Ponedeljak, 30.11.2020.

08:10

Amerikanci hvale Ruse: "Novo smrtonosno oružje" VIDEO

Višecevni raketni sistem TOS-2 "Tosočka" lako može uništiti bilo koji neprijateljski tenk, navodi američki časopis Nešnal interest.

Izvor: Sputnik

Amerikanci hvale Ruse: "Novo smrtonosno oružje" VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

svašta

pre 3 godine

Ima li da nešto Rusi proizvode da je dobro a da nije ORUŽJE!!!
(Aleksandar, 30. novembar 2020 11:08)

Satelite, visoku tehnologiju (GLONASS je precizniji od GPSa i Galileja), lijekovi (za puno njih nema pandana u zapadnoj medicini, pitajte svakog neurologa)
Problem je u medijima koji od Rusije stvaraju carstvo zla. Za zemlju od 150 miliona stanovnika sasvim dobro kotiraju.

Bob

pre 3 godine

Ima li da nešto Rusi proizvode da je dobro a da nije ORUŽJE!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Aleksandar, 30. novembar 2020 11:08)

Imaju gomilu stvari koje proizvode, a da cak ni zapad to nema. Rusi su skoro izbacio i 11 ledolomca na nuklearni pogon, cisto radi poredjenja, Amerika nema ni jedan, proizvode najbolje raketne motore na svetu, da i sama Amerika kupuje od njih, Americki kosmonauti lete sa ruskim raketama u svemir.Rusija proizvodi gotovo sve kao i zapadne zemlje, ali imaju slabiju reklamu.

@prijatelj

pre 3 godine

a kako se upravlja tim dronovima tacno? nisu autonomni => potrebno je imati komunikaciju sa njima, a posto ne vuku kabel nije tesko zakljuciti da se ta komunikacija moze ometati. druga stvar, postoje sistemi, ukljucujuci I dronove koji sluze da obore dronove (nije bas da su zasticeni od bilo kakve vatre).
koliko strucnjaka u ovoj zemlji medju ljudima koji vojsku nisu sluzili, to je fenomen neobjasnjiv

МилеНС

pre 3 godine

Видим стасале су нове генерације "дрон ботова... Видели тамо из карабаха сироте Јермене како их азери праше па мисле дрон је закон! А то што Јермени нису примењивали апсолутно никакве мере маскирања, премештања опреме то ником ништа.. Исто као што су Турци излупали гомилу Панцира на чистини са посадом на пуш паузи, са неактивним радарима итд.
Сетите се шта је једна Војска Југославије 1999. извукла нетакнуте опреме након 78 дана апсолутне ваздушне превласти и дроновима и ловцима те јуришницима а-10 који су рокали макете и већ неколико пута намерно остављене а премештане мамце.
Што се тиче Буратина (ТОС-1), Солценпека (ТОС-1А) и Тосочке (ТОС-2) једини "полунедостатак" је домет! Да, зна се како се и када користи али да је овакав систем способан дохватити макар 25км био би још страшнији.
п.с. знам да постоје термобаричне за Ураган и Смерч, али пишем за ТОС-1/1а/2 да не би шкодио већи домет

Djole

pre 3 godine

Sve pominju nezamenjivost tenkova i vojničke čizme, ali evo ima primer iz bliske prošlosti gde je jedna zemlja kapitulirala i predala vrlo dragocen deo svoje teritorije a bez da je osetila tenk ili čizmu.

Pseudoharms

pre 3 godine

@T67 To su mislili i Britanci, pa su 1940.imali 83 (i slovima:83 tenka), pa su rat zavrsili sa preko 20.000 komada. Nikada, ali nikada tenkovi i oklopna vozila nece ispasti iz upotrebe. Dok je pesadije, trebace nesto za transport istih na liniji vatre i nesto za neposrednu podrsku istoj. A mantra "jedan pesadinac sa bazukom i tenka nema" funkcionise samo u teoriji. Treba imati tog junaka, koji ce da nanisani u to cudo, tenk ima jaci psiholoski uticaj na neprijateljskog vojnika od bilo cega drugog. U ratu, vojnici pucaju, ali ne nisane, ko u filmu, vec pucaju iz zaklona u pravcu iz koga neprijatelj puca na njih. Ovi sto imaju hrabrosti i samodiscipline da nisane, njih zovu specijalcima.

Marko

pre 3 godine

Dronovi su trenutni trend zbog uspeha protiv Jermenske vojske koja nije imala čime da se brani od njih. Svaka iole ozbiljnija vojska ima mere protiv dronova...al već 100 godina nema ni jedna vojska toliko efikasno rešenje protiv tenkova i sličnih oklopljenih vozila.
Sva rešenja su delimična!

AB+

pre 3 godine

Teritoriju ne drzi avijacija, nego cizma, tocak i gusenica na zemlji. Toliko.
(Milos, 30. novembar 2020 09:18)

Pa Jermeni su imali čizmu, točak i gusenicu u Nagorno Karabahu, i šta se desilo???

Ja bih se orvi radovao da su uspeli da se odbrane, ali nisu. Treba izvući poentu a ne živeti u iluzijama.

AB+

pre 3 godine

Dronovi koji su odneli prevagu u NK su bili nenaoružani. Oni su bili oči artiljerije i navođenih projektila. Iz drona se emitovao laserski snop (talasna dužina nevidljiva za oko) koji je padao na metu i tako navodio projektil. E sad, da li razvijati kamere koje bi taj snop otkrile i tako odale poziciju drona i samim tim ga uništiti jeftinijom raketom ili razvijati specijalno anti dron oružje jer ova sadašnja se nisu u praksi proslavila .......

Aca

pre 3 godine

Ako se pronađe efikasno oružje za neutralisanje dronova, sva tradicionalna oružja postaju ponovo aktuelna. Videćemo šta će biti u sledećih 10tak godina.

Medicinskipobratim

pre 3 godine

Za ove dronofile. Da naravno da treba modernizovati vojsku i kupovati dronove. Ali znajte da su dronovi potecijalno jako ranjivi.Dovoljan je jedan kvalitetan digatalni-hakerski napad i da vasi dronovi popadaju ko cuskije.Tada cete moliti za tenkove i visecjevne bacace.Zato svaka ozbiljna vojska i dalje se oslanja na vojnu mehanizaciju sa ljudskom posadom.

Aca86

pre 3 godine

Za dronove se razvijaju elektronski ometaci i postace beskorisni. Tenkovi ne mogu biti izbaceni iz naoruzanja kod kopnenog sukoba. Skoro vecu glupost nisam cuo. Posebno kod Rusa koji imaju ogromnu teritoriju. SAD je okruzena vodom i Kanadom i Meksikom koji su joj saveznici, oni nemaju taj problem. Rusi imaju dvocifren broj zemalja sa kojima se granice. Videli smo i u Istocnoj Ukrajni kako tenkovi nisu bitni, kao ni artiljerija, oklopna vozila.

Pantagruel

pre 3 godine

TOS-1 је показао своју вредност у Чеченији (очишћен Грозни), Украјини (освојен аеродром у Доњецку), Сирији и Ираку, где је смањио губитке у урбаним срединама страни која је освајала и чистила џепове отпора по градовима, а повећавао губитке бранилаца. Једноставно, он спржи и истопи све пред собом, укључујући и ваздух у плућима бранилаца. Против њега бункер ни ров не помажу, живи снајперисти и диверзанти не остају у зони по којој је дејствовао а ако је било миинских поља или мина изненађења постављених да спрече продор непријатељске пешадије, врелина коју ствара све их је активирала, тако да након његовог дејства твоја пешадија може наступати напред безбедно. Да, јесте рањив од дронова и друга оруђа су задужена да га од њих бране, али док неко уочи одакле је дејствовао и пошаље дронове на њега, многи ће већ бити одавно спржени или буквално претворени у прах.

Tuta

pre 3 godine

Koliko sam razumeo, ovakvi sistemi se uspešno neutrališu kada se na njih pošalje istovremeno mnoštvo, "oblacima" sa više stana, naoružanih dronova. Tada sistem odn. njegova zaštita, ne može da se s tim "rojem komaraca" izbori.
(prijatelj, 30. novembar 2020 08:26)

Nisi razumeo, ti pricas o raketnim sistemima pvo, a ovo je artiljerijski sistem po principu zemlja-zemlja.

Kiki

pre 3 godine

Definitivno bacanje novca jer ovo se vec za desetak godina nece koristiti. Kome ce trebati tenkovi kad mozes da ih unistis dronovima? Mislim da su dronovi i laseri buducnost, cak i avioni imaju laganice da se izbace iz upotrebe jer telo coveka je ograniceno i nece moci fizicki da podnese brzinu ili manevrisanje aviona. Mozda zvuci glupo ali to je moje misljenje ;)

Eugen

pre 3 godine

Koliko sam razumeo, ovakvi sistemi se uspešno neutrališu kada se na njih pošalje istovremeno mnoštvo, "oblacima" sa više stana, naoružanih dronova. Tada sistem odn. njegova zaštita, ne može da se s tim "rojem komaraca" izbori.
(prijatelj, 30. novembar 2020 08:26)

TOS-2 nije predvidjen za borbu protiv dronova. Za borbu protiv dronova postoje dronovi i rakete zemlj-vazduh. Dronovi su opasni za vojsku koja poput one jermenske nije imala s cime da se brani.

dule

pre 3 godine

Naravno da ih hvale - evo Rusima novog strasnog oruzja, dajte i nama jos para za nase igracke za ubijanje. A i Rusi sa svoje strane to isto pricaju za Amere.

Marko

pre 3 godine

Pojedinci bi stvarno trebali da prestanu da pišu gluposti koje već mesecima plasiraju na ovakve slične vesti.Tenkovi nikada neće izaći iz upotrebe, shvatite to, ne možeš osvojiti neku teritoriju bez toga da ti pešadija i oklopna vozila ne dođu tamo.Moderni tenkovi su izuzetno dobra ubojna sredstva, da se mogu uništiti, naravno da mogu (ali ne baš uvek tako lako kako neki misle), ali se može uništiti bilo šta, pa i jedan nosač aviona može začas biti potopljen sa bukvalno dve rakete cirkon dobro plasirane i to sa udaljenosti od 1000 km.Te dronove koje spominjete PVO sistemi poput Pancira, Sosne i Tora ruše kao od šale, naravno da mogu da se šepure u zemljama trećeg reda koje te sisteme nemaju ili imaju u malom broju.Dronovi lete na malim visinama i lake su mete, a da ne pričam o tome da padaju čim ih nešto makar i okrzne.

Milos

pre 3 godine

Ljudi, cemu tolika opsesija dronovima, a mrznja prema tenkovima? To sto ste videli pojedine snimke gde dron unistava tenk, ne znaci da su tenkovi prevazidjeni. Tesko oklopljeno vozilo velike prohodnosti sa velikom razornom moci nece nikada da zastari, niti da sluzi samo za izvlacenje drva iz sume. Postoji mnogo vise slucajeva gde je tenk unisten od strane helikoptera, ali tu postoji mnogo manje snimaka, pa tenkovi i dalje postoje. I postojace. Teritoriju ne drzi avijacija, nego cizma, tocak i gusenica na zemlji. Toliko.

Ron

pre 3 godine

Koliko sam razumeo, ovakvi sistemi se uspešno neutrališu kada se na njih pošalje istovremeno mnoštvo, "oblacima" sa više stana, naoružanih dronova. Tada sistem odn. njegova zaštita, ne može da se s tim "rojem komaraca" izbori.
(prijatelj, 30. novembar 2020 08:26)
Ne mora cak ni roj, dovoljan je jedan, mali da bude nevidljiv za protivnicke radare i sluzi samo da navodi preciznu artiljeriju. Ovaj sistem se mnogo vise upotrebljavao od naoruzanih dronova u ratu na Kavkazu. Iz nekog razloga ljudi potenciraju da su tamo prevagu odneli naoruzani dronovi a u stvari su to bili manji dronovi koji su navodili artiljeriju. Naoruzani dronovi su mnogo skuplji (letelica + naoruzanje) i lakse ih uhvate radari jer moju biti veci zbog naoruzanja.

Sasho

pre 3 godine

Dron, roj dronova, pa nisu ti dronovi 100 eura pa da ih imaš 10000.Ako hoćeš kopnenu pobedu nad nekom teritorijom mora država da ima tenkove, oklopna vozila, raketne sisteme zemlja, zemlja. Dronovi su ove godine bauk, a malo ozbiljna država rešiće problem dronova. Iskreno radovao bih se ovakvom oružju da poseduje Srbija. Rusija je pokorila Čečeniju, a očistila je i Alepo u Siriji sa TOS1 sistemom. Ovo su vam mini nuklearne rakete.

prijatelj

pre 3 godine

Koliko sam razumeo, ovakvi sistemi se uspešno neutrališu kada se na njih pošalje istovremeno mnoštvo, "oblacima" sa više stana, naoružanih dronova. Tada sistem odn. njegova zaštita, ne može da se s tim "rojem komaraca" izbori.

Stevan

pre 3 godine

Koliko sam razumeo, ovakvi sistemi se uspešno neutrališu kada se na njih pošalje istovremeno mnoštvo, "oblacima" sa više stana, naoružanih dronova. Tada sistem odn. njegova zaštita, ne može da se s tim "rojem komaraca" izbori.
(prijatelj, 30. novembar 2020 08:26)

Samo sto ovaj sistem nema veze sa time o cemu pricas. Za dronove su zaduzeni pvo sistemi. Po toj logici sve sto postoji sistem dronova moze da unisti i niko nista ne treba da poseduje osim dronova. Ali svaka jaca drzava dovoljno da ima jedan EMP uredjaj i popadace dronovi kao jabuke.

banacanin

pre 3 godine

dronovi su buducnost ratovanja to je nazalost prva osetila jermenska enklava nagorno karabah.srbija treba da ulaze u dronove a ne u tenkove tehnologija sad pobedjuje

T67

pre 3 godine

izvinite, nisam impresioniran !
Tenkovi se izbacuju iz arsenala većone vojski , a po mom mišljenj u narednih 10g neće ih imati niko osim možda za izvlačenje šume.

Pseudoharms

pre 3 godine

@T67 To su mislili i Britanci, pa su 1940.imali 83 (i slovima:83 tenka), pa su rat zavrsili sa preko 20.000 komada. Nikada, ali nikada tenkovi i oklopna vozila nece ispasti iz upotrebe. Dok je pesadije, trebace nesto za transport istih na liniji vatre i nesto za neposrednu podrsku istoj. A mantra "jedan pesadinac sa bazukom i tenka nema" funkcionise samo u teoriji. Treba imati tog junaka, koji ce da nanisani u to cudo, tenk ima jaci psiholoski uticaj na neprijateljskog vojnika od bilo cega drugog. U ratu, vojnici pucaju, ali ne nisane, ko u filmu, vec pucaju iz zaklona u pravcu iz koga neprijatelj puca na njih. Ovi sto imaju hrabrosti i samodiscipline da nisane, njih zovu specijalcima.

prijatelj

pre 3 godine

Koliko sam razumeo, ovakvi sistemi se uspešno neutrališu kada se na njih pošalje istovremeno mnoštvo, "oblacima" sa više stana, naoružanih dronova. Tada sistem odn. njegova zaštita, ne može da se s tim "rojem komaraca" izbori.

T67

pre 3 godine

izvinite, nisam impresioniran !
Tenkovi se izbacuju iz arsenala većone vojski , a po mom mišljenj u narednih 10g neće ih imati niko osim možda za izvlačenje šume.

Milos

pre 3 godine

Ljudi, cemu tolika opsesija dronovima, a mrznja prema tenkovima? To sto ste videli pojedine snimke gde dron unistava tenk, ne znaci da su tenkovi prevazidjeni. Tesko oklopljeno vozilo velike prohodnosti sa velikom razornom moci nece nikada da zastari, niti da sluzi samo za izvlacenje drva iz sume. Postoji mnogo vise slucajeva gde je tenk unisten od strane helikoptera, ali tu postoji mnogo manje snimaka, pa tenkovi i dalje postoje. I postojace. Teritoriju ne drzi avijacija, nego cizma, tocak i gusenica na zemlji. Toliko.

Medicinskipobratim

pre 3 godine

Za ove dronofile. Da naravno da treba modernizovati vojsku i kupovati dronove. Ali znajte da su dronovi potecijalno jako ranjivi.Dovoljan je jedan kvalitetan digatalni-hakerski napad i da vasi dronovi popadaju ko cuskije.Tada cete moliti za tenkove i visecjevne bacace.Zato svaka ozbiljna vojska i dalje se oslanja na vojnu mehanizaciju sa ljudskom posadom.

Pantagruel

pre 3 godine

TOS-1 је показао своју вредност у Чеченији (очишћен Грозни), Украјини (освојен аеродром у Доњецку), Сирији и Ираку, где је смањио губитке у урбаним срединама страни која је освајала и чистила џепове отпора по градовима, а повећавао губитке бранилаца. Једноставно, он спржи и истопи све пред собом, укључујући и ваздух у плућима бранилаца. Против њега бункер ни ров не помажу, живи снајперисти и диверзанти не остају у зони по којој је дејствовао а ако је било миинских поља или мина изненађења постављених да спрече продор непријатељске пешадије, врелина коју ствара све их је активирала, тако да након његовог дејства твоја пешадија може наступати напред безбедно. Да, јесте рањив од дронова и друга оруђа су задужена да га од њих бране, али док неко уочи одакле је дејствовао и пошаље дронове на њега, многи ће већ бити одавно спржени или буквално претворени у прах.

Marko

pre 3 godine

Pojedinci bi stvarno trebali da prestanu da pišu gluposti koje već mesecima plasiraju na ovakve slične vesti.Tenkovi nikada neće izaći iz upotrebe, shvatite to, ne možeš osvojiti neku teritoriju bez toga da ti pešadija i oklopna vozila ne dođu tamo.Moderni tenkovi su izuzetno dobra ubojna sredstva, da se mogu uništiti, naravno da mogu (ali ne baš uvek tako lako kako neki misle), ali se može uništiti bilo šta, pa i jedan nosač aviona može začas biti potopljen sa bukvalno dve rakete cirkon dobro plasirane i to sa udaljenosti od 1000 km.Te dronove koje spominjete PVO sistemi poput Pancira, Sosne i Tora ruše kao od šale, naravno da mogu da se šepure u zemljama trećeg reda koje te sisteme nemaju ili imaju u malom broju.Dronovi lete na malim visinama i lake su mete, a da ne pričam o tome da padaju čim ih nešto makar i okrzne.

Aca86

pre 3 godine

Za dronove se razvijaju elektronski ometaci i postace beskorisni. Tenkovi ne mogu biti izbaceni iz naoruzanja kod kopnenog sukoba. Skoro vecu glupost nisam cuo. Posebno kod Rusa koji imaju ogromnu teritoriju. SAD je okruzena vodom i Kanadom i Meksikom koji su joj saveznici, oni nemaju taj problem. Rusi imaju dvocifren broj zemalja sa kojima se granice. Videli smo i u Istocnoj Ukrajni kako tenkovi nisu bitni, kao ni artiljerija, oklopna vozila.

Eugen

pre 3 godine

Koliko sam razumeo, ovakvi sistemi se uspešno neutrališu kada se na njih pošalje istovremeno mnoštvo, "oblacima" sa više stana, naoružanih dronova. Tada sistem odn. njegova zaštita, ne može da se s tim "rojem komaraca" izbori.
(prijatelj, 30. novembar 2020 08:26)

TOS-2 nije predvidjen za borbu protiv dronova. Za borbu protiv dronova postoje dronovi i rakete zemlj-vazduh. Dronovi su opasni za vojsku koja poput one jermenske nije imala s cime da se brani.

Tuta

pre 3 godine

Koliko sam razumeo, ovakvi sistemi se uspešno neutrališu kada se na njih pošalje istovremeno mnoštvo, "oblacima" sa više stana, naoružanih dronova. Tada sistem odn. njegova zaštita, ne može da se s tim "rojem komaraca" izbori.
(prijatelj, 30. novembar 2020 08:26)

Nisi razumeo, ti pricas o raketnim sistemima pvo, a ovo je artiljerijski sistem po principu zemlja-zemlja.

Ron

pre 3 godine

Koliko sam razumeo, ovakvi sistemi se uspešno neutrališu kada se na njih pošalje istovremeno mnoštvo, "oblacima" sa više stana, naoružanih dronova. Tada sistem odn. njegova zaštita, ne može da se s tim "rojem komaraca" izbori.
(prijatelj, 30. novembar 2020 08:26)
Ne mora cak ni roj, dovoljan je jedan, mali da bude nevidljiv za protivnicke radare i sluzi samo da navodi preciznu artiljeriju. Ovaj sistem se mnogo vise upotrebljavao od naoruzanih dronova u ratu na Kavkazu. Iz nekog razloga ljudi potenciraju da su tamo prevagu odneli naoruzani dronovi a u stvari su to bili manji dronovi koji su navodili artiljeriju. Naoruzani dronovi su mnogo skuplji (letelica + naoruzanje) i lakse ih uhvate radari jer moju biti veci zbog naoruzanja.

Stevan

pre 3 godine

Koliko sam razumeo, ovakvi sistemi se uspešno neutrališu kada se na njih pošalje istovremeno mnoštvo, "oblacima" sa više stana, naoružanih dronova. Tada sistem odn. njegova zaštita, ne može da se s tim "rojem komaraca" izbori.
(prijatelj, 30. novembar 2020 08:26)

Samo sto ovaj sistem nema veze sa time o cemu pricas. Za dronove su zaduzeni pvo sistemi. Po toj logici sve sto postoji sistem dronova moze da unisti i niko nista ne treba da poseduje osim dronova. Ali svaka jaca drzava dovoljno da ima jedan EMP uredjaj i popadace dronovi kao jabuke.

Sasho

pre 3 godine

Dron, roj dronova, pa nisu ti dronovi 100 eura pa da ih imaš 10000.Ako hoćeš kopnenu pobedu nad nekom teritorijom mora država da ima tenkove, oklopna vozila, raketne sisteme zemlja, zemlja. Dronovi su ove godine bauk, a malo ozbiljna država rešiće problem dronova. Iskreno radovao bih se ovakvom oružju da poseduje Srbija. Rusija je pokorila Čečeniju, a očistila je i Alepo u Siriji sa TOS1 sistemom. Ovo su vam mini nuklearne rakete.

Aca

pre 3 godine

Ako se pronađe efikasno oružje za neutralisanje dronova, sva tradicionalna oružja postaju ponovo aktuelna. Videćemo šta će biti u sledećih 10tak godina.

dule

pre 3 godine

Naravno da ih hvale - evo Rusima novog strasnog oruzja, dajte i nama jos para za nase igracke za ubijanje. A i Rusi sa svoje strane to isto pricaju za Amere.

banacanin

pre 3 godine

dronovi su buducnost ratovanja to je nazalost prva osetila jermenska enklava nagorno karabah.srbija treba da ulaze u dronove a ne u tenkove tehnologija sad pobedjuje

Kiki

pre 3 godine

Definitivno bacanje novca jer ovo se vec za desetak godina nece koristiti. Kome ce trebati tenkovi kad mozes da ih unistis dronovima? Mislim da su dronovi i laseri buducnost, cak i avioni imaju laganice da se izbace iz upotrebe jer telo coveka je ograniceno i nece moci fizicki da podnese brzinu ili manevrisanje aviona. Mozda zvuci glupo ali to je moje misljenje ;)

svašta

pre 3 godine

Ima li da nešto Rusi proizvode da je dobro a da nije ORUŽJE!!!
(Aleksandar, 30. novembar 2020 11:08)

Satelite, visoku tehnologiju (GLONASS je precizniji od GPSa i Galileja), lijekovi (za puno njih nema pandana u zapadnoj medicini, pitajte svakog neurologa)
Problem je u medijima koji od Rusije stvaraju carstvo zla. Za zemlju od 150 miliona stanovnika sasvim dobro kotiraju.

Bob

pre 3 godine

Ima li da nešto Rusi proizvode da je dobro a da nije ORUŽJE!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Aleksandar, 30. novembar 2020 11:08)

Imaju gomilu stvari koje proizvode, a da cak ni zapad to nema. Rusi su skoro izbacio i 11 ledolomca na nuklearni pogon, cisto radi poredjenja, Amerika nema ni jedan, proizvode najbolje raketne motore na svetu, da i sama Amerika kupuje od njih, Americki kosmonauti lete sa ruskim raketama u svemir.Rusija proizvodi gotovo sve kao i zapadne zemlje, ali imaju slabiju reklamu.

@prijatelj

pre 3 godine

a kako se upravlja tim dronovima tacno? nisu autonomni => potrebno je imati komunikaciju sa njima, a posto ne vuku kabel nije tesko zakljuciti da se ta komunikacija moze ometati. druga stvar, postoje sistemi, ukljucujuci I dronove koji sluze da obore dronove (nije bas da su zasticeni od bilo kakve vatre).
koliko strucnjaka u ovoj zemlji medju ljudima koji vojsku nisu sluzili, to je fenomen neobjasnjiv

МилеНС

pre 3 godine

Видим стасале су нове генерације "дрон ботова... Видели тамо из карабаха сироте Јермене како их азери праше па мисле дрон је закон! А то што Јермени нису примењивали апсолутно никакве мере маскирања, премештања опреме то ником ништа.. Исто као што су Турци излупали гомилу Панцира на чистини са посадом на пуш паузи, са неактивним радарима итд.
Сетите се шта је једна Војска Југославије 1999. извукла нетакнуте опреме након 78 дана апсолутне ваздушне превласти и дроновима и ловцима те јуришницима а-10 који су рокали макете и већ неколико пута намерно остављене а премештане мамце.
Што се тиче Буратина (ТОС-1), Солценпека (ТОС-1А) и Тосочке (ТОС-2) једини "полунедостатак" је домет! Да, зна се како се и када користи али да је овакав систем способан дохватити макар 25км био би још страшнији.
п.с. знам да постоје термобаричне за Ураган и Смерч, али пишем за ТОС-1/1а/2 да не би шкодио већи домет

AB+

pre 3 godine

Teritoriju ne drzi avijacija, nego cizma, tocak i gusenica na zemlji. Toliko.
(Milos, 30. novembar 2020 09:18)

Pa Jermeni su imali čizmu, točak i gusenicu u Nagorno Karabahu, i šta se desilo???

Ja bih se orvi radovao da su uspeli da se odbrane, ali nisu. Treba izvući poentu a ne živeti u iluzijama.

Marko

pre 3 godine

Dronovi su trenutni trend zbog uspeha protiv Jermenske vojske koja nije imala čime da se brani od njih. Svaka iole ozbiljnija vojska ima mere protiv dronova...al već 100 godina nema ni jedna vojska toliko efikasno rešenje protiv tenkova i sličnih oklopljenih vozila.
Sva rešenja su delimična!

Djole

pre 3 godine

Sve pominju nezamenjivost tenkova i vojničke čizme, ali evo ima primer iz bliske prošlosti gde je jedna zemlja kapitulirala i predala vrlo dragocen deo svoje teritorije a bez da je osetila tenk ili čizmu.

AB+

pre 3 godine

Dronovi koji su odneli prevagu u NK su bili nenaoružani. Oni su bili oči artiljerije i navođenih projektila. Iz drona se emitovao laserski snop (talasna dužina nevidljiva za oko) koji je padao na metu i tako navodio projektil. E sad, da li razvijati kamere koje bi taj snop otkrile i tako odale poziciju drona i samim tim ga uništiti jeftinijom raketom ili razvijati specijalno anti dron oružje jer ova sadašnja se nisu u praksi proslavila .......

T67

pre 3 godine

izvinite, nisam impresioniran !
Tenkovi se izbacuju iz arsenala većone vojski , a po mom mišljenj u narednih 10g neće ih imati niko osim možda za izvlačenje šume.

prijatelj

pre 3 godine

Koliko sam razumeo, ovakvi sistemi se uspešno neutrališu kada se na njih pošalje istovremeno mnoštvo, "oblacima" sa više stana, naoružanih dronova. Tada sistem odn. njegova zaštita, ne može da se s tim "rojem komaraca" izbori.

Kiki

pre 3 godine

Definitivno bacanje novca jer ovo se vec za desetak godina nece koristiti. Kome ce trebati tenkovi kad mozes da ih unistis dronovima? Mislim da su dronovi i laseri buducnost, cak i avioni imaju laganice da se izbace iz upotrebe jer telo coveka je ograniceno i nece moci fizicki da podnese brzinu ili manevrisanje aviona. Mozda zvuci glupo ali to je moje misljenje ;)

banacanin

pre 3 godine

dronovi su buducnost ratovanja to je nazalost prva osetila jermenska enklava nagorno karabah.srbija treba da ulaze u dronove a ne u tenkove tehnologija sad pobedjuje

Marko

pre 3 godine

Pojedinci bi stvarno trebali da prestanu da pišu gluposti koje već mesecima plasiraju na ovakve slične vesti.Tenkovi nikada neće izaći iz upotrebe, shvatite to, ne možeš osvojiti neku teritoriju bez toga da ti pešadija i oklopna vozila ne dođu tamo.Moderni tenkovi su izuzetno dobra ubojna sredstva, da se mogu uništiti, naravno da mogu (ali ne baš uvek tako lako kako neki misle), ali se može uništiti bilo šta, pa i jedan nosač aviona može začas biti potopljen sa bukvalno dve rakete cirkon dobro plasirane i to sa udaljenosti od 1000 km.Te dronove koje spominjete PVO sistemi poput Pancira, Sosne i Tora ruše kao od šale, naravno da mogu da se šepure u zemljama trećeg reda koje te sisteme nemaju ili imaju u malom broju.Dronovi lete na malim visinama i lake su mete, a da ne pričam o tome da padaju čim ih nešto makar i okrzne.

Milos

pre 3 godine

Ljudi, cemu tolika opsesija dronovima, a mrznja prema tenkovima? To sto ste videli pojedine snimke gde dron unistava tenk, ne znaci da su tenkovi prevazidjeni. Tesko oklopljeno vozilo velike prohodnosti sa velikom razornom moci nece nikada da zastari, niti da sluzi samo za izvlacenje drva iz sume. Postoji mnogo vise slucajeva gde je tenk unisten od strane helikoptera, ali tu postoji mnogo manje snimaka, pa tenkovi i dalje postoje. I postojace. Teritoriju ne drzi avijacija, nego cizma, tocak i gusenica na zemlji. Toliko.

Medicinskipobratim

pre 3 godine

Za ove dronofile. Da naravno da treba modernizovati vojsku i kupovati dronove. Ali znajte da su dronovi potecijalno jako ranjivi.Dovoljan je jedan kvalitetan digatalni-hakerski napad i da vasi dronovi popadaju ko cuskije.Tada cete moliti za tenkove i visecjevne bacace.Zato svaka ozbiljna vojska i dalje se oslanja na vojnu mehanizaciju sa ljudskom posadom.

Sasho

pre 3 godine

Dron, roj dronova, pa nisu ti dronovi 100 eura pa da ih imaš 10000.Ako hoćeš kopnenu pobedu nad nekom teritorijom mora država da ima tenkove, oklopna vozila, raketne sisteme zemlja, zemlja. Dronovi su ove godine bauk, a malo ozbiljna država rešiće problem dronova. Iskreno radovao bih se ovakvom oružju da poseduje Srbija. Rusija je pokorila Čečeniju, a očistila je i Alepo u Siriji sa TOS1 sistemom. Ovo su vam mini nuklearne rakete.

svašta

pre 3 godine

Ima li da nešto Rusi proizvode da je dobro a da nije ORUŽJE!!!
(Aleksandar, 30. novembar 2020 11:08)

Satelite, visoku tehnologiju (GLONASS je precizniji od GPSa i Galileja), lijekovi (za puno njih nema pandana u zapadnoj medicini, pitajte svakog neurologa)
Problem je u medijima koji od Rusije stvaraju carstvo zla. Za zemlju od 150 miliona stanovnika sasvim dobro kotiraju.

Aca86

pre 3 godine

Za dronove se razvijaju elektronski ometaci i postace beskorisni. Tenkovi ne mogu biti izbaceni iz naoruzanja kod kopnenog sukoba. Skoro vecu glupost nisam cuo. Posebno kod Rusa koji imaju ogromnu teritoriju. SAD je okruzena vodom i Kanadom i Meksikom koji su joj saveznici, oni nemaju taj problem. Rusi imaju dvocifren broj zemalja sa kojima se granice. Videli smo i u Istocnoj Ukrajni kako tenkovi nisu bitni, kao ni artiljerija, oklopna vozila.

Pseudoharms

pre 3 godine

@T67 To su mislili i Britanci, pa su 1940.imali 83 (i slovima:83 tenka), pa su rat zavrsili sa preko 20.000 komada. Nikada, ali nikada tenkovi i oklopna vozila nece ispasti iz upotrebe. Dok je pesadije, trebace nesto za transport istih na liniji vatre i nesto za neposrednu podrsku istoj. A mantra "jedan pesadinac sa bazukom i tenka nema" funkcionise samo u teoriji. Treba imati tog junaka, koji ce da nanisani u to cudo, tenk ima jaci psiholoski uticaj na neprijateljskog vojnika od bilo cega drugog. U ratu, vojnici pucaju, ali ne nisane, ko u filmu, vec pucaju iz zaklona u pravcu iz koga neprijatelj puca na njih. Ovi sto imaju hrabrosti i samodiscipline da nisane, njih zovu specijalcima.

dule

pre 3 godine

Naravno da ih hvale - evo Rusima novog strasnog oruzja, dajte i nama jos para za nase igracke za ubijanje. A i Rusi sa svoje strane to isto pricaju za Amere.

Bob

pre 3 godine

Ima li da nešto Rusi proizvode da je dobro a da nije ORUŽJE!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Aleksandar, 30. novembar 2020 11:08)

Imaju gomilu stvari koje proizvode, a da cak ni zapad to nema. Rusi su skoro izbacio i 11 ledolomca na nuklearni pogon, cisto radi poredjenja, Amerika nema ni jedan, proizvode najbolje raketne motore na svetu, da i sama Amerika kupuje od njih, Americki kosmonauti lete sa ruskim raketama u svemir.Rusija proizvodi gotovo sve kao i zapadne zemlje, ali imaju slabiju reklamu.

Djole

pre 3 godine

Sve pominju nezamenjivost tenkova i vojničke čizme, ali evo ima primer iz bliske prošlosti gde je jedna zemlja kapitulirala i predala vrlo dragocen deo svoje teritorije a bez da je osetila tenk ili čizmu.

Pantagruel

pre 3 godine

TOS-1 је показао своју вредност у Чеченији (очишћен Грозни), Украјини (освојен аеродром у Доњецку), Сирији и Ираку, где је смањио губитке у урбаним срединама страни која је освајала и чистила џепове отпора по градовима, а повећавао губитке бранилаца. Једноставно, он спржи и истопи све пред собом, укључујући и ваздух у плућима бранилаца. Против њега бункер ни ров не помажу, живи снајперисти и диверзанти не остају у зони по којој је дејствовао а ако је било миинских поља или мина изненађења постављених да спрече продор непријатељске пешадије, врелина коју ствара све их је активирала, тако да након његовог дејства твоја пешадија може наступати напред безбедно. Да, јесте рањив од дронова и друга оруђа су задужена да га од њих бране, али док неко уочи одакле је дејствовао и пошаље дронове на њега, многи ће већ бити одавно спржени или буквално претворени у прах.

Eugen

pre 3 godine

Koliko sam razumeo, ovakvi sistemi se uspešno neutrališu kada se na njih pošalje istovremeno mnoštvo, "oblacima" sa više stana, naoružanih dronova. Tada sistem odn. njegova zaštita, ne može da se s tim "rojem komaraca" izbori.
(prijatelj, 30. novembar 2020 08:26)

TOS-2 nije predvidjen za borbu protiv dronova. Za borbu protiv dronova postoje dronovi i rakete zemlj-vazduh. Dronovi su opasni za vojsku koja poput one jermenske nije imala s cime da se brani.

Tuta

pre 3 godine

Koliko sam razumeo, ovakvi sistemi se uspešno neutrališu kada se na njih pošalje istovremeno mnoštvo, "oblacima" sa više stana, naoružanih dronova. Tada sistem odn. njegova zaštita, ne može da se s tim "rojem komaraca" izbori.
(prijatelj, 30. novembar 2020 08:26)

Nisi razumeo, ti pricas o raketnim sistemima pvo, a ovo je artiljerijski sistem po principu zemlja-zemlja.

Aca

pre 3 godine

Ako se pronađe efikasno oružje za neutralisanje dronova, sva tradicionalna oružja postaju ponovo aktuelna. Videćemo šta će biti u sledećih 10tak godina.

Marko

pre 3 godine

Dronovi su trenutni trend zbog uspeha protiv Jermenske vojske koja nije imala čime da se brani od njih. Svaka iole ozbiljnija vojska ima mere protiv dronova...al već 100 godina nema ni jedna vojska toliko efikasno rešenje protiv tenkova i sličnih oklopljenih vozila.
Sva rešenja su delimična!

Ron

pre 3 godine

Koliko sam razumeo, ovakvi sistemi se uspešno neutrališu kada se na njih pošalje istovremeno mnoštvo, "oblacima" sa više stana, naoružanih dronova. Tada sistem odn. njegova zaštita, ne može da se s tim "rojem komaraca" izbori.
(prijatelj, 30. novembar 2020 08:26)
Ne mora cak ni roj, dovoljan je jedan, mali da bude nevidljiv za protivnicke radare i sluzi samo da navodi preciznu artiljeriju. Ovaj sistem se mnogo vise upotrebljavao od naoruzanih dronova u ratu na Kavkazu. Iz nekog razloga ljudi potenciraju da su tamo prevagu odneli naoruzani dronovi a u stvari su to bili manji dronovi koji su navodili artiljeriju. Naoruzani dronovi su mnogo skuplji (letelica + naoruzanje) i lakse ih uhvate radari jer moju biti veci zbog naoruzanja.

МилеНС

pre 3 godine

Видим стасале су нове генерације "дрон ботова... Видели тамо из карабаха сироте Јермене како их азери праше па мисле дрон је закон! А то што Јермени нису примењивали апсолутно никакве мере маскирања, премештања опреме то ником ништа.. Исто као што су Турци излупали гомилу Панцира на чистини са посадом на пуш паузи, са неактивним радарима итд.
Сетите се шта је једна Војска Југославије 1999. извукла нетакнуте опреме након 78 дана апсолутне ваздушне превласти и дроновима и ловцима те јуришницима а-10 који су рокали макете и већ неколико пута намерно остављене а премештане мамце.
Што се тиче Буратина (ТОС-1), Солценпека (ТОС-1А) и Тосочке (ТОС-2) једини "полунедостатак" је домет! Да, зна се како се и када користи али да је овакав систем способан дохватити макар 25км био би још страшнији.
п.с. знам да постоје термобаричне за Ураган и Смерч, али пишем за ТОС-1/1а/2 да не би шкодио већи домет

Stevan

pre 3 godine

Koliko sam razumeo, ovakvi sistemi se uspešno neutrališu kada se na njih pošalje istovremeno mnoštvo, "oblacima" sa više stana, naoružanih dronova. Tada sistem odn. njegova zaštita, ne može da se s tim "rojem komaraca" izbori.
(prijatelj, 30. novembar 2020 08:26)

Samo sto ovaj sistem nema veze sa time o cemu pricas. Za dronove su zaduzeni pvo sistemi. Po toj logici sve sto postoji sistem dronova moze da unisti i niko nista ne treba da poseduje osim dronova. Ali svaka jaca drzava dovoljno da ima jedan EMP uredjaj i popadace dronovi kao jabuke.

AB+

pre 3 godine

Teritoriju ne drzi avijacija, nego cizma, tocak i gusenica na zemlji. Toliko.
(Milos, 30. novembar 2020 09:18)

Pa Jermeni su imali čizmu, točak i gusenicu u Nagorno Karabahu, i šta se desilo???

Ja bih se orvi radovao da su uspeli da se odbrane, ali nisu. Treba izvući poentu a ne živeti u iluzijama.

AB+

pre 3 godine

Dronovi koji su odneli prevagu u NK su bili nenaoružani. Oni su bili oči artiljerije i navođenih projektila. Iz drona se emitovao laserski snop (talasna dužina nevidljiva za oko) koji je padao na metu i tako navodio projektil. E sad, da li razvijati kamere koje bi taj snop otkrile i tako odale poziciju drona i samim tim ga uništiti jeftinijom raketom ili razvijati specijalno anti dron oružje jer ova sadašnja se nisu u praksi proslavila .......

@prijatelj

pre 3 godine

a kako se upravlja tim dronovima tacno? nisu autonomni => potrebno je imati komunikaciju sa njima, a posto ne vuku kabel nije tesko zakljuciti da se ta komunikacija moze ometati. druga stvar, postoje sistemi, ukljucujuci I dronove koji sluze da obore dronove (nije bas da su zasticeni od bilo kakve vatre).
koliko strucnjaka u ovoj zemlji medju ljudima koji vojsku nisu sluzili, to je fenomen neobjasnjiv