Biz - B92.net

Stigle prve količine žita iz Ukrajine

U Litvaniju su stigle prve količine žita iz Ukrajine železnicom za dalji transport preko luke Klajpeda, saopštila je litvanska državna železnička kompanija LTG.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Stiglo preko Poljske u Litvaniju iz Ukrajine... Znaci poljaci nemaju izlaz na Balticko more pa mora na sever? Ko zna cije je ovo zito i kome je namenjeno uz odgovarajucu cenu.
  (SCM, 24. maj 2022 15:19)


  Ukrajina nije najveći svetski proizvođač žitarica, već je peta po redu, najveća je Rusija. Bilo bi lepo da proverite šta pišete pre objave.
  (bankar u kreditu, 24. maj 2022 14:55)

  Bilo bi lepo i da si ti prvo proverio šta pišeš pre objave, Rusija je tek TREĆA, prva je Kina, a druga je Indija, konkretno kad je pšenica u pitanju, dok je Ukrajina tek sedma.
  Kad je u pitanju kukuruz, prve su SAD, druge Kina, pa potom idu Brazil, Argentina, Ukrajina, Indija...

  Kad se radi o ukupnom izvozu poljoprivrednih proizvoda, prve su SAD sa izvozom vrednim 118 milijardi dolara, potom Holandija sa oko 80 milijardi dolara, pa Nemačka, Francuska i Brazil.
  U ukupnom izvozu kukuruza SAD su prve sa 26% (neki stalno mešaju udeo u svetskoj proizvodnji i udeo u ukupnom izvozu svih zemalja), Kina je recimo najveći izvoznik ribe (9%), Tajland pirinča (35%), soje i pšenice opet SAD (50% i 18%), dok je Indonezija prva po izvozu palminog ulja (51%).

  Dakle, niko neće umreti od gladi zbog Rusije ili Ukrajine, nego se dešava poremećaj na tržištu koji nije lako ispraviti za mesec ili dva, a tu su naravno i špekulanti koji su ogromne količine otkupili preko berzi i ne prodaju ih zainteresovanim kupcima, već čekaju dalji rast cena.
  Znamo mi kako su 90-ih bile nestašice brašna!
  (Veliki brat, 24. maj 2022 18:18)

  # Link komentara

 2. Jedna mala ekonomija korumpirana do guše Ukrajina,i ona da utiče da sav svet ode u krize,nestašice i poskupljenja.Ma dajte.
  (Malo nas je al smo g*vna, 24. maj 2022 17:41)

  # Link komentara

 3. Odakle vam podatak da je Ukrajina najveci proizvodjac zitarica na svetu?
  Na prvom mestu je Kina, zatim slede SAD, Indija, Brazil , Rusija, Indonezija, Argentina i na osmom mestu Ukrajina. U svakom slucaju, dobro je da je roba nasla put do potrosaca.
  (Acinjo, 24. maj 2022 17:31)

  # Link komentara

 4. Stiglo preko Poljske u Litvaniju iz Ukrajine... Znaci poljaci nemaju izlaz na Balticko more pa mora na sever? Ko zna cije je ovo zito i kome je namenjeno uz odgovarajucu cenu.
  (SCM, 24. maj 2022 15:19)

  # Link komentara

 5. Ukrajina nije najveći svetski proizvođač žitarica, već je peta po redu, najveća je Rusija. Bilo bi lepo da proverite šta pišete pre objave.
  (bankar u kreditu, 24. maj 2022 14:55)

  # Link komentara