SAD preuzimaju udeo u Nokiji i Eriksonu?

Brisel -- Šefica EU za zaštitu konkurencije Margret Vestager ostavila je otvorena vrata mogućnosti da američka vlada stekne vlasničke udele u Nokiji i Eriksonu.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Po cemu je bolje to sto americka vlada a ne neka privatna firma hoce da kupi udeo u ovim kompanijama? S jedne strane se govori protiv Huaweija i tzv. uticaja kineske vlade a s druge jasno vlada jedne zemlje bi da udje u dve firme? To nije ok.
  (Time Traveler, 18. februar 2020 22:29)

  # Link komentara

 2. Amerikanci nacionalizuju čiju imovinu? To nema smisla čak ni zbog 5G. Osim ako ne misle da bi evropa trebalo da se zadovolji sa 5G koji je u stvari postavljen na 4G i stoga i skuplji u svakom pogledu. Izgleda da misle baš tako? I Nokija i Erikson imaju i bazne patente i delove rešenja za 5G, ali ne i kompletanu platformu. Napraviće haos, svaka IT kompanija u EU će probati da napravi svoju i to pod izgovorom da se postigne kompatibilnost sa što većim brojem uredjaja različitih proizvodjača. U EU prikupljanje podataka postaje lokalizavano (menjaju zakon o privatnosti), dok će Kina postići nivo da podaci samo teku, dele se i obradjuju direktno (nema potrebe za centralnim prikupljanjem da bi funkcionisali) na uredjajima korisnika, dakle distribuirano, postižući predikciju kao deo integriteta pojedinca, a ne kompanije, dok će evropljanin trčkarati oko digitalnog točka ko magare, jer SAD ne žele da Kina bude ta koja gospodari visokim tehnologijama. Ogromna je rezlika svetova gde puko posedovanje telefona samo zida infrastrukturu jer je telefon toliko moćna i priuštiva mašina i tamo gde ti trebaju data-centri samo da bi aplikacije funkcionisale, a telefon i dalje skup, a mogućnosti ograničene serverima. Jedan može da preživi sve i svašta, a drugi zavisi od toga da li će neko da mu šutne tu kutiju sa diskovima (bilo protivnik bilo priroda).
  (SAD kaže da je saveznik (a da li EU želi takvog saveznika), 18. februar 2020 21:09)

  # Link komentara

 3. Au Nokia,sta reci nostalgija,kakav brend,ime,kvalitet,pionir u razvoju mobilnih uredjaja i mobilne tehnologije...samo da su prihvatili android pola danasnjih brendova ne bi ni postojalo...al ostaje secanje da je NOKIA jedan od najvecih brendova!!!!
   (lifeisgood, 18. februar 2020 20:26)

  # Link komentara

 4. Prosto me cudi da SAD kao namocnije nemaju konkurentnu fabriku, za razliku od Evropljana i Kineza...
  (rurururu, 18. februar 2020 20:21)

  # Link komentara