- Komentari -
 1. OK, malo im je opala ekoomija ali i dalje imaju ogroman suficit, a ovaj clanak je tako napisan kao da kinezi umiru gladni i ne znaju kako da dozive sutra. Bas smesno, pogotovo u vreme kada ceo zapad ima daleko vece probleme i daleko vecu inflaciju i gubitke. Ali to je zapadni sistem - uvek ce ocrnjivati druge i predstavljati ih kao pretnju, negativce i opasnost za ceo svet! Bolesno.
  (zlonamernoodzapadakaoiuvek, 7. decembar 2022 15:22)

  # Link komentara

 2. A da se malo koriguju cene da se podstakne izvoz i uvoz? U celom svetu skacu cene tehnike, automobila, hrane i svakakve gluposti a pada potraznja i prodaja. Znam da je mnogo lepo da se na 1$ zaradi 5$ ali neka svi u svetu smanje malo alavost pa ce ici sve kao podmazano.
  (Ekonomista, 7. decembar 2022 14:53)

  # Link komentara

 3. kako? pa zar kina ne izvozi i uvozi pojačano iz onolike rusije, koja ima ceo periodni sistem elemenata?
  (kiki, 7. decembar 2022 13:24)

  # Link komentara

 4. Kineska policija je uhapsila Džang Ćija (58), bivšeg gradonačelnika grada Dandžoua i šefa Komunističke partije u provinciji Hajnan koji je u tajnom podrumu kuće krio 13,5 tona zlata i 36 milijardi dolara na privatnom računu.

  Sigurni ste da ćemo uz vođstvo BRIKS plus Iran i Venecuela živeti bolje? Nije da se radnik nešto poštuje i ceni.
  (Živeće ali oni, 7. decembar 2022 12:22)

  # Link komentara

 5. USA je podigla Kinu od vuko*ebine u kojoj se gladuje do prosečne plate od 800$ a u glavnim centrima i preko 1500$. Možda je proces selidbe i obuke nove radne snage u Indiji, Indoneziji, Vijetnamu, Bangladešu spor ali kad se završi ni jedna od ovih zemalja sa stotinama miliona stanovnika neće biti u mogućnosti da se uzdigne na nivo Kine. I ne pričajte da su Kinezi osvojili tehnologiju jer su krali i kopirali i za 10 godina će opet biti u zaostatku. Drugo bez USA tržišta će im standard pasti mnogo a USA građani mogu da podnesu neko vreme pad standarda. I ne nisam na strani USA zbog svih ratova koje su od WW2 vodili plus bombardovanje naše zemlje, ali izuzetno mnogo sumnjam da BRIKS Iran i Venecuela mogu da ponude običnom čoveku bolji život u standard. Pogledajte njihov odnos prema sopstvenom narodu i nivo korupcije. Samo guglajte gradonačelniku u Kini nađemo u podrumu zlata za 500 miliona dolara plus u kešu još 300 miliona dolara, pa ćete shvatiti nivo despotije i korupcije u Kini.
  (Ipak zapad, 7. decembar 2022 12:15)

  # Link komentara

 6. Klasican dokaz za koji ne treba mnogo znanja ekonomije je taj, da jaku Kinu i kinesku privredu cini jak zapad. Cim i malo zapadna privreda posustane, to se jos vise odrazi na Kinu, posto je izvozno orijentisana. Rusija Kini treba iskljucivo zbog jeftinih energenata, a jaka Kina i jak zapad su nedeljivi činioci.
  (Deja Vu, 7. decembar 2022 11:41)

  # Link komentara

 7. Cim su se zamerili Americi poceo je put propasti za Kinu a ovo je samo pocetak.
  (Englez, 7. decembar 2022 11:38)

  # Link komentara

 8. Normalno kada je svuda finansijska kriza. Manje se kupuje i proizvodi. Samo oružje se više kupuje i proizvodi.
  (milan, 7. decembar 2022 11:36)

  # Link komentara

 9. Jaka je kineska ekonomija. Sada će oni da povećaju izvoz u Rusiju. Rusi mogu da plate koliko hoćeš.
  (Petar Pan, 7. decembar 2022 11:19)

  # Link komentara