Četvrtak, 25.11.2010.

00:09

Srbija gradi, nuklearka neisplativa

Srbija će najverovatnije u izgradnji nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj imati udeo znatno veći od ponuđenih dva odsto.

Izvor: Politika

Srbija gradi, nuklearka neisplativa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

12 Komentari

Sortiraj po:

Miki

pre 13 godina

Mislim da je glavno pitanje je sledec:
Da li cemo da platimo nesto sto ce Srbiju dovesti u situaciju da dobije jedan "relativno moderan izvor energije" ili da investira dalje u jedan "realno star izvor energija". Da mene neko (ne) pita ja bih rekao sledece. Da N.E. i to sto pre. Samo mozemo dobiti na svim poljima od politike,od saradnje, od pameti od energije pa do razvoja i ako budemo bili vesti i na uvecanje udela u Belenema. PS.Onaj koji dostavi nuklearno gorivo taj ima obavezu i da kasnije taj istroseni nuklerni otpad smesti (Rusi u Rusiju) ako nekog to brine to je u startu resen problem. Srbija nece imati elektricne energije za nekoliko godina u tako velikom obimu koliko danas ima. U svakoj drzavi je to tako. U sat u sat se vise elektricnih proizvoda se kupuje i vise Watt-a se trosi u godinu u godinu - sto je logicno. Ako prikljucimo jos nekoliko velikih fabrika mislim da cemo fudbalske utakmice gledati preko radija ;-)

Zoran

pre 13 godina

Solarna energija,kao i ostale eko vrste,
misaona imenica za nase politicare.

Koliko ce se para sliti u dzepove,onako,sa strane...

Nasi ima da se sudaraju u kiparskim bankama...

Jedine dve korumpirane drzave u evropi,grade nuklearku.
A rusi ce da posole...

Prvo da platimo onaj satelit.

Sasa

pre 13 godina

Narod od davnina zna i ima izreku: U tudjim rukama samo jedna stvar raste. Sa Bugarskom nista ne treba raditi. Zbog nasih sankcija iz srednjeg veka odose u eu.

Nuklearac

pre 13 godina

Kroz gradnju nuklearku u Bugarskoj Rusi gule kozu sa ledja Bugarima - cak su radovi zaustavljani zbog nedostatka novca! Prava vest bi bila objaviti ko dobija pare da i Srbiju uvuce u ovo otimanje.

Vas komsija iz EPS

pre 13 godina

Nekoliko ispravki na ovde postavljene komentare.

Prvo, energija proizvedena iz nuklearki nije najjeftinija kako je neko ovde ustvrdio. U Francuskoj,koja ima daleko najrazvijeniju nukleranu industriju, megavat cas iz NE nije nizi od 35 evra (zvanicno objavljen podatak). Konkuretnost energije iz nuklearki ima perspektivu u (dalekoj?) buducnsoti zbog troska CO2 sertifikata, koji ce se dodati na energiju proizvedenu iz termoelektrana. Ovaj trosak je jos uvek nedefinisan, a u kontekstu ove price za nas nerelevantan (zbog visokog udela hidorenergetskih objekata u nasem sistemu i shodno tome ocekivanoj kvoti CO2 sertifikata koju cemo dobiti). Nove TE u Obrenovcu i Kolubari su projektovane da proizvode energiju na nivou od oko 30 evra po megavat casu. Velike hidroelektrane su najisplativije, Djerdap na primer proizvodi energiju za 19-20 evra po megavat casu, a reverzibilne elektrane poput HE Bajina Basta jos isplativije. EPS je zvanicno objavio podatak da je prosecna kombinovana cena proizvodnje iz njenih obejkata 27 evra po megavat casu. Za ovaj se veruje da je u stvari jos nizi, jer su krediti odavno otplaceni, a i preko 30 000 zaposlenih se nekako mora pravdati/platiti.

Drugo, uglja imamo dovoljno. Nase sertifikovane rezerve su 3200 miliona tona lignita (bez Kosova). To je dovoljno za proizvodnju oko 2400 teravat casova energije, ili prevedeno za oko 50 godina nasih ocekivanih potreba. Nas osnovni problem sa ugljem je sto su kopovi zapusteni, to jest neplanski razvijani poslednjih dvadeset godina. Ubrzo nece moci da odgovore potrebama postojeceg sistema, a kamoli novim objektima. Ali, to je problem koji svakako moramo da resavamo. Bolje je da pocnemo cim pre. Imamo i znacajne neiskoristene hidro potencijale, koji sa pomenutim termo blokovima mogu da obezbede vise nego dovoljno energije za Srbiju i njen dalji razvoj.

Dakle, Bulatovic je apsolutno u poravu: Srbija moze da pravi jeftiniju energiju u zemlji (i u procesu da stvori sekundarne ekonomske efekte poput zaposljavanja, angazovanja domace industrije, itd...). Verovatno moze da proizvodi jos jeftiniju energiju u drugim zemljama regiona. Posto je na zalost nesposobna da uradi ni jedno ni drugo, na kraju moze da kupi jeftiniju energiju na trzistu. Ekonomski gledano, sve tri opcije su racionalnije od ulaganja u NE Belene.

Pri tom, NE Belene nije nuzno los projekat. Poenta je da mi imamo mnogo bolje (isplativije) opcije koje nam se nude.

marko

pre 13 godina

Nista cudno, nama tj vlastodrscima, se vise ne isplate ni Telekom, ni EPS. A opet isplate se onima koji ce doci. Sa druge strane, potpisujemo ugovor sa Italijanima da izvoze struju od nas, a mi cemo da je uvozimo sa strane. Pri tome lude glave su jos smislile i vetrenjace. Cirkus.
Moram da priznam da prvi put cujem da se nuklearka ne isplati. Naravno, to sam cuo zahvaljujuci ministrima iz Srbije. Sto implicira, da je neko nameran i da se ovde ugradi, naravno na racun svoje zemlje tj Srbije.

Aleksandar

pre 13 godina

aha, mogli bi za te pare de izgradimo TE od toliko MW ili HE od toliko MW, medjutim ima samo jedna sitnica: uglja imamo sve manje (većina je na Kosovu), a za HE tolike snage nemamo uslova (nemamo takve klisure i tako velike reke)

potrosac

pre 13 godina

Kako ti nije jasno Bulatovicu, sta se pravis nevest? Pare, pare. 630 mil evra je puuuno para.
Samo par procenata za one koji odlucuju i potpisuju u moje ime ce njima i deci njihovoj obezbediti blagostanje.

A koliko cu ja placati struju... to ce biti moja briga.

JA

pre 13 godina

Ovde odavno nije bitno šta je dobro po Srbiju i nas male ljude, već... ono GDE SAM TU JA? Umesto da se iskoriste naši potencijali u potpunosti pa tek onda iz te pozicije planirati druga rešenja, sve se svodi na par pojedinaca koji će pokupiti kajmak od celog projekta. Prvo će da nadju "renomiranu posredničku agenciju" koja će da uradi temeljan izveštaj onako kako njima odgovara, zatim nezavisna komisija pri vladi koja je tu da se opere pojedinačna krivica i zaposli rodbina... nakon toga sledi period medijske pompe, gde će se kod glavnih solo-aktera "lobirati", pa će se onda izabrati izvodjač koji je naravno najjeftiniji a detalje ugovora nikada nećemo saznati, da bi to svojim cenjenim potpisom na kraju krunisao naš premijer... ko god to tada bude bio.

Ali nije tu kraj... NAJBITNIJE TEK PREDSTOJI a to je da Dnevnik 2, u tamo nekoj budućnosti počne rečenicom "Predsednik Republike Srbije Boris Tadić otvorio najsavremniju nuklearnu centralu u Bugarskoj...bla bla, bla..."

Naravno mi ćemo to indirektno sve platiti, novo-izmišljenim porezima na mobilnu telefoniju, saobraćajnim kaznama, ukidanjem penzija i dečijih dodataka, vožnjom od sat vremena preko mosta Gazela, povećanjem cena od 100% na godišnjem nivou, evrom koji raste pa stane pa poleti pa stane, prosečnom platom, i na kraju svojim sagorelim životima u ovoj banana republici...
Umesto da budemo mi ti koji gradimo i diktiramo cenu kao proizvodjači, bićemo po ko zna koji put ovom klovn-politikom stavljeni u podređeni položaj.

Ista ili slična priča, različitog zapleta i manje-više sličnog raspleta, će biti kada na red dodje prodaja Telekoma, prodaja Save i Dunava, oduzimanje nelegalnim-rodjenjem-stečenih bubrega... i ostalih preostalih zdravih organa gradjana Srbije!

Darko

pre 13 godina

G-din Bulatovic (bar kako je ovde preneto) prvo kaze da bi Srbija mogla "jeftinije da proizvede" struju, a kasnije u tekstu de je "jeftinije kupi".
Ne bih da ulazim u buduce cene na trzistu, to su ionako spekulacije, ali postoji velika razlika izmedju proizvesti u zemlji, i kupiti iz inostranstva.
Sto se tice te jeftinije proizvodnje bas me zanima kako, posto koliko mi je poznato struja iz NE je ubedljivo naj-jeftinija u trenutku. Naravno, pricamo o proizvodnoj ceni a ne o problemu odlaganja nuklearnog goriva kasnije.
Znaci sto se tice jeftinije proizvodnje, ili ne zna sta prica, ili jednostavno laze iz samo njemu poznatih razloga. Osim toga, prerano je hvaliti ili kritikovati Vladu posto tacan predlog i tacen cifre jos nisu ni razmatrane. Kada izadju sa njima, izvolte...

genius

pre 13 godina

Autor teksta kaže da bismo za isti novac mogli da napravimo TE 1.875 puta veće instalisane snage ili HE 1.5 puta.
Koliko mi je poznato, već se planira izgradnja novog bloka TE Nikola Tesla (ili dodavanje novih generatora u bloku B) jako velike snage, pa imajući to u vidu, kao i činjenicu da smo sa rezervama našeg uglja sve tanji (a rezerve na Kosovu nam više nisu dostupne), dalje forsiranje TE bi bilo sve samo ne pametno.
Nisam siguran dokle se odmaklo u pregovorima sa Italijanima o poklanjanju vodenih potencijala, kao ni šta od njih za uzvrat dobijamo, ali mislim da o tome treba dooobro razmisliti još nekoliko puta. Takođe, projekte sa Bosnom i Hercegovinom (tj. Republikom Srpskom) na Drini treba sa papira i televizije sprovesti u delo. Sve u svemu - snaga o kojoj govorimo mnogo je veća od gorepomenutih 300MW.
Konačno, u skladu sa protokolom 20-20-20 koji ćemo, kao zemlja koja teži EU, morati i sami da sprovedemo podrazumeva i instalaciju onih famoznih vetrogeneratora - neće nam izlečiti bolesti, ali će nam produžiti vek zaliha uglja (za početak).
Konačno - ako uspemo da dobijemo 15% udela u Bugarskoj, trebamo ih oberučke prihvatiti - 200MW nije malo, razvićemo saradnju sa susedima (mislim na polju struke, ne politike), steći iskustvo za gradnju sličnih objekata u budućnosti, a fizičare i inženjere spremiti za rad u istim.

JA

pre 13 godina

Ovde odavno nije bitno šta je dobro po Srbiju i nas male ljude, već... ono GDE SAM TU JA? Umesto da se iskoriste naši potencijali u potpunosti pa tek onda iz te pozicije planirati druga rešenja, sve se svodi na par pojedinaca koji će pokupiti kajmak od celog projekta. Prvo će da nadju "renomiranu posredničku agenciju" koja će da uradi temeljan izveštaj onako kako njima odgovara, zatim nezavisna komisija pri vladi koja je tu da se opere pojedinačna krivica i zaposli rodbina... nakon toga sledi period medijske pompe, gde će se kod glavnih solo-aktera "lobirati", pa će se onda izabrati izvodjač koji je naravno najjeftiniji a detalje ugovora nikada nećemo saznati, da bi to svojim cenjenim potpisom na kraju krunisao naš premijer... ko god to tada bude bio.

Ali nije tu kraj... NAJBITNIJE TEK PREDSTOJI a to je da Dnevnik 2, u tamo nekoj budućnosti počne rečenicom "Predsednik Republike Srbije Boris Tadić otvorio najsavremniju nuklearnu centralu u Bugarskoj...bla bla, bla..."

Naravno mi ćemo to indirektno sve platiti, novo-izmišljenim porezima na mobilnu telefoniju, saobraćajnim kaznama, ukidanjem penzija i dečijih dodataka, vožnjom od sat vremena preko mosta Gazela, povećanjem cena od 100% na godišnjem nivou, evrom koji raste pa stane pa poleti pa stane, prosečnom platom, i na kraju svojim sagorelim životima u ovoj banana republici...
Umesto da budemo mi ti koji gradimo i diktiramo cenu kao proizvodjači, bićemo po ko zna koji put ovom klovn-politikom stavljeni u podređeni položaj.

Ista ili slična priča, različitog zapleta i manje-više sličnog raspleta, će biti kada na red dodje prodaja Telekoma, prodaja Save i Dunava, oduzimanje nelegalnim-rodjenjem-stečenih bubrega... i ostalih preostalih zdravih organa gradjana Srbije!

potrosac

pre 13 godina

Kako ti nije jasno Bulatovicu, sta se pravis nevest? Pare, pare. 630 mil evra je puuuno para.
Samo par procenata za one koji odlucuju i potpisuju u moje ime ce njima i deci njihovoj obezbediti blagostanje.

A koliko cu ja placati struju... to ce biti moja briga.

genius

pre 13 godina

Autor teksta kaže da bismo za isti novac mogli da napravimo TE 1.875 puta veće instalisane snage ili HE 1.5 puta.
Koliko mi je poznato, već se planira izgradnja novog bloka TE Nikola Tesla (ili dodavanje novih generatora u bloku B) jako velike snage, pa imajući to u vidu, kao i činjenicu da smo sa rezervama našeg uglja sve tanji (a rezerve na Kosovu nam više nisu dostupne), dalje forsiranje TE bi bilo sve samo ne pametno.
Nisam siguran dokle se odmaklo u pregovorima sa Italijanima o poklanjanju vodenih potencijala, kao ni šta od njih za uzvrat dobijamo, ali mislim da o tome treba dooobro razmisliti još nekoliko puta. Takođe, projekte sa Bosnom i Hercegovinom (tj. Republikom Srpskom) na Drini treba sa papira i televizije sprovesti u delo. Sve u svemu - snaga o kojoj govorimo mnogo je veća od gorepomenutih 300MW.
Konačno, u skladu sa protokolom 20-20-20 koji ćemo, kao zemlja koja teži EU, morati i sami da sprovedemo podrazumeva i instalaciju onih famoznih vetrogeneratora - neće nam izlečiti bolesti, ali će nam produžiti vek zaliha uglja (za početak).
Konačno - ako uspemo da dobijemo 15% udela u Bugarskoj, trebamo ih oberučke prihvatiti - 200MW nije malo, razvićemo saradnju sa susedima (mislim na polju struke, ne politike), steći iskustvo za gradnju sličnih objekata u budućnosti, a fizičare i inženjere spremiti za rad u istim.

Vas komsija iz EPS

pre 13 godina

Nekoliko ispravki na ovde postavljene komentare.

Prvo, energija proizvedena iz nuklearki nije najjeftinija kako je neko ovde ustvrdio. U Francuskoj,koja ima daleko najrazvijeniju nukleranu industriju, megavat cas iz NE nije nizi od 35 evra (zvanicno objavljen podatak). Konkuretnost energije iz nuklearki ima perspektivu u (dalekoj?) buducnsoti zbog troska CO2 sertifikata, koji ce se dodati na energiju proizvedenu iz termoelektrana. Ovaj trosak je jos uvek nedefinisan, a u kontekstu ove price za nas nerelevantan (zbog visokog udela hidorenergetskih objekata u nasem sistemu i shodno tome ocekivanoj kvoti CO2 sertifikata koju cemo dobiti). Nove TE u Obrenovcu i Kolubari su projektovane da proizvode energiju na nivou od oko 30 evra po megavat casu. Velike hidroelektrane su najisplativije, Djerdap na primer proizvodi energiju za 19-20 evra po megavat casu, a reverzibilne elektrane poput HE Bajina Basta jos isplativije. EPS je zvanicno objavio podatak da je prosecna kombinovana cena proizvodnje iz njenih obejkata 27 evra po megavat casu. Za ovaj se veruje da je u stvari jos nizi, jer su krediti odavno otplaceni, a i preko 30 000 zaposlenih se nekako mora pravdati/platiti.

Drugo, uglja imamo dovoljno. Nase sertifikovane rezerve su 3200 miliona tona lignita (bez Kosova). To je dovoljno za proizvodnju oko 2400 teravat casova energije, ili prevedeno za oko 50 godina nasih ocekivanih potreba. Nas osnovni problem sa ugljem je sto su kopovi zapusteni, to jest neplanski razvijani poslednjih dvadeset godina. Ubrzo nece moci da odgovore potrebama postojeceg sistema, a kamoli novim objektima. Ali, to je problem koji svakako moramo da resavamo. Bolje je da pocnemo cim pre. Imamo i znacajne neiskoristene hidro potencijale, koji sa pomenutim termo blokovima mogu da obezbede vise nego dovoljno energije za Srbiju i njen dalji razvoj.

Dakle, Bulatovic je apsolutno u poravu: Srbija moze da pravi jeftiniju energiju u zemlji (i u procesu da stvori sekundarne ekonomske efekte poput zaposljavanja, angazovanja domace industrije, itd...). Verovatno moze da proizvodi jos jeftiniju energiju u drugim zemljama regiona. Posto je na zalost nesposobna da uradi ni jedno ni drugo, na kraju moze da kupi jeftiniju energiju na trzistu. Ekonomski gledano, sve tri opcije su racionalnije od ulaganja u NE Belene.

Pri tom, NE Belene nije nuzno los projekat. Poenta je da mi imamo mnogo bolje (isplativije) opcije koje nam se nude.

Darko

pre 13 godina

G-din Bulatovic (bar kako je ovde preneto) prvo kaze da bi Srbija mogla "jeftinije da proizvede" struju, a kasnije u tekstu de je "jeftinije kupi".
Ne bih da ulazim u buduce cene na trzistu, to su ionako spekulacije, ali postoji velika razlika izmedju proizvesti u zemlji, i kupiti iz inostranstva.
Sto se tice te jeftinije proizvodnje bas me zanima kako, posto koliko mi je poznato struja iz NE je ubedljivo naj-jeftinija u trenutku. Naravno, pricamo o proizvodnoj ceni a ne o problemu odlaganja nuklearnog goriva kasnije.
Znaci sto se tice jeftinije proizvodnje, ili ne zna sta prica, ili jednostavno laze iz samo njemu poznatih razloga. Osim toga, prerano je hvaliti ili kritikovati Vladu posto tacan predlog i tacen cifre jos nisu ni razmatrane. Kada izadju sa njima, izvolte...

Nuklearac

pre 13 godina

Kroz gradnju nuklearku u Bugarskoj Rusi gule kozu sa ledja Bugarima - cak su radovi zaustavljani zbog nedostatka novca! Prava vest bi bila objaviti ko dobija pare da i Srbiju uvuce u ovo otimanje.

Aleksandar

pre 13 godina

aha, mogli bi za te pare de izgradimo TE od toliko MW ili HE od toliko MW, medjutim ima samo jedna sitnica: uglja imamo sve manje (većina je na Kosovu), a za HE tolike snage nemamo uslova (nemamo takve klisure i tako velike reke)

marko

pre 13 godina

Nista cudno, nama tj vlastodrscima, se vise ne isplate ni Telekom, ni EPS. A opet isplate se onima koji ce doci. Sa druge strane, potpisujemo ugovor sa Italijanima da izvoze struju od nas, a mi cemo da je uvozimo sa strane. Pri tome lude glave su jos smislile i vetrenjace. Cirkus.
Moram da priznam da prvi put cujem da se nuklearka ne isplati. Naravno, to sam cuo zahvaljujuci ministrima iz Srbije. Sto implicira, da je neko nameran i da se ovde ugradi, naravno na racun svoje zemlje tj Srbije.

Sasa

pre 13 godina

Narod od davnina zna i ima izreku: U tudjim rukama samo jedna stvar raste. Sa Bugarskom nista ne treba raditi. Zbog nasih sankcija iz srednjeg veka odose u eu.

Zoran

pre 13 godina

Solarna energija,kao i ostale eko vrste,
misaona imenica za nase politicare.

Koliko ce se para sliti u dzepove,onako,sa strane...

Nasi ima da se sudaraju u kiparskim bankama...

Jedine dve korumpirane drzave u evropi,grade nuklearku.
A rusi ce da posole...

Prvo da platimo onaj satelit.

Miki

pre 13 godina

Mislim da je glavno pitanje je sledec:
Da li cemo da platimo nesto sto ce Srbiju dovesti u situaciju da dobije jedan "relativno moderan izvor energije" ili da investira dalje u jedan "realno star izvor energija". Da mene neko (ne) pita ja bih rekao sledece. Da N.E. i to sto pre. Samo mozemo dobiti na svim poljima od politike,od saradnje, od pameti od energije pa do razvoja i ako budemo bili vesti i na uvecanje udela u Belenema. PS.Onaj koji dostavi nuklearno gorivo taj ima obavezu i da kasnije taj istroseni nuklerni otpad smesti (Rusi u Rusiju) ako nekog to brine to je u startu resen problem. Srbija nece imati elektricne energije za nekoliko godina u tako velikom obimu koliko danas ima. U svakoj drzavi je to tako. U sat u sat se vise elektricnih proizvoda se kupuje i vise Watt-a se trosi u godinu u godinu - sto je logicno. Ako prikljucimo jos nekoliko velikih fabrika mislim da cemo fudbalske utakmice gledati preko radija ;-)

genius

pre 13 godina

Autor teksta kaže da bismo za isti novac mogli da napravimo TE 1.875 puta veće instalisane snage ili HE 1.5 puta.
Koliko mi je poznato, već se planira izgradnja novog bloka TE Nikola Tesla (ili dodavanje novih generatora u bloku B) jako velike snage, pa imajući to u vidu, kao i činjenicu da smo sa rezervama našeg uglja sve tanji (a rezerve na Kosovu nam više nisu dostupne), dalje forsiranje TE bi bilo sve samo ne pametno.
Nisam siguran dokle se odmaklo u pregovorima sa Italijanima o poklanjanju vodenih potencijala, kao ni šta od njih za uzvrat dobijamo, ali mislim da o tome treba dooobro razmisliti još nekoliko puta. Takođe, projekte sa Bosnom i Hercegovinom (tj. Republikom Srpskom) na Drini treba sa papira i televizije sprovesti u delo. Sve u svemu - snaga o kojoj govorimo mnogo je veća od gorepomenutih 300MW.
Konačno, u skladu sa protokolom 20-20-20 koji ćemo, kao zemlja koja teži EU, morati i sami da sprovedemo podrazumeva i instalaciju onih famoznih vetrogeneratora - neće nam izlečiti bolesti, ali će nam produžiti vek zaliha uglja (za početak).
Konačno - ako uspemo da dobijemo 15% udela u Bugarskoj, trebamo ih oberučke prihvatiti - 200MW nije malo, razvićemo saradnju sa susedima (mislim na polju struke, ne politike), steći iskustvo za gradnju sličnih objekata u budućnosti, a fizičare i inženjere spremiti za rad u istim.

Aleksandar

pre 13 godina

aha, mogli bi za te pare de izgradimo TE od toliko MW ili HE od toliko MW, medjutim ima samo jedna sitnica: uglja imamo sve manje (većina je na Kosovu), a za HE tolike snage nemamo uslova (nemamo takve klisure i tako velike reke)

Darko

pre 13 godina

G-din Bulatovic (bar kako je ovde preneto) prvo kaze da bi Srbija mogla "jeftinije da proizvede" struju, a kasnije u tekstu de je "jeftinije kupi".
Ne bih da ulazim u buduce cene na trzistu, to su ionako spekulacije, ali postoji velika razlika izmedju proizvesti u zemlji, i kupiti iz inostranstva.
Sto se tice te jeftinije proizvodnje bas me zanima kako, posto koliko mi je poznato struja iz NE je ubedljivo naj-jeftinija u trenutku. Naravno, pricamo o proizvodnoj ceni a ne o problemu odlaganja nuklearnog goriva kasnije.
Znaci sto se tice jeftinije proizvodnje, ili ne zna sta prica, ili jednostavno laze iz samo njemu poznatih razloga. Osim toga, prerano je hvaliti ili kritikovati Vladu posto tacan predlog i tacen cifre jos nisu ni razmatrane. Kada izadju sa njima, izvolte...

JA

pre 13 godina

Ovde odavno nije bitno šta je dobro po Srbiju i nas male ljude, već... ono GDE SAM TU JA? Umesto da se iskoriste naši potencijali u potpunosti pa tek onda iz te pozicije planirati druga rešenja, sve se svodi na par pojedinaca koji će pokupiti kajmak od celog projekta. Prvo će da nadju "renomiranu posredničku agenciju" koja će da uradi temeljan izveštaj onako kako njima odgovara, zatim nezavisna komisija pri vladi koja je tu da se opere pojedinačna krivica i zaposli rodbina... nakon toga sledi period medijske pompe, gde će se kod glavnih solo-aktera "lobirati", pa će se onda izabrati izvodjač koji je naravno najjeftiniji a detalje ugovora nikada nećemo saznati, da bi to svojim cenjenim potpisom na kraju krunisao naš premijer... ko god to tada bude bio.

Ali nije tu kraj... NAJBITNIJE TEK PREDSTOJI a to je da Dnevnik 2, u tamo nekoj budućnosti počne rečenicom "Predsednik Republike Srbije Boris Tadić otvorio najsavremniju nuklearnu centralu u Bugarskoj...bla bla, bla..."

Naravno mi ćemo to indirektno sve platiti, novo-izmišljenim porezima na mobilnu telefoniju, saobraćajnim kaznama, ukidanjem penzija i dečijih dodataka, vožnjom od sat vremena preko mosta Gazela, povećanjem cena od 100% na godišnjem nivou, evrom koji raste pa stane pa poleti pa stane, prosečnom platom, i na kraju svojim sagorelim životima u ovoj banana republici...
Umesto da budemo mi ti koji gradimo i diktiramo cenu kao proizvodjači, bićemo po ko zna koji put ovom klovn-politikom stavljeni u podređeni položaj.

Ista ili slična priča, različitog zapleta i manje-više sličnog raspleta, će biti kada na red dodje prodaja Telekoma, prodaja Save i Dunava, oduzimanje nelegalnim-rodjenjem-stečenih bubrega... i ostalih preostalih zdravih organa gradjana Srbije!

Nuklearac

pre 13 godina

Kroz gradnju nuklearku u Bugarskoj Rusi gule kozu sa ledja Bugarima - cak su radovi zaustavljani zbog nedostatka novca! Prava vest bi bila objaviti ko dobija pare da i Srbiju uvuce u ovo otimanje.

Zoran

pre 13 godina

Solarna energija,kao i ostale eko vrste,
misaona imenica za nase politicare.

Koliko ce se para sliti u dzepove,onako,sa strane...

Nasi ima da se sudaraju u kiparskim bankama...

Jedine dve korumpirane drzave u evropi,grade nuklearku.
A rusi ce da posole...

Prvo da platimo onaj satelit.

marko

pre 13 godina

Nista cudno, nama tj vlastodrscima, se vise ne isplate ni Telekom, ni EPS. A opet isplate se onima koji ce doci. Sa druge strane, potpisujemo ugovor sa Italijanima da izvoze struju od nas, a mi cemo da je uvozimo sa strane. Pri tome lude glave su jos smislile i vetrenjace. Cirkus.
Moram da priznam da prvi put cujem da se nuklearka ne isplati. Naravno, to sam cuo zahvaljujuci ministrima iz Srbije. Sto implicira, da je neko nameran i da se ovde ugradi, naravno na racun svoje zemlje tj Srbije.

Sasa

pre 13 godina

Narod od davnina zna i ima izreku: U tudjim rukama samo jedna stvar raste. Sa Bugarskom nista ne treba raditi. Zbog nasih sankcija iz srednjeg veka odose u eu.

potrosac

pre 13 godina

Kako ti nije jasno Bulatovicu, sta se pravis nevest? Pare, pare. 630 mil evra je puuuno para.
Samo par procenata za one koji odlucuju i potpisuju u moje ime ce njima i deci njihovoj obezbediti blagostanje.

A koliko cu ja placati struju... to ce biti moja briga.

Vas komsija iz EPS

pre 13 godina

Nekoliko ispravki na ovde postavljene komentare.

Prvo, energija proizvedena iz nuklearki nije najjeftinija kako je neko ovde ustvrdio. U Francuskoj,koja ima daleko najrazvijeniju nukleranu industriju, megavat cas iz NE nije nizi od 35 evra (zvanicno objavljen podatak). Konkuretnost energije iz nuklearki ima perspektivu u (dalekoj?) buducnsoti zbog troska CO2 sertifikata, koji ce se dodati na energiju proizvedenu iz termoelektrana. Ovaj trosak je jos uvek nedefinisan, a u kontekstu ove price za nas nerelevantan (zbog visokog udela hidorenergetskih objekata u nasem sistemu i shodno tome ocekivanoj kvoti CO2 sertifikata koju cemo dobiti). Nove TE u Obrenovcu i Kolubari su projektovane da proizvode energiju na nivou od oko 30 evra po megavat casu. Velike hidroelektrane su najisplativije, Djerdap na primer proizvodi energiju za 19-20 evra po megavat casu, a reverzibilne elektrane poput HE Bajina Basta jos isplativije. EPS je zvanicno objavio podatak da je prosecna kombinovana cena proizvodnje iz njenih obejkata 27 evra po megavat casu. Za ovaj se veruje da je u stvari jos nizi, jer su krediti odavno otplaceni, a i preko 30 000 zaposlenih se nekako mora pravdati/platiti.

Drugo, uglja imamo dovoljno. Nase sertifikovane rezerve su 3200 miliona tona lignita (bez Kosova). To je dovoljno za proizvodnju oko 2400 teravat casova energije, ili prevedeno za oko 50 godina nasih ocekivanih potreba. Nas osnovni problem sa ugljem je sto su kopovi zapusteni, to jest neplanski razvijani poslednjih dvadeset godina. Ubrzo nece moci da odgovore potrebama postojeceg sistema, a kamoli novim objektima. Ali, to je problem koji svakako moramo da resavamo. Bolje je da pocnemo cim pre. Imamo i znacajne neiskoristene hidro potencijale, koji sa pomenutim termo blokovima mogu da obezbede vise nego dovoljno energije za Srbiju i njen dalji razvoj.

Dakle, Bulatovic je apsolutno u poravu: Srbija moze da pravi jeftiniju energiju u zemlji (i u procesu da stvori sekundarne ekonomske efekte poput zaposljavanja, angazovanja domace industrije, itd...). Verovatno moze da proizvodi jos jeftiniju energiju u drugim zemljama regiona. Posto je na zalost nesposobna da uradi ni jedno ni drugo, na kraju moze da kupi jeftiniju energiju na trzistu. Ekonomski gledano, sve tri opcije su racionalnije od ulaganja u NE Belene.

Pri tom, NE Belene nije nuzno los projekat. Poenta je da mi imamo mnogo bolje (isplativije) opcije koje nam se nude.

Miki

pre 13 godina

Mislim da je glavno pitanje je sledec:
Da li cemo da platimo nesto sto ce Srbiju dovesti u situaciju da dobije jedan "relativno moderan izvor energije" ili da investira dalje u jedan "realno star izvor energija". Da mene neko (ne) pita ja bih rekao sledece. Da N.E. i to sto pre. Samo mozemo dobiti na svim poljima od politike,od saradnje, od pameti od energije pa do razvoja i ako budemo bili vesti i na uvecanje udela u Belenema. PS.Onaj koji dostavi nuklearno gorivo taj ima obavezu i da kasnije taj istroseni nuklerni otpad smesti (Rusi u Rusiju) ako nekog to brine to je u startu resen problem. Srbija nece imati elektricne energije za nekoliko godina u tako velikom obimu koliko danas ima. U svakoj drzavi je to tako. U sat u sat se vise elektricnih proizvoda se kupuje i vise Watt-a se trosi u godinu u godinu - sto je logicno. Ako prikljucimo jos nekoliko velikih fabrika mislim da cemo fudbalske utakmice gledati preko radija ;-)