemoj gristi ruke koj te hranaju..Protivite Nijemce i Ameri a oni su ulagali najvise u Srbiji...ali tako i u povijestu ste noz u ledja hrvatima i slovencima koji su vas hranili u oba dvije jugoslavije.
(Anton, 28. februar 2012 15:36)

Jel ovo trebalo da bude smesno jer ja sam se ismijao, samo gosn Anton u ovoj vesti precutali su jednu cinjenicu da ce verovatno elektroprivredni sistem Srbije preci u americke ruke.

johnzie

pre 12 godina

Za razliku od one sto hoce da gradi najveci solarni park na svetu kod nas (vest od pre neki dan) ova kompanija ima pristojan sajt i deluje ozbiljnije. Sto ne mora nista da znaci ali ipak...

RedStarForever

pre 12 godina

Uh,pa uz onih par milijardi za solarni centar,i one milijarde od skriljaca i zlata,pa jos dok Nole dovede Mercedes ,a cuo sam da je zelju izrazio i Zukenberg da prebaci sediste Facebooka u Sabac,kad saberem moracemo da pozajmimo EU da se izvuce iz krize.
(vjeverica, 28. februar 2012 19:03)
...verovatno si mislio "sediste Facebooka u Lajkovac"?... :)

Aa

pre 12 godina

Narode na zavaraqvaj te se ! Eto, cim su culi da srbija mora da koristi evropske standarde, odma su i poceli da nas zasipaju kojekakvim "investicijama"! A kad budu zavrsili sa "investicijama" ima da i mi kao i Grcka predamo ljuc drzave i nas suverenitet! Pitanje je, Ko u ovoj drzavi zna njihova pravila igre? Mi cemo postati stranci u svojoj drzavi a "investitori" ce da nas izrabljuju dok se ne nadje neko ko zna i razume ekonomiju i pravila igre, a onda ce verovatno da bude i kasno! Grcka je imala drahmu 4000god! I samo u sedam godina eura je totalno bankrotirala! Neko bi trebao da stavi prst na celo!?

Vox populi

pre 12 godina

Umesto ovakvih naslova, bolje je da nam lepo napišete instrukcije za koga treba da glasamo i tačka. Pre ću i na to pristati nego da me trujete ovakvim nebulozama (kao i sa zlatom u Majdanpeku) do izbora. Ko će bre izdržati ???

Ljubomir

pre 12 godina

Ovu firmu čine Indusi , na privremenom radu u Americi , i uglavnom služe ovakvim zemljama , kao što je Srbija , isključivo u predizborne svrhe !!

Joca

pre 12 godina

Ovakvih vesti ce biti sve vise, kako se izbori budu blizili. Predlazem da pocnemo pedantno da belezimo sve ovakve naslove pa da ih ponovo procitamo za jedno godinu dana. Garantujem da ce biti suza, sto od tuge sto od smeha.

Djuro

pre 12 godina

A bratska Rusija??? Koja je ono po redu nasa "bratska" Rusija po investicijama? Bratska Rusija koja je okrenula ledja i *** nas kad god je mogla. A neki likovi se jos ovde loze na Rusiju. Svaka cast gradjanima Rusije (kao i Amerike), ali od Putina i oligarha slabo ko ce se najesti hleba.

Vijoleta

pre 12 godina

blago nama, nema više krize, stižu devize, i to u vidu američkih dolara!!! Ovo ću od večeras da pričam deci, kao bajku za laku noc

Vera, Ljuba i Nada

pre 12 godina

Hajl i danke gospodine Hajle!
Mi ne možemo da verujemo Nemcima (u pitanju je genetski kod), i zato bi vam bilo bolje da nas razuverite, ćim prije.
Naravno da se šalimo i naravno da su svi ovi srpski muškarci, potpisnici na srpskom forumu u pravu. Hoćemo reći - ha, ha, ha i hm, hm, hm...
Ko još da veruje Nemcima u Srbiji.
Ili smo u zabludi, mi devojke srpske...

vjeverica

pre 12 godina

Uh,pa uz onih par milijardi za solarni centar,i one milijarde od skriljaca i zlata,pa jos dok Nole dovede Mercedes ,a cuo sam da je zelju izrazio i Zukenberg da prebaci sediste Facebooka u Sabac,kad saberem moracemo da pozajmimo EU da se izvuce iz krize.

perica

pre 12 godina

ma 100.3 mlrd dolara, moj dobri drug Dusko Dugousko mi je javio da mu je Elmer Fudd rekao da kupuje Dinare najacu valutu na Balkanu i sire.

gfserbia

pre 12 godina

Da li oni znaju da mala kompanija u Juznoj Africi prodaje 200 komada free energy generatora u martu, nikakva prevara, platis kad se uveris da radi, a ovi nasi planiraju izgradnju skupe i pre 100 godina zastarele tehnologije.

miami

pre 12 godina

Kakve bajke politicara pred izbore.Zasto nisu realizovali ovakve investicije dok su na vlasti?Imam i ja ideja ,kao kosmodrom u Grockoj,rotirajuci toranj,zaboravili su da spomenu novu Adu na Huji...

Nemanja

pre 12 godina

Ne kapiram ove slobiste kostuniste seseljevce nazadnjake patriotske naciste...

Sta vi radite na b92 komentarima samo pljujete po ceo dan,,, prihvatite se posla. Ja sa amerikancima super saradjujem imam platu 1000 evra u Srbiji sam i nista mi nefali a plata svaka 3 meseca raste...
Samo mislite i kukate i sebimalerisete i sami sebi donosite nesrecu...

Pa kukajte i ceskajte se mi cemo ostali imati vise.
A vi radite po trafikama prodavnicama i magacinima niste za bolje...

Napred Srbijo u saradnju sa Zapadom...

bean

pre 12 godina

Čirinjijev Katurija?Jesam li dobro napisao?E pa ako tako bude,onda se izvinjavam unapred Amerikancu čudnog imena za predsednika neke kompanije iz USA.Ovde smo sumnjičavi i realno i nerealno,nije nas život baš mazio,ni on
nas ni mi njega.Uopšte ne verujem da USA nešto ulažu,oni najčešće istovare bombe pa dođu po plen,ili se neki predaju sami,pa onda uzmu bez bombi.Možda je i bolje tako.
Pravite centrale.

Bane

pre 12 godina

Zar mora ovoliko da budemo dosledni našem pravopisu? "Nju dženerejšn pauer"!? Ozbiljna ste medijska kuća, nemojte da glumimo Grke ili Ruse kad nismo. Ostadoh večnost na početku teksta dok nisam skontao šta je pisac hteo da kaže.

Aristotel

pre 12 godina

Cak i da se ovo zaista desi, ne verujem da ce zahtevati da americke kompanije budu ukljucene u izgradnju postrojenja.

p.s. Znate na sta mislim.

Anton

pre 12 godina

Nemoj gristi ruke koj te hranaju..Protivite Nijemce i Ameri a oni su ulagali najvise u Srbiji...ali tako i u povijestu ste noz u ledja hrvatima i slovencima koji su vas hranili u oba dvije jugoslavije.

+

pre 12 godina

alo,kad je tako fino i profitabilno graditi sva ta cuda za stvaranje energije sto lepo ameri sve to ne uloze i izgrade na svojoj teritoriji,koja takodje ima preko potrebnih suncanih dana u godini?? ali poenta je ne unistiti svoje zemljiste a srbija je postala i postace "crna rupa" za silne elektrane i solarne ploce a sve im to omugucuju pojedinci koji za odredjenu svotu resavaju pitanja svojih praunuka...a mi cemo u medjuvremenu bez suma,kvalitetnog zemljista i bolesnih ljudi...sramota!

Logic

pre 12 godina

Kako reče Toma, "Divna vest za normalne ljude". Ta zaboga, ljudi, ovo i moj unuk iz prvog osnovne može da sračuna: ako 4 mlrd budu uložene u 10 objekata, za nekoliko godina mi ćemo to sve dobiti natrag za $ 10! Po JEDAN dolar po objektu, kao za Novo lice Srbije, US Steal!

Dragutin

pre 12 godina

Prava fora je da su nas kostali 100 milijardi dolara i kolonizovali 30 % teritorije i sada nam daju 3-4 milijarde pod kamatom .Joj kako su dobri ovi Amerikanci bas su braca nema sta :) Kada ce se ovaj narod opametiti pitam se ?

Mike

pre 12 godina

Proverite http://www.manta.com/c/mt1j2lc/new-generation-power-llc
21 Parker Estate
Delco, NC 28436-8909 map
Website: Information not found
Phone: (910) 465-6444

New Generation Power LLC Business Information
Business Information
Location Type Single Location
Annual Revenue Join Free to View
Employees 7
7 **
Years in Business Information not found
State of Incorporation North Carolina
SIC Code Join Free to View
NAICS Code 221119, Other Electric Power Generation

Marko-PG

pre 12 godina

Samo da kazem, svaka cast za komentare, dobro sam se ismijao. Mozda jos pozitivnije od duhovitosti jeste da bi se po komenatarima reklo da su Srbi konacno nesto naucili.
Podsjetilo me na jedan provladin dnevni list u CG, zvao se "Republika" i postojao negdje oko 2007. Taj je svaki dan na naslovnoj stranici donosio vijest "Arapi grade novi Dubai u Ulcinju!", "Amerikanci ulazu 7 milijardi u Berane!", "Norvezani grade gasnu elektranu u Baru, vrijednu 4 mlrd." Kada sam ja na jendom CG forumu pitao odakle ce da uzimaju gas u Baru, svi su se zacudili. I tako to bi, prodje, a CG ostade gola ko crkveni mis. Ovi komentari na vijest u Srbiji ulivaju nadu da su ljudi kod nas poceli malo da razmisljaju. Uostalom, tako mora biti, jer smo blizu samog dna.

Vujadin

pre 12 godina

@(Брана, 28. februar 2012 17:24)

Pa nemoj tako. Treba i ti ljudi negde da se nauce. Nece valjda u Americi gde postoji jak pravosudni sistem!

Aleksandar

pre 12 godina

za (Deda sa Romanije, 28. februar 2012 18:35)

Kada si već pomenuo Fiatovo ulaganje u Kg, to nije samo Fiat uložio, već zajedničko ulaganje Fiata i Vlade Srbije i ugovor između vlade Srbije i Fiata prezentovan javnosti i na ključnim mestima je zatamnjen.

A vlada Srbije tu dosta para daje, a prodaja vozila ide jako slabo, dovoljno je da odeš u Kg i da vidiš da je ceo plac popunjen i da su počeli da parkiraju automobile iza fabrike u ulici.

I u vreme sveopšte krize, sada se neko setio da investira ni manje ni više nego 4 milijarde!

A ja sam skeptičan, jer se takve investicije ne daju po sistemu "uzmeš kredu i sve je u redu", već se vrše ozbiljne analize, pa pregovori, ne samo sa EPSom, već sa kreditorima, pa provere da li podaci verodostojni, pa procene da li može da se taj projekat izvede u tom roku.

I to je dokumentacija od nekoliko hiljada stranica, a da ne pominjem da u Srbiji za energetsko postrojenje preko 1MW instalirane snage, potrebno je pribaviti 32 uverenja i potvrda (za one ispod 1 MW, dovoljno je samo 31 dokument) od kojih prvih 5 zastareva, dok dođeš do 10-og dokumenta.

Drugo, proizvodnja energije iz solarnih elektrana i vetrogeneratora se u mnogim zemljama subvencioniše (u Francuskoj i Nemačkoj porizvodnja kw iz vetrogeneratora 9 puta skuplja od konvencionalne struje), a kod nas ne.
Pre će biti da su ovo samo interesovanja ulagača, ali ne i nešto ozbiljno

za (Stevan, 28. februar 2012 18:37)

Pre nego što smo prodali NIS rusima, Gazprom je pokrenuo tužbu pred sudom u Cirihu (gde se i nalazi Gazpromova ispostava za trgovinu sa Evropom, zbog pogodnosti plaćanja i dobrog sudstva) za 260 miliona dolara duga za isporučen gas. Pa je i pordaja NISa delom rezultat poravnanja.
Drugo, NIS je pre prodaje rusima, bio jedinstven slučaj u svetu - monopolista sa gubitkom!
Sada NIS puni 16% budžeta Srbije.

Kada su Rusi preuzeli NIS, onda su pročešljali papire i uzeli revizora, bio je slučaj da je naša vlada htela da ospori (da uzme drugog revizora), pa su se ućutali (jer švajcarski sudoi su nadležni, a sa njima nema pametovanja) http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=05&dd=30&nav_category=9&nav_id=363206

Zeka

pre 12 godina

A zasto odma "to su samo price pred izbore"? Ne moze vlada samo da prica bajke pogotovo ako te strane firme licno saopste da hoce da investiraju (kao u ovom slucaju). Ne kazem da nema spinovanja u nasim medijima, ali ajde prvo da sacekamo pa da vidimo sta ce biti...

Dule NS

pre 12 godina

"...Mi bismo bili zadovoljni da nam vrate 15 posto teritorije na kojoj se nalazi 50 posto energetskog potencijala zemlje, uglja za 35 godina snabdevanja i eksploatacije. A vetrenjace i solarne panele, mozemo da kupimo i sami, samo da nam vrate nas ugalj.
(Sanja, 29. februar 2012 12:34)


-I dva miliona izrazito neprijateljski nastrojenih albanskih građana koji na sve načine pokušavaju da sabotiraju i unište državu u kojoj živimo i koji imaju 150 puta veći natalitet od nas!
-Da li se to zaista isplati?

zika

pre 12 godina

E moj ljudi niste verovali ni djilasu da ce da se naprave mostovi vi nikom nista ne verujete samo sedite uz taj kompjuter i skrabate svasta dajte jednom mislite pozitivno i izadjite iz tog mraka u kome ste usli jos za vreme milosevica ako tako nastavite nema spasa a ako se vi promenite i vasa misljenja sigurno ce da se i zivot promeni i vi sto ste pisali ovo verujem da 99% vas nikada iz zemlje nije izaslo i videlo kako drugi narodi u evropi zive ( nemacka austrija holandija svedska ) kada bi ste to videli onda bi drugacije pisali i izadite iz mraka a jos bolje zavas da vas obavestim da je milosevic odavno umro i vreme je da pocvnete da razmisljate svojom a ne njegovom glavom.

z. rilakovic

pre 12 godina

Idite na www.newgenerationpower.org tamo ce vam se sve kasti samo!
Za mene licno je ovaj natpis uvreda elementarne inteligencije prosecnog Srbina.

Dule

pre 12 godina

(Anton, 28. februar 2012 15:36)

Nikoga vi niste hranili.Svoju laznu "povijest" ostavi za sebe.Srbija je uvek industrijski bila jaca od vas.

Markadzoni

pre 12 godina

I onda je mrmut zavio dzoint i sve je bilio fantasticno.

Ova nas vlast je na nekim veoma jakim drogama jer ovako ni luda osoba ne moze da razmislja.

Goran S.

pre 12 godina

Da bi nam plate sa danasnjeg proseka koji je negde oko 350 evra otisle na 1200 evra i tako usli u krug razvijenih zemalja, bila bi nam potrebna ulaganja u privredu ne manja od 500 milijardi evra.
Medjutim kada bi dobili bespovratnu donaciju od EU u visini od 20 miljardi i to podelili stanovnistvu kroz povecanje licnog dohodka od 300% i to u cugu, postigli bi fantastican obrtni trgovinski efekat koji privreda ne bi mogla ispratiti bez uvoza, a sto je uradio Ante Markovic svojevremeno i samo zato i nije dalo dugorocne efekte.
Zato, da bi plate imali tolike, potrebno ih je postici na realnim osnovama, a za to nam treba 30 puta vise novca od tih 20 milijardi.
Zato je nemoguce sami to da izvedemo, jer mora se prvo uloziti u infrastrukturu pa onda u privredu koja ce donositi profit.
Zato ako bi od EU narednih 10 godina u transama dobili nekih 50 milijardi evra, mozda bi uspeli doci do toga kroz 20 godina.
Medjutim EU nije toliko bitna nasa privreda, ali sve ostalo jeste. Zato samo nasim lukavstvom taj novac mozemo po malo usmeravati i u privredu, ili stvoriti zemlju kao siguran ambijent za inostrana ulaganja.
A da bi ih privukli potrebno je uraditi isto sto i kad hocete sami prodati svoj plac. Znaci imati urednu dokumentaciju o njemu, obeleziti ga dobro i precizno, po mogucstvu ocistiti od korova i djubreta, da bude potpuno cisto.
Pa eto plasim se da mi nasu zemlju nismo tako pripremili, pa i ne cudi sto inostranih ulaganja nema.

partibrejker

pre 12 godina

stvarno tuzno da je ovoliko negativnih misljenja o ovome. mozda bi vam gospodo bilo draze da i postojece elektrane poklonomo nasoj pravoslavnoj braci rusima u znak zahvalnosti za sve sto su u istoriji uradili za nas (NISTA). pa da i mi zajedno sa bracom belorusima, sevornom korejom, venecuelom, iranom postanem deo slobadoraskog sveta koji se uspesno bori protiv nepravednog ostatka planete zemlje. zalosno. nikada nam nece biti bolje

Bane_NI

pre 12 godina

Ko ne veruje, neka pogleda:
http://www.bloomberg.com/news/2012-02-28/ngp-mulls-1-430mw-plants-in-serbia-with-eaton-martifer-toshiba.html

Najavljeno potpisivanje pisma o namerama za 30.03.
Iskreno se nadam da ovo nije novinarska patka... solar i wind power ce za 10ak godina biti potencijal za drzavu poput nafte u prethodnih 100 godina.

analiza

pre 12 godina

Juce sam izneo svoje misljenje o svemu ovome i, naravno, o kapacitetima kompanije koja treba da spasi Srbiju. Naveo sam i jednu od mogucnosti i mislim da je to uticalo da cenzor ne pusti tekst. Naime, mislim da je ovo tiha najava privatizacije EPS-a, ne samo tiha, nego i nezakonita, jer se ocito izbegavaju sve zakonom predvidjene procedure kada je rec o ovakvim poduhvatima. Pogledajte Blumbergovu vest i videcete odmah da sve ovo, ako je tacno, ne moze da se radi bez obavestavanja javnosti ( ali ne ovakvog obavestavanja kao u ovoj vesti), donosenja odredjenih odluka u parlamentu i raspisivanja tendera. Ako ponovo ne objavite, u inicijativi koju cu poslati Agenciji za borbu protiv korupcije da se na vreme pozabavi ovim "poslom", navescu da ste vi, neobjavljivanjem, ucinili sve da se prikrije mogucnost izvrsenja koruptivne radnje vezane za poslovanje EPS-a. Puno pozdrava vrednom i priljeznom cenzoru. Da vam pozavide Milosevicevi cenzori!

Old Dzenerejsn Pauer Investigejsn end Pipl Integrejsn Inkorporejtid end Limitid

pre 12 godina

I ja cu investirati bilijun kvadrilijuna jer Srbija je lider u regionu!

jeremija

pre 12 godina

Kroz moje rodno selo prolazi pruga.Postoji i železnička stanica.A u železničkoj stanici do skora tri koloseka.Bila.Poskidaše dva - ostade samo jedan.Sad kad više nema šina sa pruge,tenkova i ostalog naoružanja koje se može pretapati - ameri zatvoriše ju es stil i ugasiše visoke peći.I odoše tamo gde još ima trokolosečnih stanica i tenkova bez vojnika.

Sandra 73

pre 12 godina

Verovatno je reč o tajnoj deponiji opasnog otrova i radioaktivnih materijala. Naša vlast će uzeti novac i preseliti se u Ameriku. Ne, hvala.

Нешко

pre 12 godina

Задња вијест на компанијином сајту ис јула 2011. Једини уговор је о изградњи парка од 20MW из 2010 и још неколико везаних вијести око тога сем ове задње из јула 2011 гдје се наводи добијање атеста од неке америчке агенције за наставак пројекта од 20MW.
А ни то не раде сами већ је ријеч о некој кинеској компанији док није јасна њихова улога у свему томе.
Превара без икакве сумње.

Sanja

pre 12 godina

Ne bih da zvucim negativno, ali brojke ne lazu. Mi bismo bili zadovoljni da nam vrate 15 posto teritorije na kojoj se nalazi 50 posto energetskog potencijala zemlje, uglja za 35 godina snabdevanja i eksploatacije. A vetrenjace i solarne panele, mozemo da kupimo i sami, samo da nam vrate nas ugalj.

Mima

pre 12 godina

http://www.newgenerationpower.org/about_us.php

Evo neka se narod upozna crno na belo.
Ima pravo, ako se moderator slaze naravno... :)

Lemi

pre 12 godina

INSTALIRACE NAM VEROVATNO RADIOAKTIVNA POSTROJENJA!
(MILAN PANTIC, 29. februar 2012 00:00)


Ahahahahahahahahahahhahaha ... kralju! Opet si uzeo crvene umesto plave pilulice! :)))

Dr.Jovanovic

pre 12 godina

Jedino validan dokaz ozbiljnosti je ugovor,sa jasnim penalima u slucaju odustajanja(ukoliko dobijaju,beneficije od drzave sto je vrlo verovatno).
U svakom slucaju i 4 dolara stranih investicija je dobrodoslo,a ne cak 4 milijarde!!! Jer te kakve takve investicije omogucavaju egzitenciju porodicama.Budimo optimisti ,i nadajmo se ovakvim mogucnostima,jer se pored oruzja svaka drzavi brani, gradi i oporavlja uz pomoc zdrave ekonomije.Pored klasicnog patriotizma nam je neophodan i ekonomski patriotizam!

slucajni posmatrac

pre 12 godina

kada samo pomislim koliko bi tu kablova bilo...a kad bi samo znali kako su snalazljivi u kopanju i pozajmljivanju pojedini nasi nehigijenski naseljeni, kojima polako ali sigurno ponestaju telefonski kablovi i drugi sahtovi...

Stevan

pre 12 godina

Vidim, za mnoge je ovo automatski laz...Pa znate kako, mene manje boli ova laz nego sto su rusi kupili nis za smesne pare... Amerikanac bar ne uzima nista... hoce da ulozi, da napravi nesto novo.. Pa i ako je laz nece nas kostati nista a vredi se nadati i dati podrsku tome... Od ovoga sto nude Amerikanci moze da se zivi a od onoga sto nam prica Konuzin nemamo nista.

Deda sa Romanije

pre 12 godina

Nemogu da povjerujem koliko negativnih komentara na ovu vijest.Ja nemogu da trvdim koliko je tacna ova informacija,ali odakle pravo vama koji samo kritikujete sve sto ova vlada pokusava da uradi za ovu napacenu zemlju.Na kraju samo da vas podsjetim kako ste reagovali kada se pojavila informacija o Fijatovom ulaganju u Kragujevcu!Odoh ja malo da prilegnem a vi pocnite da mi lupate minuse.

Anton

pre 12 godina

Nemoj gristi ruke koj te hranaju..Protivite Nijemce i Ameri a oni su ulagali najvise u Srbiji...ali tako i u povijestu ste noz u ledja hrvatima i slovencima koji su vas hranili u oba dvije jugoslavije.

smile

pre 12 godina

Vidim, rusofile uhvatio histerican smeh. Mozda ocekujete da "Bacuska" izgradi najvecu, najbezbedniju, najvredniju RUSKU atomsku centralu?

Nemanja

pre 12 godina

Ne kapiram ove slobiste kostuniste seseljevce nazadnjake patriotske naciste...

Sta vi radite na b92 komentarima samo pljujete po ceo dan,,, prihvatite se posla. Ja sa amerikancima super saradjujem imam platu 1000 evra u Srbiji sam i nista mi nefali a plata svaka 3 meseca raste...
Samo mislite i kukate i sebimalerisete i sami sebi donosite nesrecu...

Pa kukajte i ceskajte se mi cemo ostali imati vise.
A vi radite po trafikama prodavnicama i magacinima niste za bolje...

Napred Srbijo u saradnju sa Zapadom...

Zeka

pre 12 godina

A zasto odma "to su samo price pred izbore"? Ne moze vlada samo da prica bajke pogotovo ako te strane firme licno saopste da hoce da investiraju (kao u ovom slucaju). Ne kazem da nema spinovanja u nasim medijima, ali ajde prvo da sacekamo pa da vidimo sta ce biti...

Djuro

pre 12 godina

A bratska Rusija??? Koja je ono po redu nasa "bratska" Rusija po investicijama? Bratska Rusija koja je okrenula ledja i *** nas kad god je mogla. A neki likovi se jos ovde loze na Rusiju. Svaka cast gradjanima Rusije (kao i Amerike), ali od Putina i oligarha slabo ko ce se najesti hleba.

zika

pre 12 godina

E moj ljudi niste verovali ni djilasu da ce da se naprave mostovi vi nikom nista ne verujete samo sedite uz taj kompjuter i skrabate svasta dajte jednom mislite pozitivno i izadjite iz tog mraka u kome ste usli jos za vreme milosevica ako tako nastavite nema spasa a ako se vi promenite i vasa misljenja sigurno ce da se i zivot promeni i vi sto ste pisali ovo verujem da 99% vas nikada iz zemlje nije izaslo i videlo kako drugi narodi u evropi zive ( nemacka austrija holandija svedska ) kada bi ste to videli onda bi drugacije pisali i izadite iz mraka a jos bolje zavas da vas obavestim da je milosevic odavno umro i vreme je da pocvnete da razmisljate svojom a ne njegovom glavom.

Ана

pre 12 godina

Знамо и ми све то да направимо. Ви нам нисте потребни ни ваше труле инвестиције.

Branko Jovanovic

pre 12 godina

haha

Vlada radi punom parom na obećanjima, bukvalno svake nedelje novih nekoliko milijardi investicija.

Tako da će sigurno ispuniti onih Tominih 100 milijardi. :)

jeremija

pre 12 godina

Ako je u ove milijarde uračunata i vrednost osiromašenog uranijuma koji su nam poslali u tomahavcima - a uranijum je na ceni - onda i nije ostalo mnogo za ulaganje.

Abdurrahman Olayinka

pre 12 godina

Hello my dear friends! My name is Abdurrahman Olayinka, I am a businessman from Nigeria. My company "Olayinka Space Technologies" would like to invest 28 billion dollars in asteroid mining facilities in Srebia. Please, let me know what kind of benefits does your goverment provide to foreign investors and who do I need to contact? Yours sincerely.

samo polako

pre 12 godina

Улажу зато што очекују да им се врати још више, не зато што поклањају. Не тако давно је исти овај народ умео сам да гради хидроцентрале, да прави млазне авионе, аутомобиле, и мостове. Резултати рада и искоришћавања природних богатстава су углавном остајали том народу. Данас смо се изборили за слободу да радимо за странце, а не за себе.

dejan

pre 12 godina

NAJNOVIJA VEST:IZMEDJU NISA I LESKOVCA SE GRADI KOSMODROM VREDAN 300 MILIJARDI DOLARA.BICE OTVORENO MILION NOVIH RADNIH MESTA.ODATLE CE SE VRSITI IZVOZ PAPRIKE NA MARS.NARAVNO SVA ROBA CE BITI PROIZVEDENA PO STROGOM HCCP STANDARDU

Македон

pre 12 godina

Јас не сум Србија од Македонија сум и не ја знам моменталната политичка ситуација ама по насловот убеден сум дека ви следат избори :- )

dovla

pre 12 godina

Firma sa 14 zaposlenih koji rade iz apartmana (39 South LaSalle Street Suite 600) i kojoj je 62MW najveci projekat u kojem je ucestvovala (u partnerstvu u kome su verovatno samo konsultanti) ce sada u Srbiji da instalira 1430MW i ulozi 4 milijarde?!

partibrejker

pre 12 godina

stvarno tuzno da je ovoliko negativnih misljenja o ovome. mozda bi vam gospodo bilo draze da i postojece elektrane poklonomo nasoj pravoslavnoj braci rusima u znak zahvalnosti za sve sto su u istoriji uradili za nas (NISTA). pa da i mi zajedno sa bracom belorusima, sevornom korejom, venecuelom, iranom postanem deo slobadoraskog sveta koji se uspesno bori protiv nepravednog ostatka planete zemlje. zalosno. nikada nam nece biti bolje

Vera, Ljuba i Nada

pre 12 godina

Hajl i danke gospodine Hajle!
Mi ne možemo da verujemo Nemcima (u pitanju je genetski kod), i zato bi vam bilo bolje da nas razuverite, ćim prije.
Naravno da se šalimo i naravno da su svi ovi srpski muškarci, potpisnici na srpskom forumu u pravu. Hoćemo reći - ha, ha, ha i hm, hm, hm...
Ko još da veruje Nemcima u Srbiji.
Ili smo u zabludi, mi devojke srpske...

Aleksandar

pre 12 godina

pa lako je njima ...koliko znam oni stampaju te silne dolare...pravopitanje je koliko ce Nas da kosta tih 4 mil. dolara..koliko se secam prvo smo uzeli 600 miliona kredita od svetske banke u kojoj glavnu rec vode amerikanci da bi napravili zelezaru u smederevu,onda su se ameri setili da im neodgovara nas socijalizam pa su radili da nas rasparcaju i ekonomiju sankcijama uniste..posle prevrata sponzorisanog od same amerike pojavljuju se kao spasioci srpske ekonomije i kupuju zelezaru za 23 miliona dolara,rade par godina i onda odlucuju da dignu sidro i odu, a srbiji ostave dugove za istu tu zelezaru..kako god da okrenes amerikanci ja ih bas nevolim...i od ove price se vise jezim nego sto joj se radujem..

zoki

pre 12 godina

Imam ideju kako zaustaviti ova ulagivanja pardon "ulaganja" , otrivanje nafte, zlata, itd. Novinarima zadatak : Potraziti sta su nam sve obecavali pred prosle izbore i videti sta su ispunili. Dokle god u ovoj zemlji neko ne snosi odgovornost za nesto sto je obecao i nije uradio , nece ovde biti bolje.

+

pre 12 godina

alo,kad je tako fino i profitabilno graditi sva ta cuda za stvaranje energije sto lepo ameri sve to ne uloze i izgrade na svojoj teritoriji,koja takodje ima preko potrebnih suncanih dana u godini?? ali poenta je ne unistiti svoje zemljiste a srbija je postala i postace "crna rupa" za silne elektrane i solarne ploce a sve im to omugucuju pojedinci koji za odredjenu svotu resavaju pitanja svojih praunuka...a mi cemo u medjuvremenu bez suma,kvalitetnog zemljista i bolesnih ljudi...sramota!

Miroslav

pre 12 godina

Ne moze vlada samo da prica bajke pogotovo ako te strane firme licno saopste da hoce da investiraju (kao u ovom slucaju).
(Zeka, 28. februar 2012 15:43)

Vi kao da ste pali sa Marsa. Pa rafinerija u Smederevu, elektrane na Limu, Ibru, vetropark u Boljevcu, solarna elektrana u Kursumliji... Sve su to "strane firme" licno saopstile

Dragutin

pre 12 godina

Prava fora je da su nas kostali 100 milijardi dolara i kolonizovali 30 % teritorije i sada nam daju 3-4 milijarde pod kamatom .Joj kako su dobri ovi Amerikanci bas su braca nema sta :) Kada ce se ovaj narod opametiti pitam se ?

Bata Djosa

pre 12 godina

Brejk-njouz:
Konzorcijum iz zute knjige "trla baba lan" nas je (mene i komsu ziku) kontaktirala sa namerom da ulozi u proizvodnju entertajmenta -muzike i sou-performansa. Konzorcijum je do sada radila na ulici i ima bogato iskustvo i u svom blokcetu (knjizi sa belicasto-ljubicasstim koricama) ima dosta zadovoljne klijentele. pominju se neka poznata imena ali uslov za posao je da ostanu inkognito. KOnzorcijum insistira na bezbednosti. Pomjinjani su milioni..ovaj milijarde! Moguca je saradnja -kod nas ili kod nje na gajbi (bice kod nas ipak).
Ja za ministra! glasajte za Bata djosu sto doprinosi prosperitetu. Ja lider! (region je tu takodje..tj okasnice malo ali stize)..Prijatelji -svi ste pozvani da dodjete!
:)
ja popio malo...veseo sam. ce mi dodje konzorcijum...zato malko nepovazano kucam.. pa da nazdravim onda!...ovaj ...ja...pardon - samo casu drzim -ne pijem..to sam se salio da sam popio. nazdravio sam samo sampanjcem... kucao sam tojest.. :D

Bane

pre 12 godina

Zar mora ovoliko da budemo dosledni našem pravopisu? "Nju dženerejšn pauer"!? Ozbiljna ste medijska kuća, nemojte da glumimo Grke ili Ruse kad nismo. Ostadoh večnost na početku teksta dok nisam skontao šta je pisac hteo da kaže.

radojko

pre 12 godina

vau, kakva divna vest, bas su mi ulepsali dan!!! xaxaxxaxaxa
Jel znate koja jos vest ovde fali pred izbore, republika kosovo planira da ulozi 64 milijared dolara u srbiju!!!

novosađanin

pre 12 godina

Da mi je samo znati šta, ih je to sve sprečavalo ovih godina unazad. Zamišljam i izračunavam eventualnu izgubljenu dobit.

Dule

pre 12 godina

(Anton, 28. februar 2012 15:36)

Nikoga vi niste hranili.Svoju laznu "povijest" ostavi za sebe.Srbija je uvek industrijski bila jaca od vas.

miso kovac

pre 12 godina

ne mora uopste da bude laz, ameri ce u stvari graditi ta postrojenja tako sto ce zaduziti drzavu Srbiju sa kreditima, a zatim ce preuzeti energetiku u svoje ruke, a nama ce ostati dugovi, hahahaa.

Dragan

pre 12 godina

Jedva čekam, mi samo uživamo, a ameri rade za nas. da menjamo ustav, pa da imamo izbore svakih pola godine, bili bi uskoro najbogatiji na svetu.

johnzie

pre 12 godina

Za razliku od one sto hoce da gradi najveci solarni park na svetu kod nas (vest od pre neki dan) ova kompanija ima pristojan sajt i deluje ozbiljnije. Sto ne mora nista da znaci ali ipak...

saffet

pre 12 godina

Nemoj gristi ruke koj te hranaju..Protivite Nijemce i Ameri a oni su ulagali najvise u Srbiji...ali tako i u povijestu ste noz u ledja hrvatima i slovencima koji su vas hranili u oba dvije jugoslavije.
(Anton, 28. februar 2012 15:36)

Jel ovo trebalo da bude smesno jer ja sam se ismijao, samo gosn Anton u ovoj vesti precutali su jednu cinjenicu da ce verovatno elektroprivredni sistem Srbije preci u americke ruke.

Greenbay

pre 12 godina

E a ja sam pogodio iz trka vrapca u letu i to u levi nožni nokat. Pa kakve su ovo lovačke priče, pa ovo nema ni u Nepričavi. Okupili su se Alisa, Čarobnjak iz Oza, Guliver i hrabri krojač pa nam opet pričaju bajke.

Sasa

pre 12 godina

Pa mi već imamo 30% električne energije iz hidroelektrana koje spadaju u obnovljive izvore. A koliko ima Amerika, Nemacka, Francuska?

kokot

pre 12 godina

Mislim da ste uveliko prevrsili svaku meru dobrog ukusa. Dosta je bilo vise. Da se ostvari samo pola onoga sto ste napisali u poslednjih nedelju dana u Srbiji bi standard skocio najmanje duplo. Kad ono dinar se sroza tako da su i one najmanje prosecne plate u Evropi od 400E izgubile cetvrtinu. Dosta vise predizbornih spinovanja ... realnost nam ide u sasvim drugom smeru. Kako vas samo nije sramota.

Valter

pre 12 godina

Bravo, bravo, bravo, bas toliko 1430 MW i fali u nasem sistemu, oko 900 MW i oko 500 Mw operativne rezerve nedostaje nasem sistemu EPSa.

Postoji jedan mali problkem, ovoliki MW u vetru, solari, hidro potencijalima ili HIT BEOGRADA biomasu, mora da neko STRUCAN I SKOLOVAN iznese i odradi taj posao, a ne neko ko se na salasu skrivao i ko je svercovao neke proizvode sa sela sa da UPRAVLJA I VODI OVAKO VELIKE KAPACITETE U SRBIJI I BEOGRADU.

Znanje je NAJJACE do bola smo jaki, jaci od svih tajfuna iako se satro skoluju po elitnim fakuletetima, a atatice i mamice kupuju doktoratice svojim cerkicama u meckicama c klase ili mozda a klase.


EKSPERT

Bane_NI

pre 12 godina

Ko ne veruje, neka pogleda:
http://www.bloomberg.com/news/2012-02-28/ngp-mulls-1-430mw-plants-in-serbia-with-eaton-martifer-toshiba.html

Najavljeno potpisivanje pisma o namerama za 30.03.
Iskreno se nadam da ovo nije novinarska patka... solar i wind power ce za 10ak godina biti potencijal za drzavu poput nafte u prethodnih 100 godina.

Dule NS

pre 12 godina

"...Mi bismo bili zadovoljni da nam vrate 15 posto teritorije na kojoj se nalazi 50 posto energetskog potencijala zemlje, uglja za 35 godina snabdevanja i eksploatacije. A vetrenjace i solarne panele, mozemo da kupimo i sami, samo da nam vrate nas ugalj.
(Sanja, 29. februar 2012 12:34)


-I dva miliona izrazito neprijateljski nastrojenih albanskih građana koji na sve načine pokušavaju da sabotiraju i unište državu u kojoj živimo i koji imaju 150 puta veći natalitet od nas!
-Da li se to zaista isplati?

Robespjer

pre 12 godina

Evo,zapisao sam datum,vreme i ko je objavio vest!Sada čekam da vidim da li će to neko pomenuti posle izbora i da li će početi gradnja prvog navedenog projekta 2015!Već sam sakupio gomilu primera u poslednjih 7 godina i verovatno ću jednom objaviti sve spise koji dokazuju bezočno laganje naših političara i medija koji često objavljuju neprovereno a naslov bi mogao biti "Baronizacija Srbije i pokušaj opštenarodne amputacije mozga"!

Bogdan

pre 12 godina

" Nju dženerejšn pauer Čirinijev Katurija" Phhww!? Ja nemam blage veze sta ovde pise ( A veoma je bitno znati!!!) iako sam veoma dobar poznavalac engleskog jezika ( Zivim u UK!) Srbi bi morali da znaju da ove stvari nisu sala! Upravo ovakve "firme" i prave haos po mediteranu; Grcka, Italija i ostale marginalne drzave koje imaju bezgranicno poverenje na sve sto dolazi sa zapada, a onda su odjednom primorani da kapituliraju i izgube svoj suverenitet! Ove firme su u modernom svetu ( Severna evropa) visestruko kontrolisane i tacno se zna lanac odrzivosti firmi sa kojima se posluje kao i odakle dolazi novac! Uopste ne zbog postenja posla, nego samo-zastite! Samo da napomenem , Grcka nije zaduzena nago je puna onoga sto se u ekonomiji zove "Toxic Dumbs " Pare koje ne postoje i cifre koje nemaju vrednosti a koje se prebacuju na tudji racun, a odatle se zapravo uzima prava para sa interesom i kamatom, + sve te "njihove" firme, nisu zapravo njihove! ( odprilike izgleda onako kao srbija do 2000, kada su se firme upropastavale da bi bile preuzete za bud zasto ( ali komplikovanije) ! Tu u srbiji ljudi misle Aa ha, milijarda! I onda dodje kamion iz njemacke i istovari novcanice pred kapijom!? Pa braco, moderna ekonomija ne radi tako! Necete vi da vidite ni jedan €! Nego je nova ekonomija igra dobre i aktuelne obavestenosti i umetnost igranja ciframa. A ja cisto sumnjam da vi imate "konje za trku"! Puno srece, trebat ce vam!
PS; Nadam se da me sad nece cenzurirati!?

Darko

pre 12 godina

Ova zemlja definitivno dozivljava procvat. Pre samo nekoliko godina kampanja je podrazumevala Bogoljuba koji mase salatama i obilazi termalne izvore. Od tada smo toliko uznapredovali da sada megavate pravimo ni iz cega! Ko zna... za neke sledece izbore mozda nam prospu pricu o najnovijem kosmodromu jer su vanzemljaci bas nas odabrali za stajgu!

Amos

pre 12 godina

U Srbiji je odavno 20% energije "zeleno", pre svega zbog Djerdapa. Neko nije uradio domaci.
Ono za sta se Srbija eventualno treba pripremati je potreba EU zemalja za zelenom energijom, tj izvoz iste iz Srbije.

Sanja

pre 12 godina

Ne bih da zvucim negativno, ali brojke ne lazu. Mi bismo bili zadovoljni da nam vrate 15 posto teritorije na kojoj se nalazi 50 posto energetskog potencijala zemlje, uglja za 35 godina snabdevanja i eksploatacije. A vetrenjace i solarne panele, mozemo da kupimo i sami, samo da nam vrate nas ugalj.

Milence BS

pre 12 godina

Zlato, nafta, Amerikanci...

Pa mi necemo morati nista da proizvodimo, otvoricemo 2000 agencija i svi cemo da se zaposlimo i svi srecni...

Zemlja dembelija...

bean

pre 12 godina

Čirinjijev Katurija?Jesam li dobro napisao?E pa ako tako bude,onda se izvinjavam unapred Amerikancu čudnog imena za predsednika neke kompanije iz USA.Ovde smo sumnjičavi i realno i nerealno,nije nas život baš mazio,ni on
nas ni mi njega.Uopšte ne verujem da USA nešto ulažu,oni najčešće istovare bombe pa dođu po plen,ili se neki predaju sami,pa onda uzmu bez bombi.Možda je i bolje tako.
Pravite centrale.

Pera

pre 12 godina

@Branko Jovanovic

Ma kako svake nedelje, svakog dana stizu ove vesti! Ovo je stvarno smesno, te nasli zlato u nenormalnim kolicinama, pa bakar i srebro, naftni skriljci, sada ulazi 4 milijarde dolara, pa onda jos jedna firma ulaze u najveci solarni park... Bilo je jos toga, ali je tesko zapamtiti...

gfserbia

pre 12 godina

Da li oni znaju da mala kompanija u Juznoj Africi prodaje 200 komada free energy generatora u martu, nikakva prevara, platis kad se uveris da radi, a ovi nasi planiraju izgradnju skupe i pre 100 godina zastarele tehnologije.

Vujadin

pre 12 godina

@(Брана, 28. februar 2012 17:24)

Pa nemoj tako. Treba i ti ljudi negde da se nauce. Nece valjda u Americi gde postoji jak pravosudni sistem!

aleksa

pre 12 godina

bezte deco s'prozora!
(*dokle bre vise sa uvredama inteligencije citavog naroda, _svi_ znamio da se radi o bljutavom predizbornom marketingu!)

jaran

pre 12 godina

Budimo realni, 2008 su obecavali 200000 radnih mesta podelili pola miliona otkaza, neke hiljade dolara, isto investicije u dolarima vise manje sve milioni, i dobise izbore. Pa ovo podseca na to.

Sandra 73

pre 12 godina

Verovatno je reč o tajnoj deponiji opasnog otrova i radioaktivnih materijala. Naša vlast će uzeti novac i preseliti se u Ameriku. Ne, hvala.

goran

pre 12 godina

Kako se blize izbori sume koje ce se investirati su sve vece i vece. Za ocekivati je da krajem aprila i Wall Street preseli iz New York-a u Beograd. A i sta ce u Americi kada Srbija postaje centar sveta i globalna sila.

Secam se izbora 2000 godine. E pa ovi ce po kolicini lazi da budu dostojan pandan.

Aristotel

pre 12 godina

Cak i da se ovo zaista desi, ne verujem da ce zahtevati da americke kompanije budu ukljucene u izgradnju postrojenja.

p.s. Znate na sta mislim.

milos

pre 12 godina

hahahahahahah.. joj zabole me stomak.....hahahahahahaahah hahahaha ha ahaa.. Joj pa vi ste stvarno nevidjeni komicari svaka cast, vidim ja da ce mi ovih par meseci pre izbora biti puni smeha i razonode uzivacu....

Dzin

pre 12 godina

Ljudi samo zapamtite ove tekstove! Nafta, zlato, strane milijarde! Za par meseci posle izbora videcemo situaciju! Nafta corak, isparila. Zlato isprala reka, a milijarde? Nekako su ameri odlucili da ipak ne ulazu u ovako razvijeu zemlju! Voleo bi da je sve ovo istina, ali na zalost nije! Ili ako jeste zna se kako u Srbiji idu ti kapitalni projekti! Verujte da to postoji vec bi nam ili uzeli ili vec bi pocelo da se kopa, busi, itd...

majko mila...

pre 12 godina

ajde sto su svapskim tupamarosima uvalili veliku moravu od koje ce biti jos vece NISTA...ali gde su ovi nasli 680MW hidro kapaciteta u Srbiji!?!?!?!?!?!?!?!?

Mishika

pre 12 godina

ona vest o "zlatnoj groznici u srbiji" nije se ni ohladila, a vi vec novu senzaciju i to "4 milijarde ulazu ameri".... da niste malo preterali?? juhuhuhuuuuuuuuuu tralalalalaalaaa

Брана

pre 12 godina

Драги читаоци,
Ево линка са све гугл преводиоцем, за оне који не говоре енглески. http://www.newgenerationpower.org/contact_us.php
Можете сами да се уверите која је то "сила" од инвестиционе компаније.

Marko

pre 12 godina

Kako ti rudnici zlata te milijarde dodju bas pred izbore,koga oni misle da laze ,pa zar oni misle da je ovaj narod glup,juče naslov Srbiju trese zlatna groznica,danas naslov Amerika će da uloži 4 milijarde u Srbiju.

Investirace kao što Šojić uložio pare u investiciju u magareće livade,isti je scenario,samo sto ovi nece da idu u ćorku.

Gradjanin

pre 12 godina

Ovakve najave kao i prethodna vest da ce luksenburski fond uloziti $2 milijarde u najveci solarni park na svetu ocigledno sluze u predizborne svrhe. Tuzno je samo da se daje ovakav lazan povod za nadu napacenom narodu..Zbog radoznalosti i znanja te industrije posetio sam sajt te kompanije i uverio da to nije oupste ozbiljna kompanija iz vise razloga: privatna firma o kojoj ima malo informacija, mendzment firme ne moze da se poredi sa menadzmentom nijedne ozbiljne firme i profili ljudi ne odgovaraju (razni brokeri i non profitni ljudi u sektoru koji se bavi kapitalnim/infrastrukturnim investicijama), sve to mirise na naduvavanje price. Nijedan ozbiljan direktor svetske kompanije ne bi dao takve najave. Pa ta firma ima adresu 'suite' sto znaci da imaju mali odeljak u nekoj zgradi kao npr. 20 sedista u cosku na jednom spratu Usca, a spremaju se za investiciju od preko $4 milijarde?! Ma dajte ljudi! A luksenburski fond, samo malo istrazivanje po internetu i prica sa ljudima iz te industrije moze da vas navede na ociglednu manipulaciju.

NENAD SMEDEREVO

pre 12 godina

ma te milijarde vecito dolaze kod nas,,a nikada nista se ne uradi...mi koliko smo dobili tih milijardi evro treba da bude 70,..i da nema krize..

vjeverica

pre 12 godina

Uh,pa uz onih par milijardi za solarni centar,i one milijarde od skriljaca i zlata,pa jos dok Nole dovede Mercedes ,a cuo sam da je zelju izrazio i Zukenberg da prebaci sediste Facebooka u Sabac,kad saberem moracemo da pozajmimo EU da se izvuce iz krize.

miami

pre 12 godina

Kakve bajke politicara pred izbore.Zasto nisu realizovali ovakve investicije dok su na vlasti?Imam i ja ideja ,kao kosmodrom u Grockoj,rotirajuci toranj,zaboravili su da spomenu novu Adu na Huji...

perica

pre 12 godina

ma 100.3 mlrd dolara, moj dobri drug Dusko Dugousko mi je javio da mu je Elmer Fudd rekao da kupuje Dinare najacu valutu na Balkanu i sire.

Dr.Jovanovic

pre 12 godina

Jedino validan dokaz ozbiljnosti je ugovor,sa jasnim penalima u slucaju odustajanja(ukoliko dobijaju,beneficije od drzave sto je vrlo verovatno).
U svakom slucaju i 4 dolara stranih investicija je dobrodoslo,a ne cak 4 milijarde!!! Jer te kakve takve investicije omogucavaju egzitenciju porodicama.Budimo optimisti ,i nadajmo se ovakvim mogucnostima,jer se pored oruzja svaka drzavi brani, gradi i oporavlja uz pomoc zdrave ekonomije.Pored klasicnog patriotizma nam je neophodan i ekonomski patriotizam!

Zdravko Colic

pre 12 godina

Pa ovo je nije samo smesno nego je suludo. Na osnovu cega su oni dosli bas do ovih cifara. Pre neki mesec cujem vest da ce neka kompanija iz Luksemburga da razvije 1000MW projekat solarne elektrane, odem na selo cujem od presednika mesne zajednice razvice neki iz Portugala 200MW vetropark, okrenem se istrci zena iz zavrzivaca sa 5MW biomase sve prsti...a onda, odem na google (da ne pominjem da sam dipl.ing.el.) i vidim da nas nema ni na jednoj mapi energetskoj u svetu (vetar, biomasa, solar, geotermalna, nista ....) a hidro projekti (po kojima smo poznati) na prste da se nabroje...Zato svecano objavljujem da cemo moja porodica i ja da instaliramo vetropark od 50MW u Batajnici i svi ste pozvani na otvaranje!

z. rilakovic

pre 12 godina

Idite na www.newgenerationpower.org tamo ce vam se sve kasti samo!
Za mene licno je ovaj natpis uvreda elementarne inteligencije prosecnog Srbina.

jeremija

pre 12 godina

Kroz moje rodno selo prolazi pruga.Postoji i železnička stanica.A u železničkoj stanici do skora tri koloseka.Bila.Poskidaše dva - ostade samo jedan.Sad kad više nema šina sa pruge,tenkova i ostalog naoružanja koje se može pretapati - ameri zatvoriše ju es stil i ugasiše visoke peći.I odoše tamo gde još ima trokolosečnih stanica i tenkova bez vojnika.

RedStarForever

pre 12 godina

Uh,pa uz onih par milijardi za solarni centar,i one milijarde od skriljaca i zlata,pa jos dok Nole dovede Mercedes ,a cuo sam da je zelju izrazio i Zukenberg da prebaci sediste Facebooka u Sabac,kad saberem moracemo da pozajmimo EU da se izvuce iz krize.
(vjeverica, 28. februar 2012 19:03)
...verovatno si mislio "sediste Facebooka u Lajkovac"?... :)

Lemi

pre 12 godina

INSTALIRACE NAM VEROVATNO RADIOAKTIVNA POSTROJENJA!
(MILAN PANTIC, 29. februar 2012 00:00)


Ahahahahahahahahahahhahaha ... kralju! Opet si uzeo crvene umesto plave pilulice! :)))

Нешко

pre 12 godina

Задња вијест на компанијином сајту ис јула 2011. Једини уговор је о изградњи парка од 20MW из 2010 и још неколико везаних вијести око тога сем ове задње из јула 2011 гдје се наводи добијање атеста од неке америчке агенције за наставак пројекта од 20MW.
А ни то не раде сами већ је ријеч о некој кинеској компанији док није јасна њихова улога у свему томе.
Превара без икакве сумње.

Joca

pre 12 godina

Ovakvih vesti ce biti sve vise, kako se izbori budu blizili. Predlazem da pocnemo pedantno da belezimo sve ovakve naslove pa da ih ponovo procitamo za jedno godinu dana. Garantujem da ce biti suza, sto od tuge sto od smeha.

Vox populi

pre 12 godina

Umesto ovakvih naslova, bolje je da nam lepo napišete instrukcije za koga treba da glasamo i tačka. Pre ću i na to pristati nego da me trujete ovakvim nebulozama (kao i sa zlatom u Majdanpeku) do izbora. Ko će bre izdržati ???

Ljubomir

pre 12 godina

Ovu firmu čine Indusi , na privremenom radu u Americi , i uglavnom služe ovakvim zemljama , kao što je Srbija , isključivo u predizborne svrhe !!

hans kristijen anderson

pre 12 godina

...I decu donose rode, i zemlja je ravna ploča koju nose četiri slona na leđima, i vuk neće ništa crvenkapi,i i i...

Aa

pre 12 godina

Narode na zavaraqvaj te se ! Eto, cim su culi da srbija mora da koristi evropske standarde, odma su i poceli da nas zasipaju kojekakvim "investicijama"! A kad budu zavrsili sa "investicijama" ima da i mi kao i Grcka predamo ljuc drzave i nas suverenitet! Pitanje je, Ko u ovoj drzavi zna njihova pravila igre? Mi cemo postati stranci u svojoj drzavi a "investitori" ce da nas izrabljuju dok se ne nadje neko ko zna i razume ekonomiju i pravila igre, a onda ce verovatno da bude i kasno! Grcka je imala drahmu 4000god! I samo u sedam godina eura je totalno bankrotirala! Neko bi trebao da stavi prst na celo!?

Vijoleta

pre 12 godina

blago nama, nema više krize, stižu devize, i to u vidu američkih dolara!!! Ovo ću od večeras da pričam deci, kao bajku za laku noc

Logic

pre 12 godina

Kako reče Toma, "Divna vest za normalne ljude". Ta zaboga, ljudi, ovo i moj unuk iz prvog osnovne može da sračuna: ako 4 mlrd budu uložene u 10 objekata, za nekoliko godina mi ćemo to sve dobiti natrag za $ 10! Po JEDAN dolar po objektu, kao za Novo lice Srbije, US Steal!

Goran S.

pre 12 godina

Da bi nam plate sa danasnjeg proseka koji je negde oko 350 evra otisle na 1200 evra i tako usli u krug razvijenih zemalja, bila bi nam potrebna ulaganja u privredu ne manja od 500 milijardi evra.
Medjutim kada bi dobili bespovratnu donaciju od EU u visini od 20 miljardi i to podelili stanovnistvu kroz povecanje licnog dohodka od 300% i to u cugu, postigli bi fantastican obrtni trgovinski efekat koji privreda ne bi mogla ispratiti bez uvoza, a sto je uradio Ante Markovic svojevremeno i samo zato i nije dalo dugorocne efekte.
Zato, da bi plate imali tolike, potrebno ih je postici na realnim osnovama, a za to nam treba 30 puta vise novca od tih 20 milijardi.
Zato je nemoguce sami to da izvedemo, jer mora se prvo uloziti u infrastrukturu pa onda u privredu koja ce donositi profit.
Zato ako bi od EU narednih 10 godina u transama dobili nekih 50 milijardi evra, mozda bi uspeli doci do toga kroz 20 godina.
Medjutim EU nije toliko bitna nasa privreda, ali sve ostalo jeste. Zato samo nasim lukavstvom taj novac mozemo po malo usmeravati i u privredu, ili stvoriti zemlju kao siguran ambijent za inostrana ulaganja.
A da bi ih privukli potrebno je uraditi isto sto i kad hocete sami prodati svoj plac. Znaci imati urednu dokumentaciju o njemu, obeleziti ga dobro i precizno, po mogucstvu ocistiti od korova i djubreta, da bude potpuno cisto.
Pa eto plasim se da mi nasu zemlju nismo tako pripremili, pa i ne cudi sto inostranih ulaganja nema.

Marko-PG

pre 12 godina

Samo da kazem, svaka cast za komentare, dobro sam se ismijao. Mozda jos pozitivnije od duhovitosti jeste da bi se po komenatarima reklo da su Srbi konacno nesto naucili.
Podsjetilo me na jedan provladin dnevni list u CG, zvao se "Republika" i postojao negdje oko 2007. Taj je svaki dan na naslovnoj stranici donosio vijest "Arapi grade novi Dubai u Ulcinju!", "Amerikanci ulazu 7 milijardi u Berane!", "Norvezani grade gasnu elektranu u Baru, vrijednu 4 mlrd." Kada sam ja na jendom CG forumu pitao odakle ce da uzimaju gas u Baru, svi su se zacudili. I tako to bi, prodje, a CG ostade gola ko crkveni mis. Ovi komentari na vijest u Srbiji ulivaju nadu da su ljudi kod nas poceli malo da razmisljaju. Uostalom, tako mora biti, jer smo blizu samog dna.

Sto mu gromova

pre 12 godina

Čekaj, jel' neko tefteriše ovo: vetroparkovi, solarni parkovi, akvaparkovi, zlato u Žagubici, škriljci u Aleksincu, "Komiko Oil" u Smederevu, Novi model automobila iz Kragijevca, sada još i današnja investicija...Čitam, pre neki dan da Japanci grade lift do svemira, pa ne bi bilo loše da temelj postave u Srbiji, jer odavde je nebo najbliže, a imamo i dosta radne snage na nebu, jer smo nebeski narod. Ozbiljno, neko mladji sa više vremena bi trebalo da popiše ovu listu gluposti koju nam vlast obećava pred izbore, pa kada sve ovo prođe, da se podsetimo zajedno u kakve smo nebuloze verovali, i kome smo sve dali naše glasove.

Mima

pre 12 godina

http://www.newgenerationpower.org/about_us.php

Evo neka se narod upozna crno na belo.
Ima pravo, ako se moderator slaze naravno... :)

Old Dzenerejsn Pauer Investigejsn end Pipl Integrejsn Inkorporejtid end Limitid

pre 12 godina

I ja cu investirati bilijun kvadrilijuna jer Srbija je lider u regionu!

Markadzoni

pre 12 godina

I onda je mrmut zavio dzoint i sve je bilio fantasticno.

Ova nas vlast je na nekim veoma jakim drogama jer ovako ni luda osoba ne moze da razmislja.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Deda sa Romanije, 28. februar 2012 18:35)

Kada si već pomenuo Fiatovo ulaganje u Kg, to nije samo Fiat uložio, već zajedničko ulaganje Fiata i Vlade Srbije i ugovor između vlade Srbije i Fiata prezentovan javnosti i na ključnim mestima je zatamnjen.

A vlada Srbije tu dosta para daje, a prodaja vozila ide jako slabo, dovoljno je da odeš u Kg i da vidiš da je ceo plac popunjen i da su počeli da parkiraju automobile iza fabrike u ulici.

I u vreme sveopšte krize, sada se neko setio da investira ni manje ni više nego 4 milijarde!

A ja sam skeptičan, jer se takve investicije ne daju po sistemu "uzmeš kredu i sve je u redu", već se vrše ozbiljne analize, pa pregovori, ne samo sa EPSom, već sa kreditorima, pa provere da li podaci verodostojni, pa procene da li može da se taj projekat izvede u tom roku.

I to je dokumentacija od nekoliko hiljada stranica, a da ne pominjem da u Srbiji za energetsko postrojenje preko 1MW instalirane snage, potrebno je pribaviti 32 uverenja i potvrda (za one ispod 1 MW, dovoljno je samo 31 dokument) od kojih prvih 5 zastareva, dok dođeš do 10-og dokumenta.

Drugo, proizvodnja energije iz solarnih elektrana i vetrogeneratora se u mnogim zemljama subvencioniše (u Francuskoj i Nemačkoj porizvodnja kw iz vetrogeneratora 9 puta skuplja od konvencionalne struje), a kod nas ne.
Pre će biti da su ovo samo interesovanja ulagača, ali ne i nešto ozbiljno

za (Stevan, 28. februar 2012 18:37)

Pre nego što smo prodali NIS rusima, Gazprom je pokrenuo tužbu pred sudom u Cirihu (gde se i nalazi Gazpromova ispostava za trgovinu sa Evropom, zbog pogodnosti plaćanja i dobrog sudstva) za 260 miliona dolara duga za isporučen gas. Pa je i pordaja NISa delom rezultat poravnanja.
Drugo, NIS je pre prodaje rusima, bio jedinstven slučaj u svetu - monopolista sa gubitkom!
Sada NIS puni 16% budžeta Srbije.

Kada su Rusi preuzeli NIS, onda su pročešljali papire i uzeli revizora, bio je slučaj da je naša vlada htela da ospori (da uzme drugog revizora), pa su se ućutali (jer švajcarski sudoi su nadležni, a sa njima nema pametovanja) http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=05&dd=30&nav_category=9&nav_id=363206

Mike

pre 12 godina

Proverite http://www.manta.com/c/mt1j2lc/new-generation-power-llc
21 Parker Estate
Delco, NC 28436-8909 map
Website: Information not found
Phone: (910) 465-6444

New Generation Power LLC Business Information
Business Information
Location Type Single Location
Annual Revenue Join Free to View
Employees 7
7 **
Years in Business Information not found
State of Incorporation North Carolina
SIC Code Join Free to View
NAICS Code 221119, Other Electric Power Generation

analiza

pre 12 godina

Juce sam izneo svoje misljenje o svemu ovome i, naravno, o kapacitetima kompanije koja treba da spasi Srbiju. Naveo sam i jednu od mogucnosti i mislim da je to uticalo da cenzor ne pusti tekst. Naime, mislim da je ovo tiha najava privatizacije EPS-a, ne samo tiha, nego i nezakonita, jer se ocito izbegavaju sve zakonom predvidjene procedure kada je rec o ovakvim poduhvatima. Pogledajte Blumbergovu vest i videcete odmah da sve ovo, ako je tacno, ne moze da se radi bez obavestavanja javnosti ( ali ne ovakvog obavestavanja kao u ovoj vesti), donosenja odredjenih odluka u parlamentu i raspisivanja tendera. Ako ponovo ne objavite, u inicijativi koju cu poslati Agenciji za borbu protiv korupcije da se na vreme pozabavi ovim "poslom", navescu da ste vi, neobjavljivanjem, ucinili sve da se prikrije mogucnost izvrsenja koruptivne radnje vezane za poslovanje EPS-a. Puno pozdrava vrednom i priljeznom cenzoru. Da vam pozavide Milosevicevi cenzori!

slucajni posmatrac

pre 12 godina

kada samo pomislim koliko bi tu kablova bilo...a kad bi samo znali kako su snalazljivi u kopanju i pozajmljivanju pojedini nasi nehigijenski naseljeni, kojima polako ali sigurno ponestaju telefonski kablovi i drugi sahtovi...