Utorak, 12.08.2008.

16:03

Punoletstvo (prokletstvo) tajkunske Srbije

Izvor: Miroslav Zdravkoviæ

Punoletstvo (prokletstvo) tajkunske Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Miroslav Zdravkovic

pre 15 godina

@bmv
Branko Miljkovic mi je medju 30-tak duhovnih očeva (uz Sabata, Bodlera, Pekića...), a ne seli mi se u Singapur.

Prilazem podatke o rangu Srbije u Evropi prema stopi rasta industrijske dodate vrednosti.
Dovoljno govore o "uspehu" ekonomske politike koja se kod nas sprovodi.
Jos kad bih stavio sve zemlje u odnosu na 1989. godinu morao bih da potrazim neku ostrvsku zemlju u pacifiku koja gore stoji od nas.

Prosecna stopa rasta industrijske dodate vrednosti (MVA)
00-06
1 Estonia 11.53
2 Belarus 11.44
3 Ukraine 10.64
4 Lithuania 10.19
5 Bulgaria 8.95
6 Slovak Republic 7.43
7 Latvia 7.32
8 Poland 6.81
9 Russian Federation 6.3
10 Turkey 6.3
11 Moldova 5.91
12 Bosnia and Herz. 5.71
13 Romania 5.41
14 Croatia 4.69
15 Sweden 4.64
16 Slovenia 4.58
17 Hungary 4.24
18 Iceland 3.9
19 Albania 3.51
20 Norway 2.89
21 Finland 2.82
22 Greece 2.6
23 Austria 2.05
24 Germany 1.7
25 Spain 1.45
26 FYR Macedonia 1.45
27 France 1.29
28 Switzerland 0.99
29 Luxembourg 0.96
30 Cyprus 0.79
31 Belgium 0.6
32 Serbia 0.44
33 Ireland 0.38
34 Netherlands 0.17
35 Portugal 0.03
36 United Kingdom -0.41
37 Italy -0.69
38 Denmark -1.09
39 Malta -3.89

Pozdrav

Makazice

pre 15 godina

Evo malo novih priloga za istoriju propadanja Srbije...
93. godina, sankcije, inflacija, smak sveta.
Moj poznanik odlazi u nadleznu instituciju sa idejom o zastupnostvu raznih (tada) manje poznatoh spanskih firmi. Zara, Cupa Cups, Mango...
Odgovor iz nadlezne institucije je da je zakasnio. Sve je vec odavno "bezecovano" i ni jedna svetska firma ne moze vise da se uveze i distribuira.
Dok smo bili "sa TV dnevnikom u veni" posao se (jos tada) zavrsio. Pogadjate da iza toga stoji Sveto Trojstvo(Mira, Sloba, Misko - sva tri coska grckog slova).
Glupi li smo, boze!
Ps.
Samo za autora teksta i njegovo drustvo.
Ne kritika vec SAMOKRITIKA.

bmv

pre 15 godina

Gospodine ZDRAVKOVICU,u kontekstu Vase/nase/price naravno da ste se dotakli i temeKURSA DINARA.Oko ove teme kao da postoji medijski mrak/strah/.Da li uz izgovor,prakticno jedinog,zastitnika od inflacije ova tuzna zemlja sme dozvoliti potop sopstvene ekonomije,s jedne ,a ogromna bogacenja kroz javne spekulacije,s druge strane.Nije mesto za opsirniji osvrt,ali uz konstataciju da najgore prolaze oni koje bi morali da cuvamo''kao blago''/izvoznici,devizne stedise,donosioci doznaka iz inostranstva.../,anajbolje uvoznici/samo u poslednje 4,5godine domace cene su povecane preko 50 odsto,a kurs dinara prema EUR-u ostao isti ili manji/,navescu samo jedan primer enormnog/bez ikakvog rizika/bogacenja.Dovoljno je da onaj ko kreira politiku kursa dinara/smesna je prica o''medjubankarskom sastanku''/u ime''zastite od inflacije'',garantuje''odredjenim krugovima''stabilan dinar na duzi rok/stopa inflacije nije bitna/KAKO BI ONI BEZ RIZIKA USLI U REPO POSLOVE SA N B S,A TO IM ,PREMA SADASNJOJ STOPI OD 15,75%,OBZBEDJUJE SIGURNU DOBIT TRI PUTA VECU OD OROCENE DEVIZNE STEDNJE ,jer ,ponavljam,transfer iz deviza u dinare i natrag ne nosi nikakav rizik. Gospodine Zdravkovicu,probajte/nisam siguran da ce vam dozvoliti/da bar''elktronski''organizujete okrugli sto na ovu/ili neku slicnu temu-ima ih mnogo/.Daj Boze da stignemo do''INSAJDERA''.

Pedja

pre 15 godina

Korupcija u visokim krugovima? Samo tamo? HA HA!

Secam se pokojnog Avramovica koji nas je tako volsebno odusevio onom stabilizacijom ekonomije 1994-te. On je na jednom pojavljivanju na TV onako isfrustrirano rekao (nece biti bas citat):
- A kako vi mislite da se ovde stabilizuje ekonomija kad svi kradu?
- (voditelj)Teske reci, kako mislite "svi kradu"?
- Pa lepo, svi! Na svim nivoima! Od djaka u skoli do penzionera na pijaci! Svi bi se svercovali u autobusima, nose suvenire kuci iz fabrike, drpe i zavrnu gde stignu! O placanju poreza da i ne govorim!

Korupcija i kradja su u genima naseg naroda, a ako cete tacnije, ne samo naseg naroda. Ne volimo red, nismo spremni da trpimo pravila, volimo da "ustinemo" gde god se to moze. Sta? ne volite da idete kod lekara "preko veze" iako znate da cete cekati ceo dan u redu koji preskacu doktorski prijatelji i rodjaci? HA HA!

A tajkuni su imali priliku da to rade na veliko, dok smo se svi kleli u Slobu, JNA i Ruse. Nije za zameriti jer tako su nas vaspitavali 50 godina! I sad kad smo se probudili, po starom srpskom obicaju gledamo kome cemo da zavidimo na parama, ne bacajuci krivicu na sebe sto smo ispali kolektivne budale, a sto cemo uvek i biti. Ako vam je za utehu, tako su prosli i Hrvati. :)
Dokaz kolektivnog budalizma je nasedanje na Jezdine i Dafinine price, kao da niko nije znao da je cela stvar preduvana i da ne postoji ekonomija na svetu koja moze doneti 20% mesecne DEVIZNE kamate na uloge.

I sad su krivi tajkuni. Ne kazem da nisu, JESU, ali krivlji smo mi koji smo im pustili. SAD VISE NEMA LEKA! Radicemo jos 20 godina za njih i prosecnih 360 Evra, deleci se po strankama i pljujuci jedni po drugima sto smo Radikali, Demokrate ili sta vec. Jos jedan dokaz kolektivnog budalizma!
NE POSTOJI STRANKA, GRUPA ILI COVEK KOJI CE SAD CEO TAJKUNSKO-KRIMINALNI SISTM DA RASKRINKA. On zato i postoji jer je i u sudstvu i policiji i u politici, a bo'me i medju sitnom rajom. Na kraju krajeva, tajkuni ni ne drze pare u Srbiji, a avioni su im lako dostupni. A mi smo navikli da revolucijama i ovako samo promenimo garnituru onih koji ce isto postati neki tajkuni.

Sve u svemu, ko vam je sada kriv!?

?

pre 15 godina

Da, crko konj, ali mozda bi neko resenje bilo, da ne cekamo vecito nekog ‚‚Vodju‚‚(najcesce slepca koji mudro cuti) da nam pospe Srbiju ruzama i napuni dzepove parama. A mi i dalje da budemo neobrazovani, gusimo se u smecu, prihvatamo nepravde u lokalu, i da konstantno svi resavamo globalne probleme Srbije. Podseticu, Djindjic je rekao da sredite prvo svoje dvoriste, ustanete svako jutro sa mislju sta danas da radite da bi vi bili bolji i napredovali. Raditi puno, ne zmureti na sitne nepravde pa ce se valjda te mrvice spojiti, sinergijom dobiti ubrzanje, narasti u gromadu koja ce mozda imati snagu da srusi neke vece stvari...

Miroslav Zdravkovic

pre 15 godina

Zahvaljujem se na komentarima ali sam iznenadjen zbog nedostatka kritike.

Prilazem dodatni citat iz knjige "Pavelic i ustashe" B. Krizmana kao dodatnu potvrdu teze da se sve da promeniti osim nas samih.

Stigavši u Pariz, Trumbić se prvih dana orijentirao, a zatim je, 2.XI (1928), prije podne posjetio na Quai d’Orseyu generalnog sekretara vanjskih poslova Philippea Berthelota. Izložio mu je političku situaciju u SHS, a Bethelot ga je odmah „tuširao“ tvrdnjom kako su oni previše raspaljeni, uzbuđeni. Treba – rekao je on – biti hladan. Kakvo odvajanje? Ta, Italija vam je blizu i što bi vas sve u tom slučaju čekalo? Vi ste mlada država i muke i teškoće su neizbježive. Ali, valja misliti na budućnost. Nije lako postići ujedinjenje. Koliko je Francuskoj trebalo krvi i vremena, stoleća? Što je danas nemoguće, postaje moguće sutra. Teorija je jedno, a postoje situacije kada se čini kao da izlaza uopće nema, ali ga život ipak pronađe. Mi ovdje dobro poznajemo Srbiju – nastavio je Berthelot. To je turska zemlja orijentalnog mentaliteta. Srbijanci nisu sposobni za administraciju, jer su destruktivni. Kod njih cvate korupcija, egoizam, pljačka. Srbi su šoveni, tvrdoglavi, ne daju se razlogu. Muka je sa njima. Sa Spalajkovićem, Marinkovićem se ne da. Tvrdoglavi su prema Grčkoj i Venizelosu i nikako se nisu htjeli dati razlogu. Venizelos je imao pravo, ali Beograd nije hteo popustiti. Bilo je potrebno da mi posredujemo, i Pariz je izvršio pritisak na kralja Aleksandra, koji je loše savjetovan i nije na visini. Tek na nagovor Pariza, Aleksandar se umiješao i jugoslavenska je strana popustila. To je bila muka. Srbi imaju sve mane koje su nam poznate, ali imaju jednu vrlinu, a ta je: ustrajnost, izdržljivost. U radu su činili čuda: izgubili su domovinu i vojsku, ali su izdržali i pošlo im je za rukom da opet stvore vojsku i oslobode zemlju. To je jedinstven slučaj u historiji. Doduše, s njima imamo najveće muke. Njihova im ustrajnost daje poleta; teže za tim da i druge okupe i privuku pod svoju vlast, s Bugarima sve do Carigrada. To su veliki planovi i za njihovo je ostvarenje potrebno mnogo žrtava i mnogo vremena. A kako će proći? – to je drugo pitanje. Svakako, o njima (Srbima) treba voditi računa. Vi ste Hrvati – nastavio je francuski diplomat – napredniji, na višem stepenu. Vaša administracija je na visini, ali je kvare, što je šteta. Promene su nesumnjivo potrebne. Ali kako? S političkim strankama se ne može ništa. Jedina je vlast kralj Aleksandar.

Svesna

pre 15 godina

BRAVO AUTORU na napisanom realnom tekstu ! Samo pratim u poslednje vreme novinare kako pisu za [u korist] tajkune, vezano za razne teme. Citam izmedju redova i mislim koji se od njih sada bori za svoju bolju poziciju [citaj zaradu].Spas, ili resenje za ovaj nas VELIKI PROBLEM je mislim postojanje ovakvih novinara koji ce hrabro i sto cesce da pisu na ovu temu. Mozda ce se tako kod politicara probuditi i minimalna odgovornost za resavanje situacije. ZELIM NAM STO PRE ULAZAK U EVROPU !!! ako nam tajkuni dozvole :-( SVESNA

johny

pre 15 godina

Kad malo bolje razmislim u ovoj Srbiji se uvek kralo manje ili više.To su neki fenomeni koji će se morati generacijama ispravljati kroz obrazovanje i vaspitanje.Jedan od aduta je da nijedan od otimača nije zaista srećan.Pogledajte im fizionomije,decu...
Napred ka formiranju zdravih,pametnih i istinski karakternih mladih generacija,za nas je već kasno!

mali vozd

pre 15 godina

Bravo za autora! Pohlepni vladaju svetom, pa tako se desilo i kod nas - a da je prokleto - sigurno jeste! Siguran sam da ce kazna stici - na koji nacin - to samo Bog zna... Pogledajte primer Kenedijevih u SAD: ogromno bogatstvo je steceno u vreme Prohibicije, a onda atentati, nesrece itd. Ne bi bilo lose ni da kazna stigne u vidu Padinske Skele, ali kao sto neko rece - potreban je INSAJDER za to!

gugle

pre 15 godina

Ovo sto se radi na Staroj planini je cist primer razbojnistva. Imamo zakone koji je stite, medjunarodne konvencije koje se ne postuju a koje smo potpisali, imamo vrednosti koje su od izuzetnog znacaja za nasu zemlju. Neko hoce da u doba kada globalno zagrevanje uzima maha da pravi skijalista na jugu Evrope. Neko ce da gradi hotele, zicare, i ostalu infrastrukturu, taj posao ce biti oko 500 miliona evra, pojedini ce da uzmu deo, nema veze sto po preoranim delovima umesto vode tece glina. Sto ce poplave da pustose taj deo Srbije, sto cemo unistiti znacajan resurs za pijacu vodu. Ali nema veze, ukoliko korumpirano sudstvo bude cutalo, videcemo se, gospodo,ako treba i u Strazburu. E, tu nemate sanse.

Marko

pre 15 godina

Preporucujem svima kojima se tekst svideo da procitaju delo Arcibalda Rajsa - Cujte Srbi... taj covek je jos 1929 opisao Srbiju... ista takva je i sada, samo su se imena politicara na vlasti promenila.

miroslav

pre 15 godina

Prijatelju, moram podsetiti da Milovan Djilas u svojim delima iznosi da je 1953 godine bilo 20.000 zabelezenih kradja drustvene imovine, da ne spominjemo ne zabelezene.
Iako je vasa analiza zanimljiva, ona ima iluzoran relevantni okvir, a stanje u drustvu poredi sa nedostiznim i idealnim, sto je na zalost velika greska.
Puno pozdrava i citajte vise.

sosa

pre 15 godina

Sve je ovo pozitivno sto pisemo ali bez akcije bilo koje vrste nema odjeka .Ajmo npr. da u znak protesta u isto vreme niko ne radi nista i da sve stoji pa i kada treba vlast ili oni bliski njima nesto vazno i neodlozno da odrade, putuju, telefoniraju,vode decu u skolu...........

Dr za probleme

pre 15 godina

Mislim da masimo glavnu bit ovde. Smem da se opkladim da se niko od vas gore podpisanih ne bi drugacije ponasao od tzv tajkuna da je bio na njihovom mestu. Cela stvar je u tome sto karakter postane jako kvarljiva roba kako se covek penje navise na lestvici drustva. Sad su oni kao losi jer kradu a mi smo dobri jer ne krademo. Bice da nam niko nije pruzio sansu da se pokazemo u toj nacionalnoj disciplini.

Nervozna

pre 15 godina

Možda,ali MOŽDA bi se nesto i promenilo u državi Srbiji kad bi u njoj živeli recimo japanci.. Srbija je zemlja sa 40% nepismenih, ispod 5% visokoobrazovanih, koliko ima internet, koliko je ikada bilo u Evropi...a tek koliko takvih glasa..
Suludo je se i nadati da ovde može šta ozbiljnije uskoro da se promeni. Ovo je zemlja čija je omladina deca dizelaša i zašto je onda čudno da pale ambasade i kradu patike..to su deca 90tih,dakle njihovi roditelji su bili dizelaši,šta dalje uopšte očekivati od budućnosti??? Da takvi kad odrastu počnu da poštuju i sprovode zakone??
Uostalom,veliki broj,ali zaista zastrašujuće veliki broj građana Srbije je zadovoljan Srbijom, glasa za radikale, želi da ratuje za "kosovo je srbija", zaista i stvarno ratuje, ono uzme pušku u ruke i ide na Kosovo. Ne treba napominjati da je najveći broj tih preko 60godina star... Mi smo država staraca,nepismenih i huligana.. to je većina, hteli mi to da vidimo ili ne, a većina vlada u demokratiji, tako da kada demokratija konačno svrati u ovaj ćoškić sveta neće biti bolje..
A tek pitanje koje mene muči je koga ti "časni i pošteni srbi koji srpski pišu srBski" vole i sa kim oni žele da žive...Mrze Hrvate,Muslimane,Albance,crnce,kineze, Amerikance,Francuze,Engleze,Rome,Mađare.... Mislim,stvarno,zašto bi se i nadali da ima pravde,da će je nakada biti i da će nakada biti bolje u Srbiji??
Molim vas nek mi neko kaže zašto,pre nego na jedvite jade iskamčim vizu...

Ljiljana

pre 15 godina

G-dine Miroslave, upravo je tako, kako ste u tekstu hronološki naveli, ali nažalost izgovorena ili napisana istina, u Srbiji nema uticaj, da pokrene narodne mase, pa po kratkom postupku! Meni je licno drago da je ovo napisao novinar sa B92, zato sto smo navikli da uvek branite demokratsku vlast. Svima je jasno da je u srbiji svaka vlast ista, samo se uloge zamene, a izreka iz naroda ''Sjaši kurto, uzjaši murto'' vekovima je stara. Opet nam ostaje ''nada'' za bolje sutra! Ova slamnata reč nam pomaže da preživimo, pa neka nam je sa srećom!!!

Slavoljub

pre 15 godina

Teks opisuje realno stanje u Srbiji i svi mi to dobro znamo ali me cudi pasivnost naroda da gleda svoju propast i ne reaguje.Imali smo skoro rast cene nafte na svetskom trzistu i svuda su ljudi dizali glas protiv poskupljenja ,samo u Srbiji niko nista ne protestuje verovatno pomisle ma dobro je moglo je i da bude 200 dinara litar ,i tako o svemu ne mogu da shvatim da je ovaj nas narod toliko slep.

Vladika

pre 15 godina

Odličan tekst, nema šta. Ali, najviše me je impresiralo ono citiranje Domanovića. S obzirom da je Domanović to pisao poprilično davno, vidi se da se danas AMA BAŠ NIŠTA nije promenilo i da se NIKADA neće promeniti, osim ako nas neko ne okupira i natera na poštovanje zakona.
Možda je ulazak u EU najbolji "lek" za naš mentalitet, ali ćemo proći kao i Bugari...jednog dana.

Borivoje

pre 15 godina

Svaka chast, ovakvih tekstova treba vishe i staviti na vidljivo mesto. ako se narod ne pokrene desice nam se da budemo svi robovi ovim lopinama. Strašno šta je uradila gospoda koja je pokrala društveno i osnovala firme i sad drže Srbiju. Dokle više, Srbija i ova deca nema vremena da čeka...Kad nije uradjeno šestog mora što pre

limkoplej

pre 15 godina

Kakav tekst.. dajte da proguramo autora u neke druge vode.. ovo zasluzuje mas medije i bilborde.. ponovo, svaka čast na konciznosti i preciznosti..

Ivo

pre 15 godina

Trebalo bi predloziti da se u vecim gradovima balkanskih drzava postave na glavnim trgovima velelepni "Spomenici procenta", (slicno ilustraciji teksta), kao obelezje jednog istorijskog perioda.

bt

pre 15 godina

Jel' to ovaj gospodin hoće da kaže da se 2000. godine u Srbiji nisu desile "demokratske promene" već ustvari "sjaši Kurta da uzjaše Murta"?

duh koji hoda

pre 15 godina

na zalost, sve je tacno, i mislim da je perspektiva ove para drzave tragicna....

prosledite ovaj tekst Tadicu, Dinkicu, Jovanovicu, mozda pozitivno utice na njih.

Od Kostunice i Nikolica nista ne ocekujem, dokazali su se u praksi...

petar

pre 15 godina

Lopove pardon tajkune u zatvor i oduzimanje imovine. Ovo se mora i bice uradjeno ili Srbije nema. Srbijanci stvarno znaju da trpe ali dokle?

Zorana Z. MIhajlovic Milanovic

pre 15 godina

Tekst je pravi, odlican.
Sa druge strane, strasno je koliko vreme prolazi, a mi se ne pomeramo napred. da li je manjina onih koji osecaju i vide tri koraka unapred, postala toliko mala, da ce ih uskoro proglasiti ludima.
Zemlja u kojoj nista do kraja nije uredjeno, ne slucajno vec namerno, to smo mi. Jer kada nesto nije zabranjeno, onda je u stvari dozvoljeno.

Mirko

pre 15 godina

Odlican tekst!
Ali, molim te, autore, pazi se da te ne "ubije prejaka rec".

Nas narod te nece braniti. Nas narod lako zaboravlja. Nas narod je lako podmititi laznim obecanjima. Nas narod nije sazreo za borbu za bolji zivot. Na njih nemoj racunati.

U svakom slucaju, imas dobrodoslicu kod mene, u Singapuru.

Danijel

pre 15 godina

Tekst je odlican, a ja imam jedan predlog. Da se udruze posteni gradjani, koji su ceo zivot posteno radili i da svaki dan, uz podrsku medija pale svece po crkvama(ako je ovaj predlog hriscanski) i da se mole da Bog kazni sve koji su se nakrali i da svo neposteno bogatstvo daju najmilijima za lekove.
Jedino tako mozemo staviti lopovima do znanja da znamo sta rade, posto u Srbiji nikada nece postojati postena vlast koja ce tim lopovima doci glave.
Ko se usprotivi, pronasao je se. Jedino na ovakav, ili neki slican nacin narod se moze umiriti, jer lopovi su se toliko osilili, da se vise i ne kriju, a mi ostali smo nespsobni i glupi, iako smo fakultetski obrazovani.

kondan

pre 15 godina

Domanovicev citat obavezno staviti na prvu stranicu citanki za prvi razred umesto nekadasnje Titove slike (sad vise ni ne znam sta je), a ceo tekst da bude prva i poslednja lekcija u udzenicima istorije za sve razrede osnovnih skola.

Milos

pre 15 godina

Ono sto nas ceka u narednoj deceniji je druga generacija aristokratije, regionalno sirenje i integraija najmocnijih kapitalista iz regiona. Sledeci korak jeste kapitalizacija preko nekih najvecih svetskih berzi i treca generacija za koju vise niko ne zna. Pravde nigde na svetu nakon prvobitne akumulacije nije bilo pa nece ni kod nas. Jedino cemu se nadam je da izbegnemo zamku Juznoamericke ekonomije, ali uz EU mislim da cemo izbeci.

Djape

pre 15 godina

Ovaj tekst bi mogao dobiti tek svoj puni smisao kada bi drzavni tuzilac u saradnji sa policijom poceo da radi svoj posao. Ovako imamo samo part tekstova i INSAJDER, koji tek kada debelo odrade najtezi deo posla, bivaju prepoznati od strane policije i tuzilastva i procesi pocinju.


Mislite o tome.

M.

pre 15 godina

Ovaj Tekst (pisem velikim slovom jer to zasluzuje) treba biti nagradjen kao i njenog autora, od strane moderatora sajta b92 za potpuno odsustvo svake vrste pristrasnosti. Svaki posetilac sajta i svih ljudi u Srbiji treba da procita ovaj tekst. Realnost je gorka a Istina bolna!

P.s. Mala zamerka autoru na koriscenje dela famozne izjave g.Ilica "kraduckanje".

smiljana

pre 15 godina

Tekst izuzetan i oslikava srz a sada ste tek meni otvorili oci zasto se prvo podmiruju i stavljaju na mesta ministara i direktora javnih i vaznih preduzeca ,sto nigde u svetu nije slucaj pa ni u drzavama tranzicije,jer samo ti mladi ljudi mogu masovno protestvovati protiv otvorene kradje uz blagoslov *vlasti*,ali kada ovu populaciju namirite materijalno i privilegijama oni su onda miroljubivi i vicu svi *opusteno*. E pa ja sa 50 god ne mogu *opusteno* jer sve vidim a i puno iskusila ,a uz to ti jos kazu ti nemas pojma za biznis mator si ,a tvoje obrazovanje i iskustvo su nula bez obzira sto smo svi zavrsili iste skole i fakultete s tim sto smo mi zaista ucili a sadasnji obrazovani ljudi se snalaze da bi polozili ispite /placaju ,roditelji cine usluge......./.moglo bi se o tome jos puno ali tekst je vec rekao sve

Maja_V

pre 15 godina

Da li ce se ikada povesti istinska borba protiv korupcije u nasoj zemlji?
Mislite o tome, dok preskacete preko kartonskih kutija ulicnih preprodavaca...
Autoru svaka cast na genezi propadanja Srbije i njenog drustva.
Ovom zemljom vlada klub Privrednika i to nema nikakve veze sa demokratijom.
Zali boze onolikih para za izbore.
Neki ljudi u uniformama su pre mnogo godina, sa puskom u ruci, isterivali vlasnike stanova i fabrika, fizicki im otimajuci (pred mnostvom svedoka) sve sto su legalno posedovali.
Nasa drzava nije u stanju da vrati, fizicki otetu, tadasnju privatnu imovinu - u njeno ime. Pa tako nece vratiti ni opljackano osamdesetih, devedesetih...
Svi koji cekaju pravdu u Srbiji, postaju - apatridi.

Maja_V

pre 15 godina

Da li ce se ikada povesti istinska borba protiv korupcije u nasoj zemlji?
Mislite o tome, dok preskacete preko kartonskih kutija ulicnih preprodavaca...
Autoru svaka cast na genezi propadanja Srbije i njenog drustva.
Ovom zemljom vlada klub Privrednika i to nema nikakve veze sa demokratijom.
Zali boze onolikih para za izbore.
Neki ljudi u uniformama su pre mnogo godina, sa puskom u ruci, isterivali vlasnike stanova i fabrika, fizicki im otimajuci (pred mnostvom svedoka) sve sto su legalno posedovali.
Nasa drzava nije u stanju da vrati, fizicki otetu, tadasnju privatnu imovinu - u njeno ime. Pa tako nece vratiti ni opljackano osamdesetih, devedesetih...
Svi koji cekaju pravdu u Srbiji, postaju - apatridi.

smiljana

pre 15 godina

Tekst izuzetan i oslikava srz a sada ste tek meni otvorili oci zasto se prvo podmiruju i stavljaju na mesta ministara i direktora javnih i vaznih preduzeca ,sto nigde u svetu nije slucaj pa ni u drzavama tranzicije,jer samo ti mladi ljudi mogu masovno protestvovati protiv otvorene kradje uz blagoslov *vlasti*,ali kada ovu populaciju namirite materijalno i privilegijama oni su onda miroljubivi i vicu svi *opusteno*. E pa ja sa 50 god ne mogu *opusteno* jer sve vidim a i puno iskusila ,a uz to ti jos kazu ti nemas pojma za biznis mator si ,a tvoje obrazovanje i iskustvo su nula bez obzira sto smo svi zavrsili iste skole i fakultete s tim sto smo mi zaista ucili a sadasnji obrazovani ljudi se snalaze da bi polozili ispite /placaju ,roditelji cine usluge......./.moglo bi se o tome jos puno ali tekst je vec rekao sve

M.

pre 15 godina

Ovaj Tekst (pisem velikim slovom jer to zasluzuje) treba biti nagradjen kao i njenog autora, od strane moderatora sajta b92 za potpuno odsustvo svake vrste pristrasnosti. Svaki posetilac sajta i svih ljudi u Srbiji treba da procita ovaj tekst. Realnost je gorka a Istina bolna!

P.s. Mala zamerka autoru na koriscenje dela famozne izjave g.Ilica "kraduckanje".

kondan

pre 15 godina

Domanovicev citat obavezno staviti na prvu stranicu citanki za prvi razred umesto nekadasnje Titove slike (sad vise ni ne znam sta je), a ceo tekst da bude prva i poslednja lekcija u udzenicima istorije za sve razrede osnovnih skola.

bt

pre 15 godina

Jel' to ovaj gospodin hoće da kaže da se 2000. godine u Srbiji nisu desile "demokratske promene" već ustvari "sjaši Kurta da uzjaše Murta"?

Dr za probleme

pre 15 godina

Mislim da masimo glavnu bit ovde. Smem da se opkladim da se niko od vas gore podpisanih ne bi drugacije ponasao od tzv tajkuna da je bio na njihovom mestu. Cela stvar je u tome sto karakter postane jako kvarljiva roba kako se covek penje navise na lestvici drustva. Sad su oni kao losi jer kradu a mi smo dobri jer ne krademo. Bice da nam niko nije pruzio sansu da se pokazemo u toj nacionalnoj disciplini.

Mirko

pre 15 godina

Odlican tekst!
Ali, molim te, autore, pazi se da te ne "ubije prejaka rec".

Nas narod te nece braniti. Nas narod lako zaboravlja. Nas narod je lako podmititi laznim obecanjima. Nas narod nije sazreo za borbu za bolji zivot. Na njih nemoj racunati.

U svakom slucaju, imas dobrodoslicu kod mene, u Singapuru.

Nervozna

pre 15 godina

Možda,ali MOŽDA bi se nesto i promenilo u državi Srbiji kad bi u njoj živeli recimo japanci.. Srbija je zemlja sa 40% nepismenih, ispod 5% visokoobrazovanih, koliko ima internet, koliko je ikada bilo u Evropi...a tek koliko takvih glasa..
Suludo je se i nadati da ovde može šta ozbiljnije uskoro da se promeni. Ovo je zemlja čija je omladina deca dizelaša i zašto je onda čudno da pale ambasade i kradu patike..to su deca 90tih,dakle njihovi roditelji su bili dizelaši,šta dalje uopšte očekivati od budućnosti??? Da takvi kad odrastu počnu da poštuju i sprovode zakone??
Uostalom,veliki broj,ali zaista zastrašujuće veliki broj građana Srbije je zadovoljan Srbijom, glasa za radikale, želi da ratuje za "kosovo je srbija", zaista i stvarno ratuje, ono uzme pušku u ruke i ide na Kosovo. Ne treba napominjati da je najveći broj tih preko 60godina star... Mi smo država staraca,nepismenih i huligana.. to je većina, hteli mi to da vidimo ili ne, a većina vlada u demokratiji, tako da kada demokratija konačno svrati u ovaj ćoškić sveta neće biti bolje..
A tek pitanje koje mene muči je koga ti "časni i pošteni srbi koji srpski pišu srBski" vole i sa kim oni žele da žive...Mrze Hrvate,Muslimane,Albance,crnce,kineze, Amerikance,Francuze,Engleze,Rome,Mađare.... Mislim,stvarno,zašto bi se i nadali da ima pravde,da će je nakada biti i da će nakada biti bolje u Srbiji??
Molim vas nek mi neko kaže zašto,pre nego na jedvite jade iskamčim vizu...

Milos

pre 15 godina

Ono sto nas ceka u narednoj deceniji je druga generacija aristokratije, regionalno sirenje i integraija najmocnijih kapitalista iz regiona. Sledeci korak jeste kapitalizacija preko nekih najvecih svetskih berzi i treca generacija za koju vise niko ne zna. Pravde nigde na svetu nakon prvobitne akumulacije nije bilo pa nece ni kod nas. Jedino cemu se nadam je da izbegnemo zamku Juznoamericke ekonomije, ali uz EU mislim da cemo izbeci.

Zorana Z. MIhajlovic Milanovic

pre 15 godina

Tekst je pravi, odlican.
Sa druge strane, strasno je koliko vreme prolazi, a mi se ne pomeramo napred. da li je manjina onih koji osecaju i vide tri koraka unapred, postala toliko mala, da ce ih uskoro proglasiti ludima.
Zemlja u kojoj nista do kraja nije uredjeno, ne slucajno vec namerno, to smo mi. Jer kada nesto nije zabranjeno, onda je u stvari dozvoljeno.

Vladika

pre 15 godina

Odličan tekst, nema šta. Ali, najviše me je impresiralo ono citiranje Domanovića. S obzirom da je Domanović to pisao poprilično davno, vidi se da se danas AMA BAŠ NIŠTA nije promenilo i da se NIKADA neće promeniti, osim ako nas neko ne okupira i natera na poštovanje zakona.
Možda je ulazak u EU najbolji "lek" za naš mentalitet, ali ćemo proći kao i Bugari...jednog dana.

petar

pre 15 godina

Lopove pardon tajkune u zatvor i oduzimanje imovine. Ovo se mora i bice uradjeno ili Srbije nema. Srbijanci stvarno znaju da trpe ali dokle?

Pedja

pre 15 godina

Korupcija u visokim krugovima? Samo tamo? HA HA!

Secam se pokojnog Avramovica koji nas je tako volsebno odusevio onom stabilizacijom ekonomije 1994-te. On je na jednom pojavljivanju na TV onako isfrustrirano rekao (nece biti bas citat):
- A kako vi mislite da se ovde stabilizuje ekonomija kad svi kradu?
- (voditelj)Teske reci, kako mislite "svi kradu"?
- Pa lepo, svi! Na svim nivoima! Od djaka u skoli do penzionera na pijaci! Svi bi se svercovali u autobusima, nose suvenire kuci iz fabrike, drpe i zavrnu gde stignu! O placanju poreza da i ne govorim!

Korupcija i kradja su u genima naseg naroda, a ako cete tacnije, ne samo naseg naroda. Ne volimo red, nismo spremni da trpimo pravila, volimo da "ustinemo" gde god se to moze. Sta? ne volite da idete kod lekara "preko veze" iako znate da cete cekati ceo dan u redu koji preskacu doktorski prijatelji i rodjaci? HA HA!

A tajkuni su imali priliku da to rade na veliko, dok smo se svi kleli u Slobu, JNA i Ruse. Nije za zameriti jer tako su nas vaspitavali 50 godina! I sad kad smo se probudili, po starom srpskom obicaju gledamo kome cemo da zavidimo na parama, ne bacajuci krivicu na sebe sto smo ispali kolektivne budale, a sto cemo uvek i biti. Ako vam je za utehu, tako su prosli i Hrvati. :)
Dokaz kolektivnog budalizma je nasedanje na Jezdine i Dafinine price, kao da niko nije znao da je cela stvar preduvana i da ne postoji ekonomija na svetu koja moze doneti 20% mesecne DEVIZNE kamate na uloge.

I sad su krivi tajkuni. Ne kazem da nisu, JESU, ali krivlji smo mi koji smo im pustili. SAD VISE NEMA LEKA! Radicemo jos 20 godina za njih i prosecnih 360 Evra, deleci se po strankama i pljujuci jedni po drugima sto smo Radikali, Demokrate ili sta vec. Jos jedan dokaz kolektivnog budalizma!
NE POSTOJI STRANKA, GRUPA ILI COVEK KOJI CE SAD CEO TAJKUNSKO-KRIMINALNI SISTM DA RASKRINKA. On zato i postoji jer je i u sudstvu i policiji i u politici, a bo'me i medju sitnom rajom. Na kraju krajeva, tajkuni ni ne drze pare u Srbiji, a avioni su im lako dostupni. A mi smo navikli da revolucijama i ovako samo promenimo garnituru onih koji ce isto postati neki tajkuni.

Sve u svemu, ko vam je sada kriv!?

Danijel

pre 15 godina

Tekst je odlican, a ja imam jedan predlog. Da se udruze posteni gradjani, koji su ceo zivot posteno radili i da svaki dan, uz podrsku medija pale svece po crkvama(ako je ovaj predlog hriscanski) i da se mole da Bog kazni sve koji su se nakrali i da svo neposteno bogatstvo daju najmilijima za lekove.
Jedino tako mozemo staviti lopovima do znanja da znamo sta rade, posto u Srbiji nikada nece postojati postena vlast koja ce tim lopovima doci glave.
Ko se usprotivi, pronasao je se. Jedino na ovakav, ili neki slican nacin narod se moze umiriti, jer lopovi su se toliko osilili, da se vise i ne kriju, a mi ostali smo nespsobni i glupi, iako smo fakultetski obrazovani.

Djape

pre 15 godina

Ovaj tekst bi mogao dobiti tek svoj puni smisao kada bi drzavni tuzilac u saradnji sa policijom poceo da radi svoj posao. Ovako imamo samo part tekstova i INSAJDER, koji tek kada debelo odrade najtezi deo posla, bivaju prepoznati od strane policije i tuzilastva i procesi pocinju.


Mislite o tome.

gugle

pre 15 godina

Ovo sto se radi na Staroj planini je cist primer razbojnistva. Imamo zakone koji je stite, medjunarodne konvencije koje se ne postuju a koje smo potpisali, imamo vrednosti koje su od izuzetnog znacaja za nasu zemlju. Neko hoce da u doba kada globalno zagrevanje uzima maha da pravi skijalista na jugu Evrope. Neko ce da gradi hotele, zicare, i ostalu infrastrukturu, taj posao ce biti oko 500 miliona evra, pojedini ce da uzmu deo, nema veze sto po preoranim delovima umesto vode tece glina. Sto ce poplave da pustose taj deo Srbije, sto cemo unistiti znacajan resurs za pijacu vodu. Ali nema veze, ukoliko korumpirano sudstvo bude cutalo, videcemo se, gospodo,ako treba i u Strazburu. E, tu nemate sanse.

bmv

pre 15 godina

Gospodine ZDRAVKOVICU,u kontekstu Vase/nase/price naravno da ste se dotakli i temeKURSA DINARA.Oko ove teme kao da postoji medijski mrak/strah/.Da li uz izgovor,prakticno jedinog,zastitnika od inflacije ova tuzna zemlja sme dozvoliti potop sopstvene ekonomije,s jedne ,a ogromna bogacenja kroz javne spekulacije,s druge strane.Nije mesto za opsirniji osvrt,ali uz konstataciju da najgore prolaze oni koje bi morali da cuvamo''kao blago''/izvoznici,devizne stedise,donosioci doznaka iz inostranstva.../,anajbolje uvoznici/samo u poslednje 4,5godine domace cene su povecane preko 50 odsto,a kurs dinara prema EUR-u ostao isti ili manji/,navescu samo jedan primer enormnog/bez ikakvog rizika/bogacenja.Dovoljno je da onaj ko kreira politiku kursa dinara/smesna je prica o''medjubankarskom sastanku''/u ime''zastite od inflacije'',garantuje''odredjenim krugovima''stabilan dinar na duzi rok/stopa inflacije nije bitna/KAKO BI ONI BEZ RIZIKA USLI U REPO POSLOVE SA N B S,A TO IM ,PREMA SADASNJOJ STOPI OD 15,75%,OBZBEDJUJE SIGURNU DOBIT TRI PUTA VECU OD OROCENE DEVIZNE STEDNJE ,jer ,ponavljam,transfer iz deviza u dinare i natrag ne nosi nikakav rizik. Gospodine Zdravkovicu,probajte/nisam siguran da ce vam dozvoliti/da bar''elktronski''organizujete okrugli sto na ovu/ili neku slicnu temu-ima ih mnogo/.Daj Boze da stignemo do''INSAJDERA''.

duh koji hoda

pre 15 godina

na zalost, sve je tacno, i mislim da je perspektiva ove para drzave tragicna....

prosledite ovaj tekst Tadicu, Dinkicu, Jovanovicu, mozda pozitivno utice na njih.

Od Kostunice i Nikolica nista ne ocekujem, dokazali su se u praksi...

Slavoljub

pre 15 godina

Teks opisuje realno stanje u Srbiji i svi mi to dobro znamo ali me cudi pasivnost naroda da gleda svoju propast i ne reaguje.Imali smo skoro rast cene nafte na svetskom trzistu i svuda su ljudi dizali glas protiv poskupljenja ,samo u Srbiji niko nista ne protestuje verovatno pomisle ma dobro je moglo je i da bude 200 dinara litar ,i tako o svemu ne mogu da shvatim da je ovaj nas narod toliko slep.

mali vozd

pre 15 godina

Bravo za autora! Pohlepni vladaju svetom, pa tako se desilo i kod nas - a da je prokleto - sigurno jeste! Siguran sam da ce kazna stici - na koji nacin - to samo Bog zna... Pogledajte primer Kenedijevih u SAD: ogromno bogatstvo je steceno u vreme Prohibicije, a onda atentati, nesrece itd. Ne bi bilo lose ni da kazna stigne u vidu Padinske Skele, ali kao sto neko rece - potreban je INSAJDER za to!

johny

pre 15 godina

Kad malo bolje razmislim u ovoj Srbiji se uvek kralo manje ili više.To su neki fenomeni koji će se morati generacijama ispravljati kroz obrazovanje i vaspitanje.Jedan od aduta je da nijedan od otimača nije zaista srećan.Pogledajte im fizionomije,decu...
Napred ka formiranju zdravih,pametnih i istinski karakternih mladih generacija,za nas je već kasno!

?

pre 15 godina

Da, crko konj, ali mozda bi neko resenje bilo, da ne cekamo vecito nekog ‚‚Vodju‚‚(najcesce slepca koji mudro cuti) da nam pospe Srbiju ruzama i napuni dzepove parama. A mi i dalje da budemo neobrazovani, gusimo se u smecu, prihvatamo nepravde u lokalu, i da konstantno svi resavamo globalne probleme Srbije. Podseticu, Djindjic je rekao da sredite prvo svoje dvoriste, ustanete svako jutro sa mislju sta danas da radite da bi vi bili bolji i napredovali. Raditi puno, ne zmureti na sitne nepravde pa ce se valjda te mrvice spojiti, sinergijom dobiti ubrzanje, narasti u gromadu koja ce mozda imati snagu da srusi neke vece stvari...

Ivo

pre 15 godina

Trebalo bi predloziti da se u vecim gradovima balkanskih drzava postave na glavnim trgovima velelepni "Spomenici procenta", (slicno ilustraciji teksta), kao obelezje jednog istorijskog perioda.

limkoplej

pre 15 godina

Kakav tekst.. dajte da proguramo autora u neke druge vode.. ovo zasluzuje mas medije i bilborde.. ponovo, svaka čast na konciznosti i preciznosti..

Ljiljana

pre 15 godina

G-dine Miroslave, upravo je tako, kako ste u tekstu hronološki naveli, ali nažalost izgovorena ili napisana istina, u Srbiji nema uticaj, da pokrene narodne mase, pa po kratkom postupku! Meni je licno drago da je ovo napisao novinar sa B92, zato sto smo navikli da uvek branite demokratsku vlast. Svima je jasno da je u srbiji svaka vlast ista, samo se uloge zamene, a izreka iz naroda ''Sjaši kurto, uzjaši murto'' vekovima je stara. Opet nam ostaje ''nada'' za bolje sutra! Ova slamnata reč nam pomaže da preživimo, pa neka nam je sa srećom!!!

Marko

pre 15 godina

Preporucujem svima kojima se tekst svideo da procitaju delo Arcibalda Rajsa - Cujte Srbi... taj covek je jos 1929 opisao Srbiju... ista takva je i sada, samo su se imena politicara na vlasti promenila.

Makazice

pre 15 godina

Evo malo novih priloga za istoriju propadanja Srbije...
93. godina, sankcije, inflacija, smak sveta.
Moj poznanik odlazi u nadleznu instituciju sa idejom o zastupnostvu raznih (tada) manje poznatoh spanskih firmi. Zara, Cupa Cups, Mango...
Odgovor iz nadlezne institucije je da je zakasnio. Sve je vec odavno "bezecovano" i ni jedna svetska firma ne moze vise da se uveze i distribuira.
Dok smo bili "sa TV dnevnikom u veni" posao se (jos tada) zavrsio. Pogadjate da iza toga stoji Sveto Trojstvo(Mira, Sloba, Misko - sva tri coska grckog slova).
Glupi li smo, boze!
Ps.
Samo za autora teksta i njegovo drustvo.
Ne kritika vec SAMOKRITIKA.

Miroslav Zdravkovic

pre 15 godina

Zahvaljujem se na komentarima ali sam iznenadjen zbog nedostatka kritike.

Prilazem dodatni citat iz knjige "Pavelic i ustashe" B. Krizmana kao dodatnu potvrdu teze da se sve da promeniti osim nas samih.

Stigavši u Pariz, Trumbić se prvih dana orijentirao, a zatim je, 2.XI (1928), prije podne posjetio na Quai d’Orseyu generalnog sekretara vanjskih poslova Philippea Berthelota. Izložio mu je političku situaciju u SHS, a Bethelot ga je odmah „tuširao“ tvrdnjom kako su oni previše raspaljeni, uzbuđeni. Treba – rekao je on – biti hladan. Kakvo odvajanje? Ta, Italija vam je blizu i što bi vas sve u tom slučaju čekalo? Vi ste mlada država i muke i teškoće su neizbježive. Ali, valja misliti na budućnost. Nije lako postići ujedinjenje. Koliko je Francuskoj trebalo krvi i vremena, stoleća? Što je danas nemoguće, postaje moguće sutra. Teorija je jedno, a postoje situacije kada se čini kao da izlaza uopće nema, ali ga život ipak pronađe. Mi ovdje dobro poznajemo Srbiju – nastavio je Berthelot. To je turska zemlja orijentalnog mentaliteta. Srbijanci nisu sposobni za administraciju, jer su destruktivni. Kod njih cvate korupcija, egoizam, pljačka. Srbi su šoveni, tvrdoglavi, ne daju se razlogu. Muka je sa njima. Sa Spalajkovićem, Marinkovićem se ne da. Tvrdoglavi su prema Grčkoj i Venizelosu i nikako se nisu htjeli dati razlogu. Venizelos je imao pravo, ali Beograd nije hteo popustiti. Bilo je potrebno da mi posredujemo, i Pariz je izvršio pritisak na kralja Aleksandra, koji je loše savjetovan i nije na visini. Tek na nagovor Pariza, Aleksandar se umiješao i jugoslavenska je strana popustila. To je bila muka. Srbi imaju sve mane koje su nam poznate, ali imaju jednu vrlinu, a ta je: ustrajnost, izdržljivost. U radu su činili čuda: izgubili su domovinu i vojsku, ali su izdržali i pošlo im je za rukom da opet stvore vojsku i oslobode zemlju. To je jedinstven slučaj u historiji. Doduše, s njima imamo najveće muke. Njihova im ustrajnost daje poleta; teže za tim da i druge okupe i privuku pod svoju vlast, s Bugarima sve do Carigrada. To su veliki planovi i za njihovo je ostvarenje potrebno mnogo žrtava i mnogo vremena. A kako će proći? – to je drugo pitanje. Svakako, o njima (Srbima) treba voditi računa. Vi ste Hrvati – nastavio je francuski diplomat – napredniji, na višem stepenu. Vaša administracija je na visini, ali je kvare, što je šteta. Promene su nesumnjivo potrebne. Ali kako? S političkim strankama se ne može ništa. Jedina je vlast kralj Aleksandar.

miroslav

pre 15 godina

Prijatelju, moram podsetiti da Milovan Djilas u svojim delima iznosi da je 1953 godine bilo 20.000 zabelezenih kradja drustvene imovine, da ne spominjemo ne zabelezene.
Iako je vasa analiza zanimljiva, ona ima iluzoran relevantni okvir, a stanje u drustvu poredi sa nedostiznim i idealnim, sto je na zalost velika greska.
Puno pozdrava i citajte vise.

Borivoje

pre 15 godina

Svaka chast, ovakvih tekstova treba vishe i staviti na vidljivo mesto. ako se narod ne pokrene desice nam se da budemo svi robovi ovim lopinama. Strašno šta je uradila gospoda koja je pokrala društveno i osnovala firme i sad drže Srbiju. Dokle više, Srbija i ova deca nema vremena da čeka...Kad nije uradjeno šestog mora što pre

Svesna

pre 15 godina

BRAVO AUTORU na napisanom realnom tekstu ! Samo pratim u poslednje vreme novinare kako pisu za [u korist] tajkune, vezano za razne teme. Citam izmedju redova i mislim koji se od njih sada bori za svoju bolju poziciju [citaj zaradu].Spas, ili resenje za ovaj nas VELIKI PROBLEM je mislim postojanje ovakvih novinara koji ce hrabro i sto cesce da pisu na ovu temu. Mozda ce se tako kod politicara probuditi i minimalna odgovornost za resavanje situacije. ZELIM NAM STO PRE ULAZAK U EVROPU !!! ako nam tajkuni dozvole :-( SVESNA

Miroslav Zdravkovic

pre 15 godina

@bmv
Branko Miljkovic mi je medju 30-tak duhovnih očeva (uz Sabata, Bodlera, Pekića...), a ne seli mi se u Singapur.

Prilazem podatke o rangu Srbije u Evropi prema stopi rasta industrijske dodate vrednosti.
Dovoljno govore o "uspehu" ekonomske politike koja se kod nas sprovodi.
Jos kad bih stavio sve zemlje u odnosu na 1989. godinu morao bih da potrazim neku ostrvsku zemlju u pacifiku koja gore stoji od nas.

Prosecna stopa rasta industrijske dodate vrednosti (MVA)
00-06
1 Estonia 11.53
2 Belarus 11.44
3 Ukraine 10.64
4 Lithuania 10.19
5 Bulgaria 8.95
6 Slovak Republic 7.43
7 Latvia 7.32
8 Poland 6.81
9 Russian Federation 6.3
10 Turkey 6.3
11 Moldova 5.91
12 Bosnia and Herz. 5.71
13 Romania 5.41
14 Croatia 4.69
15 Sweden 4.64
16 Slovenia 4.58
17 Hungary 4.24
18 Iceland 3.9
19 Albania 3.51
20 Norway 2.89
21 Finland 2.82
22 Greece 2.6
23 Austria 2.05
24 Germany 1.7
25 Spain 1.45
26 FYR Macedonia 1.45
27 France 1.29
28 Switzerland 0.99
29 Luxembourg 0.96
30 Cyprus 0.79
31 Belgium 0.6
32 Serbia 0.44
33 Ireland 0.38
34 Netherlands 0.17
35 Portugal 0.03
36 United Kingdom -0.41
37 Italy -0.69
38 Denmark -1.09
39 Malta -3.89

Pozdrav

sosa

pre 15 godina

Sve je ovo pozitivno sto pisemo ali bez akcije bilo koje vrste nema odjeka .Ajmo npr. da u znak protesta u isto vreme niko ne radi nista i da sve stoji pa i kada treba vlast ili oni bliski njima nesto vazno i neodlozno da odrade, putuju, telefoniraju,vode decu u skolu...........

M.

pre 15 godina

Ovaj Tekst (pisem velikim slovom jer to zasluzuje) treba biti nagradjen kao i njenog autora, od strane moderatora sajta b92 za potpuno odsustvo svake vrste pristrasnosti. Svaki posetilac sajta i svih ljudi u Srbiji treba da procita ovaj tekst. Realnost je gorka a Istina bolna!

P.s. Mala zamerka autoru na koriscenje dela famozne izjave g.Ilica "kraduckanje".

Danijel

pre 15 godina

Tekst je odlican, a ja imam jedan predlog. Da se udruze posteni gradjani, koji su ceo zivot posteno radili i da svaki dan, uz podrsku medija pale svece po crkvama(ako je ovaj predlog hriscanski) i da se mole da Bog kazni sve koji su se nakrali i da svo neposteno bogatstvo daju najmilijima za lekove.
Jedino tako mozemo staviti lopovima do znanja da znamo sta rade, posto u Srbiji nikada nece postojati postena vlast koja ce tim lopovima doci glave.
Ko se usprotivi, pronasao je se. Jedino na ovakav, ili neki slican nacin narod se moze umiriti, jer lopovi su se toliko osilili, da se vise i ne kriju, a mi ostali smo nespsobni i glupi, iako smo fakultetski obrazovani.

Dr za probleme

pre 15 godina

Mislim da masimo glavnu bit ovde. Smem da se opkladim da se niko od vas gore podpisanih ne bi drugacije ponasao od tzv tajkuna da je bio na njihovom mestu. Cela stvar je u tome sto karakter postane jako kvarljiva roba kako se covek penje navise na lestvici drustva. Sad su oni kao losi jer kradu a mi smo dobri jer ne krademo. Bice da nam niko nije pruzio sansu da se pokazemo u toj nacionalnoj disciplini.

kondan

pre 15 godina

Domanovicev citat obavezno staviti na prvu stranicu citanki za prvi razred umesto nekadasnje Titove slike (sad vise ni ne znam sta je), a ceo tekst da bude prva i poslednja lekcija u udzenicima istorije za sve razrede osnovnih skola.

Djape

pre 15 godina

Ovaj tekst bi mogao dobiti tek svoj puni smisao kada bi drzavni tuzilac u saradnji sa policijom poceo da radi svoj posao. Ovako imamo samo part tekstova i INSAJDER, koji tek kada debelo odrade najtezi deo posla, bivaju prepoznati od strane policije i tuzilastva i procesi pocinju.


Mislite o tome.

Mirko

pre 15 godina

Odlican tekst!
Ali, molim te, autore, pazi se da te ne "ubije prejaka rec".

Nas narod te nece braniti. Nas narod lako zaboravlja. Nas narod je lako podmititi laznim obecanjima. Nas narod nije sazreo za borbu za bolji zivot. Na njih nemoj racunati.

U svakom slucaju, imas dobrodoslicu kod mene, u Singapuru.

Nervozna

pre 15 godina

Možda,ali MOŽDA bi se nesto i promenilo u državi Srbiji kad bi u njoj živeli recimo japanci.. Srbija je zemlja sa 40% nepismenih, ispod 5% visokoobrazovanih, koliko ima internet, koliko je ikada bilo u Evropi...a tek koliko takvih glasa..
Suludo je se i nadati da ovde može šta ozbiljnije uskoro da se promeni. Ovo je zemlja čija je omladina deca dizelaša i zašto je onda čudno da pale ambasade i kradu patike..to su deca 90tih,dakle njihovi roditelji su bili dizelaši,šta dalje uopšte očekivati od budućnosti??? Da takvi kad odrastu počnu da poštuju i sprovode zakone??
Uostalom,veliki broj,ali zaista zastrašujuće veliki broj građana Srbije je zadovoljan Srbijom, glasa za radikale, želi da ratuje za "kosovo je srbija", zaista i stvarno ratuje, ono uzme pušku u ruke i ide na Kosovo. Ne treba napominjati da je najveći broj tih preko 60godina star... Mi smo država staraca,nepismenih i huligana.. to je većina, hteli mi to da vidimo ili ne, a većina vlada u demokratiji, tako da kada demokratija konačno svrati u ovaj ćoškić sveta neće biti bolje..
A tek pitanje koje mene muči je koga ti "časni i pošteni srbi koji srpski pišu srBski" vole i sa kim oni žele da žive...Mrze Hrvate,Muslimane,Albance,crnce,kineze, Amerikance,Francuze,Engleze,Rome,Mađare.... Mislim,stvarno,zašto bi se i nadali da ima pravde,da će je nakada biti i da će nakada biti bolje u Srbiji??
Molim vas nek mi neko kaže zašto,pre nego na jedvite jade iskamčim vizu...

Maja_V

pre 15 godina

Da li ce se ikada povesti istinska borba protiv korupcije u nasoj zemlji?
Mislite o tome, dok preskacete preko kartonskih kutija ulicnih preprodavaca...
Autoru svaka cast na genezi propadanja Srbije i njenog drustva.
Ovom zemljom vlada klub Privrednika i to nema nikakve veze sa demokratijom.
Zali boze onolikih para za izbore.
Neki ljudi u uniformama su pre mnogo godina, sa puskom u ruci, isterivali vlasnike stanova i fabrika, fizicki im otimajuci (pred mnostvom svedoka) sve sto su legalno posedovali.
Nasa drzava nije u stanju da vrati, fizicki otetu, tadasnju privatnu imovinu - u njeno ime. Pa tako nece vratiti ni opljackano osamdesetih, devedesetih...
Svi koji cekaju pravdu u Srbiji, postaju - apatridi.

smiljana

pre 15 godina

Tekst izuzetan i oslikava srz a sada ste tek meni otvorili oci zasto se prvo podmiruju i stavljaju na mesta ministara i direktora javnih i vaznih preduzeca ,sto nigde u svetu nije slucaj pa ni u drzavama tranzicije,jer samo ti mladi ljudi mogu masovno protestvovati protiv otvorene kradje uz blagoslov *vlasti*,ali kada ovu populaciju namirite materijalno i privilegijama oni su onda miroljubivi i vicu svi *opusteno*. E pa ja sa 50 god ne mogu *opusteno* jer sve vidim a i puno iskusila ,a uz to ti jos kazu ti nemas pojma za biznis mator si ,a tvoje obrazovanje i iskustvo su nula bez obzira sto smo svi zavrsili iste skole i fakultete s tim sto smo mi zaista ucili a sadasnji obrazovani ljudi se snalaze da bi polozili ispite /placaju ,roditelji cine usluge......./.moglo bi se o tome jos puno ali tekst je vec rekao sve

Milos

pre 15 godina

Ono sto nas ceka u narednoj deceniji je druga generacija aristokratije, regionalno sirenje i integraija najmocnijih kapitalista iz regiona. Sledeci korak jeste kapitalizacija preko nekih najvecih svetskih berzi i treca generacija za koju vise niko ne zna. Pravde nigde na svetu nakon prvobitne akumulacije nije bilo pa nece ni kod nas. Jedino cemu se nadam je da izbegnemo zamku Juznoamericke ekonomije, ali uz EU mislim da cemo izbeci.

duh koji hoda

pre 15 godina

na zalost, sve je tacno, i mislim da je perspektiva ove para drzave tragicna....

prosledite ovaj tekst Tadicu, Dinkicu, Jovanovicu, mozda pozitivno utice na njih.

Od Kostunice i Nikolica nista ne ocekujem, dokazali su se u praksi...

bt

pre 15 godina

Jel' to ovaj gospodin hoće da kaže da se 2000. godine u Srbiji nisu desile "demokratske promene" već ustvari "sjaši Kurta da uzjaše Murta"?

petar

pre 15 godina

Lopove pardon tajkune u zatvor i oduzimanje imovine. Ovo se mora i bice uradjeno ili Srbije nema. Srbijanci stvarno znaju da trpe ali dokle?

Zorana Z. MIhajlovic Milanovic

pre 15 godina

Tekst je pravi, odlican.
Sa druge strane, strasno je koliko vreme prolazi, a mi se ne pomeramo napred. da li je manjina onih koji osecaju i vide tri koraka unapred, postala toliko mala, da ce ih uskoro proglasiti ludima.
Zemlja u kojoj nista do kraja nije uredjeno, ne slucajno vec namerno, to smo mi. Jer kada nesto nije zabranjeno, onda je u stvari dozvoljeno.

Ivo

pre 15 godina

Trebalo bi predloziti da se u vecim gradovima balkanskih drzava postave na glavnim trgovima velelepni "Spomenici procenta", (slicno ilustraciji teksta), kao obelezje jednog istorijskog perioda.

limkoplej

pre 15 godina

Kakav tekst.. dajte da proguramo autora u neke druge vode.. ovo zasluzuje mas medije i bilborde.. ponovo, svaka čast na konciznosti i preciznosti..

Borivoje

pre 15 godina

Svaka chast, ovakvih tekstova treba vishe i staviti na vidljivo mesto. ako se narod ne pokrene desice nam se da budemo svi robovi ovim lopinama. Strašno šta je uradila gospoda koja je pokrala društveno i osnovala firme i sad drže Srbiju. Dokle više, Srbija i ova deca nema vremena da čeka...Kad nije uradjeno šestog mora što pre

Vladika

pre 15 godina

Odličan tekst, nema šta. Ali, najviše me je impresiralo ono citiranje Domanovića. S obzirom da je Domanović to pisao poprilično davno, vidi se da se danas AMA BAŠ NIŠTA nije promenilo i da se NIKADA neće promeniti, osim ako nas neko ne okupira i natera na poštovanje zakona.
Možda je ulazak u EU najbolji "lek" za naš mentalitet, ali ćemo proći kao i Bugari...jednog dana.

Slavoljub

pre 15 godina

Teks opisuje realno stanje u Srbiji i svi mi to dobro znamo ali me cudi pasivnost naroda da gleda svoju propast i ne reaguje.Imali smo skoro rast cene nafte na svetskom trzistu i svuda su ljudi dizali glas protiv poskupljenja ,samo u Srbiji niko nista ne protestuje verovatno pomisle ma dobro je moglo je i da bude 200 dinara litar ,i tako o svemu ne mogu da shvatim da je ovaj nas narod toliko slep.

Ljiljana

pre 15 godina

G-dine Miroslave, upravo je tako, kako ste u tekstu hronološki naveli, ali nažalost izgovorena ili napisana istina, u Srbiji nema uticaj, da pokrene narodne mase, pa po kratkom postupku! Meni je licno drago da je ovo napisao novinar sa B92, zato sto smo navikli da uvek branite demokratsku vlast. Svima je jasno da je u srbiji svaka vlast ista, samo se uloge zamene, a izreka iz naroda ''Sjaši kurto, uzjaši murto'' vekovima je stara. Opet nam ostaje ''nada'' za bolje sutra! Ova slamnata reč nam pomaže da preživimo, pa neka nam je sa srećom!!!

sosa

pre 15 godina

Sve je ovo pozitivno sto pisemo ali bez akcije bilo koje vrste nema odjeka .Ajmo npr. da u znak protesta u isto vreme niko ne radi nista i da sve stoji pa i kada treba vlast ili oni bliski njima nesto vazno i neodlozno da odrade, putuju, telefoniraju,vode decu u skolu...........

miroslav

pre 15 godina

Prijatelju, moram podsetiti da Milovan Djilas u svojim delima iznosi da je 1953 godine bilo 20.000 zabelezenih kradja drustvene imovine, da ne spominjemo ne zabelezene.
Iako je vasa analiza zanimljiva, ona ima iluzoran relevantni okvir, a stanje u drustvu poredi sa nedostiznim i idealnim, sto je na zalost velika greska.
Puno pozdrava i citajte vise.

Marko

pre 15 godina

Preporucujem svima kojima se tekst svideo da procitaju delo Arcibalda Rajsa - Cujte Srbi... taj covek je jos 1929 opisao Srbiju... ista takva je i sada, samo su se imena politicara na vlasti promenila.

gugle

pre 15 godina

Ovo sto se radi na Staroj planini je cist primer razbojnistva. Imamo zakone koji je stite, medjunarodne konvencije koje se ne postuju a koje smo potpisali, imamo vrednosti koje su od izuzetnog znacaja za nasu zemlju. Neko hoce da u doba kada globalno zagrevanje uzima maha da pravi skijalista na jugu Evrope. Neko ce da gradi hotele, zicare, i ostalu infrastrukturu, taj posao ce biti oko 500 miliona evra, pojedini ce da uzmu deo, nema veze sto po preoranim delovima umesto vode tece glina. Sto ce poplave da pustose taj deo Srbije, sto cemo unistiti znacajan resurs za pijacu vodu. Ali nema veze, ukoliko korumpirano sudstvo bude cutalo, videcemo se, gospodo,ako treba i u Strazburu. E, tu nemate sanse.

mali vozd

pre 15 godina

Bravo za autora! Pohlepni vladaju svetom, pa tako se desilo i kod nas - a da je prokleto - sigurno jeste! Siguran sam da ce kazna stici - na koji nacin - to samo Bog zna... Pogledajte primer Kenedijevih u SAD: ogromno bogatstvo je steceno u vreme Prohibicije, a onda atentati, nesrece itd. Ne bi bilo lose ni da kazna stigne u vidu Padinske Skele, ali kao sto neko rece - potreban je INSAJDER za to!

johny

pre 15 godina

Kad malo bolje razmislim u ovoj Srbiji se uvek kralo manje ili više.To su neki fenomeni koji će se morati generacijama ispravljati kroz obrazovanje i vaspitanje.Jedan od aduta je da nijedan od otimača nije zaista srećan.Pogledajte im fizionomije,decu...
Napred ka formiranju zdravih,pametnih i istinski karakternih mladih generacija,za nas je već kasno!

Miroslav Zdravkovic

pre 15 godina

Zahvaljujem se na komentarima ali sam iznenadjen zbog nedostatka kritike.

Prilazem dodatni citat iz knjige "Pavelic i ustashe" B. Krizmana kao dodatnu potvrdu teze da se sve da promeniti osim nas samih.

Stigavši u Pariz, Trumbić se prvih dana orijentirao, a zatim je, 2.XI (1928), prije podne posjetio na Quai d’Orseyu generalnog sekretara vanjskih poslova Philippea Berthelota. Izložio mu je političku situaciju u SHS, a Bethelot ga je odmah „tuširao“ tvrdnjom kako su oni previše raspaljeni, uzbuđeni. Treba – rekao je on – biti hladan. Kakvo odvajanje? Ta, Italija vam je blizu i što bi vas sve u tom slučaju čekalo? Vi ste mlada država i muke i teškoće su neizbježive. Ali, valja misliti na budućnost. Nije lako postići ujedinjenje. Koliko je Francuskoj trebalo krvi i vremena, stoleća? Što je danas nemoguće, postaje moguće sutra. Teorija je jedno, a postoje situacije kada se čini kao da izlaza uopće nema, ali ga život ipak pronađe. Mi ovdje dobro poznajemo Srbiju – nastavio je Berthelot. To je turska zemlja orijentalnog mentaliteta. Srbijanci nisu sposobni za administraciju, jer su destruktivni. Kod njih cvate korupcija, egoizam, pljačka. Srbi su šoveni, tvrdoglavi, ne daju se razlogu. Muka je sa njima. Sa Spalajkovićem, Marinkovićem se ne da. Tvrdoglavi su prema Grčkoj i Venizelosu i nikako se nisu htjeli dati razlogu. Venizelos je imao pravo, ali Beograd nije hteo popustiti. Bilo je potrebno da mi posredujemo, i Pariz je izvršio pritisak na kralja Aleksandra, koji je loše savjetovan i nije na visini. Tek na nagovor Pariza, Aleksandar se umiješao i jugoslavenska je strana popustila. To je bila muka. Srbi imaju sve mane koje su nam poznate, ali imaju jednu vrlinu, a ta je: ustrajnost, izdržljivost. U radu su činili čuda: izgubili su domovinu i vojsku, ali su izdržali i pošlo im je za rukom da opet stvore vojsku i oslobode zemlju. To je jedinstven slučaj u historiji. Doduše, s njima imamo najveće muke. Njihova im ustrajnost daje poleta; teže za tim da i druge okupe i privuku pod svoju vlast, s Bugarima sve do Carigrada. To su veliki planovi i za njihovo je ostvarenje potrebno mnogo žrtava i mnogo vremena. A kako će proći? – to je drugo pitanje. Svakako, o njima (Srbima) treba voditi računa. Vi ste Hrvati – nastavio je francuski diplomat – napredniji, na višem stepenu. Vaša administracija je na visini, ali je kvare, što je šteta. Promene su nesumnjivo potrebne. Ali kako? S političkim strankama se ne može ništa. Jedina je vlast kralj Aleksandar.

Svesna

pre 15 godina

BRAVO AUTORU na napisanom realnom tekstu ! Samo pratim u poslednje vreme novinare kako pisu za [u korist] tajkune, vezano za razne teme. Citam izmedju redova i mislim koji se od njih sada bori za svoju bolju poziciju [citaj zaradu].Spas, ili resenje za ovaj nas VELIKI PROBLEM je mislim postojanje ovakvih novinara koji ce hrabro i sto cesce da pisu na ovu temu. Mozda ce se tako kod politicara probuditi i minimalna odgovornost za resavanje situacije. ZELIM NAM STO PRE ULAZAK U EVROPU !!! ako nam tajkuni dozvole :-( SVESNA

?

pre 15 godina

Da, crko konj, ali mozda bi neko resenje bilo, da ne cekamo vecito nekog ‚‚Vodju‚‚(najcesce slepca koji mudro cuti) da nam pospe Srbiju ruzama i napuni dzepove parama. A mi i dalje da budemo neobrazovani, gusimo se u smecu, prihvatamo nepravde u lokalu, i da konstantno svi resavamo globalne probleme Srbije. Podseticu, Djindjic je rekao da sredite prvo svoje dvoriste, ustanete svako jutro sa mislju sta danas da radite da bi vi bili bolji i napredovali. Raditi puno, ne zmureti na sitne nepravde pa ce se valjda te mrvice spojiti, sinergijom dobiti ubrzanje, narasti u gromadu koja ce mozda imati snagu da srusi neke vece stvari...

Pedja

pre 15 godina

Korupcija u visokim krugovima? Samo tamo? HA HA!

Secam se pokojnog Avramovica koji nas je tako volsebno odusevio onom stabilizacijom ekonomije 1994-te. On je na jednom pojavljivanju na TV onako isfrustrirano rekao (nece biti bas citat):
- A kako vi mislite da se ovde stabilizuje ekonomija kad svi kradu?
- (voditelj)Teske reci, kako mislite "svi kradu"?
- Pa lepo, svi! Na svim nivoima! Od djaka u skoli do penzionera na pijaci! Svi bi se svercovali u autobusima, nose suvenire kuci iz fabrike, drpe i zavrnu gde stignu! O placanju poreza da i ne govorim!

Korupcija i kradja su u genima naseg naroda, a ako cete tacnije, ne samo naseg naroda. Ne volimo red, nismo spremni da trpimo pravila, volimo da "ustinemo" gde god se to moze. Sta? ne volite da idete kod lekara "preko veze" iako znate da cete cekati ceo dan u redu koji preskacu doktorski prijatelji i rodjaci? HA HA!

A tajkuni su imali priliku da to rade na veliko, dok smo se svi kleli u Slobu, JNA i Ruse. Nije za zameriti jer tako su nas vaspitavali 50 godina! I sad kad smo se probudili, po starom srpskom obicaju gledamo kome cemo da zavidimo na parama, ne bacajuci krivicu na sebe sto smo ispali kolektivne budale, a sto cemo uvek i biti. Ako vam je za utehu, tako su prosli i Hrvati. :)
Dokaz kolektivnog budalizma je nasedanje na Jezdine i Dafinine price, kao da niko nije znao da je cela stvar preduvana i da ne postoji ekonomija na svetu koja moze doneti 20% mesecne DEVIZNE kamate na uloge.

I sad su krivi tajkuni. Ne kazem da nisu, JESU, ali krivlji smo mi koji smo im pustili. SAD VISE NEMA LEKA! Radicemo jos 20 godina za njih i prosecnih 360 Evra, deleci se po strankama i pljujuci jedni po drugima sto smo Radikali, Demokrate ili sta vec. Jos jedan dokaz kolektivnog budalizma!
NE POSTOJI STRANKA, GRUPA ILI COVEK KOJI CE SAD CEO TAJKUNSKO-KRIMINALNI SISTM DA RASKRINKA. On zato i postoji jer je i u sudstvu i policiji i u politici, a bo'me i medju sitnom rajom. Na kraju krajeva, tajkuni ni ne drze pare u Srbiji, a avioni su im lako dostupni. A mi smo navikli da revolucijama i ovako samo promenimo garnituru onih koji ce isto postati neki tajkuni.

Sve u svemu, ko vam je sada kriv!?

bmv

pre 15 godina

Gospodine ZDRAVKOVICU,u kontekstu Vase/nase/price naravno da ste se dotakli i temeKURSA DINARA.Oko ove teme kao da postoji medijski mrak/strah/.Da li uz izgovor,prakticno jedinog,zastitnika od inflacije ova tuzna zemlja sme dozvoliti potop sopstvene ekonomije,s jedne ,a ogromna bogacenja kroz javne spekulacije,s druge strane.Nije mesto za opsirniji osvrt,ali uz konstataciju da najgore prolaze oni koje bi morali da cuvamo''kao blago''/izvoznici,devizne stedise,donosioci doznaka iz inostranstva.../,anajbolje uvoznici/samo u poslednje 4,5godine domace cene su povecane preko 50 odsto,a kurs dinara prema EUR-u ostao isti ili manji/,navescu samo jedan primer enormnog/bez ikakvog rizika/bogacenja.Dovoljno je da onaj ko kreira politiku kursa dinara/smesna je prica o''medjubankarskom sastanku''/u ime''zastite od inflacije'',garantuje''odredjenim krugovima''stabilan dinar na duzi rok/stopa inflacije nije bitna/KAKO BI ONI BEZ RIZIKA USLI U REPO POSLOVE SA N B S,A TO IM ,PREMA SADASNJOJ STOPI OD 15,75%,OBZBEDJUJE SIGURNU DOBIT TRI PUTA VECU OD OROCENE DEVIZNE STEDNJE ,jer ,ponavljam,transfer iz deviza u dinare i natrag ne nosi nikakav rizik. Gospodine Zdravkovicu,probajte/nisam siguran da ce vam dozvoliti/da bar''elktronski''organizujete okrugli sto na ovu/ili neku slicnu temu-ima ih mnogo/.Daj Boze da stignemo do''INSAJDERA''.

Makazice

pre 15 godina

Evo malo novih priloga za istoriju propadanja Srbije...
93. godina, sankcije, inflacija, smak sveta.
Moj poznanik odlazi u nadleznu instituciju sa idejom o zastupnostvu raznih (tada) manje poznatoh spanskih firmi. Zara, Cupa Cups, Mango...
Odgovor iz nadlezne institucije je da je zakasnio. Sve je vec odavno "bezecovano" i ni jedna svetska firma ne moze vise da se uveze i distribuira.
Dok smo bili "sa TV dnevnikom u veni" posao se (jos tada) zavrsio. Pogadjate da iza toga stoji Sveto Trojstvo(Mira, Sloba, Misko - sva tri coska grckog slova).
Glupi li smo, boze!
Ps.
Samo za autora teksta i njegovo drustvo.
Ne kritika vec SAMOKRITIKA.

Miroslav Zdravkovic

pre 15 godina

@bmv
Branko Miljkovic mi je medju 30-tak duhovnih očeva (uz Sabata, Bodlera, Pekića...), a ne seli mi se u Singapur.

Prilazem podatke o rangu Srbije u Evropi prema stopi rasta industrijske dodate vrednosti.
Dovoljno govore o "uspehu" ekonomske politike koja se kod nas sprovodi.
Jos kad bih stavio sve zemlje u odnosu na 1989. godinu morao bih da potrazim neku ostrvsku zemlju u pacifiku koja gore stoji od nas.

Prosecna stopa rasta industrijske dodate vrednosti (MVA)
00-06
1 Estonia 11.53
2 Belarus 11.44
3 Ukraine 10.64
4 Lithuania 10.19
5 Bulgaria 8.95
6 Slovak Republic 7.43
7 Latvia 7.32
8 Poland 6.81
9 Russian Federation 6.3
10 Turkey 6.3
11 Moldova 5.91
12 Bosnia and Herz. 5.71
13 Romania 5.41
14 Croatia 4.69
15 Sweden 4.64
16 Slovenia 4.58
17 Hungary 4.24
18 Iceland 3.9
19 Albania 3.51
20 Norway 2.89
21 Finland 2.82
22 Greece 2.6
23 Austria 2.05
24 Germany 1.7
25 Spain 1.45
26 FYR Macedonia 1.45
27 France 1.29
28 Switzerland 0.99
29 Luxembourg 0.96
30 Cyprus 0.79
31 Belgium 0.6
32 Serbia 0.44
33 Ireland 0.38
34 Netherlands 0.17
35 Portugal 0.03
36 United Kingdom -0.41
37 Italy -0.69
38 Denmark -1.09
39 Malta -3.89

Pozdrav