Ponedeljak, 25.05.2020.

15:35

Jeftin moldavski med stigao u Srbiju: Uvoz "ubija" domaće pčelare

U Srbiju je, prema podacima Saveza udruženja pčelarskih organizacija, samo krajem aprila jedna domaća kompanija uvezla 40 tona cvetnog meda iz Moldavije.

Izvor: Veèernje novosti

Jeftin moldavski med stigao u Srbiju: Uvoz "ubija" domaæe pèelare IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

Medved

pre 3 godine

Jao pazi molim te, uvozni med sumnjivog kvaliteta a domaci nije. Druze, prestao sam da kupujem bilo kakav med pre 15 godina jer ne mozes ni na koji nacin razlikovati pravi med od falsifikata. Mozda poznavaoci i mogu, ali ja kao laik ne mogu, a ne zelim da postajem strucnjak za med da bih mogao uci u radnju i kupiti teglu meda.
(Lynx)

Na osnovu cega zakljucujes da je domaci med 'sumnjivog kvaliteta'? Na osnovu sopstvenog priznanja da nemas pojma o tome? Generalno, domaci med je umereno do mnogo boljeg kvaliteta od uvoznog, mada se ponekad moze naci i dobar uvozni kao sto i medju nasim pcelarima ima onih kojima kvalitet nije najvaznija stvar. Zato, dobar med se ne kupuje u prodavnicama, jer su varijacije u kvalitetu velike, nego direktno od pcelara koji posteno rade ovaj tezak posao, a za njih se relativno lako sazna ko su.

Јабучило

pre 3 godine

Tako da ako ti je cena meda skupa a ti kupi sve ovo i pocni da pcelaris i jos nesto 3 pakle cigareta koja vecinu pusaca popusi za 3 dana jednako jedna tegla meda koju verovatno ne moze da pojede za mesec dana.
(laza82, 26. maj 2020 07:06)

Човек је лепо написао да је цена у откупу око 400 динара. Закључује да је очигледно могуће да цена у директној продаји буде нижа, а ти га шаљеш да пчелари?

laza82

pre 3 godine

Наши пчелари продају литар меда на велико 3- 3,5 евра за извоз а нама продају од 680 до 800 мл за 1000 до 1200 динара. Зашто нама не продају по некој разумнијој цени па макар им Ми дали амбалажу. Иначе купујем једном годишње (годишња залиха) и задње две године узимам у Медвеђи по 1000 дин и задовољан сам квалитетом.
@ Kosnica komplet kosta 50e vosak je 10e kg za kosnicu s medistem ti treba 2kg zatim zica, nitne, lekovi, rukavice, centrifuga dimilica, pcelarski noz, zvrk, busac ramova, odelo pcelarsko zatim troskovi za gorivo ako pcelinjak vam nije blizu. Izvoli pa zapocni da pcelaris trebace ti 300e za start i ovo nisu konacni troskovi. E sad ti ces da kazes ta kosnica ce da ti da 25kg meda 25 x 6e med to mu dodje150e od kosnice po sezoni tako bi trebalo u teoriji a u praksi s obzirom na godine tj promene u klimi ja na vecinu kosnica ove godine imam do sada 0 NULA prosle godine nije cak bila ni nula nego MINUS jer ne da nisu nista sakupile nego sam morao da intervenisem da ne skapaju gladne u sred sezone. 2018. je bila ok tako da na preseku od te tri godine ja sam zaradio 50e da bi mi vratilo ovim tempom investiciju treba da prodje mnooogo godina. Nismo pomenuli ubode imam ih ihihiii oteknes pa izgledas kao posle boks meca 3 dana.Tako da ako ti je cena meda skupa a ti kupi sve ovo i pocni da pcelaris i jos nesto 3 pakle cigareta koja vecinu pusaca popusi za 3 dana jednako jedna tegla meda koju verovatno ne moze da pojede za mesec dana.

Тајни детектив Ђидо Мова

pre 3 godine

Fun fact,nema puno veze sa medom ali ima sa uvozom,80 posto pasulja po pijacama,marketima ili bilo gde se prodaje je uvozni iz Kirgistana,da da iz Kirgistana,a imamo Vojvodinu da hranimo pola Evrope izvozom a mi uvozimo,kakva politika takva i ekonomija,svako dobro.

Will Mosley

pre 3 godine

Prosle godine sam placao livadski 12€, a bagremov 10€. Ove godine ce kazu biti i skuplji. To su cijene kod nas u Sandzaku. Sada vidim da je u ostatku Srbije puno jeftiniji... Sta je razlog, moze mi li neko od pcelara reci?
(Pazarac, 25. maj 2020 21:31)

Ja nadjem za 4 evra.

rale

pre 3 godine

Наши пчелари продају литар меда на велико 3- 3,5 евра за извоз а нама продају од 680 до 800 мл за 1000 до 1200 динара. Зашто нама не продају по некој разумнијој цени па макар им Ми дали амбалажу. Иначе купујем једном годишње (годишња залиха) и задње две године узимам у Медвеђи по 1000 дин и задовољан сам квалитетом.

Slovenac

pre 3 godine

Znam da vas ima lokalaca, koji znate gde kupiti pravo domace. Ja licno, u SRB ne kupim vise nista domace skoro. Sansa da te prevare je 80%. Posebno na medu, ajvaru, povrcu... Da o rakiji ne pricam. Imate 5% sanse maximum, da bi to sto se prodaje svugde dobilo dozvolu za prodajuu prodavnicama. Samo od licenciranih proizvodjaca skoro sve,i cao.

Marko

pre 3 godine

Sto se mene i moje porodice tice, vec godinama kupujemo samo manastirski med. Em pomazemo monahe i monahinje, em u druge nemam poverenja. Da se razumemo, svestenici i monasi su dva razlicita sveta.

Pazarac

pre 3 godine

Prosle godine sam placao livadski 12€, a bagremov 10€. Ove godine ce kazu biti i skuplji. To su cijene kod nas u Sandzaku. Sada vidim da je u ostatku Srbije puno jeftiniji... Sta je razlog, moze mi li neko od pcelara reci?

lortBp

pre 3 godine

Ja u životu nisam kupio med u prodavnici. Kod pčelara tegla košta 700 din. i sve što je jeftinije u prodavnicama ne može da bude prirodni med.

lux

pre 3 godine

pitanje je samo da li je u pitanju pravi med. ako jeste i ako ne zaostaje kvalitetom za nasim ja ne vidim razlog bunjenju. inace med kupujem uvek u prodavnici udruzenja pcelara ako vec ne dobijem neki direktno od nekog pcelara koga poznajem. sto se mene tice uvek cu kupovati ili ditektno od pcelara ili vec u toj pcelarskoj prodavnici blizu slavije svakako ne na pijacama buvljacima ili diskontima.

Marko

pre 3 godine

Nisam još upoznao čoveka koji je kupio med u prodavnici.Med se kupuje direktno od prozvodjača i to je kod nas 90 posto crno tržište.Ko ima kvalitetnog meda taj se sigurno ne sekira med nema rok trajanja uvek se sve proda po ceni od 800-1000 dinara u zavisnosti od kvaliteta.

Majkl Džondar

pre 3 godine

Tako se radi posao. Kuku nama. Pored ovolike plodne zemlje, vrhunske hrane, mi uvozimo. Ajde što ne izvozimo a trebalo bi, nego što no ni mi ne koristimo naše, već uvozimo iz inostranstva robu nižeg kvaliteta.
Nadam se da smo dotakli dno, jer onda možemo samo na bolje.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 3 godine

Сад ће тај исти мед да извозе као наш, на запад..... Па кад провале западњаци, онда следи забрана извоза меда..... Сами смо себи непријатељи......

Bb

pre 3 godine

Med iz Moldavije može biti samo kvalitetniji od srpskog meda a ne lošiji.

Naši gradovi,vazduh,reke su među naj zagađenijim u Evropi.
Moldavija je deset puta manje zagađena od Srbije samim tim i med i je bolji.

pcelica maja

pre 3 godine

Teglu domaceg meda (1000din) jedan prosecan pusac popusi za dva dana a ne videh nikog da je ostavio cigare da bi ustedeo...

Kafa u kaficu sa kiselom 200din,pivo i sok isto sto naravno nije skupo,pice,pljeskavice,palancinke i ostalo da ne spominjem,dosta nas svaki dan u auto saspe min 500din(u proseku) ali domaci med od pcelara 10e je skup (toliko su dve kafe na moru)

P.S. Realno taj med od 2.2e iz uvoza na nasem trzistu ce kostati bar 5e sto je usteda od 5e,dve kutije cigara mesecno..sramota

Biznis a i Man

pre 3 godine

U Sloveniji je nagrađivan med te godine 15 eura a ostali uglavnom 7-10 zavisi od vrste. Ali udruženje pčelara ima svoje tegle a svaki pčelar svoje markice i lako može da dođe pod udar zakona ako bi muvao a bio bi izbačen iz udruženja. Posle bi mogao med sa prodaje po ceni 2 kila šećera ako bi i tad neko hteo da mu kupi. Postoji jednostavan način provere pravog meda. Završite na fakultetu za nuklearnog fizičara i nakon toga samo malo usavršavanje i već za 5 godina ćete moći 50:50 da budete sigurni da je med pravi. Šalim se. Gospodo pčelari ili se organizujte poput Slovenaca i vršite kontrolu svojih članova ili ne kukajte što mi je svejedno da li je med vaš ili Moldavski. Kupiću jeftiniji Moldavski jer kod nas cena ne garantuje kvalitet.

Pcelar

pre 3 godine

Nije tesko prepoznati prirodni med. Kada okrenete teglu vidi se mehur, kada zahvatite kasiku nit se ne prekida skoro do kraja, u casi vode ce pasti na dno, ako se cela tegla "useceri" to je znak da je prirodan med(suportno od opsteg misljenja) itd. Kupujte kod pcelara ima ih dosta u Srbiji.

Propolis Pčelarević

pre 3 godine

Ovakav uvoz meda, vodi u "krah pčelarstva", dodaje Živadinović.

Ne smemo dozvoliti uvoz jeftinog a meda koji ne zaostaje kvalitetom za našim inače smo propali. Šta je sledeće? Uvoz bagremovog meda iz Ukrajine? Pa oni su najveća evropska zemlja i poseduju nepregledne šume bagrema i to nije fer borba.

ludoje

pre 3 godine

домаћој тегли супроставићу се домаћом,бедном платом од 38000
господа би хтела да им тегла кошта 2000,као и качкаваљ
а за то време ,тамо далеко негде,у Барију,купује се Шпанско дев уље у конзерви од 4.5л за 7.8е и парче Пармезана од 1.1кг за 9.7е
Бог да поживи мог сина што се смуца са послом па се сети и домаће сиротиње!

NIKILANIDZA

pre 3 godine

Blago vama koji imate nekoga u koga imate poverenje imožete da se snabdet pravim medom jer ovo u prodavnicama, na pijacama pa i ulucnim tezgama je pre sve drugo sem pravi med.

Tehnolog

pre 3 godine

Kao tehnolog mogu da kažem da to što se uvozi za 2,2 evra po kilogramu (240 dinara) sigurno med nije. Po toj ceni može neki bućkuriš da se uveze, ali med svakako ne.

Markoni

pre 3 godine

Ja sam za otvoreno tržište ali pod fer uslovima za sve. Ako mi budemo zatvorili svoje granice za tuđe proizvode ili otežavali poslovanje onda će i druge države to uraditi nama a valjda nam je cilj da Izvozimo? U ovom konkretnom slučaju treba ispitati da li taj med iz Moldavije ispunjava sve standarde i da li je naravno ispravan. Ako jeste, onda naši pčelari treba da se zapitaju kako je Moldavcima isplativo da ga prodaju za 2,5€ a naši kukaju i na cenu od 10€?
Ja ću uvek podržati domaćeg proizvođača ali ne po svaku cenu, želim da znam šta kupujem i po razumnoj ceni. Sem toga radim za platu od 500€ a ne 2000€, imam dvoje dece i suprugu koja ne radi već pola godine, svaki dinar mi je važan.

Славко

pre 3 godine

Сви који воле прави и квалитетан мед купују директно код произвођача а не у продавници!

Pera kojot

pre 3 godine

Necu da likujem ali ako je u Srbiji otkupna cena bagrema bila oko 3,8e mislim da je bezobrazno da mi neke kolege traze od 1000-1200 din za kilo meda.Ko da je zlatan.Inace borov med na Tasosu ima za 6e sto je ok cena.

@)---)--)---

pre 3 godine

u italiji postoji srpski med 0,5 kg tegla 2€ ista cena je i iz ostalih banana republika ...
italijanski med je 4€ 0.5kg tegla i bolji je...
verovatno to nije najbolji srpski med ali i cene su talce

Сораб

pre 3 godine

Пале су ми најгрђе речи којима бих напљувао државне органе РС, али пошто сам културан човек, рећићу само да се њихово "руковођење" не може чак ни описати најпогрднијим изразима! Србија увози мед! Брука и срамота!

Katarina

pre 3 godine

Naše pčele,a ne moldavske oprašuju naše voće, što ne samo da voćari ne plaćaju nego i nesavesnim prskanjem kultura i truju pčele.
Naš med otkupljuju Nemci i Italijani, od odabranih pčelara i uz rigoroznu kontrolu kvaliteta, po ceni od oko 3Eur po kg za bagremov med na veliko.
Gotovo svi koji su pisali nešto na ovom forumu baš ništa ne znaju o problemima pčelara kao što je lečenje od sistemskih bolesti koje sada ima gotovo svaka košnica u Evropi (pre svega varoe) za koje se mogu koristiti jeftini lekovi čiji ostaci u medu nisu preporučljivi za ljudsku konzumaciju (obično se takvi lekovi koriste u siromašnim državama).
Najsmešniji je onaj komentar gde osoba pita kakav je to pčelar koji ima džakove šećera :) Pravi je! Kada se pčelama uzmu zalihe meda koje su napravile za zimu, onda se tim šećerom one zimi prihranjuju sve do prolećne paše.

Juznjak -mudro

pre 3 godine

Najbolje kod najbližeg pčelara u komšiluku kupiti med ili gde prvo vidite košnice samo to je garant. I uvoz je mućka i taj vaš pogon naš med ko garantuje da ne mešate i sve što vam dovezu sipate pa ga sirupom presečete. Ja od komšije dve ulice od mene kupujem godinama znam da ima košnice 30 tak i milina.

neko

pre 3 godine

šta mislite koliko će da košta taj moldavski med, vi što hoćete na medu (zdravlju) da uštedite neki dinar? 2.2 evra nije cena za potrošače, šta se nadate. znači neki ljudi podržavaju uvoz jeftinijeg meda? vi što ne vidite dalje od nosa treba da znate da bi to moglo da dovede do smanjenja broja pčelara a samim tim i pčela a samim tim i hrane u srbiji. a onda ćete tu imaginarnu finansijsku razliku da plaćate mnogo skuplje kad ista poskupi. još jedan savet, kad god čujem da se neko vata za izraz tržišna ekonomija uglavnom bude nešto sumnjivo. srbija treba da ima svoje zakone i interese i ako oni u nekoj oblasti nisu tržišna ekonomija onda me baš briga za taj izraz. što ne kupiš zemlju kao stranac negde ti tržišni ekonomisto?

Bruno

pre 3 godine

To smo hteli, otvoreno trziste i da plasniramo nasu robu u svet. Dobili ste sta ste hteli, ocekivaliste da ce stranci da razgrabe nase proizvode. A na kraju smo shvatili da nemamo nista kvalitetno niti smo konkurentni sa cenama. Uvek je lakse i bolje uvoziti nego proizvoditi. E to ce nam doneti neoliberalizam.

g.m.

pre 3 godine

Med je jedan od artikala gde je na 1.mestu kvalitet (dodaj I packaging,isto vrlo vazno) .... U J. Africi u prodavnicama ima "Spektar" ponude, a varijacija cena je samo tako velika upravo zbog Top kvaliteta do "Secerleme"...

Mister

pre 3 godine

Pa nas med smo nekoć vozili u Švedsku, pa nam je isti vraćen jer taj "Srpski med" kako ga zovete niti je pravi, niti je zdrav.
Tako da, dajte da probamo moldavski.
Kod mene u kraju niko ne prodaje teglu ispod 10 eur.

DEX

pre 3 godine

Carina nije izmisljena da bi se drao narod koji nesto kupi u inostranstvu nego da bi se zastitili domaci proizvodi i ne treba je primenjivati za proizvode koji se ne proizvode na domacem trzistu. Med se itekako proizvodi ovde i pravna drzava bi zastitila domaceg proizvodjaca visokom carinskom stopom za med. Ali ovde se uvek forsira uvoz a ne domaca proizvodnja jer se na uvozu bogate spekulanti i sverceri. Ja licno cu bojkotovati uvozni med i dati prednost domacem bez obzira na cenu. Cist patriotizam. Ako me i prevare kvalitetom neka me prevare domaci a ne stranci. Mada med nikada nisam u zivotu kupio u prodavnici vec samo od poznanika. Opet zato sto drzava ne radi svoj posao i dopusta da se svasta prodaje pod nazivom med.

Огњен

pre 3 godine

Уместо што кукају наши пчелари, би стварно требало да продају квалитетан српски мед, да се не баве мешетарењем и да заштите тај бренд од оних који мућкају. Какав је то пчелар који има у шупи џакова шећера колико и кошница? Због таквих који варају овај народ изгубили смо поверење у све. Удружења пчелара би требало да имају своје маркице које би биле доказ да је пчелар поштен и да продаје прави мед. То удружење би током целе године требало да иде у контроле и проверава шта раде регистровани пчелари који се баве продајом меда.

Čubura je Raj

pre 3 godine

Ja decenijama konzumiram med iz Kamenova, iz jedne kuće (da joj ime ne navodim) koja se organizovano i profesionalno bavi pčelarstvom. Cena odredjuje kvalitet i med za dva, tri evra ne može da bude ekvivalentan medu od 10 evra. Šteta za pčelare i za med koji je poreklom iz Srbije, jer je to odličan proizvod koji je trebalo da se sačuva i plasira u EU kao brend. Ali, opet, po ko zna koji put smo isekli granu na kojoj sedimo.

Mank

pre 3 godine

Bas me briga. Ionako ne kupujem med u trgovinama vec kod komsije koji ima svoju proizvodnju. Vrlo odgovorno i humano pristupa tome. Mnoge je izlecio svojim proizvodima. Prezadovoljan sam kvalitetom i izborom. Nije mi zao da dam 700 dinara za kilogram kao sto mi nije zao da platim 1200 dinara pola kg mixa sa polenom, maticnim m.,propolisom i raznim dzidabidzama u bogatoj srazmeri. Bukvalno sam na svom primeru osetio koji je to lek. Nikada u prodavnicama nece biti tako cistog i kvalitetnog meda. To nema cenu. Proporucio bih svakome da nadje slicnu opciju. Izbegavajte da zdravlje kupujete u prodavnicama i sl. jer to jednostavno nema smisla.

Баш

pre 3 godine

Пошто баш живим на неколико километара од Молдавије и знам ситуацију и менталитет плус сећам се добро стратегије разних наших произвођача да кукњавом и чувеним речима како се не исплати извуку што бољу финансијску ситуацију па да се после хвале по селу новим аутом и слично ... знам те пушко кад си пиштољ била ...

Zagor

pre 3 godine

Razumem nase pcelare. Ali to se zove kapitalizam i otvoreno trziste. Cenu odredjuje odnos izmedju konkurenata. Tako je svuda u svetu. Verujem da i Nemci ili Francusi uvoze med iz inostranstva jer je jeftiniji. E sad, ako hoce neko da podrzi domacu proizvodnju ili je neki patriota, neka placa vecu cenu. Narod uglavnom bira ono sto je jeftinije.

Dobro veče

pre 3 godine

Meni je kao nekome ko kupuje možda 10-ak tegli meda godišnje neverovatno i strašno da ljudi likuju i vole zato što stiže jeftin med iz Moldavije. Me bih ga kupio da mi ga džabe daju. Još je ostalo da uništimo i to pa da možemo da kažemo da stvarno više ništa svoje nemamo. Čitam komentare i ne verujem, ljudima se sviđa što će da uštede na medu... možda pakovanje cigara više vredi od pravog Srpskog domaćeg meda? Ili jedno pivo u kafiću? Važno da trpamo deci splačine...

SamoSlogaSrbinaSpasava

pre 3 godine

To ste trebali odavno da uradite,i nas domaci med je poprilicno skup za nas standard(oko 600din.kilo al domaci i proveren) i kao i za sve Drzava unistava pojedinca al je ponos veci od gubitka da bi ste se ujedinili kao i u bilo kojoj drugoj oblasti.Umesto da se prvo proguta najveca zaba mi krecemo od najmanje.Pamet u glavu na predstojecim izborima jer moze samo gore.

Merak

pre 3 godine

Odem u HR u restoran, naručim čaj uz koji dobijem i med a na malom pakovanju piše; mješavina domaćeg meda s medom iz zemalja EU i zemalja izvan EU.

Ja

pre 3 godine

Kupujem med i propolis od pouzdanog pcelara vec godinama. Postoje razni nacini da se prepozna pravi i dobar med, a drugaciji vam ne treba, pa ni da ga daju besplatno. Mozda bi trebalo propisati da se na svim prodajnim mestima domaci proizvodi posebno isticu i stavljaju na vidno mesto, mada slutim da u nasem sistemu takav propis ne bi bio pravno moguc. Razvoj i zastita domace proizvodnje nisu prioriteti ove drzave.

Bob Rock

pre 3 godine

Па добро на већу количину цена је ок, не видим зашто би био лошији од оног на пијаци?

olo

pre 3 godine

Za vas dusebriznike, nije poenta u medu nego u pčelama... Nece moldavske pčele da oprasuju naše voćnjake, bašte i njive. Treba imati malo veće vidike od onog sa prozora.
I zato pčelare treba zaštiti, a ne zbog njihove zarade. Za nas kao društvo, taj med je nusproizvod mnogo bitnije delatnosti koje pčelari (pčele) obavljaju.

Miloš Ilić

pre 3 godine

Je l' može neko da mi napiše zašto je kilo čvaraka 900 i više din? Nema koga nisam pitao od mesara i niko ne zna. Sad su čvarci skuplji i od meda.

mikac678

pre 3 godine

Koliko se sećam pre par godina ste poskupeli med jer je bila suša ili velike kiše, od tada je samo skuplji.
Meni je generalno smešno kad kažu domaći med, to postoji samo kad kupuješ kod proverenih ljudi, sve ostalo je biznis i upitno kakvog je kvaliteta. Pogotovo kod onih što prodaju po Kopaoniku i Zlatiboru

esco

pre 3 godine

"Uvoz meda je legitiman i legalan, jer je tržište otvoreno, ali to nije korektno prema domaćim proizvođačima".

Pa sta ovde nije jasno, cuj ''nije fer''. Ili nase cene nisu dobre ili kvalitet,zasto bi se inace prodavalo.

igor_t

pre 3 godine

Evo pcelari ja cu vas podrzati kupiti domaci med.
Vi koji ih odmah napadate kako treba da proizvode i spustaju cene, a ovaj uvaoznik toboze placa PDV, lecite frustracije na nekoj drugoj vesti. A sta Moldavski je kao bolji, ja bih rekao da su i biljke i pcele iste i kod nas i u Moldaviji, tako da ne moze biti bolji.

Cincvorak varalica

pre 3 godine

Pcelari, ako su vam troskovi prozivodnje preveliki, menjajte zanat. Ne zelim da placam skup i nesistematizovan pcelarski rad. Med k'o med, a ovaj Moldavski ne moze biti los, stavise, nase kontrole prilikom uvoza su prvoklasne. Ja gledam svoj dzep, isto kao i vi, postovani pcelari. Nemojte me hvatati na one fore, "domace je", moj dzep to ne prihvata.

Rale

pre 3 godine

Ovo je bezveze...mi nemamo meda i normalno je da se uveze . Moldavski med je kvalitetan a i cena mu je dobra. Pcelari treba da proizvode a ne kukaju na sve oko sebe.

кисмет

pre 3 godine

samo je vas med od 10 i vise eura pravi med jer niste imali konkurenciju.
nekada, do pre oko desetak godina, bila je skoro ista cena kilograma meda, rakije, kajmaka, ...
koje su vam sada cene!? zato je ovo pravi potez, konkurencija.

Karibaloo

pre 3 godine

Moldavski med je godinama od 2-2.5 evra po kilogramu (na veliko). Daleko im je veća proizvodnja od potražnje. Posebno sada kada je Italija i EU u blokadi zbog korona virusa. Sasvim pristojnog kvaliteta. Nije kineski, niti ovaj naš pola/pola. Domaći proizvojači, ne kažem namerno pčelari, pokušavaju da naprave monopol na tržištu. Nije sve tako kako oni predstavaljaju. Pa francuski med je 5 evra. Naši namerno prave oligopolske dogovore.

Lynx

pre 3 godine

Jao pazi molim te, uvozni med sumnjivog kvaliteta a domaci nije. Druze, prestao sam da kupujem bilo kakav med pre 15 godina jer ne mozes ni na koji nacin razlikovati pravi med od falsifikata. Mozda poznavaoci i mogu, ali ja kao laik ne mogu, a ne zelim da postajem strucnjak za med da bih mogao uci u radnju i kupiti teglu meda.

Luka Laban

pre 3 godine

Molim Vas ljudi, potrudite se makar malo, cak i na Facebook-u ima pristojnoog sveta. Ima dobrih pcelara koji se i tamo reklamiraju, ja sam jednog tamo nasao i sjajan je. Nije iz Beograda, ali uvek mi nekako dostavi teglu meda, transport me ne kosta nista. Nikad ne kupujem med u prodavnici, iskljucivo od par pcelara koje licno poznajem. Tako da Vas molim ljudi da se potrudite, imam utisak da ce taj Moldavski med biti skuplji od naseg Srpskog meda.

Lynx

pre 3 godine

Jao pazi molim te, uvozni med sumnjivog kvaliteta a domaci nije. Druze, prestao sam da kupujem bilo kakav med pre 15 godina jer ne mozes ni na koji nacin razlikovati pravi med od falsifikata. Mozda poznavaoci i mogu, ali ja kao laik ne mogu, a ne zelim da postajem strucnjak za med da bih mogao uci u radnju i kupiti teglu meda.

Miloš Ilić

pre 3 godine

Je l' može neko da mi napiše zašto je kilo čvaraka 900 i više din? Nema koga nisam pitao od mesara i niko ne zna. Sad su čvarci skuplji i od meda.

Luka Laban

pre 3 godine

Molim Vas ljudi, potrudite se makar malo, cak i na Facebook-u ima pristojnoog sveta. Ima dobrih pcelara koji se i tamo reklamiraju, ja sam jednog tamo nasao i sjajan je. Nije iz Beograda, ali uvek mi nekako dostavi teglu meda, transport me ne kosta nista. Nikad ne kupujem med u prodavnici, iskljucivo od par pcelara koje licno poznajem. Tako da Vas molim ljudi da se potrudite, imam utisak da ce taj Moldavski med biti skuplji od naseg Srpskog meda.

Karibaloo

pre 3 godine

Moldavski med je godinama od 2-2.5 evra po kilogramu (na veliko). Daleko im je veća proizvodnja od potražnje. Posebno sada kada je Italija i EU u blokadi zbog korona virusa. Sasvim pristojnog kvaliteta. Nije kineski, niti ovaj naš pola/pola. Domaći proizvojači, ne kažem namerno pčelari, pokušavaju da naprave monopol na tržištu. Nije sve tako kako oni predstavaljaju. Pa francuski med je 5 evra. Naši namerno prave oligopolske dogovore.

кисмет

pre 3 godine

samo je vas med od 10 i vise eura pravi med jer niste imali konkurenciju.
nekada, do pre oko desetak godina, bila je skoro ista cena kilograma meda, rakije, kajmaka, ...
koje su vam sada cene!? zato je ovo pravi potez, konkurencija.

Pcelar

pre 3 godine

Nije tesko prepoznati prirodni med. Kada okrenete teglu vidi se mehur, kada zahvatite kasiku nit se ne prekida skoro do kraja, u casi vode ce pasti na dno, ako se cela tegla "useceri" to je znak da je prirodan med(suportno od opsteg misljenja) itd. Kupujte kod pcelara ima ih dosta u Srbiji.

Cincvorak varalica

pre 3 godine

Pcelari, ako su vam troskovi prozivodnje preveliki, menjajte zanat. Ne zelim da placam skup i nesistematizovan pcelarski rad. Med k'o med, a ovaj Moldavski ne moze biti los, stavise, nase kontrole prilikom uvoza su prvoklasne. Ja gledam svoj dzep, isto kao i vi, postovani pcelari. Nemojte me hvatati na one fore, "domace je", moj dzep to ne prihvata.

mikac678

pre 3 godine

Koliko se sećam pre par godina ste poskupeli med jer je bila suša ili velike kiše, od tada je samo skuplji.
Meni je generalno smešno kad kažu domaći med, to postoji samo kad kupuješ kod proverenih ljudi, sve ostalo je biznis i upitno kakvog je kvaliteta. Pogotovo kod onih što prodaju po Kopaoniku i Zlatiboru

Katarina

pre 3 godine

Naše pčele,a ne moldavske oprašuju naše voće, što ne samo da voćari ne plaćaju nego i nesavesnim prskanjem kultura i truju pčele.
Naš med otkupljuju Nemci i Italijani, od odabranih pčelara i uz rigoroznu kontrolu kvaliteta, po ceni od oko 3Eur po kg za bagremov med na veliko.
Gotovo svi koji su pisali nešto na ovom forumu baš ništa ne znaju o problemima pčelara kao što je lečenje od sistemskih bolesti koje sada ima gotovo svaka košnica u Evropi (pre svega varoe) za koje se mogu koristiti jeftini lekovi čiji ostaci u medu nisu preporučljivi za ljudsku konzumaciju (obično se takvi lekovi koriste u siromašnim državama).
Najsmešniji je onaj komentar gde osoba pita kakav je to pčelar koji ima džakove šećera :) Pravi je! Kada se pčelama uzmu zalihe meda koje su napravile za zimu, onda se tim šećerom one zimi prihranjuju sve do prolećne paše.

Marko

pre 3 godine

Sto se mene i moje porodice tice, vec godinama kupujemo samo manastirski med. Em pomazemo monahe i monahinje, em u druge nemam poverenja. Da se razumemo, svestenici i monasi su dva razlicita sveta.

Bb

pre 3 godine

Med iz Moldavije može biti samo kvalitetniji od srpskog meda a ne lošiji.

Naši gradovi,vazduh,reke su među naj zagađenijim u Evropi.
Moldavija je deset puta manje zagađena od Srbije samim tim i med i je bolji.

Rale

pre 3 godine

Ovo je bezveze...mi nemamo meda i normalno je da se uveze . Moldavski med je kvalitetan a i cena mu je dobra. Pcelari treba da proizvode a ne kukaju na sve oko sebe.

Bruno

pre 3 godine

To smo hteli, otvoreno trziste i da plasniramo nasu robu u svet. Dobili ste sta ste hteli, ocekivaliste da ce stranci da razgrabe nase proizvode. A na kraju smo shvatili da nemamo nista kvalitetno niti smo konkurentni sa cenama. Uvek je lakse i bolje uvoziti nego proizvoditi. E to ce nam doneti neoliberalizam.

Mister

pre 3 godine

Pa nas med smo nekoć vozili u Švedsku, pa nam je isti vraćen jer taj "Srpski med" kako ga zovete niti je pravi, niti je zdrav.
Tako da, dajte da probamo moldavski.
Kod mene u kraju niko ne prodaje teglu ispod 10 eur.

Tehnolog

pre 3 godine

Kao tehnolog mogu da kažem da to što se uvozi za 2,2 evra po kilogramu (240 dinara) sigurno med nije. Po toj ceni može neki bućkuriš da se uveze, ali med svakako ne.

olo

pre 3 godine

Za vas dusebriznike, nije poenta u medu nego u pčelama... Nece moldavske pčele da oprasuju naše voćnjake, bašte i njive. Treba imati malo veće vidike od onog sa prozora.
I zato pčelare treba zaštiti, a ne zbog njihove zarade. Za nas kao društvo, taj med je nusproizvod mnogo bitnije delatnosti koje pčelari (pčele) obavljaju.

Огњен

pre 3 godine

Уместо што кукају наши пчелари, би стварно требало да продају квалитетан српски мед, да се не баве мешетарењем и да заштите тај бренд од оних који мућкају. Какав је то пчелар који има у шупи џакова шећера колико и кошница? Због таквих који варају овај народ изгубили смо поверење у све. Удружења пчелара би требало да имају своје маркице које би биле доказ да је пчелар поштен и да продаје прави мед. То удружење би током целе године требало да иде у контроле и проверава шта раде регистровани пчелари који се баве продајом меда.

Markoni

pre 3 godine

Ja sam za otvoreno tržište ali pod fer uslovima za sve. Ako mi budemo zatvorili svoje granice za tuđe proizvode ili otežavali poslovanje onda će i druge države to uraditi nama a valjda nam je cilj da Izvozimo? U ovom konkretnom slučaju treba ispitati da li taj med iz Moldavije ispunjava sve standarde i da li je naravno ispravan. Ako jeste, onda naši pčelari treba da se zapitaju kako je Moldavcima isplativo da ga prodaju za 2,5€ a naši kukaju i na cenu od 10€?
Ja ću uvek podržati domaćeg proizvođača ali ne po svaku cenu, želim da znam šta kupujem i po razumnoj ceni. Sem toga radim za platu od 500€ a ne 2000€, imam dvoje dece i suprugu koja ne radi već pola godine, svaki dinar mi je važan.

Славко

pre 3 godine

Сви који воле прави и квалитетан мед купују директно код произвођача а не у продавници!

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 3 godine

Сад ће тај исти мед да извозе као наш, на запад..... Па кад провале западњаци, онда следи забрана извоза меда..... Сами смо себи непријатељи......

Dobro veče

pre 3 godine

Meni je kao nekome ko kupuje možda 10-ak tegli meda godišnje neverovatno i strašno da ljudi likuju i vole zato što stiže jeftin med iz Moldavije. Me bih ga kupio da mi ga džabe daju. Još je ostalo da uništimo i to pa da možemo da kažemo da stvarno više ništa svoje nemamo. Čitam komentare i ne verujem, ljudima se sviđa što će da uštede na medu... možda pakovanje cigara više vredi od pravog Srpskog domaćeg meda? Ili jedno pivo u kafiću? Važno da trpamo deci splačine...

Slovenac

pre 3 godine

Znam da vas ima lokalaca, koji znate gde kupiti pravo domace. Ja licno, u SRB ne kupim vise nista domace skoro. Sansa da te prevare je 80%. Posebno na medu, ajvaru, povrcu... Da o rakiji ne pricam. Imate 5% sanse maximum, da bi to sto se prodaje svugde dobilo dozvolu za prodajuu prodavnicama. Samo od licenciranih proizvodjaca skoro sve,i cao.

Biznis a i Man

pre 3 godine

U Sloveniji je nagrađivan med te godine 15 eura a ostali uglavnom 7-10 zavisi od vrste. Ali udruženje pčelara ima svoje tegle a svaki pčelar svoje markice i lako može da dođe pod udar zakona ako bi muvao a bio bi izbačen iz udruženja. Posle bi mogao med sa prodaje po ceni 2 kila šećera ako bi i tad neko hteo da mu kupi. Postoji jednostavan način provere pravog meda. Završite na fakultetu za nuklearnog fizičara i nakon toga samo malo usavršavanje i već za 5 godina ćete moći 50:50 da budete sigurni da je med pravi. Šalim se. Gospodo pčelari ili se organizujte poput Slovenaca i vršite kontrolu svojih članova ili ne kukajte što mi je svejedno da li je med vaš ili Moldavski. Kupiću jeftiniji Moldavski jer kod nas cena ne garantuje kvalitet.

Mank

pre 3 godine

Bas me briga. Ionako ne kupujem med u trgovinama vec kod komsije koji ima svoju proizvodnju. Vrlo odgovorno i humano pristupa tome. Mnoge je izlecio svojim proizvodima. Prezadovoljan sam kvalitetom i izborom. Nije mi zao da dam 700 dinara za kilogram kao sto mi nije zao da platim 1200 dinara pola kg mixa sa polenom, maticnim m.,propolisom i raznim dzidabidzama u bogatoj srazmeri. Bukvalno sam na svom primeru osetio koji je to lek. Nikada u prodavnicama nece biti tako cistog i kvalitetnog meda. To nema cenu. Proporucio bih svakome da nadje slicnu opciju. Izbegavajte da zdravlje kupujete u prodavnicama i sl. jer to jednostavno nema smisla.

Pazarac

pre 3 godine

Prosle godine sam placao livadski 12€, a bagremov 10€. Ove godine ce kazu biti i skuplji. To su cijene kod nas u Sandzaku. Sada vidim da je u ostatku Srbije puno jeftiniji... Sta je razlog, moze mi li neko od pcelara reci?

Merak

pre 3 godine

Odem u HR u restoran, naručim čaj uz koji dobijem i med a na malom pakovanju piše; mješavina domaćeg meda s medom iz zemalja EU i zemalja izvan EU.

NIKILANIDZA

pre 3 godine

Blago vama koji imate nekoga u koga imate poverenje imožete da se snabdet pravim medom jer ovo u prodavnicama, na pijacama pa i ulucnim tezgama je pre sve drugo sem pravi med.

Pera kojot

pre 3 godine

Necu da likujem ali ako je u Srbiji otkupna cena bagrema bila oko 3,8e mislim da je bezobrazno da mi neke kolege traze od 1000-1200 din za kilo meda.Ko da je zlatan.Inace borov med na Tasosu ima za 6e sto je ok cena.

neko

pre 3 godine

šta mislite koliko će da košta taj moldavski med, vi što hoćete na medu (zdravlju) da uštedite neki dinar? 2.2 evra nije cena za potrošače, šta se nadate. znači neki ljudi podržavaju uvoz jeftinijeg meda? vi što ne vidite dalje od nosa treba da znate da bi to moglo da dovede do smanjenja broja pčelara a samim tim i pčela a samim tim i hrane u srbiji. a onda ćete tu imaginarnu finansijsku razliku da plaćate mnogo skuplje kad ista poskupi. još jedan savet, kad god čujem da se neko vata za izraz tržišna ekonomija uglavnom bude nešto sumnjivo. srbija treba da ima svoje zakone i interese i ako oni u nekoj oblasti nisu tržišna ekonomija onda me baš briga za taj izraz. što ne kupiš zemlju kao stranac negde ti tržišni ekonomisto?

Bob Rock

pre 3 godine

Па добро на већу количину цена је ок, не видим зашто би био лошији од оног на пијаци?

esco

pre 3 godine

"Uvoz meda je legitiman i legalan, jer je tržište otvoreno, ali to nije korektno prema domaćim proizvođačima".

Pa sta ovde nije jasno, cuj ''nije fer''. Ili nase cene nisu dobre ili kvalitet,zasto bi se inace prodavalo.

ludoje

pre 3 godine

домаћој тегли супроставићу се домаћом,бедном платом од 38000
господа би хтела да им тегла кошта 2000,као и качкаваљ
а за то време ,тамо далеко негде,у Барију,купује се Шпанско дев уље у конзерви од 4.5л за 7.8е и парче Пармезана од 1.1кг за 9.7е
Бог да поживи мог сина што се смуца са послом па се сети и домаће сиротиње!

Čubura je Raj

pre 3 godine

Ja decenijama konzumiram med iz Kamenova, iz jedne kuće (da joj ime ne navodim) koja se organizovano i profesionalno bavi pčelarstvom. Cena odredjuje kvalitet i med za dva, tri evra ne može da bude ekvivalentan medu od 10 evra. Šteta za pčelare i za med koji je poreklom iz Srbije, jer je to odličan proizvod koji je trebalo da se sačuva i plasira u EU kao brend. Ali, opet, po ko zna koji put smo isekli granu na kojoj sedimo.

pcelica maja

pre 3 godine

Teglu domaceg meda (1000din) jedan prosecan pusac popusi za dva dana a ne videh nikog da je ostavio cigare da bi ustedeo...

Kafa u kaficu sa kiselom 200din,pivo i sok isto sto naravno nije skupo,pice,pljeskavice,palancinke i ostalo da ne spominjem,dosta nas svaki dan u auto saspe min 500din(u proseku) ali domaci med od pcelara 10e je skup (toliko su dve kafe na moru)

P.S. Realno taj med od 2.2e iz uvoza na nasem trzistu ce kostati bar 5e sto je usteda od 5e,dve kutije cigara mesecno..sramota

@)---)--)---

pre 3 godine

u italiji postoji srpski med 0,5 kg tegla 2€ ista cena je i iz ostalih banana republika ...
italijanski med je 4€ 0.5kg tegla i bolji je...
verovatno to nije najbolji srpski med ali i cene su talce

Баш

pre 3 godine

Пошто баш живим на неколико километара од Молдавије и знам ситуацију и менталитет плус сећам се добро стратегије разних наших произвођача да кукњавом и чувеним речима како се не исплати извуку што бољу финансијску ситуацију па да се после хвале по селу новим аутом и слично ... знам те пушко кад си пиштољ била ...

Сораб

pre 3 godine

Пале су ми најгрђе речи којима бих напљувао државне органе РС, али пошто сам културан човек, рећићу само да се њихово "руковођење" не може чак ни описати најпогрднијим изразима! Србија увози мед! Брука и срамота!

Marko

pre 3 godine

Nisam još upoznao čoveka koji je kupio med u prodavnici.Med se kupuje direktno od prozvodjača i to je kod nas 90 posto crno tržište.Ko ima kvalitetnog meda taj se sigurno ne sekira med nema rok trajanja uvek se sve proda po ceni od 800-1000 dinara u zavisnosti od kvaliteta.

lux

pre 3 godine

pitanje je samo da li je u pitanju pravi med. ako jeste i ako ne zaostaje kvalitetom za nasim ja ne vidim razlog bunjenju. inace med kupujem uvek u prodavnici udruzenja pcelara ako vec ne dobijem neki direktno od nekog pcelara koga poznajem. sto se mene tice uvek cu kupovati ili ditektno od pcelara ili vec u toj pcelarskoj prodavnici blizu slavije svakako ne na pijacama buvljacima ili diskontima.

igor_t

pre 3 godine

Evo pcelari ja cu vas podrzati kupiti domaci med.
Vi koji ih odmah napadate kako treba da proizvode i spustaju cene, a ovaj uvaoznik toboze placa PDV, lecite frustracije na nekoj drugoj vesti. A sta Moldavski je kao bolji, ja bih rekao da su i biljke i pcele iste i kod nas i u Moldaviji, tako da ne moze biti bolji.

DEX

pre 3 godine

Carina nije izmisljena da bi se drao narod koji nesto kupi u inostranstvu nego da bi se zastitili domaci proizvodi i ne treba je primenjivati za proizvode koji se ne proizvode na domacem trzistu. Med se itekako proizvodi ovde i pravna drzava bi zastitila domaceg proizvodjaca visokom carinskom stopom za med. Ali ovde se uvek forsira uvoz a ne domaca proizvodnja jer se na uvozu bogate spekulanti i sverceri. Ja licno cu bojkotovati uvozni med i dati prednost domacem bez obzira na cenu. Cist patriotizam. Ako me i prevare kvalitetom neka me prevare domaci a ne stranci. Mada med nikada nisam u zivotu kupio u prodavnici vec samo od poznanika. Opet zato sto drzava ne radi svoj posao i dopusta da se svasta prodaje pod nazivom med.

rale

pre 3 godine

Наши пчелари продају литар меда на велико 3- 3,5 евра за извоз а нама продају од 680 до 800 мл за 1000 до 1200 динара. Зашто нама не продају по некој разумнијој цени па макар им Ми дали амбалажу. Иначе купујем једном годишње (годишња залиха) и задње две године узимам у Медвеђи по 1000 дин и задовољан сам квалитетом.

Majkl Džondar

pre 3 godine

Tako se radi posao. Kuku nama. Pored ovolike plodne zemlje, vrhunske hrane, mi uvozimo. Ajde što ne izvozimo a trebalo bi, nego što no ni mi ne koristimo naše, već uvozimo iz inostranstva robu nižeg kvaliteta.
Nadam se da smo dotakli dno, jer onda možemo samo na bolje.

Zagor

pre 3 godine

Razumem nase pcelare. Ali to se zove kapitalizam i otvoreno trziste. Cenu odredjuje odnos izmedju konkurenata. Tako je svuda u svetu. Verujem da i Nemci ili Francusi uvoze med iz inostranstva jer je jeftiniji. E sad, ako hoce neko da podrzi domacu proizvodnju ili je neki patriota, neka placa vecu cenu. Narod uglavnom bira ono sto je jeftinije.

lortBp

pre 3 godine

Ja u životu nisam kupio med u prodavnici. Kod pčelara tegla košta 700 din. i sve što je jeftinije u prodavnicama ne može da bude prirodni med.

Juznjak -mudro

pre 3 godine

Najbolje kod najbližeg pčelara u komšiluku kupiti med ili gde prvo vidite košnice samo to je garant. I uvoz je mućka i taj vaš pogon naš med ko garantuje da ne mešate i sve što vam dovezu sipate pa ga sirupom presečete. Ja od komšije dve ulice od mene kupujem godinama znam da ima košnice 30 tak i milina.

Ja

pre 3 godine

Kupujem med i propolis od pouzdanog pcelara vec godinama. Postoje razni nacini da se prepozna pravi i dobar med, a drugaciji vam ne treba, pa ni da ga daju besplatno. Mozda bi trebalo propisati da se na svim prodajnim mestima domaci proizvodi posebno isticu i stavljaju na vidno mesto, mada slutim da u nasem sistemu takav propis ne bi bio pravno moguc. Razvoj i zastita domace proizvodnje nisu prioriteti ove drzave.

SamoSlogaSrbinaSpasava

pre 3 godine

To ste trebali odavno da uradite,i nas domaci med je poprilicno skup za nas standard(oko 600din.kilo al domaci i proveren) i kao i za sve Drzava unistava pojedinca al je ponos veci od gubitka da bi ste se ujedinili kao i u bilo kojoj drugoj oblasti.Umesto da se prvo proguta najveca zaba mi krecemo od najmanje.Pamet u glavu na predstojecim izborima jer moze samo gore.

Тајни детектив Ђидо Мова

pre 3 godine

Fun fact,nema puno veze sa medom ali ima sa uvozom,80 posto pasulja po pijacama,marketima ili bilo gde se prodaje je uvozni iz Kirgistana,da da iz Kirgistana,a imamo Vojvodinu da hranimo pola Evrope izvozom a mi uvozimo,kakva politika takva i ekonomija,svako dobro.

Propolis Pčelarević

pre 3 godine

Ovakav uvoz meda, vodi u "krah pčelarstva", dodaje Živadinović.

Ne smemo dozvoliti uvoz jeftinog a meda koji ne zaostaje kvalitetom za našim inače smo propali. Šta je sledeće? Uvoz bagremovog meda iz Ukrajine? Pa oni su najveća evropska zemlja i poseduju nepregledne šume bagrema i to nije fer borba.

g.m.

pre 3 godine

Med je jedan od artikala gde je na 1.mestu kvalitet (dodaj I packaging,isto vrlo vazno) .... U J. Africi u prodavnicama ima "Spektar" ponude, a varijacija cena je samo tako velika upravo zbog Top kvaliteta do "Secerleme"...

laza82

pre 3 godine

Наши пчелари продају литар меда на велико 3- 3,5 евра за извоз а нама продају од 680 до 800 мл за 1000 до 1200 динара. Зашто нама не продају по некој разумнијој цени па макар им Ми дали амбалажу. Иначе купујем једном годишње (годишња залиха) и задње две године узимам у Медвеђи по 1000 дин и задовољан сам квалитетом.
@ Kosnica komplet kosta 50e vosak je 10e kg za kosnicu s medistem ti treba 2kg zatim zica, nitne, lekovi, rukavice, centrifuga dimilica, pcelarski noz, zvrk, busac ramova, odelo pcelarsko zatim troskovi za gorivo ako pcelinjak vam nije blizu. Izvoli pa zapocni da pcelaris trebace ti 300e za start i ovo nisu konacni troskovi. E sad ti ces da kazes ta kosnica ce da ti da 25kg meda 25 x 6e med to mu dodje150e od kosnice po sezoni tako bi trebalo u teoriji a u praksi s obzirom na godine tj promene u klimi ja na vecinu kosnica ove godine imam do sada 0 NULA prosle godine nije cak bila ni nula nego MINUS jer ne da nisu nista sakupile nego sam morao da intervenisem da ne skapaju gladne u sred sezone. 2018. je bila ok tako da na preseku od te tri godine ja sam zaradio 50e da bi mi vratilo ovim tempom investiciju treba da prodje mnooogo godina. Nismo pomenuli ubode imam ih ihihiii oteknes pa izgledas kao posle boks meca 3 dana.Tako da ako ti je cena meda skupa a ti kupi sve ovo i pocni da pcelaris i jos nesto 3 pakle cigareta koja vecinu pusaca popusi za 3 dana jednako jedna tegla meda koju verovatno ne moze da pojede za mesec dana.

Will Mosley

pre 3 godine

Prosle godine sam placao livadski 12€, a bagremov 10€. Ove godine ce kazu biti i skuplji. To su cijene kod nas u Sandzaku. Sada vidim da je u ostatku Srbije puno jeftiniji... Sta je razlog, moze mi li neko od pcelara reci?
(Pazarac, 25. maj 2020 21:31)

Ja nadjem za 4 evra.

Јабучило

pre 3 godine

Tako da ako ti je cena meda skupa a ti kupi sve ovo i pocni da pcelaris i jos nesto 3 pakle cigareta koja vecinu pusaca popusi za 3 dana jednako jedna tegla meda koju verovatno ne moze da pojede za mesec dana.
(laza82, 26. maj 2020 07:06)

Човек је лепо написао да је цена у откупу око 400 динара. Закључује да је очигледно могуће да цена у директној продаји буде нижа, а ти га шаљеш да пчелари?

Medved

pre 3 godine

Jao pazi molim te, uvozni med sumnjivog kvaliteta a domaci nije. Druze, prestao sam da kupujem bilo kakav med pre 15 godina jer ne mozes ni na koji nacin razlikovati pravi med od falsifikata. Mozda poznavaoci i mogu, ali ja kao laik ne mogu, a ne zelim da postajem strucnjak za med da bih mogao uci u radnju i kupiti teglu meda.
(Lynx)

Na osnovu cega zakljucujes da je domaci med 'sumnjivog kvaliteta'? Na osnovu sopstvenog priznanja da nemas pojma o tome? Generalno, domaci med je umereno do mnogo boljeg kvaliteta od uvoznog, mada se ponekad moze naci i dobar uvozni kao sto i medju nasim pcelarima ima onih kojima kvalitet nije najvaznija stvar. Zato, dobar med se ne kupuje u prodavnicama, jer su varijacije u kvalitetu velike, nego direktno od pcelara koji posteno rade ovaj tezak posao, a za njih se relativno lako sazna ko su.

Cincvorak varalica

pre 3 godine

Pcelari, ako su vam troskovi prozivodnje preveliki, menjajte zanat. Ne zelim da placam skup i nesistematizovan pcelarski rad. Med k'o med, a ovaj Moldavski ne moze biti los, stavise, nase kontrole prilikom uvoza su prvoklasne. Ja gledam svoj dzep, isto kao i vi, postovani pcelari. Nemojte me hvatati na one fore, "domace je", moj dzep to ne prihvata.

Rale

pre 3 godine

Ovo je bezveze...mi nemamo meda i normalno je da se uveze . Moldavski med je kvalitetan a i cena mu je dobra. Pcelari treba da proizvode a ne kukaju na sve oko sebe.

Tehnolog

pre 3 godine

Kao tehnolog mogu da kažem da to što se uvozi za 2,2 evra po kilogramu (240 dinara) sigurno med nije. Po toj ceni može neki bućkuriš da se uveze, ali med svakako ne.

Lynx

pre 3 godine

Jao pazi molim te, uvozni med sumnjivog kvaliteta a domaci nije. Druze, prestao sam da kupujem bilo kakav med pre 15 godina jer ne mozes ni na koji nacin razlikovati pravi med od falsifikata. Mozda poznavaoci i mogu, ali ja kao laik ne mogu, a ne zelim da postajem strucnjak za med da bih mogao uci u radnju i kupiti teglu meda.

Propolis Pčelarević

pre 3 godine

Ovakav uvoz meda, vodi u "krah pčelarstva", dodaje Živadinović.

Ne smemo dozvoliti uvoz jeftinog a meda koji ne zaostaje kvalitetom za našim inače smo propali. Šta je sledeće? Uvoz bagremovog meda iz Ukrajine? Pa oni su najveća evropska zemlja i poseduju nepregledne šume bagrema i to nije fer borba.

DEX

pre 3 godine

Carina nije izmisljena da bi se drao narod koji nesto kupi u inostranstvu nego da bi se zastitili domaci proizvodi i ne treba je primenjivati za proizvode koji se ne proizvode na domacem trzistu. Med se itekako proizvodi ovde i pravna drzava bi zastitila domaceg proizvodjaca visokom carinskom stopom za med. Ali ovde se uvek forsira uvoz a ne domaca proizvodnja jer se na uvozu bogate spekulanti i sverceri. Ja licno cu bojkotovati uvozni med i dati prednost domacem bez obzira na cenu. Cist patriotizam. Ako me i prevare kvalitetom neka me prevare domaci a ne stranci. Mada med nikada nisam u zivotu kupio u prodavnici vec samo od poznanika. Opet zato sto drzava ne radi svoj posao i dopusta da se svasta prodaje pod nazivom med.

кисмет

pre 3 godine

samo je vas med od 10 i vise eura pravi med jer niste imali konkurenciju.
nekada, do pre oko desetak godina, bila je skoro ista cena kilograma meda, rakije, kajmaka, ...
koje su vam sada cene!? zato je ovo pravi potez, konkurencija.

igor_t

pre 3 godine

Evo pcelari ja cu vas podrzati kupiti domaci med.
Vi koji ih odmah napadate kako treba da proizvode i spustaju cene, a ovaj uvaoznik toboze placa PDV, lecite frustracije na nekoj drugoj vesti. A sta Moldavski je kao bolji, ja bih rekao da su i biljke i pcele iste i kod nas i u Moldaviji, tako da ne moze biti bolji.

Bb

pre 3 godine

Med iz Moldavije može biti samo kvalitetniji od srpskog meda a ne lošiji.

Naši gradovi,vazduh,reke su među naj zagađenijim u Evropi.
Moldavija je deset puta manje zagađena od Srbije samim tim i med i je bolji.

Сораб

pre 3 godine

Пале су ми најгрђе речи којима бих напљувао државне органе РС, али пошто сам културан човек, рећићу само да се њихово "руковођење" не може чак ни описати најпогрднијим изразима! Србија увози мед! Брука и срамота!

Karibaloo

pre 3 godine

Moldavski med je godinama od 2-2.5 evra po kilogramu (na veliko). Daleko im je veća proizvodnja od potražnje. Posebno sada kada je Italija i EU u blokadi zbog korona virusa. Sasvim pristojnog kvaliteta. Nije kineski, niti ovaj naš pola/pola. Domaći proizvojači, ne kažem namerno pčelari, pokušavaju da naprave monopol na tržištu. Nije sve tako kako oni predstavaljaju. Pa francuski med je 5 evra. Naši namerno prave oligopolske dogovore.

Zagor

pre 3 godine

Razumem nase pcelare. Ali to se zove kapitalizam i otvoreno trziste. Cenu odredjuje odnos izmedju konkurenata. Tako je svuda u svetu. Verujem da i Nemci ili Francusi uvoze med iz inostranstva jer je jeftiniji. E sad, ako hoce neko da podrzi domacu proizvodnju ili je neki patriota, neka placa vecu cenu. Narod uglavnom bira ono sto je jeftinije.

Dobro veče

pre 3 godine

Meni je kao nekome ko kupuje možda 10-ak tegli meda godišnje neverovatno i strašno da ljudi likuju i vole zato što stiže jeftin med iz Moldavije. Me bih ga kupio da mi ga džabe daju. Još je ostalo da uništimo i to pa da možemo da kažemo da stvarno više ništa svoje nemamo. Čitam komentare i ne verujem, ljudima se sviđa što će da uštede na medu... možda pakovanje cigara više vredi od pravog Srpskog domaćeg meda? Ili jedno pivo u kafiću? Važno da trpamo deci splačine...

Slovenac

pre 3 godine

Znam da vas ima lokalaca, koji znate gde kupiti pravo domace. Ja licno, u SRB ne kupim vise nista domace skoro. Sansa da te prevare je 80%. Posebno na medu, ajvaru, povrcu... Da o rakiji ne pricam. Imate 5% sanse maximum, da bi to sto se prodaje svugde dobilo dozvolu za prodajuu prodavnicama. Samo od licenciranih proizvodjaca skoro sve,i cao.

Баш

pre 3 godine

Пошто баш живим на неколико километара од Молдавије и знам ситуацију и менталитет плус сећам се добро стратегије разних наших произвођача да кукњавом и чувеним речима како се не исплати извуку што бољу финансијску ситуацију па да се после хвале по селу новим аутом и слично ... знам те пушко кад си пиштољ била ...

Marko

pre 3 godine

Sto se mene i moje porodice tice, vec godinama kupujemo samo manastirski med. Em pomazemo monahe i monahinje, em u druge nemam poverenja. Da se razumemo, svestenici i monasi su dva razlicita sveta.

Огњен

pre 3 godine

Уместо што кукају наши пчелари, би стварно требало да продају квалитетан српски мед, да се не баве мешетарењем и да заштите тај бренд од оних који мућкају. Какав је то пчелар који има у шупи џакова шећера колико и кошница? Због таквих који варају овај народ изгубили смо поверење у све. Удружења пчелара би требало да имају своје маркице које би биле доказ да је пчелар поштен и да продаје прави мед. То удружење би током целе године требало да иде у контроле и проверава шта раде регистровани пчелари који се баве продајом меда.

neko

pre 3 godine

šta mislite koliko će da košta taj moldavski med, vi što hoćete na medu (zdravlju) da uštedite neki dinar? 2.2 evra nije cena za potrošače, šta se nadate. znači neki ljudi podržavaju uvoz jeftinijeg meda? vi što ne vidite dalje od nosa treba da znate da bi to moglo da dovede do smanjenja broja pčelara a samim tim i pčela a samim tim i hrane u srbiji. a onda ćete tu imaginarnu finansijsku razliku da plaćate mnogo skuplje kad ista poskupi. još jedan savet, kad god čujem da se neko vata za izraz tržišna ekonomija uglavnom bude nešto sumnjivo. srbija treba da ima svoje zakone i interese i ako oni u nekoj oblasti nisu tržišna ekonomija onda me baš briga za taj izraz. što ne kupiš zemlju kao stranac negde ti tržišni ekonomisto?

pcelica maja

pre 3 godine

Teglu domaceg meda (1000din) jedan prosecan pusac popusi za dva dana a ne videh nikog da je ostavio cigare da bi ustedeo...

Kafa u kaficu sa kiselom 200din,pivo i sok isto sto naravno nije skupo,pice,pljeskavice,palancinke i ostalo da ne spominjem,dosta nas svaki dan u auto saspe min 500din(u proseku) ali domaci med od pcelara 10e je skup (toliko su dve kafe na moru)

P.S. Realno taj med od 2.2e iz uvoza na nasem trzistu ce kostati bar 5e sto je usteda od 5e,dve kutije cigara mesecno..sramota

Bob Rock

pre 3 godine

Па добро на већу количину цена је ок, не видим зашто би био лошији од оног на пијаци?

Luka Laban

pre 3 godine

Molim Vas ljudi, potrudite se makar malo, cak i na Facebook-u ima pristojnoog sveta. Ima dobrih pcelara koji se i tamo reklamiraju, ja sam jednog tamo nasao i sjajan je. Nije iz Beograda, ali uvek mi nekako dostavi teglu meda, transport me ne kosta nista. Nikad ne kupujem med u prodavnici, iskljucivo od par pcelara koje licno poznajem. Tako da Vas molim ljudi da se potrudite, imam utisak da ce taj Moldavski med biti skuplji od naseg Srpskog meda.

Pcelar

pre 3 godine

Nije tesko prepoznati prirodni med. Kada okrenete teglu vidi se mehur, kada zahvatite kasiku nit se ne prekida skoro do kraja, u casi vode ce pasti na dno, ako se cela tegla "useceri" to je znak da je prirodan med(suportno od opsteg misljenja) itd. Kupujte kod pcelara ima ih dosta u Srbiji.

Pera kojot

pre 3 godine

Necu da likujem ali ako je u Srbiji otkupna cena bagrema bila oko 3,8e mislim da je bezobrazno da mi neke kolege traze od 1000-1200 din za kilo meda.Ko da je zlatan.Inace borov med na Tasosu ima za 6e sto je ok cena.

Marko

pre 3 godine

Nisam još upoznao čoveka koji je kupio med u prodavnici.Med se kupuje direktno od prozvodjača i to je kod nas 90 posto crno tržište.Ko ima kvalitetnog meda taj se sigurno ne sekira med nema rok trajanja uvek se sve proda po ceni od 800-1000 dinara u zavisnosti od kvaliteta.

esco

pre 3 godine

"Uvoz meda je legitiman i legalan, jer je tržište otvoreno, ali to nije korektno prema domaćim proizvođačima".

Pa sta ovde nije jasno, cuj ''nije fer''. Ili nase cene nisu dobre ili kvalitet,zasto bi se inace prodavalo.

olo

pre 3 godine

Za vas dusebriznike, nije poenta u medu nego u pčelama... Nece moldavske pčele da oprasuju naše voćnjake, bašte i njive. Treba imati malo veće vidike od onog sa prozora.
I zato pčelare treba zaštiti, a ne zbog njihove zarade. Za nas kao društvo, taj med je nusproizvod mnogo bitnije delatnosti koje pčelari (pčele) obavljaju.

Mister

pre 3 godine

Pa nas med smo nekoć vozili u Švedsku, pa nam je isti vraćen jer taj "Srpski med" kako ga zovete niti je pravi, niti je zdrav.
Tako da, dajte da probamo moldavski.
Kod mene u kraju niko ne prodaje teglu ispod 10 eur.

Bruno

pre 3 godine

To smo hteli, otvoreno trziste i da plasniramo nasu robu u svet. Dobili ste sta ste hteli, ocekivaliste da ce stranci da razgrabe nase proizvode. A na kraju smo shvatili da nemamo nista kvalitetno niti smo konkurentni sa cenama. Uvek je lakse i bolje uvoziti nego proizvoditi. E to ce nam doneti neoliberalizam.

Čubura je Raj

pre 3 godine

Ja decenijama konzumiram med iz Kamenova, iz jedne kuće (da joj ime ne navodim) koja se organizovano i profesionalno bavi pčelarstvom. Cena odredjuje kvalitet i med za dva, tri evra ne može da bude ekvivalentan medu od 10 evra. Šteta za pčelare i za med koji je poreklom iz Srbije, jer je to odličan proizvod koji je trebalo da se sačuva i plasira u EU kao brend. Ali, opet, po ko zna koji put smo isekli granu na kojoj sedimo.

rale

pre 3 godine

Наши пчелари продају литар меда на велико 3- 3,5 евра за извоз а нама продају од 680 до 800 мл за 1000 до 1200 динара. Зашто нама не продају по некој разумнијој цени па макар им Ми дали амбалажу. Иначе купујем једном годишње (годишња залиха) и задње две године узимам у Медвеђи по 1000 дин и задовољан сам квалитетом.

lortBp

pre 3 godine

Ja u životu nisam kupio med u prodavnici. Kod pčelara tegla košta 700 din. i sve što je jeftinije u prodavnicama ne može da bude prirodni med.

Katarina

pre 3 godine

Naše pčele,a ne moldavske oprašuju naše voće, što ne samo da voćari ne plaćaju nego i nesavesnim prskanjem kultura i truju pčele.
Naš med otkupljuju Nemci i Italijani, od odabranih pčelara i uz rigoroznu kontrolu kvaliteta, po ceni od oko 3Eur po kg za bagremov med na veliko.
Gotovo svi koji su pisali nešto na ovom forumu baš ništa ne znaju o problemima pčelara kao što je lečenje od sistemskih bolesti koje sada ima gotovo svaka košnica u Evropi (pre svega varoe) za koje se mogu koristiti jeftini lekovi čiji ostaci u medu nisu preporučljivi za ljudsku konzumaciju (obično se takvi lekovi koriste u siromašnim državama).
Najsmešniji je onaj komentar gde osoba pita kakav je to pčelar koji ima džakove šećera :) Pravi je! Kada se pčelama uzmu zalihe meda koje su napravile za zimu, onda se tim šećerom one zimi prihranjuju sve do prolećne paše.

Славко

pre 3 godine

Сви који воле прави и квалитетан мед купују директно код произвођача а не у продавници!

Majkl Džondar

pre 3 godine

Tako se radi posao. Kuku nama. Pored ovolike plodne zemlje, vrhunske hrane, mi uvozimo. Ajde što ne izvozimo a trebalo bi, nego što no ni mi ne koristimo naše, već uvozimo iz inostranstva robu nižeg kvaliteta.
Nadam se da smo dotakli dno, jer onda možemo samo na bolje.

Mank

pre 3 godine

Bas me briga. Ionako ne kupujem med u trgovinama vec kod komsije koji ima svoju proizvodnju. Vrlo odgovorno i humano pristupa tome. Mnoge je izlecio svojim proizvodima. Prezadovoljan sam kvalitetom i izborom. Nije mi zao da dam 700 dinara za kilogram kao sto mi nije zao da platim 1200 dinara pola kg mixa sa polenom, maticnim m.,propolisom i raznim dzidabidzama u bogatoj srazmeri. Bukvalno sam na svom primeru osetio koji je to lek. Nikada u prodavnicama nece biti tako cistog i kvalitetnog meda. To nema cenu. Proporucio bih svakome da nadje slicnu opciju. Izbegavajte da zdravlje kupujete u prodavnicama i sl. jer to jednostavno nema smisla.

SamoSlogaSrbinaSpasava

pre 3 godine

To ste trebali odavno da uradite,i nas domaci med je poprilicno skup za nas standard(oko 600din.kilo al domaci i proveren) i kao i za sve Drzava unistava pojedinca al je ponos veci od gubitka da bi ste se ujedinili kao i u bilo kojoj drugoj oblasti.Umesto da se prvo proguta najveca zaba mi krecemo od najmanje.Pamet u glavu na predstojecim izborima jer moze samo gore.

Biznis a i Man

pre 3 godine

U Sloveniji je nagrađivan med te godine 15 eura a ostali uglavnom 7-10 zavisi od vrste. Ali udruženje pčelara ima svoje tegle a svaki pčelar svoje markice i lako može da dođe pod udar zakona ako bi muvao a bio bi izbačen iz udruženja. Posle bi mogao med sa prodaje po ceni 2 kila šećera ako bi i tad neko hteo da mu kupi. Postoji jednostavan način provere pravog meda. Završite na fakultetu za nuklearnog fizičara i nakon toga samo malo usavršavanje i već za 5 godina ćete moći 50:50 da budete sigurni da je med pravi. Šalim se. Gospodo pčelari ili se organizujte poput Slovenaca i vršite kontrolu svojih članova ili ne kukajte što mi je svejedno da li je med vaš ili Moldavski. Kupiću jeftiniji Moldavski jer kod nas cena ne garantuje kvalitet.

Pazarac

pre 3 godine

Prosle godine sam placao livadski 12€, a bagremov 10€. Ove godine ce kazu biti i skuplji. To su cijene kod nas u Sandzaku. Sada vidim da je u ostatku Srbije puno jeftiniji... Sta je razlog, moze mi li neko od pcelara reci?

mikac678

pre 3 godine

Koliko se sećam pre par godina ste poskupeli med jer je bila suša ili velike kiše, od tada je samo skuplji.
Meni je generalno smešno kad kažu domaći med, to postoji samo kad kupuješ kod proverenih ljudi, sve ostalo je biznis i upitno kakvog je kvaliteta. Pogotovo kod onih što prodaju po Kopaoniku i Zlatiboru

Juznjak -mudro

pre 3 godine

Najbolje kod najbližeg pčelara u komšiluku kupiti med ili gde prvo vidite košnice samo to je garant. I uvoz je mućka i taj vaš pogon naš med ko garantuje da ne mešate i sve što vam dovezu sipate pa ga sirupom presečete. Ja od komšije dve ulice od mene kupujem godinama znam da ima košnice 30 tak i milina.

ludoje

pre 3 godine

домаћој тегли супроставићу се домаћом,бедном платом од 38000
господа би хтела да им тегла кошта 2000,као и качкаваљ
а за то време ,тамо далеко негде,у Барију,купује се Шпанско дев уље у конзерви од 4.5л за 7.8е и парче Пармезана од 1.1кг за 9.7е
Бог да поживи мог сина што се смуца са послом па се сети и домаће сиротиње!

Miloš Ilić

pre 3 godine

Je l' može neko da mi napiše zašto je kilo čvaraka 900 i više din? Nema koga nisam pitao od mesara i niko ne zna. Sad su čvarci skuplji i od meda.

Ja

pre 3 godine

Kupujem med i propolis od pouzdanog pcelara vec godinama. Postoje razni nacini da se prepozna pravi i dobar med, a drugaciji vam ne treba, pa ni da ga daju besplatno. Mozda bi trebalo propisati da se na svim prodajnim mestima domaci proizvodi posebno isticu i stavljaju na vidno mesto, mada slutim da u nasem sistemu takav propis ne bi bio pravno moguc. Razvoj i zastita domace proizvodnje nisu prioriteti ove drzave.

laza82

pre 3 godine

Наши пчелари продају литар меда на велико 3- 3,5 евра за извоз а нама продају од 680 до 800 мл за 1000 до 1200 динара. Зашто нама не продају по некој разумнијој цени па макар им Ми дали амбалажу. Иначе купујем једном годишње (годишња залиха) и задње две године узимам у Медвеђи по 1000 дин и задовољан сам квалитетом.
@ Kosnica komplet kosta 50e vosak je 10e kg za kosnicu s medistem ti treba 2kg zatim zica, nitne, lekovi, rukavice, centrifuga dimilica, pcelarski noz, zvrk, busac ramova, odelo pcelarsko zatim troskovi za gorivo ako pcelinjak vam nije blizu. Izvoli pa zapocni da pcelaris trebace ti 300e za start i ovo nisu konacni troskovi. E sad ti ces da kazes ta kosnica ce da ti da 25kg meda 25 x 6e med to mu dodje150e od kosnice po sezoni tako bi trebalo u teoriji a u praksi s obzirom na godine tj promene u klimi ja na vecinu kosnica ove godine imam do sada 0 NULA prosle godine nije cak bila ni nula nego MINUS jer ne da nisu nista sakupile nego sam morao da intervenisem da ne skapaju gladne u sred sezone. 2018. je bila ok tako da na preseku od te tri godine ja sam zaradio 50e da bi mi vratilo ovim tempom investiciju treba da prodje mnooogo godina. Nismo pomenuli ubode imam ih ihihiii oteknes pa izgledas kao posle boks meca 3 dana.Tako da ako ti je cena meda skupa a ti kupi sve ovo i pocni da pcelaris i jos nesto 3 pakle cigareta koja vecinu pusaca popusi za 3 dana jednako jedna tegla meda koju verovatno ne moze da pojede za mesec dana.

Markoni

pre 3 godine

Ja sam za otvoreno tržište ali pod fer uslovima za sve. Ako mi budemo zatvorili svoje granice za tuđe proizvode ili otežavali poslovanje onda će i druge države to uraditi nama a valjda nam je cilj da Izvozimo? U ovom konkretnom slučaju treba ispitati da li taj med iz Moldavije ispunjava sve standarde i da li je naravno ispravan. Ako jeste, onda naši pčelari treba da se zapitaju kako je Moldavcima isplativo da ga prodaju za 2,5€ a naši kukaju i na cenu od 10€?
Ja ću uvek podržati domaćeg proizvođača ali ne po svaku cenu, želim da znam šta kupujem i po razumnoj ceni. Sem toga radim za platu od 500€ a ne 2000€, imam dvoje dece i suprugu koja ne radi već pola godine, svaki dinar mi je važan.

@)---)--)---

pre 3 godine

u italiji postoji srpski med 0,5 kg tegla 2€ ista cena je i iz ostalih banana republika ...
italijanski med je 4€ 0.5kg tegla i bolji je...
verovatno to nije najbolji srpski med ali i cene su talce

lux

pre 3 godine

pitanje je samo da li je u pitanju pravi med. ako jeste i ako ne zaostaje kvalitetom za nasim ja ne vidim razlog bunjenju. inace med kupujem uvek u prodavnici udruzenja pcelara ako vec ne dobijem neki direktno od nekog pcelara koga poznajem. sto se mene tice uvek cu kupovati ili ditektno od pcelara ili vec u toj pcelarskoj prodavnici blizu slavije svakako ne na pijacama buvljacima ili diskontima.

g.m.

pre 3 godine

Med je jedan od artikala gde je na 1.mestu kvalitet (dodaj I packaging,isto vrlo vazno) .... U J. Africi u prodavnicama ima "Spektar" ponude, a varijacija cena je samo tako velika upravo zbog Top kvaliteta do "Secerleme"...

NIKILANIDZA

pre 3 godine

Blago vama koji imate nekoga u koga imate poverenje imožete da se snabdet pravim medom jer ovo u prodavnicama, na pijacama pa i ulucnim tezgama je pre sve drugo sem pravi med.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 3 godine

Сад ће тај исти мед да извозе као наш, на запад..... Па кад провале западњаци, онда следи забрана извоза меда..... Сами смо себи непријатељи......

Тајни детектив Ђидо Мова

pre 3 godine

Fun fact,nema puno veze sa medom ali ima sa uvozom,80 posto pasulja po pijacama,marketima ili bilo gde se prodaje je uvozni iz Kirgistana,da da iz Kirgistana,a imamo Vojvodinu da hranimo pola Evrope izvozom a mi uvozimo,kakva politika takva i ekonomija,svako dobro.

Merak

pre 3 godine

Odem u HR u restoran, naručim čaj uz koji dobijem i med a na malom pakovanju piše; mješavina domaćeg meda s medom iz zemalja EU i zemalja izvan EU.

Will Mosley

pre 3 godine

Prosle godine sam placao livadski 12€, a bagremov 10€. Ove godine ce kazu biti i skuplji. To su cijene kod nas u Sandzaku. Sada vidim da je u ostatku Srbije puno jeftiniji... Sta je razlog, moze mi li neko od pcelara reci?
(Pazarac, 25. maj 2020 21:31)

Ja nadjem za 4 evra.

Јабучило

pre 3 godine

Tako da ako ti je cena meda skupa a ti kupi sve ovo i pocni da pcelaris i jos nesto 3 pakle cigareta koja vecinu pusaca popusi za 3 dana jednako jedna tegla meda koju verovatno ne moze da pojede za mesec dana.
(laza82, 26. maj 2020 07:06)

Човек је лепо написао да је цена у откупу око 400 динара. Закључује да је очигледно могуће да цена у директној продаји буде нижа, а ти га шаљеш да пчелари?

Medved

pre 3 godine

Jao pazi molim te, uvozni med sumnjivog kvaliteta a domaci nije. Druze, prestao sam da kupujem bilo kakav med pre 15 godina jer ne mozes ni na koji nacin razlikovati pravi med od falsifikata. Mozda poznavaoci i mogu, ali ja kao laik ne mogu, a ne zelim da postajem strucnjak za med da bih mogao uci u radnju i kupiti teglu meda.
(Lynx)

Na osnovu cega zakljucujes da je domaci med 'sumnjivog kvaliteta'? Na osnovu sopstvenog priznanja da nemas pojma o tome? Generalno, domaci med je umereno do mnogo boljeg kvaliteta od uvoznog, mada se ponekad moze naci i dobar uvozni kao sto i medju nasim pcelarima ima onih kojima kvalitet nije najvaznija stvar. Zato, dobar med se ne kupuje u prodavnicama, jer su varijacije u kvalitetu velike, nego direktno od pcelara koji posteno rade ovaj tezak posao, a za njih se relativno lako sazna ko su.