Čupić: Bankari nisu poreznici

Beograd -- Predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe Adrija banke u Srbiji Vladimir Čupić smtra da kontrola uplate doprinosa na zarade nije posao kojim treba da se bave banke.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
 1. Evo resenja:

  Meni firma uplati bruto, a ja sama uplatim u penziono i socijalno ako hocu i koliko hocu. Ako ne placam, nemam gde da se lecim i nemam penziju. Sama biram - drzavno ili privatno.

  Danas sam bila kod doktora posle par godina, 3. put za 8 godina koliko radim. Znate i sami da se veliki deo izdvaja za socijalno. Dobar dan, bolesna sam. 50 dinara. Dobar dan, treba da primim injekciju. 50 dinara. Dobar dan, imam recept za lek. 50% participacija, 430 dinara. Ej, ljudi, idem kod lekara jednom u sto godina, dobili su od moje firme u moje ime hiljade i hiljade dinara, a ne mogu da me caste sa 500. Sramota!!!
   (Milka, 20. oktobar 2011 02:00)

  # Link komentara

 2. Priča se svodi na to da jedni preuzmu deo posla ,drugi drugi deo posla a poreska uprava ...šta će ona da radi .S obzirom da preovlađuju partijski kadrovi i polupis.....ovo se moglo i očekivati.Sledeće je verovatno da infostan kontroliše ko nije platio porez na imovinu...
  (justin, 19. oktobar 2011 21:51)

  # Link komentara

 3. Tražite rešenje od onog koji vas je doveo, ekspert Dinkic.
  (MIMA, 19. oktobar 2011 21:32)

  # Link komentara

 4. Joj što priželjkujem taj smak sveta da se najzad desi 2012 godine i molim Boga da sve ode dođavola, a naročito banke i zelenaši. Tužno je samo što onaj ko prvi treba da odapne, odapne na kraju kad uništi sve oko sebe... ali nema veze biće mi drago ako dočekam da vidim i njihov potop...mada ako i ne dočekam nema veze - kazna je živeti u ovakvom svetu kakav je danas.
  (Nesrećna im Nova 2012., 19. oktobar 2011 20:35)

  # Link komentara

 5. I nisu, uglavnom su lopovi.

  Šalu na stranu, nekadašnja SDK je radila dobar posao (doduše u drugim okolnostima, što treba imati u vidu), čak su se i neki stranci čudili zašto ukidamo jedan takav sistem, ali važnije je bilo da preuzmemo strano rešenje bez obzira na to da li dobro funkcioniše u svim segmentima na koje se odnosi, a verovatno je bilo i masnih provizija. U međuvremenu je zakazao posao prenosa kontrole uplate doprinosa na poreske vlasti pa smo dobili ovaj haos. Na žalost, bojim se da ni predloženo rešenje nije dobro jer su oni koji ga predlažu zaboravili da ovo sada nije socijalizam, da ovo nije SFRJ i da stvari funkcionišu malo drugačije od onoga na šta su oni navikli pre 30 godina.

  Ne znam kako će ovo funkcionisati, bojim se novog haosa.
  (Barkley, 19. oktobar 2011 19:23)

  # Link komentara

 6. Ima li kraja gluposti ljudi koji vode ovu republiku Bananiju?
  (otac Makarije, 19. oktobar 2011 18:28)

  # Link komentara

 7. Uspesan "posao" gasenja SDK i rasturanje imovine ove institucije obavio je Dinkic. Red je da ga sada nadlezni pozovu da 'radi" ponovo - na aktiviranju i formiranju nove ustanove....Jer, ima jos nezaposlenih partijskih aktivista...
  (istina, 19. oktobar 2011 18:18)

  # Link komentara

 8. Zašto moraju da smišljaju komplikovana i skupa rešenja? Najjednostavnije bi bilo da poslodavac uplaćuje bruto zaradu a radnik banku ovlasti da mu automatski određeni procenat od svake uplate uplaćuje za porez i doprinose.
  (Nenad, 19. oktobar 2011 18:11)

  # Link komentara

 9. Nigde u svetu g. Cupicu? A da se malo raspitate?
  Vas to svrbi pre svega sto vam se uvodi novi posao, a sa kadrovima koje domace banke imaju, sve komplikovanije od otvaranja vrata je problem.
   (Amos, 19. oktobar 2011 18:04)

  # Link komentara

 10. Nesto ne verujem da ce se kontrola uvesti...ako se uvede kasnice plata, a kasnjenje prouzrokuje socijalno ne zadovoljstvo, pred izbore nema sanse.
  (Pera, 19. oktobar 2011 17:56)

  # Link komentara

 11. "Čupić je rekao da banke nigde u svetu ne kontrolišu uplate doprinosa za penzijsko i invalidisko osuguranje i naglasio da banke nisu poreski organi."

  Ovo nije tačno.

  Znam da u Makedoniji postoji veza banaka sa PIO fondom preko nekih WEB servisa i kada dođeš na šalter da uplatiš platu zaposlenima, unese se PIO broj onoga kome se uplaćuje i banka preko tog servisa dobije popunjene naloge od PIO fonda za sve doprinose i tvoje je samo da daš pare i zaposleni tako dobije platu.

  Dakle, ne radi banka provere niti je poreznik već se samo od PIO naprave svi nalozi a firma mora da ih plati ako misli da zaposleni dobiju platu.

  E sad, to je lako napraviti, ali onda nema plaćanja a da se ne plate obaveze, a to znači da će se smanjiti broj plaćanja preko banaka i zato odmah bankari dižu frku jer to znači manje para za njih, ovako ćute i primaju uplate za plate iako ništa od doprinosa nije plaćeno.
  (prvo se raspitaj pa pričaj, 19. oktobar 2011 15:59)

  # Link komentara

 12. Možda će i raditi tu kontrolu na kraju, ali uz debelu proviziju, pa će nam ionako mizerne plate biti još manje.
  (Mishko, 19. oktobar 2011 15:52)

  # Link komentara