Subota, 22.11.2008.

16:15

Kinezi žele da grade metro?

Kinezi su veoma zainteresovani za izgradnju beogradskog metroa, a taj posao je vredan nešto više od milijardu evra, kaže Milutin Mrkonjić.

Izvor: Veèernje novosti

Kinezi žele da grade metro? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

shojke

pre 15 godina

Kina je ogoman brod ukrcan u najvećoj luci Azije, sa najvećim brojem putnika i najviše dobara za trgovinu. Njen razvoj je nezaustavljiv, a ekonomska dobit koju ostvaruju je nebrojiva. Tesko je citati predrasude u vecini komentara koji se ovde nalaze.

Kina je trenutno arhitektonska Mesa i trenutni hobitat najvećim svetskim projektantima. Uz primenu nove tehnologije, velikog broja radno raspoloženog življa, čvrstih investicija, Kinezi su ostvarili neverovatan rast na svim frontovima. Ekonomski razvitak zemlje je u stopu pratio razvoj gradova i unapređenje životnog standarda. U Pekingu je izgrađen vrhunski metro u rekordnom vremenu. Povezali su i najudaljenije delove pa će se uskoro iz centa grada moći dovozati do Kineskog zida koji je udaljen oko 140 km. Trenutno predstavlja jedan od najrazvijenijih metro sistema u svetu, a plan im je da se u sledećih 4 godine proširi za još 200 km tunela što će ga svakako dovesti na prvo mesto u svetu. U Hong-Kongu imate metro koji prolazi ispod vode i prebacuje se u nadzemni, u Šangaju takođe jedan od najvelelepnijih metroa... A to su samo 5% gradova Kine????

Imao sam priliku da u Kinu svraćam periodično u poslednjoj deceniji. Sa znanjem i retrospektivnom dešavanja odgovorno tvrdim da Kinezi planiraju danas za sledećih 20 godina. Nebih se iznenadio da je još Mao Ce Dung znao da će se u Beogradu praviti metro :)

Kinezi su neumoljivi, znaju tačno šta žele i idu ka tome. Pitanje je ovdašnje vlasti i pregovarača. Ja bih najviše na svetu želeo da na naše meridijane uselimo malo Kineskog kapitala i discipline, ali se plašim ministara, savetnika, posrednika. Sa njima mora pažljivo i precizno. Hoću da kažem da Kinezima nije problem da nam sagrade i svemirsku stanicu na Košutnjaku, ali je problem pod kojim uslovima, za koju lovu i u kojem vremenskom roku, što bi naša strana morala čvrsto da odredi, na vreme plati i konstantno kontroliše.

Kada bolje razmislim, plašim se da je ova ideja neostvariva.

IPMUTANT

pre 15 godina

Gospodin Mrkonjic je malo zaboravio sta mu je funkcija (u stvari siguran sam da nikada nije naucio). Pa ne mogu ja da dodjem kod Mrkonjica i da kazem hocu da gradim metro u Beogradu, nego treba da gradi iskaze potrebu (ili drzava), da se onda objavi raspis i da se prijave firme i ko je najbolji po uslovima koje nudi dobije raspis.
Ovakvo (ja mislim da slobodno mogu reci bezobrazno) favoriziranje odredjenih kompanija (skrivajuci se iza Kineza ili kau u slucaju gasa Rusa) je u najmanju ruku neozbiljno, a za mene licno mirise na jos jedan milijarderski tender koji cemo resiti diretknim pogadjanjima, posto je tu naravno najveca mogucnost za uzimanje provizije.
Za one koji jos nisu razumeli o cemu pisem, to je kao kada bi vi meni dali da vam odrzavam kucu, a ja kazem "javili mi se Kinezi da izgrade garazu, oni su u tome jako dobri". I onda posto ja garantujem (mislim cime ja to mogu oupste da garantujem?!) mi sa njima imamo pregovore umesto da se oni takmice sa ostalim firmama koje bi to isto htele da rade i nude nize i nize cene. Pa naravno da bih ja u takvom poslu bio "dobar" bar 5-10%.
O tome, da je sve to protivzakonito (Zakon o javnoj nabavi) da i ne govorimo.

neko iz mase

pre 15 godina

a odakle pare?
opet iz Vojvodine jer je centralni deo srbije i jug srbije nerazvijen pa odnde i nemogu da uzmu od njih
ili će da se zadužimo ...
možda neka koncesija?

svi znamo kao se kaže
"prvo skoći pa reci HOP"

ajmo ovaqko za zatsavu predvideli da daju oko 200 mil €, za korisor 10 ajmo realno oko 1 mljarda i po €, obilaznica oko 1 miljarda, gasovod tj. naš deo koji treba da damo?(enigma) pa malo da se uloži u JAT jer ga niko neće, a ako neuože ima da počnu da padaju kao zrele kruške..., ah da železnica realno oko miljarde i po...
pa odakle???
a neko spomenuo Svetsku krizu, nešto tu ne štima
2+2=?

Slobs

pre 15 godina

Pre nekoliko meseci sam se vozio u metrou u Teheranu koji su napravili Kinezi. Metro je 'state of art', bez sale, zaista svetski odradjen.

p.s. Teheran ima 12 miliona stanovnika

SingapurBeogradjanin

pre 15 godina

Eh ljudi moji, vi se zalite zbog jednog metro incidenta u Kini. Oni kuci rade preko 70 teskih metro linija u ovom jednom trenutku u paraleli sada. Kina je odvojila 300 milijardi $ samo za vozove i metroe za naredne 2 godine, umesto placanja bankarskih razbojnika kao Zapad. Kina koristi krizu da, sa nizim cenama sirovina i gradjevine, podigne sto vise

nele

pre 15 godina

Ova vest je atak na zdrav razum i neverovatno potseca na RTS iz Milosevicevog vremena. Molim redakciju b92 da bude uvidjavna prema citaocima i ne objavljuje izjave koje vredjaju zdrav razum citalaca. Unapred hvala.

Dexter

pre 15 godina

Zasto zluradi komenatri?
Ako Beogradu treba metro neka ga gradi,a Kinezi su se dokazali na Olimpijadi gde su u svetu sto se tice graditeljstva.
Medjutim protiv sam da se finansira iz drzavnog budzeta.Sta bi neko rekao da Novi Sad ili Nis isto zele i jos zele da finansira drzava.

Urbaniak

pre 15 godina

Hajde Mrkonjicu lepo raspisite tender, a u medjuvremenu - tisina.
Problem sa tenderom je sto treba jasno da se definise obim radova, a to niko u ovoj vladi nije sposoban/voljan da organizuje.
I zato pet kazem - jezik za zube, a zasuci rukave!

Gavriel

pre 15 godina

Za one koji bi radije voleli da Nemci grade metro, a ne Kinezi, mogu da im porucim da su zaostali u jednom proslom vremenu. Par podataka. Nemci su pokusali i nisu uspeli da instaliraju voz na magnetni pogon, a Kinezi su uspeli u Shanghaiu. Kinezi su za minule OI postavili najvise infrastukturne i graditeljske standarde koji do sada postoje. Boravio sam u nekoliko svetskih metropola, ali nijedan metro se po savremenoscu ne moze porediti sa Kineskim.

dare stojanovic

pre 15 godina

Ministar rece: "a Kinezi su vrhunski u tom poslu". Koliko znam Kinezima se pre nedelju-dve obrusio metro i bilo je poginulih. Neverovatni strucnjaci.

Lazar

pre 15 godina

Vrhunski? Ako je suditi na osnovu ostalih njihovih proizvoda to nije slucaj mada obecavaju to stoji ali ja bih recimo a mislim i ostatak nasega naroda bio zadovoljniji kada bi se recimo Nemci dohvatili tog posla.

Aleksandar

pre 15 godina

Pa dobro pretpostavljam da su dobri u tome jer su se pokazali brzi ali mislim da bi za to trebao tender.No,samo da se pocne jer je postalo neizdrzivo voziti kroz Beograd.Buduci da zivim u Pragu koji je otprilike velicine Beograda,ima oko 50km vecinom podzemne zeleznice ("teskog"metroa)i veoma je efikasan.Iskreno se nadam da ce se odustati od tzv.lake zeleznice jer ako gradovi kao Helsinki,Stokholm,Oslo,Lion,Minsk,Lisabon,Dablin(gradi,menja tzv. light rail/tram),i mnogi drugi u Evropi i svetu koji su manji ili priblizni Beogradu imaju metro,onda to bez obzira na cenu mora bidi dugorocna isplativa i spasonosna investicija.Ostalo je sve prodavanje magle naivnom gradjanstvu.

Nikola, bivsi beogradjanin

pre 15 godina

"prva linija metroa išla od Vukovog spomenika preko Tašmajdana, Skupštine, a onda preko Save do Fontane u Novom Beogradu, a druga linija od Kalemegdana, pored Skupštine, preko Prokopa do Autokomande"

???!!!!??!!! Jel ovaj jeo bunike? Ako ce to ba budu linije, bolje da ne bacaju pare.

ZokyNBGD

pre 15 godina

daj bre da nađemo nekog i da mu damo da izgradi metro na koncesiju!
ali metro, pravi metro, a ne neko prelazno rešenje poput LRT-a (Light Rail Transit) koji mnogi greškom zovu "laki metro", a koji je ustvari skoro pa klasinčan tramvaj, samo sa malo širim šinama.
Ono što je najbitnije to je što je klasični metro nezavisan sistem, ne ukršta se ni sa jednim drugim prevoznim sredstvom i tačnost mu je zagarantovana.
Apropo priče kako to Beogradu ne treba navešću samo jedan podatak: stepen motorizacije u Beogradu je prošle godine iznosio 210 automobila na 1000 stanovnika, u Ljubljani je 560 a u Minhenu 640!!!
I sve ovo što nam se dešava je posledica blagog porasta standarda, jednostavno imamo malo više automobila, e sad zamislite na šta će ovaj grad da liči kad budemo imali 250 ili 300 automobila na 1000 stanovnika, da ne pominjem 400!
KOLAPS!
Metro pod hitno!

Leo Martin

pre 15 godina

Vesti iz buducnosti
Beograd 25.05.2016

Omladinska brigada "Bata Zivojinovic - Valter" iz Pekinga koja se nalazi u nasem
glavnome gradu u sklopu Omladinske radne akcije "METRO-Borca-Surcin", probila je danas zadnje metre tunela kod
Sportskoga centra Surcin, prebacivsi dnevnu normu za citavih 260 %, i tako pre roka dovrsila zadnju trasu
sedme linije beogradskoga metroa cija je zavrsnica bila ocekivana tek 2020 godine.
Ovome svecanome cinu prisustvovali su visoki zvanicnici iz zemlje i inostranstva, a prigodan govor odzao je
Gospodin Milutin Mrkonjic, Ministar za infrastrukturu republike Srbije, koji je , specijalno za ovu priliku, prekinuo
posetu Burkini Faso, gde je sa tamnosnjim predsednikom vodio pregovore o izradi plana za izgradnju podvodnoga tunela transkontinentalne zeleznicke pruge
Alzir-Juznoafricka republika,a koji prolazi ispod reke Mouhaun kod grada Dedougou (odakle je prebacen je specijalnim Space Shuttle-om na surcinski aerodrom),
U svom govoru Gospodin Ministar izrazio je odusevljenje postignutim rezultatima i zahvalio se mladim brigadirima na jos jednome neverovatnome podvigu,
istakvsi da nije ocekivao jos jedan ovakav uspeh nakon vec legendarnog proboja zadnje deonice metro linije broj 6 na potezu Zemun-Mladenovac.
Gospodin Ministar istaknuto je ovom prilikom da je vec sad grad Beograd u mogucnosti da iz svoje kase godisnje izdvaja 250 miliona Eura i da nema
vise nikakve prepreke za ostvarenje projekta izgradnje metro linije koja bi vodila od podnozja novog 350 metarskog avalskog tornja do Rume.
U zavrsnoj reci Mrkonjic, vidno ushicen, zahvalio se jos jednom bratskome kineskome narodu na velikoj pomoci, uzviknuvsi
"Nas i kineza tri milijarde i osam miliona"

Leo Martin

pre 15 godina

Vesti iz buducnosti
Beograd 25.05.2016

Omladinska brigada "Bata Zivojinovic - Valter" iz Pekinga koja se nalazi u nasem
glavnome gradu u sklopu Omladinske radne akcije "METRO-Borca-Surcin", probila je danas zadnje metre tunela kod
Sportskoga centra Surcin, prebacivsi dnevnu normu za citavih 260 %, i tako pre roka dovrsila zadnju trasu
sedme linije beogradskoga metroa cija je zavrsnica bila ocekivana tek 2020 godine.
Ovome svecanome cinu prisustvovali su visoki zvanicnici iz zemlje i inostranstva, a prigodan govor odzao je
Gospodin Milutin Mrkonjic, Ministar za infrastrukturu republike Srbije, koji je , specijalno za ovu priliku, prekinuo
posetu Burkini Faso, gde je sa tamnosnjim predsednikom vodio pregovore o izradi plana za izgradnju podvodnoga tunela transkontinentalne zeleznicke pruge
Alzir-Juznoafricka republika,a koji prolazi ispod reke Mouhaun kod grada Dedougou (odakle je prebacen je specijalnim Space Shuttle-om na surcinski aerodrom),
U svom govoru Gospodin Ministar izrazio je odusevljenje postignutim rezultatima i zahvalio se mladim brigadirima na jos jednome neverovatnome podvigu,
istakvsi da nije ocekivao jos jedan ovakav uspeh nakon vec legendarnog proboja zadnje deonice metro linije broj 6 na potezu Zemun-Mladenovac.
Gospodin Ministar istaknuto je ovom prilikom da je vec sad grad Beograd u mogucnosti da iz svoje kase godisnje izdvaja 250 miliona Eura i da nema
vise nikakve prepreke za ostvarenje projekta izgradnje metro linije koja bi vodila od podnozja novog 350 metarskog avalskog tornja do Rume.
U zavrsnoj reci Mrkonjic, vidno ushicen, zahvalio se jos jednom bratskome kineskome narodu na velikoj pomoci, uzviknuvsi
"Nas i kineza tri milijarde i osam miliona"

ZokyNBGD

pre 15 godina

daj bre da nađemo nekog i da mu damo da izgradi metro na koncesiju!
ali metro, pravi metro, a ne neko prelazno rešenje poput LRT-a (Light Rail Transit) koji mnogi greškom zovu "laki metro", a koji je ustvari skoro pa klasinčan tramvaj, samo sa malo širim šinama.
Ono što je najbitnije to je što je klasični metro nezavisan sistem, ne ukršta se ni sa jednim drugim prevoznim sredstvom i tačnost mu je zagarantovana.
Apropo priče kako to Beogradu ne treba navešću samo jedan podatak: stepen motorizacije u Beogradu je prošle godine iznosio 210 automobila na 1000 stanovnika, u Ljubljani je 560 a u Minhenu 640!!!
I sve ovo što nam se dešava je posledica blagog porasta standarda, jednostavno imamo malo više automobila, e sad zamislite na šta će ovaj grad da liči kad budemo imali 250 ili 300 automobila na 1000 stanovnika, da ne pominjem 400!
KOLAPS!
Metro pod hitno!

dare stojanovic

pre 15 godina

Ministar rece: "a Kinezi su vrhunski u tom poslu". Koliko znam Kinezima se pre nedelju-dve obrusio metro i bilo je poginulih. Neverovatni strucnjaci.

Lazar

pre 15 godina

Vrhunski? Ako je suditi na osnovu ostalih njihovih proizvoda to nije slucaj mada obecavaju to stoji ali ja bih recimo a mislim i ostatak nasega naroda bio zadovoljniji kada bi se recimo Nemci dohvatili tog posla.

Aleksandar

pre 15 godina

Pa dobro pretpostavljam da su dobri u tome jer su se pokazali brzi ali mislim da bi za to trebao tender.No,samo da se pocne jer je postalo neizdrzivo voziti kroz Beograd.Buduci da zivim u Pragu koji je otprilike velicine Beograda,ima oko 50km vecinom podzemne zeleznice ("teskog"metroa)i veoma je efikasan.Iskreno se nadam da ce se odustati od tzv.lake zeleznice jer ako gradovi kao Helsinki,Stokholm,Oslo,Lion,Minsk,Lisabon,Dablin(gradi,menja tzv. light rail/tram),i mnogi drugi u Evropi i svetu koji su manji ili priblizni Beogradu imaju metro,onda to bez obzira na cenu mora bidi dugorocna isplativa i spasonosna investicija.Ostalo je sve prodavanje magle naivnom gradjanstvu.

Nikola, bivsi beogradjanin

pre 15 godina

"prva linija metroa išla od Vukovog spomenika preko Tašmajdana, Skupštine, a onda preko Save do Fontane u Novom Beogradu, a druga linija od Kalemegdana, pored Skupštine, preko Prokopa do Autokomande"

???!!!!??!!! Jel ovaj jeo bunike? Ako ce to ba budu linije, bolje da ne bacaju pare.

shojke

pre 15 godina

Kina je ogoman brod ukrcan u najvećoj luci Azije, sa najvećim brojem putnika i najviše dobara za trgovinu. Njen razvoj je nezaustavljiv, a ekonomska dobit koju ostvaruju je nebrojiva. Tesko je citati predrasude u vecini komentara koji se ovde nalaze.

Kina je trenutno arhitektonska Mesa i trenutni hobitat najvećim svetskim projektantima. Uz primenu nove tehnologije, velikog broja radno raspoloženog življa, čvrstih investicija, Kinezi su ostvarili neverovatan rast na svim frontovima. Ekonomski razvitak zemlje je u stopu pratio razvoj gradova i unapređenje životnog standarda. U Pekingu je izgrađen vrhunski metro u rekordnom vremenu. Povezali su i najudaljenije delove pa će se uskoro iz centa grada moći dovozati do Kineskog zida koji je udaljen oko 140 km. Trenutno predstavlja jedan od najrazvijenijih metro sistema u svetu, a plan im je da se u sledećih 4 godine proširi za još 200 km tunela što će ga svakako dovesti na prvo mesto u svetu. U Hong-Kongu imate metro koji prolazi ispod vode i prebacuje se u nadzemni, u Šangaju takođe jedan od najvelelepnijih metroa... A to su samo 5% gradova Kine????

Imao sam priliku da u Kinu svraćam periodično u poslednjoj deceniji. Sa znanjem i retrospektivnom dešavanja odgovorno tvrdim da Kinezi planiraju danas za sledećih 20 godina. Nebih se iznenadio da je još Mao Ce Dung znao da će se u Beogradu praviti metro :)

Kinezi su neumoljivi, znaju tačno šta žele i idu ka tome. Pitanje je ovdašnje vlasti i pregovarača. Ja bih najviše na svetu želeo da na naše meridijane uselimo malo Kineskog kapitala i discipline, ali se plašim ministara, savetnika, posrednika. Sa njima mora pažljivo i precizno. Hoću da kažem da Kinezima nije problem da nam sagrade i svemirsku stanicu na Košutnjaku, ali je problem pod kojim uslovima, za koju lovu i u kojem vremenskom roku, što bi naša strana morala čvrsto da odredi, na vreme plati i konstantno kontroliše.

Kada bolje razmislim, plašim se da je ova ideja neostvariva.

Slobs

pre 15 godina

Pre nekoliko meseci sam se vozio u metrou u Teheranu koji su napravili Kinezi. Metro je 'state of art', bez sale, zaista svetski odradjen.

p.s. Teheran ima 12 miliona stanovnika

Dexter

pre 15 godina

Zasto zluradi komenatri?
Ako Beogradu treba metro neka ga gradi,a Kinezi su se dokazali na Olimpijadi gde su u svetu sto se tice graditeljstva.
Medjutim protiv sam da se finansira iz drzavnog budzeta.Sta bi neko rekao da Novi Sad ili Nis isto zele i jos zele da finansira drzava.

Gavriel

pre 15 godina

Za one koji bi radije voleli da Nemci grade metro, a ne Kinezi, mogu da im porucim da su zaostali u jednom proslom vremenu. Par podataka. Nemci su pokusali i nisu uspeli da instaliraju voz na magnetni pogon, a Kinezi su uspeli u Shanghaiu. Kinezi su za minule OI postavili najvise infrastukturne i graditeljske standarde koji do sada postoje. Boravio sam u nekoliko svetskih metropola, ali nijedan metro se po savremenoscu ne moze porediti sa Kineskim.

SingapurBeogradjanin

pre 15 godina

Eh ljudi moji, vi se zalite zbog jednog metro incidenta u Kini. Oni kuci rade preko 70 teskih metro linija u ovom jednom trenutku u paraleli sada. Kina je odvojila 300 milijardi $ samo za vozove i metroe za naredne 2 godine, umesto placanja bankarskih razbojnika kao Zapad. Kina koristi krizu da, sa nizim cenama sirovina i gradjevine, podigne sto vise

neko iz mase

pre 15 godina

a odakle pare?
opet iz Vojvodine jer je centralni deo srbije i jug srbije nerazvijen pa odnde i nemogu da uzmu od njih
ili će da se zadužimo ...
možda neka koncesija?

svi znamo kao se kaže
"prvo skoći pa reci HOP"

ajmo ovaqko za zatsavu predvideli da daju oko 200 mil €, za korisor 10 ajmo realno oko 1 mljarda i po €, obilaznica oko 1 miljarda, gasovod tj. naš deo koji treba da damo?(enigma) pa malo da se uloži u JAT jer ga niko neće, a ako neuože ima da počnu da padaju kao zrele kruške..., ah da železnica realno oko miljarde i po...
pa odakle???
a neko spomenuo Svetsku krizu, nešto tu ne štima
2+2=?

IPMUTANT

pre 15 godina

Gospodin Mrkonjic je malo zaboravio sta mu je funkcija (u stvari siguran sam da nikada nije naucio). Pa ne mogu ja da dodjem kod Mrkonjica i da kazem hocu da gradim metro u Beogradu, nego treba da gradi iskaze potrebu (ili drzava), da se onda objavi raspis i da se prijave firme i ko je najbolji po uslovima koje nudi dobije raspis.
Ovakvo (ja mislim da slobodno mogu reci bezobrazno) favoriziranje odredjenih kompanija (skrivajuci se iza Kineza ili kau u slucaju gasa Rusa) je u najmanju ruku neozbiljno, a za mene licno mirise na jos jedan milijarderski tender koji cemo resiti diretknim pogadjanjima, posto je tu naravno najveca mogucnost za uzimanje provizije.
Za one koji jos nisu razumeli o cemu pisem, to je kao kada bi vi meni dali da vam odrzavam kucu, a ja kazem "javili mi se Kinezi da izgrade garazu, oni su u tome jako dobri". I onda posto ja garantujem (mislim cime ja to mogu oupste da garantujem?!) mi sa njima imamo pregovore umesto da se oni takmice sa ostalim firmama koje bi to isto htele da rade i nude nize i nize cene. Pa naravno da bih ja u takvom poslu bio "dobar" bar 5-10%.
O tome, da je sve to protivzakonito (Zakon o javnoj nabavi) da i ne govorimo.

nele

pre 15 godina

Ova vest je atak na zdrav razum i neverovatno potseca na RTS iz Milosevicevog vremena. Molim redakciju b92 da bude uvidjavna prema citaocima i ne objavljuje izjave koje vredjaju zdrav razum citalaca. Unapred hvala.

Urbaniak

pre 15 godina

Hajde Mrkonjicu lepo raspisite tender, a u medjuvremenu - tisina.
Problem sa tenderom je sto treba jasno da se definise obim radova, a to niko u ovoj vladi nije sposoban/voljan da organizuje.
I zato pet kazem - jezik za zube, a zasuci rukave!

Leo Martin

pre 15 godina

Vesti iz buducnosti
Beograd 25.05.2016

Omladinska brigada "Bata Zivojinovic - Valter" iz Pekinga koja se nalazi u nasem
glavnome gradu u sklopu Omladinske radne akcije "METRO-Borca-Surcin", probila je danas zadnje metre tunela kod
Sportskoga centra Surcin, prebacivsi dnevnu normu za citavih 260 %, i tako pre roka dovrsila zadnju trasu
sedme linije beogradskoga metroa cija je zavrsnica bila ocekivana tek 2020 godine.
Ovome svecanome cinu prisustvovali su visoki zvanicnici iz zemlje i inostranstva, a prigodan govor odzao je
Gospodin Milutin Mrkonjic, Ministar za infrastrukturu republike Srbije, koji je , specijalno za ovu priliku, prekinuo
posetu Burkini Faso, gde je sa tamnosnjim predsednikom vodio pregovore o izradi plana za izgradnju podvodnoga tunela transkontinentalne zeleznicke pruge
Alzir-Juznoafricka republika,a koji prolazi ispod reke Mouhaun kod grada Dedougou (odakle je prebacen je specijalnim Space Shuttle-om na surcinski aerodrom),
U svom govoru Gospodin Ministar izrazio je odusevljenje postignutim rezultatima i zahvalio se mladim brigadirima na jos jednome neverovatnome podvigu,
istakvsi da nije ocekivao jos jedan ovakav uspeh nakon vec legendarnog proboja zadnje deonice metro linije broj 6 na potezu Zemun-Mladenovac.
Gospodin Ministar istaknuto je ovom prilikom da je vec sad grad Beograd u mogucnosti da iz svoje kase godisnje izdvaja 250 miliona Eura i da nema
vise nikakve prepreke za ostvarenje projekta izgradnje metro linije koja bi vodila od podnozja novog 350 metarskog avalskog tornja do Rume.
U zavrsnoj reci Mrkonjic, vidno ushicen, zahvalio se jos jednom bratskome kineskome narodu na velikoj pomoci, uzviknuvsi
"Nas i kineza tri milijarde i osam miliona"

Nikola, bivsi beogradjanin

pre 15 godina

"prva linija metroa išla od Vukovog spomenika preko Tašmajdana, Skupštine, a onda preko Save do Fontane u Novom Beogradu, a druga linija od Kalemegdana, pored Skupštine, preko Prokopa do Autokomande"

???!!!!??!!! Jel ovaj jeo bunike? Ako ce to ba budu linije, bolje da ne bacaju pare.

Lazar

pre 15 godina

Vrhunski? Ako je suditi na osnovu ostalih njihovih proizvoda to nije slucaj mada obecavaju to stoji ali ja bih recimo a mislim i ostatak nasega naroda bio zadovoljniji kada bi se recimo Nemci dohvatili tog posla.

dare stojanovic

pre 15 godina

Ministar rece: "a Kinezi su vrhunski u tom poslu". Koliko znam Kinezima se pre nedelju-dve obrusio metro i bilo je poginulih. Neverovatni strucnjaci.

Dexter

pre 15 godina

Zasto zluradi komenatri?
Ako Beogradu treba metro neka ga gradi,a Kinezi su se dokazali na Olimpijadi gde su u svetu sto se tice graditeljstva.
Medjutim protiv sam da se finansira iz drzavnog budzeta.Sta bi neko rekao da Novi Sad ili Nis isto zele i jos zele da finansira drzava.

neko iz mase

pre 15 godina

a odakle pare?
opet iz Vojvodine jer je centralni deo srbije i jug srbije nerazvijen pa odnde i nemogu da uzmu od njih
ili će da se zadužimo ...
možda neka koncesija?

svi znamo kao se kaže
"prvo skoći pa reci HOP"

ajmo ovaqko za zatsavu predvideli da daju oko 200 mil €, za korisor 10 ajmo realno oko 1 mljarda i po €, obilaznica oko 1 miljarda, gasovod tj. naš deo koji treba da damo?(enigma) pa malo da se uloži u JAT jer ga niko neće, a ako neuože ima da počnu da padaju kao zrele kruške..., ah da železnica realno oko miljarde i po...
pa odakle???
a neko spomenuo Svetsku krizu, nešto tu ne štima
2+2=?

ZokyNBGD

pre 15 godina

daj bre da nađemo nekog i da mu damo da izgradi metro na koncesiju!
ali metro, pravi metro, a ne neko prelazno rešenje poput LRT-a (Light Rail Transit) koji mnogi greškom zovu "laki metro", a koji je ustvari skoro pa klasinčan tramvaj, samo sa malo širim šinama.
Ono što je najbitnije to je što je klasični metro nezavisan sistem, ne ukršta se ni sa jednim drugim prevoznim sredstvom i tačnost mu je zagarantovana.
Apropo priče kako to Beogradu ne treba navešću samo jedan podatak: stepen motorizacije u Beogradu je prošle godine iznosio 210 automobila na 1000 stanovnika, u Ljubljani je 560 a u Minhenu 640!!!
I sve ovo što nam se dešava je posledica blagog porasta standarda, jednostavno imamo malo više automobila, e sad zamislite na šta će ovaj grad da liči kad budemo imali 250 ili 300 automobila na 1000 stanovnika, da ne pominjem 400!
KOLAPS!
Metro pod hitno!

Aleksandar

pre 15 godina

Pa dobro pretpostavljam da su dobri u tome jer su se pokazali brzi ali mislim da bi za to trebao tender.No,samo da se pocne jer je postalo neizdrzivo voziti kroz Beograd.Buduci da zivim u Pragu koji je otprilike velicine Beograda,ima oko 50km vecinom podzemne zeleznice ("teskog"metroa)i veoma je efikasan.Iskreno se nadam da ce se odustati od tzv.lake zeleznice jer ako gradovi kao Helsinki,Stokholm,Oslo,Lion,Minsk,Lisabon,Dablin(gradi,menja tzv. light rail/tram),i mnogi drugi u Evropi i svetu koji su manji ili priblizni Beogradu imaju metro,onda to bez obzira na cenu mora bidi dugorocna isplativa i spasonosna investicija.Ostalo je sve prodavanje magle naivnom gradjanstvu.

Gavriel

pre 15 godina

Za one koji bi radije voleli da Nemci grade metro, a ne Kinezi, mogu da im porucim da su zaostali u jednom proslom vremenu. Par podataka. Nemci su pokusali i nisu uspeli da instaliraju voz na magnetni pogon, a Kinezi su uspeli u Shanghaiu. Kinezi su za minule OI postavili najvise infrastukturne i graditeljske standarde koji do sada postoje. Boravio sam u nekoliko svetskih metropola, ali nijedan metro se po savremenoscu ne moze porediti sa Kineskim.

nele

pre 15 godina

Ova vest je atak na zdrav razum i neverovatno potseca na RTS iz Milosevicevog vremena. Molim redakciju b92 da bude uvidjavna prema citaocima i ne objavljuje izjave koje vredjaju zdrav razum citalaca. Unapred hvala.

Urbaniak

pre 15 godina

Hajde Mrkonjicu lepo raspisite tender, a u medjuvremenu - tisina.
Problem sa tenderom je sto treba jasno da se definise obim radova, a to niko u ovoj vladi nije sposoban/voljan da organizuje.
I zato pet kazem - jezik za zube, a zasuci rukave!

SingapurBeogradjanin

pre 15 godina

Eh ljudi moji, vi se zalite zbog jednog metro incidenta u Kini. Oni kuci rade preko 70 teskih metro linija u ovom jednom trenutku u paraleli sada. Kina je odvojila 300 milijardi $ samo za vozove i metroe za naredne 2 godine, umesto placanja bankarskih razbojnika kao Zapad. Kina koristi krizu da, sa nizim cenama sirovina i gradjevine, podigne sto vise

Slobs

pre 15 godina

Pre nekoliko meseci sam se vozio u metrou u Teheranu koji su napravili Kinezi. Metro je 'state of art', bez sale, zaista svetski odradjen.

p.s. Teheran ima 12 miliona stanovnika

IPMUTANT

pre 15 godina

Gospodin Mrkonjic je malo zaboravio sta mu je funkcija (u stvari siguran sam da nikada nije naucio). Pa ne mogu ja da dodjem kod Mrkonjica i da kazem hocu da gradim metro u Beogradu, nego treba da gradi iskaze potrebu (ili drzava), da se onda objavi raspis i da se prijave firme i ko je najbolji po uslovima koje nudi dobije raspis.
Ovakvo (ja mislim da slobodno mogu reci bezobrazno) favoriziranje odredjenih kompanija (skrivajuci se iza Kineza ili kau u slucaju gasa Rusa) je u najmanju ruku neozbiljno, a za mene licno mirise na jos jedan milijarderski tender koji cemo resiti diretknim pogadjanjima, posto je tu naravno najveca mogucnost za uzimanje provizije.
Za one koji jos nisu razumeli o cemu pisem, to je kao kada bi vi meni dali da vam odrzavam kucu, a ja kazem "javili mi se Kinezi da izgrade garazu, oni su u tome jako dobri". I onda posto ja garantujem (mislim cime ja to mogu oupste da garantujem?!) mi sa njima imamo pregovore umesto da se oni takmice sa ostalim firmama koje bi to isto htele da rade i nude nize i nize cene. Pa naravno da bih ja u takvom poslu bio "dobar" bar 5-10%.
O tome, da je sve to protivzakonito (Zakon o javnoj nabavi) da i ne govorimo.

shojke

pre 15 godina

Kina je ogoman brod ukrcan u najvećoj luci Azije, sa najvećim brojem putnika i najviše dobara za trgovinu. Njen razvoj je nezaustavljiv, a ekonomska dobit koju ostvaruju je nebrojiva. Tesko je citati predrasude u vecini komentara koji se ovde nalaze.

Kina je trenutno arhitektonska Mesa i trenutni hobitat najvećim svetskim projektantima. Uz primenu nove tehnologije, velikog broja radno raspoloženog življa, čvrstih investicija, Kinezi su ostvarili neverovatan rast na svim frontovima. Ekonomski razvitak zemlje je u stopu pratio razvoj gradova i unapređenje životnog standarda. U Pekingu je izgrađen vrhunski metro u rekordnom vremenu. Povezali su i najudaljenije delove pa će se uskoro iz centa grada moći dovozati do Kineskog zida koji je udaljen oko 140 km. Trenutno predstavlja jedan od najrazvijenijih metro sistema u svetu, a plan im je da se u sledećih 4 godine proširi za još 200 km tunela što će ga svakako dovesti na prvo mesto u svetu. U Hong-Kongu imate metro koji prolazi ispod vode i prebacuje se u nadzemni, u Šangaju takođe jedan od najvelelepnijih metroa... A to su samo 5% gradova Kine????

Imao sam priliku da u Kinu svraćam periodično u poslednjoj deceniji. Sa znanjem i retrospektivnom dešavanja odgovorno tvrdim da Kinezi planiraju danas za sledećih 20 godina. Nebih se iznenadio da je još Mao Ce Dung znao da će se u Beogradu praviti metro :)

Kinezi su neumoljivi, znaju tačno šta žele i idu ka tome. Pitanje je ovdašnje vlasti i pregovarača. Ja bih najviše na svetu želeo da na naše meridijane uselimo malo Kineskog kapitala i discipline, ali se plašim ministara, savetnika, posrednika. Sa njima mora pažljivo i precizno. Hoću da kažem da Kinezima nije problem da nam sagrade i svemirsku stanicu na Košutnjaku, ali je problem pod kojim uslovima, za koju lovu i u kojem vremenskom roku, što bi naša strana morala čvrsto da odredi, na vreme plati i konstantno kontroliše.

Kada bolje razmislim, plašim se da je ova ideja neostvariva.