Četvrtak, 30.06.2011.

11:27

Đilas: Beko ne mora da proda Luku

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da niko ne primorava vlasnika Luke Beograd da luku proda.

Izvor: Beta

Ðilas: Beko ne mora da proda Luku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

Milisav

pre 12 godina

Samo još da dodam, vezano za komentare tipa:
"I niko se ne pita KAKO je stekao ta 54 miliona ?"

Da li se postavljači takvih pitanja možda sećaju po kojoj ceni su kupovali motorno gorivo za vreme sankcija (ako se dobro sećam na početku je išlo i do 5 DEM)?
Da li se sećaju da su jestivo ulje (kad ga je bilo u prodavnicama) kupovali po (bitno u priči su MALOPRODAJNE cene) 8 dinara, a da je u privatnim radnjama išlo po cca 1,2 - 1,4 DEM?.
Da li znaju ili se možda sećaju pošto su nekad plaćali litar motornog ulja, a pošto sad?
Da li znaju ili se možda sećaju koji je kurs dinara tada bio?
Da li znaju ili se možda sećaju da oduvek (još iz vremena SFRJ) pa do današnjih dana svaki proizvod koji kupe debelo preplate kad se MALOPRODAJNE cene uporede sa zemljom porekla ili bilo kojim prostorom sa one strane granice/tora?
Da li znaju ili se možda sećaju pošto su prodavane "duge cevi" srbima u Lici ili Bosni početkom rata?
Da li znaju ili se možda sećaju pošto je bila vreća brašna ili šećera koje su preko srpskih teritorija vožene i prodavane npr. muslimanima u okpoljenoj enklavi Velika Kladuša (500 DEM/vre.)?
Neke mračnije apekte bolje ni ne spominjati...
I da li znaju da su sve te proizvode servirali ljudi koji su bili u prilici da to urade. I na tome zaradili ogromne novce. Danas, računajući na legendarni zaborav ovog naroda, ne pada im na pamet da išta u uhodanoj šemi menjaju.
A kada je tako - zašto ste kivni na ljude koji su pošteno iskoristili i koriste ukazanu priliku? (Ja npr. nisam imao dovoljno tvrde zube za takav vid zarade, a pružala mi se prilika - nije da nije, pa se ne bunim.)
Oni ne rade ništa loše osim onoga što mogu - zaradjuju novac na enormnim razlikama u ceni. A vi razmišljate kao oni mračni likovi iz pola veka udaljene prošlosti koji su iz sličnih razloga eliminisali nosioce celog sistema i sistem sâm.
A njihova deca taj isti sistem danas uspostavljaju, ali samo do granice dokle im odgovara. Smešno.
Rešenje problema? Naplatite im porez.

Milisav

pre 12 godina

Kako god da se ovo završi sistem gubi, a gradonačelnik je ispao "veverica".
Neoprezno je uzeo ponudjeni lešnjak i upao u zasedu. Prihvatanjem ponude posredno je potvrdio da je Luka vlasništvo osobe kojoj je grad dao ponudu. U celoj priči sadašnjem vlasniku je potpuno nebitan iznos za koji bi transakcija trebala da se završi. Najočekivanije je da ponudu grada odbije i da u minimalnom obimu nastavi obavljanje osnovne delatnosti. A za osnovnu delatnost - LUKA - ni Bog ne može da mu oduzme zemljište na kom se firma nalazi. Novca ima dovoljno da taj angažman sprovede u delo, makar, a i najviše iz inata, a troškovi su mu minimalni - plate lučkih radnika minorne, sredstva u održavanje objekata ne mora još bar 30 godina da ulaže, a to je otprilike njegov životni vek.
Čak i da mu država to otme - što može po sadašnjim "partizanskim" zakonima i svesti koji su na vlasti - jednog dana će biti donet zakon o restituciji i to će mu biti vraćeno.
Ovde nije u pitanju mizernih 40 mil. $, ovde su u pitanju "tekovine revolucije". One iz '45.

Sve se moze pokvariti

pre 12 godina

Gospodin Djilas je stvarno covek u koga sam puno verovao, koji je toliko dobrih stvari uradio i bas je bio na mestu.
Nedavno sam ga gledao u nekoj emisiji gde je pricao nesto protiv SNS i stvarno nisam mogao da verujem da se spusta na taj nivo radi politickih poena.
Uvek mi je delovao kao odmeren, korektan i sposoban politicar, dok sada izgleda prelazi polako u klasicne politicare kojih imamo na sve strane.
Kandicka je isto do nedavno bila dosta korektna i u redu, ali videli mo nedavno pokupila neke pare.
Covek kao covek je kvarljiva roba, nikada se ne zna do kda mu se moze verovati i kada ce se pokvariti.
E zato bi bilo najbolje da imamo izbore svako dve godine, pa da nam se oni dobri ne uspeju pokvariti pre smene, a da ih na vreme zamene novi neki.
Sve osim telekoma je skoro prodato, pare nestale, donacije i sve ostalo se slilo u pojedine privatne dzepove i sta sada ?
2 GODINE I NI DANA VISE ..

naja

pre 12 godina

Beko kaze da mu se nadoknadi kamata koju je izgubio da je drzao pare u banci.....54 miliona dolara,o Boze nikad im nije dosta....Koliko covek moze da bude alav pa to nema nigde.Ja mu zelim jos 500 miliona,taj kad nije srecan sa onimsto ima nece biti srecan ni sa onim sto zeli.

Branislav

pre 12 godina

Pa sto ne kupi grad i zarade dve milijarde,sta je sad zapelo oko 30tak miliona,dodace Verica ona je ubedjena da je luka najveca prevara u Srbiji!

Hogar

pre 12 godina

DA...ALI SAMO POD USLOVOM DA ....luka Beograd ostne TRAJNO državno (gradsko) dobro i vlasništvo a ne da pređe u ruke nekoga ko je bacio "oko" na istu lokaciju,jer luka kao takva gradu znači mnogo a luksuzne stambene četvrti sa marinama i bahanalijama u vreme današnje krize....hmmmm....ne zvuči baš normalno!

Mislim ako je od njih dobio pare pa kupio luku, red je da im to vrati?

pre 12 godina

Ne mora da je proda, može i da je pokloni DBu, pardon sad se to zove BIA.

jambalaya

pre 12 godina

@nemanjabb
Ajde mi navedi samo jednog coveka na svetu koji se obogatio platom.
"Razmece" mislim da samo investira.
a milijarde vredi ali u panjevima. Luka koja nema znacajne funkcije tj. profita ne vredi.

laki

pre 12 godina

„Sila boga ne moli. Oni imaju monopol na silu i na sve načine su izvršili pritisak, progonima, pretnjama... Niko pametan se ne svađa sa državom“, kaže Beko.

Znaci Beko je Bog !!! Skromno :)))

kapri

pre 12 godina

Drugi član Ugovora o zakupu u Luci Beograd: Korisnig poslovnog prostora se obavezuje da će sav tok roba i usluga usmeravati ka Luci Beograd! U pravnoj državi? Beko bi trebao da plati što je godinama koristio prostor a ne da traži kamatu. Kako su se toga setili? Ali mnogo krupniji igrači se kriju iza svega, i samo ovom jadnom narodu bacaju prašinu u oči.

core

pre 12 godina

Zuti sto vas zovu zutima kada ste vi ustvari crveni truli komunisti zato nam ni ne daju da udjemo u EU i odugovlace, poznajem sve lokalne zute svi su oni nekad bili itekako perspektivni crveni, hocete opet naconalizaciju da radite, vala necete, secate se sta su crveni radili kad su dosli na vlast prvi put, znate vi bandere, podrumi itd. Pamtimo vase dedove i kako ste postali "Elita".

Ne zelim biti "picky", ali mala ispravka cini ogromnu razliku u znacenju

pre 12 godina

(English, 30. jun 2011 16:26)
"Poruka za Beka: Take it or live it. Valjda zna engleski."

Mozda si mislio na "Take it or leave it"........?

Rajko Cvetkovic

pre 12 godina

Poruka za Beka: Take it or live it. Valjda zna engleski.
(English, 30. jun 2011 16:26)

E moj nesrećniče, ti sa ovakvim engleskim daješ savete g. Beku. I posle se čudiš što niko neće da te plati više od 200 evra mesečno, Treba g. Djilas da kuka zbog tebe.

Take it or leave it.

Odmah traži od škole da ti vrate pare.

Naivcina

pre 12 godina

Ne može tako gospodine Beko. Hteli ste da uzmeti jeftino Luku i da na njoj zaraditi stotine miliona evra... Sad kad vidite da to nije zakonski moguće, odnosno da tek tako to zemljište koristite kao građevinsko, vi bi da se izvučete iz priče i još glumite kako ste žrtva. Beko nije nikakv žrtva u celoj priči, dobro je on znao šta kupuje, nego je mislio da će opet u dilu sa svlastima nešto da smulja. Sad kad vidi da nemože, izigrava da je oštećen... Mnogo je proividan taj Beko!

Vladimir LDP

pre 12 godina

Pobogu, da li je vama uopste jasno zbog cega je Beko uputio javnu ponudu za prodaju? Ne zato sto je njemu Luka neisplativa, vec zato sto vlast tvrdi kako to sto je on kupio za 40 miliona vredi dve i po milijarde i samo zbog toga je on ponudio drzavi da kupi te dve i po milijarde za tih 40 miliona plus ulozeno jer ocigledno se radi o glupoj i prenaduvanoj cifri jer to sigurno ne vredi dve i po milijarde. Ne razumem sad zasto se Djilas cenjka oko 74 miliona a bio je medju onima ili makar uz one koji su tvrdili da to vredi milijarde? Cist dokaz da je Beko bio u pravu i da to i ne vredi vise od sume koju je on platio, a lagalo se u javnosti kako to vredi 100 puta vise da bi narod napikali na njega. SRAMOTA!!!

Tako molim

pre 12 godina

Bravo za ideju gradonačelniče. Neka sad i Beko razmišlja o ponudi, a ne da samo on diktira uslove. Pa, nije on iznad Beograda i države, pa da uslovljava. Uostaloim, ako mu se ne sviđa ponuda, neka odustane.

Mita

pre 12 godina

Vreme je više da se okonča ta priča s lukom. Super je i što je Đilas predložio da se to konačno reši i da konačno znamo šta je čije tu.

Sale

pre 12 godina

E, Beko, Beko... gde sad nađe tih 70 miliona, to bih voleo da znam... Budi srećan i što ti se toliko nudi. Ako nešto nudiš na prodaju, morao bi da znaš da konačnacene zavisio i od kupca, a ne samo prodavca.

Milos

pre 12 godina

U pravu je Đilas. Beko je dobio ponudu. Ako Beku odgovora, neka pristane, ako ne odgovara neka ide na sud, koji će sigurno izgubiti. Šta bi Beko, da godinama obrće pare od luke i još da je proda s kamatom? Pa, malo previše traži...

NemanjaBB

pre 12 godina

Kao prvo, mnogo para je ovaj stekao za nekih 10-15 god, sumnjam da mu je od plate.
Dalje, sumnjam u ovog Djilasa sto se ovako razmece gradskim parama! Sramota!
I ovo zemljiste sa Lukom BG vredi sigurno dve milijarde...samo kada ga neko ima zajedno!

Jadan on

pre 12 godina

Fino je to zamislio Beko. Da kupi nešto jeftino, pa da to isto kasnije proda skupo i da posle uzme razliku. Tipičan način poslovanja gospodina Beka tokom svih ovih godina u privatizaciji... Sad još pokušava da od sebe napravi žrtvu ... Baš mi ga je žao..

mario

pre 12 godina

To bi bilo najbolje rešenje. Da se luka vrati Beogradu i da se onda pošteno i u interesu svih građana odluči šta dalje. A ne da se jedan od najvrednijih gradskih resursa prodaje ispod žita tajkunima.

Pravnica

pre 12 godina

Smešan je ovaj Beko do bola. Kad je kupovao preduzeća u sumnjivim privatizacijama, nije mu padala na pamet da se poziva na evropske vrednosti i norme, a sad glumi nekog uglednog evropskog biznismena, koji je žrtva države. Kad mu je država omogućila da se obogati, tad mu je valjala, a sad mu ta ista država koja od njega traži da se drži zakona ne valja.

Stara Srbija

pre 12 godina

Bravo Djilas odlucno i posteno iaoko onaj kome nudite to ne zasluzuje da se tako igra, ali ocigledno da tu postoji puno ljudi iz senke .
Usput ovde moze da se pregovara samo o firmi Luka Beograd, a ne nekakvom zemljistu, jer zemljiste ima svoje prvobitne vlasnike ,par Beogradskih porodica kojima su Udbasi u koznim mantilima 45-e godine oteli zemlju.
Tako da ionako sledi restitucija obavezna na leto i cisto da se niko ne zanosi da trguje sa tudjim i otetim imanjima.
To je isto Mister Beko trebao da zna kada je davao pare za to , da li njegove da li tudje nebitno.
Zemlja, imanja, stanovi, kuce i sve sto su Udbasi oteli od nas gradjana Srbije , nasih dedova i oceva se mora vratiti .
Cisto , glasno i jasno , a oni koju su uz otimanje cinili zlocine njih ceka kamata.

Vansiti

pre 12 godina

Ne vidim kako Beko moze da tazi kamatu na pare ulozene u firmu koja treba da mu donosi profit?
I gde je to kamata na stednju 7% godisnje da svi tamo stedimo?

lela

pre 12 godina

bekov argument da u kupoprodajnu cenu uracuna i kamatu koju bi dobio da je novac stavio u banku umesto kupio luku je besmislen, smesan i neistinit.

taj novac on nije izvukao iz dzepa, vec je dobio kredit od banke na koji sada placa upravo tu kamatu. i vrednost te kamate ne povecava vrednost kompanije. vrednost kompanije se povecava uspesnim poslovanjem, sto on ni ne pokusava da dokazuje, jer on zapravo nije uspesan privrednik.

profesor kompanijskog prava mirko vasiljevic, koji je clan upravnog odbora luke bi morao da objasni svom poslodavcu - kako se odredjuje vrednost kompanije, sta je izmakla dobit,.... sramota za obojicu.

podrska gradonacelniku!

Beogradjanin

pre 12 godina

Sta sad grad ce da da 40 a nece 74,a moguca zarada 2,5 milijardi! Nema logike,mislim da je u pitanju bio politicki marketing gradonacelnika

Uzmi ili ostavi

pre 12 godina

Ako je Beko platio 40 miliona evra kako sad kamata izadje na 36 miliona? Koja je to racunica. Naravno, da se kao sto kaze neki komentar Djilas ne razume u ekonomiju. Ko moze da razume da neko plati 40 a proda to isto za 74. Nije blesav da plati Beku duplo vecu vrednost. Malo li mu je 40. miliona?

Zoki

pre 12 godina

Ako dođe do sudskog spora, on se neće voditi pred lokalnim sudovima u Srbiji, na koje je moguće izvršiti politički pritisak. Pred evropskim sudom ili međunaronom arbitražom, država će taj eventualni spor sigurno da izgubi. Samo će račun biti puno veći, a platiće ga poreski obveznici. Posle će političari da kukaju kako po našim propisima taj sud nije mogao tako da presudi, nije bio nadležan, itd. Već viđeno.

Ne radi se ovde uopšte ni o Beku ni o tome da li je trebalo da mu se proda to što je prodato. Radi se o kompaniji iz Luksemburga, koja je pravno lice. Ta kompanija je od države Srbije kupila beogradsku luku za pare za koje je kupila. Odluku o kupovini je donela na osnovu informacije koju je dobila od prodavca o tome šta je predmet kupovine, odnosno šta je imovina luke. Sada prodavac kaže "igrač se šalio" i pokušava da promeni sadržaj onoga što je prodato. Pri tome koristi političke metode pritiska.

Ovo nije jedini slučaj privatizacije u kome država shvati da se zeznula pa pokušava da promeni pravila igre. Na žalost, neće biti ni poslednji, ali svakom ovakvom igrom Srbija tera od sebe ozbiljne investitore.

Pedja

pre 12 godina

Ako je Beku malo love neka nadje neku bolju ponudu. Za koliko je para kupio toliko para ce i dobiti. Pa nije evro dinar. Evro raste. Muka mi je vise i od pominjnja Luke Beograd. Tu se apsolutno slazem sa Djilasom, mada to retko cinim. A Beko, ****************** Odluci se covece.

Moj Milane,.

pre 12 godina

O kojoj je lovi ovde rec? Razumem da je grad Beograd ima, ali odakle bre tim ljudima kao sto je Beko 40 miliona evra? On je to ladno kupio i sta sada? Trazi jos i kamatu. Za sta? Sta je on ulozio za sve ovo vreme u Luku Beograd. Svoj integritet mozda. Zabrinuo se da ce mu otici na stotine hiljada hektara zemljista na idealnom mestu. Bas mi ga zao.

SMARAGDA

pre 12 godina

Gospodin Dilas se izgleda malo zaneo.Luka Beograd nije njegovo vlasnistvo i on ne moze da kupuje sta se njemu svidja , sto se Luke Beograd tice ako je treba kupiti onda se za to pitaju gradjani Beograda.

Kolja

pre 12 godina

Djilas srlja iz greske u gresku. Beku nudi da nasim parama od njega kupi Luku, a u isto vreme pred sudom osporava njegov vlasnistvo nad tom istom Lukom. Sada nam kaze da je siguran da ce na sudu pobediti, ali nase pare nudi Beku da bi omogucio neometan razvoj lucke delatnosti.

Posto ste sigurni u sihod sudskog postupka, kada ocekujete da cete pobediti gradonacelnice? Zasto ne sacekamo takav ishod, 40 miliona nije malo novca. Moglo bi se iskoristiti za sto-sta korisno u nasem gradu.

I usput, nemojte da vredjate nasu inteligenciju. Svi znamo da lucka delatnost u centru Beograda nema bas nikakvu perspektivu.

U celoj ovoj jadnoj epizodi zanimljivo da je upravo Djilas prihvatio da trci ovu populisticku trku za vladajucu politicku oligarhiju. Ocekivao sam vise od njega.

Meda

pre 12 godina

Sad ce da ispadne kako gradonacelnik pazi na svaki dinar pa pokusava da ustedi na kupovini luke,a ovamo se razbacuju sa najskupljim mostom,asfalt se postavlja svake godine novi i tako se peru pare,a ako je vec luka gradska kao sto pricaju zasto je kupuju!Izgleda da je Beko za sve u pravu!

most

pre 12 godina

Mladene, ne manipuliši ciframa i ne prepričavaj neproverene tračeve. Most ne košta toliko, nego će toliko da košta zajedno sa pristupnim putevima, petljama i slično. Druga stvar ne poredi Kinu i Srbiju, imaju jeftiniju radnu snagu i ima ih kao mrava i odradiće za daleko manje pare (čitaj i za mnogo manje pare nego što bi nama oni isti to isto odradili) i ko zna koliko još imaju prednosti jer su OGROMNA zemlja. *******************

Dejan Stojanovic

pre 12 godina

a jel pita neko nas koji zivimo u beogradu sta bismo da se radi sa gradskim parama?! nije beograd bre kompanija dragana djilasa!

Rajko Cvetkovic

pre 12 godina

Napisao sam 27. jun 2011 20:56

"... G. Milan Beko mi nije bio po političkom ukusu, nisam podnosio Slobu nikako. Ali, g. Milan Beko je pokazao da je mozak za ovu vladu, predriblaće ih sve kao malu decu. Čovek je jednostavno bistar, ima u glavi, mudar, ume, zna da radi posao i to ekstra. ..."

Evo i linka http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=521494#rating

Pa vi vidite da li sam bio u pravu. G. Beko je samo "overio" šta je njegovo.

Toza

pre 12 godina

Kako ce platiti poreski obveznici, pa Beko je to vec jednom platio drzavi, znaci samo pare nazad, a kamatu uvek placas na koriscenje necijih para, ekonomski tu nije nista sporno. Pritom Beko je tako i rekao u emisiji sa Dulicem, sa kamatom.
Principi su nesto sasvim drugo. Nego, zar nije bila luka vredna dve milijarde, sta ce sad insajder da kaze?!

NORMALAN

pre 12 godina

Ko je tebi uopste omogucio da ti otkupis tu zemlju pa se sada sprdas sa drzavom? Pitanje jasno kao dan a Kostunica neka se izjasni povodom ovoga jer je sa doticnim u dilu a da je pravde vama bi oduzeli sve i zatvorili vas ali sa njim zajedno da igrate sah..

Mephisto

pre 12 godina

stvar je vrlo prosta, ako postoje dokazi o mahinacijama, onda bi neko mmorao u zatvor da ide, a ne da placa. ukoliko je sve cisto, Vlast da ne dira sirote tajkune

Milan

pre 12 godina

Zar ne rekose da je Beograd izgubio 2 milijarde evra na luci? Zasto je onda problem dati 74 ili 40 miliona kada ce povratiti 1.9 milijardi...

PS: A mozda luka i ne vredi 2 milijarde...

Mephisto

pre 12 godina

stvar je vrlo prosta, ako postoje dokazi o mahinacijama, onda bi neko mmorao u zatvor da ide, a ne da placa. ukoliko je sve cisto, Vlast da ne dira sirote tajkune

neda

pre 12 godina

Beko vs Srbija 74:37. Tesko da Srbija moze da nadoknadi ovu razliku za mandata ove vlade. Beko ima sto Srbija nema, dobro organizovan tim i kes na banci negde vani. Ovi drugi moraju da se zaduze da bi ga isplatili. Nece proci i posle Beka ostace Beko. Ko umije njemu sve.

betmen

pre 12 godina

B. LUKA JE MOJA. NEĆU DA JE PRODAM.

Đ. HAJDE PRODAJ.

B. NEĆU NE DOLAZI U OBZIR.

Đ. NEĆEMO DA KUPIMO.

B. HOĆU DA PRODAM.

Đ. HOĆEMO DA KUPIMO.

B. MALO NUDITE.

Đ. TOLIKO KOŠTA.

B. SKUPLJE! MOŽE?

Đ. NE SAD NEĆU DA KUPIM.

B. MA, SREDIĆE MENI MRKA MINISTAR, SVE ŠTO JA HOĆU! ĆAO ĐIKI!

A NITI JE LUKA BEKOVA , NITI JE NOVAC DRŽAVE ĐIKIJEV, PA DA MOŽE DA NUDI, CENJKA SE I KUPUJE!!!

BUDI BOG S NAMA!!!

Vrhovnom sudu

pre 12 godina

Lepo gradonacelnik kaze,ne mora Beko da proda,ali ako je ne proda mi cemo na sudu ostvariti svoja prava!Znaci vec je jasno stavio do znanja kako ce sud da presudi i ko ce biti u pravu!Dokle vise ovo ide!

Jova

pre 12 godina

Kada je gospodin Beko u pitanju, mislim da bi naša vlast mogla da se ugleda na to kako se Vladimir Putin razračunava sa tajkunima koji se usude da izazovu državu. Mogu da se povuku brojne paralele, pre svega kada je u pitanju način na koji su se ti tajkuni u Rusiji i Srbiji obogatili (posle raspada države, u vreme najveće ekonomske krize), a zatim i odnos bogatstva tih tajkuna i materijalna situacija prosečnih građana.

Koga zanima kako Putin rešava taj problem, neka pogleda primere Kodorkovskog ili Berezovskog... A onima koji su mirni i koji poštuju svoju državu, kao recimo Abramovič, oni mogu da zadrže deo bogatstva, ali samo ukoliko veliki novac vraćaju državi, jer inače...

Ranko

pre 12 godina

Pa G-dine Beko vi ste inicirali prodaju/trgovinu Luk Beograd preko TV B92 u emisiji Insajder debata javnom ponudom a sada to spočitavate Utisku nedelje i gradonačelniku Đilasu.Pametan ste čovek i vrlo elokventan, samo bi bilo dobro da objasnite građanima Srbije gde ste vi zaradili "prvi" milion maraka/dolara.

Proka

pre 12 godina

Djilas je definitivno najbolji gradonacelnik Beograda do sada, toliko je dobrih stvari uradio za grad da je neverovatno, a ne vezuju ga ni za jednu aferu!

azureus

pre 12 godina

Ovaj Djilas je opet bunike jeo... Pa niko mu ne bi prodao tu Luku bez ikakve zarade, a narocito ne Beko... Samo lud covek bi pristao na takvu ponudu!

Lud, zbunjen, normalnih nema...

pre 12 godina

Kakva jeftina sapunica, ovi kao kupuju a ovi kao prodaju, ovi kao napadaju a ovi kao kritikuju. A sve u cilju zamazivanja ociju pred izbore. Ne moze se pred nezaposlene i gladne s jeftinim obecanjima pa aj malo suplje demagogije i fingiranih sukoba. Ko prezivi do aprila, glasace!

Србин

pre 12 godina

Шта се бре натежете са њим. Направите нови урбанистички план, луку изместите 30 км низводно и све ок. А он после нека наплаћује камату себи до миле воље. Земљиште и онако не припада луци.

Mladen

pre 12 godina

"U Kini je danas pušten u saobraćaj najduži most na svetu koji prelazi preko mora. Most je dug 42 kilometra, ima više od 5.000 nosećih stubova, a završen je za četiri godine.

Kineska državna televizija objavila je da je most širok 35 metara, a njegova izgradnja koštala je više od milijardu i po dolara."

Nas most je vec kostao 450 miliona eura, sto je oko 650 miliona dolara!!!???

Pozdrav za gradonacelnika!!!

Transparentno

pre 12 godina

Djilas kaže da je Luka Beograd kupljena za 37.186.000 evra a Beko kaže da je platio 54.000.000 evra. Nekako više verujem u ovaj iznos koji je Djilas dao, a 17 miliona poprilično je velika razlika da bi Djilas toliko bio pogrešno obavešten i posle ispao neozbiljan. Ako se zna koliko dobro i domaćinski upravlja Beogradom , sumnjam da bi mogao lako proverljiv podatak u agenciji za privatizaciju , da da javnosti netačan i da posle izadje Beko sa dokumentima da je platio državi 54 miliona i tako demantuje Djilasa. Valjda će se ova priča uskoro završiti dobro po Beograd i poreske obveznike.

Glas iz naroda

pre 12 godina

„Iskreno, nije mi jasno odakle im cifra od 40 miliona. Kada sam kupovao preduzeća, a mnoga sam kupio, uvek sam znao koliko šta košta i koliko je šta plaćeno...“, kaže Beko.

Objasni ti nama ODAKLE TEBI PARE da kupiš ta "mnoga preduzeća"? Da li si ih zaradio ili ti tata ostavio ili si ih na neki drugi način stekao?

Mislim da je to pitanje za nadležne organe.

djape071

pre 12 godina

Super, sada kada je tako pametan, i zeli da se suprotstavlja vlastima, neka saceka. A onda ce drzava da mu lupi taksu i penale jer luku nije stavio u funkciju, da mu lupi jos na to ekstra porez, a u medjuvremenu da mu onemoguci da tu bilo sta gradi ili prepravlja, samim tim nece moci nikome da proda. I onda ce biti srecan da to proda za 20 miliona eura, a pitanje je da li ce u tom slucaju drzava i biti zainteresovana da to kupi.

Jedan savet Milanu Beku: uzmi te pare kada ti nude. Miskovic je mnogo veci igrac bio pa je morao da popusti. Kakva kod da je trenutna vlast, narod ne voli nikoga ko se obogatio u poslednjih 20 godina, ako ni zbog cega onda zbog zavisti. A vlast igra onako kako narod hoce. Ukoliko sutra neko iz vlasti proceni da je politicki isplativo revidirati sve privatizacije i ponistiti ih - to ce i da uradi, i nema suda, nema institucije u evropi i u svetu koja ce to da spreci.

Nasi politicari, a i dobar deo evropskih, na tajkune gledaju kao nuzno zlo i jedva cekaju da se stvori klima kojom ce se oni zbrisati sa scene, nije dzaba u Nemackoj bio zakon o tajnosti imovine. A nasi tajkuni su se nekako - ponosili time sto su stekli, iako je svima jasno kako su to stekli, i vrlo su drsko i bezobrazno stavljali do znanja drzavi da mogu da kupuju i politicare i medije i sve ostalo sta im padne na pamet.

To nije tekovina modernih drzava i drustava, to jednostavno nece moci na taj nacin da funkcionise. Sto bi rekao Foks Molder iz serije Dosije X - "Savetujem ti da se ne zezas za drzavom".

Sale

pre 12 godina

Gle ovog Sukovica,on sad prica o trzisnoj ceni,a kad je Beko kupovao akcije na berzi on pricao da je namesteno!Covek je vise puta pokazao da se ne razume u ekomomiju!

The Blue

pre 12 godina

Svaka čast gospodinu Beku i zdušno ga podržavam!
Mislim da nije u redu što mu je neko omogućio da dođe do luke i drugih preduzeća ali on za to apsolutno nije kriv.
Nije on odlučio da se to šta je kupovao prodaje već država, molim lepo.

Djuka

pre 12 godina

Djilas ce sada smanjiti ponudu na 10M a ti prijatelju "take money and run".
Sledeca ponuda ce biti 1 EUR a poslednja ...

Pitaj Bogija, ako ne verujes.

Filantrop

pre 12 godina

Ponadao sam se da će Beko donirati Luku Beograd i da će po prvi put u svom životu uraditi nešto korisno i plemenito za ovu zajednicu i grad Beograd

Serdjo

pre 12 godina

"To znači da će cenu ove nagodbe platiti poreski obveznici." A to znači da kada je Beko kupovao Luku Beograd ti isti poreski obveznici su dobili taj novac na poklon!!!

Dača

pre 12 godina

dosadna je više ova priča,čovek je dao cenu,ovi mogu da je prihvate i kupe ili da ćute više o toj Luci!Jedno je sad sigurno jasno, da je luka vlasništvo Milana Beka a ne grada!

provicijalac

pre 12 godina

Sad kad se ne vidi kraj ekonomske krize, gde je graditeljstvo u potpunosti zamrlo....logićno je da se Beku i njemu sličnima izađe u susret...

A kad otkupe luku od njega, sve će to predstaviti kao najveći patriotski čin pravdoljubive, demokratske vlasti....

...podrazumeva se da svako dobije svoj deo kolača...

Natalija

pre 12 godina

Nije mi žao Milana Beka ni najmanje, što bi rekao bivši ministar policije Dušan Mihailović "Dinkić mi je Božija kazna", e i Beku je Đilas verovatno isto...

Mladen

pre 12 godina

"U Kini je danas pušten u saobraćaj najduži most na svetu koji prelazi preko mora. Most je dug 42 kilometra, ima više od 5.000 nosećih stubova, a završen je za četiri godine.

Kineska državna televizija objavila je da je most širok 35 metara, a njegova izgradnja koštala je više od milijardu i po dolara."

Nas most je vec kostao 450 miliona eura, sto je oko 650 miliona dolara!!!???

Pozdrav za gradonacelnika!!!

Djuka

pre 12 godina

Djilas ce sada smanjiti ponudu na 10M a ti prijatelju "take money and run".
Sledeca ponuda ce biti 1 EUR a poslednja ...

Pitaj Bogija, ako ne verujes.

Vrhovnom sudu

pre 12 godina

Lepo gradonacelnik kaze,ne mora Beko da proda,ali ako je ne proda mi cemo na sudu ostvariti svoja prava!Znaci vec je jasno stavio do znanja kako ce sud da presudi i ko ce biti u pravu!Dokle vise ovo ide!

Glas iz naroda

pre 12 godina

„Iskreno, nije mi jasno odakle im cifra od 40 miliona. Kada sam kupovao preduzeća, a mnoga sam kupio, uvek sam znao koliko šta košta i koliko je šta plaćeno...“, kaže Beko.

Objasni ti nama ODAKLE TEBI PARE da kupiš ta "mnoga preduzeća"? Da li si ih zaradio ili ti tata ostavio ili si ih na neki drugi način stekao?

Mislim da je to pitanje za nadležne organe.

Proka

pre 12 godina

Djilas je definitivno najbolji gradonacelnik Beograda do sada, toliko je dobrih stvari uradio za grad da je neverovatno, a ne vezuju ga ni za jednu aferu!

Kolja

pre 12 godina

Djilas srlja iz greske u gresku. Beku nudi da nasim parama od njega kupi Luku, a u isto vreme pred sudom osporava njegov vlasnistvo nad tom istom Lukom. Sada nam kaze da je siguran da ce na sudu pobediti, ali nase pare nudi Beku da bi omogucio neometan razvoj lucke delatnosti.

Posto ste sigurni u sihod sudskog postupka, kada ocekujete da cete pobediti gradonacelnice? Zasto ne sacekamo takav ishod, 40 miliona nije malo novca. Moglo bi se iskoristiti za sto-sta korisno u nasem gradu.

I usput, nemojte da vredjate nasu inteligenciju. Svi znamo da lucka delatnost u centru Beograda nema bas nikakvu perspektivu.

U celoj ovoj jadnoj epizodi zanimljivo da je upravo Djilas prihvatio da trci ovu populisticku trku za vladajucu politicku oligarhiju. Ocekivao sam vise od njega.

Ranko

pre 12 godina

Pa G-dine Beko vi ste inicirali prodaju/trgovinu Luk Beograd preko TV B92 u emisiji Insajder debata javnom ponudom a sada to spočitavate Utisku nedelje i gradonačelniku Đilasu.Pametan ste čovek i vrlo elokventan, samo bi bilo dobro da objasnite građanima Srbije gde ste vi zaradili "prvi" milion maraka/dolara.

Zoki

pre 12 godina

Ako dođe do sudskog spora, on se neće voditi pred lokalnim sudovima u Srbiji, na koje je moguće izvršiti politički pritisak. Pred evropskim sudom ili međunaronom arbitražom, država će taj eventualni spor sigurno da izgubi. Samo će račun biti puno veći, a platiće ga poreski obveznici. Posle će političari da kukaju kako po našim propisima taj sud nije mogao tako da presudi, nije bio nadležan, itd. Već viđeno.

Ne radi se ovde uopšte ni o Beku ni o tome da li je trebalo da mu se proda to što je prodato. Radi se o kompaniji iz Luksemburga, koja je pravno lice. Ta kompanija je od države Srbije kupila beogradsku luku za pare za koje je kupila. Odluku o kupovini je donela na osnovu informacije koju je dobila od prodavca o tome šta je predmet kupovine, odnosno šta je imovina luke. Sada prodavac kaže "igrač se šalio" i pokušava da promeni sadržaj onoga što je prodato. Pri tome koristi političke metode pritiska.

Ovo nije jedini slučaj privatizacije u kome država shvati da se zeznula pa pokušava da promeni pravila igre. Na žalost, neće biti ni poslednji, ali svakom ovakvom igrom Srbija tera od sebe ozbiljne investitore.

Milan

pre 12 godina

Zar ne rekose da je Beograd izgubio 2 milijarde evra na luci? Zasto je onda problem dati 74 ili 40 miliona kada ce povratiti 1.9 milijardi...

PS: A mozda luka i ne vredi 2 milijarde...

Filantrop

pre 12 godina

Ponadao sam se da će Beko donirati Luku Beograd i da će po prvi put u svom životu uraditi nešto korisno i plemenito za ovu zajednicu i grad Beograd

The Blue

pre 12 godina

Svaka čast gospodinu Beku i zdušno ga podržavam!
Mislim da nije u redu što mu je neko omogućio da dođe do luke i drugih preduzeća ali on za to apsolutno nije kriv.
Nije on odlučio da se to šta je kupovao prodaje već država, molim lepo.

Србин

pre 12 godina

Шта се бре натежете са њим. Направите нови урбанистички план, луку изместите 30 км низводно и све ок. А он после нека наплаћује камату себи до миле воље. Земљиште и онако не припада луци.

azureus

pre 12 godina

Ovaj Djilas je opet bunike jeo... Pa niko mu ne bi prodao tu Luku bez ikakve zarade, a narocito ne Beko... Samo lud covek bi pristao na takvu ponudu!

Sale

pre 12 godina

Gle ovog Sukovica,on sad prica o trzisnoj ceni,a kad je Beko kupovao akcije na berzi on pricao da je namesteno!Covek je vise puta pokazao da se ne razume u ekomomiju!

Natalija

pre 12 godina

Nije mi žao Milana Beka ni najmanje, što bi rekao bivši ministar policije Dušan Mihailović "Dinkić mi je Božija kazna", e i Beku je Đilas verovatno isto...

betmen

pre 12 godina

B. LUKA JE MOJA. NEĆU DA JE PRODAM.

Đ. HAJDE PRODAJ.

B. NEĆU NE DOLAZI U OBZIR.

Đ. NEĆEMO DA KUPIMO.

B. HOĆU DA PRODAM.

Đ. HOĆEMO DA KUPIMO.

B. MALO NUDITE.

Đ. TOLIKO KOŠTA.

B. SKUPLJE! MOŽE?

Đ. NE SAD NEĆU DA KUPIM.

B. MA, SREDIĆE MENI MRKA MINISTAR, SVE ŠTO JA HOĆU! ĆAO ĐIKI!

A NITI JE LUKA BEKOVA , NITI JE NOVAC DRŽAVE ĐIKIJEV, PA DA MOŽE DA NUDI, CENJKA SE I KUPUJE!!!

BUDI BOG S NAMA!!!

Meda

pre 12 godina

Sad ce da ispadne kako gradonacelnik pazi na svaki dinar pa pokusava da ustedi na kupovini luke,a ovamo se razbacuju sa najskupljim mostom,asfalt se postavlja svake godine novi i tako se peru pare,a ako je vec luka gradska kao sto pricaju zasto je kupuju!Izgleda da je Beko za sve u pravu!

Dača

pre 12 godina

dosadna je više ova priča,čovek je dao cenu,ovi mogu da je prihvate i kupe ili da ćute više o toj Luci!Jedno je sad sigurno jasno, da je luka vlasništvo Milana Beka a ne grada!

Serdjo

pre 12 godina

"To znači da će cenu ove nagodbe platiti poreski obveznici." A to znači da kada je Beko kupovao Luku Beograd ti isti poreski obveznici su dobili taj novac na poklon!!!

Toza

pre 12 godina

Kako ce platiti poreski obveznici, pa Beko je to vec jednom platio drzavi, znaci samo pare nazad, a kamatu uvek placas na koriscenje necijih para, ekonomski tu nije nista sporno. Pritom Beko je tako i rekao u emisiji sa Dulicem, sa kamatom.
Principi su nesto sasvim drugo. Nego, zar nije bila luka vredna dve milijarde, sta ce sad insajder da kaze?!

Jova

pre 12 godina

Kada je gospodin Beko u pitanju, mislim da bi naša vlast mogla da se ugleda na to kako se Vladimir Putin razračunava sa tajkunima koji se usude da izazovu državu. Mogu da se povuku brojne paralele, pre svega kada je u pitanju način na koji su se ti tajkuni u Rusiji i Srbiji obogatili (posle raspada države, u vreme najveće ekonomske krize), a zatim i odnos bogatstva tih tajkuna i materijalna situacija prosečnih građana.

Koga zanima kako Putin rešava taj problem, neka pogleda primere Kodorkovskog ili Berezovskog... A onima koji su mirni i koji poštuju svoju državu, kao recimo Abramovič, oni mogu da zadrže deo bogatstva, ali samo ukoliko veliki novac vraćaju državi, jer inače...

Dejan Stojanovic

pre 12 godina

a jel pita neko nas koji zivimo u beogradu sta bismo da se radi sa gradskim parama?! nije beograd bre kompanija dragana djilasa!

Moj Milane,.

pre 12 godina

O kojoj je lovi ovde rec? Razumem da je grad Beograd ima, ali odakle bre tim ljudima kao sto je Beko 40 miliona evra? On je to ladno kupio i sta sada? Trazi jos i kamatu. Za sta? Sta je on ulozio za sve ovo vreme u Luku Beograd. Svoj integritet mozda. Zabrinuo se da ce mu otici na stotine hiljada hektara zemljista na idealnom mestu. Bas mi ga zao.

Transparentno

pre 12 godina

Djilas kaže da je Luka Beograd kupljena za 37.186.000 evra a Beko kaže da je platio 54.000.000 evra. Nekako više verujem u ovaj iznos koji je Djilas dao, a 17 miliona poprilično je velika razlika da bi Djilas toliko bio pogrešno obavešten i posle ispao neozbiljan. Ako se zna koliko dobro i domaćinski upravlja Beogradom , sumnjam da bi mogao lako proverljiv podatak u agenciji za privatizaciju , da da javnosti netačan i da posle izadje Beko sa dokumentima da je platio državi 54 miliona i tako demantuje Djilasa. Valjda će se ova priča uskoro završiti dobro po Beograd i poreske obveznike.

SMARAGDA

pre 12 godina

Gospodin Dilas se izgleda malo zaneo.Luka Beograd nije njegovo vlasnistvo i on ne moze da kupuje sta se njemu svidja , sto se Luke Beograd tice ako je treba kupiti onda se za to pitaju gradjani Beograda.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Pobogu, da li je vama uopste jasno zbog cega je Beko uputio javnu ponudu za prodaju? Ne zato sto je njemu Luka neisplativa, vec zato sto vlast tvrdi kako to sto je on kupio za 40 miliona vredi dve i po milijarde i samo zbog toga je on ponudio drzavi da kupi te dve i po milijarde za tih 40 miliona plus ulozeno jer ocigledno se radi o glupoj i prenaduvanoj cifri jer to sigurno ne vredi dve i po milijarde. Ne razumem sad zasto se Djilas cenjka oko 74 miliona a bio je medju onima ili makar uz one koji su tvrdili da to vredi milijarde? Cist dokaz da je Beko bio u pravu i da to i ne vredi vise od sume koju je on platio, a lagalo se u javnosti kako to vredi 100 puta vise da bi narod napikali na njega. SRAMOTA!!!

provicijalac

pre 12 godina

Sad kad se ne vidi kraj ekonomske krize, gde je graditeljstvo u potpunosti zamrlo....logićno je da se Beku i njemu sličnima izađe u susret...

A kad otkupe luku od njega, sve će to predstaviti kao najveći patriotski čin pravdoljubive, demokratske vlasti....

...podrazumeva se da svako dobije svoj deo kolača...

Lud, zbunjen, normalnih nema...

pre 12 godina

Kakva jeftina sapunica, ovi kao kupuju a ovi kao prodaju, ovi kao napadaju a ovi kao kritikuju. A sve u cilju zamazivanja ociju pred izbore. Ne moze se pred nezaposlene i gladne s jeftinim obecanjima pa aj malo suplje demagogije i fingiranih sukoba. Ko prezivi do aprila, glasace!

Rajko Cvetkovic

pre 12 godina

Poruka za Beka: Take it or live it. Valjda zna engleski.
(English, 30. jun 2011 16:26)

E moj nesrećniče, ti sa ovakvim engleskim daješ savete g. Beku. I posle se čudiš što niko neće da te plati više od 200 evra mesečno, Treba g. Djilas da kuka zbog tebe.

Take it or leave it.

Odmah traži od škole da ti vrate pare.

Beogradjanin

pre 12 godina

Sta sad grad ce da da 40 a nece 74,a moguca zarada 2,5 milijardi! Nema logike,mislim da je u pitanju bio politicki marketing gradonacelnika

neda

pre 12 godina

Beko vs Srbija 74:37. Tesko da Srbija moze da nadoknadi ovu razliku za mandata ove vlade. Beko ima sto Srbija nema, dobro organizovan tim i kes na banci negde vani. Ovi drugi moraju da se zaduze da bi ga isplatili. Nece proci i posle Beka ostace Beko. Ko umije njemu sve.

Jadan on

pre 12 godina

Fino je to zamislio Beko. Da kupi nešto jeftino, pa da to isto kasnije proda skupo i da posle uzme razliku. Tipičan način poslovanja gospodina Beka tokom svih ovih godina u privatizaciji... Sad još pokušava da od sebe napravi žrtvu ... Baš mi ga je žao..

NemanjaBB

pre 12 godina

Kao prvo, mnogo para je ovaj stekao za nekih 10-15 god, sumnjam da mu je od plate.
Dalje, sumnjam u ovog Djilasa sto se ovako razmece gradskim parama! Sramota!
I ovo zemljiste sa Lukom BG vredi sigurno dve milijarde...samo kada ga neko ima zajedno!

NORMALAN

pre 12 godina

Ko je tebi uopste omogucio da ti otkupis tu zemlju pa se sada sprdas sa drzavom? Pitanje jasno kao dan a Kostunica neka se izjasni povodom ovoga jer je sa doticnim u dilu a da je pravde vama bi oduzeli sve i zatvorili vas ali sa njim zajedno da igrate sah..

most

pre 12 godina

Mladene, ne manipuliši ciframa i ne prepričavaj neproverene tračeve. Most ne košta toliko, nego će toliko da košta zajedno sa pristupnim putevima, petljama i slično. Druga stvar ne poredi Kinu i Srbiju, imaju jeftiniju radnu snagu i ima ih kao mrava i odradiće za daleko manje pare (čitaj i za mnogo manje pare nego što bi nama oni isti to isto odradili) i ko zna koliko još imaju prednosti jer su OGROMNA zemlja. *******************

lela

pre 12 godina

bekov argument da u kupoprodajnu cenu uracuna i kamatu koju bi dobio da je novac stavio u banku umesto kupio luku je besmislen, smesan i neistinit.

taj novac on nije izvukao iz dzepa, vec je dobio kredit od banke na koji sada placa upravo tu kamatu. i vrednost te kamate ne povecava vrednost kompanije. vrednost kompanije se povecava uspesnim poslovanjem, sto on ni ne pokusava da dokazuje, jer on zapravo nije uspesan privrednik.

profesor kompanijskog prava mirko vasiljevic, koji je clan upravnog odbora luke bi morao da objasni svom poslodavcu - kako se odredjuje vrednost kompanije, sta je izmakla dobit,.... sramota za obojicu.

podrska gradonacelniku!

Mita

pre 12 godina

Vreme je više da se okonča ta priča s lukom. Super je i što je Đilas predložio da se to konačno reši i da konačno znamo šta je čije tu.

Uzmi ili ostavi

pre 12 godina

Ako je Beko platio 40 miliona evra kako sad kamata izadje na 36 miliona? Koja je to racunica. Naravno, da se kao sto kaze neki komentar Djilas ne razume u ekonomiju. Ko moze da razume da neko plati 40 a proda to isto za 74. Nije blesav da plati Beku duplo vecu vrednost. Malo li mu je 40. miliona?

Rajko Cvetkovic

pre 12 godina

Napisao sam 27. jun 2011 20:56

"... G. Milan Beko mi nije bio po političkom ukusu, nisam podnosio Slobu nikako. Ali, g. Milan Beko je pokazao da je mozak za ovu vladu, predriblaće ih sve kao malu decu. Čovek je jednostavno bistar, ima u glavi, mudar, ume, zna da radi posao i to ekstra. ..."

Evo i linka http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=521494#rating

Pa vi vidite da li sam bio u pravu. G. Beko je samo "overio" šta je njegovo.

Mephisto

pre 12 godina

stvar je vrlo prosta, ako postoje dokazi o mahinacijama, onda bi neko mmorao u zatvor da ide, a ne da placa. ukoliko je sve cisto, Vlast da ne dira sirote tajkune

Ne zelim biti "picky", ali mala ispravka cini ogromnu razliku u znacenju

pre 12 godina

(English, 30. jun 2011 16:26)
"Poruka za Beka: Take it or live it. Valjda zna engleski."

Mozda si mislio na "Take it or leave it"........?

djape071

pre 12 godina

Super, sada kada je tako pametan, i zeli da se suprotstavlja vlastima, neka saceka. A onda ce drzava da mu lupi taksu i penale jer luku nije stavio u funkciju, da mu lupi jos na to ekstra porez, a u medjuvremenu da mu onemoguci da tu bilo sta gradi ili prepravlja, samim tim nece moci nikome da proda. I onda ce biti srecan da to proda za 20 miliona eura, a pitanje je da li ce u tom slucaju drzava i biti zainteresovana da to kupi.

Jedan savet Milanu Beku: uzmi te pare kada ti nude. Miskovic je mnogo veci igrac bio pa je morao da popusti. Kakva kod da je trenutna vlast, narod ne voli nikoga ko se obogatio u poslednjih 20 godina, ako ni zbog cega onda zbog zavisti. A vlast igra onako kako narod hoce. Ukoliko sutra neko iz vlasti proceni da je politicki isplativo revidirati sve privatizacije i ponistiti ih - to ce i da uradi, i nema suda, nema institucije u evropi i u svetu koja ce to da spreci.

Nasi politicari, a i dobar deo evropskih, na tajkune gledaju kao nuzno zlo i jedva cekaju da se stvori klima kojom ce se oni zbrisati sa scene, nije dzaba u Nemackoj bio zakon o tajnosti imovine. A nasi tajkuni su se nekako - ponosili time sto su stekli, iako je svima jasno kako su to stekli, i vrlo su drsko i bezobrazno stavljali do znanja drzavi da mogu da kupuju i politicare i medije i sve ostalo sta im padne na pamet.

To nije tekovina modernih drzava i drustava, to jednostavno nece moci na taj nacin da funkcionise. Sto bi rekao Foks Molder iz serije Dosije X - "Savetujem ti da se ne zezas za drzavom".

mario

pre 12 godina

To bi bilo najbolje rešenje. Da se luka vrati Beogradu i da se onda pošteno i u interesu svih građana odluči šta dalje. A ne da se jedan od najvrednijih gradskih resursa prodaje ispod žita tajkunima.

Milos

pre 12 godina

U pravu je Đilas. Beko je dobio ponudu. Ako Beku odgovora, neka pristane, ako ne odgovara neka ide na sud, koji će sigurno izgubiti. Šta bi Beko, da godinama obrće pare od luke i još da je proda s kamatom? Pa, malo previše traži...

core

pre 12 godina

Zuti sto vas zovu zutima kada ste vi ustvari crveni truli komunisti zato nam ni ne daju da udjemo u EU i odugovlace, poznajem sve lokalne zute svi su oni nekad bili itekako perspektivni crveni, hocete opet naconalizaciju da radite, vala necete, secate se sta su crveni radili kad su dosli na vlast prvi put, znate vi bandere, podrumi itd. Pamtimo vase dedove i kako ste postali "Elita".

Mephisto

pre 12 godina

stvar je vrlo prosta, ako postoje dokazi o mahinacijama, onda bi neko mmorao u zatvor da ide, a ne da placa. ukoliko je sve cisto, Vlast da ne dira sirote tajkune

Tako molim

pre 12 godina

Bravo za ideju gradonačelniče. Neka sad i Beko razmišlja o ponudi, a ne da samo on diktira uslove. Pa, nije on iznad Beograda i države, pa da uslovljava. Uostaloim, ako mu se ne sviđa ponuda, neka odustane.

Sale

pre 12 godina

E, Beko, Beko... gde sad nađe tih 70 miliona, to bih voleo da znam... Budi srećan i što ti se toliko nudi. Ako nešto nudiš na prodaju, morao bi da znaš da konačnacene zavisio i od kupca, a ne samo prodavca.

Pedja

pre 12 godina

Ako je Beku malo love neka nadje neku bolju ponudu. Za koliko je para kupio toliko para ce i dobiti. Pa nije evro dinar. Evro raste. Muka mi je vise i od pominjnja Luke Beograd. Tu se apsolutno slazem sa Djilasom, mada to retko cinim. A Beko, ****************** Odluci se covece.

Stara Srbija

pre 12 godina

Bravo Djilas odlucno i posteno iaoko onaj kome nudite to ne zasluzuje da se tako igra, ali ocigledno da tu postoji puno ljudi iz senke .
Usput ovde moze da se pregovara samo o firmi Luka Beograd, a ne nekakvom zemljistu, jer zemljiste ima svoje prvobitne vlasnike ,par Beogradskih porodica kojima su Udbasi u koznim mantilima 45-e godine oteli zemlju.
Tako da ionako sledi restitucija obavezna na leto i cisto da se niko ne zanosi da trguje sa tudjim i otetim imanjima.
To je isto Mister Beko trebao da zna kada je davao pare za to , da li njegove da li tudje nebitno.
Zemlja, imanja, stanovi, kuce i sve sto su Udbasi oteli od nas gradjana Srbije , nasih dedova i oceva se mora vratiti .
Cisto , glasno i jasno , a oni koju su uz otimanje cinili zlocine njih ceka kamata.

Pravnica

pre 12 godina

Smešan je ovaj Beko do bola. Kad je kupovao preduzeća u sumnjivim privatizacijama, nije mu padala na pamet da se poziva na evropske vrednosti i norme, a sad glumi nekog uglednog evropskog biznismena, koji je žrtva države. Kad mu je država omogućila da se obogati, tad mu je valjala, a sad mu ta ista država koja od njega traži da se drži zakona ne valja.

kapri

pre 12 godina

Drugi član Ugovora o zakupu u Luci Beograd: Korisnig poslovnog prostora se obavezuje da će sav tok roba i usluga usmeravati ka Luci Beograd! U pravnoj državi? Beko bi trebao da plati što je godinama koristio prostor a ne da traži kamatu. Kako su se toga setili? Ali mnogo krupniji igrači se kriju iza svega, i samo ovom jadnom narodu bacaju prašinu u oči.

laki

pre 12 godina

„Sila boga ne moli. Oni imaju monopol na silu i na sve načine su izvršili pritisak, progonima, pretnjama... Niko pametan se ne svađa sa državom“, kaže Beko.

Znaci Beko je Bog !!! Skromno :)))

Milisav

pre 12 godina

Samo još da dodam, vezano za komentare tipa:
"I niko se ne pita KAKO je stekao ta 54 miliona ?"

Da li se postavljači takvih pitanja možda sećaju po kojoj ceni su kupovali motorno gorivo za vreme sankcija (ako se dobro sećam na početku je išlo i do 5 DEM)?
Da li se sećaju da su jestivo ulje (kad ga je bilo u prodavnicama) kupovali po (bitno u priči su MALOPRODAJNE cene) 8 dinara, a da je u privatnim radnjama išlo po cca 1,2 - 1,4 DEM?.
Da li znaju ili se možda sećaju pošto su nekad plaćali litar motornog ulja, a pošto sad?
Da li znaju ili se možda sećaju koji je kurs dinara tada bio?
Da li znaju ili se možda sećaju da oduvek (još iz vremena SFRJ) pa do današnjih dana svaki proizvod koji kupe debelo preplate kad se MALOPRODAJNE cene uporede sa zemljom porekla ili bilo kojim prostorom sa one strane granice/tora?
Da li znaju ili se možda sećaju pošto su prodavane "duge cevi" srbima u Lici ili Bosni početkom rata?
Da li znaju ili se možda sećaju pošto je bila vreća brašna ili šećera koje su preko srpskih teritorija vožene i prodavane npr. muslimanima u okpoljenoj enklavi Velika Kladuša (500 DEM/vre.)?
Neke mračnije apekte bolje ni ne spominjati...
I da li znaju da su sve te proizvode servirali ljudi koji su bili u prilici da to urade. I na tome zaradili ogromne novce. Danas, računajući na legendarni zaborav ovog naroda, ne pada im na pamet da išta u uhodanoj šemi menjaju.
A kada je tako - zašto ste kivni na ljude koji su pošteno iskoristili i koriste ukazanu priliku? (Ja npr. nisam imao dovoljno tvrde zube za takav vid zarade, a pružala mi se prilika - nije da nije, pa se ne bunim.)
Oni ne rade ništa loše osim onoga što mogu - zaradjuju novac na enormnim razlikama u ceni. A vi razmišljate kao oni mračni likovi iz pola veka udaljene prošlosti koji su iz sličnih razloga eliminisali nosioce celog sistema i sistem sâm.
A njihova deca taj isti sistem danas uspostavljaju, ali samo do granice dokle im odgovara. Smešno.
Rešenje problema? Naplatite im porez.

Vansiti

pre 12 godina

Ne vidim kako Beko moze da tazi kamatu na pare ulozene u firmu koja treba da mu donosi profit?
I gde je to kamata na stednju 7% godisnje da svi tamo stedimo?

Naivcina

pre 12 godina

Ne može tako gospodine Beko. Hteli ste da uzmeti jeftino Luku i da na njoj zaraditi stotine miliona evra... Sad kad vidite da to nije zakonski moguće, odnosno da tek tako to zemljište koristite kao građevinsko, vi bi da se izvučete iz priče i još glumite kako ste žrtva. Beko nije nikakv žrtva u celoj priči, dobro je on znao šta kupuje, nego je mislio da će opet u dilu sa svlastima nešto da smulja. Sad kad vidi da nemože, izigrava da je oštećen... Mnogo je proividan taj Beko!

Mislim ako je od njih dobio pare pa kupio luku, red je da im to vrati?

pre 12 godina

Ne mora da je proda, može i da je pokloni DBu, pardon sad se to zove BIA.

Branislav

pre 12 godina

Pa sto ne kupi grad i zarade dve milijarde,sta je sad zapelo oko 30tak miliona,dodace Verica ona je ubedjena da je luka najveca prevara u Srbiji!

jambalaya

pre 12 godina

@nemanjabb
Ajde mi navedi samo jednog coveka na svetu koji se obogatio platom.
"Razmece" mislim da samo investira.
a milijarde vredi ali u panjevima. Luka koja nema znacajne funkcije tj. profita ne vredi.

Hogar

pre 12 godina

DA...ALI SAMO POD USLOVOM DA ....luka Beograd ostne TRAJNO državno (gradsko) dobro i vlasništvo a ne da pređe u ruke nekoga ko je bacio "oko" na istu lokaciju,jer luka kao takva gradu znači mnogo a luksuzne stambene četvrti sa marinama i bahanalijama u vreme današnje krize....hmmmm....ne zvuči baš normalno!

naja

pre 12 godina

Beko kaze da mu se nadoknadi kamata koju je izgubio da je drzao pare u banci.....54 miliona dolara,o Boze nikad im nije dosta....Koliko covek moze da bude alav pa to nema nigde.Ja mu zelim jos 500 miliona,taj kad nije srecan sa onimsto ima nece biti srecan ni sa onim sto zeli.

Milisav

pre 12 godina

Kako god da se ovo završi sistem gubi, a gradonačelnik je ispao "veverica".
Neoprezno je uzeo ponudjeni lešnjak i upao u zasedu. Prihvatanjem ponude posredno je potvrdio da je Luka vlasništvo osobe kojoj je grad dao ponudu. U celoj priči sadašnjem vlasniku je potpuno nebitan iznos za koji bi transakcija trebala da se završi. Najočekivanije je da ponudu grada odbije i da u minimalnom obimu nastavi obavljanje osnovne delatnosti. A za osnovnu delatnost - LUKA - ni Bog ne može da mu oduzme zemljište na kom se firma nalazi. Novca ima dovoljno da taj angažman sprovede u delo, makar, a i najviše iz inata, a troškovi su mu minimalni - plate lučkih radnika minorne, sredstva u održavanje objekata ne mora još bar 30 godina da ulaže, a to je otprilike njegov životni vek.
Čak i da mu država to otme - što može po sadašnjim "partizanskim" zakonima i svesti koji su na vlasti - jednog dana će biti donet zakon o restituciji i to će mu biti vraćeno.
Ovde nije u pitanju mizernih 40 mil. $, ovde su u pitanju "tekovine revolucije". One iz '45.

Sve se moze pokvariti

pre 12 godina

Gospodin Djilas je stvarno covek u koga sam puno verovao, koji je toliko dobrih stvari uradio i bas je bio na mestu.
Nedavno sam ga gledao u nekoj emisiji gde je pricao nesto protiv SNS i stvarno nisam mogao da verujem da se spusta na taj nivo radi politickih poena.
Uvek mi je delovao kao odmeren, korektan i sposoban politicar, dok sada izgleda prelazi polako u klasicne politicare kojih imamo na sve strane.
Kandicka je isto do nedavno bila dosta korektna i u redu, ali videli mo nedavno pokupila neke pare.
Covek kao covek je kvarljiva roba, nikada se ne zna do kda mu se moze verovati i kada ce se pokvariti.
E zato bi bilo najbolje da imamo izbore svako dve godine, pa da nam se oni dobri ne uspeju pokvariti pre smene, a da ih na vreme zamene novi neki.
Sve osim telekoma je skoro prodato, pare nestale, donacije i sve ostalo se slilo u pojedine privatne dzepove i sta sada ?
2 GODINE I NI DANA VISE ..

Proka

pre 12 godina

Djilas je definitivno najbolji gradonacelnik Beograda do sada, toliko je dobrih stvari uradio za grad da je neverovatno, a ne vezuju ga ni za jednu aferu!

The Blue

pre 12 godina

Svaka čast gospodinu Beku i zdušno ga podržavam!
Mislim da nije u redu što mu je neko omogućio da dođe do luke i drugih preduzeća ali on za to apsolutno nije kriv.
Nije on odlučio da se to šta je kupovao prodaje već država, molim lepo.

Mladen

pre 12 godina

"U Kini je danas pušten u saobraćaj najduži most na svetu koji prelazi preko mora. Most je dug 42 kilometra, ima više od 5.000 nosećih stubova, a završen je za četiri godine.

Kineska državna televizija objavila je da je most širok 35 metara, a njegova izgradnja koštala je više od milijardu i po dolara."

Nas most je vec kostao 450 miliona eura, sto je oko 650 miliona dolara!!!???

Pozdrav za gradonacelnika!!!

azureus

pre 12 godina

Ovaj Djilas je opet bunike jeo... Pa niko mu ne bi prodao tu Luku bez ikakve zarade, a narocito ne Beko... Samo lud covek bi pristao na takvu ponudu!

Transparentno

pre 12 godina

Djilas kaže da je Luka Beograd kupljena za 37.186.000 evra a Beko kaže da je platio 54.000.000 evra. Nekako više verujem u ovaj iznos koji je Djilas dao, a 17 miliona poprilično je velika razlika da bi Djilas toliko bio pogrešno obavešten i posle ispao neozbiljan. Ako se zna koliko dobro i domaćinski upravlja Beogradom , sumnjam da bi mogao lako proverljiv podatak u agenciji za privatizaciju , da da javnosti netačan i da posle izadje Beko sa dokumentima da je platio državi 54 miliona i tako demantuje Djilasa. Valjda će se ova priča uskoro završiti dobro po Beograd i poreske obveznike.

Vrhovnom sudu

pre 12 godina

Lepo gradonacelnik kaze,ne mora Beko da proda,ali ako je ne proda mi cemo na sudu ostvariti svoja prava!Znaci vec je jasno stavio do znanja kako ce sud da presudi i ko ce biti u pravu!Dokle vise ovo ide!

most

pre 12 godina

Mladene, ne manipuliši ciframa i ne prepričavaj neproverene tračeve. Most ne košta toliko, nego će toliko da košta zajedno sa pristupnim putevima, petljama i slično. Druga stvar ne poredi Kinu i Srbiju, imaju jeftiniju radnu snagu i ima ih kao mrava i odradiće za daleko manje pare (čitaj i za mnogo manje pare nego što bi nama oni isti to isto odradili) i ko zna koliko još imaju prednosti jer su OGROMNA zemlja. *******************

Glas iz naroda

pre 12 godina

„Iskreno, nije mi jasno odakle im cifra od 40 miliona. Kada sam kupovao preduzeća, a mnoga sam kupio, uvek sam znao koliko šta košta i koliko je šta plaćeno...“, kaže Beko.

Objasni ti nama ODAKLE TEBI PARE da kupiš ta "mnoga preduzeća"? Da li si ih zaradio ili ti tata ostavio ili si ih na neki drugi način stekao?

Mislim da je to pitanje za nadležne organe.

Uzmi ili ostavi

pre 12 godina

Ako je Beko platio 40 miliona evra kako sad kamata izadje na 36 miliona? Koja je to racunica. Naravno, da se kao sto kaze neki komentar Djilas ne razume u ekonomiju. Ko moze da razume da neko plati 40 a proda to isto za 74. Nije blesav da plati Beku duplo vecu vrednost. Malo li mu je 40. miliona?

Natalija

pre 12 godina

Nije mi žao Milana Beka ni najmanje, što bi rekao bivši ministar policije Dušan Mihailović "Dinkić mi je Božija kazna", e i Beku je Đilas verovatno isto...

Moj Milane,.

pre 12 godina

O kojoj je lovi ovde rec? Razumem da je grad Beograd ima, ali odakle bre tim ljudima kao sto je Beko 40 miliona evra? On je to ladno kupio i sta sada? Trazi jos i kamatu. Za sta? Sta je on ulozio za sve ovo vreme u Luku Beograd. Svoj integritet mozda. Zabrinuo se da ce mu otici na stotine hiljada hektara zemljista na idealnom mestu. Bas mi ga zao.

Србин

pre 12 godina

Шта се бре натежете са њим. Направите нови урбанистички план, луку изместите 30 км низводно и све ок. А он после нека наплаћује камату себи до миле воље. Земљиште и онако не припада луци.

Pedja

pre 12 godina

Ako je Beku malo love neka nadje neku bolju ponudu. Za koliko je para kupio toliko para ce i dobiti. Pa nije evro dinar. Evro raste. Muka mi je vise i od pominjnja Luke Beograd. Tu se apsolutno slazem sa Djilasom, mada to retko cinim. A Beko, ****************** Odluci se covece.

Filantrop

pre 12 godina

Ponadao sam se da će Beko donirati Luku Beograd i da će po prvi put u svom životu uraditi nešto korisno i plemenito za ovu zajednicu i grad Beograd

Kolja

pre 12 godina

Djilas srlja iz greske u gresku. Beku nudi da nasim parama od njega kupi Luku, a u isto vreme pred sudom osporava njegov vlasnistvo nad tom istom Lukom. Sada nam kaze da je siguran da ce na sudu pobediti, ali nase pare nudi Beku da bi omogucio neometan razvoj lucke delatnosti.

Posto ste sigurni u sihod sudskog postupka, kada ocekujete da cete pobediti gradonacelnice? Zasto ne sacekamo takav ishod, 40 miliona nije malo novca. Moglo bi se iskoristiti za sto-sta korisno u nasem gradu.

I usput, nemojte da vredjate nasu inteligenciju. Svi znamo da lucka delatnost u centru Beograda nema bas nikakvu perspektivu.

U celoj ovoj jadnoj epizodi zanimljivo da je upravo Djilas prihvatio da trci ovu populisticku trku za vladajucu politicku oligarhiju. Ocekivao sam vise od njega.

Mita

pre 12 godina

Vreme je više da se okonča ta priča s lukom. Super je i što je Đilas predložio da se to konačno reši i da konačno znamo šta je čije tu.

Ranko

pre 12 godina

Pa G-dine Beko vi ste inicirali prodaju/trgovinu Luk Beograd preko TV B92 u emisiji Insajder debata javnom ponudom a sada to spočitavate Utisku nedelje i gradonačelniku Đilasu.Pametan ste čovek i vrlo elokventan, samo bi bilo dobro da objasnite građanima Srbije gde ste vi zaradili "prvi" milion maraka/dolara.

Dača

pre 12 godina

dosadna je više ova priča,čovek je dao cenu,ovi mogu da je prihvate i kupe ili da ćute više o toj Luci!Jedno je sad sigurno jasno, da je luka vlasništvo Milana Beka a ne grada!

djape071

pre 12 godina

Super, sada kada je tako pametan, i zeli da se suprotstavlja vlastima, neka saceka. A onda ce drzava da mu lupi taksu i penale jer luku nije stavio u funkciju, da mu lupi jos na to ekstra porez, a u medjuvremenu da mu onemoguci da tu bilo sta gradi ili prepravlja, samim tim nece moci nikome da proda. I onda ce biti srecan da to proda za 20 miliona eura, a pitanje je da li ce u tom slucaju drzava i biti zainteresovana da to kupi.

Jedan savet Milanu Beku: uzmi te pare kada ti nude. Miskovic je mnogo veci igrac bio pa je morao da popusti. Kakva kod da je trenutna vlast, narod ne voli nikoga ko se obogatio u poslednjih 20 godina, ako ni zbog cega onda zbog zavisti. A vlast igra onako kako narod hoce. Ukoliko sutra neko iz vlasti proceni da je politicki isplativo revidirati sve privatizacije i ponistiti ih - to ce i da uradi, i nema suda, nema institucije u evropi i u svetu koja ce to da spreci.

Nasi politicari, a i dobar deo evropskih, na tajkune gledaju kao nuzno zlo i jedva cekaju da se stvori klima kojom ce se oni zbrisati sa scene, nije dzaba u Nemackoj bio zakon o tajnosti imovine. A nasi tajkuni su se nekako - ponosili time sto su stekli, iako je svima jasno kako su to stekli, i vrlo su drsko i bezobrazno stavljali do znanja drzavi da mogu da kupuju i politicare i medije i sve ostalo sta im padne na pamet.

To nije tekovina modernih drzava i drustava, to jednostavno nece moci na taj nacin da funkcionise. Sto bi rekao Foks Molder iz serije Dosije X - "Savetujem ti da se ne zezas za drzavom".

SMARAGDA

pre 12 godina

Gospodin Dilas se izgleda malo zaneo.Luka Beograd nije njegovo vlasnistvo i on ne moze da kupuje sta se njemu svidja , sto se Luke Beograd tice ako je treba kupiti onda se za to pitaju gradjani Beograda.

betmen

pre 12 godina

B. LUKA JE MOJA. NEĆU DA JE PRODAM.

Đ. HAJDE PRODAJ.

B. NEĆU NE DOLAZI U OBZIR.

Đ. NEĆEMO DA KUPIMO.

B. HOĆU DA PRODAM.

Đ. HOĆEMO DA KUPIMO.

B. MALO NUDITE.

Đ. TOLIKO KOŠTA.

B. SKUPLJE! MOŽE?

Đ. NE SAD NEĆU DA KUPIM.

B. MA, SREDIĆE MENI MRKA MINISTAR, SVE ŠTO JA HOĆU! ĆAO ĐIKI!

A NITI JE LUKA BEKOVA , NITI JE NOVAC DRŽAVE ĐIKIJEV, PA DA MOŽE DA NUDI, CENJKA SE I KUPUJE!!!

BUDI BOG S NAMA!!!

NORMALAN

pre 12 godina

Ko je tebi uopste omogucio da ti otkupis tu zemlju pa se sada sprdas sa drzavom? Pitanje jasno kao dan a Kostunica neka se izjasni povodom ovoga jer je sa doticnim u dilu a da je pravde vama bi oduzeli sve i zatvorili vas ali sa njim zajedno da igrate sah..

Djuka

pre 12 godina

Djilas ce sada smanjiti ponudu na 10M a ti prijatelju "take money and run".
Sledeca ponuda ce biti 1 EUR a poslednja ...

Pitaj Bogija, ako ne verujes.

neda

pre 12 godina

Beko vs Srbija 74:37. Tesko da Srbija moze da nadoknadi ovu razliku za mandata ove vlade. Beko ima sto Srbija nema, dobro organizovan tim i kes na banci negde vani. Ovi drugi moraju da se zaduze da bi ga isplatili. Nece proci i posle Beka ostace Beko. Ko umije njemu sve.

Zoki

pre 12 godina

Ako dođe do sudskog spora, on se neće voditi pred lokalnim sudovima u Srbiji, na koje je moguće izvršiti politički pritisak. Pred evropskim sudom ili međunaronom arbitražom, država će taj eventualni spor sigurno da izgubi. Samo će račun biti puno veći, a platiće ga poreski obveznici. Posle će političari da kukaju kako po našim propisima taj sud nije mogao tako da presudi, nije bio nadležan, itd. Već viđeno.

Ne radi se ovde uopšte ni o Beku ni o tome da li je trebalo da mu se proda to što je prodato. Radi se o kompaniji iz Luksemburga, koja je pravno lice. Ta kompanija je od države Srbije kupila beogradsku luku za pare za koje je kupila. Odluku o kupovini je donela na osnovu informacije koju je dobila od prodavca o tome šta je predmet kupovine, odnosno šta je imovina luke. Sada prodavac kaže "igrač se šalio" i pokušava da promeni sadržaj onoga što je prodato. Pri tome koristi političke metode pritiska.

Ovo nije jedini slučaj privatizacije u kome država shvati da se zeznula pa pokušava da promeni pravila igre. Na žalost, neće biti ni poslednji, ali svakom ovakvom igrom Srbija tera od sebe ozbiljne investitore.

Tako molim

pre 12 godina

Bravo za ideju gradonačelniče. Neka sad i Beko razmišlja o ponudi, a ne da samo on diktira uslove. Pa, nije on iznad Beograda i države, pa da uslovljava. Uostaloim, ako mu se ne sviđa ponuda, neka odustane.

Rajko Cvetkovic

pre 12 godina

Napisao sam 27. jun 2011 20:56

"... G. Milan Beko mi nije bio po političkom ukusu, nisam podnosio Slobu nikako. Ali, g. Milan Beko je pokazao da je mozak za ovu vladu, predriblaće ih sve kao malu decu. Čovek je jednostavno bistar, ima u glavi, mudar, ume, zna da radi posao i to ekstra. ..."

Evo i linka http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=521494#rating

Pa vi vidite da li sam bio u pravu. G. Beko je samo "overio" šta je njegovo.

Jadan on

pre 12 godina

Fino je to zamislio Beko. Da kupi nešto jeftino, pa da to isto kasnije proda skupo i da posle uzme razliku. Tipičan način poslovanja gospodina Beka tokom svih ovih godina u privatizaciji... Sad još pokušava da od sebe napravi žrtvu ... Baš mi ga je žao..

provicijalac

pre 12 godina

Sad kad se ne vidi kraj ekonomske krize, gde je graditeljstvo u potpunosti zamrlo....logićno je da se Beku i njemu sličnima izađe u susret...

A kad otkupe luku od njega, sve će to predstaviti kao najveći patriotski čin pravdoljubive, demokratske vlasti....

...podrazumeva se da svako dobije svoj deo kolača...

Sale

pre 12 godina

E, Beko, Beko... gde sad nađe tih 70 miliona, to bih voleo da znam... Budi srećan i što ti se toliko nudi. Ako nešto nudiš na prodaju, morao bi da znaš da konačnacene zavisio i od kupca, a ne samo prodavca.

Stara Srbija

pre 12 godina

Bravo Djilas odlucno i posteno iaoko onaj kome nudite to ne zasluzuje da se tako igra, ali ocigledno da tu postoji puno ljudi iz senke .
Usput ovde moze da se pregovara samo o firmi Luka Beograd, a ne nekakvom zemljistu, jer zemljiste ima svoje prvobitne vlasnike ,par Beogradskih porodica kojima su Udbasi u koznim mantilima 45-e godine oteli zemlju.
Tako da ionako sledi restitucija obavezna na leto i cisto da se niko ne zanosi da trguje sa tudjim i otetim imanjima.
To je isto Mister Beko trebao da zna kada je davao pare za to , da li njegove da li tudje nebitno.
Zemlja, imanja, stanovi, kuce i sve sto su Udbasi oteli od nas gradjana Srbije , nasih dedova i oceva se mora vratiti .
Cisto , glasno i jasno , a oni koju su uz otimanje cinili zlocine njih ceka kamata.

Milos

pre 12 godina

U pravu je Đilas. Beko je dobio ponudu. Ako Beku odgovora, neka pristane, ako ne odgovara neka ide na sud, koji će sigurno izgubiti. Šta bi Beko, da godinama obrće pare od luke i još da je proda s kamatom? Pa, malo previše traži...

Vladimir LDP

pre 12 godina

Pobogu, da li je vama uopste jasno zbog cega je Beko uputio javnu ponudu za prodaju? Ne zato sto je njemu Luka neisplativa, vec zato sto vlast tvrdi kako to sto je on kupio za 40 miliona vredi dve i po milijarde i samo zbog toga je on ponudio drzavi da kupi te dve i po milijarde za tih 40 miliona plus ulozeno jer ocigledno se radi o glupoj i prenaduvanoj cifri jer to sigurno ne vredi dve i po milijarde. Ne razumem sad zasto se Djilas cenjka oko 74 miliona a bio je medju onima ili makar uz one koji su tvrdili da to vredi milijarde? Cist dokaz da je Beko bio u pravu i da to i ne vredi vise od sume koju je on platio, a lagalo se u javnosti kako to vredi 100 puta vise da bi narod napikali na njega. SRAMOTA!!!

Jova

pre 12 godina

Kada je gospodin Beko u pitanju, mislim da bi naša vlast mogla da se ugleda na to kako se Vladimir Putin razračunava sa tajkunima koji se usude da izazovu državu. Mogu da se povuku brojne paralele, pre svega kada je u pitanju način na koji su se ti tajkuni u Rusiji i Srbiji obogatili (posle raspada države, u vreme najveće ekonomske krize), a zatim i odnos bogatstva tih tajkuna i materijalna situacija prosečnih građana.

Koga zanima kako Putin rešava taj problem, neka pogleda primere Kodorkovskog ili Berezovskog... A onima koji su mirni i koji poštuju svoju državu, kao recimo Abramovič, oni mogu da zadrže deo bogatstva, ali samo ukoliko veliki novac vraćaju državi, jer inače...

lela

pre 12 godina

bekov argument da u kupoprodajnu cenu uracuna i kamatu koju bi dobio da je novac stavio u banku umesto kupio luku je besmislen, smesan i neistinit.

taj novac on nije izvukao iz dzepa, vec je dobio kredit od banke na koji sada placa upravo tu kamatu. i vrednost te kamate ne povecava vrednost kompanije. vrednost kompanije se povecava uspesnim poslovanjem, sto on ni ne pokusava da dokazuje, jer on zapravo nije uspesan privrednik.

profesor kompanijskog prava mirko vasiljevic, koji je clan upravnog odbora luke bi morao da objasni svom poslodavcu - kako se odredjuje vrednost kompanije, sta je izmakla dobit,.... sramota za obojicu.

podrska gradonacelniku!

Milan

pre 12 godina

Zar ne rekose da je Beograd izgubio 2 milijarde evra na luci? Zasto je onda problem dati 74 ili 40 miliona kada ce povratiti 1.9 milijardi...

PS: A mozda luka i ne vredi 2 milijarde...

Meda

pre 12 godina

Sad ce da ispadne kako gradonacelnik pazi na svaki dinar pa pokusava da ustedi na kupovini luke,a ovamo se razbacuju sa najskupljim mostom,asfalt se postavlja svake godine novi i tako se peru pare,a ako je vec luka gradska kao sto pricaju zasto je kupuju!Izgleda da je Beko za sve u pravu!

Vansiti

pre 12 godina

Ne vidim kako Beko moze da tazi kamatu na pare ulozene u firmu koja treba da mu donosi profit?
I gde je to kamata na stednju 7% godisnje da svi tamo stedimo?

Sale

pre 12 godina

Gle ovog Sukovica,on sad prica o trzisnoj ceni,a kad je Beko kupovao akcije na berzi on pricao da je namesteno!Covek je vise puta pokazao da se ne razume u ekomomiju!

Rajko Cvetkovic

pre 12 godina

Poruka za Beka: Take it or live it. Valjda zna engleski.
(English, 30. jun 2011 16:26)

E moj nesrećniče, ti sa ovakvim engleskim daješ savete g. Beku. I posle se čudiš što niko neće da te plati više od 200 evra mesečno, Treba g. Djilas da kuka zbog tebe.

Take it or leave it.

Odmah traži od škole da ti vrate pare.

mario

pre 12 godina

To bi bilo najbolje rešenje. Da se luka vrati Beogradu i da se onda pošteno i u interesu svih građana odluči šta dalje. A ne da se jedan od najvrednijih gradskih resursa prodaje ispod žita tajkunima.

Dejan Stojanovic

pre 12 godina

a jel pita neko nas koji zivimo u beogradu sta bismo da se radi sa gradskim parama?! nije beograd bre kompanija dragana djilasa!

Mephisto

pre 12 godina

stvar je vrlo prosta, ako postoje dokazi o mahinacijama, onda bi neko mmorao u zatvor da ide, a ne da placa. ukoliko je sve cisto, Vlast da ne dira sirote tajkune

NemanjaBB

pre 12 godina

Kao prvo, mnogo para je ovaj stekao za nekih 10-15 god, sumnjam da mu je od plate.
Dalje, sumnjam u ovog Djilasa sto se ovako razmece gradskim parama! Sramota!
I ovo zemljiste sa Lukom BG vredi sigurno dve milijarde...samo kada ga neko ima zajedno!

jambalaya

pre 12 godina

@nemanjabb
Ajde mi navedi samo jednog coveka na svetu koji se obogatio platom.
"Razmece" mislim da samo investira.
a milijarde vredi ali u panjevima. Luka koja nema znacajne funkcije tj. profita ne vredi.

Serdjo

pre 12 godina

"To znači da će cenu ove nagodbe platiti poreski obveznici." A to znači da kada je Beko kupovao Luku Beograd ti isti poreski obveznici su dobili taj novac na poklon!!!

Pravnica

pre 12 godina

Smešan je ovaj Beko do bola. Kad je kupovao preduzeća u sumnjivim privatizacijama, nije mu padala na pamet da se poziva na evropske vrednosti i norme, a sad glumi nekog uglednog evropskog biznismena, koji je žrtva države. Kad mu je država omogućila da se obogati, tad mu je valjala, a sad mu ta ista država koja od njega traži da se drži zakona ne valja.

core

pre 12 godina

Zuti sto vas zovu zutima kada ste vi ustvari crveni truli komunisti zato nam ni ne daju da udjemo u EU i odugovlace, poznajem sve lokalne zute svi su oni nekad bili itekako perspektivni crveni, hocete opet naconalizaciju da radite, vala necete, secate se sta su crveni radili kad su dosli na vlast prvi put, znate vi bandere, podrumi itd. Pamtimo vase dedove i kako ste postali "Elita".

naja

pre 12 godina

Beko kaze da mu se nadoknadi kamata koju je izgubio da je drzao pare u banci.....54 miliona dolara,o Boze nikad im nije dosta....Koliko covek moze da bude alav pa to nema nigde.Ja mu zelim jos 500 miliona,taj kad nije srecan sa onimsto ima nece biti srecan ni sa onim sto zeli.

Lud, zbunjen, normalnih nema...

pre 12 godina

Kakva jeftina sapunica, ovi kao kupuju a ovi kao prodaju, ovi kao napadaju a ovi kao kritikuju. A sve u cilju zamazivanja ociju pred izbore. Ne moze se pred nezaposlene i gladne s jeftinim obecanjima pa aj malo suplje demagogije i fingiranih sukoba. Ko prezivi do aprila, glasace!

Toza

pre 12 godina

Kako ce platiti poreski obveznici, pa Beko je to vec jednom platio drzavi, znaci samo pare nazad, a kamatu uvek placas na koriscenje necijih para, ekonomski tu nije nista sporno. Pritom Beko je tako i rekao u emisiji sa Dulicem, sa kamatom.
Principi su nesto sasvim drugo. Nego, zar nije bila luka vredna dve milijarde, sta ce sad insajder da kaze?!

Naivcina

pre 12 godina

Ne može tako gospodine Beko. Hteli ste da uzmeti jeftino Luku i da na njoj zaraditi stotine miliona evra... Sad kad vidite da to nije zakonski moguće, odnosno da tek tako to zemljište koristite kao građevinsko, vi bi da se izvučete iz priče i još glumite kako ste žrtva. Beko nije nikakv žrtva u celoj priči, dobro je on znao šta kupuje, nego je mislio da će opet u dilu sa svlastima nešto da smulja. Sad kad vidi da nemože, izigrava da je oštećen... Mnogo je proividan taj Beko!

laki

pre 12 godina

„Sila boga ne moli. Oni imaju monopol na silu i na sve načine su izvršili pritisak, progonima, pretnjama... Niko pametan se ne svađa sa državom“, kaže Beko.

Znaci Beko je Bog !!! Skromno :)))

Milisav

pre 12 godina

Kako god da se ovo završi sistem gubi, a gradonačelnik je ispao "veverica".
Neoprezno je uzeo ponudjeni lešnjak i upao u zasedu. Prihvatanjem ponude posredno je potvrdio da je Luka vlasništvo osobe kojoj je grad dao ponudu. U celoj priči sadašnjem vlasniku je potpuno nebitan iznos za koji bi transakcija trebala da se završi. Najočekivanije je da ponudu grada odbije i da u minimalnom obimu nastavi obavljanje osnovne delatnosti. A za osnovnu delatnost - LUKA - ni Bog ne može da mu oduzme zemljište na kom se firma nalazi. Novca ima dovoljno da taj angažman sprovede u delo, makar, a i najviše iz inata, a troškovi su mu minimalni - plate lučkih radnika minorne, sredstva u održavanje objekata ne mora još bar 30 godina da ulaže, a to je otprilike njegov životni vek.
Čak i da mu država to otme - što može po sadašnjim "partizanskim" zakonima i svesti koji su na vlasti - jednog dana će biti donet zakon o restituciji i to će mu biti vraćeno.
Ovde nije u pitanju mizernih 40 mil. $, ovde su u pitanju "tekovine revolucije". One iz '45.

Mephisto

pre 12 godina

stvar je vrlo prosta, ako postoje dokazi o mahinacijama, onda bi neko mmorao u zatvor da ide, a ne da placa. ukoliko je sve cisto, Vlast da ne dira sirote tajkune

Beogradjanin

pre 12 godina

Sta sad grad ce da da 40 a nece 74,a moguca zarada 2,5 milijardi! Nema logike,mislim da je u pitanju bio politicki marketing gradonacelnika

kapri

pre 12 godina

Drugi član Ugovora o zakupu u Luci Beograd: Korisnig poslovnog prostora se obavezuje da će sav tok roba i usluga usmeravati ka Luci Beograd! U pravnoj državi? Beko bi trebao da plati što je godinama koristio prostor a ne da traži kamatu. Kako su se toga setili? Ali mnogo krupniji igrači se kriju iza svega, i samo ovom jadnom narodu bacaju prašinu u oči.

Sve se moze pokvariti

pre 12 godina

Gospodin Djilas je stvarno covek u koga sam puno verovao, koji je toliko dobrih stvari uradio i bas je bio na mestu.
Nedavno sam ga gledao u nekoj emisiji gde je pricao nesto protiv SNS i stvarno nisam mogao da verujem da se spusta na taj nivo radi politickih poena.
Uvek mi je delovao kao odmeren, korektan i sposoban politicar, dok sada izgleda prelazi polako u klasicne politicare kojih imamo na sve strane.
Kandicka je isto do nedavno bila dosta korektna i u redu, ali videli mo nedavno pokupila neke pare.
Covek kao covek je kvarljiva roba, nikada se ne zna do kda mu se moze verovati i kada ce se pokvariti.
E zato bi bilo najbolje da imamo izbore svako dve godine, pa da nam se oni dobri ne uspeju pokvariti pre smene, a da ih na vreme zamene novi neki.
Sve osim telekoma je skoro prodato, pare nestale, donacije i sve ostalo se slilo u pojedine privatne dzepove i sta sada ?
2 GODINE I NI DANA VISE ..

Ne zelim biti "picky", ali mala ispravka cini ogromnu razliku u znacenju

pre 12 godina

(English, 30. jun 2011 16:26)
"Poruka za Beka: Take it or live it. Valjda zna engleski."

Mozda si mislio na "Take it or leave it"........?

Hogar

pre 12 godina

DA...ALI SAMO POD USLOVOM DA ....luka Beograd ostne TRAJNO državno (gradsko) dobro i vlasništvo a ne da pređe u ruke nekoga ko je bacio "oko" na istu lokaciju,jer luka kao takva gradu znači mnogo a luksuzne stambene četvrti sa marinama i bahanalijama u vreme današnje krize....hmmmm....ne zvuči baš normalno!

Mislim ako je od njih dobio pare pa kupio luku, red je da im to vrati?

pre 12 godina

Ne mora da je proda, može i da je pokloni DBu, pardon sad se to zove BIA.

Branislav

pre 12 godina

Pa sto ne kupi grad i zarade dve milijarde,sta je sad zapelo oko 30tak miliona,dodace Verica ona je ubedjena da je luka najveca prevara u Srbiji!

Milisav

pre 12 godina

Samo još da dodam, vezano za komentare tipa:
"I niko se ne pita KAKO je stekao ta 54 miliona ?"

Da li se postavljači takvih pitanja možda sećaju po kojoj ceni su kupovali motorno gorivo za vreme sankcija (ako se dobro sećam na početku je išlo i do 5 DEM)?
Da li se sećaju da su jestivo ulje (kad ga je bilo u prodavnicama) kupovali po (bitno u priči su MALOPRODAJNE cene) 8 dinara, a da je u privatnim radnjama išlo po cca 1,2 - 1,4 DEM?.
Da li znaju ili se možda sećaju pošto su nekad plaćali litar motornog ulja, a pošto sad?
Da li znaju ili se možda sećaju koji je kurs dinara tada bio?
Da li znaju ili se možda sećaju da oduvek (još iz vremena SFRJ) pa do današnjih dana svaki proizvod koji kupe debelo preplate kad se MALOPRODAJNE cene uporede sa zemljom porekla ili bilo kojim prostorom sa one strane granice/tora?
Da li znaju ili se možda sećaju pošto su prodavane "duge cevi" srbima u Lici ili Bosni početkom rata?
Da li znaju ili se možda sećaju pošto je bila vreća brašna ili šećera koje su preko srpskih teritorija vožene i prodavane npr. muslimanima u okpoljenoj enklavi Velika Kladuša (500 DEM/vre.)?
Neke mračnije apekte bolje ni ne spominjati...
I da li znaju da su sve te proizvode servirali ljudi koji su bili u prilici da to urade. I na tome zaradili ogromne novce. Danas, računajući na legendarni zaborav ovog naroda, ne pada im na pamet da išta u uhodanoj šemi menjaju.
A kada je tako - zašto ste kivni na ljude koji su pošteno iskoristili i koriste ukazanu priliku? (Ja npr. nisam imao dovoljno tvrde zube za takav vid zarade, a pružala mi se prilika - nije da nije, pa se ne bunim.)
Oni ne rade ništa loše osim onoga što mogu - zaradjuju novac na enormnim razlikama u ceni. A vi razmišljate kao oni mračni likovi iz pola veka udaljene prošlosti koji su iz sličnih razloga eliminisali nosioce celog sistema i sistem sâm.
A njihova deca taj isti sistem danas uspostavljaju, ali samo do granice dokle im odgovara. Smešno.
Rešenje problema? Naplatite im porez.