Ponedeljak, 19.11.2007.

08:39

DDOR: Jedina ponuda Fondijarije

Jedinu obavezujuću ponudu za osiguravajuću kompaniju DDOR je dostavila italijanska kompanija Fondijarija. Odluka tek za pet dana.

Izvor: B92

DDOR: Jedina ponuda Fondijarije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

mirko

pre 16 godina

Moja firma je spoljni saradnik DDOR-a vec 8 godina i moram reci da ovo sto se desava nije slucajno. Saradjujem sa osiguranjima na ex Yu prostorima i imam poprilican uvid u to trziste. DDOR je veliki poprilicno neefikasan i trom sistem sa pojedinim veoma nerezonskim poslovnim potezima. Mislom da ce kako vreme odmice vrednost i Dunava i DDORa da opada u sve jacoj konkurenciji (Uniqa, Generali, pa i Kopaonik-Triglav), najmanje mislim u delu autoodgovornosti osiguranja koje tesko moze napraviti neki pozitivan poslovni bilans, vec mislim na druge vidove osiguranja pogotovo zivotna.
S obzirom na sve fakte mislimda nije slucajno sto veliki igraci nisu dali ponude, treba puno uloziti i pitanje je za koje vreme se isti novci mogu vratiti.
Sto se tice ove jedine ponude verovatno vrlo riskantan potez, iz vise razloga a po meni je najveci to sto je navedenom osiguranju ovo prvi izlet izvan Italije. Mislim da i povrh svega sto mislim o DDORu da isti zasluzuje kvalitetnijeg partnera, jer kada je ova oblas u pitanju ulozeni novac ne garantuje uspeh bez vrlo, vrlo kvalitetnog i strucnog menadzmenta.

secret

pre 16 godina

@milenko...
to sto pricas o stetama nije apsolutno tacno...
pogledaj izvestaj nbs...
ddor nema neisplacenih steta...
kada vec spominjes to moze jedino da se odnosi na stetama autoodgovornosti, ali opet pogledaj koliko polisa ima ddor a koliko ostali...
znas kazu generali ima povecanje 100%...
ima toliko povecanje ali na broj polisa od 10.000 komada...
a ddor ili dunav kada imaju povecanje od 5% to iznosi oko 20.000 polisa na godisnjem nivou...posto imaju 400.000 polisa samo auotoodgovornosti svako pojedinacno...
ili jos bolje kazu povecanje od 500%..pa da njihovih 500%...ddor-ovih 0,5%...
jedino pravo resenje jeste...
napraviti minimum pravi petogodisnji plan...
sa jasnom strategijom i ojacavanjem...
naci partnera, veoma jakog i ozbiljnog...svakako ne slovence...
i zapamtite akcije ni slucajno ne smeju da se pojave na berzi...

boban

pre 16 godina

Ja radim u DDOR, zalosno je sta se desava, prave informacije o poslovanju preduzeca se mogu naci na sajtu NBS. Jaka je to firma i organizovana. Dovoljno je reci da se predsednik FONDIARIE vezuje sa italijanskim podzemljem, cak je bio i u zatvoru.
Sta reci, ova nasa drzava vise lici na kokosku izvadjenu iz vrele vode, svi bi da cerupaju, a predsednik Vlade , naravno , nije obavesten.

Makarije

pre 16 godina

@Milenko: Izgleda da si i ti jedan od bivših “kvalitetnih managera”, koji se danas teško snalaze bez besplatnih ručkova, službenih kola, šofera, sekretarice, švalerke, fingiranih šteta ..., čim tako hvališ prošla vremena. I na kraju, ako je taj DDOR tako loš, kao što kažeš, zašto sarađuješ sa njim?

ROCCO

pre 16 godina

jaaa: nisam mislio u bukvalnom smislu rec MORATI, vec u jednom indirektnom pritisku jer je to bilo sastavni deo politike tadasnjeg menadzmenta koji se vec onda pripremao za predstojece vreme privatizacije. Sve ovo ne svrstavam u negativni kontekst, vec sam samo zeleo odbaciti prisutnost pojma POVLASCENOSTI za sve zaposlene radnike.

Milenko

pre 16 godina

@Insajder2: O kojoj ažurnosti u rešavanju šteta je ovde reč: prema poslednjem izveštaju NBS, DDOR je na PRETPOSLEDNJEM mestu u zemlji po ažurnosti u rešavanju šteta (gori je samo Milenijum)? Nisam želeo da u komentaru idem u detalje rasula koje vlada u ovoj firmi od dolaska novog menadžmenta (odlazi kvalitetan kadar, slabo se ko brine o izgubljenim poslovima, vlada opšta dezorganizacija i ravnodušnost, upravo zbog odlaganja privatizacije, ...), a bogami i neću. Dakle, Insajderu, samo izvoli i nastavi sa komentarima, ja (što rekli naši stari) "neću da se nastavljam"... Samo ću čekati i vreme će pokazati šta su pravi razlozi za ovaj fijasko privatizacionog procesa i industrije osiguranja u Srbiji.

jaaa

pre 16 godina

ROCCO: to sto pricate nije istina ...niko nije prinudjavao radnike da kupe akcije a narocito ne po 10 akcija kako to navodite...molim vas da imate malo odgovornosti i ne pricate neistinu

secret

pre 16 godina

@milenko
tacno je da dunav ima ima vise duplo zaposlenih nego ddor...
sto je zvanicno objavljeno da ima 2200 stalno zaposlenih je druga stvar...
ddor ima oko 1700 stalno zaposlenih...
premija ddor je opala za 2,5% a ne 4%...
pogledajte izvestaj o isplati steta pa onda komentarisite nesto...
gde je ddor a gde dunav...
ali sve to nije bitno...
akcije ne smeju da se puste na berzu ni pod kojim uslovima...
slovenci ce kupitit 20% i imace kontrolni paket...

ROCCO

pre 16 godina

Isajderu: ne znam sta ti smatras povlascenom cenom ali moja supruga je bila tada PRIMORANA od strane rukovodstva da kupuje akcije (minimum 10) po ceni od 100 DEM/kom i jedva ih je otplatila u 3 rate dok su ostali sa kupljenim vecim brojem akcija morali da isplate iznos u celosti i to ODMAH. Za sve ove godine ni jednu dividendu nije dobila, pa ti gledaj u kakvom su to POVLASCENOM polozaju bili zaposleni.

insajder

pre 16 godina

Draga Ivana zanam ja bolje nego ti da je neto zarada manja 9 miliona €. Ali kad je osiguravajuća kuća u pitanju svi zaboravljaju da je to zlatna koka koja akumulira u svojim fondovima i čuva enormne količine novca.
Inače DDOR godišnje u svoje fondove upumpa XX miliona €.
A sada je lako biti general posle bitke, pa reći da ste znali da su cifre koje sam iznose naduvane.
Državi je uistinu interes da DDOR proda što bolje i to kako zvanično tako i nezvanično.
Inače rukovodstvo u DDOR-u je visoko izpolitizovani i verno političkim strujama koje su ih postavile, a sredstva se izpumpavaju celo vreme. Tako je pred samu privatizaciju 2006 G17 skalpirao da tadašnjeg generalnog direktora zbog ne poslušnosti!
Osim toga, niko više ne postavlja pitanje kako se i sa čijom saglasnošću u rukama Slovenaca i Kiprana našlo preko 30% akcija čija je nominalna cena tj. prodajna bila samo 1200 dinara, a inicijalno su bile zamišljene za podelu radnicima.
Posebna priča je kako je to tadašnje i delom sadašnje rukovodstvo internom presijom na radnike obezbedilo da samo oni i nihovi prijatelji u skladu sa hijerarhijom mogu da kupe gro akcija po očigledno više nego povlašćenoj ceni i to na odloženo.
Pitanje je koliko je država Srbija izgubila ovom zloupotrebom službenog položaja, šta mislite ?
Da li bi 57 miliona evra bilo malo? (računica je jasna 0.3* (2140442 *( (184 mil / 1761723) - (1200/77.5) ))

secret

pre 16 godina

sta reci...kazete da se akcije puste na berzu...
pa tek onda ce slovenci da kupe ddor za tepsiju ribe kako bi rekao nas narod...
ne zaboravite da imaju vec 32 posto akcija...

tamara

pre 16 godina

Pa ovo nije dobro. Bilo bi i smesno da nije tuzno.Zaposlenima cak i odgovara ovo stanje , jer nije se definisalo kolko bi u slucaju prodaje dobili akcija i nije im plata povecana zadnjih god. dana . Al neko je kriv i neko mora da odgovara za ovo u samom DDOR-u.

losmi

pre 16 godina

videli ljudi skim imaju posla, pa se brze bolje povukli.

Sa druge strane ovo je najbolji dokaz da nase drzavne osiguravajuce kuce i nisu toliko uspesne kakvim se predstavljaju. Kako moze da se ocekuje pola milijarde evra za kompaniju koja ima premiju osiguranja ispod 150 miliona godisnje.

DDOR je jos i dobar kakav je Dunav, pa nije ni cudo sto se kod Dunava prvo najavljuje restrukturiranje, pa onda privatizacija, a u prevodu bi to znacilo da ce ta kompanija biti prodata 2016...

Milenko

pre 16 godina

@Insajder: Mnogo toga ne znas:
1. Dunav NEMA dva puta vise zaposlenih od DDOR-a
2. DDOR je pao u trzisnom ucescu za 4% za godinu i kusur dana
3. Dunav se za to vreme odrzao
4. DDOR ima gubitak iz redovnog poslovanja, a dobit koju prikazuje je vezana za finansijsku dobit (akcije Metals Banke)
4. Sadasnje rukovodstvo je upropastilo internu organizaciju i vise nema reda u ovoj inace dobroj firmi
Saradjujem sa ovom firmom i vrlo dobro znam stanje od pre nekoliko godina i danas

komsija

pre 16 godina

Kakvi komentari...o kakvoj kradji vi pricate? Pri ponudjenoj ceni od EUR 221 mn (za 100%), dobijamo odnos cene prema premiji od 1.7x - sto je neki prosek cena koje se postizu na trzistima centralne i istocne Evrope. Problem je ovde nastao, sto je prethodna vlada odlozila proces koji je bio u finalnoj fazi u novembru 2006. godine i ocekivala da ce isto interesovanje biti isto kao i u to vreme. U skladu sa tenderskim pravilima, direktno nadmetanje postoji ako finalne ponude dostave dva ili vise kupca, sto se nije desilo. Tako da je sve u skladu sa pravilima.

Ivana

pre 16 godina

@insajder (br. 15)
Ne razbacuj se ciframa ako nemas tacne podatke. DDOR ne zaradjuje ni 10 miliona miliona evra godisnje, u 2005. je zaradio jedva milion. Jedan NIS ne zaradi 100 miliona a ne DDOR. DDOR je od Dunava daleko uspesnija kompanija, ali daleko od toliko uspesne da ce buduci vlasnik da povrati ulozeno za par godina.

ROCCO

pre 16 godina

Nemamo dovoljno nasih mafijasa , zar nam trebaju i Italijanski ? Vlada je svojim odugovlacenjem oterala OZBILJNE kupce (citaj: bez enormnih provizija ispod zita)i verovatno napravila neki dil sa ovima. Bruka, koja ce verovatno biti predstavljena kao uspesna privatizacija.

Insider 2

pre 16 godina

Nezvanicno, ocekivana pocetna cena sa kojom se spekulisalo u DDOR Novi Sad tokom proslogodisnje neuspele, citaj nasilno prekinute privatizacije svega nekoliko dana pred otvaranje ponuda pocetkom decembra 2006. godine, a koja bi zadovoljila i apetite drzave bila je izmedju 350 i 400 miliona Eura.
Danasnja nezvanicna ponuda jedine zainteresovane kompanije Fondiaria SAI, kako je nezvanicno objavljeno, iznosi izmedju 180 i 187 miliona Eura sto jedva da dostize 50% iznosa sa kojim se, opet ponavljam, nezvanicno racunalo.
U izjavi gospodina Ilica, aukcija nije uspela iz vise mogucih razloga, ali je on na prvo mesto stavio, u staniol papir uvijenu vrlo gorku pilulu, koju bi trebalo da progutaju pre svega zaposleni, pa samim tim i jako zainteresovani radnici,koji bi trebalo da izgube poverenje u svoj menadzment, a potom i svi ostali nadlezni za sankcionisanje "loseg poslovanja" firme. Meni to jako lici na poziv na "nezni" linc sadasnjeg menadzmenta firme.
To ne pije vodu iz prostog razloga sto DDOR ima slabije rezultate poslovanja za manje od 2% od Kompanije Dunav osiguranje, koja ima dvostruko vise zaposlenih. Pre ce biti da neko jako zeli da sedne za kormilo DDOR pa makar na kratko, umesto sadasnjeg rukovodstva koje ocigledno nije leglo na rudu politickog establismenta i nije mu dozvolo da otme vise nego sto je na zalost u ovoj zemlji uvek bilo normalno. Ovog puta kad su u igri velike pare, to se ne oprasta. To je i razlog da se ovoj kompaniji podmecu kipovi u tockove jos od pocetka privatizacije, a sadasnji top menadzment koji je definitivno najbolji od kada je politika na velika vrata usla u DDOR Novi Sad, isto tako polagano "garotira" cak i na ovako perfidan nacin i utre put nekim (starim)novim kadrovima koji ce pokazati kako se "uspesno" posluje i jednog dana "uspesno" prodaje koka koja je i ranije, a i sada bila koka nosilja zlatnih jaja.

cheda

pre 16 godina

Katastrofa... i iza ovoga stoji Miskovic i Delta. Gotovo isti scenario kao sa SaoPaulo bankom i Panonskom / stvarni kupac je pogadjajte...Misko. Uzas...zato Divjan i kaze da su bila nerealna ocekivanja, a da nije realno da propale robne kuce Beograd vrede duplo vise? Mislite o tome. realna vrednost koja se trenutno moze postici prelazi milijardu evra, ali pri tom nema nikom pare na privatni racun. Mislite o tome. Zabrinuti RADNIK.

laura

pre 16 godina

Iako tenderska komisija nije saopštila finansijsku ponudu osiguravajuće kuće iz Italije, nezvanično se pominje iznos od 184 miliona evra. "Tenderska komisija nije najsrećnija ponuđenom cenom i u dodatnom roku će pokušati da dođe do zadovoljavajućeg rešenja", naglasio je Ilić i dodao da postoji mogućnost i da komisija odbije da prihvati ponudu.

Mislim da je Dragijana u pravu, DDOR treba biti na berzi...

trejder

pre 16 godina

Pod hitno da drzava preko berze prodaje akcije, a ne ovako.
Tada ce svi biti zadovoljni i znace se prava cena.

Ako drzava moze akcije Dunav osiguranja da prodaje na berzi, i to na kasicicu kako bi vise zaradila, onda moze i ddor-ove.

Ovde se sigurno radi o nekoj mutljavini, zato to ovako ide.
Pa zar mislite da prodaja ovako jakih preduzeca ide ovako neozbiljno...eeee.

Insider2

pre 16 godina

Nedovoljno proverena informacija od pre 5 minuta glasi: Svi odgovorni za prodaju DDOR ce u roku od pet dana zvanicno objaviti da li prihvataju ponudu Fondiarie.

@b92

pre 16 godina

Koji to strucnjak iz oblasti osiguranja tvrdi da je bilo koji ponudjac znao da je cena Italijana visoka? Jedino ako u se toj oblasti ne uci i gledanje kroz zatvorene koverte!

krc cvrc

pre 16 godina

Kakvih 90 miliona, sta lupetate. Pa osnovni paket je mnogo vece od toga ispod kojega nisu mogli..... Axa je odustala jos pre. Drugo je prodaje to agencija za privatizaciju nego za osiguranje depozita. Dajte malo manje lupetati!

Milena Pavlovic Barili

pre 16 godina

Pada vlada, ...kada? Cekajte da porastu deca, tek onda se nesto moyda promeni! Umesto da im ostavimo nesto za sigurniju i lepsu buducnosti, mi...No, ima divnih klinaca, nepotkupljivih, pravicnih i pametnih...vi matorci Mr s .

Zecke

pre 16 godina

Prodato za 90 miliona a piše u tekstu da je 8 kompanija odustalo zbog prevelike cene koju su dali italijani . 90 miliona mi ne deluje kao prava informacija .

NN lice

pre 16 godina

Prosto ne mogu da poverujem šta se dešava. Opet neko nešto mućka, i opet će neko da zgrne ogromne pare u svoj džep. Ne razumem zašto bi se prodavala tako dobra firma, bolje da ostane dravna, onako je bola od Dunav osuguranja.

zorato

pre 16 godina

pa,sta znaci sad ovo? da li je gotovo...fondiaria je kupila ddor?lici opet na neku mucku,kod nas nista ne moze da bude legalno,bar naizgled.

nebojsa

pre 16 godina

Ljudi pocinje povlacenje stranih firmi iz Srbije,
ja ih znam nekoliko koji ce vrlo brzo zamrzniti svoje postojanje ovde.Nemojte da se cudite za DDoR

uaaa

pre 16 godina

Sram vas bilo. I medije i institucije i celu javnost sto cutite o prodaji ddor-a.

Svaka cast za b92, vi se jedini brinete za ovo drustvo.

insajder

pre 16 godina

Srbijo, oj Srbijo zar će dozvoliti da te tako muntaju, opet se nešto mutno dešava ispod žiza. Opet zemljaci i drugi seljaci pune džepove, a nama zamazuju oči. Gde je direktan prenos, gde je bar obraćanje javnosti pa makar bila samo jedna ponuda. Kolika je ta ponuda?
Zašto mi se čini da će cena kompanije koja godišnje zaradi 140 miliona € biti malo jača od jedno godišnje njene zarade, a da će mnogi političari posle toga imati nova kola i kuće po Avali i Dedinju.

losmi

pre 16 godina

bruto premija osiguranja u 2006 i je bila 9,9 milijardi evra i to je kompanija koja posluje samo i iskljucivo u Italiji. Ne znam otkud vam ovo za druge zemlje.

Pocasni predsednik je Salvatore Ligresti, koji je pre nekoliko godina odlezao zatvorsku kaznu zbog mafijaskog delovanja. Inace, familija Ligresti ima oko 45 posto udela u ukupnoj vlasnickoj strukturi kompanije i privatizaciju DDOR-a su planirali nekoliko godina kao prvu vanitalijansku akviziciju u biznisu.

m

pre 16 godina

Ovako se stvar razvija kad se nadobudni prodavac ponasa kao sto se drzava ponasala kad je, svega nekoliko dana pre isteka roka krajem prosle godine, 'iznenada i bez najave' odlozila celu stvar na neodredjeno. Ne kazem da Italijani nisu ozbiljni, ali oni su treci u svojoj zemlji, dakle daleko su od prve lige (u njoj su Axa i Allianz od ovih koji su bili u igri). Govoriti da je cena koju su ponudili 'trzisna' bez nadmetanja je mozda samo formalno ispravno. Nadam se da gresim, ali mislim da ce ponuda biti manja od ocekivane, te da do prodaje u krajnjoj liniji nece ni doci, posto ce se i Italijani povuci kad u pregovorima ne uspeju da ostvare minimum garancija (pazi, prodaju DDOR danas a due diligence radjen pre godinu dana, pa na to ne bi ni Miskovic Radulovicu pristao).

insajder

pre 16 godina

Naj novije! Svi osim Fondarie su odustali, nezna se zašto.
Koliko je Fondaria s.a.i. ponudila se još uvek nezna.
Po svemu sudeći opet nešto ... ;(

losmi

pre 16 godina

heh, Srbijo Srbijo, toliko dugo cekana privatizacija svela se na jedno ime. Italijanska osiguravajuca kompanija Fondiaria SAI jedina dostavila ponudu...

Info

pre 16 godina

Jedinu obavezujuću ponudu za osiguravajuću kompanija DDOR iz Novog Sada danas je dostavila italijanska kompanije Fondijarija (Fondiaria).

Aukcija koja je trebalo da bude održana nakon otvaranja obavezujućih ponuda otkazana je pošto se na tender prijavio samo jedan ponuđač.

Kako je najavljeno u Agenciji za privatizaciju, otvaranje finansijske ponude zakazano je za danas u 14.00.

insajder

pre 16 godina

Srbijo, oj Srbijo zar će dozvoliti da te tako muntaju, opet se nešto mutno dešava ispod žiza. Opet zemljaci i drugi seljaci pune džepove, a nama zamazuju oči. Gde je direktan prenos, gde je bar obraćanje javnosti pa makar bila samo jedna ponuda. Kolika je ta ponuda?
Zašto mi se čini da će cena kompanije koja godišnje zaradi 140 miliona € biti malo jača od jedno godišnje njene zarade, a da će mnogi političari posle toga imati nova kola i kuće po Avali i Dedinju.

uaaa

pre 16 godina

Sram vas bilo. I medije i institucije i celu javnost sto cutite o prodaji ddor-a.

Svaka cast za b92, vi se jedini brinete za ovo drustvo.

Insider 2

pre 16 godina

Nezvanicno, ocekivana pocetna cena sa kojom se spekulisalo u DDOR Novi Sad tokom proslogodisnje neuspele, citaj nasilno prekinute privatizacije svega nekoliko dana pred otvaranje ponuda pocetkom decembra 2006. godine, a koja bi zadovoljila i apetite drzave bila je izmedju 350 i 400 miliona Eura.
Danasnja nezvanicna ponuda jedine zainteresovane kompanije Fondiaria SAI, kako je nezvanicno objavljeno, iznosi izmedju 180 i 187 miliona Eura sto jedva da dostize 50% iznosa sa kojim se, opet ponavljam, nezvanicno racunalo.
U izjavi gospodina Ilica, aukcija nije uspela iz vise mogucih razloga, ali je on na prvo mesto stavio, u staniol papir uvijenu vrlo gorku pilulu, koju bi trebalo da progutaju pre svega zaposleni, pa samim tim i jako zainteresovani radnici,koji bi trebalo da izgube poverenje u svoj menadzment, a potom i svi ostali nadlezni za sankcionisanje "loseg poslovanja" firme. Meni to jako lici na poziv na "nezni" linc sadasnjeg menadzmenta firme.
To ne pije vodu iz prostog razloga sto DDOR ima slabije rezultate poslovanja za manje od 2% od Kompanije Dunav osiguranje, koja ima dvostruko vise zaposlenih. Pre ce biti da neko jako zeli da sedne za kormilo DDOR pa makar na kratko, umesto sadasnjeg rukovodstva koje ocigledno nije leglo na rudu politickog establismenta i nije mu dozvolo da otme vise nego sto je na zalost u ovoj zemlji uvek bilo normalno. Ovog puta kad su u igri velike pare, to se ne oprasta. To je i razlog da se ovoj kompaniji podmecu kipovi u tockove jos od pocetka privatizacije, a sadasnji top menadzment koji je definitivno najbolji od kada je politika na velika vrata usla u DDOR Novi Sad, isto tako polagano "garotira" cak i na ovako perfidan nacin i utre put nekim (starim)novim kadrovima koji ce pokazati kako se "uspesno" posluje i jednog dana "uspesno" prodaje koka koja je i ranije, a i sada bila koka nosilja zlatnih jaja.

cheda

pre 16 godina

Katastrofa... i iza ovoga stoji Miskovic i Delta. Gotovo isti scenario kao sa SaoPaulo bankom i Panonskom / stvarni kupac je pogadjajte...Misko. Uzas...zato Divjan i kaze da su bila nerealna ocekivanja, a da nije realno da propale robne kuce Beograd vrede duplo vise? Mislite o tome. realna vrednost koja se trenutno moze postici prelazi milijardu evra, ali pri tom nema nikom pare na privatni racun. Mislite o tome. Zabrinuti RADNIK.

insajder

pre 16 godina

Draga Ivana zanam ja bolje nego ti da je neto zarada manja 9 miliona €. Ali kad je osiguravajuća kuća u pitanju svi zaboravljaju da je to zlatna koka koja akumulira u svojim fondovima i čuva enormne količine novca.
Inače DDOR godišnje u svoje fondove upumpa XX miliona €.
A sada je lako biti general posle bitke, pa reći da ste znali da su cifre koje sam iznose naduvane.
Državi je uistinu interes da DDOR proda što bolje i to kako zvanično tako i nezvanično.
Inače rukovodstvo u DDOR-u je visoko izpolitizovani i verno političkim strujama koje su ih postavile, a sredstva se izpumpavaju celo vreme. Tako je pred samu privatizaciju 2006 G17 skalpirao da tadašnjeg generalnog direktora zbog ne poslušnosti!
Osim toga, niko više ne postavlja pitanje kako se i sa čijom saglasnošću u rukama Slovenaca i Kiprana našlo preko 30% akcija čija je nominalna cena tj. prodajna bila samo 1200 dinara, a inicijalno su bile zamišljene za podelu radnicima.
Posebna priča je kako je to tadašnje i delom sadašnje rukovodstvo internom presijom na radnike obezbedilo da samo oni i nihovi prijatelji u skladu sa hijerarhijom mogu da kupe gro akcija po očigledno više nego povlašćenoj ceni i to na odloženo.
Pitanje je koliko je država Srbija izgubila ovom zloupotrebom službenog položaja, šta mislite ?
Da li bi 57 miliona evra bilo malo? (računica je jasna 0.3* (2140442 *( (184 mil / 1761723) - (1200/77.5) ))

nebojsa

pre 16 godina

Ljudi pocinje povlacenje stranih firmi iz Srbije,
ja ih znam nekoliko koji ce vrlo brzo zamrzniti svoje postojanje ovde.Nemojte da se cudite za DDoR

krc cvrc

pre 16 godina

Kakvih 90 miliona, sta lupetate. Pa osnovni paket je mnogo vece od toga ispod kojega nisu mogli..... Axa je odustala jos pre. Drugo je prodaje to agencija za privatizaciju nego za osiguranje depozita. Dajte malo manje lupetati!

losmi

pre 16 godina

bruto premija osiguranja u 2006 i je bila 9,9 milijardi evra i to je kompanija koja posluje samo i iskljucivo u Italiji. Ne znam otkud vam ovo za druge zemlje.

Pocasni predsednik je Salvatore Ligresti, koji je pre nekoliko godina odlezao zatvorsku kaznu zbog mafijaskog delovanja. Inace, familija Ligresti ima oko 45 posto udela u ukupnoj vlasnickoj strukturi kompanije i privatizaciju DDOR-a su planirali nekoliko godina kao prvu vanitalijansku akviziciju u biznisu.

@b92

pre 16 godina

Koji to strucnjak iz oblasti osiguranja tvrdi da je bilo koji ponudjac znao da je cena Italijana visoka? Jedino ako u se toj oblasti ne uci i gledanje kroz zatvorene koverte!

trejder

pre 16 godina

Pod hitno da drzava preko berze prodaje akcije, a ne ovako.
Tada ce svi biti zadovoljni i znace se prava cena.

Ako drzava moze akcije Dunav osiguranja da prodaje na berzi, i to na kasicicu kako bi vise zaradila, onda moze i ddor-ove.

Ovde se sigurno radi o nekoj mutljavini, zato to ovako ide.
Pa zar mislite da prodaja ovako jakih preduzeca ide ovako neozbiljno...eeee.

losmi

pre 16 godina

heh, Srbijo Srbijo, toliko dugo cekana privatizacija svela se na jedno ime. Italijanska osiguravajuca kompanija Fondiaria SAI jedina dostavila ponudu...

NN lice

pre 16 godina

Prosto ne mogu da poverujem šta se dešava. Opet neko nešto mućka, i opet će neko da zgrne ogromne pare u svoj džep. Ne razumem zašto bi se prodavala tako dobra firma, bolje da ostane dravna, onako je bola od Dunav osuguranja.

mirko

pre 16 godina

Moja firma je spoljni saradnik DDOR-a vec 8 godina i moram reci da ovo sto se desava nije slucajno. Saradjujem sa osiguranjima na ex Yu prostorima i imam poprilican uvid u to trziste. DDOR je veliki poprilicno neefikasan i trom sistem sa pojedinim veoma nerezonskim poslovnim potezima. Mislom da ce kako vreme odmice vrednost i Dunava i DDORa da opada u sve jacoj konkurenciji (Uniqa, Generali, pa i Kopaonik-Triglav), najmanje mislim u delu autoodgovornosti osiguranja koje tesko moze napraviti neki pozitivan poslovni bilans, vec mislim na druge vidove osiguranja pogotovo zivotna.
S obzirom na sve fakte mislimda nije slucajno sto veliki igraci nisu dali ponude, treba puno uloziti i pitanje je za koje vreme se isti novci mogu vratiti.
Sto se tice ove jedine ponude verovatno vrlo riskantan potez, iz vise razloga a po meni je najveci to sto je navedenom osiguranju ovo prvi izlet izvan Italije. Mislim da i povrh svega sto mislim o DDORu da isti zasluzuje kvalitetnijeg partnera, jer kada je ova oblas u pitanju ulozeni novac ne garantuje uspeh bez vrlo, vrlo kvalitetnog i strucnog menadzmenta.

m

pre 16 godina

Ovako se stvar razvija kad se nadobudni prodavac ponasa kao sto se drzava ponasala kad je, svega nekoliko dana pre isteka roka krajem prosle godine, 'iznenada i bez najave' odlozila celu stvar na neodredjeno. Ne kazem da Italijani nisu ozbiljni, ali oni su treci u svojoj zemlji, dakle daleko su od prve lige (u njoj su Axa i Allianz od ovih koji su bili u igri). Govoriti da je cena koju su ponudili 'trzisna' bez nadmetanja je mozda samo formalno ispravno. Nadam se da gresim, ali mislim da ce ponuda biti manja od ocekivane, te da do prodaje u krajnjoj liniji nece ni doci, posto ce se i Italijani povuci kad u pregovorima ne uspeju da ostvare minimum garancija (pazi, prodaju DDOR danas a due diligence radjen pre godinu dana, pa na to ne bi ni Miskovic Radulovicu pristao).

ROCCO

pre 16 godina

Nemamo dovoljno nasih mafijasa , zar nam trebaju i Italijanski ? Vlada je svojim odugovlacenjem oterala OZBILJNE kupce (citaj: bez enormnih provizija ispod zita)i verovatno napravila neki dil sa ovima. Bruka, koja ce verovatno biti predstavljena kao uspesna privatizacija.

Ivana

pre 16 godina

@insajder (br. 15)
Ne razbacuj se ciframa ako nemas tacne podatke. DDOR ne zaradjuje ni 10 miliona miliona evra godisnje, u 2005. je zaradio jedva milion. Jedan NIS ne zaradi 100 miliona a ne DDOR. DDOR je od Dunava daleko uspesnija kompanija, ali daleko od toliko uspesne da ce buduci vlasnik da povrati ulozeno za par godina.

Milenko

pre 16 godina

@Insajder: Mnogo toga ne znas:
1. Dunav NEMA dva puta vise zaposlenih od DDOR-a
2. DDOR je pao u trzisnom ucescu za 4% za godinu i kusur dana
3. Dunav se za to vreme odrzao
4. DDOR ima gubitak iz redovnog poslovanja, a dobit koju prikazuje je vezana za finansijsku dobit (akcije Metals Banke)
4. Sadasnje rukovodstvo je upropastilo internu organizaciju i vise nema reda u ovoj inace dobroj firmi
Saradjujem sa ovom firmom i vrlo dobro znam stanje od pre nekoliko godina i danas

Milenko

pre 16 godina

@Insajder2: O kojoj ažurnosti u rešavanju šteta je ovde reč: prema poslednjem izveštaju NBS, DDOR je na PRETPOSLEDNJEM mestu u zemlji po ažurnosti u rešavanju šteta (gori je samo Milenijum)? Nisam želeo da u komentaru idem u detalje rasula koje vlada u ovoj firmi od dolaska novog menadžmenta (odlazi kvalitetan kadar, slabo se ko brine o izgubljenim poslovima, vlada opšta dezorganizacija i ravnodušnost, upravo zbog odlaganja privatizacije, ...), a bogami i neću. Dakle, Insajderu, samo izvoli i nastavi sa komentarima, ja (što rekli naši stari) "neću da se nastavljam"... Samo ću čekati i vreme će pokazati šta su pravi razlozi za ovaj fijasko privatizacionog procesa i industrije osiguranja u Srbiji.

Info

pre 16 godina

Jedinu obavezujuću ponudu za osiguravajuću kompanija DDOR iz Novog Sada danas je dostavila italijanska kompanije Fondijarija (Fondiaria).

Aukcija koja je trebalo da bude održana nakon otvaranja obavezujućih ponuda otkazana je pošto se na tender prijavio samo jedan ponuđač.

Kako je najavljeno u Agenciji za privatizaciju, otvaranje finansijske ponude zakazano je za danas u 14.00.

Milena Pavlovic Barili

pre 16 godina

Pada vlada, ...kada? Cekajte da porastu deca, tek onda se nesto moyda promeni! Umesto da im ostavimo nesto za sigurniju i lepsu buducnosti, mi...No, ima divnih klinaca, nepotkupljivih, pravicnih i pametnih...vi matorci Mr s .

komsija

pre 16 godina

Kakvi komentari...o kakvoj kradji vi pricate? Pri ponudjenoj ceni od EUR 221 mn (za 100%), dobijamo odnos cene prema premiji od 1.7x - sto je neki prosek cena koje se postizu na trzistima centralne i istocne Evrope. Problem je ovde nastao, sto je prethodna vlada odlozila proces koji je bio u finalnoj fazi u novembru 2006. godine i ocekivala da ce isto interesovanje biti isto kao i u to vreme. U skladu sa tenderskim pravilima, direktno nadmetanje postoji ako finalne ponude dostave dva ili vise kupca, sto se nije desilo. Tako da je sve u skladu sa pravilima.

tamara

pre 16 godina

Pa ovo nije dobro. Bilo bi i smesno da nije tuzno.Zaposlenima cak i odgovara ovo stanje , jer nije se definisalo kolko bi u slucaju prodaje dobili akcija i nije im plata povecana zadnjih god. dana . Al neko je kriv i neko mora da odgovara za ovo u samom DDOR-u.

ROCCO

pre 16 godina

Isajderu: ne znam sta ti smatras povlascenom cenom ali moja supruga je bila tada PRIMORANA od strane rukovodstva da kupuje akcije (minimum 10) po ceni od 100 DEM/kom i jedva ih je otplatila u 3 rate dok su ostali sa kupljenim vecim brojem akcija morali da isplate iznos u celosti i to ODMAH. Za sve ove godine ni jednu dividendu nije dobila, pa ti gledaj u kakvom su to POVLASCENOM polozaju bili zaposleni.

insajder

pre 16 godina

Naj novije! Svi osim Fondarie su odustali, nezna se zašto.
Koliko je Fondaria s.a.i. ponudila se još uvek nezna.
Po svemu sudeći opet nešto ... ;(

zorato

pre 16 godina

pa,sta znaci sad ovo? da li je gotovo...fondiaria je kupila ddor?lici opet na neku mucku,kod nas nista ne moze da bude legalno,bar naizgled.

Zecke

pre 16 godina

Prodato za 90 miliona a piše u tekstu da je 8 kompanija odustalo zbog prevelike cene koju su dali italijani . 90 miliona mi ne deluje kao prava informacija .

Insider2

pre 16 godina

Nedovoljno proverena informacija od pre 5 minuta glasi: Svi odgovorni za prodaju DDOR ce u roku od pet dana zvanicno objaviti da li prihvataju ponudu Fondiarie.

laura

pre 16 godina

Iako tenderska komisija nije saopštila finansijsku ponudu osiguravajuće kuće iz Italije, nezvanično se pominje iznos od 184 miliona evra. "Tenderska komisija nije najsrećnija ponuđenom cenom i u dodatnom roku će pokušati da dođe do zadovoljavajućeg rešenja", naglasio je Ilić i dodao da postoji mogućnost i da komisija odbije da prihvati ponudu.

Mislim da je Dragijana u pravu, DDOR treba biti na berzi...

losmi

pre 16 godina

videli ljudi skim imaju posla, pa se brze bolje povukli.

Sa druge strane ovo je najbolji dokaz da nase drzavne osiguravajuce kuce i nisu toliko uspesne kakvim se predstavljaju. Kako moze da se ocekuje pola milijarde evra za kompaniju koja ima premiju osiguranja ispod 150 miliona godisnje.

DDOR je jos i dobar kakav je Dunav, pa nije ni cudo sto se kod Dunava prvo najavljuje restrukturiranje, pa onda privatizacija, a u prevodu bi to znacilo da ce ta kompanija biti prodata 2016...

secret

pre 16 godina

sta reci...kazete da se akcije puste na berzu...
pa tek onda ce slovenci da kupe ddor za tepsiju ribe kako bi rekao nas narod...
ne zaboravite da imaju vec 32 posto akcija...

secret

pre 16 godina

@milenko
tacno je da dunav ima ima vise duplo zaposlenih nego ddor...
sto je zvanicno objavljeno da ima 2200 stalno zaposlenih je druga stvar...
ddor ima oko 1700 stalno zaposlenih...
premija ddor je opala za 2,5% a ne 4%...
pogledajte izvestaj o isplati steta pa onda komentarisite nesto...
gde je ddor a gde dunav...
ali sve to nije bitno...
akcije ne smeju da se puste na berzu ni pod kojim uslovima...
slovenci ce kupitit 20% i imace kontrolni paket...

jaaa

pre 16 godina

ROCCO: to sto pricate nije istina ...niko nije prinudjavao radnike da kupe akcije a narocito ne po 10 akcija kako to navodite...molim vas da imate malo odgovornosti i ne pricate neistinu

ROCCO

pre 16 godina

jaaa: nisam mislio u bukvalnom smislu rec MORATI, vec u jednom indirektnom pritisku jer je to bilo sastavni deo politike tadasnjeg menadzmenta koji se vec onda pripremao za predstojece vreme privatizacije. Sve ovo ne svrstavam u negativni kontekst, vec sam samo zeleo odbaciti prisutnost pojma POVLASCENOSTI za sve zaposlene radnike.

Makarije

pre 16 godina

@Milenko: Izgleda da si i ti jedan od bivših “kvalitetnih managera”, koji se danas teško snalaze bez besplatnih ručkova, službenih kola, šofera, sekretarice, švalerke, fingiranih šteta ..., čim tako hvališ prošla vremena. I na kraju, ako je taj DDOR tako loš, kao što kažeš, zašto sarađuješ sa njim?

boban

pre 16 godina

Ja radim u DDOR, zalosno je sta se desava, prave informacije o poslovanju preduzeca se mogu naci na sajtu NBS. Jaka je to firma i organizovana. Dovoljno je reci da se predsednik FONDIARIE vezuje sa italijanskim podzemljem, cak je bio i u zatvoru.
Sta reci, ova nasa drzava vise lici na kokosku izvadjenu iz vrele vode, svi bi da cerupaju, a predsednik Vlade , naravno , nije obavesten.

secret

pre 16 godina

@milenko...
to sto pricas o stetama nije apsolutno tacno...
pogledaj izvestaj nbs...
ddor nema neisplacenih steta...
kada vec spominjes to moze jedino da se odnosi na stetama autoodgovornosti, ali opet pogledaj koliko polisa ima ddor a koliko ostali...
znas kazu generali ima povecanje 100%...
ima toliko povecanje ali na broj polisa od 10.000 komada...
a ddor ili dunav kada imaju povecanje od 5% to iznosi oko 20.000 polisa na godisnjem nivou...posto imaju 400.000 polisa samo auotoodgovornosti svako pojedinacno...
ili jos bolje kazu povecanje od 500%..pa da njihovih 500%...ddor-ovih 0,5%...
jedino pravo resenje jeste...
napraviti minimum pravi petogodisnji plan...
sa jasnom strategijom i ojacavanjem...
naci partnera, veoma jakog i ozbiljnog...svakako ne slovence...
i zapamtite akcije ni slucajno ne smeju da se pojave na berzi...

nebojsa

pre 16 godina

Ljudi pocinje povlacenje stranih firmi iz Srbije,
ja ih znam nekoliko koji ce vrlo brzo zamrzniti svoje postojanje ovde.Nemojte da se cudite za DDoR

Ivana

pre 16 godina

@insajder (br. 15)
Ne razbacuj se ciframa ako nemas tacne podatke. DDOR ne zaradjuje ni 10 miliona miliona evra godisnje, u 2005. je zaradio jedva milion. Jedan NIS ne zaradi 100 miliona a ne DDOR. DDOR je od Dunava daleko uspesnija kompanija, ali daleko od toliko uspesne da ce buduci vlasnik da povrati ulozeno za par godina.

secret

pre 16 godina

@milenko
tacno je da dunav ima ima vise duplo zaposlenih nego ddor...
sto je zvanicno objavljeno da ima 2200 stalno zaposlenih je druga stvar...
ddor ima oko 1700 stalno zaposlenih...
premija ddor je opala za 2,5% a ne 4%...
pogledajte izvestaj o isplati steta pa onda komentarisite nesto...
gde je ddor a gde dunav...
ali sve to nije bitno...
akcije ne smeju da se puste na berzu ni pod kojim uslovima...
slovenci ce kupitit 20% i imace kontrolni paket...

losmi

pre 16 godina

heh, Srbijo Srbijo, toliko dugo cekana privatizacija svela se na jedno ime. Italijanska osiguravajuca kompanija Fondiaria SAI jedina dostavila ponudu...

insajder

pre 16 godina

Naj novije! Svi osim Fondarie su odustali, nezna se zašto.
Koliko je Fondaria s.a.i. ponudila se još uvek nezna.
Po svemu sudeći opet nešto ... ;(

zorato

pre 16 godina

pa,sta znaci sad ovo? da li je gotovo...fondiaria je kupila ddor?lici opet na neku mucku,kod nas nista ne moze da bude legalno,bar naizgled.

cheda

pre 16 godina

Katastrofa... i iza ovoga stoji Miskovic i Delta. Gotovo isti scenario kao sa SaoPaulo bankom i Panonskom / stvarni kupac je pogadjajte...Misko. Uzas...zato Divjan i kaze da su bila nerealna ocekivanja, a da nije realno da propale robne kuce Beograd vrede duplo vise? Mislite o tome. realna vrednost koja se trenutno moze postici prelazi milijardu evra, ali pri tom nema nikom pare na privatni racun. Mislite o tome. Zabrinuti RADNIK.

Insider 2

pre 16 godina

Nezvanicno, ocekivana pocetna cena sa kojom se spekulisalo u DDOR Novi Sad tokom proslogodisnje neuspele, citaj nasilno prekinute privatizacije svega nekoliko dana pred otvaranje ponuda pocetkom decembra 2006. godine, a koja bi zadovoljila i apetite drzave bila je izmedju 350 i 400 miliona Eura.
Danasnja nezvanicna ponuda jedine zainteresovane kompanije Fondiaria SAI, kako je nezvanicno objavljeno, iznosi izmedju 180 i 187 miliona Eura sto jedva da dostize 50% iznosa sa kojim se, opet ponavljam, nezvanicno racunalo.
U izjavi gospodina Ilica, aukcija nije uspela iz vise mogucih razloga, ali je on na prvo mesto stavio, u staniol papir uvijenu vrlo gorku pilulu, koju bi trebalo da progutaju pre svega zaposleni, pa samim tim i jako zainteresovani radnici,koji bi trebalo da izgube poverenje u svoj menadzment, a potom i svi ostali nadlezni za sankcionisanje "loseg poslovanja" firme. Meni to jako lici na poziv na "nezni" linc sadasnjeg menadzmenta firme.
To ne pije vodu iz prostog razloga sto DDOR ima slabije rezultate poslovanja za manje od 2% od Kompanije Dunav osiguranje, koja ima dvostruko vise zaposlenih. Pre ce biti da neko jako zeli da sedne za kormilo DDOR pa makar na kratko, umesto sadasnjeg rukovodstva koje ocigledno nije leglo na rudu politickog establismenta i nije mu dozvolo da otme vise nego sto je na zalost u ovoj zemlji uvek bilo normalno. Ovog puta kad su u igri velike pare, to se ne oprasta. To je i razlog da se ovoj kompaniji podmecu kipovi u tockove jos od pocetka privatizacije, a sadasnji top menadzment koji je definitivno najbolji od kada je politika na velika vrata usla u DDOR Novi Sad, isto tako polagano "garotira" cak i na ovako perfidan nacin i utre put nekim (starim)novim kadrovima koji ce pokazati kako se "uspesno" posluje i jednog dana "uspesno" prodaje koka koja je i ranije, a i sada bila koka nosilja zlatnih jaja.

komsija

pre 16 godina

Kakvi komentari...o kakvoj kradji vi pricate? Pri ponudjenoj ceni od EUR 221 mn (za 100%), dobijamo odnos cene prema premiji od 1.7x - sto je neki prosek cena koje se postizu na trzistima centralne i istocne Evrope. Problem je ovde nastao, sto je prethodna vlada odlozila proces koji je bio u finalnoj fazi u novembru 2006. godine i ocekivala da ce isto interesovanje biti isto kao i u to vreme. U skladu sa tenderskim pravilima, direktno nadmetanje postoji ako finalne ponude dostave dva ili vise kupca, sto se nije desilo. Tako da je sve u skladu sa pravilima.

insajder

pre 16 godina

Draga Ivana zanam ja bolje nego ti da je neto zarada manja 9 miliona €. Ali kad je osiguravajuća kuća u pitanju svi zaboravljaju da je to zlatna koka koja akumulira u svojim fondovima i čuva enormne količine novca.
Inače DDOR godišnje u svoje fondove upumpa XX miliona €.
A sada je lako biti general posle bitke, pa reći da ste znali da su cifre koje sam iznose naduvane.
Državi je uistinu interes da DDOR proda što bolje i to kako zvanično tako i nezvanično.
Inače rukovodstvo u DDOR-u je visoko izpolitizovani i verno političkim strujama koje su ih postavile, a sredstva se izpumpavaju celo vreme. Tako je pred samu privatizaciju 2006 G17 skalpirao da tadašnjeg generalnog direktora zbog ne poslušnosti!
Osim toga, niko više ne postavlja pitanje kako se i sa čijom saglasnošću u rukama Slovenaca i Kiprana našlo preko 30% akcija čija je nominalna cena tj. prodajna bila samo 1200 dinara, a inicijalno su bile zamišljene za podelu radnicima.
Posebna priča je kako je to tadašnje i delom sadašnje rukovodstvo internom presijom na radnike obezbedilo da samo oni i nihovi prijatelji u skladu sa hijerarhijom mogu da kupe gro akcija po očigledno više nego povlašćenoj ceni i to na odloženo.
Pitanje je koliko je država Srbija izgubila ovom zloupotrebom službenog položaja, šta mislite ?
Da li bi 57 miliona evra bilo malo? (računica je jasna 0.3* (2140442 *( (184 mil / 1761723) - (1200/77.5) ))

tamara

pre 16 godina

Pa ovo nije dobro. Bilo bi i smesno da nije tuzno.Zaposlenima cak i odgovara ovo stanje , jer nije se definisalo kolko bi u slucaju prodaje dobili akcija i nije im plata povecana zadnjih god. dana . Al neko je kriv i neko mora da odgovara za ovo u samom DDOR-u.

secret

pre 16 godina

@milenko...
to sto pricas o stetama nije apsolutno tacno...
pogledaj izvestaj nbs...
ddor nema neisplacenih steta...
kada vec spominjes to moze jedino da se odnosi na stetama autoodgovornosti, ali opet pogledaj koliko polisa ima ddor a koliko ostali...
znas kazu generali ima povecanje 100%...
ima toliko povecanje ali na broj polisa od 10.000 komada...
a ddor ili dunav kada imaju povecanje od 5% to iznosi oko 20.000 polisa na godisnjem nivou...posto imaju 400.000 polisa samo auotoodgovornosti svako pojedinacno...
ili jos bolje kazu povecanje od 500%..pa da njihovih 500%...ddor-ovih 0,5%...
jedino pravo resenje jeste...
napraviti minimum pravi petogodisnji plan...
sa jasnom strategijom i ojacavanjem...
naci partnera, veoma jakog i ozbiljnog...svakako ne slovence...
i zapamtite akcije ni slucajno ne smeju da se pojave na berzi...

Info

pre 16 godina

Jedinu obavezujuću ponudu za osiguravajuću kompanija DDOR iz Novog Sada danas je dostavila italijanska kompanije Fondijarija (Fondiaria).

Aukcija koja je trebalo da bude održana nakon otvaranja obavezujućih ponuda otkazana je pošto se na tender prijavio samo jedan ponuđač.

Kako je najavljeno u Agenciji za privatizaciju, otvaranje finansijske ponude zakazano je za danas u 14.00.

losmi

pre 16 godina

bruto premija osiguranja u 2006 i je bila 9,9 milijardi evra i to je kompanija koja posluje samo i iskljucivo u Italiji. Ne znam otkud vam ovo za druge zemlje.

Pocasni predsednik je Salvatore Ligresti, koji je pre nekoliko godina odlezao zatvorsku kaznu zbog mafijaskog delovanja. Inace, familija Ligresti ima oko 45 posto udela u ukupnoj vlasnickoj strukturi kompanije i privatizaciju DDOR-a su planirali nekoliko godina kao prvu vanitalijansku akviziciju u biznisu.

insajder

pre 16 godina

Srbijo, oj Srbijo zar će dozvoliti da te tako muntaju, opet se nešto mutno dešava ispod žiza. Opet zemljaci i drugi seljaci pune džepove, a nama zamazuju oči. Gde je direktan prenos, gde je bar obraćanje javnosti pa makar bila samo jedna ponuda. Kolika je ta ponuda?
Zašto mi se čini da će cena kompanije koja godišnje zaradi 140 miliona € biti malo jača od jedno godišnje njene zarade, a da će mnogi političari posle toga imati nova kola i kuće po Avali i Dedinju.

m

pre 16 godina

Ovako se stvar razvija kad se nadobudni prodavac ponasa kao sto se drzava ponasala kad je, svega nekoliko dana pre isteka roka krajem prosle godine, 'iznenada i bez najave' odlozila celu stvar na neodredjeno. Ne kazem da Italijani nisu ozbiljni, ali oni su treci u svojoj zemlji, dakle daleko su od prve lige (u njoj su Axa i Allianz od ovih koji su bili u igri). Govoriti da je cena koju su ponudili 'trzisna' bez nadmetanja je mozda samo formalno ispravno. Nadam se da gresim, ali mislim da ce ponuda biti manja od ocekivane, te da do prodaje u krajnjoj liniji nece ni doci, posto ce se i Italijani povuci kad u pregovorima ne uspeju da ostvare minimum garancija (pazi, prodaju DDOR danas a due diligence radjen pre godinu dana, pa na to ne bi ni Miskovic Radulovicu pristao).

uaaa

pre 16 godina

Sram vas bilo. I medije i institucije i celu javnost sto cutite o prodaji ddor-a.

Svaka cast za b92, vi se jedini brinete za ovo drustvo.

NN lice

pre 16 godina

Prosto ne mogu da poverujem šta se dešava. Opet neko nešto mućka, i opet će neko da zgrne ogromne pare u svoj džep. Ne razumem zašto bi se prodavala tako dobra firma, bolje da ostane dravna, onako je bola od Dunav osuguranja.

Zecke

pre 16 godina

Prodato za 90 miliona a piše u tekstu da je 8 kompanija odustalo zbog prevelike cene koju su dali italijani . 90 miliona mi ne deluje kao prava informacija .

Milena Pavlovic Barili

pre 16 godina

Pada vlada, ...kada? Cekajte da porastu deca, tek onda se nesto moyda promeni! Umesto da im ostavimo nesto za sigurniju i lepsu buducnosti, mi...No, ima divnih klinaca, nepotkupljivih, pravicnih i pametnih...vi matorci Mr s .

krc cvrc

pre 16 godina

Kakvih 90 miliona, sta lupetate. Pa osnovni paket je mnogo vece od toga ispod kojega nisu mogli..... Axa je odustala jos pre. Drugo je prodaje to agencija za privatizaciju nego za osiguranje depozita. Dajte malo manje lupetati!

Insider2

pre 16 godina

Nedovoljno proverena informacija od pre 5 minuta glasi: Svi odgovorni za prodaju DDOR ce u roku od pet dana zvanicno objaviti da li prihvataju ponudu Fondiarie.

@b92

pre 16 godina

Koji to strucnjak iz oblasti osiguranja tvrdi da je bilo koji ponudjac znao da je cena Italijana visoka? Jedino ako u se toj oblasti ne uci i gledanje kroz zatvorene koverte!

trejder

pre 16 godina

Pod hitno da drzava preko berze prodaje akcije, a ne ovako.
Tada ce svi biti zadovoljni i znace se prava cena.

Ako drzava moze akcije Dunav osiguranja da prodaje na berzi, i to na kasicicu kako bi vise zaradila, onda moze i ddor-ove.

Ovde se sigurno radi o nekoj mutljavini, zato to ovako ide.
Pa zar mislite da prodaja ovako jakih preduzeca ide ovako neozbiljno...eeee.

laura

pre 16 godina

Iako tenderska komisija nije saopštila finansijsku ponudu osiguravajuće kuće iz Italije, nezvanično se pominje iznos od 184 miliona evra. "Tenderska komisija nije najsrećnija ponuđenom cenom i u dodatnom roku će pokušati da dođe do zadovoljavajućeg rešenja", naglasio je Ilić i dodao da postoji mogućnost i da komisija odbije da prihvati ponudu.

Mislim da je Dragijana u pravu, DDOR treba biti na berzi...

ROCCO

pre 16 godina

Nemamo dovoljno nasih mafijasa , zar nam trebaju i Italijanski ? Vlada je svojim odugovlacenjem oterala OZBILJNE kupce (citaj: bez enormnih provizija ispod zita)i verovatno napravila neki dil sa ovima. Bruka, koja ce verovatno biti predstavljena kao uspesna privatizacija.

losmi

pre 16 godina

videli ljudi skim imaju posla, pa se brze bolje povukli.

Sa druge strane ovo je najbolji dokaz da nase drzavne osiguravajuce kuce i nisu toliko uspesne kakvim se predstavljaju. Kako moze da se ocekuje pola milijarde evra za kompaniju koja ima premiju osiguranja ispod 150 miliona godisnje.

DDOR je jos i dobar kakav je Dunav, pa nije ni cudo sto se kod Dunava prvo najavljuje restrukturiranje, pa onda privatizacija, a u prevodu bi to znacilo da ce ta kompanija biti prodata 2016...

secret

pre 16 godina

sta reci...kazete da se akcije puste na berzu...
pa tek onda ce slovenci da kupe ddor za tepsiju ribe kako bi rekao nas narod...
ne zaboravite da imaju vec 32 posto akcija...

Milenko

pre 16 godina

@Insajder: Mnogo toga ne znas:
1. Dunav NEMA dva puta vise zaposlenih od DDOR-a
2. DDOR je pao u trzisnom ucescu za 4% za godinu i kusur dana
3. Dunav se za to vreme odrzao
4. DDOR ima gubitak iz redovnog poslovanja, a dobit koju prikazuje je vezana za finansijsku dobit (akcije Metals Banke)
4. Sadasnje rukovodstvo je upropastilo internu organizaciju i vise nema reda u ovoj inace dobroj firmi
Saradjujem sa ovom firmom i vrlo dobro znam stanje od pre nekoliko godina i danas

ROCCO

pre 16 godina

Isajderu: ne znam sta ti smatras povlascenom cenom ali moja supruga je bila tada PRIMORANA od strane rukovodstva da kupuje akcije (minimum 10) po ceni od 100 DEM/kom i jedva ih je otplatila u 3 rate dok su ostali sa kupljenim vecim brojem akcija morali da isplate iznos u celosti i to ODMAH. Za sve ove godine ni jednu dividendu nije dobila, pa ti gledaj u kakvom su to POVLASCENOM polozaju bili zaposleni.

jaaa

pre 16 godina

ROCCO: to sto pricate nije istina ...niko nije prinudjavao radnike da kupe akcije a narocito ne po 10 akcija kako to navodite...molim vas da imate malo odgovornosti i ne pricate neistinu

Milenko

pre 16 godina

@Insajder2: O kojoj ažurnosti u rešavanju šteta je ovde reč: prema poslednjem izveštaju NBS, DDOR je na PRETPOSLEDNJEM mestu u zemlji po ažurnosti u rešavanju šteta (gori je samo Milenijum)? Nisam želeo da u komentaru idem u detalje rasula koje vlada u ovoj firmi od dolaska novog menadžmenta (odlazi kvalitetan kadar, slabo se ko brine o izgubljenim poslovima, vlada opšta dezorganizacija i ravnodušnost, upravo zbog odlaganja privatizacije, ...), a bogami i neću. Dakle, Insajderu, samo izvoli i nastavi sa komentarima, ja (što rekli naši stari) "neću da se nastavljam"... Samo ću čekati i vreme će pokazati šta su pravi razlozi za ovaj fijasko privatizacionog procesa i industrije osiguranja u Srbiji.

ROCCO

pre 16 godina

jaaa: nisam mislio u bukvalnom smislu rec MORATI, vec u jednom indirektnom pritisku jer je to bilo sastavni deo politike tadasnjeg menadzmenta koji se vec onda pripremao za predstojece vreme privatizacije. Sve ovo ne svrstavam u negativni kontekst, vec sam samo zeleo odbaciti prisutnost pojma POVLASCENOSTI za sve zaposlene radnike.

Makarije

pre 16 godina

@Milenko: Izgleda da si i ti jedan od bivših “kvalitetnih managera”, koji se danas teško snalaze bez besplatnih ručkova, službenih kola, šofera, sekretarice, švalerke, fingiranih šteta ..., čim tako hvališ prošla vremena. I na kraju, ako je taj DDOR tako loš, kao što kažeš, zašto sarađuješ sa njim?

boban

pre 16 godina

Ja radim u DDOR, zalosno je sta se desava, prave informacije o poslovanju preduzeca se mogu naci na sajtu NBS. Jaka je to firma i organizovana. Dovoljno je reci da se predsednik FONDIARIE vezuje sa italijanskim podzemljem, cak je bio i u zatvoru.
Sta reci, ova nasa drzava vise lici na kokosku izvadjenu iz vrele vode, svi bi da cerupaju, a predsednik Vlade , naravno , nije obavesten.

mirko

pre 16 godina

Moja firma je spoljni saradnik DDOR-a vec 8 godina i moram reci da ovo sto se desava nije slucajno. Saradjujem sa osiguranjima na ex Yu prostorima i imam poprilican uvid u to trziste. DDOR je veliki poprilicno neefikasan i trom sistem sa pojedinim veoma nerezonskim poslovnim potezima. Mislom da ce kako vreme odmice vrednost i Dunava i DDORa da opada u sve jacoj konkurenciji (Uniqa, Generali, pa i Kopaonik-Triglav), najmanje mislim u delu autoodgovornosti osiguranja koje tesko moze napraviti neki pozitivan poslovni bilans, vec mislim na druge vidove osiguranja pogotovo zivotna.
S obzirom na sve fakte mislimda nije slucajno sto veliki igraci nisu dali ponude, treba puno uloziti i pitanje je za koje vreme se isti novci mogu vratiti.
Sto se tice ove jedine ponude verovatno vrlo riskantan potez, iz vise razloga a po meni je najveci to sto je navedenom osiguranju ovo prvi izlet izvan Italije. Mislim da i povrh svega sto mislim o DDORu da isti zasluzuje kvalitetnijeg partnera, jer kada je ova oblas u pitanju ulozeni novac ne garantuje uspeh bez vrlo, vrlo kvalitetnog i strucnog menadzmenta.