Ponedeljak, 20.09.2021.

11:56

Advokati u protestu; Bankari: "Očekujemo da se stavi tačka"

Udruženje banaka Srbije oglasilo se povodom nedavno iznetog stava Vrhovnog kasacionog suda.

Izvor: B92

Advokati u protestu; Bankari: "Oèekujemo da se stavi taèka" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

drvobradi

pre 2 godine

@felixr
Između advokata i pravnika postoji velika razlika, zove se pravosudni ispit a često iza toga stoji iskustvo.
Banke plaćaju advokate samo kada moraju, za ostalo imaju pravnu službu. Jedini problem je što su uvek alave, pa onda teže da manje plate zaposlene a to nekada utiče na kvalitet. Zato su im ugovori često šuplji.

Milan - Lepa sela lepo gore

pre 2 godine

Nisu ni građani ni advokati krivi što su sudovi zatrpani predmetima-tužbama, pa nam to jelte koči ekonomiju, nego je to država, verovatno u sprezi sa bankama, sama sebi uradila tako što je sprečila mogućnost kolektivne tužbe. Sprečili su mogućnost kolektivne tužbe jer su želeli da prebace to na teren da igra sam klijent protiv banke, a ne svi klijenti protiv banke. Računali su da ih mnogi klijenti pojedinačno iz straha, neznanja i naravno nemaštine neće ni tužiti. A ako ih neko i tuži da će biti mali broj. Da nisu ukinuli mogućnost kolektivne tužbe imali bi jedan (i slovima jedan predmet) i sudstvo ne bi bilo zatrpano. E sad pošto su se zaj.b.li i pošto su se građani ipak usudili da tuže, onda se pojavio Samarićanin sa konverzijom švajcaraca u evro kredite (prvo spašavanje banaka), pa ono u skupštini (drugi pokušaj spašavanja banaka) i sad konačno ovo lomljenje kičme građanima. Manja im je šteta da lupe građane po džepu, jer znaju da su građani ovce i da ih neće kazniti zbog ovoga na izborima. Da ne pominjemo NBS i sve njene bitne odluke mahom na strani banaka.

ФкЦз

pre 2 godine

A da ipak advokati ne protestuju jer sada ne mogu da naplate po predmetu prosecno 30-50 hiljada po predmetu, na ime troskova parnicnog postupka? :--)... Ne volim ni ja banke, naravno... Ali, malo mucnite glavom, vrednost tuzbe 7500 dinara, a troskovi postupka na ime sastava tuzbe, ročišta, sastava predloga za izvrsenje i slicno 50000 dinara... Jednom je i to moralo da se desi advokatima...
(Tor, 20. septembar 2021 14:13)

А да ти ипак не лупеташ? Судске трошкове плаћа онај који изгуби. У овом случају банка, друго, пише да банке нису дужне да правдају било коју од својих наплаћених услуга унутар кредита, сад замисли, дођеш у сервис по возило и неко ти наплати замену сијалица 200 евра, без да ти је навео шта ту кошта 200 евра. Треће, нигде не постоји да банка своје осигурање кредита наплаћује преко клијента, дакле, дођеш да ти позајмим паре, ја ти наплатим камату и још ти дам да платиш моје животно осигурање или осигурање мог стана, аутомобила... Ето, ту је проблем. Даље, постоји нешто у закону што се зове слабија уговорна страна, полази се од тога да је клијент у односу на банку слабија уговорна страна и то треба да нас штити од картелисања банака, малих слова итд.

Pravda za komšiju

pre 2 godine

Zamislite, vrhovni sud je doneo odluku da je ispravno da se naplati klijentima nešto što im je bilo predočeno i na šta su oni sami svesno pristali i potpisali. Pa samo kod nas sud treba o tome da odlučuje
(Zacvo, 20. septembar 2021 12:28)

Ima jedan komšija kod mene u Durlanu koji ti pozajmi novac i ti mu vraćaš po nekoj kamati koju ti on predoči odmah. Takođe ti predoči da ako mu ne vratiš te pare plus njegove troškove on će te isterati iz kuće i uzeti ti sve što imaš. Ukoliko se tada buniš on ti polomi noge.
Jedina razlika između njega i banaka je što on nije pod zaštitom države i jadan mora sam da prlja ruke, a banke zovu policiju kad te isteruju i da ti lome noge.

Tor

pre 2 godine

A da ipak advokati ne protestuju jer sada ne mogu da naplate po predmetu prosecno 30-50 hiljada po predmetu, na ime troskova parnicnog postupka? :--)... Ne volim ni ja banke, naravno... Ali, malo mucnite glavom, vrednost tuzbe 7500 dinara, a troskovi postupka na ime sastava tuzbe, ročišta, sastava predloga za izvrsenje i slicno 50000 dinara... Jednom je i to moralo da se desi advokatima...

felixr

pre 2 godine

Ако има неко тко не схвата да банке живе од "малих слова" у уговорима са клијентима,нема потребе да чита следеће ставове.
- банке ангажују адвокате како би ЗАКОНСКИ оствариле НАЈПОВОЉНИЈЕ и НАЈСИГУРНИЈЕ услове за своју добит;
- не постоји разлика између правника и адвоката, осим стране коју заступају;
- када адвокати буду у систему ПДВ, сматраћу да смо правна држава.

antipoliticar

pre 2 godine

advokati u strajk, gradjani prikljucite im se u strajku, sve protiv bankarskog lobija. stop bankarskoj gramzivosti.ovo ne bi trebalo da ima veze sa politikom vec sa pravom na pravicno sudjenje.

uji

pre 2 godine

(Zacvo, 20. septembar 2021 12:28)

Imaš ljude koji moraju da podignu kredit da bi kupili stan. Banke se dogovore medjusobno da naplaćuju nepostojeće troškove npr. provizija za obradu kredita i to im NBS aminuje. To vidiš nije pošteno i to je kradja, ma koliko se ova lopovska država napinjala da to legalizuje.

Dejan

pre 2 godine

Korisnik sam stambenog kredita, znajući u kakvoj,nazovi, državi živim, nisam se usudio da podnesem tužbu. Ovo što se dešava nije pitanje pravde i prava, nego obično političko pitanje, ojačano ztgovinom uticaja. Iskreno, žao mi je ljidi koji su se, kao i ja, ponadali da će se robovlasničkom odnosu banaka prema klijentima, stati na put ali me je, takodje, zadivila polet i snaga advokata za relativno lakom zaradom po pitanju ovih sporova. Danas ne štrajkuju korisnici kredita nego advokati. U ovoj borbi suda (čitaj banaka) i advokata, nagrabusićemo mi obični plebejci.

Iskreno

pre 2 godine

Dva stava VKSa se razlikuju u tome sto je u najnovijem precizirano da troskovi ne moraju da budu specificirani a u prethodnom o tome nije bilo ni reci, dakle nisu dijametralno suprotni kako se to netacno istice vec je novim prethodni dopunjen. To sto su sudovi trazili da troskovi budu specificirani iako to nigde nije pisalo u misljenju VKSa je druga stvar. Ovo sve je lako proverljivo i svako moze da uporedi dva stava a ne samo da cita sta se o tome pise. Jos jedna bitna stvar, da sud nije ovo pojasnio i verovatno zaustavio talas ovih tuzbi drzava bi se najverovatnije suocila sa predstavkama u ES jer zaista postoji stav da banke imaju pravo nanaplatu ovih naknada. Na ovo je ukazivala i NBS i imate saopstenje NBS gde bas tako i kazu a sve to bismo na kraju mi kao gradjani platili kroz poreze. Za podizanje kamate i za CHF su gradjani bili u pravu i to je na kraju reseno tako sto su za kamate pare vracene a za CHF su krediti preindeksirani uz oprost duga u iznosu od 38%. Nije idealno ali je tako kako je. Ko se ozbiljno bavi ovom temom zna da je klatno sa strane banaka od 2011. do danas postepeno ali sigurno preslo na stranu klijenata. Ovo su repovi nekih prethodnih vremena. Ono sto je malo cudno (ali samo na prvi pogled a kada se malo dublje zagrebe sve je jasno) je to su nosioci svih protesta advokati a ne gradjani. To nije posao advokata. Posao advokata je da zastupa stranku koja ga je/ju angazovala a ne da organizuje proteste kada god je nezadovoljan nekom odlukom ili zakonom. To je pomalo neozbiljno. Ajmo sada svi da strajkujemo kada nam se nesto ne svidja. Ajde sada banke da obustave platni promet na sat vremena svaki dan, da zaustave uplate/isplate na sat vremena ili da ne rade bankomati pa da svi moraju da cekaju u redu. Ajde da pekari ne peku doboljno hleba jer je niska cena, da kafici i restorani ne rade jer im se ne svidja odluka da svi moraju da imaju iste suncibrane/tende… Ima gomila primera.Po meni ima jos prostora za izmenu zakona o hipoteci u pogledu ostatka dugovanja u slucaju prodaje nepokretnosti i jos nekih drugih stvari ali to nije ovde tema.

Gojko 12

pre 2 godine

Advokati kakvi su takvi su,mnogi ih ne vole ali mora se reći - kapa dole i svaka im čast.

Advokati - poslednji stup odbrane pravne države.

Smislov

pre 2 godine

Bankari treba da podignu kamatne stope tako da pokriju sve svoje troškove. Ovako imaju konkurentne kamatne stope, a na mala vrata, stavkama kao što su troškovi obrade kredita, ubiru veliki prihod. Neko reče da je vraćeno građanima preko 30 miliona EUR koliko su im uzeli na ima obrade kredita.

gargleblaster

pre 2 godine

Svi vi koji napadate advokate, zelim vam da vam uskoro zatreba jedan dobar.
Naravno da nisu sveci, plivaju u nenormalnoj drzavi kao i ostali ali bez obzira na sve predstavljaju bedem izmedju nas obicnih ljudi i drzave/banaka/kriminalaca/investitora/politicara.
Znam sta advokat koji zna i hoce, moze da uradi i za nekoga ko nije bogat.
Vecina poznaje razliku dobra i zla.

Kaboom

pre 2 godine

Ma varamo se da drzava ne namesta sve moguce i nemoguce ne bi li banke sto vise otele.
Setimo se samo proslogodisnjeg "velikodusnog" moratorijuma, gde je drzava napisala da se ugovor automatski menja na stetu korisnika kredita ukoliko korisnik izricito ne zatrazi od poverioca da ne zeli taj samarićabski izliv dpbrote,i koliko je ta velikodusnost para gradjana i privrede prelila u banke?

A tu je i zakon o zabrani kartelskog dizanja cena, koji malo ne vazi za banke, osiguranja i mobilbe operatere.

Марлборо

pre 2 godine

Од почетка је ствар била прилично јасна, уђеш у банку она ти понуди своје услове са свим трошовима које улазе у пуну цену каматне стопе, твоје је да прихватиш или не. Сва бука коју праве адвокати иде искључиво њима у корист, баш их брига за клијенте. Агресивном сарадњом адвоката са тзв. агенцијама, које су на ко зна који начин долазиле до базе потенцијалих клијената и за то их дебело плаћале, тарифа је 20€ по клијенту, је тек посебна прича, која ће надам се бити испричана до краја. Дакле, ради се о томе да се адвокати не баве својим послом већ замајавају народ глупостима, е сад ће морати да објасне клијентима неке ствари.

Rob Sinji

pre 2 godine

Kao neko koga su opljačkali i Banke i VKS I advokati mislim da imam puno pravo da kažem da sve ove strane jedni druge zaslužuju u potpunosti. Ako je ikako moguće izbegnite svaki posao sa njima .

Miki

pre 2 godine

Jedina smo drzava koja je izabrala secikese iz banaka pre sopstvenog naroda. Jedina!
(bvb, 20. septembar 2021 11:49)

Nije tacno, svuda je ovako u evropi i ne postoji drzava gde advokati kao lesinari odluce da uzimaju provizije od klijenata sa onom klasicnom ustaljenom pricom - bankari vas deru i uzimaju pare.
Ovo je trebalo u startu da se uradi jer kod naplate NKOSK nema ama bas nista sporno jer klijenti koji su placali tu naknadu su dobijali mnogo povoljnije kamatne stope od onih koji je nisu placali.

Kolubara i Brda

pre 2 godine

A pojedini advokati mislili da se olako obogate, šta nisu radili, zivkali građane telefonom, dosađivali na sve moguće načine, lepili oglase po banderama i šta sad.
Puj pike, ne važi.
Baš mi ih je žao.

Zacvo

pre 2 godine

Zamislite, vrhovni sud je doneo odluku da je ispravno da se naplati klijentima nešto što im je bilo predočeno i na šta su oni sami svesno pristali i potpisali. Pa samo kod nas sud treba o tome da odlučuje

Адвокат

pre 2 godine

Цео досадашњи 21. век, све економске одлуке, у СВИМ државама, усмерене су искључиво на максимирање профита и заштиту имовинског интереса корпорација. Човек, појединац је за такав систем само статистичка категорија, најчешће грешка. Да прафразирам, када банка оде у стечај, то је трагедија, када та иста банка уништи живот хиљадама појединаца, то је статистика. Ко год може, ако икако може, најбоље је да нема никакав однос са било којом банком, било где. Схватите, банке нису социјалне установе већ институције које вам узимају паре за потпуно непотребне ствари и продају магле, све у договору са државом.

veliki

pre 2 godine

Jedina smo drzava koja je izabrala secikese iz banaka pre sopstvenog naroda. Jedina!
(bvb, 20. septembar 2021 11:49). Prvo, ovo ne radi država već sudije Vrhovnog kasacionog suda, a oni nisu država beč samostalno odlučuju o ovakvi stvarima. Drugo, u svim državama EU je ovakva odluka. Dakle, ne da nismo jedina već smo poslednji. Ja ovo pišem kao pravnik koji je podigao stambeni kredit 2011. po neverovatno nepovoljnim uslovima. Platio sam i NKOSK oko 1500 evra i troškove obrade kredita a i razliku u kursu (isplate ti novac u dinarima po nižem, pa ti prodaju za evre u više - to već godinama nije slučaj, sada je sve pp srednjem kursu). Ali banku nisam tužio jer sam očekivao ovakvu odluku VKS. Tako je kako je, sami smo pristali na te uslove, sami smo potpisali te ugovore.

Goran

pre 2 godine

Od politicara, vlasti, opozicije, sudija, bankara, bahatih sinova, estradnih umetnika, "elitnih" glumaca, sportista i raznih drugih klanova i elita:
Samo se svi vi zaje*avajte.


Nisam proveravao, ali odokativno, nigde u svetu:

VKS naveo ljude da tuze banke a onda promenio misljenje i ostavio ljude na vetrometini.

Gojko 12

pre 2 godine

Advokati kakvi su takvi su,mnogi ih ne vole ali mora se reći - kapa dole i svaka im čast.

Advokati - poslednji stup odbrane pravne države.

antipoliticar

pre 2 godine

advokati u strajk, gradjani prikljucite im se u strajku, sve protiv bankarskog lobija. stop bankarskoj gramzivosti.ovo ne bi trebalo da ima veze sa politikom vec sa pravom na pravicno sudjenje.

Pravda za komšiju

pre 2 godine

Zamislite, vrhovni sud je doneo odluku da je ispravno da se naplati klijentima nešto što im je bilo predočeno i na šta su oni sami svesno pristali i potpisali. Pa samo kod nas sud treba o tome da odlučuje
(Zacvo, 20. septembar 2021 12:28)

Ima jedan komšija kod mene u Durlanu koji ti pozajmi novac i ti mu vraćaš po nekoj kamati koju ti on predoči odmah. Takođe ti predoči da ako mu ne vratiš te pare plus njegove troškove on će te isterati iz kuće i uzeti ti sve što imaš. Ukoliko se tada buniš on ti polomi noge.
Jedina razlika između njega i banaka je što on nije pod zaštitom države i jadan mora sam da prlja ruke, a banke zovu policiju kad te isteruju i da ti lome noge.

Goran

pre 2 godine

Od politicara, vlasti, opozicije, sudija, bankara, bahatih sinova, estradnih umetnika, "elitnih" glumaca, sportista i raznih drugih klanova i elita:
Samo se svi vi zaje*avajte.


Nisam proveravao, ali odokativno, nigde u svetu:

VKS naveo ljude da tuze banke a onda promenio misljenje i ostavio ljude na vetrometini.

uji

pre 2 godine

(Zacvo, 20. septembar 2021 12:28)

Imaš ljude koji moraju da podignu kredit da bi kupili stan. Banke se dogovore medjusobno da naplaćuju nepostojeće troškove npr. provizija za obradu kredita i to im NBS aminuje. To vidiš nije pošteno i to je kradja, ma koliko se ova lopovska država napinjala da to legalizuje.

Адвокат

pre 2 godine

Цео досадашњи 21. век, све економске одлуке, у СВИМ државама, усмерене су искључиво на максимирање профита и заштиту имовинског интереса корпорација. Човек, појединац је за такав систем само статистичка категорија, најчешће грешка. Да прафразирам, када банка оде у стечај, то је трагедија, када та иста банка уништи живот хиљадама појединаца, то је статистика. Ко год може, ако икако може, најбоље је да нема никакав однос са било којом банком, било где. Схватите, банке нису социјалне установе већ институције које вам узимају паре за потпуно непотребне ствари и продају магле, све у договору са државом.

gargleblaster

pre 2 godine

Svi vi koji napadate advokate, zelim vam da vam uskoro zatreba jedan dobar.
Naravno da nisu sveci, plivaju u nenormalnoj drzavi kao i ostali ali bez obzira na sve predstavljaju bedem izmedju nas obicnih ljudi i drzave/banaka/kriminalaca/investitora/politicara.
Znam sta advokat koji zna i hoce, moze da uradi i za nekoga ko nije bogat.
Vecina poznaje razliku dobra i zla.

Kaboom

pre 2 godine

Ma varamo se da drzava ne namesta sve moguce i nemoguce ne bi li banke sto vise otele.
Setimo se samo proslogodisnjeg "velikodusnog" moratorijuma, gde je drzava napisala da se ugovor automatski menja na stetu korisnika kredita ukoliko korisnik izricito ne zatrazi od poverioca da ne zeli taj samarićabski izliv dpbrote,i koliko je ta velikodusnost para gradjana i privrede prelila u banke?

A tu je i zakon o zabrani kartelskog dizanja cena, koji malo ne vazi za banke, osiguranja i mobilbe operatere.

Smislov

pre 2 godine

Bankari treba da podignu kamatne stope tako da pokriju sve svoje troškove. Ovako imaju konkurentne kamatne stope, a na mala vrata, stavkama kao što su troškovi obrade kredita, ubiru veliki prihod. Neko reče da je vraćeno građanima preko 30 miliona EUR koliko su im uzeli na ima obrade kredita.

Dejan

pre 2 godine

Korisnik sam stambenog kredita, znajući u kakvoj,nazovi, državi živim, nisam se usudio da podnesem tužbu. Ovo što se dešava nije pitanje pravde i prava, nego obično političko pitanje, ojačano ztgovinom uticaja. Iskreno, žao mi je ljidi koji su se, kao i ja, ponadali da će se robovlasničkom odnosu banaka prema klijentima, stati na put ali me je, takodje, zadivila polet i snaga advokata za relativno lakom zaradom po pitanju ovih sporova. Danas ne štrajkuju korisnici kredita nego advokati. U ovoj borbi suda (čitaj banaka) i advokata, nagrabusićemo mi obični plebejci.

Tor

pre 2 godine

A da ipak advokati ne protestuju jer sada ne mogu da naplate po predmetu prosecno 30-50 hiljada po predmetu, na ime troskova parnicnog postupka? :--)... Ne volim ni ja banke, naravno... Ali, malo mucnite glavom, vrednost tuzbe 7500 dinara, a troskovi postupka na ime sastava tuzbe, ročišta, sastava predloga za izvrsenje i slicno 50000 dinara... Jednom je i to moralo da se desi advokatima...

felixr

pre 2 godine

Ако има неко тко не схвата да банке живе од "малих слова" у уговорима са клијентима,нема потребе да чита следеће ставове.
- банке ангажују адвокате како би ЗАКОНСКИ оствариле НАЈПОВОЉНИЈЕ и НАЈСИГУРНИЈЕ услове за своју добит;
- не постоји разлика између правника и адвоката, осим стране коју заступају;
- када адвокати буду у систему ПДВ, сматраћу да смо правна држава.

Rob Sinji

pre 2 godine

Kao neko koga su opljačkali i Banke i VKS I advokati mislim da imam puno pravo da kažem da sve ove strane jedni druge zaslužuju u potpunosti. Ako je ikako moguće izbegnite svaki posao sa njima .

ФкЦз

pre 2 godine

A da ipak advokati ne protestuju jer sada ne mogu da naplate po predmetu prosecno 30-50 hiljada po predmetu, na ime troskova parnicnog postupka? :--)... Ne volim ni ja banke, naravno... Ali, malo mucnite glavom, vrednost tuzbe 7500 dinara, a troskovi postupka na ime sastava tuzbe, ročišta, sastava predloga za izvrsenje i slicno 50000 dinara... Jednom je i to moralo da se desi advokatima...
(Tor, 20. septembar 2021 14:13)

А да ти ипак не лупеташ? Судске трошкове плаћа онај који изгуби. У овом случају банка, друго, пише да банке нису дужне да правдају било коју од својих наплаћених услуга унутар кредита, сад замисли, дођеш у сервис по возило и неко ти наплати замену сијалица 200 евра, без да ти је навео шта ту кошта 200 евра. Треће, нигде не постоји да банка своје осигурање кредита наплаћује преко клијента, дакле, дођеш да ти позајмим паре, ја ти наплатим камату и још ти дам да платиш моје животно осигурање или осигурање мог стана, аутомобила... Ето, ту је проблем. Даље, постоји нешто у закону што се зове слабија уговорна страна, полази се од тога да је клијент у односу на банку слабија уговорна страна и то треба да нас штити од картелисања банака, малих слова итд.

Kolubara i Brda

pre 2 godine

A pojedini advokati mislili da se olako obogate, šta nisu radili, zivkali građane telefonom, dosađivali na sve moguće načine, lepili oglase po banderama i šta sad.
Puj pike, ne važi.
Baš mi ih je žao.

Iskreno

pre 2 godine

Dva stava VKSa se razlikuju u tome sto je u najnovijem precizirano da troskovi ne moraju da budu specificirani a u prethodnom o tome nije bilo ni reci, dakle nisu dijametralno suprotni kako se to netacno istice vec je novim prethodni dopunjen. To sto su sudovi trazili da troskovi budu specificirani iako to nigde nije pisalo u misljenju VKSa je druga stvar. Ovo sve je lako proverljivo i svako moze da uporedi dva stava a ne samo da cita sta se o tome pise. Jos jedna bitna stvar, da sud nije ovo pojasnio i verovatno zaustavio talas ovih tuzbi drzava bi se najverovatnije suocila sa predstavkama u ES jer zaista postoji stav da banke imaju pravo nanaplatu ovih naknada. Na ovo je ukazivala i NBS i imate saopstenje NBS gde bas tako i kazu a sve to bismo na kraju mi kao gradjani platili kroz poreze. Za podizanje kamate i za CHF su gradjani bili u pravu i to je na kraju reseno tako sto su za kamate pare vracene a za CHF su krediti preindeksirani uz oprost duga u iznosu od 38%. Nije idealno ali je tako kako je. Ko se ozbiljno bavi ovom temom zna da je klatno sa strane banaka od 2011. do danas postepeno ali sigurno preslo na stranu klijenata. Ovo su repovi nekih prethodnih vremena. Ono sto je malo cudno (ali samo na prvi pogled a kada se malo dublje zagrebe sve je jasno) je to su nosioci svih protesta advokati a ne gradjani. To nije posao advokata. Posao advokata je da zastupa stranku koja ga je/ju angazovala a ne da organizuje proteste kada god je nezadovoljan nekom odlukom ili zakonom. To je pomalo neozbiljno. Ajmo sada svi da strajkujemo kada nam se nesto ne svidja. Ajde sada banke da obustave platni promet na sat vremena svaki dan, da zaustave uplate/isplate na sat vremena ili da ne rade bankomati pa da svi moraju da cekaju u redu. Ajde da pekari ne peku doboljno hleba jer je niska cena, da kafici i restorani ne rade jer im se ne svidja odluka da svi moraju da imaju iste suncibrane/tende… Ima gomila primera.Po meni ima jos prostora za izmenu zakona o hipoteci u pogledu ostatka dugovanja u slucaju prodaje nepokretnosti i jos nekih drugih stvari ali to nije ovde tema.

Марлборо

pre 2 godine

Од почетка је ствар била прилично јасна, уђеш у банку она ти понуди своје услове са свим трошовима које улазе у пуну цену каматне стопе, твоје је да прихватиш или не. Сва бука коју праве адвокати иде искључиво њима у корист, баш их брига за клијенте. Агресивном сарадњом адвоката са тзв. агенцијама, које су на ко зна који начин долазиле до базе потенцијалих клијената и за то их дебело плаћале, тарифа је 20€ по клијенту, је тек посебна прича, која ће надам се бити испричана до краја. Дакле, ради се о томе да се адвокати не баве својим послом већ замајавају народ глупостима, е сад ће морати да објасне клијентима неке ствари.

Milan - Lepa sela lepo gore

pre 2 godine

Nisu ni građani ni advokati krivi što su sudovi zatrpani predmetima-tužbama, pa nam to jelte koči ekonomiju, nego je to država, verovatno u sprezi sa bankama, sama sebi uradila tako što je sprečila mogućnost kolektivne tužbe. Sprečili su mogućnost kolektivne tužbe jer su želeli da prebace to na teren da igra sam klijent protiv banke, a ne svi klijenti protiv banke. Računali su da ih mnogi klijenti pojedinačno iz straha, neznanja i naravno nemaštine neće ni tužiti. A ako ih neko i tuži da će biti mali broj. Da nisu ukinuli mogućnost kolektivne tužbe imali bi jedan (i slovima jedan predmet) i sudstvo ne bi bilo zatrpano. E sad pošto su se zaj.b.li i pošto su se građani ipak usudili da tuže, onda se pojavio Samarićanin sa konverzijom švajcaraca u evro kredite (prvo spašavanje banaka), pa ono u skupštini (drugi pokušaj spašavanja banaka) i sad konačno ovo lomljenje kičme građanima. Manja im je šteta da lupe građane po džepu, jer znaju da su građani ovce i da ih neće kazniti zbog ovoga na izborima. Da ne pominjemo NBS i sve njene bitne odluke mahom na strani banaka.

Zacvo

pre 2 godine

Zamislite, vrhovni sud je doneo odluku da je ispravno da se naplati klijentima nešto što im je bilo predočeno i na šta su oni sami svesno pristali i potpisali. Pa samo kod nas sud treba o tome da odlučuje

Miki

pre 2 godine

Jedina smo drzava koja je izabrala secikese iz banaka pre sopstvenog naroda. Jedina!
(bvb, 20. septembar 2021 11:49)

Nije tacno, svuda je ovako u evropi i ne postoji drzava gde advokati kao lesinari odluce da uzimaju provizije od klijenata sa onom klasicnom ustaljenom pricom - bankari vas deru i uzimaju pare.
Ovo je trebalo u startu da se uradi jer kod naplate NKOSK nema ama bas nista sporno jer klijenti koji su placali tu naknadu su dobijali mnogo povoljnije kamatne stope od onih koji je nisu placali.

veliki

pre 2 godine

Jedina smo drzava koja je izabrala secikese iz banaka pre sopstvenog naroda. Jedina!
(bvb, 20. septembar 2021 11:49). Prvo, ovo ne radi država već sudije Vrhovnog kasacionog suda, a oni nisu država beč samostalno odlučuju o ovakvi stvarima. Drugo, u svim državama EU je ovakva odluka. Dakle, ne da nismo jedina već smo poslednji. Ja ovo pišem kao pravnik koji je podigao stambeni kredit 2011. po neverovatno nepovoljnim uslovima. Platio sam i NKOSK oko 1500 evra i troškove obrade kredita a i razliku u kursu (isplate ti novac u dinarima po nižem, pa ti prodaju za evre u više - to već godinama nije slučaj, sada je sve pp srednjem kursu). Ali banku nisam tužio jer sam očekivao ovakvu odluku VKS. Tako je kako je, sami smo pristali na te uslove, sami smo potpisali te ugovore.

drvobradi

pre 2 godine

@felixr
Između advokata i pravnika postoji velika razlika, zove se pravosudni ispit a često iza toga stoji iskustvo.
Banke plaćaju advokate samo kada moraju, za ostalo imaju pravnu službu. Jedini problem je što su uvek alave, pa onda teže da manje plate zaposlene a to nekada utiče na kvalitet. Zato su im ugovori često šuplji.

Iskreno

pre 2 godine

Dva stava VKSa se razlikuju u tome sto je u najnovijem precizirano da troskovi ne moraju da budu specificirani a u prethodnom o tome nije bilo ni reci, dakle nisu dijametralno suprotni kako se to netacno istice vec je novim prethodni dopunjen. To sto su sudovi trazili da troskovi budu specificirani iako to nigde nije pisalo u misljenju VKSa je druga stvar. Ovo sve je lako proverljivo i svako moze da uporedi dva stava a ne samo da cita sta se o tome pise. Jos jedna bitna stvar, da sud nije ovo pojasnio i verovatno zaustavio talas ovih tuzbi drzava bi se najverovatnije suocila sa predstavkama u ES jer zaista postoji stav da banke imaju pravo nanaplatu ovih naknada. Na ovo je ukazivala i NBS i imate saopstenje NBS gde bas tako i kazu a sve to bismo na kraju mi kao gradjani platili kroz poreze. Za podizanje kamate i za CHF su gradjani bili u pravu i to je na kraju reseno tako sto su za kamate pare vracene a za CHF su krediti preindeksirani uz oprost duga u iznosu od 38%. Nije idealno ali je tako kako je. Ko se ozbiljno bavi ovom temom zna da je klatno sa strane banaka od 2011. do danas postepeno ali sigurno preslo na stranu klijenata. Ovo su repovi nekih prethodnih vremena. Ono sto je malo cudno (ali samo na prvi pogled a kada se malo dublje zagrebe sve je jasno) je to su nosioci svih protesta advokati a ne gradjani. To nije posao advokata. Posao advokata je da zastupa stranku koja ga je/ju angazovala a ne da organizuje proteste kada god je nezadovoljan nekom odlukom ili zakonom. To je pomalo neozbiljno. Ajmo sada svi da strajkujemo kada nam se nesto ne svidja. Ajde sada banke da obustave platni promet na sat vremena svaki dan, da zaustave uplate/isplate na sat vremena ili da ne rade bankomati pa da svi moraju da cekaju u redu. Ajde da pekari ne peku doboljno hleba jer je niska cena, da kafici i restorani ne rade jer im se ne svidja odluka da svi moraju da imaju iste suncibrane/tende… Ima gomila primera.Po meni ima jos prostora za izmenu zakona o hipoteci u pogledu ostatka dugovanja u slucaju prodaje nepokretnosti i jos nekih drugih stvari ali to nije ovde tema.

Tor

pre 2 godine

A da ipak advokati ne protestuju jer sada ne mogu da naplate po predmetu prosecno 30-50 hiljada po predmetu, na ime troskova parnicnog postupka? :--)... Ne volim ni ja banke, naravno... Ali, malo mucnite glavom, vrednost tuzbe 7500 dinara, a troskovi postupka na ime sastava tuzbe, ročišta, sastava predloga za izvrsenje i slicno 50000 dinara... Jednom je i to moralo da se desi advokatima...

Zacvo

pre 2 godine

Zamislite, vrhovni sud je doneo odluku da je ispravno da se naplati klijentima nešto što im je bilo predočeno i na šta su oni sami svesno pristali i potpisali. Pa samo kod nas sud treba o tome da odlučuje

Miki

pre 2 godine

Jedina smo drzava koja je izabrala secikese iz banaka pre sopstvenog naroda. Jedina!
(bvb, 20. septembar 2021 11:49)

Nije tacno, svuda je ovako u evropi i ne postoji drzava gde advokati kao lesinari odluce da uzimaju provizije od klijenata sa onom klasicnom ustaljenom pricom - bankari vas deru i uzimaju pare.
Ovo je trebalo u startu da se uradi jer kod naplate NKOSK nema ama bas nista sporno jer klijenti koji su placali tu naknadu su dobijali mnogo povoljnije kamatne stope od onih koji je nisu placali.

veliki

pre 2 godine

Jedina smo drzava koja je izabrala secikese iz banaka pre sopstvenog naroda. Jedina!
(bvb, 20. septembar 2021 11:49). Prvo, ovo ne radi država već sudije Vrhovnog kasacionog suda, a oni nisu država beč samostalno odlučuju o ovakvi stvarima. Drugo, u svim državama EU je ovakva odluka. Dakle, ne da nismo jedina već smo poslednji. Ja ovo pišem kao pravnik koji je podigao stambeni kredit 2011. po neverovatno nepovoljnim uslovima. Platio sam i NKOSK oko 1500 evra i troškove obrade kredita a i razliku u kursu (isplate ti novac u dinarima po nižem, pa ti prodaju za evre u više - to već godinama nije slučaj, sada je sve pp srednjem kursu). Ali banku nisam tužio jer sam očekivao ovakvu odluku VKS. Tako je kako je, sami smo pristali na te uslove, sami smo potpisali te ugovore.

Марлборо

pre 2 godine

Од почетка је ствар била прилично јасна, уђеш у банку она ти понуди своје услове са свим трошовима које улазе у пуну цену каматне стопе, твоје је да прихватиш или не. Сва бука коју праве адвокати иде искључиво њима у корист, баш их брига за клијенте. Агресивном сарадњом адвоката са тзв. агенцијама, које су на ко зна који начин долазиле до базе потенцијалих клијената и за то их дебело плаћале, тарифа је 20€ по клијенту, је тек посебна прича, која ће надам се бити испричана до краја. Дакле, ради се о томе да се адвокати не баве својим послом већ замајавају народ глупостима, е сад ће морати да објасне клијентима неке ствари.

Kolubara i Brda

pre 2 godine

A pojedini advokati mislili da se olako obogate, šta nisu radili, zivkali građane telefonom, dosađivali na sve moguće načine, lepili oglase po banderama i šta sad.
Puj pike, ne važi.
Baš mi ih je žao.

Gojko 12

pre 2 godine

Advokati kakvi su takvi su,mnogi ih ne vole ali mora se reći - kapa dole i svaka im čast.

Advokati - poslednji stup odbrane pravne države.

felixr

pre 2 godine

Ако има неко тко не схвата да банке живе од "малих слова" у уговорима са клијентима,нема потребе да чита следеће ставове.
- банке ангажују адвокате како би ЗАКОНСКИ оствариле НАЈПОВОЉНИЈЕ и НАЈСИГУРНИЈЕ услове за своју добит;
- не постоји разлика између правника и адвоката, осим стране коју заступају;
- када адвокати буду у систему ПДВ, сматраћу да смо правна држава.

Dejan

pre 2 godine

Korisnik sam stambenog kredita, znajući u kakvoj,nazovi, državi živim, nisam se usudio da podnesem tužbu. Ovo što se dešava nije pitanje pravde i prava, nego obično političko pitanje, ojačano ztgovinom uticaja. Iskreno, žao mi je ljidi koji su se, kao i ja, ponadali da će se robovlasničkom odnosu banaka prema klijentima, stati na put ali me je, takodje, zadivila polet i snaga advokata za relativno lakom zaradom po pitanju ovih sporova. Danas ne štrajkuju korisnici kredita nego advokati. U ovoj borbi suda (čitaj banaka) i advokata, nagrabusićemo mi obični plebejci.

antipoliticar

pre 2 godine

advokati u strajk, gradjani prikljucite im se u strajku, sve protiv bankarskog lobija. stop bankarskoj gramzivosti.ovo ne bi trebalo da ima veze sa politikom vec sa pravom na pravicno sudjenje.

Pravda za komšiju

pre 2 godine

Zamislite, vrhovni sud je doneo odluku da je ispravno da se naplati klijentima nešto što im je bilo predočeno i na šta su oni sami svesno pristali i potpisali. Pa samo kod nas sud treba o tome da odlučuje
(Zacvo, 20. septembar 2021 12:28)

Ima jedan komšija kod mene u Durlanu koji ti pozajmi novac i ti mu vraćaš po nekoj kamati koju ti on predoči odmah. Takođe ti predoči da ako mu ne vratiš te pare plus njegove troškove on će te isterati iz kuće i uzeti ti sve što imaš. Ukoliko se tada buniš on ti polomi noge.
Jedina razlika između njega i banaka je što on nije pod zaštitom države i jadan mora sam da prlja ruke, a banke zovu policiju kad te isteruju i da ti lome noge.

gargleblaster

pre 2 godine

Svi vi koji napadate advokate, zelim vam da vam uskoro zatreba jedan dobar.
Naravno da nisu sveci, plivaju u nenormalnoj drzavi kao i ostali ali bez obzira na sve predstavljaju bedem izmedju nas obicnih ljudi i drzave/banaka/kriminalaca/investitora/politicara.
Znam sta advokat koji zna i hoce, moze da uradi i za nekoga ko nije bogat.
Vecina poznaje razliku dobra i zla.

Rob Sinji

pre 2 godine

Kao neko koga su opljačkali i Banke i VKS I advokati mislim da imam puno pravo da kažem da sve ove strane jedni druge zaslužuju u potpunosti. Ako je ikako moguće izbegnite svaki posao sa njima .

uji

pre 2 godine

(Zacvo, 20. septembar 2021 12:28)

Imaš ljude koji moraju da podignu kredit da bi kupili stan. Banke se dogovore medjusobno da naplaćuju nepostojeće troškove npr. provizija za obradu kredita i to im NBS aminuje. To vidiš nije pošteno i to je kradja, ma koliko se ova lopovska država napinjala da to legalizuje.

Адвокат

pre 2 godine

Цео досадашњи 21. век, све економске одлуке, у СВИМ државама, усмерене су искључиво на максимирање профита и заштиту имовинског интереса корпорација. Човек, појединац је за такав систем само статистичка категорија, најчешће грешка. Да прафразирам, када банка оде у стечај, то је трагедија, када та иста банка уништи живот хиљадама појединаца, то је статистика. Ко год може, ако икако може, најбоље је да нема никакав однос са било којом банком, било где. Схватите, банке нису социјалне установе већ институције које вам узимају паре за потпуно непотребне ствари и продају магле, све у договору са државом.

ФкЦз

pre 2 godine

A da ipak advokati ne protestuju jer sada ne mogu da naplate po predmetu prosecno 30-50 hiljada po predmetu, na ime troskova parnicnog postupka? :--)... Ne volim ni ja banke, naravno... Ali, malo mucnite glavom, vrednost tuzbe 7500 dinara, a troskovi postupka na ime sastava tuzbe, ročišta, sastava predloga za izvrsenje i slicno 50000 dinara... Jednom je i to moralo da se desi advokatima...
(Tor, 20. septembar 2021 14:13)

А да ти ипак не лупеташ? Судске трошкове плаћа онај који изгуби. У овом случају банка, друго, пише да банке нису дужне да правдају било коју од својих наплаћених услуга унутар кредита, сад замисли, дођеш у сервис по возило и неко ти наплати замену сијалица 200 евра, без да ти је навео шта ту кошта 200 евра. Треће, нигде не постоји да банка своје осигурање кредита наплаћује преко клијента, дакле, дођеш да ти позајмим паре, ја ти наплатим камату и још ти дам да платиш моје животно осигурање или осигурање мог стана, аутомобила... Ето, ту је проблем. Даље, постоји нешто у закону што се зове слабија уговорна страна, полази се од тога да је клијент у односу на банку слабија уговорна страна и то треба да нас штити од картелисања банака, малих слова итд.

drvobradi

pre 2 godine

@felixr
Između advokata i pravnika postoji velika razlika, zove se pravosudni ispit a često iza toga stoji iskustvo.
Banke plaćaju advokate samo kada moraju, za ostalo imaju pravnu službu. Jedini problem je što su uvek alave, pa onda teže da manje plate zaposlene a to nekada utiče na kvalitet. Zato su im ugovori često šuplji.

Milan - Lepa sela lepo gore

pre 2 godine

Nisu ni građani ni advokati krivi što su sudovi zatrpani predmetima-tužbama, pa nam to jelte koči ekonomiju, nego je to država, verovatno u sprezi sa bankama, sama sebi uradila tako što je sprečila mogućnost kolektivne tužbe. Sprečili su mogućnost kolektivne tužbe jer su želeli da prebace to na teren da igra sam klijent protiv banke, a ne svi klijenti protiv banke. Računali su da ih mnogi klijenti pojedinačno iz straha, neznanja i naravno nemaštine neće ni tužiti. A ako ih neko i tuži da će biti mali broj. Da nisu ukinuli mogućnost kolektivne tužbe imali bi jedan (i slovima jedan predmet) i sudstvo ne bi bilo zatrpano. E sad pošto su se zaj.b.li i pošto su se građani ipak usudili da tuže, onda se pojavio Samarićanin sa konverzijom švajcaraca u evro kredite (prvo spašavanje banaka), pa ono u skupštini (drugi pokušaj spašavanja banaka) i sad konačno ovo lomljenje kičme građanima. Manja im je šteta da lupe građane po džepu, jer znaju da su građani ovce i da ih neće kazniti zbog ovoga na izborima. Da ne pominjemo NBS i sve njene bitne odluke mahom na strani banaka.

Goran

pre 2 godine

Od politicara, vlasti, opozicije, sudija, bankara, bahatih sinova, estradnih umetnika, "elitnih" glumaca, sportista i raznih drugih klanova i elita:
Samo se svi vi zaje*avajte.


Nisam proveravao, ali odokativno, nigde u svetu:

VKS naveo ljude da tuze banke a onda promenio misljenje i ostavio ljude na vetrometini.

Kaboom

pre 2 godine

Ma varamo se da drzava ne namesta sve moguce i nemoguce ne bi li banke sto vise otele.
Setimo se samo proslogodisnjeg "velikodusnog" moratorijuma, gde je drzava napisala da se ugovor automatski menja na stetu korisnika kredita ukoliko korisnik izricito ne zatrazi od poverioca da ne zeli taj samarićabski izliv dpbrote,i koliko je ta velikodusnost para gradjana i privrede prelila u banke?

A tu je i zakon o zabrani kartelskog dizanja cena, koji malo ne vazi za banke, osiguranja i mobilbe operatere.

Smislov

pre 2 godine

Bankari treba da podignu kamatne stope tako da pokriju sve svoje troškove. Ovako imaju konkurentne kamatne stope, a na mala vrata, stavkama kao što su troškovi obrade kredita, ubiru veliki prihod. Neko reče da je vraćeno građanima preko 30 miliona EUR koliko su im uzeli na ima obrade kredita.