Sreda, 15.08.2007.

18:04

Šta će doneti „.rs” domeni?

Izvor: Marko Jevtiæ

Šta æe doneti „.rs” domeni? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

ivan ns

pre 16 godina

U tekstu ne piše hoće li opet postojati .co.rs , .org.rs i drugi poddomeni.
Meni se to nikada nije sviđalo...
Zna li se nešto o tome ?

Rade NS

pre 16 godina

Bolje da smo imali .KS ... to bi bilo u skladu sa nasom borbom za ocuvanje Kosova kao i sa budućim statusom ove zemlje - Kraljevina Srbija. Ovako-moraćemo da menjamo taj .rs mada mozda uspemo da se ubedimo da Regno di Serbia ili tako nešto latinski OK .

Milos

pre 16 godina

"Kupovina i prodaja domena u svetu može biti veoma unosan biznis, dok se kod nas tek očekuju neki pomaci."

Kako je ovde navedeno, ispada da je "biznis" kupovine i prodaje domena neka pozitivna stvar koja je, eto, kod nas zapostavljena. Ali na žalost poseledica ovog "biznisa" je ta da veliki deo dobrih domena u svetu zvrji neiskorišćen jer "biznismeni" koji su ih kupili traže velike sume za njihov otkup.

nenad

pre 16 godina

imam nekoliko domena sa nastavkom .net i .info
i nekoliko sa co.yu
co.yu se nije plaćao zato je i bio popularani, ima hiljade domena bez hostinga(džabe je neka stoji).
ako se bude plaćao, tek onda će biti manje korisnika a ne više. nekoliko mojih komitenata je već promenilo domene i prešlo na .net i .info.
ja svima savetujem .net jer je najlogičnije. pa živimo na 3 kamenu od sunca, koga još interesuju države i granice???

Stefo

pre 16 godina

Nije bitno, boljeg i nije bilo kad vec sve jedno (Srpska) Radikalna Stranka dominira, tako moze da im najbolje asocira na Srbiju :)

Dragan

pre 16 godina

IZVINITE svi koji citate ove komentare, ali da li znate da je u Kini postavljeno N wireless mreza koje su uglavnom besplatne, da je protok min. 2mbit/s ili vise, a al to je Kina. Malo blize nam je Estonija u kojoj svaka kuca je dobila dzabe internet konekciju (kablovsku ili sl.), jer po njima, tj, njihovoj drzavi je internet resurs neophodan za ekonomski razvoj kako pojedinca tako i zemlje u celini. Mislim nama je jos bliza BJRM (ili ti Makedonija) u kojoj imate nesto slicno u pogledu wireless-a (posebno po dostupnosti i ceni). A u nasoj Srbiji (bila ona yu, co.yu, rs, sr, sb, sx, fx, ldp, ds, dss, srs, sps, ks ... ili kako god vec) imate jadni (mislim na stanje svesti a ne na materijalno stanje) drzavni TELEKOM, koji ne misli da u nekom kracem (citaj manje od 2 godine) periodu ponudi uslove za sto laksi pristup gradjanima i privredi ka ovom resursu(internet-u). Ja stvarno ne znam ko bi trebao da kaze ovim svim nasim politicarima da ono sto su ucili u skoli, posebno mislim na to da je nas geografski polozoj jedinstven, bitan ... odavno prevazidjeno i to jos onda kada e prokopoan Suecki kanal, a kamoli onda kada je Boing napravio avion koji moze bez sletanja da preleti oko 10000 milja. Nazalost danas je nas polozaj, mislim geografski samo bitan u tom pogledu ko ce ovde da postavi radare ili nuklearne silose. Prema tome manite se geo polozaja, a i rasprave oko nebitnih stvari kao kako ce nam se zvati domen i slicnog, jer niko nama nije kriv sto se mi godinama nismo zvali onako kako nam je ime pa su drugi pobirali nase skracenice. Bolje bi bilo da sve to konacno jednom pocne da funkcionise na nacin na koji se to radi u svetu.

jugosloven

pre 16 godina

Pod hitno prekinuti s uzurpacijom imena tudje zemlje. Srbija, Surinam i Tasmanija nek sebi izaberu domen koji im se svidja ali dosta vise s koriscenjem imena nase zemlje od strane tudjih drzava. Imate sad svoje ime za svoju zemlju, pa po njoj zovite i svoj domen. Dosta je srpski rezim zloupotrebljavao ime nekakve "SRJ" i koristio tudj domen "yu".

Jao, evo ga opet ...

pre 16 godina

Nacionalni domeni nisu na prodaju, vec su vezani za ISO 3166 standard. Kome neka procita dokument RFC1591 ili - jos bolje - neka ode na sajt IANA (www.iana.org) i tamo nadje odgovore. Mi smo od ISO dobili oznaku RS, prema tome to nam je sto nam je. I budite srecni, jer je prvi predlog (koji je zdusno bio podrzavao Vuk Draskovic) bio SP (?!). To tek nema veze sa Srbijom.

Jedina stvar o kojoj se ovde moze diskutovati je kako ce ta arbitraza funkcionisati u srpskim uslovima. Pa kod nas se oko jedne obicne medje vode sporovi i po 50 godina. Za to u normalnom svetu presudi dugme na tastaturi potrebno za uvid u katastar, uz eventualno slanje geometra na teren.

kupac

pre 16 godina

Surinam ima manje od 470 000 stanovnika, pa to je minijaturna zemlja. Ajmo da kupimo .sr ma oni tamo u Juznoj Americi nisu ni culi za internet

srpska_posla

pre 16 godina

A vidim, Slovenija je baš "propala" zato što nije mogla da registruje domen SL nego ima "si".

Manite se, ljudi, corava posla i gledajte od cega se zivi.
Dokle cemo rasipati energiju na besmisleno "ispravljanje krive Drine"?

Dejan

pre 16 godina

@net
Ti se sigurno slabo razumeš u geografiju kada kažeš da je Surinam "minijaturna" zemlja. Nemam podatak kolika je površina Srbije ali imam kolika je bila površina Srbije i Crne Gore (sa Kosovom) - 102173km2, dok je površina Surinama 163820km2 dakle daleko veća. Ili možda Surinam ne treba da ima ista prava kao Srbija jer je siromašan i iz tamo neke Južne Amerike?

Luc

pre 16 godina

Cisto sumnjam da bi nekom u Engleskoj u slucaju bilo kakve promene imena United Kingdom palo na pamet da menja ono co.uk.
Promena nika YU je licna perverzija i nista vise.

aca

pre 16 godina

Imam 6 WEB strana i 6 zakupljenih .COM domena i ne pada mi na pamet da koristim niti co.yu, niti rs, niti bilo koji lokalni domen. Ne vidim svrhu toga.

dotcom

pre 16 godina

.rs moze biti i od Raska, Rascia itd, centra srednjevekovne srpske drzave. Naravno, otkup TLD:a .sr od Surinama bilo bi idealno reasenje, ali to verovatno ne bi bio zvanicni otkup nego vise potplacivanje da se odreknu domena a mi onako usput da ga registrujemo za sebe. Ipak, da bi tako nesto uopste bilo moguce potrebno je da i Surinamci imaju rezervni domen, inace bi i oni morali birati izmedju .ss i .sx. Jedina mogucnost koju ja u vezi toga vidim je ako domen .su bude postao slobodan. Onda bismo vec imali neku mogucnost da o tome raspravljamo, a do tada verovatno mrka kapa...

Lina

pre 16 godina

Znaci reseno je da se domen menja iz yu u rs, a ovde se i dalje komentarisu surinam, kraljevina, ratko, jugoslavija..Menja se jos toliko stvari, i cini mi se na bolje - na primer mogucnost zakupa (jednog ili vise) domena od strane fizickih lica, primecuje li neko to ili je bitnije prezvakavanje prezvakanih tema iznova i iznova?

infrastar

pre 16 godina

postujem sto korisnici iz yu domena imaju pravo prvenstva pri kupovini.Ipak, ja na primer nemam adresu u yu domenu ali hocu da imam podjednaka prava pri kupovini kada se .rs aktivira.Da li se nekako integrisao i deo price po kome nama "obicnim" smrtnicama nece ostati samo mrvice koje ne pokupe prvi medju jednakima ?

Rudolf

pre 16 godina

Oni koji pričaju o "minijaturnom Surinamu" nemaju pojma,blago rečeno. Surinam ne samo što zahvata veću površinu od Srbije (sa sve Kosovom pride) nego ima i veći BDP po glavi stanovnika.

YUnac

pre 16 godina

Da se razumemo nisam Yugonostalgičar ali smatram da je domen YU odličan i da smo brzopleto krenuli da ga se otarasimo. Neću da kritikujem novi domen da li je prihvatljiv, ali nikog na ovom svetu neće RS asocirati na Srbiju, dok je domen YU već prepoznatljiv iako je reč o Srbiji.

Nina

pre 16 godina

A na osnovu čega se neki usuđuju da misle da smo mi važniji i bolji od Surinama?! I zašto uopšte tolika trka i frka da se menja.yu, kao da nemamo važnija posla...

IvanZ

pre 16 godina

Za neupućene i zaludne: NE POSTOJI mogućnost otkupa TLD .sr od Surinama. Izvol'te na Google pa pogledajte zašto. U pravu je čovek što kaže da je tema 100 puta prežvakana, nema svrhe dalje diskutovati u ovom smeru...

Shele

pre 16 godina

Konacno je i ova tema dosla na dnevni red ..:) Imam dve web stranice i obe su na domenu co.yu (nepostojece drzave)... Ipak se nesto radi u ovoj drzavi :)

Milos

pre 16 godina

Pa ni RS nema blage veze!A sta se desava ako sutra postanemo kraljevina?Cisto sumnjam da je bilo ko iz ove drzave pokusao da otkupi SR od Surinama.Pa zvanicne organe ne zanimaju ni mnogo bitnije stvari.

net

pre 16 godina

A zar neko nije razmiljao o tome da Srbija od Surinama otkupi .SR? Ipak je to stvar od drzavnog znacaja Srbiji a jednoj minijaturnoj zemlji sigurno internet ne znaci toliko...

Dinke

pre 16 godina

Koliko se ja razumem u medicinu (a ne razumem se uopste), registracija .rs domena nece biti moguca pre 2009 godine! Zivi bili pa videli.

Inace, neke od zemalja u jugo-istocnoj evropi koje su liberalizovale registraciju domena: Rumunija ($61 lifetime), Ceska ($24/year), Grcka($15/year), Poljska($18/year), itd.

Dragan@rs

pre 16 godina

Jao nemojmo vise o tom Surinamu. Tema je svojevremeno vec prezvakana do besvesti. I Surinam sa njegovim "sr", i Solomonska Ostrva sa "sb" i nesrecno "ss" (Srbi-Srbija!?) i nametnuto "sx" i odbijeno pa na kraju prihvaceno "rs". Imamo to sto imamo, verovatno bolje nije moglo. Pa hajde da vec jednom promenimo "yu" koje stvarno nema blage veze sa sadasnjim nazivom drzave.

net

pre 16 godina

A zar neko nije razmiljao o tome da Srbija od Surinama otkupi .SR? Ipak je to stvar od drzavnog znacaja Srbiji a jednoj minijaturnoj zemlji sigurno internet ne znaci toliko...

Dragan

pre 16 godina

IZVINITE svi koji citate ove komentare, ali da li znate da je u Kini postavljeno N wireless mreza koje su uglavnom besplatne, da je protok min. 2mbit/s ili vise, a al to je Kina. Malo blize nam je Estonija u kojoj svaka kuca je dobila dzabe internet konekciju (kablovsku ili sl.), jer po njima, tj, njihovoj drzavi je internet resurs neophodan za ekonomski razvoj kako pojedinca tako i zemlje u celini. Mislim nama je jos bliza BJRM (ili ti Makedonija) u kojoj imate nesto slicno u pogledu wireless-a (posebno po dostupnosti i ceni). A u nasoj Srbiji (bila ona yu, co.yu, rs, sr, sb, sx, fx, ldp, ds, dss, srs, sps, ks ... ili kako god vec) imate jadni (mislim na stanje svesti a ne na materijalno stanje) drzavni TELEKOM, koji ne misli da u nekom kracem (citaj manje od 2 godine) periodu ponudi uslove za sto laksi pristup gradjanima i privredi ka ovom resursu(internet-u). Ja stvarno ne znam ko bi trebao da kaze ovim svim nasim politicarima da ono sto su ucili u skoli, posebno mislim na to da je nas geografski polozoj jedinstven, bitan ... odavno prevazidjeno i to jos onda kada e prokopoan Suecki kanal, a kamoli onda kada je Boing napravio avion koji moze bez sletanja da preleti oko 10000 milja. Nazalost danas je nas polozaj, mislim geografski samo bitan u tom pogledu ko ce ovde da postavi radare ili nuklearne silose. Prema tome manite se geo polozaja, a i rasprave oko nebitnih stvari kao kako ce nam se zvati domen i slicnog, jer niko nama nije kriv sto se mi godinama nismo zvali onako kako nam je ime pa su drugi pobirali nase skracenice. Bolje bi bilo da sve to konacno jednom pocne da funkcionise na nacin na koji se to radi u svetu.

IvanZ

pre 16 godina

Za neupućene i zaludne: NE POSTOJI mogućnost otkupa TLD .sr od Surinama. Izvol'te na Google pa pogledajte zašto. U pravu je čovek što kaže da je tema 100 puta prežvakana, nema svrhe dalje diskutovati u ovom smeru...

Rudolf

pre 16 godina

Oni koji pričaju o "minijaturnom Surinamu" nemaju pojma,blago rečeno. Surinam ne samo što zahvata veću površinu od Srbije (sa sve Kosovom pride) nego ima i veći BDP po glavi stanovnika.

Dragan@rs

pre 16 godina

Jao nemojmo vise o tom Surinamu. Tema je svojevremeno vec prezvakana do besvesti. I Surinam sa njegovim "sr", i Solomonska Ostrva sa "sb" i nesrecno "ss" (Srbi-Srbija!?) i nametnuto "sx" i odbijeno pa na kraju prihvaceno "rs". Imamo to sto imamo, verovatno bolje nije moglo. Pa hajde da vec jednom promenimo "yu" koje stvarno nema blage veze sa sadasnjim nazivom drzave.

YUnac

pre 16 godina

Da se razumemo nisam Yugonostalgičar ali smatram da je domen YU odličan i da smo brzopleto krenuli da ga se otarasimo. Neću da kritikujem novi domen da li je prihvatljiv, ali nikog na ovom svetu neće RS asocirati na Srbiju, dok je domen YU već prepoznatljiv iako je reč o Srbiji.

Nina

pre 16 godina

A na osnovu čega se neki usuđuju da misle da smo mi važniji i bolji od Surinama?! I zašto uopšte tolika trka i frka da se menja.yu, kao da nemamo važnija posla...

Milos

pre 16 godina

Pa ni RS nema blage veze!A sta se desava ako sutra postanemo kraljevina?Cisto sumnjam da je bilo ko iz ove drzave pokusao da otkupi SR od Surinama.Pa zvanicne organe ne zanimaju ni mnogo bitnije stvari.

srpska_posla

pre 16 godina

A vidim, Slovenija je baš "propala" zato što nije mogla da registruje domen SL nego ima "si".

Manite se, ljudi, corava posla i gledajte od cega se zivi.
Dokle cemo rasipati energiju na besmisleno "ispravljanje krive Drine"?

Dejan

pre 16 godina

@net
Ti se sigurno slabo razumeš u geografiju kada kažeš da je Surinam "minijaturna" zemlja. Nemam podatak kolika je površina Srbije ali imam kolika je bila površina Srbije i Crne Gore (sa Kosovom) - 102173km2, dok je površina Surinama 163820km2 dakle daleko veća. Ili možda Surinam ne treba da ima ista prava kao Srbija jer je siromašan i iz tamo neke Južne Amerike?

Lina

pre 16 godina

Znaci reseno je da se domen menja iz yu u rs, a ovde se i dalje komentarisu surinam, kraljevina, ratko, jugoslavija..Menja se jos toliko stvari, i cini mi se na bolje - na primer mogucnost zakupa (jednog ili vise) domena od strane fizickih lica, primecuje li neko to ili je bitnije prezvakavanje prezvakanih tema iznova i iznova?

Dinke

pre 16 godina

Koliko se ja razumem u medicinu (a ne razumem se uopste), registracija .rs domena nece biti moguca pre 2009 godine! Zivi bili pa videli.

Inace, neke od zemalja u jugo-istocnoj evropi koje su liberalizovale registraciju domena: Rumunija ($61 lifetime), Ceska ($24/year), Grcka($15/year), Poljska($18/year), itd.

aca

pre 16 godina

Imam 6 WEB strana i 6 zakupljenih .COM domena i ne pada mi na pamet da koristim niti co.yu, niti rs, niti bilo koji lokalni domen. Ne vidim svrhu toga.

infrastar

pre 16 godina

postujem sto korisnici iz yu domena imaju pravo prvenstva pri kupovini.Ipak, ja na primer nemam adresu u yu domenu ali hocu da imam podjednaka prava pri kupovini kada se .rs aktivira.Da li se nekako integrisao i deo price po kome nama "obicnim" smrtnicama nece ostati samo mrvice koje ne pokupe prvi medju jednakima ?

Luc

pre 16 godina

Cisto sumnjam da bi nekom u Engleskoj u slucaju bilo kakve promene imena United Kingdom palo na pamet da menja ono co.uk.
Promena nika YU je licna perverzija i nista vise.

Milos

pre 16 godina

"Kupovina i prodaja domena u svetu može biti veoma unosan biznis, dok se kod nas tek očekuju neki pomaci."

Kako je ovde navedeno, ispada da je "biznis" kupovine i prodaje domena neka pozitivna stvar koja je, eto, kod nas zapostavljena. Ali na žalost poseledica ovog "biznisa" je ta da veliki deo dobrih domena u svetu zvrji neiskorišćen jer "biznismeni" koji su ih kupili traže velike sume za njihov otkup.

Shele

pre 16 godina

Konacno je i ova tema dosla na dnevni red ..:) Imam dve web stranice i obe su na domenu co.yu (nepostojece drzave)... Ipak se nesto radi u ovoj drzavi :)

Jao, evo ga opet ...

pre 16 godina

Nacionalni domeni nisu na prodaju, vec su vezani za ISO 3166 standard. Kome neka procita dokument RFC1591 ili - jos bolje - neka ode na sajt IANA (www.iana.org) i tamo nadje odgovore. Mi smo od ISO dobili oznaku RS, prema tome to nam je sto nam je. I budite srecni, jer je prvi predlog (koji je zdusno bio podrzavao Vuk Draskovic) bio SP (?!). To tek nema veze sa Srbijom.

Jedina stvar o kojoj se ovde moze diskutovati je kako ce ta arbitraza funkcionisati u srpskim uslovima. Pa kod nas se oko jedne obicne medje vode sporovi i po 50 godina. Za to u normalnom svetu presudi dugme na tastaturi potrebno za uvid u katastar, uz eventualno slanje geometra na teren.

Stefo

pre 16 godina

Nije bitno, boljeg i nije bilo kad vec sve jedno (Srpska) Radikalna Stranka dominira, tako moze da im najbolje asocira na Srbiju :)

dotcom

pre 16 godina

.rs moze biti i od Raska, Rascia itd, centra srednjevekovne srpske drzave. Naravno, otkup TLD:a .sr od Surinama bilo bi idealno reasenje, ali to verovatno ne bi bio zvanicni otkup nego vise potplacivanje da se odreknu domena a mi onako usput da ga registrujemo za sebe. Ipak, da bi tako nesto uopste bilo moguce potrebno je da i Surinamci imaju rezervni domen, inace bi i oni morali birati izmedju .ss i .sx. Jedina mogucnost koju ja u vezi toga vidim je ako domen .su bude postao slobodan. Onda bismo vec imali neku mogucnost da o tome raspravljamo, a do tada verovatno mrka kapa...

kupac

pre 16 godina

Surinam ima manje od 470 000 stanovnika, pa to je minijaturna zemlja. Ajmo da kupimo .sr ma oni tamo u Juznoj Americi nisu ni culi za internet

jugosloven

pre 16 godina

Pod hitno prekinuti s uzurpacijom imena tudje zemlje. Srbija, Surinam i Tasmanija nek sebi izaberu domen koji im se svidja ali dosta vise s koriscenjem imena nase zemlje od strane tudjih drzava. Imate sad svoje ime za svoju zemlju, pa po njoj zovite i svoj domen. Dosta je srpski rezim zloupotrebljavao ime nekakve "SRJ" i koristio tudj domen "yu".

nenad

pre 16 godina

imam nekoliko domena sa nastavkom .net i .info
i nekoliko sa co.yu
co.yu se nije plaćao zato je i bio popularani, ima hiljade domena bez hostinga(džabe je neka stoji).
ako se bude plaćao, tek onda će biti manje korisnika a ne više. nekoliko mojih komitenata je već promenilo domene i prešlo na .net i .info.
ja svima savetujem .net jer je najlogičnije. pa živimo na 3 kamenu od sunca, koga još interesuju države i granice???

Rade NS

pre 16 godina

Bolje da smo imali .KS ... to bi bilo u skladu sa nasom borbom za ocuvanje Kosova kao i sa budućim statusom ove zemlje - Kraljevina Srbija. Ovako-moraćemo da menjamo taj .rs mada mozda uspemo da se ubedimo da Regno di Serbia ili tako nešto latinski OK .

ivan ns

pre 16 godina

U tekstu ne piše hoće li opet postojati .co.rs , .org.rs i drugi poddomeni.
Meni se to nikada nije sviđalo...
Zna li se nešto o tome ?

net

pre 16 godina

A zar neko nije razmiljao o tome da Srbija od Surinama otkupi .SR? Ipak je to stvar od drzavnog znacaja Srbiji a jednoj minijaturnoj zemlji sigurno internet ne znaci toliko...

Nina

pre 16 godina

A na osnovu čega se neki usuđuju da misle da smo mi važniji i bolji od Surinama?! I zašto uopšte tolika trka i frka da se menja.yu, kao da nemamo važnija posla...

YUnac

pre 16 godina

Da se razumemo nisam Yugonostalgičar ali smatram da je domen YU odličan i da smo brzopleto krenuli da ga se otarasimo. Neću da kritikujem novi domen da li je prihvatljiv, ali nikog na ovom svetu neće RS asocirati na Srbiju, dok je domen YU već prepoznatljiv iako je reč o Srbiji.

Milos

pre 16 godina

Pa ni RS nema blage veze!A sta se desava ako sutra postanemo kraljevina?Cisto sumnjam da je bilo ko iz ove drzave pokusao da otkupi SR od Surinama.Pa zvanicne organe ne zanimaju ni mnogo bitnije stvari.

Luc

pre 16 godina

Cisto sumnjam da bi nekom u Engleskoj u slucaju bilo kakve promene imena United Kingdom palo na pamet da menja ono co.uk.
Promena nika YU je licna perverzija i nista vise.

Dragan@rs

pre 16 godina

Jao nemojmo vise o tom Surinamu. Tema je svojevremeno vec prezvakana do besvesti. I Surinam sa njegovim "sr", i Solomonska Ostrva sa "sb" i nesrecno "ss" (Srbi-Srbija!?) i nametnuto "sx" i odbijeno pa na kraju prihvaceno "rs". Imamo to sto imamo, verovatno bolje nije moglo. Pa hajde da vec jednom promenimo "yu" koje stvarno nema blage veze sa sadasnjim nazivom drzave.

aca

pre 16 godina

Imam 6 WEB strana i 6 zakupljenih .COM domena i ne pada mi na pamet da koristim niti co.yu, niti rs, niti bilo koji lokalni domen. Ne vidim svrhu toga.

kupac

pre 16 godina

Surinam ima manje od 470 000 stanovnika, pa to je minijaturna zemlja. Ajmo da kupimo .sr ma oni tamo u Juznoj Americi nisu ni culi za internet

jugosloven

pre 16 godina

Pod hitno prekinuti s uzurpacijom imena tudje zemlje. Srbija, Surinam i Tasmanija nek sebi izaberu domen koji im se svidja ali dosta vise s koriscenjem imena nase zemlje od strane tudjih drzava. Imate sad svoje ime za svoju zemlju, pa po njoj zovite i svoj domen. Dosta je srpski rezim zloupotrebljavao ime nekakve "SRJ" i koristio tudj domen "yu".

Rade NS

pre 16 godina

Bolje da smo imali .KS ... to bi bilo u skladu sa nasom borbom za ocuvanje Kosova kao i sa budućim statusom ove zemlje - Kraljevina Srbija. Ovako-moraćemo da menjamo taj .rs mada mozda uspemo da se ubedimo da Regno di Serbia ili tako nešto latinski OK .

Dinke

pre 16 godina

Koliko se ja razumem u medicinu (a ne razumem se uopste), registracija .rs domena nece biti moguca pre 2009 godine! Zivi bili pa videli.

Inace, neke od zemalja u jugo-istocnoj evropi koje su liberalizovale registraciju domena: Rumunija ($61 lifetime), Ceska ($24/year), Grcka($15/year), Poljska($18/year), itd.

IvanZ

pre 16 godina

Za neupućene i zaludne: NE POSTOJI mogućnost otkupa TLD .sr od Surinama. Izvol'te na Google pa pogledajte zašto. U pravu je čovek što kaže da je tema 100 puta prežvakana, nema svrhe dalje diskutovati u ovom smeru...

Rudolf

pre 16 godina

Oni koji pričaju o "minijaturnom Surinamu" nemaju pojma,blago rečeno. Surinam ne samo što zahvata veću površinu od Srbije (sa sve Kosovom pride) nego ima i veći BDP po glavi stanovnika.

infrastar

pre 16 godina

postujem sto korisnici iz yu domena imaju pravo prvenstva pri kupovini.Ipak, ja na primer nemam adresu u yu domenu ali hocu da imam podjednaka prava pri kupovini kada se .rs aktivira.Da li se nekako integrisao i deo price po kome nama "obicnim" smrtnicama nece ostati samo mrvice koje ne pokupe prvi medju jednakima ?

dotcom

pre 16 godina

.rs moze biti i od Raska, Rascia itd, centra srednjevekovne srpske drzave. Naravno, otkup TLD:a .sr od Surinama bilo bi idealno reasenje, ali to verovatno ne bi bio zvanicni otkup nego vise potplacivanje da se odreknu domena a mi onako usput da ga registrujemo za sebe. Ipak, da bi tako nesto uopste bilo moguce potrebno je da i Surinamci imaju rezervni domen, inace bi i oni morali birati izmedju .ss i .sx. Jedina mogucnost koju ja u vezi toga vidim je ako domen .su bude postao slobodan. Onda bismo vec imali neku mogucnost da o tome raspravljamo, a do tada verovatno mrka kapa...

Lina

pre 16 godina

Znaci reseno je da se domen menja iz yu u rs, a ovde se i dalje komentarisu surinam, kraljevina, ratko, jugoslavija..Menja se jos toliko stvari, i cini mi se na bolje - na primer mogucnost zakupa (jednog ili vise) domena od strane fizickih lica, primecuje li neko to ili je bitnije prezvakavanje prezvakanih tema iznova i iznova?

Dejan

pre 16 godina

@net
Ti se sigurno slabo razumeš u geografiju kada kažeš da je Surinam "minijaturna" zemlja. Nemam podatak kolika je površina Srbije ali imam kolika je bila površina Srbije i Crne Gore (sa Kosovom) - 102173km2, dok je površina Surinama 163820km2 dakle daleko veća. Ili možda Surinam ne treba da ima ista prava kao Srbija jer je siromašan i iz tamo neke Južne Amerike?

Shele

pre 16 godina

Konacno je i ova tema dosla na dnevni red ..:) Imam dve web stranice i obe su na domenu co.yu (nepostojece drzave)... Ipak se nesto radi u ovoj drzavi :)

srpska_posla

pre 16 godina

A vidim, Slovenija je baš "propala" zato što nije mogla da registruje domen SL nego ima "si".

Manite se, ljudi, corava posla i gledajte od cega se zivi.
Dokle cemo rasipati energiju na besmisleno "ispravljanje krive Drine"?

Jao, evo ga opet ...

pre 16 godina

Nacionalni domeni nisu na prodaju, vec su vezani za ISO 3166 standard. Kome neka procita dokument RFC1591 ili - jos bolje - neka ode na sajt IANA (www.iana.org) i tamo nadje odgovore. Mi smo od ISO dobili oznaku RS, prema tome to nam je sto nam je. I budite srecni, jer je prvi predlog (koji je zdusno bio podrzavao Vuk Draskovic) bio SP (?!). To tek nema veze sa Srbijom.

Jedina stvar o kojoj se ovde moze diskutovati je kako ce ta arbitraza funkcionisati u srpskim uslovima. Pa kod nas se oko jedne obicne medje vode sporovi i po 50 godina. Za to u normalnom svetu presudi dugme na tastaturi potrebno za uvid u katastar, uz eventualno slanje geometra na teren.

Dragan

pre 16 godina

IZVINITE svi koji citate ove komentare, ali da li znate da je u Kini postavljeno N wireless mreza koje su uglavnom besplatne, da je protok min. 2mbit/s ili vise, a al to je Kina. Malo blize nam je Estonija u kojoj svaka kuca je dobila dzabe internet konekciju (kablovsku ili sl.), jer po njima, tj, njihovoj drzavi je internet resurs neophodan za ekonomski razvoj kako pojedinca tako i zemlje u celini. Mislim nama je jos bliza BJRM (ili ti Makedonija) u kojoj imate nesto slicno u pogledu wireless-a (posebno po dostupnosti i ceni). A u nasoj Srbiji (bila ona yu, co.yu, rs, sr, sb, sx, fx, ldp, ds, dss, srs, sps, ks ... ili kako god vec) imate jadni (mislim na stanje svesti a ne na materijalno stanje) drzavni TELEKOM, koji ne misli da u nekom kracem (citaj manje od 2 godine) periodu ponudi uslove za sto laksi pristup gradjanima i privredi ka ovom resursu(internet-u). Ja stvarno ne znam ko bi trebao da kaze ovim svim nasim politicarima da ono sto su ucili u skoli, posebno mislim na to da je nas geografski polozoj jedinstven, bitan ... odavno prevazidjeno i to jos onda kada e prokopoan Suecki kanal, a kamoli onda kada je Boing napravio avion koji moze bez sletanja da preleti oko 10000 milja. Nazalost danas je nas polozaj, mislim geografski samo bitan u tom pogledu ko ce ovde da postavi radare ili nuklearne silose. Prema tome manite se geo polozaja, a i rasprave oko nebitnih stvari kao kako ce nam se zvati domen i slicnog, jer niko nama nije kriv sto se mi godinama nismo zvali onako kako nam je ime pa su drugi pobirali nase skracenice. Bolje bi bilo da sve to konacno jednom pocne da funkcionise na nacin na koji se to radi u svetu.

Stefo

pre 16 godina

Nije bitno, boljeg i nije bilo kad vec sve jedno (Srpska) Radikalna Stranka dominira, tako moze da im najbolje asocira na Srbiju :)

nenad

pre 16 godina

imam nekoliko domena sa nastavkom .net i .info
i nekoliko sa co.yu
co.yu se nije plaćao zato je i bio popularani, ima hiljade domena bez hostinga(džabe je neka stoji).
ako se bude plaćao, tek onda će biti manje korisnika a ne više. nekoliko mojih komitenata je već promenilo domene i prešlo na .net i .info.
ja svima savetujem .net jer je najlogičnije. pa živimo na 3 kamenu od sunca, koga još interesuju države i granice???

Milos

pre 16 godina

"Kupovina i prodaja domena u svetu može biti veoma unosan biznis, dok se kod nas tek očekuju neki pomaci."

Kako je ovde navedeno, ispada da je "biznis" kupovine i prodaje domena neka pozitivna stvar koja je, eto, kod nas zapostavljena. Ali na žalost poseledica ovog "biznisa" je ta da veliki deo dobrih domena u svetu zvrji neiskorišćen jer "biznismeni" koji su ih kupili traže velike sume za njihov otkup.

ivan ns

pre 16 godina

U tekstu ne piše hoće li opet postojati .co.rs , .org.rs i drugi poddomeni.
Meni se to nikada nije sviđalo...
Zna li se nešto o tome ?