Sreda, 23.11.2011.

10:17

Americi bi odgovarao slom evra

Izvor: Nebojša Katiæ

Americi bi odgovarao slom evra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

super sa lesnikom

pre 12 godina

Povrsna analiza koja pokrece mnoga znacajna pitanja ali na njih daje odgovore na nivou kafanskih prica. Recimo zasto dolar konstantno depresira. Nema pravog odgovora. Autor kao da ne zna kako funkcionise ekonomija. Postoji nekoliko razloga za depresijaciju valute. Jedan je kako bi se domaca ekonomija ucinila konkurentnijom. U slucaju dolara postoji i drugi razlog. Depresijacijom dolara obaveze SAD prema stranim poveriocima postaju manje dok istovremeno vrednost americkih potrazivanja u inostranstvu koja su iskazana u drugim valutama postaje vrednija i Amerika je na dobitku. Itd itd ali da bi se doslo do ovih zakljucaka treba znati makroekonomiju (i to ne bas na nekom narocito visokom nivou jer ovo su osnove).

Petar Prvi

pre 12 godina

Veoma dobar clanak sa dobrim komentarima koga bi, kako je vec spomenuto, trebalo proslediti vladama evropskih zemalja.

Clanak je izazvao reakcije Trojanskih konja: pravih i onih koji su nesvesno to postali pod uticajem medija.

Najvaznija nije dovoljno istaknuto: NOVAC. Ne sme da vlada i da bude glavni.
Novac je uveden da olaksa razmenu proizvoda. Novac se "otrgao" od svoje sustine, postao je stavka sama za sebe.
Odredjeni slojevi/pojedinci su nagomilali ogromne sume takvog "laznog", nezaradjenog novca i umnozavaju ga tzv. investiranjem,
ili prosto receno zelenasenjem. Te gomile novca su postale monstrum, virus koji se razmnozava na tudj racun. Ovaj mehanizam se mora staviti pod kontrolu.
Novcu treba vratiti sustinu: MORA biti zaradjen.

Uspesna saradnja EU i BRIC bi verovatno skinula USA sa grbace ostaka sveta.

Ovakvim i slicnim temama se bavi John Pilger, preporucujem ga.

Мика

pre 12 godina

Долари се штампају опет да би ,,спасили" Европу... и обезвредили кинеске девизне резерве.

Milan

pre 12 godina

Sve što SAD i čine unazad od sredine šezdesetih godina jeste podrivanje političke stabilnosti i ekonomija u svim delovima sveta a sve pod formom "borbe za ljudska prava ili za odbranu američkih nacionalnih interesa";
U tu svrhu su instrumentalizovane Ujedinjene nacije i kompletan međunarodni fanansijski sistem koji apsolutno kontrolišu SAD; Zato ne treba da bude iznenađenje da oni priželjkuju slom kako evra tako i EU;
Oni jednostavno ne trpe mi političku ni ekonomsku konkurenciju jer su recimo otvaranjem tržišta Kini prosto samleveni! Volstrit je samo paravan za špekulativnu ekonomiju preko koje SAD isisavaju kapital iz celog sveta na parazitski način! Zato je Volstrit krvavo branjen i od domaće javnosti
gde odjednom nema prekomerne upotrebe sile protiv mirnih demonstranata!
U odbrani špekulanata sa Volstrita sve je dozvoljeno pa i neki malo jači ratni sukob koji se već krčka i pitanje je meseca gde će da provali!!

Зоран

pre 12 godina

И шта би ово Мистер Катић када Америка, Швица, Европска банка, Кина,...помогле Европи преко својих банака? Завера ЈОПЕТ? И како ту слику уклапате у само дан раније у емисији "Око" где рекосте да се све уротило против ЕУ, посебно Америка?

Уопште није чудно што два рата почињала у Европи.

Зоран

pre 12 godina

Ауууууу, бале, па ти си загазио дебело у подривање еврозоне. Ево сада гледам "Око" на РТС-у. Подривају Европу, а Европа је ту и тамо одлично организована. Аууууууууу... Превише система у подривање еврозоне. Водитељ Глигорову: Да ли ви мислите да је то СПОНТАНО подривање еврозоне.... Ауууууу...

george wordy

pre 12 godina

Mr. Katic thinks that a whole world, including the United States has had the philosophy "that neighbors cow drop dead"!He heard from The secret sources that it is all of that result of conspiracy theories.

Зоран

pre 12 godina

"И опет почела да штампа под паролом да спасава евро...
(Мика, 1. decembar 2011 01:11) "

Па што није Европа сама изашла из кризе него зове у помоћ Кину, Швајцарску, Канаду, Америку, Британију,...? Осим тога нуђено и Немачкој да штампа, није хтела. Па ако нећеш ти, има ко хоће.

Ево вести:

Koordinisanoj akciji Američkih federalnih rezervi, Evropske centralne banke i centralnih banaka Velike Britanije, Kanade, Japana i Švajcarske pridružila se i Narodna banka Kine, koja je odlučila da, prvi put nakon 2008. godine, snizi stopu obavezne rezerve svojih banaka, čime je dala dodatni podsticaj ulagačima širom sveta.

mare

pre 12 godina

pa sta neka amerika i bude najaca, oni su i najboljq zemlja na celim svetu i treba da su najjaci. Ako ostane tako ja cu svoju decu poslati za ameriku da i oni zive ko ljudi a ne kao mi po ceo dan u busu i jedemo mastan burek

Зоран

pre 12 godina

"Teorija Zavera uspeva da zivi us svetu, zato sto je mnogo lakse prihvatiti da je lose i da zla strana ima "Plan". Istina je mnogo teza da se prihvati, a to je da nema nikog za volanom... Vozi Misko!
(devalvacija, 29. novembar 2011 21:53)"

Овај се огласио кад евро почео да тоне. Није се огласио кад долар почео да тоне на почетку кризе. Вероватно евру не одговара пропаст долара. :)))Приче за децу и "Политику".

MerKozi

pre 12 godina

Odlicna analiza kojoj ni slovce vise nije potrebno. Oponenti ovog analiticara verovatno zive u svom malom paralelnom svetu gde vidici ne dopiru dalje od njihovog nosa.

Пера

pre 12 godina

@(Miki, 29. novembar 2011 11:18)
"Ovom prilikom ću samo da kažem da strategija američke politike i njene dominacije svetom se zasniva ne četiri stuba: apsolutna vojna nadmoć, dominacija na svetskim rezervama nafte, dominacija hranom, pre svega putem GMO proizvoda gde je Monsanto nosioc te dominacije i naravno financijska dominacija putem dolara, upravo na način na koji ovaj tekst govori."

А Фејсбук, Гмејл и Виндоуз?

devalvacija

pre 12 godina

Teorija Zavera uspeva da zivi us svetu, zato sto je mnogo lakse prihvatiti da je lose i da zla strana ima "Plan". Istina je mnogo teza da se prihvati, a to je da nema nikog za volanom... Vozi Misko!

Radojko

pre 12 godina

Slažem se da Americi ne odgovara da dolar prestane da bude rezervna valuta. No, to nije razlog što je Eurozona u krizi. Glavni razlog je nedovoršenost institucionalnog okvira na kome se zasniva eurozona.

dejan

pre 12 godina

taman kad pomislis da su svi u ovoj zemlji istrosili svu pamet pojavi se neko .
bravo covece.
ako se kandidujes na izborima glasam za tebe

Miki

pre 12 godina

Neverovatno je koliko se neki "ponose" svojim neznanjem. Ovo se odnosi na sve one koji se ne slažu sa ovom sjajnom analizom, očigledno veoma stručnog čoveka.Ovom prilikom ću samo da kažem da strategija američke politike i njene dominacije svetom se zasniva ne četiri stuba: apsolutna vojna nadmoć, dominacija na svetskim rezervama nafte, dominacija hranom, pre svega putem GMO proizvoda gde je Monsanto nosioc te dominacije i naravno financijska dominacija putem dolara, upravo na način na koji ovaj tekst govori. Nažalost, svaki puta kada je o Americi reč, postoji veliki broj onih koji jednostavno ne mogu da prihvate da sva najveća zla ovog sveta dolaze upravo iz Amerike. Njima je nažalost, zahvaljujući propagandi i lažnom sjaju, Amerika oličenje dobra i sreće. Uzalud ih podsećati na "Milosrdnog anđela" i na svakodnevna zlodela i nepravde koja ta Amerika čini Srbima, i mnogim drugim narodima širom sveta najčešće pod izgovorom borbe za ljudska prava, uništenja oružja za masovno uništenje i slične budalaštine. Ovi nažalost nikada neće shvatiti da je sve to u funkciji uspostavljanja i očuvanja ova četiri stuba američke dominacije u svetu. Oni čak neće da pogledaju film u kome je nedvosmisleno dokazano da su amerikanci sami srušil Svetski trgovinski centar, film koji su snimili opet amerikanci, ali oni drugi, oni koji predstavljaju dobru stranu Amerike i koji se usuđuju da se suprostave zvaničnoji politici koja je oličenje zla.

devalvacija

pre 12 godina

Losa analiza. Covek komentarise posledice. Na neki nacin Srbija radi isto sto i Amerika. Bankarski lobi upravlja Americkom fiscalnom politikom, a ne strateski geopoliticki interes. Isto u Srbiji Dinarom ne upravlja bezbednosna sluzba nego lobiji taljkuna (izvosznicki protiv uvoznickog). Sve ostalo je prilicno naivno drvljenje kvazi strucnjaka.

Sasha Gracanin

pre 12 godina

Svaka cast, ko god je ovo priredio, stvarno ste izuzetno tacno procenili i opisali situaciju. Najbolji tekst koji sam na b92 u zadnjih par godina citao!!! Bravo!

Сава

pre 12 godina

Мислим да господин Катић по први пут није 100% у праву.

Американцима не одговара евро као друга резервна валута на дуге стазе. Али, тренутно им више не одговара јачина кинеске економије и величина кинеских девизних резерви.

Кинези све више улажу своје девизне резерве у куповину стварних добара - земље, предузећа, технологије. На тај начин купују и политички утицај.

Американци не могу да одговоре контракуповином јер Немачке не штампа евро на исти начин. Да којим случајем Американци наставе да штампају доларе уз тврд став Немачке, вредност долара би почела да опада много брже него до сада.

Да Немачка штампа евро, Американци би преплавили свет доларима и зауставили кинеску ,,офанзиву" и извршили још већи притисак на Кину да повећа вредност јуана.

Због Кине Американци (и Енглези) врше притисак на Немачку.

Ко ће победити? Свима (осим Американцима и делимично Енглезима) одговара још бар једна резервна валута. Питање је колика је цена добијања избора. Та цена постаје сваким даном све већа због све већег притиска Американаца.

Kibo

pre 12 godina

Za sve kometare koji tvrde da Americi nije u interesu slabljenje eura jer to jaca dolar sto opet negativno utice na Americki izvoz:
Sta me briga koliko mi je izvoz ako kuci imam stampariju novca? Sta me briga za izvoz ako mogu moj stampac stampa *A4 papapire* koji kupuju naftu, fabrike u Kine, Evropi, Americi, oranice, shume, dijamante, zlato, zitarice, sirovine, hranu.... ceo svet, pa i predsednike. Ili sto bi reklo Zabranejno pusenje u Ujka Semu: *...ja poceh da se vadim zemlja u razvoju, slaba razmena robe, nase bogatstvo su bratstvo i jedinstvo nase bogatstvo su tekovine NOB-e. (A ujka Sem mu kaze) O, no problem my boy, ujka Sem kupuje sve, o no problem my boy, ujka Sem kupuje ME... Jedino sto me nervira je sto svi pisu Ameri a skoro niko ne govori ko je vlasnik tog biznisa u Americi - Rotsildi.

pero

pre 12 godina

Kako SAD prezivljavaju? Pa, valjda smo i sami videli kako. Rasture neku zemlju, pokradu joj, pardon prisvoje resurse, prilikom unistavanja zemlje drugim zemljama prodaju sredstva za unistavanje, nakon unistavanja zemlje humanitarno pomazu toj zemlji zaduzujuci je kreditima kod svojih banaka.

ekonom-kazandzija

pre 12 godina

IZVANREDAN tekst!
Pitam se samo, da li dve kljucne licnosti, Sarkozi i Merkel, znaju sve ovo? Znaju li celnici drzava, koje zatezu konsolidaciji evrozone, (koji su sustinski marginalci u celoj ovoj borbi dve monete, prvenstveno Grci, Portugalci, Irci, ali i Cesi; svako iz svog razloga), a koji se samo nesrecnim sticajem okolnosti ista pitaju, sta je sve u pitanju, ako evro propadne??
Kada je 1945. godine uspostavljen novi svetski poredak, on je nepromenjen trajao do 1999. godine.
Te, 1990. g, i pobednici i porazeni su podvukli liniju, posle koje, pobednici vise nisu crpeli benefite od pobede, a porazeni kaznu. Tako je tada, porazena, Nemacka ponovo ujedinjena, a pobednik, SSSR se raspao. Dosao je na red i poslednji benefit, jednog od pobednika, da se revidira! SAD je na talasu pobednika u II sv. ratu, svoju monetu dolar, prakticno nametnula za svetsku rezervnu valutu. Prvi koji su uzdrmali taj i takav poredak, bili su ustvari Evropljani, 1999. g, uvodjenjem evra! SAD su dugo tolerisale cvrsce povezivanje EEZ, posebno im se nije dopao Lisabonski sporazum, ali kao okosnica NATO-a, nije mogla otvoreno da minira taj proces stvaranja EU. Usporavanje im je uspelo, jos pre Mastrihtskih sporazuma, raspadom SFR Jugoslavije, a zatim i bombardovanjem SR Jugoslavije i stvaranjem neresivog Kosovskog problema, u srcu Evrope, koja se ujedinjuje. Krajem prve decenije XX veka, kada na Balkanu vise nema izgleda za daljim usporavanje kompletiranja cele Evrope u EU (izuzimajuci novonastale drzave bivseg SSSR i Turske, koja je vecim delom azijska zemlja), SAD su krenule u konacni "obracun"! Nesigurni i uplaseni, jer su i oni (SAD) dosli na red, da budu svedeni na ravnopravnu ravan svetske politicke i ekonomske moci, neshvatajuci realno mesto dolara, (jer su se u medjuvremenu pojavili, pored evra i evropske zajednicke ekonomije, jos nekoliko jakih centara, poput Kine i jena), izazvali su fiktivnu finansijsku ekonomsku krizu, koja je za osnovni cilj imala, unistenje evra i raspad EU. Sama EU je brzopleto reagovala i u toku svog stvaranja, a posebno u ovoj krizi to radi, jer "kukavicje jaje", Veliku Britaniju, nikako nije smela ostaviti na daljoj klackalici (izmedju SAD i EU), ako ne pre, onda sigurno u momentu uvodjenja evra, morala je biti uslovljena! Britanija je morala biti clanica evrozone!!! Taj nedostatak Britanije u evrozoni, posebno se oseca u ovoj krizi evrozone, ne samo jacinom i stabilnoscu svoje ekonomije, gde bi mogla mnogo da pomogne, nego i time, sto Britanija danas moze sebi olako da priusti, stopiranje bilo kakvog novog, velikog dogovora, sporazuma, poput Rimskog, Mastrihtskog, ili Lisabonskog.
Projekat EU i evra, nije neozbiljna i neka probna prica! EU (vec za sada, a bice i vise) ima duplo vise stanovnika od SAD, a 17 drzava evrozone, sa sve grckim i ostalim dugovima, moze da se izvuce, samo ako se zeli, jer su i tako opterecene (ekonomije), jace od SAD. Onih "25%", koliko SAD ucestvuje u svetskoj ekonomije, odavno je realno, nego je manje, a tek kada dolar uskoro bude sveden na pravu vrednost i rasprostranjenost, nedotirana americka indistrija ce pokazati pravu vrednost, konkurentnost i vitalnost.
Cak i da evro ne prezivi, dani posleratnog (II sv. rat), dominantnog i rezervnog dolara u odbrojani, a budjenje Amerikanaca i americkog sna, o svojoj jacini i moci, sledi, svakako uskoro.
Dogadjaji se odvijaju vrtoglavom brzinom, a s obzirom da SAD ne mogu da izovu neki veliki svetski rat (sto bi ih ponovo stavilo u centar sveta), posebno ne u Evropi, za slutiti je da ce proglasiti bakrot, bude li iole naznaka, da je kriza evra prosla!

Саша

pre 12 godina

Евро је лоше замишљен од почетка, и за то највећу одговорност имају тадашње вође ЕУ. Још тада су многи указивали да није пожељно имати монетарну унији између држава са неусклађеним нивоима развоја, указивали на слабости такве уније без пратеће заједничке фискалне политике, говорили о културолошким разликама када је у питању вођење економије... Ти системски недостаци би се појавили кад-тад и без глобалне кризе.

Мислим да се прецењује амерички страх од евра као конкурентне резервне валуте. Са евром, или без њега, глобални утицај ЕУ (и онако не одвећ велик због немогућности да се 27 чланица усагласе око спољне политике) ће слабити наредних деценија, што због очајног наталитета, што због знатно бржег раста азијских економија. Дугорочно, претња хегемонији долара неће доћи из Европе.

Istorijsko NE

pre 12 godina

Moze li neko da objasni kakva je uloga Amerike u dugu Grcke? Ili sada Portugalije? Ja sam mislio da su se Grci zaduzivali bez ikakvog razmisljanja, da su ljudi u penziju odlazili 10 godina ranije, da je grcka drzava trosila i kapom i sakom i sebe dovela do bankrota. Slicno i sa Italijom. Medjutim, ocigledno je da iza toga stoje Amerikanci. Moze li samo neko da mi objasni mehaniku svega toga. Kako su Amerikanci od Grka napravili zemlju pred bankrotom? Amerikanci vec 300 godina potkopavaju Evropu. Evropa je od Kine napravila svetsko cudo a to Americi ne odgovara pa hoce da unisti i Evropu i Kinu. Amerika je isto razbila i SFRJ. Doveli su Milosevica na vlast da bi napravili haos u Evropi i tako obalili ulogu eveopske unije. Svaka cast piscu obog clanka jer je razotkrio ovu zaveru. Nije mi jasno zasto evropske drzave nesto pod hitno ne urade. Mislim da bi ovaj clanak trebalo kopirati iposlati ga svakoj evropskoj ambasadi u Beogradu jer Evropi treba otvoritI oci. Jedna evropska drzava za drugom propada zbog duga koji im je nametnut iz Amerike. Da nije bilo toliko dolara ne bi se Grcka ni zaduzivala. Oni su namerno nastampali dolare i stavili ih u blizini Grcke i onda su se Grci zaduzili. Treba reci NE Americi. Jos ce nas na kraju ubediti da su za nevolje Srbije krivi Srbi kao sto sada pokusavaju da ubede Evropljane da su za nevolje Evrope sami Evropljani krivi a mi znamo da nisu. Vrlo je jednostavno. Da dolar ne postoji Grcka i Italija nikada ne bi bile u dugovima.

Pera Kojot

pre 12 godina

@nepotrebno ali ajde

"Opet kazem ovo moje objasnjenje je bespotrebno jer nece biti prihvaceno ali mislim da treba reci istinu. Americi apsolutno, ali apsolutno ne odgovara krah EUR-a. Apsolutno. Americi ne odgovara jak dolar. U ovom trenutku to bi za ovu ekonomiju bila katastrofa i svako ozbiljan u finansijskoj industriji je toga svestan."

Mislim da biste trebali još jednom da pročitate tekst gospodina Katića. U tekstu lepo stoji:
"Pad dolara (iako dramatičan), nema dramatične posledice po američku ekonomiju. Amerika se zadužuje u dolarima, kupuje robe od kojih se mnoge iskazuju u dolarima i u pravilu, sve što uvozi dolarima i plaća. Za druge zemlje bi pad vrednosti valute bio ogroman problem jer bi povećao dužnički teret za iznos depresijacije i doveo do ogromnog pritiska i na cene. Ameriku ovaj problem mnogo ne pogađa."

Gospodin Katić upravo govori o tome da Ameriku pad dolara uopšte ne pogađa, tj. da se oni i ne bore da ojačaju dolar. Ovde se i ne radi o "jačini" neke valute nego o dominaciji. CHF je jaka valuta, ali nije dominantna na svetskom nivou. Evro je jedina valuta koja je poljuljala svetsku dominaciju dolara. O tome najbolje govori činjenica da je 1999. godine (početak evra) 70.9% deviznih rezervi bilo u dolarima, a samo 17.9% u evrima. Već 2009. godine 62.1% u dolarima, a 27.6% u Evrima. (Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Reserve_currency)

Pozdrav!

Djurdjevic

pre 12 godina

Za one koji su razvili alergiju na teorije zavere pa ne mogu da primete ni kada neka stvarno postoji, samo cu citirati Kisindzera: ``to sto su oni paranoidni ne znaci da im neko ne radi o glavi.''

Dragan

pre 12 godina

Još na prvoj godini faxa, pričalo se o rivalstvu dve valute ''$€'' beše 2006/2007... Godina kada sam upisao ekonomiju!
Ove godine sam diplomirao...
I sada vam otvoreno svima kažem, Amerikanci sabotiraju Evropsku jedinstvenu valutu jer se boje konkurencije! Nametaju svoj dolar zemljama koje su u razvoju, pa čak sada i razvijenim zemljama jer ne žele rezervu... Ako rezerva postoji, oni su faktički postali neko ko ima zamenu! A zamena se može po potrebi koristiti.
- Sećate se hladnog rata EU i US kada su međusobno uvodili sankcije koje su pogodile čeličane dva kontinenta, prehrambenu industriju i automobilske kompanije?
- Amerikanci gube rat u aviotransportu! Aurbus uništava Boing, amerikanci po svaku cenu žele da sabotiraju EU jer ona preti da ih istisne na međunarodnoj sceni!
- Slom Evrope bi Amerikance ponovo postavio na tron, i oni bi faktički imali samo jednog protivnika, a to je Kina!
- Da se razumemo, u ovoj trci ja navijam za EU! Dosta je bilo Američke dominacije širom sveta i njihovih veštačkih kriza!
- Smatram da Evropa treba da objavi rat Americi i da se priča o dve ljubavi preko atlantika završi razvodom!
- Uključite mozak. Ko vam je bliži? EU ili US?
- Stvari u 21 veku su vrlo jasne. Vlada onaj ko ima para!
- Zato amerikanci po svaku cenu žele da Evropu gurnu u glub iz kojeg se neće tako lako izvući!
- A oni po običaju, deliti lekcije Evropskim vladama o demokratiji, ekonomiji... Malo morgen!

Zoki

pre 12 godina

"Tokom prve dve godine postojanja, evro je prema dolaru izgubio skoro 40 odsto vrednosti. " Evro je prilikom uvođenja bio precenjen. Nominalna vrednost je bila oko 2 DM ali su cene roba i usluga naglo skočile širom Evrope. Ono što se prodavalo za 1,95 DM nije se prodavalo za 1 €, nego za 1,5 € - a ponekad i za celih 1, 95 €. Ne mogu se cene na tržištu od trista miliona ljudi podići za 50% a da se to ne odrazi na vrednost novca.
To nisu uradili Amerikanci, nego Evropljani. Evropska kriza nije uvezena u Evropu u sklopu nekog tajnog rata, nego je posledica načina na koji EU funkcioniše. Zemlje poput Grčke i Italije nisu promenile svoje navike kada su prešle na evro, nego su nastavile po starom. Pri tome nisu morale nikome da polažu račune. Da ne govorimo o visokim troškovima evropske birokratije i zajedničkim fondovima iz kojih se uzimalo i šakom i kapom. Nije nikakva tajna da su mnogi projekti rađeni namenski, sa samo jednim ciljem - da se uzmu pare iz fondova. Dodatni problem EU su relativno visoka socijalna davanja. Ne radi se o tome da li je to pravedno ili ne, nego koliko to umanjuje konkurentnost privrede na svetskom tržištu.

Nije nikakva tajna da Americi odgovara pozicija dolara kao svetske valute, ali za to ne treba kriviti samo Amerikance. Ceo svet im pomaže u tome.

"Za početak bi bilo dovoljno … uvesti porez na špekulativne transakcije. "
Porez tog tipa bi samo smanjio poslovanje na evropskim berzama i izazvao dodatnu migraciju kapitala iz Evrope. Transakcije bi se obavljale tamo gde nema poreza.
"SAD imaju i hronični i neodrživi deficit tekućeg bilansa" Tačno, ali Amerikanci imaju dve prednosti. Prva je da u SAD postoji volja stanovništva za jeftinom državom. Druga, da SAD još uvek nema PDV na federalnom nivou. Onog trenutka kada SAD uvede PDV situacija će se promeniti.
"Američke rejting agencije su tu da daju „naučnu“ podlogu opštem skepticizmu." Niko nikome ne brani da formira rejting agenciju. Problem je samo u tome koliko će se toj rejting agenciji verovati na tržištu kapitala. Te iste rejting agencije su smanjile i rejting SAD, na bes Obamine administracije.
Nije nikakva tajna da je ekonomija SAD u dubokoj krizi. Kao i EU, i SAD će morati puno toga da promeni, a to će biti bolno. Međutim, praktični Amerikanci će daleko jednostavnije i brže napraviti nužne promene. U SAD nije bio problem da GM bankrotira i oslobodi se socijalnih davanja i kolektivnih ugovora, kako bi postao profitabilan. U Evropi bi to dovelo do haosa.

Ekonomski Milovan Drecun

pre 12 godina

Evo sad citam da je NOKIA sklonjena sa berze zato sto su im akcije pale za 50%. Sve su to takodje Amerikanci zakuvali jer je NOKIA pocela da propada kada je americki Apple izbacio svoj telefon. Takodje sam negde citao da su Amerikanci pevali Grcima uspavanke od kojih ovi nisu mogli da se probude ujutro i da stignu na vreme na posao. Isto su Amerikanci napravili specijalni web sajt i stavili virus na kompjutere grcke vlade koji su krijuci sa web sajta download-ovali novac i tako automatski zaduzivali Grke. Uzas jedan. Autor ovog clanka ih je totalno provalio. Ne mogu da verujem da ga Merkel vec ne zove za savetnika.

bokius

pre 12 godina

u tom dvoboju izmedju nemacke i amerike ne vidim zasto bismo mi trebali da budemo na strani nemacke? oni nam nikada nisu bili prijatelji, niti ce to ikada postati. sa druge strane, izuzevsi zadnjih 20 god, amerika nam je bila iskreniji prijatelj, i bice ponovo, kada trenutne turbulencije prodju. za razliku od skrtih evropljana, amerikanci ne stede kada treba da se pomogne. ostavimo na stranu price o vojsci i pritiscima, koja zemlja bi se odrekla takvog primata dobrovoljno. dok se ne pojavi nova vojna sila (a ne izgleda da ce uskoro, jer kina nema takve ambicije) amerika ostaje gde jeste.

gorgi

pre 12 godina

nemci su izgubili rat jer su ratovali protiv amerike i rusije. sada su nemci i rusi sa jedne strane pa vi vidite sta ce biti sa dolarom. to je poruka u vezi nekih komentatora ovde koji su promenili evro u dolare. dolari su vazduh, vetar, prasina nista.....to je moje licno iskustvo sa dolarom kojim pada pada i nema kraja padu, a vi vidite sta ce te.

Che

pre 12 godina

Ne samo sto se strah planski raspiruje nego svaka dva sata ide po jedna vest o propasti evra/dolara. Stvara se utisak da to samo sto se nije desilo, ali i pored toga, to nikako da se desi.
Evo samo sto nije, evo samo sto nije.... Cim jedna zemlja izadje iz fokusa, odmah na tapet dolazi druga. Propast dolara, propast evra, propast ovoga, propast onoga, samo sto nije, samo sto nije...
I sve to samo da bi neko procitao najnoviju vest o propasti ovoga/onoga, koju je procitao vec 150 puta, u kojoj nece procitati nista novo...

Ako do propasti ne dodje hoce li neko iz medija ili ovih "eksperata" koji se bave predvidjanjima da uradi isto sto i jedan ruski tajkun, koji je obecao da ce ukoliko se njegovo predvidjanje ne ostvari pojesti pertle na cipelama. On je predvidjao da ce se cene nekretnina oporaviti do odredjenog datuma, ali su se one oporavile sa zakasnjenjem od 6 meseci.
I on stvarno pojeo pertle u jednoj TV emisiji.

Od sada za ozbiljno uzimam samo medije i "eksperte" koji javno obecaju da ce ukoliko se njihove prognoze ne ispune pojesti pertle na cipelama...

sima

pre 12 godina

@ nepotrebno ali ajde - Sve sto mogu da kazem za ovaj clanak je da je ovo ekonomska verzija politickih clanaka iz 90-tih koji su govorili o tome da Vatikan iz tajnih odaja manipulise drzavama i stvara novi svetski poredak, da Nemacka zeli izlaz na Bliski Istok i ostale kojekakve gluposti.

Isto tako, tih godina smo citali, osim Vatikana, da iza svega stoje Bildberg, Trilaterala.... I, sta se desilo. Oni sada isplivase, smenjuju vlade po Evropi i postavljaju svoje ljude za premijere. Pa, sada ti budi pametan

popadija

pre 12 godina

Brza I efikasna razmena roba zahteva vrednu,kvalitetnu I pouzdanu svetsku valutu.Na ekonomistima je da izmisle neki novi nacin placanja koji bi nam svima dao podjednake sanse.
(@economy62, 23. novembar 2011 16:45)

a da predjemo ponovo na zlato il' dijamante, sta mislis? ? dosta je stabilno a nemoze lako ni da se stampa...

Srki

pre 12 godina

Obzirom da sedam decenija stranog vojnog prisustva, posle poraza u Drugom svetskom ratu, skoro 20 miliona (odnosno skoro cetvrtina populacije) imigranata i sa ciljem inicirana kriza 2007., kada naglo slabljenje dolara nije smanjilo industrijsku proizvodnju i izvoz najvece evropske ekonomije, nisu ucinile svoje, tj. Nemacka iz svih nedaca izlazi sve snaznija, preslo se na sledecu fazu, a to je prica o propasti evra, sto je direktno upereno protiv najvece evropske sile. Ipak izgradnja Severnog toka, te drugi poslovni aranzmani, pre svega sa Rusijom, pokazuju da su Nemci (kao predvodnici velike Evrope) svesni svih opasnosti koje ih vrebaju, a ostaje nada da imaju spremne odgovore na sve

Gorky

pre 12 godina

Kljucno je ne dozvoliti finansiranje Grcke stampanjem evra, jer bi devalvacijom evra, doslo do nekontrolisane inflacije u evrozoni.
SAD bi bila delimicno zadovoljna i sa time, iako time ne bi unistila rivalsku valutu evro sto joj je dugorocni cilj, dosla bi u situaciju da bez opasnosti da izgubi status rezervne svetske valute makar malo (20 do 30%) devalvira dolar i time koliko toliko relaksira svoju proizvodnju smanjenjem trgovinskog deficita.

Ljudi treba da znaju da SAD poslednjih godina vodi rat na dva fronta.
Osim pritiska na Evropu da devalvira evro, SAD istovremeno pritiska na sve moguce nacine i Kinu da apresira juan.
Dakle sa jedne strane pritiska EU da devalvira valutu, sa druge strane Kinu da apresira valutu.
O tome se mnogo ne prica kod nas, ali SAD trenutno bije tesku bitku sa Kinom, koja je za njih teza od one koju bije sa Evropom.

Evropa bi mogla da napravi dil sa Kinom i da bukvalno oduva SAD sa svetske scene.
Jedan takav dil bi na neki nacin vratio casovnik unazad i ponovo postavio Evropu u centar.
Onakav kakav je bio krajem 19 i pocetkom 20 veka.
Takav dil ne bi bio zasnovan na ideoloskim osnovama, vec na cistom interesu, onakav kakav je Nikson svojevremeno sklopio sa Kinom protiv SSSR.


Sa druge strane, stampanje evra i inflacija u evrozoni ne bi unistili EU, dozvolili bi SAD da devalvira malo svoju valutu i da njena privreda uzme malo kiseonika.
Medjutim nakon nekoliko godina, doslo bi do ponovnog sukoba, SAD bi tada na Evropu krenula jaca nego danas, a tada Evropa ne bi imala nikakve sanse, ako vec nije u stanju da izadje na kraj sa ovakvom oslabljenom SAD. SAD se nalaze u teskoj finansijskoj krizi, njena vojska je razvucena na sve strane sveta, i upravo sada Evropa bi trebala figurativno da zabode "final nail in the coffin".
Umesto toga "americki grogirani bokser" je uspeo da loptu prebaci u evropsko dvoriste.

Katic je odlicno primetio, ukoliko Evropa zeli da izadje kao pobednik iz ovog "rata", ukoliko ne zele da i dalje budu "americke marionete", mora se blagovremeno izvrsiti emancipaciju ljudi u Evropi, jer mnogi ne kontaju je SAD zakuvala finansijsku krizu u Evropi.

Umesto toga medijske manipulacije su nahuskale npr Nemce na Grke. Grci na to instiktivno reaguju, kao sto bi mi reagovali kada bi nas neko napao da smo mi svi krivi sto smo dozvolili npr Kostunici da pljacka novac preko Kolubare ili npr Dulicu preko njegovih sajtova. Mi jesmo krivi za to na neki nacin, medjutim umesto napada na jednu celu naciju treba kad god je to moguce imenovati konkretne lopove, jer u suprotnom lopovi ce pokusati da se sakriju od odgovornosti iza kompletne nacije.

Moma

pre 12 godina

"Medijsko forsiranje krize u Evropi gura u drugi plan strahovitu krizu američkog javnog duga. Taj dug je preko 30% veći od javnog duga evrozone (mereno odnosom prema BDP-u), pri čemu SAD imaju i hronični i neodrživi deficit tekućeg bilansa."

Odlican tekst Nebojše Katića.
Sukob Nemacke i Francuske sa SAD je poceo jos za vreme krize u Iraku, kada su SAD oko sebe okupile grupu evropskih drzava koje sada pod uticajem SAD unutar ne samo evrozone vec i EU imaju ulogu trojanskih konja, koje ogromnom potrosnjom i neumerenim zaduzivanjem iznutra ruse evrozonu i EU. Evrozona je samo prva na udaru.
Mnogi se zavaravaju kada misle da ce kriza zaobici one koji nisu u evrozoni. Ukoliko bi doslo do rusenja, doslo bi do globalne recesije koja bi trajala citavu deceniju. U Srbiji bi doslo da usporavanja privrednih aktivnosti i do rasta nezaposlenosti koja je vec sada visoka.

"Iz finansijske provalije u kojoj se SAD nalazi, može se izaći samo kontinuiranim depresiranjem dolara. Ako bi evro projekat bio mrtav, Amerika bi mogla značajno i relativno brzo da depresira dolar, bez opasnosti da će time ugroziti njegov status vodeće rezervne valute. I pored toga što bi vrednost dolara padala, niko ne bi akumulirao rezerve u evrima. Kineski juan još nije spreman da uđe na veliku globalnu scenu. I oslabljen, dolar bi nastavio da vlada svetskim monetarnim sistemom."

Upravo tako. SAD ne sme da devalvira dolar da bi smanjila trgovinski deficit, jer time rizikuje da evro preuzme dominaciju. Jedino resenje za njih je da pokusaju da uniste evro, i da nakon njegovog unistenja devalviraju dolar cime bi oporavili svoju privredu, koja je u velikom delu na kolenima zbog ogromnog trgovinskog deficita.

"Ono što Evropa može izgubiti ne staje u knjigovodstveni račun. Njoj preti da bude razbijena, marginalizovana i oduvana sa svetske scene. Raspad evrozone bi posledično doveo do postepenog urušavanja Evropske Unije. Ako bi se to dogodilo, to bi bilo drugo veliko državno samoubistvo u Evropi. (Prvo je bilo samoubistvo SSSR-a, jugoslovensko se ne računa.)"

I sa ovim se slazem, poslednjih meseci Merkelova i Sarkozi se ponasaju poput Gorbacova 80ih. Populisticki se ulizuju javnosti koja najvecim delom uopste ne shvata, da je u pitanju velika igra, i da je u pitanju pokusaj SAD da prljavim sredstvima oduvaju rivala i zadrze dominantnu ulogu na svetskoj sceni.
Umesto populistickog dodvoravanja javnosti trebali bi da odlucno presecu sve spekulacije.

"Multipolarni svet je uvek bolji i prirodniji od unipolarnog – kako u politici, tako i u ekonomiji."

Potpisujem.

Зоран

pre 12 godina

Колико видим Катић је хтео да каже да је евро желео да уништи долар, али је питање да ли ће успети.

pioniri su zakon

pre 12 godina

Ovo je izuzetna slika.
Samo bih dodao da je ovde snaga dolarskog lobija znatno veca, ne samo na strani drzava ( gotovo da ne postoji drzava koja nema dolarske rezerve ), vec i svi investitori koji su decenijama kupovali obveznice, ali i akcije americkih kopmanija ( pad vrednosti dolara je pad vrednosti tih kompanija ).
Otvaranje price evra je medjutim, zaista pitanje multipolarnosti sveta, tj. pitanje u kom delu sveta ce se trgovati sa jenom, evrom, dolarom ili na unutrasnjem trzistu Kine ( koje nije malo ) juanom. Ovo je i kljucna tacka koja odmerava i paritete svih drugih roba, time indirektno produktivnosti pojedinacnih ekonomija.
U svakom slucaju Americi vise nego bilo kome, a u korak je prati Evropa, predstoji duga borba za sopstvenu produktivnost, tj. dalju segmentaciju drustva i odrzavanje razumnog ukupnog sistema vrednosti.
Za sve vrlo prosto pitanje, zasto je cistacica u Kini na ivici gladi, a u SAD ili EU gospodja koja se moze normalno reprodukovati i ocekivati pristojnu penziju u visini odlicne plate u Srbiji ( znacajno vece od proseka )?

gorgi

pre 12 godina

Odličan i koncizan tekst. Svaki dan se planski širi ideja da je evro neodrživ. Dolar i njegova emisina dobit je jedino što održava američku ekonomiju. Kada bi npr Arapi prodavali naftu za evre, dolar bi nestao sa svetske scene kao osnovna valuta. Za komentatora koji se potpisao kao kosovar: raspitajte se o g dinu Katiću. On je svetski stručnjak i godinama pratim njegove analize u novinama i na radiju. Nikad nije pogrešio. NAročito je bio precizan u opisima uzroka ekonomske krize u Srbiji.

nepotrebno ali ajde

pre 12 godina

Vrlo je tesko dati razumno objasnjenje ljudima koji posmatraju stvari sa ideoloske tacke gledista. Na zalost, u Srbiji je situacija takva da se sve sto se u svetu desi lepi Americi kao njeno delo, delo nekih zakulisanih ljudi u Americi koji uz viski i cigarete donose odluke koje pomeraju ekonomije. Uvek razmisljam kad zelim da napisem neki odgovor da li da to uradim jer je uzalud ali eto, opet... Ja zivim i radim u Americi, nekoliko decinja. Radim u investment bankingu. Mogu reci da poznajem dobro situaciju i oko dolara i oko svega sto se trenutno desava jer na tome se baziraju svakodnevne odluke. Sve sto mogu da kazem za ovaj clanak je da je ovo ekonomska verzija politickih clanaka iz 90-tih koji su govorili o tome da Vatikan iz tajnih odaja manipulise drzavama i stvara novi svetski poredak, da Nemacka zeli izlaz na Bliski Istok i ostale kojekakve gluposti.

Opet kazem ovo moje objasnjenje je bespotrebno jer nece biti prihvaceno ali mislim da treba reci istinu. Americi apsolutno, ali apsolutno ne odgovara krah EUR-a. Apsolutno. Americi ne odgovara jak dolar. U ovom trenutku to bi za ovu ekonomiju bila katastrofa i svako ozbiljan u finansijskoj industriji je toga svestan. Fed je citave 2010. uporno pokusavao da obali dolar. Pogledajte samo kolika je zarada na short term Treausires i na mid-term Treasuries. Skoro nikakva.

Jak dolar je velikim delom odgovoran za deficit. Nestajanje EUR-a bi jos vise osnazilo dolar i samim tim pojacalo deficit. Uvoz bi postao daleko jeftiniji, izvoz daleko skuplji i Amerika bi bila zatrpana inostranim proizvodima sto bi automatski kreiralo pritisak na ekonomiju. Nestankom EUR-a i smanjenjem potrosnje u Evropi americki izvoz tamo bi se smanjio i sigurno bi doslo do velikog otpustanja u USA a firme bi morale da potraze nova trzista i takmice se sa Kinezima i Japancima za trzista vane Evrope koja oni vec drze. S obzirom da bi zbog kraha EUR-a u Evropi veliki broj radnika izgubio posao, ovi radnici bi bili znatno jeftiniji od americkih radnika a veoma dobro obrazovani. Ovo ne bi bili jeftini kineski radnici u fabrikama, ovo bi bili skolovani radnici u servisnim industrijama sto bi izvrsilo dodatni pritisak na poslove u Americi i veliki broj firmi bi poceo da otpusta u Americi a zasposljava u Evropi. Ovo nisu firme koje premestaju svoje fabrike niskoplacenih radnika u Kinu, ovo bi bile citave servisne industrije na kojima trenutna americka ekonomija pociva. Americka ekonomija je na ivici recesije i jak dolar i naglo povecanje deficita bi ekonomiju gurnulo pravo u recesiju. Pricati da Americi sada odgovara jak dolar je apsolutno nerazumno. Jak dolar je nesto cega se svakodnevno plasimo. Ako bi EUR krahirao doslo bi do dizanja investicija iz Evrope i pumpanja para u Ameriku i dok bi cena goriva u Americi pala, mnogi ne bi mogli da uzivaju u tome jer bi izgubili posao.

Naginjati ka tome da je Amerika nekako stvorila ovu krizu je notorno nepoznavanje cinjenica o tome kako je kriza pocela, notorno nepoznavanje cinjenica o tome kako se Grcka zaduzivala tokom godina i zasta je trosila novac i kolika im je bila javna potrosnja, ali o tome ne vredi pricati... Sve je to zakuvano uz viski i cigarete...

Nece biti dugo potrebno da vidimo clanak koji kaze da iza svega ovoga u stvari stoji Vatikan...

baca

pre 12 godina

Amerika ratuje protiv evra i snažne ujedinjene Evrope odavno. Amerika je namerno rasplamsala rat u Jugoslaviji kako bi stvorila dugotrajnu nestabilnost u Evropi, na granicama EU. Oni su Kosovo okupirali da bi tu kriznu zonu u Evropi još više pojačali. Njima je potrebna NATO Evropa u kojoj američke snage imaju odlučujuću ulogu vođe, a ne žele da imaju Evropu kao konkurenta na svetskom tržištu i u svetskoj politici.

Deki

pre 12 godina

Analiza je sasvim dobra medjutim tu postoje jos najmanje dva aspekta koji onemogucavaju da se euro tek tako unisti.
Kao prvo izvozno orijentisanim ekonimijama EU (pre svega Nemackoj) ne odgovara posebno jak euro, "slabljenje poverenja u euro" znaci njegov pad u odnosu na druge valute i pojeftinjenje evropskih proizvoda na stranim trzistima sto jaca izvoz EU.
Dolar vise nije eksluzivna svetska valuta za trgovinsku razmenu, dosta zemalja koristi euro, takodje mnoge trece zemlje imaju znacajan deo deviznih rezervi u eurima (npr. Srbija, Rusija..)

sunshine

pre 12 godina

Ovaj clanak i analiza je katastrofa! Neznanje i nagadjanje!

Kao prvo, americke investicione kuce imaju znacaj deo Evropskih obveznica, pa bi propadanjem evra, one bankrotirale.

Drugo, biti najtrazenija valuta rezervna valuta (po zakonu ponude i traznje) bi digla cenu doloara, sto je veoma lose za americki izvoz!

i jos tako par znacanjih stavki koje je autor "omasio"!

@economy62

pre 12 godina

Problem je isti u ekonomijama EU i US, Proizvodnja i prodaja roba vise ne moze da pokrije visoki standard zivljenja na koji su te zemlje naucile.Na zalost stvaranjem aziskih ekonomija,prvenstveno Kine obesmisljene su bilo kakve,bukvalno bilo kakve isplative konkurentne proizvodnje u doticnim zemljama.Vlasnici zapadnog kapitala i sredstava,zbog neverovatno jeftine radne snage u Aziji su isti preselili u Aziju jacajuci time dodatno, ionako cenovno superiornu azijsku proizvodnju, naustrb svoje sopstvene.Konkurentnost proizvodnje koja se u EU i US vestacki odrzavala ogromnim budzetskim dotacijama i nerealnim kreditima raznim granama privrede i oruzanim snagama tj. besomucnim stampanjem dolara bez ikakvog realnog pokrica i samo u svrhu odrzavanja nerealno visokog zivotnog standarda a narocito za odrzavanje liderske pozicije u vecini najbitnijih oblasti zivljenja.Ali to vise nije moglo da prodje neopazeno i bez, barem pokusaja da se tome stane na kraj..Svet je odjednom dobio odstupnicu u Evropskoj Uniji I njenoj novoj valuti Euru, valuti koja spasava svet od ispostavljanja americkog racuna za lagodan i bezbrizan zivot svakog Amerikanca celom svetu!, Racun za americku vojsku,ratove,NASA,NATO,sva istrazivanja,Holivud. Dotiranje I stvaranje od nekonkurentne naizgled konkurentnu proizvodnju, Racun za americki san,i bukvalno sve sfere zivljenja placao je ceo svet, ukljucujuci i nas.Nastampaj dolare,kupi jeftino sirovine i proizvode i ispostavi racun svim nacijama koje koriste tvoju,na casnu rec nastampanu valutu! Usput doskora i jedinu svetski priznatu.Finansiraj ratove,osvoji teritorije i zone uticaja ili stvori problematicne zone.U nasem slucaju to je rasturanje Jugoslavije, Kosovo, Bosna. Najnovija je,Grcka kriza. To je recept visokog standarda najrazvijenije nacije sveta.Sve to uzrokuje ovu sadasnju evropsku i svetsku krizu sto je I pokusaj sveta da se otrgne dolarskog zagrljaja.Amerike koja se bezkompromisno bori za ocuvanje svojih privilegija.Amerika je se svojim velikim saveznikom Velikom Britaniom sa svojstvom trojanskog konja Evropske unije koja u Evropi predvodi destabilizaciju evropske valute I same Evropske unije, kroz negativnu medijsku kampanju I katastroficka predvidjanja.Sve to se odrazava na berzanska kretanja I vrednost gubitaka proizvedenih time,kao I zaustavljanja pozitivnih kretanja evropske privrede mere se milijardama eura.U isto vreme Velika Britanija je samo tek deklarativno Evropa! Bez Eura i bez Shengena ali sa zeljom da joj se glas daleko cuje I da njeni predstavnici odlucuju o vaznim pitanjima..Oni plasiraju i zapocinju medijske kampanje o krahu Eura i Evrope.Prvi su koji javno razmisljaju o izlasku Britanije iz zajednice i indirektno sugerisu takvu ideju drugima .Pravi trojanski konj. Jugoslavija Srbija,Kosovo i Bosna su vecni neresivi problem koji je Britanija za racun Amerike nametnula naivnom ostatku Evrope u svrhu nemogucnosti konsolidovanja celovite i homogene teritorije EU. Implementiranje tj.stvaranje novih pored vec postojecih muslimanskih drzava(Bosna i Kosovo) najvise je doprinelo da se Evropa stalno bavi necim drugim.Jugoslovenska ekonomija da nije urusena i bukvalno srusena mogla je da igra znacajnu ulogu u stvaranju i doprinosu EU.Ovako posle svega ovde, EU se bavi izbeglicama, ratnim zlocinima ,haskim sudom.A a mi? Pa mi se bavimo bezuspesnim pokusajima prezivljavanja i pokretanjem nase nepostojeca ekonomije.Ovo u Evropi je znaci borba za za unistenje Eura,!? Jedine alternativne valute dolaru! U isto vreme traje vec uveliko izgubljeni rat proizvodnji i privreda Aziskih ekonomija predvodjenih Kinom i zapadnog sveta.Da nonsens bude jos veci i vrzino kolo jos zapetljanije Aziji je za uspon potrebno bogato i platezno sposobno zapadno trziste koje je za njih najveci izvor prihoda ali i izvor ideja I tehnologija .U najnovije vreme Azija kroz otkup dugova i obveznica, kroz ulaganja, I kreditiranja postaju, na ovaj nacin, aktivni ucesnik kreiranja ekonomske politike i Amerike i Evrope. Gde je kraj svemu ovome?Kraj je u stvaranju novog ekonomskog poretka sa kompletno izmenjenim pravilima i igracima.Za mnoge na zapadu to nezamislivo! Krenuti iz pocetka,jos kao autsajder,je neprihvatljivo! Bez borbe,mislim prave borbe niko nece prepustiti primat prvih razvijenih ekonomija sveta.Mi smo tu samo moguca kolateralna steta na koju se niko nece obazirati, koja je naucila na minimum i koja zbog toga mozda ima sansu da prezivi.Evropa u sadasnjim granicama? Sumnjam.Ali sta dalje?Pa nekadasnji suzivot Marke I Dolara doneo je zvezdane trenutke I Evropi I Americi.Postojanje jos par jakih evropskih valuta kod vrednih evropskih nacija, kao sto su Funta ,Franak nikada nisu ugrozavale dolar jer nisu ni imale globalne konkurentske pretenzije .Vracanje na provereno staro stanje?Mozda! Ali samo za kratak period.Jer tu su jos I Rusija i Kina,rastuce ekonomije Indije,Brazila.Tu su I mnogi drugi koji u ovom novom tehnoloski naprednom svetu traze svoj deo kolaca.Euro, evropska valuta kao pandan Dolaru je bila odlicna ideja ali kako izgleda zadire previse duboko u sferu zivotnih intresa najrazvijenije nacije sveta.Da li ce mu Amerika dozvoliti zivot Brza I efikasna razmena roba zahteva vrednu,kvalitetnu I pouzdanu svetsku valutu.Na ekonomistima je da izmisle neki novi nacin placanja koji bi nam svima dao podjednake sanse. Vracanje na,za Ameriku staro dobro stanje, je ponovna podela na bogate I siromasne gde ovi drugi nikada ne bi mogli da preskoce ovu stepenicu koja ih deli.Da li ce to dozvoliti ostatak Evrope,Rusija,Indija Kina,Brazil i mnogi drugi? Sumnjam:ali ko zna!?

MadamMim

pre 12 godina

Ne propuštam Katićeve textove, piše inteligentno, sveobuhvatno, a razumljivo za nas laike. Dosta sam naučila o ekonomiji čitajući njegove tekstove, još od onih u Politici.
Verujem da bi bio odličan profesor, šteta što ne predaje na Ekonomskom.

Djordje

pre 12 godina

Borba oko valuta je samo deo globalne borbe divova!
Zasto zaboravljate da pad Berlinskog zida u stvari nije ekvivalent pada komunizma (jer je komunizam i onako bio propao i bez zida . Pad Berlinskog zida i ujedinjenje dve Nemacke je U STVARI PRESTANAK KAZNJAVANJA NEMACKE ZA IZAZIVANJE DVA SVETSKA RATA SA OKO 75 MILIONA ZRTAVA!
Samo sa evrom, NEMACKA POSTAJE I OSTAJE SILA, bez evra NEMACKA NEMA DOBAR "NENASILNI" MEHANIZAM VLADANJA EVROPOM!
Dakle, borba za jak dolar i slab evro je BORBA ZA SPRECAVANJE PONOVNE DOMINACIJE NEMACKE U NOVOM SVETSKOM PORETKU!

apple@74

pre 12 godina

Dosta dobra analiza. However, nisu Ameri potrosili grcku lovu i zaduzili drzavu za narednih 20 godina, nisu Ameri krivi sto je nezaposlenost u Spaniji preko 20%, nisu Ameri krivi sto Belgija ne moze da sastavi vladu godinu i po, nisu Ameri krivi sto Italija ima probleme sa vracanjem duga, Sve drzave Evrope vecinu svoga duga imaju u Evropskim bankama. Mislim nisu Ameri krivi sto je Dinamo sinoc zijanio.

Citizen

pre 12 godina

znam par ljudi koji su svoju ustedjevinu prebacili u dolar, ne zato sto zele da zarade na jacanju dolara(jer to nije izvesno) vec ne zele da izgube na propasti eura(koja takodje nije izvesna, ali je daleko izvesnija od propasti dolara). to je ono o cemu autor pise-medijska hajka na euro ojacava USD i posredno USA. tacno je da je USA privreda u vecem problemu od EU privrede, ali je sigurnost dolara mnogo veca-ameri imaju svoju vojsku ili u svakoj drzavi sveta ili na pola sata leta od svake drzave sveta i u mogucnosti su da diktiraju. ako zelite dobro americi, sirite euroskepticizam.

Sokrat

pre 12 godina

Treba samo zapaziti kakao se strah vrlo planski raspiruje. Cim jedna zemlja izadje iz fokusa, odmah na tapet dolazi druga i to u pravilnim vremenskim intervalima.

Bg_68

pre 12 godina

Odlican tekst. Jasno, koncizno i nadasve razumljivo i nama laicima koji informativno pratimo kretanja u ekonomiji.
A sto se tice "ezotericnih" centara moci, oni se vise i ne kriju, namere su im ociledne, samo se postavlja pitanje ko moze i dali iko moze da im se suprotstavi.

smoren

pre 12 godina

"Na drugoj strani, za uništenje evra kao rezervne valute, dovoljno je samo podsticati strah svakodnevnim novinskim napisima ili TV prilozima."

Ovo je kljucna recenica, meni je, vala, dosta svakodnevnog bombardovanja losim vestima koje donose samo neizvesnost i strah. Imam neodoljiv osecaj da neko pokusava da me trenira, da mi ispere mozak i da mi na kraju bude sve jedno i da mi jedini cilj bude da imam koru hleba.

Ljudi, mislite svojom glavom, nekada se znalo ko su zelenasi i znalo se koji su uslovi "poslovanja" sa njima, sada nas bankarski krvoloci svakodnevno ubedjuju da su nasi spasioci.

pera

pre 12 godina

Odlican analiza Katica.

Sada imamo sliku teznji krize u EU. Dugo vreme sam se pitao koji su motivi podsticanja krize u EU.
Ovih dana vidimo kako se Nemacka snazno odupire uvodjenju EU obveznica i povecanje uloge ECB u otkupu drzavnih dugova, sve sa ciljem da se projekat stampanja evra ne dogodi.
Ako bi ECB stampala evre poverenje u evro bi palo i dolar bi "pobedio". Verovatno da bi USA bila zadovoljna i sa tim rezultatom pritiska na evro, ako i ne uspe da evro u potpunosti razbije.

Doklen god Nemacka bude izdrzala pritisak u nastojanju da se evro stampa, sa evrom nece biti promblema. U tom slucaju svi vlasnici evra mogu mirno spavati.

kosovac

pre 12 godina

Ovakvu glupost odavno nisam procitao. Interesuje me koji je "strucnjak" ovo napisao. Cene nafte i trgovina njome izrazena u dolarima nema nikakve veze sa cenom samog dolara. Vrednost dolara ima direktnu vezu sa ekonomskim prilikama u SAD i politikom centralne americke banke i americke politike u svim aspektima. Ukratko toliko.

smoren

pre 12 godina

"Na drugoj strani, za uništenje evra kao rezervne valute, dovoljno je samo podsticati strah svakodnevnim novinskim napisima ili TV prilozima."

Ovo je kljucna recenica, meni je, vala, dosta svakodnevnog bombardovanja losim vestima koje donose samo neizvesnost i strah. Imam neodoljiv osecaj da neko pokusava da me trenira, da mi ispere mozak i da mi na kraju bude sve jedno i da mi jedini cilj bude da imam koru hleba.

Ljudi, mislite svojom glavom, nekada se znalo ko su zelenasi i znalo se koji su uslovi "poslovanja" sa njima, sada nas bankarski krvoloci svakodnevno ubedjuju da su nasi spasioci.

Bg_68

pre 12 godina

Odlican tekst. Jasno, koncizno i nadasve razumljivo i nama laicima koji informativno pratimo kretanja u ekonomiji.
A sto se tice "ezotericnih" centara moci, oni se vise i ne kriju, namere su im ociledne, samo se postavlja pitanje ko moze i dali iko moze da im se suprotstavi.

Sokrat

pre 12 godina

Treba samo zapaziti kakao se strah vrlo planski raspiruje. Cim jedna zemlja izadje iz fokusa, odmah na tapet dolazi druga i to u pravilnim vremenskim intervalima.

Gorky

pre 12 godina

Kljucno je ne dozvoliti finansiranje Grcke stampanjem evra, jer bi devalvacijom evra, doslo do nekontrolisane inflacije u evrozoni.
SAD bi bila delimicno zadovoljna i sa time, iako time ne bi unistila rivalsku valutu evro sto joj je dugorocni cilj, dosla bi u situaciju da bez opasnosti da izgubi status rezervne svetske valute makar malo (20 do 30%) devalvira dolar i time koliko toliko relaksira svoju proizvodnju smanjenjem trgovinskog deficita.

Ljudi treba da znaju da SAD poslednjih godina vodi rat na dva fronta.
Osim pritiska na Evropu da devalvira evro, SAD istovremeno pritiska na sve moguce nacine i Kinu da apresira juan.
Dakle sa jedne strane pritiska EU da devalvira valutu, sa druge strane Kinu da apresira valutu.
O tome se mnogo ne prica kod nas, ali SAD trenutno bije tesku bitku sa Kinom, koja je za njih teza od one koju bije sa Evropom.

Evropa bi mogla da napravi dil sa Kinom i da bukvalno oduva SAD sa svetske scene.
Jedan takav dil bi na neki nacin vratio casovnik unazad i ponovo postavio Evropu u centar.
Onakav kakav je bio krajem 19 i pocetkom 20 veka.
Takav dil ne bi bio zasnovan na ideoloskim osnovama, vec na cistom interesu, onakav kakav je Nikson svojevremeno sklopio sa Kinom protiv SSSR.


Sa druge strane, stampanje evra i inflacija u evrozoni ne bi unistili EU, dozvolili bi SAD da devalvira malo svoju valutu i da njena privreda uzme malo kiseonika.
Medjutim nakon nekoliko godina, doslo bi do ponovnog sukoba, SAD bi tada na Evropu krenula jaca nego danas, a tada Evropa ne bi imala nikakve sanse, ako vec nije u stanju da izadje na kraj sa ovakvom oslabljenom SAD. SAD se nalaze u teskoj finansijskoj krizi, njena vojska je razvucena na sve strane sveta, i upravo sada Evropa bi trebala figurativno da zabode "final nail in the coffin".
Umesto toga "americki grogirani bokser" je uspeo da loptu prebaci u evropsko dvoriste.

Katic je odlicno primetio, ukoliko Evropa zeli da izadje kao pobednik iz ovog "rata", ukoliko ne zele da i dalje budu "americke marionete", mora se blagovremeno izvrsiti emancipaciju ljudi u Evropi, jer mnogi ne kontaju je SAD zakuvala finansijsku krizu u Evropi.

Umesto toga medijske manipulacije su nahuskale npr Nemce na Grke. Grci na to instiktivno reaguju, kao sto bi mi reagovali kada bi nas neko napao da smo mi svi krivi sto smo dozvolili npr Kostunici da pljacka novac preko Kolubare ili npr Dulicu preko njegovih sajtova. Mi jesmo krivi za to na neki nacin, medjutim umesto napada na jednu celu naciju treba kad god je to moguce imenovati konkretne lopove, jer u suprotnom lopovi ce pokusati da se sakriju od odgovornosti iza kompletne nacije.

pera

pre 12 godina

Odlican analiza Katica.

Sada imamo sliku teznji krize u EU. Dugo vreme sam se pitao koji su motivi podsticanja krize u EU.
Ovih dana vidimo kako se Nemacka snazno odupire uvodjenju EU obveznica i povecanje uloge ECB u otkupu drzavnih dugova, sve sa ciljem da se projekat stampanja evra ne dogodi.
Ako bi ECB stampala evre poverenje u evro bi palo i dolar bi "pobedio". Verovatno da bi USA bila zadovoljna i sa tim rezultatom pritiska na evro, ako i ne uspe da evro u potpunosti razbije.

Doklen god Nemacka bude izdrzala pritisak u nastojanju da se evro stampa, sa evrom nece biti promblema. U tom slucaju svi vlasnici evra mogu mirno spavati.

Moma

pre 12 godina

"Medijsko forsiranje krize u Evropi gura u drugi plan strahovitu krizu američkog javnog duga. Taj dug je preko 30% veći od javnog duga evrozone (mereno odnosom prema BDP-u), pri čemu SAD imaju i hronični i neodrživi deficit tekućeg bilansa."

Odlican tekst Nebojše Katića.
Sukob Nemacke i Francuske sa SAD je poceo jos za vreme krize u Iraku, kada su SAD oko sebe okupile grupu evropskih drzava koje sada pod uticajem SAD unutar ne samo evrozone vec i EU imaju ulogu trojanskih konja, koje ogromnom potrosnjom i neumerenim zaduzivanjem iznutra ruse evrozonu i EU. Evrozona je samo prva na udaru.
Mnogi se zavaravaju kada misle da ce kriza zaobici one koji nisu u evrozoni. Ukoliko bi doslo do rusenja, doslo bi do globalne recesije koja bi trajala citavu deceniju. U Srbiji bi doslo da usporavanja privrednih aktivnosti i do rasta nezaposlenosti koja je vec sada visoka.

"Iz finansijske provalije u kojoj se SAD nalazi, može se izaći samo kontinuiranim depresiranjem dolara. Ako bi evro projekat bio mrtav, Amerika bi mogla značajno i relativno brzo da depresira dolar, bez opasnosti da će time ugroziti njegov status vodeće rezervne valute. I pored toga što bi vrednost dolara padala, niko ne bi akumulirao rezerve u evrima. Kineski juan još nije spreman da uđe na veliku globalnu scenu. I oslabljen, dolar bi nastavio da vlada svetskim monetarnim sistemom."

Upravo tako. SAD ne sme da devalvira dolar da bi smanjila trgovinski deficit, jer time rizikuje da evro preuzme dominaciju. Jedino resenje za njih je da pokusaju da uniste evro, i da nakon njegovog unistenja devalviraju dolar cime bi oporavili svoju privredu, koja je u velikom delu na kolenima zbog ogromnog trgovinskog deficita.

"Ono što Evropa može izgubiti ne staje u knjigovodstveni račun. Njoj preti da bude razbijena, marginalizovana i oduvana sa svetske scene. Raspad evrozone bi posledično doveo do postepenog urušavanja Evropske Unije. Ako bi se to dogodilo, to bi bilo drugo veliko državno samoubistvo u Evropi. (Prvo je bilo samoubistvo SSSR-a, jugoslovensko se ne računa.)"

I sa ovim se slazem, poslednjih meseci Merkelova i Sarkozi se ponasaju poput Gorbacova 80ih. Populisticki se ulizuju javnosti koja najvecim delom uopste ne shvata, da je u pitanju velika igra, i da je u pitanju pokusaj SAD da prljavim sredstvima oduvaju rivala i zadrze dominantnu ulogu na svetskoj sceni.
Umesto populistickog dodvoravanja javnosti trebali bi da odlucno presecu sve spekulacije.

"Multipolarni svet je uvek bolji i prirodniji od unipolarnog – kako u politici, tako i u ekonomiji."

Potpisujem.

@economy62

pre 12 godina

Problem je isti u ekonomijama EU i US, Proizvodnja i prodaja roba vise ne moze da pokrije visoki standard zivljenja na koji su te zemlje naucile.Na zalost stvaranjem aziskih ekonomija,prvenstveno Kine obesmisljene su bilo kakve,bukvalno bilo kakve isplative konkurentne proizvodnje u doticnim zemljama.Vlasnici zapadnog kapitala i sredstava,zbog neverovatno jeftine radne snage u Aziji su isti preselili u Aziju jacajuci time dodatno, ionako cenovno superiornu azijsku proizvodnju, naustrb svoje sopstvene.Konkurentnost proizvodnje koja se u EU i US vestacki odrzavala ogromnim budzetskim dotacijama i nerealnim kreditima raznim granama privrede i oruzanim snagama tj. besomucnim stampanjem dolara bez ikakvog realnog pokrica i samo u svrhu odrzavanja nerealno visokog zivotnog standarda a narocito za odrzavanje liderske pozicije u vecini najbitnijih oblasti zivljenja.Ali to vise nije moglo da prodje neopazeno i bez, barem pokusaja da se tome stane na kraj..Svet je odjednom dobio odstupnicu u Evropskoj Uniji I njenoj novoj valuti Euru, valuti koja spasava svet od ispostavljanja americkog racuna za lagodan i bezbrizan zivot svakog Amerikanca celom svetu!, Racun za americku vojsku,ratove,NASA,NATO,sva istrazivanja,Holivud. Dotiranje I stvaranje od nekonkurentne naizgled konkurentnu proizvodnju, Racun za americki san,i bukvalno sve sfere zivljenja placao je ceo svet, ukljucujuci i nas.Nastampaj dolare,kupi jeftino sirovine i proizvode i ispostavi racun svim nacijama koje koriste tvoju,na casnu rec nastampanu valutu! Usput doskora i jedinu svetski priznatu.Finansiraj ratove,osvoji teritorije i zone uticaja ili stvori problematicne zone.U nasem slucaju to je rasturanje Jugoslavije, Kosovo, Bosna. Najnovija je,Grcka kriza. To je recept visokog standarda najrazvijenije nacije sveta.Sve to uzrokuje ovu sadasnju evropsku i svetsku krizu sto je I pokusaj sveta da se otrgne dolarskog zagrljaja.Amerike koja se bezkompromisno bori za ocuvanje svojih privilegija.Amerika je se svojim velikim saveznikom Velikom Britaniom sa svojstvom trojanskog konja Evropske unije koja u Evropi predvodi destabilizaciju evropske valute I same Evropske unije, kroz negativnu medijsku kampanju I katastroficka predvidjanja.Sve to se odrazava na berzanska kretanja I vrednost gubitaka proizvedenih time,kao I zaustavljanja pozitivnih kretanja evropske privrede mere se milijardama eura.U isto vreme Velika Britanija je samo tek deklarativno Evropa! Bez Eura i bez Shengena ali sa zeljom da joj se glas daleko cuje I da njeni predstavnici odlucuju o vaznim pitanjima..Oni plasiraju i zapocinju medijske kampanje o krahu Eura i Evrope.Prvi su koji javno razmisljaju o izlasku Britanije iz zajednice i indirektno sugerisu takvu ideju drugima .Pravi trojanski konj. Jugoslavija Srbija,Kosovo i Bosna su vecni neresivi problem koji je Britanija za racun Amerike nametnula naivnom ostatku Evrope u svrhu nemogucnosti konsolidovanja celovite i homogene teritorije EU. Implementiranje tj.stvaranje novih pored vec postojecih muslimanskih drzava(Bosna i Kosovo) najvise je doprinelo da se Evropa stalno bavi necim drugim.Jugoslovenska ekonomija da nije urusena i bukvalno srusena mogla je da igra znacajnu ulogu u stvaranju i doprinosu EU.Ovako posle svega ovde, EU se bavi izbeglicama, ratnim zlocinima ,haskim sudom.A a mi? Pa mi se bavimo bezuspesnim pokusajima prezivljavanja i pokretanjem nase nepostojeca ekonomije.Ovo u Evropi je znaci borba za za unistenje Eura,!? Jedine alternativne valute dolaru! U isto vreme traje vec uveliko izgubljeni rat proizvodnji i privreda Aziskih ekonomija predvodjenih Kinom i zapadnog sveta.Da nonsens bude jos veci i vrzino kolo jos zapetljanije Aziji je za uspon potrebno bogato i platezno sposobno zapadno trziste koje je za njih najveci izvor prihoda ali i izvor ideja I tehnologija .U najnovije vreme Azija kroz otkup dugova i obveznica, kroz ulaganja, I kreditiranja postaju, na ovaj nacin, aktivni ucesnik kreiranja ekonomske politike i Amerike i Evrope. Gde je kraj svemu ovome?Kraj je u stvaranju novog ekonomskog poretka sa kompletno izmenjenim pravilima i igracima.Za mnoge na zapadu to nezamislivo! Krenuti iz pocetka,jos kao autsajder,je neprihvatljivo! Bez borbe,mislim prave borbe niko nece prepustiti primat prvih razvijenih ekonomija sveta.Mi smo tu samo moguca kolateralna steta na koju se niko nece obazirati, koja je naucila na minimum i koja zbog toga mozda ima sansu da prezivi.Evropa u sadasnjim granicama? Sumnjam.Ali sta dalje?Pa nekadasnji suzivot Marke I Dolara doneo je zvezdane trenutke I Evropi I Americi.Postojanje jos par jakih evropskih valuta kod vrednih evropskih nacija, kao sto su Funta ,Franak nikada nisu ugrozavale dolar jer nisu ni imale globalne konkurentske pretenzije .Vracanje na provereno staro stanje?Mozda! Ali samo za kratak period.Jer tu su jos I Rusija i Kina,rastuce ekonomije Indije,Brazila.Tu su I mnogi drugi koji u ovom novom tehnoloski naprednom svetu traze svoj deo kolaca.Euro, evropska valuta kao pandan Dolaru je bila odlicna ideja ali kako izgleda zadire previse duboko u sferu zivotnih intresa najrazvijenije nacije sveta.Da li ce mu Amerika dozvoliti zivot Brza I efikasna razmena roba zahteva vrednu,kvalitetnu I pouzdanu svetsku valutu.Na ekonomistima je da izmisle neki novi nacin placanja koji bi nam svima dao podjednake sanse. Vracanje na,za Ameriku staro dobro stanje, je ponovna podela na bogate I siromasne gde ovi drugi nikada ne bi mogli da preskoce ovu stepenicu koja ih deli.Da li ce to dozvoliti ostatak Evrope,Rusija,Indija Kina,Brazil i mnogi drugi? Sumnjam:ali ko zna!?

Djurdjevic

pre 12 godina

Za one koji su razvili alergiju na teorije zavere pa ne mogu da primete ni kada neka stvarno postoji, samo cu citirati Kisindzera: ``to sto su oni paranoidni ne znaci da im neko ne radi o glavi.''

nepotrebno ali ajde

pre 12 godina

Vrlo je tesko dati razumno objasnjenje ljudima koji posmatraju stvari sa ideoloske tacke gledista. Na zalost, u Srbiji je situacija takva da se sve sto se u svetu desi lepi Americi kao njeno delo, delo nekih zakulisanih ljudi u Americi koji uz viski i cigarete donose odluke koje pomeraju ekonomije. Uvek razmisljam kad zelim da napisem neki odgovor da li da to uradim jer je uzalud ali eto, opet... Ja zivim i radim u Americi, nekoliko decinja. Radim u investment bankingu. Mogu reci da poznajem dobro situaciju i oko dolara i oko svega sto se trenutno desava jer na tome se baziraju svakodnevne odluke. Sve sto mogu da kazem za ovaj clanak je da je ovo ekonomska verzija politickih clanaka iz 90-tih koji su govorili o tome da Vatikan iz tajnih odaja manipulise drzavama i stvara novi svetski poredak, da Nemacka zeli izlaz na Bliski Istok i ostale kojekakve gluposti.

Opet kazem ovo moje objasnjenje je bespotrebno jer nece biti prihvaceno ali mislim da treba reci istinu. Americi apsolutno, ali apsolutno ne odgovara krah EUR-a. Apsolutno. Americi ne odgovara jak dolar. U ovom trenutku to bi za ovu ekonomiju bila katastrofa i svako ozbiljan u finansijskoj industriji je toga svestan. Fed je citave 2010. uporno pokusavao da obali dolar. Pogledajte samo kolika je zarada na short term Treausires i na mid-term Treasuries. Skoro nikakva.

Jak dolar je velikim delom odgovoran za deficit. Nestajanje EUR-a bi jos vise osnazilo dolar i samim tim pojacalo deficit. Uvoz bi postao daleko jeftiniji, izvoz daleko skuplji i Amerika bi bila zatrpana inostranim proizvodima sto bi automatski kreiralo pritisak na ekonomiju. Nestankom EUR-a i smanjenjem potrosnje u Evropi americki izvoz tamo bi se smanjio i sigurno bi doslo do velikog otpustanja u USA a firme bi morale da potraze nova trzista i takmice se sa Kinezima i Japancima za trzista vane Evrope koja oni vec drze. S obzirom da bi zbog kraha EUR-a u Evropi veliki broj radnika izgubio posao, ovi radnici bi bili znatno jeftiniji od americkih radnika a veoma dobro obrazovani. Ovo ne bi bili jeftini kineski radnici u fabrikama, ovo bi bili skolovani radnici u servisnim industrijama sto bi izvrsilo dodatni pritisak na poslove u Americi i veliki broj firmi bi poceo da otpusta u Americi a zasposljava u Evropi. Ovo nisu firme koje premestaju svoje fabrike niskoplacenih radnika u Kinu, ovo bi bile citave servisne industrije na kojima trenutna americka ekonomija pociva. Americka ekonomija je na ivici recesije i jak dolar i naglo povecanje deficita bi ekonomiju gurnulo pravo u recesiju. Pricati da Americi sada odgovara jak dolar je apsolutno nerazumno. Jak dolar je nesto cega se svakodnevno plasimo. Ako bi EUR krahirao doslo bi do dizanja investicija iz Evrope i pumpanja para u Ameriku i dok bi cena goriva u Americi pala, mnogi ne bi mogli da uzivaju u tome jer bi izgubili posao.

Naginjati ka tome da je Amerika nekako stvorila ovu krizu je notorno nepoznavanje cinjenica o tome kako je kriza pocela, notorno nepoznavanje cinjenica o tome kako se Grcka zaduzivala tokom godina i zasta je trosila novac i kolika im je bila javna potrosnja, ali o tome ne vredi pricati... Sve je to zakuvano uz viski i cigarete...

Nece biti dugo potrebno da vidimo clanak koji kaze da iza svega ovoga u stvari stoji Vatikan...

MadamMim

pre 12 godina

Ne propuštam Katićeve textove, piše inteligentno, sveobuhvatno, a razumljivo za nas laike. Dosta sam naučila o ekonomiji čitajući njegove tekstove, još od onih u Politici.
Verujem da bi bio odličan profesor, šteta što ne predaje na Ekonomskom.

baca

pre 12 godina

Amerika ratuje protiv evra i snažne ujedinjene Evrope odavno. Amerika je namerno rasplamsala rat u Jugoslaviji kako bi stvorila dugotrajnu nestabilnost u Evropi, na granicama EU. Oni su Kosovo okupirali da bi tu kriznu zonu u Evropi još više pojačali. Njima je potrebna NATO Evropa u kojoj američke snage imaju odlučujuću ulogu vođe, a ne žele da imaju Evropu kao konkurenta na svetskom tržištu i u svetskoj politici.

Pera Kojot

pre 12 godina

@nepotrebno ali ajde

"Opet kazem ovo moje objasnjenje je bespotrebno jer nece biti prihvaceno ali mislim da treba reci istinu. Americi apsolutno, ali apsolutno ne odgovara krah EUR-a. Apsolutno. Americi ne odgovara jak dolar. U ovom trenutku to bi za ovu ekonomiju bila katastrofa i svako ozbiljan u finansijskoj industriji je toga svestan."

Mislim da biste trebali još jednom da pročitate tekst gospodina Katića. U tekstu lepo stoji:
"Pad dolara (iako dramatičan), nema dramatične posledice po američku ekonomiju. Amerika se zadužuje u dolarima, kupuje robe od kojih se mnoge iskazuju u dolarima i u pravilu, sve što uvozi dolarima i plaća. Za druge zemlje bi pad vrednosti valute bio ogroman problem jer bi povećao dužnički teret za iznos depresijacije i doveo do ogromnog pritiska i na cene. Ameriku ovaj problem mnogo ne pogađa."

Gospodin Katić upravo govori o tome da Ameriku pad dolara uopšte ne pogađa, tj. da se oni i ne bore da ojačaju dolar. Ovde se i ne radi o "jačini" neke valute nego o dominaciji. CHF je jaka valuta, ali nije dominantna na svetskom nivou. Evro je jedina valuta koja je poljuljala svetsku dominaciju dolara. O tome najbolje govori činjenica da je 1999. godine (početak evra) 70.9% deviznih rezervi bilo u dolarima, a samo 17.9% u evrima. Već 2009. godine 62.1% u dolarima, a 27.6% u Evrima. (Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Reserve_currency)

Pozdrav!

gorgi

pre 12 godina

Odličan i koncizan tekst. Svaki dan se planski širi ideja da je evro neodrživ. Dolar i njegova emisina dobit je jedino što održava američku ekonomiju. Kada bi npr Arapi prodavali naftu za evre, dolar bi nestao sa svetske scene kao osnovna valuta. Za komentatora koji se potpisao kao kosovar: raspitajte se o g dinu Katiću. On je svetski stručnjak i godinama pratim njegove analize u novinama i na radiju. Nikad nije pogrešio. NAročito je bio precizan u opisima uzroka ekonomske krize u Srbiji.

pero

pre 12 godina

Kako SAD prezivljavaju? Pa, valjda smo i sami videli kako. Rasture neku zemlju, pokradu joj, pardon prisvoje resurse, prilikom unistavanja zemlje drugim zemljama prodaju sredstva za unistavanje, nakon unistavanja zemlje humanitarno pomazu toj zemlji zaduzujuci je kreditima kod svojih banaka.

Dragan

pre 12 godina

Još na prvoj godini faxa, pričalo se o rivalstvu dve valute ''$€'' beše 2006/2007... Godina kada sam upisao ekonomiju!
Ove godine sam diplomirao...
I sada vam otvoreno svima kažem, Amerikanci sabotiraju Evropsku jedinstvenu valutu jer se boje konkurencije! Nametaju svoj dolar zemljama koje su u razvoju, pa čak sada i razvijenim zemljama jer ne žele rezervu... Ako rezerva postoji, oni su faktički postali neko ko ima zamenu! A zamena se može po potrebi koristiti.
- Sećate se hladnog rata EU i US kada su međusobno uvodili sankcije koje su pogodile čeličane dva kontinenta, prehrambenu industriju i automobilske kompanije?
- Amerikanci gube rat u aviotransportu! Aurbus uništava Boing, amerikanci po svaku cenu žele da sabotiraju EU jer ona preti da ih istisne na međunarodnoj sceni!
- Slom Evrope bi Amerikance ponovo postavio na tron, i oni bi faktički imali samo jednog protivnika, a to je Kina!
- Da se razumemo, u ovoj trci ja navijam za EU! Dosta je bilo Američke dominacije širom sveta i njihovih veštačkih kriza!
- Smatram da Evropa treba da objavi rat Americi i da se priča o dve ljubavi preko atlantika završi razvodom!
- Uključite mozak. Ko vam je bliži? EU ili US?
- Stvari u 21 veku su vrlo jasne. Vlada onaj ko ima para!
- Zato amerikanci po svaku cenu žele da Evropu gurnu u glub iz kojeg se neće tako lako izvući!
- A oni po običaju, deliti lekcije Evropskim vladama o demokratiji, ekonomiji... Malo morgen!

Sasha Gracanin

pre 12 godina

Svaka cast, ko god je ovo priredio, stvarno ste izuzetno tacno procenili i opisali situaciju. Najbolji tekst koji sam na b92 u zadnjih par godina citao!!! Bravo!

ekonom-kazandzija

pre 12 godina

IZVANREDAN tekst!
Pitam se samo, da li dve kljucne licnosti, Sarkozi i Merkel, znaju sve ovo? Znaju li celnici drzava, koje zatezu konsolidaciji evrozone, (koji su sustinski marginalci u celoj ovoj borbi dve monete, prvenstveno Grci, Portugalci, Irci, ali i Cesi; svako iz svog razloga), a koji se samo nesrecnim sticajem okolnosti ista pitaju, sta je sve u pitanju, ako evro propadne??
Kada je 1945. godine uspostavljen novi svetski poredak, on je nepromenjen trajao do 1999. godine.
Te, 1990. g, i pobednici i porazeni su podvukli liniju, posle koje, pobednici vise nisu crpeli benefite od pobede, a porazeni kaznu. Tako je tada, porazena, Nemacka ponovo ujedinjena, a pobednik, SSSR se raspao. Dosao je na red i poslednji benefit, jednog od pobednika, da se revidira! SAD je na talasu pobednika u II sv. ratu, svoju monetu dolar, prakticno nametnula za svetsku rezervnu valutu. Prvi koji su uzdrmali taj i takav poredak, bili su ustvari Evropljani, 1999. g, uvodjenjem evra! SAD su dugo tolerisale cvrsce povezivanje EEZ, posebno im se nije dopao Lisabonski sporazum, ali kao okosnica NATO-a, nije mogla otvoreno da minira taj proces stvaranja EU. Usporavanje im je uspelo, jos pre Mastrihtskih sporazuma, raspadom SFR Jugoslavije, a zatim i bombardovanjem SR Jugoslavije i stvaranjem neresivog Kosovskog problema, u srcu Evrope, koja se ujedinjuje. Krajem prve decenije XX veka, kada na Balkanu vise nema izgleda za daljim usporavanje kompletiranja cele Evrope u EU (izuzimajuci novonastale drzave bivseg SSSR i Turske, koja je vecim delom azijska zemlja), SAD su krenule u konacni "obracun"! Nesigurni i uplaseni, jer su i oni (SAD) dosli na red, da budu svedeni na ravnopravnu ravan svetske politicke i ekonomske moci, neshvatajuci realno mesto dolara, (jer su se u medjuvremenu pojavili, pored evra i evropske zajednicke ekonomije, jos nekoliko jakih centara, poput Kine i jena), izazvali su fiktivnu finansijsku ekonomsku krizu, koja je za osnovni cilj imala, unistenje evra i raspad EU. Sama EU je brzopleto reagovala i u toku svog stvaranja, a posebno u ovoj krizi to radi, jer "kukavicje jaje", Veliku Britaniju, nikako nije smela ostaviti na daljoj klackalici (izmedju SAD i EU), ako ne pre, onda sigurno u momentu uvodjenja evra, morala je biti uslovljena! Britanija je morala biti clanica evrozone!!! Taj nedostatak Britanije u evrozoni, posebno se oseca u ovoj krizi evrozone, ne samo jacinom i stabilnoscu svoje ekonomije, gde bi mogla mnogo da pomogne, nego i time, sto Britanija danas moze sebi olako da priusti, stopiranje bilo kakvog novog, velikog dogovora, sporazuma, poput Rimskog, Mastrihtskog, ili Lisabonskog.
Projekat EU i evra, nije neozbiljna i neka probna prica! EU (vec za sada, a bice i vise) ima duplo vise stanovnika od SAD, a 17 drzava evrozone, sa sve grckim i ostalim dugovima, moze da se izvuce, samo ako se zeli, jer su i tako opterecene (ekonomije), jace od SAD. Onih "25%", koliko SAD ucestvuje u svetskoj ekonomije, odavno je realno, nego je manje, a tek kada dolar uskoro bude sveden na pravu vrednost i rasprostranjenost, nedotirana americka indistrija ce pokazati pravu vrednost, konkurentnost i vitalnost.
Cak i da evro ne prezivi, dani posleratnog (II sv. rat), dominantnog i rezervnog dolara u odbrojani, a budjenje Amerikanaca i americkog sna, o svojoj jacini i moci, sledi, svakako uskoro.
Dogadjaji se odvijaju vrtoglavom brzinom, a s obzirom da SAD ne mogu da izovu neki veliki svetski rat (sto bi ih ponovo stavilo u centar sveta), posebno ne u Evropi, za slutiti je da ce proglasiti bakrot, bude li iole naznaka, da je kriza evra prosla!

Miki

pre 12 godina

Neverovatno je koliko se neki "ponose" svojim neznanjem. Ovo se odnosi na sve one koji se ne slažu sa ovom sjajnom analizom, očigledno veoma stručnog čoveka.Ovom prilikom ću samo da kažem da strategija američke politike i njene dominacije svetom se zasniva ne četiri stuba: apsolutna vojna nadmoć, dominacija na svetskim rezervama nafte, dominacija hranom, pre svega putem GMO proizvoda gde je Monsanto nosioc te dominacije i naravno financijska dominacija putem dolara, upravo na način na koji ovaj tekst govori. Nažalost, svaki puta kada je o Americi reč, postoji veliki broj onih koji jednostavno ne mogu da prihvate da sva najveća zla ovog sveta dolaze upravo iz Amerike. Njima je nažalost, zahvaljujući propagandi i lažnom sjaju, Amerika oličenje dobra i sreće. Uzalud ih podsećati na "Milosrdnog anđela" i na svakodnevna zlodela i nepravde koja ta Amerika čini Srbima, i mnogim drugim narodima širom sveta najčešće pod izgovorom borbe za ljudska prava, uništenja oružja za masovno uništenje i slične budalaštine. Ovi nažalost nikada neće shvatiti da je sve to u funkciji uspostavljanja i očuvanja ova četiri stuba američke dominacije u svetu. Oni čak neće da pogledaju film u kome je nedvosmisleno dokazano da su amerikanci sami srušil Svetski trgovinski centar, film koji su snimili opet amerikanci, ali oni drugi, oni koji predstavljaju dobru stranu Amerike i koji se usuđuju da se suprostave zvaničnoji politici koja je oličenje zla.

apple@74

pre 12 godina

Dosta dobra analiza. However, nisu Ameri potrosili grcku lovu i zaduzili drzavu za narednih 20 godina, nisu Ameri krivi sto je nezaposlenost u Spaniji preko 20%, nisu Ameri krivi sto Belgija ne moze da sastavi vladu godinu i po, nisu Ameri krivi sto Italija ima probleme sa vracanjem duga, Sve drzave Evrope vecinu svoga duga imaju u Evropskim bankama. Mislim nisu Ameri krivi sto je Dinamo sinoc zijanio.

Саша

pre 12 godina

Евро је лоше замишљен од почетка, и за то највећу одговорност имају тадашње вође ЕУ. Још тада су многи указивали да није пожељно имати монетарну унији између држава са неусклађеним нивоима развоја, указивали на слабости такве уније без пратеће заједничке фискалне политике, говорили о културолошким разликама када је у питању вођење економије... Ти системски недостаци би се појавили кад-тад и без глобалне кризе.

Мислим да се прецењује амерички страх од евра као конкурентне резервне валуте. Са евром, или без њега, глобални утицај ЕУ (и онако не одвећ велик због немогућности да се 27 чланица усагласе око спољне политике) ће слабити наредних деценија, што због очајног наталитета, што због знатно бржег раста азијских економија. Дугорочно, претња хегемонији долара неће доћи из Европе.

Srki

pre 12 godina

Obzirom da sedam decenija stranog vojnog prisustva, posle poraza u Drugom svetskom ratu, skoro 20 miliona (odnosno skoro cetvrtina populacije) imigranata i sa ciljem inicirana kriza 2007., kada naglo slabljenje dolara nije smanjilo industrijsku proizvodnju i izvoz najvece evropske ekonomije, nisu ucinile svoje, tj. Nemacka iz svih nedaca izlazi sve snaznija, preslo se na sledecu fazu, a to je prica o propasti evra, sto je direktno upereno protiv najvece evropske sile. Ipak izgradnja Severnog toka, te drugi poslovni aranzmani, pre svega sa Rusijom, pokazuju da su Nemci (kao predvodnici velike Evrope) svesni svih opasnosti koje ih vrebaju, a ostaje nada da imaju spremne odgovore na sve

Istorijsko NE

pre 12 godina

Moze li neko da objasni kakva je uloga Amerike u dugu Grcke? Ili sada Portugalije? Ja sam mislio da su se Grci zaduzivali bez ikakvog razmisljanja, da su ljudi u penziju odlazili 10 godina ranije, da je grcka drzava trosila i kapom i sakom i sebe dovela do bankrota. Slicno i sa Italijom. Medjutim, ocigledno je da iza toga stoje Amerikanci. Moze li samo neko da mi objasni mehaniku svega toga. Kako su Amerikanci od Grka napravili zemlju pred bankrotom? Amerikanci vec 300 godina potkopavaju Evropu. Evropa je od Kine napravila svetsko cudo a to Americi ne odgovara pa hoce da unisti i Evropu i Kinu. Amerika je isto razbila i SFRJ. Doveli su Milosevica na vlast da bi napravili haos u Evropi i tako obalili ulogu eveopske unije. Svaka cast piscu obog clanka jer je razotkrio ovu zaveru. Nije mi jasno zasto evropske drzave nesto pod hitno ne urade. Mislim da bi ovaj clanak trebalo kopirati iposlati ga svakoj evropskoj ambasadi u Beogradu jer Evropi treba otvoritI oci. Jedna evropska drzava za drugom propada zbog duga koji im je nametnut iz Amerike. Da nije bilo toliko dolara ne bi se Grcka ni zaduzivala. Oni su namerno nastampali dolare i stavili ih u blizini Grcke i onda su se Grci zaduzili. Treba reci NE Americi. Jos ce nas na kraju ubediti da su za nevolje Srbije krivi Srbi kao sto sada pokusavaju da ubede Evropljane da su za nevolje Evrope sami Evropljani krivi a mi znamo da nisu. Vrlo je jednostavno. Da dolar ne postoji Grcka i Italija nikada ne bi bile u dugovima.

Zoki

pre 12 godina

"Tokom prve dve godine postojanja, evro je prema dolaru izgubio skoro 40 odsto vrednosti. " Evro je prilikom uvođenja bio precenjen. Nominalna vrednost je bila oko 2 DM ali su cene roba i usluga naglo skočile širom Evrope. Ono što se prodavalo za 1,95 DM nije se prodavalo za 1 €, nego za 1,5 € - a ponekad i za celih 1, 95 €. Ne mogu se cene na tržištu od trista miliona ljudi podići za 50% a da se to ne odrazi na vrednost novca.
To nisu uradili Amerikanci, nego Evropljani. Evropska kriza nije uvezena u Evropu u sklopu nekog tajnog rata, nego je posledica načina na koji EU funkcioniše. Zemlje poput Grčke i Italije nisu promenile svoje navike kada su prešle na evro, nego su nastavile po starom. Pri tome nisu morale nikome da polažu račune. Da ne govorimo o visokim troškovima evropske birokratije i zajedničkim fondovima iz kojih se uzimalo i šakom i kapom. Nije nikakva tajna da su mnogi projekti rađeni namenski, sa samo jednim ciljem - da se uzmu pare iz fondova. Dodatni problem EU su relativno visoka socijalna davanja. Ne radi se o tome da li je to pravedno ili ne, nego koliko to umanjuje konkurentnost privrede na svetskom tržištu.

Nije nikakva tajna da Americi odgovara pozicija dolara kao svetske valute, ali za to ne treba kriviti samo Amerikance. Ceo svet im pomaže u tome.

"Za početak bi bilo dovoljno … uvesti porez na špekulativne transakcije. "
Porez tog tipa bi samo smanjio poslovanje na evropskim berzama i izazvao dodatnu migraciju kapitala iz Evrope. Transakcije bi se obavljale tamo gde nema poreza.
"SAD imaju i hronični i neodrživi deficit tekućeg bilansa" Tačno, ali Amerikanci imaju dve prednosti. Prva je da u SAD postoji volja stanovništva za jeftinom državom. Druga, da SAD još uvek nema PDV na federalnom nivou. Onog trenutka kada SAD uvede PDV situacija će se promeniti.
"Američke rejting agencije su tu da daju „naučnu“ podlogu opštem skepticizmu." Niko nikome ne brani da formira rejting agenciju. Problem je samo u tome koliko će se toj rejting agenciji verovati na tržištu kapitala. Te iste rejting agencije su smanjile i rejting SAD, na bes Obamine administracije.
Nije nikakva tajna da je ekonomija SAD u dubokoj krizi. Kao i EU, i SAD će morati puno toga da promeni, a to će biti bolno. Međutim, praktični Amerikanci će daleko jednostavnije i brže napraviti nužne promene. U SAD nije bio problem da GM bankrotira i oslobodi se socijalnih davanja i kolektivnih ugovora, kako bi postao profitabilan. U Evropi bi to dovelo do haosa.

Che

pre 12 godina

Ne samo sto se strah planski raspiruje nego svaka dva sata ide po jedna vest o propasti evra/dolara. Stvara se utisak da to samo sto se nije desilo, ali i pored toga, to nikako da se desi.
Evo samo sto nije, evo samo sto nije.... Cim jedna zemlja izadje iz fokusa, odmah na tapet dolazi druga. Propast dolara, propast evra, propast ovoga, propast onoga, samo sto nije, samo sto nije...
I sve to samo da bi neko procitao najnoviju vest o propasti ovoga/onoga, koju je procitao vec 150 puta, u kojoj nece procitati nista novo...

Ako do propasti ne dodje hoce li neko iz medija ili ovih "eksperata" koji se bave predvidjanjima da uradi isto sto i jedan ruski tajkun, koji je obecao da ce ukoliko se njegovo predvidjanje ne ostvari pojesti pertle na cipelama. On je predvidjao da ce se cene nekretnina oporaviti do odredjenog datuma, ali su se one oporavile sa zakasnjenjem od 6 meseci.
I on stvarno pojeo pertle u jednoj TV emisiji.

Od sada za ozbiljno uzimam samo medije i "eksperte" koji javno obecaju da ce ukoliko se njihove prognoze ne ispune pojesti pertle na cipelama...

gorgi

pre 12 godina

nemci su izgubili rat jer su ratovali protiv amerike i rusije. sada su nemci i rusi sa jedne strane pa vi vidite sta ce biti sa dolarom. to je poruka u vezi nekih komentatora ovde koji su promenili evro u dolare. dolari su vazduh, vetar, prasina nista.....to je moje licno iskustvo sa dolarom kojim pada pada i nema kraja padu, a vi vidite sta ce te.

pioniri su zakon

pre 12 godina

Ovo je izuzetna slika.
Samo bih dodao da je ovde snaga dolarskog lobija znatno veca, ne samo na strani drzava ( gotovo da ne postoji drzava koja nema dolarske rezerve ), vec i svi investitori koji su decenijama kupovali obveznice, ali i akcije americkih kopmanija ( pad vrednosti dolara je pad vrednosti tih kompanija ).
Otvaranje price evra je medjutim, zaista pitanje multipolarnosti sveta, tj. pitanje u kom delu sveta ce se trgovati sa jenom, evrom, dolarom ili na unutrasnjem trzistu Kine ( koje nije malo ) juanom. Ovo je i kljucna tacka koja odmerava i paritete svih drugih roba, time indirektno produktivnosti pojedinacnih ekonomija.
U svakom slucaju Americi vise nego bilo kome, a u korak je prati Evropa, predstoji duga borba za sopstvenu produktivnost, tj. dalju segmentaciju drustva i odrzavanje razumnog ukupnog sistema vrednosti.
Za sve vrlo prosto pitanje, zasto je cistacica u Kini na ivici gladi, a u SAD ili EU gospodja koja se moze normalno reprodukovati i ocekivati pristojnu penziju u visini odlicne plate u Srbiji ( znacajno vece od proseka )?

Ekonomski Milovan Drecun

pre 12 godina

Evo sad citam da je NOKIA sklonjena sa berze zato sto su im akcije pale za 50%. Sve su to takodje Amerikanci zakuvali jer je NOKIA pocela da propada kada je americki Apple izbacio svoj telefon. Takodje sam negde citao da su Amerikanci pevali Grcima uspavanke od kojih ovi nisu mogli da se probude ujutro i da stignu na vreme na posao. Isto su Amerikanci napravili specijalni web sajt i stavili virus na kompjutere grcke vlade koji su krijuci sa web sajta download-ovali novac i tako automatski zaduzivali Grke. Uzas jedan. Autor ovog clanka ih je totalno provalio. Ne mogu da verujem da ga Merkel vec ne zove za savetnika.

MerKozi

pre 12 godina

Odlicna analiza kojoj ni slovce vise nije potrebno. Oponenti ovog analiticara verovatno zive u svom malom paralelnom svetu gde vidici ne dopiru dalje od njihovog nosa.

Citizen

pre 12 godina

znam par ljudi koji su svoju ustedjevinu prebacili u dolar, ne zato sto zele da zarade na jacanju dolara(jer to nije izvesno) vec ne zele da izgube na propasti eura(koja takodje nije izvesna, ali je daleko izvesnija od propasti dolara). to je ono o cemu autor pise-medijska hajka na euro ojacava USD i posredno USA. tacno je da je USA privreda u vecem problemu od EU privrede, ali je sigurnost dolara mnogo veca-ameri imaju svoju vojsku ili u svakoj drzavi sveta ili na pola sata leta od svake drzave sveta i u mogucnosti su da diktiraju. ako zelite dobro americi, sirite euroskepticizam.

sima

pre 12 godina

@ nepotrebno ali ajde - Sve sto mogu da kazem za ovaj clanak je da je ovo ekonomska verzija politickih clanaka iz 90-tih koji su govorili o tome da Vatikan iz tajnih odaja manipulise drzavama i stvara novi svetski poredak, da Nemacka zeli izlaz na Bliski Istok i ostale kojekakve gluposti.

Isto tako, tih godina smo citali, osim Vatikana, da iza svega stoje Bildberg, Trilaterala.... I, sta se desilo. Oni sada isplivase, smenjuju vlade po Evropi i postavljaju svoje ljude za premijere. Pa, sada ti budi pametan

Kibo

pre 12 godina

Za sve kometare koji tvrde da Americi nije u interesu slabljenje eura jer to jaca dolar sto opet negativno utice na Americki izvoz:
Sta me briga koliko mi je izvoz ako kuci imam stampariju novca? Sta me briga za izvoz ako mogu moj stampac stampa *A4 papapire* koji kupuju naftu, fabrike u Kine, Evropi, Americi, oranice, shume, dijamante, zlato, zitarice, sirovine, hranu.... ceo svet, pa i predsednike. Ili sto bi reklo Zabranejno pusenje u Ujka Semu: *...ja poceh da se vadim zemlja u razvoju, slaba razmena robe, nase bogatstvo su bratstvo i jedinstvo nase bogatstvo su tekovine NOB-e. (A ujka Sem mu kaze) O, no problem my boy, ujka Sem kupuje sve, o no problem my boy, ujka Sem kupuje ME... Jedino sto me nervira je sto svi pisu Ameri a skoro niko ne govori ko je vlasnik tog biznisa u Americi - Rotsildi.

kosovac

pre 12 godina

Ovakvu glupost odavno nisam procitao. Interesuje me koji je "strucnjak" ovo napisao. Cene nafte i trgovina njome izrazena u dolarima nema nikakve veze sa cenom samog dolara. Vrednost dolara ima direktnu vezu sa ekonomskim prilikama u SAD i politikom centralne americke banke i americke politike u svim aspektima. Ukratko toliko.

dejan

pre 12 godina

taman kad pomislis da su svi u ovoj zemlji istrosili svu pamet pojavi se neko .
bravo covece.
ako se kandidujes na izborima glasam za tebe

Пера

pre 12 godina

@(Miki, 29. novembar 2011 11:18)
"Ovom prilikom ću samo da kažem da strategija američke politike i njene dominacije svetom se zasniva ne četiri stuba: apsolutna vojna nadmoć, dominacija na svetskim rezervama nafte, dominacija hranom, pre svega putem GMO proizvoda gde je Monsanto nosioc te dominacije i naravno financijska dominacija putem dolara, upravo na način na koji ovaj tekst govori."

А Фејсбук, Гмејл и Виндоуз?

sunshine

pre 12 godina

Ovaj clanak i analiza je katastrofa! Neznanje i nagadjanje!

Kao prvo, americke investicione kuce imaju znacaj deo Evropskih obveznica, pa bi propadanjem evra, one bankrotirale.

Drugo, biti najtrazenija valuta rezervna valuta (po zakonu ponude i traznje) bi digla cenu doloara, sto je veoma lose za americki izvoz!

i jos tako par znacanjih stavki koje je autor "omasio"!

Radojko

pre 12 godina

Slažem se da Americi ne odgovara da dolar prestane da bude rezervna valuta. No, to nije razlog što je Eurozona u krizi. Glavni razlog je nedovoršenost institucionalnog okvira na kome se zasniva eurozona.

bokius

pre 12 godina

u tom dvoboju izmedju nemacke i amerike ne vidim zasto bismo mi trebali da budemo na strani nemacke? oni nam nikada nisu bili prijatelji, niti ce to ikada postati. sa druge strane, izuzevsi zadnjih 20 god, amerika nam je bila iskreniji prijatelj, i bice ponovo, kada trenutne turbulencije prodju. za razliku od skrtih evropljana, amerikanci ne stede kada treba da se pomogne. ostavimo na stranu price o vojsci i pritiscima, koja zemlja bi se odrekla takvog primata dobrovoljno. dok se ne pojavi nova vojna sila (a ne izgleda da ce uskoro, jer kina nema takve ambicije) amerika ostaje gde jeste.

Milan

pre 12 godina

Sve što SAD i čine unazad od sredine šezdesetih godina jeste podrivanje političke stabilnosti i ekonomija u svim delovima sveta a sve pod formom "borbe za ljudska prava ili za odbranu američkih nacionalnih interesa";
U tu svrhu su instrumentalizovane Ujedinjene nacije i kompletan međunarodni fanansijski sistem koji apsolutno kontrolišu SAD; Zato ne treba da bude iznenađenje da oni priželjkuju slom kako evra tako i EU;
Oni jednostavno ne trpe mi političku ni ekonomsku konkurenciju jer su recimo otvaranjem tržišta Kini prosto samleveni! Volstrit je samo paravan za špekulativnu ekonomiju preko koje SAD isisavaju kapital iz celog sveta na parazitski način! Zato je Volstrit krvavo branjen i od domaće javnosti
gde odjednom nema prekomerne upotrebe sile protiv mirnih demonstranata!
U odbrani špekulanata sa Volstrita sve je dozvoljeno pa i neki malo jači ratni sukob koji se već krčka i pitanje je meseca gde će da provali!!

Djordje

pre 12 godina

Borba oko valuta je samo deo globalne borbe divova!
Zasto zaboravljate da pad Berlinskog zida u stvari nije ekvivalent pada komunizma (jer je komunizam i onako bio propao i bez zida . Pad Berlinskog zida i ujedinjenje dve Nemacke je U STVARI PRESTANAK KAZNJAVANJA NEMACKE ZA IZAZIVANJE DVA SVETSKA RATA SA OKO 75 MILIONA ZRTAVA!
Samo sa evrom, NEMACKA POSTAJE I OSTAJE SILA, bez evra NEMACKA NEMA DOBAR "NENASILNI" MEHANIZAM VLADANJA EVROPOM!
Dakle, borba za jak dolar i slab evro je BORBA ZA SPRECAVANJE PONOVNE DOMINACIJE NEMACKE U NOVOM SVETSKOM PORETKU!

Зоран

pre 12 godina

Колико видим Катић је хтео да каже да је евро желео да уништи долар, али је питање да ли ће успети.

devalvacija

pre 12 godina

Teorija Zavera uspeva da zivi us svetu, zato sto je mnogo lakse prihvatiti da je lose i da zla strana ima "Plan". Istina je mnogo teza da se prihvati, a to je da nema nikog za volanom... Vozi Misko!

mare

pre 12 godina

pa sta neka amerika i bude najaca, oni su i najboljq zemlja na celim svetu i treba da su najjaci. Ako ostane tako ja cu svoju decu poslati za ameriku da i oni zive ko ljudi a ne kao mi po ceo dan u busu i jedemo mastan burek

devalvacija

pre 12 godina

Losa analiza. Covek komentarise posledice. Na neki nacin Srbija radi isto sto i Amerika. Bankarski lobi upravlja Americkom fiscalnom politikom, a ne strateski geopoliticki interes. Isto u Srbiji Dinarom ne upravlja bezbednosna sluzba nego lobiji taljkuna (izvosznicki protiv uvoznickog). Sve ostalo je prilicno naivno drvljenje kvazi strucnjaka.

Deki

pre 12 godina

Analiza je sasvim dobra medjutim tu postoje jos najmanje dva aspekta koji onemogucavaju da se euro tek tako unisti.
Kao prvo izvozno orijentisanim ekonimijama EU (pre svega Nemackoj) ne odgovara posebno jak euro, "slabljenje poverenja u euro" znaci njegov pad u odnosu na druge valute i pojeftinjenje evropskih proizvoda na stranim trzistima sto jaca izvoz EU.
Dolar vise nije eksluzivna svetska valuta za trgovinsku razmenu, dosta zemalja koristi euro, takodje mnoge trece zemlje imaju znacajan deo deviznih rezervi u eurima (npr. Srbija, Rusija..)

Зоран

pre 12 godina

И шта би ово Мистер Катић када Америка, Швица, Европска банка, Кина,...помогле Европи преко својих банака? Завера ЈОПЕТ? И како ту слику уклапате у само дан раније у емисији "Око" где рекосте да се све уротило против ЕУ, посебно Америка?

Уопште није чудно што два рата почињала у Европи.

Сава

pre 12 godina

Мислим да господин Катић по први пут није 100% у праву.

Американцима не одговара евро као друга резервна валута на дуге стазе. Али, тренутно им више не одговара јачина кинеске економије и величина кинеских девизних резерви.

Кинези све више улажу своје девизне резерве у куповину стварних добара - земље, предузећа, технологије. На тај начин купују и политички утицај.

Американци не могу да одговоре контракуповином јер Немачке не штампа евро на исти начин. Да којим случајем Американци наставе да штампају доларе уз тврд став Немачке, вредност долара би почела да опада много брже него до сада.

Да Немачка штампа евро, Американци би преплавили свет доларима и зауставили кинеску ,,офанзиву" и извршили још већи притисак на Кину да повећа вредност јуана.

Због Кине Американци (и Енглези) врше притисак на Немачку.

Ко ће победити? Свима (осим Американцима и делимично Енглезима) одговара још бар једна резервна валута. Питање је колика је цена добијања избора. Та цена постаје сваким даном све већа због све већег притиска Американаца.

popadija

pre 12 godina

Brza I efikasna razmena roba zahteva vrednu,kvalitetnu I pouzdanu svetsku valutu.Na ekonomistima je da izmisle neki novi nacin placanja koji bi nam svima dao podjednake sanse.
(@economy62, 23. novembar 2011 16:45)

a da predjemo ponovo na zlato il' dijamante, sta mislis? ? dosta je stabilno a nemoze lako ni da se stampa...

Зоран

pre 12 godina

"И опет почела да штампа под паролом да спасава евро...
(Мика, 1. decembar 2011 01:11) "

Па што није Европа сама изашла из кризе него зове у помоћ Кину, Швајцарску, Канаду, Америку, Британију,...? Осим тога нуђено и Немачкој да штампа, није хтела. Па ако нећеш ти, има ко хоће.

Ево вести:

Koordinisanoj akciji Američkih federalnih rezervi, Evropske centralne banke i centralnih banaka Velike Britanije, Kanade, Japana i Švajcarske pridružila se i Narodna banka Kine, koja je odlučila da, prvi put nakon 2008. godine, snizi stopu obavezne rezerve svojih banaka, čime je dala dodatni podsticaj ulagačima širom sveta.

george wordy

pre 12 godina

Mr. Katic thinks that a whole world, including the United States has had the philosophy "that neighbors cow drop dead"!He heard from The secret sources that it is all of that result of conspiracy theories.

Petar Prvi

pre 12 godina

Veoma dobar clanak sa dobrim komentarima koga bi, kako je vec spomenuto, trebalo proslediti vladama evropskih zemalja.

Clanak je izazvao reakcije Trojanskih konja: pravih i onih koji su nesvesno to postali pod uticajem medija.

Najvaznija nije dovoljno istaknuto: NOVAC. Ne sme da vlada i da bude glavni.
Novac je uveden da olaksa razmenu proizvoda. Novac se "otrgao" od svoje sustine, postao je stavka sama za sebe.
Odredjeni slojevi/pojedinci su nagomilali ogromne sume takvog "laznog", nezaradjenog novca i umnozavaju ga tzv. investiranjem,
ili prosto receno zelenasenjem. Te gomile novca su postale monstrum, virus koji se razmnozava na tudj racun. Ovaj mehanizam se mora staviti pod kontrolu.
Novcu treba vratiti sustinu: MORA biti zaradjen.

Uspesna saradnja EU i BRIC bi verovatno skinula USA sa grbace ostaka sveta.

Ovakvim i slicnim temama se bavi John Pilger, preporucujem ga.

Зоран

pre 12 godina

Ауууууу, бале, па ти си загазио дебело у подривање еврозоне. Ево сада гледам "Око" на РТС-у. Подривају Европу, а Европа је ту и тамо одлично организована. Аууууууууу... Превише система у подривање еврозоне. Водитељ Глигорову: Да ли ви мислите да је то СПОНТАНО подривање еврозоне.... Ауууууу...

Зоран

pre 12 godina

"Teorija Zavera uspeva da zivi us svetu, zato sto je mnogo lakse prihvatiti da je lose i da zla strana ima "Plan". Istina je mnogo teza da se prihvati, a to je da nema nikog za volanom... Vozi Misko!
(devalvacija, 29. novembar 2011 21:53)"

Овај се огласио кад евро почео да тоне. Није се огласио кад долар почео да тоне на почетку кризе. Вероватно евру не одговара пропаст долара. :)))Приче за децу и "Политику".

super sa lesnikom

pre 12 godina

Povrsna analiza koja pokrece mnoga znacajna pitanja ali na njih daje odgovore na nivou kafanskih prica. Recimo zasto dolar konstantno depresira. Nema pravog odgovora. Autor kao da ne zna kako funkcionise ekonomija. Postoji nekoliko razloga za depresijaciju valute. Jedan je kako bi se domaca ekonomija ucinila konkurentnijom. U slucaju dolara postoji i drugi razlog. Depresijacijom dolara obaveze SAD prema stranim poveriocima postaju manje dok istovremeno vrednost americkih potrazivanja u inostranstvu koja su iskazana u drugim valutama postaje vrednija i Amerika je na dobitku. Itd itd ali da bi se doslo do ovih zakljucaka treba znati makroekonomiju (i to ne bas na nekom narocito visokom nivou jer ovo su osnove).

Мика

pre 12 godina

Долари се штампају опет да би ,,спасили" Европу... и обезвредили кинеске девизне резерве.

kosovac

pre 12 godina

Ovakvu glupost odavno nisam procitao. Interesuje me koji je "strucnjak" ovo napisao. Cene nafte i trgovina njome izrazena u dolarima nema nikakve veze sa cenom samog dolara. Vrednost dolara ima direktnu vezu sa ekonomskim prilikama u SAD i politikom centralne americke banke i americke politike u svim aspektima. Ukratko toliko.

nepotrebno ali ajde

pre 12 godina

Vrlo je tesko dati razumno objasnjenje ljudima koji posmatraju stvari sa ideoloske tacke gledista. Na zalost, u Srbiji je situacija takva da se sve sto se u svetu desi lepi Americi kao njeno delo, delo nekih zakulisanih ljudi u Americi koji uz viski i cigarete donose odluke koje pomeraju ekonomije. Uvek razmisljam kad zelim da napisem neki odgovor da li da to uradim jer je uzalud ali eto, opet... Ja zivim i radim u Americi, nekoliko decinja. Radim u investment bankingu. Mogu reci da poznajem dobro situaciju i oko dolara i oko svega sto se trenutno desava jer na tome se baziraju svakodnevne odluke. Sve sto mogu da kazem za ovaj clanak je da je ovo ekonomska verzija politickih clanaka iz 90-tih koji su govorili o tome da Vatikan iz tajnih odaja manipulise drzavama i stvara novi svetski poredak, da Nemacka zeli izlaz na Bliski Istok i ostale kojekakve gluposti.

Opet kazem ovo moje objasnjenje je bespotrebno jer nece biti prihvaceno ali mislim da treba reci istinu. Americi apsolutno, ali apsolutno ne odgovara krah EUR-a. Apsolutno. Americi ne odgovara jak dolar. U ovom trenutku to bi za ovu ekonomiju bila katastrofa i svako ozbiljan u finansijskoj industriji je toga svestan. Fed je citave 2010. uporno pokusavao da obali dolar. Pogledajte samo kolika je zarada na short term Treausires i na mid-term Treasuries. Skoro nikakva.

Jak dolar je velikim delom odgovoran za deficit. Nestajanje EUR-a bi jos vise osnazilo dolar i samim tim pojacalo deficit. Uvoz bi postao daleko jeftiniji, izvoz daleko skuplji i Amerika bi bila zatrpana inostranim proizvodima sto bi automatski kreiralo pritisak na ekonomiju. Nestankom EUR-a i smanjenjem potrosnje u Evropi americki izvoz tamo bi se smanjio i sigurno bi doslo do velikog otpustanja u USA a firme bi morale da potraze nova trzista i takmice se sa Kinezima i Japancima za trzista vane Evrope koja oni vec drze. S obzirom da bi zbog kraha EUR-a u Evropi veliki broj radnika izgubio posao, ovi radnici bi bili znatno jeftiniji od americkih radnika a veoma dobro obrazovani. Ovo ne bi bili jeftini kineski radnici u fabrikama, ovo bi bili skolovani radnici u servisnim industrijama sto bi izvrsilo dodatni pritisak na poslove u Americi i veliki broj firmi bi poceo da otpusta u Americi a zasposljava u Evropi. Ovo nisu firme koje premestaju svoje fabrike niskoplacenih radnika u Kinu, ovo bi bile citave servisne industrije na kojima trenutna americka ekonomija pociva. Americka ekonomija je na ivici recesije i jak dolar i naglo povecanje deficita bi ekonomiju gurnulo pravo u recesiju. Pricati da Americi sada odgovara jak dolar je apsolutno nerazumno. Jak dolar je nesto cega se svakodnevno plasimo. Ako bi EUR krahirao doslo bi do dizanja investicija iz Evrope i pumpanja para u Ameriku i dok bi cena goriva u Americi pala, mnogi ne bi mogli da uzivaju u tome jer bi izgubili posao.

Naginjati ka tome da je Amerika nekako stvorila ovu krizu je notorno nepoznavanje cinjenica o tome kako je kriza pocela, notorno nepoznavanje cinjenica o tome kako se Grcka zaduzivala tokom godina i zasta je trosila novac i kolika im je bila javna potrosnja, ali o tome ne vredi pricati... Sve je to zakuvano uz viski i cigarete...

Nece biti dugo potrebno da vidimo clanak koji kaze da iza svega ovoga u stvari stoji Vatikan...

sunshine

pre 12 godina

Ovaj clanak i analiza je katastrofa! Neznanje i nagadjanje!

Kao prvo, americke investicione kuce imaju znacaj deo Evropskih obveznica, pa bi propadanjem evra, one bankrotirale.

Drugo, biti najtrazenija valuta rezervna valuta (po zakonu ponude i traznje) bi digla cenu doloara, sto je veoma lose za americki izvoz!

i jos tako par znacanjih stavki koje je autor "omasio"!

Ekonomski Milovan Drecun

pre 12 godina

Evo sad citam da je NOKIA sklonjena sa berze zato sto su im akcije pale za 50%. Sve su to takodje Amerikanci zakuvali jer je NOKIA pocela da propada kada je americki Apple izbacio svoj telefon. Takodje sam negde citao da su Amerikanci pevali Grcima uspavanke od kojih ovi nisu mogli da se probude ujutro i da stignu na vreme na posao. Isto su Amerikanci napravili specijalni web sajt i stavili virus na kompjutere grcke vlade koji su krijuci sa web sajta download-ovali novac i tako automatski zaduzivali Grke. Uzas jedan. Autor ovog clanka ih je totalno provalio. Ne mogu da verujem da ga Merkel vec ne zove za savetnika.

bokius

pre 12 godina

u tom dvoboju izmedju nemacke i amerike ne vidim zasto bismo mi trebali da budemo na strani nemacke? oni nam nikada nisu bili prijatelji, niti ce to ikada postati. sa druge strane, izuzevsi zadnjih 20 god, amerika nam je bila iskreniji prijatelj, i bice ponovo, kada trenutne turbulencije prodju. za razliku od skrtih evropljana, amerikanci ne stede kada treba da se pomogne. ostavimo na stranu price o vojsci i pritiscima, koja zemlja bi se odrekla takvog primata dobrovoljno. dok se ne pojavi nova vojna sila (a ne izgleda da ce uskoro, jer kina nema takve ambicije) amerika ostaje gde jeste.

apple@74

pre 12 godina

Dosta dobra analiza. However, nisu Ameri potrosili grcku lovu i zaduzili drzavu za narednih 20 godina, nisu Ameri krivi sto je nezaposlenost u Spaniji preko 20%, nisu Ameri krivi sto Belgija ne moze da sastavi vladu godinu i po, nisu Ameri krivi sto Italija ima probleme sa vracanjem duga, Sve drzave Evrope vecinu svoga duga imaju u Evropskim bankama. Mislim nisu Ameri krivi sto je Dinamo sinoc zijanio.

mare

pre 12 godina

pa sta neka amerika i bude najaca, oni su i najboljq zemlja na celim svetu i treba da su najjaci. Ako ostane tako ja cu svoju decu poslati za ameriku da i oni zive ko ljudi a ne kao mi po ceo dan u busu i jedemo mastan burek

devalvacija

pre 12 godina

Losa analiza. Covek komentarise posledice. Na neki nacin Srbija radi isto sto i Amerika. Bankarski lobi upravlja Americkom fiscalnom politikom, a ne strateski geopoliticki interes. Isto u Srbiji Dinarom ne upravlja bezbednosna sluzba nego lobiji taljkuna (izvosznicki protiv uvoznickog). Sve ostalo je prilicno naivno drvljenje kvazi strucnjaka.

Istorijsko NE

pre 12 godina

Moze li neko da objasni kakva je uloga Amerike u dugu Grcke? Ili sada Portugalije? Ja sam mislio da su se Grci zaduzivali bez ikakvog razmisljanja, da su ljudi u penziju odlazili 10 godina ranije, da je grcka drzava trosila i kapom i sakom i sebe dovela do bankrota. Slicno i sa Italijom. Medjutim, ocigledno je da iza toga stoje Amerikanci. Moze li samo neko da mi objasni mehaniku svega toga. Kako su Amerikanci od Grka napravili zemlju pred bankrotom? Amerikanci vec 300 godina potkopavaju Evropu. Evropa je od Kine napravila svetsko cudo a to Americi ne odgovara pa hoce da unisti i Evropu i Kinu. Amerika je isto razbila i SFRJ. Doveli su Milosevica na vlast da bi napravili haos u Evropi i tako obalili ulogu eveopske unije. Svaka cast piscu obog clanka jer je razotkrio ovu zaveru. Nije mi jasno zasto evropske drzave nesto pod hitno ne urade. Mislim da bi ovaj clanak trebalo kopirati iposlati ga svakoj evropskoj ambasadi u Beogradu jer Evropi treba otvoritI oci. Jedna evropska drzava za drugom propada zbog duga koji im je nametnut iz Amerike. Da nije bilo toliko dolara ne bi se Grcka ni zaduzivala. Oni su namerno nastampali dolare i stavili ih u blizini Grcke i onda su se Grci zaduzili. Treba reci NE Americi. Jos ce nas na kraju ubediti da su za nevolje Srbije krivi Srbi kao sto sada pokusavaju da ubede Evropljane da su za nevolje Evrope sami Evropljani krivi a mi znamo da nisu. Vrlo je jednostavno. Da dolar ne postoji Grcka i Italija nikada ne bi bile u dugovima.

Djordje

pre 12 godina

Borba oko valuta je samo deo globalne borbe divova!
Zasto zaboravljate da pad Berlinskog zida u stvari nije ekvivalent pada komunizma (jer je komunizam i onako bio propao i bez zida . Pad Berlinskog zida i ujedinjenje dve Nemacke je U STVARI PRESTANAK KAZNJAVANJA NEMACKE ZA IZAZIVANJE DVA SVETSKA RATA SA OKO 75 MILIONA ZRTAVA!
Samo sa evrom, NEMACKA POSTAJE I OSTAJE SILA, bez evra NEMACKA NEMA DOBAR "NENASILNI" MEHANIZAM VLADANJA EVROPOM!
Dakle, borba za jak dolar i slab evro je BORBA ZA SPRECAVANJE PONOVNE DOMINACIJE NEMACKE U NOVOM SVETSKOM PORETKU!

Dragan

pre 12 godina

Još na prvoj godini faxa, pričalo se o rivalstvu dve valute ''$€'' beše 2006/2007... Godina kada sam upisao ekonomiju!
Ove godine sam diplomirao...
I sada vam otvoreno svima kažem, Amerikanci sabotiraju Evropsku jedinstvenu valutu jer se boje konkurencije! Nametaju svoj dolar zemljama koje su u razvoju, pa čak sada i razvijenim zemljama jer ne žele rezervu... Ako rezerva postoji, oni su faktički postali neko ko ima zamenu! A zamena se može po potrebi koristiti.
- Sećate se hladnog rata EU i US kada su međusobno uvodili sankcije koje su pogodile čeličane dva kontinenta, prehrambenu industriju i automobilske kompanije?
- Amerikanci gube rat u aviotransportu! Aurbus uništava Boing, amerikanci po svaku cenu žele da sabotiraju EU jer ona preti da ih istisne na međunarodnoj sceni!
- Slom Evrope bi Amerikance ponovo postavio na tron, i oni bi faktički imali samo jednog protivnika, a to je Kina!
- Da se razumemo, u ovoj trci ja navijam za EU! Dosta je bilo Američke dominacije širom sveta i njihovih veštačkih kriza!
- Smatram da Evropa treba da objavi rat Americi i da se priča o dve ljubavi preko atlantika završi razvodom!
- Uključite mozak. Ko vam je bliži? EU ili US?
- Stvari u 21 veku su vrlo jasne. Vlada onaj ko ima para!
- Zato amerikanci po svaku cenu žele da Evropu gurnu u glub iz kojeg se neće tako lako izvući!
- A oni po običaju, deliti lekcije Evropskim vladama o demokratiji, ekonomiji... Malo morgen!

Зоран

pre 12 godina

Колико видим Катић је хтео да каже да је евро желео да уништи долар, али је питање да ли ће успети.

Сава

pre 12 godina

Мислим да господин Катић по први пут није 100% у праву.

Американцима не одговара евро као друга резервна валута на дуге стазе. Али, тренутно им више не одговара јачина кинеске економије и величина кинеских девизних резерви.

Кинези све више улажу своје девизне резерве у куповину стварних добара - земље, предузећа, технологије. На тај начин купују и политички утицај.

Американци не могу да одговоре контракуповином јер Немачке не штампа евро на исти начин. Да којим случајем Американци наставе да штампају доларе уз тврд став Немачке, вредност долара би почела да опада много брже него до сада.

Да Немачка штампа евро, Американци би преплавили свет доларима и зауставили кинеску ,,офанзиву" и извршили још већи притисак на Кину да повећа вредност јуана.

Због Кине Американци (и Енглези) врше притисак на Немачку.

Ко ће победити? Свима (осим Американцима и делимично Енглезима) одговара још бар једна резервна валута. Питање је колика је цена добијања избора. Та цена постаје сваким даном све већа због све већег притиска Американаца.

Gorky

pre 12 godina

Kljucno je ne dozvoliti finansiranje Grcke stampanjem evra, jer bi devalvacijom evra, doslo do nekontrolisane inflacije u evrozoni.
SAD bi bila delimicno zadovoljna i sa time, iako time ne bi unistila rivalsku valutu evro sto joj je dugorocni cilj, dosla bi u situaciju da bez opasnosti da izgubi status rezervne svetske valute makar malo (20 do 30%) devalvira dolar i time koliko toliko relaksira svoju proizvodnju smanjenjem trgovinskog deficita.

Ljudi treba da znaju da SAD poslednjih godina vodi rat na dva fronta.
Osim pritiska na Evropu da devalvira evro, SAD istovremeno pritiska na sve moguce nacine i Kinu da apresira juan.
Dakle sa jedne strane pritiska EU da devalvira valutu, sa druge strane Kinu da apresira valutu.
O tome se mnogo ne prica kod nas, ali SAD trenutno bije tesku bitku sa Kinom, koja je za njih teza od one koju bije sa Evropom.

Evropa bi mogla da napravi dil sa Kinom i da bukvalno oduva SAD sa svetske scene.
Jedan takav dil bi na neki nacin vratio casovnik unazad i ponovo postavio Evropu u centar.
Onakav kakav je bio krajem 19 i pocetkom 20 veka.
Takav dil ne bi bio zasnovan na ideoloskim osnovama, vec na cistom interesu, onakav kakav je Nikson svojevremeno sklopio sa Kinom protiv SSSR.


Sa druge strane, stampanje evra i inflacija u evrozoni ne bi unistili EU, dozvolili bi SAD da devalvira malo svoju valutu i da njena privreda uzme malo kiseonika.
Medjutim nakon nekoliko godina, doslo bi do ponovnog sukoba, SAD bi tada na Evropu krenula jaca nego danas, a tada Evropa ne bi imala nikakve sanse, ako vec nije u stanju da izadje na kraj sa ovakvom oslabljenom SAD. SAD se nalaze u teskoj finansijskoj krizi, njena vojska je razvucena na sve strane sveta, i upravo sada Evropa bi trebala figurativno da zabode "final nail in the coffin".
Umesto toga "americki grogirani bokser" je uspeo da loptu prebaci u evropsko dvoriste.

Katic je odlicno primetio, ukoliko Evropa zeli da izadje kao pobednik iz ovog "rata", ukoliko ne zele da i dalje budu "americke marionete", mora se blagovremeno izvrsiti emancipaciju ljudi u Evropi, jer mnogi ne kontaju je SAD zakuvala finansijsku krizu u Evropi.

Umesto toga medijske manipulacije su nahuskale npr Nemce na Grke. Grci na to instiktivno reaguju, kao sto bi mi reagovali kada bi nas neko napao da smo mi svi krivi sto smo dozvolili npr Kostunici da pljacka novac preko Kolubare ili npr Dulicu preko njegovih sajtova. Mi jesmo krivi za to na neki nacin, medjutim umesto napada na jednu celu naciju treba kad god je to moguce imenovati konkretne lopove, jer u suprotnom lopovi ce pokusati da se sakriju od odgovornosti iza kompletne nacije.

gorgi

pre 12 godina

nemci su izgubili rat jer su ratovali protiv amerike i rusije. sada su nemci i rusi sa jedne strane pa vi vidite sta ce biti sa dolarom. to je poruka u vezi nekih komentatora ovde koji su promenili evro u dolare. dolari su vazduh, vetar, prasina nista.....to je moje licno iskustvo sa dolarom kojim pada pada i nema kraja padu, a vi vidite sta ce te.

baca

pre 12 godina

Amerika ratuje protiv evra i snažne ujedinjene Evrope odavno. Amerika je namerno rasplamsala rat u Jugoslaviji kako bi stvorila dugotrajnu nestabilnost u Evropi, na granicama EU. Oni su Kosovo okupirali da bi tu kriznu zonu u Evropi još više pojačali. Njima je potrebna NATO Evropa u kojoj američke snage imaju odlučujuću ulogu vođe, a ne žele da imaju Evropu kao konkurenta na svetskom tržištu i u svetskoj politici.

sima

pre 12 godina

@ nepotrebno ali ajde - Sve sto mogu da kazem za ovaj clanak je da je ovo ekonomska verzija politickih clanaka iz 90-tih koji su govorili o tome da Vatikan iz tajnih odaja manipulise drzavama i stvara novi svetski poredak, da Nemacka zeli izlaz na Bliski Istok i ostale kojekakve gluposti.

Isto tako, tih godina smo citali, osim Vatikana, da iza svega stoje Bildberg, Trilaterala.... I, sta se desilo. Oni sada isplivase, smenjuju vlade po Evropi i postavljaju svoje ljude za premijere. Pa, sada ti budi pametan

ekonom-kazandzija

pre 12 godina

IZVANREDAN tekst!
Pitam se samo, da li dve kljucne licnosti, Sarkozi i Merkel, znaju sve ovo? Znaju li celnici drzava, koje zatezu konsolidaciji evrozone, (koji su sustinski marginalci u celoj ovoj borbi dve monete, prvenstveno Grci, Portugalci, Irci, ali i Cesi; svako iz svog razloga), a koji se samo nesrecnim sticajem okolnosti ista pitaju, sta je sve u pitanju, ako evro propadne??
Kada je 1945. godine uspostavljen novi svetski poredak, on je nepromenjen trajao do 1999. godine.
Te, 1990. g, i pobednici i porazeni su podvukli liniju, posle koje, pobednici vise nisu crpeli benefite od pobede, a porazeni kaznu. Tako je tada, porazena, Nemacka ponovo ujedinjena, a pobednik, SSSR se raspao. Dosao je na red i poslednji benefit, jednog od pobednika, da se revidira! SAD je na talasu pobednika u II sv. ratu, svoju monetu dolar, prakticno nametnula za svetsku rezervnu valutu. Prvi koji su uzdrmali taj i takav poredak, bili su ustvari Evropljani, 1999. g, uvodjenjem evra! SAD su dugo tolerisale cvrsce povezivanje EEZ, posebno im se nije dopao Lisabonski sporazum, ali kao okosnica NATO-a, nije mogla otvoreno da minira taj proces stvaranja EU. Usporavanje im je uspelo, jos pre Mastrihtskih sporazuma, raspadom SFR Jugoslavije, a zatim i bombardovanjem SR Jugoslavije i stvaranjem neresivog Kosovskog problema, u srcu Evrope, koja se ujedinjuje. Krajem prve decenije XX veka, kada na Balkanu vise nema izgleda za daljim usporavanje kompletiranja cele Evrope u EU (izuzimajuci novonastale drzave bivseg SSSR i Turske, koja je vecim delom azijska zemlja), SAD su krenule u konacni "obracun"! Nesigurni i uplaseni, jer su i oni (SAD) dosli na red, da budu svedeni na ravnopravnu ravan svetske politicke i ekonomske moci, neshvatajuci realno mesto dolara, (jer su se u medjuvremenu pojavili, pored evra i evropske zajednicke ekonomije, jos nekoliko jakih centara, poput Kine i jena), izazvali su fiktivnu finansijsku ekonomsku krizu, koja je za osnovni cilj imala, unistenje evra i raspad EU. Sama EU je brzopleto reagovala i u toku svog stvaranja, a posebno u ovoj krizi to radi, jer "kukavicje jaje", Veliku Britaniju, nikako nije smela ostaviti na daljoj klackalici (izmedju SAD i EU), ako ne pre, onda sigurno u momentu uvodjenja evra, morala je biti uslovljena! Britanija je morala biti clanica evrozone!!! Taj nedostatak Britanije u evrozoni, posebno se oseca u ovoj krizi evrozone, ne samo jacinom i stabilnoscu svoje ekonomije, gde bi mogla mnogo da pomogne, nego i time, sto Britanija danas moze sebi olako da priusti, stopiranje bilo kakvog novog, velikog dogovora, sporazuma, poput Rimskog, Mastrihtskog, ili Lisabonskog.
Projekat EU i evra, nije neozbiljna i neka probna prica! EU (vec za sada, a bice i vise) ima duplo vise stanovnika od SAD, a 17 drzava evrozone, sa sve grckim i ostalim dugovima, moze da se izvuce, samo ako se zeli, jer su i tako opterecene (ekonomije), jace od SAD. Onih "25%", koliko SAD ucestvuje u svetskoj ekonomije, odavno je realno, nego je manje, a tek kada dolar uskoro bude sveden na pravu vrednost i rasprostranjenost, nedotirana americka indistrija ce pokazati pravu vrednost, konkurentnost i vitalnost.
Cak i da evro ne prezivi, dani posleratnog (II sv. rat), dominantnog i rezervnog dolara u odbrojani, a budjenje Amerikanaca i americkog sna, o svojoj jacini i moci, sledi, svakako uskoro.
Dogadjaji se odvijaju vrtoglavom brzinom, a s obzirom da SAD ne mogu da izovu neki veliki svetski rat (sto bi ih ponovo stavilo u centar sveta), posebno ne u Evropi, za slutiti je da ce proglasiti bakrot, bude li iole naznaka, da je kriza evra prosla!

Miki

pre 12 godina

Neverovatno je koliko se neki "ponose" svojim neznanjem. Ovo se odnosi na sve one koji se ne slažu sa ovom sjajnom analizom, očigledno veoma stručnog čoveka.Ovom prilikom ću samo da kažem da strategija američke politike i njene dominacije svetom se zasniva ne četiri stuba: apsolutna vojna nadmoć, dominacija na svetskim rezervama nafte, dominacija hranom, pre svega putem GMO proizvoda gde je Monsanto nosioc te dominacije i naravno financijska dominacija putem dolara, upravo na način na koji ovaj tekst govori. Nažalost, svaki puta kada je o Americi reč, postoji veliki broj onih koji jednostavno ne mogu da prihvate da sva najveća zla ovog sveta dolaze upravo iz Amerike. Njima je nažalost, zahvaljujući propagandi i lažnom sjaju, Amerika oličenje dobra i sreće. Uzalud ih podsećati na "Milosrdnog anđela" i na svakodnevna zlodela i nepravde koja ta Amerika čini Srbima, i mnogim drugim narodima širom sveta najčešće pod izgovorom borbe za ljudska prava, uništenja oružja za masovno uništenje i slične budalaštine. Ovi nažalost nikada neće shvatiti da je sve to u funkciji uspostavljanja i očuvanja ova četiri stuba američke dominacije u svetu. Oni čak neće da pogledaju film u kome je nedvosmisleno dokazano da su amerikanci sami srušil Svetski trgovinski centar, film koji su snimili opet amerikanci, ali oni drugi, oni koji predstavljaju dobru stranu Amerike i koji se usuđuju da se suprostave zvaničnoji politici koja je oličenje zla.

Саша

pre 12 godina

Евро је лоше замишљен од почетка, и за то највећу одговорност имају тадашње вође ЕУ. Још тада су многи указивали да није пожељно имати монетарну унији између држава са неусклађеним нивоима развоја, указивали на слабости такве уније без пратеће заједничке фискалне политике, говорили о културолошким разликама када је у питању вођење економије... Ти системски недостаци би се појавили кад-тад и без глобалне кризе.

Мислим да се прецењује амерички страх од евра као конкурентне резервне валуте. Са евром, или без њега, глобални утицај ЕУ (и онако не одвећ велик због немогућности да се 27 чланица усагласе око спољне политике) ће слабити наредних деценија, што због очајног наталитета, што због знатно бржег раста азијских економија. Дугорочно, претња хегемонији долара неће доћи из Европе.

Citizen

pre 12 godina

znam par ljudi koji su svoju ustedjevinu prebacili u dolar, ne zato sto zele da zarade na jacanju dolara(jer to nije izvesno) vec ne zele da izgube na propasti eura(koja takodje nije izvesna, ali je daleko izvesnija od propasti dolara). to je ono o cemu autor pise-medijska hajka na euro ojacava USD i posredno USA. tacno je da je USA privreda u vecem problemu od EU privrede, ali je sigurnost dolara mnogo veca-ameri imaju svoju vojsku ili u svakoj drzavi sveta ili na pola sata leta od svake drzave sveta i u mogucnosti su da diktiraju. ako zelite dobro americi, sirite euroskepticizam.

@economy62

pre 12 godina

Problem je isti u ekonomijama EU i US, Proizvodnja i prodaja roba vise ne moze da pokrije visoki standard zivljenja na koji su te zemlje naucile.Na zalost stvaranjem aziskih ekonomija,prvenstveno Kine obesmisljene su bilo kakve,bukvalno bilo kakve isplative konkurentne proizvodnje u doticnim zemljama.Vlasnici zapadnog kapitala i sredstava,zbog neverovatno jeftine radne snage u Aziji su isti preselili u Aziju jacajuci time dodatno, ionako cenovno superiornu azijsku proizvodnju, naustrb svoje sopstvene.Konkurentnost proizvodnje koja se u EU i US vestacki odrzavala ogromnim budzetskim dotacijama i nerealnim kreditima raznim granama privrede i oruzanim snagama tj. besomucnim stampanjem dolara bez ikakvog realnog pokrica i samo u svrhu odrzavanja nerealno visokog zivotnog standarda a narocito za odrzavanje liderske pozicije u vecini najbitnijih oblasti zivljenja.Ali to vise nije moglo da prodje neopazeno i bez, barem pokusaja da se tome stane na kraj..Svet je odjednom dobio odstupnicu u Evropskoj Uniji I njenoj novoj valuti Euru, valuti koja spasava svet od ispostavljanja americkog racuna za lagodan i bezbrizan zivot svakog Amerikanca celom svetu!, Racun za americku vojsku,ratove,NASA,NATO,sva istrazivanja,Holivud. Dotiranje I stvaranje od nekonkurentne naizgled konkurentnu proizvodnju, Racun za americki san,i bukvalno sve sfere zivljenja placao je ceo svet, ukljucujuci i nas.Nastampaj dolare,kupi jeftino sirovine i proizvode i ispostavi racun svim nacijama koje koriste tvoju,na casnu rec nastampanu valutu! Usput doskora i jedinu svetski priznatu.Finansiraj ratove,osvoji teritorije i zone uticaja ili stvori problematicne zone.U nasem slucaju to je rasturanje Jugoslavije, Kosovo, Bosna. Najnovija je,Grcka kriza. To je recept visokog standarda najrazvijenije nacije sveta.Sve to uzrokuje ovu sadasnju evropsku i svetsku krizu sto je I pokusaj sveta da se otrgne dolarskog zagrljaja.Amerike koja se bezkompromisno bori za ocuvanje svojih privilegija.Amerika je se svojim velikim saveznikom Velikom Britaniom sa svojstvom trojanskog konja Evropske unije koja u Evropi predvodi destabilizaciju evropske valute I same Evropske unije, kroz negativnu medijsku kampanju I katastroficka predvidjanja.Sve to se odrazava na berzanska kretanja I vrednost gubitaka proizvedenih time,kao I zaustavljanja pozitivnih kretanja evropske privrede mere se milijardama eura.U isto vreme Velika Britanija je samo tek deklarativno Evropa! Bez Eura i bez Shengena ali sa zeljom da joj se glas daleko cuje I da njeni predstavnici odlucuju o vaznim pitanjima..Oni plasiraju i zapocinju medijske kampanje o krahu Eura i Evrope.Prvi su koji javno razmisljaju o izlasku Britanije iz zajednice i indirektno sugerisu takvu ideju drugima .Pravi trojanski konj. Jugoslavija Srbija,Kosovo i Bosna su vecni neresivi problem koji je Britanija za racun Amerike nametnula naivnom ostatku Evrope u svrhu nemogucnosti konsolidovanja celovite i homogene teritorije EU. Implementiranje tj.stvaranje novih pored vec postojecih muslimanskih drzava(Bosna i Kosovo) najvise je doprinelo da se Evropa stalno bavi necim drugim.Jugoslovenska ekonomija da nije urusena i bukvalno srusena mogla je da igra znacajnu ulogu u stvaranju i doprinosu EU.Ovako posle svega ovde, EU se bavi izbeglicama, ratnim zlocinima ,haskim sudom.A a mi? Pa mi se bavimo bezuspesnim pokusajima prezivljavanja i pokretanjem nase nepostojeca ekonomije.Ovo u Evropi je znaci borba za za unistenje Eura,!? Jedine alternativne valute dolaru! U isto vreme traje vec uveliko izgubljeni rat proizvodnji i privreda Aziskih ekonomija predvodjenih Kinom i zapadnog sveta.Da nonsens bude jos veci i vrzino kolo jos zapetljanije Aziji je za uspon potrebno bogato i platezno sposobno zapadno trziste koje je za njih najveci izvor prihoda ali i izvor ideja I tehnologija .U najnovije vreme Azija kroz otkup dugova i obveznica, kroz ulaganja, I kreditiranja postaju, na ovaj nacin, aktivni ucesnik kreiranja ekonomske politike i Amerike i Evrope. Gde je kraj svemu ovome?Kraj je u stvaranju novog ekonomskog poretka sa kompletno izmenjenim pravilima i igracima.Za mnoge na zapadu to nezamislivo! Krenuti iz pocetka,jos kao autsajder,je neprihvatljivo! Bez borbe,mislim prave borbe niko nece prepustiti primat prvih razvijenih ekonomija sveta.Mi smo tu samo moguca kolateralna steta na koju se niko nece obazirati, koja je naucila na minimum i koja zbog toga mozda ima sansu da prezivi.Evropa u sadasnjim granicama? Sumnjam.Ali sta dalje?Pa nekadasnji suzivot Marke I Dolara doneo je zvezdane trenutke I Evropi I Americi.Postojanje jos par jakih evropskih valuta kod vrednih evropskih nacija, kao sto su Funta ,Franak nikada nisu ugrozavale dolar jer nisu ni imale globalne konkurentske pretenzije .Vracanje na provereno staro stanje?Mozda! Ali samo za kratak period.Jer tu su jos I Rusija i Kina,rastuce ekonomije Indije,Brazila.Tu su I mnogi drugi koji u ovom novom tehnoloski naprednom svetu traze svoj deo kolaca.Euro, evropska valuta kao pandan Dolaru je bila odlicna ideja ali kako izgleda zadire previse duboko u sferu zivotnih intresa najrazvijenije nacije sveta.Da li ce mu Amerika dozvoliti zivot Brza I efikasna razmena roba zahteva vrednu,kvalitetnu I pouzdanu svetsku valutu.Na ekonomistima je da izmisle neki novi nacin placanja koji bi nam svima dao podjednake sanse. Vracanje na,za Ameriku staro dobro stanje, je ponovna podela na bogate I siromasne gde ovi drugi nikada ne bi mogli da preskoce ovu stepenicu koja ih deli.Da li ce to dozvoliti ostatak Evrope,Rusija,Indija Kina,Brazil i mnogi drugi? Sumnjam:ali ko zna!?

MadamMim

pre 12 godina

Ne propuštam Katićeve textove, piše inteligentno, sveobuhvatno, a razumljivo za nas laike. Dosta sam naučila o ekonomiji čitajući njegove tekstove, još od onih u Politici.
Verujem da bi bio odličan profesor, šteta što ne predaje na Ekonomskom.

Srki

pre 12 godina

Obzirom da sedam decenija stranog vojnog prisustva, posle poraza u Drugom svetskom ratu, skoro 20 miliona (odnosno skoro cetvrtina populacije) imigranata i sa ciljem inicirana kriza 2007., kada naglo slabljenje dolara nije smanjilo industrijsku proizvodnju i izvoz najvece evropske ekonomije, nisu ucinile svoje, tj. Nemacka iz svih nedaca izlazi sve snaznija, preslo se na sledecu fazu, a to je prica o propasti evra, sto je direktno upereno protiv najvece evropske sile. Ipak izgradnja Severnog toka, te drugi poslovni aranzmani, pre svega sa Rusijom, pokazuju da su Nemci (kao predvodnici velike Evrope) svesni svih opasnosti koje ih vrebaju, a ostaje nada da imaju spremne odgovore na sve

pera

pre 12 godina

Odlican analiza Katica.

Sada imamo sliku teznji krize u EU. Dugo vreme sam se pitao koji su motivi podsticanja krize u EU.
Ovih dana vidimo kako se Nemacka snazno odupire uvodjenju EU obveznica i povecanje uloge ECB u otkupu drzavnih dugova, sve sa ciljem da se projekat stampanja evra ne dogodi.
Ako bi ECB stampala evre poverenje u evro bi palo i dolar bi "pobedio". Verovatno da bi USA bila zadovoljna i sa tim rezultatom pritiska na evro, ako i ne uspe da evro u potpunosti razbije.

Doklen god Nemacka bude izdrzala pritisak u nastojanju da se evro stampa, sa evrom nece biti promblema. U tom slucaju svi vlasnici evra mogu mirno spavati.

MerKozi

pre 12 godina

Odlicna analiza kojoj ni slovce vise nije potrebno. Oponenti ovog analiticara verovatno zive u svom malom paralelnom svetu gde vidici ne dopiru dalje od njihovog nosa.

Зоран

pre 12 godina

"Teorija Zavera uspeva da zivi us svetu, zato sto je mnogo lakse prihvatiti da je lose i da zla strana ima "Plan". Istina je mnogo teza da se prihvati, a to je da nema nikog za volanom... Vozi Misko!
(devalvacija, 29. novembar 2011 21:53)"

Овај се огласио кад евро почео да тоне. Није се огласио кад долар почео да тоне на почетку кризе. Вероватно евру не одговара пропаст долара. :)))Приче за децу и "Политику".

smoren

pre 12 godina

"Na drugoj strani, za uništenje evra kao rezervne valute, dovoljno je samo podsticati strah svakodnevnim novinskim napisima ili TV prilozima."

Ovo je kljucna recenica, meni je, vala, dosta svakodnevnog bombardovanja losim vestima koje donose samo neizvesnost i strah. Imam neodoljiv osecaj da neko pokusava da me trenira, da mi ispere mozak i da mi na kraju bude sve jedno i da mi jedini cilj bude da imam koru hleba.

Ljudi, mislite svojom glavom, nekada se znalo ko su zelenasi i znalo se koji su uslovi "poslovanja" sa njima, sada nas bankarski krvoloci svakodnevno ubedjuju da su nasi spasioci.

Bg_68

pre 12 godina

Odlican tekst. Jasno, koncizno i nadasve razumljivo i nama laicima koji informativno pratimo kretanja u ekonomiji.
A sto se tice "ezotericnih" centara moci, oni se vise i ne kriju, namere su im ociledne, samo se postavlja pitanje ko moze i dali iko moze da im se suprotstavi.

pero

pre 12 godina

Kako SAD prezivljavaju? Pa, valjda smo i sami videli kako. Rasture neku zemlju, pokradu joj, pardon prisvoje resurse, prilikom unistavanja zemlje drugim zemljama prodaju sredstva za unistavanje, nakon unistavanja zemlje humanitarno pomazu toj zemlji zaduzujuci je kreditima kod svojih banaka.

Deki

pre 12 godina

Analiza je sasvim dobra medjutim tu postoje jos najmanje dva aspekta koji onemogucavaju da se euro tek tako unisti.
Kao prvo izvozno orijentisanim ekonimijama EU (pre svega Nemackoj) ne odgovara posebno jak euro, "slabljenje poverenja u euro" znaci njegov pad u odnosu na druge valute i pojeftinjenje evropskih proizvoda na stranim trzistima sto jaca izvoz EU.
Dolar vise nije eksluzivna svetska valuta za trgovinsku razmenu, dosta zemalja koristi euro, takodje mnoge trece zemlje imaju znacajan deo deviznih rezervi u eurima (npr. Srbija, Rusija..)

Zoki

pre 12 godina

"Tokom prve dve godine postojanja, evro je prema dolaru izgubio skoro 40 odsto vrednosti. " Evro je prilikom uvođenja bio precenjen. Nominalna vrednost je bila oko 2 DM ali su cene roba i usluga naglo skočile širom Evrope. Ono što se prodavalo za 1,95 DM nije se prodavalo za 1 €, nego za 1,5 € - a ponekad i za celih 1, 95 €. Ne mogu se cene na tržištu od trista miliona ljudi podići za 50% a da se to ne odrazi na vrednost novca.
To nisu uradili Amerikanci, nego Evropljani. Evropska kriza nije uvezena u Evropu u sklopu nekog tajnog rata, nego je posledica načina na koji EU funkcioniše. Zemlje poput Grčke i Italije nisu promenile svoje navike kada su prešle na evro, nego su nastavile po starom. Pri tome nisu morale nikome da polažu račune. Da ne govorimo o visokim troškovima evropske birokratije i zajedničkim fondovima iz kojih se uzimalo i šakom i kapom. Nije nikakva tajna da su mnogi projekti rađeni namenski, sa samo jednim ciljem - da se uzmu pare iz fondova. Dodatni problem EU su relativno visoka socijalna davanja. Ne radi se o tome da li je to pravedno ili ne, nego koliko to umanjuje konkurentnost privrede na svetskom tržištu.

Nije nikakva tajna da Americi odgovara pozicija dolara kao svetske valute, ali za to ne treba kriviti samo Amerikance. Ceo svet im pomaže u tome.

"Za početak bi bilo dovoljno … uvesti porez na špekulativne transakcije. "
Porez tog tipa bi samo smanjio poslovanje na evropskim berzama i izazvao dodatnu migraciju kapitala iz Evrope. Transakcije bi se obavljale tamo gde nema poreza.
"SAD imaju i hronični i neodrživi deficit tekućeg bilansa" Tačno, ali Amerikanci imaju dve prednosti. Prva je da u SAD postoji volja stanovništva za jeftinom državom. Druga, da SAD još uvek nema PDV na federalnom nivou. Onog trenutka kada SAD uvede PDV situacija će se promeniti.
"Američke rejting agencije su tu da daju „naučnu“ podlogu opštem skepticizmu." Niko nikome ne brani da formira rejting agenciju. Problem je samo u tome koliko će se toj rejting agenciji verovati na tržištu kapitala. Te iste rejting agencije su smanjile i rejting SAD, na bes Obamine administracije.
Nije nikakva tajna da je ekonomija SAD u dubokoj krizi. Kao i EU, i SAD će morati puno toga da promeni, a to će biti bolno. Međutim, praktični Amerikanci će daleko jednostavnije i brže napraviti nužne promene. U SAD nije bio problem da GM bankrotira i oslobodi se socijalnih davanja i kolektivnih ugovora, kako bi postao profitabilan. U Evropi bi to dovelo do haosa.

Sasha Gracanin

pre 12 godina

Svaka cast, ko god je ovo priredio, stvarno ste izuzetno tacno procenili i opisali situaciju. Najbolji tekst koji sam na b92 u zadnjih par godina citao!!! Bravo!

pioniri su zakon

pre 12 godina

Ovo je izuzetna slika.
Samo bih dodao da je ovde snaga dolarskog lobija znatno veca, ne samo na strani drzava ( gotovo da ne postoji drzava koja nema dolarske rezerve ), vec i svi investitori koji su decenijama kupovali obveznice, ali i akcije americkih kopmanija ( pad vrednosti dolara je pad vrednosti tih kompanija ).
Otvaranje price evra je medjutim, zaista pitanje multipolarnosti sveta, tj. pitanje u kom delu sveta ce se trgovati sa jenom, evrom, dolarom ili na unutrasnjem trzistu Kine ( koje nije malo ) juanom. Ovo je i kljucna tacka koja odmerava i paritete svih drugih roba, time indirektno produktivnosti pojedinacnih ekonomija.
U svakom slucaju Americi vise nego bilo kome, a u korak je prati Evropa, predstoji duga borba za sopstvenu produktivnost, tj. dalju segmentaciju drustva i odrzavanje razumnog ukupnog sistema vrednosti.
Za sve vrlo prosto pitanje, zasto je cistacica u Kini na ivici gladi, a u SAD ili EU gospodja koja se moze normalno reprodukovati i ocekivati pristojnu penziju u visini odlicne plate u Srbiji ( znacajno vece od proseka )?

Kibo

pre 12 godina

Za sve kometare koji tvrde da Americi nije u interesu slabljenje eura jer to jaca dolar sto opet negativno utice na Americki izvoz:
Sta me briga koliko mi je izvoz ako kuci imam stampariju novca? Sta me briga za izvoz ako mogu moj stampac stampa *A4 papapire* koji kupuju naftu, fabrike u Kine, Evropi, Americi, oranice, shume, dijamante, zlato, zitarice, sirovine, hranu.... ceo svet, pa i predsednike. Ili sto bi reklo Zabranejno pusenje u Ujka Semu: *...ja poceh da se vadim zemlja u razvoju, slaba razmena robe, nase bogatstvo su bratstvo i jedinstvo nase bogatstvo su tekovine NOB-e. (A ujka Sem mu kaze) O, no problem my boy, ujka Sem kupuje sve, o no problem my boy, ujka Sem kupuje ME... Jedino sto me nervira je sto svi pisu Ameri a skoro niko ne govori ko je vlasnik tog biznisa u Americi - Rotsildi.

super sa lesnikom

pre 12 godina

Povrsna analiza koja pokrece mnoga znacajna pitanja ali na njih daje odgovore na nivou kafanskih prica. Recimo zasto dolar konstantno depresira. Nema pravog odgovora. Autor kao da ne zna kako funkcionise ekonomija. Postoji nekoliko razloga za depresijaciju valute. Jedan je kako bi se domaca ekonomija ucinila konkurentnijom. U slucaju dolara postoji i drugi razlog. Depresijacijom dolara obaveze SAD prema stranim poveriocima postaju manje dok istovremeno vrednost americkih potrazivanja u inostranstvu koja su iskazana u drugim valutama postaje vrednija i Amerika je na dobitku. Itd itd ali da bi se doslo do ovih zakljucaka treba znati makroekonomiju (i to ne bas na nekom narocito visokom nivou jer ovo su osnove).

popadija

pre 12 godina

Brza I efikasna razmena roba zahteva vrednu,kvalitetnu I pouzdanu svetsku valutu.Na ekonomistima je da izmisle neki novi nacin placanja koji bi nam svima dao podjednake sanse.
(@economy62, 23. novembar 2011 16:45)

a da predjemo ponovo na zlato il' dijamante, sta mislis? ? dosta je stabilno a nemoze lako ni da se stampa...

Djurdjevic

pre 12 godina

Za one koji su razvili alergiju na teorije zavere pa ne mogu da primete ni kada neka stvarno postoji, samo cu citirati Kisindzera: ``to sto su oni paranoidni ne znaci da im neko ne radi o glavi.''

Зоран

pre 12 godina

И шта би ово Мистер Катић када Америка, Швица, Европска банка, Кина,...помогле Европи преко својих банака? Завера ЈОПЕТ? И како ту слику уклапате у само дан раније у емисији "Око" где рекосте да се све уротило против ЕУ, посебно Америка?

Уопште није чудно што два рата почињала у Европи.

Che

pre 12 godina

Ne samo sto se strah planski raspiruje nego svaka dva sata ide po jedna vest o propasti evra/dolara. Stvara se utisak da to samo sto se nije desilo, ali i pored toga, to nikako da se desi.
Evo samo sto nije, evo samo sto nije.... Cim jedna zemlja izadje iz fokusa, odmah na tapet dolazi druga. Propast dolara, propast evra, propast ovoga, propast onoga, samo sto nije, samo sto nije...
I sve to samo da bi neko procitao najnoviju vest o propasti ovoga/onoga, koju je procitao vec 150 puta, u kojoj nece procitati nista novo...

Ako do propasti ne dodje hoce li neko iz medija ili ovih "eksperata" koji se bave predvidjanjima da uradi isto sto i jedan ruski tajkun, koji je obecao da ce ukoliko se njegovo predvidjanje ne ostvari pojesti pertle na cipelama. On je predvidjao da ce se cene nekretnina oporaviti do odredjenog datuma, ali su se one oporavile sa zakasnjenjem od 6 meseci.
I on stvarno pojeo pertle u jednoj TV emisiji.

Od sada za ozbiljno uzimam samo medije i "eksperte" koji javno obecaju da ce ukoliko se njihove prognoze ne ispune pojesti pertle na cipelama...

devalvacija

pre 12 godina

Teorija Zavera uspeva da zivi us svetu, zato sto je mnogo lakse prihvatiti da je lose i da zla strana ima "Plan". Istina je mnogo teza da se prihvati, a to je da nema nikog za volanom... Vozi Misko!

Sokrat

pre 12 godina

Treba samo zapaziti kakao se strah vrlo planski raspiruje. Cim jedna zemlja izadje iz fokusa, odmah na tapet dolazi druga i to u pravilnim vremenskim intervalima.

Moma

pre 12 godina

"Medijsko forsiranje krize u Evropi gura u drugi plan strahovitu krizu američkog javnog duga. Taj dug je preko 30% veći od javnog duga evrozone (mereno odnosom prema BDP-u), pri čemu SAD imaju i hronični i neodrživi deficit tekućeg bilansa."

Odlican tekst Nebojše Katića.
Sukob Nemacke i Francuske sa SAD je poceo jos za vreme krize u Iraku, kada su SAD oko sebe okupile grupu evropskih drzava koje sada pod uticajem SAD unutar ne samo evrozone vec i EU imaju ulogu trojanskih konja, koje ogromnom potrosnjom i neumerenim zaduzivanjem iznutra ruse evrozonu i EU. Evrozona je samo prva na udaru.
Mnogi se zavaravaju kada misle da ce kriza zaobici one koji nisu u evrozoni. Ukoliko bi doslo do rusenja, doslo bi do globalne recesije koja bi trajala citavu deceniju. U Srbiji bi doslo da usporavanja privrednih aktivnosti i do rasta nezaposlenosti koja je vec sada visoka.

"Iz finansijske provalije u kojoj se SAD nalazi, može se izaći samo kontinuiranim depresiranjem dolara. Ako bi evro projekat bio mrtav, Amerika bi mogla značajno i relativno brzo da depresira dolar, bez opasnosti da će time ugroziti njegov status vodeće rezervne valute. I pored toga što bi vrednost dolara padala, niko ne bi akumulirao rezerve u evrima. Kineski juan još nije spreman da uđe na veliku globalnu scenu. I oslabljen, dolar bi nastavio da vlada svetskim monetarnim sistemom."

Upravo tako. SAD ne sme da devalvira dolar da bi smanjila trgovinski deficit, jer time rizikuje da evro preuzme dominaciju. Jedino resenje za njih je da pokusaju da uniste evro, i da nakon njegovog unistenja devalviraju dolar cime bi oporavili svoju privredu, koja je u velikom delu na kolenima zbog ogromnog trgovinskog deficita.

"Ono što Evropa može izgubiti ne staje u knjigovodstveni račun. Njoj preti da bude razbijena, marginalizovana i oduvana sa svetske scene. Raspad evrozone bi posledično doveo do postepenog urušavanja Evropske Unije. Ako bi se to dogodilo, to bi bilo drugo veliko državno samoubistvo u Evropi. (Prvo je bilo samoubistvo SSSR-a, jugoslovensko se ne računa.)"

I sa ovim se slazem, poslednjih meseci Merkelova i Sarkozi se ponasaju poput Gorbacova 80ih. Populisticki se ulizuju javnosti koja najvecim delom uopste ne shvata, da je u pitanju velika igra, i da je u pitanju pokusaj SAD da prljavim sredstvima oduvaju rivala i zadrze dominantnu ulogu na svetskoj sceni.
Umesto populistickog dodvoravanja javnosti trebali bi da odlucno presecu sve spekulacije.

"Multipolarni svet je uvek bolji i prirodniji od unipolarnog – kako u politici, tako i u ekonomiji."

Potpisujem.

Пера

pre 12 godina

@(Miki, 29. novembar 2011 11:18)
"Ovom prilikom ću samo da kažem da strategija američke politike i njene dominacije svetom se zasniva ne četiri stuba: apsolutna vojna nadmoć, dominacija na svetskim rezervama nafte, dominacija hranom, pre svega putem GMO proizvoda gde je Monsanto nosioc te dominacije i naravno financijska dominacija putem dolara, upravo na način na koji ovaj tekst govori."

А Фејсбук, Гмејл и Виндоуз?

gorgi

pre 12 godina

Odličan i koncizan tekst. Svaki dan se planski širi ideja da je evro neodrživ. Dolar i njegova emisina dobit je jedino što održava američku ekonomiju. Kada bi npr Arapi prodavali naftu za evre, dolar bi nestao sa svetske scene kao osnovna valuta. Za komentatora koji se potpisao kao kosovar: raspitajte se o g dinu Katiću. On je svetski stručnjak i godinama pratim njegove analize u novinama i na radiju. Nikad nije pogrešio. NAročito je bio precizan u opisima uzroka ekonomske krize u Srbiji.

Pera Kojot

pre 12 godina

@nepotrebno ali ajde

"Opet kazem ovo moje objasnjenje je bespotrebno jer nece biti prihvaceno ali mislim da treba reci istinu. Americi apsolutno, ali apsolutno ne odgovara krah EUR-a. Apsolutno. Americi ne odgovara jak dolar. U ovom trenutku to bi za ovu ekonomiju bila katastrofa i svako ozbiljan u finansijskoj industriji je toga svestan."

Mislim da biste trebali još jednom da pročitate tekst gospodina Katića. U tekstu lepo stoji:
"Pad dolara (iako dramatičan), nema dramatične posledice po američku ekonomiju. Amerika se zadužuje u dolarima, kupuje robe od kojih se mnoge iskazuju u dolarima i u pravilu, sve što uvozi dolarima i plaća. Za druge zemlje bi pad vrednosti valute bio ogroman problem jer bi povećao dužnički teret za iznos depresijacije i doveo do ogromnog pritiska i na cene. Ameriku ovaj problem mnogo ne pogađa."

Gospodin Katić upravo govori o tome da Ameriku pad dolara uopšte ne pogađa, tj. da se oni i ne bore da ojačaju dolar. Ovde se i ne radi o "jačini" neke valute nego o dominaciji. CHF je jaka valuta, ali nije dominantna na svetskom nivou. Evro je jedina valuta koja je poljuljala svetsku dominaciju dolara. O tome najbolje govori činjenica da je 1999. godine (početak evra) 70.9% deviznih rezervi bilo u dolarima, a samo 17.9% u evrima. Već 2009. godine 62.1% u dolarima, a 27.6% u Evrima. (Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Reserve_currency)

Pozdrav!

dejan

pre 12 godina

taman kad pomislis da su svi u ovoj zemlji istrosili svu pamet pojavi se neko .
bravo covece.
ako se kandidujes na izborima glasam za tebe

george wordy

pre 12 godina

Mr. Katic thinks that a whole world, including the United States has had the philosophy "that neighbors cow drop dead"!He heard from The secret sources that it is all of that result of conspiracy theories.

Зоран

pre 12 godina

Ауууууу, бале, па ти си загазио дебело у подривање еврозоне. Ево сада гледам "Око" на РТС-у. Подривају Европу, а Европа је ту и тамо одлично организована. Аууууууууу... Превише система у подривање еврозоне. Водитељ Глигорову: Да ли ви мислите да је то СПОНТАНО подривање еврозоне.... Ауууууу...

Milan

pre 12 godina

Sve što SAD i čine unazad od sredine šezdesetih godina jeste podrivanje političke stabilnosti i ekonomija u svim delovima sveta a sve pod formom "borbe za ljudska prava ili za odbranu američkih nacionalnih interesa";
U tu svrhu su instrumentalizovane Ujedinjene nacije i kompletan međunarodni fanansijski sistem koji apsolutno kontrolišu SAD; Zato ne treba da bude iznenađenje da oni priželjkuju slom kako evra tako i EU;
Oni jednostavno ne trpe mi političku ni ekonomsku konkurenciju jer su recimo otvaranjem tržišta Kini prosto samleveni! Volstrit je samo paravan za špekulativnu ekonomiju preko koje SAD isisavaju kapital iz celog sveta na parazitski način! Zato je Volstrit krvavo branjen i od domaće javnosti
gde odjednom nema prekomerne upotrebe sile protiv mirnih demonstranata!
U odbrani špekulanata sa Volstrita sve je dozvoljeno pa i neki malo jači ratni sukob koji se već krčka i pitanje je meseca gde će da provali!!

Radojko

pre 12 godina

Slažem se da Americi ne odgovara da dolar prestane da bude rezervna valuta. No, to nije razlog što je Eurozona u krizi. Glavni razlog je nedovoršenost institucionalnog okvira na kome se zasniva eurozona.

Petar Prvi

pre 12 godina

Veoma dobar clanak sa dobrim komentarima koga bi, kako je vec spomenuto, trebalo proslediti vladama evropskih zemalja.

Clanak je izazvao reakcije Trojanskih konja: pravih i onih koji su nesvesno to postali pod uticajem medija.

Najvaznija nije dovoljno istaknuto: NOVAC. Ne sme da vlada i da bude glavni.
Novac je uveden da olaksa razmenu proizvoda. Novac se "otrgao" od svoje sustine, postao je stavka sama za sebe.
Odredjeni slojevi/pojedinci su nagomilali ogromne sume takvog "laznog", nezaradjenog novca i umnozavaju ga tzv. investiranjem,
ili prosto receno zelenasenjem. Te gomile novca su postale monstrum, virus koji se razmnozava na tudj racun. Ovaj mehanizam se mora staviti pod kontrolu.
Novcu treba vratiti sustinu: MORA biti zaradjen.

Uspesna saradnja EU i BRIC bi verovatno skinula USA sa grbace ostaka sveta.

Ovakvim i slicnim temama se bavi John Pilger, preporucujem ga.

Зоран

pre 12 godina

"И опет почела да штампа под паролом да спасава евро...
(Мика, 1. decembar 2011 01:11) "

Па што није Европа сама изашла из кризе него зове у помоћ Кину, Швајцарску, Канаду, Америку, Британију,...? Осим тога нуђено и Немачкој да штампа, није хтела. Па ако нећеш ти, има ко хоће.

Ево вести:

Koordinisanoj akciji Američkih federalnih rezervi, Evropske centralne banke i centralnih banaka Velike Britanije, Kanade, Japana i Švajcarske pridružila se i Narodna banka Kine, koja je odlučila da, prvi put nakon 2008. godine, snizi stopu obavezne rezerve svojih banaka, čime je dala dodatni podsticaj ulagačima širom sveta.

Мика

pre 12 godina

Долари се штампају опет да би ,,спасили" Европу... и обезвредили кинеске девизне резерве.