Četvrtak, 05.08.2021.

10:19

Ako pogrešite broj na uplatnici, platićete "kaznu" od 1.000 dinara? VIDEO

Klijenti pojedinih banaka odnedavno moraju da plate "kaznu" od 1.000 dinara ako slučajno pogrešno upišu broj računa primaoca na uplatnici.

Izvor: B92, TV Prva

Ako pogrešite broj na uplatnici, platiæete "kaznu" od 1.000 dinara?  VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

goranh

pre 2 godine

Mene ne interesuje misljenje nekog tipa iz "udruzenja tzv banaka", interesuje me sta narodna banka srbije ima da kaze na tu temu.
Hoce li se vec jednom odluciti cije interese stiti, bankarskog mafijaskog lobija ili gradjana srbije koji je placaju iz budzeta?
(ex, 05. avgust 2021 14:36)

Sve si lepo napisao osim ovo zadnje. NBS se ne finansira iz budžeta,što ne umanjujenjenu obavezu da uređuje ponašanje banaka.

goranh

pre 2 godine

U tekstu su kazna stavili pod navodnike jer banka sigurno nema prava da naplaćuje bilo kakve kazne. Trebalo je da napišu stvarni naziv te naknade pa da vidimo pod šta su je podveli i onda dal to zakon dozvoljava jer svaki naplaćeni dinar mora da ima opravdanje kao i famozni trošak obrade kredita.

ex

pre 2 godine

"NBS se ne finansira iz budžeta"

Zakukuljeno i zamumuljeno.
Celokupna imovina nbs-a je drzavna, visak sredstava prenosi drzavi, ako je u manjku, nadoknadjuje ga drzava.
Citajuci zakon o NBS-u, reklo bi se da nije budzetska, no neki detalji imovine, prihoda i rashoda unose dilemu.

prti

pre 2 godine

Ok imao sam situaciju da sam odneo naloge oni izpecatirali i zove me osoba kojoj sam uplatio novac da sam uplatio manje tacno za decimalu ako je bilo 30k ja uplatio 3k. Proverim onu kopiju sve ok odem do banke istog sluzbenika on proveri kaze da moja greska. Ko placa tu 1000 din ako je niko onda nije posteno. I jos jedno skoro sam za preduzetnicku radnju otvarao racun za ino placanja u EUR i podnesem sve u sredu kazu mi najkasnije ponedeljak bice aktivan racun dobicete email. Saljem svom savetniku email u utorak nema racuna napisem sve podatke i da je racun u EUR ona mi odgovori 'posaljite mi u kojoj je valuti racun'. Danas je cetvrtak naravno nema racuna i dalje. Ko tu placa penale?
Ako uvodite penale onda uvedite i za vase greske. Mada u tom slucaju ne bi vam na pamet palo tako nesto.

Marko

pre 2 godine

Ne možete pogrešiti i da hoćete.
Naime, broj računa ima kontrolnu sumu i uplata neće proći ako se broj i kontrolna suma ne pogode. Sistem će vam odmah prijaviti grešku.

Jedino kod poziva na broj, ukoliko nema upisanog modela ( najčešće onaj famozni model 97 ) tada ne bi bilo kontrole kontrolne sume tog broja, ali 99% uplata ide sa modelom 97 ili nekim drugim modelom, pa će samim tim postojati i kontrolna suma, pa ako se ona ne složi sa upisanim brojem, opet sistem prijavljuje grešku i ne dozvoljava da se uplata izvrši.

Ja stvarno ne znam ko i pored ovakvih zaštitnih mera može da pogreši.

qq

pre 2 godine

ali zato 3 puta gasim dupli tekuci i opet mi stize obavestenje o naknadi za odrzavanje racuna.

da se zalim? HA HA HA... to ne da je prekrsaj nego samo da krenemo od morala i etike preko pravila dobrog poslovanja pa nadalje....

sramotno se banke ponasaju. reklo bi se sibicarenje.

ex

pre 2 godine

A sta da radimo sa neovlascenim koriscenjem novca sa racuna svojih klijenata?
Preko noci sa nekoliko hiljada racuna po hiljadu-dve?

Mene ne interesuje misljenje nekog tipa iz "udruzenja tzv banaka", interesuje me sta narodna banka srbije ima da kaze na tu temu.
Hoce li se vec jednom odluciti cije interese stiti, bankarskog mafijaskog lobija ili gradjana srbije koji je placaju iz budzeta?

Sitna Slova

pre 2 godine

Neko treba da ispravlja tudje greske i za to treba da prima platu. Kada pogresim odnosno kada su mi ruke brze od pameti, sasvim je opravdano da platim gresku.

Nikola

pre 2 godine

Iako sam skroz za QR kodove i moderne načine plaćanja, i dalje mi se ne dopada ovaj način "demotivacije" korisnika da koriste stare uplatnice. Ako već banke propisuju kazne, zašto ne propisuju i kada oni nešto pogreše? Pre par meseci je Intesa skidala duplo novca - podigao sam sa bankomata 10 000 a sa računa je skinuto 20 000, posle par dana vratili ali naravno nikome ništa, nikakva kazna ili slično, čak ni obaveštenje preko mejla ili poruke da se izvinjavaju zbog greške. Niti je jedina banka u kojoj se slično desilo, niti je jedini put. Krajnji bezobrazluk, banke se ponašaju kao Turci pre 1804 - razrezuju danak kako je njima volja, ne poštujući ni dogovore ni zakone (o čemu govori i famozni trošak obrade kredita za koji svi redom tuže banke i dobijaju tužbe jer je trošak nezakonit, a banke I DALJE naplaćuju to kod novih kredita). Zašto su državni organi dopustili bankama da rade šta žele i kako žele, kršeći zakone, poslovnu etiku da ne pominjem, to je već prvo stradalo?

Kala

pre 2 godine

Vidim mnogo veći broj komentara u vezi sa omaškom u broju, sto je apsurdno i krajnje bezobrazno; ali ovo, da se kaznjavaju oni koji se žale pa pogrese -to je vrhunac jedne orvelovske i otimačinske politike banaka, prosto, ne mogu da verujem kako je to nekom moglo pasti na um. Nadam se da je šala.

maxy

pre 2 godine

"To je poslovna politika svake banke, mi kao Udruženje banaka ne ulazimo u to kakvu će cenovnu politiku imati. Ovde mogu da razumem banke...".

A je l' mogu ja banci da naplatim tih 1000 dinara kada banka pogreši i ja to dokažem? Ili možda da naplatim i malo više, ako mi je banka svojom greškom izazvala veću štetu?
Vidite g-dine Vasić, banka meni skine novac bez da me pita u slučaju moje greške, pa se nadam da će isto tako u slučaju svoje greške meni leći novac na račun. Cenim da u ovom slučaju reciprocitet nije ispoštovan.

A o bankama sve govori nenormalno visok broj tužbi kojima su sudovi zatrpani.

x

pre 2 godine

Uplaćivao je životno osiguranje i pare otišle nekom fizičkom licu tako što je permutovao cifre?!
1) brojevi računa fizičkih i pravnih lica, a posebno osiguravajucih kompanija ne mogu da se razlikuju za jednu-dve cifre
2) postoji kontrolni broj, tako da je skoro nemoguće da odu pare drugome. Ako pogrešite sistem samo odbaci transakciju i
službenik na šalteru odmah primeti.

uncle albert

pre 2 godine

Dolazimo do apsurdnog zakljucka da ce ako se ovako nastavi racionalnije biti da se nema racun u banci. Doveli su do toga da Banka u stvari naplacuje sve svoje usluge samo zato sto mi svoje parice drzimo kod njih. Pa kad nam zatreba neki novac odemo do njih i oni ga ljubazno izvuku iz svoje fioke. Od nekadasnjih stimulacija za tako nesto kao sto je bila kamata vise nema nista ili je svedena na besmisleni procenat. Naplacuju mesecnu taksu u vidu "paketa" uvode i proviziju za novcane transakcije/uplate posto su nas vec navukli relamiranjem da toga nema kod njih. Sada vidim da naplacuju i mesecnu taksu za drzanje deviznog racuna - po 1 euro mesecno. Proradice opet slamarica !

dr Arslanagić

pre 2 godine

Tzv. kontrolni brojevi služe tome da preduprede greške; kod broja računa, to su poslednje dve cifre (AAA-BBBBB-CC), a kod poziva na broj (tipično po modulu 97) prve dve (97 CC-BBBBB). Kontrolni broj se neće slagati ako pogrešite bilo koju cifru u osnovnom broju (BBBBB), a verovatno ni ako promašite dve, i sistem neće dozvoliti takvu uplatu. Nema kontrole kod visine iznosa, kao ni kada nije naveden modul u pozivu na broj, i tu morate paziti.

Dakle, baš mora da se desi neki ozbiljan propust da dođe do ovakvih situacija...

PD

pre 2 godine

Samo izmišljaju nove namete.
Tačno je čovek rekao. Stalno nas "motivišu" da sami radimo ono što im je posao, to nam slatko naplaćuju, a od sada će i kažnjavati ako, zamisli molim te strahote, nešto pogrešiš.
Šta je sledeće? Naknada što sam uopšte i ušao u poslovnicu banke?

кап

pre 2 godine

Ја сам иначе јако мотивисан да грешком уплатим паре на погрешан текући рачун па ми је потребно да ме банка новчано кажњава за то како би ме демотивисала

Hames

pre 2 godine

Na stranu što se ignorišu (krše) postojeći zakoni, konačno bi NBS trebalo da počne da radi nešto.

A i za ovo ih treba tužiti, uzgred.

Vladan

pre 2 godine

Konstantni pritisci i ucene od strane banaka. Sve hoce da posluju po principu, Vi radite naš posao a mi ćemo da vam to naplaćujemo. Održavanje računa se naplaćuje i to prilično skupo, sms da je legla uplata se takodje naplaćuje, upit u stanje na računu se naplaćuje ( nije baš najjasnije šta onda podrazumeva se pod “ održavanjem “), podizanje novca naplaćuju a sad hoće i da kažnjavaju.

Vlad

pre 2 godine

Gospodine Vasiću, banke sve više liče na one ulične sitne prevarante (naš narod ima lep naziv za takve - secikese).
U suštini, pokušavaju na sve načine da oderu svoje klijente.
Ako tako nastave, nestaće upravo one koje vi branite a preživeti one koje na klijente gledaju kao na partnere.

Vlada

pre 2 godine

Ja sam pre par godina platio račun za infostan u jednoj banci, nakon godinu dana sam dobio pismo od izvrsitelja da platim racun, troskove infostana, kamatu, izvrsitelja.... Sacuvao sam uplatnicu, sluzbenica banke je pogresila u 2 broja. Izvrsitelj me uputio na banku, tamo su mi rekli, da, nasa greska, morate da nspisete prigovor pa cemo vas obavestiti u roku od mesec dana da li prihvatamo prigovor... Naravno da se rešilo isti čas sve jer ja nisam hteo da izađem iz banke dok se sve istog trena nije rešilo... O njihovom trošku normalno!

VV NS

pre 2 godine

Naravno, platiće građani...
A kad je na uplatnici koju ste dobili od recimo EPS-a broj za vrstu transakcije pogrešan?
Jer kada pokušate taj broj da upišete pri elektr. plaćanju - dobijete poruku da ta vrsta transakcije ne postoji.
Posebna su priča bankarska objašnjenja vrsta transakcija.
Kad to čitam osećam se kao da sam nepismen. Zašto bih ja morao da znam sve te formulacije.
- Neka napišu razumljivo vrste transakcija
- Neka kažnjavaju EPS, Informatiku i slične kad ne znaju da napišu pravu šifru na sopstvenom računu koji šalju građanima na hiljade adresa.

Nikola Spasić

pre 2 godine

Samo napred. Umesto da se nađu i pomognu ljudima, oni samo izmišljaju kazne. Pa svakom se desi da nekad pogreši. Da li su svi bezgrešni? Moramo li svi da budemo roboti i da imamo oko sokolovo? Zbog čega moraju svi da imaju pametne telefone? pa i ako ih imaju, nemaju svi ljudi stalno dostupan internet, aplikacije za plaćanje, novac na svom računu.... Žive ljudi i van gradova, u selima, imaju veći broj godina. Da li ih treba kažnjavati za to što ne vide dobro, zato što ne umeju da koriste novu tehnologiju, ili treba pokazati ljudskost i brigu za čoveka. Sve manje smo ljudi, a sve više hladne i okrutne mašine!

Vlad

pre 2 godine

Gospodine Vasiću, banke sve više liče na one ulične sitne prevarante (naš narod ima lep naziv za takve - secikese).
U suštini, pokušavaju na sve načine da oderu svoje klijente.
Ako tako nastave, nestaće upravo one koje vi branite a preživeti one koje na klijente gledaju kao na partnere.

Vladan

pre 2 godine

Konstantni pritisci i ucene od strane banaka. Sve hoce da posluju po principu, Vi radite naš posao a mi ćemo da vam to naplaćujemo. Održavanje računa se naplaćuje i to prilično skupo, sms da je legla uplata se takodje naplaćuje, upit u stanje na računu se naplaćuje ( nije baš najjasnije šta onda podrazumeva se pod “ održavanjem “), podizanje novca naplaćuju a sad hoće i da kažnjavaju.

VV NS

pre 2 godine

Naravno, platiće građani...
A kad je na uplatnici koju ste dobili od recimo EPS-a broj za vrstu transakcije pogrešan?
Jer kada pokušate taj broj da upišete pri elektr. plaćanju - dobijete poruku da ta vrsta transakcije ne postoji.
Posebna su priča bankarska objašnjenja vrsta transakcija.
Kad to čitam osećam se kao da sam nepismen. Zašto bih ja morao da znam sve te formulacije.
- Neka napišu razumljivo vrste transakcija
- Neka kažnjavaju EPS, Informatiku i slične kad ne znaju da napišu pravu šifru na sopstvenom računu koji šalju građanima na hiljade adresa.

maxy

pre 2 godine

"To je poslovna politika svake banke, mi kao Udruženje banaka ne ulazimo u to kakvu će cenovnu politiku imati. Ovde mogu da razumem banke...".

A je l' mogu ja banci da naplatim tih 1000 dinara kada banka pogreši i ja to dokažem? Ili možda da naplatim i malo više, ako mi je banka svojom greškom izazvala veću štetu?
Vidite g-dine Vasić, banka meni skine novac bez da me pita u slučaju moje greške, pa se nadam da će isto tako u slučaju svoje greške meni leći novac na račun. Cenim da u ovom slučaju reciprocitet nije ispoštovan.

A o bankama sve govori nenormalno visok broj tužbi kojima su sudovi zatrpani.

кап

pre 2 godine

Ја сам иначе јако мотивисан да грешком уплатим паре на погрешан текући рачун па ми је потребно да ме банка новчано кажњава за то како би ме демотивисала

Vlada

pre 2 godine

Ja sam pre par godina platio račun za infostan u jednoj banci, nakon godinu dana sam dobio pismo od izvrsitelja da platim racun, troskove infostana, kamatu, izvrsitelja.... Sacuvao sam uplatnicu, sluzbenica banke je pogresila u 2 broja. Izvrsitelj me uputio na banku, tamo su mi rekli, da, nasa greska, morate da nspisete prigovor pa cemo vas obavestiti u roku od mesec dana da li prihvatamo prigovor... Naravno da se rešilo isti čas sve jer ja nisam hteo da izađem iz banke dok se sve istog trena nije rešilo... O njihovom trošku normalno!

uncle albert

pre 2 godine

Dolazimo do apsurdnog zakljucka da ce ako se ovako nastavi racionalnije biti da se nema racun u banci. Doveli su do toga da Banka u stvari naplacuje sve svoje usluge samo zato sto mi svoje parice drzimo kod njih. Pa kad nam zatreba neki novac odemo do njih i oni ga ljubazno izvuku iz svoje fioke. Od nekadasnjih stimulacija za tako nesto kao sto je bila kamata vise nema nista ili je svedena na besmisleni procenat. Naplacuju mesecnu taksu u vidu "paketa" uvode i proviziju za novcane transakcije/uplate posto su nas vec navukli relamiranjem da toga nema kod njih. Sada vidim da naplacuju i mesecnu taksu za drzanje deviznog racuna - po 1 euro mesecno. Proradice opet slamarica !

PD

pre 2 godine

Samo izmišljaju nove namete.
Tačno je čovek rekao. Stalno nas "motivišu" da sami radimo ono što im je posao, to nam slatko naplaćuju, a od sada će i kažnjavati ako, zamisli molim te strahote, nešto pogrešiš.
Šta je sledeće? Naknada što sam uopšte i ušao u poslovnicu banke?

Hames

pre 2 godine

Na stranu što se ignorišu (krše) postojeći zakoni, konačno bi NBS trebalo da počne da radi nešto.

A i za ovo ih treba tužiti, uzgred.

x

pre 2 godine

Uplaćivao je životno osiguranje i pare otišle nekom fizičkom licu tako što je permutovao cifre?!
1) brojevi računa fizičkih i pravnih lica, a posebno osiguravajucih kompanija ne mogu da se razlikuju za jednu-dve cifre
2) postoji kontrolni broj, tako da je skoro nemoguće da odu pare drugome. Ako pogrešite sistem samo odbaci transakciju i
službenik na šalteru odmah primeti.

Nikola Spasić

pre 2 godine

Samo napred. Umesto da se nađu i pomognu ljudima, oni samo izmišljaju kazne. Pa svakom se desi da nekad pogreši. Da li su svi bezgrešni? Moramo li svi da budemo roboti i da imamo oko sokolovo? Zbog čega moraju svi da imaju pametne telefone? pa i ako ih imaju, nemaju svi ljudi stalno dostupan internet, aplikacije za plaćanje, novac na svom računu.... Žive ljudi i van gradova, u selima, imaju veći broj godina. Da li ih treba kažnjavati za to što ne vide dobro, zato što ne umeju da koriste novu tehnologiju, ili treba pokazati ljudskost i brigu za čoveka. Sve manje smo ljudi, a sve više hladne i okrutne mašine!

Nikola

pre 2 godine

Iako sam skroz za QR kodove i moderne načine plaćanja, i dalje mi se ne dopada ovaj način "demotivacije" korisnika da koriste stare uplatnice. Ako već banke propisuju kazne, zašto ne propisuju i kada oni nešto pogreše? Pre par meseci je Intesa skidala duplo novca - podigao sam sa bankomata 10 000 a sa računa je skinuto 20 000, posle par dana vratili ali naravno nikome ništa, nikakva kazna ili slično, čak ni obaveštenje preko mejla ili poruke da se izvinjavaju zbog greške. Niti je jedina banka u kojoj se slično desilo, niti je jedini put. Krajnji bezobrazluk, banke se ponašaju kao Turci pre 1804 - razrezuju danak kako je njima volja, ne poštujući ni dogovore ni zakone (o čemu govori i famozni trošak obrade kredita za koji svi redom tuže banke i dobijaju tužbe jer je trošak nezakonit, a banke I DALJE naplaćuju to kod novih kredita). Zašto su državni organi dopustili bankama da rade šta žele i kako žele, kršeći zakone, poslovnu etiku da ne pominjem, to je već prvo stradalo?

Kala

pre 2 godine

Vidim mnogo veći broj komentara u vezi sa omaškom u broju, sto je apsurdno i krajnje bezobrazno; ali ovo, da se kaznjavaju oni koji se žale pa pogrese -to je vrhunac jedne orvelovske i otimačinske politike banaka, prosto, ne mogu da verujem kako je to nekom moglo pasti na um. Nadam se da je šala.

dr Arslanagić

pre 2 godine

Tzv. kontrolni brojevi služe tome da preduprede greške; kod broja računa, to su poslednje dve cifre (AAA-BBBBB-CC), a kod poziva na broj (tipično po modulu 97) prve dve (97 CC-BBBBB). Kontrolni broj se neće slagati ako pogrešite bilo koju cifru u osnovnom broju (BBBBB), a verovatno ni ako promašite dve, i sistem neće dozvoliti takvu uplatu. Nema kontrole kod visine iznosa, kao ni kada nije naveden modul u pozivu na broj, i tu morate paziti.

Dakle, baš mora da se desi neki ozbiljan propust da dođe do ovakvih situacija...

qq

pre 2 godine

ali zato 3 puta gasim dupli tekuci i opet mi stize obavestenje o naknadi za odrzavanje racuna.

da se zalim? HA HA HA... to ne da je prekrsaj nego samo da krenemo od morala i etike preko pravila dobrog poslovanja pa nadalje....

sramotno se banke ponasaju. reklo bi se sibicarenje.

ex

pre 2 godine

A sta da radimo sa neovlascenim koriscenjem novca sa racuna svojih klijenata?
Preko noci sa nekoliko hiljada racuna po hiljadu-dve?

Mene ne interesuje misljenje nekog tipa iz "udruzenja tzv banaka", interesuje me sta narodna banka srbije ima da kaze na tu temu.
Hoce li se vec jednom odluciti cije interese stiti, bankarskog mafijaskog lobija ili gradjana srbije koji je placaju iz budzeta?

prti

pre 2 godine

Ok imao sam situaciju da sam odneo naloge oni izpecatirali i zove me osoba kojoj sam uplatio novac da sam uplatio manje tacno za decimalu ako je bilo 30k ja uplatio 3k. Proverim onu kopiju sve ok odem do banke istog sluzbenika on proveri kaze da moja greska. Ko placa tu 1000 din ako je niko onda nije posteno. I jos jedno skoro sam za preduzetnicku radnju otvarao racun za ino placanja u EUR i podnesem sve u sredu kazu mi najkasnije ponedeljak bice aktivan racun dobicete email. Saljem svom savetniku email u utorak nema racuna napisem sve podatke i da je racun u EUR ona mi odgovori 'posaljite mi u kojoj je valuti racun'. Danas je cetvrtak naravno nema racuna i dalje. Ko tu placa penale?
Ako uvodite penale onda uvedite i za vase greske. Mada u tom slucaju ne bi vam na pamet palo tako nesto.

goranh

pre 2 godine

U tekstu su kazna stavili pod navodnike jer banka sigurno nema prava da naplaćuje bilo kakve kazne. Trebalo je da napišu stvarni naziv te naknade pa da vidimo pod šta su je podveli i onda dal to zakon dozvoljava jer svaki naplaćeni dinar mora da ima opravdanje kao i famozni trošak obrade kredita.

goranh

pre 2 godine

Mene ne interesuje misljenje nekog tipa iz "udruzenja tzv banaka", interesuje me sta narodna banka srbije ima da kaze na tu temu.
Hoce li se vec jednom odluciti cije interese stiti, bankarskog mafijaskog lobija ili gradjana srbije koji je placaju iz budzeta?
(ex, 05. avgust 2021 14:36)

Sve si lepo napisao osim ovo zadnje. NBS se ne finansira iz budžeta,što ne umanjujenjenu obavezu da uređuje ponašanje banaka.

Marko

pre 2 godine

Ne možete pogrešiti i da hoćete.
Naime, broj računa ima kontrolnu sumu i uplata neće proći ako se broj i kontrolna suma ne pogode. Sistem će vam odmah prijaviti grešku.

Jedino kod poziva na broj, ukoliko nema upisanog modela ( najčešće onaj famozni model 97 ) tada ne bi bilo kontrole kontrolne sume tog broja, ali 99% uplata ide sa modelom 97 ili nekim drugim modelom, pa će samim tim postojati i kontrolna suma, pa ako se ona ne složi sa upisanim brojem, opet sistem prijavljuje grešku i ne dozvoljava da se uplata izvrši.

Ja stvarno ne znam ko i pored ovakvih zaštitnih mera može da pogreši.

ex

pre 2 godine

"NBS se ne finansira iz budžeta"

Zakukuljeno i zamumuljeno.
Celokupna imovina nbs-a je drzavna, visak sredstava prenosi drzavi, ako je u manjku, nadoknadjuje ga drzava.
Citajuci zakon o NBS-u, reklo bi se da nije budzetska, no neki detalji imovine, prihoda i rashoda unose dilemu.

Sitna Slova

pre 2 godine

Neko treba da ispravlja tudje greske i za to treba da prima platu. Kada pogresim odnosno kada su mi ruke brze od pameti, sasvim je opravdano da platim gresku.

Sitna Slova

pre 2 godine

Neko treba da ispravlja tudje greske i za to treba da prima platu. Kada pogresim odnosno kada su mi ruke brze od pameti, sasvim je opravdano da platim gresku.

Marko

pre 2 godine

Ne možete pogrešiti i da hoćete.
Naime, broj računa ima kontrolnu sumu i uplata neće proći ako se broj i kontrolna suma ne pogode. Sistem će vam odmah prijaviti grešku.

Jedino kod poziva na broj, ukoliko nema upisanog modela ( najčešće onaj famozni model 97 ) tada ne bi bilo kontrole kontrolne sume tog broja, ali 99% uplata ide sa modelom 97 ili nekim drugim modelom, pa će samim tim postojati i kontrolna suma, pa ako se ona ne složi sa upisanim brojem, opet sistem prijavljuje grešku i ne dozvoljava da se uplata izvrši.

Ja stvarno ne znam ko i pored ovakvih zaštitnih mera može da pogreši.

Vladan

pre 2 godine

Konstantni pritisci i ucene od strane banaka. Sve hoce da posluju po principu, Vi radite naš posao a mi ćemo da vam to naplaćujemo. Održavanje računa se naplaćuje i to prilično skupo, sms da je legla uplata se takodje naplaćuje, upit u stanje na računu se naplaćuje ( nije baš najjasnije šta onda podrazumeva se pod “ održavanjem “), podizanje novca naplaćuju a sad hoće i da kažnjavaju.

Vlad

pre 2 godine

Gospodine Vasiću, banke sve više liče na one ulične sitne prevarante (naš narod ima lep naziv za takve - secikese).
U suštini, pokušavaju na sve načine da oderu svoje klijente.
Ako tako nastave, nestaće upravo one koje vi branite a preživeti one koje na klijente gledaju kao na partnere.

VV NS

pre 2 godine

Naravno, platiće građani...
A kad je na uplatnici koju ste dobili od recimo EPS-a broj za vrstu transakcije pogrešan?
Jer kada pokušate taj broj da upišete pri elektr. plaćanju - dobijete poruku da ta vrsta transakcije ne postoji.
Posebna su priča bankarska objašnjenja vrsta transakcija.
Kad to čitam osećam se kao da sam nepismen. Zašto bih ja morao da znam sve te formulacije.
- Neka napišu razumljivo vrste transakcija
- Neka kažnjavaju EPS, Informatiku i slične kad ne znaju da napišu pravu šifru na sopstvenom računu koji šalju građanima na hiljade adresa.

goranh

pre 2 godine

Mene ne interesuje misljenje nekog tipa iz "udruzenja tzv banaka", interesuje me sta narodna banka srbije ima da kaze na tu temu.
Hoce li se vec jednom odluciti cije interese stiti, bankarskog mafijaskog lobija ili gradjana srbije koji je placaju iz budzeta?
(ex, 05. avgust 2021 14:36)

Sve si lepo napisao osim ovo zadnje. NBS se ne finansira iz budžeta,što ne umanjujenjenu obavezu da uređuje ponašanje banaka.

x

pre 2 godine

Uplaćivao je životno osiguranje i pare otišle nekom fizičkom licu tako što je permutovao cifre?!
1) brojevi računa fizičkih i pravnih lica, a posebno osiguravajucih kompanija ne mogu da se razlikuju za jednu-dve cifre
2) postoji kontrolni broj, tako da je skoro nemoguće da odu pare drugome. Ako pogrešite sistem samo odbaci transakciju i
službenik na šalteru odmah primeti.

Nikola Spasić

pre 2 godine

Samo napred. Umesto da se nađu i pomognu ljudima, oni samo izmišljaju kazne. Pa svakom se desi da nekad pogreši. Da li su svi bezgrešni? Moramo li svi da budemo roboti i da imamo oko sokolovo? Zbog čega moraju svi da imaju pametne telefone? pa i ako ih imaju, nemaju svi ljudi stalno dostupan internet, aplikacije za plaćanje, novac na svom računu.... Žive ljudi i van gradova, u selima, imaju veći broj godina. Da li ih treba kažnjavati za to što ne vide dobro, zato što ne umeju da koriste novu tehnologiju, ili treba pokazati ljudskost i brigu za čoveka. Sve manje smo ljudi, a sve više hladne i okrutne mašine!

Hames

pre 2 godine

Na stranu što se ignorišu (krše) postojeći zakoni, konačno bi NBS trebalo da počne da radi nešto.

A i za ovo ih treba tužiti, uzgred.

uncle albert

pre 2 godine

Dolazimo do apsurdnog zakljucka da ce ako se ovako nastavi racionalnije biti da se nema racun u banci. Doveli su do toga da Banka u stvari naplacuje sve svoje usluge samo zato sto mi svoje parice drzimo kod njih. Pa kad nam zatreba neki novac odemo do njih i oni ga ljubazno izvuku iz svoje fioke. Od nekadasnjih stimulacija za tako nesto kao sto je bila kamata vise nema nista ili je svedena na besmisleni procenat. Naplacuju mesecnu taksu u vidu "paketa" uvode i proviziju za novcane transakcije/uplate posto su nas vec navukli relamiranjem da toga nema kod njih. Sada vidim da naplacuju i mesecnu taksu za drzanje deviznog racuna - po 1 euro mesecno. Proradice opet slamarica !

Nikola

pre 2 godine

Iako sam skroz za QR kodove i moderne načine plaćanja, i dalje mi se ne dopada ovaj način "demotivacije" korisnika da koriste stare uplatnice. Ako već banke propisuju kazne, zašto ne propisuju i kada oni nešto pogreše? Pre par meseci je Intesa skidala duplo novca - podigao sam sa bankomata 10 000 a sa računa je skinuto 20 000, posle par dana vratili ali naravno nikome ništa, nikakva kazna ili slično, čak ni obaveštenje preko mejla ili poruke da se izvinjavaju zbog greške. Niti je jedina banka u kojoj se slično desilo, niti je jedini put. Krajnji bezobrazluk, banke se ponašaju kao Turci pre 1804 - razrezuju danak kako je njima volja, ne poštujući ni dogovore ni zakone (o čemu govori i famozni trošak obrade kredita za koji svi redom tuže banke i dobijaju tužbe jer je trošak nezakonit, a banke I DALJE naplaćuju to kod novih kredita). Zašto su državni organi dopustili bankama da rade šta žele i kako žele, kršeći zakone, poslovnu etiku da ne pominjem, to je već prvo stradalo?

dr Arslanagić

pre 2 godine

Tzv. kontrolni brojevi služe tome da preduprede greške; kod broja računa, to su poslednje dve cifre (AAA-BBBBB-CC), a kod poziva na broj (tipično po modulu 97) prve dve (97 CC-BBBBB). Kontrolni broj se neće slagati ako pogrešite bilo koju cifru u osnovnom broju (BBBBB), a verovatno ni ako promašite dve, i sistem neće dozvoliti takvu uplatu. Nema kontrole kod visine iznosa, kao ni kada nije naveden modul u pozivu na broj, i tu morate paziti.

Dakle, baš mora da se desi neki ozbiljan propust da dođe do ovakvih situacija...

maxy

pre 2 godine

"To je poslovna politika svake banke, mi kao Udruženje banaka ne ulazimo u to kakvu će cenovnu politiku imati. Ovde mogu da razumem banke...".

A je l' mogu ja banci da naplatim tih 1000 dinara kada banka pogreši i ja to dokažem? Ili možda da naplatim i malo više, ako mi je banka svojom greškom izazvala veću štetu?
Vidite g-dine Vasić, banka meni skine novac bez da me pita u slučaju moje greške, pa se nadam da će isto tako u slučaju svoje greške meni leći novac na račun. Cenim da u ovom slučaju reciprocitet nije ispoštovan.

A o bankama sve govori nenormalno visok broj tužbi kojima su sudovi zatrpani.

Kala

pre 2 godine

Vidim mnogo veći broj komentara u vezi sa omaškom u broju, sto je apsurdno i krajnje bezobrazno; ali ovo, da se kaznjavaju oni koji se žale pa pogrese -to je vrhunac jedne orvelovske i otimačinske politike banaka, prosto, ne mogu da verujem kako je to nekom moglo pasti na um. Nadam se da je šala.

qq

pre 2 godine

ali zato 3 puta gasim dupli tekuci i opet mi stize obavestenje o naknadi za odrzavanje racuna.

da se zalim? HA HA HA... to ne da je prekrsaj nego samo da krenemo od morala i etike preko pravila dobrog poslovanja pa nadalje....

sramotno se banke ponasaju. reklo bi se sibicarenje.

ex

pre 2 godine

A sta da radimo sa neovlascenim koriscenjem novca sa racuna svojih klijenata?
Preko noci sa nekoliko hiljada racuna po hiljadu-dve?

Mene ne interesuje misljenje nekog tipa iz "udruzenja tzv banaka", interesuje me sta narodna banka srbije ima da kaze na tu temu.
Hoce li se vec jednom odluciti cije interese stiti, bankarskog mafijaskog lobija ili gradjana srbije koji je placaju iz budzeta?

prti

pre 2 godine

Ok imao sam situaciju da sam odneo naloge oni izpecatirali i zove me osoba kojoj sam uplatio novac da sam uplatio manje tacno za decimalu ako je bilo 30k ja uplatio 3k. Proverim onu kopiju sve ok odem do banke istog sluzbenika on proveri kaze da moja greska. Ko placa tu 1000 din ako je niko onda nije posteno. I jos jedno skoro sam za preduzetnicku radnju otvarao racun za ino placanja u EUR i podnesem sve u sredu kazu mi najkasnije ponedeljak bice aktivan racun dobicete email. Saljem svom savetniku email u utorak nema racuna napisem sve podatke i da je racun u EUR ona mi odgovori 'posaljite mi u kojoj je valuti racun'. Danas je cetvrtak naravno nema racuna i dalje. Ko tu placa penale?
Ako uvodite penale onda uvedite i za vase greske. Mada u tom slucaju ne bi vam na pamet palo tako nesto.

goranh

pre 2 godine

U tekstu su kazna stavili pod navodnike jer banka sigurno nema prava da naplaćuje bilo kakve kazne. Trebalo je da napišu stvarni naziv te naknade pa da vidimo pod šta su je podveli i onda dal to zakon dozvoljava jer svaki naplaćeni dinar mora da ima opravdanje kao i famozni trošak obrade kredita.

Vlada

pre 2 godine

Ja sam pre par godina platio račun za infostan u jednoj banci, nakon godinu dana sam dobio pismo od izvrsitelja da platim racun, troskove infostana, kamatu, izvrsitelja.... Sacuvao sam uplatnicu, sluzbenica banke je pogresila u 2 broja. Izvrsitelj me uputio na banku, tamo su mi rekli, da, nasa greska, morate da nspisete prigovor pa cemo vas obavestiti u roku od mesec dana da li prihvatamo prigovor... Naravno da se rešilo isti čas sve jer ja nisam hteo da izađem iz banke dok se sve istog trena nije rešilo... O njihovom trošku normalno!

кап

pre 2 godine

Ја сам иначе јако мотивисан да грешком уплатим паре на погрешан текући рачун па ми је потребно да ме банка новчано кажњава за то како би ме демотивисала

PD

pre 2 godine

Samo izmišljaju nove namete.
Tačno je čovek rekao. Stalno nas "motivišu" da sami radimo ono što im je posao, to nam slatko naplaćuju, a od sada će i kažnjavati ako, zamisli molim te strahote, nešto pogrešiš.
Šta je sledeće? Naknada što sam uopšte i ušao u poslovnicu banke?

ex

pre 2 godine

"NBS se ne finansira iz budžeta"

Zakukuljeno i zamumuljeno.
Celokupna imovina nbs-a je drzavna, visak sredstava prenosi drzavi, ako je u manjku, nadoknadjuje ga drzava.
Citajuci zakon o NBS-u, reklo bi se da nije budzetska, no neki detalji imovine, prihoda i rashoda unose dilemu.