1. (Nikola MNE, 11. januar 2021 17:06)

  E Nikola, znaš koliko godina ćeš se provoditi? Od 18. do ženidbe. A nakon toga, nigdje ne izlaziš, ako nemaš djecu nekome ostaviti i to godinama. A što je najbolje, biti ćeš relativno mlad i još uvijek relativno lud, imati ćeš novaca kao nikada do tada, a vrhunski provod biti će ti provod s djecom u parku ili zoološkom ili odlazak sa ženom u kazalište, jer će vam netko pričuvati djecu. Čak i odlazak u kino izgleda kao premija. I onda ćeš razmišljati kako ćeš urediti stan, prodati stan, kupiti kuću, kupiti novi auto... I odjednom hop, došle 40.-te. Tvoj jedini problem je napredovanje u poslu, a vremena nigdje. Djeca porasla, mogu biti i sami doma, a ti više se ne znaš, a i nemaš se s kim provoditi. Riješio si skoro sve svoje probleme, ostalo ti je 2 prijatelja. S njima se sastaješ srijedom, a žena ti se sa svojom prijateljicom sastaje utorkom, jer obadvije čekaju kčerke sa gimnastike ili klavira ili sinove nakon treninga. Subotom odlazite jednim roditeljima na ručak, a nedjeljom drugim. Inače radiš kao nikada do tada.

  Nema zlobe. Uživaj dok možeš. Neće ti dugo trajati. Za tu generaciju koja treba provode ima u Zagrebu dovoljno mjesta. Oni nemaju novaca, srednja generacija nema vremena. Bolje razmišljaj kako ćete zaraditi novce od umirovljenika. Imaju vremena i novaca, a i sve su si probleme riješili.
  (zg232, 13. januar 2021 22:38)

  # Link komentara

 2. Lijep i Zg i Bg. Ko ne voli ne mora.
  (crna guja, 11. januar 2021 20:51)

  # Link komentara

 3. svadjaju se serpa i lonac... zg i bg su izvan bilo kakvih bitnih tokova, ali guzve su stvarno velike... nemaju mesta za parkiranje, pa misle da su bitni.
  (singrrr!, 11. januar 2021 19:07)

  # Link komentara

 4. Postajemo kao i oni.Vise virimo u njihovo dvoriste nego sto gledamo u svoje.To su hrvatski mediji godinama radili a sada i vi,srbijanski mediji samo gledate ,,preko plota,,!Pustite ih da zive a oni svoj kompleks zvani Srbija nikada nece izleciti.Nemojte da smo isti kada nikada nismo niti cemo biti isti.
  (Josip, 11. januar 2021 18:36)

  # Link komentara

 5. Између Цариграда и Беча постоји само један град. Београд.
  (Одувек било и биће, 11. januar 2021 11:46) pretpostavljam da u Budimpestu nisi bio. Samo Halkidiki jel da?
  (Coyote, 11. januar 2021 12:11)


  promašio i atinu :)
  (neutralni felš, 11. januar 2021 17:43)

  # Link komentara

 6. Znam samo jedno,kada bi neko izbrisao ono što je Tito napravio i BG i ZG bi bili kasabe :(
  (cobo, 11. januar 2021 17:23)

  # Link komentara

 7. Uvek se divim Hrvatima sta uvek sve rade pametno, promisljeno i realno sve suprotno od nas. Oni su svesni da nikada ne zele biti metropola i bas im zavidim na tome, jer ce takav stav da omoguci mirniji i kulturniji zivot. Nije svrha biti ili postati metropola nego kvaliteta zivota u njemu. Pogledajte samo sta se napravilo od Beograda unazd 30 godina, ruglo od grada, besne fontane i kiceraj na svakom cosku, megalomanja bez primera u ovom delu balkana, pogledajte Hram, pa mora da bude kopija iz Konstantinopolja, ma nista orginalno nase da o modernizmu i drugim stilovima ne govorim. Struka je pobegla jer politika "kolo vodi" i zato zivimo u jednom od najruznijih gradova na svetu.
  (Dade, 11. januar 2021 17:23)

  # Link komentara

 8. Miami@ Vidiš ja te ne razumem, a pismen sam. I nije lepo da se tako obraćaš ljudima koje ne poznaješ. Biti Veliki Srbin ili Veliki Beograđanin nije u tome da izmišljaš i pričaš bajke za malu decu nego da realno sagledaš stanje i realno i otvoreno kažeš ono što je dobro, ali i ono što ne valja.
  (charlie, 11. januar 2021 17:18)

  # Link komentara

 9. Zna li itko da je Zg. površinom veći od Beograda?
  Kad sam bio u Berlinu pričao sam Njemcima da je Zg. daleko ljepši za život od Berlina. Svi su se složili. Inače kao Purger kažem da je Zagreb ok stvarno, ali nije nešto posebno. Kažem općenito, ali realno.
  (Davor, 11. januar 2021 17:16)

  # Link komentara

 10. nema blesavijih naroda od Hrvata i Srba...komedija kako god okreneš
  (petrica kerempuh, 11. januar 2021 17:13)

  # Link komentara

 11. Nzm zasto se ljute Zagrebcani? Nama koji volimo provod ili pravimo posao od te vrste zabave Zagreb nije zanimljiv. Nema tu ni zlobe ni nista, tako je kako je. Zivjeli.
  (Nikola MNE, 11. januar 2021 17:06)

  # Link komentara

 12. Beograd, koji je kao jedna od "metropola" u regionu, poslednjih 10-ak godina je unakažen gradnjom tzv "stambeno-poslovnih" objekata bez ikakvog plana i regulacije. Ono ruglo od Beograda na vodi je primereno nekom turističkom rizortu na obali mora a ne kontinentalnom gradu. I to u sred starog jezgra. Na žalost došlo je vreme da se mi beograđani moramo seliti u manja okolna mesta poput Pančeva, Obrenovca i sličnih, dok i njih nije nagrdila naprednjačka građevinska kuga.

  Zato Zagrepčani, zavidim vam na "dosadnom" i mirnom gradu i neka vam takav i ostane. Niste svesni koliko ste srećni.
  (Balkan boy, 11. januar 2021 17:03)

  # Link komentara

 13. Sve potpuno točno Zagreb je nebitan u Europskim okvirima kao i Sarajevo,Beograd ili bilo koji grad na Balkanu. Ali to ne znači da ne moraju biti lijepi, uređeni i ugodni za život. Sve balkanske državice su male i nebitne i uzalud je bacati novce na megalomanske projekte kada i naši građni koji imaju novac biraju zapadno europska središta.
  (Zodiac, 11. januar 2021 17:01)

  # Link komentara

 14. Kao da su pisali o Beogradu. Samo Zagreb je manji pa verovatno lakse izlazi sa svim tim problemima.
  (QwertyBgd, 11. januar 2021 15:20)

  Pa i nije Zagreb povrsinski tolko manji.
  Pricam o urbanom delu, ne sta se vodi opstinski kao Zagreb (tu je i veci od Bg).
  (Daniel, 11. januar 2021 17:01)

  # Link komentara

 15. @miro Zg

  Sava Centar je propao, sad su ga kupili pa ce biti uredjen.

  Beograd je godinama stagnirao i postao zapusten, sto se nekada tuzno vidi bas na tim objektima koji su bili ponos bivse Jugoslavije.

  Poslednjih godina se dosta obnavlja mada je to proces i trajace jos dugo.
  (Daniel, 11. januar 2021 16:57)

  # Link komentara

 16. Po komentarima bi čovjek rekao da je najbitnije u nekom gradu da ima noćni život. To ga čini boljim od onog drugog.
  Izgleda da bi se cijeli grad trebao prilagoditi mladima od 25 godina i turistima tako da oni mogu reći da nije dosadan. Umjesto većini građana koji tamo žive 365 dana u godini - obitelji s djecom, baka i djedova i svih ostalih dobnih skupina. A vjerujte da Zagreb ima više nego dovoljno različitih sadržaja da ne bude dosadan. Možda se ponedjeljkom ne može "zaružiti" i nema žive muzike u hrpi klubova do jutra, ali većina građana nije na turističkom odmoru i nema 25 godina pa ako je to isključivo mjerilo kvalitete života onda nešto ne štima.
  Bio sam u Beogradu nekoliko puta na nekoliko dana i imam pozitivne dojmove. Barem ono što sam ja vidio, a to su neke turističke lokacije. Ali za komentirati život u nekom gradu treba u njemu živjeti, a ne doći na par dana. Ono što mogu komentirati da mi se činio prljaviji i neuredniji od Zagreba. Npr. Sava centar izvana me je dosta neugodno iznenadio. Izgledao mi je loše i neodržavano.
  (Miro ZG, 11. januar 2021 16:40)

  # Link komentara

 17. Zagreb je x5 puta ljepši grad od Beograda i Sarajeva i Podgorice i Skoplja. Samo nije od Ljubljane.
  (Tarik, 11. januar 2021 16:23)

  # Link komentara

 18. Meni je više tužno što komentar Zoran Hebara za Zagreb može da se pročita u srpskim medijima, dok komentari raznoraznih stručnjaka o urbanističkoj katastrofi u Beogradu vezani naprimer za gradnju na vodoizvorištima, devastaciji obale, nelegalnim splavovima... ne mogu nigde. A da ne spominjem gradnju sa ili bez dozvole čitavih delova grada koji niti prave parkinge niti druge obaveze poput škola, vrtića...
  (Ostin A, 11. januar 2021 15:48)

  # Link komentara

 19. @Novosadjanin

  A šta ti misliš da je svaki veći grad u Evropi zabavan, i da ima puno sadržaja? Nema, i većina njih je dosadno.
  (Stefan, 11. januar 2021 15:46)

  # Link komentara

 20. Метропола ти је пола од метроа. Логично.
  (sima, 11. januar 2021 15:39)

  # Link komentara

 21. Na Zapadu ko zaista ima para, i drzi do kvaliteta zivota, taj ne zivi u nekoj metropoli, nego izvan nje. Na Zapadu je bogatstvo biti vlasnik kuce sa dvoristem i vrtom, a ne zivot u nekom golubarniku u centru metropole, na 46 spratu pa makar golubarnik merio i 200m². Na Zapadu posedovati kucu i vrt je stvar prestiza, dokaz da ste uspeli u zivotu.
  (Nikola München, 11. januar 2021 15:35)

  # Link komentara

 22. Kao da su pisali o Beogradu. Samo Zagreb je manji pa verovatno lakse izlazi sa svim tim problemima.
  (QwertyBgd, 11. januar 2021 15:20)

  # Link komentara

 23. Kad malo bolje razmislis da spojis Zagreb i Beograd dobio bi metropolu, e sad sve se to da odraditi turisticki. Iskreno u Zg nemas sta raditi duze od 3dana a ni u Bg ako si iole ozbiljniji turist, 3 dana Zg, 3 dana Bg uz 2 izleta: Plitvice i Novi sad i eto zanimljive ture, prodajes pricu o sudaru 2 svijeta,malo prirode, krkanja...
  (jo, 11. januar 2021 15:16)

  # Link komentara

 24. Po svemu sudeći definicija metropole je lijep, uzbudljiv (ma što to značilo) grad s dobrim provodom za mlade iza ponoći i što više raznih nacija na ulici (veća gužva, bolji grad). I mora imati metro je od njega dolazi riječ metropola.
  A to što je medicinski i znanstveni centar za cijelu regiju nikom ništa. Važno prometno čvorište, postoje sve kulturne i sportske institucije. Ozbiljna međunarodna predstavništva za regiju i su tu. Sjedište vlade i svih ministarstava. Gradovi oko njega čine prsten koji se zove zagrebačka županija (9 gradova i 25 općina sa cca 320.000 stanovnika). Sve ovo spada pod standardnu definiciju metropole. Isto vrijedi i za Beograd.
  Dakle ne definira izgled nego sadržaj.
  (metropolista, 11. januar 2021 15:09)

  # Link komentara

 25. Ajd dajte definiciju metropole. Koji su to parametri?
  (Kucaposo, 11. januar 2021 14:52)

  # Link komentara

 26. Koliko polu informacija vidim ovde, to nije normalno... Pogledajte zvanicnu statistiku, Beograd ima 3,2 x veći gradski deo no Zagreb, a i površinski je veći nešto više nego duplo. Na stranu površina, Zagreb je mali i miran grad u odnosu na Beograd, a krivo mi je što je ovoliko planova i projekata propalo vezano za njega, jer sam za taj grad vezan. Svakako i ovako mu ne fali mnogo toga.
  (Mario, 11. januar 2021 14:52)

  # Link komentara

 27. Citam netacne komentare I budalastine koje iznose sa gomilom neistina, uglavnom ljudi koji nisu bili van bivse Jugoslavije. Obicno omalozavaju Beograd lececi komplekse, medjutim cinjenice su surove. Zagreb nikad nece biti metropola I to je ok, ali se onda svi bave Beogradom u komentarima. Prvo, ne znate sta je metro area. To nije teritorija samo grada, u slucaju Bga, to bi bilo I Pancevo, Stars Pazova, Dobanovci, pa I Smederevo. Znaci ne izmisljajte. Drugo, Beograd jeste metropola, jer ima bulevare narocito na Novom Bgdu, kakve malo koji grad na svetu ima. Saobracaj je odlicno organizovan, iako mema metro. Zeleznica se nigde ne ukrsta sa drumskim saobracajem itd. Mreza brzih saobracajnica I autoput kroz centar su dobro resenje. Cikago ima slicno. Beograd je metropola zbog nacina zivota, I sadrzaja koje nudi. Budicnost tek dolazi, a neznalice misle da se cela Srbija seli tu. Svaki treci stan u najskupljim projektima u Bgu su kupljeni od stranaca, koji su prepoznali potencijal. Nepismenom je to tesko razumeti.
  (Miami, 11. januar 2021 14:38)

  # Link komentara

 28. Da vidite vecinu kanadskih gradova, sve skupljeno u dvije tri ulice.
  (Kuca posoposo, 11. januar 2021 14:32)

  # Link komentara

 29. Da li su ljudi ikada poredili te slavne veličine gradova u ex Yugi?
  Nije teško. Evo, krenimo od najjednostavnije Wikipedije na engleskom (ima bolje i svežije fakte od naših jezika)

  POVRŠINA
  Beograd: 359,9 km2 (grad) ili 3222,6 km2 (metro)
  Zagreb: 641 km2 (grad) ili 3719 km2 (metro)

  STANOVNIŠTVO
  Beograd: 1,166M (grad) ili 1,687M (metro)
  Zagreb: 807K (grad) ili 1,116M (metro)

  Gde je ta mega metropola od Beograda toliko veća u svim parametrima od Zagreba? Meni iz ovoga baš i nije jasno.

  Ljubljanu, Sarajevo i ostale gradove nisam gledao zato šta znamo da su manji.
  (Subotica, 11. januar 2021 13:33)

  @ Subotica
  To je tako ako se gledaju aktualni podatci.
  Ako se gledaju podatci od prije 100 ili 200 godina onda bi se mnogi iznenadili da je Zagreb bio veći grad od Beograda.
  1880. Beograd je imao tek oko 50.000 stanovnika.
  1880. lijepa Subotica je imala oko 62.500 stanovnika tj. više od Beograda (bila je veći grad nego Beograd), a svakako i ljepši, uređeniji i sređeniji.
  1880. Zagreb je imao preko 67.000 stanovnika.
  Nisu to neke razlike ali eto nek se zna. Intenzivan priliv seoskog stanovništva dešavao se u zadnjih 100 godina.
  (Austrougarska lijepo razdoblje, 11. januar 2021 14:28)

  # Link komentara

 30. Ostavicu moj komentar kao neko ko je video mnogo metropola a nadam se da sam objektivan i realan covek. Zagreb je lep, uredjen grad sa prijatnim i kulturnim ljudima, uredjen i cist, sa dosta sportskih/prirodnih sadrzaja (Jarun,Maksimir,Sljeme). Grad u kome gradske komunalne sluzbe funkcionisu, prevoz je solidan a ulice su, sem u spicu, bez neke velike guzve. Najveci je grad u Hrvatskoj, ali da je metropola, nije. I ne treba ni da bude, zasto bi? Hajde sad da svaki grad na Svetu pretvaramo u metropole. I cemu vecno poredjenje Bg-Zg? Gradovi su potpuno razliciti, rasli i razvijali se u razlicitim istorijskim okolnostima. Jedan vecito razaran do temelja, drugi skoro netaknut. Jedan na granici dva carstva, dve kulture. Drugi kao deo Austrougarske monarhije. Prosto, nisu za poredjenje. Drugaciji su. I nista sporno.
  Za razliku od ostalih, moj Beograd cu da komentarisem kad bude tekst o njemu. Imam stosta da kazem. :)
  (Miki veliki, 11. januar 2021 14:28)

  # Link komentara

 31. Beograd i Zagreb nikada se i nisu mogli porediti sa evropskim prestonicama. Nisu imali ni ceo vek u zajedničkoj državi ( koja je kakva-takva bila velika za balkanske pojmove) da se razviju u ozbiljne gradove. Najveći kulturni uspon u obe Jugoslavije, bio je na relaciji ZG-BG, a to gradove čini gradovima, uspon subverzivne kulturne i umetničke delatnosti, sloboda u stvaranju na svim poljima i velike migracije unutar stanovništva. Uostalom, ko putuje može da vidi zašto su Njujork, Pariz i London prestonice sveta. Berlin, Rim, Beč, Madrid, Moskva... samo su lepe provincijske megastrukture u poredjenju s njima.
  Inače, najveći grad na početku kraljevine SHS, bila je Subotica, koja je od Beograda imala hiljadu a od Zagreba dve hiljade stanovnika više, tačnije 83000 duša.
  (Mali Hijavata, 11. januar 2021 14:26)

  # Link komentara

 32. Vidim da na komentarima ima vise hrvata i ljudi iz BIH nego nas ovdasnjih.
  Zagreb ni po jednom parametru nije metropola, da je lep austrougarski grad jeste, ali metropola nije. Bio sam vise puta, ima svojih drazi i to je to. Ima i koncerata i svega ostalog, ali uvece kao se smrkne, kad nije vikend beogradjani i stranci bi pomislili da je karantin, lockdown.
  Meriti Zg i Bg je kao meriti BMW 3 i BMW 5, da je BMW jeste, da li je dobar jeste, da li je bolji, nije za poredjenje, ovo je 5 a ovo je 3.
  Pitanje je da li je Zg cistiji, nisam bas siguran, da li se vise zida od BG, ne. Da li imate zelju ponovo da idete u Zg, NE. Isto kao i sa mnogo slicnih gradova u evropi, Brno, Segedin, Bratislava, Katovice,....
  Beograd je vise nego duplo veci, o nacinu zivota, kvalitetu usluge je ispred Zagreba, a ako se gleda broj turista koji u Beograd dolaze zbog Beograda i u Zagreb zbog Zagreba, a ne primorja, Beograd ima daleko veci broj turista, sto se vidi i po broju hrvata koji dolaze za praznike u Beograd.
  (dejan, 11. januar 2021 14:22)

  # Link komentara

 33. Da li su ljudi ikada poredili te slavne veličine gradova u ex Yugi?
  Nije teško. Evo, krenimo od najjednostavnije Wikipedije na engleskom (ima bolje i svežije fakte od naših jezika)

  POVRŠINA
  Beograd: 359,9 km2 (grad) ili 3222,6 km2 (metro)
  Zagreb: 641 km2 (grad) ili 3719 km2 (metro)

  STANOVNIŠTVO
  Beograd: 1,166M (grad) ili 1,687M (metro)
  Zagreb: 807K (grad) ili 1,116M (metro)

  Gde je ta mega metropola od Beograda toliko veća u svim parametrima od Zagreba? Meni iz ovoga baš i nije jasno.

  Ljubljanu, Sarajevo i ostale gradove nisam gledao zato šta znamo da su manji.
  (Subotica, 11. januar 2021 13:33)


  Wikipedia nije relevantan izvor, ali priblizne su vrednosti.

  Za povrsinu Bg je priblizno tacno. Sem anglomeracije koju je ovde pretpostavljam zamenio jedan statisticki parametar (metro). Uz Pariz je
  najgusce naseljeni grad u Evropi.

  Sto se tice stanovnika Beorad sire gradsko podrucije ima 1.750000 stanovnika uz jos cetvrtino dodatno ne prijavljenih.
  Sto se Zg tice kada bi se primenio isti nacin merenja imao bi oko 800.000 stanovnika.

  No oba grada su zanimljiva.
  (Dušan R., 11. januar 2021 14:20)

  # Link komentara

 34. од бивше sфрј, једино бих живео у Дубровнику, времену до 90.мука је гледати данас BEograd.
  (Savo, 11. januar 2021 14:18)

  # Link komentara

 35. @(Kompleks Balkana, 11. januar 2021 12:40)
  "Čak ni Beograd nije toliko veliki koliko neki pričaju. Budimpešta je bar 2 puta veći grad od Beograda"

  Ovo zapravo nije tacno jer povrsina Budimpeste iznosi 525,16 km2 , a povrsina Beograda 3.222,68 km2. Dakle , BG je veci grad a sto se tice lepote to je vec subjektivni osecaj , svako voli svoj grad na svoj nacin....
  (Cane, 11. januar 2021 14:17)

  # Link komentara

 36. Prosao sam kroz 4 kontinenta, obisao dosta glavnih gradova i Zagreb mi je na poslednjem mestu iskreno.
  Nije kao da Beograd visoko kotiram, ali Zagreb ubedljivo poslednji na listi.
  (Stanislav, 11. januar 2021 14:15)

  # Link komentara

 37. Samo gradu preko 5 miliona treba metro,ostalo se resi izmestanjem medjugradskih linija/puteva van centra grada , mada dobra je stvar da se ukrade lova nije da nije!
  (Marko, 11. januar 2021 11:09)


  Hahahahahah, znaci u Evropi samo Istanbul, Moskva, London i Sankt Peterburg treba da imaju Metro jer jedino oni imaju preko 5.mil stanovnika.... Metro je odlicna stvar i treba da ga ima i Beograd i Zagreb.....
  (Spaky, 11. januar 2021 14:11)

  # Link komentara

 38. U Evropi su metropole jedino Moskva, Pariz, London i Istanbul, ako ga racunamo kao evropski grad. Jedino ti gradovi mogu da se nose sa velikim azijskim i americkim metropolama. Sve ostalo je van te kategorije.
  (Ivan, 11. januar 2021 14:08)

  # Link komentara

 39. Vozio bas majku na zracenje u Črnomerec (kvart u ZG) na Kliniku za tumore (po novom, nekada Institut). Ja ne mogu unutra (Covid mjere) pa majka ide sama ja je pricekam.

  Kaze mi eto bas sad, u cekaonici zena neka prica malo cudan naglasak vuce na e ali trudi se ijekavicom. Pita je druga zena, pa otkud? Kaze ona iz Kruševca. Pa kako ovdje na zracenje? Odgovara joj Kruševljanka kada je tu najbolje.

  Ljetos, kada je majka bila na operaciji i lezala na odjelu bio takodje jedan muskarac iz BG. Pita ga majka pa kako, kaze on kad je najbolje ovdje.

  Samo kazem. Da ne govorim onom Mostarcu da mu je pola 'ercegovine u Zg naselilo se (ne pretjerujem).

  Nikad nisam cuo za nekog iz Slovenije pa da tako.

  Dosadan, gradic, ovo ono. Hm. Nocni zivot glavna karakteristika nekog grada? Ispricavam se, gradica kako ga neki nazivaju.

  Cudno mi to sve zvuci, iz moje perspektive. Prodite malo Ljubljanom. Manji je grad, ali pogledajte vozni park. Kako su ljudi na cesti obuceni. Sto sve taj grad ima dal mu stogod za kvalitetu zivota fali.

  Pozdrav
  (Pozdrav, 11. januar 2021 14:07)

  # Link komentara

 40. Gde porediti Niš i Zagreb? Zagreb je em veći, em lepši, em čistiji grad. Novi Sad je mali u odnosu na Zagreb. Čak ni Beograd nije toliko veliki koliko neki pričaju. Budimpešta je bar 2 puta veći grad od Beograda. Ne znam zašto su ljudi toliko opterećeni veličinom grada? Valjda je cilj da grad bude funkcionalan, čist, pun kulturnih sadržaja, a ne neki prljavi megalopolis. Cela Srbija se sabila u Beograd, zato nemojte posle da kukate kada Srbija gubi teritorije.
  (Kompleks Balkana, 11. januar 2021 12:40)

  Posto sam bio u svim gradovima navedenim i ne samo u par kafica i u centru, vec sam cele gradove presao. Dakle u vecini sam boravio duze.

  Centar Beca je ubedljivo najlepsi, ali gradske opstine koje su dalje od centra nisu nesto sada reprezantativne i podsecaju na neke delove Beograda.
  Medjutim, to je najlepsi grad, dakle Bec. Zatim Novi Sad i Budimpesta, Posle toga BG i ZG i NI.. Ali lepota je subjektivna i stvar ukusa.

  Sto se tice Bg, Budimpeste i Beca priblizne su velicine. Sto se tice broja stanovnika jako priblizne sem da turista u Becu i Pesti posecuje nemerljivo vise u odnosu na BG.

  Sto se tice infrastrukture Bg je najlosiji i neplanske gradnje. Mada se sredjuje unposlednje vreme. Ali steta jer do sada su citava naselja novih zgrada izgradjena, ali bez infrastrukture. To je trajna steta. Jer taj grad ima najveci potrncijal razvoja od svih navedenih. Zbog toga delom i sto nije ukagano u njega.

  NS je najususkaniji

  Bec najlepsi i najglamurozniji

  Po velicini NS i ZG su priblizni s tim da je ZG daleko razvijeniji i bogatiji, i jos je veci za 1/3 otprilike


  Sve u svemu zavisi ko zeli gde da zivi, ko zeli sta da posecuje, ali svi gradovi navedeni u komentaru imaju svoju pricu i ok su.
  (Dušan R., 11. januar 2021 14:06)

  # Link komentara

 41. nema 2 miliona već 1600000 oduzmi mu divlja naselja km daleko i nema više od 1.1 milion. Zagreb je uredjen lep grad koji turisti posete ba putu za Jadran.

  Ako se sluzis tom računicom Zagreb nema ni 500k.Racunas samo centralne beogradske opstine.
  (Ivan, 11. januar 2021 14:02)

  # Link komentara

 42. Zagreb je monoton....živeo sam tamo 5 godina.
  Od gradova bivše Juge najzanimljiviji, najlepši i grad je Beograd...metropola!
  Zatim slede Sarajevo, Skopje....
  (Profesor, 11. januar 2021 13:51)

  # Link komentara

 43. Nisam znao da Bec ili Budimpesta imaju preko 5 miliona stanovnika. Budale, nisu ni blizu tog broja a metro napravili pre vise decenija...
  (Pantelija, 11. januar 2021 11:33)

  Budimpesta ima metro od 1896. Da, iz 19-og veka, 1896-te! Drugi u Evropi posle Londona, ako se dobro secam, prvi na kontinentalnoj Evopi.
  (1896, 11. januar 2021 13:48)

  # Link komentara

 44. zagreb, proveo sam u nj 10ak godina i evo zašto mislim da je lijep grad, naravno ne morate se samom složiti. nije metropola i ne treba biti

  kad gledam grad kao grad gledam ga kao turist i što bih u njemu išao gledati i doživjeti a ne urbana naselja koja niču divljom gradnjom

  počeo bih na glavnom kolodvoru uz jedan trokut u pothodniku, pa pješke zrinjevcom do glavnog trga, dolac i katedrala, spustio bih do šloserovih stuba pa uz medicinu do mirogoja....navečer gornji grad i ljeto na štrosu uz zvuke nepoznatih glazbenika, nezaobilazna šetnja po ilici, ljetno kazalište, festival tolerancije, kino europa, basket na tuškancu, sladoled kod vinceka, sljeme i nasip uz savu, utrka na zagrepčanku, utakmica pod tornjem jer dolazi partizan ili zadar... i toliko toga što nisam probao... jer nisam stigao, bio umoran, nisam znao
  hvala zagrebu za mladost
  meni je lijep
  (darko, 11. januar 2021 13:44)

  # Link komentara

 45. Siv i dosadan obidje se za jedno pre podne ali uredan i sa dosta zelenila to je moj utisak. Metropola nije ni Beograd a kamoli Zagreb. Najlepsi gradovi na ovim prostorima svakako su Novi Sad i Ljubljana bez obzira na mane koje oba grada imaju
  (Nen, 11. januar 2021 13:41)

  # Link komentara

 46. Zivim u Zagrebu vec 5 godina, preselio sam se iz Beograda i mogu vam reci da je Zagreb mnogo dosadan grad gde se sve znamenitosti grada obidju u roku od 4 sata. Svakako je cistiji od Beograda ali nema dusu kao Beograd.
  (neki tamo..., 11. januar 2021 13:39)

  # Link komentara

 47. Nazalost, svi smo mi u istim splacinama.
  Moze sve i preko noci, ali da se drzava prezaduzi i vise nego ikada.
  I ko ce sve to da vrati?
  (Pravedni, 11. januar 2021 13:37)

  # Link komentara

 48. Ne može se porediti istok i zapad Evrope niti Beograd sa Parizom ali niti Zagreb sa Beogradom jer Zagreb je svakako sličniji gradovima centralne i zapadne Evrope Beograd je dugo bio turski grad puno vekova i ima taj orjentalni izgled i to će imati uvek haoticna arhitektura pogledajte samo sa Save grad izgleda nabacano i tužno grad je plus neuređen a infrastruktura jadna pa su stalno gužve i zastoji pola grada nema kanalizaciji gradu su pripojena mesta km daleko pa opet nema 2 miliona već 1600000 oduzmi mu divlja naselja km daleko i nema više od 1.1 milion. Zagreb je uredjen lep grad koji turisti posete ba putu za Jadran.
  (Nikola, 11. januar 2021 13:36)

  # Link komentara

 49. Da li su ljudi ikada poredili te slavne veličine gradova u ex Yugi?
  Nije teško. Evo, krenimo od najjednostavnije Wikipedije na engleskom (ima bolje i svežije fakte od naših jezika)

  POVRŠINA
  Beograd: 359,9 km2 (grad) ili 3222,6 km2 (metro)
  Zagreb: 641 km2 (grad) ili 3719 km2 (metro)

  STANOVNIŠTVO
  Beograd: 1,166M (grad) ili 1,687M (metro)
  Zagreb: 807K (grad) ili 1,116M (metro)

  Gde je ta mega metropola od Beograda toliko veća u svim parametrima od Zagreba? Meni iz ovoga baš i nije jasno.

  Ljubljanu, Sarajevo i ostale gradove nisam gledao zato šta znamo da su manji.
  (Subotica, 11. januar 2021 13:33)

  # Link komentara

 50. negde sam čuo da je u Beogradu 2019. oko 3 miliona noćenja, ne znam za Zagreb. Pritom mi imamo jako malo domaćih turista u BGu da su tako prijavljeni...
  Treba uzeti u obzir i potencijal. Beograd ima mnogo više prostora za rast turizma od Zagreba koji je već kapitalizovao dosta toga. Beograd je tek krenuo tim putem.
  U svakom slučaju Beograd ima da uči od Zagreba baš iz tog razloga što kasnimo desetak godina.
  (jojo, 11. januar 2021 13:32)

  # Link komentara

 51. Poznam ljude koji su živjeli i radili u Beogradu prije rata 90-ih, (hrvatsko-srpski brak) i oni kažu da je Beograd jedna kasaba u odnosu na Zagreb. Da je u Beogradu samo najuži centar donekle grad a sve ostalo da je teška katastrofa, bez ičeg uređenog i urbanog, bez kanalizacije, bez fasada i dozvola a kamoli trotoara i parkova a uz to i puno smeća i đubra, često viđena i konjska zaprega. Navodno Beograd nema ni glavni trg i ima velikih neusklađenosti (npr. palača pored rusevne bajtice i mnogo kaosa). To su njihove izjave a nemaju razlog da lažu ili da mrze. Ipak to je stanje od prije 35 godina i pretpostavljam da se od tad mnogo toga poboljšalo u Beogradu. Zagreb je uređen, čist, lijepe fasade, lijep trg, lijepe ulice, lijepi sadržaji. Moje mišljenje je da i Zagreb i Beograd imaju još mnogo prostora za razvoj i uređenje. A malo natjecateljskog duha treba iskoristiti u dobre svrhe a ne za mrznju i omalovažavanje. Svako ima svoje i svako voli svoje a svi trebamo ići naprijed. Sad su vremena takva da se vrlo brzo sustiže i prestiže, a jedino što se ne može kupiti je starina i povijest.
  (Miro, 11. januar 2021 13:32)

  # Link komentara

 52. Zagreb nece biti evropska metropola ali je prosecna plata u njemu preko 1000 evra. Bracni par zaradjuje u proseku preko 2000 evra mesecno.
  (Goran, 11. januar 2021 13:29)

  # Link komentara

 53. Zagrep lepsi definitivno, ali ni u jednom gradu bivše Juge ne tutnji energija kao u Bg.U svetskim okvirima predaleko od ozbiljnih metropola..
  (bertigo, 11. januar 2021 13:27)

  # Link komentara

 54. Jesam Novosadjanin, ali ovo su cinjenice, treba biti realan.
  (Jovan0, 11. januar 2021 12:32)

  Rodio sam se u Bg I tu sam ceo zivot, ali sam isao u NS I ostajao cak i po nedelju dana. Sve je tačno sto si napisao.
  Jedino sto ti koji si navikao ne primećujes koliko su ljudi smireniji I ljubazniji
  ...pogotovo administracija, sve završiš lagano I bez stresa.
  Eto...to je bas velika prednost u odnosu na Bg.
  Da ne bude sve bas lose :)
  (Radijator, 11. januar 2021 13:24)

  # Link komentara

 55. ....a tvoja soba objesena u zraku kao naranca, kao narancasta svjetiljka nad zelenom i modrom vodom Zagreba....i sum predvecernjih tramvaja.....

  Pa I ne mora biti evropski....
  (Rale iz 6 Kaplara, 11. januar 2021 13:22)

  # Link komentara

 56. Ne znam po čemu je Zagreb lep grad. Doduše, ruku na srce Beograd još manje. Beogradu je jedino grad na dve reke. Ali kao grad, kasaba.
  Budimpešta, Beč, Prag... to je kao nebo i zemlja.
  (Spustite se na zemlju Balkanci, 11. januar 2021 13:18)

  # Link komentara

 57. "Metro u zagrebu? Onda i nama treba u Nišu"

  Niš je na popisu 2011.imao 260 000 stanovnika sa prigradskim naseljima. U užoj urbanoj zoni je upisano 183 000 ljudi. Projekcije su da će na sledećem popisu koji je 2021. imati manje stanovnika nego 2011. i da će se taj trend smanjenja ubrzavati sa svakim sledecim popisom. U jednom momentu u buducnosti ni aerodrom u Nišu više neće biti rentabilan a kamoli metro.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nišlija, 11. januar 2021 12:08)

  @ nišlija
  Gdje je problem? Ako vam treba napravite. Nikoga sa strane ne treba da tražite dozvolu.
  Zagreb sa prstenom ima preko milijun stanovnika a zona utjecaja je još mnogo veća. Gradani iz tzv. zagrebaćkog prstena svakodnevno dolaze na posao u Zagreb i mora se osigurati kvalitetan javni prijevoz. A tu su i razne druge potrebe tog stanovništva, od obrazovanja, snabdjevanja, liječenja, kulture, sporta, zabave itd.
  (Snjezna kraljica, 11. januar 2021 13:14)

  # Link komentara

 58. I Beograd i Zagreb su provincije u odnosu na Evropu, ako cemo realno. Ali je Zagreb uvek bio kulturniji, jer nije bio pod Turcima.
  (Delija poreklom iz Radzastana, 11. januar 2021 13:14)

  # Link komentara

 59. Gde porediti Niš i Zagreb? Zagreb je em veći, em lepši, em čistiji grad. Novi Sad je mali u odnosu na Zagreb. Čak ni Beograd nije toliko veliki koliko neki pričaju. Budimpešta je bar 2 puta veći grad od Beograda. Ne znam zašto su ljudi toliko opterećeni veličinom grada? Valjda je cilj da grad bude funkcionalan, čist, pun kulturnih sadržaja, a ne neki prljavi megalopolis. Cela Srbija se sabila u Beograd, zato nemojte posle da kukate kada Srbija gubi teritorije.
  (Kompleks Balkana, 11. januar 2021 12:40)

  Ti očigledno nisi bio ni u jednom od ovih gradova čim ovako komentarišeš ili mnogo voliš Zagreb pa te pogodila istina :)
  (Zoki, 11. januar 2021 13:01)

  # Link komentara

 60. Preporučujem (+78)Ne preporučujem (-32)
  "Samo gradu preko 5 miliona treba metro,ostalo se resi izmestanjem medjugradskih linija/puteva van centra grada , mada dobra je stvar da se ukrade lova nije da nije!
  (Marko, 11. januar 2021 11:09)

  Nisam znao da Bec ili Budimpesta imaju preko 5 miliona stanovnika. Budale, nisu ni blizu tog broja a metro napravili pre vise decenija...
  (Pantelija, 11. januar 2021 11:33) # Link komentara

  @ Marko
  Njemaćka nema ni jedan grad sa 5 mil. stanovnika a mnogi imaju metro ili U-bahn. Najveći grad u Njemaćkoj je Berlin koji nakon ujedinjenja ima oko 3,5 mil. stanovnika.
  (kajezwr, 11. januar 2021 12:58)

  # Link komentara

 61. Vlasnici hostela nisu mjerodavni da donose opće ocijene, budući da imaju specifičnu klijentelu (do 25 godina i do 20€ na noć).To u svakom slučaju nije karakterističan uzorak gostiju, koji u turističkom prometu Hrvatske ne sudjeluje više od 5%. Inače prosječna dnevna potrošnja turiste u Hrvatskoj je 98€, što je za hostelsku klijentelu (čast elegantim butik hostelima) nedostižan san.
  (hostel u susjedstvu, 11. januar 2021 12:45)

  # Link komentara

 62. Gde porediti Niš i Zagreb? Zagreb je em veći, em lepši, em čistiji grad. Novi Sad je mali u odnosu na Zagreb. Čak ni Beograd nije toliko veliki koliko neki pričaju. Budimpešta je bar 2 puta veći grad od Beograda. Ne znam zašto su ljudi toliko opterećeni veličinom grada? Valjda je cilj da grad bude funkcionalan, čist, pun kulturnih sadržaja, a ne neki prljavi megalopolis. Cela Srbija se sabila u Beograd, zato nemojte posle da kukate kada Srbija gubi teritorije.
  (Kompleks Balkana, 11. januar 2021 12:40)

  # Link komentara

 63. zivio sam u beogradu 5 godina,poslovno a i turisticki sam obisao vecinu gradova bivs
  e juge i meni licno je Zagreb najljepsi grad i najvise mi odgovara...uredjen,lijep,nije tacno da nema sadrzaja i ima neki stih koji meni odgovara,jako kulturni i susretljivi ljudi i naravno nrzaobilazno dobra muzika (mislim prije svega na azru,prljavce etc).Razmisljam ponekad cak i o preseljenju tamo.
  pozdrav svima iz ne tako graciozne Banja Luke
  (Dejan Banja Luka, 11. januar 2021 12:40)

  # Link komentara

 64. Dodjite na Novu Detelinaru u Novom Sadu da vidite sta je koncept stanovanja...Nema parkinga, ali zato nema ni zelenih povrsina...
  (Straight Outta München, 11. januar 2021 12:33)

  # Link komentara

 65. Beograd je kasaba, realno palanka ne liči na jedan zap evropski grad budimo realni sada je još prljav neuredjen a infrastruktura slaba.

  Pa to sve isto vazi za Novi Sad, pa na kvadrat, zato sto je 4 puta manji grad. Takodje je prljav,musav,sa unistenim GSPom,kriminalom,guzvama i urbanisticki unakazen. Podgradje te iste tvrdjave je totalno zapusteno,isto vazi i za Frusku Goru. Beograd uz Dunav ima i Savu, Novi Sad to nema. A sem toga,i Beograd ima tvrdjavu, i to stariju i istorijski bogatiju i znacajniju. Da nema ta 4 dana Exita niko ne bi znao da postojimo na mapi Evrope, i to je sve. Novi Sad ima sadrzaje kao Kragujevac i Subotica, samo je veci. Dva pozorista,dva bioskopa,dva bazena,dva trzna centra i to je sve,tuga za grad od preko 400 000 stanovnika. Novi Sad je selendra za jeftin provod studentarije u kojoj se sve vrti 500 metara oko Mileticevog spomenika,van toga nema niceg osim zgrada i kuca, 90% grada je obicna spavaonica. Grad u kojem sve znacajnije sadrzaje obidjes za jedno prepodne. Jesam Novosadjanin, ali ovo su cinjenice, treba biti realan.
  (Jovan0, 11. januar 2021 12:32)

  # Link komentara

 66. Safete dušo, džaba dva ili 10 komentatora kad možda piše sve jedan komentator. Činjenica je da Zagreb posjeti više turista i to je lako provjeriti. Izgovor kako dole neko napisa da ga posjećuje više turista jer je usputna stanica prema moru ne stoji jer su najveće posjete zimi. Ovi podaci govore da Zagreb radi pametno, a vi ostali bi trebali poraditi i izučiti bolje svoju profesiju kojom ste odlučili da se bavite i pokušate naučiti kako privući gosta. Možete učiti upravo od Zagrebčanaumjesto da zavidno trolate. Jedan ''dosadni i monotoni'' grad to radi daleko bolje od Beograda. Valjda smo sposobniji od vas pa to ti je, a vi se tješite pričama kako ste zanimljivi turistima!
  (Mario, 11. januar 2021 12:32)

  # Link komentara

 67. To je sasvim logično. Ne može metropola biti grad koji je bio periferija Austrougarske monarhije. Međutim, Zagreb ima dugu istoriju, mnogo kulturnog sadržaja i predstavlja lep srednjoevropski grad. Isto važi i za Beograd koji je sve do oslobođenja Srbije bio samo važna strateška tačka, ali ne i razvijen grad. Sa druge strane, Beograd jeste veći, ali i grad koji je potpuno haotičan. Beograd je bio obična kasaba, sve dok nije formirana Kraljevina SHS. Razvio se zahvaljujući velikoj državi Jugoslovena. Niti je Beograd bio metropola, niti će ikada biti. Da je opstala Jugoslavija, možda bi to i postao. Meni su svi ti gradovi po EX-YU zanimljivi, svaki ima neku svoju istorijsku priču.
  (Kupac diplome, 11. januar 2021 12:29)

  # Link komentara

 68. Bio mnogo puta, klasičan srednjeevropski grad. Nije gradić, nego grad (mislim da cela šira zona ima milion stanovnika).Centar lep, periferija prljava, ali za BG periferiju opet apoteka. Grad dosadan uglavnom, ljudi prijatni. Svakom bih preporučio da ode, ali da se vraća više puta nisam siguran kojim povodom. Možda taj advent. Generalno previše uštogljen da bi bio metropola, i svakako premalo raznolikosti. Mislim da jako fali što nema veliku vodu. To je ogromna prednost i potencijal Beograda. Ušće dve najveće reke u u ovom delu Evrope. Mislim da je BG grad sa najviše vode a da nije na moru. U Evropi sigurno. Mnogo više istorije ima Beograd od bilo kog grada na Balkanu, ne računajući Grčku. U ovom delu Evrope postoje za sad 3 realne metropole: Beč, Budimpešta, Atina. Beograd i Bukurešt imaju potencijal da to postanu, i to je to.
  (jojo, 11. januar 2021 12:28)

  # Link komentara

 69. Ako smatramo da Zagreb može biti metropola u nacionalnim razmerama, onda on to i jest. No u evropskim, on to neće biti niti je ikada bio", govori arhitekta i urbanista Zoran Hebar. U odnosu na Beč ili Budimpeštu, kaže njihov sagovornik, Zagreb je uvek bio "lep mali grad na periferiji".

  Kulturan čovek. Ne treba praviti od grada ono šta on nije, nego unapređivati i isticati ono šta jeste sam po sebi. Uostalom, ne pravi se metropola tako što digneš zgradurine i napraviš metro, i puf! eto metropole. Metropola je uvek onaj grad kojem se gravitira i odakle sve dolazi i čine je ljudi, kojima onda zatrebaju metro i zgrade. Dakle, proces je obrnut.
  Ali dobro, Zagreb želi da postane metropola i ničeg lošeg nema u tome. Ne valja je kad od metropole praviš palanku, a Beograd je, nažalost, na tom putu.
  (Ne slušam šta se priča, gledam šta se radi, 11. januar 2021 12:27)

  # Link komentara

 70. "Kao da ste na drugoj planeti, dok kod nas čim malo maknete od Beograda stignete u srednji vek."


  A Beograd izgleda kao supermoderna metropola? Novi sad i Subotica izgledaju kao truli zapad u poredjenju sa Beogradom. Onaj Dorćol izgleda isto kao u 15.veku. Nisu čuli za krečenje i korpe za otpatke ljudi .
  (jogi, 11. januar 2021 12:19)

  # Link komentara

 71. Vrh! Ono kad vlasnici hostela (?!) iz Mostara i Beograda govore o Zagrebu koji posjeti daleko više turista svake godine nego i jedan i drugi grad zajedno.
  (Hrvatska Turistička Zajednica, 11. januar 2021 12:17)

  # Link komentara

 72. Једно 500 година цивилизацијски испред Србије где се урбанистички планови организују и спроводе рушењем кућа у пола ноћи
  (kap, 11. januar 2021 12:17)

  # Link komentara

 73. netreba ni da bude,Hrvatska se mora ravnomjerno razvijati.Zagreb je umjereno mali ,ugodan ,srednjoevropski grad.On se netreba pretvarati u veliki grad,to mu ni netreba,niti treba oponasati Bec,Budimpest.Salzburg,Augsburg su njemu dovoljni i pozrljni uzori
  (eto, 11. januar 2021 12:15)

  # Link komentara

 74. Ovo je tačno i ja ne znam zašto postoji potreba da se stalno prave poređenja Zagreb-Beograd, kada je Zagreb u kategoriji sa npr. Ljubljanom, ali ne i sa 4B (Beogradom, Bečom, Budimpeštom i Bukureštom). Mnogo je logičnije porediti Zagreb sa Novim Sadom zbog slične površine i arhitekture, s tim da je Novi Sad po meni daleko bolji i zanimljivi jer ima Dunav, Petrovaradinsku tvrđavu, najbolji muzički festival u Evropi (Exit), bolji noćni život, bolje restorane i taj svojstveni multikulturni duh koji u Zagrebu ne postoji.
  (Rupert, 11. januar 2021 12:14)

  # Link komentara

 75. Pa ni Beograd nije :/
  Atina pa najbliza Budimpesta. Ti gradovi zasluzeno to nose. Zagreb kao i Beograd, sve neki planovi, pa bice. Evo nas u 2021. metro misaona imenica za oba. Lepi na svoj nacin, ali oba suvoparna iako oba volim.
  (Aca, 11. januar 2021 12:14)

  # Link komentara

 76. Metropole u evropskim okvirima su: London, Pariz, Madrid, Barselona, Rim, Milano, Berlin, Minhen, Hamburg, Amsterdam, Moskva
  Nakon toga dolaze male metropole (linija sever-jug): Varšava, Prag, Beč, Budimpešta te možda Bukurešt, iako je on, svima je jasno, daleko od ova četiri.
  Sve ostalo su mali glavni gradovi. To su metropole samo u svojim sopstvenim zemljama jer su nebitni za svet/kontinent, od ekonomije pa do veličine, itd...
  Mislim da je većini to ovde jasno. Kako Zagrepčanima tako i Beograđanima.
  Spustimo se sada na zemlju.
  (Grüsse aus Wien, 11. januar 2021 12:14)

  # Link komentara

 77. "Bio sam poslovno nekoliko puta i moj utisak da je Zagreb = Niš samo lepši ali mnogo dosadniji."


  Zagreb je tačno 3 puta veći od Niša
  (ranko, 11. januar 2021 12:13)

  # Link komentara

 78. Између Цариграда и Беча постоји само један град. Београд.
  (Одувек било и биће, 11. januar 2021 11:46) pretpostavljam da u Budimpestu nisi bio. Samo Halkidiki jel da?
  (Coyote, 11. januar 2021 12:11)

  # Link komentara

 79. Zagreb je mali Bec,a Beograd mali Istambul.
  (svi zadovoljni, 11. januar 2021 12:11)

  # Link komentara

 80. nije mi jasna zasto bi grad trebao biti neka metropola i zasto je to dobro. Ukoliko grad ima sve potrebno za zivot, skolovanje i rad, ima infrastrukturu (zeljeznica, aerodrom...) te ako ima dovoljno kulturnih, sportskih i zabavnih sadrzaja mislim da je bolje da je manji i kao takav ugodniji za zivot. Ja bih kao netko tko zivi u Zagrebu uvijek bio za podjednak razvoj ostalih gradova Osijek, Split, Rijeka, Karlovac..., pa i po cijenu da Zg nikad ne dobije Metro i ostale stvari koje bi ga cinile "metropolom"
  (Kreso, 11. januar 2021 12:08)

  # Link komentara

 81. "Metro u zagrebu? Onda i nama treba u Nišu"

  Niš je na popisu 2011.imao 260 000 stanovnika sa prigradskim naseljima. U užoj urbanoj zoni je upisano 183 000 ljudi. Projekcije su da će na sledećem popisu koji je 2021. imati manje stanovnika nego 2011. i da će se taj trend smanjenja ubrzavati sa svakim sledecim popisom. U jednom momentu u buducnosti ni aerodrom u Nišu više neće biti rentabilan a kamoli metro.
  (nišlija, 11. januar 2021 12:08)

  # Link komentara

 82. Uz sve arhitektonske mane, hodajući beogradskim ulicama imate utisak da ste u metropoli.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Petar, 11. januar 2021 11:29) To možda za one koji ne žive u Beogradu, pa kad dođu imaju utisak metropole. Ja živim u centru Beograda, svaki dan sam na tim ulicama, i ne vidim šta je to tako metropolsko u gradu u kome trećina domaćinstava nema kanalizaciju, prevoz - hmmmm, da se ne udubljujem, divlja gradnja na svakom koraku i udžerice pored staklenih oblakodera, , nabudženi kolovozi i parkinzi...Natrpano i neurotično, bez sistema i mere. I nije to od juče, i u socijalizmu su se zidala gigantska naselja po okolnim selima, dok su na Slaviji i Zelenom vencu propadale i urušavale se kuće. Nikad nije bilo pravog plana i sistema. Ima i dobrih strana, ali mi volimo da živimo u snovima o veličini koji ne postoje u stvarnosti. Mi smo nešto kao bliski evropski istok sa prizvukom latino Amerike, delujemo prisno, opušteno i slobodno Evropljanima koji dođu na dva dana, ali samo mi znamo teskobe i grčeve sa kojima živimo, a vaspitani smo da ih ne pokazujemo.
  (cinik ovdašnji, 11. januar 2021 12:07)

  # Link komentara

 83. Bio sam poslovno nekoliko puta i moj utisak da je Zagreb = Niš samo lepši ali mnogo dosadniji.
  (darko, 11. januar 2021 12:05)

  # Link komentara

 84. Zagreb nije metropola ali je Hrvatska za razliku od naše Srbije dosta ravnomerno razvijena. Pogledajte Istru na primer. Kao da ste na drugoj planeti, dok kod nas čim malo maknete od Beograda stignete u srednji vek.
  (Coyote, 11. januar 2021 12:04)

  # Link komentara

 85. Zagreb opet ima više turista nego Beograd pre svega jer si na moru jako brzo i Zagreb je obavezna usputna stanica ljudima iz zapadne i centralne Evrope na putu za hrvatsko primorje. Nema lepih gradova na području bivše Jugoslavije niti metropola znam kada mi prijatelji stranci kažu "Beograd nije uopšte toliko velik vidi se da je grad siromašan već na prvu" ja ih pošaljem u moj NS i blizina Fruske Gore uredjene obale Dunava i tvrdjava više im se svidi plus Exit. Zagreb možda nije metropola ali je puno čistiji i uredjeniji od Beograda parkovi puno lepsi, lepse crkve i veliki plus Medvednica i Sljeme odmah do grada ne kao Avala Bg-u daleko plus Sljeme je vec planina i sve to kad obidjes odeš na more gde si za čas najboljim autoputevima na istoku kontinenta. Beograd je kasaba, realno palanka ne liči na jedan zap evropski grad budimo realni sada je još prljav neuredjen a infrastruktura slaba.
  (Dejan, Novi Sad, 11. januar 2021 12:03)

  # Link komentara

 86. Samo nek' je on meni dosadan i prosječan. Rođen sam, odrastao i živim i radim u Zagrebu. Proputovao sam cijelu Europu... da, Zagreb nije bio, niti će ikada biti metropola u rangu Berlina, Beča, Barcelone.. Na kraju, zašto bi bio? Volim tu "malograđanštinu", volim tu "dosadu", Istina, i to se promjenilo, migracije sa svih strana rade svoje, ali, to je tako. Znam da smo se još u srednjoj školi šalili da možeš slobodno zaspati na klupi na Zrinjevcu, još bi te netko usput i pokrio da se ne prehladiš. Drugi par rukava je to što je nemoguće da neki takav grad, pogotovo tako smješten, ostane imun na veliki protok ljudi, na širenje i dodatnu urbanizaciju, a nekontrolirana urbanizacija povlači za sobom i masu novih problema. I još na sve to, imamo gradonačelnika koji otvoreno radi protiv grada na čijem je čelu. Ja vjerujem da je isto tako i u Beogradu, Sarajevu, Ljubljani, Novom Sadu, da ne nabrajam sada. Vjerojatno sam pristran, meni i dalje oči zasuze kad gledam "Tko pjeva, zlo ne misli" kao što srpskom burgeru zasuze oči kad gleda "Varljivo leto" ili kad Sarajlija gleda "Sjećaš li se Dolly Bell?. Ne, nije to jugonostalgija. Siguran sam da se jednako osjeća Čeh koji gleda Menzelove filmove, ili Amerikanac koji gleda sladunjave filmove iz osamdesetih. Samo da mi što dulje ostane "dosadan i proječan" :)
  (DannyZG, 11. januar 2021 11:59)

  # Link komentara

 87. Jedine metropole na Blkanu su Atina i Beograd i ajde i Bukurest
  (Ivan, 11. januar 2021 11:58)

  # Link komentara

 88. Samo gradu preko 5 miliona treba metro,ostalo se resi izmestanjem medjugradskih linija/puteva van centra grada , mada dobra je stvar da se ukrade lova nije da nije!
  (Marko, 11. januar 2021 11:09)

  Ma kako da ne, živio sam u Nirnbergu koji ima 520 000, šira okolica ima negdje ko Zagreb i imaju brutalan metro, jedan od najnovijih u Njemačkoj. S obzirom da sam svaki dan putovao na posao metroom to je svemirski brod i za tramvaj i za bus. Komfornije je i puno brže od ostalog javnog prijevoza. Ajde ljudi da se ne lažemo i Zg i Bg itekako trebaju metro. Pa koje gužve su na cesti i u jednom i u drugom gradu. Radio sam i u Bg pa znam. A u Zg živim. A za metro vam može potvrditi svaki od ovih naih gastarbajtera koji živi negdje vani u nekom gradu s metroom.
  (Nashorn, 11. januar 2021 11:55)

  # Link komentara

 89. @ Zagreb odavno nije provincija jer su sadržaji oni koji ga izdvajaju od provincije. Zagreb ima vrlo dobru ponudu u kulturi (koncerti, baleti, opere, klubovi, galerije, izložbe, muzeje, kazališta, tribine, kazališta za djecu, strana gostovanja), u sportu ima klubove za razne sportove i prilike za razvoj vrhunskih sportaša, ima raznih sportskih terena i dvorana za građane i rekreativce, ima sjanih sportskih događanja i natjecanja, ima bazena, teniskih terena, ima izletišta, ima sjajnih restorana, predivnih parkova u samom centru grada, ima divan botanički vrt, ima povijesnu jezgru, ima dobar gradski prijevoz, čist je i lijep, ima jaku znanstvenu zajednicu, akademiju, razne institute, fakultete, razne ustanove, ima i strani faktor koji obogaćuje sredinu tj. ima ambasade brojnih država svijeta itd. Sve to Zagreb čini ugodnim, raznolikim i lijepim. Zagreb je najljepši grad ovih prostora tj. od Beča/Budimpešte do Atene.
  (ima austrougarski štih, 11. januar 2021 11:23)

  Svakome je njegovo nejljepse pa i tebi jarane ali vec dva komentetora iz oblasti turizma su lijepo rekli kako stranci vide Zagreb.

  Ja se kao treći iz te fele (radim u hostelu u Mostaru) pridružujem njihovim riječima.
  Vozdra
  (Safet, 11. januar 2021 11:50)

  # Link komentara

 90. Између Цариграда и Беча постоји само један град. Београд.
  (Одувек било и биће, 11. januar 2021 11:46)

  # Link komentara

 91. Kao vlasnik hostela u Beogradu koji saradjuje sa kolegama iz Zagreba, moram se složiti sa ovim konstatacijama. Malo koji turista koji putuje ovim delom Evrope želi da ponovo poseti Zagreb- Svi izričito hvale Sarajevo, Beograd, Temišvar, Split i Mostar. Zagrebu se najviše zamera monotonija, nedostatak bilo kakvih aktivnosti, provoda, dobre i zanimljive, autentične hrane, zamera se takođe i higijena i prevoz. Drugim rečima Zagreb opisuju samo kao još jedan od stotine sličnih srednjeevropskih gradića koji su viđeni milion puta. Pokušavao sam da moje klijente ubedim da ponovo obiđu Zagreb, davao im "tipove" gde mogu da nađu dobar provod, klopu....ali bez uspeha.... suviše im je grad bez "duše" i dosadan do zla Boga.
  (Nikola, 11. januar 2021 11:06)
  Nemas ti pojma.Vise turista posjeti Zagreb u toku godine nego tvoj Beograd ako nisi znao.Vrlo zloban komentar od tebe.

  Zahvaljujemo se na glasu.
  (Samos, 11. januar 2021 11:42)

  # Link komentara

 92. Ali tramvaj bajo moj tutnji li tutnji u ovoj ulicici posred grada, koja kad bi i pesacka zona samo bila, bila bi pretesna? Jadni ljudi koji levo i desno stanuju u ovim 100-tine godina starim kucama bez ikakve zvucne, hidro ili toplotne izolacije. Verujem da svaki prolazak tramvaja znaci nove naprsline po zidovima dok esszeug (srpski escajg) zvecka, a tanjUri se tresu u ormanima i po stolovima.
  (S.U.IV.D., 11. januar 2021 11:40)

  # Link komentara

 93. @Nikola, imenjace kao vlasnik lokala koji saradjuje sa hostelima i samim tim dosta razgovaram sa ljudima sa svih meridijana, potvrdjujem tvoje rijeci sto se tice Zagreba. Jednostavno sve je super ali dosadno i ne bi se vise nikad vratili ponovo.
  (Nikola MNE, 11. januar 2021 11:38)

  # Link komentara

 94. Ruku na srce između Atine i Beča ne postoji prava metropola. Na putu, da to postane je jedino Beograd i ni jedan grad više iz bivše YU.
  (afna, 11. januar 2021 11:35)

  # Link komentara

 95. "Samo gradu preko 5 miliona treba metro,ostalo se resi izmestanjem medjugradskih linija/puteva van centra grada , mada dobra je stvar da se ukrade lova nije da nije!
  (Marko, 11. januar 2021 11:09)

  Nisam znao da Bec ili Budimpesta imaju preko 5 miliona stanovnika. Budale, nisu ni blizu tog broja a metro napravili pre vise decenija...
  (Pantelija, 11. januar 2021 11:33)

  # Link komentara

 96. Kad si u Zagrebu imaš utisak da si u malom, simpatičnom, ušuškanom srednjeevropskom gradiću, nešto poput Novog Sada, Ljubljane ili Bratislave.
  Beograd je nešto sasvim drugo. Uz sve arhitektonske mane, hodajući beogradskim ulicama imate utisak da ste u metropoli.
  (Petar, 11. januar 2021 11:29)

  # Link komentara

 97. Samo gradu preko 5 miliona treba metro,ostalo se resi izmestanjem medjugradskih linija/puteva van centra grada , mada dobra je stvar da se ukrade lova nije da nije!
  (Marko, 11. januar 2021 11:09)

  Znači, mi u Beču treba da krenemo u akciju zatvaranja metroa jer grad ima samo 1,8 miliona stanovnika? Najbolja stvar je da se ukrade nešto pameti.
  (Matori Laki, 11. januar 2021 11:25)

  # Link komentara

 98. I u ex yu je bio običan i prosečan gradić, jedino su uvek imali dobre bendove!
  (Šordič, 11. januar 2021 11:24)

  # Link komentara

 99. Političke borbe zbog para i medjske harange. A da ih pitaš po čemu je neki grad metropola ne bi znali objasniti. Oni samo o gradevinskim projektima na kojima se krade pare od naroda. Zagreb nikad neće biti Pariz, London ili Beč ali bome nije ni selo. Zagreb ima odličnu infrastrukturu iako infrastruktura nije dovoljna da bi neki grad bio značajan i ugodan. Mnogi europski gradovi imaju solidnu infrastrukturu, mnogi i bolju od Zagreba ali opet ne nude sadržaje kakve nudi Zagreb. Zagreb odavno nije provincija jer su sadržaji oni koji ga izdvajaju od provincije. Zagreb ima vrlo dobru ponudu u kulturi (koncerti, baleti, opere, klubovi, galerije, izložbe, muzeje, kazališta, tribine, kazališta za djecu, strana gostovanja), u sportu ima klubove za razne sportove i prilike za razvoj vrhunskih sportaša, ima raznih sportskih terena i dvorana za građane i rekreativce, ima sjanih sportskih događanja i natjecanja, ima bazena, teniskih terena, ima izletišta, ima sjajnih restorana, predivnih parkova u samom centru grada, ima divan botanički vrt, ima povijesnu jezgru, ima dobar gradski prijevoz, čist je i lijep, ima jaku znanstvenu zajednicu, akademiju, razne institute, fakultete, razne ustanove, ima i strani faktor koji obogaćuje sredinu tj. ima ambasade brojnih država svijeta itd. Sve to Zagreb čini ugodnim, raznolikim i lijepim. Zagreb je najljepši grad ovih prostora tj. od Beča/Budimpešte do Atene.
  (ima austrougarski štih, 11. januar 2021 11:23)

  # Link komentara

 100. Metro u zagrebu? Onda i nama treba u Nišu
  (Boki, 11. januar 2021 11:15)

  # Link komentara

 101. Domaci strucnjaci, koji se zapravo razumeju u materiju, pisu identicne tekstove o Beogradu i trenutnom urbanistickom uzasu koji se nad njim vrsi. Zasto ne prenesete jedan od tih tekstova?
  (Andrej, 11. januar 2021 11:13)

  # Link komentara

 102. Samo gradu preko 5 miliona treba metro,ostalo se resi izmestanjem medjugradskih linija/puteva van centra grada , mada dobra je stvar da se ukrade lova nije da nije!
  (Marko, 11. januar 2021 11:09)

  # Link komentara

 103. beograd ce dobiti metro 10 godina plske zagreba...
  (borivoje surdilovic, 11. januar 2021 11:06)

  # Link komentara

 104. Kao vlasnik hostela u Beogradu koji saradjuje sa kolegama iz Zagreba, moram se složiti sa ovim konstatacijama. Malo koji turista koji putuje ovim delom Evrope želi da ponovo poseti Zagreb- Svi izričito hvale Sarajevo, Beograd, Temišvar, Split i Mostar. Zagrebu se najviše zamera monotonija, nedostatak bilo kakvih aktivnosti, provoda, dobre i zanimljive, autentične hrane, zamera se takođe i higijena i prevoz. Drugim rečima Zagreb opisuju samo kao još jedan od stotine sličnih srednjeevropskih gradića koji su viđeni milion puta. Pokušavao sam da moje klijente ubedim da ponovo obiđu Zagreb, davao im "tipove" gde mogu da nađu dobar provod, klopu....ali bez uspeha.... suviše im je grad bez "duše" i dosadan do zla Boga.
  (Nikola, 11. januar 2021 11:06)

  # Link komentara

 105. Kad urbanisti i arhitekte jednom zabrljaju pod uticajem politike i sumnjivih biznismena,to se teško ispravlja.
  (War Inside My Head, 11. januar 2021 10:55)

  # Link komentara