Neprijatno iznenađenje za Kinu

Kineski izvoz i uvoz pali su u novembru znatno iznad očekivanja.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2022.

09:37

Neprijatno iznenađenje za Kinu
Ilustracija: Shutterstock/MAGNIFIER

To se desilo jer su slaba globalna i domaća tražnja, prekidi proizvodnje izazvani kovidom i pad domaćeg tržišta nekretnina izvršili pritisak na drugu najveću svetsku ekonomiju.

Izvoz je potonuo u novembru za 8,7 odsto na godišnjem nivou, daleko više nego u oktobru kad je pad iznosio 0,3 posto. To je ujedno najgori izvozni rezultat od februara 2020, pokazali su današnji zvanični podaci, izveštava Rojters.

Analitičari su u anketi britanske agencije predviđali smanjenje izvoza od 3,5 procenata.

Kineske odlazne pošiljke robe posustaju od avgusta jer su rastuća inflacija, naglo povećanje kamatnih stopa u mnogim zemljama i kriza u Ukrajini gurnuli globalnu ekonomiju na ivicu recesije. Eplov dobavljač, kompanija Fokskon, objavila je da su njeni prihodi u novembru pali za 11,4 posto u odnosu na prošlu godinu, zbog problema s proizvodnjom uzrokovanim merama kontrole kovida u najvećoj svetskoj fabrici ajfona u Džengdžou.

Brodski prevoz tereta iz kineskih luka ka Evropi i zapadnoj obali SAD pao je za 21,2, odnosno za 21 procenat respektivno u odnosu na oktobar, prema podacima Šangajskog brodarskog tržišta, što potvrđuje trend slabljenja izvoza zbog smanjene spoljne tražnje.

Kineski uvoz je takođe naglo opao, za 10,6 odsto u novembru, nakon pada od 0,7 procenata u oktobru, što je najgori pad od maja 2020.

Sve to je rezultiralo smanjenjem trgovinskog suficita na 69,84 milijarde dolara, u poređenju sa suficitom od 85,15 milijardi dolara u oktobru. Analitičari su predviđali suficit od 78,1 milijardu dolara, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: