Četvrtak, 31.03.2011.

00:01

Sandučiće menjamo i zbog nas i zbog Evrope

Izvor: Miloš Vlahoviæ

Sanduèiæe menjamo i zbog nas i zbog Evrope IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Bojan Jovanović

pre 9 godina

U Zakonu o poštanskim uslugama nema reči o kaznama, tako da na to mogu da zaborave. Istina stoji obaveza da se moraju imati sandučići u skladu sa propisanim tehničkim uslovima. Eventualno mogu da odbiju isporuku u sanduče ali svejedno moraju da dostave obaveštenje o prispeću pošiljke. Tako da ... mislim da će ovaj namet morati u najmanju ruku da odlože.
A iskreno i mislim da je ova budalaština izmišljena samo da se nekom pare uguraju u džep, samo za to.

Marie

pre 13 godina

U Nemackoj nema nikakvog standarda za privatne sanducice, sasvim sigurno! Tamo gde posta ne moze da se ubaci stavi se ispred vrata ili se nadje neka mogucnost. Stanovala sam u raznim kucama sa lepim starim sanducicima i uvek dubila svu postu.

Zoran

pre 13 godina

Srbija nece uci u EU preko noci. Glavni uslovi su jos pred nama, a ovi troskovni uslovi koji nam nece pomoci da preskocimo niti jednu stepenicu ka EU su se mogli ostaviti za kraj. Tako smo mogli da zamenimo sanducice u mesecima pre ulaska. Jer tada cemo imati i veci standard jer nepada Evropi napamet da nas primi sa cvonjkom u djepu.

Nemanja

pre 13 godina

A sta bi sa odevnim predmetima,posebno na onaj sto menjamo svaki dan?
Ako nas neko u mraku u toj evropi,presretne,a mi obukli tesne gace,ima da se namuci dok ih skine,i procice ga volja...a to tamo nije po standardu.?
Pod hitno i taj zakon da se donose,tek da ne kaskamo!!!

P.S. Repom u evropu?!

bubi

pre 13 godina

Da ponovim komentar jer prvobitni nije bio objavljen;sve u redu sa zamenom sanducica po evropskim standardima, nema problema, samo sta bi sa zamenom liftova ,opasni su po zivot,bez sale.

Gogi

pre 13 godina

"Upitana za različite načine uručenja pošiljki, na primer u Velikoj Britaniji, gde se pošta obacuje kroz otvore na vratima zgrada i kuća, Panićeva je rekla da je to "deo običaja ove zemlje""

A deo običaja ove zemlje je da vlast pljačka narod na sve moguće načine...

и

pre 13 godina

Сада ће највећи европејци, левичари почети да схватају пошасти евро интеграција које су напокон са политичких скренули на дневно/животне околности.

Zoran

pre 13 godina

Živim u kući , imam propisno sanduče ( po svim EU parametrima ) a ispod sandučeta za poštu i sanduče za novine . Najveći problem i pored postavljenih sandučića poštar prođe pored njih i po dobrom starom srpskom običaju "zadene" pisma i račune za vrata .
Da li je rešenje u zameni sandučića ili u edukaciji poštara koji mi je izjavio da je mislio da je od sandučeta - golubarnik !?

veske

pre 13 godina

O boze imali kraja ljudskoj gluposti , pa zasto nove zgrade ne pocnu sa ugradnjom novih po ovomim standardima.
A ne da se menja za koju godinu ponovo .
Nesposobni da naprave pare za budzet pa narod mora sve da placa.

Raso

pre 13 godina

Gospodo dobar dan zelim..
Poaso citam ovu pricu o postanskim sanducicima,ja zivim u Svedskoj i ta zemlja je clanica EU i nije tacno ta vasa izmisljena prica o tim sanducicima..
Ovde su bre obicni plasticni sanducici,to je izmisljeno da ta agencija uzme od naseg naroda posto ja u Srbiji imam nekretninu i nikad necu da platim taj novi sanducic neka gospoda zameni sama posto je tako u EU zemljama..
Nemogu da verujem da toliko perete mozak nasem narodu morate ovo morate ono ali da se plati..
Tako je NIS isto uradio sa uvodjenjem gasa da narod plati i posle poskupe.
EU daje pmoc za sve sto treba da se prilagodi da bude isto kao u drugim clanicama a te Suplje agencije koje je drzava ovlastila Pljacka nas narod..

Pancevac

pre 13 godina

Platicu sanducic,kao sto placam rts...

Kada ovi lopovi od politicara,odvedu ovu zemlju u EU,
e onda cu ja da ugradim taj sanducic.
Do tad,da mi ne prilaze!

Logic

pre 13 godina

A kako bi bilo da sad mi građani lepo zamolimo za zaštitu onoga ko ima takav posao - ima i neki čudan naziv, ne mogu da ga zapamtim baš nikako, a liči mi kao da treba da nas štiti od "obudbogsnama" ujdurmi?

analiza

pre 13 godina

@(Dosta zamajavanja, 9. april 2011 22:53)

lafe, evo ja ne dobijam posiljke i ima veliki problem sa tim. Zaista veliki. Posta sada kaze da se gradjani zale na izgubljene posiljke i da su sanducici razlog. Ja, medjutim, imam sanduce staro dve godine, bez ikakvih problema i nedostataka, a posiljke koje mi se gube su sve pisma - dakle, bez problema mogu da stanu u bilo koje sanduce.

Zbog toga me nervira pa da mi traze jos 500 din - neka rese probleme u svojoj kuci koji zapravo jesu razlog nestajanja posiljki, a ne da prodaju pricu kako su sanducici problem.

Po tvom rezonu, moglo bi se reci: od sutra menjate otirace pred vratima, cena je 1000 din i to sve do 2015. Da li ces imati para za to? Naravno. Da li ces pozdraviti tu inicijativu? Ti odgovori...

Dusan Silni

pre 13 godina

Eto narode osta nam samo jedna sitnica pa uđosmo u EU,još ako kupimo po voznu kartu,nabacimo po ranac na leđa stižemo garantovano pre nego što se može očekivati.

Chaos

pre 13 godina

Radim honorarni posao kao kurir. Delim letke po gradu za jednu firmu. Ako su ono novi i kavlitetni sanducici, ja onda ne znam sta je ocaj. Sve polomljeno, pokvareno, polupano.. Ko je ljudima za ovo uzimao 8e, ja zaista ne znam, ali ako ima milion sanducica, neko se lepo obogatio! Naravno, niko nije odgovoran!

Aleksandar II

pre 13 godina

za Aleksandar:
na žalost nisi u pravu.
Postoje EU propisi koji određuju dimenzije sandučeta, otvora za pošiljke, visinu sandučeta, visinu na kojoj sme da bude otvor za pošiljke, testove kojima se moraju podvrći za zaštitu privatnosti, vandalizma, vremenskih uslova i korozije.

Propisi se zovu:
The European standard for letter boxes, EN 13724:2002 "Postal services – Apertures of private letter boxes and letter plates – Requirements and test methods".
Ali ne određuje da se moraju menjati sandučići.

A to što neka Agencija za .... smišlja načine za burazerske dogovore, to je druga stvar.

sasa

pre 13 godina

Cija li je firma koja ce da prodaje sanducice, to da objavite da se zna kome dajemo novac?Pretplata za RTS,pretplata za radio u kolima,pretplata na vazduh,

Dosta zamajavanja

pre 13 godina

Ne vidim uopste cemu diskusija? SANDUCICI CE SE MORATI ZAMENITI I TACKA. Kome nije jasno zasto - zbog sira i pecenog krompira. Sta tu jos nije jasno? Mozda onih 800-1000 dinara koje treba platiti? Pa ako ce te pare nekoga da spasu propasti, alal mu vera na zivotu prepunom obilja! Uostalom, neka kucni saveti pocnu da skupljaju po 50 DINARA PO STANU MESECNO (da cujem one koje ce i to da sahrani) i gle cuda, eto para za 20 meseci, taman na vreme.

Milena

pre 13 godina

Trebalo bi prvo da udjemo u tu Evropu pa onda da menjamo sanducice. Zasto prvo ne promenimo plate i socijalu prema evropskim standardima pa ce mo za ostalo lako. Cini mi se da mi idemo prvo straznjicom. U ostalom ko je jos zainteresovan za ulazak tamo negde gde nam samo namete smisljaju?!

Jos jedan novi namet vlasti gradjanima Srbije

pre 13 godina

Strasno namecu nam se novi nameti za postanske sanducice koji ce u ovoj eri tehnologije za nekih 10 tak godina izbuti svaku upotrebnu vrednost jer cemo sve racune moci da dobijama i placamo elektrnoski, citacemo knjige, kataloge i casposie u elektrnoskom obliku , jedino ce nam postari donosiit na vrata pozive od sudova i neka resenja za koje treba licni potipis.

Marko

pre 13 godina

Kako mislite da oduševite narod sa EU, kada ih lažete i kod ovako banalnih stvari kao što su sandučići. Da nije tužno bilo bi smešno, EU sigurno ne zahteva određene dimenzije poštanskih sandučića.

Živim u Sloveniji i svaka kuća ima drukčije sanduče, po blokovima takođe, npr - živim u bloku, izgrađenom 1969 i još uvek imamo originalne sandučiće, jedino što smo stavili nove brave sa ključevima.

Srbija je cirkus. U svakom trenutku, svako može da slaže svakoga o bilo čemu. Čudo jedno!

obavestena

pre 13 godina

jadna evropska unija, za sve i svasta je habaju! dimenzije postanskih sanducica nemaju apsolutno nikakve veze sa EU propisima. ajde gospodo vi se lepo koncentrisite na sustinu - pravosudje, mladic, sloboda medija ..... i prekinite da nas zamajavate sanducicima. da nije skupo, bilo bi smesno.

alxxl

pre 13 godina

moja agencija za proveru stvarnosti utvrdila je, da naši političari u vladi ne odgovaraju evropskim standardima, te ih je potrebno hitno zameniti.

dimenzije političara, kao i njihov sadržaj - propisane su strogim EU normama, koji moraju da se poštuju, a kazne za neposlušne su rigorozne i primerene...

... samo što tu cenu mi ne plaćamo samo novčano, nego i životima nesretnih ljudi koji su verovali u bolju budućnost ove države. bilo bi smešno da je to samo šala...

Zigzauer

pre 13 godina

Haha... kakve gluposti!
Na koji li ce jos sve nacin da nam otmu pare?!
Verovatno ce uskoro da nam traze da menjamo zvonca na vratima, jer nisu po standardima EU! Reci ce kako ludimo od zvuka starih zvonca i moramo pod hitno da ih menjamo...

mario

pre 13 godina

Živim u državi koja uskoro završava pregovore za ulazak u EU i prvi puta čujem da EU od nekog traži da mijenja i poštanske sanduke i koliko znam to od HR niko nije tražio.
Ali dobro u Srbiji je sve moguče.

DRAGAN-Nemacka

pre 13 godina

Zivim vec 45godina u Nemackoj jos nisam cuo ni video da je neko morao da zameni staro postansko sanduce zbog EU norme.Ko hoce moze da zameni sanduce ida kupi novi koji je po novoj normi.A kada se gradi nova zgrada onda se mecu sanducici po novoj normi jel drugi nema da se kupe.Bolje bi bilo da se zastite reke i jezera po Evropskom zakonu,onda bi imali svi koristi.

nebojsa

pre 13 godina

OCIGLEDNO BIRATE KOMENTARE, PA DOBRO.
MISLIM DA NAM SE ONI BRISELSKI KANCELARIJSKI SMEJU KAKO NAS ZAVLAČE I KAKVI NAS POLTRONI VODE.

Aleksandar

pre 13 godina

Ne postoji ni u kakvim odredbama EU ista o izgledu postanskih sanducica. Postoji doduse propisana minimalna velicina proreza iz cisto administrativno-prakticnih razloga (da moze recimo da vam stigne izvestaj iz opstine, suda ili sta vec) ali kapacitet, izgled, gradja itd. ne postoje i ne pominju se nigde.

Propisane dimenzije proreza ispunjava bar 90% sanducica u drzavi Srbiji, a ostale neka ljudi zamene po sopstvenom nahodjenju - ako mogu neka ih i sami sklepaju, dokle god je prorez odgovarajuce velicine. Ne pokusavajte da namestate posao vasim tajkunskim pajtosima!

Rex

pre 13 godina

20 godina zivim na Zapadu i jasno vidim trend da poslednjih 5 godina stize sve manje kataloga istampe a sve vise toga dolazi mejlom ili je dostupno na webu. A sada je sve to dostupno ne samo preko kompjutera neko preko telefona.

ne ide

pre 13 godina

slazem se sa prvim komentarom - navedite kojim je to propisom EU naredjena ova zamena sanducica! Taj akt, ako postoji, ima svoj naziv, donosioca, broj, datum izdavanja i drugo. U njemu bi trebalo da pise i da li je zamena sanducica obaveza ili preporuka, a morale bi da postoje i odredbe koje kazu sta ce se desiti ako se po tom aktu ne postupi... Naci cemo vec nekog ko zna da cita, pa da nam procita sve to.
Citat: "Odluku da propišu obavezu zamene postojećih sandučića, u RAPUS-u obrazlažu željom da spreče eventualne kazne za fizička i pravna lica u slučaju neadekvatnog sandučeta..." Od starijih sam cuo pricu kako su nekad u Sarajevu ulicari "prodavali ciglu". Presretnu te dva - tri krsna momka i pitaju hoces li da kupis ciglu za 20ak tadasnjih DEM. Ako hoces, odes kuci sa ciglom i bez 20 DEM. A ako neces, dobijes tom istom ciglom u glavu. I opet odes kuci bez 20 DEM. I ostatka novca, sata i dr.
Da li da kupim ciglu, pitam se.

Goran

pre 13 godina

Jos jedan lopovluk. Nemojte da dozvolite da vas foliraju, jer ne postoje nikakvi EU sanducici.
U pitanju je samo jos jedan namet gradjanima, kao npr i sa obaveznim kompletom za prvu pomoc za vozila koja u Nemackoj kosta 5 evra, a kod nas 25 evra. Sve cega ima u tom paketu vredi manje od 5 evra, ali neko je resio da ufura lovu lopinskoj Galenici, slicno i sa sanducicima koji ce se prodavati po 5 puta vecoj ceni od trzisne.
Neko je smislio kako da na lak nacin dodje do para. Umesto da rese problem viska neradnika koji su se uhlebili u tu drzavnu firmu preko veze po partijskoj liniji i da sprece ceste kradje koverata i paketa koje se desavaju jos u posti, oni smisljaju nove namete.
Treba bojkotovati ovaj namet. Drugo treba zabraniti ostavljanje reklama u sanducicima, spamovanje sanducica, toga vec ima u nekim drzavama EU. Oni koji zele reklame mogu da zalepe nalepnicu na kojoj pise "zelimo reklame - trpajte"...

Lazar

pre 13 godina

Ovo je potencijalno jedna od najvecih prevara u Srbiji. Sasvim je izvesno da u Evropskoj Uniji ne postoji regulativa koja definise izgled postanskih sanducica. Dovoljno je da odete do najblizeg grada (npr Segedin) i pogeldati kako sve oni izgledaju. Ubedjen sam da je neko osmislio ciatvu ovu glupost da bi sebi obezbedio ogroman posao izrade ovolikog broja novih sanducica. Strasno. Zato je potrebno da policija ispita sve ovo.

unapred zahvalan

pre 13 godina

Želeo bih da se zaposlim u jednoj takvoj agenciji. Pa mi nije jasno kako se dolazi do tog posla, nisam nigde video oglas za taj posao. Pa nisam bio u stanju da pošaljem CV. Spreman sam i da se učlanim u neku stranku ako bi dobio dobro plaćaen posao u državnoj službi. Imam bujnu maštu i moje ideje bi se uklopile u sve EU standarde. Želeo bi da iskoristim svoju nadarenost i za mele pare oko 100.000 din mesečno da to znanje poklonim ovoj državi i narodu.
Nezaposlen diplomirani inženjer.

ex-optimista

pre 13 godina

Znaci ljudi u evropi nemaju evropski standard,a mi ih smisljamo i uvodimo?!
Ziveo sam u EU,ali ovako glupih zakona nije bilo!Mozda je ovo bio predlog,ali su ga odbili.

Predrag

pre 13 godina

Bio sam u Beču pre mesec dana - u jednom ulazu ima bar 5 različitih vrsta sandučića i mislim da nijedan ne odgovara ovim "evropskim" standardima. Bio u ljubljani, ista stvar... Ukinite ovih stotinjak agencija koje služe za zapošljavanje partijskih poslušnika...

Марко

pre 13 godina

Послао сам из САД родитељима слике у мањој коверти, како сам их добио у радњи, упаковане у већу пластифицирану коверту са мехурићима: да се не уквасе и не изгужвају. Спољашња коверта не може да се поцепа рукама. Моји су добили пошиљку без спољашње коверте, само унутрашња коверта на којој је стајала моја адреса у САД (јер сам их ја тако овде добио поштом). У пошти су вероватно хтели да виде шта има унутра да узму, па када су видели да сам послао само слике уручили су то тако, без спољашње коверте. Моји су са том ковертом отишли до поште и рекли су им да је „уништена у транспорту и да имају записник“ — коверту нису показали, ваљда да се не види да је исечена а не „похабана“.

Нека ми неко у пошти објасни како би веће поштанско сандуче сачувало приватност и садржај поште коју примају моји родитељи у Београду? Лопови вребају пошиљке још у пошти, пре него што било шта вредно стигне до сандучета.

Sajo

pre 13 godina

Republicka agencija za postanske usluge....BOZE KAKVE NEBULOZE...Agecije...Agencije...Agencije...imali ko da radi u zemlji Srbiji u kojoj kropir kosta 120 dinara...SRAMOTA...u kojoj su svi poljoprivredni proizvodi skuplji nego u samoj EU...a zemlje koliko hoces...A sto se tice sanducadi za postu...zivim u Nemackoj i sanducad se prodaju u bau marktima...i nikkavih pravila nema kupuje ko sta voli...i nigde ne vidoh nekqve iste sanducice...niti igde procith da iam nekakva uredba kakvo sanduce mora da bude...SVE SAME GLUPOSTI MORAJU AGENCIJE DA OPRAVDAJU SVOJE POSTOJANJE...SRBIJI NEMA SPASA...dok se ovakve stavri desavaju...

Brancconi

pre 13 godina

"...novi sandučići će se teško zadržati na tom mestu posle 2015. godine."
Verovatno će se 2015 ukinuti svaki vid papirne komunikacije, tako da pošte u tom obliku neće ni biti. Tada će se u Srbiji osnovati "Agencija za uništavanje bespotrebnih poštanskih sandučića".

aleksandra

pre 13 godina

Ko dobija casopise neka menja sanduce, ja dobijam samo racune i ne treba mi. Ako drzavi ne valja moje sanduce nega ga plati. I na kraju da li to stvarno mora da kosta 4000dinara kada eto moze da se nabavi sanduce i za 800dinara. Ko ce da mazne te pare?

malo sutra EU,ovo je Obala Slonovače

pre 13 godina

Ne nasedajte na prevarante!
U celoj EU poštanski sandučići se menjaju,ISKLJUČIVO NA ZAHTEV VLASNIKA,koji onda to i plati.

Samo pljacka

pre 13 godina

Koliko vidim propratna slika uz tekst je bas iz te Evrope, nije iz Srbije ! Kod nas skoro niko vise ne prima novine postom. A racuni, u ameriken kovertima, ulaze u svako sanduce. Jedino sto treba menjati su bas sanducici na postama jer A4 koverat ne staje u njih. A dokumenta u A4 kovertama se obicno salju drzavnim organima, sudovima i opstinama a ne fizickim licima.

jasmina

pre 13 godina

I ovde ce se pitati ustavni sud za misljenje koliko ja vidim. Prodjoh Evropom uzduz i popreko ovakvu nebulozu ne videh nigde. Bas sa obratila paznju od kada je najavljena ova nebuloza, ma imaju ljudi sanducice kakve ko hoce! I moja zgrada je zamenila nove (svi smo dali pare) pre jedno 5 meseci. Sta sad da kupujemo opet? hahahahahaaaaaaaaa taj film nece da se daje. Kakvo dno od sistema. Samo da otmu pare pa na cemu god! Gospodo moze, ali iz gradske kase!

zoran

pre 13 godina

1.000.000 sandučića po 10 EURA/komad (neka cena)=10.000.000,
20%porez=2.000.000 EURA,
10% provizija za Agenciju= 1.000.000 EURA,
od toga 10% za "a gde sam tu ja" je 100.000 EURA.

Čista računica.

Aman bre. Na mojim ulaznim vratima još od 1936. stoji prorez OKOVAN mesingom na kome piše ПИСМА. Valjao je i Kraljevini Jugoslaviji i okupacionim vlastima WW2, i Brozovoj i Miloševićevoj prćiji od države e sad kao EU propisi. Dajte *******. Recite lepo СРПСКИ: "Иди гољо и уплати на рачун тај и тај толико и толико" i ne ložite nas više. Svako ko prima "poverljivu" poštu i naročito POVERLJIVE REKLAME neka sebi obezbedi odgovarajuće sanduče a ne bi ne vašim poštonošama pala kruna sa glave da se prošetaju par spratova i da uruče na vrata stana pošiljku ako je predimenzionisana jer na kraju MI TO PLAĆAMO BAŠ ONOLIKO KOLIKO STE VI ODREDILI.

I na kraju ćete da mi REBNETE KAZNU ako na stavim VAŠE sanduče???
E NEĆU BRE! ZA INAT NEĆU! *****

Beo

pre 13 godina

Da li B92 moze da se raspita da li gradjani mogu da potpisu peticiju protiv ovog nameta i da skupstina Srbije izglasa novi zakon bez ove besmislene ideje nase agencije.

Joca

pre 13 godina

Nasa drzava stalno izmislja nove namete.Najogre je bilo kada su pitali ministrastvo zaduzeno za ovo da su oni poruculi da ministrastvo ne moze da utice na odluku agencije. Ispade da je agencija jaca od minstrastva i od Vlade koja je tu agenciju i formirala. Sta ce biti kada se bude izmsilila i agencija za cenu struje, toga gradjani treba da se plase jos vise, jer ce ona formirati cene kako im narede "nalogbodavci" a toboz vlada nece moci nista posle da uradi jer su agencije nezavisne a formirane su odlukama iste Vlade.

Mare

pre 13 godina

Treba dobro razmisliti da li je ova vladajuca koalicija zasluzila da dobije glasove na narednim izborima. Pa stalno se uvode novi nametu u vidu postanskih sanducica, energetske efikasnosti (koji treba da se usvoji koji ce nam i ovaj jadan standar ugroziti) a jos nas cekaju i astronomski porezi na imovinu od sledece godine kada ce nam porezi biti povecani za 6 puta u odnosu na ove sadasne o cemu su pisali Blic i NIN prosle godine.

z

pre 13 godina

Postoje i bitnije stvari da se srede u ovoj drzavi od sanducica. A nekako ne verujem da bi nam uskratili status kandidata da nismo odmah poceli s tom zamenom.

Nada na izdisaju

pre 13 godina

Zamislite požar u vašoj zgradi. Dođu vatrogasci i umesto da ga gase, jedni počnu da vam kradu stvari a drugi da vam prodaju vatrogasne aparate.
Tako se vi ponašate. Našu državu je zahvatio požar bede, a vi umesto da ga gasite, vi ga podstičete i na svakom koraku pokušavate na tome da zaradite. Ima mnogo prečih stvari od tih sandučića, koje treba da se srede, da bi nama život bio bolji.
Ostajem nem kada vidim koliko nas pljačkate, na svakom koraku. Hvata me panika kada pomislim da je to samo vrh ledenog brega.
Gubim nadu... Bože, pomozi nam...

voja

pre 13 godina

Gospoda iz "Foruma" su 100% u pravu.
Vlada Srbije izmišlja nove namete, kao zbog brzog ulaska u EU, bez obzira što Srbija neće u EU pre 2025. godine i što narod nema para (za šta su najveći krivci, upravo, oni).
Ovde se opet radi o nameštanju poslova nekim tajkunima.

non merci

pre 13 godina

o ovome samo treba obavestiti tu istu evropu, koja ce sigurno uputiti zahtev za objasnjenje nasima. jos jedno dodatno pitanje iz upitnika...stvarno ovi nasi smatraju da je narod totalno oglupeo i zatupeo...

ivko

pre 13 godina

A da li gospoda iz RAPUS-a mogu da precizno navedu koja to direktiva EU propisuje standarde poštanskih sandučić, i obavezu njihove primene?

Mislim, ovako će svaka birokratska šuša da za razne svoje gluposti i provizije od potencijalno veoma isplativih poslova, tražiti upravdanje u navodnim EU standardima....

zoran

pre 13 godina

1.000.000 sandučića po 10 EURA/komad (neka cena)=10.000.000,
20%porez=2.000.000 EURA,
10% provizija za Agenciju= 1.000.000 EURA,
od toga 10% za "a gde sam tu ja" je 100.000 EURA.

Čista računica.

Aman bre. Na mojim ulaznim vratima još od 1936. stoji prorez OKOVAN mesingom na kome piše ПИСМА. Valjao je i Kraljevini Jugoslaviji i okupacionim vlastima WW2, i Brozovoj i Miloševićevoj prćiji od države e sad kao EU propisi. Dajte *******. Recite lepo СРПСКИ: "Иди гољо и уплати на рачун тај и тај толико и толико" i ne ložite nas više. Svako ko prima "poverljivu" poštu i naročito POVERLJIVE REKLAME neka sebi obezbedi odgovarajuće sanduče a ne bi ne vašim poštonošama pala kruna sa glave da se prošetaju par spratova i da uruče na vrata stana pošiljku ako je predimenzionisana jer na kraju MI TO PLAĆAMO BAŠ ONOLIKO KOLIKO STE VI ODREDILI.

I na kraju ćete da mi REBNETE KAZNU ako na stavim VAŠE sanduče???
E NEĆU BRE! ZA INAT NEĆU! *****

ivko

pre 13 godina

A da li gospoda iz RAPUS-a mogu da precizno navedu koja to direktiva EU propisuje standarde poštanskih sandučić, i obavezu njihove primene?

Mislim, ovako će svaka birokratska šuša da za razne svoje gluposti i provizije od potencijalno veoma isplativih poslova, tražiti upravdanje u navodnim EU standardima....

malo sutra EU,ovo je Obala Slonovače

pre 13 godina

Ne nasedajte na prevarante!
U celoj EU poštanski sandučići se menjaju,ISKLJUČIVO NA ZAHTEV VLASNIKA,koji onda to i plati.

Nada na izdisaju

pre 13 godina

Zamislite požar u vašoj zgradi. Dođu vatrogasci i umesto da ga gase, jedni počnu da vam kradu stvari a drugi da vam prodaju vatrogasne aparate.
Tako se vi ponašate. Našu državu je zahvatio požar bede, a vi umesto da ga gasite, vi ga podstičete i na svakom koraku pokušavate na tome da zaradite. Ima mnogo prečih stvari od tih sandučića, koje treba da se srede, da bi nama život bio bolji.
Ostajem nem kada vidim koliko nas pljačkate, na svakom koraku. Hvata me panika kada pomislim da je to samo vrh ledenog brega.
Gubim nadu... Bože, pomozi nam...

Марко

pre 13 godina

Послао сам из САД родитељима слике у мањој коверти, како сам их добио у радњи, упаковане у већу пластифицирану коверту са мехурићима: да се не уквасе и не изгужвају. Спољашња коверта не може да се поцепа рукама. Моји су добили пошиљку без спољашње коверте, само унутрашња коверта на којој је стајала моја адреса у САД (јер сам их ја тако овде добио поштом). У пошти су вероватно хтели да виде шта има унутра да узму, па када су видели да сам послао само слике уручили су то тако, без спољашње коверте. Моји су са том ковертом отишли до поште и рекли су им да је „уништена у транспорту и да имају записник“ — коверту нису показали, ваљда да се не види да је исечена а не „похабана“.

Нека ми неко у пошти објасни како би веће поштанско сандуче сачувало приватност и садржај поште коју примају моји родитељи у Београду? Лопови вребају пошиљке још у пошти, пре него што било шта вредно стигне до сандучета.

Predrag

pre 13 godina

Bio sam u Beču pre mesec dana - u jednom ulazu ima bar 5 različitih vrsta sandučića i mislim da nijedan ne odgovara ovim "evropskim" standardima. Bio u ljubljani, ista stvar... Ukinite ovih stotinjak agencija koje služe za zapošljavanje partijskih poslušnika...

voja

pre 13 godina

Gospoda iz "Foruma" su 100% u pravu.
Vlada Srbije izmišlja nove namete, kao zbog brzog ulaska u EU, bez obzira što Srbija neće u EU pre 2025. godine i što narod nema para (za šta su najveći krivci, upravo, oni).
Ovde se opet radi o nameštanju poslova nekim tajkunima.

Brancconi

pre 13 godina

"...novi sandučići će se teško zadržati na tom mestu posle 2015. godine."
Verovatno će se 2015 ukinuti svaki vid papirne komunikacije, tako da pošte u tom obliku neće ni biti. Tada će se u Srbiji osnovati "Agencija za uništavanje bespotrebnih poštanskih sandučića".

Sajo

pre 13 godina

Republicka agencija za postanske usluge....BOZE KAKVE NEBULOZE...Agecije...Agencije...Agencije...imali ko da radi u zemlji Srbiji u kojoj kropir kosta 120 dinara...SRAMOTA...u kojoj su svi poljoprivredni proizvodi skuplji nego u samoj EU...a zemlje koliko hoces...A sto se tice sanducadi za postu...zivim u Nemackoj i sanducad se prodaju u bau marktima...i nikkavih pravila nema kupuje ko sta voli...i nigde ne vidoh nekqve iste sanducice...niti igde procith da iam nekakva uredba kakvo sanduce mora da bude...SVE SAME GLUPOSTI MORAJU AGENCIJE DA OPRAVDAJU SVOJE POSTOJANJE...SRBIJI NEMA SPASA...dok se ovakve stavri desavaju...

Beo

pre 13 godina

Da li B92 moze da se raspita da li gradjani mogu da potpisu peticiju protiv ovog nameta i da skupstina Srbije izglasa novi zakon bez ove besmislene ideje nase agencije.

non merci

pre 13 godina

o ovome samo treba obavestiti tu istu evropu, koja ce sigurno uputiti zahtev za objasnjenje nasima. jos jedno dodatno pitanje iz upitnika...stvarno ovi nasi smatraju da je narod totalno oglupeo i zatupeo...

aleksandra

pre 13 godina

Ko dobija casopise neka menja sanduce, ja dobijam samo racune i ne treba mi. Ako drzavi ne valja moje sanduce nega ga plati. I na kraju da li to stvarno mora da kosta 4000dinara kada eto moze da se nabavi sanduce i za 800dinara. Ko ce da mazne te pare?

jasmina

pre 13 godina

I ovde ce se pitati ustavni sud za misljenje koliko ja vidim. Prodjoh Evropom uzduz i popreko ovakvu nebulozu ne videh nigde. Bas sa obratila paznju od kada je najavljena ova nebuloza, ma imaju ljudi sanducice kakve ko hoce! I moja zgrada je zamenila nove (svi smo dali pare) pre jedno 5 meseci. Sta sad da kupujemo opet? hahahahahaaaaaaaaa taj film nece da se daje. Kakvo dno od sistema. Samo da otmu pare pa na cemu god! Gospodo moze, ali iz gradske kase!

DRAGAN-Nemacka

pre 13 godina

Zivim vec 45godina u Nemackoj jos nisam cuo ni video da je neko morao da zameni staro postansko sanduce zbog EU norme.Ko hoce moze da zameni sanduce ida kupi novi koji je po novoj normi.A kada se gradi nova zgrada onda se mecu sanducici po novoj normi jel drugi nema da se kupe.Bolje bi bilo da se zastite reke i jezera po Evropskom zakonu,onda bi imali svi koristi.

Mare

pre 13 godina

Treba dobro razmisliti da li je ova vladajuca koalicija zasluzila da dobije glasove na narednim izborima. Pa stalno se uvode novi nametu u vidu postanskih sanducica, energetske efikasnosti (koji treba da se usvoji koji ce nam i ovaj jadan standar ugroziti) a jos nas cekaju i astronomski porezi na imovinu od sledece godine kada ce nam porezi biti povecani za 6 puta u odnosu na ove sadasne o cemu su pisali Blic i NIN prosle godine.

Samo pljacka

pre 13 godina

Koliko vidim propratna slika uz tekst je bas iz te Evrope, nije iz Srbije ! Kod nas skoro niko vise ne prima novine postom. A racuni, u ameriken kovertima, ulaze u svako sanduce. Jedino sto treba menjati su bas sanducici na postama jer A4 koverat ne staje u njih. A dokumenta u A4 kovertama se obicno salju drzavnim organima, sudovima i opstinama a ne fizickim licima.

Joca

pre 13 godina

Nasa drzava stalno izmislja nove namete.Najogre je bilo kada su pitali ministrastvo zaduzeno za ovo da su oni poruculi da ministrastvo ne moze da utice na odluku agencije. Ispade da je agencija jaca od minstrastva i od Vlade koja je tu agenciju i formirala. Sta ce biti kada se bude izmsilila i agencija za cenu struje, toga gradjani treba da se plase jos vise, jer ce ona formirati cene kako im narede "nalogbodavci" a toboz vlada nece moci nista posle da uradi jer su agencije nezavisne a formirane su odlukama iste Vlade.

unapred zahvalan

pre 13 godina

Želeo bih da se zaposlim u jednoj takvoj agenciji. Pa mi nije jasno kako se dolazi do tog posla, nisam nigde video oglas za taj posao. Pa nisam bio u stanju da pošaljem CV. Spreman sam i da se učlanim u neku stranku ako bi dobio dobro plaćaen posao u državnoj službi. Imam bujnu maštu i moje ideje bi se uklopile u sve EU standarde. Želeo bi da iskoristim svoju nadarenost i za mele pare oko 100.000 din mesečno da to znanje poklonim ovoj državi i narodu.
Nezaposlen diplomirani inženjer.

z

pre 13 godina

Postoje i bitnije stvari da se srede u ovoj drzavi od sanducica. A nekako ne verujem da bi nam uskratili status kandidata da nismo odmah poceli s tom zamenom.

ne ide

pre 13 godina

slazem se sa prvim komentarom - navedite kojim je to propisom EU naredjena ova zamena sanducica! Taj akt, ako postoji, ima svoj naziv, donosioca, broj, datum izdavanja i drugo. U njemu bi trebalo da pise i da li je zamena sanducica obaveza ili preporuka, a morale bi da postoje i odredbe koje kazu sta ce se desiti ako se po tom aktu ne postupi... Naci cemo vec nekog ko zna da cita, pa da nam procita sve to.
Citat: "Odluku da propišu obavezu zamene postojećih sandučića, u RAPUS-u obrazlažu željom da spreče eventualne kazne za fizička i pravna lica u slučaju neadekvatnog sandučeta..." Od starijih sam cuo pricu kako su nekad u Sarajevu ulicari "prodavali ciglu". Presretnu te dva - tri krsna momka i pitaju hoces li da kupis ciglu za 20ak tadasnjih DEM. Ako hoces, odes kuci sa ciglom i bez 20 DEM. A ako neces, dobijes tom istom ciglom u glavu. I opet odes kuci bez 20 DEM. I ostatka novca, sata i dr.
Da li da kupim ciglu, pitam se.

mario

pre 13 godina

Živim u državi koja uskoro završava pregovore za ulazak u EU i prvi puta čujem da EU od nekog traži da mijenja i poštanske sanduke i koliko znam to od HR niko nije tražio.
Ali dobro u Srbiji je sve moguče.

Lazar

pre 13 godina

Ovo je potencijalno jedna od najvecih prevara u Srbiji. Sasvim je izvesno da u Evropskoj Uniji ne postoji regulativa koja definise izgled postanskih sanducica. Dovoljno je da odete do najblizeg grada (npr Segedin) i pogeldati kako sve oni izgledaju. Ubedjen sam da je neko osmislio ciatvu ovu glupost da bi sebi obezbedio ogroman posao izrade ovolikog broja novih sanducica. Strasno. Zato je potrebno da policija ispita sve ovo.

Marko

pre 13 godina

Kako mislite da oduševite narod sa EU, kada ih lažete i kod ovako banalnih stvari kao što su sandučići. Da nije tužno bilo bi smešno, EU sigurno ne zahteva određene dimenzije poštanskih sandučića.

Živim u Sloveniji i svaka kuća ima drukčije sanduče, po blokovima takođe, npr - živim u bloku, izgrađenom 1969 i još uvek imamo originalne sandučiće, jedino što smo stavili nove brave sa ključevima.

Srbija je cirkus. U svakom trenutku, svako može da slaže svakoga o bilo čemu. Čudo jedno!

alxxl

pre 13 godina

moja agencija za proveru stvarnosti utvrdila je, da naši političari u vladi ne odgovaraju evropskim standardima, te ih je potrebno hitno zameniti.

dimenzije političara, kao i njihov sadržaj - propisane su strogim EU normama, koji moraju da se poštuju, a kazne za neposlušne su rigorozne i primerene...

... samo što tu cenu mi ne plaćamo samo novčano, nego i životima nesretnih ljudi koji su verovali u bolju budućnost ove države. bilo bi smešno da je to samo šala...

Goran

pre 13 godina

Jos jedan lopovluk. Nemojte da dozvolite da vas foliraju, jer ne postoje nikakvi EU sanducici.
U pitanju je samo jos jedan namet gradjanima, kao npr i sa obaveznim kompletom za prvu pomoc za vozila koja u Nemackoj kosta 5 evra, a kod nas 25 evra. Sve cega ima u tom paketu vredi manje od 5 evra, ali neko je resio da ufura lovu lopinskoj Galenici, slicno i sa sanducicima koji ce se prodavati po 5 puta vecoj ceni od trzisne.
Neko je smislio kako da na lak nacin dodje do para. Umesto da rese problem viska neradnika koji su se uhlebili u tu drzavnu firmu preko veze po partijskoj liniji i da sprece ceste kradje koverata i paketa koje se desavaju jos u posti, oni smisljaju nove namete.
Treba bojkotovati ovaj namet. Drugo treba zabraniti ostavljanje reklama u sanducicima, spamovanje sanducica, toga vec ima u nekim drzavama EU. Oni koji zele reklame mogu da zalepe nalepnicu na kojoj pise "zelimo reklame - trpajte"...

Aleksandar

pre 13 godina

Ne postoji ni u kakvim odredbama EU ista o izgledu postanskih sanducica. Postoji doduse propisana minimalna velicina proreza iz cisto administrativno-prakticnih razloga (da moze recimo da vam stigne izvestaj iz opstine, suda ili sta vec) ali kapacitet, izgled, gradja itd. ne postoje i ne pominju se nigde.

Propisane dimenzije proreza ispunjava bar 90% sanducica u drzavi Srbiji, a ostale neka ljudi zamene po sopstvenom nahodjenju - ako mogu neka ih i sami sklepaju, dokle god je prorez odgovarajuce velicine. Ne pokusavajte da namestate posao vasim tajkunskim pajtosima!

nebojsa

pre 13 godina

OCIGLEDNO BIRATE KOMENTARE, PA DOBRO.
MISLIM DA NAM SE ONI BRISELSKI KANCELARIJSKI SMEJU KAKO NAS ZAVLAČE I KAKVI NAS POLTRONI VODE.

Aleksandar II

pre 13 godina

za Aleksandar:
na žalost nisi u pravu.
Postoje EU propisi koji određuju dimenzije sandučeta, otvora za pošiljke, visinu sandučeta, visinu na kojoj sme da bude otvor za pošiljke, testove kojima se moraju podvrći za zaštitu privatnosti, vandalizma, vremenskih uslova i korozije.

Propisi se zovu:
The European standard for letter boxes, EN 13724:2002 "Postal services – Apertures of private letter boxes and letter plates – Requirements and test methods".
Ali ne određuje da se moraju menjati sandučići.

A to što neka Agencija za .... smišlja načine za burazerske dogovore, to je druga stvar.

Rex

pre 13 godina

20 godina zivim na Zapadu i jasno vidim trend da poslednjih 5 godina stize sve manje kataloga istampe a sve vise toga dolazi mejlom ili je dostupno na webu. A sada je sve to dostupno ne samo preko kompjutera neko preko telefona.

ex-optimista

pre 13 godina

Znaci ljudi u evropi nemaju evropski standard,a mi ih smisljamo i uvodimo?!
Ziveo sam u EU,ali ovako glupih zakona nije bilo!Mozda je ovo bio predlog,ali su ga odbili.

Zigzauer

pre 13 godina

Haha... kakve gluposti!
Na koji li ce jos sve nacin da nam otmu pare?!
Verovatno ce uskoro da nam traze da menjamo zvonca na vratima, jer nisu po standardima EU! Reci ce kako ludimo od zvuka starih zvonca i moramo pod hitno da ih menjamo...

Milena

pre 13 godina

Trebalo bi prvo da udjemo u tu Evropu pa onda da menjamo sanducice. Zasto prvo ne promenimo plate i socijalu prema evropskim standardima pa ce mo za ostalo lako. Cini mi se da mi idemo prvo straznjicom. U ostalom ko je jos zainteresovan za ulazak tamo negde gde nam samo namete smisljaju?!

sasa

pre 13 godina

Cija li je firma koja ce da prodaje sanducice, to da objavite da se zna kome dajemo novac?Pretplata za RTS,pretplata za radio u kolima,pretplata na vazduh,

obavestena

pre 13 godina

jadna evropska unija, za sve i svasta je habaju! dimenzije postanskih sanducica nemaju apsolutno nikakve veze sa EU propisima. ajde gospodo vi se lepo koncentrisite na sustinu - pravosudje, mladic, sloboda medija ..... i prekinite da nas zamajavate sanducicima. da nije skupo, bilo bi smesno.

Zoran

pre 13 godina

Živim u kući , imam propisno sanduče ( po svim EU parametrima ) a ispod sandučeta za poštu i sanduče za novine . Najveći problem i pored postavljenih sandučića poštar prođe pored njih i po dobrom starom srpskom običaju "zadene" pisma i račune za vrata .
Da li je rešenje u zameni sandučića ili u edukaciji poštara koji mi je izjavio da je mislio da je od sandučeta - golubarnik !?

Jos jedan novi namet vlasti gradjanima Srbije

pre 13 godina

Strasno namecu nam se novi nameti za postanske sanducice koji ce u ovoj eri tehnologije za nekih 10 tak godina izbuti svaku upotrebnu vrednost jer cemo sve racune moci da dobijama i placamo elektrnoski, citacemo knjige, kataloge i casposie u elektrnoskom obliku , jedino ce nam postari donosiit na vrata pozive od sudova i neka resenja za koje treba licni potipis.

Chaos

pre 13 godina

Radim honorarni posao kao kurir. Delim letke po gradu za jednu firmu. Ako su ono novi i kavlitetni sanducici, ja onda ne znam sta je ocaj. Sve polomljeno, pokvareno, polupano.. Ko je ljudima za ovo uzimao 8e, ja zaista ne znam, ali ako ima milion sanducica, neko se lepo obogatio! Naravno, niko nije odgovoran!

analiza

pre 13 godina

@(Dosta zamajavanja, 9. april 2011 22:53)

lafe, evo ja ne dobijam posiljke i ima veliki problem sa tim. Zaista veliki. Posta sada kaze da se gradjani zale na izgubljene posiljke i da su sanducici razlog. Ja, medjutim, imam sanduce staro dve godine, bez ikakvih problema i nedostataka, a posiljke koje mi se gube su sve pisma - dakle, bez problema mogu da stanu u bilo koje sanduce.

Zbog toga me nervira pa da mi traze jos 500 din - neka rese probleme u svojoj kuci koji zapravo jesu razlog nestajanja posiljki, a ne da prodaju pricu kako su sanducici problem.

Po tvom rezonu, moglo bi se reci: od sutra menjate otirace pred vratima, cena je 1000 din i to sve do 2015. Da li ces imati para za to? Naravno. Da li ces pozdraviti tu inicijativu? Ti odgovori...

Raso

pre 13 godina

Gospodo dobar dan zelim..
Poaso citam ovu pricu o postanskim sanducicima,ja zivim u Svedskoj i ta zemlja je clanica EU i nije tacno ta vasa izmisljena prica o tim sanducicima..
Ovde su bre obicni plasticni sanducici,to je izmisljeno da ta agencija uzme od naseg naroda posto ja u Srbiji imam nekretninu i nikad necu da platim taj novi sanducic neka gospoda zameni sama posto je tako u EU zemljama..
Nemogu da verujem da toliko perete mozak nasem narodu morate ovo morate ono ali da se plati..
Tako je NIS isto uradio sa uvodjenjem gasa da narod plati i posle poskupe.
EU daje pmoc za sve sto treba da se prilagodi da bude isto kao u drugim clanicama a te Suplje agencije koje je drzava ovlastila Pljacka nas narod..

Dusan Silni

pre 13 godina

Eto narode osta nam samo jedna sitnica pa uđosmo u EU,još ako kupimo po voznu kartu,nabacimo po ranac na leđa stižemo garantovano pre nego što se može očekivati.

Pancevac

pre 13 godina

Platicu sanducic,kao sto placam rts...

Kada ovi lopovi od politicara,odvedu ovu zemlju u EU,
e onda cu ja da ugradim taj sanducic.
Do tad,da mi ne prilaze!

Gogi

pre 13 godina

"Upitana za različite načine uručenja pošiljki, na primer u Velikoj Britaniji, gde se pošta obacuje kroz otvore na vratima zgrada i kuća, Panićeva je rekla da je to "deo običaja ove zemlje""

A deo običaja ove zemlje je da vlast pljačka narod na sve moguće načine...

Dosta zamajavanja

pre 13 godina

Ne vidim uopste cemu diskusija? SANDUCICI CE SE MORATI ZAMENITI I TACKA. Kome nije jasno zasto - zbog sira i pecenog krompira. Sta tu jos nije jasno? Mozda onih 800-1000 dinara koje treba platiti? Pa ako ce te pare nekoga da spasu propasti, alal mu vera na zivotu prepunom obilja! Uostalom, neka kucni saveti pocnu da skupljaju po 50 DINARA PO STANU MESECNO (da cujem one koje ce i to da sahrani) i gle cuda, eto para za 20 meseci, taman na vreme.

veske

pre 13 godina

O boze imali kraja ljudskoj gluposti , pa zasto nove zgrade ne pocnu sa ugradnjom novih po ovomim standardima.
A ne da se menja za koju godinu ponovo .
Nesposobni da naprave pare za budzet pa narod mora sve da placa.

bubi

pre 13 godina

Da ponovim komentar jer prvobitni nije bio objavljen;sve u redu sa zamenom sanducica po evropskim standardima, nema problema, samo sta bi sa zamenom liftova ,opasni su po zivot,bez sale.

Logic

pre 13 godina

A kako bi bilo da sad mi građani lepo zamolimo za zaštitu onoga ko ima takav posao - ima i neki čudan naziv, ne mogu da ga zapamtim baš nikako, a liči mi kao da treba da nas štiti od "obudbogsnama" ujdurmi?

и

pre 13 godina

Сада ће највећи европејци, левичари почети да схватају пошасти евро интеграција које су напокон са политичких скренули на дневно/животне околности.

Marie

pre 13 godina

U Nemackoj nema nikakvog standarda za privatne sanducice, sasvim sigurno! Tamo gde posta ne moze da se ubaci stavi se ispred vrata ili se nadje neka mogucnost. Stanovala sam u raznim kucama sa lepim starim sanducicima i uvek dubila svu postu.

Nemanja

pre 13 godina

A sta bi sa odevnim predmetima,posebno na onaj sto menjamo svaki dan?
Ako nas neko u mraku u toj evropi,presretne,a mi obukli tesne gace,ima da se namuci dok ih skine,i procice ga volja...a to tamo nije po standardu.?
Pod hitno i taj zakon da se donose,tek da ne kaskamo!!!

P.S. Repom u evropu?!

Zoran

pre 13 godina

Srbija nece uci u EU preko noci. Glavni uslovi su jos pred nama, a ovi troskovni uslovi koji nam nece pomoci da preskocimo niti jednu stepenicu ka EU su se mogli ostaviti za kraj. Tako smo mogli da zamenimo sanducice u mesecima pre ulaska. Jer tada cemo imati i veci standard jer nepada Evropi napamet da nas primi sa cvonjkom u djepu.

Bojan Jovanović

pre 9 godina

U Zakonu o poštanskim uslugama nema reči o kaznama, tako da na to mogu da zaborave. Istina stoji obaveza da se moraju imati sandučići u skladu sa propisanim tehničkim uslovima. Eventualno mogu da odbiju isporuku u sanduče ali svejedno moraju da dostave obaveštenje o prispeću pošiljke. Tako da ... mislim da će ovaj namet morati u najmanju ruku da odlože.
A iskreno i mislim da je ova budalaština izmišljena samo da se nekom pare uguraju u džep, samo za to.

Dosta zamajavanja

pre 13 godina

Ne vidim uopste cemu diskusija? SANDUCICI CE SE MORATI ZAMENITI I TACKA. Kome nije jasno zasto - zbog sira i pecenog krompira. Sta tu jos nije jasno? Mozda onih 800-1000 dinara koje treba platiti? Pa ako ce te pare nekoga da spasu propasti, alal mu vera na zivotu prepunom obilja! Uostalom, neka kucni saveti pocnu da skupljaju po 50 DINARA PO STANU MESECNO (da cujem one koje ce i to da sahrani) i gle cuda, eto para za 20 meseci, taman na vreme.

zoran

pre 13 godina

1.000.000 sandučića po 10 EURA/komad (neka cena)=10.000.000,
20%porez=2.000.000 EURA,
10% provizija za Agenciju= 1.000.000 EURA,
od toga 10% za "a gde sam tu ja" je 100.000 EURA.

Čista računica.

Aman bre. Na mojim ulaznim vratima još od 1936. stoji prorez OKOVAN mesingom na kome piše ПИСМА. Valjao je i Kraljevini Jugoslaviji i okupacionim vlastima WW2, i Brozovoj i Miloševićevoj prćiji od države e sad kao EU propisi. Dajte *******. Recite lepo СРПСКИ: "Иди гољо и уплати на рачун тај и тај толико и толико" i ne ložite nas više. Svako ko prima "poverljivu" poštu i naročito POVERLJIVE REKLAME neka sebi obezbedi odgovarajuće sanduče a ne bi ne vašim poštonošama pala kruna sa glave da se prošetaju par spratova i da uruče na vrata stana pošiljku ako je predimenzionisana jer na kraju MI TO PLAĆAMO BAŠ ONOLIKO KOLIKO STE VI ODREDILI.

I na kraju ćete da mi REBNETE KAZNU ako na stavim VAŠE sanduče???
E NEĆU BRE! ZA INAT NEĆU! *****

и

pre 13 godina

Сада ће највећи европејци, левичари почети да схватају пошасти евро интеграција које су напокон са политичких скренули на дневно/животне околности.

Beo

pre 13 godina

Da li B92 moze da se raspita da li gradjani mogu da potpisu peticiju protiv ovog nameta i da skupstina Srbije izglasa novi zakon bez ove besmislene ideje nase agencije.

Samo pljacka

pre 13 godina

Koliko vidim propratna slika uz tekst je bas iz te Evrope, nije iz Srbije ! Kod nas skoro niko vise ne prima novine postom. A racuni, u ameriken kovertima, ulaze u svako sanduce. Jedino sto treba menjati su bas sanducici na postama jer A4 koverat ne staje u njih. A dokumenta u A4 kovertama se obicno salju drzavnim organima, sudovima i opstinama a ne fizickim licima.

Mare

pre 13 godina

Treba dobro razmisliti da li je ova vladajuca koalicija zasluzila da dobije glasove na narednim izborima. Pa stalno se uvode novi nametu u vidu postanskih sanducica, energetske efikasnosti (koji treba da se usvoji koji ce nam i ovaj jadan standar ugroziti) a jos nas cekaju i astronomski porezi na imovinu od sledece godine kada ce nam porezi biti povecani za 6 puta u odnosu na ove sadasne o cemu su pisali Blic i NIN prosle godine.

Jos jedan novi namet vlasti gradjanima Srbije

pre 13 godina

Strasno namecu nam se novi nameti za postanske sanducice koji ce u ovoj eri tehnologije za nekih 10 tak godina izbuti svaku upotrebnu vrednost jer cemo sve racune moci da dobijama i placamo elektrnoski, citacemo knjige, kataloge i casposie u elektrnoskom obliku , jedino ce nam postari donosiit na vrata pozive od sudova i neka resenja za koje treba licni potipis.

ivko

pre 13 godina

A da li gospoda iz RAPUS-a mogu da precizno navedu koja to direktiva EU propisuje standarde poštanskih sandučić, i obavezu njihove primene?

Mislim, ovako će svaka birokratska šuša da za razne svoje gluposti i provizije od potencijalno veoma isplativih poslova, tražiti upravdanje u navodnim EU standardima....

Nada na izdisaju

pre 13 godina

Zamislite požar u vašoj zgradi. Dođu vatrogasci i umesto da ga gase, jedni počnu da vam kradu stvari a drugi da vam prodaju vatrogasne aparate.
Tako se vi ponašate. Našu državu je zahvatio požar bede, a vi umesto da ga gasite, vi ga podstičete i na svakom koraku pokušavate na tome da zaradite. Ima mnogo prečih stvari od tih sandučića, koje treba da se srede, da bi nama život bio bolji.
Ostajem nem kada vidim koliko nas pljačkate, na svakom koraku. Hvata me panika kada pomislim da je to samo vrh ledenog brega.
Gubim nadu... Bože, pomozi nam...

malo sutra EU,ovo je Obala Slonovače

pre 13 godina

Ne nasedajte na prevarante!
U celoj EU poštanski sandučići se menjaju,ISKLJUČIVO NA ZAHTEV VLASNIKA,koji onda to i plati.

aleksandra

pre 13 godina

Ko dobija casopise neka menja sanduce, ja dobijam samo racune i ne treba mi. Ako drzavi ne valja moje sanduce nega ga plati. I na kraju da li to stvarno mora da kosta 4000dinara kada eto moze da se nabavi sanduce i za 800dinara. Ko ce da mazne te pare?

mario

pre 13 godina

Živim u državi koja uskoro završava pregovore za ulazak u EU i prvi puta čujem da EU od nekog traži da mijenja i poštanske sanduke i koliko znam to od HR niko nije tražio.
Ali dobro u Srbiji je sve moguče.

Aleksandar II

pre 13 godina

za Aleksandar:
na žalost nisi u pravu.
Postoje EU propisi koji određuju dimenzije sandučeta, otvora za pošiljke, visinu sandučeta, visinu na kojoj sme da bude otvor za pošiljke, testove kojima se moraju podvrći za zaštitu privatnosti, vandalizma, vremenskih uslova i korozije.

Propisi se zovu:
The European standard for letter boxes, EN 13724:2002 "Postal services – Apertures of private letter boxes and letter plates – Requirements and test methods".
Ali ne određuje da se moraju menjati sandučići.

A to što neka Agencija za .... smišlja načine za burazerske dogovore, to je druga stvar.

Brancconi

pre 13 godina

"...novi sandučići će se teško zadržati na tom mestu posle 2015. godine."
Verovatno će se 2015 ukinuti svaki vid papirne komunikacije, tako da pošte u tom obliku neće ni biti. Tada će se u Srbiji osnovati "Agencija za uništavanje bespotrebnih poštanskih sandučića".

Марко

pre 13 godina

Послао сам из САД родитељима слике у мањој коверти, како сам их добио у радњи, упаковане у већу пластифицирану коверту са мехурићима: да се не уквасе и не изгужвају. Спољашња коверта не може да се поцепа рукама. Моји су добили пошиљку без спољашње коверте, само унутрашња коверта на којој је стајала моја адреса у САД (јер сам их ја тако овде добио поштом). У пошти су вероватно хтели да виде шта има унутра да узму, па када су видели да сам послао само слике уручили су то тако, без спољашње коверте. Моји су са том ковертом отишли до поште и рекли су им да је „уништена у транспорту и да имају записник“ — коверту нису показали, ваљда да се не види да је исечена а не „похабана“.

Нека ми неко у пошти објасни како би веће поштанско сандуче сачувало приватност и садржај поште коју примају моји родитељи у Београду? Лопови вребају пошиљке још у пошти, пре него што било шта вредно стигне до сандучета.

ne ide

pre 13 godina

slazem se sa prvim komentarom - navedite kojim je to propisom EU naredjena ova zamena sanducica! Taj akt, ako postoji, ima svoj naziv, donosioca, broj, datum izdavanja i drugo. U njemu bi trebalo da pise i da li je zamena sanducica obaveza ili preporuka, a morale bi da postoje i odredbe koje kazu sta ce se desiti ako se po tom aktu ne postupi... Naci cemo vec nekog ko zna da cita, pa da nam procita sve to.
Citat: "Odluku da propišu obavezu zamene postojećih sandučića, u RAPUS-u obrazlažu željom da spreče eventualne kazne za fizička i pravna lica u slučaju neadekvatnog sandučeta..." Od starijih sam cuo pricu kako su nekad u Sarajevu ulicari "prodavali ciglu". Presretnu te dva - tri krsna momka i pitaju hoces li da kupis ciglu za 20ak tadasnjih DEM. Ako hoces, odes kuci sa ciglom i bez 20 DEM. A ako neces, dobijes tom istom ciglom u glavu. I opet odes kuci bez 20 DEM. I ostatka novca, sata i dr.
Da li da kupim ciglu, pitam se.

Aleksandar

pre 13 godina

Ne postoji ni u kakvim odredbama EU ista o izgledu postanskih sanducica. Postoji doduse propisana minimalna velicina proreza iz cisto administrativno-prakticnih razloga (da moze recimo da vam stigne izvestaj iz opstine, suda ili sta vec) ali kapacitet, izgled, gradja itd. ne postoje i ne pominju se nigde.

Propisane dimenzije proreza ispunjava bar 90% sanducica u drzavi Srbiji, a ostale neka ljudi zamene po sopstvenom nahodjenju - ako mogu neka ih i sami sklepaju, dokle god je prorez odgovarajuce velicine. Ne pokusavajte da namestate posao vasim tajkunskim pajtosima!

Zigzauer

pre 13 godina

Haha... kakve gluposti!
Na koji li ce jos sve nacin da nam otmu pare?!
Verovatno ce uskoro da nam traze da menjamo zvonca na vratima, jer nisu po standardima EU! Reci ce kako ludimo od zvuka starih zvonca i moramo pod hitno da ih menjamo...

Milena

pre 13 godina

Trebalo bi prvo da udjemo u tu Evropu pa onda da menjamo sanducice. Zasto prvo ne promenimo plate i socijalu prema evropskim standardima pa ce mo za ostalo lako. Cini mi se da mi idemo prvo straznjicom. U ostalom ko je jos zainteresovan za ulazak tamo negde gde nam samo namete smisljaju?!

Nemanja

pre 13 godina

A sta bi sa odevnim predmetima,posebno na onaj sto menjamo svaki dan?
Ako nas neko u mraku u toj evropi,presretne,a mi obukli tesne gace,ima da se namuci dok ih skine,i procice ga volja...a to tamo nije po standardu.?
Pod hitno i taj zakon da se donose,tek da ne kaskamo!!!

P.S. Repom u evropu?!

non merci

pre 13 godina

o ovome samo treba obavestiti tu istu evropu, koja ce sigurno uputiti zahtev za objasnjenje nasima. jos jedno dodatno pitanje iz upitnika...stvarno ovi nasi smatraju da je narod totalno oglupeo i zatupeo...

voja

pre 13 godina

Gospoda iz "Foruma" su 100% u pravu.
Vlada Srbije izmišlja nove namete, kao zbog brzog ulaska u EU, bez obzira što Srbija neće u EU pre 2025. godine i što narod nema para (za šta su najveći krivci, upravo, oni).
Ovde se opet radi o nameštanju poslova nekim tajkunima.

z

pre 13 godina

Postoje i bitnije stvari da se srede u ovoj drzavi od sanducica. A nekako ne verujem da bi nam uskratili status kandidata da nismo odmah poceli s tom zamenom.

Joca

pre 13 godina

Nasa drzava stalno izmislja nove namete.Najogre je bilo kada su pitali ministrastvo zaduzeno za ovo da su oni poruculi da ministrastvo ne moze da utice na odluku agencije. Ispade da je agencija jaca od minstrastva i od Vlade koja je tu agenciju i formirala. Sta ce biti kada se bude izmsilila i agencija za cenu struje, toga gradjani treba da se plase jos vise, jer ce ona formirati cene kako im narede "nalogbodavci" a toboz vlada nece moci nista posle da uradi jer su agencije nezavisne a formirane su odlukama iste Vlade.

jasmina

pre 13 godina

I ovde ce se pitati ustavni sud za misljenje koliko ja vidim. Prodjoh Evropom uzduz i popreko ovakvu nebulozu ne videh nigde. Bas sa obratila paznju od kada je najavljena ova nebuloza, ma imaju ljudi sanducice kakve ko hoce! I moja zgrada je zamenila nove (svi smo dali pare) pre jedno 5 meseci. Sta sad da kupujemo opet? hahahahahaaaaaaaaa taj film nece da se daje. Kakvo dno od sistema. Samo da otmu pare pa na cemu god! Gospodo moze, ali iz gradske kase!

Sajo

pre 13 godina

Republicka agencija za postanske usluge....BOZE KAKVE NEBULOZE...Agecije...Agencije...Agencije...imali ko da radi u zemlji Srbiji u kojoj kropir kosta 120 dinara...SRAMOTA...u kojoj su svi poljoprivredni proizvodi skuplji nego u samoj EU...a zemlje koliko hoces...A sto se tice sanducadi za postu...zivim u Nemackoj i sanducad se prodaju u bau marktima...i nikkavih pravila nema kupuje ko sta voli...i nigde ne vidoh nekqve iste sanducice...niti igde procith da iam nekakva uredba kakvo sanduce mora da bude...SVE SAME GLUPOSTI MORAJU AGENCIJE DA OPRAVDAJU SVOJE POSTOJANJE...SRBIJI NEMA SPASA...dok se ovakve stavri desavaju...

Predrag

pre 13 godina

Bio sam u Beču pre mesec dana - u jednom ulazu ima bar 5 različitih vrsta sandučića i mislim da nijedan ne odgovara ovim "evropskim" standardima. Bio u ljubljani, ista stvar... Ukinite ovih stotinjak agencija koje služe za zapošljavanje partijskih poslušnika...

ex-optimista

pre 13 godina

Znaci ljudi u evropi nemaju evropski standard,a mi ih smisljamo i uvodimo?!
Ziveo sam u EU,ali ovako glupih zakona nije bilo!Mozda je ovo bio predlog,ali su ga odbili.

unapred zahvalan

pre 13 godina

Želeo bih da se zaposlim u jednoj takvoj agenciji. Pa mi nije jasno kako se dolazi do tog posla, nisam nigde video oglas za taj posao. Pa nisam bio u stanju da pošaljem CV. Spreman sam i da se učlanim u neku stranku ako bi dobio dobro plaćaen posao u državnoj službi. Imam bujnu maštu i moje ideje bi se uklopile u sve EU standarde. Želeo bi da iskoristim svoju nadarenost i za mele pare oko 100.000 din mesečno da to znanje poklonim ovoj državi i narodu.
Nezaposlen diplomirani inženjer.

Goran

pre 13 godina

Jos jedan lopovluk. Nemojte da dozvolite da vas foliraju, jer ne postoje nikakvi EU sanducici.
U pitanju je samo jos jedan namet gradjanima, kao npr i sa obaveznim kompletom za prvu pomoc za vozila koja u Nemackoj kosta 5 evra, a kod nas 25 evra. Sve cega ima u tom paketu vredi manje od 5 evra, ali neko je resio da ufura lovu lopinskoj Galenici, slicno i sa sanducicima koji ce se prodavati po 5 puta vecoj ceni od trzisne.
Neko je smislio kako da na lak nacin dodje do para. Umesto da rese problem viska neradnika koji su se uhlebili u tu drzavnu firmu preko veze po partijskoj liniji i da sprece ceste kradje koverata i paketa koje se desavaju jos u posti, oni smisljaju nove namete.
Treba bojkotovati ovaj namet. Drugo treba zabraniti ostavljanje reklama u sanducicima, spamovanje sanducica, toga vec ima u nekim drzavama EU. Oni koji zele reklame mogu da zalepe nalepnicu na kojoj pise "zelimo reklame - trpajte"...

Lazar

pre 13 godina

Ovo je potencijalno jedna od najvecih prevara u Srbiji. Sasvim je izvesno da u Evropskoj Uniji ne postoji regulativa koja definise izgled postanskih sanducica. Dovoljno je da odete do najblizeg grada (npr Segedin) i pogeldati kako sve oni izgledaju. Ubedjen sam da je neko osmislio ciatvu ovu glupost da bi sebi obezbedio ogroman posao izrade ovolikog broja novih sanducica. Strasno. Zato je potrebno da policija ispita sve ovo.

Rex

pre 13 godina

20 godina zivim na Zapadu i jasno vidim trend da poslednjih 5 godina stize sve manje kataloga istampe a sve vise toga dolazi mejlom ili je dostupno na webu. A sada je sve to dostupno ne samo preko kompjutera neko preko telefona.

nebojsa

pre 13 godina

OCIGLEDNO BIRATE KOMENTARE, PA DOBRO.
MISLIM DA NAM SE ONI BRISELSKI KANCELARIJSKI SMEJU KAKO NAS ZAVLAČE I KAKVI NAS POLTRONI VODE.

DRAGAN-Nemacka

pre 13 godina

Zivim vec 45godina u Nemackoj jos nisam cuo ni video da je neko morao da zameni staro postansko sanduce zbog EU norme.Ko hoce moze da zameni sanduce ida kupi novi koji je po novoj normi.A kada se gradi nova zgrada onda se mecu sanducici po novoj normi jel drugi nema da se kupe.Bolje bi bilo da se zastite reke i jezera po Evropskom zakonu,onda bi imali svi koristi.

alxxl

pre 13 godina

moja agencija za proveru stvarnosti utvrdila je, da naši političari u vladi ne odgovaraju evropskim standardima, te ih je potrebno hitno zameniti.

dimenzije političara, kao i njihov sadržaj - propisane su strogim EU normama, koji moraju da se poštuju, a kazne za neposlušne su rigorozne i primerene...

... samo što tu cenu mi ne plaćamo samo novčano, nego i životima nesretnih ljudi koji su verovali u bolju budućnost ove države. bilo bi smešno da je to samo šala...

obavestena

pre 13 godina

jadna evropska unija, za sve i svasta je habaju! dimenzije postanskih sanducica nemaju apsolutno nikakve veze sa EU propisima. ajde gospodo vi se lepo koncentrisite na sustinu - pravosudje, mladic, sloboda medija ..... i prekinite da nas zamajavate sanducicima. da nije skupo, bilo bi smesno.

Marko

pre 13 godina

Kako mislite da oduševite narod sa EU, kada ih lažete i kod ovako banalnih stvari kao što su sandučići. Da nije tužno bilo bi smešno, EU sigurno ne zahteva određene dimenzije poštanskih sandučića.

Živim u Sloveniji i svaka kuća ima drukčije sanduče, po blokovima takođe, npr - živim u bloku, izgrađenom 1969 i još uvek imamo originalne sandučiće, jedino što smo stavili nove brave sa ključevima.

Srbija je cirkus. U svakom trenutku, svako može da slaže svakoga o bilo čemu. Čudo jedno!

sasa

pre 13 godina

Cija li je firma koja ce da prodaje sanducice, to da objavite da se zna kome dajemo novac?Pretplata za RTS,pretplata za radio u kolima,pretplata na vazduh,

Chaos

pre 13 godina

Radim honorarni posao kao kurir. Delim letke po gradu za jednu firmu. Ako su ono novi i kavlitetni sanducici, ja onda ne znam sta je ocaj. Sve polomljeno, pokvareno, polupano.. Ko je ljudima za ovo uzimao 8e, ja zaista ne znam, ali ako ima milion sanducica, neko se lepo obogatio! Naravno, niko nije odgovoran!

Dusan Silni

pre 13 godina

Eto narode osta nam samo jedna sitnica pa uđosmo u EU,još ako kupimo po voznu kartu,nabacimo po ranac na leđa stižemo garantovano pre nego što se može očekivati.

analiza

pre 13 godina

@(Dosta zamajavanja, 9. april 2011 22:53)

lafe, evo ja ne dobijam posiljke i ima veliki problem sa tim. Zaista veliki. Posta sada kaze da se gradjani zale na izgubljene posiljke i da su sanducici razlog. Ja, medjutim, imam sanduce staro dve godine, bez ikakvih problema i nedostataka, a posiljke koje mi se gube su sve pisma - dakle, bez problema mogu da stanu u bilo koje sanduce.

Zbog toga me nervira pa da mi traze jos 500 din - neka rese probleme u svojoj kuci koji zapravo jesu razlog nestajanja posiljki, a ne da prodaju pricu kako su sanducici problem.

Po tvom rezonu, moglo bi se reci: od sutra menjate otirace pred vratima, cena je 1000 din i to sve do 2015. Da li ces imati para za to? Naravno. Da li ces pozdraviti tu inicijativu? Ti odgovori...

Logic

pre 13 godina

A kako bi bilo da sad mi građani lepo zamolimo za zaštitu onoga ko ima takav posao - ima i neki čudan naziv, ne mogu da ga zapamtim baš nikako, a liči mi kao da treba da nas štiti od "obudbogsnama" ujdurmi?

Pancevac

pre 13 godina

Platicu sanducic,kao sto placam rts...

Kada ovi lopovi od politicara,odvedu ovu zemlju u EU,
e onda cu ja da ugradim taj sanducic.
Do tad,da mi ne prilaze!

Raso

pre 13 godina

Gospodo dobar dan zelim..
Poaso citam ovu pricu o postanskim sanducicima,ja zivim u Svedskoj i ta zemlja je clanica EU i nije tacno ta vasa izmisljena prica o tim sanducicima..
Ovde su bre obicni plasticni sanducici,to je izmisljeno da ta agencija uzme od naseg naroda posto ja u Srbiji imam nekretninu i nikad necu da platim taj novi sanducic neka gospoda zameni sama posto je tako u EU zemljama..
Nemogu da verujem da toliko perete mozak nasem narodu morate ovo morate ono ali da se plati..
Tako je NIS isto uradio sa uvodjenjem gasa da narod plati i posle poskupe.
EU daje pmoc za sve sto treba da se prilagodi da bude isto kao u drugim clanicama a te Suplje agencije koje je drzava ovlastila Pljacka nas narod..

veske

pre 13 godina

O boze imali kraja ljudskoj gluposti , pa zasto nove zgrade ne pocnu sa ugradnjom novih po ovomim standardima.
A ne da se menja za koju godinu ponovo .
Nesposobni da naprave pare za budzet pa narod mora sve da placa.

Zoran

pre 13 godina

Živim u kući , imam propisno sanduče ( po svim EU parametrima ) a ispod sandučeta za poštu i sanduče za novine . Najveći problem i pored postavljenih sandučića poštar prođe pored njih i po dobrom starom srpskom običaju "zadene" pisma i račune za vrata .
Da li je rešenje u zameni sandučića ili u edukaciji poštara koji mi je izjavio da je mislio da je od sandučeta - golubarnik !?

Gogi

pre 13 godina

"Upitana za različite načine uručenja pošiljki, na primer u Velikoj Britaniji, gde se pošta obacuje kroz otvore na vratima zgrada i kuća, Panićeva je rekla da je to "deo običaja ove zemlje""

A deo običaja ove zemlje je da vlast pljačka narod na sve moguće načine...

bubi

pre 13 godina

Da ponovim komentar jer prvobitni nije bio objavljen;sve u redu sa zamenom sanducica po evropskim standardima, nema problema, samo sta bi sa zamenom liftova ,opasni su po zivot,bez sale.

Zoran

pre 13 godina

Srbija nece uci u EU preko noci. Glavni uslovi su jos pred nama, a ovi troskovni uslovi koji nam nece pomoci da preskocimo niti jednu stepenicu ka EU su se mogli ostaviti za kraj. Tako smo mogli da zamenimo sanducice u mesecima pre ulaska. Jer tada cemo imati i veci standard jer nepada Evropi napamet da nas primi sa cvonjkom u djepu.

Marie

pre 13 godina

U Nemackoj nema nikakvog standarda za privatne sanducice, sasvim sigurno! Tamo gde posta ne moze da se ubaci stavi se ispred vrata ili se nadje neka mogucnost. Stanovala sam u raznim kucama sa lepim starim sanducicima i uvek dubila svu postu.

Bojan Jovanović

pre 9 godina

U Zakonu o poštanskim uslugama nema reči o kaznama, tako da na to mogu da zaborave. Istina stoji obaveza da se moraju imati sandučići u skladu sa propisanim tehničkim uslovima. Eventualno mogu da odbiju isporuku u sanduče ali svejedno moraju da dostave obaveštenje o prispeću pošiljke. Tako da ... mislim da će ovaj namet morati u najmanju ruku da odlože.
A iskreno i mislim da je ova budalaština izmišljena samo da se nekom pare uguraju u džep, samo za to.