Sreda, 08.12.2021.

16:48

Amerikanci dali rok Hrvatskoj

Američka ambasada u Hrvatskoj oglasila se u sredu o ponudi oklopnih guseničara toj zemlji, pitanju koje je često potezao predsednik Zoran Milanović.

Izvor: Jutarnji list

Amerikanci dali rok Hrvatskoj IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

leptirica

pre 2 godine

(Nikola, 09. decembar 2021 15:59)

Ne kupuju se, kupuje se paket za modernizaciju i TOW rakete. Modernizaciju bi trebao raditi Đuro Đaković, a vrijednost cijelog posla, modernizacije, paketa opreme koji treba za modernizaciju, 1700 TOW rakete i PDV koji država plaća sama sebi bi trebao iznositi navedeni iznos. Od tog iznosa SAD financira dio sa 45 milijuna dolara.

C i n i k

pre 2 godine

Ne postoji bredli star 18 godina, zato sto se ta vozila ne proizvode duze od dve decenije. Rec je o vozilima starim 35 i 40 godina.
(Ne lupaj bre, 09. decembar 2021 15:17)


Zapravo poslednji model M1A3 se pojavio 2000 godine, a proizvodnja poslednjeg Bradley/a je bila pre 18 godina, zato bi najmladji morao da bude star 18 godina.
Moj ti je savet da probas da se edukujes bar malo, prolupavas se bez razloga posto su ovo sve javni podaci...
Bradley inace ima i nadimak u Usa pesadiji, fire balls, to zato jer mu je rezervoar goriva po sredini vozila i izuzetno je osetljiv na Rpg..
Danas se izbacuje iz naoruzanja kao zastareo ali je dosta primeraka Usa ostavila Iracanima i AVG...
Motor Cummins diesel 600 koji koristi Bradley i koji je odlican, inace se ugradjuje u srpskog Lazara tj Lazanskog...

Boom

pre 2 godine

@Legendary

Srbija od Rusije ne kupuje raspalu tehniku, kupila je nove PVO sisteme Pancir, nove helikoptere Mi-35 i Mi-17, protivooklopne rakete Ataka, Kornet i rakete vazduh-vazduh za avione.

Filip

pre 2 godine

Za sve ove koji pisu da je Bredli dobro vozilo preporucujem da pogledaju americku komediju 'Pentagon Wars' ili neki dokumentarac na temu Bredlija. Tu cete videti kolika je Bredli kanta, tolika kanta da ni americka vojska nije zelela pomenuto vozilo. Inace Bredli nikom zivom nije prodat jer ga niko ziv nije zeleo da kupi.

Legendary

pre 2 godine

Kad Srbi kupe raspalu rusku tehniku onda: auuu što smo se naoružali, kad Hrvatska kupuje NATO oružje onda: hahaha, kante, za rashod, prevarili ih, bacaju pare...

Mali

pre 2 godine

Kanturina.....Bredli je najbolje jurisno vozilo na svetu. Zovu ga i ubica tenkova. Amerikanci ga koriste već 40g i imaju čak 2.480 vozila i kažu da će ga koristiti još najmanje 20g jer se sustavno unapređuje.

Nikola

pre 2 godine

@Mali

Netacno. Bredliji se placaju. Ceo paket kosta skoro 800 miliona dolara. Sto se raketa tice, Hellfire nije ukljucen u taj paket (to su Hrvati nabavili za helikoptere 30-ak Hellfire raketa kupili), uz Bredli idu rakete TOW. Americki Kongres dao je dozvolu da se Hrvatskoj proda do 1200 raketa TOW. E, sad da li ce Hrvatska kupiti svih 1200 raketa ili 120 to ostaje da se vidi, mada sumnjam da ce kupiti 1200 jer te rakete imaju svoj vek trajanja i nema smisla kupovati 1200 raketa koje ce stajati u skladistima dok im resursi ne istkeku.

Dokazana kanta

pre 2 godine

@deda

Da, da dokazano u Iraku gde su ih zaostale iracke trupe, koje nije pocistila americka avijacija, polupali preko 200 komada. Jedno od najlosijih vozila u istoriji. Zato ih niko ziv nije zeleo da kupi.

mali marinko

pre 2 godine

@Tomi

Ipak ne znamo cijenu jer ne znamo što će se sve uzimati. Taj paket koji spominjete od 757 mil usd ( 670 mil eur ) je ono što je odobreno da HR može kupiti od Amerikanaca. Samo jedna stavka u tom paketu spominje više od 1700 TOW raketa što je za Hrvatske potrebe daleko previše. Uz to Amerikanci se nadaju modernizaciji svih 84 Bradleya i to uz tko zna kakve logističke pakete dok su naši izrazili želju za modernizacijom 62 Bradleya a ostala 22 bi htjeli za kanibalizaciju (što povlači za sobom skroman logistički paket).

Ne lupaj bre

pre 2 godine

@C i n i k, 9

Ne postoji bredli star 18 godina, zato sto se ta vozila ne proizvode duze od dve decenije. Rec je o vozilima starim 35 i 40 godina.

Nije dvadeset vec preko dvesta komada

pre 2 godine

@Bongo

Fali ti jos jedna nula na cifru od 20 unistenih Bredlija u Iraku. Preko 200 Bredlija su Iracani unistili ili tesko ostetili do te mere da su vozila na kraju otpisana. I to znas kad su ih unistili? Kada su Amerikanci avijacijom pocistili skoro celokupnu iracku armiju pa je onda krenula pesadija, tenkovi i borbena vozila. Znaci zaostali iracki vojnici su polupali preko 200 tih kanti zvanih Bredli.

Hahah

pre 2 godine

@metuzalem

Samo sto smo mi dobili tenkove T-72 i BRDM iz skladista, ta vozila nisu koriscena. A vama zele da uvale vozila stara 40 godina koja su koriscena i sve to za 700 i nesto miliona dolara.

Kanturina

pre 2 godine

@Mili

Bredli je jedno od najlosijih vojnih vozila. Bredli nije zelela ni americka vojska, nego je americki vojni lobi podmazao sve zive i tek tada je Bredli usao u upotrebu. O tome su bukvalno snimani filmovi, komedije, napisane knjige. Jedna od najvecih prevara u istoriji Amerike. Samo vozilo je lose, Iracani su ih rabzucali preko 200 komada. Eto vidis koliko je dobro vozilo da od 86 komada (a ne 80) 26 Bredlija treba da posluzi za 'kanibalizaciju' to jeste za rezervne delove. Kanta stara gotovo pola veka.

Tomi

pre 2 godine

@mali marinko

Kako ne znate cenu? Cena vozila i naoruzanja tj. ceo taj paket kosta 700 nesto miliona dolara. Zato vam Amerikanci i daju rok, jer vasi najradije ne bi uzeli Bredlije, da se odlucite. Ispade da Bredli star 40 godina kosta nesto malo manje od najmodernijeg evrpskog borbenog vozila pesadije Lynx.

metuzalem

pre 2 godine

Za razliku od Hrvata koji predebelo placaju stare 40 i vise godina Bredlije, kojima mora da se radi remont i modernizacija, Rusi su nama poklonili i remontovane i modernizovane tenkove i oklopne automobile.
(Bob, 9. decembar 2021 12:04)

# Link komentara

bredli dizajn star 40 godina, t-72 50 godina, a brdm 60 godina

Mili

pre 2 godine

Vozilo je staro 35g i Ameri kojinga imaju 2500 komada kažu da će ga koristiti još najmanje 20g zato jer je najbolje borbeno vozilo na svetu i bolje kd Patrije zato jer je lakše i brže i okretnije i ima bazu da se na njega može staviti baš sve od novog naoružanja.... Daju im 80kom od kojih trebaju sami napravit remont na njih 60 a ostalo im ostaje za delove. Isto komi za ona oklopna vozila za koje su isto medijim upli svakakve propagande...ČUDO!

C i n i k

pre 2 godine

Najmladji Bredley kojeg nude je star 18 godina...
Ali ok, slazem se da bi "talentovani" radnici u S Brodu morali da imaju nku zanimaciju u medjuvremenu..

mali marinko

pre 2 godine

Problem je što mi ne znamo cijenu niti specifikacije ove nabavke. Recimo Mađari su kupili najmodernije gusjeničare Lynks za nevjerojatnih 10 mil eur po komadu. Nova Patria +Duos borbena stanica košta ispod 4 mil eur (ali nije gusjeničar pa se ne može uspoređivati niti cijenom niti namjenom). Uzmimo da moderna vozila koštaju oko 8 mil eur. Za 62 komada treba izdvojiti pola milijarde. Za ovako star Bradley bi trebali dati najviše 150 mil eur.

Max

pre 2 godine

@ Patagonija
A zasto bi kupovali Patrije kada ih sami proizvodimo u pogonima Djure Djakovica u Slavonskom Brodu? HR je kupovinu Patrija uvjetovala offset programom koji je podrazumjevao prijenos znanja i tehnologije. HR ima sve medjunarodne certifikate i dozvole za proizvodnju, prodaju i servisiranje Patrije svim zainteresiranim drzavama koje nisu pod embargom na kupovinu oruzja. Bradley je gusjenicar a Patria nije. Ocito su " mozgovi" u min.obrane i " stratezi" koji planiraju razvoj OS RH procjenili da je HR potreban i odredjen broj BO vozila na gusjenicama.

Miloš i Lazar

pre 2 godine

A oni (hrvati) smeju znači da se naoružavaju koliko hoće a nama (srbima) prigovaraju i brane zašto uvozimo. Pa jel kupujemo od njihovog novca naše naoružanje!? Gde to ima? Dosta je uvezeno naoružanja i opreme, najviše iz Rusije, jedan manji deo iz EU i Kine ali smatram da treba još više , bolje , jer neće onda biti sigurno rata u budućnosti. Ko je slab i nenaoružan dovoljno, velika je šansa da ce biti napadnut, potlačen i ući u rat sa jačim neprijateljem. Poraz je onda neminovan.

Lovac

pre 2 godine

Dobra ponuda Amerike. Još i danas izvrstan proizvod. Hrvatska treba ispregovarati ovu cijenu za nabrojani model kojeg trenutno koristi američka vojska i to je to.

max

pre 2 godine

Svako kupovanje ovakvog oružja starog je bacanje para jer za te pare mogu sami da naprave bolje i novo oružje tako da je realno ovo reket.

Bongo

pre 2 godine

Opasno!
Kažu u Zalivskom ratu uništeno samo 20 kom.
Ali samo 3 se računa da su uništili Iračani.
Ostalih 17 od ukupnog broja uništeni u prijateljskoj vatri.
Dobro je da su hrvati naši prijatelji.

Bob

pre 2 godine

Kad velike sile prodaju shkart...Oni prestarele Bredlije a Srbija od rusa Btr-ove...Postali smo otpad sveta,deponija...
(vepruljko, 9. decembar 2021 10:33)

Za razliku od Hrvata koji predebelo placaju stare 40 i vise godina Bredlije, kojima mora da se radi remont i modernizacija, Rusi su nama poklonili i remontovane i modernizovane tenkove i oklopne automobile.

djole

pre 2 godine

gde su sad analitičari da kukaju o naoruzavanju regiona?
a da, to samo kad srbija kupi nesto.

inace hrvati pametni sto kuliraju ove sklopocije koje velike gazde hoce da im silom uvale.

Znalac

pre 2 godine

hahaha u prevodu, dajemo vam najlosija vozila od pomenutih 2000 preostalih, koji su realno za skart. Preostalih 1600 cemo koristiti za obuku nasih rezervista u okviru Nacionalne garde hahaha sramotno! No, da ne ispadne da se podsmevam samo, realno smo svi mi na Balkanu saka jada, i nikakve aktivne ratove vise ne mozemo voditi. Svedeni smo zbog siromastva na nivo africkih zemalja. A kada se setim SFRJ nekad..

Boban

pre 2 godine

Ovo se zove klasican reket od strane Amerike. Drugim recima je receno, ako od nas ne kupite 40 godina stare Bredlije za ogromne pare, mi cemo vam staviti zabranu na Rafale.

Boban

pre 2 godine

Ovo se zove klasican reket od strane Amerike. Drugim recima je receno, ako od nas ne kupite 40 godina stare Bredlije za ogromne pare, mi cemo vam staviti zabranu na Rafale.

Znalac

pre 2 godine

hahaha u prevodu, dajemo vam najlosija vozila od pomenutih 2000 preostalih, koji su realno za skart. Preostalih 1600 cemo koristiti za obuku nasih rezervista u okviru Nacionalne garde hahaha sramotno! No, da ne ispadne da se podsmevam samo, realno smo svi mi na Balkanu saka jada, i nikakve aktivne ratove vise ne mozemo voditi. Svedeni smo zbog siromastva na nivo africkih zemalja. A kada se setim SFRJ nekad..

djole

pre 2 godine

gde su sad analitičari da kukaju o naoruzavanju regiona?
a da, to samo kad srbija kupi nesto.

inace hrvati pametni sto kuliraju ove sklopocije koje velike gazde hoce da im silom uvale.

Legendary

pre 2 godine

Kad Srbi kupe raspalu rusku tehniku onda: auuu što smo se naoružali, kad Hrvatska kupuje NATO oružje onda: hahaha, kante, za rashod, prevarili ih, bacaju pare...

metuzalem

pre 2 godine

Za razliku od Hrvata koji predebelo placaju stare 40 i vise godina Bredlije, kojima mora da se radi remont i modernizacija, Rusi su nama poklonili i remontovane i modernizovane tenkove i oklopne automobile.
(Bob, 9. decembar 2021 12:04)

# Link komentara

bredli dizajn star 40 godina, t-72 50 godina, a brdm 60 godina

Bob

pre 2 godine

Kad velike sile prodaju shkart...Oni prestarele Bredlije a Srbija od rusa Btr-ove...Postali smo otpad sveta,deponija...
(vepruljko, 9. decembar 2021 10:33)

Za razliku od Hrvata koji predebelo placaju stare 40 i vise godina Bredlije, kojima mora da se radi remont i modernizacija, Rusi su nama poklonili i remontovane i modernizovane tenkove i oklopne automobile.

Max

pre 2 godine

@ Patagonija
A zasto bi kupovali Patrije kada ih sami proizvodimo u pogonima Djure Djakovica u Slavonskom Brodu? HR je kupovinu Patrija uvjetovala offset programom koji je podrazumjevao prijenos znanja i tehnologije. HR ima sve medjunarodne certifikate i dozvole za proizvodnju, prodaju i servisiranje Patrije svim zainteresiranim drzavama koje nisu pod embargom na kupovinu oruzja. Bradley je gusjenicar a Patria nije. Ocito su " mozgovi" u min.obrane i " stratezi" koji planiraju razvoj OS RH procjenili da je HR potreban i odredjen broj BO vozila na gusjenicama.

Bongo

pre 2 godine

Opasno!
Kažu u Zalivskom ratu uništeno samo 20 kom.
Ali samo 3 se računa da su uništili Iračani.
Ostalih 17 od ukupnog broja uništeni u prijateljskoj vatri.
Dobro je da su hrvati naši prijatelji.

Mali

pre 2 godine

Kanturina.....Bredli je najbolje jurisno vozilo na svetu. Zovu ga i ubica tenkova. Amerikanci ga koriste već 40g i imaju čak 2.480 vozila i kažu da će ga koristiti još najmanje 20g jer se sustavno unapređuje.

Miloš i Lazar

pre 2 godine

A oni (hrvati) smeju znači da se naoružavaju koliko hoće a nama (srbima) prigovaraju i brane zašto uvozimo. Pa jel kupujemo od njihovog novca naše naoružanje!? Gde to ima? Dosta je uvezeno naoružanja i opreme, najviše iz Rusije, jedan manji deo iz EU i Kine ali smatram da treba još više , bolje , jer neće onda biti sigurno rata u budućnosti. Ko je slab i nenaoružan dovoljno, velika je šansa da ce biti napadnut, potlačen i ući u rat sa jačim neprijateljem. Poraz je onda neminovan.

Lovac

pre 2 godine

Dobra ponuda Amerike. Još i danas izvrstan proizvod. Hrvatska treba ispregovarati ovu cijenu za nabrojani model kojeg trenutno koristi američka vojska i to je to.

mali marinko

pre 2 godine

Problem je što mi ne znamo cijenu niti specifikacije ove nabavke. Recimo Mađari su kupili najmodernije gusjeničare Lynks za nevjerojatnih 10 mil eur po komadu. Nova Patria +Duos borbena stanica košta ispod 4 mil eur (ali nije gusjeničar pa se ne može uspoređivati niti cijenom niti namjenom). Uzmimo da moderna vozila koštaju oko 8 mil eur. Za 62 komada treba izdvojiti pola milijarde. Za ovako star Bradley bi trebali dati najviše 150 mil eur.

max

pre 2 godine

Svako kupovanje ovakvog oružja starog je bacanje para jer za te pare mogu sami da naprave bolje i novo oružje tako da je realno ovo reket.

Tomi

pre 2 godine

@mali marinko

Kako ne znate cenu? Cena vozila i naoruzanja tj. ceo taj paket kosta 700 nesto miliona dolara. Zato vam Amerikanci i daju rok, jer vasi najradije ne bi uzeli Bredlije, da se odlucite. Ispade da Bredli star 40 godina kosta nesto malo manje od najmodernijeg evrpskog borbenog vozila pesadije Lynx.

Kanturina

pre 2 godine

@Mili

Bredli je jedno od najlosijih vojnih vozila. Bredli nije zelela ni americka vojska, nego je americki vojni lobi podmazao sve zive i tek tada je Bredli usao u upotrebu. O tome su bukvalno snimani filmovi, komedije, napisane knjige. Jedna od najvecih prevara u istoriji Amerike. Samo vozilo je lose, Iracani su ih rabzucali preko 200 komada. Eto vidis koliko je dobro vozilo da od 86 komada (a ne 80) 26 Bredlija treba da posluzi za 'kanibalizaciju' to jeste za rezervne delove. Kanta stara gotovo pola veka.

C i n i k

pre 2 godine

Najmladji Bredley kojeg nude je star 18 godina...
Ali ok, slazem se da bi "talentovani" radnici u S Brodu morali da imaju nku zanimaciju u medjuvremenu..

Boom

pre 2 godine

@Legendary

Srbija od Rusije ne kupuje raspalu tehniku, kupila je nove PVO sisteme Pancir, nove helikoptere Mi-35 i Mi-17, protivooklopne rakete Ataka, Kornet i rakete vazduh-vazduh za avione.

Mili

pre 2 godine

Vozilo je staro 35g i Ameri kojinga imaju 2500 komada kažu da će ga koristiti još najmanje 20g zato jer je najbolje borbeno vozilo na svetu i bolje kd Patrije zato jer je lakše i brže i okretnije i ima bazu da se na njega može staviti baš sve od novog naoružanja.... Daju im 80kom od kojih trebaju sami napravit remont na njih 60 a ostalo im ostaje za delove. Isto komi za ona oklopna vozila za koje su isto medijim upli svakakve propagande...ČUDO!

C i n i k

pre 2 godine

Ne postoji bredli star 18 godina, zato sto se ta vozila ne proizvode duze od dve decenije. Rec je o vozilima starim 35 i 40 godina.
(Ne lupaj bre, 09. decembar 2021 15:17)


Zapravo poslednji model M1A3 se pojavio 2000 godine, a proizvodnja poslednjeg Bradley/a je bila pre 18 godina, zato bi najmladji morao da bude star 18 godina.
Moj ti je savet da probas da se edukujes bar malo, prolupavas se bez razloga posto su ovo sve javni podaci...
Bradley inace ima i nadimak u Usa pesadiji, fire balls, to zato jer mu je rezervoar goriva po sredini vozila i izuzetno je osetljiv na Rpg..
Danas se izbacuje iz naoruzanja kao zastareo ali je dosta primeraka Usa ostavila Iracanima i AVG...
Motor Cummins diesel 600 koji koristi Bradley i koji je odlican, inace se ugradjuje u srpskog Lazara tj Lazanskog...

Nikola

pre 2 godine

@Mali

Netacno. Bredliji se placaju. Ceo paket kosta skoro 800 miliona dolara. Sto se raketa tice, Hellfire nije ukljucen u taj paket (to su Hrvati nabavili za helikoptere 30-ak Hellfire raketa kupili), uz Bredli idu rakete TOW. Americki Kongres dao je dozvolu da se Hrvatskoj proda do 1200 raketa TOW. E, sad da li ce Hrvatska kupiti svih 1200 raketa ili 120 to ostaje da se vidi, mada sumnjam da ce kupiti 1200 jer te rakete imaju svoj vek trajanja i nema smisla kupovati 1200 raketa koje ce stajati u skladistima dok im resursi ne istkeku.

Filip

pre 2 godine

Za sve ove koji pisu da je Bredli dobro vozilo preporucujem da pogledaju americku komediju 'Pentagon Wars' ili neki dokumentarac na temu Bredlija. Tu cete videti kolika je Bredli kanta, tolika kanta da ni americka vojska nije zelela pomenuto vozilo. Inace Bredli nikom zivom nije prodat jer ga niko ziv nije zeleo da kupi.

Hahah

pre 2 godine

@metuzalem

Samo sto smo mi dobili tenkove T-72 i BRDM iz skladista, ta vozila nisu koriscena. A vama zele da uvale vozila stara 40 godina koja su koriscena i sve to za 700 i nesto miliona dolara.

mali marinko

pre 2 godine

@Tomi

Ipak ne znamo cijenu jer ne znamo što će se sve uzimati. Taj paket koji spominjete od 757 mil usd ( 670 mil eur ) je ono što je odobreno da HR može kupiti od Amerikanaca. Samo jedna stavka u tom paketu spominje više od 1700 TOW raketa što je za Hrvatske potrebe daleko previše. Uz to Amerikanci se nadaju modernizaciji svih 84 Bradleya i to uz tko zna kakve logističke pakete dok su naši izrazili želju za modernizacijom 62 Bradleya a ostala 22 bi htjeli za kanibalizaciju (što povlači za sobom skroman logistički paket).

leptirica

pre 2 godine

(Nikola, 09. decembar 2021 15:59)

Ne kupuju se, kupuje se paket za modernizaciju i TOW rakete. Modernizaciju bi trebao raditi Đuro Đaković, a vrijednost cijelog posla, modernizacije, paketa opreme koji treba za modernizaciju, 1700 TOW rakete i PDV koji država plaća sama sebi bi trebao iznositi navedeni iznos. Od tog iznosa SAD financira dio sa 45 milijuna dolara.

Ne lupaj bre

pre 2 godine

@C i n i k, 9

Ne postoji bredli star 18 godina, zato sto se ta vozila ne proizvode duze od dve decenije. Rec je o vozilima starim 35 i 40 godina.

Nije dvadeset vec preko dvesta komada

pre 2 godine

@Bongo

Fali ti jos jedna nula na cifru od 20 unistenih Bredlija u Iraku. Preko 200 Bredlija su Iracani unistili ili tesko ostetili do te mere da su vozila na kraju otpisana. I to znas kad su ih unistili? Kada su Amerikanci avijacijom pocistili skoro celokupnu iracku armiju pa je onda krenula pesadija, tenkovi i borbena vozila. Znaci zaostali iracki vojnici su polupali preko 200 tih kanti zvanih Bredli.

Dokazana kanta

pre 2 godine

@deda

Da, da dokazano u Iraku gde su ih zaostale iracke trupe, koje nije pocistila americka avijacija, polupali preko 200 komada. Jedno od najlosijih vozila u istoriji. Zato ih niko ziv nije zeleo da kupi.

Znalac

pre 2 godine

hahaha u prevodu, dajemo vam najlosija vozila od pomenutih 2000 preostalih, koji su realno za skart. Preostalih 1600 cemo koristiti za obuku nasih rezervista u okviru Nacionalne garde hahaha sramotno! No, da ne ispadne da se podsmevam samo, realno smo svi mi na Balkanu saka jada, i nikakve aktivne ratove vise ne mozemo voditi. Svedeni smo zbog siromastva na nivo africkih zemalja. A kada se setim SFRJ nekad..

Bob

pre 2 godine

Kad velike sile prodaju shkart...Oni prestarele Bredlije a Srbija od rusa Btr-ove...Postali smo otpad sveta,deponija...
(vepruljko, 9. decembar 2021 10:33)

Za razliku od Hrvata koji predebelo placaju stare 40 i vise godina Bredlije, kojima mora da se radi remont i modernizacija, Rusi su nama poklonili i remontovane i modernizovane tenkove i oklopne automobile.

Boban

pre 2 godine

Ovo se zove klasican reket od strane Amerike. Drugim recima je receno, ako od nas ne kupite 40 godina stare Bredlije za ogromne pare, mi cemo vam staviti zabranu na Rafale.

Boom

pre 2 godine

@Legendary

Srbija od Rusije ne kupuje raspalu tehniku, kupila je nove PVO sisteme Pancir, nove helikoptere Mi-35 i Mi-17, protivooklopne rakete Ataka, Kornet i rakete vazduh-vazduh za avione.

Filip

pre 2 godine

Za sve ove koji pisu da je Bredli dobro vozilo preporucujem da pogledaju americku komediju 'Pentagon Wars' ili neki dokumentarac na temu Bredlija. Tu cete videti kolika je Bredli kanta, tolika kanta da ni americka vojska nije zelela pomenuto vozilo. Inace Bredli nikom zivom nije prodat jer ga niko ziv nije zeleo da kupi.

Miloš i Lazar

pre 2 godine

A oni (hrvati) smeju znači da se naoružavaju koliko hoće a nama (srbima) prigovaraju i brane zašto uvozimo. Pa jel kupujemo od njihovog novca naše naoružanje!? Gde to ima? Dosta je uvezeno naoružanja i opreme, najviše iz Rusije, jedan manji deo iz EU i Kine ali smatram da treba još više , bolje , jer neće onda biti sigurno rata u budućnosti. Ko je slab i nenaoružan dovoljno, velika je šansa da ce biti napadnut, potlačen i ući u rat sa jačim neprijateljem. Poraz je onda neminovan.

Kanturina

pre 2 godine

@Mili

Bredli je jedno od najlosijih vojnih vozila. Bredli nije zelela ni americka vojska, nego je americki vojni lobi podmazao sve zive i tek tada je Bredli usao u upotrebu. O tome su bukvalno snimani filmovi, komedije, napisane knjige. Jedna od najvecih prevara u istoriji Amerike. Samo vozilo je lose, Iracani su ih rabzucali preko 200 komada. Eto vidis koliko je dobro vozilo da od 86 komada (a ne 80) 26 Bredlija treba da posluzi za 'kanibalizaciju' to jeste za rezervne delove. Kanta stara gotovo pola veka.

Dokazana kanta

pre 2 godine

@deda

Da, da dokazano u Iraku gde su ih zaostale iracke trupe, koje nije pocistila americka avijacija, polupali preko 200 komada. Jedno od najlosijih vozila u istoriji. Zato ih niko ziv nije zeleo da kupi.

Hahah

pre 2 godine

@metuzalem

Samo sto smo mi dobili tenkove T-72 i BRDM iz skladista, ta vozila nisu koriscena. A vama zele da uvale vozila stara 40 godina koja su koriscena i sve to za 700 i nesto miliona dolara.

Nije dvadeset vec preko dvesta komada

pre 2 godine

@Bongo

Fali ti jos jedna nula na cifru od 20 unistenih Bredlija u Iraku. Preko 200 Bredlija su Iracani unistili ili tesko ostetili do te mere da su vozila na kraju otpisana. I to znas kad su ih unistili? Kada su Amerikanci avijacijom pocistili skoro celokupnu iracku armiju pa je onda krenula pesadija, tenkovi i borbena vozila. Znaci zaostali iracki vojnici su polupali preko 200 tih kanti zvanih Bredli.

C i n i k

pre 2 godine

Najmladji Bredley kojeg nude je star 18 godina...
Ali ok, slazem se da bi "talentovani" radnici u S Brodu morali da imaju nku zanimaciju u medjuvremenu..

Bongo

pre 2 godine

Opasno!
Kažu u Zalivskom ratu uništeno samo 20 kom.
Ali samo 3 se računa da su uništili Iračani.
Ostalih 17 od ukupnog broja uništeni u prijateljskoj vatri.
Dobro je da su hrvati naši prijatelji.

Legendary

pre 2 godine

Kad Srbi kupe raspalu rusku tehniku onda: auuu što smo se naoružali, kad Hrvatska kupuje NATO oružje onda: hahaha, kante, za rashod, prevarili ih, bacaju pare...

C i n i k

pre 2 godine

Ne postoji bredli star 18 godina, zato sto se ta vozila ne proizvode duze od dve decenije. Rec je o vozilima starim 35 i 40 godina.
(Ne lupaj bre, 09. decembar 2021 15:17)


Zapravo poslednji model M1A3 se pojavio 2000 godine, a proizvodnja poslednjeg Bradley/a je bila pre 18 godina, zato bi najmladji morao da bude star 18 godina.
Moj ti je savet da probas da se edukujes bar malo, prolupavas se bez razloga posto su ovo sve javni podaci...
Bradley inace ima i nadimak u Usa pesadiji, fire balls, to zato jer mu je rezervoar goriva po sredini vozila i izuzetno je osetljiv na Rpg..
Danas se izbacuje iz naoruzanja kao zastareo ali je dosta primeraka Usa ostavila Iracanima i AVG...
Motor Cummins diesel 600 koji koristi Bradley i koji je odlican, inace se ugradjuje u srpskog Lazara tj Lazanskog...

max

pre 2 godine

Svako kupovanje ovakvog oružja starog je bacanje para jer za te pare mogu sami da naprave bolje i novo oružje tako da je realno ovo reket.

djole

pre 2 godine

gde su sad analitičari da kukaju o naoruzavanju regiona?
a da, to samo kad srbija kupi nesto.

inace hrvati pametni sto kuliraju ove sklopocije koje velike gazde hoce da im silom uvale.

Ne lupaj bre

pre 2 godine

@C i n i k, 9

Ne postoji bredli star 18 godina, zato sto se ta vozila ne proizvode duze od dve decenije. Rec je o vozilima starim 35 i 40 godina.

Tomi

pre 2 godine

@mali marinko

Kako ne znate cenu? Cena vozila i naoruzanja tj. ceo taj paket kosta 700 nesto miliona dolara. Zato vam Amerikanci i daju rok, jer vasi najradije ne bi uzeli Bredlije, da se odlucite. Ispade da Bredli star 40 godina kosta nesto malo manje od najmodernijeg evrpskog borbenog vozila pesadije Lynx.

Mili

pre 2 godine

Vozilo je staro 35g i Ameri kojinga imaju 2500 komada kažu da će ga koristiti još najmanje 20g zato jer je najbolje borbeno vozilo na svetu i bolje kd Patrije zato jer je lakše i brže i okretnije i ima bazu da se na njega može staviti baš sve od novog naoružanja.... Daju im 80kom od kojih trebaju sami napravit remont na njih 60 a ostalo im ostaje za delove. Isto komi za ona oklopna vozila za koje su isto medijim upli svakakve propagande...ČUDO!

Mali

pre 2 godine

Kanturina.....Bredli je najbolje jurisno vozilo na svetu. Zovu ga i ubica tenkova. Amerikanci ga koriste već 40g i imaju čak 2.480 vozila i kažu da će ga koristiti još najmanje 20g jer se sustavno unapređuje.

Nikola

pre 2 godine

@Mali

Netacno. Bredliji se placaju. Ceo paket kosta skoro 800 miliona dolara. Sto se raketa tice, Hellfire nije ukljucen u taj paket (to su Hrvati nabavili za helikoptere 30-ak Hellfire raketa kupili), uz Bredli idu rakete TOW. Americki Kongres dao je dozvolu da se Hrvatskoj proda do 1200 raketa TOW. E, sad da li ce Hrvatska kupiti svih 1200 raketa ili 120 to ostaje da se vidi, mada sumnjam da ce kupiti 1200 jer te rakete imaju svoj vek trajanja i nema smisla kupovati 1200 raketa koje ce stajati u skladistima dok im resursi ne istkeku.

metuzalem

pre 2 godine

Za razliku od Hrvata koji predebelo placaju stare 40 i vise godina Bredlije, kojima mora da se radi remont i modernizacija, Rusi su nama poklonili i remontovane i modernizovane tenkove i oklopne automobile.
(Bob, 9. decembar 2021 12:04)

# Link komentara

bredli dizajn star 40 godina, t-72 50 godina, a brdm 60 godina

Lovac

pre 2 godine

Dobra ponuda Amerike. Još i danas izvrstan proizvod. Hrvatska treba ispregovarati ovu cijenu za nabrojani model kojeg trenutno koristi američka vojska i to je to.

Max

pre 2 godine

@ Patagonija
A zasto bi kupovali Patrije kada ih sami proizvodimo u pogonima Djure Djakovica u Slavonskom Brodu? HR je kupovinu Patrija uvjetovala offset programom koji je podrazumjevao prijenos znanja i tehnologije. HR ima sve medjunarodne certifikate i dozvole za proizvodnju, prodaju i servisiranje Patrije svim zainteresiranim drzavama koje nisu pod embargom na kupovinu oruzja. Bradley je gusjenicar a Patria nije. Ocito su " mozgovi" u min.obrane i " stratezi" koji planiraju razvoj OS RH procjenili da je HR potreban i odredjen broj BO vozila na gusjenicama.

mali marinko

pre 2 godine

@Tomi

Ipak ne znamo cijenu jer ne znamo što će se sve uzimati. Taj paket koji spominjete od 757 mil usd ( 670 mil eur ) je ono što je odobreno da HR može kupiti od Amerikanaca. Samo jedna stavka u tom paketu spominje više od 1700 TOW raketa što je za Hrvatske potrebe daleko previše. Uz to Amerikanci se nadaju modernizaciji svih 84 Bradleya i to uz tko zna kakve logističke pakete dok su naši izrazili želju za modernizacijom 62 Bradleya a ostala 22 bi htjeli za kanibalizaciju (što povlači za sobom skroman logistički paket).

mali marinko

pre 2 godine

Problem je što mi ne znamo cijenu niti specifikacije ove nabavke. Recimo Mađari su kupili najmodernije gusjeničare Lynks za nevjerojatnih 10 mil eur po komadu. Nova Patria +Duos borbena stanica košta ispod 4 mil eur (ali nije gusjeničar pa se ne može uspoređivati niti cijenom niti namjenom). Uzmimo da moderna vozila koštaju oko 8 mil eur. Za 62 komada treba izdvojiti pola milijarde. Za ovako star Bradley bi trebali dati najviše 150 mil eur.

leptirica

pre 2 godine

(Nikola, 09. decembar 2021 15:59)

Ne kupuju se, kupuje se paket za modernizaciju i TOW rakete. Modernizaciju bi trebao raditi Đuro Đaković, a vrijednost cijelog posla, modernizacije, paketa opreme koji treba za modernizaciju, 1700 TOW rakete i PDV koji država plaća sama sebi bi trebao iznositi navedeni iznos. Od tog iznosa SAD financira dio sa 45 milijuna dolara.