Četvrtak, 23.02.2012.

18:58

U Srbiji najveći solarni park ikada

Luksemburška kompanija "Securum Equity Partners Europe" planira da u Srbiji gradi solarni park u koji će biti uloženo oko dve milijarde evra.

Izvor: Tanjug

U Srbiji najveæi solarni park ikada IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

125 Komentari

Sortiraj po:

milutin

pre 12 godina

zavirite malo na internet stranicu ove kompanije.
zele da uloze 3 milijarde evra u neki posao a imaju stranicu koja moze da se napravi za 23 evra. svidjaju mi se kako su stedljivi ili ti pak siromasni.
koja glupost !!! srbijo uskoro su izbori !

mihajlo

pre 12 godina

Mislim da bi drzava trebala vise da obrati paznju na vest koja je izasla na sajtu privredne komore srbije. Covek koji je svojim znanjem izumeo sistem koji akumulira suncevu energiju, sto do sada nije poslo za rukom najvecim svetskim kompanijama, a rec je o coveku iz srca sumadije. Stvarno za pohvalu. Cestitam

Asgard

pre 12 godina

Zato sto tamo nece dozvoliti da se unistava sunceva energija koja je neophodna za zivot.(nn, 24. februar 2012 16:51)

Hajde lepo se koncentrisi i pojasni recenicu i misao. 'Unistenje sunceve energije' hahahahaha.

zest

pre 12 godina

Samo da pitam, da li ce u tom parku biti i klupa, ljuljaski, klackalica, da deca mogu da se igraju? Mozda i neka cesma da se osvezimo dok nas przi sunce od koje pravimo struju? Drvece ne mora da se sadi jer ce biti ladovine ispod panela.

nn

pre 12 godina

Interesatna luksemburska kompanija sa sedistem u Lihtenstajnu
Domain name: securum-equity-partners.com
Registrant:
Securum Holdings Foundation (SECURUMH337)
Landstrasse 11, 9495, Triesen, Liechtenstein

srpska posla

pre 12 godina

Zanimljivo, generalni manager tog projekta vrednog 2 milijarde dolara je Ivan Matejek, rodjen 1978.godine:
[link]
Znaci da se radi o coveku od poverenja.
Jos zanimljivije je da Google nema nikakvih prethodnih podataka o toj osobi, prvi put se spominje u vezi ovog projekta.
Posto je u pitanju fond iz Luksemburga, pitanje je porekla kapitala.
(Radoznali, 24. februar 2012 12:49)
...............
hehe svašta.ne smeta ti ministarka pravde 76' godište,plus žena.
a smeta ti privatnik 79',verovatno dokazan u svom poslu.

nn

pre 12 godina

Nije ni cudo da su izabrali banana republiku za ovakvu ekolosku katastrofu, to im nigde na zapadu ne bi proslo. Zasto ne grade u Spaniji, Italiji, Grckoj - koje imaju sunca kolko volis? Zato sto tamo nece dozvoliti da se unistava sunceva energija koja je neophodna za zivot.

Asgard

pre 12 godina

kakva je ovo glupost...ko j eova firma, neki fondovi, fantomska organizacija, fantomskog kapitala, ako ga uopste ima, fantomsko postrojenje, fantomske zamisli, sve virtuelno i kobajagi. S kim su oni u Srbiji pregovarali, zasto se ne oglasi neko u Srbiji od nadleznih? Ko je zaposlen u ovom predstavnistvu ove fantomske organizacije u Srbiji? Na njihovom nekom nazovi web situ od samo jedne strane bez linkova samo vidi da postoji 'Representative for Serbia'. Neka se oglase nadlezni u ministratvima energetike i ekologije odmah, ili neka Dacic krene u akciju. Zato je sef policije.

mc II

pre 12 godina

@Duka!
Potpuno si upravu.
Inace, solarni paneli za krov koji mogu obezbediti dovoljno struje za 4-5 clanu porodicu i stan od 60mkv, sa garancijom od 25 godina mogu se u Srbiji nabaviti za 6.000e+ugradnja, tako da se, sa sadasnjom cenom struje isplate za 5-7 godina!!! Znaci da, od 7 do 25 godine (dok imas garanciju na solarnu bateriju) dobijas struju BESPALTNO 92% vremena u toku godine!!!U Srbiji!!! A sa planiranim poskupljenjem od 40% u 2014. period otplate se znatno skracuje!
Ja sam u fazi razmatranja za kupovinu i ugradnju tako da sam upoznat.

mc

pre 12 godina

Kakav smo mi narod, boze!

A zasto da ne dodju kod nas i ne naprave solarni park? Zaposlice se ljudi i primace plate!
Solarna energija je skupa? Struja ce i ovako da poskupi 2015. za nekih 40-60% tako da cemo u svakom slucaju placati skuplje.
Najskuplja? Pa najjeftinija je iz NE? A skoro su bile price oko izgradnje NE u Srbiji ili nasem ucestvovanju u izgradnji NE Belene pa ste svi skocili kao opareni da se ne gradi jer zraci. Pa TENT vise zraci nego NE Kozloduj!!!ALOOOO!!!

Gde odlagati otpad? Pored ovolike nezaposlenosti, bede i jada mi mozemo da biramo poslove?
Otpad cemo odlagati kao sto su naprednije zemlje odlagale otpad pre 40godina jer smo mi na tom tehnoloskom razvoju. Ako imaju koristi od toga, mozda ce nam pokazati neki bolji nacin.
Mi nismo svesni ko smo i sta smo i zato se tako ponasamo.
Hteli bi posao ali da malo radimo.
Hteli bi jeftinu struju ali da bude zelena.
Hteli bi tesku industriju ali da bude ekoloska.
Hteli bi jake firme i poznate brendove ali da nam daju plate kao i u njihovim maticnim zemljama.
Hteli bi da imamo svoje brendove ali da ne ulazemo nista u njihov razvoj!
Malo deluje sizofreno!

Srle

pre 12 godina

@Petar K

Petre, jedna mala ispravka. Otkupna cena el. energije iz fotonaponskih solarnih elektrana kod nas nije 12 evrocenti, vec cak 23 evrocenta po kWh. Razlika u odnosu na realnu cenu el. energije se dotira drzavnim subvencijama.

Mile iz Lajkovca

pre 12 godina

A uskoro pocinje sa gradnjom brza pruga sa magnetnom sinom na relaciji Beograd-Lajkovac a ubrzo ce se pokriti cela Srbija.Uskoro su i izbori..
PS.Jedino ce Mile biti otecen jer nece moci da ide Lajkovackom prugom.

Radoznali

pre 12 godina

Zanimljivo, generalni manager tog projekta vrednog 2 milijarde dolara je Ivan Matejek, rodjen 1978.godine:
http://www.securum-equity-partners.com/sep-team-members.php
Znaci da se radi o coveku od poverenja.
Jos zanimljivije je da Google nema nikakvih prethodnih podataka o toj osobi, prvi put se spominje u vezi ovog projekta.
Posto je u pitanju fond iz Luksemburga, pitanje je porekla kapitala.

Duka

pre 12 godina

Dajte ljudi... razmisljajte malo pozitivnije. Kad pocnem da citam ove komentare imam utisak da citam citulje ili neku crnu hroniku. Zar nije bolje da uloze pare, pa koliko god da kosta, u solarnu energiju ili one vjetrenjace, nego da nam dodje neko i napravi nuklearnu elektranu? Da ovaj vid energije nije "dobar" ne vjerujem da bi Nijemci istim pokrivali 20% svojih potreba. E sada mozda je nekome drago sto imamo Djerdap i druge slicne elektrane, ali meni kao ljubitelju prirode to nikako nije drago. Pricali su nesto i za Taru... ali bi na taj nacin unistili i ono malo netaknute prirode. Dakle ova solarna energije mozda i jeste najskuplja i potrebna su citava polja za solarne panele, ali ja vjerujem da je to mnogo prihvatljivije nego gore pomenute hidro- i nuklearne elktrane. Zasto unistavati prirodu i rizikovati neku havariju, ako postoji i drugi nacin dobijanja enegrije? U Becu masovno kupuju one panele koji prekriju cijeli krov jedne porodicne kuce i to zaista jeste skupo (15.000 evra - lupam), ali se to kroz 10 godina isplati jer tokom citave godine imaju toplu vodu bez bojlera, grijanje zimi, par sijalica i sta ja znam.
Mozda ovo i nije najbolji i najefikasniji nacin, ali sigurno jeste "najprirodniji" i jos ako zaposle one ljude kao sto su rekli... mojoj sreci nece biti kraja. Trebamo cuvati ono malo izvora pitke vode i cistog vazduha jer u skorijoj buducnosti sve to lako moze da nestane, a onda nema povratka.

Komentator

pre 12 godina

Da ne ureknem ali meni ovo zvuči isuviše dobro da bi bilo realno. Valda smo odvikli od lepih i po nas povoljnih vesti pa u sve pozitivno odmah sumnjamo.

Poomoozi Bože!!!

bongo

pre 12 godina

Kako pred izbore se nalaze investicije od nekoliko milijardi,a ovako se slikaju pored nekih mini fabrika,ali dzaba avioni,kamioni,narod se opasuljio za razliku od proslog puta.

Prevodilac

pre 12 godina

@Bilo bi dobro da to ispravite radi svojih čitalaca.
(Lektor, 24. februar 2012 09:38)

Zaista! Pored toga, prilog ikad(a) samostalno najčešće koristimo u upitnim rečenicama. Svejedno, njegovo značenje bez dopune pridevom nikada nije '(u bilo kom trenutku) do sada', već samo 'u bilo kom trenutku', kao npr. u poslovici 'bolje ikad nego nikad' ('better late than never')...

Bukephalos

pre 12 godina

Godisnji promet 40 do 70 miliona!? Mozda prve 5 godine! Ja radim u tom business-u, i znam da posle 20 godina svi solarne panele nemogu struju proizvodit od 100% kao na pocetku, nego jos samo 80%! Ona gubi svaku godinu 1% svog kapaciteta. A kolko ce to kostati, kad trebamo nesta da popravljamo na 1000 MW!?

Vlada

pre 12 godina

@nikola1986: Italijani se ugradjuju utoliko sto oni sklapaju solarne panele bilo kog porucenog oblika od kineskih solarnih celija.

Цоје

pre 12 godina

А чиме ћемо ми то да правимо? Од ваздуха? А да ми прво решимо постојеће проблеме, за остало ћемо лако.

Električar

pre 12 godina

Ajd ovako, to što je firma bez "pedigrea" (nema prethodnih projekata, nije dobro. čak i da su to neki bajni stručnjaci, koji su za potrebe projekta sastavili firmu, valjda bi to napisali na sajtu. Kad već imaju sajt.

Investicija od 2 milijarde evra je investicija kome? Pa, italijanima! Od njih kupuju solarne panele. Kod nas kupuju zemljište i vazduh. Usput, na tom zemljištu se neće moći raditi ništa drugo. Nema uzgajanja biljki ako vi pokupite sunce.

Podsticaji. Pa, dobro, čemu podsticaji da neko koristi naš resurs? Da, sunčevi zraci koji padaju na našu teritoriju jesu naš resurs. Zar već samo to nije dovoljno "podsticajno"?

Cena struje: koliko ja znam, ove firme su potpisale sa EPS-om ugovor da će EPS da otkupi svaki kW koji one hoće da prodaju i to po nekoj ceni koja je ojho viša nego što EPS prodaje. Razlog zašto je ta struja skuplja je prvo, zato što jeste - ti solarni paneli nisu baš jeftini, drugo, zato što ostali načini dobijanja imaju skrivene cene. Ugalj proizvodi CO2, prekoračenje u emitovanju istog se plaća, po Kjoto sporazumu. Hidroelektrana poplavi puno zemlje, pa mora da se nadoknadi vlasnicima.

Tako da ova "investicija" ima dosta zanimljivih i skrivenih strana. Ispitajte vi to malo u B92.

Vlada

pre 12 godina

@dagi: Pa, jug Italije je vec prepun solarnih panela. Naravno, tu vec postoji i problem lokalne mafije, koja naravno ne sklapa posao sa svakim... Zato im Srbija dodje kao dobro resenje (za dzabe).

Stevan

pre 12 godina

Ja ne znam sta cemo mi sa tolikim milijardama. Svaki dan osvane novi naslov o dolasku milijardi, Novakovih, Kineskih, jug Srbije lezi na stogodisnjim zalihama skriljaca, Kolubara na milijardama tona uglja, Crni vrh na suvom zlatu, jos nisu rekli ko lezi na srebru. To je kao da dovedete gladnog coveka pred izlog zatvorene poslasticarnice.

necu iz fotelje!

pre 12 godina

da li je iko od komentatora pogledao homepage ove "firme"? prezentacija je amaterska. slova su dzinovska - da bi lakse procitali ono sto treba da procitamo.? osim toga izgleda da se ova firma "bavi" samo jednim jedinim projektom >> ovim u srbiji. takodje nigde ne stoji ko je u stvari odgovoran, a ni pri kojim sudom je prijavnjen ovaj "veliki biznis".
SUMNJIVO!!! ;)

poznavaoc stanja

pre 12 godina

Sva ova salva negativnih komentara ,cim se pomene neki izvor energije koji ne potice od gasa,nafte ili atoma,je rezultat Ruske -Konuzinove propagande,posto to njima ne odgovara jer je njihov plan da preko nove RUSKE vlade u Srbiji totalno zavladaju sektorima kao sto su energetika,Saobracaj,vojska,komunalije posto ti sektori trose njihove energente.Oni imaju u planu da nas zaduze za izgradnju dve atomske centrale za neverovatnih 25 mlr.$

Lektor

pre 12 godina

U srpskom jeziku reč ikada traži dopunu u vidu trpnog glagolskog prideva (ikada viđen, ikada napravljen, ikada zamišljen...), ovo u naslovu je engleska sintaksa i nije dopušteno. Vi ste javni medij, obavezni ste da pišete standardnim srpskim jezikom, po mogućnosti što boljim. Ovo je daleko od toga. Bilo bi dobro da to ispravite radi svojih čitalaca.

Irony

pre 12 godina

A kakvu korist ima Srbija tj njeni gradjani sem sto ce neko za bagatelu da im da to zemljiste,ali ce pritom neko lepo i da se ogradi,ne treba nam to to je sigurno,bolje sami da pravimo za nas,ako mozemo ako ne mozemo pravicemo sta mozemo,ali sto je nase,nase je, ne trebaju nam njihove milijarde od kojih necemo imati koristi!
(Nebojsa, 23. februar 2012 22:01)

Bravo care, 'napisao' si im. Svaka cast. Na prvi pogled se vidi tvoja 'strucnost'.

Maree

pre 12 godina

Opet smo nesto naj? A kad cemo da imamo za hranu, gorivo, mozda cak i da odemo negde na odmor, bilo bi lepo...ma u stvari sta ja pricam...kada cemo imati posao uopste!? Nama su osnovna prava totalno ugrozena i drzimo se na granici prezivljavanja vec predugo. Unisteni smo! Milioni i milioni ljudi!

Society against nois

pre 12 godina

Ljudski je sumnjati. Još i više kada informaciju dobijate od političara ili struktura bliskih vlasti. Megjutoa, patološka kampanja nesuvisle diskreditacije svega što dolazi od aktuelne vlasti mi je jednako ogavna kao i brljotine pojedinih vladinih tupana. Vrli gnevni aktivsti bivšeg ministra informisanja,čoveka koji je satirao i zatvarao sve medije koji bi se usudili da izraze i najmanju sumnju u lik delo velikog Vođe, a koji sada sa istih tih medija svakodnevno pljuje po aktuelnoj vlasti, i najbolju ideju ( možda to nije ova) proglasiće za promašaj. Uobičajena očekivana i najčešće neargumentovana reakcija ( dovoljno je da to predlažu ONI), umanjuje ozbiljnost i kredibilitet kritičara. I u ovom slučaju je ista situacija. Osim argumenta da site nije aktivan - a jeste - ima vest o Srbiji, smorni dopisi aktivista Vulin - Vučić koalicije, toliko željnih postizborne sinekure, su nemaštovito i besmisleno kritiziranje. Šta ako sve bude šljakalo kako treba? Šta ako na vlast dođe Vulin-Vučič pa on otvori solarnu elektranu? Hođete li promeniti mišljenje ako Toma zabode prvi ašov ( ne za raku! Bože me sačuvaj!) simbolično označavajući početak gradnje? Šta ako Jorgovanka nakon Đurđevdana kaže da je ta investicija spas za srpsku elektroprivredu? Hoćete li onda poslati komentar .... ili ćete dremuckati u udobnoj fotelji referenta za zaštitu od kravljeg ludila i opozicije?

Mitar Kirov

pre 12 godina

A odmah po realizaciji ove investicije, sledi investicija u agrar od 20 milijardi evra, a odmah posle nje još 100 milijardi evra, ma, neznam u avio industraiju, recimo, što da ne....

ObiWanKenobi

pre 12 godina

Za Milosa, 23. februar 2012 19:58)

Citat iz clanka: " Proizvedena električna energija biće namenjena izvozu i za njenu proizvodnju neće biti korišćena podsticajna sredstva države Srbije."
Pazljivo procitaj clanak pre nego sto opalis "rafal".

miami

pre 12 godina

Malo da podsetite birace pred izbore,sa novim bajkama.Treba jos da se podseti opet za uljne skriljce,rotiraju toranj u Beogradu,metro,100 miliona tona rude zlata u Timoku,posto biraci brzo zaboravljaju.

Danilo

pre 12 godina

Ljudi, molim vas pogledajte sajt ove kompanije, Securum Equity Partners Europe, ceo ovaj projekat opasno smrdi. Na sajtu nema ni jedan prethodni poduhvat kompanije, ne navodi se vlasnicka struktura, a ceo projekat za Srbiju otkucan na 3 stranice u pdf-u sa fontom 22, kao da ga je kucao ucenik 5 razreda za domaci rad.

kukuruz

pre 12 godina

Uz najveci solarni park teba da uzmemo kredit od 100 mil e da kupimo u Nemackoj najvecu hi-tech lopatu za ciscenje snega sa solarnih panela. I najvecu kanticu da pravimo Sneska. Ima jos dobrih prediznobrnih ideja ali ni ideje nisu za dzabe.

mikiMaus

pre 12 godina

Mislim da od ovih naucno-fantasticnih predizbornih kratkih prica bi mogli sastaviti jedan pristojan roman. Bar bi od toga neko imao koristi i ostvario neke prihode. Valjda!
Eh da, obavezno jos jedna stvar za one koji zaista pokusaju gorenavedenu radnju i dodju do trenutka kada guraju svoj novopeceni roman izdavacima: SAMO ALNARI! Najozbiljniji, najodgovorniji! Majke mi ;)

Miroslav

pre 12 godina

Ma dokle nas vise zamlacuju. Ova kompanija ima sajt na kome je za evropu jedino naznacena Srbija. Tako su pricali i za hidroelektrane na Limu koje su trebali da grade "Kanadjani" a i ta kompanija je imala sajt gde se samo pominje Srbija. Isti slucaj i sa fertilizer4you i fabrikom u nisu. Cuvenu rafineriju u Smederevu je trebalo da gradi Komiko koji i nema sajt vec samo upis u privrednom registu Beograd. Elektrane na Ibru i neka "italijanska" kompanija "Secchi Energia" Vetropark u Boljevcu i opet navodni Italijani "Bontkom Green Energy". I opet Google izbaci samo vesti na Srpskom. Od kompanijinog sajta ni traga ni glasa. Koliko su ovi na vlasti prolupali: Izmislju kompanije tzv. investitore kojima nas zamlacuju pred izbore. Doduse sad su se poboljsali za razliku od Komika, Bontkoma ovi novi "investitori" imaju sajtove. Mozda nekoga i preveslaju.

Zoki

pre 12 godina

Interesantno je kako ljudi komentarišu a da pri tome nisu ni pročitali vest. Zemljište nije obradivo i pitanje je da li može i da se pretvori u obradivo. Srbija je puna zaparloženih njiva, a sada će joj baš ti hektari koji svakako nisu obradivi nedostajati za poljoprivrednu proizvodnju. Grčka ostrva i jug Italije imaju više sunca, ali je ovde potrebna i odgovarajuća dalekovodna mreža.

nikola1986

pre 12 godina

Ne bih nikoga da branim, ali chinjenice su sledece:
- ova firma postoji, registrovana je nedavno u LUX a iskljuchivo ce se baviti ovim jednim projektom. Kesh postoji, obezbedjen je.
- firma je potpisala ugovor sa Italijanima o isporuci solarnih panela, koji se ustvari dobavljaju od Kineza, a Italijani se ugradjuju u cenu, zashto, e TO ne znam
- nasha drzava NECE IMATI NIKAKVIH TORSHKOVA!!! Zemljishte na kojem ce se park sagraditi je zaparlozeno nekvalitetno zemljishte koje nichemu nije sluzilo do sad, pa bolje da sluzi za ovo
- ne postoji odlaganje otpada od solarnih panela, oni su faktichki vechni. Opada im kapacitet transformacije solarne u elektrichnu energiju, ali taj pad traje decenijama, posebno za nove panele
- chak i da dodje do potrebe za odlaganjem solarnih panela, oni su najobichniji silicijum, staklo i dve zice
- mapa osunchanosti govori da Juzna Srbija NEMA toliko osunchanosti kao Juzna Shpanija, ali da je osunchanost zadovoljavajuca. Ako postoje slichni parkovi u okolini Berlina, zashto ne bi postojali i ovde
- celokupna proizvodnja struje je namenjena IZVOZU, trenutna proizvodnja se istog trenutka IZVOZI, nema opterecenja po porezne obveznike, niko je u Srbiji ne placa kao skuplju struju, to je deo sporazuma o otvorenom trzishtu trgovanja energentima
- bolje da sagrade ovako neshto i da uposle 3.500 ljudi (od kojih ce vecina da pere panele ceo dan i noc) nego da se ne radi nishta
- zashto je u Srbiji a ne u Shpaniji ili Tunisu/Alziru? Nije u Shpaniji jer je zemljishte MNOGO skupo, a na 3.000 ha razlika je ogromna. Nije u Tunisu ili Alziru poshto NEMA KAKO da se transportuje struja do EU, za sada.

m_j

pre 12 godina

Kad vec mi nemamo para, neka bar neko investira u novi izvor enregije. Odavno je vreme da se zabrinemo za opstanak cele planete, a ne samo nas. Ljudi, NAFTE CE USKORO NESTATI, A MI CEMO PLAKATI OD SUNCA!

Haralampije

pre 12 godina

Neki dan smo imali silne rudnike zlata, pa onda smo naučili da su oko nas sve sama nalazišta nafte, prije par dana dobili smo i metro, a sad evo i najveći solarni park na svetu. Pa gde ćeš bolje, mi srbi nismo uopšte svesni kako je nama lepo.

Teoreticar na zavere i prodavac slame

pre 12 godina

Kad bi se malo pogledalo poreklo ove "fondacije" videlo bi se da nesto mnogo smrdi. Fondacija na cijem sajtu se pominje samo ova investicija, sajt koji je napravljen u maju prosle godine, neaktivan. Vlasnik tog fonda, i jelte sajta je izvesni Peter Sprengen(sto na nemackom znaci dici u vazduh). Fondacija je osnovana u Lihenstajnu, a njen tkzv. partner ili sta vec Neper Fond je osnovan na Kurakau, drzavi poznatoj po offshore kompanijama, a vlasnik je opet isti covek, gosn Petar Explozivni. Kad se na ovu "investiciju" dodaju zarade od subvencija, ovo je vise nego savrsen nacin za pranje "tesko" stecenih para u Srbiji, al makar su se vratile kod nas... :)

Djenka

pre 12 godina

Ne znam ko se ovoga setio ali je cista glupost praviti solarne elektrane u Srbiji a ne u Egiptu ili Tunisu na primer. Mislim da je u pitanju samo jos jedna budalastina od vesti.

Marko

pre 12 godina

А и не разумем зашто у Србији, тачније Београду када Београд има 2096 сунчаних сати годишње (око 6 у просеку - дневно), када могу то да направе у неким другим земљама, типа Алжир, Либија, итд... Они имају по 4000 сунчаних сати годишње...
(Десибе)

Gde li ti i takvi "strucnjaci" poput tebe procitaste da se ovo gradi "u Beogradu" ? Kad vec trosis vreme da komentarises barem procitaj vest kako treba.. a ne gradi se u Alziru i Libiji jer je prenos struje iz Afrike do Evrope previse skup i nemoguc tako da je besmisleno graditi u Libiji ili Alziru jer kupci kojima struja treba da se prodaje se nalaze u Evropi a ne u Africi.

Dragan

pre 12 godina

Ovo je tako nozbiljna stvar, da sam ja stvarno zaprepasceno. S obzirom da sam ovo cuo pre 3 meseca , a i da se ujedno bavim obnovljivim izvorim energije u Nemackoj veoma dobro znam da je ovo NEMOGUCA MISIJA. Kao prvo , nas Zakon o energetici ne dozvoljava izgradnju tolike solarne elektrane, kao drugo u koji elektroenergetski sistem to moze da se implementira ( na tom mestu sigurno ne moze - provereno)i kao trece ko ce da plati tu energiju .... Najveca elektrana takve vrste je 1500MW u Americi (Kalifornija). A Vlada Srbije je potpisala Sporazum, svasta! Molim novinare da pronadju pravni okvir za ovakav projekat , pa neka pitaju Vladu kako su potpisali nesto sto u Srbiji nije moguce i nije u skladu sa Zakonom.... Pozdrav iz Nemacke

cinik

pre 12 godina

Securum Equity Partners Europe ?????

Jel to super kompanija koja je napravila svoj sajt pre 6 MESECI prvi put???

ha ha ha . opet neki nepostojeći projekti za izbore.

Branko

pre 12 godina

Kako je krenula, vlast ce do izbora ipak pokazati da ima sanse za onih Tominih 100 miljardi evra investicija, ako ne i vise. :) Svake nedelje, najava za neki novi investicioni projekat od preko milijardu evra.

šojić-kapetan lađe

pre 12 godina

A ko ovoj gospodi dade pravo da predaje energetski resurs Srbije, a to sunčeva energija koja dospeva na njenoj površini? I to pazite bez tendera, javne rasprave!

Ko to dade pravo da se proda tolika zemlja na jugu Srbije, bez obrazloženja gde?

Ko to dade pravo da onda nama uvode restrikcije struje i najave poskupljenja za 60% kada mi bacamo energiju, tj. poklanjamo je strancima?

A onda ćemo uvoziti struju kada je nemamo, i to našu struju će nam oni prodavati!!!

Dokle ide ovaj bezobrazluk?

Десибе

pre 12 godina

Па боље да се на тих 3000 хектара разоре нека њива него та непотребна ствар.
А и не разумем зашто у Србији, тачније Београду када Београд има 2096 сунчаних сати годишње (око 6 у просеку - дневно), када могу то да направе у неким другим земљама, типа Алжир, Либија, итд... Они имају по 4000 сунчаних сати годишње...

dovla

pre 12 godina

Koja smo mi jadna zemlja. Ljubimo da ne kazem gde, strane investitore koje niko nece, koji proizvode smece poput duvana, celika, guma...I sad ovo cudo, koje ce da pokrije hektare obradive zemlje.

Da ne ulazim u to ko stoj iza ovog sekruma, ili da li uopste postoji.

Зоран

pre 12 godina

Ма то је толико паментна ствар да Немци и Амери се нису сетили него увозе нафту са Блиског истока.

Само вам то недостаје, евентуално метро.

Aleksandar

pre 12 godina

A može li umesto 100 polja od po 10 MW sa ukupno 1000MW, da bude recimo 71 polje od po 5,9MW i ukupne snage 418,9MW, zvuči uverljivije.

Verujte mi, znam kada pričam deci priče za laku noć.

John McClane @ komentatorima

pre 12 godina

bez namere da branim vladu ali takvi kao vi ste pljuvali i FIAT kao predizbornu propagandu DS, pa evo ga sada FIAT krece da radi. da li ste se izvinili za pljuvanje? niste ali sada nastavljate dale. covek je svuda nevin dok se ne dokaze suprotno, osim kod nas, vidim

doktor

pre 12 godina

ova vest je bila pre 4 meseca i 10ak dana! Rotirajuca zgrada ,Svarovski kristali u Subotici itd.. mislim da je bila izmedju zgrade i kristala ,vest..Ima nas koji se secamo?

Младен

pre 12 godina

"...Alesio Kolusi rekao je da je između velikog broja zemalja kojima je taj projekat bio ponuđen izabrana Srbija zbog spremnosti institucija Vlade Srbije da prihvate projekat..."
Изабрали су Србију, јер ни једна друга земља није хтела да прихвати тако нешто. Ни једној земљи се не исплати, да странцу уступи 3000 хектара за производњу соларне енергије. Тај ресурс је требала искористити нека наша фирма, као нпр. ЕПС. Овако ће сви новци да иду вани, а ми ћемо само имати нешто радних места, којих уопште неће бити толико пуно, јер је енергетски сектор јако продуктиван, управо зато јер не треба пуно радне снаге... Сада требамо да распишемо конкурс за изградњу нуклеарне електране и позовемо стране инвеститоре..Земљиште ће уступити општине. Па кад се јави 500 заинтересованих, ала ће се пунити џепови..

Lars

pre 12 godina

@Petar K i Mario Ćaknuti,

a kako cemo mi to da placamo vise za energiju dobivenu ovim putem kada u tekstu pise da je struja namenjena izvozu. Znaci mi necemo ni graditi ni eksloatisati solarne panele, vec cemo samo rentirati zemljiste za njihovo instaliranje i naplacivati transport struje kroz sistem EPS-a.
Da, zaista deluje kao atak na poreske obaveznike...

pera detlic

pre 12 godina

Da mi imamo vise sunca nego juzna Italija i Grcka, a visokoobrazovani ce da zasrafljuju panele specijalnim sfracigerima za visokoobrazovane.

hmm

pre 12 godina

Može li neko upućen da potvrdi da li je u Srbiji isplativije praviti solarni park nego u Španiji, Grčkoj, Italiji, Turskoj ili još južnije? Mora da ima neki razlog zašto baš prave u Srbiji. Sumnjam da će neko tako lako bacini milijarde ako mu je isplativije da ih uloži na drugom mestu.

Nebojsa

pre 12 godina

A kakvu korist ima Srbija tj njeni gradjani sem sto ce neko za bagatelu da im da to zemljiste,ali ce pritom neko lepo i da se ogradi,ne treba nam to to je sigurno,bolje sami da pravimo za nas,ako mozemo ako ne mozemo pravicemo sta mozemo,ali sto je nase,nase je, ne trebaju nam njihove milijarde od kojih necemo imati koristi!

Amos

pre 12 godina

Evo ga, Mišković i kompanija se vraća kući sa vrećama svežeg keša. Kako ste samo smešni.. :)

Ajd neka neko proba da na Google (ili drugim pretrazivacima) nadje IJEDNU vest u vezi sa ovom 'investicionom' kompanijom a da se u njoj NE spominje Srbija!
Ima tacno 5 rezultata, od toga je jedan sa njihovog sajta. BTW, sajt su sad malo popravili, prosli put kad su u vestima pricali o ovome nije bio cak ni ovakav (a i sad je bedan).

Inace, po sopstvenim izjavama ova firma, "Securum Equity Partners Europe" je cerka firme "Securum Equity Partners International". A ta majka ima jos jedno dete - "Securum Equity Partners USA".
Ova USA varijanta radi za neki fond iz Kurakao-a, a ova evropskoj varijanti je dosad najveci uspeh sto ima 'kancelariju u Srbiji'!

Pa dobro, da li vi mislite da je narod toliko nepismen? A sto bas mora taj Luksemburg, daj registrujte nesto malo i u Monte Karlu.

zmitjkoe

pre 12 godina

Odlican posao, a za neverne Tome:

http://www.eelevents.co.uk/industry-intelligence/industry-news/securum-equity-partners-agreement-with-serbian-government.html

dovla

pre 12 godina

Jos jedna fantomska firma, isto kao Fertilizer4you o kome se pisalo pre par dana, samo imaju malo bolje uradjen website. Solarni park u Srbiji im je jedini projekat i jedina vest na sajtu, bas kao i na fertilizer4you.nl. *****

G

pre 12 godina

Svasta se moze procitati u novima ovih dana pred izbore... Zlato, nafta, sad struja... Sve sam to ucio iz geografije pre 20 godina ili istorije, ne mogu da se setim... Izgleda da su deca ovih politicara im prepricala sta su ucili u skoli taj dan, pa ovi to furaju kao ozbiljnu kampanju :)

Dejan

pre 12 godina

Da,da, praviće ga odmah pored KOSMODROMA u STEPOJEVCU gde će biti zaposleno ododatnih 1000radnika. A u planu je izgradnja autoputa od Stepojevca do Malog Mokrog Luga gde će biti uposleno još 10.000radnika.Ah,da pre četri godine počela je izgradnja još jednog alternativnog izvora struje... VETRENJAČE kod ZRENJANINA... eno okrećuuuu se kao lude,a u planu je još vetrenjača širom Banata gde je uposleno još 10.000radnika. Jao pa to je baš lepo! Mislim da nam treba i NUKLEARKA,bar jedna. Bravo za Vladu Srbije!

nokitj

pre 12 godina

Koštače (nas) 1,7 mlrd, a promet godiđšnji 40-70 miliona; ako dobro računam, otplatilo bi (nam) se za 20-40 god. Kad bi sav taj prihod išao nama. Ako ne bude kvarova. I ako tehnologija ne zastari nakon 10 god

TroxX

pre 12 godina

Hahahah. . . Ma ajte molim vas,prestanite da objavljujete ove gluposti,naj veci,naj bolji ma sve naj naj.Zelena energija je jako skupa,odobrena kvota koju drzava treba da otkupljuje je oko 300 Mw,sta mislite zasto odjednom toliko planova za vetro parkove i ostale stvari,jedan kilovat energije koje se proizvede u vetro parkovima drzava mora da otkupljuje po 26 dinara,a prodaje ga po 6 dinara sad je frka u ministarstvu zasto je odobrena tolika kvota pucacemo ogromnu lovu,zasto bi inace pola tajkuna iz Srbije ulagalo pare u razne vrste pogona za proizvodnju obnovljive energije.

Nikola Nis

pre 12 godina

Cisto sumnjam da ce se ovo ostvariti ali ako bude i ako je tacno da nasa drzava nece subvencionisati proizvedenu struju vec ce biti za izvoz, onda je to super i nije mi jasno zasto ima toliko negativnih komentara. Mislim da za ovako nesto sanse nisu vece od 10%, videcemo.

Deki

pre 12 godina

"Proizvedena električna energija biće namenjena izvozu i za njenu proizvodnju neće biti korišćena podsticajna sredstva države Srbije"
Dakle necemo da placamo subvencionisanu cenu, bar se nadam.

Pera Lozac

pre 12 godina

Spomenuta kompanija ima adresu kod firme koja iznajmljuje virtuelne adrese. To ih stavlja u isti kos sa nepriznatim online univerzitetima i prevarantskim firmama koje prodaju "work from home" pakete.

Ako su spremni da uloze tolika sredstva, kako to da nemaju bar jednu svoju kancelariju?

Mario Ćaknuti

pre 12 godina

Čuj "ponuđen izabrana Srbija zbog spremnosti institucija Vlade Srbije da prihvate.." pa opet se neko od "izabranih" namešta da izvuče pare od naroda i uneredi Srbiju.

Manje štete bi bilo od priznavanja Kosova nego od ovakvih "uspeha" ...

... što firma iz Luksmburga (zamalo k'o devičanska ostrva) ne ode do Grčke, Italije gde ima i više sunca i više logike da se pravi i prodaje energija.

Sunčeva energija je skuplja i od one nastale u vetroelektranama i svugde je subvencionirana! Znači plaćaćemo skuplju struju preko poreza, a naše ED ćemo da kamenujemo što žele da budu likvidni!!!!

E glupi građani i treba da se zatre Srbija kada je neznamo čuvai!

Žane Šariba Mrgood

pre 12 godina

Ovo je veoma dobro za Srbiju, ali samo ako nije još jedan predizborni marketinški trik ove vlade koja je do sada najvila nekoliko kapitalnih investicija , a koje se nikada nisu ostvarile.

Verovatno su investitori bežali čim su počeli da se detaljnije informišu o uslovima ulaganja.
Možda ovi iz SEPE i ostanu. Ko zna?

Milos

pre 12 godina

Stvar sa obnovljivim izvorima energije je odavno poznata: Prvo se donese zakon po kome je subvencionisana cena ovako dobijene struje skoro cetiri puta skuplja od trenutne cene. Zatim se uvezu solarni paneli, vetrenjace i slicna oprema koje u celosti proizvode inostrane firme koje i zastupaju ovo lobiranje za `ekolosku energiju`. Na kraju se dobijena struja prodaje po monopolskom polozaju lokalnom stanovnistvu, po gore pomenutoj duploj ceni sve dok se ne povrati prvobitno ulaganje i ne zaradi barem tri puta toliko.
U ovom konretnom slucaju to znaci da ce se, nakon sto se uveze sva oprema i zaposli nekoliko domacih kadrova na odrzavanju centrale, struja iz nje prodavati u Srbiji po 4 puta skupljoj ceni nego sto je to struja dobijena, na primer, iz TE Kolubara, odnosno umesto oko 6,5 din za 1 kilovatcas, cena ce biti oko 20 din. Ovakvu skupu struju placace oni kojima je budu prodavali, a to ce biti gradjani Srbije, jer se ova drzava obavezala da ce koristiti ovakvu struju. To je zakonska obaveza i niko nece moci da odbije placanje. Sav ulozeni kapital (2 milijarde evra), platice gradjani ove Srbije, kao i visestruko veci profit koji ocekuju buduci investitori.
Eto, toliko o voj direktnoj investiciji koja ce uposliti domace kapacitete i domace kadrove. Zasto ne grade solarne elektrane u Grckoj, Makedoniji, Turskoj i drugim zemljama sa mnogo vise suncanih dana u godini od Srbije? Nije Srbija najosuncanija zemlja, vec ima najkorumpiraniju vlast. A koliko je korumpirana, govori naslov ovog clanka: najveci solarni park ikada...

stado

pre 12 godina

Tooo, u zemlji sa manje suncanih dana nego u mediteranskim/blisko-istocnim...ali zato subvencije iz budzeta, pranje para prodajom struje inostranim "kupcima", itd. je extra. Jos kad se doda obnovljivo-zelena mafija i manija, opsta sreca i blagostanje je zagarantovano

Duško Dugouško

pre 12 godina

to je bre politička predizborna patka... šta vam je kakvi avioni, kakvi kamioni... 6 milijardi.... Nemojte da se palite

Petar K.

pre 12 godina

Majko Isusova - opet nekakva ekstorzija para!!!

Samo da se to ne desi - zar niko ne shvata da je zelena energija SUBVENCIONIRANA te da razliku plaća poreski obveznik. KOliko se sećam trenutno je 1 KWh nastao u sloarnom panelu koji je u Srbiji definisan otkupnom cenom od cca 12 EvroCenti a elektrodistribucija je dužna da otkupi SVU isporučenu energiju.

Još da se radujemo ovome? Bože kako smo naivni i bedni ...

nenad

pre 12 godina

ulaganja od 2 milijarde za godišnji prihod od 40-70 miliona. bas rentabilno ulaganje. bez ikakvih troškova period povratka uloženog kapitala je 50 godina. biće pred izbore dosta ovakvih investicija.

Vladimir

pre 12 godina

hahaha

milijarde, bilioni, mega, giga, dete sa kriptona... mozda jos koja zanimljiva rec bi mogla biti u clanku.
Spanci obustavili subvencionisanje skupe sunceve energije jer im je budzet prazan. Srbi ce zato da trose najjeftnijiu struju u Evropi, a neka tamo drzava Srbija ce da placa mnogo skuplju!?
Mozda ako Srbi ne budu ziveli u Srbiji!

Petar K.

pre 12 godina

Majko Isusova - opet nekakva ekstorzija para!!!

Samo da se to ne desi - zar niko ne shvata da je zelena energija SUBVENCIONIRANA te da razliku plaća poreski obveznik. KOliko se sećam trenutno je 1 KWh nastao u sloarnom panelu koji je u Srbiji definisan otkupnom cenom od cca 12 EvroCenti a elektrodistribucija je dužna da otkupi SVU isporučenu energiju.

Još da se radujemo ovome? Bože kako smo naivni i bedni ...

cinik

pre 12 godina

Securum Equity Partners Europe ?????

Jel to super kompanija koja je napravila svoj sajt pre 6 MESECI prvi put???

ha ha ha . opet neki nepostojeći projekti za izbore.

Mario Ćaknuti

pre 12 godina

Čuj "ponuđen izabrana Srbija zbog spremnosti institucija Vlade Srbije da prihvate.." pa opet se neko od "izabranih" namešta da izvuče pare od naroda i uneredi Srbiju.

Manje štete bi bilo od priznavanja Kosova nego od ovakvih "uspeha" ...

... što firma iz Luksmburga (zamalo k'o devičanska ostrva) ne ode do Grčke, Italije gde ima i više sunca i više logike da se pravi i prodaje energija.

Sunčeva energija je skuplja i od one nastale u vetroelektranama i svugde je subvencionirana! Znači plaćaćemo skuplju struju preko poreza, a naše ED ćemo da kamenujemo što žele da budu likvidni!!!!

E glupi građani i treba da se zatre Srbija kada je neznamo čuvai!

Danilo

pre 12 godina

Ljudi, molim vas pogledajte sajt ove kompanije, Securum Equity Partners Europe, ceo ovaj projekat opasno smrdi. Na sajtu nema ni jedan prethodni poduhvat kompanije, ne navodi se vlasnicka struktura, a ceo projekat za Srbiju otkucan na 3 stranice u pdf-u sa fontom 22, kao da ga je kucao ucenik 5 razreda za domaci rad.

pera detlic

pre 12 godina

Da mi imamo vise sunca nego juzna Italija i Grcka, a visokoobrazovani ce da zasrafljuju panele specijalnim sfracigerima za visokoobrazovane.

Aleksandar

pre 12 godina

A može li umesto 100 polja od po 10 MW sa ukupno 1000MW, da bude recimo 71 polje od po 5,9MW i ukupne snage 418,9MW, zvuči uverljivije.

Verujte mi, znam kada pričam deci priče za laku noć.

doktor

pre 12 godina

ova vest je bila pre 4 meseca i 10ak dana! Rotirajuca zgrada ,Svarovski kristali u Subotici itd.. mislim da je bila izmedju zgrade i kristala ,vest..Ima nas koji se secamo?

Amos

pre 12 godina

Evo ga, Mišković i kompanija se vraća kući sa vrećama svežeg keša. Kako ste samo smešni.. :)

Ajd neka neko proba da na Google (ili drugim pretrazivacima) nadje IJEDNU vest u vezi sa ovom 'investicionom' kompanijom a da se u njoj NE spominje Srbija!
Ima tacno 5 rezultata, od toga je jedan sa njihovog sajta. BTW, sajt su sad malo popravili, prosli put kad su u vestima pricali o ovome nije bio cak ni ovakav (a i sad je bedan).

Inace, po sopstvenim izjavama ova firma, "Securum Equity Partners Europe" je cerka firme "Securum Equity Partners International". A ta majka ima jos jedno dete - "Securum Equity Partners USA".
Ova USA varijanta radi za neki fond iz Kurakao-a, a ova evropskoj varijanti je dosad najveci uspeh sto ima 'kancelariju u Srbiji'!

Pa dobro, da li vi mislite da je narod toliko nepismen? A sto bas mora taj Luksemburg, daj registrujte nesto malo i u Monte Karlu.

miami

pre 12 godina

Malo da podsetite birace pred izbore,sa novim bajkama.Treba jos da se podseti opet za uljne skriljce,rotiraju toranj u Beogradu,metro,100 miliona tona rude zlata u Timoku,posto biraci brzo zaboravljaju.

Žane Šariba Mrgood

pre 12 godina

Ovo je veoma dobro za Srbiju, ali samo ako nije još jedan predizborni marketinški trik ove vlade koja je do sada najvila nekoliko kapitalnih investicija , a koje se nikada nisu ostvarile.

Verovatno su investitori bežali čim su počeli da se detaljnije informišu o uslovima ulaganja.
Možda ovi iz SEPE i ostanu. Ko zna?

šojić-kapetan lađe

pre 12 godina

A ko ovoj gospodi dade pravo da predaje energetski resurs Srbije, a to sunčeva energija koja dospeva na njenoj površini? I to pazite bez tendera, javne rasprave!

Ko to dade pravo da se proda tolika zemlja na jugu Srbije, bez obrazloženja gde?

Ko to dade pravo da onda nama uvode restrikcije struje i najave poskupljenja za 60% kada mi bacamo energiju, tj. poklanjamo je strancima?

A onda ćemo uvoziti struju kada je nemamo, i to našu struju će nam oni prodavati!!!

Dokle ide ovaj bezobrazluk?

Десибе

pre 12 godina

Па боље да се на тих 3000 хектара разоре нека њива него та непотребна ствар.
А и не разумем зашто у Србији, тачније Београду када Београд има 2096 сунчаних сати годишње (око 6 у просеку - дневно), када могу то да направе у неким другим земљама, типа Алжир, Либија, итд... Они имају по 4000 сунчаних сати годишње...

Зоран

pre 12 godina

Ма то је толико паментна ствар да Немци и Амери се нису сетили него увозе нафту са Блиског истока.

Само вам то недостаје, евентуално метро.

Branko

pre 12 godina

Kako je krenula, vlast ce do izbora ipak pokazati da ima sanse za onih Tominih 100 miljardi evra investicija, ako ne i vise. :) Svake nedelje, najava za neki novi investicioni projekat od preko milijardu evra.

dovla

pre 12 godina

Koja smo mi jadna zemlja. Ljubimo da ne kazem gde, strane investitore koje niko nece, koji proizvode smece poput duvana, celika, guma...I sad ovo cudo, koje ce da pokrije hektare obradive zemlje.

Da ne ulazim u to ko stoj iza ovog sekruma, ili da li uopste postoji.

Teoreticar na zavere i prodavac slame

pre 12 godina

Kad bi se malo pogledalo poreklo ove "fondacije" videlo bi se da nesto mnogo smrdi. Fondacija na cijem sajtu se pominje samo ova investicija, sajt koji je napravljen u maju prosle godine, neaktivan. Vlasnik tog fonda, i jelte sajta je izvesni Peter Sprengen(sto na nemackom znaci dici u vazduh). Fondacija je osnovana u Lihenstajnu, a njen tkzv. partner ili sta vec Neper Fond je osnovan na Kurakau, drzavi poznatoj po offshore kompanijama, a vlasnik je opet isti covek, gosn Petar Explozivni. Kad se na ovu "investiciju" dodaju zarade od subvencija, ovo je vise nego savrsen nacin za pranje "tesko" stecenih para u Srbiji, al makar su se vratile kod nas... :)

kukuruz

pre 12 godina

Uz najveci solarni park teba da uzmemo kredit od 100 mil e da kupimo u Nemackoj najvecu hi-tech lopatu za ciscenje snega sa solarnih panela. I najvecu kanticu da pravimo Sneska. Ima jos dobrih prediznobrnih ideja ali ni ideje nisu za dzabe.

dovla

pre 12 godina

Jos jedna fantomska firma, isto kao Fertilizer4you o kome se pisalo pre par dana, samo imaju malo bolje uradjen website. Solarni park u Srbiji im je jedini projekat i jedina vest na sajtu, bas kao i na fertilizer4you.nl. *****

nikola1986

pre 12 godina

Ne bih nikoga da branim, ali chinjenice su sledece:
- ova firma postoji, registrovana je nedavno u LUX a iskljuchivo ce se baviti ovim jednim projektom. Kesh postoji, obezbedjen je.
- firma je potpisala ugovor sa Italijanima o isporuci solarnih panela, koji se ustvari dobavljaju od Kineza, a Italijani se ugradjuju u cenu, zashto, e TO ne znam
- nasha drzava NECE IMATI NIKAKVIH TORSHKOVA!!! Zemljishte na kojem ce se park sagraditi je zaparlozeno nekvalitetno zemljishte koje nichemu nije sluzilo do sad, pa bolje da sluzi za ovo
- ne postoji odlaganje otpada od solarnih panela, oni su faktichki vechni. Opada im kapacitet transformacije solarne u elektrichnu energiju, ali taj pad traje decenijama, posebno za nove panele
- chak i da dodje do potrebe za odlaganjem solarnih panela, oni su najobichniji silicijum, staklo i dve zice
- mapa osunchanosti govori da Juzna Srbija NEMA toliko osunchanosti kao Juzna Shpanija, ali da je osunchanost zadovoljavajuca. Ako postoje slichni parkovi u okolini Berlina, zashto ne bi postojali i ovde
- celokupna proizvodnja struje je namenjena IZVOZU, trenutna proizvodnja se istog trenutka IZVOZI, nema opterecenja po porezne obveznike, niko je u Srbiji ne placa kao skuplju struju, to je deo sporazuma o otvorenom trzishtu trgovanja energentima
- bolje da sagrade ovako neshto i da uposle 3.500 ljudi (od kojih ce vecina da pere panele ceo dan i noc) nego da se ne radi nishta
- zashto je u Srbiji a ne u Shpaniji ili Tunisu/Alziru? Nije u Shpaniji jer je zemljishte MNOGO skupo, a na 3.000 ha razlika je ogromna. Nije u Tunisu ili Alziru poshto NEMA KAKO da se transportuje struja do EU, za sada.

Haralampije

pre 12 godina

Neki dan smo imali silne rudnike zlata, pa onda smo naučili da su oko nas sve sama nalazišta nafte, prije par dana dobili smo i metro, a sad evo i najveći solarni park na svetu. Pa gde ćeš bolje, mi srbi nismo uopšte svesni kako je nama lepo.

G

pre 12 godina

Svasta se moze procitati u novima ovih dana pred izbore... Zlato, nafta, sad struja... Sve sam to ucio iz geografije pre 20 godina ili istorije, ne mogu da se setim... Izgleda da su deca ovih politicara im prepricala sta su ucili u skoli taj dan, pa ovi to furaju kao ozbiljnu kampanju :)

Младен

pre 12 godina

"...Alesio Kolusi rekao je da je između velikog broja zemalja kojima je taj projekat bio ponuđen izabrana Srbija zbog spremnosti institucija Vlade Srbije da prihvate projekat..."
Изабрали су Србију, јер ни једна друга земља није хтела да прихвати тако нешто. Ни једној земљи се не исплати, да странцу уступи 3000 хектара за производњу соларне енергије. Тај ресурс је требала искористити нека наша фирма, као нпр. ЕПС. Овако ће сви новци да иду вани, а ми ћемо само имати нешто радних места, којих уопште неће бити толико пуно, јер је енергетски сектор јако продуктиван, управо зато јер не треба пуно радне снаге... Сада требамо да распишемо конкурс за изградњу нуклеарне електране и позовемо стране инвеститоре..Земљиште ће уступити општине. Па кад се јави 500 заинтересованих, ала ће се пунити џепови..

TroxX

pre 12 godina

Hahahah. . . Ma ajte molim vas,prestanite da objavljujete ove gluposti,naj veci,naj bolji ma sve naj naj.Zelena energija je jako skupa,odobrena kvota koju drzava treba da otkupljuje je oko 300 Mw,sta mislite zasto odjednom toliko planova za vetro parkove i ostale stvari,jedan kilovat energije koje se proizvede u vetro parkovima drzava mora da otkupljuje po 26 dinara,a prodaje ga po 6 dinara sad je frka u ministarstvu zasto je odobrena tolika kvota pucacemo ogromnu lovu,zasto bi inace pola tajkuna iz Srbije ulagalo pare u razne vrste pogona za proizvodnju obnovljive energije.

Dejan

pre 12 godina

Da,da, praviće ga odmah pored KOSMODROMA u STEPOJEVCU gde će biti zaposleno ododatnih 1000radnika. A u planu je izgradnja autoputa od Stepojevca do Malog Mokrog Luga gde će biti uposleno još 10.000radnika.Ah,da pre četri godine počela je izgradnja još jednog alternativnog izvora struje... VETRENJAČE kod ZRENJANINA... eno okrećuuuu se kao lude,a u planu je još vetrenjača širom Banata gde je uposleno još 10.000radnika. Jao pa to je baš lepo! Mislim da nam treba i NUKLEARKA,bar jedna. Bravo za Vladu Srbije!

hmm

pre 12 godina

Može li neko upućen da potvrdi da li je u Srbiji isplativije praviti solarni park nego u Španiji, Grčkoj, Italiji, Turskoj ili još južnije? Mora da ima neki razlog zašto baš prave u Srbiji. Sumnjam da će neko tako lako bacini milijarde ako mu je isplativije da ih uloži na drugom mestu.

Stevan

pre 12 godina

Ja ne znam sta cemo mi sa tolikim milijardama. Svaki dan osvane novi naslov o dolasku milijardi, Novakovih, Kineskih, jug Srbije lezi na stogodisnjim zalihama skriljaca, Kolubara na milijardama tona uglja, Crni vrh na suvom zlatu, jos nisu rekli ko lezi na srebru. To je kao da dovedete gladnog coveka pred izlog zatvorene poslasticarnice.

mikiMaus

pre 12 godina

Mislim da od ovih naucno-fantasticnih predizbornih kratkih prica bi mogli sastaviti jedan pristojan roman. Bar bi od toga neko imao koristi i ostvario neke prihode. Valjda!
Eh da, obavezno jos jedna stvar za one koji zaista pokusaju gorenavedenu radnju i dodju do trenutka kada guraju svoj novopeceni roman izdavacima: SAMO ALNARI! Najozbiljniji, najodgovorniji! Majke mi ;)

Milos

pre 12 godina

Stvar sa obnovljivim izvorima energije je odavno poznata: Prvo se donese zakon po kome je subvencionisana cena ovako dobijene struje skoro cetiri puta skuplja od trenutne cene. Zatim se uvezu solarni paneli, vetrenjace i slicna oprema koje u celosti proizvode inostrane firme koje i zastupaju ovo lobiranje za `ekolosku energiju`. Na kraju se dobijena struja prodaje po monopolskom polozaju lokalnom stanovnistvu, po gore pomenutoj duploj ceni sve dok se ne povrati prvobitno ulaganje i ne zaradi barem tri puta toliko.
U ovom konretnom slucaju to znaci da ce se, nakon sto se uveze sva oprema i zaposli nekoliko domacih kadrova na odrzavanju centrale, struja iz nje prodavati u Srbiji po 4 puta skupljoj ceni nego sto je to struja dobijena, na primer, iz TE Kolubara, odnosno umesto oko 6,5 din za 1 kilovatcas, cena ce biti oko 20 din. Ovakvu skupu struju placace oni kojima je budu prodavali, a to ce biti gradjani Srbije, jer se ova drzava obavezala da ce koristiti ovakvu struju. To je zakonska obaveza i niko nece moci da odbije placanje. Sav ulozeni kapital (2 milijarde evra), platice gradjani ove Srbije, kao i visestruko veci profit koji ocekuju buduci investitori.
Eto, toliko o voj direktnoj investiciji koja ce uposliti domace kapacitete i domace kadrove. Zasto ne grade solarne elektrane u Grckoj, Makedoniji, Turskoj i drugim zemljama sa mnogo vise suncanih dana u godini od Srbije? Nije Srbija najosuncanija zemlja, vec ima najkorumpiraniju vlast. A koliko je korumpirana, govori naslov ovog clanka: najveci solarni park ikada...

Dragan

pre 12 godina

Ovo je tako nozbiljna stvar, da sam ja stvarno zaprepasceno. S obzirom da sam ovo cuo pre 3 meseca , a i da se ujedno bavim obnovljivim izvorim energije u Nemackoj veoma dobro znam da je ovo NEMOGUCA MISIJA. Kao prvo , nas Zakon o energetici ne dozvoljava izgradnju tolike solarne elektrane, kao drugo u koji elektroenergetski sistem to moze da se implementira ( na tom mestu sigurno ne moze - provereno)i kao trece ko ce da plati tu energiju .... Najveca elektrana takve vrste je 1500MW u Americi (Kalifornija). A Vlada Srbije je potpisala Sporazum, svasta! Molim novinare da pronadju pravni okvir za ovakav projekat , pa neka pitaju Vladu kako su potpisali nesto sto u Srbiji nije moguce i nije u skladu sa Zakonom.... Pozdrav iz Nemacke

Lars

pre 12 godina

@Petar K i Mario Ćaknuti,

a kako cemo mi to da placamo vise za energiju dobivenu ovim putem kada u tekstu pise da je struja namenjena izvozu. Znaci mi necemo ni graditi ni eksloatisati solarne panele, vec cemo samo rentirati zemljiste za njihovo instaliranje i naplacivati transport struje kroz sistem EPS-a.
Da, zaista deluje kao atak na poreske obaveznike...

John McClane @ komentatorima

pre 12 godina

bez namere da branim vladu ali takvi kao vi ste pljuvali i FIAT kao predizbornu propagandu DS, pa evo ga sada FIAT krece da radi. da li ste se izvinili za pljuvanje? niste ali sada nastavljate dale. covek je svuda nevin dok se ne dokaze suprotno, osim kod nas, vidim

Miroslav

pre 12 godina

Ma dokle nas vise zamlacuju. Ova kompanija ima sajt na kome je za evropu jedino naznacena Srbija. Tako su pricali i za hidroelektrane na Limu koje su trebali da grade "Kanadjani" a i ta kompanija je imala sajt gde se samo pominje Srbija. Isti slucaj i sa fertilizer4you i fabrikom u nisu. Cuvenu rafineriju u Smederevu je trebalo da gradi Komiko koji i nema sajt vec samo upis u privrednom registu Beograd. Elektrane na Ibru i neka "italijanska" kompanija "Secchi Energia" Vetropark u Boljevcu i opet navodni Italijani "Bontkom Green Energy". I opet Google izbaci samo vesti na Srpskom. Od kompanijinog sajta ni traga ni glasa. Koliko su ovi na vlasti prolupali: Izmislju kompanije tzv. investitore kojima nas zamlacuju pred izbore. Doduse sad su se poboljsali za razliku od Komika, Bontkoma ovi novi "investitori" imaju sajtove. Mozda nekoga i preveslaju.

Marko

pre 12 godina

А и не разумем зашто у Србији, тачније Београду када Београд има 2096 сунчаних сати годишње (око 6 у просеку - дневно), када могу то да направе у неким другим земљама, типа Алжир, Либија, итд... Они имају по 4000 сунчаних сати годишње...
(Десибе)

Gde li ti i takvi "strucnjaci" poput tebe procitaste da se ovo gradi "u Beogradu" ? Kad vec trosis vreme da komentarises barem procitaj vest kako treba.. a ne gradi se u Alziru i Libiji jer je prenos struje iz Afrike do Evrope previse skup i nemoguc tako da je besmisleno graditi u Libiji ili Alziru jer kupci kojima struja treba da se prodaje se nalaze u Evropi a ne u Africi.

Mitar Kirov

pre 12 godina

A odmah po realizaciji ove investicije, sledi investicija u agrar od 20 milijardi evra, a odmah posle nje još 100 milijardi evra, ma, neznam u avio industraiju, recimo, što da ne....

nenad

pre 12 godina

ulaganja od 2 milijarde za godišnji prihod od 40-70 miliona. bas rentabilno ulaganje. bez ikakvih troškova period povratka uloženog kapitala je 50 godina. biće pred izbore dosta ovakvih investicija.

Nebojsa

pre 12 godina

A kakvu korist ima Srbija tj njeni gradjani sem sto ce neko za bagatelu da im da to zemljiste,ali ce pritom neko lepo i da se ogradi,ne treba nam to to je sigurno,bolje sami da pravimo za nas,ako mozemo ako ne mozemo pravicemo sta mozemo,ali sto je nase,nase je, ne trebaju nam njihove milijarde od kojih necemo imati koristi!

Lektor

pre 12 godina

U srpskom jeziku reč ikada traži dopunu u vidu trpnog glagolskog prideva (ikada viđen, ikada napravljen, ikada zamišljen...), ovo u naslovu je engleska sintaksa i nije dopušteno. Vi ste javni medij, obavezni ste da pišete standardnim srpskim jezikom, po mogućnosti što boljim. Ovo je daleko od toga. Bilo bi dobro da to ispravite radi svojih čitalaca.

Duško Dugouško

pre 12 godina

to je bre politička predizborna patka... šta vam je kakvi avioni, kakvi kamioni... 6 milijardi.... Nemojte da se palite

Pera Lozac

pre 12 godina

Spomenuta kompanija ima adresu kod firme koja iznajmljuje virtuelne adrese. To ih stavlja u isti kos sa nepriznatim online univerzitetima i prevarantskim firmama koje prodaju "work from home" pakete.

Ako su spremni da uloze tolika sredstva, kako to da nemaju bar jednu svoju kancelariju?

necu iz fotelje!

pre 12 godina

da li je iko od komentatora pogledao homepage ove "firme"? prezentacija je amaterska. slova su dzinovska - da bi lakse procitali ono sto treba da procitamo.? osim toga izgleda da se ova firma "bavi" samo jednim jedinim projektom >> ovim u srbiji. takodje nigde ne stoji ko je u stvari odgovoran, a ni pri kojim sudom je prijavnjen ovaj "veliki biznis".
SUMNJIVO!!! ;)

Vladimir

pre 12 godina

hahaha

milijarde, bilioni, mega, giga, dete sa kriptona... mozda jos koja zanimljiva rec bi mogla biti u clanku.
Spanci obustavili subvencionisanje skupe sunceve energije jer im je budzet prazan. Srbi ce zato da trose najjeftnijiu struju u Evropi, a neka tamo drzava Srbija ce da placa mnogo skuplju!?
Mozda ako Srbi ne budu ziveli u Srbiji!

Duka

pre 12 godina

Dajte ljudi... razmisljajte malo pozitivnije. Kad pocnem da citam ove komentare imam utisak da citam citulje ili neku crnu hroniku. Zar nije bolje da uloze pare, pa koliko god da kosta, u solarnu energiju ili one vjetrenjace, nego da nam dodje neko i napravi nuklearnu elektranu? Da ovaj vid energije nije "dobar" ne vjerujem da bi Nijemci istim pokrivali 20% svojih potreba. E sada mozda je nekome drago sto imamo Djerdap i druge slicne elektrane, ali meni kao ljubitelju prirode to nikako nije drago. Pricali su nesto i za Taru... ali bi na taj nacin unistili i ono malo netaknute prirode. Dakle ova solarna energije mozda i jeste najskuplja i potrebna su citava polja za solarne panele, ali ja vjerujem da je to mnogo prihvatljivije nego gore pomenute hidro- i nuklearne elktrane. Zasto unistavati prirodu i rizikovati neku havariju, ako postoji i drugi nacin dobijanja enegrije? U Becu masovno kupuju one panele koji prekriju cijeli krov jedne porodicne kuce i to zaista jeste skupo (15.000 evra - lupam), ali se to kroz 10 godina isplati jer tokom citave godine imaju toplu vodu bez bojlera, grijanje zimi, par sijalica i sta ja znam.
Mozda ovo i nije najbolji i najefikasniji nacin, ali sigurno jeste "najprirodniji" i jos ako zaposle one ljude kao sto su rekli... mojoj sreci nece biti kraja. Trebamo cuvati ono malo izvora pitke vode i cistog vazduha jer u skorijoj buducnosti sve to lako moze da nestane, a onda nema povratka.

stado

pre 12 godina

Tooo, u zemlji sa manje suncanih dana nego u mediteranskim/blisko-istocnim...ali zato subvencije iz budzeta, pranje para prodajom struje inostranim "kupcima", itd. je extra. Jos kad se doda obnovljivo-zelena mafija i manija, opsta sreca i blagostanje je zagarantovano

Bukephalos

pre 12 godina

Godisnji promet 40 do 70 miliona!? Mozda prve 5 godine! Ja radim u tom business-u, i znam da posle 20 godina svi solarne panele nemogu struju proizvodit od 100% kao na pocetku, nego jos samo 80%! Ona gubi svaku godinu 1% svog kapaciteta. A kolko ce to kostati, kad trebamo nesta da popravljamo na 1000 MW!?

nokitj

pre 12 godina

Koštače (nas) 1,7 mlrd, a promet godiđšnji 40-70 miliona; ako dobro računam, otplatilo bi (nam) se za 20-40 god. Kad bi sav taj prihod išao nama. Ako ne bude kvarova. I ako tehnologija ne zastari nakon 10 god

zmitjkoe

pre 12 godina

Odlican posao, a za neverne Tome:

http://www.eelevents.co.uk/industry-intelligence/industry-news/securum-equity-partners-agreement-with-serbian-government.html

Zoki

pre 12 godina

Interesantno je kako ljudi komentarišu a da pri tome nisu ni pročitali vest. Zemljište nije obradivo i pitanje je da li može i da se pretvori u obradivo. Srbija je puna zaparloženih njiva, a sada će joj baš ti hektari koji svakako nisu obradivi nedostajati za poljoprivrednu proizvodnju. Grčka ostrva i jug Italije imaju više sunca, ali je ovde potrebna i odgovarajuća dalekovodna mreža.

poznavaoc stanja

pre 12 godina

Sva ova salva negativnih komentara ,cim se pomene neki izvor energije koji ne potice od gasa,nafte ili atoma,je rezultat Ruske -Konuzinove propagande,posto to njima ne odgovara jer je njihov plan da preko nove RUSKE vlade u Srbiji totalno zavladaju sektorima kao sto su energetika,Saobracaj,vojska,komunalije posto ti sektori trose njihove energente.Oni imaju u planu da nas zaduze za izgradnju dve atomske centrale za neverovatnih 25 mlr.$

mc

pre 12 godina

Kakav smo mi narod, boze!

A zasto da ne dodju kod nas i ne naprave solarni park? Zaposlice se ljudi i primace plate!
Solarna energija je skupa? Struja ce i ovako da poskupi 2015. za nekih 40-60% tako da cemo u svakom slucaju placati skuplje.
Najskuplja? Pa najjeftinija je iz NE? A skoro su bile price oko izgradnje NE u Srbiji ili nasem ucestvovanju u izgradnji NE Belene pa ste svi skocili kao opareni da se ne gradi jer zraci. Pa TENT vise zraci nego NE Kozloduj!!!ALOOOO!!!

Gde odlagati otpad? Pored ovolike nezaposlenosti, bede i jada mi mozemo da biramo poslove?
Otpad cemo odlagati kao sto su naprednije zemlje odlagale otpad pre 40godina jer smo mi na tom tehnoloskom razvoju. Ako imaju koristi od toga, mozda ce nam pokazati neki bolji nacin.
Mi nismo svesni ko smo i sta smo i zato se tako ponasamo.
Hteli bi posao ali da malo radimo.
Hteli bi jeftinu struju ali da bude zelena.
Hteli bi tesku industriju ali da bude ekoloska.
Hteli bi jake firme i poznate brendove ali da nam daju plate kao i u njihovim maticnim zemljama.
Hteli bi da imamo svoje brendove ali da ne ulazemo nista u njihov razvoj!
Malo deluje sizofreno!

Deki

pre 12 godina

"Proizvedena električna energija biće namenjena izvozu i za njenu proizvodnju neće biti korišćena podsticajna sredstva države Srbije"
Dakle necemo da placamo subvencionisanu cenu, bar se nadam.

Djenka

pre 12 godina

Ne znam ko se ovoga setio ali je cista glupost praviti solarne elektrane u Srbiji a ne u Egiptu ili Tunisu na primer. Mislim da je u pitanju samo jos jedna budalastina od vesti.

mihajlo

pre 12 godina

Mislim da bi drzava trebala vise da obrati paznju na vest koja je izasla na sajtu privredne komore srbije. Covek koji je svojim znanjem izumeo sistem koji akumulira suncevu energiju, sto do sada nije poslo za rukom najvecim svetskim kompanijama, a rec je o coveku iz srca sumadije. Stvarno za pohvalu. Cestitam

m_j

pre 12 godina

Kad vec mi nemamo para, neka bar neko investira u novi izvor enregije. Odavno je vreme da se zabrinemo za opstanak cele planete, a ne samo nas. Ljudi, NAFTE CE USKORO NESTATI, A MI CEMO PLAKATI OD SUNCA!

ObiWanKenobi

pre 12 godina

Za Milosa, 23. februar 2012 19:58)

Citat iz clanka: " Proizvedena električna energija biće namenjena izvozu i za njenu proizvodnju neće biti korišćena podsticajna sredstva države Srbije."
Pazljivo procitaj clanak pre nego sto opalis "rafal".

Mile iz Lajkovca

pre 12 godina

A uskoro pocinje sa gradnjom brza pruga sa magnetnom sinom na relaciji Beograd-Lajkovac a ubrzo ce se pokriti cela Srbija.Uskoro su i izbori..
PS.Jedino ce Mile biti otecen jer nece moci da ide Lajkovackom prugom.

zest

pre 12 godina

Samo da pitam, da li ce u tom parku biti i klupa, ljuljaski, klackalica, da deca mogu da se igraju? Mozda i neka cesma da se osvezimo dok nas przi sunce od koje pravimo struju? Drvece ne mora da se sadi jer ce biti ladovine ispod panela.

milutin

pre 12 godina

zavirite malo na internet stranicu ove kompanije.
zele da uloze 3 milijarde evra u neki posao a imaju stranicu koja moze da se napravi za 23 evra. svidjaju mi se kako su stedljivi ili ti pak siromasni.
koja glupost !!! srbijo uskoro su izbori !

Maree

pre 12 godina

Opet smo nesto naj? A kad cemo da imamo za hranu, gorivo, mozda cak i da odemo negde na odmor, bilo bi lepo...ma u stvari sta ja pricam...kada cemo imati posao uopste!? Nama su osnovna prava totalno ugrozena i drzimo se na granici prezivljavanja vec predugo. Unisteni smo! Milioni i milioni ljudi!

Asgard

pre 12 godina

kakva je ovo glupost...ko j eova firma, neki fondovi, fantomska organizacija, fantomskog kapitala, ako ga uopste ima, fantomsko postrojenje, fantomske zamisli, sve virtuelno i kobajagi. S kim su oni u Srbiji pregovarali, zasto se ne oglasi neko u Srbiji od nadleznih? Ko je zaposlen u ovom predstavnistvu ove fantomske organizacije u Srbiji? Na njihovom nekom nazovi web situ od samo jedne strane bez linkova samo vidi da postoji 'Representative for Serbia'. Neka se oglase nadlezni u ministratvima energetike i ekologije odmah, ili neka Dacic krene u akciju. Zato je sef policije.

Irony

pre 12 godina

A kakvu korist ima Srbija tj njeni gradjani sem sto ce neko za bagatelu da im da to zemljiste,ali ce pritom neko lepo i da se ogradi,ne treba nam to to je sigurno,bolje sami da pravimo za nas,ako mozemo ako ne mozemo pravicemo sta mozemo,ali sto je nase,nase je, ne trebaju nam njihove milijarde od kojih necemo imati koristi!
(Nebojsa, 23. februar 2012 22:01)

Bravo care, 'napisao' si im. Svaka cast. Na prvi pogled se vidi tvoja 'strucnost'.

bongo

pre 12 godina

Kako pred izbore se nalaze investicije od nekoliko milijardi,a ovako se slikaju pored nekih mini fabrika,ali dzaba avioni,kamioni,narod se opasuljio za razliku od proslog puta.

mc II

pre 12 godina

@Duka!
Potpuno si upravu.
Inace, solarni paneli za krov koji mogu obezbediti dovoljno struje za 4-5 clanu porodicu i stan od 60mkv, sa garancijom od 25 godina mogu se u Srbiji nabaviti za 6.000e+ugradnja, tako da se, sa sadasnjom cenom struje isplate za 5-7 godina!!! Znaci da, od 7 do 25 godine (dok imas garanciju na solarnu bateriju) dobijas struju BESPALTNO 92% vremena u toku godine!!!U Srbiji!!! A sa planiranim poskupljenjem od 40% u 2014. period otplate se znatno skracuje!
Ja sam u fazi razmatranja za kupovinu i ugradnju tako da sam upoznat.

Komentator

pre 12 godina

Da ne ureknem ali meni ovo zvuči isuviše dobro da bi bilo realno. Valda smo odvikli od lepih i po nas povoljnih vesti pa u sve pozitivno odmah sumnjamo.

Poomoozi Bože!!!

Asgard

pre 12 godina

Zato sto tamo nece dozvoliti da se unistava sunceva energija koja je neophodna za zivot.(nn, 24. februar 2012 16:51)

Hajde lepo se koncentrisi i pojasni recenicu i misao. 'Unistenje sunceve energije' hahahahaha.

Vlada

pre 12 godina

@dagi: Pa, jug Italije je vec prepun solarnih panela. Naravno, tu vec postoji i problem lokalne mafije, koja naravno ne sklapa posao sa svakim... Zato im Srbija dodje kao dobro resenje (za dzabe).

Nikola Nis

pre 12 godina

Cisto sumnjam da ce se ovo ostvariti ali ako bude i ako je tacno da nasa drzava nece subvencionisati proizvedenu struju vec ce biti za izvoz, onda je to super i nije mi jasno zasto ima toliko negativnih komentara. Mislim da za ovako nesto sanse nisu vece od 10%, videcemo.

Električar

pre 12 godina

Ajd ovako, to što je firma bez "pedigrea" (nema prethodnih projekata, nije dobro. čak i da su to neki bajni stručnjaci, koji su za potrebe projekta sastavili firmu, valjda bi to napisali na sajtu. Kad već imaju sajt.

Investicija od 2 milijarde evra je investicija kome? Pa, italijanima! Od njih kupuju solarne panele. Kod nas kupuju zemljište i vazduh. Usput, na tom zemljištu se neće moći raditi ništa drugo. Nema uzgajanja biljki ako vi pokupite sunce.

Podsticaji. Pa, dobro, čemu podsticaji da neko koristi naš resurs? Da, sunčevi zraci koji padaju na našu teritoriju jesu naš resurs. Zar već samo to nije dovoljno "podsticajno"?

Cena struje: koliko ja znam, ove firme su potpisale sa EPS-om ugovor da će EPS da otkupi svaki kW koji one hoće da prodaju i to po nekoj ceni koja je ojho viša nego što EPS prodaje. Razlog zašto je ta struja skuplja je prvo, zato što jeste - ti solarni paneli nisu baš jeftini, drugo, zato što ostali načini dobijanja imaju skrivene cene. Ugalj proizvodi CO2, prekoračenje u emitovanju istog se plaća, po Kjoto sporazumu. Hidroelektrana poplavi puno zemlje, pa mora da se nadoknadi vlasnicima.

Tako da ova "investicija" ima dosta zanimljivih i skrivenih strana. Ispitajte vi to malo u B92.

nn

pre 12 godina

Interesatna luksemburska kompanija sa sedistem u Lihtenstajnu
Domain name: securum-equity-partners.com
Registrant:
Securum Holdings Foundation (SECURUMH337)
Landstrasse 11, 9495, Triesen, Liechtenstein

Цоје

pre 12 godina

А чиме ћемо ми то да правимо? Од ваздуха? А да ми прво решимо постојеће проблеме, за остало ћемо лако.

Vlada

pre 12 godina

@nikola1986: Italijani se ugradjuju utoliko sto oni sklapaju solarne panele bilo kog porucenog oblika od kineskih solarnih celija.

Radoznali

pre 12 godina

Zanimljivo, generalni manager tog projekta vrednog 2 milijarde dolara je Ivan Matejek, rodjen 1978.godine:
http://www.securum-equity-partners.com/sep-team-members.php
Znaci da se radi o coveku od poverenja.
Jos zanimljivije je da Google nema nikakvih prethodnih podataka o toj osobi, prvi put se spominje u vezi ovog projekta.
Posto je u pitanju fond iz Luksemburga, pitanje je porekla kapitala.

Prevodilac

pre 12 godina

@Bilo bi dobro da to ispravite radi svojih čitalaca.
(Lektor, 24. februar 2012 09:38)

Zaista! Pored toga, prilog ikad(a) samostalno najčešće koristimo u upitnim rečenicama. Svejedno, njegovo značenje bez dopune pridevom nikada nije '(u bilo kom trenutku) do sada', već samo 'u bilo kom trenutku', kao npr. u poslovici 'bolje ikad nego nikad' ('better late than never')...

Society against nois

pre 12 godina

Ljudski je sumnjati. Još i više kada informaciju dobijate od političara ili struktura bliskih vlasti. Megjutoa, patološka kampanja nesuvisle diskreditacije svega što dolazi od aktuelne vlasti mi je jednako ogavna kao i brljotine pojedinih vladinih tupana. Vrli gnevni aktivsti bivšeg ministra informisanja,čoveka koji je satirao i zatvarao sve medije koji bi se usudili da izraze i najmanju sumnju u lik delo velikog Vođe, a koji sada sa istih tih medija svakodnevno pljuje po aktuelnoj vlasti, i najbolju ideju ( možda to nije ova) proglasiće za promašaj. Uobičajena očekivana i najčešće neargumentovana reakcija ( dovoljno je da to predlažu ONI), umanjuje ozbiljnost i kredibilitet kritičara. I u ovom slučaju je ista situacija. Osim argumenta da site nije aktivan - a jeste - ima vest o Srbiji, smorni dopisi aktivista Vulin - Vučić koalicije, toliko željnih postizborne sinekure, su nemaštovito i besmisleno kritiziranje. Šta ako sve bude šljakalo kako treba? Šta ako na vlast dođe Vulin-Vučič pa on otvori solarnu elektranu? Hođete li promeniti mišljenje ako Toma zabode prvi ašov ( ne za raku! Bože me sačuvaj!) simbolično označavajući početak gradnje? Šta ako Jorgovanka nakon Đurđevdana kaže da je ta investicija spas za srpsku elektroprivredu? Hoćete li onda poslati komentar .... ili ćete dremuckati u udobnoj fotelji referenta za zaštitu od kravljeg ludila i opozicije?

Srle

pre 12 godina

@Petar K

Petre, jedna mala ispravka. Otkupna cena el. energije iz fotonaponskih solarnih elektrana kod nas nije 12 evrocenti, vec cak 23 evrocenta po kWh. Razlika u odnosu na realnu cenu el. energije se dotira drzavnim subvencijama.

srpska posla

pre 12 godina

Zanimljivo, generalni manager tog projekta vrednog 2 milijarde dolara je Ivan Matejek, rodjen 1978.godine:
[link]
Znaci da se radi o coveku od poverenja.
Jos zanimljivije je da Google nema nikakvih prethodnih podataka o toj osobi, prvi put se spominje u vezi ovog projekta.
Posto je u pitanju fond iz Luksemburga, pitanje je porekla kapitala.
(Radoznali, 24. februar 2012 12:49)
...............
hehe svašta.ne smeta ti ministarka pravde 76' godište,plus žena.
a smeta ti privatnik 79',verovatno dokazan u svom poslu.

nn

pre 12 godina

Nije ni cudo da su izabrali banana republiku za ovakvu ekolosku katastrofu, to im nigde na zapadu ne bi proslo. Zasto ne grade u Spaniji, Italiji, Grckoj - koje imaju sunca kolko volis? Zato sto tamo nece dozvoliti da se unistava sunceva energija koja je neophodna za zivot.

Petar K.

pre 12 godina

Majko Isusova - opet nekakva ekstorzija para!!!

Samo da se to ne desi - zar niko ne shvata da je zelena energija SUBVENCIONIRANA te da razliku plaća poreski obveznik. KOliko se sećam trenutno je 1 KWh nastao u sloarnom panelu koji je u Srbiji definisan otkupnom cenom od cca 12 EvroCenti a elektrodistribucija je dužna da otkupi SVU isporučenu energiju.

Još da se radujemo ovome? Bože kako smo naivni i bedni ...

John McClane @ komentatorima

pre 12 godina

bez namere da branim vladu ali takvi kao vi ste pljuvali i FIAT kao predizbornu propagandu DS, pa evo ga sada FIAT krece da radi. da li ste se izvinili za pljuvanje? niste ali sada nastavljate dale. covek je svuda nevin dok se ne dokaze suprotno, osim kod nas, vidim

Mario Ćaknuti

pre 12 godina

Čuj "ponuđen izabrana Srbija zbog spremnosti institucija Vlade Srbije da prihvate.." pa opet se neko od "izabranih" namešta da izvuče pare od naroda i uneredi Srbiju.

Manje štete bi bilo od priznavanja Kosova nego od ovakvih "uspeha" ...

... što firma iz Luksmburga (zamalo k'o devičanska ostrva) ne ode do Grčke, Italije gde ima i više sunca i više logike da se pravi i prodaje energija.

Sunčeva energija je skuplja i od one nastale u vetroelektranama i svugde je subvencionirana! Znači plaćaćemo skuplju struju preko poreza, a naše ED ćemo da kamenujemo što žele da budu likvidni!!!!

E glupi građani i treba da se zatre Srbija kada je neznamo čuvai!

zmitjkoe

pre 12 godina

Odlican posao, a za neverne Tome:

http://www.eelevents.co.uk/industry-intelligence/industry-news/securum-equity-partners-agreement-with-serbian-government.html

nikola1986

pre 12 godina

Ne bih nikoga da branim, ali chinjenice su sledece:
- ova firma postoji, registrovana je nedavno u LUX a iskljuchivo ce se baviti ovim jednim projektom. Kesh postoji, obezbedjen je.
- firma je potpisala ugovor sa Italijanima o isporuci solarnih panela, koji se ustvari dobavljaju od Kineza, a Italijani se ugradjuju u cenu, zashto, e TO ne znam
- nasha drzava NECE IMATI NIKAKVIH TORSHKOVA!!! Zemljishte na kojem ce se park sagraditi je zaparlozeno nekvalitetno zemljishte koje nichemu nije sluzilo do sad, pa bolje da sluzi za ovo
- ne postoji odlaganje otpada od solarnih panela, oni su faktichki vechni. Opada im kapacitet transformacije solarne u elektrichnu energiju, ali taj pad traje decenijama, posebno za nove panele
- chak i da dodje do potrebe za odlaganjem solarnih panela, oni su najobichniji silicijum, staklo i dve zice
- mapa osunchanosti govori da Juzna Srbija NEMA toliko osunchanosti kao Juzna Shpanija, ali da je osunchanost zadovoljavajuca. Ako postoje slichni parkovi u okolini Berlina, zashto ne bi postojali i ovde
- celokupna proizvodnja struje je namenjena IZVOZU, trenutna proizvodnja se istog trenutka IZVOZI, nema opterecenja po porezne obveznike, niko je u Srbiji ne placa kao skuplju struju, to je deo sporazuma o otvorenom trzishtu trgovanja energentima
- bolje da sagrade ovako neshto i da uposle 3.500 ljudi (od kojih ce vecina da pere panele ceo dan i noc) nego da se ne radi nishta
- zashto je u Srbiji a ne u Shpaniji ili Tunisu/Alziru? Nije u Shpaniji jer je zemljishte MNOGO skupo, a na 3.000 ha razlika je ogromna. Nije u Tunisu ili Alziru poshto NEMA KAKO da se transportuje struja do EU, za sada.

Žane Šariba Mrgood

pre 12 godina

Ovo je veoma dobro za Srbiju, ali samo ako nije još jedan predizborni marketinški trik ove vlade koja je do sada najvila nekoliko kapitalnih investicija , a koje se nikada nisu ostvarile.

Verovatno su investitori bežali čim su počeli da se detaljnije informišu o uslovima ulaganja.
Možda ovi iz SEPE i ostanu. Ko zna?

poznavaoc stanja

pre 12 godina

Sva ova salva negativnih komentara ,cim se pomene neki izvor energije koji ne potice od gasa,nafte ili atoma,je rezultat Ruske -Konuzinove propagande,posto to njima ne odgovara jer je njihov plan da preko nove RUSKE vlade u Srbiji totalno zavladaju sektorima kao sto su energetika,Saobracaj,vojska,komunalije posto ti sektori trose njihove energente.Oni imaju u planu da nas zaduze za izgradnju dve atomske centrale za neverovatnih 25 mlr.$

nn

pre 12 godina

Nije ni cudo da su izabrali banana republiku za ovakvu ekolosku katastrofu, to im nigde na zapadu ne bi proslo. Zasto ne grade u Spaniji, Italiji, Grckoj - koje imaju sunca kolko volis? Zato sto tamo nece dozvoliti da se unistava sunceva energija koja je neophodna za zivot.

Десибе

pre 12 godina

Па боље да се на тих 3000 хектара разоре нека њива него та непотребна ствар.
А и не разумем зашто у Србији, тачније Београду када Београд има 2096 сунчаних сати годишње (око 6 у просеку - дневно), када могу то да направе у неким другим земљама, типа Алжир, Либија, итд... Они имају по 4000 сунчаних сати годишње...

Djenka

pre 12 godina

Ne znam ko se ovoga setio ali je cista glupost praviti solarne elektrane u Srbiji a ne u Egiptu ili Tunisu na primer. Mislim da je u pitanju samo jos jedna budalastina od vesti.

Младен

pre 12 godina

"...Alesio Kolusi rekao je da je između velikog broja zemalja kojima je taj projekat bio ponuđen izabrana Srbija zbog spremnosti institucija Vlade Srbije da prihvate projekat..."
Изабрали су Србију, јер ни једна друга земља није хтела да прихвати тако нешто. Ни једној земљи се не исплати, да странцу уступи 3000 хектара за производњу соларне енергије. Тај ресурс је требала искористити нека наша фирма, као нпр. ЕПС. Овако ће сви новци да иду вани, а ми ћемо само имати нешто радних места, којих уопште неће бити толико пуно, јер је енергетски сектор јако продуктиван, управо зато јер не треба пуно радне снаге... Сада требамо да распишемо конкурс за изградњу нуклеарне електране и позовемо стране инвеститоре..Земљиште ће уступити општине. Па кад се јави 500 заинтересованих, ала ће се пунити џепови..

šojić-kapetan lađe

pre 12 godina

A ko ovoj gospodi dade pravo da predaje energetski resurs Srbije, a to sunčeva energija koja dospeva na njenoj površini? I to pazite bez tendera, javne rasprave!

Ko to dade pravo da se proda tolika zemlja na jugu Srbije, bez obrazloženja gde?

Ko to dade pravo da onda nama uvode restrikcije struje i najave poskupljenja za 60% kada mi bacamo energiju, tj. poklanjamo je strancima?

A onda ćemo uvoziti struju kada je nemamo, i to našu struju će nam oni prodavati!!!

Dokle ide ovaj bezobrazluk?

dovla

pre 12 godina

Koja smo mi jadna zemlja. Ljubimo da ne kazem gde, strane investitore koje niko nece, koji proizvode smece poput duvana, celika, guma...I sad ovo cudo, koje ce da pokrije hektare obradive zemlje.

Da ne ulazim u to ko stoj iza ovog sekruma, ili da li uopste postoji.

Lars

pre 12 godina

@Petar K i Mario Ćaknuti,

a kako cemo mi to da placamo vise za energiju dobivenu ovim putem kada u tekstu pise da je struja namenjena izvozu. Znaci mi necemo ni graditi ni eksloatisati solarne panele, vec cemo samo rentirati zemljiste za njihovo instaliranje i naplacivati transport struje kroz sistem EPS-a.
Da, zaista deluje kao atak na poreske obaveznike...

Цоје

pre 12 godina

А чиме ћемо ми то да правимо? Од ваздуха? А да ми прво решимо постојеће проблеме, за остало ћемо лако.

Зоран

pre 12 godina

Ма то је толико паментна ствар да Немци и Амери се нису сетили него увозе нафту са Блиског истока.

Само вам то недостаје, евентуално метро.

Zoki

pre 12 godina

Interesantno je kako ljudi komentarišu a da pri tome nisu ni pročitali vest. Zemljište nije obradivo i pitanje je da li može i da se pretvori u obradivo. Srbija je puna zaparloženih njiva, a sada će joj baš ti hektari koji svakako nisu obradivi nedostajati za poljoprivrednu proizvodnju. Grčka ostrva i jug Italije imaju više sunca, ali je ovde potrebna i odgovarajuća dalekovodna mreža.

Danilo

pre 12 godina

Ljudi, molim vas pogledajte sajt ove kompanije, Securum Equity Partners Europe, ceo ovaj projekat opasno smrdi. Na sajtu nema ni jedan prethodni poduhvat kompanije, ne navodi se vlasnicka struktura, a ceo projekat za Srbiju otkucan na 3 stranice u pdf-u sa fontom 22, kao da ga je kucao ucenik 5 razreda za domaci rad.

Marko

pre 12 godina

А и не разумем зашто у Србији, тачније Београду када Београд има 2096 сунчаних сати годишње (око 6 у просеку - дневно), када могу то да направе у неким другим земљама, типа Алжир, Либија, итд... Они имају по 4000 сунчаних сати годишње...
(Десибе)

Gde li ti i takvi "strucnjaci" poput tebe procitaste da se ovo gradi "u Beogradu" ? Kad vec trosis vreme da komentarises barem procitaj vest kako treba.. a ne gradi se u Alziru i Libiji jer je prenos struje iz Afrike do Evrope previse skup i nemoguc tako da je besmisleno graditi u Libiji ili Alziru jer kupci kojima struja treba da se prodaje se nalaze u Evropi a ne u Africi.

miami

pre 12 godina

Malo da podsetite birace pred izbore,sa novim bajkama.Treba jos da se podseti opet za uljne skriljce,rotiraju toranj u Beogradu,metro,100 miliona tona rude zlata u Timoku,posto biraci brzo zaboravljaju.

cinik

pre 12 godina

Securum Equity Partners Europe ?????

Jel to super kompanija koja je napravila svoj sajt pre 6 MESECI prvi put???

ha ha ha . opet neki nepostojeći projekti za izbore.

m_j

pre 12 godina

Kad vec mi nemamo para, neka bar neko investira u novi izvor enregije. Odavno je vreme da se zabrinemo za opstanak cele planete, a ne samo nas. Ljudi, NAFTE CE USKORO NESTATI, A MI CEMO PLAKATI OD SUNCA!

srpska posla

pre 12 godina

Zanimljivo, generalni manager tog projekta vrednog 2 milijarde dolara je Ivan Matejek, rodjen 1978.godine:
[link]
Znaci da se radi o coveku od poverenja.
Jos zanimljivije je da Google nema nikakvih prethodnih podataka o toj osobi, prvi put se spominje u vezi ovog projekta.
Posto je u pitanju fond iz Luksemburga, pitanje je porekla kapitala.
(Radoznali, 24. februar 2012 12:49)
...............
hehe svašta.ne smeta ti ministarka pravde 76' godište,plus žena.
a smeta ti privatnik 79',verovatno dokazan u svom poslu.

Nebojsa

pre 12 godina

A kakvu korist ima Srbija tj njeni gradjani sem sto ce neko za bagatelu da im da to zemljiste,ali ce pritom neko lepo i da se ogradi,ne treba nam to to je sigurno,bolje sami da pravimo za nas,ako mozemo ako ne mozemo pravicemo sta mozemo,ali sto je nase,nase je, ne trebaju nam njihove milijarde od kojih necemo imati koristi!

pera detlic

pre 12 godina

Da mi imamo vise sunca nego juzna Italija i Grcka, a visokoobrazovani ce da zasrafljuju panele specijalnim sfracigerima za visokoobrazovane.

Dragan

pre 12 godina

Ovo je tako nozbiljna stvar, da sam ja stvarno zaprepasceno. S obzirom da sam ovo cuo pre 3 meseca , a i da se ujedno bavim obnovljivim izvorim energije u Nemackoj veoma dobro znam da je ovo NEMOGUCA MISIJA. Kao prvo , nas Zakon o energetici ne dozvoljava izgradnju tolike solarne elektrane, kao drugo u koji elektroenergetski sistem to moze da se implementira ( na tom mestu sigurno ne moze - provereno)i kao trece ko ce da plati tu energiju .... Najveca elektrana takve vrste je 1500MW u Americi (Kalifornija). A Vlada Srbije je potpisala Sporazum, svasta! Molim novinare da pronadju pravni okvir za ovakav projekat , pa neka pitaju Vladu kako su potpisali nesto sto u Srbiji nije moguce i nije u skladu sa Zakonom.... Pozdrav iz Nemacke

Irony

pre 12 godina

A kakvu korist ima Srbija tj njeni gradjani sem sto ce neko za bagatelu da im da to zemljiste,ali ce pritom neko lepo i da se ogradi,ne treba nam to to je sigurno,bolje sami da pravimo za nas,ako mozemo ako ne mozemo pravicemo sta mozemo,ali sto je nase,nase je, ne trebaju nam njihove milijarde od kojih necemo imati koristi!
(Nebojsa, 23. februar 2012 22:01)

Bravo care, 'napisao' si im. Svaka cast. Na prvi pogled se vidi tvoja 'strucnost'.

Duka

pre 12 godina

Dajte ljudi... razmisljajte malo pozitivnije. Kad pocnem da citam ove komentare imam utisak da citam citulje ili neku crnu hroniku. Zar nije bolje da uloze pare, pa koliko god da kosta, u solarnu energiju ili one vjetrenjace, nego da nam dodje neko i napravi nuklearnu elektranu? Da ovaj vid energije nije "dobar" ne vjerujem da bi Nijemci istim pokrivali 20% svojih potreba. E sada mozda je nekome drago sto imamo Djerdap i druge slicne elektrane, ali meni kao ljubitelju prirode to nikako nije drago. Pricali su nesto i za Taru... ali bi na taj nacin unistili i ono malo netaknute prirode. Dakle ova solarna energije mozda i jeste najskuplja i potrebna su citava polja za solarne panele, ali ja vjerujem da je to mnogo prihvatljivije nego gore pomenute hidro- i nuklearne elktrane. Zasto unistavati prirodu i rizikovati neku havariju, ako postoji i drugi nacin dobijanja enegrije? U Becu masovno kupuju one panele koji prekriju cijeli krov jedne porodicne kuce i to zaista jeste skupo (15.000 evra - lupam), ali se to kroz 10 godina isplati jer tokom citave godine imaju toplu vodu bez bojlera, grijanje zimi, par sijalica i sta ja znam.
Mozda ovo i nije najbolji i najefikasniji nacin, ali sigurno jeste "najprirodniji" i jos ako zaposle one ljude kao sto su rekli... mojoj sreci nece biti kraja. Trebamo cuvati ono malo izvora pitke vode i cistog vazduha jer u skorijoj buducnosti sve to lako moze da nestane, a onda nema povratka.

hmm

pre 12 godina

Može li neko upućen da potvrdi da li je u Srbiji isplativije praviti solarni park nego u Španiji, Grčkoj, Italiji, Turskoj ili još južnije? Mora da ima neki razlog zašto baš prave u Srbiji. Sumnjam da će neko tako lako bacini milijarde ako mu je isplativije da ih uloži na drugom mestu.

mc

pre 12 godina

Kakav smo mi narod, boze!

A zasto da ne dodju kod nas i ne naprave solarni park? Zaposlice se ljudi i primace plate!
Solarna energija je skupa? Struja ce i ovako da poskupi 2015. za nekih 40-60% tako da cemo u svakom slucaju placati skuplje.
Najskuplja? Pa najjeftinija je iz NE? A skoro su bile price oko izgradnje NE u Srbiji ili nasem ucestvovanju u izgradnji NE Belene pa ste svi skocili kao opareni da se ne gradi jer zraci. Pa TENT vise zraci nego NE Kozloduj!!!ALOOOO!!!

Gde odlagati otpad? Pored ovolike nezaposlenosti, bede i jada mi mozemo da biramo poslove?
Otpad cemo odlagati kao sto su naprednije zemlje odlagale otpad pre 40godina jer smo mi na tom tehnoloskom razvoju. Ako imaju koristi od toga, mozda ce nam pokazati neki bolji nacin.
Mi nismo svesni ko smo i sta smo i zato se tako ponasamo.
Hteli bi posao ali da malo radimo.
Hteli bi jeftinu struju ali da bude zelena.
Hteli bi tesku industriju ali da bude ekoloska.
Hteli bi jake firme i poznate brendove ali da nam daju plate kao i u njihovim maticnim zemljama.
Hteli bi da imamo svoje brendove ali da ne ulazemo nista u njihov razvoj!
Malo deluje sizofreno!

milutin

pre 12 godina

zavirite malo na internet stranicu ove kompanije.
zele da uloze 3 milijarde evra u neki posao a imaju stranicu koja moze da se napravi za 23 evra. svidjaju mi se kako su stedljivi ili ti pak siromasni.
koja glupost !!! srbijo uskoro su izbori !

Milos

pre 12 godina

Stvar sa obnovljivim izvorima energije je odavno poznata: Prvo se donese zakon po kome je subvencionisana cena ovako dobijene struje skoro cetiri puta skuplja od trenutne cene. Zatim se uvezu solarni paneli, vetrenjace i slicna oprema koje u celosti proizvode inostrane firme koje i zastupaju ovo lobiranje za `ekolosku energiju`. Na kraju se dobijena struja prodaje po monopolskom polozaju lokalnom stanovnistvu, po gore pomenutoj duploj ceni sve dok se ne povrati prvobitno ulaganje i ne zaradi barem tri puta toliko.
U ovom konretnom slucaju to znaci da ce se, nakon sto se uveze sva oprema i zaposli nekoliko domacih kadrova na odrzavanju centrale, struja iz nje prodavati u Srbiji po 4 puta skupljoj ceni nego sto je to struja dobijena, na primer, iz TE Kolubara, odnosno umesto oko 6,5 din za 1 kilovatcas, cena ce biti oko 20 din. Ovakvu skupu struju placace oni kojima je budu prodavali, a to ce biti gradjani Srbije, jer se ova drzava obavezala da ce koristiti ovakvu struju. To je zakonska obaveza i niko nece moci da odbije placanje. Sav ulozeni kapital (2 milijarde evra), platice gradjani ove Srbije, kao i visestruko veci profit koji ocekuju buduci investitori.
Eto, toliko o voj direktnoj investiciji koja ce uposliti domace kapacitete i domace kadrove. Zasto ne grade solarne elektrane u Grckoj, Makedoniji, Turskoj i drugim zemljama sa mnogo vise suncanih dana u godini od Srbije? Nije Srbija najosuncanija zemlja, vec ima najkorumpiraniju vlast. A koliko je korumpirana, govori naslov ovog clanka: najveci solarni park ikada...

Aleksandar

pre 12 godina

A može li umesto 100 polja od po 10 MW sa ukupno 1000MW, da bude recimo 71 polje od po 5,9MW i ukupne snage 418,9MW, zvuči uverljivije.

Verujte mi, znam kada pričam deci priče za laku noć.

Bukephalos

pre 12 godina

Godisnji promet 40 do 70 miliona!? Mozda prve 5 godine! Ja radim u tom business-u, i znam da posle 20 godina svi solarne panele nemogu struju proizvodit od 100% kao na pocetku, nego jos samo 80%! Ona gubi svaku godinu 1% svog kapaciteta. A kolko ce to kostati, kad trebamo nesta da popravljamo na 1000 MW!?

Nikola Nis

pre 12 godina

Cisto sumnjam da ce se ovo ostvariti ali ako bude i ako je tacno da nasa drzava nece subvencionisati proizvedenu struju vec ce biti za izvoz, onda je to super i nije mi jasno zasto ima toliko negativnih komentara. Mislim da za ovako nesto sanse nisu vece od 10%, videcemo.

Dejan

pre 12 godina

Da,da, praviće ga odmah pored KOSMODROMA u STEPOJEVCU gde će biti zaposleno ododatnih 1000radnika. A u planu je izgradnja autoputa od Stepojevca do Malog Mokrog Luga gde će biti uposleno još 10.000radnika.Ah,da pre četri godine počela je izgradnja još jednog alternativnog izvora struje... VETRENJAČE kod ZRENJANINA... eno okrećuuuu se kao lude,a u planu je još vetrenjača širom Banata gde je uposleno još 10.000radnika. Jao pa to je baš lepo! Mislim da nam treba i NUKLEARKA,bar jedna. Bravo za Vladu Srbije!

Deki

pre 12 godina

"Proizvedena električna energija biće namenjena izvozu i za njenu proizvodnju neće biti korišćena podsticajna sredstva države Srbije"
Dakle necemo da placamo subvencionisanu cenu, bar se nadam.

G

pre 12 godina

Svasta se moze procitati u novima ovih dana pred izbore... Zlato, nafta, sad struja... Sve sam to ucio iz geografije pre 20 godina ili istorije, ne mogu da se setim... Izgleda da su deca ovih politicara im prepricala sta su ucili u skoli taj dan, pa ovi to furaju kao ozbiljnu kampanju :)

TroxX

pre 12 godina

Hahahah. . . Ma ajte molim vas,prestanite da objavljujete ove gluposti,naj veci,naj bolji ma sve naj naj.Zelena energija je jako skupa,odobrena kvota koju drzava treba da otkupljuje je oko 300 Mw,sta mislite zasto odjednom toliko planova za vetro parkove i ostale stvari,jedan kilovat energije koje se proizvede u vetro parkovima drzava mora da otkupljuje po 26 dinara,a prodaje ga po 6 dinara sad je frka u ministarstvu zasto je odobrena tolika kvota pucacemo ogromnu lovu,zasto bi inace pola tajkuna iz Srbije ulagalo pare u razne vrste pogona za proizvodnju obnovljive energije.

Amos

pre 12 godina

Evo ga, Mišković i kompanija se vraća kući sa vrećama svežeg keša. Kako ste samo smešni.. :)

Ajd neka neko proba da na Google (ili drugim pretrazivacima) nadje IJEDNU vest u vezi sa ovom 'investicionom' kompanijom a da se u njoj NE spominje Srbija!
Ima tacno 5 rezultata, od toga je jedan sa njihovog sajta. BTW, sajt su sad malo popravili, prosli put kad su u vestima pricali o ovome nije bio cak ni ovakav (a i sad je bedan).

Inace, po sopstvenim izjavama ova firma, "Securum Equity Partners Europe" je cerka firme "Securum Equity Partners International". A ta majka ima jos jedno dete - "Securum Equity Partners USA".
Ova USA varijanta radi za neki fond iz Kurakao-a, a ova evropskoj varijanti je dosad najveci uspeh sto ima 'kancelariju u Srbiji'!

Pa dobro, da li vi mislite da je narod toliko nepismen? A sto bas mora taj Luksemburg, daj registrujte nesto malo i u Monte Karlu.

Branko

pre 12 godina

Kako je krenula, vlast ce do izbora ipak pokazati da ima sanse za onih Tominih 100 miljardi evra investicija, ako ne i vise. :) Svake nedelje, najava za neki novi investicioni projekat od preko milijardu evra.

Teoreticar na zavere i prodavac slame

pre 12 godina

Kad bi se malo pogledalo poreklo ove "fondacije" videlo bi se da nesto mnogo smrdi. Fondacija na cijem sajtu se pominje samo ova investicija, sajt koji je napravljen u maju prosle godine, neaktivan. Vlasnik tog fonda, i jelte sajta je izvesni Peter Sprengen(sto na nemackom znaci dici u vazduh). Fondacija je osnovana u Lihenstajnu, a njen tkzv. partner ili sta vec Neper Fond je osnovan na Kurakau, drzavi poznatoj po offshore kompanijama, a vlasnik je opet isti covek, gosn Petar Explozivni. Kad se na ovu "investiciju" dodaju zarade od subvencija, ovo je vise nego savrsen nacin za pranje "tesko" stecenih para u Srbiji, al makar su se vratile kod nas... :)

kukuruz

pre 12 godina

Uz najveci solarni park teba da uzmemo kredit od 100 mil e da kupimo u Nemackoj najvecu hi-tech lopatu za ciscenje snega sa solarnih panela. I najvecu kanticu da pravimo Sneska. Ima jos dobrih prediznobrnih ideja ali ni ideje nisu za dzabe.

necu iz fotelje!

pre 12 godina

da li je iko od komentatora pogledao homepage ove "firme"? prezentacija je amaterska. slova su dzinovska - da bi lakse procitali ono sto treba da procitamo.? osim toga izgleda da se ova firma "bavi" samo jednim jedinim projektom >> ovim u srbiji. takodje nigde ne stoji ko je u stvari odgovoran, a ni pri kojim sudom je prijavnjen ovaj "veliki biznis".
SUMNJIVO!!! ;)

Komentator

pre 12 godina

Da ne ureknem ali meni ovo zvuči isuviše dobro da bi bilo realno. Valda smo odvikli od lepih i po nas povoljnih vesti pa u sve pozitivno odmah sumnjamo.

Poomoozi Bože!!!

Radoznali

pre 12 godina

Zanimljivo, generalni manager tog projekta vrednog 2 milijarde dolara je Ivan Matejek, rodjen 1978.godine:
http://www.securum-equity-partners.com/sep-team-members.php
Znaci da se radi o coveku od poverenja.
Jos zanimljivije je da Google nema nikakvih prethodnih podataka o toj osobi, prvi put se spominje u vezi ovog projekta.
Posto je u pitanju fond iz Luksemburga, pitanje je porekla kapitala.

Asgard

pre 12 godina

kakva je ovo glupost...ko j eova firma, neki fondovi, fantomska organizacija, fantomskog kapitala, ako ga uopste ima, fantomsko postrojenje, fantomske zamisli, sve virtuelno i kobajagi. S kim su oni u Srbiji pregovarali, zasto se ne oglasi neko u Srbiji od nadleznih? Ko je zaposlen u ovom predstavnistvu ove fantomske organizacije u Srbiji? Na njihovom nekom nazovi web situ od samo jedne strane bez linkova samo vidi da postoji 'Representative for Serbia'. Neka se oglase nadlezni u ministratvima energetike i ekologije odmah, ili neka Dacic krene u akciju. Zato je sef policije.

mihajlo

pre 12 godina

Mislim da bi drzava trebala vise da obrati paznju na vest koja je izasla na sajtu privredne komore srbije. Covek koji je svojim znanjem izumeo sistem koji akumulira suncevu energiju, sto do sada nije poslo za rukom najvecim svetskim kompanijama, a rec je o coveku iz srca sumadije. Stvarno za pohvalu. Cestitam

zest

pre 12 godina

Samo da pitam, da li ce u tom parku biti i klupa, ljuljaski, klackalica, da deca mogu da se igraju? Mozda i neka cesma da se osvezimo dok nas przi sunce od koje pravimo struju? Drvece ne mora da se sadi jer ce biti ladovine ispod panela.

nokitj

pre 12 godina

Koštače (nas) 1,7 mlrd, a promet godiđšnji 40-70 miliona; ako dobro računam, otplatilo bi (nam) se za 20-40 god. Kad bi sav taj prihod išao nama. Ako ne bude kvarova. I ako tehnologija ne zastari nakon 10 god

dovla

pre 12 godina

Jos jedna fantomska firma, isto kao Fertilizer4you o kome se pisalo pre par dana, samo imaju malo bolje uradjen website. Solarni park u Srbiji im je jedini projekat i jedina vest na sajtu, bas kao i na fertilizer4you.nl. *****

Miroslav

pre 12 godina

Ma dokle nas vise zamlacuju. Ova kompanija ima sajt na kome je za evropu jedino naznacena Srbija. Tako su pricali i za hidroelektrane na Limu koje su trebali da grade "Kanadjani" a i ta kompanija je imala sajt gde se samo pominje Srbija. Isti slucaj i sa fertilizer4you i fabrikom u nisu. Cuvenu rafineriju u Smederevu je trebalo da gradi Komiko koji i nema sajt vec samo upis u privrednom registu Beograd. Elektrane na Ibru i neka "italijanska" kompanija "Secchi Energia" Vetropark u Boljevcu i opet navodni Italijani "Bontkom Green Energy". I opet Google izbaci samo vesti na Srpskom. Od kompanijinog sajta ni traga ni glasa. Koliko su ovi na vlasti prolupali: Izmislju kompanije tzv. investitore kojima nas zamlacuju pred izbore. Doduse sad su se poboljsali za razliku od Komika, Bontkoma ovi novi "investitori" imaju sajtove. Mozda nekoga i preveslaju.

Haralampije

pre 12 godina

Neki dan smo imali silne rudnike zlata, pa onda smo naučili da su oko nas sve sama nalazišta nafte, prije par dana dobili smo i metro, a sad evo i najveći solarni park na svetu. Pa gde ćeš bolje, mi srbi nismo uopšte svesni kako je nama lepo.

mikiMaus

pre 12 godina

Mislim da od ovih naucno-fantasticnih predizbornih kratkih prica bi mogli sastaviti jedan pristojan roman. Bar bi od toga neko imao koristi i ostvario neke prihode. Valjda!
Eh da, obavezno jos jedna stvar za one koji zaista pokusaju gorenavedenu radnju i dodju do trenutka kada guraju svoj novopeceni roman izdavacima: SAMO ALNARI! Najozbiljniji, najodgovorniji! Majke mi ;)

Maree

pre 12 godina

Opet smo nesto naj? A kad cemo da imamo za hranu, gorivo, mozda cak i da odemo negde na odmor, bilo bi lepo...ma u stvari sta ja pricam...kada cemo imati posao uopste!? Nama su osnovna prava totalno ugrozena i drzimo se na granici prezivljavanja vec predugo. Unisteni smo! Milioni i milioni ljudi!

ObiWanKenobi

pre 12 godina

Za Milosa, 23. februar 2012 19:58)

Citat iz clanka: " Proizvedena električna energija biće namenjena izvozu i za njenu proizvodnju neće biti korišćena podsticajna sredstva države Srbije."
Pazljivo procitaj clanak pre nego sto opalis "rafal".

Mitar Kirov

pre 12 godina

A odmah po realizaciji ove investicije, sledi investicija u agrar od 20 milijardi evra, a odmah posle nje još 100 milijardi evra, ma, neznam u avio industraiju, recimo, što da ne....

Električar

pre 12 godina

Ajd ovako, to što je firma bez "pedigrea" (nema prethodnih projekata, nije dobro. čak i da su to neki bajni stručnjaci, koji su za potrebe projekta sastavili firmu, valjda bi to napisali na sajtu. Kad već imaju sajt.

Investicija od 2 milijarde evra je investicija kome? Pa, italijanima! Od njih kupuju solarne panele. Kod nas kupuju zemljište i vazduh. Usput, na tom zemljištu se neće moći raditi ništa drugo. Nema uzgajanja biljki ako vi pokupite sunce.

Podsticaji. Pa, dobro, čemu podsticaji da neko koristi naš resurs? Da, sunčevi zraci koji padaju na našu teritoriju jesu naš resurs. Zar već samo to nije dovoljno "podsticajno"?

Cena struje: koliko ja znam, ove firme su potpisale sa EPS-om ugovor da će EPS da otkupi svaki kW koji one hoće da prodaju i to po nekoj ceni koja je ojho viša nego što EPS prodaje. Razlog zašto je ta struja skuplja je prvo, zato što jeste - ti solarni paneli nisu baš jeftini, drugo, zato što ostali načini dobijanja imaju skrivene cene. Ugalj proizvodi CO2, prekoračenje u emitovanju istog se plaća, po Kjoto sporazumu. Hidroelektrana poplavi puno zemlje, pa mora da se nadoknadi vlasnicima.

Tako da ova "investicija" ima dosta zanimljivih i skrivenih strana. Ispitajte vi to malo u B92.

bongo

pre 12 godina

Kako pred izbore se nalaze investicije od nekoliko milijardi,a ovako se slikaju pored nekih mini fabrika,ali dzaba avioni,kamioni,narod se opasuljio za razliku od proslog puta.

Asgard

pre 12 godina

Zato sto tamo nece dozvoliti da se unistava sunceva energija koja je neophodna za zivot.(nn, 24. februar 2012 16:51)

Hajde lepo se koncentrisi i pojasni recenicu i misao. 'Unistenje sunceve energije' hahahahaha.

stado

pre 12 godina

Tooo, u zemlji sa manje suncanih dana nego u mediteranskim/blisko-istocnim...ali zato subvencije iz budzeta, pranje para prodajom struje inostranim "kupcima", itd. je extra. Jos kad se doda obnovljivo-zelena mafija i manija, opsta sreca i blagostanje je zagarantovano

nenad

pre 12 godina

ulaganja od 2 milijarde za godišnji prihod od 40-70 miliona. bas rentabilno ulaganje. bez ikakvih troškova period povratka uloženog kapitala je 50 godina. biće pred izbore dosta ovakvih investicija.

doktor

pre 12 godina

ova vest je bila pre 4 meseca i 10ak dana! Rotirajuca zgrada ,Svarovski kristali u Subotici itd.. mislim da je bila izmedju zgrade i kristala ,vest..Ima nas koji se secamo?

Society against nois

pre 12 godina

Ljudski je sumnjati. Još i više kada informaciju dobijate od političara ili struktura bliskih vlasti. Megjutoa, patološka kampanja nesuvisle diskreditacije svega što dolazi od aktuelne vlasti mi je jednako ogavna kao i brljotine pojedinih vladinih tupana. Vrli gnevni aktivsti bivšeg ministra informisanja,čoveka koji je satirao i zatvarao sve medije koji bi se usudili da izraze i najmanju sumnju u lik delo velikog Vođe, a koji sada sa istih tih medija svakodnevno pljuje po aktuelnoj vlasti, i najbolju ideju ( možda to nije ova) proglasiće za promašaj. Uobičajena očekivana i najčešće neargumentovana reakcija ( dovoljno je da to predlažu ONI), umanjuje ozbiljnost i kredibilitet kritičara. I u ovom slučaju je ista situacija. Osim argumenta da site nije aktivan - a jeste - ima vest o Srbiji, smorni dopisi aktivista Vulin - Vučić koalicije, toliko željnih postizborne sinekure, su nemaštovito i besmisleno kritiziranje. Šta ako sve bude šljakalo kako treba? Šta ako na vlast dođe Vulin-Vučič pa on otvori solarnu elektranu? Hođete li promeniti mišljenje ako Toma zabode prvi ašov ( ne za raku! Bože me sačuvaj!) simbolično označavajući početak gradnje? Šta ako Jorgovanka nakon Đurđevdana kaže da je ta investicija spas za srpsku elektroprivredu? Hoćete li onda poslati komentar .... ili ćete dremuckati u udobnoj fotelji referenta za zaštitu od kravljeg ludila i opozicije?

Lektor

pre 12 godina

U srpskom jeziku reč ikada traži dopunu u vidu trpnog glagolskog prideva (ikada viđen, ikada napravljen, ikada zamišljen...), ovo u naslovu je engleska sintaksa i nije dopušteno. Vi ste javni medij, obavezni ste da pišete standardnim srpskim jezikom, po mogućnosti što boljim. Ovo je daleko od toga. Bilo bi dobro da to ispravite radi svojih čitalaca.

Stevan

pre 12 godina

Ja ne znam sta cemo mi sa tolikim milijardama. Svaki dan osvane novi naslov o dolasku milijardi, Novakovih, Kineskih, jug Srbije lezi na stogodisnjim zalihama skriljaca, Kolubara na milijardama tona uglja, Crni vrh na suvom zlatu, jos nisu rekli ko lezi na srebru. To je kao da dovedete gladnog coveka pred izlog zatvorene poslasticarnice.

Vlada

pre 12 godina

@dagi: Pa, jug Italije je vec prepun solarnih panela. Naravno, tu vec postoji i problem lokalne mafije, koja naravno ne sklapa posao sa svakim... Zato im Srbija dodje kao dobro resenje (za dzabe).

Prevodilac

pre 12 godina

@Bilo bi dobro da to ispravite radi svojih čitalaca.
(Lektor, 24. februar 2012 09:38)

Zaista! Pored toga, prilog ikad(a) samostalno najčešće koristimo u upitnim rečenicama. Svejedno, njegovo značenje bez dopune pridevom nikada nije '(u bilo kom trenutku) do sada', već samo 'u bilo kom trenutku', kao npr. u poslovici 'bolje ikad nego nikad' ('better late than never')...

Mile iz Lajkovca

pre 12 godina

A uskoro pocinje sa gradnjom brza pruga sa magnetnom sinom na relaciji Beograd-Lajkovac a ubrzo ce se pokriti cela Srbija.Uskoro su i izbori..
PS.Jedino ce Mile biti otecen jer nece moci da ide Lajkovackom prugom.

mc II

pre 12 godina

@Duka!
Potpuno si upravu.
Inace, solarni paneli za krov koji mogu obezbediti dovoljno struje za 4-5 clanu porodicu i stan od 60mkv, sa garancijom od 25 godina mogu se u Srbiji nabaviti za 6.000e+ugradnja, tako da se, sa sadasnjom cenom struje isplate za 5-7 godina!!! Znaci da, od 7 do 25 godine (dok imas garanciju na solarnu bateriju) dobijas struju BESPALTNO 92% vremena u toku godine!!!U Srbiji!!! A sa planiranim poskupljenjem od 40% u 2014. period otplate se znatno skracuje!
Ja sam u fazi razmatranja za kupovinu i ugradnju tako da sam upoznat.

Vladimir

pre 12 godina

hahaha

milijarde, bilioni, mega, giga, dete sa kriptona... mozda jos koja zanimljiva rec bi mogla biti u clanku.
Spanci obustavili subvencionisanje skupe sunceve energije jer im je budzet prazan. Srbi ce zato da trose najjeftnijiu struju u Evropi, a neka tamo drzava Srbija ce da placa mnogo skuplju!?
Mozda ako Srbi ne budu ziveli u Srbiji!

Duško Dugouško

pre 12 godina

to je bre politička predizborna patka... šta vam je kakvi avioni, kakvi kamioni... 6 milijardi.... Nemojte da se palite

Pera Lozac

pre 12 godina

Spomenuta kompanija ima adresu kod firme koja iznajmljuje virtuelne adrese. To ih stavlja u isti kos sa nepriznatim online univerzitetima i prevarantskim firmama koje prodaju "work from home" pakete.

Ako su spremni da uloze tolika sredstva, kako to da nemaju bar jednu svoju kancelariju?

Vlada

pre 12 godina

@nikola1986: Italijani se ugradjuju utoliko sto oni sklapaju solarne panele bilo kog porucenog oblika od kineskih solarnih celija.

Srle

pre 12 godina

@Petar K

Petre, jedna mala ispravka. Otkupna cena el. energije iz fotonaponskih solarnih elektrana kod nas nije 12 evrocenti, vec cak 23 evrocenta po kWh. Razlika u odnosu na realnu cenu el. energije se dotira drzavnim subvencijama.

nn

pre 12 godina

Interesatna luksemburska kompanija sa sedistem u Lihtenstajnu
Domain name: securum-equity-partners.com
Registrant:
Securum Holdings Foundation (SECURUMH337)
Landstrasse 11, 9495, Triesen, Liechtenstein