Ponedeljak, 16.05.2022.

16:43

Toplotna pumpa - spas za Nemce u vreme skupe energije?

Cene nafte i gasa su eksplodirale, pa grejanje na toplotnu pumpu mnogima u Nemačkoj deluje kao pametna alternativa.

Izvor: Deutsche Welle

Toplotna pumpa - spas za Nemce u vreme skupe energije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Englez

pre 1 godinu

U Engleskoj i Welsu skoro 90% kuca ima toplotne pumpe, vec 10tak godina. Super stvar, odlicno grejanje kuce i ukljuceno je podno grejanje. Neverovatno mi je da Nemci tek sad subvencioniraju ovu tehnologiju. Svaka preporuka !!!

Dragoljub Mandic

pre 1 godinu

Prošle godine sam postavio toplotnu pumpu 9 kv.Grejem kucu prizemnu,oko 100 m.kvadratna,dobro izolovanu sa podnim grejanjem,nemam unutrašnju jedinicu,bojler.
Temperatura u kuci je 24 svih 24 sata.Račun za struju se povećao za oko 4,000 din proseçno dakle grejanje me košta oko 1,2 evra dnevno.
Nema jeftinijeg grejanja niti komfornijeg,Preporučujem

xxyyzz

pre 1 godinu

Mi grejemo kuću toplotnom pumpom od 2014. godine. Radi se o švapskoj kući od 110m?. Imamo radijatore, visina plafona 3,3 m, stolarija osrednja, izolacija osrednja, račun preko zime oko 10 hiljada. Sve ostalo bi koštalo dosta više. Prema tome topla preporuka. Nikada ne bih menjao ni za šta drugo.

David

pre 1 godinu

Postoje i hibridno resenje : Pumpa + gas (tradicionalno)- investicija je oko 8k, dobijes jedan "ventilator" vani (lici na klimu) i dobijes jedan bojler unutra. Usteda je oko 40% - odnosno investicija se isplati za 5 godina.Mana je: Taj drugi "bojler" je malo veliki i zauzima prostor. Bucan je ca 60 db kada se koristi. Spoljni "ventilator" trazi maintenace svake godine (jedno 100 EUR)i temperatura u kuci je 20 ili oko 20, ne setas sa majicom kratkih rukava :). Ako zelis da povecas temperaturu-- investiciaj nema svrhe. Jednostavno nema dobrog resenja trenutno.

Brane

pre 1 godinu

Bavim se projektiranjem grijanja i hlađenja već 20 godine. Ne postoji ništa bolje, efikasnije i štedljivije od toplotne pumpe. Ali ima jedan ali. Ja to preporučujem samo onima koji grade nove kuće. Kod nas u Hrvatskoj su propisi za igradnju nove kuće toliko strogi da je za zagrijati i ohladiti npr 100 m2, dovoljna dizalica od 5 kW. To je dovoljno čak i za toplu vodu, jer se voda obično zagrijava po noći kad grijanje i hlađenje bude na min ili ugašeno.

Alex

pre 1 godinu

Za ovo vam je potrebna vrhunska izolacija kuce i da zivite negde gde nije bas mnogo hladno.

Za vas koji o ovom razmisljate...
(i to vam je tako, 17. maj 2022 11:32
15 cm kamene vune i dobri prozori nije "vrhunska" izolacija nego je ljudima sve skupo da plate a posle plaćaju račune za grejanje. Zato je bolje uložiti više na početku a sa toplotnom pumpom i solarnom elektranom na krovu , ti si skoro nezavistan i bole te brige kolik košta gas ili drva.ali treba neko da razmišlja o tome.

Nebojsa

pre 1 godinu

Posto vidim da niko ne razume kako rade, evo kratkog objasnjenja.

Toplotna pumpa vazduh-voda koristi toplotu vazduha u letnjim mesecima, i pomocu kompresora (koji radi na struju naravno) pretvara tu toplotu u energiju kojom hladi vodu. Moji prijatelji u Spaniji imaju taj sistem: ohladjena voda se ubrizgava u sistem cevi podnog grejanja (u ovom slucaju podnog hladjenja). Ovo je idealno resenje za stanove na spratovima (u zgradama) u prostorima gde su leti visoke temperature i potrebno je hladjenje. Zimi ovaj sistem radi kao klasicno podno grejanje. Jedan sistem hladi i greje. Nedostatak mu je da je bucan i da leti hladi od nogu sto takodje nije idealno. Ali ustede u odnosu na klasican erkondisn su prilicne.

kordil

pre 1 godinu

Preskupo. Bukvalno jeftinije izgraditi vetrenjaču instalisane snage 20kw i grejati se na struju. A uz to dobiješ i "besplatnu" struju(naravno uloženo preko 20 hiljada eura).
Ocigledno GAS iz rusije je jedini ekonomičan, jeftin, pouzdan izvor snabdevanja evrope, samo što je trenutno iz njihovog ugla "nemoralan". Već 2 do 3 meseca nakon završetka rata u ukrajini, u evropi će se polako i stidljivo pojavljivati glasovi kako ruski gas nema alternativu, i oni će postajati sve glasniji. Rusija će u evropu nastaviti izvoziti gas, a evropi će biti neki glup izgovor tipa: "obezbedili smo da Rusija nesmetano snabdeva Ukrajinu gasom po povoljnoj ceni", pa i oni onda mogu kupovati. Da jedna Nemačka čija luka Hamburg je na suprotnoj tački planete od melburna, nabavlja gas iz Australije.

Ucha

pre 1 godinu

Kod nas je veoma upitna korisnost toplotnih pumpi na drzavnom nivou, na nivou domacinstva je pumpa najbolje resenje. Zasto to kazem? Zato sto preko 2/3 struje dobijamo iz termoelektrana, a trenutna iskoriscenost TENT-a je oko 35% bazne enrgije uglja. Dakle COP pumpi koji je oko 3-4 je time prakticno neutralisan, kao da se grejemo na ugalj, toliko i trosimo, toliko i zagadjujemo. Kada bi se zavrsila TE-TO Kolubara B, stepen iskorišćenja bazne energije uglja bi bio oko 70 i to bi bila malo drugacija prica. Prava stvar su toplotne pumpe, a izvor energije da je obnovljiv ( hidroE, vetrenjace, solari...).

Lektor

pre 1 godinu

@Tatko, kako si sve to studirao i primenio u praksi a nisi čuo za Fan-coil? Kad su u pitanju toplotne pumpe pbično se se za grejanje koristi kombinacija podnog grejanja i fan-coil-a, a za hlađenje fan-coil.
Dodatno, do fan-coil-a može da ide voda, a može i pre toga da ide na kompresor pa da se sprovodi freon.

Zoka

pre 1 godinu

Toplotne pumpe koje imaju spoljnu jedinicu u prave buku ne vrede. Prijavice Vas komsija i inspekcija ce naloziti da je skinete. Sve one prelaze dozvoljenu buku u gradovima osim nekih koje su 7 puta skuplje pa Vam se ne isplati da istu kupujete. Takodje podno grejanje nije dobro. Dokazano je da podzemne vode odnosno voda ispod vas stetno deluje na psihu. Takodje ce Vas skuplje kostati jer morate celu noca da grejete jer ne moze brzo da ugreje prostor pa ce duplo vise da ode za struju. Sistemi fan coile su bolji brze greju ili glade ali u grdu nisu dobri narocito u Beogradu jer dizu prasinu sto udisete i to izaziva asmu kod sarijih ljudi i mladje dece. Najbolje resenje su radijatori. Fan-coili mogu brzo da ugreju ili rashlade prostor noceu mozete da ih iskljucite i kada niste tu i onda stedite struju.
Ove toploten pumpe iz zemlje su lose jer to izgrickaju krtice, pojedu pacovi cevi, zemljotres ih osteti i nije dugorocno resenje. Kompresori obicno crknu posle 5 godina u realnosti uredjaj je neisplativ za servisiranje i rad posle 7 godina tako da morate stalno kupovati novi. Cene rezevnih delova su 7 puta vece nego kada ih nabavljate kao novi uredjaj. Najbolje grejanje je na kamin. To je romanticno dobro greje a topao vazduh iz odzaka preku izmenjivaca zagreva vodu koja vam greje ostale prostorije u stanu preko radijatora. Drva su najjeftinija ali treba da se lozi. Ako Vam je to problem onda kotao na pelet.

Danilo

pre 1 godinu

Moja Mačva u delu kod Bogatića i okolina leži na toploj vodi .Ali nema pametne glave da to iskoristi za dobrobit meštana koji žive tamo.

Suobtičanin

pre 1 godinu

Mnogi komentarišu kao o kiselom grožđu a Toplotnu pumpu su videli u katalogu.
5 godina koristimo Voda-Voda sistem.
130 m2 na radojatorima
120 m2 podno grejanje
Temperatura cele zime 23 u kući
Največi račun za sturju u januaru 20.000 rsd
Ali to je sa ukupnom potrošnjom i ostale struje u kući.
Na grejanje računam da je otišlo oko 13.000 rsd.
Ako postoji bolje od toga - javite.
Pumpa nas je koštala 3000 evra - NOVA
Bunari i ostali troškovi 1000 evra

Tri invertera

pre 1 godinu

Evo moj primer - izolovao kucu od 100 kvadrata (kuca ima dve sobe i veliku kuhinju/dnevni boravak) sa 15 cm neopora, stavio rehau geneo prozore i stavio tri Daikin invertera.
Zimi ta tri invertera trose ukupno oko 500 kWh struje dodatno mesecno.
S tim da se pale na grejanje tek oko 20.oktobra i rade tamo negde do 15.marta non stop (na 23 stepena) a pre oktobra i posle marta po potrebi.

Sve u svemu progledao. Ali nista to ne radi posao dok se ne uradi IZOLACIJA. I to dobra izolacija, ne 5 cm vec 12-15-20 cm. Jednostavno, tolike su ustede zbog izolacije da se posle mozete grejati i "na svecu". :)

novikorisnik

pre 1 godinu

Imam Zubadan vazduh voda, grejem oko 80m2 i imam dve nedovrsene sobe u kuci koje su hladne. Najveci racun za struju u januaru od 10-12000 zavisi koliko stisne. Leti oko 3000, ali ne koristim za hladjenje jer jos nije sve gotovo. Govorim o ukupnoj struji ne samo pumpa. Grejanje je podno, i treba da ubacim jos fenove za kompletan uzitak. Investicija, 10000+€ prilikom zidanja kuce. Izolacija stiropor 10 i iznutra vuna 5 na giter blok. Ostalo je jos da izolujem krov, iznutra na plafonu imam vunu 10cm. Eto, pa procenite, kad zahladi klik na dugme i greje, a uskoro i kad upece stisnem dugme i hladi…

Zainteresovan

pre 1 godinu

Kuca 210 kvadrata, izolacija 15 cm stiropor, izolacija na tavanu 8 cm, podno grijanje, argonsko punjenje u prozorima. Kuca je kod nas, u ravnici.

Koliko bi me kostalo godisnje da grijem sa ovom pumpom, neka najjeftinija verzija? Ili koliko kilovata struje bi potrosio na ovakvu kucu godisnje za rad toplotne pumpe?

Pitam jer planiram instalisati solarne panele pa da dobijem neku sliku orijentaciono koliku snagu da instaliram. I da vidim isplati li se to uopste kod nas. Sad se grijem na drva.
Svaki savjet dobrodosao

466453

pre 1 godinu

(Bane, 17. maj 2022 10:59)

Čim se u Srbiji potegne reč investicija sve pada u vodu.
Jedina stvar koje se Srbin plaši više od promaje!

Iz aspekta temperature medijuma možeš ići do 70 stepeni sa amonijakom i kaskadnim pumpama.
No, to nije za domaćinstva.

Voda je dobar nosač ali nije dostupna svima, naravno što niza temperatura kompresovane faze traži niži pritisak i manje opterećenje na motor te manju potrošnju energije.

Za šupalj stambeni prostor gde se greje vranama ne postoji jeftino rešenje totalno gledano.

Ovo što pričaju o radnom veku, znam mnoge gde su prve generacije centrifugalnih kompresora od pre 30 i koju godinu i dalje funkcionalni.

Kontrola i održavanje su tehnološko civilizacijska potreba i opet se lome sa našim shvatanjima. :(

LLC

pre 1 godinu

Toplotna pumpa se apsolutno isplati u Nemackoj vec u Britaniji se uglavnom neisplati u Srbiji nema govora.Cena el.energije u Nemackoj je najvisa u Evropi (u Srbiji je smesna za Nemacku).Da bi se isplatila toplotna pumpa kuca ili zgrada nora da ima vrhunsku izolaciju a cena drugoh energenata treb ada bude takodje visoka.Srbija nije samo Beograd,cene ogrevnog drveta npr. su unutrasnjosti daleko manje (duplo ponegde).

oytan

pre 1 godinu

jako veliku stvar rade Nest, Climote i slicni uredjaji, a ljudi ih dobivaju od elektro distributera prakticno besplatno uz potipisivanje novog ugovora. Kod nas gdje je jedan distributer, tesko da ce mu pasti napamet da privlaci klijente za 400 eura vrijednim nest sistemima za 2 etaze kad klijent nema izbora.

Realan

pre 1 godinu

Meni tri invertera na 70m2 savršeno završavaju priču oko grejanja.Kad kažem koliko potroše za sezonu većina ne veruje tako da neću sad o cenama.Inače trebalo bi da je dobra izolacija i malo kvalitetniji inverteri.

zigi

pre 1 godinu

@bane

bane odlican ti je komentar u smislu da se vidi da si studirao masinstvo i da sve pise skolski, ali to je prica iz udzbenika od pre 20 godina. moras da se azuriras. tehnologija je napredovala. ja sam takodje masinac i imam toplotnu pumpu vazduh-voda koja bez ikakvih problema zagreva toplu vodu na 40+ (kada je napolju ispod -5) i radi u sistemu radijatorskog grejanja. kod nas su radijatori uglavnom predimenzionisani i dovoljno dobro greju sa temperaturom vode izmdeju 40-50 stepeni.
za kucu izgradjenu 1960tih i naknadno izolovanu sa 15 cm izolacije, na 170 kvadrata racun za grejanje zimi je do 6000 dinara, a temperatura u sobama nikada nije pala ispod 20 (osim kada je mi namerno spustimo nocu na 18).

Max

pre 1 godinu

Prosto Prevara i obmana,komsija instalirao racun cca 200e mjesecno,znaci ovako 1/3 cene zavisno od kvadrature koje se greje instalirati inverter klime koje greju do -25C ili ti A+++ i racun manji cca 50% od topl.pumpe.Kod nas pogotovo svake godine je neka nova situacija,pogledajte pelet ,kad sam krenuo bio 150e danas 350e,o cemu onda govoriti

Pa nije

pre 1 godinu

Pa nije to samo resenje za Nemacku, vec za sve!
Pa da mi godisnje ulazemo pola milijarde evra u jaku izolaciju stambenog fonda (umesto sto ih, zbog nesposobnog vlasnika pecenjare, dajemo na uvoz struje) cela Srbija bi mogla da se greje na tri svece.
Bukvalno, nama je "jaka zima" 20 dana godisnje (temperatura ispod -10). Ostatak zime je od -2 do +10. Bukvalno bi sa jakom izolacijom, dobrim prozorima i kvalitetnim inverterima pokrili grejanje za preko 90% Srbije i uz 100-ak vetrenjaca i 500-ak hektara solara pokrili tu "dodatnu potrosnju struje" koja treba za inverter klime...
Ako bi trebalo i toliko...

samo kažem

pre 1 godinu

Instaliranje toplotne pumpe po sistemu voda-voda ili zemlja-voda (o tome se radi u članku), košta oko 10-15.000 evra, dok im je radni vek oko 10 godina.
(ja, 17. maj 2022 10:42)

Nije tačno da je instalacija 10-15.000€, a još manje je tačno da pumpa traje samo 10 godina.
TP voda-voda košta oko 2500-3000€. Na to treba dodati kopanje bar 2 bunara (oko 50€ metar). Ukupna cena je bliža oko 6000-7000€.
Radni vek je za manje poznate firme bar 15-tak godina, za poznatije (i skuplje) je preko 25 godina. Primena još nije omasovljena pa da možemo da tvrdimo koliko će decenija trajati toplotna pumpa, ali znamo da nema masovnog otkazivanja sistema kod ljudi koji su je ugradili pre 10-tak godina.

Skupa je početna investicija, ali se isplati. Mi imamo vazduh-voda sistem pošto nemamo uslova za kopanje bunara. Veoma smo zadovoljni.

Tatko

pre 1 godinu

...imamo u zgradi toplotnu pumpu i veoma smo zadovoljni. Zimi greje a leti hladi a račun je 1000 u letnjem periodu i oko 4000-5000 u zimskom (stan 60kvm). Zimi nam je oko 25-26 u stanu. Topla preporuka svakom.

Kako je sprovedeno hladjenje? Nemoj samo da mi kažeš da hladna voda prolazi kroz radijator, jer kondenzacija na površini radijatora/cevi to ne dozvoljava (pojavljuje se buđ).
Klima uredjaj jeste toplotna pumpa koja zimi ima vrlo mali koeficijent iskorišćenja. Mnogo bolje je koristiti podzemnu vodu ili sonde u/po zemlji, temperatura je konstantna, a gustina podzemne vode je mnogo veća od gustine vazduha pa se i toplota brže prenosi na “freon”.
Pozdrav od nekog ko je sve ove sisteme studirao teorijski i sproveo u praksu :)

Logikar

pre 1 godinu

A na šta rade te toplotne pumpe? Perpetum mobile? Za sve koji nisu sreli termodinamiku tokom školovanja (novinari). Klima uredjaj je toplotna pumpa.
(Mano, 17. maj 2022 09:46)

Nije poenta na šta radi, nego to da klima od -10 ili -15 vani pravi +23 i za to troši puno energije. Sa ovim sistemom isto moraš imati neku vrstu "klime", samo sa sistemom cevi u zemlji gde je temperatura stalnih +10 recimo, klima troši neuporedivo manje da od toga dobije +23.

Bane

pre 1 godinu

Ima ovde puno faktora. Prvo tip toplotne pumpe, da li je voda-voda, vazduh-voda, ili vazduh-vazduh.

Dalje, ako pricamo o sistemima koji stambeni prostor greju sistemima grejanja na bazi vode (radijatorsko ili podno grejanje) treba znati jos par stvari. Prva je da toplotna pumpa, bez paljenja dodatnih el. grejaca, moze da radi samo do nivoa odredjenih parametara. Npr. radijatorsko grejanje za optimalan rad trazi temperaturu vode izmedju 55-60°C, toplotna pumpa prirodnim radom ne moze da zagreje vodu u sistemu na tu temperaturu, vec mora da pali el. grejace koji trose struju i ne mogu se postici ocekivane ustede.

Prema tome, toplotne pumpe mnogo bolje funkcionisu u sistemima podnog grejanja jer se tu voda drzi na duplo manjoj temperaturi u odnosu na radijatorsko grejanje. Odnosno tu se voda drzi na 27-30°C i to toplotna pumpa u vecem periodu svoga rada moze da postigne.

Takodje, vrlo je vazna i izolacija kuce, kako bi ste vi recimo mogli da postignete 23-24°C sa podnim grejanjem u kome je voda do 30°C izolacija je vazna.

Jednako rentabilne su i vazduh-vazduh jer one takodje greju tako sto uduvavaju vazduh kome je predata odredjena toplota. Kod tih sistema tek vazduh ne mora biti topliji od 25-26°C da bi lepo grejalo.

Znaci toplotna pumpa nikako na radijatorsko grejanje, ako je vodeno grejanje onda vazduh-voda, voda-voda sistemi traze kopanje i svasta nesto i nema potrebe, ili vazduh-vazduh.

Milos

pre 1 godinu

A na šta rade te toplotne pumpe? Perpetum mobile? Za sve koji nisu sreli termodinamiku tokom školovanja (novinari). Klima uredjaj je toplotna pumpa.
(Mano, 17. maj 2022 09:46)
********************************************************
Toplotna puma je 4x efikasnija od grejalice, tako da je tu usteda...doduse ako ste u zgradi i ako je izolacija frhunska...u kuci druga prica vec...

kudagde

pre 1 godinu

Odlican izbor, pogotovo u Srbiji. Inicijalno ogromno ulaganje, ali se isplati. Drzava mora ovo da subvencionise, a ne da baca pare studentima za patike…

Dino

pre 1 godinu

imamja u Slavoniji 5kw solara i toplotne dizalice i prezadovoljan sam.i obicne klime su isto dizalice temperature idealne za manje stanove i kuce a ovako velika je za sve jel imamo ogromnu sad novu na bolnici i isto je savrseno.

kognitivna disonanca

pre 1 godinu

Toplotne pume rade na struju, elektručni automobili, takođe, rade na struju. Odakle, bre, preko noći da se stvori toliko električne energije!? Čak i da se to desi, da stotine elektrana preko noći nikne u Evropi, pitanje je i kako će nadomestiti budžetske prihode od akciza na gorivo!? Prihodi od akciza na duvan su znatno opali, struja je odavno preskupa, a alkohol svi ne piju, a, takođe, je preskup. I šta ćemo sad!

mure

pre 1 godinu

Buderus je savrsena,kuce i zgrade sa savrsenom izolacijom i obavezno VMC ventilacija koja mijenja vazduh unutrasnji sa svezim spoljnjim je obavezan sa toplotnom pumpom,postoji masina velicine dva frizidera amerikan u kojoj je to sve smesteno kosta oko 16000€.sto se tice potrosnje isplati se.topla voda i komplet kuca od 200 m2 sa podnim grijanjem duplo manje kosta nego gas.

ja

pre 1 godinu

Ne znam kakve su cene energenata u Nemačkoj, pa se njima ovakvi sistemi grejanja možda i isplate, ali u Srbiji apsolutno nemaju smisla. Tj. imaju smisla ako toplotnom pumpom grejete velike prostore, poput proizvodnih hala, plastenika ili farmi pilića - za domaćinstva su potpuno neisplative.

Instaliranje toplotne pumpe po sistemu voda-voda ili zemlja-voda (o tome se radi u članku), košta oko 10-15.000 evra, dok im je radni vek oko 10 godina. To znači da su troškovi investicije, na godišnjem nivou, 1.000-1.500 evra. Plus imate trošak struje - firme koje se bave toplotnim pumpama kažu da je taj trošak na godišnjem nivou 1 evro/1 m2 površine koja se greje. Mislim da je to nerealno (verujem da kalkulišu idealnu situaciju - dobra izolacija, najkvalitetnija stolarija, kuća orijentisana ka jugu, podno grejanje i tsl), ali čak i da je to tačno , trošak grejanja za kuću od 100 kvadrata je 100 evra godišnje, što znači da vas investicija i tekući troškovi, koštaju ne manje od 1.100-1.600 evra godišnje.

Ako se grejete na drva, za te pare ćete tu kuću od 100 kvadrata da grejete, brat-bratu, 3 zime...

Mano

pre 1 godinu

A na šta rade te toplotne pumpe? Perpetum mobile? Za sve koji nisu sreli termodinamiku tokom školovanja (novinari). Klima uredjaj je toplotna pumpa.

skoro pa džaba grejanje

pre 1 godinu

...imamo u zgradi toplotnu pumpu i veoma smo zadovoljni. Zimi greje a leti hladi a račun je 1000 u letnjem periodu i oko 4000-5000 u zimskom (stan 60kvm). Zimi nam je oko 25-26 u stanu. Topla preporuka svakom.

Mano

pre 1 godinu

A na šta rade te toplotne pumpe? Perpetum mobile? Za sve koji nisu sreli termodinamiku tokom školovanja (novinari). Klima uredjaj je toplotna pumpa.

skoro pa džaba grejanje

pre 1 godinu

...imamo u zgradi toplotnu pumpu i veoma smo zadovoljni. Zimi greje a leti hladi a račun je 1000 u letnjem periodu i oko 4000-5000 u zimskom (stan 60kvm). Zimi nam je oko 25-26 u stanu. Topla preporuka svakom.

Bane

pre 1 godinu

Ima ovde puno faktora. Prvo tip toplotne pumpe, da li je voda-voda, vazduh-voda, ili vazduh-vazduh.

Dalje, ako pricamo o sistemima koji stambeni prostor greju sistemima grejanja na bazi vode (radijatorsko ili podno grejanje) treba znati jos par stvari. Prva je da toplotna pumpa, bez paljenja dodatnih el. grejaca, moze da radi samo do nivoa odredjenih parametara. Npr. radijatorsko grejanje za optimalan rad trazi temperaturu vode izmedju 55-60°C, toplotna pumpa prirodnim radom ne moze da zagreje vodu u sistemu na tu temperaturu, vec mora da pali el. grejace koji trose struju i ne mogu se postici ocekivane ustede.

Prema tome, toplotne pumpe mnogo bolje funkcionisu u sistemima podnog grejanja jer se tu voda drzi na duplo manjoj temperaturi u odnosu na radijatorsko grejanje. Odnosno tu se voda drzi na 27-30°C i to toplotna pumpa u vecem periodu svoga rada moze da postigne.

Takodje, vrlo je vazna i izolacija kuce, kako bi ste vi recimo mogli da postignete 23-24°C sa podnim grejanjem u kome je voda do 30°C izolacija je vazna.

Jednako rentabilne su i vazduh-vazduh jer one takodje greju tako sto uduvavaju vazduh kome je predata odredjena toplota. Kod tih sistema tek vazduh ne mora biti topliji od 25-26°C da bi lepo grejalo.

Znaci toplotna pumpa nikako na radijatorsko grejanje, ako je vodeno grejanje onda vazduh-voda, voda-voda sistemi traze kopanje i svasta nesto i nema potrebe, ili vazduh-vazduh.

kudagde

pre 1 godinu

Odlican izbor, pogotovo u Srbiji. Inicijalno ogromno ulaganje, ali se isplati. Drzava mora ovo da subvencionise, a ne da baca pare studentima za patike…

kognitivna disonanca

pre 1 godinu

Toplotne pume rade na struju, elektručni automobili, takođe, rade na struju. Odakle, bre, preko noći da se stvori toliko električne energije!? Čak i da se to desi, da stotine elektrana preko noći nikne u Evropi, pitanje je i kako će nadomestiti budžetske prihode od akciza na gorivo!? Prihodi od akciza na duvan su znatno opali, struja je odavno preskupa, a alkohol svi ne piju, a, takođe, je preskup. I šta ćemo sad!

Milos

pre 1 godinu

A na šta rade te toplotne pumpe? Perpetum mobile? Za sve koji nisu sreli termodinamiku tokom školovanja (novinari). Klima uredjaj je toplotna pumpa.
(Mano, 17. maj 2022 09:46)
********************************************************
Toplotna puma je 4x efikasnija od grejalice, tako da je tu usteda...doduse ako ste u zgradi i ako je izolacija frhunska...u kuci druga prica vec...

Realan

pre 1 godinu

Meni tri invertera na 70m2 savršeno završavaju priču oko grejanja.Kad kažem koliko potroše za sezonu većina ne veruje tako da neću sad o cenama.Inače trebalo bi da je dobra izolacija i malo kvalitetniji inverteri.

Pa nije

pre 1 godinu

Pa nije to samo resenje za Nemacku, vec za sve!
Pa da mi godisnje ulazemo pola milijarde evra u jaku izolaciju stambenog fonda (umesto sto ih, zbog nesposobnog vlasnika pecenjare, dajemo na uvoz struje) cela Srbija bi mogla da se greje na tri svece.
Bukvalno, nama je "jaka zima" 20 dana godisnje (temperatura ispod -10). Ostatak zime je od -2 do +10. Bukvalno bi sa jakom izolacijom, dobrim prozorima i kvalitetnim inverterima pokrili grejanje za preko 90% Srbije i uz 100-ak vetrenjaca i 500-ak hektara solara pokrili tu "dodatnu potrosnju struje" koja treba za inverter klime...
Ako bi trebalo i toliko...

kordil

pre 1 godinu

Preskupo. Bukvalno jeftinije izgraditi vetrenjaču instalisane snage 20kw i grejati se na struju. A uz to dobiješ i "besplatnu" struju(naravno uloženo preko 20 hiljada eura).
Ocigledno GAS iz rusije je jedini ekonomičan, jeftin, pouzdan izvor snabdevanja evrope, samo što je trenutno iz njihovog ugla "nemoralan". Već 2 do 3 meseca nakon završetka rata u ukrajini, u evropi će se polako i stidljivo pojavljivati glasovi kako ruski gas nema alternativu, i oni će postajati sve glasniji. Rusija će u evropu nastaviti izvoziti gas, a evropi će biti neki glup izgovor tipa: "obezbedili smo da Rusija nesmetano snabdeva Ukrajinu gasom po povoljnoj ceni", pa i oni onda mogu kupovati. Da jedna Nemačka čija luka Hamburg je na suprotnoj tački planete od melburna, nabavlja gas iz Australije.

Tri invertera

pre 1 godinu

Evo moj primer - izolovao kucu od 100 kvadrata (kuca ima dve sobe i veliku kuhinju/dnevni boravak) sa 15 cm neopora, stavio rehau geneo prozore i stavio tri Daikin invertera.
Zimi ta tri invertera trose ukupno oko 500 kWh struje dodatno mesecno.
S tim da se pale na grejanje tek oko 20.oktobra i rade tamo negde do 15.marta non stop (na 23 stepena) a pre oktobra i posle marta po potrebi.

Sve u svemu progledao. Ali nista to ne radi posao dok se ne uradi IZOLACIJA. I to dobra izolacija, ne 5 cm vec 12-15-20 cm. Jednostavno, tolike su ustede zbog izolacije da se posle mozete grejati i "na svecu". :)

Logikar

pre 1 godinu

A na šta rade te toplotne pumpe? Perpetum mobile? Za sve koji nisu sreli termodinamiku tokom školovanja (novinari). Klima uredjaj je toplotna pumpa.
(Mano, 17. maj 2022 09:46)

Nije poenta na šta radi, nego to da klima od -10 ili -15 vani pravi +23 i za to troši puno energije. Sa ovim sistemom isto moraš imati neku vrstu "klime", samo sa sistemom cevi u zemlji gde je temperatura stalnih +10 recimo, klima troši neuporedivo manje da od toga dobije +23.

466453

pre 1 godinu

(Bane, 17. maj 2022 10:59)

Čim se u Srbiji potegne reč investicija sve pada u vodu.
Jedina stvar koje se Srbin plaši više od promaje!

Iz aspekta temperature medijuma možeš ići do 70 stepeni sa amonijakom i kaskadnim pumpama.
No, to nije za domaćinstva.

Voda je dobar nosač ali nije dostupna svima, naravno što niza temperatura kompresovane faze traži niži pritisak i manje opterećenje na motor te manju potrošnju energije.

Za šupalj stambeni prostor gde se greje vranama ne postoji jeftino rešenje totalno gledano.

Ovo što pričaju o radnom veku, znam mnoge gde su prve generacije centrifugalnih kompresora od pre 30 i koju godinu i dalje funkcionalni.

Kontrola i održavanje su tehnološko civilizacijska potreba i opet se lome sa našim shvatanjima. :(

Nebojsa

pre 1 godinu

Posto vidim da niko ne razume kako rade, evo kratkog objasnjenja.

Toplotna pumpa vazduh-voda koristi toplotu vazduha u letnjim mesecima, i pomocu kompresora (koji radi na struju naravno) pretvara tu toplotu u energiju kojom hladi vodu. Moji prijatelji u Spaniji imaju taj sistem: ohladjena voda se ubrizgava u sistem cevi podnog grejanja (u ovom slucaju podnog hladjenja). Ovo je idealno resenje za stanove na spratovima (u zgradama) u prostorima gde su leti visoke temperature i potrebno je hladjenje. Zimi ovaj sistem radi kao klasicno podno grejanje. Jedan sistem hladi i greje. Nedostatak mu je da je bucan i da leti hladi od nogu sto takodje nije idealno. Ali ustede u odnosu na klasican erkondisn su prilicne.

Dino

pre 1 godinu

imamja u Slavoniji 5kw solara i toplotne dizalice i prezadovoljan sam.i obicne klime su isto dizalice temperature idealne za manje stanove i kuce a ovako velika je za sve jel imamo ogromnu sad novu na bolnici i isto je savrseno.

Danilo

pre 1 godinu

Moja Mačva u delu kod Bogatića i okolina leži na toploj vodi .Ali nema pametne glave da to iskoristi za dobrobit meštana koji žive tamo.

Dragoljub Mandic

pre 1 godinu

Prošle godine sam postavio toplotnu pumpu 9 kv.Grejem kucu prizemnu,oko 100 m.kvadratna,dobro izolovanu sa podnim grejanjem,nemam unutrašnju jedinicu,bojler.
Temperatura u kuci je 24 svih 24 sata.Račun za struju se povećao za oko 4,000 din proseçno dakle grejanje me košta oko 1,2 evra dnevno.
Nema jeftinijeg grejanja niti komfornijeg,Preporučujem

ja

pre 1 godinu

Ne znam kakve su cene energenata u Nemačkoj, pa se njima ovakvi sistemi grejanja možda i isplate, ali u Srbiji apsolutno nemaju smisla. Tj. imaju smisla ako toplotnom pumpom grejete velike prostore, poput proizvodnih hala, plastenika ili farmi pilića - za domaćinstva su potpuno neisplative.

Instaliranje toplotne pumpe po sistemu voda-voda ili zemlja-voda (o tome se radi u članku), košta oko 10-15.000 evra, dok im je radni vek oko 10 godina. To znači da su troškovi investicije, na godišnjem nivou, 1.000-1.500 evra. Plus imate trošak struje - firme koje se bave toplotnim pumpama kažu da je taj trošak na godišnjem nivou 1 evro/1 m2 površine koja se greje. Mislim da je to nerealno (verujem da kalkulišu idealnu situaciju - dobra izolacija, najkvalitetnija stolarija, kuća orijentisana ka jugu, podno grejanje i tsl), ali čak i da je to tačno , trošak grejanja za kuću od 100 kvadrata je 100 evra godišnje, što znači da vas investicija i tekući troškovi, koštaju ne manje od 1.100-1.600 evra godišnje.

Ako se grejete na drva, za te pare ćete tu kuću od 100 kvadrata da grejete, brat-bratu, 3 zime...

Alex

pre 1 godinu

Za ovo vam je potrebna vrhunska izolacija kuce i da zivite negde gde nije bas mnogo hladno.

Za vas koji o ovom razmisljate...
(i to vam je tako, 17. maj 2022 11:32
15 cm kamene vune i dobri prozori nije "vrhunska" izolacija nego je ljudima sve skupo da plate a posle plaćaju račune za grejanje. Zato je bolje uložiti više na početku a sa toplotnom pumpom i solarnom elektranom na krovu , ti si skoro nezavistan i bole te brige kolik košta gas ili drva.ali treba neko da razmišlja o tome.

Brane

pre 1 godinu

Bavim se projektiranjem grijanja i hlađenja već 20 godine. Ne postoji ništa bolje, efikasnije i štedljivije od toplotne pumpe. Ali ima jedan ali. Ja to preporučujem samo onima koji grade nove kuće. Kod nas u Hrvatskoj su propisi za igradnju nove kuće toliko strogi da je za zagrijati i ohladiti npr 100 m2, dovoljna dizalica od 5 kW. To je dovoljno čak i za toplu vodu, jer se voda obično zagrijava po noći kad grijanje i hlađenje bude na min ili ugašeno.

Suobtičanin

pre 1 godinu

Mnogi komentarišu kao o kiselom grožđu a Toplotnu pumpu su videli u katalogu.
5 godina koristimo Voda-Voda sistem.
130 m2 na radojatorima
120 m2 podno grejanje
Temperatura cele zime 23 u kući
Največi račun za sturju u januaru 20.000 rsd
Ali to je sa ukupnom potrošnjom i ostale struje u kući.
Na grejanje računam da je otišlo oko 13.000 rsd.
Ako postoji bolje od toga - javite.
Pumpa nas je koštala 3000 evra - NOVA
Bunari i ostali troškovi 1000 evra

mure

pre 1 godinu

Buderus je savrsena,kuce i zgrade sa savrsenom izolacijom i obavezno VMC ventilacija koja mijenja vazduh unutrasnji sa svezim spoljnjim je obavezan sa toplotnom pumpom,postoji masina velicine dva frizidera amerikan u kojoj je to sve smesteno kosta oko 16000€.sto se tice potrosnje isplati se.topla voda i komplet kuca od 200 m2 sa podnim grijanjem duplo manje kosta nego gas.

novikorisnik

pre 1 godinu

Imam Zubadan vazduh voda, grejem oko 80m2 i imam dve nedovrsene sobe u kuci koje su hladne. Najveci racun za struju u januaru od 10-12000 zavisi koliko stisne. Leti oko 3000, ali ne koristim za hladjenje jer jos nije sve gotovo. Govorim o ukupnoj struji ne samo pumpa. Grejanje je podno, i treba da ubacim jos fenove za kompletan uzitak. Investicija, 10000+€ prilikom zidanja kuce. Izolacija stiropor 10 i iznutra vuna 5 na giter blok. Ostalo je jos da izolujem krov, iznutra na plafonu imam vunu 10cm. Eto, pa procenite, kad zahladi klik na dugme i greje, a uskoro i kad upece stisnem dugme i hladi…

xxyyzz

pre 1 godinu

Mi grejemo kuću toplotnom pumpom od 2014. godine. Radi se o švapskoj kući od 110m?. Imamo radijatore, visina plafona 3,3 m, stolarija osrednja, izolacija osrednja, račun preko zime oko 10 hiljada. Sve ostalo bi koštalo dosta više. Prema tome topla preporuka. Nikada ne bih menjao ni za šta drugo.

Ucha

pre 1 godinu

Kod nas je veoma upitna korisnost toplotnih pumpi na drzavnom nivou, na nivou domacinstva je pumpa najbolje resenje. Zasto to kazem? Zato sto preko 2/3 struje dobijamo iz termoelektrana, a trenutna iskoriscenost TENT-a je oko 35% bazne enrgije uglja. Dakle COP pumpi koji je oko 3-4 je time prakticno neutralisan, kao da se grejemo na ugalj, toliko i trosimo, toliko i zagadjujemo. Kada bi se zavrsila TE-TO Kolubara B, stepen iskorišćenja bazne energije uglja bi bio oko 70 i to bi bila malo drugacija prica. Prava stvar su toplotne pumpe, a izvor energije da je obnovljiv ( hidroE, vetrenjace, solari...).

Tatko

pre 1 godinu

...imamo u zgradi toplotnu pumpu i veoma smo zadovoljni. Zimi greje a leti hladi a račun je 1000 u letnjem periodu i oko 4000-5000 u zimskom (stan 60kvm). Zimi nam je oko 25-26 u stanu. Topla preporuka svakom.

Kako je sprovedeno hladjenje? Nemoj samo da mi kažeš da hladna voda prolazi kroz radijator, jer kondenzacija na površini radijatora/cevi to ne dozvoljava (pojavljuje se buđ).
Klima uredjaj jeste toplotna pumpa koja zimi ima vrlo mali koeficijent iskorišćenja. Mnogo bolje je koristiti podzemnu vodu ili sonde u/po zemlji, temperatura je konstantna, a gustina podzemne vode je mnogo veća od gustine vazduha pa se i toplota brže prenosi na “freon”.
Pozdrav od nekog ko je sve ove sisteme studirao teorijski i sproveo u praksu :)

samo kažem

pre 1 godinu

Instaliranje toplotne pumpe po sistemu voda-voda ili zemlja-voda (o tome se radi u članku), košta oko 10-15.000 evra, dok im je radni vek oko 10 godina.
(ja, 17. maj 2022 10:42)

Nije tačno da je instalacija 10-15.000€, a još manje je tačno da pumpa traje samo 10 godina.
TP voda-voda košta oko 2500-3000€. Na to treba dodati kopanje bar 2 bunara (oko 50€ metar). Ukupna cena je bliža oko 6000-7000€.
Radni vek je za manje poznate firme bar 15-tak godina, za poznatije (i skuplje) je preko 25 godina. Primena još nije omasovljena pa da možemo da tvrdimo koliko će decenija trajati toplotna pumpa, ali znamo da nema masovnog otkazivanja sistema kod ljudi koji su je ugradili pre 10-tak godina.

Skupa je početna investicija, ali se isplati. Mi imamo vazduh-voda sistem pošto nemamo uslova za kopanje bunara. Veoma smo zadovoljni.

Max

pre 1 godinu

Prosto Prevara i obmana,komsija instalirao racun cca 200e mjesecno,znaci ovako 1/3 cene zavisno od kvadrature koje se greje instalirati inverter klime koje greju do -25C ili ti A+++ i racun manji cca 50% od topl.pumpe.Kod nas pogotovo svake godine je neka nova situacija,pogledajte pelet ,kad sam krenuo bio 150e danas 350e,o cemu onda govoriti

oytan

pre 1 godinu

jako veliku stvar rade Nest, Climote i slicni uredjaji, a ljudi ih dobivaju od elektro distributera prakticno besplatno uz potipisivanje novog ugovora. Kod nas gdje je jedan distributer, tesko da ce mu pasti napamet da privlaci klijente za 400 eura vrijednim nest sistemima za 2 etaze kad klijent nema izbora.

zigi

pre 1 godinu

@bane

bane odlican ti je komentar u smislu da se vidi da si studirao masinstvo i da sve pise skolski, ali to je prica iz udzbenika od pre 20 godina. moras da se azuriras. tehnologija je napredovala. ja sam takodje masinac i imam toplotnu pumpu vazduh-voda koja bez ikakvih problema zagreva toplu vodu na 40+ (kada je napolju ispod -5) i radi u sistemu radijatorskog grejanja. kod nas su radijatori uglavnom predimenzionisani i dovoljno dobro greju sa temperaturom vode izmdeju 40-50 stepeni.
za kucu izgradjenu 1960tih i naknadno izolovanu sa 15 cm izolacije, na 170 kvadrata racun za grejanje zimi je do 6000 dinara, a temperatura u sobama nikada nije pala ispod 20 (osim kada je mi namerno spustimo nocu na 18).

Lektor

pre 1 godinu

@Tatko, kako si sve to studirao i primenio u praksi a nisi čuo za Fan-coil? Kad su u pitanju toplotne pumpe pbično se se za grejanje koristi kombinacija podnog grejanja i fan-coil-a, a za hlađenje fan-coil.
Dodatno, do fan-coil-a može da ide voda, a može i pre toga da ide na kompresor pa da se sprovodi freon.

LLC

pre 1 godinu

Toplotna pumpa se apsolutno isplati u Nemackoj vec u Britaniji se uglavnom neisplati u Srbiji nema govora.Cena el.energije u Nemackoj je najvisa u Evropi (u Srbiji je smesna za Nemacku).Da bi se isplatila toplotna pumpa kuca ili zgrada nora da ima vrhunsku izolaciju a cena drugoh energenata treb ada bude takodje visoka.Srbija nije samo Beograd,cene ogrevnog drveta npr. su unutrasnjosti daleko manje (duplo ponegde).

Englez

pre 1 godinu

U Engleskoj i Welsu skoro 90% kuca ima toplotne pumpe, vec 10tak godina. Super stvar, odlicno grejanje kuce i ukljuceno je podno grejanje. Neverovatno mi je da Nemci tek sad subvencioniraju ovu tehnologiju. Svaka preporuka !!!

Zainteresovan

pre 1 godinu

Kuca 210 kvadrata, izolacija 15 cm stiropor, izolacija na tavanu 8 cm, podno grijanje, argonsko punjenje u prozorima. Kuca je kod nas, u ravnici.

Koliko bi me kostalo godisnje da grijem sa ovom pumpom, neka najjeftinija verzija? Ili koliko kilovata struje bi potrosio na ovakvu kucu godisnje za rad toplotne pumpe?

Pitam jer planiram instalisati solarne panele pa da dobijem neku sliku orijentaciono koliku snagu da instaliram. I da vidim isplati li se to uopste kod nas. Sad se grijem na drva.
Svaki savjet dobrodosao

David

pre 1 godinu

Postoje i hibridno resenje : Pumpa + gas (tradicionalno)- investicija je oko 8k, dobijes jedan "ventilator" vani (lici na klimu) i dobijes jedan bojler unutra. Usteda je oko 40% - odnosno investicija se isplati za 5 godina.Mana je: Taj drugi "bojler" je malo veliki i zauzima prostor. Bucan je ca 60 db kada se koristi. Spoljni "ventilator" trazi maintenace svake godine (jedno 100 EUR)i temperatura u kuci je 20 ili oko 20, ne setas sa majicom kratkih rukava :). Ako zelis da povecas temperaturu-- investiciaj nema svrhe. Jednostavno nema dobrog resenja trenutno.

Zoka

pre 1 godinu

Toplotne pumpe koje imaju spoljnu jedinicu u prave buku ne vrede. Prijavice Vas komsija i inspekcija ce naloziti da je skinete. Sve one prelaze dozvoljenu buku u gradovima osim nekih koje su 7 puta skuplje pa Vam se ne isplati da istu kupujete. Takodje podno grejanje nije dobro. Dokazano je da podzemne vode odnosno voda ispod vas stetno deluje na psihu. Takodje ce Vas skuplje kostati jer morate celu noca da grejete jer ne moze brzo da ugreje prostor pa ce duplo vise da ode za struju. Sistemi fan coile su bolji brze greju ili glade ali u grdu nisu dobri narocito u Beogradu jer dizu prasinu sto udisete i to izaziva asmu kod sarijih ljudi i mladje dece. Najbolje resenje su radijatori. Fan-coili mogu brzo da ugreju ili rashlade prostor noceu mozete da ih iskljucite i kada niste tu i onda stedite struju.
Ove toploten pumpe iz zemlje su lose jer to izgrickaju krtice, pojedu pacovi cevi, zemljotres ih osteti i nije dugorocno resenje. Kompresori obicno crknu posle 5 godina u realnosti uredjaj je neisplativ za servisiranje i rad posle 7 godina tako da morate stalno kupovati novi. Cene rezevnih delova su 7 puta vece nego kada ih nabavljate kao novi uredjaj. Najbolje grejanje je na kamin. To je romanticno dobro greje a topao vazduh iz odzaka preku izmenjivaca zagreva vodu koja vam greje ostale prostorije u stanu preko radijatora. Drva su najjeftinija ali treba da se lozi. Ako Vam je to problem onda kotao na pelet.

ja

pre 1 godinu

Ne znam kakve su cene energenata u Nemačkoj, pa se njima ovakvi sistemi grejanja možda i isplate, ali u Srbiji apsolutno nemaju smisla. Tj. imaju smisla ako toplotnom pumpom grejete velike prostore, poput proizvodnih hala, plastenika ili farmi pilića - za domaćinstva su potpuno neisplative.

Instaliranje toplotne pumpe po sistemu voda-voda ili zemlja-voda (o tome se radi u članku), košta oko 10-15.000 evra, dok im je radni vek oko 10 godina. To znači da su troškovi investicije, na godišnjem nivou, 1.000-1.500 evra. Plus imate trošak struje - firme koje se bave toplotnim pumpama kažu da je taj trošak na godišnjem nivou 1 evro/1 m2 površine koja se greje. Mislim da je to nerealno (verujem da kalkulišu idealnu situaciju - dobra izolacija, najkvalitetnija stolarija, kuća orijentisana ka jugu, podno grejanje i tsl), ali čak i da je to tačno , trošak grejanja za kuću od 100 kvadrata je 100 evra godišnje, što znači da vas investicija i tekući troškovi, koštaju ne manje od 1.100-1.600 evra godišnje.

Ako se grejete na drva, za te pare ćete tu kuću od 100 kvadrata da grejete, brat-bratu, 3 zime...

Zoka

pre 1 godinu

Toplotne pumpe koje imaju spoljnu jedinicu u prave buku ne vrede. Prijavice Vas komsija i inspekcija ce naloziti da je skinete. Sve one prelaze dozvoljenu buku u gradovima osim nekih koje su 7 puta skuplje pa Vam se ne isplati da istu kupujete. Takodje podno grejanje nije dobro. Dokazano je da podzemne vode odnosno voda ispod vas stetno deluje na psihu. Takodje ce Vas skuplje kostati jer morate celu noca da grejete jer ne moze brzo da ugreje prostor pa ce duplo vise da ode za struju. Sistemi fan coile su bolji brze greju ili glade ali u grdu nisu dobri narocito u Beogradu jer dizu prasinu sto udisete i to izaziva asmu kod sarijih ljudi i mladje dece. Najbolje resenje su radijatori. Fan-coili mogu brzo da ugreju ili rashlade prostor noceu mozete da ih iskljucite i kada niste tu i onda stedite struju.
Ove toploten pumpe iz zemlje su lose jer to izgrickaju krtice, pojedu pacovi cevi, zemljotres ih osteti i nije dugorocno resenje. Kompresori obicno crknu posle 5 godina u realnosti uredjaj je neisplativ za servisiranje i rad posle 7 godina tako da morate stalno kupovati novi. Cene rezevnih delova su 7 puta vece nego kada ih nabavljate kao novi uredjaj. Najbolje grejanje je na kamin. To je romanticno dobro greje a topao vazduh iz odzaka preku izmenjivaca zagreva vodu koja vam greje ostale prostorije u stanu preko radijatora. Drva su najjeftinija ali treba da se lozi. Ako Vam je to problem onda kotao na pelet.

Mano

pre 1 godinu

A na šta rade te toplotne pumpe? Perpetum mobile? Za sve koji nisu sreli termodinamiku tokom školovanja (novinari). Klima uredjaj je toplotna pumpa.

kognitivna disonanca

pre 1 godinu

Toplotne pume rade na struju, elektručni automobili, takođe, rade na struju. Odakle, bre, preko noći da se stvori toliko električne energije!? Čak i da se to desi, da stotine elektrana preko noći nikne u Evropi, pitanje je i kako će nadomestiti budžetske prihode od akciza na gorivo!? Prihodi od akciza na duvan su znatno opali, struja je odavno preskupa, a alkohol svi ne piju, a, takođe, je preskup. I šta ćemo sad!

kudagde

pre 1 godinu

Odlican izbor, pogotovo u Srbiji. Inicijalno ogromno ulaganje, ali se isplati. Drzava mora ovo da subvencionise, a ne da baca pare studentima za patike…

kordil

pre 1 godinu

Preskupo. Bukvalno jeftinije izgraditi vetrenjaču instalisane snage 20kw i grejati se na struju. A uz to dobiješ i "besplatnu" struju(naravno uloženo preko 20 hiljada eura).
Ocigledno GAS iz rusije je jedini ekonomičan, jeftin, pouzdan izvor snabdevanja evrope, samo što je trenutno iz njihovog ugla "nemoralan". Već 2 do 3 meseca nakon završetka rata u ukrajini, u evropi će se polako i stidljivo pojavljivati glasovi kako ruski gas nema alternativu, i oni će postajati sve glasniji. Rusija će u evropu nastaviti izvoziti gas, a evropi će biti neki glup izgovor tipa: "obezbedili smo da Rusija nesmetano snabdeva Ukrajinu gasom po povoljnoj ceni", pa i oni onda mogu kupovati. Da jedna Nemačka čija luka Hamburg je na suprotnoj tački planete od melburna, nabavlja gas iz Australije.

skoro pa džaba grejanje

pre 1 godinu

...imamo u zgradi toplotnu pumpu i veoma smo zadovoljni. Zimi greje a leti hladi a račun je 1000 u letnjem periodu i oko 4000-5000 u zimskom (stan 60kvm). Zimi nam je oko 25-26 u stanu. Topla preporuka svakom.

Tatko

pre 1 godinu

...imamo u zgradi toplotnu pumpu i veoma smo zadovoljni. Zimi greje a leti hladi a račun je 1000 u letnjem periodu i oko 4000-5000 u zimskom (stan 60kvm). Zimi nam je oko 25-26 u stanu. Topla preporuka svakom.

Kako je sprovedeno hladjenje? Nemoj samo da mi kažeš da hladna voda prolazi kroz radijator, jer kondenzacija na površini radijatora/cevi to ne dozvoljava (pojavljuje se buđ).
Klima uredjaj jeste toplotna pumpa koja zimi ima vrlo mali koeficijent iskorišćenja. Mnogo bolje je koristiti podzemnu vodu ili sonde u/po zemlji, temperatura je konstantna, a gustina podzemne vode je mnogo veća od gustine vazduha pa se i toplota brže prenosi na “freon”.
Pozdrav od nekog ko je sve ove sisteme studirao teorijski i sproveo u praksu :)

LLC

pre 1 godinu

Toplotna pumpa se apsolutno isplati u Nemackoj vec u Britaniji se uglavnom neisplati u Srbiji nema govora.Cena el.energije u Nemackoj je najvisa u Evropi (u Srbiji je smesna za Nemacku).Da bi se isplatila toplotna pumpa kuca ili zgrada nora da ima vrhunsku izolaciju a cena drugoh energenata treb ada bude takodje visoka.Srbija nije samo Beograd,cene ogrevnog drveta npr. su unutrasnjosti daleko manje (duplo ponegde).

Englez

pre 1 godinu

U Engleskoj i Welsu skoro 90% kuca ima toplotne pumpe, vec 10tak godina. Super stvar, odlicno grejanje kuce i ukljuceno je podno grejanje. Neverovatno mi je da Nemci tek sad subvencioniraju ovu tehnologiju. Svaka preporuka !!!

Max

pre 1 godinu

Prosto Prevara i obmana,komsija instalirao racun cca 200e mjesecno,znaci ovako 1/3 cene zavisno od kvadrature koje se greje instalirati inverter klime koje greju do -25C ili ti A+++ i racun manji cca 50% od topl.pumpe.Kod nas pogotovo svake godine je neka nova situacija,pogledajte pelet ,kad sam krenuo bio 150e danas 350e,o cemu onda govoriti

Nebojsa

pre 1 godinu

Posto vidim da niko ne razume kako rade, evo kratkog objasnjenja.

Toplotna pumpa vazduh-voda koristi toplotu vazduha u letnjim mesecima, i pomocu kompresora (koji radi na struju naravno) pretvara tu toplotu u energiju kojom hladi vodu. Moji prijatelji u Spaniji imaju taj sistem: ohladjena voda se ubrizgava u sistem cevi podnog grejanja (u ovom slucaju podnog hladjenja). Ovo je idealno resenje za stanove na spratovima (u zgradama) u prostorima gde su leti visoke temperature i potrebno je hladjenje. Zimi ovaj sistem radi kao klasicno podno grejanje. Jedan sistem hladi i greje. Nedostatak mu je da je bucan i da leti hladi od nogu sto takodje nije idealno. Ali ustede u odnosu na klasican erkondisn su prilicne.

David

pre 1 godinu

Postoje i hibridno resenje : Pumpa + gas (tradicionalno)- investicija je oko 8k, dobijes jedan "ventilator" vani (lici na klimu) i dobijes jedan bojler unutra. Usteda je oko 40% - odnosno investicija se isplati za 5 godina.Mana je: Taj drugi "bojler" je malo veliki i zauzima prostor. Bucan je ca 60 db kada se koristi. Spoljni "ventilator" trazi maintenace svake godine (jedno 100 EUR)i temperatura u kuci je 20 ili oko 20, ne setas sa majicom kratkih rukava :). Ako zelis da povecas temperaturu-- investiciaj nema svrhe. Jednostavno nema dobrog resenja trenutno.

Dragoljub Mandic

pre 1 godinu

Prošle godine sam postavio toplotnu pumpu 9 kv.Grejem kucu prizemnu,oko 100 m.kvadratna,dobro izolovanu sa podnim grejanjem,nemam unutrašnju jedinicu,bojler.
Temperatura u kuci je 24 svih 24 sata.Račun za struju se povećao za oko 4,000 din proseçno dakle grejanje me košta oko 1,2 evra dnevno.
Nema jeftinijeg grejanja niti komfornijeg,Preporučujem

novikorisnik

pre 1 godinu

Imam Zubadan vazduh voda, grejem oko 80m2 i imam dve nedovrsene sobe u kuci koje su hladne. Najveci racun za struju u januaru od 10-12000 zavisi koliko stisne. Leti oko 3000, ali ne koristim za hladjenje jer jos nije sve gotovo. Govorim o ukupnoj struji ne samo pumpa. Grejanje je podno, i treba da ubacim jos fenove za kompletan uzitak. Investicija, 10000+€ prilikom zidanja kuce. Izolacija stiropor 10 i iznutra vuna 5 na giter blok. Ostalo je jos da izolujem krov, iznutra na plafonu imam vunu 10cm. Eto, pa procenite, kad zahladi klik na dugme i greje, a uskoro i kad upece stisnem dugme i hladi…

Brane

pre 1 godinu

Bavim se projektiranjem grijanja i hlađenja već 20 godine. Ne postoji ništa bolje, efikasnije i štedljivije od toplotne pumpe. Ali ima jedan ali. Ja to preporučujem samo onima koji grade nove kuće. Kod nas u Hrvatskoj su propisi za igradnju nove kuće toliko strogi da je za zagrijati i ohladiti npr 100 m2, dovoljna dizalica od 5 kW. To je dovoljno čak i za toplu vodu, jer se voda obično zagrijava po noći kad grijanje i hlađenje bude na min ili ugašeno.

Lektor

pre 1 godinu

@Tatko, kako si sve to studirao i primenio u praksi a nisi čuo za Fan-coil? Kad su u pitanju toplotne pumpe pbično se se za grejanje koristi kombinacija podnog grejanja i fan-coil-a, a za hlađenje fan-coil.
Dodatno, do fan-coil-a može da ide voda, a može i pre toga da ide na kompresor pa da se sprovodi freon.

Alex

pre 1 godinu

Za ovo vam je potrebna vrhunska izolacija kuce i da zivite negde gde nije bas mnogo hladno.

Za vas koji o ovom razmisljate...
(i to vam je tako, 17. maj 2022 11:32
15 cm kamene vune i dobri prozori nije "vrhunska" izolacija nego je ljudima sve skupo da plate a posle plaćaju račune za grejanje. Zato je bolje uložiti više na početku a sa toplotnom pumpom i solarnom elektranom na krovu , ti si skoro nezavistan i bole te brige kolik košta gas ili drva.ali treba neko da razmišlja o tome.

Suobtičanin

pre 1 godinu

Mnogi komentarišu kao o kiselom grožđu a Toplotnu pumpu su videli u katalogu.
5 godina koristimo Voda-Voda sistem.
130 m2 na radojatorima
120 m2 podno grejanje
Temperatura cele zime 23 u kući
Največi račun za sturju u januaru 20.000 rsd
Ali to je sa ukupnom potrošnjom i ostale struje u kući.
Na grejanje računam da je otišlo oko 13.000 rsd.
Ako postoji bolje od toga - javite.
Pumpa nas je koštala 3000 evra - NOVA
Bunari i ostali troškovi 1000 evra

mure

pre 1 godinu

Buderus je savrsena,kuce i zgrade sa savrsenom izolacijom i obavezno VMC ventilacija koja mijenja vazduh unutrasnji sa svezim spoljnjim je obavezan sa toplotnom pumpom,postoji masina velicine dva frizidera amerikan u kojoj je to sve smesteno kosta oko 16000€.sto se tice potrosnje isplati se.topla voda i komplet kuca od 200 m2 sa podnim grijanjem duplo manje kosta nego gas.

466453

pre 1 godinu

(Bane, 17. maj 2022 10:59)

Čim se u Srbiji potegne reč investicija sve pada u vodu.
Jedina stvar koje se Srbin plaši više od promaje!

Iz aspekta temperature medijuma možeš ići do 70 stepeni sa amonijakom i kaskadnim pumpama.
No, to nije za domaćinstva.

Voda je dobar nosač ali nije dostupna svima, naravno što niza temperatura kompresovane faze traži niži pritisak i manje opterećenje na motor te manju potrošnju energije.

Za šupalj stambeni prostor gde se greje vranama ne postoji jeftino rešenje totalno gledano.

Ovo što pričaju o radnom veku, znam mnoge gde su prve generacije centrifugalnih kompresora od pre 30 i koju godinu i dalje funkcionalni.

Kontrola i održavanje su tehnološko civilizacijska potreba i opet se lome sa našim shvatanjima. :(

xxyyzz

pre 1 godinu

Mi grejemo kuću toplotnom pumpom od 2014. godine. Radi se o švapskoj kući od 110m?. Imamo radijatore, visina plafona 3,3 m, stolarija osrednja, izolacija osrednja, račun preko zime oko 10 hiljada. Sve ostalo bi koštalo dosta više. Prema tome topla preporuka. Nikada ne bih menjao ni za šta drugo.

oytan

pre 1 godinu

jako veliku stvar rade Nest, Climote i slicni uredjaji, a ljudi ih dobivaju od elektro distributera prakticno besplatno uz potipisivanje novog ugovora. Kod nas gdje je jedan distributer, tesko da ce mu pasti napamet da privlaci klijente za 400 eura vrijednim nest sistemima za 2 etaze kad klijent nema izbora.

samo kažem

pre 1 godinu

Instaliranje toplotne pumpe po sistemu voda-voda ili zemlja-voda (o tome se radi u članku), košta oko 10-15.000 evra, dok im je radni vek oko 10 godina.
(ja, 17. maj 2022 10:42)

Nije tačno da je instalacija 10-15.000€, a još manje je tačno da pumpa traje samo 10 godina.
TP voda-voda košta oko 2500-3000€. Na to treba dodati kopanje bar 2 bunara (oko 50€ metar). Ukupna cena je bliža oko 6000-7000€.
Radni vek je za manje poznate firme bar 15-tak godina, za poznatije (i skuplje) je preko 25 godina. Primena još nije omasovljena pa da možemo da tvrdimo koliko će decenija trajati toplotna pumpa, ali znamo da nema masovnog otkazivanja sistema kod ljudi koji su je ugradili pre 10-tak godina.

Skupa je početna investicija, ali se isplati. Mi imamo vazduh-voda sistem pošto nemamo uslova za kopanje bunara. Veoma smo zadovoljni.

Bane

pre 1 godinu

Ima ovde puno faktora. Prvo tip toplotne pumpe, da li je voda-voda, vazduh-voda, ili vazduh-vazduh.

Dalje, ako pricamo o sistemima koji stambeni prostor greju sistemima grejanja na bazi vode (radijatorsko ili podno grejanje) treba znati jos par stvari. Prva je da toplotna pumpa, bez paljenja dodatnih el. grejaca, moze da radi samo do nivoa odredjenih parametara. Npr. radijatorsko grejanje za optimalan rad trazi temperaturu vode izmedju 55-60°C, toplotna pumpa prirodnim radom ne moze da zagreje vodu u sistemu na tu temperaturu, vec mora da pali el. grejace koji trose struju i ne mogu se postici ocekivane ustede.

Prema tome, toplotne pumpe mnogo bolje funkcionisu u sistemima podnog grejanja jer se tu voda drzi na duplo manjoj temperaturi u odnosu na radijatorsko grejanje. Odnosno tu se voda drzi na 27-30°C i to toplotna pumpa u vecem periodu svoga rada moze da postigne.

Takodje, vrlo je vazna i izolacija kuce, kako bi ste vi recimo mogli da postignete 23-24°C sa podnim grejanjem u kome je voda do 30°C izolacija je vazna.

Jednako rentabilne su i vazduh-vazduh jer one takodje greju tako sto uduvavaju vazduh kome je predata odredjena toplota. Kod tih sistema tek vazduh ne mora biti topliji od 25-26°C da bi lepo grejalo.

Znaci toplotna pumpa nikako na radijatorsko grejanje, ako je vodeno grejanje onda vazduh-voda, voda-voda sistemi traze kopanje i svasta nesto i nema potrebe, ili vazduh-vazduh.

zigi

pre 1 godinu

@bane

bane odlican ti je komentar u smislu da se vidi da si studirao masinstvo i da sve pise skolski, ali to je prica iz udzbenika od pre 20 godina. moras da se azuriras. tehnologija je napredovala. ja sam takodje masinac i imam toplotnu pumpu vazduh-voda koja bez ikakvih problema zagreva toplu vodu na 40+ (kada je napolju ispod -5) i radi u sistemu radijatorskog grejanja. kod nas su radijatori uglavnom predimenzionisani i dovoljno dobro greju sa temperaturom vode izmdeju 40-50 stepeni.
za kucu izgradjenu 1960tih i naknadno izolovanu sa 15 cm izolacije, na 170 kvadrata racun za grejanje zimi je do 6000 dinara, a temperatura u sobama nikada nije pala ispod 20 (osim kada je mi namerno spustimo nocu na 18).

Zainteresovan

pre 1 godinu

Kuca 210 kvadrata, izolacija 15 cm stiropor, izolacija na tavanu 8 cm, podno grijanje, argonsko punjenje u prozorima. Kuca je kod nas, u ravnici.

Koliko bi me kostalo godisnje da grijem sa ovom pumpom, neka najjeftinija verzija? Ili koliko kilovata struje bi potrosio na ovakvu kucu godisnje za rad toplotne pumpe?

Pitam jer planiram instalisati solarne panele pa da dobijem neku sliku orijentaciono koliku snagu da instaliram. I da vidim isplati li se to uopste kod nas. Sad se grijem na drva.
Svaki savjet dobrodosao

Pa nije

pre 1 godinu

Pa nije to samo resenje za Nemacku, vec za sve!
Pa da mi godisnje ulazemo pola milijarde evra u jaku izolaciju stambenog fonda (umesto sto ih, zbog nesposobnog vlasnika pecenjare, dajemo na uvoz struje) cela Srbija bi mogla da se greje na tri svece.
Bukvalno, nama je "jaka zima" 20 dana godisnje (temperatura ispod -10). Ostatak zime je od -2 do +10. Bukvalno bi sa jakom izolacijom, dobrim prozorima i kvalitetnim inverterima pokrili grejanje za preko 90% Srbije i uz 100-ak vetrenjaca i 500-ak hektara solara pokrili tu "dodatnu potrosnju struje" koja treba za inverter klime...
Ako bi trebalo i toliko...

Milos

pre 1 godinu

A na šta rade te toplotne pumpe? Perpetum mobile? Za sve koji nisu sreli termodinamiku tokom školovanja (novinari). Klima uredjaj je toplotna pumpa.
(Mano, 17. maj 2022 09:46)
********************************************************
Toplotna puma je 4x efikasnija od grejalice, tako da je tu usteda...doduse ako ste u zgradi i ako je izolacija frhunska...u kuci druga prica vec...

Logikar

pre 1 godinu

A na šta rade te toplotne pumpe? Perpetum mobile? Za sve koji nisu sreli termodinamiku tokom školovanja (novinari). Klima uredjaj je toplotna pumpa.
(Mano, 17. maj 2022 09:46)

Nije poenta na šta radi, nego to da klima od -10 ili -15 vani pravi +23 i za to troši puno energije. Sa ovim sistemom isto moraš imati neku vrstu "klime", samo sa sistemom cevi u zemlji gde je temperatura stalnih +10 recimo, klima troši neuporedivo manje da od toga dobije +23.

Realan

pre 1 godinu

Meni tri invertera na 70m2 savršeno završavaju priču oko grejanja.Kad kažem koliko potroše za sezonu većina ne veruje tako da neću sad o cenama.Inače trebalo bi da je dobra izolacija i malo kvalitetniji inverteri.

Tri invertera

pre 1 godinu

Evo moj primer - izolovao kucu od 100 kvadrata (kuca ima dve sobe i veliku kuhinju/dnevni boravak) sa 15 cm neopora, stavio rehau geneo prozore i stavio tri Daikin invertera.
Zimi ta tri invertera trose ukupno oko 500 kWh struje dodatno mesecno.
S tim da se pale na grejanje tek oko 20.oktobra i rade tamo negde do 15.marta non stop (na 23 stepena) a pre oktobra i posle marta po potrebi.

Sve u svemu progledao. Ali nista to ne radi posao dok se ne uradi IZOLACIJA. I to dobra izolacija, ne 5 cm vec 12-15-20 cm. Jednostavno, tolike su ustede zbog izolacije da se posle mozete grejati i "na svecu". :)

Ucha

pre 1 godinu

Kod nas je veoma upitna korisnost toplotnih pumpi na drzavnom nivou, na nivou domacinstva je pumpa najbolje resenje. Zasto to kazem? Zato sto preko 2/3 struje dobijamo iz termoelektrana, a trenutna iskoriscenost TENT-a je oko 35% bazne enrgije uglja. Dakle COP pumpi koji je oko 3-4 je time prakticno neutralisan, kao da se grejemo na ugalj, toliko i trosimo, toliko i zagadjujemo. Kada bi se zavrsila TE-TO Kolubara B, stepen iskorišćenja bazne energije uglja bi bio oko 70 i to bi bila malo drugacija prica. Prava stvar su toplotne pumpe, a izvor energije da je obnovljiv ( hidroE, vetrenjace, solari...).

Dino

pre 1 godinu

imamja u Slavoniji 5kw solara i toplotne dizalice i prezadovoljan sam.i obicne klime su isto dizalice temperature idealne za manje stanove i kuce a ovako velika je za sve jel imamo ogromnu sad novu na bolnici i isto je savrseno.

Danilo

pre 1 godinu

Moja Mačva u delu kod Bogatića i okolina leži na toploj vodi .Ali nema pametne glave da to iskoristi za dobrobit meštana koji žive tamo.