Ponedeljak, 12.09.2011.

00:03

Srbi nisu lenji već bedno plaćeni

Depeša američke ambasade u kojoj se tvrdi da su <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&amp;mm=09&amp;dd=11&amp;nav_id=541166" class="text-link" target= "_blank">Srbi neradnici</a> potpuno je promašila suštinu i u njoj nijedna jedina reč ne odgovara istini, kažu stručnjaci.

Izvor: Press

Srbi nisu lenji veæ bedno plaæeni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

173 Komentari

Sortiraj po:

Isidora Dankan

pre 12 godina

Ja sebi dajem pravo da zabušavam kada sam loše plaćena i ponosna sam na to. Da li treba da pristanem da svojim radom podupirem tajkunske firme dk ne stanu na noge? Ma 'ajte molim vas...

Jelena

pre 12 godina

Dosta je toga slabo su plaćeni pa neće da rade. Situacija je takva kakva je i zemlja je takva kakva je ali to nije nikakvo opravdanje za nerad. Svaki poslodavac će sigurno nagraditi zaposlenog koji se trudi, naravno u skladu sa svojim mogućnostima. Zašto ne pišete i o tome kako se snalaze poslodavci da naplate potraživanja kako bi platili plate, doprinose, svoje obaveze, PDV,...

Sasha

pre 12 godina

Kakvo plitko objasnjenje. Nisu lenji nego slabo placeni. E, super, ajde onda nek polegaju da spavaju, pa neka ih neko probudi kad plate same od sebe postanu velike. Povodom nedavne katastrofe u Japanu, pita neki novinar japanskog ambasadora kako su se Japanci uopste oporavili posle drugog svetskog rata, i ne samo oporavili, nego postali jedna od najvecih ekonomskih sila, a covek kaze 'Japanci su spremni da se potrude'. Toliko.

Nenad

pre 12 godina

Gde nismo lenji? Rmbacio sam u vise firmi i svaki put video da na jednog koji radi dolazi pet zabusanata koji ga jasu. Pa zar nije tako?

dijaspora

pre 12 godina

U celom svetu imate lenjih ljudi.Ne moze se reci da je neka nacija vrednija od druge.Pouzdano znam da su u Americi Srbi cenjeni kao radnici i u vecini slucajeva se izdvajaju od drugih po radu.Naravno ima i izuzetaka ,kao sto ima jako puno pametnih i obrazovanih Amerikanaca (vazi da su generalno tupava nacija) ili lenjih i aljkavih Nemaca (vazi da su vredna i sposobna nacija).Sve potice od karakteristika individualca.naravno uslovi rada i plata se moraju uzeti u obzir.Ali gospodo draga onoga koga je pritisla muka taj ce raditi i nece puno filozofirati.Lako je gundjati kada se ima gde spavati,sta jesti i jos ako se popije koja kafa eeee.Kada morate da platite racune,da nahranite decu vi nemate vremena za prazne price jer morate da radite da bi zaradili nesto novca.I sta je upecatljivo u Srbiji?Ljudi se uhvate jednog posla kao pijan plota i ako dobiju otkaz frka.Radite po dva posla dnevno kao sto se radi u Americi,ponesite rucak od kuce u plasticnoj posudi kao sto rade Amerikanci,ne bacajte tesko zaradjen novac na gluposti i verovatno ce biti bolje.Naucite da radite jos nesto

Pera 2

pre 12 godina

Radim i zaradjujem 32000 dinara mesecno.Prvi deo plate ili akontacija ode na racune i naravno obavezan internet i iptv + telefon.Drugi deo plate nemam,ustvari minimalan je zbog potvrda da bi oblacio decu skolarce osnovce i ostavio koji dinar za nesto malo hrane i lekove posto sam tezak bolesnik e sda reci ce mnogi sto ce ti internet,IPV TV i tako to ali brate to je svo zadovoljstvo koje imam.AJDE zdravo.

Neradnik

pre 12 godina

Pa ok, tu je nas problem sto mi zivimo tudje zivote, a ne trudimo se da nama samima bude bolje. Inace skolu i fax sam zavrsio u Srbiji i usled nedostatka poslova jer nisam bio mamin i tatin sin da me zaposle krenuo trbuhom za kruhom, sto mislim da moze svako ako zeli vise i to je to. A sto se tice nas i dalje mislim da smo izuzetno vredan narod, samo malo bez ambicija. Kako je tako je ima i gore!

dragoljub kljaic

pre 12 godina

evo ovako ,najljeniji su ameri ,sto znam iz svog iskustva ,,,,radim u sad dosta dugo oko 13god,,,jedini koji izdrzavaju njihovu ekonomiju su imigranti; mexe i nasi evropljani ,sad nebitno bili srbi ,hrvati ili muslimani ,mi svi bivsi jugovici radimo bar za trojicu njihovih amera ,tako da tvrdnja usa ambasade pada u vodu,,,, da je situacija normalna u srbiji u celosti ljdi bi radili kosto su radili dok je bio tito ,,,,,, znao se redi i zakon, sad razni hostapleri vladaju srbijom ,pokupovali firme od nasis oceva ,,,,to jest pokrali i sad bi da neko radi za 100-200 evrica ,,,, onaj ko je mogao otiso je onaj ko je osto i on se nada jednog dana otici ,,,tako da ce po srbiji biti samo kosooki i nasi politicari,,,, ili ce narod da popizdi i na ulicu sto je vec trebalo da se dogodi ,,,da uzme motke i pocisti srbiju od raznih biznismena i hostaplera,,,,,,

damirdavid

pre 12 godina

nemogu da verujem.radim u inostranstvu 10 god. amoj brat u srbiji radi kako sef kaze.nema godisnji nema osiguranje nista...sef mu samo kaze ako ne dojes sutra ima ko hoce.minimalac je u opstini gde zivim je jadnih 9000 din na crno jer 70% firmi ne prijavljuje porez.privatnici.sramota za srbiju

Nego sta

pre 12 godina

nego sta,nego smo lenji...lenstine!
Vecito imammo izgovor zasto da ne radimo svoj posao...ako ima 500evra platu,nesrecan je sto nema 1000.Ako ima 1000,nesrecan je sto nema 2000evra.
I tako u krug...pa izmisljena bolovanja....i nedaj boze da neko pomisli da ti zbog nerada da otkaz...pa to je kao da hoce celu familiju da ti pobije...
jadni smo mi,a opet bolje placeni od prosecno kineza koji je jako vredan i produktivan. Nama samo trebaju izgovori za sto manje da se radi...boli,ali je istina.

Lenja buba

pre 12 godina

Ja necu da komentarisem da li smo lenji ili nismo jer ne mozemo dati globalnu dijagnozu . ******** Ne mozemo reci Srbi nece da rade kada ima dosta radnih i uspesnih Srba.

Ali zelim da skrenem paznju svima onima koji citaju ove redove. Manje vi posecujte xnxx sajtove, manje pratite sport i manje se radujte uspehu reprezentacije od kog nemate nista, manje gledajte serije, manje ucestvujte u ogovaranju svojih prijatelja, manje vremena spavajte, manje pijte alkohol, manje izlazite jer sve ovo su vam otimaci vremena kada je vasa paznja usmerena na druge stvari dok o svom napredku i ne razmisljate.

A vise naucite o Web Dizajnu, vise ucite engleski jezik, procitajte neku kvalitetnu knjigu i umesto da slusate ovaj zapad kako lupeta vi naucite u svom zivotu da novac radi za vas a ne da vi radite za novac. Ne misli Amerika da mi necemo da radimo uopste,vec vidi da ne umemo da radimo. Nasa paznja je oteta i svi smo zaslepljeni a NAVIKA nas predvodi u ovom zacaranom krugu.

Lako je kriviti druge za licne neuspehe. Slazem se da vecina nas nije odgajana u kvalitetnim porodicama i kladim se da smo svi kao mali gledali kasandru i bolji zivot dok su nam tata i mama bili robovi. U malo obrazovanijim porodicama slusao se klavir i ucio jezik i matematika. U redu, to je proslost ali sta ste vi danas naucilo novo u svom zivotu ?

Koja je vasa investicija ? Gde vam je Paznja ? Sta slusate, sa kim se druzite, sta citate ? Sve okolo vas je ogledalo koje vam govori ko ste zapravo vi !!

Ulozite u sebe jer svaka paznju umnozava jos paznje.

Da se vratim na navijanje sportova. Ovih dana je bila Zvezda,Partizan,Novak, kosarka,vaterpolo a gde ste vi ? Gde je vas zivot? KOliko ste tog dana zaradili tako sto ste grlato navijali za lazne idela koji nose vazu zastavu? Oni dok plivaju zaradjuju a vi?

I onda je lako kriviti drugoga. Ako neko u vasem gradu je bogat, mozete i vi. Mogu o ovome da vam napisem citavu knjigu ali posto cu jednu uskoro objaviti nema potrebe za tim a tek mi je 27 godina. Dakle , investiraj u sebe, u svoju misao u svoj napredak i onda te nece pogoditi ovakva polu istina. Sa koje strane ste ove istine?

Kad porastem bicu teniser

pre 12 godina

Za 300 Evra jednostavno se ne isplati ustajati ujutro. Ako se od 300 Evra oduzmu troskovi prevoza, pojacane ishrane i povecane higijene da li ista ostaje ? Mozda 100 E. E pa, za 100 Evra samo budala ustaje iz kreveta !

shone

pre 12 godina

@MS
A odakle ti kucas kad ti je vreme komentara 16:44? Jedino sa zapadne obale da kucas, pa da si poranio, inace upadas u radno vreme.

Citam malo ove komentare, vidim od kada postoji Internet, nema potrebe da se mercedesom dolazi u zavicaj da se covek pohvali i poduce lokalni paori kako je na zapadu.
Daj jednom Srbinu par stotina eura vise nego drugom i ovaj ce umisliti da je 10x bolji od onog drugog. Jedva malo bolje od plemena Tuci i Huti. Tu je glavni problem, ne u lenjosti.

Galeb

pre 12 godina

Imam 25 godina. Pre pet godina kada sam se zaposlio kod "privatnog preduzetnika" u jednoj firmi mislio sam da su svi ovi koji sede po ceo dan po kaficima paraziti i da ne treba biti takav nego vredan i radan...
Danas sam ubedjen da su oni potpuno u pravu a da sam ja budala koja radi za 25 000 vec pet godina. Stvarno sam se trudio i trcao na sve strane, ostajao duze, radio vikendom i sve to da bi me neko primetio i nagradio za taj rad...
U medjuvremenu sam zavrsio fakultet koji sam uporedo studirao ali se ni posle toga plata nije povecala.
Nista nisam zaradio za ovih pet godina, sve je otislo na prevoz hranu i racune, sreca samo sto zivim sa roditeljima pa ne moram da placam i stan!
Iz ove zemlje jednostavno treba bezati, ovde nikad, ali NIKAD nece biti bolje.

mmJa

pre 12 godina

Ko nece da radi ili je los strucnjak u Srbiji, bavi se politikom. Primanja su bolja nego u Nemackoj, a moc veca nego moc Obame u SAD. Verujte, majke mi.

Miloš (SLOVENIJA)

pre 12 godina

SRBI NERADNICI. U Sloveniji smo "jugosi" bolji radnici od slovenaca i radnu silu traže u državama bivše juge. bolje đabe ležati nego đaba raditi

Pantagruel

pre 12 godina

Није нам био потребан Wikileaks да открије оно што је о нама написао још Рудолф Арчибалд Рајс 1928. Године, у свом политичком тестаменту насловљеном "Чујте Срби". Он је ту на првом месту, при набрајању наших националних мана које нас воде у пропаст (а претходно је набројао врлине којима се дивио), навео однос према раду и одлагање обавеза од данас за сутра, тако да много тога заувек остане неурађено. За Рајса нико не може рећи да нам је био непријатељ и желео зло, према томе - закључак је јасан (иако нам не прија).

Neradnik

pre 12 godina

Pa ti isti amerikanci su toliko lenji da oni nikad nece uraditi nesto sto im je van opisane radne funkcije, dok ce nasi ljudi uvek uraditi sve da se taj posao i uspesno zavrsi. Mislim ovo je idiotizam, ne komentarisem ljude u srbiji jer je za situaciju kriva drzava, ali u SAD, pa jedino su mozda mexikanci vredniji od ljudi sa balkana. I jos jednom, to je sistemski problem, a ne problem ljudi, koji su demotivisani i krajnje isfrustrirani mizernim platama. Pozdrav

Mrmot

pre 12 godina

Stvar je u tome sto ni jedno ni drugo nije tacno. Na koga se misli kad se kaze "Srbi"? Ono sto se Srbima desilo je u stvari cista prirodna selekcija. Pitaju se kako je moguce da su u inostranstvu srbi medju najboljim radnicima. Pa lepo je moguce, jer su oni najbolji i najsposobniji otisli. Oterani, proterani ili ubijeni beznadjem ljudi su se pokupili i dokazali u svetu. Srbiji nisu bili potrebni. Ono sto je ostalo, ostalo je ne sto je htelo, nego sto nije moglo nigde ili nije imalo sta da ponudi. Kad se to uzme u obzir, eto odgovora zasto smo medju zadnjima u svetu. Ono sto je zalosno, ni Gospod Bog da sidje i da vlada Srbijom ne bi mogao nista da ucini. Negativna selekcija je izvrsena i Srbija je unistena ***** koji su 90tih ustale uz Slobu da oteraju svoju decu. Ironija je sto oni sada zive od te iste dece sto su oterali.
(Sasa, 12. septembar 2011 04:57)

Da pogadjam... ti si jedan od onih srba iz vise klase? To prijatelju, sto si u inostranstvu je posledica mame i tate koji nisu hteli da uce skolu pa su otisli za Miletom i Radetom koji je pre njih iz sela otisao na baustel. Postoji mogucnost i da si jedan od onih koji su zavrsili fakultet i tamo otisli kao strucnjaci, ali sudeci po tome kako rezonujes - ne bih rekao!

trifun

pre 12 godina

Bezobrazno je porediti krug dvojke i pune kafice tamo sa ostatkom Beograda ili jos gore, sa celom Srbijom.
Beograd ima preko 2 miliona stanovnika, naravno da ce se uvek naci koja hiljada koaj ima vremena i para da popije kafu u doba kada je vecina ljudi na poslu. I sta, nikada niko ko je studirao nije imao recimo pauzu od tri sata na predavanjima i otisao an kafu? Ili ne postoje ljudi sa fleksibilnim vremenom pauze tokom radnog vremena?

Ne budite smesni. A ne, lakse je odmah opesti po omladini koja nista ne radi a ima sve. Kamo srece da je svima stvarno tako. Pi.
Cisto radi ilustracije, svi znate da postoji Escada butik u Knez Mihailovoj, gde je haljina umela da bude i po 80 000 dinara, jel postojanje takvog butika znaci da svi u Srbiji daju soma evra za krpice? Tesko.

Usput, bas smo nesto racunali, najjeftinije volontiranje u Beogradu kosta VAS minimalno 70 evra mesecno, uracunat bedni obrok i markica za prevoz za jednu zonu. Nema svako ni para da volontira, jer posle par meseci, niko vam ne garantuje posao. A neciji mama i tata nemaju ni tih 70 evra da daju mesecno, jer to volontiranje neko mora i da plati.

Radovan

pre 12 godina

"Radnici su odlični, ali rukovodstvo ništa ne valja"

Reči inostranih instruktora (teorijska i praktična obuka) i kontrolora (kontrola kvaliteta delova i finalnog proizvoda) , nakon nekoliko provedenih dana u našim fabrikama, sa kojima sarađuju u izradi zajedničkog proizvoda.
Kada čuju kakve plate imaju naši radnici (manualci, tehničari, inženjeri), ne mogu da veruju i ražaloste se.
Zadovoljni su prijemom kod naših radnika u fabrikama i spremnošću da prihvate nova i lakša rešenja.
Najviše primedbi imaju na organizaciju posla i brigu o bezbednosti radnika, koje je u domenu rukovodilaca (niži, srednji i najviši nivo).

Woah

pre 12 godina

Stručnjaci su potpuno u pravu. U firmi u kojoj ja radim svi rade. Jednostavno ne postoji mogućnost da sediš i gledaš u plafon. Pitanje je da li uživaju u poslu, kada za to što rade... smešno je reći ''nisu adekvatno plaćeni''. To kako se u našoj zemlji plaća je čist bezobrazluk. Koliko puta češće benzin skače u odnosu na plate? Hrana? Računi? To što mnogi sednu u kafić (moderno obučeni, sa modernim telefonima) je nebuloza. Klinci koji sede piju istu kafu 2 sata. Ima onih za koje se može reći da žive bahato, a ne rade. Ali oni ne zavise od rođaka iz inostranstva, nego od roditelja odavde, iz Srbije. To su deca lopova. Lopovi i njihova deca su na jednoj strani, na drugoj jad i beda, a u sredini NIŠTA! Jasno je da se neki 'komentatori' usuđuju da kažu kako i ovde možeš da imaš dobru platu. Ima izuzetaka. Tako je moj prijatelj bio jako pametan dok je radio za 70000, a onda se vrlo brzo ućutao, kada je igrom slučaja izgubio posao i shvatio koliko je imao sreće i kako je teško naći novi posao, čak i za upola manje novca.

milijana

pre 12 godina

Ovde radnik koji i prima platu je u vecini slucajeva - socijalni slucaj sa dugovima za infostan i struju jer nesto mora i da jede. Toliko o platama i preplacenosti.
Drzava u kojoj je zaposlen covek socijalan slucaj, sta vise reci...

Petar A

pre 12 godina

Pa naravno!!! Koja glupost - cuj Srbi lijeni??!! Nema lijenih i "nelijenih" naroda (ne racuna Crnogorce). Uporedite samo Srbe iz Cikaga sa Srbima iz Ljiga. Ali, uporedite sve - i platu...

MS

pre 12 godina

Ovi komentari su živi dokaz da je depeša tačna 100%. Pa pogledajte koliko komentara u radno vreme! U Americi i zapadnoj Evropi čitanje štampe u radno vreme jednostavno ne postoji, a mi ne da čitamo, nego i komentarišemo (i to neki više puta). Krenite od sebe, svako od vas ko ovde piše i čita komentare. Koliko ste vremena danas bacili na B92, Blic i slične informativne sajtove? Koliko ste proveli na puš pauzi ili u ispijanju kafe? Prihvatite da se naše radne navike mnogo razlikuju od navika sa zapada. I nije novac uzrok loše produktivnosti. Oni koji rade za minimalac, oni vuku za trojicu, a oni koji imaju solidna primanja, oni izvoljevaju. Pogledajte samo državne službe pa onda recite kakav je tu odnos plate i posvećenosti poslu. Svi navodite primere nekih mučenika koji 12 sati rmbaju na suncu, a vi digli sve 4 u vis, pijuckate kaficu i pljujete one koji nas "vređaju" i sve to u sred radnog vremena!

неутралан

pre 12 godina

Србима је сваки странац ауторитет чије мишљењe је важно, а поготово ако је са запада, иако међу странцима има више него довољно глупака.

Boki

pre 12 godina

Posmatravsi situaciju u ovoj, nazovi, drzavi, sve sam vise u stanju da razumem bes potlacenih koji su 1945. ulazeci u gradove, streljali svakog vidjenijeg sa imetkom. Smatrali su, valjda, da ga je stekao preko ledja nekih pacenika.
Nasa sadasnja "elita" rizikuje da joj se, na krilima nekog novog dzumbusa, desi slicno.

SevarlicA

pre 12 godina

I slabo plaćeni i slabo poštovani, ali i lenji kao bube. Nisu svi isti ali većina jeste.
Ove godine je u Srbiju došlo skoro 20.000 Bugara i Rumuna da rade sezonske poslove( branje voća i povrća, održavanje bašti i cvećnjaka, građevina, itd.) dok naši ljudi samo kukaju.

Teška je situacija svugde u zemlji, niko ne kaže da je lako, ali izvinite molim vas, ko ne želi da radi za 2.500 din plus 2 obroka na dan taj ne treba da kuka kako nema para.

Зоран

pre 12 godina

"Ja mislim da je ovaj naš siroti programer mnogo glupav i lenj čovek, a da su Francuzi izuzetno pametni, mudri, vredni... i još svašta nešto. A, šta vi mislite?"

Знамо свио да они коју оду из Србије нису лењи. Али ми овд епричамо о онима који остали у Србији. Шат ти мислиш о томе?

BP

pre 12 godina

E pa lepo! A sad bi ti "strucnjaci" mogli da nam objasne da li ti "demotivisani" radnici imaju drugo resenje? Mozda mogu da odu u inostranstvo, ali ne mogu svi, a za to treba i da se dodatno uci, a to nam nikada nije bila jaca strana. Stoga vidite, ja mislim da sasvim ocigledno imaju takvo drugo resenje, inace bi se itekako lavovski borili i vredno radili cak i za plate od 20.000 dinara! Sasvim ocigledno, u ovoj zemlji se moze preziveti i bez rada, a odatle do hronicnog neradnika je sasvim mali korak. Dakle, ovakvima nam nema spasa, ma sta rekli "strucnjaci".

bgd

pre 12 godina

(creative, 12. septembar 2011 11:10)

Bas me interesuje odakle si ti i sta radis u zivotu?! Verovatno nista!
Dokle vise ove generalizacije?! To da li si vredan zavisi ne samo od plate vec i od samog preduzeca, radne atmosfere, perspektive u tom poslu... Problem je sto Srbija sa lopovima na vlasti nema perspektivu pa smo svi pali na svakom planu.... Moramo da se resimo LOPOVA! Samo ko da ih zameni?! Ovi u opoziciji su tek gladni para....

bgd

pre 12 godina

Mislim sta reci?! A juce se javilo toliko likova da nas pljuju da je to strasno!! Smisao posla (samim tim i da bi dobro radio) je da imas solidna primanja (znaci ne samo za hleb) i da imas normalne uslove na poslu (normalno radno vreme, slobodne dane itd.)pa ce onda i radnici biti vredni! A neki bi hteli za bednu platu i dvanaestocasovno radno vreme da imaju extra radnike!!! Robovlasnistvo je vekovima iza nas!!!!!

"Kod nas je sistem takav da ne možete da kažnjavate radnike, jer su zaštićeni kao beli medvedi, pa s jedne strane imate one koji stvarno rade, a s druge zaposlene koji su u bivšem sistemu navikli da dobijaju platu bez obzira koliko se trudili."
Ne znam Drakulicu od kad to u Srbiji nema kaznjavanja radnika (mozda u drzavnim sluzbama)?!! Kod mene, a i u svim drugim privatnim firmama radimo godinama na ugovor od 3 meseca (sto je protivno zakonu) pa kad nesto uprskas - CAO, nema obnavljanja ugovora! Otkaz! Toliko!

Igor

pre 12 godina

Radim u privatnoj firmi. Trudim se. Radim sasvim mnogo. Verovatno vise nego sto je normalno. Plata onako.... oko izmisljenog proseka u Srbiji.

Kada bi i mogao da radim 10 puta vise, sasvim sam siguran da ne bi poslodavac dao ni 2 puta vecu platu a kamo li 10 puta vecu.

E tu je problem. Nije problem sto niko nece da da platu 500 evra makar radio i 5 puta bolje od drugih radnika. Problem je sto ima plata ok 7000 dinara u kineskoj prodavnici, na crno, 14 sati dnevno...

Verovali ili ne.

Зоран

pre 12 godina

Ана, Ви изглчеда бирает Амере по себи. Ја на ниједног таквог не наиђох. Иду Амери по Европи, знају колики одмор Европпа има, додуше не знау за Србију где је, али ни ми не знамо где је Боцвана тачно, сазнам од њих свашта, о Египту, Мексику, ...цене те по ономе што радиш и како радиш. А и не знам по чему другом да те цене.

Ninoslav

pre 12 godina

Nadam se da će ova vlast u HAGU odgovarati za ekonomski GENOCID nad svojim narodom,i da će biti osudjeni! Na branju metlica u Vrbasu treba veza da bi se radilo 8 sati za 900,00dinara i ako ne uradiš dobro nemaš dnevnicu.I ljudi se otimaju da rade jer nemaju od čega da žive.Nadam se da će se jednog dana suditi:Tadiću,Dinkiću,Dačiću i ostalima koji su neradnici a primali su 10 puta veću platu.Ovo što tvrde "Amerikanci" odnosi se na njih plus Đilas jer ne mogu da se probude do podne.Samo ih treba smeniti i isporučiti Hagu ZA GENOCID NAD SVOJIM NARODOM. POZIVAM SVE DA IH OTERAMO ŠTO PRE-1804 god.Prvi srpski ustanak...

Ana

pre 12 godina

Nisu Srbi lenji, nego su se opametili. Kad su dvedesetih godina vrtoglavo u firmi počeli da mi smanjuju platu, iako mi se količina posla povećala, smatrala sam da tako mora biti zbog krize. Kriza je prošla, ali samo za neke... Sada mi je moto: "Ne možete vi mene toliko malo da platite, koliko ja mogu malo da radim."
Hvala Državi što mi je pomogla da sačuvam zdravlje za bolje plaćeni posao.

Зоран

pre 12 godina

Ма добро је да Кинези не раде за мале паре. Ак ког абрига сад за Кинезе, гледам ја Амера и Немца. То што Нмеац радио 12 сати десет година и то скоро џабе после другог светског рата, ниеј битно.
Кад би радили више би правду тражили, овако толеришете банду свакојаку.

Marko

pre 12 godina

Srbi,mnogo radimo a sramotno nas placaju,to je istina.. Sramota me je da postoje sugradjani u mojoj zemlji koji obezvredjuje ovaj sirot narod govoreci kako je lenj i neradan.. Zar mora istrazivanja da vam se objave da bi videli da vas narod radi.. Skoro sam bio u Italiji,na svakoj drugoj prodavnici je itaknuta tabla na kojoj pise ne radimo od tad do tad.. Zatim,ove prodavnice koje rade krecu sat vremena ranije da zatvaraju radnje,to je nesto sto ja nisam video kod nas.. O Grckoj,Turskoj i mnogo drugih zemalja da ne pricam.. Problem je u tome sto nas narod u velikoj meri konkurise za posao sa mizernom platom i gde izrabljuju za isti, danasnje gazde,tajkuni uvek ce naci sirotog coveka kojem gori pod nogama i iskoriscavati ga za minimalac,zato su i mlate mizerne,jer im se moze,jer nemaju problem da ne mogu da nadju radnu snagu..

USA

pre 12 godina

Problem nas Srba sto ne mislimo nego smo I ubedjeni da smo NAJBOLJI,NAJLEPSI,NAJPAMETNIJI,NEBESKI NAROD,a cinjenica je da smo se mnogo iskvarili,zloba nerad i prostakluk su se ukorenili u svakoj celiji ovog kvazi demokratskog drustva,a da pijemo I da smo neradnici je bolna istina!!!!!!

Miloš

pre 12 godina

Koliko ja vidim, u depeši u zaključku piše: "Ljudi nisu ni nestručni ni lenji u Srbiji...". O čemu vi ovde zapravo pričate? Da li iko čita depešu ili čita samo klasično loženje naroda putem medija.

Milos

pre 12 godina

Pri kraju teksta, navodi se "firma Sintelon koja posluje u okviru grupacije Tarket..."Molim vas da pre objave proverite tačnost ovih podataka. Firma Sintelon ne postoji već više od godinu dana (brisana iz registra).

creative

pre 12 godina

Istina je da su Srbi jedni od najlenjijih u svetu.Sta reci sa placenim Kinezima,Turcima.Indicima gde se radnici placaju od 10 do 200 dolara mesecno pa su njihove ekonomije naj perspektivnije u svetu sa najvisim ekonomskim rastom u svetu.U Srbiji je minimalna plata daleko veca nego u tim zemljama.Problem je u tome sto su Srbi kao radnici pravi paraziti dak je bila SFRJ drugi su radili a sav novac isao u BGD e vise toga nema sada mora sami da se oznojite ovako ce te ostati najlenjiji,najsiromasniji i najnebitniji narod u svetu gde Srbija nece imati nista vredno u svom vlasnistvu.

Đorđe

pre 12 godina

Sve što ovi "stručnjaci" kažu nema veze sa životom.
Ni jedno psihološko istraživanje nije pokazalo da je novac motivator.
Radne navike i radna etika se stiču i razvijaju od malena - za njih nema brzog rešenja (npr. davanjem veće plate).

To je kod nas potpuno urušeno ravotima tokom '90-ih, tako da sada imamo generacije - površnih, lenjih, obrazovanih ali neobrazovanih, neobrazovanih bez ikakve motivacije da rade, umišljenih da sve znaju, onih što sve očekuju da im se servira na tanjiru i odmah bi da budu direktori, potpuno promašenih profesija odabranih jer su mislili da su prestižne (i da njima mogu da se hvale u društvu), ovih što se prodaju kao stručnjaci za ono za šta nisu obrazovani i gde upropaštavaju živote drugima (pravnici, fonovci, oni bez škole i slični na HR pozicijama)...
Čitava decenija nerada i pogrešnih izbora.

Nažalost, od starijih generacija nisu imali šta ni da nauče jer je ove razmazio komunizam sa nadrealnim beneficijama koje su dobijali za malo rada.

Zoki

pre 12 godina

Ziveo sam oko 10 godina u inostranstvu, po raznim zemljama. Ono sto sam naucio je da gde god da se ode, ljudi misle da su previse rade i da bi trebali imati vecu platu.
U Srbiji je to mozda i tacno.

Sad ovdasnji narod vec postavlja pitanja i razmislja o promeni sistema. Kojeg sistema? Politickog? Ekonomskog? Pa imali smo i socijalizam i samoupravljanje i kapitalizam, i otvorno trziste, i trzisnu ekonomiju i... i opet niko nije zadovoljan. Komunistima je falilo sto ih ekspoloatisu kapitalisti, a kada su dobili sansu da se pokazu, zavrsili smo kao zamlja u dugovima, gde radnizi leze po bukvalno leze pijani po krugovima fabrike jer im niko nista ne moze. Samoupravljanje ispalo cista glupost...

A onda su se simpatizeri kapitalizma razmahali sa pricom o konkurenciji, takmicarskom duhu na trzistu i slicno. Onda smo uveli kapitalizam, i sad se opet nikom ne svidja to takmicenje, jer su ukapirali da se Kinezi, Japanci i Zapadnjaci mnogo grubo "takmice" sa nama, ne dozvoljavajuci nasim "visokokvalitenoj i tehnoloski najmodernijim" proizvodima da pobede njihove.

I ko je sad odgovoran? Ma nije bitno ko je odgovoran, odgovornost i ovako nikad nije postovana. Daj da se samo pokrade i raskrcmi jos ovo sto je ostalo i sa parama pobegne u inostranstvo. Kazu da je to najbolje.

zola

pre 12 godina

(Bojan, 12. septembar 2011 09:14)
ista stvar i kod nas, prokleta skupa i neefikasna država vuče sve nas u propast, i nema razlike između lijevih i desnih jer su zaposleni u javnom sektoru nedodirljiva glasačka mašina, odlično sindikalno organizirana, a nas u realnom sektoru 'ko j.....e. Možemo krepavati iz dana u dan, ali plaće upravi sjedaju redovito do 5. u mjesecu. Smradovi u medijima su ili plaćeni od javnog sektora (HRT...) ili su u vlasti stranaca te im nije u interesu otvoriti prostor istini.
No ćup ide na vodu dok se ne razbije - nadam se uskoro, u interesu svih poštenih radnih ljudi i kod vas i kod nas.

dr Feelgood

pre 12 godina

Nemojte da demantujete nego placajte, bezocnici! Ne mora da se kupi jahta od 20 milona. Moze i od 17, nije ni ona za bacanje. sa kusurom moze da se motivise par hiljada ljudi da "kida". Sto bi rekli fudbaleri: " da ostavi srce na terenu!".

the stenac

pre 12 godina

Amerika je svesna svoje pogresne politike od 90-tih pa do danas njenim putem su krenule mnoge velike drzave a male poput nas oni su nateravali na razne nacine i sada putem toboznjeg wikilikija spasitelja celog sveta od zle Amerike pokusava da se iskupi i kritikuje ostale koji prate njenu politiku..netreba mnogo pridavati znacaj i dizati buku oko toga.Ali mi je drago sto je po objavljivanju teksta reagovalo ministarstvo sa demantima. pa konacno se ipak vidi da vlada stiti interes svojih gradjana i njihov ugled .. nisam siguran koja je svrha pisma poslatog iz ambasade u Beogradu ali smatram da se pisac samo hteo praviti dobar svojim sefovima i skupiti neki poen tj. blacenjem drugih podizao sebi reiting radi ocuvanja sopstvenog posla i radnog mesta koje je dobro placeno. Ako je ova moja predpostavka tacna a mislim da jeste posto znam da su ameri skloni govnarenju svugde u svetu pa i ovde anda im treba isto merom vratiti ..putem novina

dzoni

pre 12 godina

Molim sve one koji pišu iz dijaspore da se zapitaju zasto se ne vracaju u Srbiju! Ako su se toliko provrednili kad su otisli na zapad,nek se vrate u zemlju,radice i ovde svi po 2 posla - konobari preko dana,trafika ili fast food noću (to moze da se nadje). A kad na kraju meseca (ili verovatnije sledeceg meseca) dobiju 400-500€ za svoj danonocni rad,nek plate svoje stanarine,racune,benzin i hranu i nek im pretekne!
Tacno je da se malo radi i da ima fiktivnih radnih mesta,ali u javnim preduzecima! A to svi znamo ne moze trajati zauvek!
Kod privatnika je svuda isto,gledace da potpuno iscede radnika i da ga plate najmanje sto mogu!
Radnih ljudi ovde itekako ima!

Zorzo

pre 12 godina

Depesa je pogodila sustinu sto bi se reklo "u sridu", da ne moze vise da pogodi. Pri tome kod nas u Srbiji ima toliko "materijala" ne samo za diplomatske depese, nego i antropologe, psihologe i psihijatre, ali one svetski poznate, ne ove nase sa kupljenim diplomama, da bi mogli da naprave svetsku karijeru samo na nama. Ponovo se javlja onaj isti sindrom uvredjenosti, neke umisljene vrednosti koji se poput staklene posude razbije u paramparcad kad naidje na neki kamicak, u ovom slucaju u vidu depese americkih, pa i drugih diplomata. Najvise mi se svidjaju ovi nasi "strucnjaci" koji pricaju price, bacaju prasinu u oci i pokusavaju da kupe sebi jos neki kredit na visokoj drustvenoj lestvici. Kakva zemlja takvi strucnjaci. I sto je stanje gore, umesto da se nesto menja, sve vise se cuje horsko pevanje i pojanje kako to nije tacno i kako su drugi krivi za to.Pri tome se zaboravlja da i drugi imaju strucnjake i to malo vece i da su itekako ostroumni i dobrog vida kad treba da primete neke pojave. Na zalost to samozavaravanje samo steti Srbiji i nikom drugom. I naravno postoji prica o cvrcku i mravima koja se gotovo 100% odnosi na nase drustvo, s tim sto je kod nas jedan mrav, a ostalo su cvrci.Price o tome kako nasi rade u drugim zemljama jer su bolje placeni su deplasirane. Ovde ne zele da rade ni za kakve pare. Nisu prvo kvalifikovani, dosli su do tog radnog mesta uz pomoc veza i mita, a onda i ne znaju da rade. I kad treba napraviti neki rez, onda sledi cuveno ucenjivanje. Ja sam tebi ovo uradio, mene ne mozes da otpustis, ko kome dodje koliko i zasto i na kraju onaj koji zaista radi i koji ima kvalifikacije, ostane napolju, jer nije nikom ucinio uslugu. To je lepo dok traje, ali bogme cini mi se da je svemu kraj. Bile su i druge zemlje pod komunizmom, jos gorim nego sto je nama bio Milosevic, posle 5.oktobra u Srbiju je uslo 70 milijardi dolara,pa koji je rezultat? Dug drzave od oko 40 milijardi.. I koji ce "radnici" sutra da vrate taj dug?

Vladan R

pre 12 godina

To da treba vredno raditi da bi neko bio dobro placen a ne da treba ponuditi veliku zaradu da bi se vredno radilo je bezobrazna tvrdnja, isto kao i onaj "dobornameran" savet da na intervju za posao nikada direktno ne pitate kolika je plata. Ako mi neko ponudi dobro placeno radno mesto ja cu se svakako truditi da vredno radim, da ne izgubim posao, da nekim svojim potezima ako je to moguce podignem produktivnost firme, i svakako mi nece biti problem i da ostanem prekovremeno kad god zatreba. Jos ako i za tu sopstvenu inicijativu budem nagradjen tek onda ce mi porasti radni elan. I tako u krug. Sa druge starne ako prihvatim pricu da ce ako vredno radim, dobro i zaraditi i biti nagradjen a to ne osetim nakon dva tri meseca, kakvo ce biti moje ponasanje na poslu pa jos ako plata kasni.
Zoranu iz Amerike dva pitanja. Da li godpodin primecuje da je za dva do dva i po sata onaj sto je obrezivao travu dobio maltene isto toliko(35$=25 evra) koliko onaj pacenik za 17 i slovima sedamnaest sati. Dakle student u Srbiji je placen 5 puta manje, ne racunajuci da je radio prekovremenio i njemu je to OK. Verovatno i zato nije mogao da nadje nekoga da mu pokosi plac. Drugo pitanje je dobrom delom nastavak pomenute konstatacije, odnosno zasto rad Srbina nije vrednovao isto koliko i onog Ameru , ne samo u iznosu vec uzimajuci u obzir i tezinu i zahtevnosti posla, jer bi uzmajuci u obzir da je plac zarastao bilo normalno da da 50 evra, ako ne i vise, posebno jer sve to posle treba isplastiti. Za taj novac bi sigurno nasao nekoga da mu pokosi plac.

Milan

pre 12 godina

Na poziv inostranog vlasnika firme, otišao naš porgramer u neku stranu zemlju, recimo Francusku i po starom običaju ostajao je do kasno u noć da završi posao. Naišao je na podozrenje kolega programera već gore pomenutih Francuza, jel, a vođa projekta je 2 dana pred rok otišao da krstari Azurnom obalom jer je čovek bio pod velikim stresom. Živa istina.
Ja mislim da je ovaj naš siroti programer mnogo glupav i lenj čovek, a da su Francuzi izuzetno pametni, mudri, vredni... i još svašta nešto. A, šta vi mislite?
(sale, 12. septembar 2011 08:24)

Jeste isti moj slučaj ali sa amerikancima. Radio sam na ugovor da se softverski prototip postavi i profunkcioniše "go live" tako da sam u završnoj fazi morao otići u USA. Tamo sam radio dan-noć (kako bih smanjio svoje troškove boravka) i sve sam uradio veoma uspešno za 3 puta kraće vreme nego što je menadžer planirao i za to dobio od njega pisano priznanje (pored isplate naravno :). Ipak za njihove uslove sam najblaže rečeno bio totalni čudak koji vileni u 2h noću po njihovoj firmi, istina sa urednim "ausvajsom", a obezbeđenje je pretpostavljam imalo veliku dilemu da li sam neki terorista ili samo običan špijun. Predosećam da upravo zbog mojih "radnih navika" neću dobiti novi ugovor od njih, ali nema veze, sreća pa su mi dali finu preporuku koja se da lepo upotrebiti kod drugih kompanija.

Ovich

pre 12 godina

Ovo je potpuno tacno. Ja radim u svici i nisam nesto posebno vredan ali radim koliko je potrebno. Jel se od mene vise i netrazi a takva je i vrsta posla.

Sve u svemu da se vratim u Srbiju sigurno bi postao lenj videvsi da mi je plata ovde 15 puta srednja Beogradska. Kako da radim ako nemam nikakve perspektive i motivacije?

Gledao bi se da se osamostalim i da otvorim privatnu firmu.

Šumadinac

pre 12 godina

Amerikanci,površni kao i uvek.Možda su zbog toga bolji od nas jer mi u svemu vidimo neku začkoljicu,neki trik.Oni kad napišu izveštaj napišu njegovu suštinu.
Mada ako već nešto analizirate,valjda uzimate u obzir sve činjenice.Ispalo je da je izveštaj ograničen brojem reči kao da su ga slali telegrafski ili poni exspresom.
Bilo kako bilo,poruka za Američku Ambasadorku:Džabe ste bacili pare.To što Vam je napisao gospodin stručni analitičar za procenu stanja jedne nacije u tri rečenice,mogli ste i sami da pročitate bilo gde,evo na primer,između ostalog, na komentarima na sajtu B92.

Razmazena nacijo!

pre 12 godina

@Pera

Bas ga ubode. Cetiri najgora i najteza zanimanja.

1. Broker - najstresnije moguce zanimanje. Jedan SEKUND nesmotrenosti moze da te kosta klijenata, posla, celokupne imovine, a u izvesnim slucajevima i slobode. Nije se jednom desilo da uspesan broker danas bude prodavac hamburgera na ulici sutra. Biti broker znaci kockati se sa sopstvenim zivotom, nista manje, nista vise.

2. Lekar - je jos gore zanimanje. Jeste, neko mora da leci ljude, tacno. Ali jedna greska lekara moze da znaci izgubljen ljudski zivot. Za razliku od brokera, koji unistava samo sebe i svoju porodicu, lekar je u poziciji da unisti i zivote drugih ljudi i to direktno! Novac koji zaradjuju je jos i mali spram onoga sto rade i koliko rizikuju! Ali i medju lekarima ima lepih i ne tako stresnih zanimananja. Lekari koji rade neke administrativne poslove po farmaceutskim kompanijama, na primer.

3. Advokat - je mnogo sirok pojam. Ima medju njima i onih koji jako lepo zive, npr. oni koji se bave korporativnim pravom, ali oni su tek manjina koja radi za top 5% vrhunskih advokatskih kompanija u elitnim gradovima Amerike (New York i tome slicno). Provincijski advokati po malim mestima su katice za sve: em sto moraju da zastupaju razne nepismene budale, em sto ako se budalama ne dopadne odluka suda na kraju dobiju jos i batine. A u slucaju da se bave krivicnim pravom uvek im je glava u torbi. Novac koji zaradjuju je adekvatan riziku i stresu koji dozivljavaju.

4. Oficiri - su masine za ubijanje sa ogranicenim rokom trajanja. Godine surovog drila i ratovanje po tudjim zemljama placa se cesto fizickim i mentalnim poremecajima, bolnicama, samolecenjem stresa alkoholom i drogama, a mnogi profesionalni vojnici zavrse i kao trajni fizicki ili mentalni invalidi. Sve to za pare do kojih ti na kraju nije ni stalo, jer si ubijajuci druge zaboravio sta znaci uzivati u zivotu. Pocinjes da uzivas u tudjoj smrti. Zato se u americku vojsku prijavljuuju uglavnom samo oni koji nemaju drugog izbora - ljudi iz simorasnih slojeva drustva.

Ali to ne znaci da Amerikanci nemaju i neka lepa i relativno mirna zanimanja. Stavise, najvise njih i sanja bas o takvim poslovima. Finansijski savetnici, bankarski cinovnici, "eksperti" i "konsultanti" za ovo ili ono, trgovci nekretninama, prodavci automobila i slicna boranija su vec druga prica. Svi oni su dobro placeni, ako ne i preplaceni za ono sto rade.

Putnik

pre 12 godina

@ana

Draga Ana,pokusajte da odgovorite na sledeca pitanja:

Kakav je prosecan Srbin?ali bas prosecan,ni manje ni vise pa ga uporedite sa tim vasim prosecnim Amerikancem. Isto je to ako ne i gore (samo sto je umesto fox-a pink,malo manji tv i mozda malo manji stomak:-)

Kakvi smo mi prema ljudima koji dolaze u Srbiju ali realno? pa smetaju nam i Srbi preko Drine i Crnogorci , ljudi koji nisu iz naseg mesta, nasi ljudi nam smetaju. Drugih malte ne i nema pa o tome ne mogu da sudim....ali ne mislim da je kod nas odnos prema drugima bolji ,samo losiji.

Koliko Srba zna da nabroji barem tri od pedeset drzava u SAD? Ne deset ne pet vec samo tri.

Najzad , da ja zaradjujem u nekoj zemlji o istoj ne bih pricao kao da je gulag - ako vam je lose vratite se.nije u Srbiji tako lose.


Btw,proveo sam u NYC neko vreme i imam potpuno drugacija iskustva od vasih.osim serbia i siberia:-)

Ištvan

pre 12 godina

"Depeša američke ambasade u kojoj se tvrdi da su Srbi neradnici potpuno je promašila suštinu i u njoj nijedna jedina reč ne odgovara istini, kažu stručnjaci."

Ovo su tipično srpska posla i muljanje. Ako "sručnjaci" ovako shvataju susštinu opisa srpskih radnika, onda i ne čudi dezorijentisanost čitalaca. Niko ne govori o srbima kao lošim radnicima (juče sam citirao da su u SAD itekako respektovani kao radna ssnaga) nego o propaloj, nakaradnoj državi koja nije u stanju da kreira normalni produktivni ambijent za svoje radnike. Stoga večini i nije stalo da se trudi kada pored tajkuna, tatinih i maminih sinova i čerkica malo čega ostaje. Draga gospodo u americi toga nema ili nije toliko izraženo i zato je to kreativno i uspešno društvo. Manite se predrasuda, koje su većinom ionako potpuno nesuvisle i pokašajte da izmenite suštinu Vašeg problema, tj propalu, izvitoperenu državu menjajte na demokratski način.

privrednik sa iskustvom

pre 12 godina

SRBI SU LJENJI,NEĆE DA RADE,VELIKI SU ZABUŠANTI,VOLE PAUZE VIŠE NEGO ONU STVAR.SVE OVO SE POGOTOVU ODNOSI NA SREDNJU I STARIJU GENERACIJU,A MLADJA POPULACIJA SVE SE VIŠE UGLEDA NA STARIJE.Priča da je Srpski radnik obrazovan i iskusan je priča za malu decu i naivne.

MiIos

pre 12 godina

Ko je konkurentan, ko zna, ume i hoce da radi - zna se, bezi iz zemlje.
Osnovni problem je negativna selekcija, koja je one najgore popela na najvise funkcije, a najsposobnije oterala sto dalje.
To, i cinjenica da ce ovaj narod pre da unisti buducnost svojoj deci, osudi ih na JOS bedniji zivot od svog, nego sto ce da prizna istinu o sebi. Ima li kraja srpskoj sujeti?

Srbija je Kosovo.

a

pre 12 godina

Da nisu lenji i vise/bolje rade, donosili bi vise para kompaniji i na karju bili bolje placeni... Ne problem nije u nama, problem je u svima ostalima. Mi smo naravno najlespsi, najpametniji, najobrazovaniji (iako nam se skolstvo raspada poslednjih 25 god.) Za nasu nesrecu krivi su drugi, a ameri su bas bezonrazni sto kazu da smo lenji. Mozda i nismo lenji, mozda samo ne znamo kako....

Joao

pre 12 godina

Ne bih posvecivao vecu paznju tim "tajnim" depesama. Primitivni kapitalizam svakoga dana vredja nas moral, nasu inteligenciju, nase obrazovanje i kulturu. Nikada nisam radio u drustvenim preduzecima, drzavnim firmama i agencijama. To znaci da sam svakoga dana u situaciji da iznova opravdavam svoje postojanje na poslu. Vec sam na kraju svojih cetrdesetih, odlican u svom poslu, ali osim te svesti, moje i ljudi sa kojima sam saradjivao, nemam nikakvu satisfakciju, profesionalnu, materijalnu... od strane ljudi za koje sam ovih decenija radio. Stavise, svestan sam da mi predstoje jos teze godine dokazivanja da sam psihicki i fizicki jos uvek sposoban, a trebalo bi da vise nikome nemam sta da dokazujem. Kakvu motivaciju, osim te najprostije borbe za opstanak, mogu da imam.
Moj savet mladima bi bio da jos vise sede po kaficima i klubovima, ako mogu i imaju odakle, jer primecujem da su oni koji nam komanduju regrutovani iz tih redova, a ne iz redova vrednih poznavalaca svog posla.

Miodrag

pre 12 godina

Citat:
"To je mišljenje naših prijatelja amerikanaca iz onog “Fort Beograda“ izmedju Sarajevske i Kneza Miloša!!Sve što možemo jeste složno da poviknemo: “Ameri su glupi“
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (wtf, 12. septembar 2011 09:52) "


Prvo procitajte sta su diplomati napisali, onda pokusajte to da shvatite,
pa tek onda razmislite o sadrzaju Vaseg komentara. I to samo zato da se ne bi desilo, da bacate kamenje (u ovom slucaju na Amere) bez razloga...

Dejan

pre 12 godina

Udruženje Poslodavaca Srbije podržava Srpske radnike?
Naravno!!!
Kada im većina poslodavaca isplaćuje minimalnu cenu rada od 180 evra za njihov rad...
Što bi plaćali više!!!
Gde je prosećna plata radnika 350 evra!!! U Beogradskoj Skupštini???

Miodrag

pre 12 godina

Procitah redakcijski prilog o reakciji ministra... a potom i gomilu
komentara ovde u forumu. Od ponekog od ovih Sveznajucih (Amer ovakav, Svaba onakav) mi se zarozaju nokti na nogama...

Summa summarum:
1) vecina ljudi nema pojma o tom zapadu, predstave o tome
"sta oni imaju i za koje pare rade" (ili kakve limuzine voze)
su na granici debilnosti (!) i teskog (!!) primitivizma
(primer: SAD, maksim. 10 dana god. odmora, poceli su
u 18. veku ni od cega! Ili Kina, odakle su oni krenuli?),

2) Ocigledno da 1) vazi i za ministra Ljajica; ne znam odakle mu
ti podatci o "nasim radnicima medju najboljima u svetu",
ali elementarno poznavanje ekonomije podrazumeva sledece:

2.1) nije bitno koliko dugo sedis na poslu, vec sta, koliko i
kako (!) si za to vreme uradio (to se zove produktivnost),

2.2) svaki put ka boljoj ekonomskoj situaciji pocinje teskim
radom za male pare (vidi primer Kine, Poljske, SAD, itd.)
pa se taj odnos vremenom menja na bolje,

3) Vecina izgleda da veruje da je jedan drustveni sistem nesto
sto se proklamuje, te vazi od danas pa nadalje... dakle ne
postoji svest o tome, da je drustveno uredjenje PROCES (!)
a ne neko stanje,

4) Vecina izgleda da ne shvata da pod brojem 3) pomenuti proces
zivi od miliona priloga (rada, truda, obzira, ...) VECINE
gradjana, dakle zavisi od UCESCA (!) gradjana,

5) Broj 4) je verovatno posledica tradicionalnog bezanja mnogih
vrednih i pametnih, tj. u balkanskom komunizmu praktikovane
negativne selekcije po partijskoj osnovi, koja nazalost jos
uvek postoji i kao takva opterecuje drustvo,

6) Vecina izgleda da ne shvata, da se stanje nece promeniti,
ako ta ista vecina samo ceka da promena dodje "odozgo",

7) Kada citam ovde, da neki ljudi, koji su navodno radili u tom
navodno samo cvetajucem inostranstvu, ozbiljno traze da
"drzava stvori poslove" i "nece da rade za bednu platu" (?),
pitam se sta su ti ljudi tamo u inostranstvu uopste videli,
naucili i shvatili, ... ?

8) Naravno da nisu "svi Srbi" lenji, ali to americki diplomati
nisu ni rekli ! (prvo pazljivo citaj, pa pokusaj da shvatis,
pa tek onda razmisli o odgovoru/komentaru)

9) Problem je u tome sto relativno gledano previse ljudi ulaze
premalo truda i ocekuje da mu sve padne sa neba; Neko je ovde
doslovce "opevao" ustajanje u devet, kaficu u deset, pecenje
za rucak i kolace, hladno pivce, itd... pa zelim samo da ga pitam:
a ko ce i od cega da ti plati nabavku, dakle pivce, pecenje
i sve ostalo za kolace, da plati struju za rernu, itd., a?
Jel´ mozda drzava ?? Takvi (!) bukvalno sahranjuju svaku (!)
zemlju i kradu buducnost sopstvenoj kao i deci drugih...



Ljudi, vreme leti, deca nam ovo nece oprostiti...

Roki

pre 12 godina

Ovo nema veze s'mozgom, ljudi u Srbiji (a ne Srbi, da ne mesamo babe i zabe kao Vikiliks) su radan narod i koliko su placeni, oni cak i preterano rade, a dokaz su uspesi nasih firmi po celom svetu.

Milorad

pre 12 godina

Dobro ajde, lupam da imam dokumente za zakljucavanje firmi ali nemozete da verujete gde god da sam radio a radio sam u preko 10-ak firmi, svugde su se primale pare i na ruke. E da mi je bila kamera tu...!!

Bato

pre 12 godina

Povrsno!
Ne razumem zašto se ovoj depeši poklanja tolika pažnja!
Prvo, ona je potekla od ljudi koji nisu stručni da o tome izvedu valjani sud.(Pitanje je njihove stručnosti u toj oblasti).
Drugo, baš ti isti su sproveli ekonomsku blokadu ove yemlje, uništivajući nam celu privredu da bi njihovi (biznismeni, firme) došli tu da pokupuju bud zašto ono što je vredelo a da pri tom otpuste hiljade zaposlenih ugrožavajući opstanak njihovih porodica.
Pogledajte samo šta su uradili sa bankarskim sektorom.UNIŠTILI GA!!!!
Postavili svoje banke i bankare odredili kamatu (PLJAČKU) koja nigde u razvijenim zemljama nije uneta kalkulatore kredita jer je nezamisliva!
Mošda bi po njima trebali da crknemo od rada a da oni od naše zarade,tj ono što bi trebalo da bude naše,uzmu 70-tak posto a da se mi osećamo srećnim.
I ne zaboravimo: RASTURILI SU JUGOSLAVIJU SAMO ZATO DA BI ZADOVOLJILI SVOJE APETITE I OSTVARILI SVOJE INTERESE!!!

vlada

pre 12 godina

@Pera
Pa ako su brokeri besmisleni,oficiri pljackasi a lekari tek tako aj kao trebalo bi da postoje,pa cime se ti bavis molim te mi reci!?Nikad u zivotu nisam sreo ovakve definicije za poslove koji traze visoko znanje,obrazovanje i naporan rad.
Srbi su i lenji i slabo placeni,izasli iz sistema u kome se radilo 8 sati i na kraju meseca primala plata.Moramo izbaciti iz glave taj sistem i prihvatiti novi,koji je vec na snazi samo sto mi kao da to ne vidimo.Radno vreme traje dok se posao ne zavrsi,sto ne znaci placanje prekovremenog rada,kao sto mnogi u Srbiji misle.Verujem da smo dovloljno jaki i sposobni da izbacimo stare i lose navike i okrenemo se novim vrednostima,koje su jos samo za nas nove,a to su obrazovanje,naporan rad i pre svega posten rad.Ne obrazovani smo,sa stopom od 6,5 posto visoko obrazovanih u zemlji mi smo na samom evropskom dnu.A iz toga se moze donekle i naci odgovor za niske plate,sporu administraciju,nesposobne i korumpirane menadzere i rukovodioce...

sale

pre 12 godina

"Zaposleni u Srbiji su demotivisani time što imaju male plate i nesigurna radna mesta. Jer, kako drugačije protumačiti da ti isti ljudi na Zapadu imaju veliku produktivnosti i nalaze se među najboljima. Smatram da navodi sa Vikiliksa nisu tačni i da je potpuno neprimereno stavljati sve u isti koš"

To se objasnjava time da u inostranstvu srbin mora da radi da bi preziveo...

ovde, jednostavno blokira auto put i trazi od drzave da mu obezbedi uslove za zivot...

1979

pre 12 godina

Ne znam sta se neko cudi da smo 70-tih imali produktivnost kao u Japanu..pa samo pogledajte sta se tad izgradilo ,moglo bi da se nabraja do prekosutra samo za SRbiju,u SRbiji se godisnje 70-tih gradilo 90 000 stanova (sad se gradi sramota je reci koliko) ,koliko se izgradilo elektrana,toplana ,skola ,mostova ,ogromna vecina puteva u srbiji je izgradjena 70-tih ,tad se proizvodili avioni ,tenkovi,helikopteri ,pa cak i podmornice i brodovi svih velicina kao naftni tankeri,sve ono sto vojska ima sad je jos tad proizvedeno ,pa 90% seljaka u vojvodini i dalje vozi Zmaj kombajne koji su tad proizvedeni , evropski aututomobili godine 70-tih su bili proizvodjeni i ovde kao fiat 128,golf 1 ,citroen gs ,da li neko misli da je npr bilo lako izgraditi prugu beograd-bar gde je cela pruga tunel-most i tako ukrug a sve to su gradili nasi radnici a ne stranci kao sad.
Ono sto je problem sto mi nismo nastavili 70-te nego smo to posle samo rasturali ,da smo radili do sad kao 70-tih bili bi verovatno kao japan ali nismo.

rade

pre 12 godina

OVAJ DEMANTI JE BLAGO RECENO SMIJESAN POGOTOVU OD POLITICARA MADA ON I NIJE TOLIKO UTICAJAN CAK JE I DOBRONAMJERAN.PA NIKO NIJE NI NAPAO SRBE JER U SRBIJI NE ZIVE SAMO SRBI.USTVARI NIKO NIKOG NE NAPADA NIT LJAGA VEC IZNOSI DA SISTEM IZGRADJENIH VRIJEDNOSTI POCEV OD DRZAVE I MILOSEVICEVACA PA DO NOVOKOMPONOVANOH DEMOKRATA KOJI SU SAMI SEBI CILJ AU ZADNJE VRIJEME I NJIHOVA RODBINA..OPA DO TEMELJA TJ PORODICE...STVORENA JE ZA DVIJE DECENIJE PSIHOZA NERADA U KOJOJ VLADA POLITIKA DA SAMO DRZAVNI POSAO DOBAR POSAO...SVE DRUGO JE NESIGURNO...NAJVAZNIJE SE ZAPOSLITI I ONDA ICI NA POSAO...MA UOSTALOM KO NEBI OTISDAO U DRZAVNU SLUZBU ZA MANJU PLATU NEGO U PRIVATNU FIRMU GDJE SE STVARNO ALI STVARNO BORIS NA TRZISTU ZA OPSTANAK PA TEK MOZDA ZA VECU PLATU..ATAJ OPSTANAK PRVO PO SVAKU CIJENU UNAPRIED PREDVIDJEN ZA ONE PERIVILEGOVANE I PREKOBROJNE U DRZAVNOM SEKTORU..STVAR JE PROSTA..UVEDITE NEZAVISNE TIMOVE SA ODRIJESENIM RUKAMA U JAVNIM PREDUZ I KLADIM SE PAZITE KLADIM SE DA CE MINIM 30 % ZAPOSLENIH BITI FIZ VISAK 30%NESTRUCNI VISAK KOJI HITNO ZAMIJENITI SPOSOBNIMA I 40% REALNO STO DIRINCI ...KO HOCE DA SE KLADI???TU SAM..POZZZ

Darkmaninof

pre 12 godina

Ameri i dalje grade svoju bezimenu državu na ropstvu,ali ekonomskom.1% stanovništva posjeduje preko 75%(više,manje nisam siguran) bogatstva.Znači,da bi to moglo da se nastavi njihovo mjerilo je u najmanju ruku smiješno.Kod njih ljudi rade po dva -tri posla i crnče do iznemoglosti da bi "hranili" sistem u kojem onih 1% šiša sve ostale .Najgore je u tome što ovi moderni robovi žive u uvjerenju da su privilegirani.A diplomatima nije jasno kako to da cijeli svijet još nije popušio taj "way of life".

memorija

pre 12 godina

Prvo, istina je uvek negde na sredini. Depesa nije u pravu da smo lenji, jer inace nas ne bi uvozili oni koji su je pisali, posto njihovi ljudi nece da rade takve poslove. To je i u vezi onoga sta je kome ispod casti. Veliki problem je i sto ljudi vide kako se sticu bogatstva. Jedan bigznismen koji je sada u zatvoru zbog puteva nije imao NISTA dok nije dobio kredit za posao. Ali kako je on dobio kredit ako nije imao cime da garantuje? E tu je kvaka! Politika, podoban, poslusan, mozda i glup, uzeo pare za druge, ako neko strada on ce, sto je ziveo, ziveo je, vise i nije zasluzio. Dalje, podatak sa TVa, vrednost javnih nabavki ukupno oko 2.5-3 milijarde evra, od toga bar 750 miliona ode za korupciju (25%), e sad zamislite koliko su u stvari naduvane cene zbog tih 25%. I tu smo, ovi sto rade, rade za 100-200-300-400 evra, jesu zasticeni, ali nemaju pojma sta ce pred penziju i koliko im je uplacivano, da li ce da ih vrate iz doma zdravlja ili slicno. Ministar gradjevine pravi jeftine stanove po 1300 evra. Covek iz PKS kaze da je cena izgradnje do 400 evra, i to da bude kvalitetno, a sve preko su razne "takse". Dakle, nismo ni najbolji ni najgori, ali ovi sto nas vode su sigurno najgori medju nama, a za to smo i sami krivi!

Bojan

pre 12 godina

Procitajte Wikileaks depsu pa cete videti o cemu se radi. Ovo nema veze sta pisu. Na kraju depese kaze Polt da Srbi nisu ni lenji ni nekompetentni, ali zbog trzista rada ima velike neefikasnosti. Kaze kako je izuzetno aktivan rad na crnom trzistu zbog nameta drzave. Ova depesa opisuje okruzenje u kome se radi i iz nje se vidi da je vlast ta koja je problem. Naravno mediji u Srbiji oduvek vise vole vlast nego narod i istinu, pa pisu ono sto nije receno. Po njima vlasti je takva kakva je a narod ne valja.

DEM

pre 12 godina

Prvo glupo je uporedjivati nase i zapadne plate.Oni su sami izgradili svoju privredu a mi nismo i to je bitna razlika.U Americi su nasi uslovi bili ali pre 80-100 god.Velikim radom su dosli do sadasnjeg blagostanja.To je nenormalno da neko hoce za 10 god.da zivi kao svajcarac.Kod nas fali preduzetnicki duh.Svi cekaju da budu zaposleni.ja neznam nikog ko hoce sam da pokrene neki posao.

Pera

pre 12 godina

Jeste, Amerikanci su poznati kao veliki radnici.

Posebno se ističu u uvozu tuđe radne snage koju plaćaju izvozom dolara.

Šta reći kada su kultni poslovi kojima Amerikanci teže su: broker na berzi (najbesmislenije zaposlenje ikada smišljeno na svetu), lekar (dobro, hajde neko mora i da leči te silne gasterbajtere koji se troše do bezumlja), advokati (?), i oficiri angažovani u inostranim ratovima (što znači pljačkaši manje više). Veliki radnici, nema šta.

stručno naličje

pre 12 godina

Vidim ima puno stručnjaka....čini mi se da svi zaboravljaju kako su te zapadne zemlje došle do tih plata. Mi smo trenutno razvijeni kao oni negde oko polovine 19 veka....tada u to vreme (početne akumulacije kapitala) su i tamo plate bile mizerne tj neko je morao debelo da radi (za kg brasna dnevno) da bi dostigli ovaj današnji nivo i to sve u uslovima savršene organizacije i protestantskog vaspitanja koje te tera da se uzdižeš na društvenoj lestvici jer tako bog želi.
Dakle, dosta više sa upoređivanjem sa zapadom....fali nam 150 godina da bi mogli da se poredimo....i protestantizam.
I da jos jednom objasnim plate....
One skaču kada fali radne snage....do tada su tu gde su, nema tu neke velike filozofije. Ende!
P.S. ja sam preduzetnik koji zapošljava 7 radnika...delimo sudbinu zemlje i ja im dajem 40% veće plate nego što je u mojoj branši jer znam da i oni to cene i znam da sa 22,000 din ne može da se preživi u BGD. Oni mi to vraćaju kroz dobar rad i to se meni isplati. Za sada to funkcioniše...

ipak je sve u parama

pre 12 godina

Produktivnost se može meriti na više načina prema količini nečega što je proizvedeno, prema radnom času, prema broju zaposlenih itd. Činjenica je da je kod nas produktivnost mala. Međutim činjenica je da je ova država dužna skoro 30 milijardi dolara. Ja nevidoh novu tehnologiju da je ušla u ovu zemlju. Optuživati radnike za nisku produktivnost je smešno. Nek mi neko izmeri produktivnost Miškovića, Beka, Koleta, Đelića koliko su oni radili ili proizvodili? Samo unapred da kažem da neprihvatam činjenicu da su oni da su oni vredni i pametni, jer u svom okruženju znam mnogo pametnije i vrednije ljude.

Srbenda

pre 12 godina

Lenjost i vrednoca nemaju veze sa mentalitetom ves sa klimatskim pojasom. Zapitajte se zasto su sva naucna dostignuca potekla od ljudi koji zive u umerenom pojasu. Sistem je taj koji nas cini neefikasnim. Osim toga ko jos veruje u Vikiliks? I to je zabava za lakoverne. Lukav nacin da svetu proturite toboze ”istinu”, posto su se ljudi naslusali lazi i poceli su da prepoznaju medijsku manipulaciju. Stalno se otkrivaju nove metode zaglupljivanja.
Ne budite ovce!!

Slobodan Đikanović

pre 12 godina

Ко тако бедно плаћа Србима њихов рад? А одакле "њему", уопште, новац да плаћа Србима да раде:)?

Rage Against The Rezzim

pre 12 godina

Ključno je:

"Iako bi, prema svim ovim pokazateljima, srpski "proletarijat" trebalo da podigne glas i digne političku tenziju, to se, na veliko čuđenje Amerikanaca, ne događa."

U tom grmu leži zeka sa šajkačom na glavi...i protestvuje.
Zeko, zeko...

wtf

pre 12 godina

“demantovao Wikiliks“ možda su srbi lenji, ali su srpski novinari nepismeni...Nisu ovo navodi Wikiliksa, pa da njih treba demantovati!!! To je mišljenje naših prijatelja amerikanaca iz onog “Fort Beograda“ izmedju Sarajevske i Kneza Miloša!!Sve što možemo jeste složno da poviknemo: “Ameri su glupi“

Slobodan Đikanović

pre 12 godina

Нема колективне одговорности народа за лењост, као ни за ратне злочине, ни било шта друго.
Није ни амерички народ колективно крив за то што је наступила светска економска криза (Шта?Пукле су банке, јер нису довољно напорно радили?),а ни за то што су бачене нуклеарне бомбе на Хирошиму и Нагасаки.Или да им све прикачимо као Србима лењост?
Лако би било пронаћи кривце за многе ствари, када би кривцима било у интересу да оптужују и осуђују сами себе.
Можда и немају зашто да се осуђују, јер можда грешке и не постоје?
Можда је то систем, сам по себи, такав какав и треба да буде?

Milance

pre 12 godina

Veliko je pitanje sta znaci LENJ , ali ako to znaci da je to neko ko hoce platu a da za nju netreba da ulozi nikakav pozitivan napor ,takvih ljudi ovde sigurno ima vise nego naprimer u zemlji ciju depesu pominjemo. Naime budimo iskreni ovoliko napora da se ljudi domognu djabalebaroskih radnih mesta je dokaz da ovde pored lenjosti praovladjuje i problem postenja ,jer posten i moralan covek ne pristaje da u nekoj kancelariji sedi,drema,cita novine ,i ubija se od dosade dok radno vreme ne istekne.A usput razmislja kako je dobro sto neko drugi treba da proizvede,hranu ,stanove,leci ljude,uci djake,cuva mir i unutra i spola itd,itd. A ovi takozvani bizmismeni sto su tako zadosvoljni svojim radnicima ne bi pricali takvu pricu kada bi morali da im placaju realne zarade i kada bi kao u Rusiji morali u zatvor ako radnicima nedaju plate .Jedan pomenu bele medvede mozda je bio u pravu ali ako bi neko cuvao ove kao sto se ovde cuvaju radnici medveda nebi bilo jos od pocetka industrijske revolucije.Na kraju samo zakljucak ovde kao i u svemu nema sredine ,jedni rade i po petnaest sati [proizvode] a drugi nerade nista a plate primaju slicne onima koji rade i za njih.

MilanR

pre 12 godina

"Srbi su dobri radnici. Problem je samo u tome što država demotiviše poslodavce, a preko njih i zaposlene. Ako je neko dobro plaćen i ima dobar posao, onda će dobro i raditi. Ali, ako je sve to obezvređeno, pitanje je zašto bi se neko trudio za 200 evra? Čini mi se da su pravila igre takva da je samo državnim službenicima dobro", kaže Dragan Marjanović, direktor UPS-a.

Ovi iz Unije poslodavaca stalno govore neistinu. POSLODAVCI SE U NAJVEĆEM BROJU ODNOSE PREMA ZAPOSLENIMA KAO PREMA ROBLJU, DAJU IM MINIMALNE PLATE, UCENJUJU IH PONIŽAVAJU ZLOUPOTREBLJAVAJUĆI MUKU ONIH KOJI JEDVA NAMIČU DA NAHRANE DECU. Pa ne tera država poslodavca da daje 200 era platu, nego polodavčeva pohlepa da njegov profit bude što veći. Država je kriva jer ne obezbeđuje sprovođene zakona u oblasti rada. Ali neka, doći će sve na svoje.

Alber

pre 12 godina

Organizacija u ovoj drzavi je misaona imenica. Lideri tj. menadzeri, direktori, politicari su uvlakacnog mentaliteta i lopovske naravi. Strucnjaci posle dugih ftrustracije odlaze napolje. Dakle nas sistem je LOS, OCAJAN, NEPRILAGODJEN. Za pocetak zasto ja moram da radim od 9-17h? To radno vreme ima smisla u odredjenim zemljama zbog vremena kad izlazi i zalazi Sunce i svega ostalog dok kod nas je to prepisano jer eto tako se to radi tamo pa cemo i mi.

mikica

pre 12 godina

Bravo Vikiliksu za svoj rad! Ovde se ne radi da li je Vikiliks u pravu ili ne vec sta kaze americka ambasada o nama. I slazem se da smo bedno placeni i da su uslovi rada katastrofalni. Ja ne mislim da sam ja naprimer, lenj u svom poslu ali kada znam da u mojoj struci negde drugde u Srbiji se placa sigurnih 60-80 hiljada dinara a ja za svoj rad dobijam 35, e bicu lenj! Niko me ne kontrolise, posao obavljam krajnje odgovorno ali necu nigde da trcim! Zasto? da bi moj direktor znao da pokupi bonus i da me nikada ne potapse i da nikada ne kaze da sam dobro uradio! Moj direktor samo zna za packe i oduzimanje od plate ako sam nesto slucajno pogresio. Slucajno jer se slucajne greske desavaju u mom poslu a nikad namerno! Znaci, Srbi nisu lenji ali su naterani da budu katastrofalno lenji! Platite normalno, budite ljubazni kao sto ja znam da budem ljubazan sluzbenicima koji su ispod mene, dajte stimulacije, dajte mogucnost da napredujem u poslu, karijeri, dajte kompletnu platu na racun a ne 60-70% na ruke i ne da cu da trcim, nego cu da letim! Nazalost i najvece i najmanje firme vole da krse zakon pa je tako javna tajna da postoji crna plata a niko nece da se uhvati u kostac da naplati kaznu firmama sto postoje crne plate. Americka ambasada moze slobodno kolektivno da se vrati u Ameriku i da pogleda svoje dvoriste gde imaju milione bez zdravstvenog osiguranja, ubistva, pogresne svetske politike... Sto se tice Vikiliksa, i ja imam neke dokumente koje bi nekoliko firmi morale da stave momentalno katanac na vrata! Zasto ih ne predam? Pa plasim se za svoj zivot a ako dodjem u posed adrese Vikiliksa i ako budem imao hrabrosti, rado cu da im predam dokumenta!

Pera

pre 12 godina

Nije problem vrednoca nasih ljudi vec atmosfera beznadja u kojoj zivimo godinama i korupcija na vrhu koja je dostigla enormne razmere. I sad ti nadji motivaciju da ustanes iz kreveta cio i veseo i das sve od sebe .

precanin

pre 12 godina

Batalite sad vrednocu i Srbe, treba da se spremamo za docek Djokovicu, ! Tu su sigurno milion dolara, koje ce jos kako dobro doci Srbiji !

Radan

pre 12 godina

Tačno! Sve što je američka depeša saopštila je jedan stari stereotip o nama, koji odavno više ne važi. Na žalost, i mi sami i dalje verujemo u taj stereotip: da smo lenji, da su drugi vredniji od nas. Nismo. Nisu.

Živim u Sloveniji već 6 godina i mogu sa sigurnošću da vam kažem da je srpska mlada generacija za slovenačku pojam vrednoće, rada, zalaganja i ambicioznosti. Po-jam. A znam kako je i drugde po EU i verujte mi da nema veće razlike sa Slovenijom. Ja sam u 3 različite firme u Sloveniji napredovao do vodeće pozicije u vrlo kratkom vremenu jer sam se isticao obrazovanjem (u Sloveniji malo mladih završi fakultet), znanjem (već tokom studija sam radio svoj posao na crno, 8 sati dnevno ne bi li stekao iskustvo i zaradio za život) i radom (za mene je radno vreme od "samo" 8 sati dnevno misaona imenica). A mladi Slovenac, navikao na roditeljske i državne jasle, jedva čeka 16:00 da se stušti kući i igra igrice ili vozi bicikl, dok mu je bilo kakva ambicija u životu 13. rupa na svirali. Studentima ovde država plaća studije, subvencionira prehranu (jedu u bilo kom restoranu ceo ručak za 2-3 evra), smeštaj, ne plaćaju porez ako nešto rade, a opet retko ko završi faks. Kad sam pre par godina bio na godišnjici mature u Srbiji, od nas 38, 37 je završilo fakultet! Tridesetisedam! Slovenci imaju sve uslove, a ne koriste ih, dok mi iz kamenjara rastemo kao sekvoja, kopajući i nogama i rukama jer znamo da i za iole dostojan život moramo da se potrudimo 3 puta više nego drugi.

Prava istina je da za tih 100 mladih, koje vidite po beogradskim kafićima, ne vidite onih 100.000, koji u tom trenutku dirindže u nekoj fabričkoj hali, 12 sati dnevno, u nemogućim uslovima, za 200€ na crno. Posle svega što je učinila i dalje čini za svoje mlade, mogu samo da kažem da Srbija ovakvu mladu generaciju i ne zaslužuje.

Dima

pre 12 godina

Ukoliko je uopšte istinita ta depeša, sadrži fašističku retoriku. Srbi su manje vredni (npr. kao i crnci), lenčuge i neambiciozni. Onda su i zaslužili šta ih (od nas boljih) snađe (kao i jevreje od nemaca). Užas! Nekad su u americi premeravali crncima glave, pa tvrdili da su zbog ovog ili onog gluplji i niža rasa od belaca. Pa pre 50 godina se nisu smeli voziti u istom busu u pojedinim državama SAD! Očigledno, fašizoidno mišljenje tamo još nije iskorenjeno...

Milan

pre 12 godina

Bio sam direktor sektora u kom je prosecna plata radnika bila 23.000 din.
Sa tolikom malom platom radnici su radili, ali efektivno radili, 7 sati i 20 minuta svaki dan, u tri smene, sest dana u nedelji. Od 56 radnika, bilo je mozda troje ili cetvero koji nisu hteli da rade i sami su dali otkaz. Imao sam najvisi stepen produktivnosti po radniku u holdingu, na svaki ulozeni dinar imao sam cetiri, od kojih je dinar i 20 para predstavljao cist profit, posle poreza i ostalih nameta... A onda se promenio vlasnik, i novom vlasniku nije bilo interesantno preduzzece, a kamo li moj sektor, vec samo lokacija. Posto sam imao najvise radnika (a oni su trosak), kao i samo 120% profita po zavrsnom racunu, gazda je odlucio da ugasi sektor. Dao nam je svima 20 dana da se spremimo (on je vec spremio svu dokumentaciju o tehnoloskom visku) i da idemo iz firme. Ne moram vam govoriti o motivisanosti radnika tih 20 dana, da su imali i 100.000 plate ne bi radili. Meni je ponudjeno mesto gen. direktora, ali sam pobegao preko grane. Cujem da sad vise nema ni jednog radnika u celom holdingu, vec samo neki portiri setalu i cuvaju imovinu.

To je slika privrede u Srbiji, to je motivisanost radnika da rade, a ovi nasi politicari bi mogli da se poklope usima. A gospodi iz CIA bih preporucio da se ne motaju po splavovima, Silikonskoj dolini i Knez Mihajlovoj, vec da pogledaju malo i ostatak zemlje, kad i tako i tako niko ne ometa njihov rad vec ga jos i pomazu!

max

pre 12 godina

Opet iste fraze kad se trebaju populjuvati "lenji Srbi": "Kafici i Knez mihailova su prepuni". Koliki je ukupan kapacitet beogradskih kafica? 5000 osoba? 10000? 50000? Koliko je gradjana Beograda?
Case closed.

sale

pre 12 godina

Na poziv inostranog vlasnika firme, otišao naš porgramer u neku stranu zemlju, recimo Francusku i po starom običaju ostajao je do kasno u noć da završi posao. Naišao je na podozrenje kolega programera već gore pomenutih Francuza, jel, a vođa projekta je 2 dana pred rok otišao da krstari Azurnom obalom jer je čovek bio pod velikim stresom. Živa istina.
Ja mislim da je ovaj naš siroti programer mnogo glupav i lenj čovek, a da su Francuzi izuzetno pametni, mudri, vredni... i još svašta nešto. A, šta vi mislite?

stavi pravu stvar na pravo mesto

pre 12 godina

U depesama nisu ni spominjani Srbi koji rade u inostranstvu nego Srbi u Srbiji. Pa razmislite koliko vasih prijatelja zeli da radi u prosveti, EPS-u, a koliko njih u privatnom sektoru.

Cvetko

pre 12 godina

U Nemackoj na ovakve i slicne vesti izadje 10 do 20 komentara citalaca. Kod nas ide i preko 300. Sto ce reci nismo lenji za pisanje, a i ocigledno imamo vremena da pisemo tolike komentare

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Srbi nisu lenji već bedno plaćeni ?

Srbi su i sa tim "bedno plaćeni" jos uvek "PREPLACENI" !
Toliko su lenji da ih je prosto nemoguce adekvatno toj lenjosti toliko bedno i platiti ! Srbi kada govore o radu misle da su radili !

KG

pre 12 godina

Celo leto sam radio 12 sati dnevno 6 dana u nedelji za 250 eura tako da sam onaj teskt doziveo kao tesku uvredu ,da li bi studenti na tom zapadu bi radili za 0.8 eura na sat.NIje Beograd cela Srbija.A eno u Bangladesu rade za americke firme non stop za 100$ mesecno ,bas me zanima sta li o njima pisu i da li su im i oni i lenji

Sasa

pre 12 godina

Neka ostave Amerikanci "izizov i "osecaj" uspeha. Unjihovom drustvu samo je $$$ uspeh i nista vise. Izmislili ovde "chelendz" na poslu (u Kanadi sam, inace) da bi im ljudi radili godinama za manju platu al' za chelendz. I tako ja poceh isto da dobijam te "izazov"poslove ali uvideh da za mene i nema neke promene. Promenih jednu firmu, pa drugu za par godina i sad se cujem sa nekim kolegama iz one prve firme: jos rade "izazovne" poslove ali imaju 30000$ godisnjemanje od mene! Al' imaju "osecaj" uspeha, verovatno. Radi se, nije da se ne radi, ali ja sam radio kod naseg privatnika oko 30% vise nego u Kanadi.

Julius

pre 12 godina

Da Srbi nisu lenji, "dokazuje" i ovaj vic.
Otisao Srbin u jednu kompaniju u Nemacku da trazi posao. Menadzer kompanije vodi razgovor sa njim, i na kraju mu kaze: "Nema posla za vas, jer bije glas (iz Wikiliksa) da ste vi Srbi lenji i neradnici.
- Nije tacno gospodine, odgovori Srbin. Lenji su Crnogorci, a mi Srbi samo smo glupi, sto verujemo na neke iluzije i mitove!

z

pre 12 godina

Ima istine u oba stava. Ali neradnik se nikad nece promeniti, dok ce vredan ali nezadovoljan radnik svakako bolje raditi ako je adekvatno placen. Kod nas postoji veliki visak radne snage i losa privreda. Zato poslodavci ne moraju ili ne mogu da daju vece plate, sto nas vodi u zacarani krug.

ekonomist

pre 12 godina

Obožavam paušalne izjave, što naših što američkih zvaničnika! Ovakve izjave ne daju nikakve rezultate, sem što potpiruju naše ljude da se opravdavaju, jer to ipak najbolje umeju.
Ako vam je zadnjih 20 godina bilo loše, bar po vašim kriterijumima, onda zastanite pa se zapitajte da li ste možda napravili neke loše odluke. Ono što je vidljivo je da smo mi kao narod spremni da idemo toliko daleko u sopstvenim mitovima da nam se dešava da je plata 200€!
Da bih razbio iluzije ovih "genijalaca", koji su dali odgovor na tzv. procurelu depešu (za koju se ne zna da li je baš takva), iznosim vam sledeće činjenice:

1. Produktivnost= Zarada - uložena sredstva (troškovi proizvodnje bilo čega)
Drugim rečima, mi možemo da proizvedemo nešto, ali ako nam je trebalo više vremena da to napravimo onda ćemo manje zaraditi. S druge strane, kvalitet ne ocenjujemo mi, već kupci ili tržište. Tu je glavna falinka komunizma.
2. Plate nisu uslov boljeg zalaganja, već proizvod! Svi to znamo, ali naši interesi su iznad svega i smatramo da zaslužujemo mnogo više! Istina je da moramo da se zapitamo, da li je to zaista tako!
3. Činjenica, koju često pominjemo, je da su naši radnici dobri, kad su u inostranstvu. To je donkele i logično, jer u inostranstvu nema mame, tate, babe, dede, prijatelja, koji će vam priteći u pomoć ako ste u problemu. Kad se nađete u novonastaloj situaciji, morate da se prilagodite uslovima ili vam nema spasa. Na "trulom i mrskom" nam zapadu, ljudi rade više, jer žele više!
4. Najvažnija činjenica je da nama nedostaje samokritičnost. Ni za jednu stvar što nam se desila se nismo zapitali zašto nam se desila, ponajviše šta je naš doprinos tome. Ni kad se radi o raspadu bivše SFRJ, ni bombardovanju, ni Kosovu, ni o katastrofalnoj ekonomiji, do najobičnijim porodičnim problemima. Najvažnije je da su svi ostali krivi, a nikako mi sami. Odlika zrelih ljudi je da priznaju svoju grešku, i da pokušaju da je isprave. Mi to zasad ne umemo, i nećemo. Pritom ne treba reći kolika je zasluga drugih zå pomenute probleme, jer to je opet bežanje od odgovornosti. Stoga, moramo biti svesni, koliko smo loši, jer onda možemo da tražimo razloge za to, a onda i da ih ispravimo. Tada ćemo dobiti i poštovanje drugih.

" Nije Sloba kriv, Mi smo krivi.

silverg

pre 12 godina

Kao i svaka generalizacija, i ovoj treba preciznije pojašnjenje. Nisu „Srbi“ neradnici ili radnici, to je bar svima jasno. Reč je o sektorima. Dakle, javni sektor je neradnički, a privatan očigledno mora da radi i za sebe i za ove partijsko-prijateljske viškove.

Vera

pre 12 godina

Rekla bih da je ministar rada i socijalne politike itekako dobro placen, a da je njegov ucinak tokom decenijskog ministrovanja ravan nuli. Zapravo, Srbi uce da je rad nebitan, a da je dobro uhlebljenje bez obzira na sposobnost najvaznije. Generacije sanjaju o velikoj lovi bez ikakvog intelektualnog napora. Mediji upravo to i podsticu. Uostalom, ljudi koji zavrse neki studij, a pretpostavlja se da su ga izabrali jer su to zeleli, nisu uspeli u svojoj izabranoj struci ako se bave sasvim drugim poslom za koji nisu kvalifikovani. Stavise, pokazali su se potpuno nesposobni da takav posao obavljaju. Puna ih je srpska skupstina!

demokratski komunizam

pre 12 godina

U ovoj zemlji sa zavrsenim fakultetom turizma radis za 200e, isto kao i sa zavrsenom srednjom skolom, a do tog smesnog izgovora za posao dolazis preko kojekakvih veza i kontakata sa ljudima sumnjivog statusa.
Kada studiras pre ces dobiti bubreg poslodavca nego zakonom garantovano pravo na specijalizaciju. Ili si vezan fakultetom, ili poslom. Kada si vezan fakultetom, vezan si za novcanik roditelja,a kada si vezan poslom nemas vremena da ucis. I jos ocekujete visoku produktivnost na radnom mestu i visi stepen obrazovanja?Obrazovanje se ne ceni, a radi se i subotom i nedeljom, po 12 sati, za nista.U SAD mozes i da studiras i da radis, ovde ne mozes ni jedno ni drugo bez kontakata i ulagivanja direktorima koji svoju moc crpe iz nekadasnjeg komunistickog rezima a sadasnjeg demokratsko komunistickog rezima.

johny 5

pre 12 godina

Velikim delom se slazem sa ovim artiklom,ali....ja sam radio u Srbiji i znam kako je( male plate,nepostovanje na poslu..mogu do sutra ovako).Ono sto nedostaje u ovom artiklu je malo filozofije:nije bitno sto radis za malu platu,nije bitno koliko radis,nije bitno koliko si nepostovan na poslu...BITNO JE:KOLIKO SI NAUCIO NA TOM POSLU,KOJI TI JE SLEDECI KORAK.JER KADA RADIS NESTO STO NE VOLIS,KADA RADIS NESTO STO MORAS...VREMENOM OTVARAS SEBI NOVA PITANJA I UPOZNAJES SEBE VISE I PREPOZNAJES ZELJU ONOGA STA,U STVARI,ZELIS DA RADIS I CIME DA SE BAVIS U BUDUCNOSTI.TO JE CILJ RADA.SAMO ZATO STO RADIS U BUTIKU NE ZNACI DA CES UVEK RADITI TAMO.ALI RADIS,AKTIVAN SI,MISLIS,RAZMISJAS-BORIS SE!OVO NIKO NE MOZE DA OSPORI.JA SAM SVEDOK OVOGA STO PISEM.BIO SAM U OVIM CIPELAMA I ZNAM KAKO JE.STARIJI LJUDI KOJI SU IZGUBILI POSAO ZA VREME TRANZICIJE I MOGU DA RAZUMEM DA SE TESKO SNALAZE.ZA MLADJE GENERACIJE IMAM SAMO JEDNU PORUKU-PROCITAJ OVO STO SAM NAPISAO.A AKO NE SHVATAS...PROCITAJ PONOVO!!!!!

ANA

pre 12 godina

Amerikanci su , zivim u Americi, i nisam Srbina, osim mog muza videla godinu dana, pa zato da kazem kakvi su nasi dragi Ameriknci. Debeli, neobrazovani u vecini slucajeva, veze sa vezom nemaju da losim njih postoji i neki drugi narod(toliko su opsednuti sobom), veruju u sve gluposti koje im servira televizija. Dan i razgovori im se vrte oko hrane, rialiti soa, i seksa. Ja sa vecinom od njih nemjam temu, jer ja da pricam o glupostima ne mogu, a oni o drugim stvarima ne nzmaju. Sto se tice posla, ni oni nece da rade proste poslove, radije ce da pijance i cekaju welfer(socijalu), proste polsove rade Meksikanci. Zato da nam ne sole mnogo pamet. Milse da je Srbijan i Sibir jedno te isto io da ih od Evrope delin Tihi Okean. Jel treba jos nesto da kazem? A, da, misle da je Evropa drzava.Inace mene redovno potcenjuju, narocito oni neobrazovani i zene, jer misle da smo mi iz istocne Evrope. I ako imam magistraturu, cim cuju akcenat misle da sam mail oredered braid, i ako mi je muz Srbin koga znam od detinjstva. Da ne pricam vise. Cast izuzecima, zbog njih, a i zbog dobre plate ostajem da zivim ovde.

ArizonaOrtodox

pre 12 godina

Stvarno mislim da je prava istina izmedju ova dva izvestaja...ipak je u Srbiji zivot mnogo jeftiniji nego na zapadu... moji za stan u centru Novog Beograda, garsonjera, sasvim pristojna, ne mogu da dobiju ni 200 eura...ja za te pare u Americi mogu da iznajmim stan 10 dana u polu-getu...ujedno i ovde gde ja zivim prosecna plata je oko 1,500 dolara sto je realno dovoljno da platis stan, hranu, i gorivo, sedis kuci i gledas televiziju...u Americi zivim iskljucivo sto volim ovde da zivim, ali mi standard u Srbiji nista losiji ne bi bio nego ovde...zaradjivao bi 500-600 evra, plus mozda posao sa strane, i za te pare bi mogao da izdajem gajbu i da se hranim...normalno, ne pricam o super-Srbima, genijima koji rade ovde po fenomalnim firmama za 150,000 dolara godisnje...pricam o nam, mrzim tu rec da upotrebim, "prosecnima"...Srbija jedino treba da se pomiri sa Kosovom, da se resi Bog-zna-kakvih Tadica, Miskovica, itd. i da shvati da moze tako lepo da nam bude...kada shvatimo koliko smo mali i beznacajni, i Srbiji ce da svane...a i ja se mozda predomislim pa se i vratim :)

Era

pre 12 godina

Citao sam komentare na objavljenu depesu i vidim da su citaoci ovog sajta pohrlili da potvrde sve iz depese. Ja se ne slazem u potpunosti sa sadrzajem napisanog. Jer kako da se bude motivisano da se radi kada npr. moja devojka radi sve dane u nedelji, znaci i subota i nedelja, radno vreme je osam sati (jedino pozitivno), a za to je placena 20000 dinara. Ja sam radio preko studentske na gradjevini, (fizicke poslove tipa stemanje hilti busilicom, istovaranje dzakova cementa, mesanje maltera...) radno vreme od 07-17h, znaci 10 sati, a za to mi je dnevnica bila 1000 dinara. Znaci pola i vise mi ode na klopu, jer kad se iscrpis mogao bi vola pojesti. U glavi samo pojam beskonacnog i besciljnog rada nizasta. E onda stanes i vidis kako neki koji nemaju nikakvu skolu rade super poslove, neki koji nisu izlazili iz kafica i nisu se pojavljivali na fakultetu u roku zavrsavaju fakultete, i odmah nalaze ekstra poslove svi od reda, a ti se mucis oko svakog ispita i gubis zivce jer ti profesori sve trze od reci do reci da znas. Pa ponekad stanes sa tim istim koji su super studenti da pricas o faksu i shvatis da nemaju elementarno znanje iz ispita koje su polozili, ali eto snasli se nekako, kako svi znamo, a studenti izmedju sebe to znaju najbolje... Poenta ove moje price je da sam shvatio da ne treba padati na ove price o tome kako sve treba raditi, nego nekako hvatati krivine i traziti nacin da se uvalis u drzavnu sluzbu. Tu barem imas neka prava i solidnu platu, a te ideale o profesionalnom napretku covek tesko moze ostvariti ovde u ovoj zemlji. Ko je ambiciozan bolje da potrazi srecu negde u inostranstvu, ovde je tesko moze naci, pogotovo ako se bavi prirodnim naukama. Sve dok se stanje u zemlji nekako ne sredi treba sebe stedeti, a ne zapinjati kao vo, jer to ionako niko nece ceniti. To ne znaci da svoj posao ne treba obavljati profesionalno i sto bolje, ali ne treba ni prihvatati bas sve, pogotovo ako se ima neki drugi izvor prihoda. Ove rudarske, gradjevinske, livnicarske, beracke... poslove ja ostavljam udarnicima, ovima sto su slali komentare sa svojih radnih mesta u kancelarijama i njihovoj deci, pa neka oni budu vredni. Ne padam vise na tu pricu o radu po svaku cenu da se ne sedi dokon. Bolje je biti dokon nego rob. Srbi nece da rade jer su pametni, a ne neradni. Vide da je sve prslo pa traze krivine. Kad budu posteno placeni trcace na posao, do tada nek nam je Bog upomoc.

Зоран

pre 12 godina

Samo cu da kazem: JUCE SAM RADIO 17 sati za 30€, spavao 6 sati, i dosao skoro sa posla ( sada je 4 sata ujutru ) za jos 20€! Voleo bih da upoznam Amerikanca koji radi toliko isto... Da napomenem da sam student jos!

///////////////

Па и ниси лоше плаћен за астудента у односу на Амера који нијe студент, човк у средњим годинама. Шишао ми је траву. Овде у САД где сам је лети 35 и више са влагом од 80, 90%. Мислим да немаш представу како је то, јер кад одем у Србију ви се хватате за главу на 35 степени са 30% влаге. Човек је од поdнева два и по сата косио и орезивао жбуње по сунцу и таквој влази за... шта мислишп колико долара? 35. Да, 35. Ја у Србији нсиам могао да нађем радника д ами покоси 6 ари плаца који зарастао у коров и траву. Нема! Пун град људи, али НЕ-МА, па ми таст од 80 година косио.

snake.fist

pre 12 godina

Najtuznije od svega je sto samo nasi politicari ne vide istinu koja im je pred nosem a koju odavno zna cela Srbija pa i CIA.
Ja hocu da radim i prihvatam da radim i 12 sati,imam 27 godina,imam diplomu fakulteta koju mogu da okacim macki o rep jer nemam "preporuku" (po novom je preporuka a po starom veza),nisam clan partije i nemam para da kupim radno mesto.
U inostranstvo nemam gde da odem,nemam nikoga od rodbine itd itd.
Postoji armija ovakvih kao ja koja bi mogla da preporodi ovu zemlju ako bi dosli do posla ali sve poslove drze matorci koji sede i cekaju penziju i nista teze od olovke nisu podigli a smatraju da i dalje vlada samoupravljanje kao u Titovo vreme.

jovan

pre 12 godina

naterase nas da glasamo za promene i mi glasasmo,oni sve zivo prodadose rasprodadose rasturise i enormno se obogatise a mi glasasmo i *****,sad to je sto je njega vise nema a pravicemo ga od blata

Sasa

pre 12 godina

Stvar je u tome sto ni jedno ni drugo nije tacno. Na koga se misli kad se kaze "Srbi"? Ono sto se Srbima desilo je u stvari cista prirodna selekcija. Pitaju se kako je moguce da su u inostranstvu srbi medju najboljim radnicima. Pa lepo je moguce, jer su oni najbolji i najsposobniji otisli. Oterani, proterani ili ubijeni beznadjem ljudi su se pokupili i dokazali u svetu. Srbiji nisu bili potrebni. Ono sto je ostalo, ostalo je ne sto je htelo, nego sto nije moglo nigde ili nije imalo sta da ponudi. Kad se to uzme u obzir, eto odgovora zasto smo medju zadnjima u svetu. Ono sto je zalosno, ni Gospod Bog da sidje i da vlada Srbijom ne bi mogao nista da ucini. Negativna selekcija je izvrsena i Srbija je unistena ***** koji su 90tih ustale uz Slobu da oteraju svoju decu. Ironija je sto oni sada zive od te iste dece sto su oterali.

Zoki

pre 12 godina

Kada su to i po kojim merilima Srbi imali produktivnost kao Japanci?

To sto Srbi provode na radnom mestu vise vremena nego Nemci ili Danci ne znaci nista - puno je bitnije sta oni urade u tom periodu, odnosno kakva im je produktivnost.

To sto su Srbi koji rade u inostranstvu (neki, ne svi) uspesni, vredni, itd. - ne govori nista protiv onoga sto je napisano u spornom telegramu. Nije problem u genima, nego o nakaradnom sistemu drustvenih vrednosti koji je jos uvek prisutan u Srbiji.

MaLenjiSmo

pre 12 godina

Samo cu da kazem: JUCE SAM RADIO 17 sati za 30€, spavao 6 sati, i dosao skoro sa posla ( sada je 4 sata ujutru ) za jos 20€! Voleo bih da upoznam Amerikanca koji radi toliko isto... Da napomenem da sam student jos!

darko

pre 12 godina

Verovatno je to tačno. No postoji problem. Srbi ne rade u timskom duhu. Hoće slobodu na radnom mestu. Ne prihvataju autoritete. A to su sve preduslovi za bolju zaradu.

Milos

pre 12 godina

Pa naravno. Kad ces za 3 zivotna veka zaraditi za svoj stan i auto ali da pritom kompletne plate uplacujes za kredit, da ne jedes, ne trosis struju vodu grejanje, da ne ides na odmor..
Ko bi i radio ?? Video bi ja uspesne sa zapada u nasim uslovima. Al bi skocio broj samoubistava.

sai baba

pre 12 godina

nisu bedno placeni, nego su cene skupe, a paraziti koji nista ne rade ili rade neproduktivne poslove - su debelo placeni! zahvalite se drzavi koja zaduzuje nerodjenu decu!

Vlastimir Stoiljkovic

pre 12 godina

"...Zaposleni u Srbiji su demotivisani time što imaju male plate i nesigurna radna mesta. Jer, kako drugačije protumačiti da ti isti ljudi na Zapadu imaju veliku produktivnosti i nalaze se među najboljima..." kaze ministar Ljajic.
Visoka produktivnost na zapadu je zato sto je sistem rada u firmama takav da morate da odredjeni posao uradite u odredjenom roku i nema nikakvih izgovora sto nije uradjeno, tj. svako neizvrsenje posla u zadanom terminu se rascenjuje kao nkrsenje radnog dogovora i moze da povuce za sobom otkaz bez posledica po poslodavca. Zasto Kinezi imaju vecu produktivnost za mnogo manju platu nego Srbi i istu nesigurnost na poslu??? Doduse vise nemaju mnogo manje plate, njihov trud kada su imali male plate ih je doveo da su sada u Kini plate iste ili vece nego u Srbiji! Zakljucak je vise nego ocigledan, sta treba da svako od nas uradi.
Ministar kaze nesigurnost na poslu ubija zelju za radom, naprotiv, sigurnost na poslu ubija zelju za radom. Zasto bih se trudio ako znam da ne mogu da me otpuste ili vrlo tesko, koji mi je motiv za rad? plata? naucnici su odavno dokazali da plata nije motiv za bolji rad nego jedan od mnogih faktora od kojih je vecina psiholoskog karaktera i opste kulture koja se gaji u porodici i u celokupnom drustvu. Svi znamo u kakvom drustvu mi zivimo i koje su vrednosti na ceni.

dokle

pre 12 godina

Jezivo! "Demantuje" se nesto sto nije ni receno - u depesi eksplicitno pise da Srbi nisu ni lenji ni nesposobni! A pola stvari kojima "demantuju" je upravo ono sto tamo pise - ljudi su demotivisani, uslovi rada su losi, prosli smo losa vremena, najbolji radnici cesto odlaze u inostranstvo itd.
Sporni izvestaj je zapravo otvorena analiza stanja koje svako ko pokusava da radi u Srbiji moze da vidi oko sebe.
Dok god to sve ne prihvatimo i ne pocnemo da radimo na sebi, bice nam u redu da slusamo sramne izjave da se "ne vredi truditi za 200 evra". Kvalitetan sistem se gradi, a ko ce ako ne svako od nas?

dpl ing

pre 12 godina

E sad,posto sam radio i na istoku i na zapadu,svuda su primanja 2500usd/eura pa navise,zasto kod nas ne prelazi taj stadijum?
Sistemi su gotovo identicni,da li zbog vecite zaduzenosti zemlje ili zbog lopovluka?
Kako to kad kolega hoce da otvori firmu,dobije 1600 evra po zaposlenom preko biroa,a stranac 7000 evra + subvencije na porez?
O cemu se tu radi?
Ja iskreno jedva cekam izbore,a koliko vidim i velika vecina

Gojko

pre 12 godina

Srpski radnik je slabo plaćen jer ima malenu produktivnost a produktivnost je malena jer nije zadovoljan platom...

I tako iz dana u dan, gube radnici vreme poslodavca a poslodavac traći vreme radnika... Niko neće da odstupi od svog stava...

Vlada

pre 12 godina

Odmah reakcija, mislim da je to zato što je depeša pogodila u srž!!! Pa jedna ili čak nekoliko lasti ne čini proleće! To što kod nas u Srbiji ima ljudi koji puno rade ne znači da nam je to nacionalna karakteristika, pre će biti izuzetak. Jesu li ovi koji komentarišu i porede nas sa zapadnjacima bili nekada na zapadu osim u turistički obilazak? Čini mi se da nisu. Ovo mi više dođe ko izjava za podizanje sopstvenog morala, nismo mi loši, no su nas drugi upropastili - loš zakon, pokvarena vlast, svetska zavera, svi osim nas.

ФР

pre 12 godina

Мало је депеша штупа, али такве су ваљда депеше - кратке и јасне. "Полили" Амери, па кишне глисте излазе да се бране. Хвала богу, очито је да је колективна психоза и митоманија и даље жива и здрава, барем у Србији.

Дакле, кад један министар (у овом случају Љајић) изјави овако нешто, онда је јасно докле смо стигли. Значи, господине министре, не треба неко да буде добро плаћен да би вредно радио (како ви тврдите), него управо супротно - треба вредно да ради да би био добро плаћен.

Даље, какве има везе податак о томе ко и колико времена проводи на послу. Питање је ко и колико ради, а то су две различите ствари.

Мало о митовима - на основу којих се то показатеља тврди да су Срби у иностранству међу најраденијима? Пустите те СФРЈ-овске митове. Да не причам о "продуктивности као Јапанци" (ма ид'те! а у Триполију су текли мед и млеко, док је кубанска медицина најбоља на свету).

Spey

pre 12 godina

Juče nisam stigao da prokomentarišem depešu Vikiliksa, ali evo sada će se očigledno poklopiti neke činjenice sa tvrdnjama dotičnih vladinih zvaničnika kao i privrednika.
Radim u jednoj banci. Radno vreme od 9 do 17h, ali samo zvanično. Nakon toga- još posla, bez stranaka. Uglavnom, završavamo s poslom oko 19-19:30h. Retko kada ranije ili kasnije. Dakle, radim dnevno minimum 10 časova. U decembru se dešava da radimo i nedeljom, a prošlog 31. decembra smo u banci bili od 9h do 21:30h !
A sad i ono najbitnije. Imam platu par evra preko 400, radim sa fakultetom. A baš letos sam bio u Grčkoj i tamo sreo službenika iste banke, ove moje, ali koja posluje u Grčkoj. Plata mu je oko 1000€. Ni on ni ja nismo šefovi, a razlika je jer on radi sa višom školom.
Da nemam porodicu o kojoj treba da brinem, odavno bih napustio ovaj posao i radio bilo šta za standardnih 150- 200€ ali bar 8h dnevno. Očigledno je koji je prvi razlog zbog koga strane kompanije i banke dolaze na naše tržište- nas je lako uceniti. Najjeftinija radna snaga u Evropi, a nova radna mesta subvencionisana. Meka i Medina za poslodavce.
Prsli smo kolektivno i ponaosob.
Samo žalim jer nisam otišao kad sam mogao. Ostalo mi je još to da budem dovoljno influentan na svoju decu da ne ponove istu grešku kroz par godina i da beže odavde glavom bez obzira!

Зоран

pre 12 godina

Колико видим, има пуно радника, а мало приватника, па приватници бирају и уцењују. Па господо радници, па будите приватници.

Огроаaн већина по свету нађе зашто ће да ради: Ови што губе куће и што немају з ахлеб ако не раде. јапанци што им таква традиција, Кинези...и они нађоше зашто ће да раде, Немци наравно, Кореанци исто, Турцима се за осам година плата учетворостручила, само Срби никако да нађу разлог да раде, али нађу милион разлога да не раде.

Zvonimir

pre 12 godina

Poslanici i ministri su dobro placeni a videli smo kako rade. Zar oni nisu reprezent naroda? Ogledalo drustva? Ako jesu - takvi smo. Ako nisu, sta ce tamo?

Pa ipak, u "COMMENT" istog teksta pise da "Ljudi u Srbiji nisu ni "glupi" ni lenji..." ali se tako ponasaju jer nisu stimulisani da budu pametni i vredni. Pametni i vredni su u pasusu 11 koji "nazalost beze iz zemlje cim se ukaze prva sansa".

JC Denton

pre 12 godina

Sve je to uredu - nismo lenji, već su mnogo male plate. OK, a kako onda objasniti onaj drugi deo depeše koji govori o tome kako mladi Srbi u po bela (radna) dana pune kafiće, dobro odeveni, sa skupim telefonima i gedžetima (2006. ipak još nije bila toliko aktuelna priča o "mob za 1 dinar uz post-paid pakete")? Kada su plate tako niske, i kada je situacija tako loša, otkuda im pare?

Prosto, ako prvi deo depeše (u vezi sa lenjošću) i nije u potpunosti tačan, drugi deo je prilično pogodio u centar.

lolipop

pre 12 godina

Wikileaks i nase "privrednike" treba tuziti zbog plagijata. Nemojte vise da kradete fore iz "Ratova Sapostenja." To su patentirali Tole i Lukic.

Goran

pre 12 godina

Radnika treba dobro platiti i on ce dobro raditi.Kazu nemci,francuzi radni.Nisu radni nego dobro finansijski motivisani.Zasto se privatnici zale da ne mogu naci radnike..kazu mladi nece da rade.Hoce mladi da rade,samo ih treba platiti a ne pretvoriti u robove.I dok god obican radnik ne bude mogao normalno ziveti od svoje plate,ova drzava ce ici unazad.

Vuk

pre 12 godina

Vidi se da tajkuni nista ne rade,kada imaju vremena da daju izjave.

Zamislite kasirku u nekom marketu,da napusti kasu,da bi pricala sa novinarima iz B92.

Mile

pre 12 godina

Kao po obicaju, za sve su krivi drugi.Turci,komunisti, Amerikanci, tranzicija ... Mi smo naravno andjeli koji umiru od zelje za radom, al nam se nekako ne da krenemo. Boli istina.

No pasaran

pre 12 godina

Naravno da je ovo tačno. Ne ocena iz američkih depeša. Na vest povezanu sa ovom svi u komentarima potrčali da kažu kako je to jedna velika istina, kako su gradjani Srbije neradnici. To gospodo nije tačno.

Radno vreme je (uzimam prosek, jer neko radi turnus) 8 sati. Prosečan Nemac ima plaćen svaki minut koji provede na poslu nakon tih 8 sati. Prosečan gradjanin nema ni prebijene pare od rada koji prelazi 8 sati. S tim što vecina gradjana Srbije provede na poslu i do 10 sati. Takodje gradjanin Srbije mora da radi ceo dan da bi dobio isti novac koji dobije i Nemac koji za to mora raditi sat vremena.

Eto zato mi nismo neradnici. Vec samo slabo placeni za svoj rad i time podstaknuti da na posao dolazimo bez elana. Ali i u takvom stanju radimo.

Vuk

pre 12 godina

Mi nemamo stručnjake već komunistički vaspitavane folirante koji se lažno prikazuju kao što u depeši stoji. Hvala Ambasadi na istini koju svi znamo, naš je problem što ovim kvazibiznismenima odavno nismo iščupali uši.

Pancevac

pre 12 godina

Za tajkune smo izmisljeni radnici!
Nece nas menjati,nizasta!

Jedino ako se pojave neki,koji ce raditi za 100 evra mesecno...
onda smo ga nagrabusili.

Mixajlo

pre 12 godina

Evo vec mesec dana gledam majstore koji rade nadogradnju moje zgrade... Ima ih 10-15, a rade od 7 ujutru do 7 popodne - 12 sati dnevno 7 dana u nedelji.
Nisam im svima zapamtio lica, ali bar za petoricu znam da su svakog dana bili na radnom mestu.

Realko

pre 12 godina

ja bih ipak rekao da je nerad... treba prvo da se stvori nesto pa onda da se plati... ako je neko bedno placen, bedan posao je i odradio... jos jedna stvar.. tercijalni sektor nas je unistio... kod mene u skoli je bilo recimo mnogo profesora... umesto 2 profesora koji bi radili po 6 sati dnevno mi smo imali 6 profesora koji su radili po 2 sata... a svi su primali punu platu...

pametniji od ministra

pre 12 godina

ja nisam ministar,imam samo srednju skolu,ali sam napisao komentar isto sto i nas ministar,ako ne i bolje. Ne samo ja,ima ih dosta.

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=541170

Banacanin

pre 12 godina

"Kod nas je sistem takav da ne možete da kažnjavate radnike, jer su zaštićeni kao beli medvedi" kaže Zoran Drakulić.

Jel sam i ja beli medjed?

Jel se to odnosi samo na radike koji rade kod postenog privrednika koji je dao izjavu?

Spey

pre 12 godina

Juče nisam stigao da prokomentarišem depešu Vikiliksa, ali evo sada će se očigledno poklopiti neke činjenice sa tvrdnjama dotičnih vladinih zvaničnika kao i privrednika.
Radim u jednoj banci. Radno vreme od 9 do 17h, ali samo zvanično. Nakon toga- još posla, bez stranaka. Uglavnom, završavamo s poslom oko 19-19:30h. Retko kada ranije ili kasnije. Dakle, radim dnevno minimum 10 časova. U decembru se dešava da radimo i nedeljom, a prošlog 31. decembra smo u banci bili od 9h do 21:30h !
A sad i ono najbitnije. Imam platu par evra preko 400, radim sa fakultetom. A baš letos sam bio u Grčkoj i tamo sreo službenika iste banke, ove moje, ali koja posluje u Grčkoj. Plata mu je oko 1000€. Ni on ni ja nismo šefovi, a razlika je jer on radi sa višom školom.
Da nemam porodicu o kojoj treba da brinem, odavno bih napustio ovaj posao i radio bilo šta za standardnih 150- 200€ ali bar 8h dnevno. Očigledno je koji je prvi razlog zbog koga strane kompanije i banke dolaze na naše tržište- nas je lako uceniti. Najjeftinija radna snaga u Evropi, a nova radna mesta subvencionisana. Meka i Medina za poslodavce.
Prsli smo kolektivno i ponaosob.
Samo žalim jer nisam otišao kad sam mogao. Ostalo mi je još to da budem dovoljno influentan na svoju decu da ne ponove istu grešku kroz par godina i da beže odavde glavom bez obzira!

MaLenjiSmo

pre 12 godina

Samo cu da kazem: JUCE SAM RADIO 17 sati za 30€, spavao 6 sati, i dosao skoro sa posla ( sada je 4 sata ujutru ) za jos 20€! Voleo bih da upoznam Amerikanca koji radi toliko isto... Da napomenem da sam student jos!

Sasa

pre 12 godina

Stvar je u tome sto ni jedno ni drugo nije tacno. Na koga se misli kad se kaze "Srbi"? Ono sto se Srbima desilo je u stvari cista prirodna selekcija. Pitaju se kako je moguce da su u inostranstvu srbi medju najboljim radnicima. Pa lepo je moguce, jer su oni najbolji i najsposobniji otisli. Oterani, proterani ili ubijeni beznadjem ljudi su se pokupili i dokazali u svetu. Srbiji nisu bili potrebni. Ono sto je ostalo, ostalo je ne sto je htelo, nego sto nije moglo nigde ili nije imalo sta da ponudi. Kad se to uzme u obzir, eto odgovora zasto smo medju zadnjima u svetu. Ono sto je zalosno, ni Gospod Bog da sidje i da vlada Srbijom ne bi mogao nista da ucini. Negativna selekcija je izvrsena i Srbija je unistena ***** koji su 90tih ustale uz Slobu da oteraju svoju decu. Ironija je sto oni sada zive od te iste dece sto su oterali.

Zoki

pre 12 godina

Kada su to i po kojim merilima Srbi imali produktivnost kao Japanci?

To sto Srbi provode na radnom mestu vise vremena nego Nemci ili Danci ne znaci nista - puno je bitnije sta oni urade u tom periodu, odnosno kakva im je produktivnost.

To sto su Srbi koji rade u inostranstvu (neki, ne svi) uspesni, vredni, itd. - ne govori nista protiv onoga sto je napisano u spornom telegramu. Nije problem u genima, nego o nakaradnom sistemu drustvenih vrednosti koji je jos uvek prisutan u Srbiji.

Mixajlo

pre 12 godina

Evo vec mesec dana gledam majstore koji rade nadogradnju moje zgrade... Ima ih 10-15, a rade od 7 ujutru do 7 popodne - 12 sati dnevno 7 dana u nedelji.
Nisam im svima zapamtio lica, ali bar za petoricu znam da su svakog dana bili na radnom mestu.

Milos

pre 12 godina

Pa naravno. Kad ces za 3 zivotna veka zaraditi za svoj stan i auto ali da pritom kompletne plate uplacujes za kredit, da ne jedes, ne trosis struju vodu grejanje, da ne ides na odmor..
Ko bi i radio ?? Video bi ja uspesne sa zapada u nasim uslovima. Al bi skocio broj samoubistava.

Banacanin

pre 12 godina

"Kod nas je sistem takav da ne možete da kažnjavate radnike, jer su zaštićeni kao beli medvedi" kaže Zoran Drakulić.

Jel sam i ja beli medjed?

Jel se to odnosi samo na radike koji rade kod postenog privrednika koji je dao izjavu?

Pancevac

pre 12 godina

Za tajkune smo izmisljeni radnici!
Nece nas menjati,nizasta!

Jedino ako se pojave neki,koji ce raditi za 100 evra mesecno...
onda smo ga nagrabusili.

Vuk

pre 12 godina

Mi nemamo stručnjake već komunistički vaspitavane folirante koji se lažno prikazuju kao što u depeši stoji. Hvala Ambasadi na istini koju svi znamo, naš je problem što ovim kvazibiznismenima odavno nismo iščupali uši.

sai baba

pre 12 godina

nisu bedno placeni, nego su cene skupe, a paraziti koji nista ne rade ili rade neproduktivne poslove - su debelo placeni! zahvalite se drzavi koja zaduzuje nerodjenu decu!

Mile

pre 12 godina

Kao po obicaju, za sve su krivi drugi.Turci,komunisti, Amerikanci, tranzicija ... Mi smo naravno andjeli koji umiru od zelje za radom, al nam se nekako ne da krenemo. Boli istina.

Bojan

pre 12 godina

Procitajte Wikileaks depsu pa cete videti o cemu se radi. Ovo nema veze sta pisu. Na kraju depese kaze Polt da Srbi nisu ni lenji ni nekompetentni, ali zbog trzista rada ima velike neefikasnosti. Kaze kako je izuzetno aktivan rad na crnom trzistu zbog nameta drzave. Ova depesa opisuje okruzenje u kome se radi i iz nje se vidi da je vlast ta koja je problem. Naravno mediji u Srbiji oduvek vise vole vlast nego narod i istinu, pa pisu ono sto nije receno. Po njima vlasti je takva kakva je a narod ne valja.

dpl ing

pre 12 godina

E sad,posto sam radio i na istoku i na zapadu,svuda su primanja 2500usd/eura pa navise,zasto kod nas ne prelazi taj stadijum?
Sistemi su gotovo identicni,da li zbog vecite zaduzenosti zemlje ili zbog lopovluka?
Kako to kad kolega hoce da otvori firmu,dobije 1600 evra po zaposlenom preko biroa,a stranac 7000 evra + subvencije na porez?
O cemu se tu radi?
Ja iskreno jedva cekam izbore,a koliko vidim i velika vecina

No pasaran

pre 12 godina

Naravno da je ovo tačno. Ne ocena iz američkih depeša. Na vest povezanu sa ovom svi u komentarima potrčali da kažu kako je to jedna velika istina, kako su gradjani Srbije neradnici. To gospodo nije tačno.

Radno vreme je (uzimam prosek, jer neko radi turnus) 8 sati. Prosečan Nemac ima plaćen svaki minut koji provede na poslu nakon tih 8 sati. Prosečan gradjanin nema ni prebijene pare od rada koji prelazi 8 sati. S tim što vecina gradjana Srbije provede na poslu i do 10 sati. Takodje gradjanin Srbije mora da radi ceo dan da bi dobio isti novac koji dobije i Nemac koji za to mora raditi sat vremena.

Eto zato mi nismo neradnici. Vec samo slabo placeni za svoj rad i time podstaknuti da na posao dolazimo bez elana. Ali i u takvom stanju radimo.

Pera

pre 12 godina

Jeste, Amerikanci su poznati kao veliki radnici.

Posebno se ističu u uvozu tuđe radne snage koju plaćaju izvozom dolara.

Šta reći kada su kultni poslovi kojima Amerikanci teže su: broker na berzi (najbesmislenije zaposlenje ikada smišljeno na svetu), lekar (dobro, hajde neko mora i da leči te silne gasterbajtere koji se troše do bezumlja), advokati (?), i oficiri angažovani u inostranim ratovima (što znači pljačkaši manje više). Veliki radnici, nema šta.

Vlastimir Stoiljkovic

pre 12 godina

"...Zaposleni u Srbiji su demotivisani time što imaju male plate i nesigurna radna mesta. Jer, kako drugačije protumačiti da ti isti ljudi na Zapadu imaju veliku produktivnosti i nalaze se među najboljima..." kaze ministar Ljajic.
Visoka produktivnost na zapadu je zato sto je sistem rada u firmama takav da morate da odredjeni posao uradite u odredjenom roku i nema nikakvih izgovora sto nije uradjeno, tj. svako neizvrsenje posla u zadanom terminu se rascenjuje kao nkrsenje radnog dogovora i moze da povuce za sobom otkaz bez posledica po poslodavca. Zasto Kinezi imaju vecu produktivnost za mnogo manju platu nego Srbi i istu nesigurnost na poslu??? Doduse vise nemaju mnogo manje plate, njihov trud kada su imali male plate ih je doveo da su sada u Kini plate iste ili vece nego u Srbiji! Zakljucak je vise nego ocigledan, sta treba da svako od nas uradi.
Ministar kaze nesigurnost na poslu ubija zelju za radom, naprotiv, sigurnost na poslu ubija zelju za radom. Zasto bih se trudio ako znam da ne mogu da me otpuste ili vrlo tesko, koji mi je motiv za rad? plata? naucnici su odavno dokazali da plata nije motiv za bolji rad nego jedan od mnogih faktora od kojih je vecina psiholoskog karaktera i opste kulture koja se gaji u porodici i u celokupnom drustvu. Svi znamo u kakvom drustvu mi zivimo i koje su vrednosti na ceni.

Realko

pre 12 godina

ja bih ipak rekao da je nerad... treba prvo da se stvori nesto pa onda da se plati... ako je neko bedno placen, bedan posao je i odradio... jos jedna stvar.. tercijalni sektor nas je unistio... kod mene u skoli je bilo recimo mnogo profesora... umesto 2 profesora koji bi radili po 6 sati dnevno mi smo imali 6 profesora koji su radili po 2 sata... a svi su primali punu platu...

Vuk

pre 12 godina

Vidi se da tajkuni nista ne rade,kada imaju vremena da daju izjave.

Zamislite kasirku u nekom marketu,da napusti kasu,da bi pricala sa novinarima iz B92.

Goran

pre 12 godina

Radnika treba dobro platiti i on ce dobro raditi.Kazu nemci,francuzi radni.Nisu radni nego dobro finansijski motivisani.Zasto se privatnici zale da ne mogu naci radnike..kazu mladi nece da rade.Hoce mladi da rade,samo ih treba platiti a ne pretvoriti u robove.I dok god obican radnik ne bude mogao normalno ziveti od svoje plate,ova drzava ce ici unazad.

stručno naličje

pre 12 godina

Vidim ima puno stručnjaka....čini mi se da svi zaboravljaju kako su te zapadne zemlje došle do tih plata. Mi smo trenutno razvijeni kao oni negde oko polovine 19 veka....tada u to vreme (početne akumulacije kapitala) su i tamo plate bile mizerne tj neko je morao debelo da radi (za kg brasna dnevno) da bi dostigli ovaj današnji nivo i to sve u uslovima savršene organizacije i protestantskog vaspitanja koje te tera da se uzdižeš na društvenoj lestvici jer tako bog želi.
Dakle, dosta više sa upoređivanjem sa zapadom....fali nam 150 godina da bi mogli da se poredimo....i protestantizam.
I da jos jednom objasnim plate....
One skaču kada fali radne snage....do tada su tu gde su, nema tu neke velike filozofije. Ende!
P.S. ja sam preduzetnik koji zapošljava 7 radnika...delimo sudbinu zemlje i ja im dajem 40% veće plate nego što je u mojoj branši jer znam da i oni to cene i znam da sa 22,000 din ne može da se preživi u BGD. Oni mi to vraćaju kroz dobar rad i to se meni isplati. Za sada to funkcioniše...

memorija

pre 12 godina

Prvo, istina je uvek negde na sredini. Depesa nije u pravu da smo lenji, jer inace nas ne bi uvozili oni koji su je pisali, posto njihovi ljudi nece da rade takve poslove. To je i u vezi onoga sta je kome ispod casti. Veliki problem je i sto ljudi vide kako se sticu bogatstva. Jedan bigznismen koji je sada u zatvoru zbog puteva nije imao NISTA dok nije dobio kredit za posao. Ali kako je on dobio kredit ako nije imao cime da garantuje? E tu je kvaka! Politika, podoban, poslusan, mozda i glup, uzeo pare za druge, ako neko strada on ce, sto je ziveo, ziveo je, vise i nije zasluzio. Dalje, podatak sa TVa, vrednost javnih nabavki ukupno oko 2.5-3 milijarde evra, od toga bar 750 miliona ode za korupciju (25%), e sad zamislite koliko su u stvari naduvane cene zbog tih 25%. I tu smo, ovi sto rade, rade za 100-200-300-400 evra, jesu zasticeni, ali nemaju pojma sta ce pred penziju i koliko im je uplacivano, da li ce da ih vrate iz doma zdravlja ili slicno. Ministar gradjevine pravi jeftine stanove po 1300 evra. Covek iz PKS kaze da je cena izgradnje do 400 evra, i to da bude kvalitetno, a sve preko su razne "takse". Dakle, nismo ni najbolji ni najgori, ali ovi sto nas vode su sigurno najgori medju nama, a za to smo i sami krivi!

wtf

pre 12 godina

“demantovao Wikiliks“ možda su srbi lenji, ali su srpski novinari nepismeni...Nisu ovo navodi Wikiliksa, pa da njih treba demantovati!!! To je mišljenje naših prijatelja amerikanaca iz onog “Fort Beograda“ izmedju Sarajevske i Kneza Miloša!!Sve što možemo jeste složno da poviknemo: “Ameri su glupi“

Zvonimir

pre 12 godina

Poslanici i ministri su dobro placeni a videli smo kako rade. Zar oni nisu reprezent naroda? Ogledalo drustva? Ako jesu - takvi smo. Ako nisu, sta ce tamo?

Pa ipak, u "COMMENT" istog teksta pise da "Ljudi u Srbiji nisu ni "glupi" ni lenji..." ali se tako ponasaju jer nisu stimulisani da budu pametni i vredni. Pametni i vredni su u pasusu 11 koji "nazalost beze iz zemlje cim se ukaze prva sansa".

dokle

pre 12 godina

Jezivo! "Demantuje" se nesto sto nije ni receno - u depesi eksplicitno pise da Srbi nisu ni lenji ni nesposobni! A pola stvari kojima "demantuju" je upravo ono sto tamo pise - ljudi su demotivisani, uslovi rada su losi, prosli smo losa vremena, najbolji radnici cesto odlaze u inostranstvo itd.
Sporni izvestaj je zapravo otvorena analiza stanja koje svako ko pokusava da radi u Srbiji moze da vidi oko sebe.
Dok god to sve ne prihvatimo i ne pocnemo da radimo na sebi, bice nam u redu da slusamo sramne izjave da se "ne vredi truditi za 200 evra". Kvalitetan sistem se gradi, a ko ce ako ne svako od nas?

Radan

pre 12 godina

Tačno! Sve što je američka depeša saopštila je jedan stari stereotip o nama, koji odavno više ne važi. Na žalost, i mi sami i dalje verujemo u taj stereotip: da smo lenji, da su drugi vredniji od nas. Nismo. Nisu.

Živim u Sloveniji već 6 godina i mogu sa sigurnošću da vam kažem da je srpska mlada generacija za slovenačku pojam vrednoće, rada, zalaganja i ambicioznosti. Po-jam. A znam kako je i drugde po EU i verujte mi da nema veće razlike sa Slovenijom. Ja sam u 3 različite firme u Sloveniji napredovao do vodeće pozicije u vrlo kratkom vremenu jer sam se isticao obrazovanjem (u Sloveniji malo mladih završi fakultet), znanjem (već tokom studija sam radio svoj posao na crno, 8 sati dnevno ne bi li stekao iskustvo i zaradio za život) i radom (za mene je radno vreme od "samo" 8 sati dnevno misaona imenica). A mladi Slovenac, navikao na roditeljske i državne jasle, jedva čeka 16:00 da se stušti kući i igra igrice ili vozi bicikl, dok mu je bilo kakva ambicija u životu 13. rupa na svirali. Studentima ovde država plaća studije, subvencionira prehranu (jedu u bilo kom restoranu ceo ručak za 2-3 evra), smeštaj, ne plaćaju porez ako nešto rade, a opet retko ko završi faks. Kad sam pre par godina bio na godišnjici mature u Srbiji, od nas 38, 37 je završilo fakultet! Tridesetisedam! Slovenci imaju sve uslove, a ne koriste ih, dok mi iz kamenjara rastemo kao sekvoja, kopajući i nogama i rukama jer znamo da i za iole dostojan život moramo da se potrudimo 3 puta više nego drugi.

Prava istina je da za tih 100 mladih, koje vidite po beogradskim kafićima, ne vidite onih 100.000, koji u tom trenutku dirindže u nekoj fabričkoj hali, 12 sati dnevno, u nemogućim uslovima, za 200€ na crno. Posle svega što je učinila i dalje čini za svoje mlade, mogu samo da kažem da Srbija ovakvu mladu generaciju i ne zaslužuje.

bgd

pre 12 godina

(creative, 12. septembar 2011 11:10)

Bas me interesuje odakle si ti i sta radis u zivotu?! Verovatno nista!
Dokle vise ove generalizacije?! To da li si vredan zavisi ne samo od plate vec i od samog preduzeca, radne atmosfere, perspektive u tom poslu... Problem je sto Srbija sa lopovima na vlasti nema perspektivu pa smo svi pali na svakom planu.... Moramo da se resimo LOPOVA! Samo ko da ih zameni?! Ovi u opoziciji su tek gladni para....

Mrmot

pre 12 godina

Stvar je u tome sto ni jedno ni drugo nije tacno. Na koga se misli kad se kaze "Srbi"? Ono sto se Srbima desilo je u stvari cista prirodna selekcija. Pitaju se kako je moguce da su u inostranstvu srbi medju najboljim radnicima. Pa lepo je moguce, jer su oni najbolji i najsposobniji otisli. Oterani, proterani ili ubijeni beznadjem ljudi su se pokupili i dokazali u svetu. Srbiji nisu bili potrebni. Ono sto je ostalo, ostalo je ne sto je htelo, nego sto nije moglo nigde ili nije imalo sta da ponudi. Kad se to uzme u obzir, eto odgovora zasto smo medju zadnjima u svetu. Ono sto je zalosno, ni Gospod Bog da sidje i da vlada Srbijom ne bi mogao nista da ucini. Negativna selekcija je izvrsena i Srbija je unistena ***** koji su 90tih ustale uz Slobu da oteraju svoju decu. Ironija je sto oni sada zive od te iste dece sto su oterali.
(Sasa, 12. septembar 2011 04:57)

Da pogadjam... ti si jedan od onih srba iz vise klase? To prijatelju, sto si u inostranstvu je posledica mame i tate koji nisu hteli da uce skolu pa su otisli za Miletom i Radetom koji je pre njih iz sela otisao na baustel. Postoji mogucnost i da si jedan od onih koji su zavrsili fakultet i tamo otisli kao strucnjaci, ali sudeci po tome kako rezonujes - ne bih rekao!

jovan

pre 12 godina

naterase nas da glasamo za promene i mi glasasmo,oni sve zivo prodadose rasprodadose rasturise i enormno se obogatise a mi glasasmo i *****,sad to je sto je njega vise nema a pravicemo ga od blata

JC Denton

pre 12 godina

Sve je to uredu - nismo lenji, već su mnogo male plate. OK, a kako onda objasniti onaj drugi deo depeše koji govori o tome kako mladi Srbi u po bela (radna) dana pune kafiće, dobro odeveni, sa skupim telefonima i gedžetima (2006. ipak još nije bila toliko aktuelna priča o "mob za 1 dinar uz post-paid pakete")? Kada su plate tako niske, i kada je situacija tako loša, otkuda im pare?

Prosto, ako prvi deo depeše (u vezi sa lenjošću) i nije u potpunosti tačan, drugi deo je prilično pogodio u centar.

Gojko

pre 12 godina

Srpski radnik je slabo plaćen jer ima malenu produktivnost a produktivnost je malena jer nije zadovoljan platom...

I tako iz dana u dan, gube radnici vreme poslodavca a poslodavac traći vreme radnika... Niko neće da odstupi od svog stava...

Milan

pre 12 godina

Bio sam direktor sektora u kom je prosecna plata radnika bila 23.000 din.
Sa tolikom malom platom radnici su radili, ali efektivno radili, 7 sati i 20 minuta svaki dan, u tri smene, sest dana u nedelji. Od 56 radnika, bilo je mozda troje ili cetvero koji nisu hteli da rade i sami su dali otkaz. Imao sam najvisi stepen produktivnosti po radniku u holdingu, na svaki ulozeni dinar imao sam cetiri, od kojih je dinar i 20 para predstavljao cist profit, posle poreza i ostalih nameta... A onda se promenio vlasnik, i novom vlasniku nije bilo interesantno preduzzece, a kamo li moj sektor, vec samo lokacija. Posto sam imao najvise radnika (a oni su trosak), kao i samo 120% profita po zavrsnom racunu, gazda je odlucio da ugasi sektor. Dao nam je svima 20 dana da se spremimo (on je vec spremio svu dokumentaciju o tehnoloskom visku) i da idemo iz firme. Ne moram vam govoriti o motivisanosti radnika tih 20 dana, da su imali i 100.000 plate ne bi radili. Meni je ponudjeno mesto gen. direktora, ali sam pobegao preko grane. Cujem da sad vise nema ni jednog radnika u celom holdingu, vec samo neki portiri setalu i cuvaju imovinu.

To je slika privrede u Srbiji, to je motivisanost radnika da rade, a ovi nasi politicari bi mogli da se poklope usima. A gospodi iz CIA bih preporucio da se ne motaju po splavovima, Silikonskoj dolini i Knez Mihajlovoj, vec da pogledaju malo i ostatak zemlje, kad i tako i tako niko ne ometa njihov rad vec ga jos i pomazu!

Ninoslav

pre 12 godina

Nadam se da će ova vlast u HAGU odgovarati za ekonomski GENOCID nad svojim narodom,i da će biti osudjeni! Na branju metlica u Vrbasu treba veza da bi se radilo 8 sati za 900,00dinara i ako ne uradiš dobro nemaš dnevnicu.I ljudi se otimaju da rade jer nemaju od čega da žive.Nadam se da će se jednog dana suditi:Tadiću,Dinkiću,Dačiću i ostalima koji su neradnici a primali su 10 puta veću platu.Ovo što tvrde "Amerikanci" odnosi se na njih plus Đilas jer ne mogu da se probude do podne.Samo ih treba smeniti i isporučiti Hagu ZA GENOCID NAD SVOJIM NARODOM. POZIVAM SVE DA IH OTERAMO ŠTO PRE-1804 god.Prvi srpski ustanak...

MS

pre 12 godina

Ovi komentari su živi dokaz da je depeša tačna 100%. Pa pogledajte koliko komentara u radno vreme! U Americi i zapadnoj Evropi čitanje štampe u radno vreme jednostavno ne postoji, a mi ne da čitamo, nego i komentarišemo (i to neki više puta). Krenite od sebe, svako od vas ko ovde piše i čita komentare. Koliko ste vremena danas bacili na B92, Blic i slične informativne sajtove? Koliko ste proveli na puš pauzi ili u ispijanju kafe? Prihvatite da se naše radne navike mnogo razlikuju od navika sa zapada. I nije novac uzrok loše produktivnosti. Oni koji rade za minimalac, oni vuku za trojicu, a oni koji imaju solidna primanja, oni izvoljevaju. Pogledajte samo državne službe pa onda recite kakav je tu odnos plate i posvećenosti poslu. Svi navodite primere nekih mučenika koji 12 sati rmbaju na suncu, a vi digli sve 4 u vis, pijuckate kaficu i pljujete one koji nas "vređaju" i sve to u sred radnog vremena!

Vlada

pre 12 godina

Odmah reakcija, mislim da je to zato što je depeša pogodila u srž!!! Pa jedna ili čak nekoliko lasti ne čini proleće! To što kod nas u Srbiji ima ljudi koji puno rade ne znači da nam je to nacionalna karakteristika, pre će biti izuzetak. Jesu li ovi koji komentarišu i porede nas sa zapadnjacima bili nekada na zapadu osim u turistički obilazak? Čini mi se da nisu. Ovo mi više dođe ko izjava za podizanje sopstvenog morala, nismo mi loši, no su nas drugi upropastili - loš zakon, pokvarena vlast, svetska zavera, svi osim nas.

Era

pre 12 godina

Citao sam komentare na objavljenu depesu i vidim da su citaoci ovog sajta pohrlili da potvrde sve iz depese. Ja se ne slazem u potpunosti sa sadrzajem napisanog. Jer kako da se bude motivisano da se radi kada npr. moja devojka radi sve dane u nedelji, znaci i subota i nedelja, radno vreme je osam sati (jedino pozitivno), a za to je placena 20000 dinara. Ja sam radio preko studentske na gradjevini, (fizicke poslove tipa stemanje hilti busilicom, istovaranje dzakova cementa, mesanje maltera...) radno vreme od 07-17h, znaci 10 sati, a za to mi je dnevnica bila 1000 dinara. Znaci pola i vise mi ode na klopu, jer kad se iscrpis mogao bi vola pojesti. U glavi samo pojam beskonacnog i besciljnog rada nizasta. E onda stanes i vidis kako neki koji nemaju nikakvu skolu rade super poslove, neki koji nisu izlazili iz kafica i nisu se pojavljivali na fakultetu u roku zavrsavaju fakultete, i odmah nalaze ekstra poslove svi od reda, a ti se mucis oko svakog ispita i gubis zivce jer ti profesori sve trze od reci do reci da znas. Pa ponekad stanes sa tim istim koji su super studenti da pricas o faksu i shvatis da nemaju elementarno znanje iz ispita koje su polozili, ali eto snasli se nekako, kako svi znamo, a studenti izmedju sebe to znaju najbolje... Poenta ove moje price je da sam shvatio da ne treba padati na ove price o tome kako sve treba raditi, nego nekako hvatati krivine i traziti nacin da se uvalis u drzavnu sluzbu. Tu barem imas neka prava i solidnu platu, a te ideale o profesionalnom napretku covek tesko moze ostvariti ovde u ovoj zemlji. Ko je ambiciozan bolje da potrazi srecu negde u inostranstvu, ovde je tesko moze naci, pogotovo ako se bavi prirodnim naukama. Sve dok se stanje u zemlji nekako ne sredi treba sebe stedeti, a ne zapinjati kao vo, jer to ionako niko nece ceniti. To ne znaci da svoj posao ne treba obavljati profesionalno i sto bolje, ali ne treba ni prihvatati bas sve, pogotovo ako se ima neki drugi izvor prihoda. Ove rudarske, gradjevinske, livnicarske, beracke... poslove ja ostavljam udarnicima, ovima sto su slali komentare sa svojih radnih mesta u kancelarijama i njihovoj deci, pa neka oni budu vredni. Ne padam vise na tu pricu o radu po svaku cenu da se ne sedi dokon. Bolje je biti dokon nego rob. Srbi nece da rade jer su pametni, a ne neradni. Vide da je sve prslo pa traze krivine. Kad budu posteno placeni trcace na posao, do tada nek nam je Bog upomoc.

KG

pre 12 godina

Celo leto sam radio 12 sati dnevno 6 dana u nedelji za 250 eura tako da sam onaj teskt doziveo kao tesku uvredu ,da li bi studenti na tom zapadu bi radili za 0.8 eura na sat.NIje Beograd cela Srbija.A eno u Bangladesu rade za americke firme non stop za 100$ mesecno ,bas me zanima sta li o njima pisu i da li su im i oni i lenji

Igor

pre 12 godina

Radim u privatnoj firmi. Trudim se. Radim sasvim mnogo. Verovatno vise nego sto je normalno. Plata onako.... oko izmisljenog proseka u Srbiji.

Kada bi i mogao da radim 10 puta vise, sasvim sam siguran da ne bi poslodavac dao ni 2 puta vecu platu a kamo li 10 puta vecu.

E tu je problem. Nije problem sto niko nece da da platu 500 evra makar radio i 5 puta bolje od drugih radnika. Problem je sto ima plata ok 7000 dinara u kineskoj prodavnici, na crno, 14 sati dnevno...

Verovali ili ne.

Pantagruel

pre 12 godina

Није нам био потребан Wikileaks да открије оно што је о нама написао још Рудолф Арчибалд Рајс 1928. Године, у свом политичком тестаменту насловљеном "Чујте Срби". Он је ту на првом месту, при набрајању наших националних мана које нас воде у пропаст (а претходно је набројао врлине којима се дивио), навео однос према раду и одлагање обавеза од данас за сутра, тако да много тога заувек остане неурађено. За Рајса нико не може рећи да нам је био непријатељ и желео зло, према томе - закључак је јасан (иако нам не прија).

milijana

pre 12 godina

Ovde radnik koji i prima platu je u vecini slucajeva - socijalni slucaj sa dugovima za infostan i struju jer nesto mora i da jede. Toliko o platama i preplacenosti.
Drzava u kojoj je zaposlen covek socijalan slucaj, sta vise reci...

Cvetko

pre 12 godina

U Nemackoj na ovakve i slicne vesti izadje 10 do 20 komentara citalaca. Kod nas ide i preko 300. Sto ce reci nismo lenji za pisanje, a i ocigledno imamo vremena da pisemo tolike komentare

DEM

pre 12 godina

Prvo glupo je uporedjivati nase i zapadne plate.Oni su sami izgradili svoju privredu a mi nismo i to je bitna razlika.U Americi su nasi uslovi bili ali pre 80-100 god.Velikim radom su dosli do sadasnjeg blagostanja.To je nenormalno da neko hoce za 10 god.da zivi kao svajcarac.Kod nas fali preduzetnicki duh.Svi cekaju da budu zaposleni.ja neznam nikog ko hoce sam da pokrene neki posao.

SevarlicA

pre 12 godina

I slabo plaćeni i slabo poštovani, ali i lenji kao bube. Nisu svi isti ali većina jeste.
Ove godine je u Srbiju došlo skoro 20.000 Bugara i Rumuna da rade sezonske poslove( branje voća i povrća, održavanje bašti i cvećnjaka, građevina, itd.) dok naši ljudi samo kukaju.

Teška je situacija svugde u zemlji, niko ne kaže da je lako, ali izvinite molim vas, ko ne želi da radi za 2.500 din plus 2 obroka na dan taj ne treba da kuka kako nema para.

Woah

pre 12 godina

Stručnjaci su potpuno u pravu. U firmi u kojoj ja radim svi rade. Jednostavno ne postoji mogućnost da sediš i gledaš u plafon. Pitanje je da li uživaju u poslu, kada za to što rade... smešno je reći ''nisu adekvatno plaćeni''. To kako se u našoj zemlji plaća je čist bezobrazluk. Koliko puta češće benzin skače u odnosu na plate? Hrana? Računi? To što mnogi sednu u kafić (moderno obučeni, sa modernim telefonima) je nebuloza. Klinci koji sede piju istu kafu 2 sata. Ima onih za koje se može reći da žive bahato, a ne rade. Ali oni ne zavise od rođaka iz inostranstva, nego od roditelja odavde, iz Srbije. To su deca lopova. Lopovi i njihova deca su na jednoj strani, na drugoj jad i beda, a u sredini NIŠTA! Jasno je da se neki 'komentatori' usuđuju da kažu kako i ovde možeš da imaš dobru platu. Ima izuzetaka. Tako je moj prijatelj bio jako pametan dok je radio za 70000, a onda se vrlo brzo ućutao, kada je igrom slučaja izgubio posao i shvatio koliko je imao sreće i kako je teško naći novi posao, čak i za upola manje novca.

ФР

pre 12 godina

Мало је депеша штупа, али такве су ваљда депеше - кратке и јасне. "Полили" Амери, па кишне глисте излазе да се бране. Хвала богу, очито је да је колективна психоза и митоманија и даље жива и здрава, барем у Србији.

Дакле, кад један министар (у овом случају Љајић) изјави овако нешто, онда је јасно докле смо стигли. Значи, господине министре, не треба неко да буде добро плаћен да би вредно радио (како ви тврдите), него управо супротно - треба вредно да ради да би био добро плаћен.

Даље, какве има везе податак о томе ко и колико времена проводи на послу. Питање је ко и колико ради, а то су две различите ствари.

Мало о митовима - на основу којих се то показатеља тврди да су Срби у иностранству међу најраденијима? Пустите те СФРЈ-овске митове. Да не причам о "продуктивности као Јапанци" (ма ид'те! а у Триполију су текли мед и млеко, док је кубанска медицина најбоља на свету).

darko

pre 12 godina

Verovatno je to tačno. No postoji problem. Srbi ne rade u timskom duhu. Hoće slobodu na radnom mestu. Ne prihvataju autoritete. A to su sve preduslovi za bolju zaradu.

max

pre 12 godina

Opet iste fraze kad se trebaju populjuvati "lenji Srbi": "Kafici i Knez mihailova su prepuni". Koliki je ukupan kapacitet beogradskih kafica? 5000 osoba? 10000? 50000? Koliko je gradjana Beograda?
Case closed.

MilanR

pre 12 godina

"Srbi su dobri radnici. Problem je samo u tome što država demotiviše poslodavce, a preko njih i zaposlene. Ako je neko dobro plaćen i ima dobar posao, onda će dobro i raditi. Ali, ako je sve to obezvređeno, pitanje je zašto bi se neko trudio za 200 evra? Čini mi se da su pravila igre takva da je samo državnim službenicima dobro", kaže Dragan Marjanović, direktor UPS-a.

Ovi iz Unije poslodavaca stalno govore neistinu. POSLODAVCI SE U NAJVEĆEM BROJU ODNOSE PREMA ZAPOSLENIMA KAO PREMA ROBLJU, DAJU IM MINIMALNE PLATE, UCENJUJU IH PONIŽAVAJU ZLOUPOTREBLJAVAJUĆI MUKU ONIH KOJI JEDVA NAMIČU DA NAHRANE DECU. Pa ne tera država poslodavca da daje 200 era platu, nego polodavčeva pohlepa da njegov profit bude što veći. Država je kriva jer ne obezbeđuje sprovođene zakona u oblasti rada. Ali neka, doći će sve na svoje.

Milan

pre 12 godina

Na poziv inostranog vlasnika firme, otišao naš porgramer u neku stranu zemlju, recimo Francusku i po starom običaju ostajao je do kasno u noć da završi posao. Naišao je na podozrenje kolega programera već gore pomenutih Francuza, jel, a vođa projekta je 2 dana pred rok otišao da krstari Azurnom obalom jer je čovek bio pod velikim stresom. Živa istina.
Ja mislim da je ovaj naš siroti programer mnogo glupav i lenj čovek, a da su Francuzi izuzetno pametni, mudri, vredni... i još svašta nešto. A, šta vi mislite?
(sale, 12. septembar 2011 08:24)

Jeste isti moj slučaj ali sa amerikancima. Radio sam na ugovor da se softverski prototip postavi i profunkcioniše "go live" tako da sam u završnoj fazi morao otići u USA. Tamo sam radio dan-noć (kako bih smanjio svoje troškove boravka) i sve sam uradio veoma uspešno za 3 puta kraće vreme nego što je menadžer planirao i za to dobio od njega pisano priznanje (pored isplate naravno :). Ipak za njihove uslove sam najblaže rečeno bio totalni čudak koji vileni u 2h noću po njihovoj firmi, istina sa urednim "ausvajsom", a obezbeđenje je pretpostavljam imalo veliku dilemu da li sam neki terorista ili samo običan špijun. Predosećam da upravo zbog mojih "radnih navika" neću dobiti novi ugovor od njih, ali nema veze, sreća pa su mi dali finu preporuku koja se da lepo upotrebiti kod drugih kompanija.

Ana

pre 12 godina

Nisu Srbi lenji, nego su se opametili. Kad su dvedesetih godina vrtoglavo u firmi počeli da mi smanjuju platu, iako mi se količina posla povećala, smatrala sam da tako mora biti zbog krize. Kriza je prošla, ali samo za neke... Sada mi je moto: "Ne možete vi mene toliko malo da platite, koliko ja mogu malo da radim."
Hvala Državi što mi je pomogla da sačuvam zdravlje za bolje plaćeni posao.

Slobodan Đikanović

pre 12 godina

Ко тако бедно плаћа Србима њихов рад? А одакле "њему", уопште, новац да плаћа Србима да раде:)?

Boki

pre 12 godina

Posmatravsi situaciju u ovoj, nazovi, drzavi, sve sam vise u stanju da razumem bes potlacenih koji su 1945. ulazeci u gradove, streljali svakog vidjenijeg sa imetkom. Smatrali su, valjda, da ga je stekao preko ledja nekih pacenika.
Nasa sadasnja "elita" rizikuje da joj se, na krilima nekog novog dzumbusa, desi slicno.

USA

pre 12 godina

Problem nas Srba sto ne mislimo nego smo I ubedjeni da smo NAJBOLJI,NAJLEPSI,NAJPAMETNIJI,NEBESKI NAROD,a cinjenica je da smo se mnogo iskvarili,zloba nerad i prostakluk su se ukorenili u svakoj celiji ovog kvazi demokratskog drustva,a da pijemo I da smo neradnici je bolna istina!!!!!!

Зоран

pre 12 godina

Колико видим, има пуно радника, а мало приватника, па приватници бирају и уцењују. Па господо радници, па будите приватници.

Огроаaн већина по свету нађе зашто ће да ради: Ови што губе куће и што немају з ахлеб ако не раде. јапанци што им таква традиција, Кинези...и они нађоше зашто ће да раде, Немци наравно, Кореанци исто, Турцима се за осам година плата учетворостручила, само Срби никако да нађу разлог да раде, али нађу милион разлога да не раде.

ANA

pre 12 godina

Amerikanci su , zivim u Americi, i nisam Srbina, osim mog muza videla godinu dana, pa zato da kazem kakvi su nasi dragi Ameriknci. Debeli, neobrazovani u vecini slucajeva, veze sa vezom nemaju da losim njih postoji i neki drugi narod(toliko su opsednuti sobom), veruju u sve gluposti koje im servira televizija. Dan i razgovori im se vrte oko hrane, rialiti soa, i seksa. Ja sa vecinom od njih nemjam temu, jer ja da pricam o glupostima ne mogu, a oni o drugim stvarima ne nzmaju. Sto se tice posla, ni oni nece da rade proste poslove, radije ce da pijance i cekaju welfer(socijalu), proste polsove rade Meksikanci. Zato da nam ne sole mnogo pamet. Milse da je Srbijan i Sibir jedno te isto io da ih od Evrope delin Tihi Okean. Jel treba jos nesto da kazem? A, da, misle da je Evropa drzava.Inace mene redovno potcenjuju, narocito oni neobrazovani i zene, jer misle da smo mi iz istocne Evrope. I ako imam magistraturu, cim cuju akcenat misle da sam mail oredered braid, i ako mi je muz Srbin koga znam od detinjstva. Da ne pricam vise. Cast izuzecima, zbog njih, a i zbog dobre plate ostajem da zivim ovde.

trifun

pre 12 godina

Bezobrazno je porediti krug dvojke i pune kafice tamo sa ostatkom Beograda ili jos gore, sa celom Srbijom.
Beograd ima preko 2 miliona stanovnika, naravno da ce se uvek naci koja hiljada koaj ima vremena i para da popije kafu u doba kada je vecina ljudi na poslu. I sta, nikada niko ko je studirao nije imao recimo pauzu od tri sata na predavanjima i otisao an kafu? Ili ne postoje ljudi sa fleksibilnim vremenom pauze tokom radnog vremena?

Ne budite smesni. A ne, lakse je odmah opesti po omladini koja nista ne radi a ima sve. Kamo srece da je svima stvarno tako. Pi.
Cisto radi ilustracije, svi znate da postoji Escada butik u Knez Mihailovoj, gde je haljina umela da bude i po 80 000 dinara, jel postojanje takvog butika znaci da svi u Srbiji daju soma evra za krpice? Tesko.

Usput, bas smo nesto racunali, najjeftinije volontiranje u Beogradu kosta VAS minimalno 70 evra mesecno, uracunat bedni obrok i markica za prevoz za jednu zonu. Nema svako ni para da volontira, jer posle par meseci, niko vam ne garantuje posao. A neciji mama i tata nemaju ni tih 70 evra da daju mesecno, jer to volontiranje neko mora i da plati.

ipak je sve u parama

pre 12 godina

Produktivnost se može meriti na više načina prema količini nečega što je proizvedeno, prema radnom času, prema broju zaposlenih itd. Činjenica je da je kod nas produktivnost mala. Međutim činjenica je da je ova država dužna skoro 30 milijardi dolara. Ja nevidoh novu tehnologiju da je ušla u ovu zemlju. Optuživati radnike za nisku produktivnost je smešno. Nek mi neko izmeri produktivnost Miškovića, Beka, Koleta, Đelića koliko su oni radili ili proizvodili? Samo unapred da kažem da neprihvatam činjenicu da su oni da su oni vredni i pametni, jer u svom okruženju znam mnogo pametnije i vrednije ljude.

Neradnik

pre 12 godina

Pa ti isti amerikanci su toliko lenji da oni nikad nece uraditi nesto sto im je van opisane radne funkcije, dok ce nasi ljudi uvek uraditi sve da se taj posao i uspesno zavrsi. Mislim ovo je idiotizam, ne komentarisem ljude u srbiji jer je za situaciju kriva drzava, ali u SAD, pa jedino su mozda mexikanci vredniji od ljudi sa balkana. I jos jednom, to je sistemski problem, a ne problem ljudi, koji su demotivisani i krajnje isfrustrirani mizernim platama. Pozdrav

Зоран

pre 12 godina

"Ja mislim da je ovaj naš siroti programer mnogo glupav i lenj čovek, a da su Francuzi izuzetno pametni, mudri, vredni... i još svašta nešto. A, šta vi mislite?"

Знамо свио да они коју оду из Србије нису лењи. Али ми овд епричамо о онима који остали у Србији. Шат ти мислиш о томе?

Nenad

pre 12 godina

Gde nismo lenji? Rmbacio sam u vise firmi i svaki put video da na jednog koji radi dolazi pet zabusanata koji ga jasu. Pa zar nije tako?

Darkmaninof

pre 12 godina

Ameri i dalje grade svoju bezimenu državu na ropstvu,ali ekonomskom.1% stanovništva posjeduje preko 75%(više,manje nisam siguran) bogatstva.Znači,da bi to moglo da se nastavi njihovo mjerilo je u najmanju ruku smiješno.Kod njih ljudi rade po dva -tri posla i crnče do iznemoglosti da bi "hranili" sistem u kojem onih 1% šiša sve ostale .Najgore je u tome što ovi moderni robovi žive u uvjerenju da su privilegirani.A diplomatima nije jasno kako to da cijeli svijet još nije popušio taj "way of life".

Ištvan

pre 12 godina

"Depeša američke ambasade u kojoj se tvrdi da su Srbi neradnici potpuno je promašila suštinu i u njoj nijedna jedina reč ne odgovara istini, kažu stručnjaci."

Ovo su tipično srpska posla i muljanje. Ako "sručnjaci" ovako shvataju susštinu opisa srpskih radnika, onda i ne čudi dezorijentisanost čitalaca. Niko ne govori o srbima kao lošim radnicima (juče sam citirao da su u SAD itekako respektovani kao radna ssnaga) nego o propaloj, nakaradnoj državi koja nije u stanju da kreira normalni produktivni ambijent za svoje radnike. Stoga večini i nije stalo da se trudi kada pored tajkuna, tatinih i maminih sinova i čerkica malo čega ostaje. Draga gospodo u americi toga nema ili nije toliko izraženo i zato je to kreativno i uspešno društvo. Manite se predrasuda, koje su većinom ionako potpuno nesuvisle i pokašajte da izmenite suštinu Vašeg problema, tj propalu, izvitoperenu državu menjajte na demokratski način.

Putnik

pre 12 godina

@ana

Draga Ana,pokusajte da odgovorite na sledeca pitanja:

Kakav je prosecan Srbin?ali bas prosecan,ni manje ni vise pa ga uporedite sa tim vasim prosecnim Amerikancem. Isto je to ako ne i gore (samo sto je umesto fox-a pink,malo manji tv i mozda malo manji stomak:-)

Kakvi smo mi prema ljudima koji dolaze u Srbiju ali realno? pa smetaju nam i Srbi preko Drine i Crnogorci , ljudi koji nisu iz naseg mesta, nasi ljudi nam smetaju. Drugih malte ne i nema pa o tome ne mogu da sudim....ali ne mislim da je kod nas odnos prema drugima bolji ,samo losiji.

Koliko Srba zna da nabroji barem tri od pedeset drzava u SAD? Ne deset ne pet vec samo tri.

Najzad , da ja zaradjujem u nekoj zemlji o istoj ne bih pricao kao da je gulag - ako vam je lose vratite se.nije u Srbiji tako lose.


Btw,proveo sam u NYC neko vreme i imam potpuno drugacija iskustva od vasih.osim serbia i siberia:-)

Zoki

pre 12 godina

Ziveo sam oko 10 godina u inostranstvu, po raznim zemljama. Ono sto sam naucio je da gde god da se ode, ljudi misle da su previse rade i da bi trebali imati vecu platu.
U Srbiji je to mozda i tacno.

Sad ovdasnji narod vec postavlja pitanja i razmislja o promeni sistema. Kojeg sistema? Politickog? Ekonomskog? Pa imali smo i socijalizam i samoupravljanje i kapitalizam, i otvorno trziste, i trzisnu ekonomiju i... i opet niko nije zadovoljan. Komunistima je falilo sto ih ekspoloatisu kapitalisti, a kada su dobili sansu da se pokazu, zavrsili smo kao zamlja u dugovima, gde radnizi leze po bukvalno leze pijani po krugovima fabrike jer im niko nista ne moze. Samoupravljanje ispalo cista glupost...

A onda su se simpatizeri kapitalizma razmahali sa pricom o konkurenciji, takmicarskom duhu na trzistu i slicno. Onda smo uveli kapitalizam, i sad se opet nikom ne svidja to takmicenje, jer su ukapirali da se Kinezi, Japanci i Zapadnjaci mnogo grubo "takmice" sa nama, ne dozvoljavajuci nasim "visokokvalitenoj i tehnoloski najmodernijim" proizvodima da pobede njihove.

I ko je sad odgovoran? Ma nije bitno ko je odgovoran, odgovornost i ovako nikad nije postovana. Daj da se samo pokrade i raskrcmi jos ovo sto je ostalo i sa parama pobegne u inostranstvo. Kazu da je to najbolje.

Miloš

pre 12 godina

Koliko ja vidim, u depeši u zaključku piše: "Ljudi nisu ni nestručni ni lenji u Srbiji...". O čemu vi ovde zapravo pričate? Da li iko čita depešu ili čita samo klasično loženje naroda putem medija.

sale

pre 12 godina

Na poziv inostranog vlasnika firme, otišao naš porgramer u neku stranu zemlju, recimo Francusku i po starom običaju ostajao je do kasno u noć da završi posao. Naišao je na podozrenje kolega programera već gore pomenutih Francuza, jel, a vođa projekta je 2 dana pred rok otišao da krstari Azurnom obalom jer je čovek bio pod velikim stresom. Živa istina.
Ja mislim da je ovaj naš siroti programer mnogo glupav i lenj čovek, a da su Francuzi izuzetno pametni, mudri, vredni... i još svašta nešto. A, šta vi mislite?

Petar A

pre 12 godina

Pa naravno!!! Koja glupost - cuj Srbi lijeni??!! Nema lijenih i "nelijenih" naroda (ne racuna Crnogorce). Uporedite samo Srbe iz Cikaga sa Srbima iz Ljiga. Ali, uporedite sve - i platu...

Sasa

pre 12 godina

Neka ostave Amerikanci "izizov i "osecaj" uspeha. Unjihovom drustvu samo je $$$ uspeh i nista vise. Izmislili ovde "chelendz" na poslu (u Kanadi sam, inace) da bi im ljudi radili godinama za manju platu al' za chelendz. I tako ja poceh isto da dobijam te "izazov"poslove ali uvideh da za mene i nema neke promene. Promenih jednu firmu, pa drugu za par godina i sad se cujem sa nekim kolegama iz one prve firme: jos rade "izazovne" poslove ali imaju 30000$ godisnjemanje od mene! Al' imaju "osecaj" uspeha, verovatno. Radi se, nije da se ne radi, ali ja sam radio kod naseg privatnika oko 30% vise nego u Kanadi.

mikica

pre 12 godina

Bravo Vikiliksu za svoj rad! Ovde se ne radi da li je Vikiliks u pravu ili ne vec sta kaze americka ambasada o nama. I slazem se da smo bedno placeni i da su uslovi rada katastrofalni. Ja ne mislim da sam ja naprimer, lenj u svom poslu ali kada znam da u mojoj struci negde drugde u Srbiji se placa sigurnih 60-80 hiljada dinara a ja za svoj rad dobijam 35, e bicu lenj! Niko me ne kontrolise, posao obavljam krajnje odgovorno ali necu nigde da trcim! Zasto? da bi moj direktor znao da pokupi bonus i da me nikada ne potapse i da nikada ne kaze da sam dobro uradio! Moj direktor samo zna za packe i oduzimanje od plate ako sam nesto slucajno pogresio. Slucajno jer se slucajne greske desavaju u mom poslu a nikad namerno! Znaci, Srbi nisu lenji ali su naterani da budu katastrofalno lenji! Platite normalno, budite ljubazni kao sto ja znam da budem ljubazan sluzbenicima koji su ispod mene, dajte stimulacije, dajte mogucnost da napredujem u poslu, karijeri, dajte kompletnu platu na racun a ne 60-70% na ruke i ne da cu da trcim, nego cu da letim! Nazalost i najvece i najmanje firme vole da krse zakon pa je tako javna tajna da postoji crna plata a niko nece da se uhvati u kostac da naplati kaznu firmama sto postoje crne plate. Americka ambasada moze slobodno kolektivno da se vrati u Ameriku i da pogleda svoje dvoriste gde imaju milione bez zdravstvenog osiguranja, ubistva, pogresne svetske politike... Sto se tice Vikiliksa, i ja imam neke dokumente koje bi nekoliko firmi morale da stave momentalno katanac na vrata! Zasto ih ne predam? Pa plasim se za svoj zivot a ako dodjem u posed adrese Vikiliksa i ako budem imao hrabrosti, rado cu da im predam dokumenta!

Зоран

pre 12 godina

Samo cu da kazem: JUCE SAM RADIO 17 sati za 30€, spavao 6 sati, i dosao skoro sa posla ( sada je 4 sata ujutru ) za jos 20€! Voleo bih da upoznam Amerikanca koji radi toliko isto... Da napomenem da sam student jos!

///////////////

Па и ниси лоше плаћен за астудента у односу на Амера који нијe студент, човк у средњим годинама. Шишао ми је траву. Овде у САД где сам је лети 35 и више са влагом од 80, 90%. Мислим да немаш представу како је то, јер кад одем у Србију ви се хватате за главу на 35 степени са 30% влаге. Човек је од поdнева два и по сата косио и орезивао жбуње по сунцу и таквој влази за... шта мислишп колико долара? 35. Да, 35. Ја у Србији нсиам могао да нађем радника д ами покоси 6 ари плаца који зарастао у коров и траву. Нема! Пун град људи, али НЕ-МА, па ми таст од 80 година косио.

dzoni

pre 12 godina

Molim sve one koji pišu iz dijaspore da se zapitaju zasto se ne vracaju u Srbiju! Ako su se toliko provrednili kad su otisli na zapad,nek se vrate u zemlju,radice i ovde svi po 2 posla - konobari preko dana,trafika ili fast food noću (to moze da se nadje). A kad na kraju meseca (ili verovatnije sledeceg meseca) dobiju 400-500€ za svoj danonocni rad,nek plate svoje stanarine,racune,benzin i hranu i nek im pretekne!
Tacno je da se malo radi i da ima fiktivnih radnih mesta,ali u javnim preduzecima! A to svi znamo ne moze trajati zauvek!
Kod privatnika je svuda isto,gledace da potpuno iscede radnika i da ga plate najmanje sto mogu!
Radnih ljudi ovde itekako ima!

Miodrag

pre 12 godina

Procitah redakcijski prilog o reakciji ministra... a potom i gomilu
komentara ovde u forumu. Od ponekog od ovih Sveznajucih (Amer ovakav, Svaba onakav) mi se zarozaju nokti na nogama...

Summa summarum:
1) vecina ljudi nema pojma o tom zapadu, predstave o tome
"sta oni imaju i za koje pare rade" (ili kakve limuzine voze)
su na granici debilnosti (!) i teskog (!!) primitivizma
(primer: SAD, maksim. 10 dana god. odmora, poceli su
u 18. veku ni od cega! Ili Kina, odakle su oni krenuli?),

2) Ocigledno da 1) vazi i za ministra Ljajica; ne znam odakle mu
ti podatci o "nasim radnicima medju najboljima u svetu",
ali elementarno poznavanje ekonomije podrazumeva sledece:

2.1) nije bitno koliko dugo sedis na poslu, vec sta, koliko i
kako (!) si za to vreme uradio (to se zove produktivnost),

2.2) svaki put ka boljoj ekonomskoj situaciji pocinje teskim
radom za male pare (vidi primer Kine, Poljske, SAD, itd.)
pa se taj odnos vremenom menja na bolje,

3) Vecina izgleda da veruje da je jedan drustveni sistem nesto
sto se proklamuje, te vazi od danas pa nadalje... dakle ne
postoji svest o tome, da je drustveno uredjenje PROCES (!)
a ne neko stanje,

4) Vecina izgleda da ne shvata da pod brojem 3) pomenuti proces
zivi od miliona priloga (rada, truda, obzira, ...) VECINE
gradjana, dakle zavisi od UCESCA (!) gradjana,

5) Broj 4) je verovatno posledica tradicionalnog bezanja mnogih
vrednih i pametnih, tj. u balkanskom komunizmu praktikovane
negativne selekcije po partijskoj osnovi, koja nazalost jos
uvek postoji i kao takva opterecuje drustvo,

6) Vecina izgleda da ne shvata, da se stanje nece promeniti,
ako ta ista vecina samo ceka da promena dodje "odozgo",

7) Kada citam ovde, da neki ljudi, koji su navodno radili u tom
navodno samo cvetajucem inostranstvu, ozbiljno traze da
"drzava stvori poslove" i "nece da rade za bednu platu" (?),
pitam se sta su ti ljudi tamo u inostranstvu uopste videli,
naucili i shvatili, ... ?

8) Naravno da nisu "svi Srbi" lenji, ali to americki diplomati
nisu ni rekli ! (prvo pazljivo citaj, pa pokusaj da shvatis,
pa tek onda razmisli o odgovoru/komentaru)

9) Problem je u tome sto relativno gledano previse ljudi ulaze
premalo truda i ocekuje da mu sve padne sa neba; Neko je ovde
doslovce "opevao" ustajanje u devet, kaficu u deset, pecenje
za rucak i kolace, hladno pivce, itd... pa zelim samo da ga pitam:
a ko ce i od cega da ti plati nabavku, dakle pivce, pecenje
i sve ostalo za kolace, da plati struju za rernu, itd., a?
Jel´ mozda drzava ?? Takvi (!) bukvalno sahranjuju svaku (!)
zemlju i kradu buducnost sopstvenoj kao i deci drugih...



Ljudi, vreme leti, deca nam ovo nece oprostiti...

bgd

pre 12 godina

Mislim sta reci?! A juce se javilo toliko likova da nas pljuju da je to strasno!! Smisao posla (samim tim i da bi dobro radio) je da imas solidna primanja (znaci ne samo za hleb) i da imas normalne uslove na poslu (normalno radno vreme, slobodne dane itd.)pa ce onda i radnici biti vredni! A neki bi hteli za bednu platu i dvanaestocasovno radno vreme da imaju extra radnike!!! Robovlasnistvo je vekovima iza nas!!!!!

"Kod nas je sistem takav da ne možete da kažnjavate radnike, jer su zaštićeni kao beli medvedi, pa s jedne strane imate one koji stvarno rade, a s druge zaposlene koji su u bivšem sistemu navikli da dobijaju platu bez obzira koliko se trudili."
Ne znam Drakulicu od kad to u Srbiji nema kaznjavanja radnika (mozda u drzavnim sluzbama)?!! Kod mene, a i u svim drugim privatnim firmama radimo godinama na ugovor od 3 meseca (sto je protivno zakonu) pa kad nesto uprskas - CAO, nema obnavljanja ugovora! Otkaz! Toliko!

Radovan

pre 12 godina

"Radnici su odlični, ali rukovodstvo ništa ne valja"

Reči inostranih instruktora (teorijska i praktična obuka) i kontrolora (kontrola kvaliteta delova i finalnog proizvoda) , nakon nekoliko provedenih dana u našim fabrikama, sa kojima sarađuju u izradi zajedničkog proizvoda.
Kada čuju kakve plate imaju naši radnici (manualci, tehničari, inženjeri), ne mogu da veruju i ražaloste se.
Zadovoljni su prijemom kod naših radnika u fabrikama i spremnošću da prihvate nova i lakša rešenja.
Najviše primedbi imaju na organizaciju posla i brigu o bezbednosti radnika, koje je u domenu rukovodilaca (niži, srednji i najviši nivo).

Pera

pre 12 godina

Nije problem vrednoca nasih ljudi vec atmosfera beznadja u kojoj zivimo godinama i korupcija na vrhu koja je dostigla enormne razmere. I sad ti nadji motivaciju da ustanes iz kreveta cio i veseo i das sve od sebe .

Rage Against The Rezzim

pre 12 godina

Ključno je:

"Iako bi, prema svim ovim pokazateljima, srpski "proletarijat" trebalo da podigne glas i digne političku tenziju, to se, na veliko čuđenje Amerikanaca, ne događa."

U tom grmu leži zeka sa šajkačom na glavi...i protestvuje.
Zeko, zeko...

lolipop

pre 12 godina

Wikileaks i nase "privrednike" treba tuziti zbog plagijata. Nemojte vise da kradete fore iz "Ratova Sapostenja." To su patentirali Tole i Lukic.

1979

pre 12 godina

Ne znam sta se neko cudi da smo 70-tih imali produktivnost kao u Japanu..pa samo pogledajte sta se tad izgradilo ,moglo bi da se nabraja do prekosutra samo za SRbiju,u SRbiji se godisnje 70-tih gradilo 90 000 stanova (sad se gradi sramota je reci koliko) ,koliko se izgradilo elektrana,toplana ,skola ,mostova ,ogromna vecina puteva u srbiji je izgradjena 70-tih ,tad se proizvodili avioni ,tenkovi,helikopteri ,pa cak i podmornice i brodovi svih velicina kao naftni tankeri,sve ono sto vojska ima sad je jos tad proizvedeno ,pa 90% seljaka u vojvodini i dalje vozi Zmaj kombajne koji su tad proizvedeni , evropski aututomobili godine 70-tih su bili proizvodjeni i ovde kao fiat 128,golf 1 ,citroen gs ,da li neko misli da je npr bilo lako izgraditi prugu beograd-bar gde je cela pruga tunel-most i tako ukrug a sve to su gradili nasi radnici a ne stranci kao sad.
Ono sto je problem sto mi nismo nastavili 70-te nego smo to posle samo rasturali ,da smo radili do sad kao 70-tih bili bi verovatno kao japan ali nismo.

dr Feelgood

pre 12 godina

Nemojte da demantujete nego placajte, bezocnici! Ne mora da se kupi jahta od 20 milona. Moze i od 17, nije ni ona za bacanje. sa kusurom moze da se motivise par hiljada ljudi da "kida". Sto bi rekli fudbaleri: " da ostavi srce na terenu!".

Zorzo

pre 12 godina

Depesa je pogodila sustinu sto bi se reklo "u sridu", da ne moze vise da pogodi. Pri tome kod nas u Srbiji ima toliko "materijala" ne samo za diplomatske depese, nego i antropologe, psihologe i psihijatre, ali one svetski poznate, ne ove nase sa kupljenim diplomama, da bi mogli da naprave svetsku karijeru samo na nama. Ponovo se javlja onaj isti sindrom uvredjenosti, neke umisljene vrednosti koji se poput staklene posude razbije u paramparcad kad naidje na neki kamicak, u ovom slucaju u vidu depese americkih, pa i drugih diplomata. Najvise mi se svidjaju ovi nasi "strucnjaci" koji pricaju price, bacaju prasinu u oci i pokusavaju da kupe sebi jos neki kredit na visokoj drustvenoj lestvici. Kakva zemlja takvi strucnjaci. I sto je stanje gore, umesto da se nesto menja, sve vise se cuje horsko pevanje i pojanje kako to nije tacno i kako su drugi krivi za to.Pri tome se zaboravlja da i drugi imaju strucnjake i to malo vece i da su itekako ostroumni i dobrog vida kad treba da primete neke pojave. Na zalost to samozavaravanje samo steti Srbiji i nikom drugom. I naravno postoji prica o cvrcku i mravima koja se gotovo 100% odnosi na nase drustvo, s tim sto je kod nas jedan mrav, a ostalo su cvrci.Price o tome kako nasi rade u drugim zemljama jer su bolje placeni su deplasirane. Ovde ne zele da rade ni za kakve pare. Nisu prvo kvalifikovani, dosli su do tog radnog mesta uz pomoc veza i mita, a onda i ne znaju da rade. I kad treba napraviti neki rez, onda sledi cuveno ucenjivanje. Ja sam tebi ovo uradio, mene ne mozes da otpustis, ko kome dodje koliko i zasto i na kraju onaj koji zaista radi i koji ima kvalifikacije, ostane napolju, jer nije nikom ucinio uslugu. To je lepo dok traje, ali bogme cini mi se da je svemu kraj. Bile su i druge zemlje pod komunizmom, jos gorim nego sto je nama bio Milosevic, posle 5.oktobra u Srbiju je uslo 70 milijardi dolara,pa koji je rezultat? Dug drzave od oko 40 milijardi.. I koji ce "radnici" sutra da vrate taj dug?

zola

pre 12 godina

(Bojan, 12. septembar 2011 09:14)
ista stvar i kod nas, prokleta skupa i neefikasna država vuče sve nas u propast, i nema razlike između lijevih i desnih jer su zaposleni u javnom sektoru nedodirljiva glasačka mašina, odlično sindikalno organizirana, a nas u realnom sektoru 'ko j.....e. Možemo krepavati iz dana u dan, ali plaće upravi sjedaju redovito do 5. u mjesecu. Smradovi u medijima su ili plaćeni od javnog sektora (HRT...) ili su u vlasti stranaca te im nije u interesu otvoriti prostor istini.
No ćup ide na vodu dok se ne razbije - nadam se uskoro, u interesu svih poštenih radnih ljudi i kod vas i kod nas.

Razmazena nacijo!

pre 12 godina

@Pera

Bas ga ubode. Cetiri najgora i najteza zanimanja.

1. Broker - najstresnije moguce zanimanje. Jedan SEKUND nesmotrenosti moze da te kosta klijenata, posla, celokupne imovine, a u izvesnim slucajevima i slobode. Nije se jednom desilo da uspesan broker danas bude prodavac hamburgera na ulici sutra. Biti broker znaci kockati se sa sopstvenim zivotom, nista manje, nista vise.

2. Lekar - je jos gore zanimanje. Jeste, neko mora da leci ljude, tacno. Ali jedna greska lekara moze da znaci izgubljen ljudski zivot. Za razliku od brokera, koji unistava samo sebe i svoju porodicu, lekar je u poziciji da unisti i zivote drugih ljudi i to direktno! Novac koji zaradjuju je jos i mali spram onoga sto rade i koliko rizikuju! Ali i medju lekarima ima lepih i ne tako stresnih zanimananja. Lekari koji rade neke administrativne poslove po farmaceutskim kompanijama, na primer.

3. Advokat - je mnogo sirok pojam. Ima medju njima i onih koji jako lepo zive, npr. oni koji se bave korporativnim pravom, ali oni su tek manjina koja radi za top 5% vrhunskih advokatskih kompanija u elitnim gradovima Amerike (New York i tome slicno). Provincijski advokati po malim mestima su katice za sve: em sto moraju da zastupaju razne nepismene budale, em sto ako se budalama ne dopadne odluka suda na kraju dobiju jos i batine. A u slucaju da se bave krivicnim pravom uvek im je glava u torbi. Novac koji zaradjuju je adekvatan riziku i stresu koji dozivljavaju.

4. Oficiri - su masine za ubijanje sa ogranicenim rokom trajanja. Godine surovog drila i ratovanje po tudjim zemljama placa se cesto fizickim i mentalnim poremecajima, bolnicama, samolecenjem stresa alkoholom i drogama, a mnogi profesionalni vojnici zavrse i kao trajni fizicki ili mentalni invalidi. Sve to za pare do kojih ti na kraju nije ni stalo, jer si ubijajuci druge zaboravio sta znaci uzivati u zivotu. Pocinjes da uzivas u tudjoj smrti. Zato se u americku vojsku prijavljuuju uglavnom samo oni koji nemaju drugog izbora - ljudi iz simorasnih slojeva drustva.

Ali to ne znaci da Amerikanci nemaju i neka lepa i relativno mirna zanimanja. Stavise, najvise njih i sanja bas o takvim poslovima. Finansijski savetnici, bankarski cinovnici, "eksperti" i "konsultanti" za ovo ili ono, trgovci nekretninama, prodavci automobila i slicna boranija su vec druga prica. Svi oni su dobro placeni, ako ne i preplaceni za ono sto rade.

Milos

pre 12 godina

Pri kraju teksta, navodi se "firma Sintelon koja posluje u okviru grupacije Tarket..."Molim vas da pre objave proverite tačnost ovih podataka. Firma Sintelon ne postoji već više od godinu dana (brisana iz registra).

Зоран

pre 12 godina

Ма добро је да Кинези не раде за мале паре. Ак ког абрига сад за Кинезе, гледам ја Амера и Немца. То што Нмеац радио 12 сати десет година и то скоро џабе после другог светског рата, ниеј битно.
Кад би радили више би правду тражили, овако толеришете банду свакојаку.

неутралан

pre 12 godina

Србима је сваки странац ауторитет чије мишљењe је важно, а поготово ако је са запада, иако међу странцима има више него довољно глупака.

Alber

pre 12 godina

Organizacija u ovoj drzavi je misaona imenica. Lideri tj. menadzeri, direktori, politicari su uvlakacnog mentaliteta i lopovske naravi. Strucnjaci posle dugih ftrustracije odlaze napolje. Dakle nas sistem je LOS, OCAJAN, NEPRILAGODJEN. Za pocetak zasto ja moram da radim od 9-17h? To radno vreme ima smisla u odredjenim zemljama zbog vremena kad izlazi i zalazi Sunce i svega ostalog dok kod nas je to prepisano jer eto tako se to radi tamo pa cemo i mi.

Dima

pre 12 godina

Ukoliko je uopšte istinita ta depeša, sadrži fašističku retoriku. Srbi su manje vredni (npr. kao i crnci), lenčuge i neambiciozni. Onda su i zaslužili šta ih (od nas boljih) snađe (kao i jevreje od nemaca). Užas! Nekad su u americi premeravali crncima glave, pa tvrdili da su zbog ovog ili onog gluplji i niža rasa od belaca. Pa pre 50 godina se nisu smeli voziti u istom busu u pojedinim državama SAD! Očigledno, fašizoidno mišljenje tamo još nije iskorenjeno...

Joao

pre 12 godina

Ne bih posvecivao vecu paznju tim "tajnim" depesama. Primitivni kapitalizam svakoga dana vredja nas moral, nasu inteligenciju, nase obrazovanje i kulturu. Nikada nisam radio u drustvenim preduzecima, drzavnim firmama i agencijama. To znaci da sam svakoga dana u situaciji da iznova opravdavam svoje postojanje na poslu. Vec sam na kraju svojih cetrdesetih, odlican u svom poslu, ali osim te svesti, moje i ljudi sa kojima sam saradjivao, nemam nikakvu satisfakciju, profesionalnu, materijalnu... od strane ljudi za koje sam ovih decenija radio. Stavise, svestan sam da mi predstoje jos teze godine dokazivanja da sam psihicki i fizicki jos uvek sposoban, a trebalo bi da vise nikome nemam sta da dokazujem. Kakvu motivaciju, osim te najprostije borbe za opstanak, mogu da imam.
Moj savet mladima bi bio da jos vise sede po kaficima i klubovima, ako mogu i imaju odakle, jer primecujem da su oni koji nam komanduju regrutovani iz tih redova, a ne iz redova vrednih poznavalaca svog posla.

silverg

pre 12 godina

Kao i svaka generalizacija, i ovoj treba preciznije pojašnjenje. Nisu „Srbi“ neradnici ili radnici, to je bar svima jasno. Reč je o sektorima. Dakle, javni sektor je neradnički, a privatan očigledno mora da radi i za sebe i za ove partijsko-prijateljske viškove.

Julius

pre 12 godina

Da Srbi nisu lenji, "dokazuje" i ovaj vic.
Otisao Srbin u jednu kompaniju u Nemacku da trazi posao. Menadzer kompanije vodi razgovor sa njim, i na kraju mu kaze: "Nema posla za vas, jer bije glas (iz Wikiliksa) da ste vi Srbi lenji i neradnici.
- Nije tacno gospodine, odgovori Srbin. Lenji su Crnogorci, a mi Srbi samo smo glupi, sto verujemo na neke iluzije i mitove!

snake.fist

pre 12 godina

Najtuznije od svega je sto samo nasi politicari ne vide istinu koja im je pred nosem a koju odavno zna cela Srbija pa i CIA.
Ja hocu da radim i prihvatam da radim i 12 sati,imam 27 godina,imam diplomu fakulteta koju mogu da okacim macki o rep jer nemam "preporuku" (po novom je preporuka a po starom veza),nisam clan partije i nemam para da kupim radno mesto.
U inostranstvo nemam gde da odem,nemam nikoga od rodbine itd itd.
Postoji armija ovakvih kao ja koja bi mogla da preporodi ovu zemlju ako bi dosli do posla ali sve poslove drze matorci koji sede i cekaju penziju i nista teze od olovke nisu podigli a smatraju da i dalje vlada samoupravljanje kao u Titovo vreme.

ekonomist

pre 12 godina

Obožavam paušalne izjave, što naših što američkih zvaničnika! Ovakve izjave ne daju nikakve rezultate, sem što potpiruju naše ljude da se opravdavaju, jer to ipak najbolje umeju.
Ako vam je zadnjih 20 godina bilo loše, bar po vašim kriterijumima, onda zastanite pa se zapitajte da li ste možda napravili neke loše odluke. Ono što je vidljivo je da smo mi kao narod spremni da idemo toliko daleko u sopstvenim mitovima da nam se dešava da je plata 200€!
Da bih razbio iluzije ovih "genijalaca", koji su dali odgovor na tzv. procurelu depešu (za koju se ne zna da li je baš takva), iznosim vam sledeće činjenice:

1. Produktivnost= Zarada - uložena sredstva (troškovi proizvodnje bilo čega)
Drugim rečima, mi možemo da proizvedemo nešto, ali ako nam je trebalo više vremena da to napravimo onda ćemo manje zaraditi. S druge strane, kvalitet ne ocenjujemo mi, već kupci ili tržište. Tu je glavna falinka komunizma.
2. Plate nisu uslov boljeg zalaganja, već proizvod! Svi to znamo, ali naši interesi su iznad svega i smatramo da zaslužujemo mnogo više! Istina je da moramo da se zapitamo, da li je to zaista tako!
3. Činjenica, koju često pominjemo, je da su naši radnici dobri, kad su u inostranstvu. To je donkele i logično, jer u inostranstvu nema mame, tate, babe, dede, prijatelja, koji će vam priteći u pomoć ako ste u problemu. Kad se nađete u novonastaloj situaciji, morate da se prilagodite uslovima ili vam nema spasa. Na "trulom i mrskom" nam zapadu, ljudi rade više, jer žele više!
4. Najvažnija činjenica je da nama nedostaje samokritičnost. Ni za jednu stvar što nam se desila se nismo zapitali zašto nam se desila, ponajviše šta je naš doprinos tome. Ni kad se radi o raspadu bivše SFRJ, ni bombardovanju, ni Kosovu, ni o katastrofalnoj ekonomiji, do najobičnijim porodičnim problemima. Najvažnije je da su svi ostali krivi, a nikako mi sami. Odlika zrelih ljudi je da priznaju svoju grešku, i da pokušaju da je isprave. Mi to zasad ne umemo, i nećemo. Pritom ne treba reći kolika je zasluga drugih zå pomenute probleme, jer to je opet bežanje od odgovornosti. Stoga, moramo biti svesni, koliko smo loši, jer onda možemo da tražimo razloge za to, a onda i da ih ispravimo. Tada ćemo dobiti i poštovanje drugih.

" Nije Sloba kriv, Mi smo krivi.

Bato

pre 12 godina

Povrsno!
Ne razumem zašto se ovoj depeši poklanja tolika pažnja!
Prvo, ona je potekla od ljudi koji nisu stručni da o tome izvedu valjani sud.(Pitanje je njihove stručnosti u toj oblasti).
Drugo, baš ti isti su sproveli ekonomsku blokadu ove yemlje, uništivajući nam celu privredu da bi njihovi (biznismeni, firme) došli tu da pokupuju bud zašto ono što je vredelo a da pri tom otpuste hiljade zaposlenih ugrožavajući opstanak njihovih porodica.
Pogledajte samo šta su uradili sa bankarskim sektorom.UNIŠTILI GA!!!!
Postavili svoje banke i bankare odredili kamatu (PLJAČKU) koja nigde u razvijenim zemljama nije uneta kalkulatore kredita jer je nezamisliva!
Mošda bi po njima trebali da crknemo od rada a da oni od naše zarade,tj ono što bi trebalo da bude naše,uzmu 70-tak posto a da se mi osećamo srećnim.
I ne zaboravimo: RASTURILI SU JUGOSLAVIJU SAMO ZATO DA BI ZADOVOLJILI SVOJE APETITE I OSTVARILI SVOJE INTERESE!!!

Ovich

pre 12 godina

Ovo je potpuno tacno. Ja radim u svici i nisam nesto posebno vredan ali radim koliko je potrebno. Jel se od mene vise i netrazi a takva je i vrsta posla.

Sve u svemu da se vratim u Srbiju sigurno bi postao lenj videvsi da mi je plata ovde 15 puta srednja Beogradska. Kako da radim ako nemam nikakve perspektive i motivacije?

Gledao bi se da se osamostalim i da otvorim privatnu firmu.

pametniji od ministra

pre 12 godina

ja nisam ministar,imam samo srednju skolu,ali sam napisao komentar isto sto i nas ministar,ako ne i bolje. Ne samo ja,ima ih dosta.

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=541170

Marko

pre 12 godina

Srbi,mnogo radimo a sramotno nas placaju,to je istina.. Sramota me je da postoje sugradjani u mojoj zemlji koji obezvredjuje ovaj sirot narod govoreci kako je lenj i neradan.. Zar mora istrazivanja da vam se objave da bi videli da vas narod radi.. Skoro sam bio u Italiji,na svakoj drugoj prodavnici je itaknuta tabla na kojoj pise ne radimo od tad do tad.. Zatim,ove prodavnice koje rade krecu sat vremena ranije da zatvaraju radnje,to je nesto sto ja nisam video kod nas.. O Grckoj,Turskoj i mnogo drugih zemalja da ne pricam.. Problem je u tome sto nas narod u velikoj meri konkurise za posao sa mizernom platom i gde izrabljuju za isti, danasnje gazde,tajkuni uvek ce naci sirotog coveka kojem gori pod nogama i iskoriscavati ga za minimalac,zato su i mlate mizerne,jer im se moze,jer nemaju problem da ne mogu da nadju radnu snagu..

BP

pre 12 godina

E pa lepo! A sad bi ti "strucnjaci" mogli da nam objasne da li ti "demotivisani" radnici imaju drugo resenje? Mozda mogu da odu u inostranstvo, ali ne mogu svi, a za to treba i da se dodatno uci, a to nam nikada nije bila jaca strana. Stoga vidite, ja mislim da sasvim ocigledno imaju takvo drugo resenje, inace bi se itekako lavovski borili i vredno radili cak i za plate od 20.000 dinara! Sasvim ocigledno, u ovoj zemlji se moze preziveti i bez rada, a odatle do hronicnog neradnika je sasvim mali korak. Dakle, ovakvima nam nema spasa, ma sta rekli "strucnjaci".

privrednik sa iskustvom

pre 12 godina

SRBI SU LJENJI,NEĆE DA RADE,VELIKI SU ZABUŠANTI,VOLE PAUZE VIŠE NEGO ONU STVAR.SVE OVO SE POGOTOVU ODNOSI NA SREDNJU I STARIJU GENERACIJU,A MLADJA POPULACIJA SVE SE VIŠE UGLEDA NA STARIJE.Priča da je Srpski radnik obrazovan i iskusan je priča za malu decu i naivne.

Зоран

pre 12 godina

Ана, Ви изглчеда бирает Амере по себи. Ја на ниједног таквог не наиђох. Иду Амери по Европи, знају колики одмор Европпа има, додуше не знау за Србију где је, али ни ми не знамо где је Боцвана тачно, сазнам од њих свашта, о Египту, Мексику, ...цене те по ономе што радиш и како радиш. А и не знам по чему другом да те цене.

Galeb

pre 12 godina

Imam 25 godina. Pre pet godina kada sam se zaposlio kod "privatnog preduzetnika" u jednoj firmi mislio sam da su svi ovi koji sede po ceo dan po kaficima paraziti i da ne treba biti takav nego vredan i radan...
Danas sam ubedjen da su oni potpuno u pravu a da sam ja budala koja radi za 25 000 vec pet godina. Stvarno sam se trudio i trcao na sve strane, ostajao duze, radio vikendom i sve to da bi me neko primetio i nagradio za taj rad...
U medjuvremenu sam zavrsio fakultet koji sam uporedo studirao ali se ni posle toga plata nije povecala.
Nista nisam zaradio za ovih pet godina, sve je otislo na prevoz hranu i racune, sreca samo sto zivim sa roditeljima pa ne moram da placam i stan!
Iz ove zemlje jednostavno treba bezati, ovde nikad, ali NIKAD nece biti bolje.

ArizonaOrtodox

pre 12 godina

Stvarno mislim da je prava istina izmedju ova dva izvestaja...ipak je u Srbiji zivot mnogo jeftiniji nego na zapadu... moji za stan u centru Novog Beograda, garsonjera, sasvim pristojna, ne mogu da dobiju ni 200 eura...ja za te pare u Americi mogu da iznajmim stan 10 dana u polu-getu...ujedno i ovde gde ja zivim prosecna plata je oko 1,500 dolara sto je realno dovoljno da platis stan, hranu, i gorivo, sedis kuci i gledas televiziju...u Americi zivim iskljucivo sto volim ovde da zivim, ali mi standard u Srbiji nista losiji ne bi bio nego ovde...zaradjivao bi 500-600 evra, plus mozda posao sa strane, i za te pare bi mogao da izdajem gajbu i da se hranim...normalno, ne pricam o super-Srbima, genijima koji rade ovde po fenomalnim firmama za 150,000 dolara godisnje...pricam o nam, mrzim tu rec da upotrebim, "prosecnima"...Srbija jedino treba da se pomiri sa Kosovom, da se resi Bog-zna-kakvih Tadica, Miskovica, itd. i da shvati da moze tako lepo da nam bude...kada shvatimo koliko smo mali i beznacajni, i Srbiji ce da svane...a i ja se mozda predomislim pa se i vratim :)

MiIos

pre 12 godina

Ko je konkurentan, ko zna, ume i hoce da radi - zna se, bezi iz zemlje.
Osnovni problem je negativna selekcija, koja je one najgore popela na najvise funkcije, a najsposobnije oterala sto dalje.
To, i cinjenica da ce ovaj narod pre da unisti buducnost svojoj deci, osudi ih na JOS bedniji zivot od svog, nego sto ce da prizna istinu o sebi. Ima li kraja srpskoj sujeti?

Srbija je Kosovo.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Srbi nisu lenji već bedno plaćeni ?

Srbi su i sa tim "bedno plaćeni" jos uvek "PREPLACENI" !
Toliko su lenji da ih je prosto nemoguce adekvatno toj lenjosti toliko bedno i platiti ! Srbi kada govore o radu misle da su radili !

creative

pre 12 godina

Istina je da su Srbi jedni od najlenjijih u svetu.Sta reci sa placenim Kinezima,Turcima.Indicima gde se radnici placaju od 10 do 200 dolara mesecno pa su njihove ekonomije naj perspektivnije u svetu sa najvisim ekonomskim rastom u svetu.U Srbiji je minimalna plata daleko veca nego u tim zemljama.Problem je u tome sto su Srbi kao radnici pravi paraziti dak je bila SFRJ drugi su radili a sav novac isao u BGD e vise toga nema sada mora sami da se oznojite ovako ce te ostati najlenjiji,najsiromasniji i najnebitniji narod u svetu gde Srbija nece imati nista vredno u svom vlasnistvu.

demokratski komunizam

pre 12 godina

U ovoj zemlji sa zavrsenim fakultetom turizma radis za 200e, isto kao i sa zavrsenom srednjom skolom, a do tog smesnog izgovora za posao dolazis preko kojekakvih veza i kontakata sa ljudima sumnjivog statusa.
Kada studiras pre ces dobiti bubreg poslodavca nego zakonom garantovano pravo na specijalizaciju. Ili si vezan fakultetom, ili poslom. Kada si vezan fakultetom, vezan si za novcanik roditelja,a kada si vezan poslom nemas vremena da ucis. I jos ocekujete visoku produktivnost na radnom mestu i visi stepen obrazovanja?Obrazovanje se ne ceni, a radi se i subotom i nedeljom, po 12 sati, za nista.U SAD mozes i da studiras i da radis, ovde ne mozes ni jedno ni drugo bez kontakata i ulagivanja direktorima koji svoju moc crpe iz nekadasnjeg komunistickog rezima a sadasnjeg demokratsko komunistickog rezima.

Srbenda

pre 12 godina

Lenjost i vrednoca nemaju veze sa mentalitetom ves sa klimatskim pojasom. Zapitajte se zasto su sva naucna dostignuca potekla od ljudi koji zive u umerenom pojasu. Sistem je taj koji nas cini neefikasnim. Osim toga ko jos veruje u Vikiliks? I to je zabava za lakoverne. Lukav nacin da svetu proturite toboze ”istinu”, posto su se ljudi naslusali lazi i poceli su da prepoznaju medijsku manipulaciju. Stalno se otkrivaju nove metode zaglupljivanja.
Ne budite ovce!!

Lenja buba

pre 12 godina

Ja necu da komentarisem da li smo lenji ili nismo jer ne mozemo dati globalnu dijagnozu . ******** Ne mozemo reci Srbi nece da rade kada ima dosta radnih i uspesnih Srba.

Ali zelim da skrenem paznju svima onima koji citaju ove redove. Manje vi posecujte xnxx sajtove, manje pratite sport i manje se radujte uspehu reprezentacije od kog nemate nista, manje gledajte serije, manje ucestvujte u ogovaranju svojih prijatelja, manje vremena spavajte, manje pijte alkohol, manje izlazite jer sve ovo su vam otimaci vremena kada je vasa paznja usmerena na druge stvari dok o svom napredku i ne razmisljate.

A vise naucite o Web Dizajnu, vise ucite engleski jezik, procitajte neku kvalitetnu knjigu i umesto da slusate ovaj zapad kako lupeta vi naucite u svom zivotu da novac radi za vas a ne da vi radite za novac. Ne misli Amerika da mi necemo da radimo uopste,vec vidi da ne umemo da radimo. Nasa paznja je oteta i svi smo zaslepljeni a NAVIKA nas predvodi u ovom zacaranom krugu.

Lako je kriviti druge za licne neuspehe. Slazem se da vecina nas nije odgajana u kvalitetnim porodicama i kladim se da smo svi kao mali gledali kasandru i bolji zivot dok su nam tata i mama bili robovi. U malo obrazovanijim porodicama slusao se klavir i ucio jezik i matematika. U redu, to je proslost ali sta ste vi danas naucilo novo u svom zivotu ?

Koja je vasa investicija ? Gde vam je Paznja ? Sta slusate, sa kim se druzite, sta citate ? Sve okolo vas je ogledalo koje vam govori ko ste zapravo vi !!

Ulozite u sebe jer svaka paznju umnozava jos paznje.

Da se vratim na navijanje sportova. Ovih dana je bila Zvezda,Partizan,Novak, kosarka,vaterpolo a gde ste vi ? Gde je vas zivot? KOliko ste tog dana zaradili tako sto ste grlato navijali za lazne idela koji nose vazu zastavu? Oni dok plivaju zaradjuju a vi?

I onda je lako kriviti drugoga. Ako neko u vasem gradu je bogat, mozete i vi. Mogu o ovome da vam napisem citavu knjigu ali posto cu jednu uskoro objaviti nema potrebe za tim a tek mi je 27 godina. Dakle , investiraj u sebe, u svoju misao u svoj napredak i onda te nece pogoditi ovakva polu istina. Sa koje strane ste ove istine?

Pera 2

pre 12 godina

Radim i zaradjujem 32000 dinara mesecno.Prvi deo plate ili akontacija ode na racune i naravno obavezan internet i iptv + telefon.Drugi deo plate nemam,ustvari minimalan je zbog potvrda da bi oblacio decu skolarce osnovce i ostavio koji dinar za nesto malo hrane i lekove posto sam tezak bolesnik e sda reci ce mnogi sto ce ti internet,IPV TV i tako to ali brate to je svo zadovoljstvo koje imam.AJDE zdravo.

z

pre 12 godina

Ima istine u oba stava. Ali neradnik se nikad nece promeniti, dok ce vredan ali nezadovoljan radnik svakako bolje raditi ako je adekvatno placen. Kod nas postoji veliki visak radne snage i losa privreda. Zato poslodavci ne moraju ili ne mogu da daju vece plate, sto nas vodi u zacarani krug.

Dejan

pre 12 godina

Udruženje Poslodavaca Srbije podržava Srpske radnike?
Naravno!!!
Kada im većina poslodavaca isplaćuje minimalnu cenu rada od 180 evra za njihov rad...
Što bi plaćali više!!!
Gde je prosećna plata radnika 350 evra!!! U Beogradskoj Skupštini???

Roki

pre 12 godina

Ovo nema veze s'mozgom, ljudi u Srbiji (a ne Srbi, da ne mesamo babe i zabe kao Vikiliks) su radan narod i koliko su placeni, oni cak i preterano rade, a dokaz su uspesi nasih firmi po celom svetu.

precanin

pre 12 godina

Batalite sad vrednocu i Srbe, treba da se spremamo za docek Djokovicu, ! Tu su sigurno milion dolara, koje ce jos kako dobro doci Srbiji !

Vladan R

pre 12 godina

To da treba vredno raditi da bi neko bio dobro placen a ne da treba ponuditi veliku zaradu da bi se vredno radilo je bezobrazna tvrdnja, isto kao i onaj "dobornameran" savet da na intervju za posao nikada direktno ne pitate kolika je plata. Ako mi neko ponudi dobro placeno radno mesto ja cu se svakako truditi da vredno radim, da ne izgubim posao, da nekim svojim potezima ako je to moguce podignem produktivnost firme, i svakako mi nece biti problem i da ostanem prekovremeno kad god zatreba. Jos ako i za tu sopstvenu inicijativu budem nagradjen tek onda ce mi porasti radni elan. I tako u krug. Sa druge starne ako prihvatim pricu da ce ako vredno radim, dobro i zaraditi i biti nagradjen a to ne osetim nakon dva tri meseca, kakvo ce biti moje ponasanje na poslu pa jos ako plata kasni.
Zoranu iz Amerike dva pitanja. Da li godpodin primecuje da je za dva do dva i po sata onaj sto je obrezivao travu dobio maltene isto toliko(35$=25 evra) koliko onaj pacenik za 17 i slovima sedamnaest sati. Dakle student u Srbiji je placen 5 puta manje, ne racunajuci da je radio prekovremenio i njemu je to OK. Verovatno i zato nije mogao da nadje nekoga da mu pokosi plac. Drugo pitanje je dobrom delom nastavak pomenute konstatacije, odnosno zasto rad Srbina nije vrednovao isto koliko i onog Ameru , ne samo u iznosu vec uzimajuci u obzir i tezinu i zahtevnosti posla, jer bi uzmajuci u obzir da je plac zarastao bilo normalno da da 50 evra, ako ne i vise, posebno jer sve to posle treba isplastiti. Za taj novac bi sigurno nasao nekoga da mu pokosi plac.

Nego sta

pre 12 godina

nego sta,nego smo lenji...lenstine!
Vecito imammo izgovor zasto da ne radimo svoj posao...ako ima 500evra platu,nesrecan je sto nema 1000.Ako ima 1000,nesrecan je sto nema 2000evra.
I tako u krug...pa izmisljena bolovanja....i nedaj boze da neko pomisli da ti zbog nerada da otkaz...pa to je kao da hoce celu familiju da ti pobije...
jadni smo mi,a opet bolje placeni od prosecno kineza koji je jako vredan i produktivan. Nama samo trebaju izgovori za sto manje da se radi...boli,ali je istina.

damirdavid

pre 12 godina

nemogu da verujem.radim u inostranstvu 10 god. amoj brat u srbiji radi kako sef kaze.nema godisnji nema osiguranje nista...sef mu samo kaze ako ne dojes sutra ima ko hoce.minimalac je u opstini gde zivim je jadnih 9000 din na crno jer 70% firmi ne prijavljuje porez.privatnici.sramota za srbiju

Sasha

pre 12 godina

Kakvo plitko objasnjenje. Nisu lenji nego slabo placeni. E, super, ajde onda nek polegaju da spavaju, pa neka ih neko probudi kad plate same od sebe postanu velike. Povodom nedavne katastrofe u Japanu, pita neki novinar japanskog ambasadora kako su se Japanci uopste oporavili posle drugog svetskog rata, i ne samo oporavili, nego postali jedna od najvecih ekonomskih sila, a covek kaze 'Japanci su spremni da se potrude'. Toliko.

johny 5

pre 12 godina

Velikim delom se slazem sa ovim artiklom,ali....ja sam radio u Srbiji i znam kako je( male plate,nepostovanje na poslu..mogu do sutra ovako).Ono sto nedostaje u ovom artiklu je malo filozofije:nije bitno sto radis za malu platu,nije bitno koliko radis,nije bitno koliko si nepostovan na poslu...BITNO JE:KOLIKO SI NAUCIO NA TOM POSLU,KOJI TI JE SLEDECI KORAK.JER KADA RADIS NESTO STO NE VOLIS,KADA RADIS NESTO STO MORAS...VREMENOM OTVARAS SEBI NOVA PITANJA I UPOZNAJES SEBE VISE I PREPOZNAJES ZELJU ONOGA STA,U STVARI,ZELIS DA RADIS I CIME DA SE BAVIS U BUDUCNOSTI.TO JE CILJ RADA.SAMO ZATO STO RADIS U BUTIKU NE ZNACI DA CES UVEK RADITI TAMO.ALI RADIS,AKTIVAN SI,MISLIS,RAZMISJAS-BORIS SE!OVO NIKO NE MOZE DA OSPORI.JA SAM SVEDOK OVOGA STO PISEM.BIO SAM U OVIM CIPELAMA I ZNAM KAKO JE.STARIJI LJUDI KOJI SU IZGUBILI POSAO ZA VREME TRANZICIJE I MOGU DA RAZUMEM DA SE TESKO SNALAZE.ZA MLADJE GENERACIJE IMAM SAMO JEDNU PORUKU-PROCITAJ OVO STO SAM NAPISAO.A AKO NE SHVATAS...PROCITAJ PONOVO!!!!!

stavi pravu stvar na pravo mesto

pre 12 godina

U depesama nisu ni spominjani Srbi koji rade u inostranstvu nego Srbi u Srbiji. Pa razmislite koliko vasih prijatelja zeli da radi u prosveti, EPS-u, a koliko njih u privatnom sektoru.

dragoljub kljaic

pre 12 godina

evo ovako ,najljeniji su ameri ,sto znam iz svog iskustva ,,,,radim u sad dosta dugo oko 13god,,,jedini koji izdrzavaju njihovu ekonomiju su imigranti; mexe i nasi evropljani ,sad nebitno bili srbi ,hrvati ili muslimani ,mi svi bivsi jugovici radimo bar za trojicu njihovih amera ,tako da tvrdnja usa ambasade pada u vodu,,,, da je situacija normalna u srbiji u celosti ljdi bi radili kosto su radili dok je bio tito ,,,,,, znao se redi i zakon, sad razni hostapleri vladaju srbijom ,pokupovali firme od nasis oceva ,,,,to jest pokrali i sad bi da neko radi za 100-200 evrica ,,,, onaj ko je mogao otiso je onaj ko je osto i on se nada jednog dana otici ,,,tako da ce po srbiji biti samo kosooki i nasi politicari,,,, ili ce narod da popizdi i na ulicu sto je vec trebalo da se dogodi ,,,da uzme motke i pocisti srbiju od raznih biznismena i hostaplera,,,,,,

Vera

pre 12 godina

Rekla bih da je ministar rada i socijalne politike itekako dobro placen, a da je njegov ucinak tokom decenijskog ministrovanja ravan nuli. Zapravo, Srbi uce da je rad nebitan, a da je dobro uhlebljenje bez obzira na sposobnost najvaznije. Generacije sanjaju o velikoj lovi bez ikakvog intelektualnog napora. Mediji upravo to i podsticu. Uostalom, ljudi koji zavrse neki studij, a pretpostavlja se da su ga izabrali jer su to zeleli, nisu uspeli u svojoj izabranoj struci ako se bave sasvim drugim poslom za koji nisu kvalifikovani. Stavise, pokazali su se potpuno nesposobni da takav posao obavljaju. Puna ih je srpska skupstina!

Miodrag

pre 12 godina

Citat:
"To je mišljenje naših prijatelja amerikanaca iz onog “Fort Beograda“ izmedju Sarajevske i Kneza Miloša!!Sve što možemo jeste složno da poviknemo: “Ameri su glupi“
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (wtf, 12. septembar 2011 09:52) "


Prvo procitajte sta su diplomati napisali, onda pokusajte to da shvatite,
pa tek onda razmislite o sadrzaju Vaseg komentara. I to samo zato da se ne bi desilo, da bacate kamenje (u ovom slucaju na Amere) bez razloga...

a

pre 12 godina

Da nisu lenji i vise/bolje rade, donosili bi vise para kompaniji i na karju bili bolje placeni... Ne problem nije u nama, problem je u svima ostalima. Mi smo naravno najlespsi, najpametniji, najobrazovaniji (iako nam se skolstvo raspada poslednjih 25 god.) Za nasu nesrecu krivi su drugi, a ameri su bas bezonrazni sto kazu da smo lenji. Mozda i nismo lenji, mozda samo ne znamo kako....

Neradnik

pre 12 godina

Pa ok, tu je nas problem sto mi zivimo tudje zivote, a ne trudimo se da nama samima bude bolje. Inace skolu i fax sam zavrsio u Srbiji i usled nedostatka poslova jer nisam bio mamin i tatin sin da me zaposle krenuo trbuhom za kruhom, sto mislim da moze svako ako zeli vise i to je to. A sto se tice nas i dalje mislim da smo izuzetno vredan narod, samo malo bez ambicija. Kako je tako je ima i gore!

sale

pre 12 godina

"Zaposleni u Srbiji su demotivisani time što imaju male plate i nesigurna radna mesta. Jer, kako drugačije protumačiti da ti isti ljudi na Zapadu imaju veliku produktivnosti i nalaze se među najboljima. Smatram da navodi sa Vikiliksa nisu tačni i da je potpuno neprimereno stavljati sve u isti koš"

To se objasnjava time da u inostranstvu srbin mora da radi da bi preziveo...

ovde, jednostavno blokira auto put i trazi od drzave da mu obezbedi uslove za zivot...

mmJa

pre 12 godina

Ko nece da radi ili je los strucnjak u Srbiji, bavi se politikom. Primanja su bolja nego u Nemackoj, a moc veca nego moc Obame u SAD. Verujte, majke mi.

Slobodan Đikanović

pre 12 godina

Нема колективне одговорности народа за лењост, као ни за ратне злочине, ни било шта друго.
Није ни амерички народ колективно крив за то што је наступила светска економска криза (Шта?Пукле су банке, јер нису довољно напорно радили?),а ни за то што су бачене нуклеарне бомбе на Хирошиму и Нагасаки.Или да им све прикачимо као Србима лењост?
Лако би било пронаћи кривце за многе ствари, када би кривцима било у интересу да оптужују и осуђују сами себе.
Можда и немају зашто да се осуђују, јер можда грешке и не постоје?
Можда је то систем, сам по себи, такав какав и треба да буде?

Đorđe

pre 12 godina

Sve što ovi "stručnjaci" kažu nema veze sa životom.
Ni jedno psihološko istraživanje nije pokazalo da je novac motivator.
Radne navike i radna etika se stiču i razvijaju od malena - za njih nema brzog rešenja (npr. davanjem veće plate).

To je kod nas potpuno urušeno ravotima tokom '90-ih, tako da sada imamo generacije - površnih, lenjih, obrazovanih ali neobrazovanih, neobrazovanih bez ikakve motivacije da rade, umišljenih da sve znaju, onih što sve očekuju da im se servira na tanjiru i odmah bi da budu direktori, potpuno promašenih profesija odabranih jer su mislili da su prestižne (i da njima mogu da se hvale u društvu), ovih što se prodaju kao stručnjaci za ono za šta nisu obrazovani i gde upropaštavaju živote drugima (pravnici, fonovci, oni bez škole i slični na HR pozicijama)...
Čitava decenija nerada i pogrešnih izbora.

Nažalost, od starijih generacija nisu imali šta ni da nauče jer je ove razmazio komunizam sa nadrealnim beneficijama koje su dobijali za malo rada.

Šumadinac

pre 12 godina

Amerikanci,površni kao i uvek.Možda su zbog toga bolji od nas jer mi u svemu vidimo neku začkoljicu,neki trik.Oni kad napišu izveštaj napišu njegovu suštinu.
Mada ako već nešto analizirate,valjda uzimate u obzir sve činjenice.Ispalo je da je izveštaj ograničen brojem reči kao da su ga slali telegrafski ili poni exspresom.
Bilo kako bilo,poruka za Američku Ambasadorku:Džabe ste bacili pare.To što Vam je napisao gospodin stručni analitičar za procenu stanja jedne nacije u tri rečenice,mogli ste i sami da pročitate bilo gde,evo na primer,između ostalog, na komentarima na sajtu B92.

the stenac

pre 12 godina

Amerika je svesna svoje pogresne politike od 90-tih pa do danas njenim putem su krenule mnoge velike drzave a male poput nas oni su nateravali na razne nacine i sada putem toboznjeg wikilikija spasitelja celog sveta od zle Amerike pokusava da se iskupi i kritikuje ostale koji prate njenu politiku..netreba mnogo pridavati znacaj i dizati buku oko toga.Ali mi je drago sto je po objavljivanju teksta reagovalo ministarstvo sa demantima. pa konacno se ipak vidi da vlada stiti interes svojih gradjana i njihov ugled .. nisam siguran koja je svrha pisma poslatog iz ambasade u Beogradu ali smatram da se pisac samo hteo praviti dobar svojim sefovima i skupiti neki poen tj. blacenjem drugih podizao sebi reiting radi ocuvanja sopstvenog posla i radnog mesta koje je dobro placeno. Ako je ova moja predpostavka tacna a mislim da jeste posto znam da su ameri skloni govnarenju svugde u svetu pa i ovde anda im treba isto merom vratiti ..putem novina

Miloš (SLOVENIJA)

pre 12 godina

SRBI NERADNICI. U Sloveniji smo "jugosi" bolji radnici od slovenaca i radnu silu traže u državama bivše juge. bolje đabe ležati nego đaba raditi

dijaspora

pre 12 godina

U celom svetu imate lenjih ljudi.Ne moze se reci da je neka nacija vrednija od druge.Pouzdano znam da su u Americi Srbi cenjeni kao radnici i u vecini slucajeva se izdvajaju od drugih po radu.Naravno ima i izuzetaka ,kao sto ima jako puno pametnih i obrazovanih Amerikanaca (vazi da su generalno tupava nacija) ili lenjih i aljkavih Nemaca (vazi da su vredna i sposobna nacija).Sve potice od karakteristika individualca.naravno uslovi rada i plata se moraju uzeti u obzir.Ali gospodo draga onoga koga je pritisla muka taj ce raditi i nece puno filozofirati.Lako je gundjati kada se ima gde spavati,sta jesti i jos ako se popije koja kafa eeee.Kada morate da platite racune,da nahranite decu vi nemate vremena za prazne price jer morate da radite da bi zaradili nesto novca.I sta je upecatljivo u Srbiji?Ljudi se uhvate jednog posla kao pijan plota i ako dobiju otkaz frka.Radite po dva posla dnevno kao sto se radi u Americi,ponesite rucak od kuce u plasticnoj posudi kao sto rade Amerikanci,ne bacajte tesko zaradjen novac na gluposti i verovatno ce biti bolje.Naucite da radite jos nesto

vlada

pre 12 godina

@Pera
Pa ako su brokeri besmisleni,oficiri pljackasi a lekari tek tako aj kao trebalo bi da postoje,pa cime se ti bavis molim te mi reci!?Nikad u zivotu nisam sreo ovakve definicije za poslove koji traze visoko znanje,obrazovanje i naporan rad.
Srbi su i lenji i slabo placeni,izasli iz sistema u kome se radilo 8 sati i na kraju meseca primala plata.Moramo izbaciti iz glave taj sistem i prihvatiti novi,koji je vec na snazi samo sto mi kao da to ne vidimo.Radno vreme traje dok se posao ne zavrsi,sto ne znaci placanje prekovremenog rada,kao sto mnogi u Srbiji misle.Verujem da smo dovloljno jaki i sposobni da izbacimo stare i lose navike i okrenemo se novim vrednostima,koje su jos samo za nas nove,a to su obrazovanje,naporan rad i pre svega posten rad.Ne obrazovani smo,sa stopom od 6,5 posto visoko obrazovanih u zemlji mi smo na samom evropskom dnu.A iz toga se moze donekle i naci odgovor za niske plate,sporu administraciju,nesposobne i korumpirane menadzere i rukovodioce...

Kad porastem bicu teniser

pre 12 godina

Za 300 Evra jednostavno se ne isplati ustajati ujutro. Ako se od 300 Evra oduzmu troskovi prevoza, pojacane ishrane i povecane higijene da li ista ostaje ? Mozda 100 E. E pa, za 100 Evra samo budala ustaje iz kreveta !

shone

pre 12 godina

@MS
A odakle ti kucas kad ti je vreme komentara 16:44? Jedino sa zapadne obale da kucas, pa da si poranio, inace upadas u radno vreme.

Citam malo ove komentare, vidim od kada postoji Internet, nema potrebe da se mercedesom dolazi u zavicaj da se covek pohvali i poduce lokalni paori kako je na zapadu.
Daj jednom Srbinu par stotina eura vise nego drugom i ovaj ce umisliti da je 10x bolji od onog drugog. Jedva malo bolje od plemena Tuci i Huti. Tu je glavni problem, ne u lenjosti.

Milance

pre 12 godina

Veliko je pitanje sta znaci LENJ , ali ako to znaci da je to neko ko hoce platu a da za nju netreba da ulozi nikakav pozitivan napor ,takvih ljudi ovde sigurno ima vise nego naprimer u zemlji ciju depesu pominjemo. Naime budimo iskreni ovoliko napora da se ljudi domognu djabalebaroskih radnih mesta je dokaz da ovde pored lenjosti praovladjuje i problem postenja ,jer posten i moralan covek ne pristaje da u nekoj kancelariji sedi,drema,cita novine ,i ubija se od dosade dok radno vreme ne istekne.A usput razmislja kako je dobro sto neko drugi treba da proizvede,hranu ,stanove,leci ljude,uci djake,cuva mir i unutra i spola itd,itd. A ovi takozvani bizmismeni sto su tako zadosvoljni svojim radnicima ne bi pricali takvu pricu kada bi morali da im placaju realne zarade i kada bi kao u Rusiji morali u zatvor ako radnicima nedaju plate .Jedan pomenu bele medvede mozda je bio u pravu ali ako bi neko cuvao ove kao sto se ovde cuvaju radnici medveda nebi bilo jos od pocetka industrijske revolucije.Na kraju samo zakljucak ovde kao i u svemu nema sredine ,jedni rade i po petnaest sati [proizvode] a drugi nerade nista a plate primaju slicne onima koji rade i za njih.

Milorad

pre 12 godina

Dobro ajde, lupam da imam dokumente za zakljucavanje firmi ali nemozete da verujete gde god da sam radio a radio sam u preko 10-ak firmi, svugde su se primale pare i na ruke. E da mi je bila kamera tu...!!

rade

pre 12 godina

OVAJ DEMANTI JE BLAGO RECENO SMIJESAN POGOTOVU OD POLITICARA MADA ON I NIJE TOLIKO UTICAJAN CAK JE I DOBRONAMJERAN.PA NIKO NIJE NI NAPAO SRBE JER U SRBIJI NE ZIVE SAMO SRBI.USTVARI NIKO NIKOG NE NAPADA NIT LJAGA VEC IZNOSI DA SISTEM IZGRADJENIH VRIJEDNOSTI POCEV OD DRZAVE I MILOSEVICEVACA PA DO NOVOKOMPONOVANOH DEMOKRATA KOJI SU SAMI SEBI CILJ AU ZADNJE VRIJEME I NJIHOVA RODBINA..OPA DO TEMELJA TJ PORODICE...STVORENA JE ZA DVIJE DECENIJE PSIHOZA NERADA U KOJOJ VLADA POLITIKA DA SAMO DRZAVNI POSAO DOBAR POSAO...SVE DRUGO JE NESIGURNO...NAJVAZNIJE SE ZAPOSLITI I ONDA ICI NA POSAO...MA UOSTALOM KO NEBI OTISDAO U DRZAVNU SLUZBU ZA MANJU PLATU NEGO U PRIVATNU FIRMU GDJE SE STVARNO ALI STVARNO BORIS NA TRZISTU ZA OPSTANAK PA TEK MOZDA ZA VECU PLATU..ATAJ OPSTANAK PRVO PO SVAKU CIJENU UNAPRIED PREDVIDJEN ZA ONE PERIVILEGOVANE I PREKOBROJNE U DRZAVNOM SEKTORU..STVAR JE PROSTA..UVEDITE NEZAVISNE TIMOVE SA ODRIJESENIM RUKAMA U JAVNIM PREDUZ I KLADIM SE PAZITE KLADIM SE DA CE MINIM 30 % ZAPOSLENIH BITI FIZ VISAK 30%NESTRUCNI VISAK KOJI HITNO ZAMIJENITI SPOSOBNIMA I 40% REALNO STO DIRINCI ...KO HOCE DA SE KLADI???TU SAM..POZZZ

Jelena

pre 12 godina

Dosta je toga slabo su plaćeni pa neće da rade. Situacija je takva kakva je i zemlja je takva kakva je ali to nije nikakvo opravdanje za nerad. Svaki poslodavac će sigurno nagraditi zaposlenog koji se trudi, naravno u skladu sa svojim mogućnostima. Zašto ne pišete i o tome kako se snalaze poslodavci da naplate potraživanja kako bi platili plate, doprinose, svoje obaveze, PDV,...

Isidora Dankan

pre 12 godina

Ja sebi dajem pravo da zabušavam kada sam loše plaćena i ponosna sam na to. Da li treba da pristanem da svojim radom podupirem tajkunske firme dk ne stanu na noge? Ma 'ajte molim vas...

Pera

pre 12 godina

Jeste, Amerikanci su poznati kao veliki radnici.

Posebno se ističu u uvozu tuđe radne snage koju plaćaju izvozom dolara.

Šta reći kada su kultni poslovi kojima Amerikanci teže su: broker na berzi (najbesmislenije zaposlenje ikada smišljeno na svetu), lekar (dobro, hajde neko mora i da leči te silne gasterbajtere koji se troše do bezumlja), advokati (?), i oficiri angažovani u inostranim ratovima (što znači pljačkaši manje više). Veliki radnici, nema šta.

Mile

pre 12 godina

Kao po obicaju, za sve su krivi drugi.Turci,komunisti, Amerikanci, tranzicija ... Mi smo naravno andjeli koji umiru od zelje za radom, al nam se nekako ne da krenemo. Boli istina.

Sasa

pre 12 godina

Stvar je u tome sto ni jedno ni drugo nije tacno. Na koga se misli kad se kaze "Srbi"? Ono sto se Srbima desilo je u stvari cista prirodna selekcija. Pitaju se kako je moguce da su u inostranstvu srbi medju najboljim radnicima. Pa lepo je moguce, jer su oni najbolji i najsposobniji otisli. Oterani, proterani ili ubijeni beznadjem ljudi su se pokupili i dokazali u svetu. Srbiji nisu bili potrebni. Ono sto je ostalo, ostalo je ne sto je htelo, nego sto nije moglo nigde ili nije imalo sta da ponudi. Kad se to uzme u obzir, eto odgovora zasto smo medju zadnjima u svetu. Ono sto je zalosno, ni Gospod Bog da sidje i da vlada Srbijom ne bi mogao nista da ucini. Negativna selekcija je izvrsena i Srbija je unistena ***** koji su 90tih ustale uz Slobu da oteraju svoju decu. Ironija je sto oni sada zive od te iste dece sto su oterali.

MaLenjiSmo

pre 12 godina

Samo cu da kazem: JUCE SAM RADIO 17 sati za 30€, spavao 6 sati, i dosao skoro sa posla ( sada je 4 sata ujutru ) za jos 20€! Voleo bih da upoznam Amerikanca koji radi toliko isto... Da napomenem da sam student jos!

ФР

pre 12 godina

Мало је депеша штупа, али такве су ваљда депеше - кратке и јасне. "Полили" Амери, па кишне глисте излазе да се бране. Хвала богу, очито је да је колективна психоза и митоманија и даље жива и здрава, барем у Србији.

Дакле, кад један министар (у овом случају Љајић) изјави овако нешто, онда је јасно докле смо стигли. Значи, господине министре, не треба неко да буде добро плаћен да би вредно радио (како ви тврдите), него управо супротно - треба вредно да ради да би био добро плаћен.

Даље, какве има везе податак о томе ко и колико времена проводи на послу. Питање је ко и колико ради, а то су две различите ствари.

Мало о митовима - на основу којих се то показатеља тврди да су Срби у иностранству међу најраденијима? Пустите те СФРЈ-овске митове. Да не причам о "продуктивности као Јапанци" (ма ид'те! а у Триполију су текли мед и млеко, док је кубанска медицина најбоља на свету).

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Srbi nisu lenji već bedno plaćeni ?

Srbi su i sa tim "bedno plaćeni" jos uvek "PREPLACENI" !
Toliko su lenji da ih je prosto nemoguce adekvatno toj lenjosti toliko bedno i platiti ! Srbi kada govore o radu misle da su radili !

Vuk

pre 12 godina

Mi nemamo stručnjake već komunistički vaspitavane folirante koji se lažno prikazuju kao što u depeši stoji. Hvala Ambasadi na istini koju svi znamo, naš je problem što ovim kvazibiznismenima odavno nismo iščupali uši.

jovan

pre 12 godina

naterase nas da glasamo za promene i mi glasasmo,oni sve zivo prodadose rasprodadose rasturise i enormno se obogatise a mi glasasmo i *****,sad to je sto je njega vise nema a pravicemo ga od blata

Зоран

pre 12 godina

Samo cu da kazem: JUCE SAM RADIO 17 sati za 30€, spavao 6 sati, i dosao skoro sa posla ( sada je 4 sata ujutru ) za jos 20€! Voleo bih da upoznam Amerikanca koji radi toliko isto... Da napomenem da sam student jos!

///////////////

Па и ниси лоше плаћен за астудента у односу на Амера који нијe студент, човк у средњим годинама. Шишао ми је траву. Овде у САД где сам је лети 35 и више са влагом од 80, 90%. Мислим да немаш представу како је то, јер кад одем у Србију ви се хватате за главу на 35 степени са 30% влаге. Човек је од поdнева два и по сата косио и орезивао жбуње по сунцу и таквој влази за... шта мислишп колико долара? 35. Да, 35. Ја у Србији нсиам могао да нађем радника д ами покоси 6 ари плаца који зарастао у коров и траву. Нема! Пун град људи, али НЕ-МА, па ми таст од 80 година косио.

Realko

pre 12 godina

ja bih ipak rekao da je nerad... treba prvo da se stvori nesto pa onda da se plati... ako je neko bedno placen, bedan posao je i odradio... jos jedna stvar.. tercijalni sektor nas je unistio... kod mene u skoli je bilo recimo mnogo profesora... umesto 2 profesora koji bi radili po 6 sati dnevno mi smo imali 6 profesora koji su radili po 2 sata... a svi su primali punu platu...

Spey

pre 12 godina

Juče nisam stigao da prokomentarišem depešu Vikiliksa, ali evo sada će se očigledno poklopiti neke činjenice sa tvrdnjama dotičnih vladinih zvaničnika kao i privrednika.
Radim u jednoj banci. Radno vreme od 9 do 17h, ali samo zvanično. Nakon toga- još posla, bez stranaka. Uglavnom, završavamo s poslom oko 19-19:30h. Retko kada ranije ili kasnije. Dakle, radim dnevno minimum 10 časova. U decembru se dešava da radimo i nedeljom, a prošlog 31. decembra smo u banci bili od 9h do 21:30h !
A sad i ono najbitnije. Imam platu par evra preko 400, radim sa fakultetom. A baš letos sam bio u Grčkoj i tamo sreo službenika iste banke, ove moje, ali koja posluje u Grčkoj. Plata mu je oko 1000€. Ni on ni ja nismo šefovi, a razlika je jer on radi sa višom školom.
Da nemam porodicu o kojoj treba da brinem, odavno bih napustio ovaj posao i radio bilo šta za standardnih 150- 200€ ali bar 8h dnevno. Očigledno je koji je prvi razlog zbog koga strane kompanije i banke dolaze na naše tržište- nas je lako uceniti. Najjeftinija radna snaga u Evropi, a nova radna mesta subvencionisana. Meka i Medina za poslodavce.
Prsli smo kolektivno i ponaosob.
Samo žalim jer nisam otišao kad sam mogao. Ostalo mi je još to da budem dovoljno influentan na svoju decu da ne ponove istu grešku kroz par godina i da beže odavde glavom bez obzira!

No pasaran

pre 12 godina

Naravno da je ovo tačno. Ne ocena iz američkih depeša. Na vest povezanu sa ovom svi u komentarima potrčali da kažu kako je to jedna velika istina, kako su gradjani Srbije neradnici. To gospodo nije tačno.

Radno vreme je (uzimam prosek, jer neko radi turnus) 8 sati. Prosečan Nemac ima plaćen svaki minut koji provede na poslu nakon tih 8 sati. Prosečan gradjanin nema ni prebijene pare od rada koji prelazi 8 sati. S tim što vecina gradjana Srbije provede na poslu i do 10 sati. Takodje gradjanin Srbije mora da radi ceo dan da bi dobio isti novac koji dobije i Nemac koji za to mora raditi sat vremena.

Eto zato mi nismo neradnici. Vec samo slabo placeni za svoj rad i time podstaknuti da na posao dolazimo bez elana. Ali i u takvom stanju radimo.

Zoki

pre 12 godina

Kada su to i po kojim merilima Srbi imali produktivnost kao Japanci?

To sto Srbi provode na radnom mestu vise vremena nego Nemci ili Danci ne znaci nista - puno je bitnije sta oni urade u tom periodu, odnosno kakva im je produktivnost.

To sto su Srbi koji rade u inostranstvu (neki, ne svi) uspesni, vredni, itd. - ne govori nista protiv onoga sto je napisano u spornom telegramu. Nije problem u genima, nego o nakaradnom sistemu drustvenih vrednosti koji je jos uvek prisutan u Srbiji.

creative

pre 12 godina

Istina je da su Srbi jedni od najlenjijih u svetu.Sta reci sa placenim Kinezima,Turcima.Indicima gde se radnici placaju od 10 do 200 dolara mesecno pa su njihove ekonomije naj perspektivnije u svetu sa najvisim ekonomskim rastom u svetu.U Srbiji je minimalna plata daleko veca nego u tim zemljama.Problem je u tome sto su Srbi kao radnici pravi paraziti dak je bila SFRJ drugi su radili a sav novac isao u BGD e vise toga nema sada mora sami da se oznojite ovako ce te ostati najlenjiji,najsiromasniji i najnebitniji narod u svetu gde Srbija nece imati nista vredno u svom vlasnistvu.

Зоран

pre 12 godina

Колико видим, има пуно радника, а мало приватника, па приватници бирају и уцењују. Па господо радници, па будите приватници.

Огроаaн већина по свету нађе зашто ће да ради: Ови што губе куће и што немају з ахлеб ако не раде. јапанци што им таква традиција, Кинези...и они нађоше зашто ће да раде, Немци наравно, Кореанци исто, Турцима се за осам година плата учетворостручила, само Срби никако да нађу разлог да раде, али нађу милион разлога да не раде.

wtf

pre 12 godina

“demantovao Wikiliks“ možda su srbi lenji, ali su srpski novinari nepismeni...Nisu ovo navodi Wikiliksa, pa da njih treba demantovati!!! To je mišljenje naših prijatelja amerikanaca iz onog “Fort Beograda“ izmedju Sarajevske i Kneza Miloša!!Sve što možemo jeste složno da poviknemo: “Ameri su glupi“

Mrmot

pre 12 godina

Stvar je u tome sto ni jedno ni drugo nije tacno. Na koga se misli kad se kaze "Srbi"? Ono sto se Srbima desilo je u stvari cista prirodna selekcija. Pitaju se kako je moguce da su u inostranstvu srbi medju najboljim radnicima. Pa lepo je moguce, jer su oni najbolji i najsposobniji otisli. Oterani, proterani ili ubijeni beznadjem ljudi su se pokupili i dokazali u svetu. Srbiji nisu bili potrebni. Ono sto je ostalo, ostalo je ne sto je htelo, nego sto nije moglo nigde ili nije imalo sta da ponudi. Kad se to uzme u obzir, eto odgovora zasto smo medju zadnjima u svetu. Ono sto je zalosno, ni Gospod Bog da sidje i da vlada Srbijom ne bi mogao nista da ucini. Negativna selekcija je izvrsena i Srbija je unistena ***** koji su 90tih ustale uz Slobu da oteraju svoju decu. Ironija je sto oni sada zive od te iste dece sto su oterali.
(Sasa, 12. septembar 2011 04:57)

Da pogadjam... ti si jedan od onih srba iz vise klase? To prijatelju, sto si u inostranstvu je posledica mame i tate koji nisu hteli da uce skolu pa su otisli za Miletom i Radetom koji je pre njih iz sela otisao na baustel. Postoji mogucnost i da si jedan od onih koji su zavrsili fakultet i tamo otisli kao strucnjaci, ali sudeci po tome kako rezonujes - ne bih rekao!

Vlastimir Stoiljkovic

pre 12 godina

"...Zaposleni u Srbiji su demotivisani time što imaju male plate i nesigurna radna mesta. Jer, kako drugačije protumačiti da ti isti ljudi na Zapadu imaju veliku produktivnosti i nalaze se među najboljima..." kaze ministar Ljajic.
Visoka produktivnost na zapadu je zato sto je sistem rada u firmama takav da morate da odredjeni posao uradite u odredjenom roku i nema nikakvih izgovora sto nije uradjeno, tj. svako neizvrsenje posla u zadanom terminu se rascenjuje kao nkrsenje radnog dogovora i moze da povuce za sobom otkaz bez posledica po poslodavca. Zasto Kinezi imaju vecu produktivnost za mnogo manju platu nego Srbi i istu nesigurnost na poslu??? Doduse vise nemaju mnogo manje plate, njihov trud kada su imali male plate ih je doveo da su sada u Kini plate iste ili vece nego u Srbiji! Zakljucak je vise nego ocigledan, sta treba da svako od nas uradi.
Ministar kaze nesigurnost na poslu ubija zelju za radom, naprotiv, sigurnost na poslu ubija zelju za radom. Zasto bih se trudio ako znam da ne mogu da me otpuste ili vrlo tesko, koji mi je motiv za rad? plata? naucnici su odavno dokazali da plata nije motiv za bolji rad nego jedan od mnogih faktora od kojih je vecina psiholoskog karaktera i opste kulture koja se gaji u porodici i u celokupnom drustvu. Svi znamo u kakvom drustvu mi zivimo i koje su vrednosti na ceni.

Vlada

pre 12 godina

Odmah reakcija, mislim da je to zato što je depeša pogodila u srž!!! Pa jedna ili čak nekoliko lasti ne čini proleće! To što kod nas u Srbiji ima ljudi koji puno rade ne znači da nam je to nacionalna karakteristika, pre će biti izuzetak. Jesu li ovi koji komentarišu i porede nas sa zapadnjacima bili nekada na zapadu osim u turistički obilazak? Čini mi se da nisu. Ovo mi više dođe ko izjava za podizanje sopstvenog morala, nismo mi loši, no su nas drugi upropastili - loš zakon, pokvarena vlast, svetska zavera, svi osim nas.

JC Denton

pre 12 godina

Sve je to uredu - nismo lenji, već su mnogo male plate. OK, a kako onda objasniti onaj drugi deo depeše koji govori o tome kako mladi Srbi u po bela (radna) dana pune kafiće, dobro odeveni, sa skupim telefonima i gedžetima (2006. ipak još nije bila toliko aktuelna priča o "mob za 1 dinar uz post-paid pakete")? Kada su plate tako niske, i kada je situacija tako loša, otkuda im pare?

Prosto, ako prvi deo depeše (u vezi sa lenjošću) i nije u potpunosti tačan, drugi deo je prilično pogodio u centar.

privrednik sa iskustvom

pre 12 godina

SRBI SU LJENJI,NEĆE DA RADE,VELIKI SU ZABUŠANTI,VOLE PAUZE VIŠE NEGO ONU STVAR.SVE OVO SE POGOTOVU ODNOSI NA SREDNJU I STARIJU GENERACIJU,A MLADJA POPULACIJA SVE SE VIŠE UGLEDA NA STARIJE.Priča da je Srpski radnik obrazovan i iskusan je priča za malu decu i naivne.

Dima

pre 12 godina

Ukoliko je uopšte istinita ta depeša, sadrži fašističku retoriku. Srbi su manje vredni (npr. kao i crnci), lenčuge i neambiciozni. Onda su i zaslužili šta ih (od nas boljih) snađe (kao i jevreje od nemaca). Užas! Nekad su u americi premeravali crncima glave, pa tvrdili da su zbog ovog ili onog gluplji i niža rasa od belaca. Pa pre 50 godina se nisu smeli voziti u istom busu u pojedinim državama SAD! Očigledno, fašizoidno mišljenje tamo još nije iskorenjeno...

Milos

pre 12 godina

Pa naravno. Kad ces za 3 zivotna veka zaraditi za svoj stan i auto ali da pritom kompletne plate uplacujes za kredit, da ne jedes, ne trosis struju vodu grejanje, da ne ides na odmor..
Ko bi i radio ?? Video bi ja uspesne sa zapada u nasim uslovima. Al bi skocio broj samoubistava.

Darkmaninof

pre 12 godina

Ameri i dalje grade svoju bezimenu državu na ropstvu,ali ekonomskom.1% stanovništva posjeduje preko 75%(više,manje nisam siguran) bogatstva.Znači,da bi to moglo da se nastavi njihovo mjerilo je u najmanju ruku smiješno.Kod njih ljudi rade po dva -tri posla i crnče do iznemoglosti da bi "hranili" sistem u kojem onih 1% šiša sve ostale .Najgore je u tome što ovi moderni robovi žive u uvjerenju da su privilegirani.A diplomatima nije jasno kako to da cijeli svijet još nije popušio taj "way of life".

неутралан

pre 12 godina

Србима је сваки странац ауторитет чије мишљењe је важно, а поготово ако је са запада, иако међу странцима има више него довољно глупака.

MS

pre 12 godina

Ovi komentari su živi dokaz da je depeša tačna 100%. Pa pogledajte koliko komentara u radno vreme! U Americi i zapadnoj Evropi čitanje štampe u radno vreme jednostavno ne postoji, a mi ne da čitamo, nego i komentarišemo (i to neki više puta). Krenite od sebe, svako od vas ko ovde piše i čita komentare. Koliko ste vremena danas bacili na B92, Blic i slične informativne sajtove? Koliko ste proveli na puš pauzi ili u ispijanju kafe? Prihvatite da se naše radne navike mnogo razlikuju od navika sa zapada. I nije novac uzrok loše produktivnosti. Oni koji rade za minimalac, oni vuku za trojicu, a oni koji imaju solidna primanja, oni izvoljevaju. Pogledajte samo državne službe pa onda recite kakav je tu odnos plate i posvećenosti poslu. Svi navodite primere nekih mučenika koji 12 sati rmbaju na suncu, a vi digli sve 4 u vis, pijuckate kaficu i pljujete one koji nas "vređaju" i sve to u sred radnog vremena!

Pantagruel

pre 12 godina

Није нам био потребан Wikileaks да открије оно што је о нама написао још Рудолф Арчибалд Рајс 1928. Године, у свом политичком тестаменту насловљеном "Чујте Срби". Он је ту на првом месту, при набрајању наших националних мана које нас воде у пропаст (а претходно је набројао врлине којима се дивио), навео однос према раду и одлагање обавеза од данас за сутра, тако да много тога заувек остане неурађено. За Рајса нико не може рећи да нам је био непријатељ и желео зло, према томе - закључак је јасан (иако нам не прија).

Neradnik

pre 12 godina

Pa ti isti amerikanci su toliko lenji da oni nikad nece uraditi nesto sto im je van opisane radne funkcije, dok ce nasi ljudi uvek uraditi sve da se taj posao i uspesno zavrsi. Mislim ovo je idiotizam, ne komentarisem ljude u srbiji jer je za situaciju kriva drzava, ali u SAD, pa jedino su mozda mexikanci vredniji od ljudi sa balkana. I jos jednom, to je sistemski problem, a ne problem ljudi, koji su demotivisani i krajnje isfrustrirani mizernim platama. Pozdrav

darko

pre 12 godina

Verovatno je to tačno. No postoji problem. Srbi ne rade u timskom duhu. Hoće slobodu na radnom mestu. Ne prihvataju autoritete. A to su sve preduslovi za bolju zaradu.

ANA

pre 12 godina

Amerikanci su , zivim u Americi, i nisam Srbina, osim mog muza videla godinu dana, pa zato da kazem kakvi su nasi dragi Ameriknci. Debeli, neobrazovani u vecini slucajeva, veze sa vezom nemaju da losim njih postoji i neki drugi narod(toliko su opsednuti sobom), veruju u sve gluposti koje im servira televizija. Dan i razgovori im se vrte oko hrane, rialiti soa, i seksa. Ja sa vecinom od njih nemjam temu, jer ja da pricam o glupostima ne mogu, a oni o drugim stvarima ne nzmaju. Sto se tice posla, ni oni nece da rade proste poslove, radije ce da pijance i cekaju welfer(socijalu), proste polsove rade Meksikanci. Zato da nam ne sole mnogo pamet. Milse da je Srbijan i Sibir jedno te isto io da ih od Evrope delin Tihi Okean. Jel treba jos nesto da kazem? A, da, misle da je Evropa drzava.Inace mene redovno potcenjuju, narocito oni neobrazovani i zene, jer misle da smo mi iz istocne Evrope. I ako imam magistraturu, cim cuju akcenat misle da sam mail oredered braid, i ako mi je muz Srbin koga znam od detinjstva. Da ne pricam vise. Cast izuzecima, zbog njih, a i zbog dobre plate ostajem da zivim ovde.

Srbenda

pre 12 godina

Lenjost i vrednoca nemaju veze sa mentalitetom ves sa klimatskim pojasom. Zapitajte se zasto su sva naucna dostignuca potekla od ljudi koji zive u umerenom pojasu. Sistem je taj koji nas cini neefikasnim. Osim toga ko jos veruje u Vikiliks? I to je zabava za lakoverne. Lukav nacin da svetu proturite toboze ”istinu”, posto su se ljudi naslusali lazi i poceli su da prepoznaju medijsku manipulaciju. Stalno se otkrivaju nove metode zaglupljivanja.
Ne budite ovce!!

sai baba

pre 12 godina

nisu bedno placeni, nego su cene skupe, a paraziti koji nista ne rade ili rade neproduktivne poslove - su debelo placeni! zahvalite se drzavi koja zaduzuje nerodjenu decu!

Зоран

pre 12 godina

"Ja mislim da je ovaj naš siroti programer mnogo glupav i lenj čovek, a da su Francuzi izuzetno pametni, mudri, vredni... i još svašta nešto. A, šta vi mislite?"

Знамо свио да они коју оду из Србије нису лењи. Али ми овд епричамо о онима који остали у Србији. Шат ти мислиш о томе?

Goran

pre 12 godina

Radnika treba dobro platiti i on ce dobro raditi.Kazu nemci,francuzi radni.Nisu radni nego dobro finansijski motivisani.Zasto se privatnici zale da ne mogu naci radnike..kazu mladi nece da rade.Hoce mladi da rade,samo ih treba platiti a ne pretvoriti u robove.I dok god obican radnik ne bude mogao normalno ziveti od svoje plate,ova drzava ce ici unazad.

DEM

pre 12 godina

Prvo glupo je uporedjivati nase i zapadne plate.Oni su sami izgradili svoju privredu a mi nismo i to je bitna razlika.U Americi su nasi uslovi bili ali pre 80-100 god.Velikim radom su dosli do sadasnjeg blagostanja.To je nenormalno da neko hoce za 10 god.da zivi kao svajcarac.Kod nas fali preduzetnicki duh.Svi cekaju da budu zaposleni.ja neznam nikog ko hoce sam da pokrene neki posao.

max

pre 12 godina

Opet iste fraze kad se trebaju populjuvati "lenji Srbi": "Kafici i Knez mihailova su prepuni". Koliki je ukupan kapacitet beogradskih kafica? 5000 osoba? 10000? 50000? Koliko je gradjana Beograda?
Case closed.

Vuk

pre 12 godina

Vidi se da tajkuni nista ne rade,kada imaju vremena da daju izjave.

Zamislite kasirku u nekom marketu,da napusti kasu,da bi pricala sa novinarima iz B92.

Julius

pre 12 godina

Da Srbi nisu lenji, "dokazuje" i ovaj vic.
Otisao Srbin u jednu kompaniju u Nemacku da trazi posao. Menadzer kompanije vodi razgovor sa njim, i na kraju mu kaze: "Nema posla za vas, jer bije glas (iz Wikiliksa) da ste vi Srbi lenji i neradnici.
- Nije tacno gospodine, odgovori Srbin. Lenji su Crnogorci, a mi Srbi samo smo glupi, sto verujemo na neke iluzije i mitove!

Bato

pre 12 godina

Povrsno!
Ne razumem zašto se ovoj depeši poklanja tolika pažnja!
Prvo, ona je potekla od ljudi koji nisu stručni da o tome izvedu valjani sud.(Pitanje je njihove stručnosti u toj oblasti).
Drugo, baš ti isti su sproveli ekonomsku blokadu ove yemlje, uništivajući nam celu privredu da bi njihovi (biznismeni, firme) došli tu da pokupuju bud zašto ono što je vredelo a da pri tom otpuste hiljade zaposlenih ugrožavajući opstanak njihovih porodica.
Pogledajte samo šta su uradili sa bankarskim sektorom.UNIŠTILI GA!!!!
Postavili svoje banke i bankare odredili kamatu (PLJAČKU) koja nigde u razvijenim zemljama nije uneta kalkulatore kredita jer je nezamisliva!
Mošda bi po njima trebali da crknemo od rada a da oni od naše zarade,tj ono što bi trebalo da bude naše,uzmu 70-tak posto a da se mi osećamo srećnim.
I ne zaboravimo: RASTURILI SU JUGOSLAVIJU SAMO ZATO DA BI ZADOVOLJILI SVOJE APETITE I OSTVARILI SVOJE INTERESE!!!

Marko

pre 12 godina

Srbi,mnogo radimo a sramotno nas placaju,to je istina.. Sramota me je da postoje sugradjani u mojoj zemlji koji obezvredjuje ovaj sirot narod govoreci kako je lenj i neradan.. Zar mora istrazivanja da vam se objave da bi videli da vas narod radi.. Skoro sam bio u Italiji,na svakoj drugoj prodavnici je itaknuta tabla na kojoj pise ne radimo od tad do tad.. Zatim,ove prodavnice koje rade krecu sat vremena ranije da zatvaraju radnje,to je nesto sto ja nisam video kod nas.. O Grckoj,Turskoj i mnogo drugih zemalja da ne pricam.. Problem je u tome sto nas narod u velikoj meri konkurise za posao sa mizernom platom i gde izrabljuju za isti, danasnje gazde,tajkuni uvek ce naci sirotog coveka kojem gori pod nogama i iskoriscavati ga za minimalac,zato su i mlate mizerne,jer im se moze,jer nemaju problem da ne mogu da nadju radnu snagu..

Ninoslav

pre 12 godina

Nadam se da će ova vlast u HAGU odgovarati za ekonomski GENOCID nad svojim narodom,i da će biti osudjeni! Na branju metlica u Vrbasu treba veza da bi se radilo 8 sati za 900,00dinara i ako ne uradiš dobro nemaš dnevnicu.I ljudi se otimaju da rade jer nemaju od čega da žive.Nadam se da će se jednog dana suditi:Tadiću,Dinkiću,Dačiću i ostalima koji su neradnici a primali su 10 puta veću platu.Ovo što tvrde "Amerikanci" odnosi se na njih plus Đilas jer ne mogu da se probude do podne.Samo ih treba smeniti i isporučiti Hagu ZA GENOCID NAD SVOJIM NARODOM. POZIVAM SVE DA IH OTERAMO ŠTO PRE-1804 god.Prvi srpski ustanak...

ekonomist

pre 12 godina

Obožavam paušalne izjave, što naših što američkih zvaničnika! Ovakve izjave ne daju nikakve rezultate, sem što potpiruju naše ljude da se opravdavaju, jer to ipak najbolje umeju.
Ako vam je zadnjih 20 godina bilo loše, bar po vašim kriterijumima, onda zastanite pa se zapitajte da li ste možda napravili neke loše odluke. Ono što je vidljivo je da smo mi kao narod spremni da idemo toliko daleko u sopstvenim mitovima da nam se dešava da je plata 200€!
Da bih razbio iluzije ovih "genijalaca", koji su dali odgovor na tzv. procurelu depešu (za koju se ne zna da li je baš takva), iznosim vam sledeće činjenice:

1. Produktivnost= Zarada - uložena sredstva (troškovi proizvodnje bilo čega)
Drugim rečima, mi možemo da proizvedemo nešto, ali ako nam je trebalo više vremena da to napravimo onda ćemo manje zaraditi. S druge strane, kvalitet ne ocenjujemo mi, već kupci ili tržište. Tu je glavna falinka komunizma.
2. Plate nisu uslov boljeg zalaganja, već proizvod! Svi to znamo, ali naši interesi su iznad svega i smatramo da zaslužujemo mnogo više! Istina je da moramo da se zapitamo, da li je to zaista tako!
3. Činjenica, koju često pominjemo, je da su naši radnici dobri, kad su u inostranstvu. To je donkele i logično, jer u inostranstvu nema mame, tate, babe, dede, prijatelja, koji će vam priteći u pomoć ako ste u problemu. Kad se nađete u novonastaloj situaciji, morate da se prilagodite uslovima ili vam nema spasa. Na "trulom i mrskom" nam zapadu, ljudi rade više, jer žele više!
4. Najvažnija činjenica je da nama nedostaje samokritičnost. Ni za jednu stvar što nam se desila se nismo zapitali zašto nam se desila, ponajviše šta je naš doprinos tome. Ni kad se radi o raspadu bivše SFRJ, ni bombardovanju, ni Kosovu, ni o katastrofalnoj ekonomiji, do najobičnijim porodičnim problemima. Najvažnije je da su svi ostali krivi, a nikako mi sami. Odlika zrelih ljudi je da priznaju svoju grešku, i da pokušaju da je isprave. Mi to zasad ne umemo, i nećemo. Pritom ne treba reći kolika je zasluga drugih zå pomenute probleme, jer to je opet bežanje od odgovornosti. Stoga, moramo biti svesni, koliko smo loši, jer onda možemo da tražimo razloge za to, a onda i da ih ispravimo. Tada ćemo dobiti i poštovanje drugih.

" Nije Sloba kriv, Mi smo krivi.

precanin

pre 12 godina

Batalite sad vrednocu i Srbe, treba da se spremamo za docek Djokovicu, ! Tu su sigurno milion dolara, koje ce jos kako dobro doci Srbiji !

stavi pravu stvar na pravo mesto

pre 12 godina

U depesama nisu ni spominjani Srbi koji rade u inostranstvu nego Srbi u Srbiji. Pa razmislite koliko vasih prijatelja zeli da radi u prosveti, EPS-u, a koliko njih u privatnom sektoru.

Radan

pre 12 godina

Tačno! Sve što je američka depeša saopštila je jedan stari stereotip o nama, koji odavno više ne važi. Na žalost, i mi sami i dalje verujemo u taj stereotip: da smo lenji, da su drugi vredniji od nas. Nismo. Nisu.

Živim u Sloveniji već 6 godina i mogu sa sigurnošću da vam kažem da je srpska mlada generacija za slovenačku pojam vrednoće, rada, zalaganja i ambicioznosti. Po-jam. A znam kako je i drugde po EU i verujte mi da nema veće razlike sa Slovenijom. Ja sam u 3 različite firme u Sloveniji napredovao do vodeće pozicije u vrlo kratkom vremenu jer sam se isticao obrazovanjem (u Sloveniji malo mladih završi fakultet), znanjem (već tokom studija sam radio svoj posao na crno, 8 sati dnevno ne bi li stekao iskustvo i zaradio za život) i radom (za mene je radno vreme od "samo" 8 sati dnevno misaona imenica). A mladi Slovenac, navikao na roditeljske i državne jasle, jedva čeka 16:00 da se stušti kući i igra igrice ili vozi bicikl, dok mu je bilo kakva ambicija u životu 13. rupa na svirali. Studentima ovde država plaća studije, subvencionira prehranu (jedu u bilo kom restoranu ceo ručak za 2-3 evra), smeštaj, ne plaćaju porez ako nešto rade, a opet retko ko završi faks. Kad sam pre par godina bio na godišnjici mature u Srbiji, od nas 38, 37 je završilo fakultet! Tridesetisedam! Slovenci imaju sve uslove, a ne koriste ih, dok mi iz kamenjara rastemo kao sekvoja, kopajući i nogama i rukama jer znamo da i za iole dostojan život moramo da se potrudimo 3 puta više nego drugi.

Prava istina je da za tih 100 mladih, koje vidite po beogradskim kafićima, ne vidite onih 100.000, koji u tom trenutku dirindže u nekoj fabričkoj hali, 12 sati dnevno, u nemogućim uslovima, za 200€ na crno. Posle svega što je učinila i dalje čini za svoje mlade, mogu samo da kažem da Srbija ovakvu mladu generaciju i ne zaslužuje.

SevarlicA

pre 12 godina

I slabo plaćeni i slabo poštovani, ali i lenji kao bube. Nisu svi isti ali većina jeste.
Ove godine je u Srbiju došlo skoro 20.000 Bugara i Rumuna da rade sezonske poslove( branje voća i povrća, održavanje bašti i cvećnjaka, građevina, itd.) dok naši ljudi samo kukaju.

Teška je situacija svugde u zemlji, niko ne kaže da je lako, ali izvinite molim vas, ko ne želi da radi za 2.500 din plus 2 obroka na dan taj ne treba da kuka kako nema para.

Gojko

pre 12 godina

Srpski radnik je slabo plaćen jer ima malenu produktivnost a produktivnost je malena jer nije zadovoljan platom...

I tako iz dana u dan, gube radnici vreme poslodavca a poslodavac traći vreme radnika... Niko neće da odstupi od svog stava...

dokle

pre 12 godina

Jezivo! "Demantuje" se nesto sto nije ni receno - u depesi eksplicitno pise da Srbi nisu ni lenji ni nesposobni! A pola stvari kojima "demantuju" je upravo ono sto tamo pise - ljudi su demotivisani, uslovi rada su losi, prosli smo losa vremena, najbolji radnici cesto odlaze u inostranstvo itd.
Sporni izvestaj je zapravo otvorena analiza stanja koje svako ko pokusava da radi u Srbiji moze da vidi oko sebe.
Dok god to sve ne prihvatimo i ne pocnemo da radimo na sebi, bice nam u redu da slusamo sramne izjave da se "ne vredi truditi za 200 evra". Kvalitetan sistem se gradi, a ko ce ako ne svako od nas?

dpl ing

pre 12 godina

E sad,posto sam radio i na istoku i na zapadu,svuda su primanja 2500usd/eura pa navise,zasto kod nas ne prelazi taj stadijum?
Sistemi su gotovo identicni,da li zbog vecite zaduzenosti zemlje ili zbog lopovluka?
Kako to kad kolega hoce da otvori firmu,dobije 1600 evra po zaposlenom preko biroa,a stranac 7000 evra + subvencije na porez?
O cemu se tu radi?
Ja iskreno jedva cekam izbore,a koliko vidim i velika vecina

johny 5

pre 12 godina

Velikim delom se slazem sa ovim artiklom,ali....ja sam radio u Srbiji i znam kako je( male plate,nepostovanje na poslu..mogu do sutra ovako).Ono sto nedostaje u ovom artiklu je malo filozofije:nije bitno sto radis za malu platu,nije bitno koliko radis,nije bitno koliko si nepostovan na poslu...BITNO JE:KOLIKO SI NAUCIO NA TOM POSLU,KOJI TI JE SLEDECI KORAK.JER KADA RADIS NESTO STO NE VOLIS,KADA RADIS NESTO STO MORAS...VREMENOM OTVARAS SEBI NOVA PITANJA I UPOZNAJES SEBE VISE I PREPOZNAJES ZELJU ONOGA STA,U STVARI,ZELIS DA RADIS I CIME DA SE BAVIS U BUDUCNOSTI.TO JE CILJ RADA.SAMO ZATO STO RADIS U BUTIKU NE ZNACI DA CES UVEK RADITI TAMO.ALI RADIS,AKTIVAN SI,MISLIS,RAZMISJAS-BORIS SE!OVO NIKO NE MOZE DA OSPORI.JA SAM SVEDOK OVOGA STO PISEM.BIO SAM U OVIM CIPELAMA I ZNAM KAKO JE.STARIJI LJUDI KOJI SU IZGUBILI POSAO ZA VREME TRANZICIJE I MOGU DA RAZUMEM DA SE TESKO SNALAZE.ZA MLADJE GENERACIJE IMAM SAMO JEDNU PORUKU-PROCITAJ OVO STO SAM NAPISAO.A AKO NE SHVATAS...PROCITAJ PONOVO!!!!!

USA

pre 12 godina

Problem nas Srba sto ne mislimo nego smo I ubedjeni da smo NAJBOLJI,NAJLEPSI,NAJPAMETNIJI,NEBESKI NAROD,a cinjenica je da smo se mnogo iskvarili,zloba nerad i prostakluk su se ukorenili u svakoj celiji ovog kvazi demokratskog drustva,a da pijemo I da smo neradnici je bolna istina!!!!!!

Mixajlo

pre 12 godina

Evo vec mesec dana gledam majstore koji rade nadogradnju moje zgrade... Ima ih 10-15, a rade od 7 ujutru do 7 popodne - 12 sati dnevno 7 dana u nedelji.
Nisam im svima zapamtio lica, ali bar za petoricu znam da su svakog dana bili na radnom mestu.

Cvetko

pre 12 godina

U Nemackoj na ovakve i slicne vesti izadje 10 do 20 komentara citalaca. Kod nas ide i preko 300. Sto ce reci nismo lenji za pisanje, a i ocigledno imamo vremena da pisemo tolike komentare

sale

pre 12 godina

"Zaposleni u Srbiji su demotivisani time što imaju male plate i nesigurna radna mesta. Jer, kako drugačije protumačiti da ti isti ljudi na Zapadu imaju veliku produktivnosti i nalaze se među najboljima. Smatram da navodi sa Vikiliksa nisu tačni i da je potpuno neprimereno stavljati sve u isti koš"

To se objasnjava time da u inostranstvu srbin mora da radi da bi preziveo...

ovde, jednostavno blokira auto put i trazi od drzave da mu obezbedi uslove za zivot...

Zoki

pre 12 godina

Ziveo sam oko 10 godina u inostranstvu, po raznim zemljama. Ono sto sam naucio je da gde god da se ode, ljudi misle da su previse rade i da bi trebali imati vecu platu.
U Srbiji je to mozda i tacno.

Sad ovdasnji narod vec postavlja pitanja i razmislja o promeni sistema. Kojeg sistema? Politickog? Ekonomskog? Pa imali smo i socijalizam i samoupravljanje i kapitalizam, i otvorno trziste, i trzisnu ekonomiju i... i opet niko nije zadovoljan. Komunistima je falilo sto ih ekspoloatisu kapitalisti, a kada su dobili sansu da se pokazu, zavrsili smo kao zamlja u dugovima, gde radnizi leze po bukvalno leze pijani po krugovima fabrike jer im niko nista ne moze. Samoupravljanje ispalo cista glupost...

A onda su se simpatizeri kapitalizma razmahali sa pricom o konkurenciji, takmicarskom duhu na trzistu i slicno. Onda smo uveli kapitalizam, i sad se opet nikom ne svidja to takmicenje, jer su ukapirali da se Kinezi, Japanci i Zapadnjaci mnogo grubo "takmice" sa nama, ne dozvoljavajuci nasim "visokokvalitenoj i tehnoloski najmodernijim" proizvodima da pobede njihove.

I ko je sad odgovoran? Ma nije bitno ko je odgovoran, odgovornost i ovako nikad nije postovana. Daj da se samo pokrade i raskrcmi jos ovo sto je ostalo i sa parama pobegne u inostranstvo. Kazu da je to najbolje.

Ana

pre 12 godina

Nisu Srbi lenji, nego su se opametili. Kad su dvedesetih godina vrtoglavo u firmi počeli da mi smanjuju platu, iako mi se količina posla povećala, smatrala sam da tako mora biti zbog krize. Kriza je prošla, ali samo za neke... Sada mi je moto: "Ne možete vi mene toliko malo da platite, koliko ja mogu malo da radim."
Hvala Državi što mi je pomogla da sačuvam zdravlje za bolje plaćeni posao.

dijaspora

pre 12 godina

U celom svetu imate lenjih ljudi.Ne moze se reci da je neka nacija vrednija od druge.Pouzdano znam da su u Americi Srbi cenjeni kao radnici i u vecini slucajeva se izdvajaju od drugih po radu.Naravno ima i izuzetaka ,kao sto ima jako puno pametnih i obrazovanih Amerikanaca (vazi da su generalno tupava nacija) ili lenjih i aljkavih Nemaca (vazi da su vredna i sposobna nacija).Sve potice od karakteristika individualca.naravno uslovi rada i plata se moraju uzeti u obzir.Ali gospodo draga onoga koga je pritisla muka taj ce raditi i nece puno filozofirati.Lako je gundjati kada se ima gde spavati,sta jesti i jos ako se popije koja kafa eeee.Kada morate da platite racune,da nahranite decu vi nemate vremena za prazne price jer morate da radite da bi zaradili nesto novca.I sta je upecatljivo u Srbiji?Ljudi se uhvate jednog posla kao pijan plota i ako dobiju otkaz frka.Radite po dva posla dnevno kao sto se radi u Americi,ponesite rucak od kuce u plasticnoj posudi kao sto rade Amerikanci,ne bacajte tesko zaradjen novac na gluposti i verovatno ce biti bolje.Naucite da radite jos nesto

Roki

pre 12 godina

Ovo nema veze s'mozgom, ljudi u Srbiji (a ne Srbi, da ne mesamo babe i zabe kao Vikiliks) su radan narod i koliko su placeni, oni cak i preterano rade, a dokaz su uspesi nasih firmi po celom svetu.

Kad porastem bicu teniser

pre 12 godina

Za 300 Evra jednostavno se ne isplati ustajati ujutro. Ako se od 300 Evra oduzmu troskovi prevoza, pojacane ishrane i povecane higijene da li ista ostaje ? Mozda 100 E. E pa, za 100 Evra samo budala ustaje iz kreveta !

ArizonaOrtodox

pre 12 godina

Stvarno mislim da je prava istina izmedju ova dva izvestaja...ipak je u Srbiji zivot mnogo jeftiniji nego na zapadu... moji za stan u centru Novog Beograda, garsonjera, sasvim pristojna, ne mogu da dobiju ni 200 eura...ja za te pare u Americi mogu da iznajmim stan 10 dana u polu-getu...ujedno i ovde gde ja zivim prosecna plata je oko 1,500 dolara sto je realno dovoljno da platis stan, hranu, i gorivo, sedis kuci i gledas televiziju...u Americi zivim iskljucivo sto volim ovde da zivim, ali mi standard u Srbiji nista losiji ne bi bio nego ovde...zaradjivao bi 500-600 evra, plus mozda posao sa strane, i za te pare bi mogao da izdajem gajbu i da se hranim...normalno, ne pricam o super-Srbima, genijima koji rade ovde po fenomalnim firmama za 150,000 dolara godisnje...pricam o nam, mrzim tu rec da upotrebim, "prosecnima"...Srbija jedino treba da se pomiri sa Kosovom, da se resi Bog-zna-kakvih Tadica, Miskovica, itd. i da shvati da moze tako lepo da nam bude...kada shvatimo koliko smo mali i beznacajni, i Srbiji ce da svane...a i ja se mozda predomislim pa se i vratim :)

ipak je sve u parama

pre 12 godina

Produktivnost se može meriti na više načina prema količini nečega što je proizvedeno, prema radnom času, prema broju zaposlenih itd. Činjenica je da je kod nas produktivnost mala. Međutim činjenica je da je ova država dužna skoro 30 milijardi dolara. Ja nevidoh novu tehnologiju da je ušla u ovu zemlju. Optuživati radnike za nisku produktivnost je smešno. Nek mi neko izmeri produktivnost Miškovića, Beka, Koleta, Đelića koliko su oni radili ili proizvodili? Samo unapred da kažem da neprihvatam činjenicu da su oni da su oni vredni i pametni, jer u svom okruženju znam mnogo pametnije i vrednije ljude.

vlada

pre 12 godina

@Pera
Pa ako su brokeri besmisleni,oficiri pljackasi a lekari tek tako aj kao trebalo bi da postoje,pa cime se ti bavis molim te mi reci!?Nikad u zivotu nisam sreo ovakve definicije za poslove koji traze visoko znanje,obrazovanje i naporan rad.
Srbi su i lenji i slabo placeni,izasli iz sistema u kome se radilo 8 sati i na kraju meseca primala plata.Moramo izbaciti iz glave taj sistem i prihvatiti novi,koji je vec na snazi samo sto mi kao da to ne vidimo.Radno vreme traje dok se posao ne zavrsi,sto ne znaci placanje prekovremenog rada,kao sto mnogi u Srbiji misle.Verujem da smo dovloljno jaki i sposobni da izbacimo stare i lose navike i okrenemo se novim vrednostima,koje su jos samo za nas nove,a to su obrazovanje,naporan rad i pre svega posten rad.Ne obrazovani smo,sa stopom od 6,5 posto visoko obrazovanih u zemlji mi smo na samom evropskom dnu.A iz toga se moze donekle i naci odgovor za niske plate,sporu administraciju,nesposobne i korumpirane menadzere i rukovodioce...

Nego sta

pre 12 godina

nego sta,nego smo lenji...lenstine!
Vecito imammo izgovor zasto da ne radimo svoj posao...ako ima 500evra platu,nesrecan je sto nema 1000.Ako ima 1000,nesrecan je sto nema 2000evra.
I tako u krug...pa izmisljena bolovanja....i nedaj boze da neko pomisli da ti zbog nerada da otkaz...pa to je kao da hoce celu familiju da ti pobije...
jadni smo mi,a opet bolje placeni od prosecno kineza koji je jako vredan i produktivan. Nama samo trebaju izgovori za sto manje da se radi...boli,ali je istina.

Galeb

pre 12 godina

Imam 25 godina. Pre pet godina kada sam se zaposlio kod "privatnog preduzetnika" u jednoj firmi mislio sam da su svi ovi koji sede po ceo dan po kaficima paraziti i da ne treba biti takav nego vredan i radan...
Danas sam ubedjen da su oni potpuno u pravu a da sam ja budala koja radi za 25 000 vec pet godina. Stvarno sam se trudio i trcao na sve strane, ostajao duze, radio vikendom i sve to da bi me neko primetio i nagradio za taj rad...
U medjuvremenu sam zavrsio fakultet koji sam uporedo studirao ali se ni posle toga plata nije povecala.
Nista nisam zaradio za ovih pet godina, sve je otislo na prevoz hranu i racune, sreca samo sto zivim sa roditeljima pa ne moram da placam i stan!
Iz ove zemlje jednostavno treba bezati, ovde nikad, ali NIKAD nece biti bolje.

demokratski komunizam

pre 12 godina

U ovoj zemlji sa zavrsenim fakultetom turizma radis za 200e, isto kao i sa zavrsenom srednjom skolom, a do tog smesnog izgovora za posao dolazis preko kojekakvih veza i kontakata sa ljudima sumnjivog statusa.
Kada studiras pre ces dobiti bubreg poslodavca nego zakonom garantovano pravo na specijalizaciju. Ili si vezan fakultetom, ili poslom. Kada si vezan fakultetom, vezan si za novcanik roditelja,a kada si vezan poslom nemas vremena da ucis. I jos ocekujete visoku produktivnost na radnom mestu i visi stepen obrazovanja?Obrazovanje se ne ceni, a radi se i subotom i nedeljom, po 12 sati, za nista.U SAD mozes i da studiras i da radis, ovde ne mozes ni jedno ni drugo bez kontakata i ulagivanja direktorima koji svoju moc crpe iz nekadasnjeg komunistickog rezima a sadasnjeg demokratsko komunistickog rezima.

a

pre 12 godina

Da nisu lenji i vise/bolje rade, donosili bi vise para kompaniji i na karju bili bolje placeni... Ne problem nije u nama, problem je u svima ostalima. Mi smo naravno najlespsi, najpametniji, najobrazovaniji (iako nam se skolstvo raspada poslednjih 25 god.) Za nasu nesrecu krivi su drugi, a ameri su bas bezonrazni sto kazu da smo lenji. Mozda i nismo lenji, mozda samo ne znamo kako....

Milan

pre 12 godina

Na poziv inostranog vlasnika firme, otišao naš porgramer u neku stranu zemlju, recimo Francusku i po starom običaju ostajao je do kasno u noć da završi posao. Naišao je na podozrenje kolega programera već gore pomenutih Francuza, jel, a vođa projekta je 2 dana pred rok otišao da krstari Azurnom obalom jer je čovek bio pod velikim stresom. Živa istina.
Ja mislim da je ovaj naš siroti programer mnogo glupav i lenj čovek, a da su Francuzi izuzetno pametni, mudri, vredni... i još svašta nešto. A, šta vi mislite?
(sale, 12. septembar 2011 08:24)

Jeste isti moj slučaj ali sa amerikancima. Radio sam na ugovor da se softverski prototip postavi i profunkcioniše "go live" tako da sam u završnoj fazi morao otići u USA. Tamo sam radio dan-noć (kako bih smanjio svoje troškove boravka) i sve sam uradio veoma uspešno za 3 puta kraće vreme nego što je menadžer planirao i za to dobio od njega pisano priznanje (pored isplate naravno :). Ipak za njihove uslove sam najblaže rečeno bio totalni čudak koji vileni u 2h noću po njihovoj firmi, istina sa urednim "ausvajsom", a obezbeđenje je pretpostavljam imalo veliku dilemu da li sam neki terorista ili samo običan špijun. Predosećam da upravo zbog mojih "radnih navika" neću dobiti novi ugovor od njih, ali nema veze, sreća pa su mi dali finu preporuku koja se da lepo upotrebiti kod drugih kompanija.

Зоран

pre 12 godina

Ана, Ви изглчеда бирает Амере по себи. Ја на ниједног таквог не наиђох. Иду Амери по Европи, знају колики одмор Европпа има, додуше не знау за Србију где је, али ни ми не знамо где је Боцвана тачно, сазнам од њих свашта, о Египту, Мексику, ...цене те по ономе што радиш и како радиш. А и не знам по чему другом да те цене.

BP

pre 12 godina

E pa lepo! A sad bi ti "strucnjaci" mogli da nam objasne da li ti "demotivisani" radnici imaju drugo resenje? Mozda mogu da odu u inostranstvo, ali ne mogu svi, a za to treba i da se dodatno uci, a to nam nikada nije bila jaca strana. Stoga vidite, ja mislim da sasvim ocigledno imaju takvo drugo resenje, inace bi se itekako lavovski borili i vredno radili cak i za plate od 20.000 dinara! Sasvim ocigledno, u ovoj zemlji se moze preziveti i bez rada, a odatle do hronicnog neradnika je sasvim mali korak. Dakle, ovakvima nam nema spasa, ma sta rekli "strucnjaci".

Isidora Dankan

pre 12 godina

Ja sebi dajem pravo da zabušavam kada sam loše plaćena i ponosna sam na to. Da li treba da pristanem da svojim radom podupirem tajkunske firme dk ne stanu na noge? Ma 'ajte molim vas...

lolipop

pre 12 godina

Wikileaks i nase "privrednike" treba tuziti zbog plagijata. Nemojte vise da kradete fore iz "Ratova Sapostenja." To su patentirali Tole i Lukic.

Banacanin

pre 12 godina

"Kod nas je sistem takav da ne možete da kažnjavate radnike, jer su zaštićeni kao beli medvedi" kaže Zoran Drakulić.

Jel sam i ja beli medjed?

Jel se to odnosi samo na radike koji rade kod postenog privrednika koji je dao izjavu?

stručno naličje

pre 12 godina

Vidim ima puno stručnjaka....čini mi se da svi zaboravljaju kako su te zapadne zemlje došle do tih plata. Mi smo trenutno razvijeni kao oni negde oko polovine 19 veka....tada u to vreme (početne akumulacije kapitala) su i tamo plate bile mizerne tj neko je morao debelo da radi (za kg brasna dnevno) da bi dostigli ovaj današnji nivo i to sve u uslovima savršene organizacije i protestantskog vaspitanja koje te tera da se uzdižeš na društvenoj lestvici jer tako bog želi.
Dakle, dosta više sa upoređivanjem sa zapadom....fali nam 150 godina da bi mogli da se poredimo....i protestantizam.
I da jos jednom objasnim plate....
One skaču kada fali radne snage....do tada su tu gde su, nema tu neke velike filozofije. Ende!
P.S. ja sam preduzetnik koji zapošljava 7 radnika...delimo sudbinu zemlje i ja im dajem 40% veće plate nego što je u mojoj branši jer znam da i oni to cene i znam da sa 22,000 din ne može da se preživi u BGD. Oni mi to vraćaju kroz dobar rad i to se meni isplati. Za sada to funkcioniše...

Slobodan Đikanović

pre 12 godina

Ко тако бедно плаћа Србима њихов рад? А одакле "њему", уопште, новац да плаћа Србима да раде:)?

Šumadinac

pre 12 godina

Amerikanci,površni kao i uvek.Možda su zbog toga bolji od nas jer mi u svemu vidimo neku začkoljicu,neki trik.Oni kad napišu izveštaj napišu njegovu suštinu.
Mada ako već nešto analizirate,valjda uzimate u obzir sve činjenice.Ispalo je da je izveštaj ograničen brojem reči kao da su ga slali telegrafski ili poni exspresom.
Bilo kako bilo,poruka za Američku Ambasadorku:Džabe ste bacili pare.To što Vam je napisao gospodin stručni analitičar za procenu stanja jedne nacije u tri rečenice,mogli ste i sami da pročitate bilo gde,evo na primer,između ostalog, na komentarima na sajtu B92.

Putnik

pre 12 godina

@ana

Draga Ana,pokusajte da odgovorite na sledeca pitanja:

Kakav je prosecan Srbin?ali bas prosecan,ni manje ni vise pa ga uporedite sa tim vasim prosecnim Amerikancem. Isto je to ako ne i gore (samo sto je umesto fox-a pink,malo manji tv i mozda malo manji stomak:-)

Kakvi smo mi prema ljudima koji dolaze u Srbiju ali realno? pa smetaju nam i Srbi preko Drine i Crnogorci , ljudi koji nisu iz naseg mesta, nasi ljudi nam smetaju. Drugih malte ne i nema pa o tome ne mogu da sudim....ali ne mislim da je kod nas odnos prema drugima bolji ,samo losiji.

Koliko Srba zna da nabroji barem tri od pedeset drzava u SAD? Ne deset ne pet vec samo tri.

Najzad , da ja zaradjujem u nekoj zemlji o istoj ne bih pricao kao da je gulag - ako vam je lose vratite se.nije u Srbiji tako lose.


Btw,proveo sam u NYC neko vreme i imam potpuno drugacija iskustva od vasih.osim serbia i siberia:-)

Igor

pre 12 godina

Radim u privatnoj firmi. Trudim se. Radim sasvim mnogo. Verovatno vise nego sto je normalno. Plata onako.... oko izmisljenog proseka u Srbiji.

Kada bi i mogao da radim 10 puta vise, sasvim sam siguran da ne bi poslodavac dao ni 2 puta vecu platu a kamo li 10 puta vecu.

E tu je problem. Nije problem sto niko nece da da platu 500 evra makar radio i 5 puta bolje od drugih radnika. Problem je sto ima plata ok 7000 dinara u kineskoj prodavnici, na crno, 14 sati dnevno...

Verovali ili ne.

trifun

pre 12 godina

Bezobrazno je porediti krug dvojke i pune kafice tamo sa ostatkom Beograda ili jos gore, sa celom Srbijom.
Beograd ima preko 2 miliona stanovnika, naravno da ce se uvek naci koja hiljada koaj ima vremena i para da popije kafu u doba kada je vecina ljudi na poslu. I sta, nikada niko ko je studirao nije imao recimo pauzu od tri sata na predavanjima i otisao an kafu? Ili ne postoje ljudi sa fleksibilnim vremenom pauze tokom radnog vremena?

Ne budite smesni. A ne, lakse je odmah opesti po omladini koja nista ne radi a ima sve. Kamo srece da je svima stvarno tako. Pi.
Cisto radi ilustracije, svi znate da postoji Escada butik u Knez Mihailovoj, gde je haljina umela da bude i po 80 000 dinara, jel postojanje takvog butika znaci da svi u Srbiji daju soma evra za krpice? Tesko.

Usput, bas smo nesto racunali, najjeftinije volontiranje u Beogradu kosta VAS minimalno 70 evra mesecno, uracunat bedni obrok i markica za prevoz za jednu zonu. Nema svako ni para da volontira, jer posle par meseci, niko vam ne garantuje posao. A neciji mama i tata nemaju ni tih 70 evra da daju mesecno, jer to volontiranje neko mora i da plati.

Miloš (SLOVENIJA)

pre 12 godina

SRBI NERADNICI. U Sloveniji smo "jugosi" bolji radnici od slovenaca i radnu silu traže u državama bivše juge. bolje đabe ležati nego đaba raditi

Lenja buba

pre 12 godina

Ja necu da komentarisem da li smo lenji ili nismo jer ne mozemo dati globalnu dijagnozu . ******** Ne mozemo reci Srbi nece da rade kada ima dosta radnih i uspesnih Srba.

Ali zelim da skrenem paznju svima onima koji citaju ove redove. Manje vi posecujte xnxx sajtove, manje pratite sport i manje se radujte uspehu reprezentacije od kog nemate nista, manje gledajte serije, manje ucestvujte u ogovaranju svojih prijatelja, manje vremena spavajte, manje pijte alkohol, manje izlazite jer sve ovo su vam otimaci vremena kada je vasa paznja usmerena na druge stvari dok o svom napredku i ne razmisljate.

A vise naucite o Web Dizajnu, vise ucite engleski jezik, procitajte neku kvalitetnu knjigu i umesto da slusate ovaj zapad kako lupeta vi naucite u svom zivotu da novac radi za vas a ne da vi radite za novac. Ne misli Amerika da mi necemo da radimo uopste,vec vidi da ne umemo da radimo. Nasa paznja je oteta i svi smo zaslepljeni a NAVIKA nas predvodi u ovom zacaranom krugu.

Lako je kriviti druge za licne neuspehe. Slazem se da vecina nas nije odgajana u kvalitetnim porodicama i kladim se da smo svi kao mali gledali kasandru i bolji zivot dok su nam tata i mama bili robovi. U malo obrazovanijim porodicama slusao se klavir i ucio jezik i matematika. U redu, to je proslost ali sta ste vi danas naucilo novo u svom zivotu ?

Koja je vasa investicija ? Gde vam je Paznja ? Sta slusate, sa kim se druzite, sta citate ? Sve okolo vas je ogledalo koje vam govori ko ste zapravo vi !!

Ulozite u sebe jer svaka paznju umnozava jos paznje.

Da se vratim na navijanje sportova. Ovih dana je bila Zvezda,Partizan,Novak, kosarka,vaterpolo a gde ste vi ? Gde je vas zivot? KOliko ste tog dana zaradili tako sto ste grlato navijali za lazne idela koji nose vazu zastavu? Oni dok plivaju zaradjuju a vi?

I onda je lako kriviti drugoga. Ako neko u vasem gradu je bogat, mozete i vi. Mogu o ovome da vam napisem citavu knjigu ali posto cu jednu uskoro objaviti nema potrebe za tim a tek mi je 27 godina. Dakle , investiraj u sebe, u svoju misao u svoj napredak i onda te nece pogoditi ovakva polu istina. Sa koje strane ste ove istine?

dragoljub kljaic

pre 12 godina

evo ovako ,najljeniji su ameri ,sto znam iz svog iskustva ,,,,radim u sad dosta dugo oko 13god,,,jedini koji izdrzavaju njihovu ekonomiju su imigranti; mexe i nasi evropljani ,sad nebitno bili srbi ,hrvati ili muslimani ,mi svi bivsi jugovici radimo bar za trojicu njihovih amera ,tako da tvrdnja usa ambasade pada u vodu,,,, da je situacija normalna u srbiji u celosti ljdi bi radili kosto su radili dok je bio tito ,,,,,, znao se redi i zakon, sad razni hostapleri vladaju srbijom ,pokupovali firme od nasis oceva ,,,,to jest pokrali i sad bi da neko radi za 100-200 evrica ,,,, onaj ko je mogao otiso je onaj ko je osto i on se nada jednog dana otici ,,,tako da ce po srbiji biti samo kosooki i nasi politicari,,,, ili ce narod da popizdi i na ulicu sto je vec trebalo da se dogodi ,,,da uzme motke i pocisti srbiju od raznih biznismena i hostaplera,,,,,,

snake.fist

pre 12 godina

Najtuznije od svega je sto samo nasi politicari ne vide istinu koja im je pred nosem a koju odavno zna cela Srbija pa i CIA.
Ja hocu da radim i prihvatam da radim i 12 sati,imam 27 godina,imam diplomu fakulteta koju mogu da okacim macki o rep jer nemam "preporuku" (po novom je preporuka a po starom veza),nisam clan partije i nemam para da kupim radno mesto.
U inostranstvo nemam gde da odem,nemam nikoga od rodbine itd itd.
Postoji armija ovakvih kao ja koja bi mogla da preporodi ovu zemlju ako bi dosli do posla ali sve poslove drze matorci koji sede i cekaju penziju i nista teze od olovke nisu podigli a smatraju da i dalje vlada samoupravljanje kao u Titovo vreme.

Sasa

pre 12 godina

Neka ostave Amerikanci "izizov i "osecaj" uspeha. Unjihovom drustvu samo je $$$ uspeh i nista vise. Izmislili ovde "chelendz" na poslu (u Kanadi sam, inace) da bi im ljudi radili godinama za manju platu al' za chelendz. I tako ja poceh isto da dobijam te "izazov"poslove ali uvideh da za mene i nema neke promene. Promenih jednu firmu, pa drugu za par godina i sad se cujem sa nekim kolegama iz one prve firme: jos rade "izazovne" poslove ali imaju 30000$ godisnjemanje od mene! Al' imaju "osecaj" uspeha, verovatno. Radi se, nije da se ne radi, ali ja sam radio kod naseg privatnika oko 30% vise nego u Kanadi.

KG

pre 12 godina

Celo leto sam radio 12 sati dnevno 6 dana u nedelji za 250 eura tako da sam onaj teskt doziveo kao tesku uvredu ,da li bi studenti na tom zapadu bi radili za 0.8 eura na sat.NIje Beograd cela Srbija.A eno u Bangladesu rade za americke firme non stop za 100$ mesecno ,bas me zanima sta li o njima pisu i da li su im i oni i lenji

MilanR

pre 12 godina

"Srbi su dobri radnici. Problem je samo u tome što država demotiviše poslodavce, a preko njih i zaposlene. Ako je neko dobro plaćen i ima dobar posao, onda će dobro i raditi. Ali, ako je sve to obezvređeno, pitanje je zašto bi se neko trudio za 200 evra? Čini mi se da su pravila igre takva da je samo državnim službenicima dobro", kaže Dragan Marjanović, direktor UPS-a.

Ovi iz Unije poslodavaca stalno govore neistinu. POSLODAVCI SE U NAJVEĆEM BROJU ODNOSE PREMA ZAPOSLENIMA KAO PREMA ROBLJU, DAJU IM MINIMALNE PLATE, UCENJUJU IH PONIŽAVAJU ZLOUPOTREBLJAVAJUĆI MUKU ONIH KOJI JEDVA NAMIČU DA NAHRANE DECU. Pa ne tera država poslodavca da daje 200 era platu, nego polodavčeva pohlepa da njegov profit bude što veći. Država je kriva jer ne obezbeđuje sprovođene zakona u oblasti rada. Ali neka, doći će sve na svoje.

zola

pre 12 godina

(Bojan, 12. septembar 2011 09:14)
ista stvar i kod nas, prokleta skupa i neefikasna država vuče sve nas u propast, i nema razlike između lijevih i desnih jer su zaposleni u javnom sektoru nedodirljiva glasačka mašina, odlično sindikalno organizirana, a nas u realnom sektoru 'ko j.....e. Možemo krepavati iz dana u dan, ali plaće upravi sjedaju redovito do 5. u mjesecu. Smradovi u medijima su ili plaćeni od javnog sektora (HRT...) ili su u vlasti stranaca te im nije u interesu otvoriti prostor istini.
No ćup ide na vodu dok se ne razbije - nadam se uskoro, u interesu svih poštenih radnih ljudi i kod vas i kod nas.

Razmazena nacijo!

pre 12 godina

@Pera

Bas ga ubode. Cetiri najgora i najteza zanimanja.

1. Broker - najstresnije moguce zanimanje. Jedan SEKUND nesmotrenosti moze da te kosta klijenata, posla, celokupne imovine, a u izvesnim slucajevima i slobode. Nije se jednom desilo da uspesan broker danas bude prodavac hamburgera na ulici sutra. Biti broker znaci kockati se sa sopstvenim zivotom, nista manje, nista vise.

2. Lekar - je jos gore zanimanje. Jeste, neko mora da leci ljude, tacno. Ali jedna greska lekara moze da znaci izgubljen ljudski zivot. Za razliku od brokera, koji unistava samo sebe i svoju porodicu, lekar je u poziciji da unisti i zivote drugih ljudi i to direktno! Novac koji zaradjuju je jos i mali spram onoga sto rade i koliko rizikuju! Ali i medju lekarima ima lepih i ne tako stresnih zanimananja. Lekari koji rade neke administrativne poslove po farmaceutskim kompanijama, na primer.

3. Advokat - je mnogo sirok pojam. Ima medju njima i onih koji jako lepo zive, npr. oni koji se bave korporativnim pravom, ali oni su tek manjina koja radi za top 5% vrhunskih advokatskih kompanija u elitnim gradovima Amerike (New York i tome slicno). Provincijski advokati po malim mestima su katice za sve: em sto moraju da zastupaju razne nepismene budale, em sto ako se budalama ne dopadne odluka suda na kraju dobiju jos i batine. A u slucaju da se bave krivicnim pravom uvek im je glava u torbi. Novac koji zaradjuju je adekvatan riziku i stresu koji dozivljavaju.

4. Oficiri - su masine za ubijanje sa ogranicenim rokom trajanja. Godine surovog drila i ratovanje po tudjim zemljama placa se cesto fizickim i mentalnim poremecajima, bolnicama, samolecenjem stresa alkoholom i drogama, a mnogi profesionalni vojnici zavrse i kao trajni fizicki ili mentalni invalidi. Sve to za pare do kojih ti na kraju nije ni stalo, jer si ubijajuci druge zaboravio sta znaci uzivati u zivotu. Pocinjes da uzivas u tudjoj smrti. Zato se u americku vojsku prijavljuuju uglavnom samo oni koji nemaju drugog izbora - ljudi iz simorasnih slojeva drustva.

Ali to ne znaci da Amerikanci nemaju i neka lepa i relativno mirna zanimanja. Stavise, najvise njih i sanja bas o takvim poslovima. Finansijski savetnici, bankarski cinovnici, "eksperti" i "konsultanti" za ovo ili ono, trgovci nekretninama, prodavci automobila i slicna boranija su vec druga prica. Svi oni su dobro placeni, ako ne i preplaceni za ono sto rade.

Зоран

pre 12 godina

Ма добро је да Кинези не раде за мале паре. Ак ког абрига сад за Кинезе, гледам ја Амера и Немца. То што Нмеац радио 12 сати десет година и то скоро џабе после другог светског рата, ниеј битно.
Кад би радили више би правду тражили, овако толеришете банду свакојаку.

Petar A

pre 12 godina

Pa naravno!!! Koja glupost - cuj Srbi lijeni??!! Nema lijenih i "nelijenih" naroda (ne racuna Crnogorce). Uporedite samo Srbe iz Cikaga sa Srbima iz Ljiga. Ali, uporedite sve - i platu...

milijana

pre 12 godina

Ovde radnik koji i prima platu je u vecini slucajeva - socijalni slucaj sa dugovima za infostan i struju jer nesto mora i da jede. Toliko o platama i preplacenosti.
Drzava u kojoj je zaposlen covek socijalan slucaj, sta vise reci...

pametniji od ministra

pre 12 godina

ja nisam ministar,imam samo srednju skolu,ali sam napisao komentar isto sto i nas ministar,ako ne i bolje. Ne samo ja,ima ih dosta.

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=541170

Era

pre 12 godina

Citao sam komentare na objavljenu depesu i vidim da su citaoci ovog sajta pohrlili da potvrde sve iz depese. Ja se ne slazem u potpunosti sa sadrzajem napisanog. Jer kako da se bude motivisano da se radi kada npr. moja devojka radi sve dane u nedelji, znaci i subota i nedelja, radno vreme je osam sati (jedino pozitivno), a za to je placena 20000 dinara. Ja sam radio preko studentske na gradjevini, (fizicke poslove tipa stemanje hilti busilicom, istovaranje dzakova cementa, mesanje maltera...) radno vreme od 07-17h, znaci 10 sati, a za to mi je dnevnica bila 1000 dinara. Znaci pola i vise mi ode na klopu, jer kad se iscrpis mogao bi vola pojesti. U glavi samo pojam beskonacnog i besciljnog rada nizasta. E onda stanes i vidis kako neki koji nemaju nikakvu skolu rade super poslove, neki koji nisu izlazili iz kafica i nisu se pojavljivali na fakultetu u roku zavrsavaju fakultete, i odmah nalaze ekstra poslove svi od reda, a ti se mucis oko svakog ispita i gubis zivce jer ti profesori sve trze od reci do reci da znas. Pa ponekad stanes sa tim istim koji su super studenti da pricas o faksu i shvatis da nemaju elementarno znanje iz ispita koje su polozili, ali eto snasli se nekako, kako svi znamo, a studenti izmedju sebe to znaju najbolje... Poenta ove moje price je da sam shvatio da ne treba padati na ove price o tome kako sve treba raditi, nego nekako hvatati krivine i traziti nacin da se uvalis u drzavnu sluzbu. Tu barem imas neka prava i solidnu platu, a te ideale o profesionalnom napretku covek tesko moze ostvariti ovde u ovoj zemlji. Ko je ambiciozan bolje da potrazi srecu negde u inostranstvu, ovde je tesko moze naci, pogotovo ako se bavi prirodnim naukama. Sve dok se stanje u zemlji nekako ne sredi treba sebe stedeti, a ne zapinjati kao vo, jer to ionako niko nece ceniti. To ne znaci da svoj posao ne treba obavljati profesionalno i sto bolje, ali ne treba ni prihvatati bas sve, pogotovo ako se ima neki drugi izvor prihoda. Ove rudarske, gradjevinske, livnicarske, beracke... poslove ja ostavljam udarnicima, ovima sto su slali komentare sa svojih radnih mesta u kancelarijama i njihovoj deci, pa neka oni budu vredni. Ne padam vise na tu pricu o radu po svaku cenu da se ne sedi dokon. Bolje je biti dokon nego rob. Srbi nece da rade jer su pametni, a ne neradni. Vide da je sve prslo pa traze krivine. Kad budu posteno placeni trcace na posao, do tada nek nam je Bog upomoc.

sale

pre 12 godina

Na poziv inostranog vlasnika firme, otišao naš porgramer u neku stranu zemlju, recimo Francusku i po starom običaju ostajao je do kasno u noć da završi posao. Naišao je na podozrenje kolega programera već gore pomenutih Francuza, jel, a vođa projekta je 2 dana pred rok otišao da krstari Azurnom obalom jer je čovek bio pod velikim stresom. Živa istina.
Ja mislim da je ovaj naš siroti programer mnogo glupav i lenj čovek, a da su Francuzi izuzetno pametni, mudri, vredni... i još svašta nešto. A, šta vi mislite?

Milan

pre 12 godina

Bio sam direktor sektora u kom je prosecna plata radnika bila 23.000 din.
Sa tolikom malom platom radnici su radili, ali efektivno radili, 7 sati i 20 minuta svaki dan, u tri smene, sest dana u nedelji. Od 56 radnika, bilo je mozda troje ili cetvero koji nisu hteli da rade i sami su dali otkaz. Imao sam najvisi stepen produktivnosti po radniku u holdingu, na svaki ulozeni dinar imao sam cetiri, od kojih je dinar i 20 para predstavljao cist profit, posle poreza i ostalih nameta... A onda se promenio vlasnik, i novom vlasniku nije bilo interesantno preduzzece, a kamo li moj sektor, vec samo lokacija. Posto sam imao najvise radnika (a oni su trosak), kao i samo 120% profita po zavrsnom racunu, gazda je odlucio da ugasi sektor. Dao nam je svima 20 dana da se spremimo (on je vec spremio svu dokumentaciju o tehnoloskom visku) i da idemo iz firme. Ne moram vam govoriti o motivisanosti radnika tih 20 dana, da su imali i 100.000 plate ne bi radili. Meni je ponudjeno mesto gen. direktora, ali sam pobegao preko grane. Cujem da sad vise nema ni jednog radnika u celom holdingu, vec samo neki portiri setalu i cuvaju imovinu.

To je slika privrede u Srbiji, to je motivisanost radnika da rade, a ovi nasi politicari bi mogli da se poklope usima. A gospodi iz CIA bih preporucio da se ne motaju po splavovima, Silikonskoj dolini i Knez Mihajlovoj, vec da pogledaju malo i ostatak zemlje, kad i tako i tako niko ne ometa njihov rad vec ga jos i pomazu!

mikica

pre 12 godina

Bravo Vikiliksu za svoj rad! Ovde se ne radi da li je Vikiliks u pravu ili ne vec sta kaze americka ambasada o nama. I slazem se da smo bedno placeni i da su uslovi rada katastrofalni. Ja ne mislim da sam ja naprimer, lenj u svom poslu ali kada znam da u mojoj struci negde drugde u Srbiji se placa sigurnih 60-80 hiljada dinara a ja za svoj rad dobijam 35, e bicu lenj! Niko me ne kontrolise, posao obavljam krajnje odgovorno ali necu nigde da trcim! Zasto? da bi moj direktor znao da pokupi bonus i da me nikada ne potapse i da nikada ne kaze da sam dobro uradio! Moj direktor samo zna za packe i oduzimanje od plate ako sam nesto slucajno pogresio. Slucajno jer se slucajne greske desavaju u mom poslu a nikad namerno! Znaci, Srbi nisu lenji ali su naterani da budu katastrofalno lenji! Platite normalno, budite ljubazni kao sto ja znam da budem ljubazan sluzbenicima koji su ispod mene, dajte stimulacije, dajte mogucnost da napredujem u poslu, karijeri, dajte kompletnu platu na racun a ne 60-70% na ruke i ne da cu da trcim, nego cu da letim! Nazalost i najvece i najmanje firme vole da krse zakon pa je tako javna tajna da postoji crna plata a niko nece da se uhvati u kostac da naplati kaznu firmama sto postoje crne plate. Americka ambasada moze slobodno kolektivno da se vrati u Ameriku i da pogleda svoje dvoriste gde imaju milione bez zdravstvenog osiguranja, ubistva, pogresne svetske politike... Sto se tice Vikiliksa, i ja imam neke dokumente koje bi nekoliko firmi morale da stave momentalno katanac na vrata! Zasto ih ne predam? Pa plasim se za svoj zivot a ako dodjem u posed adrese Vikiliksa i ako budem imao hrabrosti, rado cu da im predam dokumenta!

rade

pre 12 godina

OVAJ DEMANTI JE BLAGO RECENO SMIJESAN POGOTOVU OD POLITICARA MADA ON I NIJE TOLIKO UTICAJAN CAK JE I DOBRONAMJERAN.PA NIKO NIJE NI NAPAO SRBE JER U SRBIJI NE ZIVE SAMO SRBI.USTVARI NIKO NIKOG NE NAPADA NIT LJAGA VEC IZNOSI DA SISTEM IZGRADJENIH VRIJEDNOSTI POCEV OD DRZAVE I MILOSEVICEVACA PA DO NOVOKOMPONOVANOH DEMOKRATA KOJI SU SAMI SEBI CILJ AU ZADNJE VRIJEME I NJIHOVA RODBINA..OPA DO TEMELJA TJ PORODICE...STVORENA JE ZA DVIJE DECENIJE PSIHOZA NERADA U KOJOJ VLADA POLITIKA DA SAMO DRZAVNI POSAO DOBAR POSAO...SVE DRUGO JE NESIGURNO...NAJVAZNIJE SE ZAPOSLITI I ONDA ICI NA POSAO...MA UOSTALOM KO NEBI OTISDAO U DRZAVNU SLUZBU ZA MANJU PLATU NEGO U PRIVATNU FIRMU GDJE SE STVARNO ALI STVARNO BORIS NA TRZISTU ZA OPSTANAK PA TEK MOZDA ZA VECU PLATU..ATAJ OPSTANAK PRVO PO SVAKU CIJENU UNAPRIED PREDVIDJEN ZA ONE PERIVILEGOVANE I PREKOBROJNE U DRZAVNOM SEKTORU..STVAR JE PROSTA..UVEDITE NEZAVISNE TIMOVE SA ODRIJESENIM RUKAMA U JAVNIM PREDUZ I KLADIM SE PAZITE KLADIM SE DA CE MINIM 30 % ZAPOSLENIH BITI FIZ VISAK 30%NESTRUCNI VISAK KOJI HITNO ZAMIJENITI SPOSOBNIMA I 40% REALNO STO DIRINCI ...KO HOCE DA SE KLADI???TU SAM..POZZZ

Miodrag

pre 12 godina

Procitah redakcijski prilog o reakciji ministra... a potom i gomilu
komentara ovde u forumu. Od ponekog od ovih Sveznajucih (Amer ovakav, Svaba onakav) mi se zarozaju nokti na nogama...

Summa summarum:
1) vecina ljudi nema pojma o tom zapadu, predstave o tome
"sta oni imaju i za koje pare rade" (ili kakve limuzine voze)
su na granici debilnosti (!) i teskog (!!) primitivizma
(primer: SAD, maksim. 10 dana god. odmora, poceli su
u 18. veku ni od cega! Ili Kina, odakle su oni krenuli?),

2) Ocigledno da 1) vazi i za ministra Ljajica; ne znam odakle mu
ti podatci o "nasim radnicima medju najboljima u svetu",
ali elementarno poznavanje ekonomije podrazumeva sledece:

2.1) nije bitno koliko dugo sedis na poslu, vec sta, koliko i
kako (!) si za to vreme uradio (to se zove produktivnost),

2.2) svaki put ka boljoj ekonomskoj situaciji pocinje teskim
radom za male pare (vidi primer Kine, Poljske, SAD, itd.)
pa se taj odnos vremenom menja na bolje,

3) Vecina izgleda da veruje da je jedan drustveni sistem nesto
sto se proklamuje, te vazi od danas pa nadalje... dakle ne
postoji svest o tome, da je drustveno uredjenje PROCES (!)
a ne neko stanje,

4) Vecina izgleda da ne shvata da pod brojem 3) pomenuti proces
zivi od miliona priloga (rada, truda, obzira, ...) VECINE
gradjana, dakle zavisi od UCESCA (!) gradjana,

5) Broj 4) je verovatno posledica tradicionalnog bezanja mnogih
vrednih i pametnih, tj. u balkanskom komunizmu praktikovane
negativne selekcije po partijskoj osnovi, koja nazalost jos
uvek postoji i kao takva opterecuje drustvo,

6) Vecina izgleda da ne shvata, da se stanje nece promeniti,
ako ta ista vecina samo ceka da promena dodje "odozgo",

7) Kada citam ovde, da neki ljudi, koji su navodno radili u tom
navodno samo cvetajucem inostranstvu, ozbiljno traze da
"drzava stvori poslove" i "nece da rade za bednu platu" (?),
pitam se sta su ti ljudi tamo u inostranstvu uopste videli,
naucili i shvatili, ... ?

8) Naravno da nisu "svi Srbi" lenji, ali to americki diplomati
nisu ni rekli ! (prvo pazljivo citaj, pa pokusaj da shvatis,
pa tek onda razmisli o odgovoru/komentaru)

9) Problem je u tome sto relativno gledano previse ljudi ulaze
premalo truda i ocekuje da mu sve padne sa neba; Neko je ovde
doslovce "opevao" ustajanje u devet, kaficu u deset, pecenje
za rucak i kolace, hladno pivce, itd... pa zelim samo da ga pitam:
a ko ce i od cega da ti plati nabavku, dakle pivce, pecenje
i sve ostalo za kolace, da plati struju za rernu, itd., a?
Jel´ mozda drzava ?? Takvi (!) bukvalno sahranjuju svaku (!)
zemlju i kradu buducnost sopstvenoj kao i deci drugih...



Ljudi, vreme leti, deca nam ovo nece oprostiti...

Joao

pre 12 godina

Ne bih posvecivao vecu paznju tim "tajnim" depesama. Primitivni kapitalizam svakoga dana vredja nas moral, nasu inteligenciju, nase obrazovanje i kulturu. Nikada nisam radio u drustvenim preduzecima, drzavnim firmama i agencijama. To znaci da sam svakoga dana u situaciji da iznova opravdavam svoje postojanje na poslu. Vec sam na kraju svojih cetrdesetih, odlican u svom poslu, ali osim te svesti, moje i ljudi sa kojima sam saradjivao, nemam nikakvu satisfakciju, profesionalnu, materijalnu... od strane ljudi za koje sam ovih decenija radio. Stavise, svestan sam da mi predstoje jos teze godine dokazivanja da sam psihicki i fizicki jos uvek sposoban, a trebalo bi da vise nikome nemam sta da dokazujem. Kakvu motivaciju, osim te najprostije borbe za opstanak, mogu da imam.
Moj savet mladima bi bio da jos vise sede po kaficima i klubovima, ako mogu i imaju odakle, jer primecujem da su oni koji nam komanduju regrutovani iz tih redova, a ne iz redova vrednih poznavalaca svog posla.

Đorđe

pre 12 godina

Sve što ovi "stručnjaci" kažu nema veze sa životom.
Ni jedno psihološko istraživanje nije pokazalo da je novac motivator.
Radne navike i radna etika se stiču i razvijaju od malena - za njih nema brzog rešenja (npr. davanjem veće plate).

To je kod nas potpuno urušeno ravotima tokom '90-ih, tako da sada imamo generacije - površnih, lenjih, obrazovanih ali neobrazovanih, neobrazovanih bez ikakve motivacije da rade, umišljenih da sve znaju, onih što sve očekuju da im se servira na tanjiru i odmah bi da budu direktori, potpuno promašenih profesija odabranih jer su mislili da su prestižne (i da njima mogu da se hvale u društvu), ovih što se prodaju kao stručnjaci za ono za šta nisu obrazovani i gde upropaštavaju živote drugima (pravnici, fonovci, oni bez škole i slični na HR pozicijama)...
Čitava decenija nerada i pogrešnih izbora.

Nažalost, od starijih generacija nisu imali šta ni da nauče jer je ove razmazio komunizam sa nadrealnim beneficijama koje su dobijali za malo rada.

Vladan R

pre 12 godina

To da treba vredno raditi da bi neko bio dobro placen a ne da treba ponuditi veliku zaradu da bi se vredno radilo je bezobrazna tvrdnja, isto kao i onaj "dobornameran" savet da na intervju za posao nikada direktno ne pitate kolika je plata. Ako mi neko ponudi dobro placeno radno mesto ja cu se svakako truditi da vredno radim, da ne izgubim posao, da nekim svojim potezima ako je to moguce podignem produktivnost firme, i svakako mi nece biti problem i da ostanem prekovremeno kad god zatreba. Jos ako i za tu sopstvenu inicijativu budem nagradjen tek onda ce mi porasti radni elan. I tako u krug. Sa druge starne ako prihvatim pricu da ce ako vredno radim, dobro i zaraditi i biti nagradjen a to ne osetim nakon dva tri meseca, kakvo ce biti moje ponasanje na poslu pa jos ako plata kasni.
Zoranu iz Amerike dva pitanja. Da li godpodin primecuje da je za dva do dva i po sata onaj sto je obrezivao travu dobio maltene isto toliko(35$=25 evra) koliko onaj pacenik za 17 i slovima sedamnaest sati. Dakle student u Srbiji je placen 5 puta manje, ne racunajuci da je radio prekovremenio i njemu je to OK. Verovatno i zato nije mogao da nadje nekoga da mu pokosi plac. Drugo pitanje je dobrom delom nastavak pomenute konstatacije, odnosno zasto rad Srbina nije vrednovao isto koliko i onog Ameru , ne samo u iznosu vec uzimajuci u obzir i tezinu i zahtevnosti posla, jer bi uzmajuci u obzir da je plac zarastao bilo normalno da da 50 evra, ako ne i vise, posebno jer sve to posle treba isplastiti. Za taj novac bi sigurno nasao nekoga da mu pokosi plac.

the stenac

pre 12 godina

Amerika je svesna svoje pogresne politike od 90-tih pa do danas njenim putem su krenule mnoge velike drzave a male poput nas oni su nateravali na razne nacine i sada putem toboznjeg wikilikija spasitelja celog sveta od zle Amerike pokusava da se iskupi i kritikuje ostale koji prate njenu politiku..netreba mnogo pridavati znacaj i dizati buku oko toga.Ali mi je drago sto je po objavljivanju teksta reagovalo ministarstvo sa demantima. pa konacno se ipak vidi da vlada stiti interes svojih gradjana i njihov ugled .. nisam siguran koja je svrha pisma poslatog iz ambasade u Beogradu ali smatram da se pisac samo hteo praviti dobar svojim sefovima i skupiti neki poen tj. blacenjem drugih podizao sebi reiting radi ocuvanja sopstvenog posla i radnog mesta koje je dobro placeno. Ako je ova moja predpostavka tacna a mislim da jeste posto znam da su ameri skloni govnarenju svugde u svetu pa i ovde anda im treba isto merom vratiti ..putem novina

Boki

pre 12 godina

Posmatravsi situaciju u ovoj, nazovi, drzavi, sve sam vise u stanju da razumem bes potlacenih koji su 1945. ulazeci u gradove, streljali svakog vidjenijeg sa imetkom. Smatrali su, valjda, da ga je stekao preko ledja nekih pacenika.
Nasa sadasnja "elita" rizikuje da joj se, na krilima nekog novog dzumbusa, desi slicno.

damirdavid

pre 12 godina

nemogu da verujem.radim u inostranstvu 10 god. amoj brat u srbiji radi kako sef kaze.nema godisnji nema osiguranje nista...sef mu samo kaze ako ne dojes sutra ima ko hoce.minimalac je u opstini gde zivim je jadnih 9000 din na crno jer 70% firmi ne prijavljuje porez.privatnici.sramota za srbiju

Sasha

pre 12 godina

Kakvo plitko objasnjenje. Nisu lenji nego slabo placeni. E, super, ajde onda nek polegaju da spavaju, pa neka ih neko probudi kad plate same od sebe postanu velike. Povodom nedavne katastrofe u Japanu, pita neki novinar japanskog ambasadora kako su se Japanci uopste oporavili posle drugog svetskog rata, i ne samo oporavili, nego postali jedna od najvecih ekonomskih sila, a covek kaze 'Japanci su spremni da se potrude'. Toliko.

Zvonimir

pre 12 godina

Poslanici i ministri su dobro placeni a videli smo kako rade. Zar oni nisu reprezent naroda? Ogledalo drustva? Ako jesu - takvi smo. Ako nisu, sta ce tamo?

Pa ipak, u "COMMENT" istog teksta pise da "Ljudi u Srbiji nisu ni "glupi" ni lenji..." ali se tako ponasaju jer nisu stimulisani da budu pametni i vredni. Pametni i vredni su u pasusu 11 koji "nazalost beze iz zemlje cim se ukaze prva sansa".

silverg

pre 12 godina

Kao i svaka generalizacija, i ovoj treba preciznije pojašnjenje. Nisu „Srbi“ neradnici ili radnici, to je bar svima jasno. Reč je o sektorima. Dakle, javni sektor je neradnički, a privatan očigledno mora da radi i za sebe i za ove partijsko-prijateljske viškove.

Rage Against The Rezzim

pre 12 godina

Ključno je:

"Iako bi, prema svim ovim pokazateljima, srpski "proletarijat" trebalo da podigne glas i digne političku tenziju, to se, na veliko čuđenje Amerikanaca, ne događa."

U tom grmu leži zeka sa šajkačom na glavi...i protestvuje.
Zeko, zeko...

dzoni

pre 12 godina

Molim sve one koji pišu iz dijaspore da se zapitaju zasto se ne vracaju u Srbiju! Ako su se toliko provrednili kad su otisli na zapad,nek se vrate u zemlju,radice i ovde svi po 2 posla - konobari preko dana,trafika ili fast food noću (to moze da se nadje). A kad na kraju meseca (ili verovatnije sledeceg meseca) dobiju 400-500€ za svoj danonocni rad,nek plate svoje stanarine,racune,benzin i hranu i nek im pretekne!
Tacno je da se malo radi i da ima fiktivnih radnih mesta,ali u javnim preduzecima! A to svi znamo ne moze trajati zauvek!
Kod privatnika je svuda isto,gledace da potpuno iscede radnika i da ga plate najmanje sto mogu!
Radnih ljudi ovde itekako ima!

Ovich

pre 12 godina

Ovo je potpuno tacno. Ja radim u svici i nisam nesto posebno vredan ali radim koliko je potrebno. Jel se od mene vise i netrazi a takva je i vrsta posla.

Sve u svemu da se vratim u Srbiju sigurno bi postao lenj videvsi da mi je plata ovde 15 puta srednja Beogradska. Kako da radim ako nemam nikakve perspektive i motivacije?

Gledao bi se da se osamostalim i da otvorim privatnu firmu.

bgd

pre 12 godina

Mislim sta reci?! A juce se javilo toliko likova da nas pljuju da je to strasno!! Smisao posla (samim tim i da bi dobro radio) je da imas solidna primanja (znaci ne samo za hleb) i da imas normalne uslove na poslu (normalno radno vreme, slobodne dane itd.)pa ce onda i radnici biti vredni! A neki bi hteli za bednu platu i dvanaestocasovno radno vreme da imaju extra radnike!!! Robovlasnistvo je vekovima iza nas!!!!!

"Kod nas je sistem takav da ne možete da kažnjavate radnike, jer su zaštićeni kao beli medvedi, pa s jedne strane imate one koji stvarno rade, a s druge zaposlene koji su u bivšem sistemu navikli da dobijaju platu bez obzira koliko se trudili."
Ne znam Drakulicu od kad to u Srbiji nema kaznjavanja radnika (mozda u drzavnim sluzbama)?!! Kod mene, a i u svim drugim privatnim firmama radimo godinama na ugovor od 3 meseca (sto je protivno zakonu) pa kad nesto uprskas - CAO, nema obnavljanja ugovora! Otkaz! Toliko!

bgd

pre 12 godina

(creative, 12. septembar 2011 11:10)

Bas me interesuje odakle si ti i sta radis u zivotu?! Verovatno nista!
Dokle vise ove generalizacije?! To da li si vredan zavisi ne samo od plate vec i od samog preduzeca, radne atmosfere, perspektive u tom poslu... Problem je sto Srbija sa lopovima na vlasti nema perspektivu pa smo svi pali na svakom planu.... Moramo da se resimo LOPOVA! Samo ko da ih zameni?! Ovi u opoziciji su tek gladni para....

shone

pre 12 godina

@MS
A odakle ti kucas kad ti je vreme komentara 16:44? Jedino sa zapadne obale da kucas, pa da si poranio, inace upadas u radno vreme.

Citam malo ove komentare, vidim od kada postoji Internet, nema potrebe da se mercedesom dolazi u zavicaj da se covek pohvali i poduce lokalni paori kako je na zapadu.
Daj jednom Srbinu par stotina eura vise nego drugom i ovaj ce umisliti da je 10x bolji od onog drugog. Jedva malo bolje od plemena Tuci i Huti. Tu je glavni problem, ne u lenjosti.

Jelena

pre 12 godina

Dosta je toga slabo su plaćeni pa neće da rade. Situacija je takva kakva je i zemlja je takva kakva je ali to nije nikakvo opravdanje za nerad. Svaki poslodavac će sigurno nagraditi zaposlenog koji se trudi, naravno u skladu sa svojim mogućnostima. Zašto ne pišete i o tome kako se snalaze poslodavci da naplate potraživanja kako bi platili plate, doprinose, svoje obaveze, PDV,...

Pancevac

pre 12 godina

Za tajkune smo izmisljeni radnici!
Nece nas menjati,nizasta!

Jedino ako se pojave neki,koji ce raditi za 100 evra mesecno...
onda smo ga nagrabusili.

z

pre 12 godina

Ima istine u oba stava. Ali neradnik se nikad nece promeniti, dok ce vredan ali nezadovoljan radnik svakako bolje raditi ako je adekvatno placen. Kod nas postoji veliki visak radne snage i losa privreda. Zato poslodavci ne moraju ili ne mogu da daju vece plate, sto nas vodi u zacarani krug.

Slobodan Đikanović

pre 12 godina

Нема колективне одговорности народа за лењост, као ни за ратне злочине, ни било шта друго.
Није ни амерички народ колективно крив за то што је наступила светска економска криза (Шта?Пукле су банке, јер нису довољно напорно радили?),а ни за то што су бачене нуклеарне бомбе на Хирошиму и Нагасаки.Или да им све прикачимо као Србима лењост?
Лако би било пронаћи кривце за многе ствари, када би кривцима било у интересу да оптужују и осуђују сами себе.
Можда и немају зашто да се осуђују, јер можда грешке и не постоје?
Можда је то систем, сам по себи, такав какав и треба да буде?

Alber

pre 12 godina

Organizacija u ovoj drzavi je misaona imenica. Lideri tj. menadzeri, direktori, politicari su uvlakacnog mentaliteta i lopovske naravi. Strucnjaci posle dugih ftrustracije odlaze napolje. Dakle nas sistem je LOS, OCAJAN, NEPRILAGODJEN. Za pocetak zasto ja moram da radim od 9-17h? To radno vreme ima smisla u odredjenim zemljama zbog vremena kad izlazi i zalazi Sunce i svega ostalog dok kod nas je to prepisano jer eto tako se to radi tamo pa cemo i mi.

Milorad

pre 12 godina

Dobro ajde, lupam da imam dokumente za zakljucavanje firmi ali nemozete da verujete gde god da sam radio a radio sam u preko 10-ak firmi, svugde su se primale pare i na ruke. E da mi je bila kamera tu...!!

Miodrag

pre 12 godina

Citat:
"To je mišljenje naših prijatelja amerikanaca iz onog “Fort Beograda“ izmedju Sarajevske i Kneza Miloša!!Sve što možemo jeste složno da poviknemo: “Ameri su glupi“
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (wtf, 12. septembar 2011 09:52) "


Prvo procitajte sta su diplomati napisali, onda pokusajte to da shvatite,
pa tek onda razmislite o sadrzaju Vaseg komentara. I to samo zato da se ne bi desilo, da bacate kamenje (u ovom slucaju na Amere) bez razloga...

MiIos

pre 12 godina

Ko je konkurentan, ko zna, ume i hoce da radi - zna se, bezi iz zemlje.
Osnovni problem je negativna selekcija, koja je one najgore popela na najvise funkcije, a najsposobnije oterala sto dalje.
To, i cinjenica da ce ovaj narod pre da unisti buducnost svojoj deci, osudi ih na JOS bedniji zivot od svog, nego sto ce da prizna istinu o sebi. Ima li kraja srpskoj sujeti?

Srbija je Kosovo.

dr Feelgood

pre 12 godina

Nemojte da demantujete nego placajte, bezocnici! Ne mora da se kupi jahta od 20 milona. Moze i od 17, nije ni ona za bacanje. sa kusurom moze da se motivise par hiljada ljudi da "kida". Sto bi rekli fudbaleri: " da ostavi srce na terenu!".

Zorzo

pre 12 godina

Depesa je pogodila sustinu sto bi se reklo "u sridu", da ne moze vise da pogodi. Pri tome kod nas u Srbiji ima toliko "materijala" ne samo za diplomatske depese, nego i antropologe, psihologe i psihijatre, ali one svetski poznate, ne ove nase sa kupljenim diplomama, da bi mogli da naprave svetsku karijeru samo na nama. Ponovo se javlja onaj isti sindrom uvredjenosti, neke umisljene vrednosti koji se poput staklene posude razbije u paramparcad kad naidje na neki kamicak, u ovom slucaju u vidu depese americkih, pa i drugih diplomata. Najvise mi se svidjaju ovi nasi "strucnjaci" koji pricaju price, bacaju prasinu u oci i pokusavaju da kupe sebi jos neki kredit na visokoj drustvenoj lestvici. Kakva zemlja takvi strucnjaci. I sto je stanje gore, umesto da se nesto menja, sve vise se cuje horsko pevanje i pojanje kako to nije tacno i kako su drugi krivi za to.Pri tome se zaboravlja da i drugi imaju strucnjake i to malo vece i da su itekako ostroumni i dobrog vida kad treba da primete neke pojave. Na zalost to samozavaravanje samo steti Srbiji i nikom drugom. I naravno postoji prica o cvrcku i mravima koja se gotovo 100% odnosi na nase drustvo, s tim sto je kod nas jedan mrav, a ostalo su cvrci.Price o tome kako nasi rade u drugim zemljama jer su bolje placeni su deplasirane. Ovde ne zele da rade ni za kakve pare. Nisu prvo kvalifikovani, dosli su do tog radnog mesta uz pomoc veza i mita, a onda i ne znaju da rade. I kad treba napraviti neki rez, onda sledi cuveno ucenjivanje. Ja sam tebi ovo uradio, mene ne mozes da otpustis, ko kome dodje koliko i zasto i na kraju onaj koji zaista radi i koji ima kvalifikacije, ostane napolju, jer nije nikom ucinio uslugu. To je lepo dok traje, ali bogme cini mi se da je svemu kraj. Bile su i druge zemlje pod komunizmom, jos gorim nego sto je nama bio Milosevic, posle 5.oktobra u Srbiju je uslo 70 milijardi dolara,pa koji je rezultat? Dug drzave od oko 40 milijardi.. I koji ce "radnici" sutra da vrate taj dug?

Milos

pre 12 godina

Pri kraju teksta, navodi se "firma Sintelon koja posluje u okviru grupacije Tarket..."Molim vas da pre objave proverite tačnost ovih podataka. Firma Sintelon ne postoji već više od godinu dana (brisana iz registra).

Woah

pre 12 godina

Stručnjaci su potpuno u pravu. U firmi u kojoj ja radim svi rade. Jednostavno ne postoji mogućnost da sediš i gledaš u plafon. Pitanje je da li uživaju u poslu, kada za to što rade... smešno je reći ''nisu adekvatno plaćeni''. To kako se u našoj zemlji plaća je čist bezobrazluk. Koliko puta češće benzin skače u odnosu na plate? Hrana? Računi? To što mnogi sednu u kafić (moderno obučeni, sa modernim telefonima) je nebuloza. Klinci koji sede piju istu kafu 2 sata. Ima onih za koje se može reći da žive bahato, a ne rade. Ali oni ne zavise od rođaka iz inostranstva, nego od roditelja odavde, iz Srbije. To su deca lopova. Lopovi i njihova deca su na jednoj strani, na drugoj jad i beda, a u sredini NIŠTA! Jasno je da se neki 'komentatori' usuđuju da kažu kako i ovde možeš da imaš dobru platu. Ima izuzetaka. Tako je moj prijatelj bio jako pametan dok je radio za 70000, a onda se vrlo brzo ućutao, kada je igrom slučaja izgubio posao i shvatio koliko je imao sreće i kako je teško naći novi posao, čak i za upola manje novca.

Nenad

pre 12 godina

Gde nismo lenji? Rmbacio sam u vise firmi i svaki put video da na jednog koji radi dolazi pet zabusanata koji ga jasu. Pa zar nije tako?

Vera

pre 12 godina

Rekla bih da je ministar rada i socijalne politike itekako dobro placen, a da je njegov ucinak tokom decenijskog ministrovanja ravan nuli. Zapravo, Srbi uce da je rad nebitan, a da je dobro uhlebljenje bez obzira na sposobnost najvaznije. Generacije sanjaju o velikoj lovi bez ikakvog intelektualnog napora. Mediji upravo to i podsticu. Uostalom, ljudi koji zavrse neki studij, a pretpostavlja se da su ga izabrali jer su to zeleli, nisu uspeli u svojoj izabranoj struci ako se bave sasvim drugim poslom za koji nisu kvalifikovani. Stavise, pokazali su se potpuno nesposobni da takav posao obavljaju. Puna ih je srpska skupstina!

Milance

pre 12 godina

Veliko je pitanje sta znaci LENJ , ali ako to znaci da je to neko ko hoce platu a da za nju netreba da ulozi nikakav pozitivan napor ,takvih ljudi ovde sigurno ima vise nego naprimer u zemlji ciju depesu pominjemo. Naime budimo iskreni ovoliko napora da se ljudi domognu djabalebaroskih radnih mesta je dokaz da ovde pored lenjosti praovladjuje i problem postenja ,jer posten i moralan covek ne pristaje da u nekoj kancelariji sedi,drema,cita novine ,i ubija se od dosade dok radno vreme ne istekne.A usput razmislja kako je dobro sto neko drugi treba da proizvede,hranu ,stanove,leci ljude,uci djake,cuva mir i unutra i spola itd,itd. A ovi takozvani bizmismeni sto su tako zadosvoljni svojim radnicima ne bi pricali takvu pricu kada bi morali da im placaju realne zarade i kada bi kao u Rusiji morali u zatvor ako radnicima nedaju plate .Jedan pomenu bele medvede mozda je bio u pravu ali ako bi neko cuvao ove kao sto se ovde cuvaju radnici medveda nebi bilo jos od pocetka industrijske revolucije.Na kraju samo zakljucak ovde kao i u svemu nema sredine ,jedni rade i po petnaest sati [proizvode] a drugi nerade nista a plate primaju slicne onima koji rade i za njih.

Pera

pre 12 godina

Nije problem vrednoca nasih ljudi vec atmosfera beznadja u kojoj zivimo godinama i korupcija na vrhu koja je dostigla enormne razmere. I sad ti nadji motivaciju da ustanes iz kreveta cio i veseo i das sve od sebe .

Bojan

pre 12 godina

Procitajte Wikileaks depsu pa cete videti o cemu se radi. Ovo nema veze sta pisu. Na kraju depese kaze Polt da Srbi nisu ni lenji ni nekompetentni, ali zbog trzista rada ima velike neefikasnosti. Kaze kako je izuzetno aktivan rad na crnom trzistu zbog nameta drzave. Ova depesa opisuje okruzenje u kome se radi i iz nje se vidi da je vlast ta koja je problem. Naravno mediji u Srbiji oduvek vise vole vlast nego narod i istinu, pa pisu ono sto nije receno. Po njima vlasti je takva kakva je a narod ne valja.

memorija

pre 12 godina

Prvo, istina je uvek negde na sredini. Depesa nije u pravu da smo lenji, jer inace nas ne bi uvozili oni koji su je pisali, posto njihovi ljudi nece da rade takve poslove. To je i u vezi onoga sta je kome ispod casti. Veliki problem je i sto ljudi vide kako se sticu bogatstva. Jedan bigznismen koji je sada u zatvoru zbog puteva nije imao NISTA dok nije dobio kredit za posao. Ali kako je on dobio kredit ako nije imao cime da garantuje? E tu je kvaka! Politika, podoban, poslusan, mozda i glup, uzeo pare za druge, ako neko strada on ce, sto je ziveo, ziveo je, vise i nije zasluzio. Dalje, podatak sa TVa, vrednost javnih nabavki ukupno oko 2.5-3 milijarde evra, od toga bar 750 miliona ode za korupciju (25%), e sad zamislite koliko su u stvari naduvane cene zbog tih 25%. I tu smo, ovi sto rade, rade za 100-200-300-400 evra, jesu zasticeni, ali nemaju pojma sta ce pred penziju i koliko im je uplacivano, da li ce da ih vrate iz doma zdravlja ili slicno. Ministar gradjevine pravi jeftine stanove po 1300 evra. Covek iz PKS kaze da je cena izgradnje do 400 evra, i to da bude kvalitetno, a sve preko su razne "takse". Dakle, nismo ni najbolji ni najgori, ali ovi sto nas vode su sigurno najgori medju nama, a za to smo i sami krivi!

1979

pre 12 godina

Ne znam sta se neko cudi da smo 70-tih imali produktivnost kao u Japanu..pa samo pogledajte sta se tad izgradilo ,moglo bi da se nabraja do prekosutra samo za SRbiju,u SRbiji se godisnje 70-tih gradilo 90 000 stanova (sad se gradi sramota je reci koliko) ,koliko se izgradilo elektrana,toplana ,skola ,mostova ,ogromna vecina puteva u srbiji je izgradjena 70-tih ,tad se proizvodili avioni ,tenkovi,helikopteri ,pa cak i podmornice i brodovi svih velicina kao naftni tankeri,sve ono sto vojska ima sad je jos tad proizvedeno ,pa 90% seljaka u vojvodini i dalje vozi Zmaj kombajne koji su tad proizvedeni , evropski aututomobili godine 70-tih su bili proizvodjeni i ovde kao fiat 128,golf 1 ,citroen gs ,da li neko misli da je npr bilo lako izgraditi prugu beograd-bar gde je cela pruga tunel-most i tako ukrug a sve to su gradili nasi radnici a ne stranci kao sad.
Ono sto je problem sto mi nismo nastavili 70-te nego smo to posle samo rasturali ,da smo radili do sad kao 70-tih bili bi verovatno kao japan ali nismo.

Dejan

pre 12 godina

Udruženje Poslodavaca Srbije podržava Srpske radnike?
Naravno!!!
Kada im većina poslodavaca isplaćuje minimalnu cenu rada od 180 evra za njihov rad...
Što bi plaćali više!!!
Gde je prosećna plata radnika 350 evra!!! U Beogradskoj Skupštini???

Ištvan

pre 12 godina

"Depeša američke ambasade u kojoj se tvrdi da su Srbi neradnici potpuno je promašila suštinu i u njoj nijedna jedina reč ne odgovara istini, kažu stručnjaci."

Ovo su tipično srpska posla i muljanje. Ako "sručnjaci" ovako shvataju susštinu opisa srpskih radnika, onda i ne čudi dezorijentisanost čitalaca. Niko ne govori o srbima kao lošim radnicima (juče sam citirao da su u SAD itekako respektovani kao radna ssnaga) nego o propaloj, nakaradnoj državi koja nije u stanju da kreira normalni produktivni ambijent za svoje radnike. Stoga večini i nije stalo da se trudi kada pored tajkuna, tatinih i maminih sinova i čerkica malo čega ostaje. Draga gospodo u americi toga nema ili nije toliko izraženo i zato je to kreativno i uspešno društvo. Manite se predrasuda, koje su većinom ionako potpuno nesuvisle i pokašajte da izmenite suštinu Vašeg problema, tj propalu, izvitoperenu državu menjajte na demokratski način.

Miloš

pre 12 godina

Koliko ja vidim, u depeši u zaključku piše: "Ljudi nisu ni nestručni ni lenji u Srbiji...". O čemu vi ovde zapravo pričate? Da li iko čita depešu ili čita samo klasično loženje naroda putem medija.

Radovan

pre 12 godina

"Radnici su odlični, ali rukovodstvo ništa ne valja"

Reči inostranih instruktora (teorijska i praktična obuka) i kontrolora (kontrola kvaliteta delova i finalnog proizvoda) , nakon nekoliko provedenih dana u našim fabrikama, sa kojima sarađuju u izradi zajedničkog proizvoda.
Kada čuju kakve plate imaju naši radnici (manualci, tehničari, inženjeri), ne mogu da veruju i ražaloste se.
Zadovoljni su prijemom kod naših radnika u fabrikama i spremnošću da prihvate nova i lakša rešenja.
Najviše primedbi imaju na organizaciju posla i brigu o bezbednosti radnika, koje je u domenu rukovodilaca (niži, srednji i najviši nivo).

mmJa

pre 12 godina

Ko nece da radi ili je los strucnjak u Srbiji, bavi se politikom. Primanja su bolja nego u Nemackoj, a moc veca nego moc Obame u SAD. Verujte, majke mi.

Neradnik

pre 12 godina

Pa ok, tu je nas problem sto mi zivimo tudje zivote, a ne trudimo se da nama samima bude bolje. Inace skolu i fax sam zavrsio u Srbiji i usled nedostatka poslova jer nisam bio mamin i tatin sin da me zaposle krenuo trbuhom za kruhom, sto mislim da moze svako ako zeli vise i to je to. A sto se tice nas i dalje mislim da smo izuzetno vredan narod, samo malo bez ambicija. Kako je tako je ima i gore!

Pera 2

pre 12 godina

Radim i zaradjujem 32000 dinara mesecno.Prvi deo plate ili akontacija ode na racune i naravno obavezan internet i iptv + telefon.Drugi deo plate nemam,ustvari minimalan je zbog potvrda da bi oblacio decu skolarce osnovce i ostavio koji dinar za nesto malo hrane i lekove posto sam tezak bolesnik e sda reci ce mnogi sto ce ti internet,IPV TV i tako to ali brate to je svo zadovoljstvo koje imam.AJDE zdravo.