Ponedeljak, 12.11.2007.

08:33

Đelić: Preispitati moratorijum o NE

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da bi Srbija trebalo da preispita moratorijum o gradnji nuklearnih elektrana.

Izvor: B92

Ðeliæ: Preispitati moratorijum o NE IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Zoran021

pre 16 godina

Za one koji su pobornici NE , evo malko i kontraargumenata:
The reactors in Kozloduj, Bulgaria are among the most dangerous reactors in the world (first generation VVER 440). The Commission set a goal in the Agenda 2000 to have the first four reactors closed by the year 2002. To support this, Bulgaria was promised to receive a loan for the modernization of Kozloduj units 5&6 as a replacement for 1 - 4.

A evo i linka :http://www.foeeurope.org/press/No_Euroatom.htm

Sa celim tekstom.

Moje ime

pre 16 godina

"6. Savremena Francuska je kao šipak puna nuklearki, najveći izvoznik struje u Evropi - pa ne pada nikome na pamet mudrijašenje poput naših "stručnjaka", i na vom sajtu..."

Zapravo, bilo je mudrijašenja pre par decenija, kada se javila ideja da Francuska (koja gotovo da nema alternativu kada je u pitanju proizvodnja energije)počne da gradi NE.
Samo tada nije bilo nadgornjavanja, već je tadašnja vlast lepo okupila sve protivnike gradnje NE i rekla im: evo tolike su projektovane potrebe, dajte nam rešenje u ciframa, bez opšte priče, kako ćemo podmiriti te potrebe. Ovi su to pogledali, okrenuli se i izašli i evo do dana današnjeg gotovo da nema nikakvog "mudrijašenja" kako Vasić reče, ne zato što u Francuskoj vlada diktatura već zato što jednostavno nema alternative u količinama koje su neophodne.

Aleksandar

pre 16 godina

Pogledajte sta ostaje posle nuklearne elektrane i zapamtite, period POLU raspada otpada koje ostaje posle nuklearki je minimum 500 GODINA (MINIMUM)

Bolje je da prave hidroelektrane ili sto neko rece prodace nam tehnologiju koja ce za 10-15 godina da ode u aut kao euro2 motor u kolima jer ce da izbace fuzione nuklearke. A onaj predlog da se nuklearka locira na ratnom ostrvu je sjajna, mislim da ce svi u beogradu da je prihvate. :)

odusevljeni gradjanin

pre 16 godina

Uverio sam se da je G-din Djelic ekspert za svoj i jos 'necija' konta, ali da sam juce umro, ne bih znao da se razume i u energetiku, a posebno u NE !? Vredi poziveti uz ovakvu Vladu !

Homer Simpson

pre 16 godina

Imam vrlo jednostavan predlog:

Raspisati referendum za ili protiv gradjenja nuklearnih centrali sa tim da ukoliko pobedi ZA opcija bonus nagrada je ta da se nuklearna elektrana izgradi u opstini koja je imala najveci procenat glasova ZA.

To bi bilo posteno.

Imam neki jak osecaj da svi ovi veliki poznavaoci prednosti nuklearne energije, za razliku od nas laika i neobrazovanih seljacina, su u stvari iz nekog razloga sigurni ili pretpostavljaju da nece imati pogled na istu iz svoga stana ili prolaziti pored iste kada decu vode u skolu.

A sada da jos malo pomognem u lecenju kratkovidosti. Cela prica sigurno nema veze sa Rusima, Djelic to naravno nije rekao ali sam ubedjen da je ciljani graditelj u njegovoj glavi neko iz zapadno evropske zemalje sa najvecim brojem NE i skoro 80% ukupne proizvodnje energije iz NE. A vi pogadjajte
o kojoj se zemlji radi i sve ostalo kazace vam se samo.

U medjuvremenu nastavite pljeskanjem da dokazujete da je Domanovic najveci genije nase knjizevnosti.

Momčilo Vasić

pre 16 godina

1. Neka ovi zagovornici tradicionalnog dobijanja el.energije plate vožnju iznad Beograda i okoline, ako nemaju na drugi način priliku da vide oko Beograda MESEČEV PEJSAŽ! "Prsten pepela": Obrenovac-Kolubarski kopovi-Veliki Crljeni-Lazarevac-Drmno.
2. A 90% vetrova u toku godine su legendarna Košava - duva iz pravca gde je jedna od najnezgodnijih nuklearki - tik uz našu granicu, Kozloduj.
3. Dobar deo "osnovnog goriva" se ima kod nas (područje Stare planine...)
4. O ekologiji "svojih krajeva" tandrču lepo useljeni po Cvećari, Dedinju, Senjaku, pa do ostalih elitnih naselja.
5. Moguće je bezbroj lokacija naći u istočnoj Srbiji - teritoriji koja je izvan seizmičkih aktivnosti, gde dolazi jedan stanovnik na 10 kilometara kvadratnih!
6. Savremena Francuska je kao šipak puna nuklearki, najveći izvoznik struje u Evropi - pa ne pada nikome na pamet mudrijašenje poput naših "stručnjaka", i na vom sajtu...
Na kraju, doneli su moratorium ZA SRBIJU oni koji su dobili NE Krško, besplatno, od ratne reparacije Nemačke, po onom čuvenom trange-frange dogovora Tita i Vili Branta.
Što se više kasni - nacionalna ekonomija gubi, mislim i previše svakog dana.

Prda

pre 16 godina

Volim kada se nasi politicari namrste i brinu. Znaci ponestala im kinta. Da li su oni culi za neiskoriscene vodene tokove, sincanu energiju i vetrenjace, ili mozda niko ne nudi proviziju.

Vuk

pre 16 godina

Neverovatno je kako priča o "čistoj" nuklearnoj energiji tako lako guta vodu. Ovo mora da je još jedna akcija energetskog lobija koji nakon istrošenih rezervi uglja planira da se prebaci na nuklearnu energiju. Zar bi Nemci zatvarali svoje nuklearne da su toliko dobre i čiste? Srbija ima mnogo više načina za dobijanje električne energije od izgradnje nuklearki. Malo njih zna da smo u samom evropskom vrhu po kapacitetima za korišćenje geotermalne energije koja je potpuno čista, ne ostavlja nikakav otpad i može da se koristi u svako doba! Na brojnim mestima u Srbiji bi mogle da se izgrade vetroelektrane. To naravno nije dovoljno, ali svakako nije rešenje izgradnja nuklearke bez obzira što ih ima u komšiluku. Ako ništa drugo, ne moramo da skladištimo nuklearni otpad na našoj teritoriji. Nadam se da ova Đelićeva ideja neće da zaživi, a žao mi je što ga je nuklearni lobi stavio "pod svoje"! :(

mali buda

pre 16 godina

Nikako nuklearke!
Postoji mnogo drugih izvora koji su Srbiji mnogo primereniji, samo njihovim koriscenjem bi se ubili monopoli u Srbiji, a to naravno EPS ne zeli.
Kad smo mogli 86/87 da stvorimo pokret i borimo se protiv najavljenih nuklearki, tako cemo i sada... i pobedicemo opet!

blago nama

pre 16 godina

Kako nam se samo posrecilo sa nasim ministrima koje Bog obdari sa svim znanjima i sposobnostima, pa nam svakog dana smisle nesto novo ! Sta bi mi bez njih (a tek sa njima).

Meni je sve jedno - već svetlim u mraku

pre 16 godina

Meni je sve jedno. Imam 40 godina, dioptriju +7,nemam porodicu, gu**ca mi se pretvara u jedan ogroman pilonidalni sinus jer sedim za računarom 10 do 12 sati dnevno - grebeš ga takav je pos´o, ni ja ga ne volem! Vi gledajte šta ćete sa svojom decom!

mpavlo

pre 16 godina

Kakve su ovo gluposti!!! Ajde da koristimo i DDT i azbest, kad smo vec na tom fonu. NE su velika i strateski losa investicija na kojoj ce taj isti Djelic (sa svojim ortacima iz vlade) da uzme dobru proviziju i da se odseli na neko ostrvo, daleko od N otpada i moguce katastrofe. A nasa deca, i njihova deca i deca njihove dece ce da ispastaju nasu kratkovidost. Sada je vreme za ulaganje u izolacione materijale, u altenativne izvore energije, u ekonomicnu potrosnju, u reciklazu, a ne raditi ono sto su veliki radili pre nekoliko decenija.

Fight The Power

kva, kva

pre 16 godina

Dokle ce ova jadna i napacena Srbija da da se unistava raznoraznim eksperimentima eksperata za sve i svasta. Pored drugih promasaja, tacno se zna zasto je donet moratorijum na gradnju NE i to na mnogo ozbiljnijoj (naucnoj) osnovi nego sto moze da nam 'objasni' G-din Ministar za finansije. Smesan bi bio svaki komentar, da nije toliko opasan !!! Neka savetuje NEKE druge (npr. Amere, bio bi bolje placen !?) - nama je bilo dovoljno i dosadasnjih !

Jacen Solo

pre 16 godina

Danas sam poslao link ka ovoj vesti drugaru, nuklearnom fizičaru, koji je na master studijama u Španiji (Santiago de Comopstela).

Biću slobodan da vam ovde ostavim njegov odgovor na moje pitanje: "KA-BOOM možda i u Srbiji?". To je bila mala provokacija s moje strane s obzirom na to da mi je više puta objašnjavao prednosti nuklearki (njegova struka) u odnosu na termoelektrane-toplane (moja struka) :))

Elem:
"Druze, kamo lepe srece da se to u skorijoj buducnosti ostvari...
To bi znacilo posao za tebe, mene i jos barem 500 inzenjera.
Nazalost, od toga nema nista.
Ovo je samo jos jedna zvaka nasih mudrih politicara.
Jer ova drzava nema para ni da se postavi mreza vetrenjaca koji bi bile
samo kao dopuna sistemu, uglavnom za sela i takve stvari.
Jos gori su mi komentari nasih seljacina "a gde cemo sa otpadom?"
A cela zemlja u djubretu do guse, da nije mozda i zutica od radijacije?
Izvini, ali svaki osvrt na zemlju Srbiju mi izaziva mucninu.
Ali stvarno se nadam da ce doci jedan dan i postati normalna zemlja.
Pricao sam sa kolegom iz Argentine. Kaze kako su pre 6 godina lupili u
dno, bukvalno drzava proglasila bankrot. E nakon toga prestala su sva
za*****ja u zemlji, i ona je sada treca po ekonomiji u Juznoj Americi.
Naravno, uz pomoc USA. I covek sav pun sebe ceka da zavrsi postdiplomske
ovde i da se vraca nazad. E to je ono sto treba nama. Kad sve pukne, i
ne bude bilo vise izgovora ovih ***a, onda ce sve samo krenuti
napred.
Nije mi muka sto radim ovde preko glave. Ono sto me pogadja direkt u
glavu jeste da svako ko je dosao ovde, da li iz Argentine, Brazila ili
Indije, ima zelju da se vrati u svoju zemlju i da svoj doprinos. A ja
samo preletim preko naslova nasih novina! Pa to je da ti se stomak
okrece. Horor Stivena KInga i Klajv Barkera, samo jos sto puta gori.

uff, morao sam malo da se oslobodim..."

Bill Gates

pre 16 godina

Konacno da neko ima hrabrosti da jedan tako jednostran i ishitren moratorijum preispita. Problem je sto su i Albanci to shvatili prije Srbije. Nemam nista protiv Albanije,da me neko pogresno ne shvati, ali sam vjerovao da je Srbija koju deceniju ispred. Kazu nemamo strucnjake, pa ko ih je imao prije izgradnje prve NE.Kada je Srbija imala naucnika Savica i "Vincu" drugi nijesu ni znali sta je to NE.Koja se to zemlja u razvoju odrekla NE,bez obnovljivih izvora energije?. Nemojte samo uporedjivati SRBIJU sa zemljama sa 40000$ GDP per capita, koje plivaju u energetskim potencijalima. Francuska bi bez NE bila nerazvijena zemlja,po industrijskom razvoju.Sa izgradnjom NE Srbija bi postala najatraktivnija zemlja za strane investicije, jer bi ukupna energetska situacija bila najbolja u Jugoistocnoj Evropi.To bi drasticno ubrzalo razvoj industrije , a samim tim i brojnih usluga i zaposljavanja.Srbija bez sigurnih izvora energije nema ekonomsku buducnost. Umjesto da bude lider u regionu , ona uvozi energiju.To je svakako istvar prestiza.
Iako nijesam tvoje politicke orjentacije,Bravo Djelicu!. Srbija takve treba!

Komentator

pre 16 godina

Kao neko ko se sasvim solidno razume u nuklearne elektrane, pitam se samo da li je moguće da je neko rekao nešto ovako pametno? Dobrodošla pameti!
NE su JEDINI način za dobijanje dovoljne količine električne energije u skoroj budućnosti. Pozivam sve da se malo više informišu na temu NE sa tzv. pasivnom stabilnošću. Info, 4 NE se grade u Kaliforniji! Potpuna podrška s moje strane za izgradnju NE. Kadar, lokacija, sve su to sitnice ako samo postoji volja za izgradnju NE.

Milan

pre 16 godina

Iako NE imaju svoje lose strane mislim da je realnost i potreba da i ih i mi imamo.Zapad je to odavno uvideo i zato ih imaju u tolikom broju. Pogledajte link sa mapom NE u SAD-u i svetu pa zakljucite gde su oni po ekonomskoj snazi i razvijenosti a gde smo mi. http://www.insc.anl.gov/pwrmaps/map/united_states.html
http://www.insc.anl.gov/pwrmaps/map/world_map.php
Mislim da bi cela drzava imala koristi od jednog takvog projekta ali me samo plasi da pojedini ljudi to ne iskoriste za svoje bogacenje i korist.Problem nuklearnog otpada moze da se resi tako sto ce da se vrati u zemlju porekla (npr. Rusija) na obogacivanje ili skladistenje.Uostalom zar nije za vreme Tita nuklearni otpad sa zapada skladisten kod nas unutar iskoriscenih rudnika?Naravno neko je imao koristi od svega toga.

Petar

pre 16 godina

Samo jedan podsetnik. Pripjat je ukrajinski grad u kome se nalazila NE Cernobilj. Postavljam link koji bi trebalo da posete svi odusevljeni zagovornici izgradnje nuklearnih elektrana kojih, koliko vidim, ovde ima iznenadjujuce mnogo... Ono sto me je uzasnulo je nadmena samouverenost u ovako opasne tehnologije i kvalifikovanje ljudi koji su zbog svega opravdano zabrinuti kao nazadnjaka i konzervativaca.
Cinjenica je da je upravo suprotno. Konzervativci bi trebali biti oni kojima nuklearke predstavljaju precicu za brzo dostizanje evropske razvijenosti, a naprednjaci oni koji zele da razviju i primene nove tehnologije koje nece na ovako brutalan nachin pretiti nama i sledecim generacijama.

http://pripyat.com/

ne NE

pre 16 godina

Znate onu indijansku sentencu: kada zadnje drvo bude uginulo....ljudi ce shvatiti da novcanice od papira nemogu da se jedu.
Elem, da li nama ili Kini ili USA struja treba da bude jevtinija ili cak skuplja?
Sa nuklearkama cemo mozda dobiti jevtiniji kilovat ali sa svakim kilovatom namecemo veliku cenu buducim narastajima. Ovde na Zapadu tinejdzeri svakodnevno bombarduju roditelje da ugase zaboravljenu sijalicu, iskljucuju iz utikaca svoje stand-by uredjaje i raduju se svakoj vesti o novim ekoloskim resenjima. Hvala Bogu brzo ce preuzeti stvri u svoje ruke, za nas matore je vec kasno jer u galvi nosimo samo ideju o profitu ili proviziji kao jedinoj sirovini pokretacu svakog delovanja. Sacuvajmo jabuke, jagode i psenicu - to je hrana a ne loz ulje.
Resenja vec postoje samo su zakljucana. U Nemackoj postoji distributer EWS koji "prodaje" el-energiju samo iz obnovljivih izviora (voda, vetar, sunce). Vec ima 55000 korisnika i ta brojka svakodnevno raste. Struja nije jevtinija vec je za 0,5 ili 1 1li 2 po kilovatu skuplja. Korisnik sam odlucuje sa koliko centa po kilovatu zeli da uplacuje u ovo preduzece da bi se sagradila nova moderna postrojenja.
Taj korak evolucije covecanstvu tek predstoji.

ne NE

pre 16 godina

jos nesto: ubuduce ce zakonom biti odredjen nacin izgradnje (pojam: Passivhaus), adaptacija postojecih gradjevina po standardima koji smanjuju potrosnju enrgije i akumuliraju toplotu postojeceg sistema. Ububuduce ce morati da se koriste kombinovani sistemi, stambene jedinice ce imati svoje "male" elektrane - ako nekome ovo zvuci kao brainstorming - ne bojte se, na ovim resenjima se uzurbano radi i naviknucemo se svi vrlo brzo da smo sami odgovorni za svoju struju ili kvalitet vode.
A lobijisti treba vec sada da se naviknu da oni to vise nece biti:).

RAC

pre 16 godina

Kad je Đelić toliko pametan neka gradi nuklearku na Ušću ili još bolje na "RATNOM OSTRVU" tamo ima idealne prirodne mogućnosti !!!

Zbunjen

pre 16 godina

Dodatak:
Prosto je neverovatno kako ostrascenost zamagljuje cinjenice. Pristalice NE govore o neefikasnosti, skupoci dobijanje elektricne energije iz alternativnih izvora (vetrenjace, solarna energ. itd.), medjutim u samom tekstu se nalazi najlogicnije i najbezbednije resenje - GAS:
"Troškovi proizvodnje kilovata u nuklearnoj elektrani košta dva centa, u termoelektrani na ugalj 3,5 centi, na mazut 4 centa, a na gas 3 centa."
Dakle struja "dobijena na gas" je skuplja 1 cent (33,3%) od one dobijene iz nuklearki.
ALI nema otpada, zagadjenje svedeno na minimu i sto je najvaznije, elekrane na gas se mogu graditi pored velikih gradova (gde ima reka, naravno) i koristiti kao elektrane-energane, odnosno za centralna grejanja, cime se znatno "smanjuje" onih 33,3 %, odnosno povecava se njihova ukupna korisnost.
Gradjenjem brojnih elektrana na gas bi bila kljucna cinjenica sa kojom bismo ubedili ruse da grade gasovod kroz nasu zemlju, koji bi takodje donosio znacajni prihod drzavi. Uz to Gazprom je zainteresovan za gradjenje elektrana na gas, pa bismo, umesto skupih kredita, mogli napraviti dil sa njima o ulaganju u nasu elektroprivredu.
Dakle jeftino,bezbedno i zdravo resenje postoji, potrebna je samo dobra volja.

simon

pre 16 godina

Vrlo lepo, sve je to bezbedno i napredna je tehnologija i ...
Pa mi nemozemo da nateramo fabrike da naprave stanice za preciscavanje nego nam svako malo mrtve ribe plivaju po svim mogucim rekama, pretpostavljam da sa NE ce poceti i mrtvi ljudi da plutaju. Vinca nemoze da se resi nekoliko kilograma iskoristenog uranijuma godinama a kako li cemo da se resimo vece kolicine, moze ako se Boza strucnjak iseli u sibir pa da njemu saljemo. Ne, hvala!

Mile

pre 16 godina

Boza je svakako ovom prilikom uhvatio na spavnju ministra energetike, koji se pak sada vadi na ministra ekologije. Pitanje bezbednosti i ekologije u savremenim NE je razreseno. Definitivno, ekonomija je na njihovoj strani. To su vec shvatile sve okolne zemlje osim nase koja oko pitanja obezbeđenja energije zemlje na duzi rok uopste ne razmislja. Zato kako neko rece oko nas postoje na desetine NE, a mi se bavimo ekoloskim izvorima energije koje uzgred budi receno mogu sebi da dopuste samo bogate zemlje jer je cena kWh neuporedivo skuplja i moze da posluzi kao energija iz drugog ešalona.

mario

pre 16 godina

"dok NE od po 700 megavata ima Slovenija" samo da se ispravi imaju Slovenija i Hrvatska jer je NE Krško zajednička ako to neko ne zna.

Ravnodušan

pre 16 godina

Mene samo zanima odgovor na dva pitanja: Gde će se skladištiti silni nuklearni otpad iz tih novoizgrađenih nuklearki i Da li postoji ijedan građanin u ovoj zemlji spreman da to skladište bude na teritoriji njegove opštine? To da li je sama nulearka bezbedna ili ne, drugo je pitanje, koje nije u prvom planu, ali ni tu situacija nije bez rizika, posebno u svetlu ozbiljnih terorističkih planova da se slična postrojenja na Zapadu učine predmetom napada. Ali je zaista neverovatno da rafinerija etanola u Zrenjaninu ne može da dobije podršku Vlade već pune dve godine, a da za ovakve fiks ideje uvek ima energije i vremena.

Zoki

pre 16 godina

Ko god spomene alternativne izvore energije, trebao bi da zna da su alternativni zato sto su dobri ali strahota skupi. NE su najmanje stetni izvor energije. Skladistenje otpada je takodje resiv problem.
Ljudi ne znaju kakve sve probleme prave TE. Rasturanje prirode za povrsinski kop, enormna kolivina sljake, visoke temperature na kojoma sagoreva organska materija i formira veliku kolicinu otrovnih i kancerogenih materija, CO2. Na 50km od TE mnogi su bolesni. Na 1km od nuklearke sve je potpuno bezbedno i u granicama normale.

strugar

pre 16 godina

Moze, ali da se prvo resi afera nad aferama - ona u vezi sa sumnjama o odlaganju i preradi nuklearnog otpada u Boru. Da vidimo ako i koje patriote su tu bile upletene?

Vladan

pre 16 godina

Posto ima dosta nerazumevanja: naravno da NE nisu NAJZDRAVIJI izvor energije, ali besmisleno je uporedjivati NE kao primarni izvor energije i razne (zdravije) izvore energije (vetranjace i solarni paneli) koji su zbog svog koeficijenta korisnog dejstva neupotrebljivi kao primarni izvori energije. Npr. jedno od najvecih polja sa klasterima vetrenjaca je u Kaliforniji (granica pustinje Mohava ka severu) - posetite malo google i javice vam se koliko su one upotrebljive kao primarni izvor energije. Komentar o fuzionim elektranama nije ni vredan spomena - jos uvek je energija potrebna za fuziju veca od energija koja se njom dobija. Sapienti sat.

Kod NE najveci problem je skladistenje i cuvanje nuklearnog otpada (krajnji produkt nakon procesa fisije). Ipak, ako se to cini valjana (kao sto se cini u civilizovanom zapadnom svetu) TVRDIM da je uticaj na zivotnu sredinu cak manji od hidroenergiej (pogledajte kakve promene u svakodnevnom zivotu i mikroklimi izazivaju vestacka jezera - imate zgodan primer u Kini, gde se zavrsava najveca hidro elektrana na svetu;)). O TE koje sagorevaju ugalj (!!!) necu ni da trosim reci - umesto hipoteticke radiaktivnosti koja se modernim procedurama izbegava, pogledajte statistike kancerogenih i plucnih obeljenja gradjana Obrenovca, vec sada, danas!

Naravno, daleko su NE od savrsenog (tek fuzione elektrane, ako ih bude mogu da budu "sveti gral" energije), ali su ipak najmanje zlo. Kako god to nepopularno bilo da se kaze!

Tijana

pre 16 godina

Hajde da vidimo ko se pre svega buni protiv price o nekom tamo dokumentu od ko zna kada... PA oni koji uvoze energiju, to je jasno. El dorato je Srbija za sve one koji ovu zemlju cine zavisnom i na taj nacin. oni se bune.

Dragojlo

pre 16 godina

E sad ce Djelica razapeti na krst.Ko pa oni koji nemaju pojma o cemu se radi i oni koji se bave uvozom elektricne energije.Njihova parola je uvoziti ,uvoziti i samo uvoziti.I naravno iz njih ce stati iz potaje naravno stranke koje su na njihovom kazanu.Srpsku energetiku vodi i pare broji samo jedan covek ,pocevsi od 2000 godine i iz svih napda na Djelica,mislim na one ozbiljne stajace on.No posle kise dolazi sunce pa treba i to izdrzati ,jos malo!!!

Gildor

pre 16 godina

Super,gradnja NE je pravi način da se oporave zabačeni i (ekonomski) zaboravljeni delovi Srbije!Negde će se podići Ne,negde deponovati otpad,ali da to,nipošto, ne bude bliće od (bar) 200 km od Beograda.Kao što se ni jedna fabrika ne pravi dalje od 20 km od BG.
Nemojte me razumeti pogrešno,ja sam ZA nuklearnu energiju,ali i ravnomeran privredni razvoj Srbije, koji je sada jadan u unutrašnjosti!
Podržavam Zbunjenog o izgradnji NE na Velikom Ratnom Ostrvu :)

Zbunjen

pre 16 godina

Imam nekoliko pitanja za Djelica i ove odusevljene pristalice NE:
- Gde cete ih graditi?
Posto je Beograd jedan od najvecih potrosaca elektricne energije ja predlazem VELIKO RATNO OSTRVO.Tako ce i Djelic i ostale pristalice moci da uzivaju u pogledu na tako "cistu", "bezbednu", "savremenu" tehnologiju.
- Gde ce se odlagati nuklearni otpad?
Opet imam predlog: lagumi na Tasmajdanu, Kalemegdanu, da bi Djelic i pristalice NE licnim primerom, svaki dan setajuci po tako "bezbedno" smestenom otpadu, nama zaostalim i neprosvecenim protivnicima NE pokazali kako nismo u pravu.
- Ukoliko prihvatite moje predloge, svecano obecavam da necu pitati Djelica koliko je dobio od nuklearnog lobija.

Zoran021

pre 16 godina

A šta je sa bezbednošću i opasnosti od radioaktivnog zračenja ?Gde će se odlagati ?Isti problem ima i Vinča koja muku muči sa odlaganjem nuklearnog otpada.A šta će biti ako se desi neka vrsta Černobila ?Jel' se misli o zdravlju građana ?Ili je to samo još jedna glupost više iz usta nekog miministra koji nema pojma o opasnostima od zračenja ?

Petar

pre 16 godina

ne razume sta znaci evetualni akcident? Akcident to je neka nova rece? E B92... Posle soping mola imamo i akcident. Mozda bude neki akcident u tom soping molu!

CD

pre 16 godina

Svaki veliki posao je politika koliko i biznis, a tehnicki deo je stvar odradjivanja rutine. Srbija sigurno nije maksimalno ikoristila sve ostale oblike proizvodnje energije, od hidroelektrana, preko solarne energije, do vetrenjaca. Da o nekoj racionalnijoj potrosnji i smanjenju potrosnje i ne govorim. Ipak, vetrenjace nisu jedino moguce resenje za nas, prvo sto su skuplje po kilovatu, drugo sto ih ne mozete nazidati u dovoljnom broju da popune sve nase potrebe. Cak i Nemci, koji ih imaju na svakom koraku, time dobijaju samo manji deo potrebne energije. Dakle pitanje nuklearki je skoro neizbezno. Pride bi to potencijalno omogucilo ozivljavanje citavog jednog naucno-tehnickog sektora.


Za kraj, mnogo volim ove strastvene zelene koji prvo pricaju o necemu o cemu nemaju nikakvog pojma, potom sednu u svoj krs od auta koji trosi duplo vise nego sto bi trebao, samo da bi otisli kuci i nagazili TA pec jer im promaja cepa ispod prozora. Niko nije tako blesav da mrzi prirodu i hoce da unisti sve oko sebe, ali je trik u nalazenju kompromisa, resenja koje ce nam omoguciti lagodan, tehnoloski savremen zivot, a da pri tom uticaj na prirodu bude minimalan.

duh koji hoda

pre 16 godina

Neozbiljan predlog neozbiljnog politicara.
Kako nam u ovoj drzavi ekologiju vodi glumac ( Cvijanovic), tako nam i energetiku vodi bankar.
Gospodine DJelicu, ako malo procunjate po sajmovima ekologije, ( ne morate daleko da idete imate svake godine u Bgd jedan), zakljucicete da pored NE, postoje i drugi " alternativni" nacini dobijanja el energije, kao sto su vetrenjace, solarna energije, hidro elektrane, itd.
ali u ovoj zemlji Srbiji je sve moguce.

Bosko

pre 16 godina

Najrazvijenije drzave Evrope, posebno Skandinavija, zatvaraju svoje NE, i pokusavaju da sto vise energije dobijaju iz obnovljivih izvora (solarna, geotermalna, vetrenjace, biomasa...), samo na Balkanu se razmislja o gradnji novih NE. I niko od komentatora ne govori sta sa nuklearnim otpadom, kao da nismo dovoljno ozraceni bombardovanjem.

Zoran

pre 16 godina

Sjajno. Prvo da vidimo odakle da kupujemo uranijum, pa posle gde da ga skladistimo. Radije cu da posadim neko drvo da pripomognem smanjenu CO2 nego da cekam 40000godina. Sta fali da se pocnu graditi solarni paneli i vetrenjace. Slovenci su uz farmu svinja napravili i elektranu na biogas. Ali to je sitan novac. Ovako neko moze da mazne velika pare, kupi zastarelu tehnologiju i prodaje parole.

Miodrag

pre 16 godina

Pozitivno sam iznenadjen, pozitivnim komentarima na ovu inicijativu Djelica.
Srbija bi trebalo sto pre u svojoj strategiji da uzme u obzir mogucnost izgradnje NE.
Da ne duzim mnogo, to je od strategijskog znacaja za Srbiju.

srkyy

pre 16 godina

Termoelektrane su promasaj u ekoeloskom smislu, NE su neuporedivo cistije i jeftinije, a tehnoloski efekat moze pozitivno uticati dodatno na privredu. Medjutim moje je licno mislinje da treba pratiti tj tehnoloski planirati i ulagati u resurse i izgradidi Fuzionu Nuklearnu elektranu, koje ce uci u upotrebu tek za oko 15-20 god(u svetu su jos uvek u fazi ispitivanja), one su potpuno ekoloske jer nema ni nuklearnog otpada, a radioaktivni istroseni deovi imaju jako kratko vreme poluraspada reda nekoliko godina. Havarije su nemoguce zbog prirode procesa fuzije i tehnoloskih resenja.
Boza nije dobar u predstavljanju javnosti kao politicar, pa njegove izjave ne vredi posmatrati sa te strane.

Боле

pre 16 godina

Ову вест као да је Капитални министар наручио пред нове изборе.
Сада ће Велимир Илић након вишегодишње изградње (невидљивог) новог моста преко Дунава код Бешке и преко Саве у Београду и завршене (такође невидљиве) обилазнице око Београда и мутљавина и неталих пара са незавршеним Прокопом, обнове Газеле и концесије за ауто-пут да крене да прави и (невидљиву) нуклеарну централу какву нико на свету нема. То што он нема појма о тим инвестицијама није препрека наравно. Само напред у нове радне победе и изградњу земље. Браво Божо на идеји.

Pera Pisar

pre 16 godina

Super inicijativa ali jedino u slucaju da ministar Kapitalac ne bude zaduzen za izgradnju jer bi onda verovatno kupili tehnologiju iz Cernobila po hitnom postupku i bez tendera.

Dojcin Plavsic

pre 16 godina

A sta o ovome misli Aleksandar Popovic, resorni ministar? Ili je ovo jos jedan primer rastimovanosti orkestra pod nazivom "Vlada Republike Srbije"?

Vladan

pre 16 godina

Najzad jedna nepopulisticka izjava Djelica! Covek je moje najvece razocarenje sa prethodnih izbora (glasao sam za DS) - nakon njih postao je jedan od najvecih populista na politickoj sceni Srbije.

Sada najzad jedna hrabra izjava, protiv predrasuda javnong mnjenja. Nuklearna energija JESTE najcistiji oblik energije (ima manje posledice po okolinu cak i od hidroenergije). Naravno, misli se na modernu tehnologiju.

Luche

pre 16 godina

Konačno da nekome i to padne na pamet. Ovo treba iskoristiti da je grade Japanci, Nemci ili Amerikanci i da ih trajno "dovedemo" na balkan, i rešimo najveći problem Srbije u narednom periodu (manjak energije).

Илија Чворовић

pre 16 godina

Можда би требало да сачекамо да Албанија направи НЕ, почне да нам продаје струју па да се пробудимо? Ово звучи као шала, али погледајте мало по Б92, таква вест је већ објављена!!!

А ми још увек размишљамо о прљавим и нееколошким термо-електранама. Мислите да ћемо са њима моћи у ЕУ?
Људи, у 21-ом смо веку... Пробудите се!

Ivan

pre 16 godina

Što pre jer kako kaže moj predhodnik to je najčistija energija !
Treba izgraditi dve. Jednu, da nam naprave amerikanci a drugu rusi !

Dusan

pre 16 godina

Bravo za Djelica. Nuklearne elektrane su najzdraviji izvor elektricne energije. To laici ne znaju ali su zato protiv nuklearki. TE su katastrofa za zdravlje i okolinu.

Aleksandar

pre 16 godina

Slazem se.
Rizik koji postoji nije zanemarljiv, ali on postoji i zbog NE u regionu koje su nam blizu: Krsko, Bugarska, itd..
Efekat koji bi se postigao u ekonomskom, naucnom i ekoloskom smislu je dobar argument u prilog NE.

Dusan

pre 16 godina

Bravo za Djelica. Nuklearne elektrane su najzdraviji izvor elektricne energije. To laici ne znaju ali su zato protiv nuklearki. TE su katastrofa za zdravlje i okolinu.

duh koji hoda

pre 16 godina

Neozbiljan predlog neozbiljnog politicara.
Kako nam u ovoj drzavi ekologiju vodi glumac ( Cvijanovic), tako nam i energetiku vodi bankar.
Gospodine DJelicu, ako malo procunjate po sajmovima ekologije, ( ne morate daleko da idete imate svake godine u Bgd jedan), zakljucicete da pored NE, postoje i drugi " alternativni" nacini dobijanja el energije, kao sto su vetrenjace, solarna energije, hidro elektrane, itd.
ali u ovoj zemlji Srbiji je sve moguce.

Zbunjen

pre 16 godina

Imam nekoliko pitanja za Djelica i ove odusevljene pristalice NE:
- Gde cete ih graditi?
Posto je Beograd jedan od najvecih potrosaca elektricne energije ja predlazem VELIKO RATNO OSTRVO.Tako ce i Djelic i ostale pristalice moci da uzivaju u pogledu na tako "cistu", "bezbednu", "savremenu" tehnologiju.
- Gde ce se odlagati nuklearni otpad?
Opet imam predlog: lagumi na Tasmajdanu, Kalemegdanu, da bi Djelic i pristalice NE licnim primerom, svaki dan setajuci po tako "bezbedno" smestenom otpadu, nama zaostalim i neprosvecenim protivnicima NE pokazali kako nismo u pravu.
- Ukoliko prihvatite moje predloge, svecano obecavam da necu pitati Djelica koliko je dobio od nuklearnog lobija.

Zoran

pre 16 godina

Sjajno. Prvo da vidimo odakle da kupujemo uranijum, pa posle gde da ga skladistimo. Radije cu da posadim neko drvo da pripomognem smanjenu CO2 nego da cekam 40000godina. Sta fali da se pocnu graditi solarni paneli i vetrenjace. Slovenci su uz farmu svinja napravili i elektranu na biogas. Ali to je sitan novac. Ovako neko moze da mazne velika pare, kupi zastarelu tehnologiju i prodaje parole.

Vladan

pre 16 godina

Najzad jedna nepopulisticka izjava Djelica! Covek je moje najvece razocarenje sa prethodnih izbora (glasao sam za DS) - nakon njih postao je jedan od najvecih populista na politickoj sceni Srbije.

Sada najzad jedna hrabra izjava, protiv predrasuda javnong mnjenja. Nuklearna energija JESTE najcistiji oblik energije (ima manje posledice po okolinu cak i od hidroenergije). Naravno, misli se na modernu tehnologiju.

Pera Pisar

pre 16 godina

Super inicijativa ali jedino u slucaju da ministar Kapitalac ne bude zaduzen za izgradnju jer bi onda verovatno kupili tehnologiju iz Cernobila po hitnom postupku i bez tendera.

Bosko

pre 16 godina

Najrazvijenije drzave Evrope, posebno Skandinavija, zatvaraju svoje NE, i pokusavaju da sto vise energije dobijaju iz obnovljivih izvora (solarna, geotermalna, vetrenjace, biomasa...), samo na Balkanu se razmislja o gradnji novih NE. I niko od komentatora ne govori sta sa nuklearnim otpadom, kao da nismo dovoljno ozraceni bombardovanjem.

Aleksandar

pre 16 godina

Slazem se.
Rizik koji postoji nije zanemarljiv, ali on postoji i zbog NE u regionu koje su nam blizu: Krsko, Bugarska, itd..
Efekat koji bi se postigao u ekonomskom, naucnom i ekoloskom smislu je dobar argument u prilog NE.

Petar

pre 16 godina

ne razume sta znaci evetualni akcident? Akcident to je neka nova rece? E B92... Posle soping mola imamo i akcident. Mozda bude neki akcident u tom soping molu!

Vladan

pre 16 godina

Posto ima dosta nerazumevanja: naravno da NE nisu NAJZDRAVIJI izvor energije, ali besmisleno je uporedjivati NE kao primarni izvor energije i razne (zdravije) izvore energije (vetranjace i solarni paneli) koji su zbog svog koeficijenta korisnog dejstva neupotrebljivi kao primarni izvori energije. Npr. jedno od najvecih polja sa klasterima vetrenjaca je u Kaliforniji (granica pustinje Mohava ka severu) - posetite malo google i javice vam se koliko su one upotrebljive kao primarni izvor energije. Komentar o fuzionim elektranama nije ni vredan spomena - jos uvek je energija potrebna za fuziju veca od energija koja se njom dobija. Sapienti sat.

Kod NE najveci problem je skladistenje i cuvanje nuklearnog otpada (krajnji produkt nakon procesa fisije). Ipak, ako se to cini valjana (kao sto se cini u civilizovanom zapadnom svetu) TVRDIM da je uticaj na zivotnu sredinu cak manji od hidroenergiej (pogledajte kakve promene u svakodnevnom zivotu i mikroklimi izazivaju vestacka jezera - imate zgodan primer u Kini, gde se zavrsava najveca hidro elektrana na svetu;)). O TE koje sagorevaju ugalj (!!!) necu ni da trosim reci - umesto hipoteticke radiaktivnosti koja se modernim procedurama izbegava, pogledajte statistike kancerogenih i plucnih obeljenja gradjana Obrenovca, vec sada, danas!

Naravno, daleko su NE od savrsenog (tek fuzione elektrane, ako ih bude mogu da budu "sveti gral" energije), ali su ipak najmanje zlo. Kako god to nepopularno bilo da se kaze!

Илија Чворовић

pre 16 godina

Можда би требало да сачекамо да Албанија направи НЕ, почне да нам продаје струју па да се пробудимо? Ово звучи као шала, али погледајте мало по Б92, таква вест је већ објављена!!!

А ми још увек размишљамо о прљавим и нееколошким термо-електранама. Мислите да ћемо са њима моћи у ЕУ?
Људи, у 21-ом смо веку... Пробудите се!

Боле

pre 16 godina

Ову вест као да је Капитални министар наручио пред нове изборе.
Сада ће Велимир Илић након вишегодишње изградње (невидљивог) новог моста преко Дунава код Бешке и преко Саве у Београду и завршене (такође невидљиве) обилазнице око Београда и мутљавина и неталих пара са незавршеним Прокопом, обнове Газеле и концесије за ауто-пут да крене да прави и (невидљиву) нуклеарну централу какву нико на свету нема. То што он нема појма о тим инвестицијама није препрека наравно. Само напред у нове радне победе и изградњу земље. Браво Божо на идеји.

Luche

pre 16 godina

Konačno da nekome i to padne na pamet. Ovo treba iskoristiti da je grade Japanci, Nemci ili Amerikanci i da ih trajno "dovedemo" na balkan, i rešimo najveći problem Srbije u narednom periodu (manjak energije).

srkyy

pre 16 godina

Termoelektrane su promasaj u ekoeloskom smislu, NE su neuporedivo cistije i jeftinije, a tehnoloski efekat moze pozitivno uticati dodatno na privredu. Medjutim moje je licno mislinje da treba pratiti tj tehnoloski planirati i ulagati u resurse i izgradidi Fuzionu Nuklearnu elektranu, koje ce uci u upotrebu tek za oko 15-20 god(u svetu su jos uvek u fazi ispitivanja), one su potpuno ekoloske jer nema ni nuklearnog otpada, a radioaktivni istroseni deovi imaju jako kratko vreme poluraspada reda nekoliko godina. Havarije su nemoguce zbog prirode procesa fuzije i tehnoloskih resenja.
Boza nije dobar u predstavljanju javnosti kao politicar, pa njegove izjave ne vredi posmatrati sa te strane.

kva, kva

pre 16 godina

Dokle ce ova jadna i napacena Srbija da da se unistava raznoraznim eksperimentima eksperata za sve i svasta. Pored drugih promasaja, tacno se zna zasto je donet moratorijum na gradnju NE i to na mnogo ozbiljnijoj (naucnoj) osnovi nego sto moze da nam 'objasni' G-din Ministar za finansije. Smesan bi bio svaki komentar, da nije toliko opasan !!! Neka savetuje NEKE druge (npr. Amere, bio bi bolje placen !?) - nama je bilo dovoljno i dosadasnjih !

Miodrag

pre 16 godina

Pozitivno sam iznenadjen, pozitivnim komentarima na ovu inicijativu Djelica.
Srbija bi trebalo sto pre u svojoj strategiji da uzme u obzir mogucnost izgradnje NE.
Da ne duzim mnogo, to je od strategijskog znacaja za Srbiju.

Jacen Solo

pre 16 godina

Danas sam poslao link ka ovoj vesti drugaru, nuklearnom fizičaru, koji je na master studijama u Španiji (Santiago de Comopstela).

Biću slobodan da vam ovde ostavim njegov odgovor na moje pitanje: "KA-BOOM možda i u Srbiji?". To je bila mala provokacija s moje strane s obzirom na to da mi je više puta objašnjavao prednosti nuklearki (njegova struka) u odnosu na termoelektrane-toplane (moja struka) :))

Elem:
"Druze, kamo lepe srece da se to u skorijoj buducnosti ostvari...
To bi znacilo posao za tebe, mene i jos barem 500 inzenjera.
Nazalost, od toga nema nista.
Ovo je samo jos jedna zvaka nasih mudrih politicara.
Jer ova drzava nema para ni da se postavi mreza vetrenjaca koji bi bile
samo kao dopuna sistemu, uglavnom za sela i takve stvari.
Jos gori su mi komentari nasih seljacina "a gde cemo sa otpadom?"
A cela zemlja u djubretu do guse, da nije mozda i zutica od radijacije?
Izvini, ali svaki osvrt na zemlju Srbiju mi izaziva mucninu.
Ali stvarno se nadam da ce doci jedan dan i postati normalna zemlja.
Pricao sam sa kolegom iz Argentine. Kaze kako su pre 6 godina lupili u
dno, bukvalno drzava proglasila bankrot. E nakon toga prestala su sva
za*****ja u zemlji, i ona je sada treca po ekonomiji u Juznoj Americi.
Naravno, uz pomoc USA. I covek sav pun sebe ceka da zavrsi postdiplomske
ovde i da se vraca nazad. E to je ono sto treba nama. Kad sve pukne, i
ne bude bilo vise izgovora ovih ***a, onda ce sve samo krenuti
napred.
Nije mi muka sto radim ovde preko glave. Ono sto me pogadja direkt u
glavu jeste da svako ko je dosao ovde, da li iz Argentine, Brazila ili
Indije, ima zelju da se vrati u svoju zemlju i da svoj doprinos. A ja
samo preletim preko naslova nasih novina! Pa to je da ti se stomak
okrece. Horor Stivena KInga i Klajv Barkera, samo jos sto puta gori.

uff, morao sam malo da se oslobodim..."

Zbunjen

pre 16 godina

Dodatak:
Prosto je neverovatno kako ostrascenost zamagljuje cinjenice. Pristalice NE govore o neefikasnosti, skupoci dobijanje elektricne energije iz alternativnih izvora (vetrenjace, solarna energ. itd.), medjutim u samom tekstu se nalazi najlogicnije i najbezbednije resenje - GAS:
"Troškovi proizvodnje kilovata u nuklearnoj elektrani košta dva centa, u termoelektrani na ugalj 3,5 centi, na mazut 4 centa, a na gas 3 centa."
Dakle struja "dobijena na gas" je skuplja 1 cent (33,3%) od one dobijene iz nuklearki.
ALI nema otpada, zagadjenje svedeno na minimu i sto je najvaznije, elekrane na gas se mogu graditi pored velikih gradova (gde ima reka, naravno) i koristiti kao elektrane-energane, odnosno za centralna grejanja, cime se znatno "smanjuje" onih 33,3 %, odnosno povecava se njihova ukupna korisnost.
Gradjenjem brojnih elektrana na gas bi bila kljucna cinjenica sa kojom bismo ubedili ruse da grade gasovod kroz nasu zemlju, koji bi takodje donosio znacajni prihod drzavi. Uz to Gazprom je zainteresovan za gradjenje elektrana na gas, pa bismo, umesto skupih kredita, mogli napraviti dil sa njima o ulaganju u nasu elektroprivredu.
Dakle jeftino,bezbedno i zdravo resenje postoji, potrebna je samo dobra volja.

simon

pre 16 godina

Vrlo lepo, sve je to bezbedno i napredna je tehnologija i ...
Pa mi nemozemo da nateramo fabrike da naprave stanice za preciscavanje nego nam svako malo mrtve ribe plivaju po svim mogucim rekama, pretpostavljam da sa NE ce poceti i mrtvi ljudi da plutaju. Vinca nemoze da se resi nekoliko kilograma iskoristenog uranijuma godinama a kako li cemo da se resimo vece kolicine, moze ako se Boza strucnjak iseli u sibir pa da njemu saljemo. Ne, hvala!

CD

pre 16 godina

Svaki veliki posao je politika koliko i biznis, a tehnicki deo je stvar odradjivanja rutine. Srbija sigurno nije maksimalno ikoristila sve ostale oblike proizvodnje energije, od hidroelektrana, preko solarne energije, do vetrenjaca. Da o nekoj racionalnijoj potrosnji i smanjenju potrosnje i ne govorim. Ipak, vetrenjace nisu jedino moguce resenje za nas, prvo sto su skuplje po kilovatu, drugo sto ih ne mozete nazidati u dovoljnom broju da popune sve nase potrebe. Cak i Nemci, koji ih imaju na svakom koraku, time dobijaju samo manji deo potrebne energije. Dakle pitanje nuklearki je skoro neizbezno. Pride bi to potencijalno omogucilo ozivljavanje citavog jednog naucno-tehnickog sektora.


Za kraj, mnogo volim ove strastvene zelene koji prvo pricaju o necemu o cemu nemaju nikakvog pojma, potom sednu u svoj krs od auta koji trosi duplo vise nego sto bi trebao, samo da bi otisli kuci i nagazili TA pec jer im promaja cepa ispod prozora. Niko nije tako blesav da mrzi prirodu i hoce da unisti sve oko sebe, ali je trik u nalazenju kompromisa, resenja koje ce nam omoguciti lagodan, tehnoloski savremen zivot, a da pri tom uticaj na prirodu bude minimalan.

Ivan

pre 16 godina

Što pre jer kako kaže moj predhodnik to je najčistija energija !
Treba izgraditi dve. Jednu, da nam naprave amerikanci a drugu rusi !

ne NE

pre 16 godina

Znate onu indijansku sentencu: kada zadnje drvo bude uginulo....ljudi ce shvatiti da novcanice od papira nemogu da se jedu.
Elem, da li nama ili Kini ili USA struja treba da bude jevtinija ili cak skuplja?
Sa nuklearkama cemo mozda dobiti jevtiniji kilovat ali sa svakim kilovatom namecemo veliku cenu buducim narastajima. Ovde na Zapadu tinejdzeri svakodnevno bombarduju roditelje da ugase zaboravljenu sijalicu, iskljucuju iz utikaca svoje stand-by uredjaje i raduju se svakoj vesti o novim ekoloskim resenjima. Hvala Bogu brzo ce preuzeti stvri u svoje ruke, za nas matore je vec kasno jer u galvi nosimo samo ideju o profitu ili proviziji kao jedinoj sirovini pokretacu svakog delovanja. Sacuvajmo jabuke, jagode i psenicu - to je hrana a ne loz ulje.
Resenja vec postoje samo su zakljucana. U Nemackoj postoji distributer EWS koji "prodaje" el-energiju samo iz obnovljivih izviora (voda, vetar, sunce). Vec ima 55000 korisnika i ta brojka svakodnevno raste. Struja nije jevtinija vec je za 0,5 ili 1 1li 2 po kilovatu skuplja. Korisnik sam odlucuje sa koliko centa po kilovatu zeli da uplacuje u ovo preduzece da bi se sagradila nova moderna postrojenja.
Taj korak evolucije covecanstvu tek predstoji.

Petar

pre 16 godina

Samo jedan podsetnik. Pripjat je ukrajinski grad u kome se nalazila NE Cernobilj. Postavljam link koji bi trebalo da posete svi odusevljeni zagovornici izgradnje nuklearnih elektrana kojih, koliko vidim, ovde ima iznenadjujuce mnogo... Ono sto me je uzasnulo je nadmena samouverenost u ovako opasne tehnologije i kvalifikovanje ljudi koji su zbog svega opravdano zabrinuti kao nazadnjaka i konzervativaca.
Cinjenica je da je upravo suprotno. Konzervativci bi trebali biti oni kojima nuklearke predstavljaju precicu za brzo dostizanje evropske razvijenosti, a naprednjaci oni koji zele da razviju i primene nove tehnologije koje nece na ovako brutalan nachin pretiti nama i sledecim generacijama.

http://pripyat.com/

mpavlo

pre 16 godina

Kakve su ovo gluposti!!! Ajde da koristimo i DDT i azbest, kad smo vec na tom fonu. NE su velika i strateski losa investicija na kojoj ce taj isti Djelic (sa svojim ortacima iz vlade) da uzme dobru proviziju i da se odseli na neko ostrvo, daleko od N otpada i moguce katastrofe. A nasa deca, i njihova deca i deca njihove dece ce da ispastaju nasu kratkovidost. Sada je vreme za ulaganje u izolacione materijale, u altenativne izvore energije, u ekonomicnu potrosnju, u reciklazu, a ne raditi ono sto su veliki radili pre nekoliko decenija.

Fight The Power

Dojcin Plavsic

pre 16 godina

A sta o ovome misli Aleksandar Popovic, resorni ministar? Ili je ovo jos jedan primer rastimovanosti orkestra pod nazivom "Vlada Republike Srbije"?

Zoran021

pre 16 godina

A šta je sa bezbednošću i opasnosti od radioaktivnog zračenja ?Gde će se odlagati ?Isti problem ima i Vinča koja muku muči sa odlaganjem nuklearnog otpada.A šta će biti ako se desi neka vrsta Černobila ?Jel' se misli o zdravlju građana ?Ili je to samo još jedna glupost više iz usta nekog miministra koji nema pojma o opasnostima od zračenja ?

Gildor

pre 16 godina

Super,gradnja NE je pravi način da se oporave zabačeni i (ekonomski) zaboravljeni delovi Srbije!Negde će se podići Ne,negde deponovati otpad,ali da to,nipošto, ne bude bliće od (bar) 200 km od Beograda.Kao što se ni jedna fabrika ne pravi dalje od 20 km od BG.
Nemojte me razumeti pogrešno,ja sam ZA nuklearnu energiju,ali i ravnomeran privredni razvoj Srbije, koji je sada jadan u unutrašnjosti!
Podržavam Zbunjenog o izgradnji NE na Velikom Ratnom Ostrvu :)

strugar

pre 16 godina

Moze, ali da se prvo resi afera nad aferama - ona u vezi sa sumnjama o odlaganju i preradi nuklearnog otpada u Boru. Da vidimo ako i koje patriote su tu bile upletene?

blago nama

pre 16 godina

Kako nam se samo posrecilo sa nasim ministrima koje Bog obdari sa svim znanjima i sposobnostima, pa nam svakog dana smisle nesto novo ! Sta bi mi bez njih (a tek sa njima).

Ravnodušan

pre 16 godina

Mene samo zanima odgovor na dva pitanja: Gde će se skladištiti silni nuklearni otpad iz tih novoizgrađenih nuklearki i Da li postoji ijedan građanin u ovoj zemlji spreman da to skladište bude na teritoriji njegove opštine? To da li je sama nulearka bezbedna ili ne, drugo je pitanje, koje nije u prvom planu, ali ni tu situacija nije bez rizika, posebno u svetlu ozbiljnih terorističkih planova da se slična postrojenja na Zapadu učine predmetom napada. Ali je zaista neverovatno da rafinerija etanola u Zrenjaninu ne može da dobije podršku Vlade već pune dve godine, a da za ovakve fiks ideje uvek ima energije i vremena.

Zoki

pre 16 godina

Ko god spomene alternativne izvore energije, trebao bi da zna da su alternativni zato sto su dobri ali strahota skupi. NE su najmanje stetni izvor energije. Skladistenje otpada je takodje resiv problem.
Ljudi ne znaju kakve sve probleme prave TE. Rasturanje prirode za povrsinski kop, enormna kolivina sljake, visoke temperature na kojoma sagoreva organska materija i formira veliku kolicinu otrovnih i kancerogenih materija, CO2. Na 50km od TE mnogi su bolesni. Na 1km od nuklearke sve je potpuno bezbedno i u granicama normale.

ne NE

pre 16 godina

jos nesto: ubuduce ce zakonom biti odredjen nacin izgradnje (pojam: Passivhaus), adaptacija postojecih gradjevina po standardima koji smanjuju potrosnju enrgije i akumuliraju toplotu postojeceg sistema. Ububuduce ce morati da se koriste kombinovani sistemi, stambene jedinice ce imati svoje "male" elektrane - ako nekome ovo zvuci kao brainstorming - ne bojte se, na ovim resenjima se uzurbano radi i naviknucemo se svi vrlo brzo da smo sami odgovorni za svoju struju ili kvalitet vode.
A lobijisti treba vec sada da se naviknu da oni to vise nece biti:).

Komentator

pre 16 godina

Kao neko ko se sasvim solidno razume u nuklearne elektrane, pitam se samo da li je moguće da je neko rekao nešto ovako pametno? Dobrodošla pameti!
NE su JEDINI način za dobijanje dovoljne količine električne energije u skoroj budućnosti. Pozivam sve da se malo više informišu na temu NE sa tzv. pasivnom stabilnošću. Info, 4 NE se grade u Kaliforniji! Potpuna podrška s moje strane za izgradnju NE. Kadar, lokacija, sve su to sitnice ako samo postoji volja za izgradnju NE.

Bill Gates

pre 16 godina

Konacno da neko ima hrabrosti da jedan tako jednostran i ishitren moratorijum preispita. Problem je sto su i Albanci to shvatili prije Srbije. Nemam nista protiv Albanije,da me neko pogresno ne shvati, ali sam vjerovao da je Srbija koju deceniju ispred. Kazu nemamo strucnjake, pa ko ih je imao prije izgradnje prve NE.Kada je Srbija imala naucnika Savica i "Vincu" drugi nijesu ni znali sta je to NE.Koja se to zemlja u razvoju odrekla NE,bez obnovljivih izvora energije?. Nemojte samo uporedjivati SRBIJU sa zemljama sa 40000$ GDP per capita, koje plivaju u energetskim potencijalima. Francuska bi bez NE bila nerazvijena zemlja,po industrijskom razvoju.Sa izgradnjom NE Srbija bi postala najatraktivnija zemlja za strane investicije, jer bi ukupna energetska situacija bila najbolja u Jugoistocnoj Evropi.To bi drasticno ubrzalo razvoj industrije , a samim tim i brojnih usluga i zaposljavanja.Srbija bez sigurnih izvora energije nema ekonomsku buducnost. Umjesto da bude lider u regionu , ona uvozi energiju.To je svakako istvar prestiza.
Iako nijesam tvoje politicke orjentacije,Bravo Djelicu!. Srbija takve treba!

Momčilo Vasić

pre 16 godina

1. Neka ovi zagovornici tradicionalnog dobijanja el.energije plate vožnju iznad Beograda i okoline, ako nemaju na drugi način priliku da vide oko Beograda MESEČEV PEJSAŽ! "Prsten pepela": Obrenovac-Kolubarski kopovi-Veliki Crljeni-Lazarevac-Drmno.
2. A 90% vetrova u toku godine su legendarna Košava - duva iz pravca gde je jedna od najnezgodnijih nuklearki - tik uz našu granicu, Kozloduj.
3. Dobar deo "osnovnog goriva" se ima kod nas (područje Stare planine...)
4. O ekologiji "svojih krajeva" tandrču lepo useljeni po Cvećari, Dedinju, Senjaku, pa do ostalih elitnih naselja.
5. Moguće je bezbroj lokacija naći u istočnoj Srbiji - teritoriji koja je izvan seizmičkih aktivnosti, gde dolazi jedan stanovnik na 10 kilometara kvadratnih!
6. Savremena Francuska je kao šipak puna nuklearki, najveći izvoznik struje u Evropi - pa ne pada nikome na pamet mudrijašenje poput naših "stručnjaka", i na vom sajtu...
Na kraju, doneli su moratorium ZA SRBIJU oni koji su dobili NE Krško, besplatno, od ratne reparacije Nemačke, po onom čuvenom trange-frange dogovora Tita i Vili Branta.
Što se više kasni - nacionalna ekonomija gubi, mislim i previše svakog dana.

Dragojlo

pre 16 godina

E sad ce Djelica razapeti na krst.Ko pa oni koji nemaju pojma o cemu se radi i oni koji se bave uvozom elektricne energije.Njihova parola je uvoziti ,uvoziti i samo uvoziti.I naravno iz njih ce stati iz potaje naravno stranke koje su na njihovom kazanu.Srpsku energetiku vodi i pare broji samo jedan covek ,pocevsi od 2000 godine i iz svih napda na Djelica,mislim na one ozbiljne stajace on.No posle kise dolazi sunce pa treba i to izdrzati ,jos malo!!!

Meni je sve jedno - već svetlim u mraku

pre 16 godina

Meni je sve jedno. Imam 40 godina, dioptriju +7,nemam porodicu, gu**ca mi se pretvara u jedan ogroman pilonidalni sinus jer sedim za računarom 10 do 12 sati dnevno - grebeš ga takav je pos´o, ni ja ga ne volem! Vi gledajte šta ćete sa svojom decom!

mali buda

pre 16 godina

Nikako nuklearke!
Postoji mnogo drugih izvora koji su Srbiji mnogo primereniji, samo njihovim koriscenjem bi se ubili monopoli u Srbiji, a to naravno EPS ne zeli.
Kad smo mogli 86/87 da stvorimo pokret i borimo se protiv najavljenih nuklearki, tako cemo i sada... i pobedicemo opet!

Tijana

pre 16 godina

Hajde da vidimo ko se pre svega buni protiv price o nekom tamo dokumentu od ko zna kada... PA oni koji uvoze energiju, to je jasno. El dorato je Srbija za sve one koji ovu zemlju cine zavisnom i na taj nacin. oni se bune.

Mile

pre 16 godina

Boza je svakako ovom prilikom uhvatio na spavnju ministra energetike, koji se pak sada vadi na ministra ekologije. Pitanje bezbednosti i ekologije u savremenim NE je razreseno. Definitivno, ekonomija je na njihovoj strani. To su vec shvatile sve okolne zemlje osim nase koja oko pitanja obezbeđenja energije zemlje na duzi rok uopste ne razmislja. Zato kako neko rece oko nas postoje na desetine NE, a mi se bavimo ekoloskim izvorima energije koje uzgred budi receno mogu sebi da dopuste samo bogate zemlje jer je cena kWh neuporedivo skuplja i moze da posluzi kao energija iz drugog ešalona.

RAC

pre 16 godina

Kad je Đelić toliko pametan neka gradi nuklearku na Ušću ili još bolje na "RATNOM OSTRVU" tamo ima idealne prirodne mogućnosti !!!

Homer Simpson

pre 16 godina

Imam vrlo jednostavan predlog:

Raspisati referendum za ili protiv gradjenja nuklearnih centrali sa tim da ukoliko pobedi ZA opcija bonus nagrada je ta da se nuklearna elektrana izgradi u opstini koja je imala najveci procenat glasova ZA.

To bi bilo posteno.

Imam neki jak osecaj da svi ovi veliki poznavaoci prednosti nuklearne energije, za razliku od nas laika i neobrazovanih seljacina, su u stvari iz nekog razloga sigurni ili pretpostavljaju da nece imati pogled na istu iz svoga stana ili prolaziti pored iste kada decu vode u skolu.

A sada da jos malo pomognem u lecenju kratkovidosti. Cela prica sigurno nema veze sa Rusima, Djelic to naravno nije rekao ali sam ubedjen da je ciljani graditelj u njegovoj glavi neko iz zapadno evropske zemalje sa najvecim brojem NE i skoro 80% ukupne proizvodnje energije iz NE. A vi pogadjajte
o kojoj se zemlji radi i sve ostalo kazace vam se samo.

U medjuvremenu nastavite pljeskanjem da dokazujete da je Domanovic najveci genije nase knjizevnosti.

mario

pre 16 godina

"dok NE od po 700 megavata ima Slovenija" samo da se ispravi imaju Slovenija i Hrvatska jer je NE Krško zajednička ako to neko ne zna.

odusevljeni gradjanin

pre 16 godina

Uverio sam se da je G-din Djelic ekspert za svoj i jos 'necija' konta, ali da sam juce umro, ne bih znao da se razume i u energetiku, a posebno u NE !? Vredi poziveti uz ovakvu Vladu !

Milan

pre 16 godina

Iako NE imaju svoje lose strane mislim da je realnost i potreba da i ih i mi imamo.Zapad je to odavno uvideo i zato ih imaju u tolikom broju. Pogledajte link sa mapom NE u SAD-u i svetu pa zakljucite gde su oni po ekonomskoj snazi i razvijenosti a gde smo mi. http://www.insc.anl.gov/pwrmaps/map/united_states.html
http://www.insc.anl.gov/pwrmaps/map/world_map.php
Mislim da bi cela drzava imala koristi od jednog takvog projekta ali me samo plasi da pojedini ljudi to ne iskoriste za svoje bogacenje i korist.Problem nuklearnog otpada moze da se resi tako sto ce da se vrati u zemlju porekla (npr. Rusija) na obogacivanje ili skladistenje.Uostalom zar nije za vreme Tita nuklearni otpad sa zapada skladisten kod nas unutar iskoriscenih rudnika?Naravno neko je imao koristi od svega toga.

Vuk

pre 16 godina

Neverovatno je kako priča o "čistoj" nuklearnoj energiji tako lako guta vodu. Ovo mora da je još jedna akcija energetskog lobija koji nakon istrošenih rezervi uglja planira da se prebaci na nuklearnu energiju. Zar bi Nemci zatvarali svoje nuklearne da su toliko dobre i čiste? Srbija ima mnogo više načina za dobijanje električne energije od izgradnje nuklearki. Malo njih zna da smo u samom evropskom vrhu po kapacitetima za korišćenje geotermalne energije koja je potpuno čista, ne ostavlja nikakav otpad i može da se koristi u svako doba! Na brojnim mestima u Srbiji bi mogle da se izgrade vetroelektrane. To naravno nije dovoljno, ali svakako nije rešenje izgradnja nuklearke bez obzira što ih ima u komšiluku. Ako ništa drugo, ne moramo da skladištimo nuklearni otpad na našoj teritoriji. Nadam se da ova Đelićeva ideja neće da zaživi, a žao mi je što ga je nuklearni lobi stavio "pod svoje"! :(

Prda

pre 16 godina

Volim kada se nasi politicari namrste i brinu. Znaci ponestala im kinta. Da li su oni culi za neiskoriscene vodene tokove, sincanu energiju i vetrenjace, ili mozda niko ne nudi proviziju.

Moje ime

pre 16 godina

"6. Savremena Francuska je kao šipak puna nuklearki, najveći izvoznik struje u Evropi - pa ne pada nikome na pamet mudrijašenje poput naših "stručnjaka", i na vom sajtu..."

Zapravo, bilo je mudrijašenja pre par decenija, kada se javila ideja da Francuska (koja gotovo da nema alternativu kada je u pitanju proizvodnja energije)počne da gradi NE.
Samo tada nije bilo nadgornjavanja, već je tadašnja vlast lepo okupila sve protivnike gradnje NE i rekla im: evo tolike su projektovane potrebe, dajte nam rešenje u ciframa, bez opšte priče, kako ćemo podmiriti te potrebe. Ovi su to pogledali, okrenuli se i izašli i evo do dana današnjeg gotovo da nema nikakvog "mudrijašenja" kako Vasić reče, ne zato što u Francuskoj vlada diktatura već zato što jednostavno nema alternative u količinama koje su neophodne.

Aleksandar

pre 16 godina

Pogledajte sta ostaje posle nuklearne elektrane i zapamtite, period POLU raspada otpada koje ostaje posle nuklearki je minimum 500 GODINA (MINIMUM)

Bolje je da prave hidroelektrane ili sto neko rece prodace nam tehnologiju koja ce za 10-15 godina da ode u aut kao euro2 motor u kolima jer ce da izbace fuzione nuklearke. A onaj predlog da se nuklearka locira na ratnom ostrvu je sjajna, mislim da ce svi u beogradu da je prihvate. :)

Zoran021

pre 16 godina

Za one koji su pobornici NE , evo malko i kontraargumenata:
The reactors in Kozloduj, Bulgaria are among the most dangerous reactors in the world (first generation VVER 440). The Commission set a goal in the Agenda 2000 to have the first four reactors closed by the year 2002. To support this, Bulgaria was promised to receive a loan for the modernization of Kozloduj units 5&6 as a replacement for 1 - 4.

A evo i linka :http://www.foeeurope.org/press/No_Euroatom.htm

Sa celim tekstom.

Zbunjen

pre 16 godina

Imam nekoliko pitanja za Djelica i ove odusevljene pristalice NE:
- Gde cete ih graditi?
Posto je Beograd jedan od najvecih potrosaca elektricne energije ja predlazem VELIKO RATNO OSTRVO.Tako ce i Djelic i ostale pristalice moci da uzivaju u pogledu na tako "cistu", "bezbednu", "savremenu" tehnologiju.
- Gde ce se odlagati nuklearni otpad?
Opet imam predlog: lagumi na Tasmajdanu, Kalemegdanu, da bi Djelic i pristalice NE licnim primerom, svaki dan setajuci po tako "bezbedno" smestenom otpadu, nama zaostalim i neprosvecenim protivnicima NE pokazali kako nismo u pravu.
- Ukoliko prihvatite moje predloge, svecano obecavam da necu pitati Djelica koliko je dobio od nuklearnog lobija.

Dusan

pre 16 godina

Bravo za Djelica. Nuklearne elektrane su najzdraviji izvor elektricne energije. To laici ne znaju ali su zato protiv nuklearki. TE su katastrofa za zdravlje i okolinu.

Aleksandar

pre 16 godina

Slazem se.
Rizik koji postoji nije zanemarljiv, ali on postoji i zbog NE u regionu koje su nam blizu: Krsko, Bugarska, itd..
Efekat koji bi se postigao u ekonomskom, naucnom i ekoloskom smislu je dobar argument u prilog NE.

Илија Чворовић

pre 16 godina

Можда би требало да сачекамо да Албанија направи НЕ, почне да нам продаје струју па да се пробудимо? Ово звучи као шала, али погледајте мало по Б92, таква вест је већ објављена!!!

А ми још увек размишљамо о прљавим и нееколошким термо-електранама. Мислите да ћемо са њима моћи у ЕУ?
Људи, у 21-ом смо веку... Пробудите се!

Vladan

pre 16 godina

Najzad jedna nepopulisticka izjava Djelica! Covek je moje najvece razocarenje sa prethodnih izbora (glasao sam za DS) - nakon njih postao je jedan od najvecih populista na politickoj sceni Srbije.

Sada najzad jedna hrabra izjava, protiv predrasuda javnong mnjenja. Nuklearna energija JESTE najcistiji oblik energije (ima manje posledice po okolinu cak i od hidroenergije). Naravno, misli se na modernu tehnologiju.

Zoran

pre 16 godina

Sjajno. Prvo da vidimo odakle da kupujemo uranijum, pa posle gde da ga skladistimo. Radije cu da posadim neko drvo da pripomognem smanjenu CO2 nego da cekam 40000godina. Sta fali da se pocnu graditi solarni paneli i vetrenjace. Slovenci su uz farmu svinja napravili i elektranu na biogas. Ali to je sitan novac. Ovako neko moze da mazne velika pare, kupi zastarelu tehnologiju i prodaje parole.

duh koji hoda

pre 16 godina

Neozbiljan predlog neozbiljnog politicara.
Kako nam u ovoj drzavi ekologiju vodi glumac ( Cvijanovic), tako nam i energetiku vodi bankar.
Gospodine DJelicu, ako malo procunjate po sajmovima ekologije, ( ne morate daleko da idete imate svake godine u Bgd jedan), zakljucicete da pored NE, postoje i drugi " alternativni" nacini dobijanja el energije, kao sto su vetrenjace, solarna energije, hidro elektrane, itd.
ali u ovoj zemlji Srbiji je sve moguce.

Ivan

pre 16 godina

Što pre jer kako kaže moj predhodnik to je najčistija energija !
Treba izgraditi dve. Jednu, da nam naprave amerikanci a drugu rusi !

srkyy

pre 16 godina

Termoelektrane su promasaj u ekoeloskom smislu, NE su neuporedivo cistije i jeftinije, a tehnoloski efekat moze pozitivno uticati dodatno na privredu. Medjutim moje je licno mislinje da treba pratiti tj tehnoloski planirati i ulagati u resurse i izgradidi Fuzionu Nuklearnu elektranu, koje ce uci u upotrebu tek za oko 15-20 god(u svetu su jos uvek u fazi ispitivanja), one su potpuno ekoloske jer nema ni nuklearnog otpada, a radioaktivni istroseni deovi imaju jako kratko vreme poluraspada reda nekoliko godina. Havarije su nemoguce zbog prirode procesa fuzije i tehnoloskih resenja.
Boza nije dobar u predstavljanju javnosti kao politicar, pa njegove izjave ne vredi posmatrati sa te strane.

Pera Pisar

pre 16 godina

Super inicijativa ali jedino u slucaju da ministar Kapitalac ne bude zaduzen za izgradnju jer bi onda verovatno kupili tehnologiju iz Cernobila po hitnom postupku i bez tendera.

Luche

pre 16 godina

Konačno da nekome i to padne na pamet. Ovo treba iskoristiti da je grade Japanci, Nemci ili Amerikanci i da ih trajno "dovedemo" na balkan, i rešimo najveći problem Srbije u narednom periodu (manjak energije).

Petar

pre 16 godina

ne razume sta znaci evetualni akcident? Akcident to je neka nova rece? E B92... Posle soping mola imamo i akcident. Mozda bude neki akcident u tom soping molu!

Momčilo Vasić

pre 16 godina

1. Neka ovi zagovornici tradicionalnog dobijanja el.energije plate vožnju iznad Beograda i okoline, ako nemaju na drugi način priliku da vide oko Beograda MESEČEV PEJSAŽ! "Prsten pepela": Obrenovac-Kolubarski kopovi-Veliki Crljeni-Lazarevac-Drmno.
2. A 90% vetrova u toku godine su legendarna Košava - duva iz pravca gde je jedna od najnezgodnijih nuklearki - tik uz našu granicu, Kozloduj.
3. Dobar deo "osnovnog goriva" se ima kod nas (područje Stare planine...)
4. O ekologiji "svojih krajeva" tandrču lepo useljeni po Cvećari, Dedinju, Senjaku, pa do ostalih elitnih naselja.
5. Moguće je bezbroj lokacija naći u istočnoj Srbiji - teritoriji koja je izvan seizmičkih aktivnosti, gde dolazi jedan stanovnik na 10 kilometara kvadratnih!
6. Savremena Francuska je kao šipak puna nuklearki, najveći izvoznik struje u Evropi - pa ne pada nikome na pamet mudrijašenje poput naših "stručnjaka", i na vom sajtu...
Na kraju, doneli su moratorium ZA SRBIJU oni koji su dobili NE Krško, besplatno, od ratne reparacije Nemačke, po onom čuvenom trange-frange dogovora Tita i Vili Branta.
Što se više kasni - nacionalna ekonomija gubi, mislim i previše svakog dana.

Miodrag

pre 16 godina

Pozitivno sam iznenadjen, pozitivnim komentarima na ovu inicijativu Djelica.
Srbija bi trebalo sto pre u svojoj strategiji da uzme u obzir mogucnost izgradnje NE.
Da ne duzim mnogo, to je od strategijskog znacaja za Srbiju.

CD

pre 16 godina

Svaki veliki posao je politika koliko i biznis, a tehnicki deo je stvar odradjivanja rutine. Srbija sigurno nije maksimalno ikoristila sve ostale oblike proizvodnje energije, od hidroelektrana, preko solarne energije, do vetrenjaca. Da o nekoj racionalnijoj potrosnji i smanjenju potrosnje i ne govorim. Ipak, vetrenjace nisu jedino moguce resenje za nas, prvo sto su skuplje po kilovatu, drugo sto ih ne mozete nazidati u dovoljnom broju da popune sve nase potrebe. Cak i Nemci, koji ih imaju na svakom koraku, time dobijaju samo manji deo potrebne energije. Dakle pitanje nuklearki je skoro neizbezno. Pride bi to potencijalno omogucilo ozivljavanje citavog jednog naucno-tehnickog sektora.


Za kraj, mnogo volim ove strastvene zelene koji prvo pricaju o necemu o cemu nemaju nikakvog pojma, potom sednu u svoj krs od auta koji trosi duplo vise nego sto bi trebao, samo da bi otisli kuci i nagazili TA pec jer im promaja cepa ispod prozora. Niko nije tako blesav da mrzi prirodu i hoce da unisti sve oko sebe, ali je trik u nalazenju kompromisa, resenja koje ce nam omoguciti lagodan, tehnoloski savremen zivot, a da pri tom uticaj na prirodu bude minimalan.

Vladan

pre 16 godina

Posto ima dosta nerazumevanja: naravno da NE nisu NAJZDRAVIJI izvor energije, ali besmisleno je uporedjivati NE kao primarni izvor energije i razne (zdravije) izvore energije (vetranjace i solarni paneli) koji su zbog svog koeficijenta korisnog dejstva neupotrebljivi kao primarni izvori energije. Npr. jedno od najvecih polja sa klasterima vetrenjaca je u Kaliforniji (granica pustinje Mohava ka severu) - posetite malo google i javice vam se koliko su one upotrebljive kao primarni izvor energije. Komentar o fuzionim elektranama nije ni vredan spomena - jos uvek je energija potrebna za fuziju veca od energija koja se njom dobija. Sapienti sat.

Kod NE najveci problem je skladistenje i cuvanje nuklearnog otpada (krajnji produkt nakon procesa fisije). Ipak, ako se to cini valjana (kao sto se cini u civilizovanom zapadnom svetu) TVRDIM da je uticaj na zivotnu sredinu cak manji od hidroenergiej (pogledajte kakve promene u svakodnevnom zivotu i mikroklimi izazivaju vestacka jezera - imate zgodan primer u Kini, gde se zavrsava najveca hidro elektrana na svetu;)). O TE koje sagorevaju ugalj (!!!) necu ni da trosim reci - umesto hipoteticke radiaktivnosti koja se modernim procedurama izbegava, pogledajte statistike kancerogenih i plucnih obeljenja gradjana Obrenovca, vec sada, danas!

Naravno, daleko su NE od savrsenog (tek fuzione elektrane, ako ih bude mogu da budu "sveti gral" energije), ali su ipak najmanje zlo. Kako god to nepopularno bilo da se kaze!

Mile

pre 16 godina

Boza je svakako ovom prilikom uhvatio na spavnju ministra energetike, koji se pak sada vadi na ministra ekologije. Pitanje bezbednosti i ekologije u savremenim NE je razreseno. Definitivno, ekonomija je na njihovoj strani. To su vec shvatile sve okolne zemlje osim nase koja oko pitanja obezbeđenja energije zemlje na duzi rok uopste ne razmislja. Zato kako neko rece oko nas postoje na desetine NE, a mi se bavimo ekoloskim izvorima energije koje uzgred budi receno mogu sebi da dopuste samo bogate zemlje jer je cena kWh neuporedivo skuplja i moze da posluzi kao energija iz drugog ešalona.

Petar

pre 16 godina

Samo jedan podsetnik. Pripjat je ukrajinski grad u kome se nalazila NE Cernobilj. Postavljam link koji bi trebalo da posete svi odusevljeni zagovornici izgradnje nuklearnih elektrana kojih, koliko vidim, ovde ima iznenadjujuce mnogo... Ono sto me je uzasnulo je nadmena samouverenost u ovako opasne tehnologije i kvalifikovanje ljudi koji su zbog svega opravdano zabrinuti kao nazadnjaka i konzervativaca.
Cinjenica je da je upravo suprotno. Konzervativci bi trebali biti oni kojima nuklearke predstavljaju precicu za brzo dostizanje evropske razvijenosti, a naprednjaci oni koji zele da razviju i primene nove tehnologije koje nece na ovako brutalan nachin pretiti nama i sledecim generacijama.

http://pripyat.com/

Dojcin Plavsic

pre 16 godina

A sta o ovome misli Aleksandar Popovic, resorni ministar? Ili je ovo jos jedan primer rastimovanosti orkestra pod nazivom "Vlada Republike Srbije"?

Боле

pre 16 godina

Ову вест као да је Капитални министар наручио пред нове изборе.
Сада ће Велимир Илић након вишегодишње изградње (невидљивог) новог моста преко Дунава код Бешке и преко Саве у Београду и завршене (такође невидљиве) обилазнице око Београда и мутљавина и неталих пара са незавршеним Прокопом, обнове Газеле и концесије за ауто-пут да крене да прави и (невидљиву) нуклеарну централу какву нико на свету нема. То што он нема појма о тим инвестицијама није препрека наравно. Само напред у нове радне победе и изградњу земље. Браво Божо на идеји.

Bosko

pre 16 godina

Najrazvijenije drzave Evrope, posebno Skandinavija, zatvaraju svoje NE, i pokusavaju da sto vise energije dobijaju iz obnovljivih izvora (solarna, geotermalna, vetrenjace, biomasa...), samo na Balkanu se razmislja o gradnji novih NE. I niko od komentatora ne govori sta sa nuklearnim otpadom, kao da nismo dovoljno ozraceni bombardovanjem.

Zoran021

pre 16 godina

A šta je sa bezbednošću i opasnosti od radioaktivnog zračenja ?Gde će se odlagati ?Isti problem ima i Vinča koja muku muči sa odlaganjem nuklearnog otpada.A šta će biti ako se desi neka vrsta Černobila ?Jel' se misli o zdravlju građana ?Ili je to samo još jedna glupost više iz usta nekog miministra koji nema pojma o opasnostima od zračenja ?

Dragojlo

pre 16 godina

E sad ce Djelica razapeti na krst.Ko pa oni koji nemaju pojma o cemu se radi i oni koji se bave uvozom elektricne energije.Njihova parola je uvoziti ,uvoziti i samo uvoziti.I naravno iz njih ce stati iz potaje naravno stranke koje su na njihovom kazanu.Srpsku energetiku vodi i pare broji samo jedan covek ,pocevsi od 2000 godine i iz svih napda na Djelica,mislim na one ozbiljne stajace on.No posle kise dolazi sunce pa treba i to izdrzati ,jos malo!!!

Ravnodušan

pre 16 godina

Mene samo zanima odgovor na dva pitanja: Gde će se skladištiti silni nuklearni otpad iz tih novoizgrađenih nuklearki i Da li postoji ijedan građanin u ovoj zemlji spreman da to skladište bude na teritoriji njegove opštine? To da li je sama nulearka bezbedna ili ne, drugo je pitanje, koje nije u prvom planu, ali ni tu situacija nije bez rizika, posebno u svetlu ozbiljnih terorističkih planova da se slična postrojenja na Zapadu učine predmetom napada. Ali je zaista neverovatno da rafinerija etanola u Zrenjaninu ne može da dobije podršku Vlade već pune dve godine, a da za ovakve fiks ideje uvek ima energije i vremena.

Zoki

pre 16 godina

Ko god spomene alternativne izvore energije, trebao bi da zna da su alternativni zato sto su dobri ali strahota skupi. NE su najmanje stetni izvor energije. Skladistenje otpada je takodje resiv problem.
Ljudi ne znaju kakve sve probleme prave TE. Rasturanje prirode za povrsinski kop, enormna kolivina sljake, visoke temperature na kojoma sagoreva organska materija i formira veliku kolicinu otrovnih i kancerogenih materija, CO2. Na 50km od TE mnogi su bolesni. Na 1km od nuklearke sve je potpuno bezbedno i u granicama normale.

Tijana

pre 16 godina

Hajde da vidimo ko se pre svega buni protiv price o nekom tamo dokumentu od ko zna kada... PA oni koji uvoze energiju, to je jasno. El dorato je Srbija za sve one koji ovu zemlju cine zavisnom i na taj nacin. oni se bune.

Gildor

pre 16 godina

Super,gradnja NE je pravi način da se oporave zabačeni i (ekonomski) zaboravljeni delovi Srbije!Negde će se podići Ne,negde deponovati otpad,ali da to,nipošto, ne bude bliće od (bar) 200 km od Beograda.Kao što se ni jedna fabrika ne pravi dalje od 20 km od BG.
Nemojte me razumeti pogrešno,ja sam ZA nuklearnu energiju,ali i ravnomeran privredni razvoj Srbije, koji je sada jadan u unutrašnjosti!
Podržavam Zbunjenog o izgradnji NE na Velikom Ratnom Ostrvu :)

strugar

pre 16 godina

Moze, ali da se prvo resi afera nad aferama - ona u vezi sa sumnjama o odlaganju i preradi nuklearnog otpada u Boru. Da vidimo ako i koje patriote su tu bile upletene?

mario

pre 16 godina

"dok NE od po 700 megavata ima Slovenija" samo da se ispravi imaju Slovenija i Hrvatska jer je NE Krško zajednička ako to neko ne zna.

simon

pre 16 godina

Vrlo lepo, sve je to bezbedno i napredna je tehnologija i ...
Pa mi nemozemo da nateramo fabrike da naprave stanice za preciscavanje nego nam svako malo mrtve ribe plivaju po svim mogucim rekama, pretpostavljam da sa NE ce poceti i mrtvi ljudi da plutaju. Vinca nemoze da se resi nekoliko kilograma iskoristenog uranijuma godinama a kako li cemo da se resimo vece kolicine, moze ako se Boza strucnjak iseli u sibir pa da njemu saljemo. Ne, hvala!

Zbunjen

pre 16 godina

Dodatak:
Prosto je neverovatno kako ostrascenost zamagljuje cinjenice. Pristalice NE govore o neefikasnosti, skupoci dobijanje elektricne energije iz alternativnih izvora (vetrenjace, solarna energ. itd.), medjutim u samom tekstu se nalazi najlogicnije i najbezbednije resenje - GAS:
"Troškovi proizvodnje kilovata u nuklearnoj elektrani košta dva centa, u termoelektrani na ugalj 3,5 centi, na mazut 4 centa, a na gas 3 centa."
Dakle struja "dobijena na gas" je skuplja 1 cent (33,3%) od one dobijene iz nuklearki.
ALI nema otpada, zagadjenje svedeno na minimu i sto je najvaznije, elekrane na gas se mogu graditi pored velikih gradova (gde ima reka, naravno) i koristiti kao elektrane-energane, odnosno za centralna grejanja, cime se znatno "smanjuje" onih 33,3 %, odnosno povecava se njihova ukupna korisnost.
Gradjenjem brojnih elektrana na gas bi bila kljucna cinjenica sa kojom bismo ubedili ruse da grade gasovod kroz nasu zemlju, koji bi takodje donosio znacajni prihod drzavi. Uz to Gazprom je zainteresovan za gradjenje elektrana na gas, pa bismo, umesto skupih kredita, mogli napraviti dil sa njima o ulaganju u nasu elektroprivredu.
Dakle jeftino,bezbedno i zdravo resenje postoji, potrebna je samo dobra volja.

RAC

pre 16 godina

Kad je Đelić toliko pametan neka gradi nuklearku na Ušću ili još bolje na "RATNOM OSTRVU" tamo ima idealne prirodne mogućnosti !!!

ne NE

pre 16 godina

Znate onu indijansku sentencu: kada zadnje drvo bude uginulo....ljudi ce shvatiti da novcanice od papira nemogu da se jedu.
Elem, da li nama ili Kini ili USA struja treba da bude jevtinija ili cak skuplja?
Sa nuklearkama cemo mozda dobiti jevtiniji kilovat ali sa svakim kilovatom namecemo veliku cenu buducim narastajima. Ovde na Zapadu tinejdzeri svakodnevno bombarduju roditelje da ugase zaboravljenu sijalicu, iskljucuju iz utikaca svoje stand-by uredjaje i raduju se svakoj vesti o novim ekoloskim resenjima. Hvala Bogu brzo ce preuzeti stvri u svoje ruke, za nas matore je vec kasno jer u galvi nosimo samo ideju o profitu ili proviziji kao jedinoj sirovini pokretacu svakog delovanja. Sacuvajmo jabuke, jagode i psenicu - to je hrana a ne loz ulje.
Resenja vec postoje samo su zakljucana. U Nemackoj postoji distributer EWS koji "prodaje" el-energiju samo iz obnovljivih izviora (voda, vetar, sunce). Vec ima 55000 korisnika i ta brojka svakodnevno raste. Struja nije jevtinija vec je za 0,5 ili 1 1li 2 po kilovatu skuplja. Korisnik sam odlucuje sa koliko centa po kilovatu zeli da uplacuje u ovo preduzece da bi se sagradila nova moderna postrojenja.
Taj korak evolucije covecanstvu tek predstoji.

ne NE

pre 16 godina

jos nesto: ubuduce ce zakonom biti odredjen nacin izgradnje (pojam: Passivhaus), adaptacija postojecih gradjevina po standardima koji smanjuju potrosnju enrgije i akumuliraju toplotu postojeceg sistema. Ububuduce ce morati da se koriste kombinovani sistemi, stambene jedinice ce imati svoje "male" elektrane - ako nekome ovo zvuci kao brainstorming - ne bojte se, na ovim resenjima se uzurbano radi i naviknucemo se svi vrlo brzo da smo sami odgovorni za svoju struju ili kvalitet vode.
A lobijisti treba vec sada da se naviknu da oni to vise nece biti:).

Komentator

pre 16 godina

Kao neko ko se sasvim solidno razume u nuklearne elektrane, pitam se samo da li je moguće da je neko rekao nešto ovako pametno? Dobrodošla pameti!
NE su JEDINI način za dobijanje dovoljne količine električne energije u skoroj budućnosti. Pozivam sve da se malo više informišu na temu NE sa tzv. pasivnom stabilnošću. Info, 4 NE se grade u Kaliforniji! Potpuna podrška s moje strane za izgradnju NE. Kadar, lokacija, sve su to sitnice ako samo postoji volja za izgradnju NE.

Milan

pre 16 godina

Iako NE imaju svoje lose strane mislim da je realnost i potreba da i ih i mi imamo.Zapad je to odavno uvideo i zato ih imaju u tolikom broju. Pogledajte link sa mapom NE u SAD-u i svetu pa zakljucite gde su oni po ekonomskoj snazi i razvijenosti a gde smo mi. http://www.insc.anl.gov/pwrmaps/map/united_states.html
http://www.insc.anl.gov/pwrmaps/map/world_map.php
Mislim da bi cela drzava imala koristi od jednog takvog projekta ali me samo plasi da pojedini ljudi to ne iskoriste za svoje bogacenje i korist.Problem nuklearnog otpada moze da se resi tako sto ce da se vrati u zemlju porekla (npr. Rusija) na obogacivanje ili skladistenje.Uostalom zar nije za vreme Tita nuklearni otpad sa zapada skladisten kod nas unutar iskoriscenih rudnika?Naravno neko je imao koristi od svega toga.

kva, kva

pre 16 godina

Dokle ce ova jadna i napacena Srbija da da se unistava raznoraznim eksperimentima eksperata za sve i svasta. Pored drugih promasaja, tacno se zna zasto je donet moratorijum na gradnju NE i to na mnogo ozbiljnijoj (naucnoj) osnovi nego sto moze da nam 'objasni' G-din Ministar za finansije. Smesan bi bio svaki komentar, da nije toliko opasan !!! Neka savetuje NEKE druge (npr. Amere, bio bi bolje placen !?) - nama je bilo dovoljno i dosadasnjih !

Jacen Solo

pre 16 godina

Danas sam poslao link ka ovoj vesti drugaru, nuklearnom fizičaru, koji je na master studijama u Španiji (Santiago de Comopstela).

Biću slobodan da vam ovde ostavim njegov odgovor na moje pitanje: "KA-BOOM možda i u Srbiji?". To je bila mala provokacija s moje strane s obzirom na to da mi je više puta objašnjavao prednosti nuklearki (njegova struka) u odnosu na termoelektrane-toplane (moja struka) :))

Elem:
"Druze, kamo lepe srece da se to u skorijoj buducnosti ostvari...
To bi znacilo posao za tebe, mene i jos barem 500 inzenjera.
Nazalost, od toga nema nista.
Ovo je samo jos jedna zvaka nasih mudrih politicara.
Jer ova drzava nema para ni da se postavi mreza vetrenjaca koji bi bile
samo kao dopuna sistemu, uglavnom za sela i takve stvari.
Jos gori su mi komentari nasih seljacina "a gde cemo sa otpadom?"
A cela zemlja u djubretu do guse, da nije mozda i zutica od radijacije?
Izvini, ali svaki osvrt na zemlju Srbiju mi izaziva mucninu.
Ali stvarno se nadam da ce doci jedan dan i postati normalna zemlja.
Pricao sam sa kolegom iz Argentine. Kaze kako su pre 6 godina lupili u
dno, bukvalno drzava proglasila bankrot. E nakon toga prestala su sva
za*****ja u zemlji, i ona je sada treca po ekonomiji u Juznoj Americi.
Naravno, uz pomoc USA. I covek sav pun sebe ceka da zavrsi postdiplomske
ovde i da se vraca nazad. E to je ono sto treba nama. Kad sve pukne, i
ne bude bilo vise izgovora ovih ***a, onda ce sve samo krenuti
napred.
Nije mi muka sto radim ovde preko glave. Ono sto me pogadja direkt u
glavu jeste da svako ko je dosao ovde, da li iz Argentine, Brazila ili
Indije, ima zelju da se vrati u svoju zemlju i da svoj doprinos. A ja
samo preletim preko naslova nasih novina! Pa to je da ti se stomak
okrece. Horor Stivena KInga i Klajv Barkera, samo jos sto puta gori.

uff, morao sam malo da se oslobodim..."

Bill Gates

pre 16 godina

Konacno da neko ima hrabrosti da jedan tako jednostran i ishitren moratorijum preispita. Problem je sto su i Albanci to shvatili prije Srbije. Nemam nista protiv Albanije,da me neko pogresno ne shvati, ali sam vjerovao da je Srbija koju deceniju ispred. Kazu nemamo strucnjake, pa ko ih je imao prije izgradnje prve NE.Kada je Srbija imala naucnika Savica i "Vincu" drugi nijesu ni znali sta je to NE.Koja se to zemlja u razvoju odrekla NE,bez obnovljivih izvora energije?. Nemojte samo uporedjivati SRBIJU sa zemljama sa 40000$ GDP per capita, koje plivaju u energetskim potencijalima. Francuska bi bez NE bila nerazvijena zemlja,po industrijskom razvoju.Sa izgradnjom NE Srbija bi postala najatraktivnija zemlja za strane investicije, jer bi ukupna energetska situacija bila najbolja u Jugoistocnoj Evropi.To bi drasticno ubrzalo razvoj industrije , a samim tim i brojnih usluga i zaposljavanja.Srbija bez sigurnih izvora energije nema ekonomsku buducnost. Umjesto da bude lider u regionu , ona uvozi energiju.To je svakako istvar prestiza.
Iako nijesam tvoje politicke orjentacije,Bravo Djelicu!. Srbija takve treba!

Meni je sve jedno - već svetlim u mraku

pre 16 godina

Meni je sve jedno. Imam 40 godina, dioptriju +7,nemam porodicu, gu**ca mi se pretvara u jedan ogroman pilonidalni sinus jer sedim za računarom 10 do 12 sati dnevno - grebeš ga takav je pos´o, ni ja ga ne volem! Vi gledajte šta ćete sa svojom decom!

mpavlo

pre 16 godina

Kakve su ovo gluposti!!! Ajde da koristimo i DDT i azbest, kad smo vec na tom fonu. NE su velika i strateski losa investicija na kojoj ce taj isti Djelic (sa svojim ortacima iz vlade) da uzme dobru proviziju i da se odseli na neko ostrvo, daleko od N otpada i moguce katastrofe. A nasa deca, i njihova deca i deca njihove dece ce da ispastaju nasu kratkovidost. Sada je vreme za ulaganje u izolacione materijale, u altenativne izvore energije, u ekonomicnu potrosnju, u reciklazu, a ne raditi ono sto su veliki radili pre nekoliko decenija.

Fight The Power

mali buda

pre 16 godina

Nikako nuklearke!
Postoji mnogo drugih izvora koji su Srbiji mnogo primereniji, samo njihovim koriscenjem bi se ubili monopoli u Srbiji, a to naravno EPS ne zeli.
Kad smo mogli 86/87 da stvorimo pokret i borimo se protiv najavljenih nuklearki, tako cemo i sada... i pobedicemo opet!

blago nama

pre 16 godina

Kako nam se samo posrecilo sa nasim ministrima koje Bog obdari sa svim znanjima i sposobnostima, pa nam svakog dana smisle nesto novo ! Sta bi mi bez njih (a tek sa njima).

Vuk

pre 16 godina

Neverovatno je kako priča o "čistoj" nuklearnoj energiji tako lako guta vodu. Ovo mora da je još jedna akcija energetskog lobija koji nakon istrošenih rezervi uglja planira da se prebaci na nuklearnu energiju. Zar bi Nemci zatvarali svoje nuklearne da su toliko dobre i čiste? Srbija ima mnogo više načina za dobijanje električne energije od izgradnje nuklearki. Malo njih zna da smo u samom evropskom vrhu po kapacitetima za korišćenje geotermalne energije koja je potpuno čista, ne ostavlja nikakav otpad i može da se koristi u svako doba! Na brojnim mestima u Srbiji bi mogle da se izgrade vetroelektrane. To naravno nije dovoljno, ali svakako nije rešenje izgradnja nuklearke bez obzira što ih ima u komšiluku. Ako ništa drugo, ne moramo da skladištimo nuklearni otpad na našoj teritoriji. Nadam se da ova Đelićeva ideja neće da zaživi, a žao mi je što ga je nuklearni lobi stavio "pod svoje"! :(

Prda

pre 16 godina

Volim kada se nasi politicari namrste i brinu. Znaci ponestala im kinta. Da li su oni culi za neiskoriscene vodene tokove, sincanu energiju i vetrenjace, ili mozda niko ne nudi proviziju.

Homer Simpson

pre 16 godina

Imam vrlo jednostavan predlog:

Raspisati referendum za ili protiv gradjenja nuklearnih centrali sa tim da ukoliko pobedi ZA opcija bonus nagrada je ta da se nuklearna elektrana izgradi u opstini koja je imala najveci procenat glasova ZA.

To bi bilo posteno.

Imam neki jak osecaj da svi ovi veliki poznavaoci prednosti nuklearne energije, za razliku od nas laika i neobrazovanih seljacina, su u stvari iz nekog razloga sigurni ili pretpostavljaju da nece imati pogled na istu iz svoga stana ili prolaziti pored iste kada decu vode u skolu.

A sada da jos malo pomognem u lecenju kratkovidosti. Cela prica sigurno nema veze sa Rusima, Djelic to naravno nije rekao ali sam ubedjen da je ciljani graditelj u njegovoj glavi neko iz zapadno evropske zemalje sa najvecim brojem NE i skoro 80% ukupne proizvodnje energije iz NE. A vi pogadjajte
o kojoj se zemlji radi i sve ostalo kazace vam se samo.

U medjuvremenu nastavite pljeskanjem da dokazujete da je Domanovic najveci genije nase knjizevnosti.

odusevljeni gradjanin

pre 16 godina

Uverio sam se da je G-din Djelic ekspert za svoj i jos 'necija' konta, ali da sam juce umro, ne bih znao da se razume i u energetiku, a posebno u NE !? Vredi poziveti uz ovakvu Vladu !

Moje ime

pre 16 godina

"6. Savremena Francuska je kao šipak puna nuklearki, najveći izvoznik struje u Evropi - pa ne pada nikome na pamet mudrijašenje poput naših "stručnjaka", i na vom sajtu..."

Zapravo, bilo je mudrijašenja pre par decenija, kada se javila ideja da Francuska (koja gotovo da nema alternativu kada je u pitanju proizvodnja energije)počne da gradi NE.
Samo tada nije bilo nadgornjavanja, već je tadašnja vlast lepo okupila sve protivnike gradnje NE i rekla im: evo tolike su projektovane potrebe, dajte nam rešenje u ciframa, bez opšte priče, kako ćemo podmiriti te potrebe. Ovi su to pogledali, okrenuli se i izašli i evo do dana današnjeg gotovo da nema nikakvog "mudrijašenja" kako Vasić reče, ne zato što u Francuskoj vlada diktatura već zato što jednostavno nema alternative u količinama koje su neophodne.

Aleksandar

pre 16 godina

Pogledajte sta ostaje posle nuklearne elektrane i zapamtite, period POLU raspada otpada koje ostaje posle nuklearki je minimum 500 GODINA (MINIMUM)

Bolje je da prave hidroelektrane ili sto neko rece prodace nam tehnologiju koja ce za 10-15 godina da ode u aut kao euro2 motor u kolima jer ce da izbace fuzione nuklearke. A onaj predlog da se nuklearka locira na ratnom ostrvu je sjajna, mislim da ce svi u beogradu da je prihvate. :)

Zoran021

pre 16 godina

Za one koji su pobornici NE , evo malko i kontraargumenata:
The reactors in Kozloduj, Bulgaria are among the most dangerous reactors in the world (first generation VVER 440). The Commission set a goal in the Agenda 2000 to have the first four reactors closed by the year 2002. To support this, Bulgaria was promised to receive a loan for the modernization of Kozloduj units 5&6 as a replacement for 1 - 4.

A evo i linka :http://www.foeeurope.org/press/No_Euroatom.htm

Sa celim tekstom.